Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
  • [02] ΤΣΕΛΙΚ: Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ
  • [04] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ -Μ. ΜΟΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  • [05] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "AURORA"
  • [06] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
  • [07] ΚΚΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
  • [08] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ
  • [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [12] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ Η COCA-COLA 3E
  • [13] ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [14] Ο ΥΨΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΕΦΕΡΕ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ
  • [18] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Τ.
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΔΥΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [21] ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [22] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [23] Ι.ΣΟΥΜ: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [25] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ
  • [26] ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ
  • [27] ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟ
  • [29] Ο ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΤΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ»
  • [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΑΚΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  • [33] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [34] ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

  • [01] ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2003 (10:19 UTC+2)

    Για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν αύριο οι πανεπιστημιακοί καθηγητές της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν για 7η εβδομάδα την αποχή από τα καθήκοντα τους.

    Αύριο θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και οι πρυτάνεις ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια.

    Οι πανεπιστημιακοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη για αυξήσεις άνω του 8% στις αποδοχές και τα επιδόματα τους.

    Από τη συνεχιζόμενη απεργία είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές. Οι πανεπιστημιακοί μετά την αύξηση που τους δόθηκε από την κυβέρνηση, άνω του 8%, προβάλλουν ως κύριο αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    [02] ΤΣΕΛΙΚ: Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Άγκυρα, 31 Οκτωβρίου 2003 (11:18 UTC+2)

    Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί χρέος για την τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ και πρόσθεσε πως αποτελεί αναγκαιότητα για τη δημοκρατική δομή της Τουρκικής Δημοκρατίας η ελεύθερη παροχή χριστιανικής θεολογικής παιδείας.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στον υπουργό Παιδείας παρέδωσε μια αναφορά σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 και ζήτησε να δοθεί άδεια για την επαναλειτουργία της υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Στην αναφορά αυτή υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του Θεολογικού Τμήματος δεν στηρίζεται σε νομική βάση και επισημαίνεται ότι η Θεολογική Σχολή έκλεισε στις 12 Ιανουαρίου του 1971 βάσει του νόμου 625 περί ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παρότι η Σχολή αυτή δεν ιδρύθηκε βάσει αυτού του νόμου.

    Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε ιδρυθεί το 1844 ως μειονοτική επαγγελματική σχολή. Η νομοθεσία που ίσχυε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1951, δηλαδή τότε που εγκρίθηκε το καταστατικό της Σχολής, δεν επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών ανώτερων σχολών. Ο κ Τσελίκ υπενθύμισε ότι στο άρθρο 24 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η θρησκευτική παιδεία παρέχεται υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο του κράτους «Αυτό δεν αφορά μόνο μια θρησκεία. Αντιμετωπίζουμε ως ίσους όλους όσους εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ως πολίτες. Σκέπτομαι ότι δεν έχει νόημα να αντιτιθέμεθα στα σχολεία που παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τη χριστιανική θεολογία» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι ανέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας και στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να διερευνήσει το θέμα. Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να βγουν σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και να κλείσει αυτό το θέμα

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ EXPO

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (00:11 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι ο σχεδιασμός των έργων και υποδομών που προβλέπονται και απαιτούνται στη Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, θα γίνει πράξη ανεξαρτήτως της έκβασης- όσον αφορά την υποψηφιότητά μας- της ψηφοφορίας τον Δεκέμβριο του 2004 στο Παρίσι, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 19ης Philoxenia.

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσοχατζόπουλος στο περιφερειακό τμήμα της Χάρτας Σύγκλισης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνεται το σύνολο των έργων και υποδομών που προβλέπονται και απαιτούνται για το 2008.

