Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [02] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
  • [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [05] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [07] ΕΝΤΟΝΑ ΦΟΡΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  • [09] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
  • [10] ΣΤΑ 18,02 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 243.800 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΟΤ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ Α.Ε.
  • [13] ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [14] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [15] ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΣ ΤΟΥ ΟΙΔ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Κ.
  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΠΕΝ ΒΟΛΚΟΒΙΤΣΚΙ
  • [21] ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟ ΥΠΕΣΤΗ Ο Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [23] Σ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο Γ.
  • [24] Ο ΠΑΠΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ
  • [25] ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΣΥΖΥΓΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
  • [26] ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΤΙΡΟΦ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ
  • [28] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
  • [29] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ OUTLOOK
  • [30] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
  • [32] "ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΜΜΘ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΤΖΑΖ

  • [01] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (16:02 UTC+2)

    Το "εναρκτήριο λάκτισμα" για τις σημαντικές αλλαγές που επίκεινται κατά το επόμενο διάστημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, έδωσε η σημερινή ανακοίνωση για τη διάθεση -μέσω της ΔΕΚΑ- του 10% της Εθνικής Τράπεζας, σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, σε παρόμοιο "μοτίβο", η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να διαθέσει ίδιες μετοχές -που ισοδυναμούν με το 6,7% του μετοχικού της κεφαλαίου- σε θεσμικούς επενδυτές, μέσω μιας συνοπτικής διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated book building).

    Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν σήμερα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα και από πλευράς της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου αυτή να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της, μέσω της πώλησης ποσοστού κοντά στο 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στην Εθνική, η διάθεση του 10% των μετοχών της θα γίνει με την επιταχυνόμενη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, ενώ η μεταβίβαση θα διενεργηθεί μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών προς τις Citigroup Global Markets Limited και Merrill Lynch International.

        Σκοπός της μεταβίβασης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προς τις Citigroup Global Markets Limited και Merrill Lynch International είναι η περαιτέρω διάθεσή τους με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω μίας ή περισσοτέρων χρηματιστηριακών συναλλαγών προς Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Το Ελληνικό Δημόσιο και η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ) αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μη διαθέσουν άλλες μετοχές της ίδιας Τράπεζας για περίοδο 180 ημερών, όπως αναφέρεται και σε επιστολή της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προς το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α).

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αν και η διοίκηση της τράπεζας υποδέχεται απολύτως θετικά την πώληση του 10% των μετοχών, ωστόσο προέβαλε το προηγούμενο διάστημα κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρονική συγκυρία διεκπεραίωσης του όλου εγχειρήματος (δεδομένου ότι η μετοχή της έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με την περίοδο των "παχιών αγελάδων" στο ελληνικό χρηματιστήριο).

    Σημειώνεται ότι στις 3.30 μετά το μεσημέρι, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε σημαντικές απώλειες, της τάξης του 5,04% και διαμορφωνόταν στα 18,20 ευρώ.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Σε ό, τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτή προτίθεται να διαθέσει να διαθέσει 11,2 εκατ. ίδιες μετοχές, με τη μέθοδο της συνοπτικής διαδικασίας βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς επενδυτές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, η συναλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην τράπεζα να διεθνοποιήσει περαιτέρω τη μετοχική της βάση και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή. Η επενδυτική τράπεζα UBS θα είναι ο αποκλειστικός ανάδοχος για τη συναλλαγή και η Σίγμα ΑΧΕ θα είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση μετοχών στην Ελλάδα.

        Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να μην εκδώσει ή διαθέσει ίδιες μετοχές για μια περίοδο 90 ημερών (lock-up period), με εξαίρεση την έκδοση περίπου 30 εκατ. μετοχών σε σχέση με την προτεινόμενη απορρόφηση της ΕΤΒΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από τις 30 Ιουνίου 2003.

    Παράλληλα, μέχρι την ολοκλήρωση της διάθεσης, η Τράπεζα Πειραιώς δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές ιδίων μετοχών σε εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η μετοχή της τράπεζας στη Σοφοκλέους υποχωρούσε μισή ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης κατά 3,24%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα 8,38 ευρώ.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

        Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας. Κατά ορισμένες πηγές, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, που κατέχει σήμερα το 11% της Εμπορικής, προσήλθε ήδη στο τραπέζι του διαλόγου με το δημόσιο, δεδομένου ότι έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης, σε περίπτωση εκκίνησης της όλης διαδικασίας.

    Πάντως, από άλλες πλευρές εγείρονται ανησυχίες όσον αφορά στη συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας με τους Γάλλους, κρίνοντας ότι τυχόν νέα "συμμαχία" θα αποβεί ασύμφορη, δεδομένου ιδίως ότι η Credit Agricole τελεί σε φάση αναδιάρθρωσης.

