Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [04] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΟΤΣΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [08] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΔΩΣΕ
  • [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕ ΜΑΤ ΣΤΟ ΧΥΤΑ Α. ΛΙΟΣΙΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
  • [11] ΔΟΛ: ΑΥΞΗΣΗ 61% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ
  • [12] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 61% ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΟΛ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ
  • [14] ΟΙ ΟΡΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [17] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ
  • [18] THN ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ ΖΗΤΑ Ο Ι. ΜΕΤΑ
  • [19] Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΡΧΕΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΑΓΗ
  • [20] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [21] IΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2006 ΘΑ ΚΑΝΕΙ
  • [23] ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
  • [25] "ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ"
  • [26] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ
  • [27] ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 20 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΕΚΤΙΜΑ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [28] Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΤΗΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΗΣ ΒΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΙΘΡΟΟΥ
  • [29] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" ΙRA ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ "ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ"
  • [30] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»
  • [31] ΤΑ 10α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο 9.58 FM
  • [32] ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΕΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε. ΒΑΡΛΑΜΗ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ

  • [01] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (11:26 UTC+2)

    "Παίζουν με τη φωτιά, παραλόγως και για αιτήματα που δεν αξίζουν τέτοιες μορφές πάλης", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης για τη νέα απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ. Είπε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια, δεν μπορούν να είναι πάνω από το νόμο, επισήμανε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που "πνίγουν" τις μεγάλες πόλεις και τους κάλεσε να γυρίσουν στη δουλειά τους με τη δέσμευση ότι από την Τετάρτη η κυβέρνηση θα καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσει μαζί τους και για τον Κώδικα και για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

    "Είμαστε στη διάθεση τους να συζητήσουμε οποιαδήποτε θεσμικά αιτήματα, όχι οικονομικά παράλογα αιτήματα", είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός και σχολίασε για την απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ να κηρύξει νέα απεργία μετά τη απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη:"Αυτό που έγινε χτες το βράδυ είναι κάτι που ξεπερνάει τα όρια . Υπάρχει μια απόφαση του δικαστηρίου, απόφαση καταπέλτης. Διότι δεν είναι λέει απλά ότι είναι παράνομη και καταχρηστική η απεργία, αλλά είναι επιπλέον και επιβλαβής για την υγεία των πολιτών και η συνέχιση της είναι εντελώς απαράδεκτη. Γιατί δεν μπορεί να παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία. Και επιπλέον δεν υπάρχουν δύο κατηγοριών εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που απέναντι στους νόμους είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους. Οι νόμοι είναι για όλους τους πολίτες οι ίδιοι. Από τη στιγμή που πήρε αυτή την απόφαση το δικαστήριο είναι υποχρεωμένοι να γυρίσουν από σήμερα στη δουλειά τους. Αλλιώς θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Κι εξάλλου πρέπει να σας πω ότι από σήμερα το πρωί ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα προφανώς για θέματα που αφορούν πιθανές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

    Παίζουν με τη φωτιά παραλόγως και για αιτήματα που δεν αξίζουν τέτοιες μορφές πάλης. Τους καλώ και τώρα να γυρίσουν στη δουλειά τους και η κυβέρνηση από την Τετάρτη κάθεται να συζητήσει μαζί τους και τον Κώδικα και τα βαρέα και ανθυγιεινά".

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (12:17 UTC+2)

    Τα προβλήματα στην ολυμπιακή προετοιμασία έχουν περιοριστεί και σχεδόν εξαλειφθεί, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ.

    Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Πολιτισμού είχε τον ακόλουθο διάλογο με τους δημοσιογράφους:

    «Οπως παρατηρήσατε, επρόκειτο για την πιο σύντομη συζήτηση (μία ώρα) που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κ. Οσβαλντ παρουσία της κυρίας Αγγελοπούλου και εμού.

    Και αυτό σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν πια περιοριστεί, θα έλεγα, εξαλειφθεί σχεδόν. Βέβαια, αυτό δεν μας οδηγεί σε επανάπαυση. Πάντα έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αλλά πλέον τα θέματα που συζητούνται είναι ελάχιστα.

    Επαναλήφθηκε, ουσιαστικά, η χθεσινή συζήτηση που είχαμε στο υπουργείο Πολιτισμού με τον κ. Οσβαλντ για το ΟΑΚΑ, για τη Στέγη του Καλατράβα, για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τραμ. Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, οι τεχνικές εξηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν απολύτως ικανοποιητικές. Προχωρούμε κανονικά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Δεν εντοπίστηκε κανένα άλλο καινούριο ζήτημα. Θα έλεγα ότι η εικόνα είναι πολύ πιο θετική, πολύ πιο ασφαλής απ' ό,τι πριν την έναρξη της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

    Επίσης, διευκρινίστηκε και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού, ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και βέβαια θα έχουμε μετά, μετά τις εκλογές, την ανάγκη ενός τελευταίου Ολυμπιακού Νόμου που θα αφορά τη λειτουργία της πόλης, τη διαχείριση και διοίκηση των Ολυμπιακών Πόλεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Πιστεύω ότι επρόκειτο για μια πολύ ικανοποιητική επίσκεψη και αυτή είναι η κοινή εκτίμηση όλων των συμμετασχόντων».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, επειδή συνήθως ο κ. Οσβαλντ άλλα λέει στην Αθήνα και άλλα λέει όταν φεύγει στο εξωτερικό, επανέλαβε μήπως στον Πρωθυπουργό και σε σας τις γνωστές απόψεις του ότι οι εκλογές θα είναι πρόβλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οχι, κάθε άλλο. Ο κ. Οσβαλντ το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, γιατί το ζει και το ξέρει και του το λέμε, πως οι εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή στο τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου, δεν παρεμποδίζουν σε τίποτε την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Εμείς αντιμετωπίζουμε την ολυμπιακή προετοιμασία ως ένα εθνικό ζήτημα, ως μία άσκηση εθνικής αυτογνωσίας, ως μια μοναδική δυνατότητα να προβάλλουμε το σημερινό σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνον του κυβερνώντος κόμματος και μόνον των εμπλεκομένων στο εγχείρημα, αλλά όλων των πολιτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Βέβαια, η κυβέρνηση είναι αυτή που σηκώνει το βάρος. Η κυβέρνηση είναι αυτή που διευθύνει την προετοιμασία της χώρας. Η Οργανωτική Επιτροπή διευθύνει την προετοιμασία των Αγώνων. Αρα, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που νομίζω ότι τελικά θα νοιώσουν την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης αυτής της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Όμως, οι τρεις μήνες από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο είναι κρίσιμοι μήνες. Τίποτε δεν θα έχει τελειώσει, πριν την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, μετά τη συνάντηση στο Φανάρι εκπροσώπων του Αρχιεπισκόπου και του Πατριάρχη και των συν αυτώ, βλέπετε κάποια καταλλαγή, βλέπετε να διευθετείται το θέμα;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ' αρχάς χαίρομαι προσωπικά πάρα πολύ, γιατί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση γίνονται κινήσεις που μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα.

