Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ V-PRC: ΔΙΑΦΟΡΑ 7,7 ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ν.Δ.-ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο
  • [02] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ
  • [03] Η WALL STEET ''ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ'' ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ ΑΠΟ
  • [07] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΟΓΚ
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [11] ΠΑΧΤΑΣ: Η ΝΔ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ Ο.Α. ΚΑΙ AEGEAN ΓΙΑ
  • [13] ΙΝΤΡΑΛΟΤ: ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ 0,35 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [15] Ο ΣΒΙΜΕΡ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [16] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ
  • [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [18] ΤΟ ΣτΕ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ Τ.
  • [19] ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ Η ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2007 Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ
  • [21] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο Χ. ΜΠΡΟΥΚΣ
  • [22] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΟΛ
  • [23] ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
  • [25] ΙΡΑΝ: ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΡΑΦΣΑΤΖΑΝΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [26] ΜΠΟΥΣ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΗΤΑΝ "ΚΙΝΔΥΝΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [27] ΧΑΜΑΣ: ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [28] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [30] 10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ Μ.Κ.Θ
  • [32] ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
  • [33] "Η NELLY'S ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

  • [01] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ V-PRC: ΔΙΑΦΟΡΑ 7,7 ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ν.Δ.-ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (10:21 UTC+2)

    Διαφορά 7,7 μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας V-PRC τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή".

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 38,1% έναντι 36,8% (διαφορά 1,3).

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 37,4% και ακολουθούν: Το ΠΑΣΟΚ με 29,7%, το ΚΚΕ με 4,5%, ο ΣΥΝ με 2,8%, το ΛΑΟΣ με 2,3% και το ΔΗΚΚΙ με 1,6%.

    Η Ν.Δ. προηγείται και στην παράσταση νίκης με 56,5% έναντι 28,7% του ΠΑΣΟΚ (διαφορά 27,8).

    Σε ό,τι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος έρχεται ο Κώστας Καραμανλής με 52,8%. Ο Κώστας Σημίτης έχει 47,2%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος 44,7% και ο Δημήτρης Τσοβόλας 38,3%.

    Η συσπείρωση στη Ν.Δ. είναι 92% και 65,7% στο ΠΑΣΟΚ.

    Η δημοσκόπηση έγινε από τις 10 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, σε πανελλαδική κλίμακα και σε δείγμα 1.193 ατόμων.

    [02] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (12:41 UTC+2)

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία διαρκείας των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του δημοσίου, μετά την προσφυγή του υπουργείου Γεωργίας.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι από την παρατεινόμενη κινητοποίηση, που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου, απειλείται η δημόσια υγεία και η ελληνική οικονομία. Λόγω της απεργίας έχουν σταματήσει οι εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά και οι έλεγχοι στα ευπαθή προϊόντα.

    [03] Η WALL STEET ''ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ'' ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Η απρόσμενη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ανεβάζει στα ύψη την ψυχολογία των επενδυτών στη Wall Street, καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ηγέτιδα οικονομία ενδεχομένως δεν κινδυνεύει από την επιστροφή στην ύφεση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν άνοδο κατά 57.000 το Σεπτέμβριο, ενώ από τους οικονομολόγους αναμενόταν πτώση κατά 25.000. Να σημειωθεί ότι αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τα αρχικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας του προηγούμενου μήνα. Υπήρξε μείωση κατά 41.000 των θέσεων εργασίας και όχι κατά 93.000.

    Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας δεν αυξήθηκε στο 6,2% όπως προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της Wall Street, αλλά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τον μήνα Σεπτέμβριο.

    Εξάλλου, ο δείκτης ISM που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών (Institute for Supply Management's non-manufacturing) υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 63,3 μονάδες από 65,1 τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση στις 63 μονάδες. Κάθε διαμόρφωση του δείκτη πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, θεωρείται θετική για τον κλάδο.

    Τα στοιχεία για την απασχόληση πυροδότησαν όμως και την κατακόρυφη άνοδο του δολαρίου, το οποίο ενισχύεται τόσο απέναντι στο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο και στο γεν.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασής της για τη μετοχή της 3Μ σε «overweight» από «equal weight», καθώς και την τιμή στόχο στα 85 από τα 70 δολάρια. Ο τίτλος της εταιρίας καταγράφει κέρδη της τάξης του 3.58%.

    Η εταιρία πληροφορική Siebel Systems αν και ανακοίνωσε ότι σε επίπεδο τριμήνου τα έσοδά της θα φτάσουν μόλις στο κατώτερο σημείο των εξαγγελιών της, τα κέρδη της θα εκπληρώσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο της τάξης του 6,35%.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 1,38% και διαμορφωνόταν στις 9.618,53 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 1.878,78 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,32% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 1,39% στις 1.034,44 μονάδες.

    Σ.Α.

    [04] ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2003 (10:25 UTC+2)

    Του Λάμπρου Παπαντωνίου

    Βολές με στόχο τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπέλυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορώντας τα για έλλειψη αντικειμενικότητας. Όπως υποστηρίζεται αν και τα ελληνικά μέσα αποτελούν μεγάλο εργαλείο επιρροής, τα διέπει η επιθετικότητα, η ανευθυνότητα και ο εντυπωσιασμός. Επίσης το υπουργείο Τύπου χαρακτηρίζεται ως καθοδηγητής και ελεγκτής ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    Στο καθιερωμένο δελτίο ενημέρωσης για την Ελλάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά και τα χαρακτηρίζει ανεύθυνα. Στη σελίδα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφει μεταξύ άλλων: «Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν ένα θεσμό επιρροής συνήθως επιθετικά ευαισθητοποιημένα και συχνά ανεύθυνα. Η αντικειμενικότητα τους, όπως τη γνωρίζουμε στο σύνολο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα περισσότερα αποτελούν ιδιοκτησία επιχειρηματιών με τεράστια εμπορικά συμφέροντα και σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αυτοί χρησιμοποιούν τις εφημερίδες τους, τα περιοδικά τους, τα ραδιόφωνα τους και τα κανάλια τους για την προώθηση των εμπορικών τους επιχειρήσεων καθώς και στην άσκηση πολιτικής επιρροής».

    Στη συνέχεια καταπιάνεται με το υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών το οποίο λέει ιδρύθηκε το 1994 και σε αυτό υπάγονται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κρατική Τηλεόραση και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που το δελτίο του διανέμεται σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Και ότι για τις διεθνείς ειδήσεις τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, ιδιωτικά και κρατικά , χρησιμοποιούν ως πηγή το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ελάχιστες εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ανταποκριτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [05] ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. για τα έργα του Γ' ΚΠΣ, καθώς με νέα δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των ΚΠΣ της Ν.Δ. Αριστείδης Τσιπλάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια.

    Απαντώντας σε ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομίας, ο κ. Τσιπλάκος ανέφερε ότι ο Χρήστος Πάχτας προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια και να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει σοβαρά τις σημαντικές παρατηρήσεις της Ε.Ε., η οποία καταγγέλλει ότι «η αντίδραση των ελληνικών αρχών στις επισημάνσεις των προβλημάτων είναι ακόμα χειρότερη, καθώς αρνούνται την ύπαρξή τους, αντί να συνεργασθούν με την Ε.Ε. για την επίλυσή τους».