    Αν η νέα συμφωνία με τη γαλλική τράπεζα δεν τελεσφορήσει, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και στην περίπτωση της Εμπορικής διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που επελέγησαν από το δημόσιο για την Εθνική._

    [02] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (14:34 UTC+2)

    Αρχίζει από αύριο και θα συνεχιστεί για ένα μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, περίπου ως τα τέλη Δεκεμβρίου, η κατάθεση αιτήσεων στους δήμους και τις κοινότητες από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Στη συνέχεια οι δήμοι θα στέλνουν τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

    Όπως είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μαζί με υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν στην οποία θα βεβαιώνεται από τον ιδιοκτήτη η θέση και η διεύθυνση του κτίσματος, η περιγραφή του κτίσματος και το ότι δεν βρίσκεται στις προστατευόμενες περιοχές. Ακόμη θα πρέπει να υποβάλλεται θεωρημένη βεβαίωση από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη για την κατασκευή των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Τέλος θα πρέπει να κατατεθούν φωτογραφίες των τεσσάρων όψεων του κτίσματος εις διπλούν.

    Ειδικά για τα κτίσματα που αποτελούν την κύρια κατοικία και είναι εκτός σχεδίου και γενικού πολεοδομικού σχεδίου και ζώνης οικιστικού ελέγχου θα πρέπει να κατατίθεται είτε αντίγραφο φορολογίας εισοδήματος από όπου θα προκύπτει η διεύθυνση και ότι η κατοικία αποτελεί την κύρια κατοικία είτε υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

    Οι όποιες άδειες δοθούν θα ισχύουν για τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη των αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε θα υπάρξει δυνατότητα ανανέωσης της σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Στα τρία αυτά χρόνια οι πολεοδομίες θα πρέπει να ελέγξουν όλα τα σημεία κάθε σπιτιού προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Εκκληση προς τους εργαζόμενους που απεργούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απηύθυνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η κυβέρνηση έδειξε περίσσια ευαισθησία για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, αφουγκράστηκε τις αγωνίες όλων των κοινωνικών ομάδων και οι αυξήσεις που έδωσε φέτος ήταν γενναίες, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Αγκυρα, 7 Οκτωβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Μετά τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες που φέρουν το ιρακινό Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο να έχει ταχθεί παμψηφεί κατά της ανάπτυξης τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγο πριν η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Αφού εξέφρασε την ελπίδα πως η αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ θα είναι ωφέλιμη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση (του ΑΚΡ) θα κάνει καλή χρήση της εξουσιοδότησης που της παρείχε το κοινοβούλιο (για αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ)».

    Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξει μια σειρά από συναντήσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι συνθήκες και ο τόπος ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ διευκρίνισε ότι ο χρόνος παραμονής στην περιοχή έχει ήδη αποφασιστεί.

    Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτό- ο σαφής καθορισμός του χρόνου παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ- δείχνει πως η Τουρκία δεν πάει στην περιοχή ως δύναμη κατοχής, αλλά με την πρόθεση να βοηθήσει τον ιρακινό λαό.

    «Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες. Η Τουρκία δεν έχει μυστικές προθέσεις. Ολοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Ένα σταθερό και ήρεμο Ιράκ, που θα ζει ειρηνικά και θα έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές του, είναι προς όφελος της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

    [05] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Μέλος της Αλ Κάϊντα συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα από την αστυνομία για δουλεμπόριο, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, επικαλούμενος δηλώσεις Σιιτών Μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο συλληφθείς είναι πολεμιστής των Ταλιμπάν και είχε σκοτώσει 19 άτομα στο Πακιστάν και είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

    Το πρωτοσέλιδο παλαιστινιακής εφημερίδας γράφει ότι ο Χαμίζ Μοντάζ Γκογκ, ύποπτος για 19 φόνους, συσχετίζεται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν συνελήφθη στην Ελλάδα.

    Στην Ελληνική Αστυνομία οι υπεύθυνοι εξετάζουν τα στοιχεία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την ταυτότητα του συλληφθέντα, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες.

    Σε δηλώσεις του στον Alpha, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δεν επιβεβαίωσε ότι ο συλληφθείς είναι μέλος της Αλ Κάιντα και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και διεξάγεται έρευνα.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Αύριο στη 1μμ θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο η προσφυγή του υπουργείου Γεωργίας κατά των γεωτεχνικών (γεωλόγων, γεωπόνων, κτηνιάτρων, ιχθυολόγων, δασολόγων) που συνεχίζουν την απεργία τους. Το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε να κηρυχθεί η απεργία των πέντε πρωτοβάθμιων σωματείων των γεωτεχνικών, παράνομη και καταχρηστική.

    [07] ΕΝΤΟΝΑ ΦΟΡΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Λαμία, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Εντονα φορτίστηκε σήμερα το κλίμα στη δίκη του 38χρονου Χρήστου Βουλγαράκη, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 13χρονης κόρης.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της πρώην συζύγου του Αναστασίας Βελεσσιώτη, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κατηγορούμενο για το περιεχόμενο των κασετών στις οποίες φέρεται να παραδέχεται την ενοχή του, μιλώντας στην πρώην σύζυγο του

    Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είχε τηλεφωνήσει στην πρώην σύζυγο του, η οποία τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

    Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί τόσο το αίτημα για την υποβολή του κατηγορούμενου σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη όσο και το αίτημα της πολιτικής αγωγής για την κατάθεση της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας, καθώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Συνάντηση με το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ είχε το απόγευμα, στα γραφείο του Συνασπισμού στην Αθήνα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και εξέτασε με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ θέματα που αφορούν προβλήματα ενημέρωσης των πολιτών.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως έγινε ουσιαστική συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή για το δημόσιο βίο της χώρας αλλά και τα επαγγελματικά προβλήματα των δημοσιογράφων.

    Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΝ ώστε να λυθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους. "Θέλουμε οι δημοσιογράφοι ως εργαζόμενοι, πνευματικοί άνθρωποι και ενεργοί πολίτες, να μπορούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους και να μην ταλαιπωρούνται από τα ασφαλιστικά, φορολογικά, εργασιακά και άλλα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν σήμερα", είπε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο να διαμορφωθεί ένας υγιής δημόσιος βίος και όχι να κυριαρχεί ο σημερινός νοσηρός δημόσιος βίος που είναι σε βάρος της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η ΕΣΗΕΑ έχει μια ιστορία, κύρος και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της πορείας του τόπου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, τόνισε ότι η συνάντηση με τον κ. Κωνσταντόπουλο ήταν πολύ ουσιαστική, καθώς του γνωστοποιήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο και τα προβλήματα στην πληροφόρηση των πολιτών και εξέφρασε την πεποίθηση για την αρωγή του προέδρου του ΣΥΝ στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

    [09] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ριζικά αντίθετη με το νόμο που ανακηρύσσει την πορνεία σε επάγγελμα δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντησή της με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων που την επισκέφθηκαν στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, θεωρεί πάρα πολύ σωστό και δίκαιο το κοινό αίτημα των γυναικείων οργανώσεων να καταργηθεί ο νόμος.

    «Είναι όχι μόνο αντίθετες με την τροπολογία που πρόκειται να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή για τη διευθέτηση του ζητήματος της πορνείας, αλλά ζητούν την κατάργηση αυτού του νόμου που πέρασε απ' τη Βουλή και που ανακηρύσσει την πορνεία σε επάγγελμα», τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί απ' τη Βουλή και που θα παρθούν στοχεύουν σε ένα πράγμα: Στη διαμόρφωση του «βιομηχανικού» τομέα του σεξ, έτσι που αυτός να αποφέρει χρήματα, να αποφέρει κέρδη, να συνδεθεί με την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού.

    «Ομως η διάθεση και η δίψα για έσοδα και κέρδη επιτέλους κάπου πρέπει να έχει ένα όριο. Εστω και μέσα στα πλαίσια αυτής της κοινωνίας που ζούμε. Διότι η αναγόρευση της πορνείας σε επάγγελμα κατά τη γνώμη μας θα επιφέρει μεγάλη αλλοίωση σε ζητήματα συνείδησης, αξιών και ηθών, με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Διότι πραγματικά θα νομιμοποιήσει τη σωματεμπορία και τους σωματέμπορους και τα θύματα που σπρώχνονται σ' αυτή την κατεύθυνση θα παραμένουν θύματα, μεγάλα θύματα, αφού τελικά θα εμπορεύονται μια λειτουργία του ανθρώπου που έχει και σωματική και πνευματική και ηθική και πολιτιστική αξία», σημείωσε.

    «Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα σταθούμε στο πλευρό των γυναικείων οργανώσεων και θα προσπαθήσουμε η φωνή τους στη Βουλή και όπου αλλού πάρα πολύ δυνατά», υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    [10] ΣΤΑ 18,02 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Στα 18,02 ευρώ ανά μετοχή ορίστηκε η τιμή που θα καταβληθεί από την Phillip Morris Holland BV για την απόκτηση του 75% των μετοχών της εταιρίας Παπαστράτος ΑΒΕΣ.

    Η πώληση και μεταβίβαση των εν λόγω μετοχών αναμένεται να πραγματοποιειθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία εξαγοράς, ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ, κρίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά τσιγάρων.

    [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 243.800 ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 243.800 ευρώ αποφάσισε να επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τρεις εταιρίες.

    Συγκεκριμένα πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ επιβλήθηκε στη Sony Hellas, καθώς η Επιτροπή έκρινε ότι η εταιρία απέκλεισε από την προμήθεια ανταλλακτικών μια μη εξουσιοδοτημένη επιχείρηση που ανήκει στον Δημήτρη Tζενεβράκη καταστρατηγώντας το νόμο για την λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

    Στην Carrefour-Μαρινόπουλος επιβλήθηκε πρόστιμο 8.800 ευρώ επειδή αρνήθηκε να δώσει στην Επιτροπή στοιχεία που της ζητήθηκαν για τα μερίδιά της στην αγορά, στα πλαίσιο έρευνας που έκανε η ανεξάρτητη αρχή για την εξαγορά της αλυσίδας supermarket «Αριστα» από την «Ατλάντικ».

    Τέλος, στην εταιρία SNIA, επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ευρώ διότι δεν γνωστοποίησε τη συγκέντρωση στην οποία προχώρησε με τον όμιλο Centerpulse που δραστηριοποιείται στις καρδιακές βαλβίδες.

    [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΟΤ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ Α.Ε.

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η προετοιμασία της νέας πολιτικής πρότασης για τον Ελληνικό Τουρισμό, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης προεδρεύοντος του υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και με τη συμμετοχή του Γ. Γ. Τουρισμού Δ.Γεωργαράκη, του Προέδρου του ΕΟΤ Γ.Πατέλη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑ Αν.Χωμενίδη και υπηρεσιακών στελεχών.