    Πάντα η οδός του διαλόγου, η οδός της καταλλαγής, η οδός της αγάπης και της συνεννόησης οδηγεί σε αποτελέσματα. Και βέβαια σε αποτελέσματα, τα οποία είναι σύμφωνα και με το Κανονικό Δίκαιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και με το Σύνταγμα της χώρας, γιατί και τα δύο πρέπει να ισχύουν στο δικό τους επίπεδο.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Άγκυρα, 24 Οκτωβρίου 2003 (11:45 UTC+2)

    Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία υπάρχουν οι ειδικοί στο να δημιουργούν ελληνοτουρκικά προβλήματα δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Στην ομιλία του ο κ Πάγκαλος τόνισε ότι το Κυπριακό θα λυθεί ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, αποφεύγοντας όμως να τον κατονομάσει, τόνισε ότι συμφωνεί με την επιθυμία του να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσα σε μια εβδομάδα.

    Η εφημερίδα «Μιλλιέτ» αναφέρεται στην παρουσία του κ Πάγκαλου στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με τον τίτλο «Ο προστάτης του Οτζαλάν στο πρωτόκολλο» . Στο δημοσίευμα η εφημερίδα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον Οτζαλάν να ξεφύγει από τα χέρια της Τουρκίας . Παράλληλα αναφέρει ότι κ Πάγκαλος ο οποίος μετείχε στο συνέδριο μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Ζέπο, καταχειροκροτήθηκε ότι ανακοινώθηκε το όνομά του ενώ πήρε το λόγο αμέσως μετά τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Η «Μιλλιέτ» δημοσιεύει ακόμη πως ο κ Πάγκαλος είπε ότι υποστηρίζει την άποψη του Ατατούρκ περί σύγχρονης Τουρκίας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ζητά να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Τόνισε ακόμη ότι παρατηρούνται θετικές εξελίξεις στην Τουρκία.

    Ο κ Πάγκαλος απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφου της εφημερίδας «Μιλλιέτ» σχετικά με την υπόθεση Οτζαλάν είπε: «Δεν γνώριζα την έλευση του Οτζαλάν (στην Ελλάδα) ούτε και είμαι υπεύθυνος. Όμως είμαι περήφανος γι αυτά που έκανα μετά την έλευση του. Δεν μπορούσα να του δώσω άδεια να παραμείνει περισσότερο από 24 ώρες για να μη δημιουργηθεί ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συγχρόνως όμως δεν μπορούσα να τον παραδώσω στην Τουρκία γιατί πίστευα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη. Δηλαδή δεν συμπεριφέρθηκα ούτε σαν Κούρδος ούτε σαν Τούρκος. Και τη στιγμή που ορισμένα τουρκικά όργανα του Τύπου με επέκριναν στην Ελλάδα με επέκριναν γιατί τον έστειλα (στην Κένυα). Δεν ήταν δυνατό να τους ικανοποιήσουμε όλους» . Ο κ Πάγκαλος δήλωσε ακόμη ότι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Άγκυρα και πρόσθεσε ότι τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δεν εξεπλάγησαν από την παρουσία του στο συνέδριο αλλά άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία του και τον χειροκρότησαν όσο χειροκρότησαν τον Ντενίζ Μπαϊκάλ. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το Κυπριακό και πρόσθεσε: «Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ λέει ότι αν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όλα τα προβλήματα θα λυθούν σε μια εβδομάδα. Η Ελλάδα επιθυμεί να λυθεί το πρόβλημα σχετικά με την ΕΕ. Κατά τη γνώμη μου αυτή η προσέγγιση είναι λογική και έξυπνη. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας αλλά υπόθεση όλης της ΕΕ. Το κλειδί όμως είναι η Κύπρος. Αν λυθεί το Κυπριακό τότε και όλα τα άλλα διμερή προβλήματά μας θα λυθούν μέσα σε μία εβδομάδα όπως λέει ο κ Οζκιόκ»

    [04] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (09:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, υπουργοί βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο και θα κορυφωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 25/10

    - 11.00 Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

    - 21.00 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", επίσημη υποδοχή.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 26/10

    - 11.00 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την επίσημη δοξολογία.

    - 11.35 Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, στην έκθεση "Κύπρος 1700-2000".

    - 12.15 Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ).

    - 13.30 Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Χ. Καστανίδη.

    -18.30 Πανηγυρική τελετή στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ παρουσία του κ. Στεφανόπουλου.

    -21.00 Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 27/10

    -10.00 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ.΄ Σ. Σ. από τη μαθητιώσα νεολαία.

    -11.00 Μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    -11.15 Εγκαίνια της έκθεσης "Ο Τύπος στο έπος του 1940" στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    - 12.00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Ελληνες Εβραίους που έπεσαν στον πόλεμο 1940-41. Το μνημείο στήθηκε στο ισραηλιτικό νεκροταφείο στη Σταυρούπολη.

    - 18.45 Εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. - 20.00 Δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών από τον διοικητή του Γ΄Σ.Σ. προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΤΡΙΤΗ 28/10

    - 10.30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στο Ηρώο του Γ΄Σ.Σ.

    - 11.00 Στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στο νομό θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και φωταγώγηση τις νυχτερινές ώρες.

    [05] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την ενδεχόμενη απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο καρκίνος έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για τις Κοινωνικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην φιλανθρωπική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

    Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία της η κ. Διαμαντοπούλου, κάθε χρόνο εμφανίζονται στην Ε.Ε. περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο κρούσματα καρκίνου, ενώ στη διάρκεια της ζωής μας, ένας στους τρεις έχει πιθανότητα να βιώσει τον καρκίνο, είτε άμεσα είτε μέσα από την οικογένεια. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 350.000 κρούσματα καρκίνου και μεταξύ αυτών τα συχνότερα αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα και του στήθους. Ο πρώτος ευθύνεται για το 28% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 11% στις γυναίκες, με αυτό το τελευταίο ποσοστό να βαίνει ανησυχητικά αυξανόμενο. Στην Ελλάδα ειδικά, είναι η μορφή με τα περισσότερα κρούσματα (6.000 ετησίως) αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων (5.400).

    Έκταση όμως έχει προσλάβει και ο καρκίνος του μαστού και σήμερα μία στις δέκα Ευρωπαίες κινδυνεύει να προσβληθεί από την ασθένεια, η οποία ευθύνεται για το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού σε περίπου 200.000 γυναίκες στην Ε.Ε. ( στην Ελλάδα 4.350) και στις περισσότερες χώρες ο αριθμός αυτός σημειώνει άνοδο. Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες συνολικά και η συχνότερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες 35 έως 55 στην Ελλάδα, όπου έχουμε περί τους 1450 θανάτους ετησίως.

    Η Ε.Ε., όπως ενημέρωσε η Επίτροπος, κρατά το θέμα της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της με τεράστιες επενδύσεις. Το καινούριο πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2003-2008 χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων και τρία προγράμματα που διερευνούν τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου με 13,6 εκατομμύρια ευρώ. Στα πλαίσια του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ 19 πρωτοποριακά προγράμματα για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ θα δοθούν ακόμα 400 εκατομμύρια για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

    Ο Σύλλογος Φίλων του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και οι 100 και πλέον εθελοντές του, παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, στις οικογένειες και στους φίλους τους. Το σχέδιο του ξενώνα φιλοξενίας καρκινοπαθών, που προωθεί ο Σύλλογος, έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. ως μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η Ε.Ε. συνεισέφερε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 20 μονόκλινων και 40 δίκλινων δωματίων

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΟΤΣΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στα Τίρανα ο υφυπουργός Αμυνας Θεόδωρος Κοτσώνης με τον Αλβανό υπουργό Αμυνας Παντελί Μάικο, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου των υφυπουργών Αμυνας Νοτιανατολικής Ευρώπης

    Ο κ. Μάικο αφού ευχαρίστησε για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε ειδικότερα στις δύο διμερείς συμφωνίες που αφορούν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου και τη Ναυτική Βάση Δυρραχίου, στο Bisht Palla.