    Ο κ. Τσιπλάκος επισήμανε ότι το μόνο που απασχόλησε τον κ. Πάχτα είναι το πώς διέρρευσε το έγγραφο, και όχι η ουσία του εγγράφου, και τόνισε ότι «η Ν.Δ. για το συμφέρον της χώρας, απέφυγε να δημοσιοποιήσει στο παρελθόν ατασθαλίες που συμβαίνουν, και δεν ήταν γνωστές στην Ε.Ε. Ομως όταν γνωρίζει όλη η Ευρώπη την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα αυτό και την αγνοεί ο ελληνικός λαός, έχουμε χρέος να τον ενημερώσουμε για να συνετισθούν οι αρμόδιοι, και να σταματήσουν την αλόγιστη σπατάλη του δημοσίου χρήματος».

    «Περίμενα από τον κ. Πάχτα να διαμαρτυρηθεί για τις φοβερές αιχμές για την αναξιοπιστία της χώρας μας, όταν μας επισημαίνουν πολύ κομψά, ότι οι φορείς υλοποιήσεων των έργων έχουν ανεπαρκή κατανόηση των απαιτήσεων για υγιή οικονομική διαχείριση», υπογράμμισε.

    «Οταν από καιρό επισημαίνουμε στον κ. Πάχτα αυτά που και η Κοινότητα αναφέρει στο έγγραφό της, για αδιαφανή οικονομική διαχείριση, για έλλειψη σχεδιασμού, για διάθεση των χρημάτων σε μη αναπτυξιακές ενέργειες, για παράνομες αναθέσεις μελετών και έργων, για μη συνεπή οικονομική διαχείριση, για το κατάντημα της δημόσιας διοίκησης κ.λ.π., ο κ. Πάχτας μας μιλούσε για ''εύσημα'' του κ. Μπαρνιέ και μας αποκαλούσε κινδυνολόγους», πρόσθεσε.

    «Εκείνο που πραγματικά μας προξένησε κατάπληξη και δείχνει το κατάντημα της κυβέρνησης είναι στην παράγραφο που μας επισημαίνουν να φροντίζουμε περισσότερο για την υγεία του Λαού, αναφέροντας ότι στην πατρίδα του κ. Πάχτα πίνουν δηλητηριασμένο νερό που περιέχει αρσενικό, 15 φορές περισσότερο από το κανονικό. Τέτοια σύσταση ούτε στις πιο υποανάπτυκτες αφρικανικές χώρες θα μπορούσαν να τολμήσουν», σημείωσε.

    Ο κ. Τσιπλάκος συνέστησε στον υφυπουργό Οικονομίας «αντί να ασχολείται με το πώς διέρρευσε το έγγραφο να το διαβάσει προσεκτικά». «Αν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς του καταμαρτυρούν το ολιγότερο που έχει να κάνει είναι να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί τα παραμύθια έχουν και κάποιο όριο», δήλωσε.

    [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να απεμπλακεί από συντεχνιακές διεκδικήσεις και μυωπικές πρακτικές, επισήμανε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στην πανελλαδική διάσκεψη της ΠΑΣΚΕ, στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει και τιμά τον κοινωνικό διάλογο, κατά συνέπεια, «δεν έχει καμιά σοβαρή δικαιολογητική βάση η όποια απόπειρα να βρεθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε απεργιακό κλοιό ή σε αντιπαράθεση με κλάδους εργαζομένων».

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο και όχι «ιμάντα μεταβίβασης κομματικών εντολών».

    Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι το μεγάλο αυτό εγχείρημα έχει ως προαπαιτούμενο μια άλλη σύγκλιση, «τη σύγκλιση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην υποτέλεια του νεοφιλελευθερισμού».

    «Όλων των δυνάμεων της εργασίας, της παραγωγής, της αγροτικής οικονομίας, των σύγχρονων υπηρεσιών, του πολιτισμού και της κουλτούρας. Όλων των δυνάμεων που ακόμη και ενστικτωδώς αντιλαμβάνονται πως η επανίδρυση του κράτους που εξαγγέλλει η ΝΔ, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και η απορύθμιση θεσμών που εγγυώνται την ισότητα όλων των ελλήνων απέναντι στο νόμο. Πίσω από τη λαϊκίστικη ρητορική των εύκολων εντυπωσιασμών δεν κρύβεται τίποτε άλλο από την επιθυμία της επανίδρυσης του κράτους της Δεξιάς», σημείωσε.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι είναι σημαντικό «για το συνδικαλιστικό κίνημα και για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση, να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους της αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνική πραγματικότητα και να μην περιχαρακώνονται αυτάρεσκα σε μικρόκοσμους εικονικών πραγματικοτήτων».

    Τόνισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την Ελλάδα ισχυρή, με υποδομές, με δυνατότητες, με ανάπτυξη και με αυτοπεποίθηση. «Αυτές είναι κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουμε να τις διευρύνουμε. Αυτές είναι κατακτήσεις που πρέπει να τις διαφυλάξουμε από τη βουλιμία συμφερόντων που συμπυκνώνει και εκφράζει με την πολιτική της η ΝΔ. Είναι κατακτήσεις που δεν πρέπει να σπαταληθούν», πρόσθεσε.

    « Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και γνωρίζει και θυμάται. Στις εθνικές εκλογές την Άνοιξη του 2004 καλείται να κρίνει και να αξιολογήσει. Οι έλληνες πολίτες με την ετυμηγορία τους θα κλείσουν ερμητικά την πόρτα σε κάθε πισωγύρισμα», κατέληξε.

    [07] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση στη σημερινή δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, για το θέμα της συμφωνίας για τους αεροδιαδρόμους.

    "Κατανοώ το επικοινωνιακό άγχος του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος με αγωνία προσπαθεί να περισώσει την εικόνα του, ως αρμόδιος τομεάρχης Αμυνας, μετά τη χθεσινή συντριπτική κοινοβουλευτική αποκάλυψη της άγνοιας ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος", δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΟΓΚ

    Φλωρεντία, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Τη βεβαιότητά του για επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε ο πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στη Φλωρεντία, στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Μπορώ να δηλώσω ότι η ΔΟΕ είναι εξαιρετικά ευτυχής βλέποντας τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής και βέβαια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο κ. Ρογκ.

    «Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ποτέ εύκολη αλλά θέλω να δηλώσω το σεβασμό μου απέναντι στους φίλους μου τους Ελληνες για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τους Αγώνες και έχω την πεποίθηση ότι θα είναι Αγώνες πραγματικά εξαιρετικοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

    Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε από την πλευρά του ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Ρογκ για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 και της ΔΟΕ ενόψει του μεγάλου γεγονότος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    «Ο κ. Ρογκ επανέλαβε και στη συνομιλία του μαζί μου την πίστη του πως οι Αγώνες του 2004 θα είναι υποδειγματικοί, θα είναι Αγώνες που προσφέρουν στη ΔΟΕ και το ολυμπιακό κίνημα μια πολύ μεγάλη υπεραξία. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση στην Ελλάδα και έτσι θα γίνει κοινή συνείδηση και στο εξωτερικό», είπε κ. Βενιζέλος.

