Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ
  • [02] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [03] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ
  • [04] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΕ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POST
  • [06] ΣΧΟΛΙΟ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [07] Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [08] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η 5Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [09] ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008
  • [10] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
  • [11] ZAMAN: ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΝΕΡ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [12] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [15] ΓΚΙΟΥΛ: "ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ" ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙ Η WASHINGTON
  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • [18] ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
  • [19] ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [20] ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [21] ΠΟΥΤΙΝ: Ο "ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΟ ΜΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ
  • [23] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "BALKANIKA"
  • [24] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (15:24 UTC+2)

    Με την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «θα κάνουμε τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επεσήμανε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα τα σενάρια που γράφονται σε σχετικά δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν συμφέροντα που νομίζουν, ότι μπορούν να μας πιέσουν γι' αυτό τα αγνοούμε».

    «Εκπονείται ένα άρτιο σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων με τη συνεργασία Υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και άλλες πέντε χώρες. Ηδη έγιναν δοκιμές από Έλληνες αστυνομικούς για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, κατά τον καλύτερο τρόπο, ένα χρόνο πριν από τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δοκιμές που θα μας βοηθήσουν, ώστε να εκλείψουν και οι τελευταίες αμφιβολίες από όποιον κι αν υπάρχουν», τόνισε ο κ.Πρωτόπαπας.

    Εξάλλου, ο κ.Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θάνατο του γιου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κολιοπάνου εξέφρασε «την οδύνη και τη συμπαράστασή του στο συνάδελφό του Θόδωρο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ενώ αναφερόμενος, στο θάνατο του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Βυζοβίτη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    [02] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την υπόθεση της επίθεσης κατά του πρύτανη του πανεπιστημίου του Πειραιά, Βασίλη Μπένου, διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, προανάκριση διενεργεί και η αστυνομική διεύθυνση Πειραιά.

    Φοιτητές εισέβαλλαν σε αίθουσα του πανεπιστημίου του Πειραιά όπου συνεδρίαζαν οι καθηγητές. Ο κ. Μπένος είχε φραστικό επεισόδιο με τους φοιτητές, οι οποίοι φεύγοντας έκλεισαν την πόρτα και ψέκασαν πίσω τους με πυροσβεστήρα.

    Ο πρύτανης, που υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά

    [03] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ

    Καμπ Ντειβιντ, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση του Ιράκ θα καθοριστεί αφού ψηφιστεί η απόφαση του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ.

    ''Ο βαθμός, το μέγεθος και το επίπεδο της ρωσικής συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ θα καθοριστεί αφού πρώτα μάθουμε όλες τις παραμέτρους'' της νέας απόφασης του ΟΗΕ, τόνισε ο Πούτιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Ορισμένες χώρες δεν μπορούν να καθορίσουν τη συμμετοχή τους λόγω της απουσίας μιας απόφασης'', είπε από την πλευρά του ο Μπους.

    [04] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Ομαλά, χωρίς επεισόδια, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο που οργάνωσαν εκπρόσωποι οργανώσεων και φιλειρηνικών κινημάτων στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας αντιπολεμικής δράσης ενάντια στην κατοχή του Ιράκ από τα αμερικανοβρετανικά και υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πριν τη 1 το μεσημέρι στην Καμάρα και στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα μπλοκ των διαδηλωτών κρατώντας σημαίες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, της κυβέρνησης και των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ πέρασαν μπροστά από το κτίριο ου προξενείου των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, όπου διαμαρτυρήθηκαν.

    Στην περιοχή είχαν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια, ενώ στη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ομάδες διαδηλωτών με συνθήματα ζήτησαν των αποφυλάκιση των νεαρών που κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

    Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», η «Αντιπολεμική Αντιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης», η

    «Πρωτοβουλία Αγώνα», η «Αντιεξουσιαστική Κίνηση Salonica 2003» και η «Αντιεξουσιαστική Συνέλευση Αλληλεγγύης».