    Όπως ανέφερε ο κ.Τσοχατζόπουλος με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη διυπουργική τη Δευτέρα θα προσδιοριστούν και οι όροι συνεργασίας των διαφόρων Υπουργείων, ώστε να παραχθεί το απαραίτητο εθνικό προϊόν τουρισμού και να βρεθούν νέοι τρόποι ώστε η ελληνική τουριστική αγορά να γίνει πιο ανταγωνιστική και δυναμική, σε διεθνές επίπεδο.

    Παράλληλα η Κυβέρνηση προσβλέπει, στο πλαίσιο της γενικότερης αναπτυξιακής προσπάθειας, να αυξήσει μέχρι κατά 3% τη συμβολή του τουρισμού στη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πράγμα που προϋποθέτει περισσότερες τουριστικές επενδύσεις και ισοδυναμεί με περισσότερες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

    Όσον αφορά στην εισαγωγή της Ε.Τ.Α. Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Η Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει μια πολύ δυναμική πορεία τον τελευταίο χρόνο και ελπίζουμε ότι μέχρι τέλους της χρονιάς, αρχές της επομένης, θα ολοκληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για να εισαχθεί και αυτή στο Χρηματιστήριο», είπε.

    Περαιτέρω, ο κ.Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται η πανελλαδική άρση του καθεστώτος κορεσμού για νέα ξενοδοχεία, καθώς και η μετατροπή του ΕΟΤ σε ανώνυμη εταιρία. «Υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια αποφάσεις που κήρυξαν ολόκληρες περιοχές, είτε μέσα σε Δήμους, είτε σε νησιά, είτε σε πόλεις, ως κορεσμένες. Έχουμε δηλαδή τέτοιες πράξεις κορεσμού που ισχύουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής προχωρήσαμε στην αναίρεση της πράξης κορεσμού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, -όπως και για το Άργος-, και έτσι μόνο μπόρεσαν να γίνουν το τελευταίο διάστημα, τα ξενοδοχεία που χρειαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    «Αυτό που τώρα θέλουμε να κάνουμε», διευκρίνισε, «και χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθεί κάποια εσφαλμένη εντύπωση, είναι, αίροντας τους περιορισμούς που υπάρχουν, να ισχύσουν οι προβλεπόμενες θεσμικές, πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, που καθορίζουν συγκεκριμένα ειδικούς επιλεγμένους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Έτσι ώστε να μην έχουμε ως συνέπεια την άναρχη εξέλιξη, αλλά την συνεπέστατη εφαρμογή της νομοθεσίας και των ειδικών διατάξεων. Αυτό το συνδυάζουμε και με την ενίσχυση των επενδύσεων, διότι μας ενδιαφέρει οι επενδύσεις να κατευθυνθούν σε περιοχές που έχουν όλες τις προϋποθέσεις, πληρούν τους όρους δόμησης και χωροταξικής εξέλιξης και προπαντός βέβαια τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας».

    Όσον αφορά τον Ε.Ο.Τ., ο κ.Τσοχατζόπουλος έκανε γνωστό ότι ο Οργανισμός θα μετεξελιχθεί σε Α.Ε., προκειμένου να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ευελιξία. «Θα είναι ένας φορέας που θα εποπτεύει βασικά την αγορά τουρισμού τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, που θα έχει την ευθύνη της προβολής, της διαφήμισης, των δημοσίων σχέσεων. Και βέβαια, θα εποπτεύει και από οικονομικής πλευράς την παγκόσμια αγορά τουρισμού. Για αυτό εξάλλου, προβλέπουμε τη δημιουργία μελετητικών υποδομών, όπως ινστιτούτο που θα πλαισιώσει την λειτουργία του Ε.Ο.Τ., ώστε να μπορέσει πράγματι να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς προς όφελος του Ελληνικού Τουρισμού και με τις καλύτερες προϋποθέσεις», τόνισε.

    Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παράταση, αλλά πιθανώς και αλλαγή των υφισταμένων όρων, στο πρόγραμμα ενίσχυσης με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο των ξενοδοχείων Γ' κατηγορίας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το οποίο έληξε αλλά υπήρξαν μόνο 27 αιτήσεις.

    [13] ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Λουξεμβούργο, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Στη γενική διαπίστωση ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2004 κατέληξαν οι υπουργοί της Ευρωομάδας (Eurogroup), που συνήλθε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    Σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση διαπιστώθηκε ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους που είχαν τεθεί πέρυσι στα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης και οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στους βραδύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σε μέτρα διακριτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Έτσι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο σύνολο της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο αυξημένο από ότι αναμενόταν αρχικά. Το βασικό πρόβλημα φυσικά παραμένει το υπερβολικό έλλειμμα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    Ιδιαίτερα για τη Γαλλία έγινε συζήτηση για το κατά πόσο η χώρα αυτή συμμορφώνεται με τις αποφάσεις ECOFIN του Ιουνίου, που καλούσε τη χώρα αυτή να αποκαταστήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αναλυτικά τον Προϋπολογισμό που υπέβαλε η Γαλλία στο Κοινοβούλιο της πριν λίγες μέρες και να φέρει σχετική πρόταση στην επόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας το Νοέμβριο.

