Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [03] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΜΗΝΥΜΑΤA ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] 3η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [06] ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ
  • [08] ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • [09] ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ 9 ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
  • [10] ΟΤΕ: ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΟ
  • [11] AEGEAN AIRLINES: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
  • [12] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" Η WALL STREET
  • [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ BANCA ROMANEASCA Η ΕΤΕ
  • [14] ΑΠΙΘΑΝΟ Η Ε.Ε. ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 43 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ
  • [19] ΕΣΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ
  • [20] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΜΕ 3-0
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ 2-1
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-0
  • [23] Α. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ: ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ - ΡΑΟΥ
  • [26] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [27] Ο ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  • [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ "ΜΑΡΤΙ" ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
  • [29] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ THΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [31] ΟΙ CHICO & THE GYPSIES ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
  • [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [33] ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

  • [01] ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΖΗΤΑ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Την περικοπή των αποδοχών και των επιδομάτων των διδασκόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τις ημέρες κατά τις οποίες απέχουν από τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά τους, ζήτησε με επιστολή προς τους πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Όπως τονίζει ο κ. Ευθυμίου, η δικαιολογία ότι η κινητοποίηση των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και του Εκπαιδευτικού Προσωπικού δεν προσδιορίζεται ως «απεργία» και για το λόγο αυτό δεν συνεπάγεται περικοπές αποδοχών, δεν ευσταθεί.

    Επισημαίνει δε ότι η διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας είναι σαφής. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν. 2530/1997 «οι αποδοχές και τα επιδόματα των ανωτέρω περικόπτονται κατά τις ημέρες της συλλογικής ή ατομικής αποχής από τα καθήκοντά τους (διδακτικά και εξεταστικά).

    «Αυτό σημαίνει» προσθέτει ο υπουργός «ότι η αποχή από τα διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα συνεπάγεται την περικοπή των αποδοχών και των επιδομάτων κατά τις αντίστοιχες μέρες, ανεξάρτητα από το εάν, κατά τις ημέρες αυτές, τα μέλη ΔΕΠ και Εκπαιδευτικού Προσωπικού ασκούν τα λοιπά καθήκοντά τους (ερευνητικά, κλινικά ή διοικητικά)».

    Ακόμη υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των αιτημάτων των εκπαιδευτικών μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2003 (22:36 UTC+2)

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.

    «Προσκρούσαμε σε ένα τείχος αδιαφορίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Μ. Μπαντουράκης, προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν παράταση τουλάχιστον έξι μηνών για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα οχήματά τους.

    Μετά τη λήξη της συνάντησης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «από την εφαρμογή του μέτρου τοποθέτησης ταμειακών μηχανών στα ταξί δεν θα υπάρξει αδικία, θα μπει το σύστημα σε μία συνολική τάξη και δεν θα υπάρχουν πλέον μη καθορισμένες σχέσεις εργασίας».

    «Το θέμα του ΦΠΑ, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το ΥΠΕΘΟ την εφαρμογή των ταμειακών μηχανών, θα αντιμετωπιστεί, και σε αυτό, δεσμεύτηκε το υπουργείο. Υπάρχουν και άλλα θέματα, στα οποία πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία λύση, όπως είναι το θέμα της μείωσης του χρόνου αποχαρακτηρισμού των αυτοκινήτων, από τα 10 χρόνια σε μικρότερο διάστημα, η ατελής χιαστή μεταβίβαση αυτοκινήτων σε συνιδιοκτήτες που έχουν ειδικά προβλήματα μεταξύ τους και, το θέμα των γονικών παροχών, προκειμένου να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο άλλοι κλάδοι έχουν ήδη συζητήσει και στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία θετική κατάληξη και στον κλάδο των ταξί», είπε ο υπουργός Μεταφορών.

    Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Μ. Μπαντουράκης, ανέφερε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πως ουδεμία λύση βρέθηκε, η απεργία συνεχίζεται και την Τετάρτη καταφθάνουν στην Αττική και ταξί από την επαρχία για την προγραμματισμένη συγκέντρωση των ιδιοκτητών.

    «Προσκρούσαμε σε ένα τείχος αδιαφορίας. Προσπάθησαν να μας παγιδεύσουν» δήλωσε προσθέτοντας πως η απεργία συνεχίζεται έως τα ξημερώματα της Παρασκευής και ακολούθως θα προγραμματιστεί το τρίτο βήμα που θα είναι «σκληρότερο, καλύτερο, οδυνηρότερο».

    «Θέλουν μία ντε φάκτο εφαρμογή που θα μείνει για πάντα. Το εξάμηνο που ζητάμε είναι για να λύσουμε τα προβλήματα», είπε.

    [03] Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΜΗΝΥΜΑΤA ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (12:41 UTC+2)

    Μηνύματα αποδοχής της πολιτικής της κυβέρνησης φτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αμέσως μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τη στρατηγική της πολιτικής επικοινωνίας που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της για την Ελλάδα του 2004. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη έχει ως εξής:«Η δουλειά μας έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες αγκαλιάζουν τους στόχους μας για την Ελλάδα, για τους πολίτες. Εμείς έχουμε τη δύναμη, έχουμε την αντοχή να συνεχίσουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο μας που αφορά την Ελλάδα του 2004. Από κάθε γωνιά της χώρας έρχεται μήνυμα αισιόδοξο για την αποδοχή της πολιτικής μας. Η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης παραμένει ζωντανή».

