Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ.ΡΟΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [02] ΣΥΝΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
  • [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ''ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ''
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
  • [05] ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
  • [07] ΝΔ: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [08] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"
  • [09] ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ EURODRIP
  • [10] ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
  • [11] ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ
  • [12] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΛΛΑΝΔΟΣ
  • [17] ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [18] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ
  • [19] ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ- ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [21] ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [22] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠ ΠΑΟΚ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [24] Ο ΜΠΙΛΙ ΚΡΙΣΤΑΛ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ
  • [25] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [26] ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [27] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ" ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
  • [29] ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ
  • [30] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣΕ ΣΟΛΙΣΤ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ Μ. ΜΠΑΜΠΟΥΣΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ.ΡΟΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (12:51 UTC+2)

    Πλήρως ικανοποιημένος από την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που θα γίνουν στην Αθήνα δήλωσε σε έλληνες δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, από τη Λοζάννη.

    Ο κ.Ρογκ υποστήριξε μάλιστα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι πετυχημένοι. Επίσης, πήρε αποστάσεις από πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, Ντένις Οσβαλντ, σε γερμανική εφημερίδα, όπου προέβλεπε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ανέφερε πως οι εξελίξεις αυτές κάνουν πιο δύσκολη τη δουλειά της ΔΟΕ.

    Ο κ.Ρογκ υπογράμμισε πως οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν καθόλου την πορεία της προετοιμασίας και πως οι Ελληνες θα αποφασίσουν ποια κυβέρνηση θα έχουν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επίσης, επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΟΕ είναι η ασφάλεια και η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά χρήματα και ό,τι το καλύτερο για τον τομέα αυτό.

    [02] ΣΥΝΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (14:44 UTC+2)

    Από κοινού αναλαμβάνουν τελικά το έργο του συμβούλου επικοινωνίας για την ΕΧΡΟ 2008 οι ελληνικές κοινοπραξίες COMM GROUP-EXANDAS και CLEVER BANK AE, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης. Τα δύο σχήματα, τα μοναδικά που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου, τελικώς συνέπραξαν, σε ποσοστό 50% έκαστο.

    Στο μεταξύ, αύριο πρόκειται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για τον υπεύθυνο έργου, που θα συμπληρώσει το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης της ΕΧΡΟ. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως επελέγησαν και οι δύο νομοτεχνικοί σύμβουλοι, που στους επόμενους μήνες θα ετοιμάσουν ισάριθμα νομοσχέδια-"κλειδιά" για την επιτυχή διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης, σε περίπτωση που η Θεσσαλονίκη την ανάλαβει.

    Ειδικότερα, στο νομικό γραφείο Δ.ΜΕΛΙΣΣΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ανατέθηκε η προετοιμασία του νομοσχεδίου περιβαλλοντικών, τεχνικών και χωροταξικών ρυθμίσεων για την ΕXPO, το οποίο -πέραν των άλλων- εγγυάται εμμέσως την υλοποίηση σειράς υποδομών στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και αν η πόλη δεν αναλάβει την έκθεση. Η δε εταιρία PLANET REGIONAL επελέγη ως ο νομοτεχνικός σύμβουλος, που θα ετοιμάσει το δεύτερο νομοσχέδιο, για τη σύσταση του επιχειρηματικού φορέα διοργάνωσης της έκθεσης.

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει στα "χέρια" της τα δύο νομοσχέδια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003, ώστε αυτά να κατατεθούν στη Βουλή εντός του 2004. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα αυτό θα "προλάβει" τη συμβατική υποχρέωση της ελληνικής υποψηφιότητας για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων ενεργειών._

    [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ''ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ''

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή προκάλεσαν δημοσιεύματα που αναφέρονται στην προσωπική του ζωή. Τα δημοσιεύματα που ''φωτογραφίζουν'' τον Στέλιο Παπαθεμελή, επισημαίνουν ότι διατηρεί δεσμό με τη γραμματέα του ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής κάνει λόγο για εγκληματική σκευωρία σπίλωσής του και ελεεινούς μηχανισμούς που διακινούν τη χαλκευμένη αθλιότητα. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει αγωγές κατά παντός υπευθύνου.

    H δήλωση του κ. Παπαθεμελή έχει ως εξής: «Διακατεχόμενος από αισθήματα αηδίας βρίσκομαι στην ανάγκη να καταγγείλω εγκληματική σκευωρία σπίλωσής μου η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Οι ελεεινοί μηχανισμοί που διακινούν τη χαλκευμένη αθλιότητα δεν σεβάστηκαν ούτε την οικογένειά μου ούτε την ιστορία μου. Είναι προφανές ότι οι σκευωροί ανήκουν σε αυτούς που ενοχλούνται από την πολιτική μου πράξη και τον πολιτικό μου λόγο. Προσπαθούν να με πλήξουν με τον πιο κακοήθη αλλά ταυτόχρονα και τον πιο βλακώδη τρόπο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιος είναι ποιος και γνωρίζει ότι ο Παπαθεμελής είναι απολύτως ξένος προς τη λάσπη που επιχείρησαν να του ρίξουν. Οι δράστες θα βουλιάξουν μέσα σε αυτήν».

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Στην έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Χάρη Καστανίδη για την ΕΧΡΟ 2008.

