Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ME ΚΑΘΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΕΣΟ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
  • [02] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ ΔΙΕΤΑΞΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • [04] ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΟΧΙ"
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [08] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ Η ΛΥΣΗ
  • [13] ΔΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΜΕ 97-77
  • [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΚΑΙ ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [15] ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΟΦΗ
  • [16] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 80-62 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΣΕΤ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [18] ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
  • [20] Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [21] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: 'ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ME ΚΑΘΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΕΣΟ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Με όλα τα οχήματα των υπηρεσιών καθαριότητας άρχισε το μεσημέρι στην Αθήνα η αποκομιδή των σκουπιδιών, μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αποκομιδή των όγκων απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα.

    Μετά το άνοιγμα της χωματερής των Ανω Λιοσίων, ο δήμος Αθηναίων με εντολή της δημάρχου κ.Ντόρας Μπακογιάννη, επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου, οδοποιϊας και κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ τα συνεργεία των δημοτικών υπαλλήλων θα συνεχίσουν την αποκομιδή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

    Η απόφαση για διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων ελήφθη στη διάρκεια γενικής συνέλευσης της πανελλήνιας ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσα σε κλίμα έντασης και επεισοδίων. Δώδεκα μέλη της ομοσπονδίας, που πρόσκεινται σο χώρο του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, δεν ψήφισαν την πρόταση της μειοψηφίας για συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να λήξει η απεργία.

      

    [02] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη φθάνει σήμερα, στις 9 το βράδυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για να παραστεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, τη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, και την επέτειο του αλβανικού έπους.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, στις 11 το πρωϊ με τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, ενώ αύριο, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δοξολογία στο ναό του πολιούχου Αγίου όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το πρωϊ της Τρίτης οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της Θεσσαλονίκης θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που ξεκινήσει στις 11 το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργοί, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [03] ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ ΔΙΕΤΑΞΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Τη φυλάκιση του προέδρου και γενικού διευθυντή της πετρελαϊκής εταιρείας YUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή, αποφάσισε η ρωσική δικαιοσύνη σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. Η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας ζήτησε από δικαστήριο να διατάξει την φυλάκισή του.

    [04] ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Τικρίτ, 25 Οκτωβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στην πόλη Τικρίτ, αφού δέχθηκε πυρά από το έδαφος, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταδίδει το BBC.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ελικόπτερο, τύπου Μπλάκχοκ (Blackhawk) κατέπεσε, ενώ ήταν φανερό ότι ο πιλότος είχε χάσει τον έλεγχο, σε χωράφι που βρίσκεται κοντά σε αμερικανική βάση.

    Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα στην Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, πραγματοποιούσε επίσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτζ.

    Από την πτώση του ελικοπτέρου τραυματίστηκαν οι πέντε στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, οι οποίοι ωστόσο απομακρύνθηκαν εγκαίρως και με ασφάλεια από το σημείο.

    Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το ελικόπτερο χτυπήθηκε από χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε από ρουκετοβόλο.

    Η επίσκεψη Γούλφοβιτζ στη συγκεκριμένη περιοχή, που γίνεται καθημερινά θέατρο επιθέσεων εναντίοων Αμερικανών, είχε ως στόχο και την ανύψωση του ηθικού του στρατεύματος.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήρε το ρόλο και τις ικανότητες των μελών των Σωμάτων Ιρακινής Πολιτικής Άμυνας, που εκπαιδεύονται από στρατιώτες των ΗΠΑ στην Τικρίτ.

    Υποσχέθηκε δε ότι θα πιέσει το Κογκρέσο ώστε να αποδεσμευτούν χρήματα για την αρτιότερη εκπαίδευσή τους

    [05] ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2003 (13:49 UTC+2)

    Οριστικό τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους στα αστικά κέντρα της χώρας δόθηκε σήμερα το μεσημέρι με τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των μελών με αποτέλεσμα να μην ψηφιστεί η πρόταση που είχε κατατεθεί.