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας αρνήθηκε να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους τα χαρακτηριστικά της στρατηγικής της κυβέρνησης στην πολιτική επικοινωνία και τους είπε απλά "θα δείτε".

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    [04] ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Σε στενό οικογενειακό κύκλο, στην εκκλησία Παναγία η Παντοβασίλισσα στη Ραφήνα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η σύζυγός του Νατάσα βάφτισαν το απόγευμα τα δίδυμα παιδιά τους.

    Τα ονόματά των παιδιών είναι Αλέξανδρος και Αγγελική (Αλίκη). To ζεύγος Καραμανλή έδωσε στα παιδιά τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ανάδοχοι ήταν ο αδελφός του κ. Καραμανλή, Γιώργος και η αδελφή της Νατάσας Καραμανλή, Χρύσα. Στο μυστήριο ήταν παρόντες οι γονείς τους και οι κουμπάροι τους, που τους είχαν παντρέψει στην Πρώτη Σερρών.

    [05] 3η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ( ΣΑΕ) υπό την προεδρία του κ. Ανδρέα ’. ’θενς θα συνεδριάσει στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2003.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στην τρίτη κατά σειρά ετήσια συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων, για το διάστημα από την συνεδρίαση του Μαΐου, από τον κ. ’θενς και τα μέλη του 11μελούς Προεδρείου και θα καθοριστούν οι άμεσες προτεραιότητες στην εκτέλεση των επιμέρους προγραμμάτων.

    Ο κ. Αθενς θα εστιάσει την προσοχή του Προεδρείου ιδιαίτερα πάνω στο θέμα του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ), που κατά την άποψή του θα καθορίσει την πορεία του ΣΑΕ ως ανεξάρτητο όργανο των αποδήμων εφόσον θα αποτελέσει σταθερή πηγή οικονομικής βοήθειας στον οργανισμό.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ θα έχει επίσης κοινή συνεδρίαση με τους Συντονιστές των πέντε Δικτύων του ΣΑΕ (Νεολαίας, Επιχειρηματιών, Επιστημόνων, Πολιτισμού και Γυναικών), ενώ παράλληλα θα συνεδριάσουν το Προεδρείο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και το ΔΣ του Εθνικού Ταμείου Ομογενών(ΕΤΟ).

    Τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ και οι Συντονιστές των Δικτύων θα έχουν κοινή συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Μαγκριώτη και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Επίσης θα συνεδριάσουν με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού: τον Πρόεδρο κ. Γρηγόρη Νιώτη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον Β΄Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Γκατζή και τη Γραμματέα κ. Μαρία Δαμανάκη.

    Για την πορεία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για το πρόγραμμα Εθελοντισμού τα μέλη του Προεδρείου θα ενημερωθούν διαδοχικά από τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων κ. Κωνσταντίνο Καρτάλη και τη Διευθύντρια Εθελοντισμού του ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Δήμητρα Ήγκαν.

    Δ.Ρ.

    [06] ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ζητήματα συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ιστορικών πόλεων βρίσκονται στο επίκεντρο του 7ου Διεθνούς Συμποσίου του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Ο.W.H.C.) που πραγματοποιείται στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Στο συμπόσιο συμμετέχουν επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα συντήρησης, προβολής και διαχείρισης της πολιτικής κληρονομιάς καθώς και δήμαρχοι, σύμβουλοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων που μετέχουν στον Οργανισμό (O.W.H.C.).

    O πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται νέα σύμβαση στον οργανισμό για την προστασία και της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην παρέμβασή της η πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάνα Βαρδινογιάννη τόνισε πως η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι επένδυση στο μέλλον και υπογράμμισε την ανάγκη η προσπάθεια αυτή να αγκαλιαστεί από τους νέους ως το πιο ειρηνικό κίνημα της εποχής που προωθεί την ιδέα του σεβασμού των πολιτισμών και της διεθνούς συνεργασίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ευθύνη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημείωσε δε ότι απαιτείται η συγκρότηση μιας διεθνούς σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, επεσήμανε πως η προστασία των ιστορικών πόλεων και των οικισμών στη χώρα μας προϋποθέτουν ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, συντονισμό των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Πολιτισμού, ΟΤΑ), την ύπαρξη ολοκληρωμένων μελετών, (πολεοδομικών, χωροταξικών, τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγνωστικών) και την επάρκεια πόρων.

    Ο οικοδεσπότης του Συμποσίου, δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία 2.400 χρόνων της πόλης της Ρόδου σημειώνοντας ότι σε κάθε γωνιά της συνυπάρχουν όλοι οι πολιτισμοί της μακραίωνης ιστορίας της.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και δήμαρχος του Τολέδο, Μ. Γκαρσία αναφέρθηκε στην δεκάχρονη ιστορία του οργανισμού και στα σημαντικά βήματα που έγιναν για τη στενή συνεργασία 188 ιστορικών πόλεων.

    Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την πολυμορφία του Αιγαίου πελάγους μίλησε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Ι. Μαχαιρίδης.