    Για τα θέματα αυτά παρακάλεσε, όπως επισπευσθούν οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της Συμφωνίας για την εκπαίδευση Αλβανών Αξιωματικών στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, όπως και για την προώθηση της Συμφωνίας συνεργασίας των Μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοτσώνης υπογράμμισε την πολιτική βούληση της Ελλάδος να στηρίξει την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνον της Αλβανίας, αλλά και των άλλων χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, με στόχο την ένταξης τους στις ευρωατλαντικές δομές, προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Συγχρόνως ενημέρωσε τον υπουργό Αμυνας της Αλβανίας, ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου βρίσκεται στην τελική της φάση, με την αγορά του απαραίτητου ιατρικού υλικού, μηχανημάτων, ασθενοφόρων κλπ. Ανέφερε, επίσης, ότι η Συμφωνία για τη Ναυτική Βάση Δυρραχίου θα εισαχθεί συντόμως προς κύρωση στη Βουλή.

    Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, ο υφυπουργός Αμυνας τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες, από αλβανικής πλευράς, ώστε να ελεγχθούν αρνητικά φαινόμενα και συμπεριφορές που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού και εποικοδομητικού κλίματος που θα επιτρέψει στις διμερείς σχέσεις να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διυπουργικής για τον τουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.

    Η συνεργασία ήταν η πρώτη του υπουργού μετά την οκταήμερη νοσηλεία του στο Αρεταίειο και την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το περιεχόμενο της νέας πολιτικής πρότασης που επιλέγουμε να προωθήσουμε για την οικονομία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση.

    «Επιλέγουμε τη λογική της ανταγωνιστικότητας για την τουριστική οικονομία, έτσι ώστε και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ενισχυθούν και να γίνουν ανταγωνιστικότερες, από την άλλη πλευρά όμως να υπάρξει και ένα νέο πλαίσιο της συνολικής αγοράς τουρισμού», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι χρειάζονται νέα τουριστικά προϊόντα που θα συντελέσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Στην Διυπουργική επιτροπή, όπως είπε ο υπουργός, θα αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας των υπουργείων σε τουριστικά ζητήματα, ενώ για τον ΕΟΤ τόνισε ότι θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας για την διαφήμιση και το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι στόχος για το 2008 είναι η προσέλκυση 20 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα και η αύξηση της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας κατά τρεις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.

    [08] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Παράταση για ένα χρόνο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος στον κλάδο των αυτοκινητιστών.

    Στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση ενός μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου στην παραγγελία των ταμειακών μηχανών Υποχρεωτικά από το Γενάρη του 2004 όλα τα ταξί θα πρέπει να διαθέτουν ταμειακές μηχανές, ωστόσο η χρήση τους θα είναι προαιρετική για όποιον ιδιοκτήτη το επιθυμεί.

    Από το 2005 το νέο φορολογικό σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά, τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

    Τα ταξί θα παραμείνουν ακινητοποιημένα έως τις 5 το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο μετά τις θετικές εξελίξεις κάποια ταξί έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στους δρόμους.

    Συγκεκριμένα στη συνάντηση του κ. Φωτιάδη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων και το προεδρείο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, συμφωνήθηκαν τα εξής:

    - Ολα τα ταξί θα τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές από 1.1.2004.

    - Ολες οι παραγγελίες για τις ταμειακές μηχανές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30.11.2003.

    - Η φορολόγηση του εισοδήματος θα γίνει για το έτος 2004 τεκμαρτά ή λογιστικά κατά επιλογή των ιδιοκτητών ταξί.

    - Από 1.1.2005 στη φορολογία του εισοδήματος θα ισχύσει για όλους ο λογιστικός προσδιορισμός.

    - Οποιος ενταχθεί στο νέο σύστημα, θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα του λογιστικού προσδιορισμού, όπως έκπτωση δαπανών στο εισόδημα και στο ΦΠΑ.

    - Για όσους επιλέξουν τον τεκμαρτό προσδιορισμό, ο ΦΠΑ θα αποδίδεται επί των εισπράξεων που θα προκύπτουν από το ταξίμετρο χωρίς δικαίωμα έκπτωσης δαπανών. Στη φορολογία εισοδήματος θα συνεχιστεί η τεκμαρτή φορολόγηση. Στην περίπτωση αυτή δεν θα αποδίδεται κατά αποκοπή ΦΠΑ.

    [09] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕ ΜΑΤ ΣΤΟ ΧΥΤΑ Α. ΛΙΟΣΙΩΝ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Επεισόδια μεταξύ ανδρών της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης και των ΜΑΤ με απεργούς συνδικαλιστές της ΠΟΕ και ΠΟΠ ΟΤΑ σημειώθηκαν το απόγευμα στην είσοδο της χωματερής Ανω Λιοσίων.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές να περάσουν 20 απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων της Αττικής, ο αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Αττικής επέτρεψε να εισέλθουν στη χωματερή περισσότερα.

    Οι απεργοί με τους συνδικαλιστές τους μπήκαν μπροστά στα απορριμματοφόρα αποκλείοντας την είσοδό τους με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι συμπλοκές.

    Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Νίκος Απέργης ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα υπηρεσίας που βρίσκεται στο χώρο να διατάξει να περάσουν τα απορριμματοφόρα. Ο κ. Απέργης προπηλακίστηκε από τους απεργούς και απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Για κλιμάκωση ιδιωτικοποιήσεων ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις και εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων εκατομμυρίων μικροαποταμιευτών.

    Ειδικότερα ο κ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση:

    «Η κυβέρνηση κλιμακώνει ένα κρεσέντο όπως-όπως και όσο-όσο ιδιωτικοποιήσεων για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και να χρηματοδοτήσει τους προεκλογικούς της σχεδιασμούς.

    Η ιδιωτικοποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με παλαιότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις όσο και με το νόμο 3082 που ψήφισε η ίδια κυβέρνηση το 2002.

    Θα λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων εκατομμυρίων μικροαποταμιευτών του Ταμιευτηρίου και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική σε όλη την Ε.Ε. όπου πλην Βρετανίας τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια βρίσκονται υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

    Ο ΣΥΝ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση και θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης».

    [11] ΔΟΛ: ΑΥΞΗΣΗ 61% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 61% πραγματοποίησε η εταιρεία Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ το εννεάμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2002.

    Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 6.522 χιλ. ευρώ έναντι 4.047 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά τη σημαντική μείωση των εκτάκτων κερδών από 2.425 χιλ. ευρώ το 9μηνο του 2002 σε 525 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003.