    Έτσι, από το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της χώρας επιστρέφουν στην εργασία τους, ενώ αρκετές χωματερές σε αστικά κέντρα της χώρας θα λειτουργήσουν και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΟΧΙ"

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2003 (13:40 UTC+2)

    Τα γνήσια εθνικά συμφέροντα συνδέονται με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και οι μεγάλες στιγμές υπογραμμίζουν τις μεγάλες ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη, σημειώνει στο μήνυμά της για τα 63 χρόνια από το «Όχι» του 1940, η Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

    «Για 63η χρονιά η 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει το μήνυμα, ότι ο γιορτασμός της αποκτά ουσιαστική αξία, μόνο στον βαθμό που συνάγονται επίκαιρα συμπεράσματα, αντίστοιχα με τα λαϊκά συμφέροντα. Τέτοια συμπεράσματα προσφέρει ολόκληρη η ηρωική δεκαετία 1940 1949, στην οποία έλαμψε και η πάλη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

    Οι μεγάλες στιγμές υπογραμμίζουν τις μεγάλες ευθύνες που στέκουν μπροστά στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, μπροστά σε όλους εκείνους, που η πλουτοκρατία και τα κόμματά της τους τιμούν για το τότε, αλλά τώρα τους συνθλίβουν. Τους κολακεύουν ως ανίκητους όταν αναφέρονται στο παρελθόν, ενώ τους τρομοκρατούν για να μη σηκώσουν κεφάλι σήμερα!

    Τα γνήσια εθνικά συμφέροντα συνδέονται απόλυτα με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Συνδέονται άρρηκτα με την πάλη εναντίον των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ξεχωριστή χώρα. Συνδέονται με τη διεθνή πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων κατά των οχυρών του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, για την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συμμαχία, που θα εμπνεύσει μεγάλους ταξικούς αγώνες, θα οδηγήσει στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».

    [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (13:40 UTC+2)

    Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης άνδρες της οποίας συνέλαβαν και ανακρίνουν τέσσερα άτομα ελληνικής και αλβανικής καταγωγής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας τα μέλη της σπείρας, που διακινούσαν τον τελευταίο καιρό ποσότητες ναρκωτικών σε τοξικομανείς, συνελήφθησαν στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης ναρκωτικών, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τους συλληφθέντες είναι Έλληνες (ένας άνδρας και μια γυναίκα) και οι υπόλοιποι Αλβανοί υπήκοοι.

    Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1.700 γραμμάρια ηρωϊνης και 14,5 περίπου κιλά χασίς, ενώ από την ασφάλεια συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

    [08] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (13:22 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο και τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα παραστεί σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της 91ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

    Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του υπουργού έχει ως εξής:

    Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, 2003

    Στις 11.00 το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης θα παραστεί στη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

    Στις 14:00 θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο ΥΜΑΘ προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς.

    Στις 18:30 Θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΠΘ για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της 91ης επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών.

    Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2003

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, θα παραστεί στις 12.00 στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου των Εβραίων Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο του 1940-1941, που θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο.

    Στις 18:45 ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του ανακαινισθέντος κτιρίου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή 29 και στις 20:00 θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Διοικητής του Γ' Σ.Σ. προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Λέσχη Αξιωματικών.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2003 (12:55 UTC+2)

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται και πάλι σε λίγες εβδομάδες ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος πριν αναχωρήσει σήμερα για το Δουβλίνο από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εντύπωση που απεκόμισε από την επίσκεψή του είναι ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν οποιεσδήποτε συνομιλίες πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι μετά τις «εκλογές» αυτές, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών ώστε «να επιτευχθεί μια λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που όλοι επιθυμούν».

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι είχε μια σειρά «παραγωγικών συναντήσεων» τις τελευταίες δύο ημέρες και ότι αναχωρεί από την Κύπρο «ανανεωμένος, αισιόδοξος και δεσμευμένος» να εργαστεί και πάλι σκληρά «για να κάνουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, που είναι η λύση στη διαίρεση του νησιού».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει επαφές στο Δουβλίνο με αξιωματούχους, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ιρλανδία το επόμενο εξάμηνο.