    Στο συμπόσιο παρουσιάζονται νέες στρατηγικές για τη διαχείριση των ιστορικών πόλεων ενώ αναμένεται να διατυπωθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Από τη διαδικασία αυτή και τον διάλογο που θα αναπτυχθεί εκτιμάται ότι θα προκύψουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις δράσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ "ΠΑΡΑΝΟΜΗ" ΑΠΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν τα συνδικάτα για τη δικαστική εισήγηση στο εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου που αφορά τη συμμετοχή εργαζομένων σε απεργίες που κρίθηκαν παράνομες.

    Σύμφωνα με αυτήν, όταν ένας εργαζόμενος συμμετέχει σε απεργία που έχει κηρυχθεί εκ των υστέρων παράνομη (με δικαστική απόφαση), οι ημέρες της συμμετοχής του σε αυτή αφαιρούνται από τη θερινή του άδεια και περικόπτονται αναλογικά οι αποδοχές του και από το επίδομα αδείας.

    Συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση ο αρεοπαγίτης Θ. Tζέμος πρότεινε να επικυρωθεί απόφαση του Eφετείου Θεσσαλονίκης και να κριθεί ότι ο χρόνος συμμετοχής του εργαζομένου σε «παράνομη» απεργία πρέπει να συμψηφίζεται με τις ημέρες της άδειας αναψυχής, οι οποίες πρέπει να μειώνονται, όπως και οι σχετικές αποδοχές και το επίδομα αδείας.

    Με την εισήγηση συμφώνησε ο Σύνδεσμος Bιομηχανιών Bορείου Eλλάδος και η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, που αφαίρεσε από τις ημέρες άδειας συνδικαλιστή εργαζομένου της, τις ημέρες κατά τις οποίες εκείνος συμμετείχε σε απεργία, η οποία κρίθηκε -μετά τη λήξη της- παράνομη από τα δικαστήρια.

    Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ , ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αρ. Καζάκος και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατολόγων Χρ. Νικολουτσόπουλος τόνισαν προς το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου ότι αν επικυρωθεί η δικαστική εισήγηση, θα δοθεί χαριστική βολή στις σημαντικότερες κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς ελάχιστοι θα αποφασίζουν να πάρουν μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Η απόφαση αναμένεται σε λίγες μέρες. Η ΓΣΣΕ ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην αφαιρούνται από την κανονική άδεια οι ημέρες απεργίας, που τα δικαστήρια κηρύσσουν παράνομη, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρειου Πάγου, όπου εκδικάζεται η σχετική προσφυγή.

    [08] ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε αρχιτέκτονα μηχανικό συμβασιούχο του υπουργείου Πολιτισμού, καλώντας το δημόσιο να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου τη σύμβαση εργασίας που είχε συνάψει την τελευταία οκταετία.

    Η συγκεκριμένη υπάλληλος εργαζόταν επί οκτώ χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    Με την απόφαση αυτή του μονομελούς πρωτοδικείου της Αθήνας, το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να τις καταβάλει αποδοχές που αντιστοιχούν στην υπηρεσιακή της ένταξη και στην κανονική της εξέλιξη με βάση τα τυπικά προσόντα της.

    Το θέμα αυτό ενδιαφέρει άμεσα μεγάλη μερίδα συμβασιούχων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς έχουν εξαιρεθεί από το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία και προβλέπει τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των διαδοχικών συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Η δικαστική απόφαση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος" εφαρμόζει απευθείας την κοινοτική νομοθεσία, δηλαδή την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ που απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των συμβασιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν χρειάζεται να στείλει καν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, δεδομένου ότι το Σύνταγμα απαγορεύει να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    Η απόφαση κρίθηκε από τα συνδικάτα ενθαρρυντική για το μέλλον και άλλων συμβασιούχων.

    [09] ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ 9 ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ανώτατη τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στους καταναλωτές επιβάλλεται από τα μεσάνυχτα και μέχρι την 1η Οκτωβρίου σε εννέα νομούς, σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης ’κη Τσοχατζόπουλου, η οποία απεστάλη στα γραφεία των Νομαρχών.

    Στους νομούς Αρτας, Ιωαννίνων, τους τέσσερις της Κρήτης, και Δωδεκανήσων το πλαφόν ισχύει σε αμόλυβδη, σούπερ, σούπερ αμόλυβδη, και ντίζελ, στην Κέρκυρα σε όλα τα προϊόντα εκτός από ντίζελ και στις Κυκλάδες μόνο στην αμόλυβδη.

    Οι τιμές είναι 0,759 ευρώ/ λίτρο για την αμόλυβδη, 0,881 για την σούπερ αμόλυβδη, 0,811 για την σούπερ και 0,675 για το ντίζελ.

    Όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμορφωθούν σύμφωνα με τους παραπάνω όρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

    [10] ΟΤΕ: ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΟ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Από 5 Οκτωβρίου 2003 τίθενται σε ισχύ οι νέες μειωμένες τιμές του ΟΤΕ στα τέλη τερματισμού κλήσεων από σταθερά τηλέφωνα προς κινητά των εταιριών COSMOTE, TELESTET και VODAFONE.