    Σημείωσε ότι τα θέματα που αφορούν στις ολυμπιακές υποδομές έχουν στο σύνολό τους αντιμετωπισθεί και ότι απομένουν μερικά τεχνικά θέματα, τα οποία όμως είναι υπό απόλυτο έλεγχο. «Η συνεργασία που έχουμε είναι εξαιρετική. Υπάρχει ένας μηχανισμός αλληλοενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Αθήνας και Λοζάννης για τα θέματα αυτά», επισήμανε.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Ρογκ και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και συγκεκριμένα για το πώς θα παραμείνει ο θεσμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και μετά το 2004 σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Οργανωτική Επιτροπή της Αθήνας.

    «Είναι κάτι που το έχουμε επεξεργαστεί και με την κα. Αγγελοπούλου πάρα πολύ καλά», είπε και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΔΟΕ εξετάστηκαν επίσης τρόποι, με τους οποίους θα κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη, η κοινωνία των πολιτών και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αυτή την τελευταία περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνάντηση αποτελεσματική, πρακτική, ενθαρρυντική, πάρα πολύ ικανοποιητική, δήλωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε οποιουδήποτε είδους επανάπαυση».

    [09] ΕΠΑΦΕΣ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Διμερή θέματα και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στο Ζάγκρεμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Τονίνο Πίτσουλα και τον ομόλογό του Ιβαν Σιμόνοβιτς.

    Κατά τη συνάντηση υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας για την αποναρκοθέτηση. Ο κ. Γιαννίτσης, συναντήθηκε επίσης και αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς.

    Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας με την Κροατία και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει, όπως και στο παρελθόν, την υποψηφιότητα ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές δομές.

    Υπογράμμισε ότι «η προώθηση της συνεργασίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Βαλκανίων, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και μεταξύ των χωρών της περιοχής, αποτελεί βασικό μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και κλίματος εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή είναι προς το συμφέρον όλων: της κάθε Βαλκανικής χώρας, του ευρύτερου χώρου της Ν.Α. Ευρώπης, της Ελλάδας και, επίσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Γιαννίτσης σημείωσε ότι με τον κ. Πίτσουλα εξέτασαν θέματα σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Κροατίας, κυρίως τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν με γνώμονα την επιτυχή έκβαση της κροατικής υποψηφιότητας ένταξης στην Ε.Ε.

    Επίσης τόνισε ότι συζήτησαν για τις πτυχές της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς και κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και το πώς πρέπει να αντιμετωπισθούν.

    Ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και με θετικό ενδιαφέρον τα γενναία βήματα που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Κροατίας, προκειμένου να ξεπερασθούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να ενισχυθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας της Κροατίας με τις γειτονικές της χώρες.

    Ανέφερε ακόμη ότι εξετάστηκαν οικονομικά θέματα, οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, και εξέφρασε την πίστη ότι η πολλά υποσχόμενη αυτή συνεργασία θα αποβεί σύντομα επωφελής και για τις δύο χώρες. Σημειώνεται ότι στην αποστολή που συνοδεύει τον κ. Γιαννίτση στο Ζάγκρεμπ μετέχουν και εκπρόσωποι του τουριστικού χώρου.

    «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα και η Κροατία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ώστε να οικοδομηθεί ένα μέλλον σιγουριάς και ευημερίας. Και η μέχρι τώρα πορεία των σχέσεών μας μου επιτρέπει να πω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για το κοινό μας μέλλον", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, ευχαρίστησε τον κ. Γιαννίτση για τη σημαντική ελληνική υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής της χώρας του, υπενθυμίζοντας ότι η Κροατική αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. υπεβλήθη στην Αθήνα επί Ελληνικής Προεδρίας.

    Ο κ. Πίτσουλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξαιρετικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται επιτυχώς, ενώ χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την αποναρκοθέτηση "σαν ένα πολύ σημαντικό και συγκεκριμένο βήμα" προς την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς φιλίας και συνεργασίας, τονίζοντας ότι θα συντείνει τα μέγιστα στην πλήρη εξομάλυνση της ζωής σε ναρκοθετημένες περιοχές και στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

    [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του 20ου πρατηρίου της ΕΚΟ - θυγατρικής της εισηγμένης Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πρεμετή της Νοτίου Αλβανίας παρουσία της Διοίκησης του Ομίλου, αλβανών αξιωματούχων και τοπικών παραγόντων.

    Το νέο πρατήριο εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ στο χώρο διανομής καυσίμων στη γείτονα χώρα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιελάμβανε την κατασκευή τερματικού σταθμού παραλαβής και διανομής καυσίμων που ολοκληρώθηκε στο Δυρράχιο καθώς και την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων η οποία συνεχίζεται, συνολικού επενδυτικού κόστους 38 εκατ. Ευρώ.

    Παράλληλα το επιχειρησιακό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων στην Αλβανία προβλέπει επενδύσεις στο χώρο της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων καθώς και σε άλλους ενεργειακούς τομείς όπως του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού.

    Αναφορικά με τα ποιοτικά καύσιμα των ΕΛΠΕ, που διακινούνται διεθνώς με το σήμα της ΕΚΟ, επισημαίνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου η νέα μονάδα παραγωγής ΤΑΜΕ. Το παραγόμενο προϊόν χρησιμοποιείται σαν συστατικό στις βενζίνες που παράγονται στο διυλιστήριο και έχει πολύ υψηλό αριθμό οκτανίου υποκαθιστώντας το μέχρι σήμερα εισαγόμενο συστατικό ΜΤΒΕ.

    Επίσης η παραγωγή του ΤΑΜΕ από τα ακόρεστα συστατικά της βενζίνης μειώνει δραστικά τις περιεχόμενες στα τελικά προϊόντα ολεφίνες σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές όριο.

    [11] ΠΑΧΤΑΣ: Η ΝΔ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης- Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει για τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας με αφορμή ανακοίνωση της ΝΔ, που αναφέρεται σε στοιχεία και έγγραφα ορισμένα εκ των οποίων αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διαστρεβλώνει, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά και με παραπλανητικό τρόπο, επιμέρους στοιχεία για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    Ο υφυπουργός τονίζει ότι με το Β' ΚΠΣ υλοποιήθηκαν περισσότερα από 20.000 έργα και 70.000 εργολαβίες σε όλη τη χώρα, ενώ με το Γ' ΚΠΣ ήδη υλοποιούνται περισσότερα από 10.000 έργα και 50.000 εργολαβίες.

    Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας της απόκρυψης του δάσους για την ανάδειξη του δένδρου, αναφέρει ο κ.Πάχτας, αποτελεί μία προσπάθεια συκοφάντησης επιτευγμάτων, όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά του συνόλου των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

    Περαιτέρω αναφέρει ότι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε λίγα και μεμονωμένα έργα είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του ίδιου συστήματος που η ΝΔ συστηματικά λοιδωρεί. «Τι επιθυμεί η Ν.Δ.; Ενα σύστημα που εντοπίζει, αναδεικνύει και θεραπεύει τα προβλήματα ή την επιστροφή στην ανυπαρξία συστήματος που χαρακτήρισε το Α' ΚΠΣ που διαχειρίσθηκε η ίδια; Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει καν σαφής εικόνα για το τι χρηματοδοτήθηκε από το Α' ΚΠΣ και ο μέσος Ελληνας πολίτης δεν έχει τίποτα να θυμάται;», διερωτάται ο κ. Πάχτας.