    «Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Χάρης Καστανίδης σε δηλώσεις του σχετικά με τη διεκδίκηση και ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 μας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε οργανωτική ετοιμότητα. Ολοι τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας διοργάνωσης όμως πως είναι δυνατόν να διαβεβαιώνουμε τους Θεσσαλονικείς για οργανωτική ετοιμότητα τη στιγμή που η ίδια η πόλη υποφέρει από τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν λόγω της ανυπαρξίας πόρων και έργων», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ.

    «Ευχόμαστε ολοψύχως το εγχείρημα της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ να το αναλάβει τελικά η Θεσσαλονίκη όμως τι θα γίνει με όλα αυτά τα έργα που έχουν μείνει στη μέση και τίποτε δεν προχωρά; Ηρθε η ώρα ώστε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης να αναλάβει έστω και τις ελάχιστες ευθύνες που έχει και να προωθήσει με συνέπεια το «όραμα» της ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της λειτουργίας των υποδομών της που θα επιτρέψουν την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την ΕΧΡΟ 2008», επισημαίνεται.

    [05] ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    Πάρος, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν στην Πάρο, τρία χρόνια μετά την τραγωδία του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα», που στοίχισε τη ζωή σε 83 ανθρώπους.

    Στο μνημόσυνο που έγινε το πρωί στο νησί, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και διασωθέντες θυμήθηκαν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν και εξέφρασαν την πικρία τους γιατί μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

    Aθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Tην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπντάλα Αμπντάλα.

    «Στηρίζουμε σταθερά ως Κόμμα, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση μέσα απ' τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εφαρμογή του οδικού χάρτη, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε οι λαοί στην περιοχή να ζήσουν ειρηνικά» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την εφαρμογή του οδικού χάρτη.

    Στους ισχυρούς δεσμούς του ΠΑΣΟΚ με τους Παλαιστίνιους αναφέρθηκε ο κ. Αμπντάλα, ο οποίος παρουσίασε στον κ. Χρυσοχοϊδη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παλαιστίνη. Παράλληλα τόνισε ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη και της ενεργοποίησης του μηχανισμού αποστολής παρατηρητών ώστε και οι δυο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Οδικού Χάρτη.

    Ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα υπογράμμισε την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, εκτίμησε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ ίσως προβεί σε δραστικά μέτρα και ευχήθηκε να γίνουν προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [07] ΝΔ: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    «Η σημερινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού βρίσκει τον κλάδο σε παγκόσμια κρίση. Η διεθνής ύφεση, η τρομοκρατία και ο πόλεμος στο Ιράκ έχουν αναστείλει την ανοδική του πορεία. Παράλληλα, η χώρα δέχεται τις επιδράσεις της παγκόσμιας ανακατάταξης τουριστικού προορισμού, ενώ η κυβέρνηση παρατηρεί τις εξελίξεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς εκ του μακρόθεν, αδύναμη να παρέμβει», τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, Αν. Λιάσκος

    «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό, η απουσία μέτρων στήριξης του κλάδου, η διάλυση του ΕΟΤ, οι αποσπασματικές ενέργειες και η ανευθυνότητα οδήγησαν τον ελληνικό τουρισμό στην φετινή πρωτοφανή κρίση με αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.Οι κραυγές αγωνίας των τουριστικών φορέων και οι δικές μας παρεμβάσεις δυστυχώς δεν συγκινούν κανένα αρμόδιο. Ο κλάδος έχει αφεθεί στην τύχη του και βουλιάζει», υπογραμμίζει.

    Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι επιλογή πρώτης προτεραιότητας εφ' όσον αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας και συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της χώρας.Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση Σημίτη να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι στο κλάδο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πριν να είναι πολύ αργά », καταλήγει.

    [08] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Για κυβερνητικές και εφοπλιστικές ευθύνες στο τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο, επιχειρείται συστηματικά να συγκαλυφθούν οι αιτίες, οι ένοχοι και συνένοχοι αυτού του πελώριου εγκλήματος.

    «Η τότε δέσμευση του κ. Σημίτη ότι το "μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο" παραμένει φράση κενή περιεχομένου. Ο ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου, συμμερίζεται τον πόνο τους και δηλώνει σταθερός στην απαίτηση να χυθεί επιτέλους άπλετο φως στην υπόθεση του Σάμινα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται», επισημαίνει ο Συνασπισμός.

    «Η πλήρης απόδοση των ευθυνών για το ναυάγιο του Σάμινα είναι ελάχιστη προϋπόθεση για να μην επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα σε μια εποχή που, στο όνομα της "απελευθέρωσης" των θαλάσσιων συγκοινωνιών και της "ανταγωνιστικότητας", τα κέρδη των εφοπλιστών μπαίνουν όλο και περισσότερο πάνω από τους ανθρώπους», καταλήγει.

    [09] ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ EURODRIP

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Προσύμφωνο συνεργασίας με την Ethio Agri-CEFT Plc στην Αιθιοπία υπέγραψε η National Drip, θυγατρική εταιρία της Eurodrip ΑΒΕΓΕ. Το προσύμφωνο αναφέρεται σε συμβόλαιο μελέτης, προμήθειας και κατασκευής για μια φάρμα ανθοκομίας στην Χολέτα, 45 χλ από την Αντίς Αμπέμπα.

    Το έργο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι το μεγαλύτερο στο είδος του και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, αξίας 750.000 δολαρίων αφορά στην ανάπτυξη 20 εκταρίων και θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2003 έως Ιούνιο 2004. Η δεύτερη φάση, αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων θα διαρκέσει από τον Ιούνιο 2004 έως τον Ιούνιο 2005.