    Ειδικότερα, για κλήσεις προς COSMOTE η ονομαστική τιμή είναι 0,22 ευρώ ανά λεπτό εκ των οποίων 0,05 ευρώ παρακρατούνται από τον ΟΤΕ. Η ελάχιστη χρέωση είναι 0,130 ευρώ (5 Μονάδες Χρέωσης) για κλήσεις διάρκειας έως 35,45 δευτερόλεπτα. Για κλήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 35,45 δευτερολέπτων η χρέωση θα είναι 0,026 ευρώ (1 Μονάδα Χρέωσης) ανά 7,09 δευτερόλεπτα.

    Για κλήσεις προς TELESTET η ονομαστική τιμή είναι 0,25 ευρώ ανά λεπτό εκ των οποίων 0,05 ευρώ παρακρατούνται από τον ΟΤΕ. Η ελάχιστη χρέωση είναι 0,156 ευρώ (6 Μονάδες Χρέωσης) για κλήσεις διάρκειας έως 37,44 δευτερόλεπτα. Για κλήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 37,44 δευτερολέπτων η χρέωση θα είναι 0,026 ευρώ (1 Μονάδα Χρέωσης) ανά 6,24 δευτερόλεπτα.

    Τέλος, για κλήσεις προς VODAFONE η ονομαστική τιμή είναι 0,225 ευρώ ανά λεπτό εκ των οποίων 0,05 ευρώ παρακρατούνται από τον ΟΤΕ. Η ελάχιστη χρέωση είναι 0,130 ευρώ (5 Μονάδες Χρέωσης) για κλήσεις διάρκειας έως 34,65 δευτερόλεπτα. Για κλήσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 34,65 δευτερολέπτων η χρέωση θα είναι 0,026 ευρώ (1 Μονάδα Χρέωσης) ανά 6,93 δευτερόλεπτα.

    [11] AEGEAN AIRLINES: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Αύξηση 14,6% στην επιβατική κίνηση κατέγραψε η Aegean Airlines στο διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2003 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, μεταφέροντας 1.833.521 επιβάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας.

    Ειδικότερα, στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι είναι 14,2%, ενώ αυξημένη κατά 15% παρουσιάζεται η επιβατική κίνηση σε προορισμούς του εξωτερικού.

    [12] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Σε αρνητικό πεδίο κινείται η Wall Street έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση των χωρών- μελών του Opec για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως.

    Έπειτα από τη γνωστοποίηση της απόφασης η τιμή του μπρεντ πραγματοποίησε άλμα έως 65 σεντς στα 26,17 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στα 28,15 δολάρια, αυξημένη κατά ένα δολάριο, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Exxon Mobil Corp., με την τιμή της να κυμαίνεται κοντά στα 37,5 δολάρια

    Η αγορά φαίνεται, όμως, να ανησυχεί για την περίπτωση που το πετρέλαιο εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε την ανάφλεξη του πληθωρισμού, απειλώντας την αμερικανική οικονομία με επιστροφή σε ύφεση.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η Cisco Systems ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 13 δισ. δολαρίων, σε 20 δισ. δολάρια.

    Απώλειες άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων, εξάλλου, καταγράφει ο τίτλος του Viacom, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας media παγκοσμίως, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα του 2003 θα είναι χειρότερα των προσδοκιών της αγοράς.

    Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,69% και διαμορφωνόταν στις 9.509,51 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, συρρικνωνόταν στις 1.879,77 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,15% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,92% στις 1.019,60 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ BANCA ROMANEASCA Η ΕΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Εντός δεκαπέντε ημερών αναμένεται να ολοκληρώσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) τις διαδικασίες για την εξαγορά της ρουμανικής Τράπεζας Banca Romaneasca, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Εθνικής Απόστολου Ταμβακάκη, μετά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στο Ντουμπάι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

    Η εξαγορά της Banca Romaneasca εντάσσεται στο πλαίσιο της βαλκανικής εξόρμησης της ΕΤΕ, ενώ η αγορά της Ρουμανίας αποτελεί εδώ και καιρό δέλεαρ, αφού αριθμεί 23 εκατ. κατοίκους και διαθέτει σημαντική δυναμική και δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης.

    Η Banca Romaneasca διαθέτει σήμερα δίκτυο 25 υποκαταστημάτων στην τοπική αγορά με καλή γεωγραφική κατανομή και, εφόσον κλείσει η συμφωνία, η Εθνική- που από το 1997 διαθέτει κατάστημα που λειτουργεί αυτόνομα στο Βουκουρέστι- προτίθεται να ιδρύσει άλλα 15 υποκαταστήματα.

    Παράλληλα, η ΕΤΕ βάζει στα σκαριά την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στην αγορά της Ρωσίας και για το λόγο αυτό ο διοικητής της Εθνικής Θεόδωρος Καρατζάς και ο υποδιοικητής Αποστολος Ταμβακάκης θα μεταβούν στις αρχές του επόμενου μήνα στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με τον κ.Ταμβακάκη η ΕΤΕ δεν ενδιαφέρεται για την λιανική τραπεζική στη Ρωσία αλλά μόνον για τις εταιρικές χρηματοδότησεις και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς.

    Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα την ισχυρότερη παρουσία εκτός εθνικών συνόρων σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες και δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του κόσμου. Σε μερικές από τις χώρες που δραστηριοποιείται, όπως στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ μέσω των θυγατρικών της, κατέχει ηγετική θέση στην τοπική αγορά. 

    [14] ΑΠΙΘΑΝΟ Η Ε.Ε. ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να στείλει παρατηρητές για τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    Είπε, επίσης, ότι αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τον Οκτώβριο κονδύλι ύψους 12 εκ. ευρώ για προγράμματα στη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο, τα οποία αφορούν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Δώρο Θεοδώρου για τα πακέτα μέτρων στήριξης των Τουρκοκύπριων, ο κ. Βαν ντε Μιρ ανακοίνωσε επίσης την άφιξη στην Κύπρο τη Δευτέρα δύο ειδικών φυτο-υγειονόμων, ενός από την Πορτογαλία και ενός από την Ιταλία, οι οποίοι θα διενεργήσουν στα κατεχόμενα ελέγχους σε περιβόλια και σε σοδειές πριν από τον θερισμό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Λεμεσός, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του τριήμερου Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2003" με θέμα "Διευρύνοντας τους Ναυτιλιακούς Ορίζοντες".

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών της Κύπρου και Πρόεδρος του Συνεδρίου Συμεών Μάτσης επεσήμανε ότι κοινή εκτίμηση αποτελεί η σημαντική πρόοδος της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα.

    "Είμαστε πολύ προχωρημένοι στον τομέα της εναρμόνισης με την ΕΕ", είπε ο κ. Μάτσης, σημειώνοντας πως "έχουμε μεταφέρει σχεδόν ολόκληρο το νομοθετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο στην κυπριακή νομοθεσία και παραμένουν μόνο τα τελευταία στοιχεία του 2002 που θα πρέπει να μεταφέρουμε, ενώ δημιουργούμε τώρα τους μηχανισμούς υλοποίησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι μέχρι την 1η Μαϊου του 2004".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο ξενοδοχείο Γουόρλντορφ Αστόρια στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Από κυπριακής πλευράς παρακάθισαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ενώ από αμερικανικής πλευράς παρακάθισε η υπεύθυνη του Κυπριακού στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Αννα Χολμς.

    Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Γουέστον προέβησαν σε ανασκόπηση των εξελίξεων ενόψει της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μεταξύ των θεμάτων που καλύφθηκαν στη συζήτηση ήταν και πώς θα μεθοδευτεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με τις ψευδοεκλογές, ηγέρθη ξανά από τον κ. Γουέστον το θέμα της αποστολής παρατηρητών από διεθνείς οργανισμούς.

    Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται η κινητικότητα του αμερικανικού παράγοντα με εμπλοκή στη διαδικασία και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, έχει ζητήσει και θα έχει συνάντηση αυτή την εβδομάδα ή τις αρχές της επόμενης με τον κ. Ανάν.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο κ. Γκρόσμαν θα μεταφέρει στον κ. Ανάν την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να γίνουν ελαστικότεροι οι όροι του ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τον Ιανουάριο του 2004.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Καθοριστικός παράγοντας για την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Νουρντουράν, οι οποίοι συμφώνησαν μεταξύ τους για στενότερη συνεργασία τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για τις ευρωεκλογές του 2004, για τις οποίες συμφώνησαν όπως διεξαχθούν με ενιαίο εκλογικό κατάλογο και κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Τουρκοκύπριων.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας δίωρης σχεδόν συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ντουρντουράν αναφέρθηκε σε προβλέψεις στα κατεχόμενα για νίκη των δυνάμεων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς και χαιρέτισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιτήρηση της όλης διαδικασίας από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, ο κ. Ντουρντουράν ανέφερε ότι κυκλοφορεί πολύ χρήμα και παρατηρούνται μαζικές εγγραφές εποίκων στους λεγόμενους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 43 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε 43 λαθρομετανάστες που αποβιβάστηκαν από σκάφος κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχή της Πάφου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, γύρω στις 3:30 αστυνομική άκατος εντόπισε, σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων ανοικτά της Αγίας Μαρίνας Πόλεως Χρυσοχούς, σκάφος με πλήρωμα δυο αλλοδαπούς.

    Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη στην Πάφο ομάδας λαθρομεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέας Χρίστου είπε ότι ''αυτά είναι φαινόμενα τα οποία θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο συχνά και πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις''.

    Με την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, τα φαινόμενα άφιξης λαθρομεταναστών στο νησί ''αναμένονται να επιταθούν'', δήλωσε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΣΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    "Αυτοκτόνησε" η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νέων! Γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Ουαλία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μπροστά στο σκορ.

    Η Ελλάδα μετά από ένα μέτριο α' ημίχρονο κατάφερε να σημειώσει πρώτη τέρμα στο 50' με τον Τσεβά. Όμως οι παίκτες του Γιώργου Κωστίκου επαναπαύτηκαν και δώδεκα λεπτά αργότερα ισοφαρίστηκαν (62΄) από τον Φλίντγουντ. Στο 70' η Ελλάδα έμεινε με 10 παίκτες έπειτα από την αποβολή του Λαγού με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 76' με δράστη και πάλι τον Φλίντγουντ.