    [10] ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Η πραγματοποίηση μικρών στρατιωτικών ασκήσεων από τις κατοχικές δυνάμεις, δεν συντρέχει κανένα λόγο ανησυχίας, αφού τέτοιες ασκήσεις είναι αυτονόητο ότι αναμένονται τόσο από το κατοχικό καθεστώς, όσο και από την δική μας πλευρά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κούλης Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Θεσσαλονίκη όπου θα παραστεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και κληθείς να σχολιάσει ότι ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις ματαιώθηκαν, οι κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να προκαλούν με μικρές στρατιωτικές ασκήσεις, ο κ. Μαυρονικόλας διευκρίνισε πως η πλευρά μας παρακολουθεί «αυτές τις ασκήσεις και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, το θέμα που έχει προκύψει με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, οικονομικά θέματα και άλλα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πολιτικό και όχι νομικό το θέμα Βλίττη'' γράφει ότι το θέμα που έχει προκύψει με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη «είναι καθαρά πολιτικό και όχι νομικό, «ενώ η αποφασιστικότητα τόσο του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη όσων και των υπόλοιπων αξιωματούχων να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα προδιαθέτει για μια σε βάθος συζήτηση όλων των πτυχών στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος όπου έχει παραπεμφθεί». Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το συμπέρασμα των όσων έχουν λεχθεί χθες δημοσίως για το θέμα των παρατηρητών είναι ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κάθοδο τους στην Κύπρο και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη επισκεφθεί το νησί.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Προαγωγές με κομματικά κριτήρια'' αναφέρεται στις καταγγελίες που έγιναν χθες από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου για τις πρόσφατες προαγωγές στο βαθμό του Λοχία, στην Αστυνομία και παρομοιάζει το Αστυνομικό Σώμα «με καζάνι που βράζει». Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε «ευτυχές» το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων, σημειώνοντας ότι θα ήταν ανησυχητικό να είχαν τις ίδιες τιμές γιατί θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απαντήστε κ. Βλίττη'' γράφει ότι η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι «αξίωσε από το Δήμαρχο Παραλιμνίου να ζητήσει και να εξασφαλίσει μέχρι την Τετάρτη, την παραίτηση του γαμπρού του», από τα καθήκοντα του στο Δήμο Παραλιμνίου, βασικός όρος που τέθηκε προκειμένου οι δημοτικοί Σύμβουλοι να μην άρουν την υποστήριξη τους προς το πρόσωπο του. Αλλού αναφέρει πως το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντί να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία έχει στραφεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αξιώνοντας από τη Λευκωσία να αποδεχθεί συμβιβαστική φόρμουλα που ευνοεί την Αγκυρα στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Έκθεση Καταπέλτης'' γράφει πως η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτού για το έτος 2002 στο Δήμο Λεμεσού είναι «καταπελτική». Έγγραφα που εξασφάλισε η «Σ» καταδεικνύουν ότι η σοβαρότητα των παρατυπιών και παραλείψεων του δήμου είναι τέτοια που ώθησε το Δήμαρχο Λεμεσού να αποστείλει στις 14 Οκτωβρίου επιστολή στη Γενικό Ελεγκτή για να δικαιολογήσει «τα αδικαιολόγητα». Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σήμα κινδύνου για τη σταθερότητα της οικονομίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Μια πρώτη μελέτη του υπουργείου προειδοποιεί ότι η μετατροπή των τουρκικών λιρών σε κυπριακές δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οριστική ρήξη με Ντενκτάς'' γράφει πώς ο Τ/Κ ηγέτης «θα εντείνει τις φραστικές επιθέσεις του κατά των Αμερικανών διπλωματών Τόμας Γουέστον και Μάικλ Κλόσον, κατηγορώντας τους για επεμβάσεις στις ψευδοεκλογές» ενώ οι Αμερικανοί τον θεωρούν ήδη «παρελθόν» και θα «τον αμφισβητήσουν ακόμη και αν κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές. Σε άλλη είδηση ο «Φ» γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού σε 17 χρόνια από σήμερα τα έξοδα θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην αναλογική έκθεση, από το 2002 αρχίζει μια βαθμιαία αύξηση των εξόδων του Ταμείου τα οποία θα υπερβαίνουν κατά 24 εκ. τα έσοδα ενώ για το 2030 η διαφορά θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ καλύπτει τον Ν. Βλίττη'' και γράφει ότι ''εντελώς ακάλυπτο'' άφησε χθες η ηγεσία του ΔΗΣΥ το βουλευτή Χρίστο Πουργουρίδη στο θέμα που προέκυψε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον δήλωσε κατά το τέλος των επαφών του στην Κύπρο σε διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι δεν εγγυάται ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα αρχίσουν μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Δεν απέκλεισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μπορούν να συζητηθούν και άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οικολόγοι: Κόψτε το ρεύμα στις κατασκοπευτικές κεραίες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων για ολοκλήρωση των εργασιών για ανέγερση της μεγάλης κεραίας στο Ακρωτήρι, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης ελπίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραχωρήσει το απαιτούμενα ρεύμα που ζήτησαν οι Βρετανοί για τη λειτουργία της κεραίας. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ), Δημήτρη Χατζήπαπα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρουσιάσει οποιαδήποτε πακέτο για να βοηθήσει τους επενδυτές που έχασαν στο Χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 1999-2000.