    H National Drip έχει ένα εξειδικευμένο επιτελείο από οικονομολόγους, μηχανικούς, γεωπόνους, και τεχνικούς. Η εταιρεία εκτελεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων, τεχνοοικονομικές μελέτες, προμήθεια υλικών και εκπαίδευση προσωπικού.

    Επιπλέον η National Drip είναι κατασκευαστής αρδευτικού σωλήνα με πιστοποιιτικό ISO 9001/2000.

    Η λειτουργία της άρχισε το 1992 και έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ιορδανία ενώ έχει επεκτείνει το εξαγωγικό της δίκτυο στο Λίβανο, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη.

    [10] ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΤΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις των υπαίθριων πάρκινγκ αλλά και ενιαίος τρόπος χρονοχρέωσης συμφωνήθηκαν σε σημερινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κούλουρης με τους επιχειρηματίες του κλάδου.

    Για στάθμευση από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα ισχύει μία τιμή και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ επίσης μία τιμή.

    Ωστόσο, για κάποιον που θα σταθμεύσει σε υπαίθριο πάρκινγκ μετά τη 1 το μεσημέρι, θα ισχύει η απογευματινή χρέωση, ενώ για στάθμευση οκτώ ωρών και πλέον θα ισχύει η πρωϊνή χρέωση συν χρέωση ανά ώρα με βάση το ένα όγδοο της τιμής.

    Επίσης για μια ώρα στάθμευσης θα ισχύει η πρωϊνή χρέωση, χαμηλότερη κατά 25%.

    Η ρύθμιση ισχύει μόνο για υπαίθρια πάρκινγκ, ενώ εξαιρείται το πάρκινγκ του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [11] ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην πορεία της τεχνολογικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος με τον υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας, Xu Guanhua, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στους τομείς αυτούς είναι σταθερή και συστηματική, καθώς από το 1979 έχουν υπογραφεί εννέα πρωτόκολλα συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε η συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας για την στήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο στην Αθήνα το 2004, όσο και στο Πεκίνο το 2008.

    «Η ένταξη της υψηλής τεχνολογίας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των Αγώνων» τόνισε ο έλληνας υπουργός, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι τα προγράμματα έρευνας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνονται και στον τομέα της γεωργίας και ιδιαίτερα στον χώρο της παραγωγής και συντήρησης της ελιάς και των προϊόντων της.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία συνεργασίας της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επετεύχθη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. «Η ένταξη και συμμετοχή της Κίνας στην υλοποίηση του 6ου Κοινοτικού Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα είναι δεδομένη και θα έχουμε τη δυνατότητα σε διμερή βάση, οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Κίνα, ένα τμήμα αυτού του προγράμματος να το υλοποιήσουμε από κοινού», είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Guanhua εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στη χώρα μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα και αρχαία και νέα συγχρόνως, είναι μία χώρα που έχει μεγάλη δυναμική και ο αρχαίος πολιτισμός της αποτελεί μεγάλη κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα».

    Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια προωθείται και αναπτύσσεται πολύ ικανοποιητικά, είπε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλα τα έργα στα οποία υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών είναι υψηλής ποιότητας και έχουν αρχή και τέλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος απεδέχθη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Guanhua να επισκεφθεί την Κίνα.

    [12] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις καταγράφονται κατά τις πρώτες ώρες της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς η απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το Σεπτέμβριο επισκιάζει τα θετικότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου στις ΗΠΑ, που κινήθηκε με ρυθμό 3,3%.

    Οι σημαντικότεροι παράγοντες για το άλμα του αμερικανικού ΑΕΠ, του συνόλου δηλαδή των αγαθών και υπηρεσιών το οποίο παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η αύξηση των αμυντικών δαπανών στα υψηλότερα επίπεδα από το 1951, αλλά και η αύξηση κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

    Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το ΑΕΠ στο 3,1%. Για το γ' τρίμηνο οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ρυθμοί ανάπτυξης θα ανέλθουν στο 3,6%, ενώ για το δ΄ στο 3,7%.

    Στον αντίποδα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν - δείκτης όπου απεικονίζεται με τον εγκυρότερο τρόπο η ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους, όπως επίσης και προς την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση - σημείωσε πτώση στις 87,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 89,3 τον Αύγουστο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 88,5 μονάδες.

    Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί η αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας παρά την επιτάχυνση των αναπτυξιακών της ρυθμών.

    Εξάλλου, η τιμή του χρυσού στην αγορά της Νέας Υόρκης, που πρόσφατα είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, υποχώρησε στα 381,50 δολάρια ανά ουγκιά (το χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας), κυρίως λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο δείχνει να σταθεροποιείται σήμερα τόσο απέναντι στο ιαπωνικό γεν όσο και στο ευρώ.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις εταιρίες του αεροπορικού κλάδου μετά την κίνηση της Credit Suisse First Boston να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003 των εταιριών Delta Airlines, Continental Airlines, Southwest Airlines και AMR (μητρική της American Airlines).

    Κέρδη της τάξης του 1,3% καταγράφει η μετοχή της 3M έπειτα από την αναβάθμισή της από την Banc of America σε «buy» (αγορά) από «neutral» (ουδέτερη στάση). Σε «outperform» από «neutral» αναβάθμισε και η Credit Suisse First Boston τη σύσταση του τίτλου της Lam Research, η οποία ενισχύεται κατά 3%. Σε «neutral» (ουδέτερη στάση) από «underweight» (μείωση θέσεων) αναβάθμισε η J.P. Morgan την Intel.