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΕ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POST

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η Ελλάδα προετοιμάζεται σκληρά για να διοργανώσει απόλυτα ασφαλείς Αγώνες, τονίζει η Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 σε σημερινή ανακοίνωση-απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», η οποία επικαλούμενη αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, γράφει ότι οι σχεδιαστές του προγράμματος ασφαλείας έχουν προβλήματα με τις αποδιοργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις, με τις ελλειπείς θαλάσσιες περιπόλους και τον βραδυπορούντα αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η ΑΘΗΝΑ 2004 μέσω της διεύθυνσης ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας Ολυμπιακού επιπέδου σε ορισμένες μόνο από τις αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου. Ωστόσο, τα στελέχη της διεύθυνσης ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, δοκιμάζουν τον υπηρεσιακό σχεδιασμό τους με επαγγελματισμό και συνέπεια, δεδομένου ότι όπως είναι η βασική και διακηρυγμένη αρχή μας, η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια έχει αναγνωριστεί με πολύ θετικά σχόλια από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πέρα λοιπόν από τα όποια φανταστικά σενάρια και τις υπερβολές, υπάρχει μία μόνο πραγματικότητα: Η Ελλάδα προετοιμάζεται σκληρά για να διοργανώσει απόλυτα ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004». 

    [06] ΣΧΟΛΙΟ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    «Στο ΠαΣοΚ δεν περιμέναμε ότι το αποτέλεσμα που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες θα ήταν εύκολο να ανατραπεί με μιας και γι' αυτό έχουμε ξεκινήσει μια σταθερή πορεία με στόχο να παρέμβουμε πολιτικά στο κλίμα που υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κληθείς να σχολιάσει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», η οποία φέρνει και πάλι την διαφορά μεταξύ ΠαΣοΚ-ΝΔ στις 7,5 μονάδες.

    «Απευθυνόμαστε στους πολίτες και προτείνουμε μια ολοκληρωμένη νέα στρατηγική πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα το 2010. Αναδεικνύουμε τον τρόπο και τις πολιτικές με τις οποίες θα πετύχουμε τη σταθερή μεγέθυνση της οικονομίας, με συνεχή εξασφάλιση των πολιτών στο επίπεδο του εισοδήματος, της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλειας. Προτείνουμε ένα περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο και εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότησή του. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις θα συνεχιστεί ο διάλογος», τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν προτάσεις, συζήτηση και προσπάθεια συμφωνίας για την υλοποίηση των λύσεων που έχουν προταθεί. «Φιλοδοξώ ότι αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει καθοριστικά το κλίμα της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών», κατέληξε.

    [07] Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όσο και στο ΠαΣοΚ για ένα μεγάλο αριθμό επί μέρους κυβερνητικών πολιτικών, θεωρεί ως κρίσιμους δείκτες των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Κληθείς να σχολιάσει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», η οποία φέρνει και πάλι την διαφορά μεταξύ ΠαΣοΚ-ΝΔ στις 7,5 μονάδες ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ακόμη δεν έχουν αφομοιωθεί, και τα περισσότερα από αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη από 1ης Ιανουαρίου 2004.

    Τότε, είπε, όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για μέτρα προεκλογικά αλλά για μέτρα συνδεδεμένα με τον προϋπολογισμό του 2004 και με την οικονομική πολιτική του 2004.

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ χαλαρή και οι πολίτες δεν έχουν αποκτήσει εκλογικά αντανακλαστικά, καθώς ακόμη δεν έχουν τεθεί τα απλά και θεμελιώδη διλήμματα με τα οποία κινείται κάθε σύγχρονη δημοκρατία.

    «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τόσο ευανάγνωστες, είναι πάντα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλο κύρος και αποδοχή του πρωθυπουργού είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνεται σε σχέση με την Ν.Δ. για τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό επί μέρους κυβερνητικών πολιτικών, κάτι σημαίνει και αυτό. Το γεγονός ότι έχουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες των Ολυμπιακών Αγώνων, τις μεγάλες εκκρεμότητες του κοινοτικού πλαισίου στήριξης, του κυπριακού, των ελληνοτουρκικών, κάτι σημαίνει», τόνισε, καταλήγοντας ότι «όλα θα τίθενται σταδιακά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, άρα 7 μήνες από σήμερα θα ξανασυζητήσουμε με αντανακλαστικά που θα είναι άλλου τύπου».