    [12] ΜΠΑΡΝΙΕ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΤΙΣΤΕΙ Η ΛΥΣΗ

    Λευκωσία, 24 Οκτωβρίου 2003 (21:04 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στην ευρύτερες προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη του νησιού στην Ε.Ε. και όχι πάνω σε μια καθαρά τοπική βάση, αλλά πώς η Ε.Ε. υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τις επαφές του στο νησί και κυρίως κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε στη διάρκεια πρωινής συνάντησής του με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους καθώς και με ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινού δείπνου που είχε στην κατεχόμενη Κερύνεια με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του Κόμματος Λύση και ΕΕ, καθώς και με δυο ''δημάρχους'' άκουσε ορισμένες πολύ έντονες απόψεις κατά του σχεδίου Ανάν.

    Οπως ανέφερε, η απάντησή του ήταν πως αυτό είναι το σχέδιο που υπάρχει και αποτελεί τη βάση ''πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [13] ΔΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΜΕ 97-77

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ότι ήθελε έκανε μέσα στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Μπανε Πρέλιεβιτς είχαν κέφια και επιβλήθηκαν σχετικά εύκολα εκτός έδρας με 97-77 του Ιωνικού στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Η αγωνιστική ανωτερότητα του ΠΑΟΚ ήταν φανερή από το πρώτο λεπτό. Κατάφερε να πετύχει εύκολα καλάθια, σημειώνοντας πολλούς πόντους χωρίς να βρει μεγάλη αντίσταση. Στο ημίχρονο βρέθηκε μπροστά στο σκορ με διαφορά 33 πόντων (55-22). Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και την επανάληψη, με τον ΠΑΟΚ να χαλαρώνει αισθητά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, όταν εξασφάλισε -πλέον- τη νίκη.

    Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Μουλαομέροβιτς που σημείωσε 31 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό πρώτος σκόρερ ήταν ο Γκιλ που πέτυχε 18 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 11-25, 22-55, 48-76, 77-97

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Γκιλ 18, Μποσγανάς 2, Σοφογιάννης 2, Παπανικολόπουλος, Μπούλιτς 4, Ζούζα 6, Ασημακόπουλος 12, Δορκοφίκης 8, Κόνλεϊ 10, ΜακΝολ 9, Πασχάλης 6.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 31, Μανωλόπουλος, Παντελιάδης, Βασιλειάδης 18, Καμαριώτης, Βασιλόπουλος 2, Πάουελ 17, Μαυροκεφαλίδης 3, Γιούρκοβιτς 15, Οκούνσκι 8, Ραντόγεβιτς 3.  

    [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΚΑΙ ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των γυναικών στο διεθνές τουρνουά «Λουκάρντι Καπ 2003» που διεξήχθη στο Ρότερνταμ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που αντιμετώπισε αρκετά αγωνιστικά προβλήματα τις τελευταίες μέρες (αλλά και σε αυτό το παιχνίδι) δεν μπόρεσε να πιάσει καλή απόδοση. «Δεν μπορέσαμε να πιάσουμε την απόδοση που θέλαμε. Ωστόσο η παρουσία μας στο τουρνουά ήταν θετική και θα μας βοηθήσει στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων η ομοσπονδιακή προπονήτρια κ. Σκάρα.