    Απώλειες της τάξης του 2,2% σημειώνει η μετοχή της Novellus Systems έπειτα από την υποβάθμισή της από την Credit Suisse First Boston σε «neutral» από «outperform». Τέλος, η Smith Barney και η Goldman Sachs υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη 2003 της Eastman Kodak.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 6.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,20% και διαμορφωνόταν στις 9.325,22 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 1.809,27 μονάδες, μειωμένος κατά 0,44% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,42% στις 999,10 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Στα 2.744 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το όριο του δανεισμού για το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων το έτος 2003, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ο δανεισμός που έχει εγκριθεί για το σύνολο των ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 2.075 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο 1.110 εκατ. ευρώ δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι μέχρι σήμερα εγκρίσεις υπολείπονται σημαντικά από το όριο που έχει τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα θέμα υπερδανεισμού των δημοσίων επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ακόμη ότι το σύνολο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος έχει προϋπολογισθεί στα 3.300 εκατ. ευρώ και υπερβαίνει σημαντικά το ποσό του δανεισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις όπως και οι ιδιωτικές, χρηματοδοτούν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων από δανεισμό χωρίς εγγύηση του Δημοσίου.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προβάλλεται από τον τουρκικό τύπο με τίτλους όπως «Εκκαθάριση ναρκοπεδίων στη δυτική μεθόριο» και «Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από την Τουρκία».

    Η «Zaman» σε εκτεταμένο δημοσίευμα σχετικά με το θέμα με τον τίτλο «Ο Γκιουλ μεταβαίνει στην Αθήνα / Σύντομα εκκαθαρίζονται τα ναρκοπέδια στη μεθόριο» αναφέρει ότι ο κ. Γκιουλ είχε χθες -στη Νέα Υόρκη- συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Παπανδρέου, η οποία διήρκεσε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα εγκαρδιότητας.

    «Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τον κ. Γκιουλ να επισκεφθεί την Αθήνα τονίζοντας: «Η πραγματοποίηση επισκέψεων ενός υπουργού Εξωτερικών μιας εκ των δύο

    πλευρών στην άλλη χώρα έχει πια καταστεί παράδοση και εφέτος σειρά έχετε εσείς».

    Εγινε γνωστό ότι ο κ. Γκιουλ αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα μεταβεί στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    «Κατά τη συνάντηση υπογραμμίσθηκε η σημασία της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος του εναερίου χώρου που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών, στα πλαίσια των ΜΟΕ.

    Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για παροχή υποστήριξης στην Τουρκία σε τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε.

    Σημείωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν με την τουρκική πλευρά θέματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του προσεχούς έτους, με πρώτα θέματα τουρισμού και ασφάλειας και πρόσθεσε: «Ολυμπιάδα σημαίνει ειρήνη και η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας».

    Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ανάθεσης της οικοδόμησης μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε τουρκικές εταιρείες», αναφέρει η «Zaman».

    Ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν μεταβολές στο Σχέδιο Ανάν διότι διαφορετικά η λύση ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη.

    Τόνισε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν ασκεί πίεση επί του Ντενκτάς για εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε: «Η επίλυση του Κυπριακού θα καταστεί δυνατή μόνο με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην τουρκοκυπριακή πλευρά, οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν εκ νέου».

    Στη συνέχεια οι κ.κ. Γκιουλ και Παπανδρέου μετέβησαν πεζή στο κτίριο των Ην. Εθνών, όπου παρέδωσαν στον Καναδό ομόλογό τους το κείμενο της Συμφωνίας Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας, οι δύο χώρες θα αρχίσουν σύντομα την εκκαθάριση των ναρκών κατά προσωπικού που βρίσκονται στα εδάφη τους.

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου δήλωσε αισιόδοξος μετά τις επισκέψεις του στην Γαλλία και Γερμανία. Μετά την επιστροφή του στην Ρουμανία, ο κ. Ιλιέσκου είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ρουμανία, που θα εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου, θα είναι θετική. Η αναφορά αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, την οποία το Βουκουρέστι σχεδιάζει να πετύχει στις 1 Ιανουαρίου 2007.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος τόνισε ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την ενταξειακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες προσανατολίζονται προς νέες επενδύσεις στη ρουμανική αγορά.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    «Πριν από τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, επιβάλλεται όπως η χώρα ομαλοποιηθεί και μεταβληθεί ο ρόλος των στρατιωτικών. Επιβάλλεται κυρίως η εκ βάθρων αλλαγή της κεμαλιστικής φιλοσοφίας, η οποία αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του κράτους. Θα πρέπει να τονισθεί στους Τούρκους ότι η χώρα τους δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση έτσι όπως είναι»

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Αρι Οστλάντερ σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Vatan». Ο κ. Οστλάντερ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για την εισήγηση που είχε συντάξει για την Τουρκία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Eχουν τεθεί υπό κράτηση δύο μουσικοί στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι συμμετείχαν σε συναυλία που δόθηκε υπέρ του ΡΚΚ στη Γερμανία. Τι πράγματα είναι αυτά;».