    Ο υφυπουργός τονίζει ακόμη ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθιερώθηκε ο υποχρεωτικός έλεγχος της ποιότητας των έργων και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την εξυγίανση των δημοσίων έργων, ενώ η ΝΔ καταψήφισε την τροποποίηση του νόμου περί μελετών.

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση διαστρεβλώνει, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά και με παραπλανητικό τρόπο, επιμέρους στοιχεία για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Επιδίδεται με συνέπεια ολοένα και εντονότερα σε ένα -επικίνδυνο, όσο και χωρίς αρχές- αγώνα κομματικοποίησης και δυσφήμησης του KΠΣ. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή προκειμένου να αναζητήσει εξωτερικό δεκανίκι στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πάχτας.

    Επισημαίνει δε ότι «η πρωτοφανής και ηθικά απαράδεκτη αυτή πρακτική αποτελεί απόδειξη απώλειας ψυχραιμίας» και αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει πλήρη απουσία πρότασης και γι' αυτό περιορίζεται στο ρόλο του κακού αντιγραφέα διαπιστώσεων της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη κατά σταθερό και συστηματικό τρόπο στην υλοποίηση του έργου της. Το ΚΠΣ αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για τη χώρα που απαιτεί μιά συνεχή καθημερινή μάχη της κοινωνίας και των φορέων της. Ο δρόμος της αποτελεσματικής υλοποίησης του ΚΠΣ είναι ένας δύσκολος δρόμος. Οι όποιες δυσκολίες δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο ή τροχοπέδη στην πορεία μας. Συνεχίζουμε με σύστημα και με ευθύνη για να ολοκληρώσουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει», καταλήγει ο κ. Πάχτας.

    [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ Ο.Α. ΚΑΙ AEGEAN ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Πρόστιμα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και την Aegean Airlines επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρεμβαίνοντας στη διαμάχη των τουριστικών πρακτόρων με τις εγχώριες αεροπορικές εταιρίες για το ύψος των προμηθειών που παίρνουν οι πρώτοι για τα αεροπορικά εισιτήρια που πωλούν, μετά την απόφαση των δευτέρων να τις μειώσουν.

    Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και σε συνεργασία με άλλους τουριστικούς φορείς (ΠΕΤΑΓΑ και ΕΤΓΜΘ), οι οποίοι κατέφυγαν στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα κοινοποιήθηκε θετική για τα τουριστικά γραφεία απόφασή της Επιτροπής κατά της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean), σχετικά με την μείωση της προμήθειας των τουριστικών πρακτόρων από 9,25% σε 6,94% στα εισιτήρια εσωτερικού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στις δυο αεροπορικές εταιρίες, συνολικού ύψους 210.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΑΤΤΑ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δέχθηκε ότι οι αεροπορικές εταιρίες εναρμονισμένα αποφάσισαν να μειώσουν την προμήθεια των πρακτόρων, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα των τελευταίων κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 703/1977 περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2002 είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Ολυμπιακή Αεροπορία για διατήρηση της προμήθειας των τουριστικών γραφείων στο 8,5% και με την Αegean στο 8% αντίστοιχα. Η συμφωνία αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2001.

    Επίσης, αναμένεται δικαστική απόφαση περί τα τέλη Νοεμβρίου που αφορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ΗΑΤΤΑ κατά της μείωσης της προμήθειας σε εισιτήρια εξωτερικού από τις αεροπορικές εταιρείες KLM, Lufthansa, Air France και Austrian Airlines.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΗΑΤΤΑ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις αεροπορικές εταιρίες, μη αποδεχόμενος την μείωση των προμηθειών στο μισό περίπου για τα μέλη του τουριστικά γραφεία, διότι δεν θα καλύπτονται πλέον ούτε τα λειτουργικά τους κόστη.

    [13] ΙΝΤΡΑΛΟΤ: ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ 0,35 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Τη διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2003 ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Intralot.

    Ειδικότερα, το Δ.Σ. γνωστοποιεί στους μετόχους ότι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 9ης Σεπτεμβρίου 2003 εγκρίθηκε η λογιστική κατάσταση της 31ης Αυγούστου 2003 και αποφασίσθηκε η διανομή προμερίσματος στους μετόχους, συνολικού ποσού ευρώ δέκα τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων εξήντα ενός και εικοσιπέντε λεπτών (13.464.561,25 ευρώ), ήτοι τριάντα πέντε λεπτών (0,35) του ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως αποφασίσθηκε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας της 26ης Σεπτεμβρίου 2003, δικαιούχοι του προμερίσματος χρήσης 2003 θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρείας κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών της 15ης Οκτωβρίου 2003, σύμφωνα με την εκκαθάριση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε.

    Από την 16η Οκτωβρίου 2003 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα προμερίσματος χρήσης 2003

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Σκόπια, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Την Ουκρανία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα.

    Οι δύο πρόεδροι εγκαινίασαν ένα τμήμα του δρόμου Κίεβο-Σόποτ. Στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, μήκους 900 χιλιομέτρων, συμμετέχει και η σκοπιανή εταιρία «Γκρανίτ».

    Ο αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται θα συνδέει την Ουκρανία με τις χώρες της ΕΕ.

    [15] Ο ΣΒΙΜΕΡ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα με αφορμή την δέκατη επέτειο από την ένταξη της Ρουμανίας στο ΣτΕ.

    Ο κ. Σβίμερ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ιον Ιλιέσκου και τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και θα εκφωνήσει ομιλία στο Κοινοβούλιο εν όψει της επετείου.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Σκόπια, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    «Το μέλλον μας βρίσκεται στη συνεννόηση, την ανεκτικότητα και την ενότητα και όχι στις συγκρούσεις, στους διαχωρισμούς και τις εχθρότητες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο 'Ανοιχτή Κοινωνία'.

    «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η κοινωνία μας είναι πολυεθνική, με πολλές θρησκείες, επομένως και πολυπολιτισμική. Αν αυτό είναι μειονέκτημα, ιστορική κατάρα, ή προτέρημα και ιστορική ευκαιρία θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους και από τα έργα μας», υπογράμμισε.

    «Πιστεύω στη δικαίωση της συμφωνίας της Οχρίδας και ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός αλλά δύσκολος», τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τελευταία δημοσκόπηση του Αμερικανικού Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου, στην οποία καταγράφεται πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ του πληθυσμού. «Αυτό το αναμέναμε ύστερα από την κρίση που περάσαμε, είμαστε όμως πεπεισμένοι πως τα τελικά αποτελέσματα θα είναι εκείνα που θα κρίνουν τη θητεία μας», πρόσθεσε.