    Ο έλληνας υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του σχετικά με το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατετέθη στη Βουλή και επεσήμανε ότι οι μικρές αποκλίσεις από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης για το 2003 οφείλονται σε επιπλέον δαπάνες για αποζημιώσεις από τις καταστροφές και σε επιπλέον δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Για το 2004, ο Υπουργός ανέφερε ότι το έλλειμμα προβλέπεται να αυξηθεί από το 0,4% του ΑΕΠ στο 1,2%, κυρίως λόγω του κοινωνικού πακέτου αλλά και λόγω υψηλότερων δαπανών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εξάλλου, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε (ECOFIN) που ολοκληρώθηκε σήμερα βρέθηκαν η πρωτοβουλία για ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, η πρόταση οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και θέματα για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ και τη φορολογία μητρικών-θυγατρικών εταιρειών στην Ένωση.

    Σχετικά με την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η πρόταση αυτή μας βρίσκει σύμφωνους και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, και να προωθήσουν καινοτομικές πολιτικές.

    Για την οδηγία για τις επενδυτικές υπηρεσίες, ο Υπουργός συμφώνησε με τις συμβιβαστικές προτάσεις της Προεδρίας και οι οποίες έγιναν τελικά δεκτές με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

    Στα υπόλοιπα θέματα η συζήτηση είχε χαρακτήρα προσανατολισμού των βασικών κατευθύνσεων και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις τις Ε. Επιτροπής με τα κράτη - μέλη ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για επίτευξη συμφωνίας.

    Ιδιαίτερα για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ακόμη μια φορά την ανάγκη να περιληφθούν στο σχετικό παράρτημα της οδηγίας με τους μειωμένους συντελεστές και τα κράνη των μοτοσικλετιστών καθώς και τα γεωργικά μηχανήματα.

    [14] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές, εν αναμονή των ανακοινώσεων εταιρικών επιδόσεων τριμήνου, να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών από τις τέσσερις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις

    Προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί το νέο άλμα του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφωνόταν στη αγορά του Λονδίνου στα 1,1759 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 1,1812 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου. Η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ οφείλεται στις ενδείξεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ΕΚΤ, έως ότου το ευρώ φθάσει το επίπεδο των 1,2 δολαρίων

    Από το μέτωπο των εταιρικών επιδόσεων η Pepsi ανακοίνωσε αύξηση των κερδών τρίτου τριμήνου κατά 13% και δυναμικές πωλήσεις των προϊόντων σνακ.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα και ο ''γίγας'' παραγωγής αλουμινίου Alcoa. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρία θα σημειώσει κέρδη της τάξης των 30 σεντς ανά μετοχή έναντι των 26 σεντς της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

    Ανοδικά κινείται η McDonalds, καθώς η Smith Barney αναβάθμισε την μετοχή της σε buy από hold, ενώ ανοδικές τάσεις διαγράφει και η Advanced Micro Devices, ύστερα από την αναβάθμισή της σε neutral από reduce, από την UBS.

    Στις 6.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,05% και διαμορφωνόταν στις 9.599,79 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 1,898.87 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 υποχωρούσε σε ποσοστό 0,07% στις 1.033,66 μονάδες.

    Σ.Α.

    [15] ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΣ ΤΟΥ ΟΙΔ

    Λευκωσία, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Δεν ευσταθούν οι δηλώσεις και δημοσιεύματα περί δήθεν αποδοχής του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προέβη σε ενδελεχή διερεύνηση του θέματος της αίτησης του ψευδοκράτους για συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Ενωση του ΟΙΔ, που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Σ.Κ.

    Βρυξέλλες, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Εάν η Τουρκία δεν συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού νωρίς το 2004, δεν πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκο Συμβουλιο, το Δεκέμβριο του 2004, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσαν σήμερα τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, κορυφαία στελέχη της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υπογράμμισαν ακόμη στον κ. Ομήρου ότι θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της Τουρκίας στις σχέσεις με την ΕΕ είναι το Κυπριακό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 7 Οκτωβρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Αναληθείς είναι σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πληροφορίες που φέρουν το ιρακινό Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο να έχει ταχθεί παμψηφεί κατά της ανάπτυξης τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που ενέκρινε με ψήφους 358 υπέρ, δύο κατά και δύο λευκές, την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι πληροφορίες αυτές «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

    Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση για τη στήριξη που παρείχαν οι βουλευτές του ΑΚΡ στην κυβερνητική πρόταση, δεδομένου πως υπήρξαν μόνο τρεις διαρροές.

    Το ΑΚΡ διαθέτει συνολικά 367 βουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις δεν ψήφισαν καθώς προήδρευαν της συνεδρίασης και τρεις δεν προσήλθαν στο κοινοβούλιο λόγω ασθένειας.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 7 Οκτωβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    «Ναι» στο αίτημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ είπε πριν από λίγο η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, που με ψήφους 358 υπέρ, δύο κατά και δύο λευκές έβαλε την τελική «σφραγίδα» στο πολυσυζητημένο αυτό ζήτημα.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ιράκ, καθώς το ιρακινό Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο αντιτάχθηκε παμψηφεί στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

    Αντιδράσεις αναμένονται και στους κόλπους των Κούρδων του βορείου Ιράκ, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε ότι δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη η παρουσία τούρκων στρατιωτών στην περιοχή. Τόνισε δε με νόημα πως ο ιρακινός λαός δεν επιθυμεί συγκρούσεις με τους γείτονες.