    [08] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η 5Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    «Μια νέα εποχή ανοίγει για το ΣΑΕ και η ακμάζουσα ομογένεια μας αποκτά έναν πιο αποτελεσματικό, αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό φορέα εκπροσώπησης», τόνισε ο υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης σήμερα το απόγευμα μετά τη συνεργασία που είχε με το Προεδρείο του ΣΑΕ, τελευταία ημέρα της συνεδρίασης του.

    Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης δύο χρόνια μετά την 4η παγκόσμια Συνέλευση όπου με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και με την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου ζητήθηκε από το ΣΑΕ να αγκαλιάσει την ευρύτερη ομογένεια και να απευθυνθεί σε νέες ομογενειακές οργανώσεις, ώστε να γίνει ποιο αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό.

    «Με αυτές τις αρχές και τις κατευθύνσεις δουλέψαμε τη διετία και έχουμε ένα πολύ θετικό και σημαντικό απολογισμό, ένα σχέδιο για την 5η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη από 11 έως 14 Σεπτεμβρίου 2003», είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    Στο θετικό απολογισμό κατατάσσονται η περιφερειακή συγκρότηση των συνεδρίων του ΣΑΕ, όπως και η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και της σύγχρονης Ελλάδας την τελευταία διετία, καθώς και η συγκρότηση των Δικτύων του ΣΑΕ ( Νεολαίας, Επιχειρηματιών, Επιστημόνων, Πολιτισμού και Γυναικών). Τα Δίκτυα των Επιχειρηματιών, των Επιστημόνων και των Γυναικών θα πραγματοποιήσουν τα συνέδριά τους στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2003 και στις αρχές του επόμενου έτους.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στην επιτυχή διοργάνωση της πρώτης ΕΛΛΗΝΙΑΔΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που μας έδωσε, όπως είπε, ομάδες και αθλητές οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αντιπροσωπευτικές Ολυμπιακές Ομάδες της Ελλάδας όπως η ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου, του μπέϊσμπολ κ.α.

    «Το μήνυμα του 5ου Συνεδρίου και οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι πολύ ριζοσπαστικές και οδηγούν στην ανανέωση του ΣΑΕ και στον εμπλουτισμό του με νέες οργανώσεις και νέες δυνάμεις της ομογένειας. Υιοθετώντας νέους τρόπους εκλογής για τα δίκτυα, όπως είναι η χρήση του διαδικτύου, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιασθεί η συμμετοχή των ομογενών και θα περιοριστεί δραστικά το κόστος λειτουργίας του ΣΑΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης.

    Πολύ θετικός κρίνεται και ο απολογισμός από τις δράσεις σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας για την υποστήριξη των ομογενών με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την παραμονή τους σε αυτές, ενώ επικροτήθηκε το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ για την υποστήριξη των ομογενών σε αυτές τις περιοχές σε θέματα υγείας, πολιτισμού και στη δημιουργία μικροεπιχειρήσεων.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε σήμερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο και τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Γρηγόρη Νιώτη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη, οι οποίοι εξήραν το έργο του ΣΑΕ και του προέδρου του κ. Άθενς με την ευκαιρία των εγκαινίων του Διαγνωστικού Κέντρου του ΣΑΕ στη Μαριούπολη, χαρακτηρίζοντας εθνικής εμβέλειας τις πρωτοβουλίες κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ενώ εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αμέριστη υποστήριξη του κοινοβουλίου και του προέδρου του κ. Α. Κακλαμάνη. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη μιας θεσμοθετημένης συνεργασία του ΣΑΕ της Ελληνικής πολιτείας και μη κυβερνητικών οργανισμών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που θα διασφαλίζει αρχικά τη εύρυθμη λειτουργία των Ιατρικών Κέντρων του ΣΑΕ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ ζήτησε να προωθηθεί από τη Βουλή ο διάλογος και να ψηφίσει το Νόμο για την επιστολική ψήφο για τους έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν την έχει εφαρμόσει και αφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

    Ο κ. Νιώτης προέτρεψε το Προεδρείο του ΣΑΕ να καταθέσει εισηγήσεις προς τον υφ. Απόδημου Ελληνισμού και την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού με στόχο τη ψήφισή τους στον εκτελεστικό νόμο περί λειτουργίας του ΣΑΕ μετά τη συνταγματική του κατοχύρωση.