    Η Ελλάδα αγωνίστηκε σήμερα με τις: Μαυρογέννη, Γιούπη 2, Γκόλια, Καραντώνη 1, Μιχαλοπούλου 2, Νικόλη, Πάτσιου, Ποιμενίδου 2, Ψαθά 2, Σκάρα 3, Θεοδωρίδου, Λαφάρα 1, Σκουτέλα 2.

    [15] ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Τους βαθμούς που έχασε ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο από τον ΠΑΟΚ τους πήρε πίσω σήμερα στο «Γιάννης Παθιακάκης». Κέρδισε με 1-0 τον Ακράτητο, χάρις το δυνατό σουτ του Βραζιλιάνου Σοάρες στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Εκτός της φάσης του γκολ οι Κρητικοί έχασαν ακόμη μία καλή ευκαιρία όταν κοντινό σουτ του Κουτσουρέ στο 36΄ βγήκε λίγο άουτ. Λίγο νωρίτερα (20') ο Ακράτητος έχασε μοναδική ευκαιρία με τον Γκίτση, όταν απέκρουσε σωτήρια ο Χανιωτάκης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσαχειλίδης του συνδέσμου Πειραιά. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Κουνενάκη, Ιορδανίδη, Σκαρλάτο, Μπλέτσα και Στεφανίδη.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Γεωργίου, Στέχαρνικ, Ποζαπαλίδης (57΄ Τσιμπανάκος), Γκίτσης, Ραζανάουσκας, Τελκίνσκι, Βενέτης, Μπαλάσκας (46΄ Σκαρλάτος), Ηλιόπουλος (46΄ Στεφανίδης), Ιορδανίδης

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Κώτσιος, Αδάμος (60΄ Μοσχογιάννης), Κουνενάκης, Κουτσουρές, Μπελεβώνης, Ρουμπάκης, Σολίς, Ντεγιάνοφ, Μπικόφσκι, Νεοφύτου (57΄ Σοάρες).

    [16] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 80-62 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Άλλη μία νίκη πέτυχε στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής. Κέρδισε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών το Περιστέρι με 80-62 και διατήρησε για φέτος το αήττητο σε εντός έδρας παιχνίδια.

    Ο Ηρακλής αγωνίστηκε έχοντας στην σύνθεσή του τους νεαρούς Ηλιάδη και Διαμαντίδη που βρέθηκαν σε πολύ καλή ημέρα και έκαναν ότι ήθελαν κάτω από τις ρακέτες. Πρώτος σκόρερ από τον Ηρακλή ήταν ο Ηλιάδης που σημείωσε 24 πόντους και προτάθηκε για τον πολυτιμότερο παίκτη της αγωνιστικής, ενώ από το Περιστέρι διακρίθηκε ο Παπαμακάριος που σημείωσε 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 19-10, 45-25, 66-48, 80-62

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 3, Μιλόσεβιτς 2, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 24, Δέδας 3, Παυλίδης 12, Ψωμάς, Διαμαντίδης 14, Παπαδόπουλος 17, Κούβελας 5.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 9, Παπαμακάριος 19, Σιούτης, Πελεκάνος 5, Στιούαρτ 11, Νάκιτς 4, Χίζνιακ 9, Μαυροειδής 2, Καθρέλ 3, Μακρής.

    [17] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΣΕΤ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά ήταν το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 ανδρών που φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Γλυφάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν εύκολα με 3-0 σετ τους «πράσινους» και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας με 15 βαθμούς. Τα σετ του αγώνα ήταν: 25-18, 25-22, 25-22.