    [19] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Διέψευσε σήμερα ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς ότι υπέβαλλε την παραίτησή του στην ΠΑΕ ΑΕΚ. «Είπα να παραιτηθώ αλλά δεν παραιτήθηκα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σερβοέλληνας τεχνικός, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί λίγο μετά το τέλος της κυριακάτικης αναμέτρησης.

    «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπέβαλα καμία παραίτηση στη διοίκηση. Πραγματικά μου πέρασε από το μυαλό αυτή η σκέψη, συζήτησα με τον Πέτρο Στάθη και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε εξέφρασα τις ίδιες σκέψεις μου προς τους δημοσιογράφους. Ότι δηλαδή είμαι στη διάθεση της διοίκησης να το κάνω, αν δεν μπορέσω να αλλάξω αυτά που θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν στην ομάδα και που κρίνω ότι θα είναι για το καλό της ΑΕΚ στο μέλλον», συμπλήρωσε δίνοντας τέλος την έντονη φημολογία που τον ήθελε να απέχει τις τελευταίες ώρες από την ομάδα.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΠΕΝ ΒΟΛΚΟΒΙΤΣΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του καλαθοσφαιριστή Ρουμπέν Βολκοβίτσκι. Ο Αργεντινός σέντερ με το Πολωνικό διαβατήριο έστειλε το μεσημέρι υπογεγραμμένο το προσύμφωνό του και αύριο αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Ο Βολκοβίτσκι έχει αγωνιστεί στην Αργεντινή με τις Κουίλμς Μαρ Ντελ Πλάτα, Μπόκα Τζούνιορς, Εστουντιάντες, στο ΝΒΑ με τους Σούπερσόνικς, τους Μάβερικς και τους Σέλτικς, ενώ στην Ευρώπη έχει φορέσει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Ταού Κεράμικα που ήταν και ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα του. Με την εθνική ομάδα της χώρας του κατέκτησε το καλοκαίρι του 2002 τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ινδιανάπολης.

    [21] ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟ ΥΠΕΣΤΗ Ο Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Τα προβλήματα δεν λείπουν από τον ΠΑΟ. Αυτή την φορά η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος επιθετικός που ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, διαπιστώθηκε σήμερα ότι υπέστη τράβηγμα στον τετρακέφαλο και θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για τις επόμενες 10 ημέρες.

    Αυτό είχε ως συνέπεια να προβληματίσει τον προπονητή, Ιτζάκ Σουμ ο οποίος βλέπει τους παίκτες του να τραυματίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Ευτυχώς που υπάρχει η διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 και ο διεθνής άσος θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του.

    Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου είναι ο όγδοος τραυματίας τους τελευταίους μήνες μετά τους Ολισαντέμπε, Μπασινά, Κυργιάκο, Κωνσταντινίδη, Μάριτς, Χένρικσεν και Νικοπολίδη.

    Τέλος εκπρόσωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκαν σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και συζήτησε με τους εκπροσώπους της ΠΑΕ ΠΑΟ, όλα τα θέματα που αφορούν τον αγώνα της 26ης Νοεμβρίου για το θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Τέσσερις αναμετρήσεις για το θεσμό του κυπέλλου θα διεξαχθούν αύριο. Πρόκειται για την ρεβάνς των πρώτων αγώνων της Β' φάσης, όπου την ευκολότερη αποστολή θα έχει ο ΟΦΗ που υποδέχεται στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης» τους Λύκους. Δύσκολη αποστολή έχει στην Πάτρα ο Ηρακλής που αντιμετωπίζει την τοπική Θύελλα, ενώ χωρίς τον προπονητή Γιάννη Μιχαλήτσιο που απολύθηκε το μεσημέρι οι κίτρινοι θα ριχτούν στην μάχη κόντρα στο Λεβαδειακό.

    Το αυριανό πρόγραμμα και τα σκορ των πρώτων αγώνων είναι:

    15.00 (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Αρης (1-3)

    15.00 (Φ. Αραβαντινού) Θύελλα Πατρών-Ηρακλής (1-2)

    17.00 (Θ. Βαρδινογιάννη) ΟΦΗ-Λύκοι (1-0)

    20.30 (Ριζούπολη) Απόλλων-Πανιώνιος (1-2).

    [23] Σ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Συγκλονιστικές καταγγελίες έκανε σήμερα ο μάνατζερ του Νίκου Παπαδόπουλου, Σάκης Χατζόπουλος, θεωρώντας τον προπονητή του Αρη, Γιάννη Μιχαλήτσο ως ηθικό αυτουργό για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του παίκτη.