    Ο υφ. Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Ά. Άθενς θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ.

    Τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003, ο κ. Άθενς θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

    Δ. Ριμπά

    [09] ΤΟ ΣΑΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Μετά από εισήγηση του υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη το Προεδρείο του ΣΑΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008.

    Στο πλαίσιο αυτό το ΣΑΕ θα κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις και θα επιδιώξει συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών που έχουν εκπροσώπους στο διεθνές Γραφείο Εκθέσεων στο Παρίσι, όπως και με τους ίδιους τους εκπροσώπους, ώστε να τους αναπτύξει τα επιχειρήματα και τα πλεονεκτήματα του φακέλου διεκδίκησης. Για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση το ΣΑΕ θα είναι σε συνεχή επαφή με την επιτροπή διεκδίκησης της Θεσσαλονίκης και τον κ. Μαγκριώτη.

    [10] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (22:36 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, με στόχο να εξευρεθεί λύση στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

    Οι γιατροί απορρίπτουν την αύξηση του 6,5% «διότι θεωρείται απαράδεκτη και προσβλητική», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ τη Δευτέρα θα κρίνει την απάντηση της κυβέρνησης και θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

    [11] ZAMAN: ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΝΕΡ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της Zaman γίνεται αναφορά σε «μυστική» συνάντηση του ευρισκομένου στα Κατεχόμενα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Επικρατείας, Αμπντουλατίφ Σενέρ με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, για να προκαταλάβει τους δημοσιογράφους που αντελήφθησαν τη συνάντηση δήλωσε ότι την Κυριακή θα έχουμε και άλλη κατ' ιδίαν συνάντηση.

    [12] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Μέσα σε ειρηνικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, η οποία διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, προς τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ακτιβιστών από την Παλαιστίνη, το Ιράν, και την Αραβία που ζουν στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος της δικοινοτικής πρωτοβουλίας ενάντια στον εθνικισμό για τον πόλεμο Ντίνος Αγιομμαμίτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας ήταν μια ευκαιρία να ενώσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τη φωνή τους, με τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που διαδηλώνουν σε ολόκληρο το κόσμο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΥΕΛ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (15:53 UTC+2)

    Η κυπριακή Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία.

    Κληθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι αναφορές του κ. Γκιουλ σημειώνονται από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναμένει αλλαγή των τουρκικών θέσεων στην πράξη.

    ''Είναι ήδη γνωστή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιδιώξει λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή, μαζί με την ευρύτερη θέση για έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έχει διατυπωθεί ξανά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους (Γκρόσμαν και Γουέστον).

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (15:49 UTC+2)

    Συνολικά 9.738 Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 6.971 ενώ ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές στους 2.767.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΓΚΙΟΥΛ: "ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ" ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (15:45 UTC+2)

    Ενας "νέος συνεταιρισμός" στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται «σε ένα συμβιβασμό μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και σε ένα ισότιμο καθεστώς", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος είχε στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, είχε επίσης χθες 20λεπτη συνομιλία με τον Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η συζήτηση κάλυψε το Ιράκ και το Κυπριακό.

    Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Γκιούλ υποστήριξε ότι η χώρα του «επιθυμεί ειλικρινώς μία διαρκή πολιτική διευθέτηση που θα εγκαθιδρύει έναν νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο. Αυτό το θέμα το έχουμε από το 1963. Οι προσπάθειες αλλοτρίωσης των γεγονότων στο νησί δεν πρόκειται να βοηθήσουν στις προσπάθειες που στοχεύουν σε συνολική διευθέτηση», είπε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙ Η WASHINGTON POST

    Ουάσινγκτον, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (14:55 UTC+2)

    Σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας που σχεδιάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υποστηρίζει ότι υπάρχουν η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη απόρρητες αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Η εφημερίδα γράφει ότι οι σχεδιαστές του προγράμματος ασφαλείας έχουν προβλήματα με τις αποδιοργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις, με τις ελλειπείς θαλάσσιες περιπόλους, τον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό και τη λειτουργία του κέντρου διοίκησης και ελέγχου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η αμερικανική εφημερίδα ωστόσο αναφέρει ότι αν και τα προβλήματα είναι σοβαρά, μπορούν να διορθωθούν πριν αρχίσουν οι Αγώνες και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει συστήσει συμβουλευτική ομάδα για την ασφάλεια με τη συμμετοχή πολλών χωρών.

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

    Βουδαπέστη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Η ελληνική ρυθμική γυμναστική πανηγυρίζει μία ιστορική πρόκριση! Η εθνική ομάδα του ατομικού θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της με πλήρη ομάδα, δηλαδή με δύο αθλήτριες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Οι Ελίνα Ανδριόλα, Αννυ Πανταζή, Θεοδώρα Παλλίδου και Όλγα Νικολαΐδου, με συνολική βαθμολογία 236.050 βαθμούς, πήραν την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και παραλίγο να βρεθούν και στο βάθρο, εκεί όπου ανέβηκαν η Ρωσία (255.600 β.), η Ουκρανία (246.350 β.) και η Λευκορωσία (240.875 β.), ενώ την 5η θέση πήρε η Βουλγαρία (228.575 β.).

    Ιστορικό ήταν το γεγονός και της τετραπλής παρουσίας σε τελικούς οργάνων, τρεις από την Ανδριόλα και έναν από την Πανταζή, αδελφή της πρωταθλήτριας του ανσάμπλ, Κλέλιας. Στον σημερινό τελικό του σύνθετου ατομικού η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με την Ελίνα Ανδριόλα, που προκρίθηκε έκτη με 73.950 β., και τη μόλις 15 χρόνων Θεοδώρα Παλλίδου, η οποία ήταν 14η με 70.300 β. (κάθε χώρα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει μόνο με δύο αθλήτριες).

    [18] ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Βηθλεέμ, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα το βράδυ στη Βηθλεέμ με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της Ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης κατά της ισραηλινής κατοχής.

    Κρατώντας αναμμένα κεριά και παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης πριν συγκεντρωθούν στην πλατεία μπροστά από το Ναό της Γέννησης.

    [19] ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρά. Ερευνούμε τις λεπτομέρειες", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Ταρίκ Τζαμίλ.

    [20] ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λονδίνο, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, αλλά και κατά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ 10.000 Βρετανοί διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τη βρετανική στρατιωτική ανάμιξη στο Ιράκ και για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

    Στη Μαδρίτη, στη Βιένη και στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν ανάλογες πορείες, όμως η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη του πολέμου.

    Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλες και εκατό στη Βαρσοβία, ενώ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    [21] ΠΟΥΤΙΝ: Ο "ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Καμπ Ντειβιντ, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε, σε κοινή συνέντευξή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Καμπ Ντέιβιντ, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά μόνο η εφαρμογή του 'οδικού χάρτη' για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ ανακοίνωσε πως διορίζει ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή τον διπλωμάτη και ειδικό σε θέματα αραβικών χωρών Αλεξάντερ Καλούγκιν, ο οποίος θα συνεχίσει τις επαφές με αξιωματούχους της περιοχής, που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του Αντρέι Βντοβίν.

    Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο Μπους είπε πως Ρωσία και ΗΠΑ έχουν υποφέρει από τρομοκρατικές πράξεις και πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί η τρομοκρατία σε όλον τον κόσμο.

    [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΣΤΟ ΜΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα τραγουδήσει σήμερα το βράδυ η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη σε μία μοναδική συναυλία, για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

    Στην επιστροφή της μετά από χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τη Νάνα Μούσχουρη θα συνοδεύει ο Καναδός τενόρος, John Mc Dermott, με τον οποίο θα ερμηνεύσει κλασσική μουσική και ιρλανδέζικες μπαλάντες. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται επίσης έργα από τον καινούργιο της δίσκο αλλά και ορισμένα ελληνικά τραγούδια.

