Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
  • [02] 50ΧΡΟΝΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ
  • [03] ΦΑΡΣΑ Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ
  • [04] Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚHΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ
  • [05] ΕΙΠΑΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ
  • [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
  • [07] ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ 1ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [08] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [09] ΔEH: ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ ΚΑΤΑ 6,7 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  • [10] NEO ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΟΡΙΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15-20 ΕΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣ
  • [14] ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ
  • [15] ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [16] AYΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΖΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ
  • [17] "BIETNAM ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"
  • [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [20] Ο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [21] ΟΙ «ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ» ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΚΑΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, από φωτιά που εκδηλώθηκε στη 1 τα ξημερώματα σε κοντέινερ στην Παλλήνη.

    Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μετά την κατάσβεση της φωτιάς αντίκρισαν με έκπληξη στο εσωτερικό της λυόμενης κατοικίας, έναν άνδρα, πιθανώς αλλοδαπό.

    Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παλλίνης.

    [02] 50ΧΡΟΝΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, στην Πλάκα, βρέθηκε τα ξημερώματα η έμπορος γουναρικών, Χαρίκλεια Σιώπη.

    Την 50χρονη γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τον ιατροδικαστή φέρει κακώσεις, εντόπισε ο φίλος της, με τον οποίο έπιναν μαζί στο σπίτι της. Όπως είπε ο άνδρας, ο οποίος έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, βρήκε τη φίλη του νεκρή πάνω στο κρεβάτι της.

    Το πόρισμα της νεκροτομής θα ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση του θανάτου της εμπόρου. Η αστυνομία εξετάζει την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

    [03] ΦΑΡΣΑ Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:25 UTC+2)

    Φάρσα απεδείχθη τελικά η απειλή για τοποθέτηση βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ, στην Καλλιθέα.

    Η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη σε δέμα, το οποίο ήταν πάνω σε καρότσα φορτηγού, έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό και στις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο η ελληνική σημαία και διάφορα έντυπα από προεκλογική εκστρατεία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός ανήκει στον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.), Γιώργο Καρατζαφέρη.

    [04] Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚHΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας εξελίσσεται με επιτυχία και καλύπτει όλη την επικράτεια, με ειδική βαρύτητα στην πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών απειλών, διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένο και ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, ειδικό αντιτρομοκρατικό Σχέδιο και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην απόρρητη έκθεση αμερικανών ειδικών σε θέματα ασφαλείας, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», και η οποία εντοπίζει προβλήματα όσον αφοράς την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως έχει ως εξής:

    "Πρόσφατα (16/10/2003 ), όπως είναι γνωστό, παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, από το Υ.Δ.Τ. και την Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004, ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας με ιδιαίτερη επικέντρωση σε Λειτουργικά και Επιχειρησιακά θέματα και στην προοπτική εξέλιξής του μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

    Ο Σχεδιασμός καλύπτει όλη την επικράτεια, με ειδική βαρύτητα στην πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών απειλών, διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένο και ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, ειδικό αντιτρομοκρατικό Σχέδιο και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας.

    Ο Σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας, ακολουθώντας απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα, εξελίσσεται με επιτυχία και με τη σημαντική συμβολή της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ισραήλ).

    Η επιτυχία, μέχρι σήμερα, του Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας αναγνωρίσθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.)".

     

    [05] ΕΙΠΑΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Τη διαμαρτυρία τους για την αδικία, όπως υποστηρίζουν, που υφίσταται η ομάδα τους, με την απόφαση να αποβληθεί ο Φωστήρας από τη Β' Εθνική, εξέφρασαν σήμερα κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης του Ταύρου, δημότες της περιοχής.

    Κρατώντας μαύρες σημαίες δίπλα στις γαλανόλευκες, οι δημότες του Ταύρου ζήτησαν να μην υποβιβαστεί η τοπική ομάδα.

    [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (11:13 UTC+2)

    Υπερβάσεις, επεκτάσεις ή και τροποποιήσεις της νόμιμης άδειας λειτουργίας, πλημμελής ενημέρωση σχετικά με τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και απασχόληση προσωπικού χωρίς βιβλιάρια υγείας, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο εννιάμηνο από την αρχή του χρόνου μέχρι και το Σεπτέμβρη.