    «Πλέον οι ελπίδες πρόκρισης που έχουμε είναι ελάχιστες. Θα πρέπει να κερδίσουμε πάση θυσία την Πορτογαλία στο επόμενο ματς και να περιμένουμε τα άλλα αποτελέσματα του ομίλου», τόνισε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της σημερινής αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Κωστίκος.

    ΕΛΛΑΔΑ: Ντουγέρογλου, Μουλόπουλος, Παπαζαχαρίας, Τζιώλης, Ηλιάδης, Βεργώνης, Μπιρμπίρης (77΄ Κόρμπος), Τσεβάς (83΄ Μενδρινός), Λαγός, Πλιάγκας, Γραβάνης.

    ΟΥΑΛΙΑ: Ουΐλλιαμς, Ριτς Πάουελ, Καρμς (75΄ Λόουλς), Λίαμ Πάουελ (57΄ Τζόουνς), Πάρκινς, Φλίντγουντ, Ντέιβις (80΄ Τόμας), Έντουαρντς, Έβανς, Σίρμαν, Πάρσλοου. 

    [20] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΜΕ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Αν και προσπάθησε δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νεανίδων. Γνώρισε την ήττα με 3-0 από την Αυστρία στον πρώτο αγώνα της για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Αύριο η εθνική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει την Ουαλία και το Σάββατο την πανίσχυρη Γαλλία.

    Στο σημερινό παιχνίδι αγωνίστηκαν από την Ελλάδα οι: Γρύλλου, Βλαχάκη, Χαραλαμπίδου (46΄ Λάζου), Σκιαδά (65΄ Ζέρβα), Ανδρουτσοπούλου, Σαχινίδου, Χαχλάκη (60΄ Βούλγαρη), Αρβανιτάκη, Παντελιάδου, Αδαμάκη, Παπαδοπούλου

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο Πανιώνιος στον αγώνα του για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Νορτζελαντ Δανίας. Αν και μπορούσε να φύγει από το γήπεδο έχοντας υπέρ του ένα σκορ ασφαλείας, εντούτοις αρκέστηκε στη νίκη με το φτωχό 2-1. Ετσι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δίνει το δικαίωμα την Νορτζελαντ να ελπίζει σε νίκη- πρόκριση στο γήπεδό της.

    Η ελληνική ομάδα έχοντας ένα εκρηκτικό δίλεπτο κατάφερε να σημειώσει τα δύο τέρματά της με τον Σμίλιανιτς στο 30' όταν με κεφαλιά έστειλε αρχικά την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία στα δίχτυα του Χόφμαν και στο 32' όταν ο Μαγιέφσκι που απέφυγε αντίπαλό του με δεξί σουτ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδος του.

    Η Νορτζελαντ μείωσε στο 67' με τακουνάκι του Ζίμπερι.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κάρελ Βίντλακ (Τσεχία).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιόσεφ Μπουμπένκο): Ντρόμπνι, Τζιουλιάνο, Τζιωρτζόπουλος, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Μαγιέφσκι, Πίνο (76' Μάντζιος), Παρόντι (65' Χασιώτης), Λιολίδης (72' Τοτ), Σμίλιανιτς, Ραγκουέλ.

    ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ (Κρίστιαν Αντερσεν): Χόφμαν, Μπιρν, Ντίοχ, Βίνζεντς (43' Ζίμπερι), Μάρβιτς, Φρέντγκαρντ, Αντρέασεν, Ράσμουσεν, Αλντινγκ, Λόντμπεργκ (55' Κόντε), Σόρενσεν.

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-0

    Κέρκυρα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Η Κέρκυρα νίκησε σε αγώνα για το κύπελλο Ελλάδος τον Ακράτητο με 1-0. Παράλληλα έκανε ένα σημαντικό βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις για γκολ. Το θέαμα ήταν μέτριο και οι λιγοστοί φίλαθλοι της Κέρκυρας έμειναν ικανοποιημένοι μόνο από το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Ακράτητος έχασε ευκαιρία να ισοφαρίσει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν σουτ του Λίνκαρ βρήκε το δοκάρι της εστίας του τερματοφύλακα της Κέρκυρας.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Μπριάκου.

    [23] Α. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ: ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Χρήσιμα συμπεράσματα πρόκειται να αποκομίσουν οι Ελληνες πυγμάχοι από το κοινό καμπ προετοιμασίας με την ομάδα του Μεξικού στο Λουτράκι. Αυτό αναφέρει ο πρωταθλητής μας των 75 κιλών, Αντώνης Γιαννούλας, που με άλλους τέσσερις πυγμάχους μας βρίσκεται στο συγκεκριμένο καμπ και προετοιμάζεται εν όψει των μεγάλων διοργανώσεων.

    «Κάνουμε εντατικές προπονήσεις, πρωί και απόγευμα μαζί με τον προπονητή μας Τιγκράν Ουζλιάν. Το κλίμα είναι πολύ καλό μεταξύ εμάς και των Μεξικανών αθλητών και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία», σχολίασε αρχικά ο πυγμάχος του Πανελληνίου και πρόσθεσε: «Μας βοηθάνε πολύ αυτές οι προπονήσεις. Αλλάζουμε παρτενέρ και παίρνουμε νέες εμπειρίες και ιδέες. Πάντα το καινούριο είναι και καλό».