    Η παράσταση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, και οι τιμές των εισιτηρίων είναι 100, 80, 60, 50 και 30 ευρώ.

    [23] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "BALKANIKA"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2003 (13:26 UTC+2)

    Εξακολουθώντας να ιχνογραφεί το λογοτεχνικό τοπίο των Βαλκανίων, το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika διανύει τον έκτο χρόνο της ζωής του και ετοιμάζεται για την φετινή ώρα της τελικής κρίσης. Στη Σόφια της Βουλγαρίας θα γίνει αυτή τη φορά η τελετή απονομής, αφού κάθε χρόνο επιλέγεται και η πρωτεύουσα μιας από τις επτά χώρες που συγκροτούν τη Βαλκανική. Το ίδιο εξάλλου και η κριτική επιτροπή που συγκροτείται από ένα μέλος από κάθε χώρα. Κάπως έτσι άλλωστε δημιουργήθηκε και τούτο το σημαντικό για την περιοχή βραβείο, από επτά εκδότες που θέλησαν να ενώσουν τις "διαβαλκανικές" τους δυνάμεις, προκειμένου να ανοίξει μια δίοδος λογοτεχνικής επικοινωνίας στην γειτονιά μας και κυρίως να γίνουν εκείνα τα βήματα προκειμένου να γνωρίσουμε ο ένας τη λογοτεχνική διαδρομή του άλλου. Από τα ιδρυτικά μέλη του Balkanika και ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας, οι εκδότες του Κέδρου Κάτια Λεμπέση και Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος, που αποτελούν άλλωστε και το ελληνικό μέρος του θεσμού, βρίσκονται ήδη στη Σόφια. Μαζί και η κριτικός της λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, που φέτος εκπροσωπεί τη χώρα μας στην κριτική επιτροπή του βραβείου. Υποψήφιοι για το φετινό βραβείο είναι ο Αλβανός Φάτος Κονγκόλι με "Το όνειρο του Δαμοκλή", ο Βούλγαρος Ατανάς Νακόφσκι με το "Ο άλλος γαλαξίας", ο Σέρβος Ντανίλο Νίκολιτς με το "Φθινοπωρινό μετάξι", ο Σκοπιανός Ντίμιταρ Μπασέφσκι με "Το πηγάδι", ο Τούρκος Ενις Μπατούρ με την "Χαραμάδα", ο Έλληνας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης με τους "Τέσσερις τοίχους". Και φέτος, όπως πέρσι, η Ρουμανία επιμένει ποιητικά, καθώς αποτελεί τη μοναδική υποψηφιότητα με ποιητικό βιβλίο, τη συλλογή "Η Μήδεια και οι πολεμικές της μηχανές" του Γιόαν Φλόρα.

    [24] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ"

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003 (23:25 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική και Αθλητική Δραστηριότητα Ατόμων με Αναπηρίες» διοργανώνει αύριο η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου.

    Η Ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2003, που έχει ως θέμα «Τόποι Αθλητισμού, Τόποι Πολιτισμού» και συνδυάζεται με την ανακήρυξη του 2003 ως Ευρωπαϊκού Ετους Ατόμων με Αναπηρίες και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς που συνδέονται με άτομα με αναπηρίες, καθώς και σε εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ.

    Σκοπός της Ημερίδας είναι να δοθεί έμφαση στην αξία της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες σε πολιτιστικές και σε αθλητικές δράσεις.

    Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναφερθούν στη σημασία της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες σε διάφορους τομείς, όπως είναι το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων καθώς επίσης και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες κλπ.

    Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ολιγόλεπτου θεατρικού και χορευτικού δρώμενου από καλλιτεχνικές ομάδες ατόμων με αναπηρίες.

    Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα εκπροσωπούν υπηρεσίες και εποπτευόμενους ή συνεργαζόμενους φορείς με το υπουργείο Πολιτισμού, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής, το Μουσείο Αφής Τυφλών (Φάρος Τυφλών), το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Επίσης θα συμμετάσχει η Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων και της Οργανωτικής Επιτροπής Παραολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 September 2003 - 18:13:41 UTC