    Από τις 1.259 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν - μεταξύ αυτών και ξενοδοχειακές μονάδες - στις μισές από αυτές έγιναν υποδείξεις για λήξη «διορθωτικών μέτρων» συμμόρφωσης και 67 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ, σε δείγμα 120 επιχειρήσεων που επανελέγχθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις που έγιναν κατά τον πρώτο έλεγχο, ένα ποσοστό της τάξης του 39%, δηλαδή μία στις τρεις επιχειρήσεις παρουσίασε μόνο μερική συμμόρφωση.

    Σε δύο περιπτώσεις, επιβλήθηκε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας και έξι περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

    [07] ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ 1ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (11:12 UTC+2)

    Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που θα αρχίσει από την 1η Νοέμβρη - όπως και σε όλα τα εμπορικά καταστήματα - ανακοίνωσε χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, από το Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003, οι ώρες λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, θα είναι οι ακόλουθες:

    - Δευτέρα - Παρασκευή, 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

    - Τα Σάββατα: 8.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

    [08] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (10:42 UTC+2)

    Mετά μακρά περίοδο ωρίμασης, φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή που θα αρχίσει η ανάθεση μεγάλων έργων της ΚτΠ. Την επομένη εβδομάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», ανακοινώνεται -κατά πάσα πιθανότητα- επίσημα η ανάθεση ορισμένων τμημάτων του τεράστιου όγκου που λέγεται «Σύζευξις» και αφορά στη διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης.

    Προχωρά, κατά τα άλλα, η αξιολόγηση του συστήματος της Αστυνομίας (Police OLine). Παρά τις έντονες συζητήσεις για την αξιολόγηση και την περίπτωση αποκλεισμού κάποιων προσφορών, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της.

    Παράλληλα υπάρχει μια συνεχής ροή αναθέσεων μικρών έργων. Τις επόμενες μέρες η Ειδική Γραμματεία της ΚτΠ θα δώσει στοιχεία που δείχνουν ότι η στοιχειώδης μάχη της απορρόφησης έχει αποτελέσματα, παρά τις καθυστερήσεις και τις αιτιάσεις της αγοράς.

    «Η φημολογία ότι καθυστερεί η απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων, μπορεί να κάνει ζημιά στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις» υποστηρίζει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Aνάπτυξης κ. Ν. Διακουλάκης. «Eνα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων έχει προχωρήσει και έτσι, όποιες επιχειρήσεις δεν ενδιαφερθούν τώρα για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, με την αίσθηση ότι δεν προχωράει η απορρόφηση, κινδυνεύουν να χάσουν τις ευκαιρίες».

    Επιδότηση

    Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη συμμετάσχει σε εγκεκριμένες προτάσεις για επιδότηση προγραμμάτων εκσυγχρονσιμού των υποδομών τους («Δικτυωθείτε», «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά», του οποίου ο δεύτερος κύκλος υποβολής προτάσεων τελειώνει σε λίγες μέρες).

    Παρότι δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως τα φαινόμενα άλλων εποχών, που χαρακτήριζαν τον μηχανισμό διάθεσης των επιδοτήσεων, εν τούτοις υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στη σημερινή συγκυρία, οι εταιρείες που λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις, έχουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε πραγματικές επενδύσεις. Eνα ισχυρό μέσο πίεσης είναι η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς, που εξαναγκάζει τους επιχειρηματίες να ψάχνουν τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών τους.

    [09] ΔEH: ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ ΚΑΤΑ 6,7 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (10:40 UTC+2)

    Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση μετοχών της ΔEH. Tο Δημόσιο συγκέντρωσε 640 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση υπερκάλυψε κατά 6,7 φορές την προσφορά. H τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε σε 17,50 ευρώ ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύει έκπτωση 3,4% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή 24 Oκτωβρίου.

    Aπό το σύνολο της προσφοράς, ποσοστό 46,1% κατανεμήθηκε σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Eλλάδα και ποσοστό 53,9% κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που έλαβαν οι κάτοχοι προμετόχων 2001-2004 στην Eλλάδα και το εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι η διεθνής προσφορά μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές υπερκαλύφθηκε κατά 10,2 φορές. Eξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από ιδιώτες στην Eλλάδα, το κατά προτεραιότητα όριο κατανομής μετοχών σε ιδιώτες αναπροσαρμόστηκε σε 450 μετοχές ανά επενδυτή.