    [18] ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε αφού του απαγγέλθηκαν πρώτα έξι κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας YUKOS, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί απο την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

    Ο Χοντορκόφσκι, που έχει γίνει εδώ και τέσσερις μήνες στόχος μιας δικαστικής εκστρατείας που πιθανολογείται ότι υποκινείται από ανώτατους αξιωματούχους της χώρας συνελήφθη σήμερα το πρωί, όταν το αεροσκάφος του προσγειώθηκε για τεχνικούς λόγους στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μόσχα.

       

    [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 25 Οκτωβρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία προειδοποίησε σήμερα ότι "τρομοκρατικές" ομάδες στη χώρα εξακολουθούν να είναι ενεργές και πιθανώς να ετοιμάζουν χτύπημα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

    "Η πρεσβεία εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες ότι τρομοκρατικές ομάδες οργανώνουν μελλοντικές επιθέσεις" αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν και προτρέπει του Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Μόλις χθες Βρετανία και Αυστραλία απηύθυναν παρόμοια προειδοποίηση.

    [20] Η Β. ΚΟΡΕΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Πιονγιάνγκ, 25 Οκτωβρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Αλλαγή θέσης της Βόρειας Κορέας σε ότι αφορά την κρίση για τα πυρηνικά παρατηρήθηκε σήμερα μετά από ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την αμερικανική προσφορά για εγγυήσεις ασφαλείας με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών της όπλων.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς να εισέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά, μέχρις ότου ελέγξει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, μέσω της διπλωματικής οδού. "Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εάν τα σχόλια Μπους στη γραπτή διαβεβαίωση για μη επίθεση στηρίζονται στην πρόθεση της συνύπαρξης και έχουν στόχο να παίξουν θετικό ρόλο στην υλοποίηση της πρότασης για πακέτο λύσης, με βάση τις ταυτόχρονες ενέργειες" ανέφερε εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας.

    [21] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Εκπαιδευτικά σεμινάρια με τον τίτλο «Σχολείο 2003» και θέμα «Γλώσσα και Ιστορία» διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά τα Βιβλιοπωλεία - Εκδόσεις «Ιανός» και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

    Τα σεμινάρια απευθύνονται στους φιλολόγους, φοιτητές και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και ιστορία και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο σύγχρονο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

    Θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι και συγγραφείς: Θ. Παπαγγελής, Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Ι. Χασιώτης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Γ. Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος-συγγραφέας, Ηλίας Κουρτεσίδης, φιλόλογος-συγγραφέας, Γιάννης Παρίσης, φιλόλογος-συγγραφέας, Δ. Λούλος, φιλόλογος συγγραφέας, Ε. Ψυχογυιού, φιλόλογος συγγραφέας, Ι. Γρυντάκης, φιλόλογος συγγραφέας.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν λεωφορεία στο Λευκό Πύργο (αναχώρηση: Σάββατο 9.00 π.μ., Κυριακή 9.30 π.μ.).

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: 'ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2003 (00:05 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα "Πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού", διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το χαρακτηρισμό του 2003 ως "Ευρωπαϊκού Ετους για τα Ατομα με Αναπηρίες".

    Το Συνέδριο απευθύνεται σε φορείς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη λειτουργία χώρων πολιτιστικής αναφοράς και αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, το Συνέδριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων φορέων, όσον αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη συμμετοχή στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

    Παράλληλα, σκοπός του Συνεδρίου είναι η προώθηση των μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών και υπηρεσιών και στην ανάπτυξη ειδικών δράσεων για την άρση των διακρίσεων.

    Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές ενότητες που αφορούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης:

    - Στοιχεία του υφισταμένου ευρωπαϊκού και ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την πρόσβαση στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον

    - Βασικές αρχές - προδιαγραφές - οδηγίες για τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών

    - Ελληνικά και ευρωπαϊκά παραδείγματα - εφαρμογές πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού και αθλητικές εγκαταστάσεις

    - Εκπαιδευτικές δράσεις για διαφορετικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία

    - Επιμόρφωση του προσωπικού που εργάζεται για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ατόμων με αναπηρίες.

    Στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν εισηγήσεις μεταξύ άλλων ο ΓΓ Ολυμπιακός Αγώνων Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης πρόεδρος του European Disabillity Forum, η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 October 2003 - 18:13:35 UTC