    Ο Αντώνης Γιαννούλας βρίσκεται στο Λουτράκι από την Δευτέρα, μαζί με τους Οδυσσέα Σαρίδη (Πανελλήνιος, 57κ.), Γκεβόργκ Γκαλστιάν (ΠΑΟΚ, 64κ.), Θοδωρή Κοττάκο (Παναθηναϊκός, 69κ.) και Βαλεντίνο Παπαλάμπρου (Παγκράτιο, 91κ.).

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΣΙΡΑΚ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο ομολογό του Ζακ Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 18.45 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή.

    Η συνάντηση αυτή στο περιθώριο της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε ως στόχο τον συντονισμό της δράσης των τριών χωρών, που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Ιράκ.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ - ΡΑΟΥ

    Βερολίνο, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Ρουμάνου προέδρου Ιον Ιλιέσκου και του Γερμανού ομολόγου του Γιοχάνες Ράου, σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ράου, συζητήθηκαν θέματα όπως η πρόοδος στην ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα των Ρουμάνικων αρχών να πραγματοποιηθεί η ένταξη το συντομότερο δυνατόν.

    Δεν έδωσε όμως συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Ρουμανίας, και τόνισε ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο συλλογικά από την ΕΕ και όχι από μία κυβέρνηση.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος από τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς συνεργάτες της Ρουμανίας.

    [26] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Ιερουσαλήμ, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Εικοσιπέντε πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσαν πως αντιτίθενται στην εκτέλεση αποστολών πάνω από παλαιστινιακά εδάφη, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Οι πιλότοι παρέδωσαν επίσημα το αίτημά τους στον πτέραρχο Νταν Χαλούτζ, αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας.

    Είναι η πρώτη φορά που πιλότοι της αεροπορίας υπογράφουν ένα τέτοιο έγγραφο.

    Το Ισραήλ κήρυξε πρόσφατα ολοκληρωτικό πόλεμο στους «παλαιστίνιους ισλαμιστές» και πιο συγκεκριμένα στα μέλη της Χαμάς, έπειτα από τις βίαιες επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον Ισραηλινών.

    Οι εκκαθαριστικές αυτές επιχειρήσεις που διεξάγονται με τη βοήθεια ελικοπτέρων εναντίον των μαχητών και των ηγετών τους πολύ συχνά προκαλούν το θάνατο αμάχων, ενώ δέχονται την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

    [27] Ο ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν τόνισε σήμερα σε λόγο του σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας το δίλημμα που δημιουργείται σε καταστάσεις συγκρούσεων όταν πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη και να γίνει σεβαστή η δικαιοσύνη.

    «Κάποιες φορές είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε πολύ λιγότερα από μια πλήρη δικαιοσύνη, όπως και να θέτουμε την ειρήνη βραχυπρόθεσμα σε κίνδυνο έτσι ώστε να μπορούμε να την εγγυηθούμε μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Αναν.

    Η σύσκεψη αυτή έλαβε χώρα έπειτα από αίτημα της Βρετανίας η οποία και έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου για αυτόν το μήνα με προεδρεύοντα τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    «Δεν πρέπει να υπάρχει αμνηστία για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Αναν, ενώ πρόσθεσε πως "η ακατάπαυστη αναζήτηση της δικαιοσύνης μπορεί να σταθεί εμπόδιο για την ειρήνη''.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν από την πλευρά του, υπογράμμισε την πρόκληση που δημιουργείται από την αναγκαιότητα να συνυπάρξει η προώθηση των παγκόσμιων αξιών και αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έδωσε έμφαση στο ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν αντιτίθεται σε καμία χώρα ούτε αντιπροσωπεύει τη "δικαιοσύνη των νικητών".

    [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ "ΜΑΡΤΙ" ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Πόλη του Μεξικού, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα ''Μάρτι'', ενώ πολλές κοινότητες στο βορειοδυτικό Μεξικό δεν έχουν ηλεκτρικό και πόσιμο νερό σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ο ''Μάρτι'' που μετετράπη σε τροπική καταιγίδα, βρίσκεται πάνω από τον Κόλπο της Καλιφόρνιας, όμως συνεχίζονται οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι και οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η χερσόνησος της Μπάχα Καλιφόρνια και η πολιτεία Σονόρα στις ακτές του Ειρηνικού στο Μεξικό. Στις περιοχές αυτές έχουν πλημμυρίσει αυτοκινητόδρομοι και έχει διακοπεί η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

    [29] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ THΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Η αντισεισμική θωράκιση των μνημείων στην Κρήτη, είναι το θέμα διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού από τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου 2003.

    Ειδικότερα, αντικείμενο του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης, είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που ανακύπτουν για τη διατήρηση, προστασία, ανάδειξη και αναστήλωση ιστορικών κατασκευών - μνημείων καθώς και τη θωράκισή τους έναντι του χρόνου και του σεισμού.

    Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών στα προαναφερόμενα θέματα μεταξύ ειδικών επιστημόνων και εμπλεκομένων φορέων σε θέματα αναστήλωσης Ιστορικών Κατασκευών - Μνημείων.