    [10] NEO ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Nέο σύστημα τακτικών φορολογικών ελέγχων, το οποίο θα στηρίζεται στην επιλογή επιχειρήσεων και επαγγελματιών με γνώμονα το είδος και τη συχνότητα εμφάνισης των φορολογικών παραβάσεων, θα εφαρμοσθεί από την αρχή του νέου χρόνου, σύμφωνα με νομοσχέδιο που καταθέτει τις επόμενες ημέρες στο Kοινοβούλιο το υπουργείο Oικονομίας και παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η εφημερίδα «Kαθημερινή».

    O νέος μηχανισμός που έρχεται να καταργήσει τη σημερινή μορφή των φοροελέγχων, οι οποίοι πολλές φορές μοιάζουν με εισπρακτική επιδρομή επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων, έχει χαρακτηριστικά δειγματοληπτικού ελέγχου και θα στηρίζεται σε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία θα οδηγούν τους φοροελεγκτές σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ύποπτες για φοροδιαφυγή. Oι φορολογούμενοι, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα γνωρίζουν πλέον ότι η διάπραξη φορολογικών παραβάσεων δεν θα οδηγεί σε αυτόματη επιβολή προστίμων, αλλά στον βαθμό που παρουσιάζεται με συχνότητα, θα επιβάλλει τακτικό εξοντωτικό φορολογικό έλεγχο.

    Mε τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Oικονομίας φιλοδοξεί να απαλλάξει το πλήθος των μικρομεσαίων και επαγγελματιών από το καθεστώς συναλλαγής με τους εφοριακούς και να καταστήσει πιο αξιόπιστο τον μηχανισμό των φορολογικών ελέγχων.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Νέα Υόρκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (23:47 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει στις 30 Οκτωβρίου την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο με βάση την τακτική τρίμηνη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στην έκθεσή του για τις δραστηριότητες της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) στο Κόσοβο ο κ. Ανάν καταδικάζει τη βία σε βάρος των μειονοτήτων και καλεί τις αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας μέσω των επαφών που άρχισαν πρόσφατα να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην επαρχία.

    Ο κ. Ανάν στην έκθεση που αφορά την περίοδο 1 Ιουλίου - 1 Οκτωβρίου ευχαριστεί τις μεταβατικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου για τις προσπάθειες που καταβάλουν για να απαντούν στις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά προσθέτει ότι το πρόβλημα της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

    Στη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Νεμπόισα Τσόβιτς.

    [12] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΟΡΙΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 27 Οκτωβρίου 2003 (22:18 UTC+2)

    Το δικαστικό συμβούλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στο οποίο προεδρεύει ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι όρισε τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Μπράνκο Ράκιτς νομικό σύμβουλο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    «Ο κ. Ράκιτς είναι ο νομικός με τον οποίο ο κατηγορούμενος θα μπορεί να επικοινωνεί με στόχο την προετοιμασία της υπεράσπισής του», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

    Ο κ. Ράκιτς θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας χωρίς επιτήρηση και να λαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία, όπως και οι δύο νομικοί σύμβουλοί του, οι δικηγόροι Ζντένκο Τομάνοβιτς και Ντράγκοσλαβ Ογκνιάνοβιτς.

    [13] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15-20 ΕΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

    Χάγη, 27 Οκτωβρίου 2003 (21:43 UTC+2)

    Ποινή κάθειρξης 15-20 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας του ICTY για τον κατηγορούμενο Σέρβο πρώην αξιωματικό, Μομίρ Νίκολιτς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τις αγορεύσεις που έχουν προηγηθεί, προτείνουμε στο δικαστήριο για τον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 15-20 ετών» δήλωσε στο τέλος της αγόρευσης του ο εισαγγελέας Πίτερ Μακλόσκι.

    Ο Νίκολιτς έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του στη σφαγή 7.000 μουσουλμάνων ανδρών και γυναικόπαιδων στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα, την 11η Ιουλίου του 1995.

    [14] ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (16:08 UTC+2)

    Τετραήμερη επίσκεψη στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, πραγματοποιεί ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    Στο νομό Κοζάνης, ο υφυπουργός επισκέφθηκε όλα τα αθλητικά έργα και σε πρωτοφανή συγκέντρωση χιλίων αθλητικών παραγόντων στο Κοβεντάριο, μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004.

    Στο δήμο Κοζάνης, ο κ. Λιάνης υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμαρχο Πάρη Κουκουλόπουλο για την κατασκευή κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων 300 χιλιάδων ευρώ.