    Στην ανταπόκριση από την Ολλανδία που δημοσιεύει η εφημερίδα γίνεται αναφορά σε «τέσσερα ενδεχόμενα για την Τουρκία»:

    - Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, διότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων εξοργίζει τους στρατιωτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα ζημιωθούν απ' αυτή την εξέλιξη.

    - Η κυβέρνηση θα φοβηθεί και δεν θα πράξει τίποτε και τότε θα παραιτηθεί από την ένταξη στην Ε.Ε. και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες.

    - Η Τουρκία θα κατορθώσει να αλλάξει τον κεμαλισμό που είναι η βασική φιλοσοφία της και αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία 'εναρμόνισης', θα ενταχθεί στην Ε.Ε.

    - Δεν θα αλλάξει τίποτε στην Τουρκία, αλλά παρ' όλα αυτά θα πραγματοποιηθεί η ένταξή της, έτσι όμως η Ε.Ε. θα ζημιωθεί η ίδια.

    [17] ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 8,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ αφού απεδέχθη πολιτικούς και οικονομικούς όρους που επεβλήθησαν από την αμερικανική πλευρά.

    Αυτό επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», η οποία μάλιστα δημοσιεύει το απόρρητο έγγραφο της συμφωνίας.

    Η «Cumhuriyet» υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το έγγραφο που υπεγράφη για τα 8,5 δισ. δολάρια και αναφέρεται, «κατ' αποκλειστικότητα», στους όρους που έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς στην Τουρκία για τη χορήγηση του δανείου, τονίζοντας ότι έχουν ως εξής:

    Πολιτικοί όροι:

    Η Τουρκία δεν θα εισέλθει μονόπλευρα στο Ιράκ.

    Εάν εισέλθει στο Ιράκ, τότε θα 'παγώσει' η συμφωνία.

    Σε περίπτωση κατά την οποία 'παγώσει' το δάνειο, θα χορηγηθεί προθεσμία 90 ημερών στην Τουρκία.

    Εάν δεν εξευρεθεί λύση σ' αυτό το διάστημα, τότε το δάνειο θα χορηγηθεί στο Ιράκ.

    Οικονομικοί όροι:

    Επιβάλλεται στην Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων και να πραγματοποιήσει φορολογική μεταρρύθμιση.

    Να θεσπίσει νόμο για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

    Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του Δ.Ν.Τ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσιγκτον εξανάγκασε την Αγκυρα να δεχθεί έναν όρο ο οποίος προστέθηκε σαν παράγραφος στους δύο βασικούς. Αυτή λοιπόν η παράγραφος καθορίζει ότι η συμφωνία για το δάνειο θα ακυρωθεί εάν η Αγκυρα στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ.

    [18] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Ενα μαχητικό αεροπλάνο Σοβιετικής κατασκευής τύπου Mig-21 Lancer κατέπεσε και συνετρίβη το πρωί της Πέμπτης στη Ρουμανία, σκοτώνοντας τον πιλότο ο οποίος δεν κατάφερε να εκτιναχθεί.

    Σύμφωνα με το Ρουμανικό υπουργείο Άμυνας, το ατύχημα έγινε στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, αφού χάθηκε η επαφή με τον πιλότο. Μία ομάδα ερευνά το δυστύχημα, το οποίο συνέβη δίπλα στην πόλη Κάμπια Τουρζίλ στην κεντρική Ρουμανία. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο έπιασε φωτιά λίγο πριν από την πτώση.

    Πρόκειται για το τρίτο αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Τα προβλήματα δεν λείπουν από τον ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης ο τεχνικός του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης αντιμετώπισε τρία αγωνιστικά προβλήματα. Αυτά του Σπάσιτς, του Βαγγελή και του Φουτσίνι. Ο πρώτος αντιμετώπισε πρόβλημα με τους προσαγωγούς του, ο Βαγγελής είχε ενόχληση στον τετρακέφαλο και δεν μπόρεσε να βγάλει την προπόνηση, ενώ ο Φουτσίνι ήταν εμπύρετος. Η συμμετοχή και των τριών θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Από την άλλη ο Αγγελος Αναστασιάδης για το παιχνίδι του Πύργου κόντρα στον Πανηλειακό θα στερηθεί σίγουρα τις υπηρεσίες του Γιώργου Κούτση.

    Η ομάδα αύριο θα πραγματοποιήσει μια πρωϊνή προπόνηση και κατόπιν η αποστολή θα ταξιδέψει για τον Πύργο.

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ- ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Πανελληνίου με τον Φίλιππο Βέροιας είναι αυτό που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ ανδρών που θα γίνει την Κυριακή. Οι δύο ομάδες θέλουν πάση θυσία τη νίκη, αφού ουσιαστικά όπως πέρσι, έτσι και φέτος εκτιμάται πως θα είναι οι κύριες διεκδικήτριες του τίτλου και ο νικητής θα αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Στις ιδιαιτερότητες της αναμέτρησης είναι η επιστροφή του Σάββα Καρυπίδη στον Πανελλήνιο έπειτα από πετυχημένη παρουσία στη Βέροια.