    «Κάποιοι θεώρησαν τον Νίκο Παπαδόπουλο ως υπεύθυνο των κακών εμφανίσεων του Αρη. Ο Νίκος και εγώ πιστεύουμε ως ηθικό αυτουργό των όσων συνέβησαν τον Γιάννη Μιχαλήτσο. Αυτό το στηρίζουμε γιατί δεν βγήκε να διαψεύσει τις φήμες», τόνισε ο κ. Χατζόπουλος και συνέχισε: «Για τις φήμες που ήθελαν τον Νίκο να τα είχε πιάσει στον αγώνα με τον ΟΦΗ ούτε είπε τίποτε, ενώ σαν κερασάκι ήρθαν και οι δηλώσεις του περί σαπίλας. Την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα σε βάρος του Νίκου το έκαναν Ρωσοπόντιοι, γιατί στο μήνυμα που έγραψαν το ένα λάμδα ήταν ρώσικο. Ο Νίκος ζήτησε να λύσει το συμβόλαιό του με τον Αρη, αλλά είχε επαφή με τον Σωτήρη Καραμπέρη, όπου άλλαξε γνώμη. Πάντως ο Παπαδόπουλος είναι απογοητευμένος».

    [24] Ο ΠΑΠΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ

    Ρώμη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επισκέφτηκε σήμερα την Πομπηία μετά από 24 χρόνια όπου μίλησε για την ειρήνη και ζήτησε και από τους 30.000 πιστούς που παραβρέθηκαν να προσεύχονται γι' αυτόν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες για επιδείνωση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ και τα σενάρια για πιθανή διαδοχή του.

    [25] ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΣΥΖΥΓΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

    Βιρτζίνια, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Η σύζυγος του Γερουσιαστή Τζουντ Γκρεγκ Ρ.Ν. απήχθη από το σπίτι τους στα περίχωρα της Βιρτζίνια και αφού εξαναγκάσθηκε να δώσει χρήματα στους απαγωγείς την άφησαν ελεύθερη, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, μετέδωσε το CNN.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι η σύζυγος του Γερουσιαστή, Κάθλιν έφθασε στο σπίτι στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα και βρήκε μέσα σε αυτό δύο άνδρες οπλισμένους που της ζήτησαν χρήματα. Εκείνη δεν είχε και την οδήγησαν με το αμάξι τους σε γειτονική τράπεζα όπου και την παράτησαν όταν τους έδωσε χρήματα σύμφωνα με τις αρχές.

    [26] ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΤΙΡΟΦ

    Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της φιλορωσικής τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ κέρδισε με ποσοστό 80,84% τις προεδρικές εκλογές που οργανώθηκαν την Κυριακή στην Τσετσενία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Καντίροφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Kommersant» τόνισε ότι θα είναι ακόμη πιο σκληρός και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, οφείλουν να υποταχθούν τελείως στον πρόεδρο». Τέλος είπε ότι είναι απαραίτητη την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ

    Ρώμη, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Οι ιταλικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα τον 53χρονο Σαλβατόρε Σκιαράμπα με τις κατηγορίες διασυνδέσεων με την Μαφία. Η σύλληψη του Σκιαράμπα έγινε στο διαμέρισμα του στο κεντρικό Παλέρμο, όπου η αστυνομία βρήκε και κατάσχεσε τρία όπλα και 20.000 ευρώ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Σκιαράμπα καταζητούνταν από τις αρχές τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ κατηγορείται ότι στο διάστημα αυτό ανήλθε στην κορυφή της Σικελικής Μαφίας.

    Πιστεύεται ότι πρόσφατα βοήθησε τον Προβεντσάνο να αποφύγει τους διώκτες του, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

    Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο διαφεύγει τη σύλληψη εδώ και 30 χρόνια, και πιστεύεται ότι διαδέχθηκε τον προηγούμενο αρχιμαφιόζο Σαλβατόρε Ρίινα, μετά από την σύλληψη του το 1993.

    Ο κ. Σκιαράμπα λέγεται ότι ανέβηκε στην κορυφή της Μαφίας όταν ο προηγούμενος συνεργάτης του Προβεντσάνο, Μπενέτο Σπέρα, συνελήφθη το 2001.

    Εκτός από τα όπλα και μετρητά, η αστυνομία βρήκε στο διαμέρισμα τρία μαχαίρια, ασύρματους, κινητά, κάρτες τηλεφώνου και έγγραφα.

    [28] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

    Ουάσινγκτον, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Πεπαλαιωμένο επιστημονικό υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βακτηριολογικού όπλου πουλά μέσω Internet το αμερικανικό Πεντάγωνο όπως αποκάλυψε έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι το Κογκρέσο παρήγγειλε σε ανεξάρτητο οργανισμό να συστήσει μία ψεύτικη εταιρία. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, συνδέθηκαν με την ηλεκτρονική σελίδα του Πενταγώνου και παρήγγειλαν υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή βακτηριολογικών όπλων.

    Έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι το Αμερικανό υπουργείο Αμυνας δεν προσπαθεί καν να ελέγξει ποιος αγοράζει το βακτηριολογικό υλικό, ή πως χρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά.

    [29] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ OUTLOOK

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που φιλοδοξεί να εκφράσει το στίγμα των νέων καλλιτεχνών διοργανώνει από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 25 Ιανουαρίου η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Την εικαστική διοργάνωση με τον τίτλο "Outlook" θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στις 24 Οκτωβρίου.

    Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου, καλλιτεχνικό γεγονός μείζονος διεθνούς σημασίας, το οποίο για πρώτη φορά οργανώνεται σε τέτοια έκταση στην Ελλάδα.