    Η σημαντική άνοδος της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, δεδομένου ότι τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του 9μηνου 2003 υπερτριπλασιάστηκαν συγκριτικά με τα αντίστοιχα του 9μηνου της χρήσης 2002 και διαμορφώθηκαν σε 5.997 χιλ. ευρώ έναντι 1.622 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 270%.

    Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ χρηματοοικονομικών διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 4.097 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 299 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002, ως συνέπεια αφενός της αύξησης των πωλήσεων κατά 5,3% αφετέρου δε της συνεχιζόμενης βελτίωσης των περιθωρίων μικτού και λειτουργικού κέρδους που οφείλεται στη βελτίωση κόστους πωληθέντων και την καθαρή μείωση των γενικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης.

    Τέλος βελτίωση παρουσίασαν και τα διαρθρωτικά οικονομικά μεγέθη της ΔΟΛ. Ενδεικτικά της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της εταιρείας είναι η μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων.

    Όσον αφορά τη διάρθρωση των ίδιων κεφαλαίων αξίζει να αναφερθεί ότι η ληφθείσα έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την παράταση διακράτησης των ιδίων μετοχών της - που απεικονίζονται αρνητικά στην καθαρή της θέση στο συνολικό ιστορικό κόστος κτήσης - παρέχει στην Εταιρεία τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευχέρειας για το χειρισμό των μετοχών αυτών.

    [12] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Για επιβεβαίωση του αδιεξόδου της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο με δήλωσή του ο συντονιστής των οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση αποστερεί κοινωνικά χρήσιμους οργανισμούς, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την περιουσία τους, προκειμένου να βουλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού.

    O Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε το πλήρες αδιέξοδο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Επιβεβαίωσε το πολιτικό αλαλούμ του οποίου προΐσταται. Αποστερεί κοινωνικά χρήσιμους οργανισμούς, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την περιουσία τους, προκειμένου να βουλώσει τις χαίνουσες τρύπες του προϋπολογισμού. Επιπλέον προδιαγράφει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη μείωση του ανταγωνισμού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Παραδέχεται ότι τηρεί διπλά βιβλία και χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δαπάνες που δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό. Αντιστρέφει την πολιτική του για την Εθνική Τράπεζα - την οποία στο παρελθόν ήθελε να οδηγήσει σε συγχώνευση με άλλη ιδιωτική τράπεζα - λέγοντας ότι θέλει να εξασφαλίσει την αυτονομία της.

    Αυτό δεν είναι συγκροτημένη πολιτική, είναι θέατρο του παραλόγου. Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους».

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 61% ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΟΛ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων παρουσίασε σε ενοποιημένο επίπεδο παρουσίασε στο εννεάμηνο ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

    Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,52 εκατ. ευρώ από 4,04 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 61%. Η αύξηση είναι ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο όμιλος είχε παρουσιάσει στο εννεάμηνο του 2002 έκτακτα κέρδη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ έναντι μόνο 525 χιλ. ευρώ στο τρέχον εννεάμηνο.

    Σύμφωνα με την διοίκηση του ΔΟΛ η άνοδος της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων δεδομένου ότι τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης υπερτριπλασιάστηκαν συγκριτικά με τα αντίστοιχα του εννεαμήνου του 2002 και διαμορφώθηκαν σε 5,99 εκατ. ευρώ έναντι 1,62 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 270%.

    Ειδικότερα τα λειτουργικά αποτελέσματα προ χρηματοοικονομικών διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 4,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 299 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002, ως συνέπεια αφενός της αύξησης των πωλήσεων κατά 5,3% αφετέρου δε της συνεχιζόμενης βελτίωσης των περιθωρίων μικτού και λειτουργικού κέρδους που οφείλεται στην βελτίωση κόστους πωληθέντων και την καθαρή μείωση των γενικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης.

    Τέλος βελτίωση παρουσίασαν κατά διαρθρωτικά οικονομικά μεγέθη του ΔΟΛ με μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων.

    [14] ΟΙ ΟΡΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, οι όροι του διαγωνισμού για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο οποίος θα προκηρυχθεί πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα. Με τους τέσσερις όρους, που θα περιέχονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, προτίθεται η κυβέρνηση να διαθέσει ποσοστό 35% έως 40% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού μειώσει το μετοχικό κεφάλαιό του. Οι όροι, είναι οι εξής:

    -To TT θα διατηρήσει την αυτονομία του, δηλαδή δεν θα είναι δυνατή η συγχώνευση με τον αγοραστή, τουλάχιστον για 5 χρόνια, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

    -Σύμφωνα με τον υπουργό, η άσκηση του management μετά την αγορά, θα είναι «κοινής αποδοχής».

    -Η σύμβαση θα προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον ποσοστού 10% με 15% του ΤΤ στο ΧΑ με έναρξη της διαδικασίας μετά την αποκρατικοποίηση. Πάντως ο υπουργός κατέστησε σαφές οτι η εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά απαιτεί ακόμη αρκετή επεξεργασία.

    -Διασφάλιση και αναβάθμιση των εργαζομένων, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο και τη διάθεση μέρους των μετοχών 2% στα ασφαλιστικά ταμεία τους και 1% στους ίδιους.

    Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, το Δημόσιο θα προχωρήσει σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να διαγράψει τα ομόλογα που κατέχει το ΤΤ και να απομειώσει την αξία του.

    [15] ΕΠΑΦΕΣ Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Τα οφέλη για τους Τουρκοκύπριους από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ανέλυσε σε αντιπροσώπους τουρκοκυπριακών κομμάτων ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική και τη Μεταρρύθμιση των Θεσμικών Οργάνων Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από χθες για διήμερη επίσκεψη εργασίας.

    Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι χθες εξήγησε σε Τουρκοκύπριους πολιτικούς στα κατεχόμενα, ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί επανενωμένη στην Ε.Ε., εκτός από τα 101 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για την Κύπρο, επιπρόσθετα 240 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, από τα οποία τα 106 εκατ. θα δαπανηθούν για έργα ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, προηγήθηκε πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησε τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού, ''ούτως ώστε το νησί να ενταχθεί επανενωμένο στην Ε.Ε. και να απολαύσει στο σύνολό του όλα τα οφέλη από την ένταξη'', όπως είπε.

    Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε πως με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου συζήτησαν κυρίως το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη σύνταξη μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης που να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες από τη διεύρυνση της Ενωσης σε 25 κράτη μέλη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η Πρόεδρος του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ενε Εργκμα επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Πρόεδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, η κ. Εγκμα και τα μέλη του Εσθονικού Κοινοβουλίου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ

    Τίρανα, 24 Οκτωβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης των υφυπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Πρωτοβουλία SEDM), η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα υπό την προεδρία του υφυπουργού Αμυνας της Αλβανίας Πάβλι Ζέρι συμμετείχε ο υφυπουργός Αμυνας Θεόδωρος Κοτσώνης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Ιβκο Ντιμίτροφ, της Ιταλίας Σαλβατόρε Κίκου της Κροατίας Ζλάτκο Γκάρελιτς της ΠΓΔΜ Ρίζβαν Σουλεϊμάνι της Σλοβενίας Ιάνκο Πρέζελιακ και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τις λοιπές μετέχουσες χώρες.

    Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στην κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Αναφερόμενος στην πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιδιώκει την ένταξη όλων των χώρων της περιοχής στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. "Γιατί πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη για την επίτευξη της συλλογικής ασφάλειας η συμμετοχή όλων των χωρών που επιθυμούν και βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις στους προαναφερόμενους οργανισμούς, χωρίς αποκλεισμούς και διαιρέσεις που αρκετά μας ταλαιπώρησαν κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα και που ασφαλώς αποτελούν παρελθόν", είπε

    Πριν τη έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο κ. Κοτσώνης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αμυνας της Αλβανίας Παντελί Μάικο.

    Κλ. Λιάτης

    [18] THN ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΑΝΟ ΖΗΤΑ Ο Ι. ΜΕΤΑ

    Τίρανα, 24 Οκτωβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Tην παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, ζήτησε ο δεύτερος ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στα Τίρανα.

    Ο Ιλίρ Μέτα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Φάτος Νάνο, τον οποίο κατηγόρησε δημόσια ότι έχει σχέσεις με εγκληματικές φατρίες, οι οποίες κατευθύνουν και τις δραστηριότητές του. "Είναι αυτές οι φατρίες που εμποδίζουν τον Φάτος Νάνο να παραιτηθεί", είπε ο κ. Μέτα, σύμφωνα με τον οποίο, ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να παραιτηθεί και επρόκειτο να ανακοινώσει την παραίτησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απόρριψη από τη Βουλή του Προεδρικού Διατάγματος για το διορισμό των δυο νέων υπουργών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

    "Ο Φάτος Νάνο πρέπει να ενημερώσει την κοινή γνώμη γιατί άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή", υπογράμμισε ο κ.Μέτα για να προσθέσει: "Την εντολή να μην αναγνώσει το κείμενο της παραίτησής του έδωσαν στον Φάτος Νάνο οι φατρίες που τον καθοδηγούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους με τον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Ο Ιλίρ Μέτα απευθυνόμενος στον Φάτος Νάνο τον κατηγόρησε ότι "παίζει ρόλο διασπαστή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα". Ομως, πρόσθεσε, "το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα βρει το κουράγιο να απομακρύνει τον άνθρωπο που το βλάπτει".

    Καταλήγοντας ο πρώην υπουργός διαμήνυσε ότι ο ίδιος αλλά και οι υποστηρικτές του "θα επιμείνουν στο αίτημα για ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού".

    Στο μεταξύ, μετά την καταψήφιση της υποψηφιότητας του Φατμίρ Τζάφα για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού ο Ιγκλι Τόσκα

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [19] Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΡΧΕΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΑΓΗ

    Σαράγεβο, 24 Οκτωβρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Η Κάρλα Ντελ Πόντε, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε τους ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία ότι εμποδίζουν το έργο του δικαστηρίου.

    ''Δεν συνεργάζονται για τη σύλληψη των φυγάδων και δυσκολεύουν την πρόσβασή μας στα αρχεία και τους μάρτυρες'', δήλωσε η Ντελ Πόντε σε συνέντευξη Τύπου στο Σαράγεβο και πρόσθεσε ότι διαθέτει ''καλές πληροφορίες'' για τα πρόσωπα που αποτελούν το δίκτυο που προστατεύει τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Η ντελ Πόντε είπε ότι το δικαστήριό της και όχι η σερβική δικαιοσύνη θα δικάσουν τους Στρέτεν Λούκιτς σημερινό αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της σερβικής Δημόσιας Ασφάλειας, Ναμπόισα Πάβκοβιτς πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου Στρατού και Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς και Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

    [20] ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η αποστολή του Αρη για το αυριανό παιχνίδι με τον Ιωνικό. Ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Παντζιαράς γνωρίζει καλά πως σε περίπτωση νέου αρνητικού αποτελέσματος θα πέσουν αρκετά στον πίνακα της βαθμολογίας. Αυτό θα έχει αν αποτέλεσμα και την δημιουργία τριγμών. Κάτι που θέλει να αποφύγει.

    Ωστόσο το έργο του Αρη θα είναι δύσκολο. Και αυτό γιατί ο Ιωνικός καίγεται για βαθμούς, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θα απουσιάσουν από τον κίτρινο σύλλογο οι Λαμπάκης και Μαλλού. Επίσης την αποστολή δεν ακολούθησε σήμερα ο Αγαπητός Αμπελάς ο οποίος την τελευταία στιγμή αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση και τέθηκε και πλάνων.

    Συνεχίστηκε και σήμερα η μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων της ΠΑΕ για την εξεύρεση 200.000 ευρώ που οφείλουν σε παλιούς ποδοσφαιριστές του συλλόγου. Αν δεν βρεθούν ο πέλεκυς της ΟΥΕΦΑ αναμένεται να είναι βαρύς. Ηδη ο μάνατζερ του Ιρανίλντο, κ. Μαχτόπουλος, κατέθεσε καταγγελία στη ΦΙΦΑ για το ποσό των 400.000 ευρώ που του οφερίλονται συνολικά.

    [21] IΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ικανοποιημένα από τα αποτελέσματα της 11ης επίσκεψής τους στην Αθήνα, για την επιθεώρηση των ολυμπιακών έργων και τις διαβεβαιώσεις, που έλαβαν από την κυβέρνηση ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, εμφανίστηκαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.).

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ντένις Όσβαλντ, δεν παρέλειψε ωστόσο, να υπενθυμίσει ότι μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου του 2004, απομένουν 300 ημέρες και «τα πράγματα σοβαρεύουν πάρα πολύ».

    Είπε ότι, όπως συνέβαινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάλι ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. «Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε μια ημέρα», υπενθύμισε και πάλι. Εξέφρασε ωστόσο, την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» «θα έχουν το σθένος να κάνουν αυτό το «σπριντ», ώστε να φτάσουμε στο «φίνις» με επιτυχία».

    Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟ.Ε. Denis Oswald και Gilbert Felli και η πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπη Νικολάου και του Nίκου Φιλάρετου, μέλους Δ.Σ. της «Αθήνα 2004», έγινε αναφορά στους τομείς και τα έργα που επιθεωρήθηκαν.

    Όσον αφορά στις κατασκευές, επισημάνθηκε το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα, με τη βασική ανησυχία, όπως είπε ο κ. Όσβαλντ, να εστιάζεται στην κατασκευή του στεγάστρου του Ο.Α.Κ.Α., που είναι σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Καλατράβα.

    Ως προς το θέμα της κατασκευής του τραμ και του προαστιακού σιδηρόδρομου, τα μέλη της εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τις αποφάσεις, για επιτάχυνση των έργων, ώστε να είναι έτοιμα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ο κ. Όσβαλντ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του, για «την ποιότητα των λειτουργικών σχεδίων» της «Αθήνα 2004».

    Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη παρατήρησε ότι «η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα σημαντική» και ότι δέκα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «η Δ.Ο.Ε. αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια και το μεγάλο έργο, που έχει συντελεστεί τα τελευταία 3,5 χρόνια από την «Αθήνα 2004» , την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

    Για τα θέματα, που συζητήθηκαν στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Δ.Ο.Ε., σημείωσε ότι α) παρουσιάστηκε η εμπειρία της ελληνικής πλευράς από τις αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου 2002 β) το πώς καθημερινά η Ελλάδα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Επισήμανε δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται τέσσερις εγκαταστάσεις: Για την επιτραπέζια αντισφαίριση, τη ρυθμική γυμναστική, το τζούντο και την πάλη, καθώς και για το Βασικό Κέντρο Τύπου.