    [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Λάρνακα, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προωθήσουν κοινούς στόχους στον χώρο της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και σε νέες μορφές ενέργειας που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στην Κύπρο, σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε επίσης ότι οι συνθήκες στο πλαίσιο της ΕΕ, λόγω της κατάστασης ύφεσης που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ''ανταγωνιστικές και αρκετά δύσκολες''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΟ ΣτΕ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ο προεδρεύων της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών Νικολάε Ντουντάου είπε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ξεκάθαρα στις 19 Ιουνίου ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και ότι μέχρι τις 7 ως 8 Οκτωβρίου, που θα γίνει η συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουν καταβάλει τις αποζημιώσεις.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ντουντάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές αρχές θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ Η ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Μικρή ήταν τελικά η τιμωρία της Ξάνθης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδό της, μετά τη λήξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική. Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε την ακριτική ομάδα με χρηματικό πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ, καθώς και με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Την ποινή αυτή θα την εκτίσει στο παιχνίδι με τον Ακράτητο στις 19 Οκτωβρίου.

    Με μία αγωνιστική, επίσης, αποκλεισμού από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου τιμωρήθηκε και ο Κροάτης αμυντικός Ιγκόρ Μπούντισα.

    [20] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2007 Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Και τυπικά παίκτης της ΑΕΚ μέχρι και τον Ιούνιο του 2007 έγινε σήμερα ο Μιχάλης Καψής. Υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο συνεργασίας και έτσι θα συνεχίσει στα επόμενα 3,5 χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ενωση. Οι οικονομικές απολαβές του παίκτη δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο ο άσος αποτελεί επιλογή του Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η ΠΑΕ ΑΕΚ διαψεύδει ότι ενδιαφέρθηκε για την επανένταξη του Μαουρίτσιο Ράιτ στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει: «Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας, στο οποίο εμφανίζεται πως η ΑΕΚ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον πρώην «κιτρινόμαυρο» ποδοσφαιριστή από την Κόστα Ρίκα Μαουρίσιο Ράιτ ώστε να επανενταχθεί στο δυναμικό της, η ΑΕΚ ΠΑΕ διευκρινίζει τα εξής: Ο ποδοσφαιριστής Μαουρίσιο Ράιτ έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι από την ΑΕΚ με δική του υπαιτιότητα κι αυτή τη στιγμή αγωνίζεται σε ομάδα της Κίνας. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ήλθε σε επαφή με την ΑΕΚ ώστε να επανενταχθεί στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, όμως η Διοίκηση της ΠΑΕ απάντησε αρνητικά».

    [21] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο Χ. ΜΠΡΟΥΚΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Η Μινεάπολις και οι ΗΠΑ θρηνούν τον θάνατο του Χέρμπ Μπρούκς. Η έρευνα της αστυνομίας έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας χόκεϊ επί πάγου των ΗΠΑ, αποκοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, λίγο πριν την μοιραία σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο 35, στη Μινεάπολις. Ο άτυχος τεχνικός, επέστρεφε από ταξίδι στα βορειοδυτικά της πολιτείας όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο συγκρούστηκε στο κράσπεδο και στην συνέχεια αναποδογύρισε. Δυστυχώς, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας με αποτέλεσμα να πεταχτεί έξω από το αυτοκίνητο και να βρει τραγικό θάνατο.

    Η έρευνα της αστυνομίας μετά και την ιατροδικαστική εξέταση αποφάνθηκε ότι ο Μπρουκς δεν είχε πιει, ούτε έτρεχε υπερβολικά, ούτε μιλούσε στο κινητό του. Απλά ίσως λόγω κούρασης αποκοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι. Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη τόσο στην πολιτεία της Μινεάπολις, όσο και σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

    [22] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για το τζάμπολ. Οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος της Α1 έχουν ζεστάνει τις μηχανές τους και περιμένουν απλά αύριο το πρώτο σφύριγμα. Ο περιορισμός του αριθμού των ξένων σε πέντε για κάθε σύλλογο, η τόνωση της περιφέρειας και κυρίως η ενδυνάμωση των τριών ομάδων της Θεσσαλονίκης με πολύ καλούς παίκτες είναι τα κύρια στοιχεία που πρόκειται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

    Στο νέο πρωτάθλημα η ΕΤ1 πρόσφερε στέγη για εννέα άστεγες ομάδες προσφέροντας 580.000 ευρώ. Παράλληλα, φέτος, ο ΕΣΑΚΕ έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εθνική ομάδα. Φυσικά και την πείραξε η πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σουηδίας. Όμως θα προσπαθήσει να κάνει την μεγάλη υπέρβαση τους επόμενους μήνες, ώστε να πάει με αξιώσεις μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Το πρόγραμμα της αυριανής πρεμιέρας είναι:

    Αύριο

    Iβανώφειο 17:00 Hρακλής - ΠΑΟ (ET-1) Kαρούσης - Mαχαιριανάκης

    Kορυδαλλού 19:30 Oλυμπιακός - Aπόλλων Π.(TVMagic) Σχινάς - Kαρακατσούνης

    Ανω Λιοσίων 19:00 AEK - Αρης (Σούπερσπορτ) Tανατζής - Hλιόπουλος

    Hρακλείου 16:30 Hράκλειο - ΠAOΚ Mαστραφτσής - Tαβουλαρέας

    N.Σμύρνης 17:00 Πανιώνιος - Περιστέρι Kορομηλάς - Aφεντουλίδης

    Kυριακή

    Aγ.Θωμά 19:00 Mαρούσι - Hλυσιακός (Σούπερσπορτ) Χριστοδούλου - Δέλας

    Iωνικού 17:00 Iωνικός NΦ - Mακεδονικός (ET-1) Bορεάδης - Zαβλανός.

    [23] ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη στη προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού Τουρνουά ενόργανης γυμναστικής ανδρών, εξέφρασε ο τεχνικός επιτετραμμένος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), Ανριάν Στόϊκα.

    «Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα που αφορούν τη διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά και με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να δηλώσω ότι η πρόοδος είναι εξαιρετική. Τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι απόλυτα καταρτισμένα και συνιστούν μία καταπληκτική ομάδα εργασίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλες τις παραμέτρους κατά την διάρκεια της αγωνιστικής διοργάνωσης τον ερχόμενο Μάρτιο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ολυμπιακό Τουρνουά ενόργανης γυμναστικής θα είναι μία μοναδική διοργάνωση», τόνισε ο κ. Στόϊκα.

    Ο αξιωματούχος της FIG συναντήθηκε με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Αθήνα 2004 Σπύρο Καπράλο και στη συνέχεια ενημερώθηκε από την διευθύντρια τομέα γυμναστικής Ελένη Πολυχρονίδου και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν τους τομείς των αθλητικών εγκαταστάσεων, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, των φωτογραφικών υπηρεσιών, του αγωνιστικού προγράμματος, της εικόνας και ταυτότητας, των απονομών μεταλλίων, των ιατρικών υπηρεσιών και του προπονητικού προγράμματος.

    [24] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Τατζικιστάν της μικτής κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, ιταλό ευρωβουλευτή Αντόνιο ντι Πιέτρο και τον αντιπρόεδρό της, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Κουκιάδη.