    Ογδόντα πέντε καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 11 Ελληνες καλλιτέχνες, θα παρουσιάσουν 200 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας και βίντεο στην «Τεχνόπολη», το νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη και το «εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

    «Εκείνο που έχει για μας σημασία είναι να δημιουργούνται γεγονότα, τα οποία αφήνουν ένα αποτύπωμα και γεγονότα τα οποία εκφράζουν αυτό που έχει επιχειρήσει να καθιερώσει ως βασικό μότο η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, δηλαδή τον Πολιτισμό των Πολιτισμών, την Culture of Civilizations, την Γιορτή των Πολιτισμών, την αποδοχή της ετερότητας, τον σεβασμό της ποικιλίας αλλά βεβαίως και τον σεβασμό της ποιότητας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της έκθεσης Χρήστο Ιωακειμίδη, η Outlook «αποτελεί ένα χώρο δημόσιου διαλόγου για τη διερεύνηση της καλλιτεχνικής έμπνευσης και των πολιτιστικών εκφράσεων της εποχής μας».

    Οπως τόνισε, το εικαστικό αυτό γεγονός είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, να λάμψει, να παρουσιάσει, να κουβεντιάσει, και σε πολύ σοβαρό επίπεδο να συζητήσει, τι είναι η τέχνη της εποχής μας.

    Η παρουσίαση των έργων δεν θα περιοριστεί στο εσωτερικό των κτιρίων, αλλά θα επεκταθεί και στους εξωτερικούς χώρους που τα περιβάλλουν, ενώ με την ευκαιρία της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    [30] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Ξεκινά την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών το Β΄ μουσικολογικό και ψαλτικό διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί σειρά συναυλιών βυζαντινής μουσικής από τις μεγαλύτερες χορωδίες του είδους.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης αφίσας και φιγούρας με θέμα «στο Βαφοπούλειο με τις σκιές του Γιάννη Χατζή - είκοσι χρόνια παρουσίας» θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 19.30, στις αίθουσες Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

    [32] "ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Ειδική εκδήλωση με θέμα «Βραδιά Παλαμά και Καβάφη, βίοι παράλληλοι, έργο αντίστροφο, τύχες διαχρονικές» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, το βράδυ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Μαζί με ακρόαση επίλεκτων ποιημάτων τους, από ιστορικής σημασίας ηχογραφήσεις, η βραδιά θα περιλαμβάνει ομιλία του καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιώργου Κεχαγιόγλου, με επίκεντρο τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές στη ζωή, το έργο και τις κατοπινές τύχες δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς των τελευταίων 150 χρόνων.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΜΜΘ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΤΖΑΖ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2003 (16:14 UTC+2)

    Μια βραδιά με κέφι και ethnic ρυθμούς υπόσχονται στους οπαδούς της τζαζ μουσικής, δύο διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στην παγκόσμια μουσική σκηνή και φιλοξενεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα γίνει την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Ο αργεντινός διευθυντής ορχήστρας Εμίρ Σαούλ και ο σολίστας κλαρινέτου Μίλτος Μουμουλίδης θα ερμηνεύσουν σε μια κοινή εμφάνιση με την Κ.Ο.Θ. πρωτότυπα έργα που θα ταξιδέψουν το κοινό σε άλλες εποχές και ηπείρους, όπως στην ατμόσφαιρα της Αμερικής, της Αργεντινής αλλά και του Μεξικού του μεσοπολέμου.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Η συναυλία θα ξεκινήσει με τις αργεντίνικες μελωδίες της «Εισαγωγής για τον κρεολό Φάουστ» που εμπνεύστηκε και συνέθεσε ο μουσικός παιδαγωγός Αλμπέρτο Χιναστέρα (1916-1983) συνδυάζοντας ρυθμικά στοιχεία της λαϊκής μουσικής με το ποίημα του Εστινάο ντελ Κάμπο και παρουσιάζεται σε Α΄ εκτέλεση.

    Το ευφάνταστο ορχηστρικό έργο «Σενσεμάγια» του ιδιότυπου μεξικάνου Σιλβέστρε Ρεβουέλτας, επίσης σε Α΄ εκτέλεση, αποτελεί το πιο γνωστό μουσικό έργο του συνθέτη που η μοναδική ρυθμική ποιότητα και ο μουσικό πλούτο παραπέμπει στον δυναμισμό του «Bolero» του Ravel.

    Σε ρυθμούς swing, slow blues και boogie woogie αλλά και σε αυτοσχεδιασμούς τζαζ εναλλάσσεται το «Τζαζ κονσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα» του κορυφαίου αμερικανού μουσικού της εποχής Άρτυ Σο του οποίου το παίξιμο έχει συγκριθεί με εκείνο του Μπέννυ Γκούντμαν.

    Η «Σουίτα του Γκράν Κάνυον» του Φερντέ (Φερντιναντ) Γκροφέ αποτελείται από πέντε μέρη που μεταφέρουν στην μουσική σκηνή εικόνες από το τοπίο και την φύση του πανέμορφου φυσικού φαινομένου με την δεξιοτεχνία ενός από τους μεγαλύτερους τζαζίστες του προηγούμενου αιώνα, ανάμεσα στα έργα του οποίου συγκαταλέγεται και το «Mississippi» (1925) και το «Metropolis»,(1928).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 October 2003 - 18:13:51 UTC