    γ) Υπάρχει υψηλή ζήτηση των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 1.700.000 εισιτήρια και τα αντίστοιχα έσοδα ανέρχονται σε 126 εκατομμύρια Ευρώ. δ) Υπάρχει υψηλή ανταπόκριση του κοινού στο Πρόγραμμα Ολυμπιακού Εθελοντισμού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 121.504 αιτήσεις.

    Ακόμη, η «Αθήνα 2004» ενημέρωσε τη Δ.Ο.Ε., για τα προγράμματα που αφορούν στις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

    Η κα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη παραδέχτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα, για τρία πολύ σημαντικά έργα, παραμένουν οριακά. Πρόκειται για το στέγαστρο του Ο.Α.Κ.Α., το τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

    «Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη Δ.Ο.Ε. ότι και τα τρία αυτά έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, με τις προδιαγραφές που είχαν σχεδιαστεί. «Η Αθήνα 2004» θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Δ.Ο.Ε., έτσι ώστε η πρόοδος των έργων να επιταχυνθεί», είπε ακόμη η κα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη.

    «Θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε αυτή την ιστορική επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, το 2004. Έχουμε μπροστά μας 10 μήνες και 34 αθλητικές διοργανώσεις. Στόχος μας είναι το χρυσό», κατέληξε η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004».

    Κ. Κούτρα

    [22] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2006 ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Επίσημη πρόταση στον Οτο Ρέχαγκελ για ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι και το 2006 αποφάσισε να κάνει η ΕΠΟ, έπειτα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

    Συγκεκριμένα το ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2003 η οργάνωση της Ομοσπονδίας, ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Στα πλαίσια αυτά θα προτείνει στον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρέχαγκελ και στο βοηθό του Γιάννη Τοπαλίδη, την ανανέωση του συμβολαίου τους και για το Μουντιάλ 2006, η ΕΠΟ θα διαχειριστεί κεντρικά το θέμα της διάθεσης των εισιτηρίων με βάση τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ και προϋποθέσεις που θα ανακοινωθούν μετά την κλήρωση των αγώνων της τελικής φάσης που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα, καθώς και το θέμα των πιθανών χορηγιών προς την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα το χειριστεί τριμελής επιτροπή του Δ.Σ. αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τον Γ.Γ. και τον ταμία.

    Τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της εθνικής ομάδας ανδρών για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006 κατακυρώνονται στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL. Τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της εθνικής ομάδας ανδρών για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006 στο εξωτερικό και τα διαφημιστικά δικαιώματα, κατακυρώνονται στην εταιρεία STADIUM.  

    Οι τελικοί αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 θα διεξαχθούν στις παρακάτω πόλεις, με την αίρεση της παραχώρησης των γηπέδων στην Ομοσπονδία: 2004 στην Πάτρα, 2005 στο Βόλο, 2006 στο Ηράκλειο, 2007 στη Θεσσαλονίκη και 2008 στην Αθήνα. 

    Το συνέδριο των εκπαιδευτών προπονητών της ΟΥΕΦΑ θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο από 29 Μαρτίου μέχρι και τις 2 Απριλίου.

    [23] ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Λείπει το μεγάλο παιχνίδι από την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Ο Μακεδονικός και Απόλλων Πατρών θα διασταυρώσουν αύριο τα ξίφη τους (16:30). Στις 18:30 ο Ιωνικός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ στις 19:00, το Μαρούσι θα προσπαθήσει να επιβληθεί του Αρη.

    Την Κυριακή θα γίνουν δύο αναμετρήσεις. Στις 5 το απόγευμα ο Ηλυσιακός θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΟ, ενώ δύο ώρες αργότερα η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στο κλειστό των Α. Λιοσίων το Ηράκλειο.

    Το πλήρες πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής και οι διαιτητές του είναι:

    Αύριο

    ΔΑΚ Κοζάνης 4.30μ.μ. Μακεδονικός-Απόλλων Π. Καρούσης-Αφεντουλίδης

    Ιβανόφειο 5μ.μ. Ηρακλής-Περιστέρι Ζαβλανός-Μαχαιριανάκης

    ΚΓ Ιωνικού 6.30μ.μ Ιωνικός Ν.Φ.- ΠΑΟΚ Τανατζής-Ταβουλαρέας

    ΚΓ Αγιου Θωμά 7μ.μ. Μαρούσι-Αρης Κορομηλάς-Παπαδημητρίου

    ΕΑΚ Κορυδαλλού 7μ.μ. Ολυμπιακός-Πανιώνιος Βορεάδης-Μπήτης

    Κυριακή

    ΔΓ Ιλισίων 5μ.μ. Ηλυσιακός-ΠΑΟ Καρακατσούνης-Αναστόπουλος

    ΚΓ Ανω Λιοσίων 7μ.μ. ΑΕΚ-Ηράκλειο Χατζής-Παφίλης.

    [24] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) ανακοίνωσε σήμερα τους διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια κυπέλλου που θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Οι διαιτητές είναι:

    Εργοτέλης- Ολυμπιακός (15.00, γηπ. Εργοτέλη): Φινοκαλιώτης (Αθήνας)

    Ξάνθη- Ατρόμητος Αθηνών (17.00, γηπ. Ξάνθης): Ταπαντζάς (Θράκης)

    ΠΑΟΚ-Αιγάλεω (19.00, γηπ. Τούμπας): Τακίδης (Κιλκίς)

    Ακράτητος- Κέρκυρα (17.00, γηπ. «Γ. Παθιακάκης»): Γεωργόπουλος (Αρκαδίας).

    [25] "ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ"

    Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Επιτροπή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ φέρεται έτοιμη να ασκήσει δριμύτατη κριτική στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρείχαν στο Λευκό Οίκο, ως προς την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, με έκθεσή της, θα εστιάσει την κριτική της στη CIA και στο διοικητή της, Τζορτζ Τένετ. Δεν είναι σαφής η ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης.

    Σύμφωνα, πάντως, με την αμερικανική εφημερίδα, η Επιτροπή θα επιρρίψει ευθύνες στη CIA για ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που λεγόταν ότι διέθετε το Ιράκ και για τις διασυνδέσεις της Βαγδάτης με τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Το Κογκρέσο αναμένεται επίσης να ασκήσει κριτική στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γιατί πιστεύει ότι διόγκωσαν το κατηγορητήριο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Μέλη της Επιτροπής δήλωσαν έκπληκτα με την ποσότητα των περιστασιακών κριτηρίων, την ποιότητα των πληροφοριών και των πηγών από τις οποίες προήλθαν.

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς είπε ότι η κυβέρνηση Μπους παραπληροφορήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, η έκθεση αποτελεί προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να μετακυλήσουν τις ευθύνες που καταλογίζονται στην κυβέρνηση Μπους, προς τις μυστικές υπηρεσίες.

    [26] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Οι δεσμεύσεις στη διάσκεψη της Μαδρίτης θα αποτελέσουν μόνον το σημείο εκκίνησης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, προβλέποντας ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν περισσότερα με την πάροδο του χρόνου και καθώς θα βελτιώνεται η ασφάλεια στο Ιράκ.