    Η επίσκεψη αυτή είναι συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων στο Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργκιζιστάν και έχει πολλαπλούς στόχους: προσεταιρισμό των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό πρότυπο με αποδυνάμωση του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού, που βρήκε λαμπρό πεδίο εισαγωγής στην περιοχή αυτή, οργάνωση συνευθύνης της Ε.Ε. στον αγώνα κατά της διάδοσης των ναρκωτικών, δεδομένου ότι από το Αφγανιστάν μέσω της κοιλάδας Fergan, διοχετεύεται ο κύριος όγκος ναρκωτικών στο παγκόσμιο εμπόριο.

    Παράλληλα, στους στόχους της ΕΕ είναι και η καταπολέμηση της φτώχειας στην περιοχή αυτή ως βασικό μέσο για την ανάσχεση της τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών ροών.

    Κατά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο του Τατζικιστάν και με αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ έγινε εκτενής ανάλυση των μέχρι σήμερα μέτρων που έχουν ληφθεί, του τρόπου αξιοποίησης της ευρωπαϊκής βοήθειας και του μεγάλου δρόμου που έχει ακόμη να διανυθεί έως ότου υπάρξουν αποτελέσματα στις πολιτικές αυτές, ενόψει και των δυσχερειών για τη

    βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας των κρατών της περιοχής αυτής και της εμπλοκής των πετρελαϊκών συμφερόντων.

    [25] ΙΡΑΝ: ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΡΑΦΣΑΤΖΑΝΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Τεχεράνη, 3 Οκτωβρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έθεσε τέσσερις όρους για την υπογραφή από το Ιράν του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών, στους οποίους περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός επιθεωρήσεων από την ΙΑΕΑ μη πυρηνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τόπων λατρείας.

    «Οι όροι που μπορούμε να θέσουμε για να υπογράψουμε το πρωτόκολλο είναι τουλάχιστον αυτοί τους οποίους έχουν θέσει οι ΗΠΑ», δήλωσε στην προσευχή της Παρασκευής ο Ραφσαντζανί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΜΠΟΥΣ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΗΤΑΝ "ΚΙΝΔΥΝΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Ουάσινγκτον, 3 Οκτωβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι η έκθεση του αμερικανού εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Κέι για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ αποδεικνύει ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν πράγματι ''κίνδυνος για τον κόσμο'' και ενισχύει τα επιχειρήματα που οδήγησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο.

    ''Αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τους συσσωρευμένους κινδύνους όπου τους συναντάμε'', είπε ο Μπους, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CBS και των Νιού Γιορκ Τάιμς, το 53% των Αμερικανών αμφιβάλλει αν ήταν δικαιολογημένος ο πόλεμος στο Ιράκ, μετέδωσε το CNN.

    Η έκθεση ''λέει ότι ο Σαντάμ αντιπροσώπευε απειλή, σοβαρό κίνδυνο'', τόνισε ο πρόεδρος σε δηλώσεις του στον κήπο του Λευκού Οίκου λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στο Ουισκόνσιν.

    [27] ΧΑΜΑΣ: ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τελ Αβιβ, 3 Οκτωβρίου 2003 (16:24 UTC+2)

    Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε ότι το τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη δεν θα αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ πρόσθεσε ότι ο ''οδικός χάρτης'' για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.

    ''Το τείχος δεν θα προστατεύσει τη σιωνιστική οντότητα και δεν θα σταματήσει τα αντιστασιακά χτυπήματα. Θα έλθει μία ημέρα που αυτό το τείχος θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου'', τονίζει η ανακοίνωση της Χαμάς που εκδόθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

    Λονδίνο, 3 Οκτωβρίου 2003 (16:15 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινοβραδινή δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης της αμερικανικής ομάδας ερευνών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Ο επικεφαλής της ομάδας, Ντέιβιντ Κέι, αναφέρει προς τις επιτροπές Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ότι δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα εάν θα βρεθούν ποτέ αυτά τα όπλα, τα οποία και αποτέλεσαν τη δικαιολογία των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, Ντέιβιντ Κέι υπογράμμισε ότι οι έρευνες της ομάδος του δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξήγγειλε την παροχή 660 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση των ερευνών.

    Ανακάλυψη στοιχείων αλλά όχι πειστηρίων

    Ο Αμερικανός πρώην επιθεωρητής όπλων αναφέρει παράλληλα ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ενεργειών της ανατραπείσας ιρακινής ηγεσίας που καταδεικνύουν την πρόθεση της να αναπτύξει όπλων μαζικής καταστροφής.

    Συγκεκριμένα η ομάδα των 1.200 εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία ανακάλυψε δίκτυο παράνομων εργαστηρίων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικών όπλων.

    Επίσης βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων και την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, πολύ περισσότερο δηλαδή από το όριο των 150 χιλιομέτρων που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

    Μπλιξ: Καμία έκπληξη

    Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε την έκθεση του Ντέιβιντ Κέι «αναμενόμενη και άνευ εκπλήξεων».

    «Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της έκθεσης είναι ότι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δε βρέθηκε κανένα όπλο μαζικής καταστροφής. Η ομάδα των Αμερικανών ανακάλυψε μικροποσότητες και αντικείμενα - ακριβώς όπως και εμείς - και πιστεύω ότι η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το Ιράκ διεξήγαγε έρευνες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονταν με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να τις είχε γνωστοποιήσει» είπε ο κ. Μπλιξ.

    «Ωστόσο» συνέχισε «θα ήθελα να σταθώ σε μια δήλωση του κ. Κέι, ο οποίος υπαινίχθη ότι εάν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, τότε οι έρευνες των Ιρακινών θα προχωρούσαν και η απειλή θα ήταν μεγάλη».

    «Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην ξεχνούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ουδέποτε δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τις επιθεωρήσεις και δεν θα άφηνε τους Ιρακινούς μόνους να κάνουν ό,τι θέλουν», κατέληξε ο κ. Μπλιξ.

    Υπεραμύνεται της εισβολής ο Στρο

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του στο BBC υποστήριξε ότι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ακόμα όπλα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

    «Η έκθεση Κέι ξεκαθαρίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένα όπλα, αλλά αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι δεκάδες προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής» είπε.

    Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η πρώην ιρακινή ηγεσία συνέχιζε τις παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν οι επιθεωρητές όπλων».

    Όλα αυτά και η εμπειρία μας από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για ένα πολύ επικίνδυνο καθεστώς, το οποίο παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο κ. Στρο.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Συνεχίζονται στην Αποθήκη Δ' του ΟΛΘ οι εκδηλώσεις της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας" που οργανώνει η ΓΓ Νέας Γενιάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα παρουσιάστηκε σειρά από δράσειςπου αφορούν τους νέους με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και παρουσίαση νεανικών πρωτοβουλιών.