    Αύριο στη Λάρισα, ο υφυπουργός θα επισκεφθεί τα αθλητικά έργα της πόλης, θα συζητήσει με αθλητικούς φορείς του νομού και θα συναντηθεί με το Νομάρχη και το Δήμαρχο. Το βράδυ, στο κλειστό της Νεάπολης, θα μιλήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλοι οι Έλληνες μαζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στους φοιτητές της ιατρικής σχολής, συνοδευόμενος από συναδέλφους του βουλευτές που μετέχουν στο πρόγραμμα, την κα Πατουλίδου, καθώς και από παλαιούς και νέους αθλητές της περιοχής.

    Επίσης, θα βραβεύσει αθλητές της περιοχής, που έχουν διακριθεί σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και την ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ, που τη δεκαετία του '80 κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο.

    [15] ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Βαγδάτη, 28 Οκτωβρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα κρούσματα βίας στο Ιράκ. Σήμερα, στις 11 ώρα Ελλάδας, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν ξένοι δημοσιογράφοι

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή μέρα, σε πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

    [16] AYΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΖΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 28 Οκτωβρίου 2003 (11:24 UTC+2)

    Νέα σφυγμομέτρηση της εφημερίδας USA Today και του δικτύου CNN καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί διαφωνούν με τον τρόπο που οι ΗΠΑ χειρίζονται την κατάσταση στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση το 50% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπούς χειρίζεται το θέμα. Πάντως ένα 47% δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο το ποσοστό Αμερικανών που δεν συμφωνούσε με την πολιτική της Ουάσιγκτον στο Ιράκ ήταν μόνο 18%. Επίσης κατά την τελευταία σφυγμομέτρηση το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια μερική ή ολική αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ενώ ένα 41% δήλωσε ότι θέλει την διατήρηση ή και επαύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ. Τέλος η δημοτικότητα του ίδιου του προέδρου Μπούς βρίσκεται τώρα στο 53%, ενώ στις αρχές του μήνα κυμαινόταν στο 56%.

    [17] "BIETNAM ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"

    Ουάσιγκτον, 28 Οκτωβρίου 2003 (10:48 UTC+2)

    "Η κατάσταση στο Ιράκ θυμίζει ολοένα και περισσότερο Βιετνάμ". Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από έναν κατεξοχήν "άνθρωπο του κράτους" στην Ουάσιγκτον, τον προεξάρχοντα ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, παλαίμαχο του Βιετνάμ και αντίπαλο του Μπους στις προηγούμενες προκριματικές προεδρικές εκλογές.

    Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη δήλωσή του και νέα βομβιστική επίθεση συγκλόνισε χθες το πρωί τη Βαγδάτη, με πάνω από 40 νεκρούς, έξω από τα γραφεία του "Ερυθρού Σταυρού". Είχε προηγηθεί την Κυριακή η επίθεση στο ξενοδοχείο "Αλ Ρασίντ", όπου είχε καταλύσει ο υπ' αριθμ. δύο του Πενταγώνου, ο σχεδιαστής του πολέμου Πολ Γούλφοβιτς, από τους εμπνευστές του νέου αμερικανικού δόγματος "Για έναν αμερικανικό 21ο αιώνα".

    Οι Αμερικανοί ιθύνοντες αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι όσο εύκολα και γρήγορα κατέλαβαν το Ιράκ τόσο δύσκολα μπορούν να το διατηρήσουν. Βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα αντίστασης που δεν μπορούν να προβλέψουν την έκτασή του, φοβούνται, ωστόσο, ότι θα αποδειχθεί ανεξέλεγκτο και ήδη εμφανίζεται τυφλό, με στόχους ακόμη και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που αντιμετωπίζονται ως προέκταση της Δύσης και του πολέμου. Ο διατυπωμένος στόχος "της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ανοικοδόμησης" του Ιράκ ακούγεται όχι μόνον υποκριτικός αλλά και μακάβριος.