    "Δεν θα πρέπει να κρίνουμε την επιτυχία της ανοικοδόμησης του Ιράκ από τις συνεισφορές που ανακοινώνονται σήμερα. Αυτή είναι μόνον η αρχή", δήλωσε σήμερα ο Αναν από την έδρα του ΟΗΕ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εγκαινιάζοντας χθες τη διάσκεψη της Μαδρίτης για τη συγκέντρωση δωρεών με στόχο την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο Αναν ζήτησε από τους δωρητές να φανούν γενναιόδωροι.

    [27] ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 20 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΕΚΤΙΜΑ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Μαδρίτη, 24 Οκτωβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Οι συνολικές δεσμεύσεις στη διάσκεψη των δωρητών στη Μαδρίτη για τη χορήγηση χρημάτων με στόχο την ανοικοδόμηση του Ιράκ φτάνουν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Προγραμματισμού του Ιράκ Μάχντι Χάφεζ.

    "Δεν είχαμε κάποιο αρχικό ποσό κατά νου. Αυτή είναι μια έξοχη αρχή πρόκειται τώρα για γύρω στα 20 δισεκατομμύρια. Οι περισσότερες δεσμεύσεις αφορούν δωρεές, όμως το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί αργότερα'', δήλωσε ο Χάφεζ.

    [28] Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΤΗΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΗΣ ΒΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΙΘΡΟΟΥ

    Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Το τελευταίο Κονκόρντ που μετέφερε επιβάτες προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου χίλιοι θαυμαστές είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στο υπερηχητικό αεροσκάφος πριν την αποσυρσή του απο τον στόλο της αεροπορικής εταιρίας "British Airways" (ΒΑ).

    Το τελευταίο Κονκόρντ που προσγειώθηκε ήταν η πτήση BA002 από τη Νέα Υόρκη με επιβάτες προσωπικότητες και επιχειρηματίες που όλοι ήταν προσκεκλημένοι και είχαν την εμπειρία των ταξιδιών με Κονκόρντ.

    Δυο άλλα Κονκόρντ είχαν προσγειωθεί στο Χίθροου λίγα λεπτά νωρίτερα. Το ένα προερχόταν απο το Εδιμβούργο με επιβάτες υπαλλήλους της ΒΑ που είχαν εργαστεί στο Κονκόρντ από το 1976 και το άλλο που μετέφερε εργαζόμενους της ΒΑ και προσκεκλημένους είχε κάνει μια πτήση πάνω από τον κόλπο της Γκασκόιν.

    [29] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" ΙRA ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ "ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ"

    Δουβλίνο, 24 Οκτωβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον ''πόνο'' που προκάλεσε στις οικογένειες των ''αγνοουμένων'', δηλαδή των αμάχων που απήχθησαν ή σκοτώθηκαν από μαχητές της οργάνωσης στη διάρκεια της τριανταετούς σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η συγγνώμη του IRA έπεται της αναγνώρισης από την ιρλανδική αστυνομία του λειψάνου που βρέθηκε σε παραλία της κομητείας του Λουθ, στην Ιρλανδία, το οποίο ανήκε στη Ζαν ΜακΚόνβιλ, μια Καθολική, μητέρα δέκα παιδιών, η οποία απήχθη και σκοτώθηκε από τον IRA το 1972, κατηγορούμενη ότι έδωσε πληροφορίες στο βρετανικό στρατό.

    Σε ανακοίνωσή του, το γενικό επιτελείο του IRA εκφράζει στην οικογένεια της Ζαν ΜακΚόνβιλ ''τη λύπη του για τα βάσανά της που διήρκεσαν τόσον καιρό''.

    [30] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων συνθέτει τον Κύκλο Ποικίλων Εκδηλώσεων των φετινών λη΄ Δημητρίων, με κυρίαρχα στοιχεία την μουσική, τον χορό και τις γεύσεις. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας», η οποία θα συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει συναυλία στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» διευθύνει ο αρχιμουσικός Μιχάλης Μιχαλόπουλος.

    Η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» ιδρύθηκε το 1980 και είναι ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας όπου διδάσκεται η τέχνη της μουσικής με σκοπό την διατήρηση, βελτίωση και διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας τόσο μέσα όσο και έξω από την Κέρκυρα. Από το 1981 λειτουργούν στην Ένωση οι παρακάτω σχολές: Σχολή Θεωρητικών, Σχολή μελωδικού Σολφέζ, Σχολή ανώτερων θεωρητικών, Ιστορίας μουσικής και Μορφολογίας, Σχολή ξύλινων πνευστών οργάνων, Σχολή χάλκινων πνευστών οργάνων, Σχολή κρουστών οργάνων, Σχολή Μουσικής Πληροφορικής και Μουσικής Τεχνολογίας με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Στα τμήματα αυτά φοιτούν ετησίως περίπου 200 μαθητές, εντελώς δωρεάν.

    Το διδακτικό προσωπικό των Σχολών εκτός από τον διευθυντή και αρχιμουσικό, αποτελείται από 25 περίπου δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν αφιλοκερδώς. Οι Σχολές της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Ο Καποδίστριας» τροφοδοτούν με μουσικούς στρατιωτικά μουσικά σώματα, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων αλλά και μουσικά συγκροτήματα εντός και εκτός Κέρκυρας.

    Το κύριο σώμα της Φιλαρμονικής (Μπάντα) με επικεφαλής τον Διευθυντή Σχολών και Αρχιμουσικό, Μιχάλη Μιχαλόπουλο, αποτελείται από 170 μουσικούς σε πλήρη σύνθεση. Επίσης λειτουργούν μπαντίνα, ορχήστρα ελαφράς και ποικίλης μουσικής, μπάντα επίδειξης και 16μελές σύνολο χάλκινων πνευστών. Κάθε τμήμα έχει διαφορετική στολή, πάντοτε όμως στα χρώματα της Φιλαρμονικής, κόκκινο και μαύρο. Η πρώτη εμφάνιση του Μουσικού Σώματος έγινε την 1η Ιανουαρίου 1981 και απετέλεσε μεγάλο γεγονός για την πόλη της Κέρκυρας. Από τότε η Φιλαρμονική έχει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες όχι μόνον στο νησί της Κέρκυρας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    [31] ΤΑ 10α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο 9.58 FM

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (17:05 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπληρώνει αυτό το χειμώνα ο 9.58 fm, το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3.

    Ο 9.58 fm, με συνεργάτες που προέρχονται από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, παρακολουθεί, σχολιάζει και παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα. Κλείνοντας αυτή τη γόνιμη δεκαετία ο 9.58fm γιορτάζει με τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Η πρώτη στις 10 Νοεμβρίου, εκδήλωση τιμής για τον διακεκριμένο συγγραφέα Παύλο Μάτεσι, στο Underground Εντευκτήριο.

    Η έκδοση και εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ντίνου Χριστιανόπουλου "Εγώ φαντάρος στο χακί" με περιεχόμενο από την ομότιτλη εκπομπή του 9.58 fm και τις αναμνήσεις του ποιητή από την εποχή της στρατιωτικής του θητείας, είναι το "περιεχόμενο" της δεύτερης εκδήλωσης. Η έκδοση και η σχετική εκδήλωση στις 19 Νοεμβρίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Μπιλιέτο".