    Τα υπόλοιπα ματς θα γίνουν αύριο. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Κιλκίς με τον Αθηναϊκό, με τους γηπεδούχους να έχουν τον πρώτο λόγο για τους βαθμούς της νίκης. Ο νεοφώτιστος Απόλλων Καλαμαριάς έχει δύσκολο έργο στη Νίκαια, όπου θα αντιμετωπίσει τον τοπικό Αρη.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής είναι: Αύριο 18:00 Γήπεδο Κιλκίς: Κιλκίς-Αθηναϊκός, 18:00 Γήπεδο Μίκρας: ΠΑΟΚ-Ιωνικός Ν.Φ., 18:30 Γήπεδο Νίκαιας: Αρης Νικαίας-Απόλλων Καλαμαριάς, 19:00 Γήπεδο Αργους: Διομήδης Αργους-Ηλιούπολη, 19:00 Γήπεδο Βυζαντινού: ΒΑΟ-ΑΣΕ Δούκα, Κυριακή 16:00 Γήπεδο Πανελληνίου: Πανελλήνιος-Φίλιππος Βέροιας.

    Η βαθμολογία: Ιωνικός Ν.Φ. 6, Πανελλήνιος 6, Απόλλων Καλαμαριάς 6, Φίλιππος Βέροιας 6, Αθηναϊκός 4, Κιλκίς 4, ΑΣΕ Δούκα 2, ΒΑΟ 1, Ηλιούπολη 1, Αρης Νικαίας 0, ΠΑΟΚ 0, Διομήδης Αργους 0.

    [21] ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Το παιχνίδι με το Αιγάλεω είναι στο μυαλό των παικτών του Ηρακλή. Η προετοιμασία για το κυριακάτικο παιχνίδι θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί και αμέσως μετά η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Ο προπονητής του Γηραιού, Ευγένιος Γκέραρντ για το συγκεκριμένο παιχνίδι δε θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μουράτι και Πουρσανίδη, καθώς και τους Λαγό και Παπαζαχαρία που μετέχουν με την εθνική νέων στη Λευκορωσία.

    Τις παραιτήσεις τους από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ηρακλής υπέβαλλαν οι Νικόλαος Παναγόπουλος, Νικόλαος Αρταβάνης, Απόστολος Τσουρέκας και Ιωάννης Τριανταφύλλου, εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού.

    Η ΠΑΕ Ηρακλής πήρε σήμερα στα χέρια της το πιστοποιητικό καταλληλότητας του γηπέδου της Ν. Ευκαρπίας αναφορικά για τα έργα βελτίωσης και προστασίας των φιλάθλων.

    Τέλος ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Πολωνίας κάλεσε σήμερα τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, να συμμετάσχει στην αποστολή για τον αγώνα με την Ουγγαρία, που θα γίνει στη Βουδαπέστη στις 11 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ΕURO 2004.

    [22] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Το τμήμα βόλεϊ του ΠΑΟΚ κατέθεσε στην επιτροπή καταπολέμησης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών αίτηση συμμετοχής στην καμπάνια, που θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αθλητικούς συλλόγους και φορείς για την ενημέρωση αντιμετώπισης και αποφυγής της μάστιγας της εποχής μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Μπογονικολός, θα καταθέσει ο ίδιος το φάκελο δείχνοντας ότι ο ΠΑΟΚ, συμμετέχοντας στις ανησυχίες της ελληνικής νεολαίας, είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτή την καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μια ανάσα πριν την οριστική συμφωνία με γνωστό κατάστημα εισαγωγής πούρων, ποτών και ειδών δώρων βρίσκεται το ΤΑΠ ΠΑΟΚ. Το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο Κώστας Παϊσιάδης και η συμφωνία αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.

    Τέλος στην Βουλγαρία βρίσκεται από το μεσημέρι ο ΠΑΟΚ συμμετέχοντας σε τουρνουά που διοργανώνει η Λουκόιλ. Η αποστολή του Δικεφάλου θα παραμείνει ως την Κυριακή όπου και θα δώσει τρία παιχνίδια. Με την αποστολή βρίσκεται και ο Βραζιλιάνος Τολντάο, ο οποίος θα παίξει για πρώτη φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έστω και σε φιλικό αγώνα.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟΚ - ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Ξεκινούν αύριο τα επίσημα παιχνίδια στο μπάσκετ. Τα τζαμπ μπολ θα γίνουν για το θεσμό του κυπέλλου, όπου το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι αγώνες της β' φάσης. Ξεχωρίζει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ που θα γίνει στο κλειστό της Πυλαίας στις 18:45. Ο ΠΑΟ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αφού θα τεθεί αντιμέτωπος με τον νεοφώτιστο Απόλλων Πατρών στο κλειστό του Λουτρακίου, ενώ ο Ολυμπιακός στο κλειστό του "Λίντο" θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Ηράκλειο. Καλό παιχνίδι θα γίνει και στο κλειστό της Νεάπολης όπου ο Ηρακλή θα ριχτεί στη μάχη κόντρα στο Μαρούσι.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ημερών, οι ώρες, τα γήπεδα και οι διαιτητές έχουν ως εξής:

    Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

    Nεάπολης 17.00 Ηρακλής - Mαρούσι (Tανατζής - Παπαπέτρου)

    Aλεξάνδρειο 18.00 Mακεδονικός - Πανιώνιος (Kαρούσης - Kαρακατσούνης)

    Λίντο 18.45 Hράκλειο - Oλυμπιακός (Κορομηλάς - Aφεντουλίδης)

    Iλισίων 19.00 Hλυσιακός - Iωνικός NΦ (Παπαδημητρίου - Μαχαιριανάκης)

    Kυριακή 28 Σεπτεμβρίου

    Φ.Aμοιρίδης 18.00 Αρης - Ξάνθη (Δροσόπουλος - Γεωργιάδης)

    Περιστερίου 18.00 Π.Φάληρο - Περιστέρι (Kαλδίρης - Aναστόπουλος)

    ΠAOK 18.45 ΠAOK - AEK (Xριστοδούλου - Tαβουλαρέας)

    Λουτρακίου 20.00 ΠΑΟ - Aπόλλων Π. (Zαβλανός - Tζάμος).