    Για τις επόμενες μέρες μέχρι και το τέλος των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Παρασκευή 3/10

    6-8 μμ: Παρουσίαση δράσεων από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών

    8-10 μμ: Θεατρική παράσταση "Οταν πεθαίνει μία γλώσσα - Ο πλούτος των Ευρωπαϊκών γλωσσών" από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

    Σάββατο 4/10

    10-13 πμ: Γιορτή Πουλιών στην παραλία μπορστά στο άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

    6-8 μμ: Παρουσίαση βίντεο και ηχητικών ντοκουμέντων από το Διαπολιτισμικό Σχολείο Ν.Επιβατών με θέμα "Ρατσισμός - Ξενοφοβία"

    8-10 μμ: θεατρική παράσταση "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

    Κυριακή 5/10

    6-8 μμ: Παρουσίαση σύγχρονων χορών από το γυμνάσιο Τριλόφου

    8-10 μμ: παράσταση ακροβατικών, ζογκλέρ, κλόουν, παιχνίδια φωτιάς και ξυλοπόδαρους από την ομάδα "το Μικρό Τσίρκουλο"

    Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχουν στο χώρο εκθέσεις κεραμικής, αργυροχρυσοχοϊας, καλλιτεχνικής επεξεργασίας μαρμάρου, επιπλοποιίας από το ΚΕΤΕΚ Ωραιοκάστρου, φωτογραφίας και ζωγραφικής από το 8ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης και φωτογραφίας - προβολής βίντεο από το 14ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

    [30] 10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Τη 10η Διεθνή Έκθεση Τηλεκάρτας και Νομισμάτων Card Collect & Coin Expo, θα φιλοξενήσει αύριο και μεθαύριο (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο), το ξενοδοχείο Μεντιτεράνιαν Παλάς της Θεσσαλονίκης.Η έκθεση καταλαμβάνει 700 τ.μ. και συμμετέχουν δεκάδες εμπορικοί οίκοι διάθεσης συλλεκτικών ειδών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα ΕΛΤΑ, καθώς και Οργανισμοί Τηλεπικοινωνιών.

    Με αφορμή τα 10 χρόνια της έκθεσης, έχει εκδοθεί ειδική συλλεκτική τηλεκάρτα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (σε πολυτελή κασετίνα), αναμνηστική σειρά ασημένιων ελληνικών ευρωνομισμάτων (σε πολυτελή θήκη), αναμνηστική σφραγίδα και φάκελος από τα ΕΛΤΑ. Εξάλλου η εταιρία «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΕΒΕ» έχει εκδόση πολυτελές λεύκωμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα περιέχει 25 συλλεκτικές τηλεκάρτες, μια πολυσέλιδη ιστορική έκδοση και ένα σχετικό DVD.

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τις 10 επιτυχημένες διοργανώσεις της Card Collect & Coin Expo, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες κληρώσεις συλλεκτικών αντικειμένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης. Χορηγός της 10ης Card Collect & Coin Expo είναι η εταιρία «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΕΒΕ».

    [31] 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ Μ.Κ.Θ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Τα καλύτερα προγράμματα κρατικών περιφερειακών προγραμμάτων της Ευρώπης θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του "4ου Φεστιβάλ Τηλεόρασης" της Circom Regional, υπό τη διοργάνωση της ΕΡΤ3, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή.

    Πρόκειται για 22 προγράμματα που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε συνολικά 137 που υποβλήθηκαν από 38 χώρες της Ευρώπης, στον ετήσιο διαγωνισμό "Prix Circom" και βραβεύτηκαν από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, συγκροτημένη από την Πανευρωπαϊκή Ενωση Περιφερειακών Σταθμών (Circom Regional). Tα προγράμματα αυτά θα προβληθούν υποτιτλισμένα στις αίθουσες 1 και 2 του Μουσείου Κινηματογράφου και στη συνέχεια θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ3, ξεκινώντας από τις 27 Οκτωβρίου και κάθε δύο εβδομάδες.

    Οι κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν ντοκιμαντέρ, διασυνοριακά προγράμματα, σύγχρονα θέματα, πρωτότυπα προγράμματα.

    Ο διαγωνισμός Prix Circom αποτελούσε μέχρι πρόσφατα κλειστή εκδήλωση μεταξύ των περιφερειακών καναλιών της Ευρώπης, ωστόσο ιδέα και πρόταση της ΕΡΤ3 που πήρε σάρκα και οστά ήταν να μετατραπεί σε ανοιχτή εκδήλωση προσβάσιμη για το κοινό. "Επιθυμία της ΕΡΤ3 ήταν να γίνει η εκδήλωση αυτή εξωστρεφής, με τη μορφή φεστιβάλ, και για αυτό υπέβαλε την πρόταση να διεξάγεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ ευρωπαϊκής τηλεόρασης, που είναι και το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη" τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Circom Regional και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΕΡΤ3, Λευτέρης Κογκαλίδης.

    Ο κ.Κογκαλίδης χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που παρουσιάζουν οι μικροί περιφερειακοί σταθμοί της Ευρώπης, παρά τα ελάχιστα μέσα και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. "Η περιφέρεια είναι αυτή που δίνει νέα ταλέντα στα μεγάλα κέντρα" είπε.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των προγραμμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ο προϊστάμενος σχεδιασμού - προγραμματισμού ανάπτυξης της ΕΡΤ3, Νίκος Βεζυργιάννης, δήλωσε ότι έχουν κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο και είναι πλούσια σε κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές χώρες. "Χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και φρεσκάδα, εκφράζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι στην Ευρώπη, αλλά και την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για το τί είναι καλή τηλεόραση" είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ως παράδειγμα ότι 9 στους 10 κρατικούς σταθμούς στην Ευρώπη προβάλλουν στις 10.00 το βράδυ κάποιο κοινωνικό ντοκιμαντέρ.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην ποιότητα των προγραμμάτων χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ και θεωρούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο φτωχές, όπως για παράδειγμα η Πολωνία. "Παράγουν πλουσιότερα και καλύτερα προγράμματα, ακόμη και από την Ελλάδα. Είναι διπλά σημαντικό να προβάλλουμε τέτοια προγράμματα. Καλό θα ήταν να τα δουν οι Ελληνες παραγωγοί για να δουν και τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες" είπε.

    Πέρσι η ΕΡΤ3 συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων "Η αθέατη πλευρά της Αφροδίτης" του Παύλου Νεράντζη για δύο Ελληνοκύπριους που αντικρίζουν για πρώτη φορά το σπίτι τους στα κατεχόμενα μετά από 28 χρόνια, απέσπασε βραβείο και διακρίθηκε.

    Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 6.00 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Η CIRCOM REGIONAL

    Είναι η Πανευρωπαϊκή Ενωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών που αριθμεί 380 ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς - μέλη σε 38 χώρες. Ιδρύθηκε το 1983 και μέχρι σήμερα έχει καθιερώσει μία σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του περιφερειακού χαρακτήρα και της ταυτότητας των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    Η Circom Regional δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται στα ΜΜΕ και των ερευνητών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες και στις δραστηριότητές της ξεχωρίζουν η δυνατότητα ανταλλαγής προγραμμάτων και συμπαραγωγών, ο διαγωνισμός "Prix Circom" για την ανάδειξη των καλύτερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ φολκλορικής μουσικής "Euromusica", τα σεμινάρια εκπαίδευσης για δημοσιογράφους, παραγωγούς και τεχνικούς, η μηνιαία έκδοση του "Circom Report" με ειδήσεις που αφορούν τα μέλη της Ενωσης κ.α.

    ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το ΜΚΘ αγκάλιασε την τέταρτη αυτή διοργάνωση της ΕΡΤ3, πιστεύοντας ότι εξυπηρετεί με αποτελεσματικό τρόπο την προώθηση της ποιότητας στην τηλεόραση, αλλά και την εκπαιδευτική λειτουργία των σύγχρονων μορφών τέχνης και επικοινωνίας. Μεταξύ άλλων έχει συνδιοργανώσει με άλλους φορείς αφιερώματα όπως: έκθεση και βίντεο κόμικ, φεστιβάλ multimedia, φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας "Αγων", φεστιβάλ videodance, "παράξενη οθόνη", circom regional και εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Ο διευθυντής του ΜΚΘ, Γιώργος Κατσάγγελος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αρχείο που δημιουργεί το Μουσείο με ταινίες από το φεστιβάλ κινηματογράφου και αφίσες, το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. "Το αρχείο είναι η ψυχή κάθε μουσείου, από αυτό ξεκινούν όλες οι εκδηλώσεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ανοιχτό στο κοινό" είπε.

    [32] ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Μια σημαντική έκθεση με πολλούς αποδέκτες και με υλικό που ξυπνά πολλές συγκινήσεις και παράλληλα διδάσκει, λειτουργεί στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας. Θέμα της έχει τις τραυματικές εμπειρίες ελληνόπουλων εβραϊκής καταγωγής, τα οποία στα μαύρα χρόνια της Κατοχής αναγκάστηκαν να κρυφτούν, να αποχωριστούν τις οικογένειες τους, να αλλάξουν όνομα προκειμένου να επιβιώσουν από το θάνατο που τους επιφύλασσε ο Γερμανός δυνάστης.

    Πρόκειται για την πρώτη του είδους εμπεριστατωμένη έκθεση για τις εμπειρίες αυτών των παιδιών που κρύφτηκαν στην Κατοχή. Όπως εξήγησε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ζανέτ Μπαττίνου, παρουσιάζονται 16 προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που ως παιδιά τότε- γνώρισαν τον εκτοπισμό, την απώλεια , την ταπείνωση, το φόβο.

    Στην πιο τρυφερή τους ηλικία αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιούν ψεύτικο όνομα ή να χάσουν την αληθινή τους ταυτότητα για πάντα.

    Σύμφωνα με την κ. Μπαττίνου, συνεργάτες του Μουσείου για τρία χρόνια κατέγραψαν συστηματικά τις προσωπικές μαρτυρίες όλων αυτών που εξακολουθούν να ζουν στην Ελλάδα, πλην ενός που στο μεταξύ πέθανε. Έτσι στην έκθεση, οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων «καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τα τραυματικά του βιώματα, τις εξελίξεις και καταλήξεις των όσων πέρασαν. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά τα έκρυψαν χριστιανικές οικογένειες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    Συνολικά οι συνεργάτες του Μουσείου κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τις τριάντα προσωπικές μαρτυρίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν οι δεκαέξι για την έκθεση. Η πλειοψηφία τους δεν είναι από την εβραϊκή κοινότητα που ανθούσε προπολεμικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά από τη λοιπή Ελλάδα, από την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία ακόμη και τη Θράκη.

    Μαζί με τις μαρτυρίες όμως, η έκθεση παρουσιάζει και σχετικό υλικό που διασώθηκε, φωτογραφίες, παιχνίδια, διάφορα χρηστικά αντικείμενα, τετράδια και ημερολόγια που είχαν διασωθεί κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, αφού αυτά τα παιδιά ήταν αναγκασμένα να κρύβουν την καταγωγή και το παρελθόν τους.

    Η έκθεση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Εκτός, όμως από το συναισθηματικό και ιστορικό της στόχο επιδιώκει να προβληματίσει τον επισκέπτη σχετικά με τη σημερινή εποχή με ερωτήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών, την κοινωνική ανεκτικότητα, τη δημοκρατία αλλά και την εύθραυστη φύση της ευτυχίας και της ειρήνης.

    «Όλα αυτά τα ζητήματα θίγονται μέσα από την έκθεση», συμπλήρωσε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου, «αλλά και μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου οι ιστορίες αυτών των παιδιών χρησιμοποιούνται ως αφετηρίες για μία ιστορία πανανθρώπινου ενδιαφέροντος που δυστυχώς είναι και πολύ επίκαιρο στις μέρες μας».

    Η έκθεση στη διάρκεια του ενός χρόνου που θα διαρκέσει, θα συνοδευτεί και από άλλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση Τέχνη, εμπνευσμένη από το θέμα της, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σεμινάριο για δασκάλους μέσης εκπαίδευσης σε ότι αφορά το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    [33] "Η NELLY'S ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΗΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2003 (10:51 UTC+2)

    "Η Nelly's βγάζει βόλτα τον σκύλο της" της Ελενας Πέγκα είναι ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό που ανεβαίνει για πρώτη φορά και για 16 παραστάσεις στο θέατρο "Ανετον" της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 38ων Δημητρίων, από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου.

    Γράφηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και τη σχιζοφρένεια και έλλειψη καλαισθησίας και αρμονίας της εποχής μας. Εχει σαν ηρωϊδα του την Ελληνίδα φωτογράφο Nelly's, παρουσιάζοντας το προσωπικό της βλέμμα μέσα από το οποίο είδε τονκόσμο και τον αποθανάτισε στις φωτογραφίες της. Υπήρξε κορυφαία εκφράστρια της αντίληψης περί κάλλους, ενώ στις φωτογραφίες της αντιπαραθέτει το ανθρώπινο σώμα με το μνημείο, την κίνηση και την ζωντάνια του σώματος με την ακινησία των ερειπίων.

    Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Η Nelly's έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο της και τον έχει χάσει στο μετρό στο Σύνταγμα. Ψάχνει τον σκύκλο της και αυτό γίνεται αφορμή να έρθει σε επαφή με τον σημερινό σύγχρονο κόσμο. Ανθρωποι περνούν από μπροστά της, την σπρώχνουν, πέφτουν πάνω της, επιχειρούν να της κλέψουν την τσάντα, να της πουλήσουν παράνομα CD. Στα μάτια της φαντάζουν φιγούρες άλλοτε εφιαλτικές, άλλοτε ονειρικές, άλλοτε χορευτικές, άλλοτε αρμονικές, άλλοτε βίαιες. Αισθάνεται μοναξιά, φόβο, επιθυμία, επιτήδευση, δυσαρμονία, έκπληξη, παραφορά.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Κείμενο: Ελενα Πέγκα

    Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Αποστολόπουλος - Ελενα Πέγκα

    Βίντεο και σκηνικό: Βαλεντίνο Μαρέγκο

    Κοστούμια: Κωνσταντίνος Τσιγαρός

    Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

    Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

    Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

    Βοηθός Σκηνοθέτη: Φρύνη Λάλα

    Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 3 October 2003 - 18:13:52 UTC