    Τέλος, ο 9.58 προχωρά στην έκδοση ενός συλλεκτικού cd με τίτλο "Επτά ψυχές" με ισάριθμους αυτοσχεδιασμούς, που ο μοναδικός δεξιοτέχνης του βιολιού, 80χρονος σήμερα Γιώργος Κόρος παρουσίασε σε συναυλία του το 1988. Η παρουσίαση του cd θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Δεκεμβρίου 2003.

    [32] ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΕΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (14:34 UTC+2)

    Η ιστορική διαδρομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρώπη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) με τίτλο «Από την Απόκλιση στη σύγκλιση. Η ιστορία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη».

    Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2004, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτο σταθμό τη Γερμανία.

    Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε άλλες χώρες, μέσα από κείμενα, εικόνες, φωτογραφικό υλικό και αυθεντικά εκθέματα που έχουν συγκεντρωθεί από μουσεία, οργανισμούς και ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα με εργαλεία δουλειάς, όπως μέρος ενός ξυλουργείου, τυπογραφείου, χειροκίνητης μικρής μηχανής εκτύπωσης, ποδοκίνητο τόρνο για την επεξεργασία μετάλλου, συσκευή για τη δοκιμασία αντοχής των σιδηροδρομικών, διάφορα αντικείμενα μαθητείας, γραφομηχανές στενογραφίας που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία (1903 - 1919), ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας κ.α.

    Εξάλλου, περιλαμβάνεται ενότητα σχετικά με την ελληνική οινοποιία και την πορεία παραγωγής οίνου με παραδοσιακά εργαλεία, με έκθεμα ένα παλιό μηχάνημα της οινοποιίας Τσάνταλη του 1950.

    Η έκθεση στρέφεται γύρω από τα τρία «κλασικά» μοντέλα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη: το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς που έχει προέλευση από τη Βρετανία, το κρατικά ρυθμιζόμενο μοντέλο από τη Γαλλία και το δυϊκό - εταιρικό μοντέλο με προέλευση από τη Γερμανία. Μάλιστα οι χώρες αυτές ανέπτυξαν από πολύ νωρίς διάφορα είδη εξετάσεων (π.χ. ψυχολογικά) για τις φυσικές ικανότητες όσων επρόκειτο να ενταχθούν στα στάδια μαθητείας.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και Συνεδρίων του CEDEFOP, Norbert Wollschlager, ο οποίος εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε την έκθεση, οι διαφορές που ανέπτυξαν οι χώρες της Ευρώπης στα συστήματα ΕΕΚ οφείλονται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που βίωναν σε κάθε ιστορική περίοδο. «Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορίας της ΕΕΚ είναι πως κατά το Μεσαίωνα ήταν ίδια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στη συνέχεια παρατηρείται μία ετερογένεια εξαιτίας της διαδικασίας βιομηχανοποίηση που ξεκίνησε σε διαφορετικό χρόνο για κάθε χώρα, των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων, όπως οι επαναστάσεις σε Γαλλία και Δανία» είπε χαρακτηριστικά.

    Εξαίρεση αποτελεί η Ρωσία, η οποία δε διέθετε σύστημα ΕΕΚ, μέχρι το 1689, όταν ο Πέτρος ο Α' ανήλθε στην εξουσία και επέβαλε με αυστηρή νομοθεσία ως υποχρεωτική την επαγγελματική κατάρτιση, μεταφέροντας την εμπειρία άλλων χωρών και δημιουργώντας ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Γύρω από τα τρία κλασσικά μοντέλα κινείται η εξέλιξη της ΕΕΚ στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία που επηρεάστηκαν από αυτά και τα εφάρμοσαν, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα στην Ελβετία παρατηρείται μία πολυμορφία που προέρχεται από τις τέσσερις διαφορετικές πολιτιστικές κοινότητες τη γερμανική, τη γαλλική, την ιταλική και την ραιτορομανική και γλώσσες. Το σύστημά της δε, αποτελεί συχνά αφορμή για συζητήσεις σχετικά εάν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για κοινή πολιτική ΕΕΚ στην ΕΕ.

    Η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού άρχισε να εφαρμόζει συστήματα ΕΕΚ πολύ αργότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη - μόλις μετά την άφιξη του Οθωνα με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται πρόοδος στον τομέα αυτό σε σύγκριση με άλλες χώρες.

    «Εξαιτίας της τουρκοκρατίας δεν υπήρχαν συντεχνίες και επιμελητήρια, εθνικότητα και βιομηχανοποίηση, δεν υπήρχαν δρόμοι επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά επηρέασαν το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν παρουσίασε μεγάλη πρόοδο στην κατάρτιση όπως συνέβη σε άλλες χώρες» επεσήμανε ο κ.Wollschlager και παρατήρησε ότι το σημερινό μοντέλο της Ελλάδας στην ΕΕΚ έχει ομοιότητες με αυτό της Γαλλίας.

    Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται τα κοινά στοιχεία που διαμορφώθηκαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, ενώ καταλήγει στη σύγκλιση των συστημάτων ΕΕΚ στην Ευρώπη, μέσα από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συγκεκριμένα μέσα από τις συνθήκες της Κοπεγχάγης και Μπριζ, που προβλέπουν κοινή πολιτική δράση.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε. ΒΑΡΛΑΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (14:04 UTC+2)

    Καλλιτεχνικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει η έκθεση της νέας ζωγραφικής συλλογής του καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, καθηγητή Ε. Βαρλάμη, με τίτλο "Η Ομορφιά της Τέχνης", που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Πανοράματος.

    Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη και το δήμαρχο Πανοράματος, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο "Electra Palace" μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

    "Η Ομορφιά της Τέχνης" είναι ένας νέος κύκλος έργων του καλλιτέχνη, αφιερωμένος στις γυναίκες, ο οποίος αναφέρεται στο βαθύ κοινωνικό και διαμορφωτικό ρόλο τους στην κοινωνική συνοχή και αρμονία και την τεράστια συμβολή τους στην ισορροπία του κοινωνικού συνόλου.

    Η νέα συλλογή φέρνει στη Θεσσαλονίκη εικόνες, που όπως γράφει ο ίδιος ο Ε. Βαρλάμης "... είναι ποτισμένες με το αθάνατο νερό, ονειροπαρμένες, ιέρειες της πίστης, της αγάπης, που δεν υπολογίζουν τίποτε, δεν έχουν συμφέροντα και τοποθετήσεις, παρά διατηρούν στο άπειρο τη μνήμη που γεύτηκαν απόλυτα μέσα στη μικρή θάλασσα της μάνας που μας μεγάλωσε στα σπλάχνα της...".

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2003 (13:37 UTC+2)

    Τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Παύλο Μάτεσι τιμούν στις 10 Νοεμβρίου (8.30μμ) ο 9.58 FM και το λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο» με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Undreground Εντευκτήριο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ποιητής και κριτικός θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης και ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης. Ο Παύλος Μάτεσις θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του ενώ θα προβληθεί και βίντεο στο οποίο μιλούν για τον Παύλο Μάτεσι η ηθοποιός Νέλλη Αγγελίδου, ο θεατρολόγος Βάλτερ Πούχνερ και ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργούσόπουλος


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 October 2003 - 18:13:50 UTC