    Η διοργάνωση του συνεδρίου από την Περιφέρεια Κρήτης αποσκοπεί στην ενημέρωση του Τεχνικού Κόσμου και των Αρχαιολόγων πάνω στις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης των Ιστορικών Κτιρίων - Μνημείων.

    Στο συνέδριο αυτό έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι ειδικοί ενώ την επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών / Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών.

    [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Τρεις μαθητικές θεατρικές ομάδες καθώς επίσης καλλιτέχνες και θεατρικοί συγγραφείς που γράφουν έργα για νέους προερχόμενοι από χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθούν με τους μαθητές που βραβεύτηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς και θα μοιραστούν μαζί τους εμπειρίες σχετικές με τη θεατρική πράξη και πρακτική.

    Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς όπου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα τιμήσει την ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτη Ξένια Καλογεροπούλου για την πολύχρονη προσφορά της στο παιδικό και νεανικό θέατρο. Θα ακολουθήσει η παράσταση της θεατρικής ομάδας του Λυκείου Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης με την κωμωδία-μιούζικαλ «Συστατική επιστολή»

    Εξάλλου στις 4 Οκτωβρίου στο Τελλόγλειο διοργανώνεται διαβαλκανική ημερίδα με τίτλο «Επενδύοντας στον μελλοντικό πολιτισμό των πολιτισμών : το θέατρο για το μαθητικό και νεανικό κοινό στα Βαλκάνια» με τη συμμετοχή Ελλήνων και Βαλκάνιων θεατρικών συγγραφέων και ανθρώπων του θεάτρου.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα φιλοξενήσει την

    παράσταση «Παιχνίδια πολέμου ή το πορτοκάλι με την περόνη» την οποία θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα νέων του Παπαφείου Ιδρύματος

    Στις 5 Οκτωβρίου το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα φιλοξενήσει τη βραβευμένη με το πρώτο βραβείο στους φετινούς Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς θεατρική ομάδα του Λυκείου Νέου Σκοπού Σερρών με το έργο «Τρωάδες»

    Από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου τα Δημοτικά Θέατρα Καλαμαριάς και Σταυρούπολης θα φιλοξενήσουν εργαστήρια σκηνοθεσίας, αυτοσχεδιασμού, κινησιολογίας και δραματοποίησης. Ειδικά για τους εμψυχωτές και τους υπεύθυνους καθηγητές των σχολικών θεατρικών ομάδων διοργανώνεται ειδικό εργαστήριο δραματοποίησης . Βάση για τα εργαστήρια αποτελεί το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Παραμύθι για δύο» σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου.

    [31] ΟΙ CHICO & THE GYPSIES ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Οι Chico & the Gypsies, η συνέχεια των θρυλικών Gypsy Kings, θα εμφανιστούν στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 28 Σεπτεμβρίου, σε μία μοναδική συναυλία, ζωντανεύοντας την τσιγγάνικη μουσική, μέσα από τον καινούργιο τους δίσκο «Freedom» αλλά και από παλιά αγαπημένα τραγούδια.

    Ο Chico Bouchikhi, ιδρυτής των Gypsy Kings και στη συνέχεια των Chico & the Gypsies, είναι Βορειοαφρικάνικης καταγωγής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι Γάλλοι τσιγγάνοι μουσικοί που έχουν θριαμβεύσει στο εξωτερικό.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS.

    [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (11:30 UTC+2)

    Με ένα μικρό αφιέρωμα στον Τσάρλι Τσάπλιν παρουσιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Ολύμπιον Renault από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

    Ο σκηνοθέτης, ερμηνευτής, σεναριογράφος και συνθέτης μας δίδαξε για τα δύσκολα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, για τη δύναμη της ευγένειας, της θέλησης και της αγάπης μέσα από τις πολλές του ταινίες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διάλεξε να προβάλλει τρεις αντιπροσωπευτικές του ταινίες:

    - "Τα Φώτα της Πόλης" (1931) με τον ίδιο και τους Βιρτζίνια Σέριλ, Φλόρενς Λι, Χάρι Μάιερς.

    - "Μοντέρνοι Καιροί" (1936) με τον ίδιο και τους Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμαν.

    - "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ" (1940) με τον ίδιο και τους Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Οακι.

    [33] ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Το 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ξεκινά το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

    Απευθύνεται σε νέους δημιουργούς που επιθυμούν να παρουσιάσουν τα έργα τους με σεβασμό στην κουλτούρα και τη διαφορετικότητα των λαών. Φέτος συμμετέχουν 156 νέοι καλλιτέχνες - 42 από την Ελλάδα και 114 από 27 χώρες του κόσμου.

    Το πανόραμα περιλαμβάνει 14 ταινίες μεγάλου μήκους, 74 μικρού μήκους, 37 ντοκιμαντέρ, 10 ταινίες animation και 21 πειραματικές ταινίες. Επίσης, περιλαμβάνονται αφιερώματα στους: Ρομάν Πολάνσκι, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζαν Ρενουάρ και στον κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή.

    Οι προβολές θα γίνονται καθημερινά από τις 16.00 το απόγευμα στη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 24 September 2003 - 18:13:50 UTC