    Ο Μπους επιμένει στον "μονόδρομο του πολέμου", ακόμη κι αν κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στην εξάπλωση της τυφλής βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Παίζει τα ρέστα του εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2004. Η αποφθεγματική αντίδραση του γερουσιαστή Μακ Κέιν απηχεί την ανερχόμενη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας της αμερικανικής κοινής γνώμης, που τώρα ξυπνάει δυσάρεστα από τον ύπνο της αλαζονικής μακαριότητας και τρομοφοβίας. Είναι η ώρα ο πλανήτης Γη να "ψηφίσει" κατά του πλανητάρχη και της πολιτικής του! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που οι προεδρικές εκλογές φαίνεται να επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι κι αυτό μια άλλη πτυχή της "παγκοσμιοποίησης".

    [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 27 Οκτωβρίου 2003 (23:54 UTC+2)

    Mε κέρδη έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9,608,16 μονάδες, με άνοδο 25,70 μονάδων (0,27%), ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.882,91 μονάδες, με κέρδη 17,32 μονάδων (0,93%(.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.031,13 μονάδες, αυξημένος κατά 2,22 μονάδες (0,22%).

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λουξεμβούργο, 27 Οκτωβρίου 2003 (23:33 UTC+2)

    Πολιτική συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων κατά τη διάρκεια της παρασκευής ορισμένων χρωμάτων και βερνικιών, επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε ορισμένα χρώματα και βερνίκια και σε προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων.

    Υιοθετήθηκαν επίσης συμπεράσματα αναφορικά με την ολοκληρωμένη πολιτική για τα προϊόντα, την ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα του περιβάλλοντος και της υγείας, τους διαρθρωτικούς δείκτες και τη 9η Διάσκεψη των μερών της Σύμβασης - πλαισίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε και η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας, όσον αφορά τους μηχανισμούς έργων του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

    Εγινε επίσης ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική στον τομέα των χημικών προϊόντων, για την σύμβαση του Ααρχους, που σχετίζεται με την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη επί περιβαλλοντικών θεμάτων, καθώς και για τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις θεματικές στρατηγικές του έκτου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον.

    [20] Ο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (11:16 UTC+2)

    Συνεχίζονται εντατικά οι δοκιμές για δύο ακόμη παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. «Ο Τελευταίος Πειρασμός», έργο ενδεικτικό των προβληματισμών του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, το Νοέμβρη, στο Εθνικό Θέατρο σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, στη Νέα Σκηνή.

    Το έργο μιλάει για τη μεγάλη αγωνία του ανθρώπου να σωθεί απ' ό,τι τον περικλείει και τον δεσμεύει. Στη δυαδική υπόσταση του Χριστού, οι δυο αντίρροπες κοσμογονικές δυνάμεις, η θεϊκή και η ανθρώπινη, παλεύουν αέναα, φανερώνοντας ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου και του ανθρώπου: τον αδιάκοπο πόλεμο ανάμεσα στην ελευθερία του πνεύματος και τη φθαρτή ύλη. Παίζουν: Κοσμάς Φοντούκης, Βασίλης Ρίσβας, Ράνια Οικονομίδου, Γωγώ Μπρέμπου, Κώστας Φαλελάκης, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Νίκος Αλεξίου κ.ά.

    [21] ΟΙ «ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ» ΤΟΥ ΤΣΕΧΩΦ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΣΧΑ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Βασισμένο στην ιδέα των τσεχοφικών «Τριών αδελφών», το έργο του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Γκλοβάτσκι «Η τέταρτη αδελφή» μεταφέρει την ιστορία των τριών αδελφών στη σύγχρονη Μόσχα.

    Το περιβάλλον άλλαξε, η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες, ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, ωστόσο παραμένει στον «κορμό» της ιστορίας. Ο συγγραφέας ανανεώνει το τσεχοφικό υλικό, ανακατεύει τα χαρτιά και, κυρίως, δημιουργεί το πλαίσιο για να παρατηρήσει, με χιούμορ και πικρία, ότι η σύγχρονη κοινωνία καταπίνει χωρίς δισταγμό τις συνειδήσεις και εξαγοράζει τις ψυχές.

    Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Εθνικό Θέατρο, από τις 31 Οκτωβρίου στο θέατρο «Κάππα», σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, σκηνοθεσία του Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, με τις Αμαλία Μουτούση, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου (στους ρόλους των τριών αδελφών) και τους Αννα Μακράκη, Χρήστο Πάρλα, Αριστοτέλη Αποσκίτη, Χρήστο Παππά, Τόνυ Δημητρίου, Θανάση Ευθυμιάδη, Γεννάδιο Πάτση, Βλάση Ζώτη, Θάνο Σαμαρά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 October 2003 - 19:13:42 UTC