    [24] Ο ΜΠΙΛΙ ΚΡΙΣΤΑΛ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ

    Λος Αντζελες, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ο Μπίλι Κρίσταλ, γνωστός από τις κωμωδίες "Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι" και "Ανάλυσέ το", θα είναι ο παρουσιαστής της 76ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2004.

    Ο 56χρονος κωμικός παρουσίαζε την απονομή επί τέσσερα συνεχή χρόνια, από το 1990 έως το 1993. Έπειτα από μία τριετία «αποχής» ξαναεμφανίστηκε στη σκηνή των Όσκαρ το 1997, το 1998 και το 2000.

    [25] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Διαδήλωση κατά της κατοχής του Ιράκ από τα αμερικανικά στρατεύματα θα οργανωθεί αύριο στο Παρίσι μετά από έκκληση διαφόρων οργανώσεων της αριστεράς.

    Ομάδα Αμερικανών που είναι εγκατεστημένοι στη Γαλλία και αντιτάσσονται στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ θα λάβουν μέρος στην πορεία, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος των Αμερικανών Κατά του Πολέμου (AAW-Γαλλία).

    [26] ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν έκκληση σήμερα στον πρόεδρο Μπους να μην εμπιστεύεται το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο και θα φιλοξενήσει στην κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ σήμερα και αύριο. «Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτά που λέει ο Πούτιν στη Δύση με αυτά που πράττει στην πατρίδα του είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Λεβ Πονομάρεφ του μη κυβερνητικού οργανισμού «Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρονται πιο συγκεκριμένα σε μία δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος σε φοιτητές της Νέας Υόρκης, όπου δήλωσε ότι δεν υπάρχει λογοκρισία στα ρωσικά ΜΜΕ.

    «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εκστρατείας χωρίς προηγούμενο για το "κλείσιμο" των ανεξάρτητων ρωσικών καναλιών. Η απουσία ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης οδηγεί στην καταπάτηση της νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία πλέον κανείς δεν μιλά», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε ανακοινωθέν τους.

    Ο Γιούρι Σαμοντούροφ, διευθυντής του Μουσείου Σαχάροφ της Μόσχας, κατήγγειλε τη «σιγή» των ρωσικών κρατικών καναλιών σε ανοιχτή επιστολή την οποία υπέγραψαν πολλές προσωπικότητες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι. Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε την Τρίτη σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες.

    Οι συνυπογράφοντες ζητάνε από τον Τζορτζ Μπους να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν, ενώ ο Πονομάρεφ επέκρινε με τη σειρά του τις ΗΠΑ ότι παραβλέπουν την καταπάτηση των ελευθεριών στη Ρωσία, λόγω της στήριξης που παρείχε η Μόσχα στην Αμερική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «κάνουν τα στραβά μάτια» σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται συστηματικά στην Τσετσενία καθώς και για την επίθεση εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού «Ιούκος», το αφεντικό του οποίου χρηματοδοτεί τα κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης.

    [27] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Το λεγόμενο κουαρτέτο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία πραγματοποίησε συνάντηση στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμβάλει στην αναβίωση των ειρηνευτικών προσπαθειών για τη Μέση Ανατολή.

    Όμως με τη λήξη της συνάντησης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, δήλωσε φοβισμένος και ενοχλημένος από την «τάση για περισσότερη βία» στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Αναν είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες στις θέσεις τους, γεγονός που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων και ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Γιασέρ Αραφάτ και ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει τον Γιασέρ Αραφάτ «αποτυχημένο αρχηγό» και του επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργία του Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Αραφάτ από την πολιτική σκηνή ή ακόμα και τη δολοφονία του - όμως δεν αναμένεται να το πράξει χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

    Όμως, οι άλλες τρεις πλευρές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη των ΗΠΑ για τον Αραφάτ και συνέχισαν τις διπλωματικές επαφές με τον ηγέτη της παλαιστινιακής Αρχής.

    Στην πραγματικότητα, ο Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις παλαιστινιακές περιοχές και έχει ακυρώσει όλες τις άδειες μετακίνησης των Παλαιστινίων εν όψει του νέου εβραϊκού έτους που πρόκειται να εορταστεί σύντομα.

    Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ" ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

    Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Το "κουαρτέτο" (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ και ΕΕ) απηύθυνε σήμερα το απόγευμα έκκληση προς τους Παλαιστίνιους να δράσουν κατά των «ακραίων» οργανώσεων και τους Ισραηλινούς να σταματήσουν την πολιτική των εποικισμών.

    Τα μέλη του "κουαρτέτου" μετά από συνάντησή τους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα για να ανταποκριθούν στις αμφίπλευρες ανάγκες».

    Το "κουαρτέτο" ζητά από τους Παλαιστίνιους να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα εναντίον των οργανώσεων που επιδίδονται σε «βίαιες επιθέσεις», ενώ κάνει έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις δραστηριότητες του εποικισμού, όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης», το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

    [29] ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    Αγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Εκδήλωση «Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου», κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν 10 από τις πλέον γνωστές και δημοφιλείς ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου οργανώνεται στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιανατολικής Τουρκίας

    από σήμερα έως τις 2 Οκτωβρίου.

    Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κέντρο Τεχνών του Ντιγιάρμπακιρ, στον κινηματογράφο Galeria, με την ευγενή συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα.

    Η εναρκτήριος δεξίωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο και σ' αυτήν έχουν προσκληθεί τοπικές αρχές, βουλευτές της περιοχής και φίλοι του κινηματογράφου. Θα παραστεί δε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Τουρκία, Μ. Β. Χριστίδης.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της προβολής της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα του πολιτισμού.

    Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του ο Ελληνας Πρέσβης θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη της περιοχής, τον Δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ, το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, με τους βουλευτές Aziz Akgul, Ihsan Arslan και Cavit Torun και με εκπροσώπους των κυριοτέρων μη κυβερνητικών οργανισμών (Μ.Κ.Ο.).

    [30] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (14:18 UTC+2)

    Το θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου» συνεχίζει και φέτος την επιμορφωτική του δραστηριότητα με μια σειρά μαθημάτων που αρχίζουν από τον Οκτώβριο 2003 και περιλαμβάνουν:

    · Αυτοσχεδιασμό Κινησιολογία

    · Αγωγή προφορικού λόγου

    · Στοιχεία υποκριτικής Αφήγηση

    Διδάσκουν επαγγελματίες ηθοποιοί απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ. Στην διάρκεια του έτους που διαρκούν τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θεάτρου. Αιτήσεις εγγραφές: Από 1 10 Οκτωβρίου 2003

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ

    Βεργίνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Την έκθεση των Θησαυρών των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στη Βεργίνα θα εγκαινιάσει στις 28 Σεπτεμβρίου 11.30 πμ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί και το πωλητήριο «Βεργίνα» του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣΕ ΣΟΛΙΣΤ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ "ΤΕΧΝΗ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (12:04 UTC+2)

    Τρεις νέες σολίστ που προκρίθηκαν για το ταλέντο τους και την αριστοτεχνία τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολιού «ΤΕΧΝΗ» θα παρουσιάσουν έργα της επιλογής τους, με την σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στην συναυλία θα φιλοξενήσει απόψε στις 9.00 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με διευθυντή ορχήστρας τον Gudni Emilsson.

    Η κριτική επιτροπή θα απονείμει, μετά το πέρας της συναυλίας, τα τρία χρηματικά βραβεία στις νικήτριες του διαγωνισμού που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το κονσέρτο σε μι ελάσσονα, εργ. 64, για βιολί και ορχήστρα του J. Brahms, και το κονσέρτο σε ρε μείζονα, εργ. 77, για βιολί και ορχήστρα του F. Mendelssohn - Bartholdy.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ Μ. ΜΠΑΜΠΟΥΣΗ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (10:32 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Μπαμπούση θα φιλοξενήσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου . Η έκθεση παρουσιάζει μία επιλογή φωτογραφικών έργων, μεγάλων διαστάσεων, από την τριαντάχρονη πορεία του καλλιτέχνη (1973-2003), παρέχοντας την δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει « μία 'σκηνοθετημένη' από τον ίδιο παρουσίαση που λειτουργεί σαν ερμηνευτική πρόκληση υπερβαίνοντας την χρονική ακολουθία και αναδεικνύοντας τον εσωτερικό διάλογο των έργων... ένα μεστό ήδη φωτογραφικό έργο, στο οποίο ποιητικότητα και κριτική εμβέλεια εναλλάσσονται ή και συνδέονται άρρηκτα», όπως αναφέρει η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, κ Καφέτση.

    Ο Μανώλης Μπαμπούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Το 1975 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας και στην συνέχεια σπούδασε αναστηλώσεις στο Διεθνές Κέντρο Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ρώμη με υποτροφία της UNESCO. Από το 1977 εργάζεται ως φωτογράφος και αρχιτέκτονας. Το 1998 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Μπαμπούσης ξεκινά να χρησιμοποιεί την φωτογραφία αρχικά σαν εργαλείο επαλήθευσης και καταγραφής των δράσεων του ως μέλος μιας ομάδας μουσικών η οποία επισκέπτεται ψυχιατρεία της Ιταλίας, στα πλαίσια του κινήματος της αντιψυχιατρικής και στη συνέχεια απεικονίζει μία σειρά των άδειων εσωτερικών τους χώρων.

    Από τα χρόνια του 1980 και ύστερα, ο Μανώλης Μπαμπούσης αναδεικνύει την ποιητική διάσταση ενός κόσμου που ο ίδιος δημιουργεί μέσα από την οργάνωση της «εικόνας- πίνακα» και ο οποίος είναι συχνά κενός από την ανθρώπινη παρουσία, αλλά γεμάτος από σημάδια ζωής. Η παράθεση των εκτιθέμενων έργων υπογραμμίζει την πλαστική συνάφεια τους. Ο καλλιτέχνης σχολιάζει άλλοτε λυρικά και άλλοτε ειρωνικά τα συναισθήματα και τον κόσμο που κρύβεται πίσω από αυτά. Υπονοεί την απουσία- παρουσία, το αδιέξοδο, τον εγκλωβισμό, την μοναχικότητα και τον θάνατο, την τάξη και οργάνωση, την φθορά και το αδιαμόρφωτο και μετατρέπει την σχέση του με τα αντικείμενα σε εικόνες περισυλλογής, σε «φωτογραφικούς πίνακες».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 September 2003 - 18:13:49 UTC