    «Η νομοθετική ρύθμιση όλου του πακέτου υποδομών για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα είναι η πολιτική απάντηση στο πόσο εγγυάται τελικά η κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και αυτό θα επακολουθήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Εξάλλου, υπουργός ανέπτυξε τους άξονες επάνω στους οποίους πρόκειται να στηριχθεί η τουριστική εξόρμηση της χώρας μας, που συζητήθηκε χθες στη διυπουργική και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Αναφερόμενος στους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους της νέας πολιτικής για τον τουρισμό έδωσε έμφαση στο σκέλος της ποιότητας σε όλες τις μορφές τουρισμού- παραδοσιακού ή εναλλακτικού- καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Ανέφερε επίσης ότι τίθεται ο ποσοτικός στόχος αύξησης του ρεύματος των τουριστών στη χώρα μας μέχρι το 2008 σε 20 εκατομμύρια τουρίστες, καθώς επίσης η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης σε 1000 ευρώ, έναντι περίπου 780 ευρώ που καταναλώνει ο κάθε τουρίστας σήμερα.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ίδρυση Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα τελεί υπό επεξεργασία και εντός του επόμενου εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ η λειτουργία της Σχολής αναμένεται ξεκινήσει τον του 2004.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, δίνοντας έμφαση στο σκέλος που αφορά στην αξιοποίηση των περίπου 15-20 τουριστικών ακινήτων που έχει η εταιρία ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα).

    «Υπάρχει σχετική νομοθεσία, από το 1991, η οποία προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο ειδικής αξιοποίησης αυτών των υποδομών. Καταλαβαίνετε ότι εδώ προσφεύγουμε στην εξουσία και τη σημασία της Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού, η οποία μαζί με τους τέσσερις Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας έχουν την ευθύνη να προωθήσουν κατά προτεραιότητα επενδυτικές δραστηριότητες πάσης μορφής και επομένως ο συνδυασμός αυτών των δύο νέων οργάνων μπορεί να διασφαλίσει τη γρήγορη και ουσιαστική αξιοποίηση αυτών των συγκεκριμένων μεγάλων ακινήτων του δημοσίου, τα οποία θεωρούνται ως μείζονος επενδυτικής σημασίας, για να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν οι προκηρύξεις για μια σειρά υποδομών που βρίσκονται στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα για την Ακτή Κάμπινγκ Καβάλας, το Κτήμα Μονοδένδρι, το Αζάπικο Χαλκιδικής, το Ξενία και το Κάμπινγκ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το Κάμπινγκ και την ακτή Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης, τις Ιαματικές Πηγές Πλατύστομου, τις Ιαματικές Πηγές Αγίων Αναργύρων και Αγίου Νικολάου Μεθάνων, το Ξενία Σερρών, τη Νικήτη, Το Κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα και τη Μαρίνα στην Καλαμαριά.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη δυνατότητα ειδικής τουριστικής αξιοποίησης κάποιων παλαιών ιστορικών μοναστηριών είπε ότι «βρισκόμαστε σε στάδιο διαλόγου με την ελληνική Εκκλησία ώστε κάποια εγκαταλελειμμένα ιστορικά μοναστήρια να μετατραπούν σε τόπους παραγωγής πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος».

    [04] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ -Μ. ΜΟΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Για τη λειτουργία του ανταγωνισμού και της Αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησαν οι επίτροποι Άννα Διαμαντοπούλου και Μάριο Μόντι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Στην ομιλία της η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα απαιτείται αναθεώρηση και της πολιτικής ανταγωνισμού και των πολιτικών αλληλεγγύης. Το μήνυμα για τη χώρα μας είναι περισσότερος ανταγωνισμός για την οικονομία και το όφελος των καταναλωτών, για την ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη για όλους τους πολίτες. Η πολιτική ανταγωνισμού είναι για να προστατεύει τον ανταγωνισμό και όχι τους ανταγωνιζομένους. Και η πολιτική αλληλεγγύης δεν πρέπει να είναι πρόφαση για την προστασία επιμέρους ομάδων συμφερόντων με διαπραγματευτική ισχύ, αλλά αλληλεγγύη για την κοινωνία των πολιτών. Αυτό που σήμερα διαπιστώνουμε ως ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού δεν σημαίνει τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση. Στη Ελλάδα έχουμε και πρακτικές προστασίας έναντι του ανταγωνισμού οι οποίες δεν προσφέρουν την αναγκαία αλληλεγγύη σε όλη την κοινωνία. Είναι η αλληλεγγύη για λίγους, για μικρές αλλά ισχυρές ομάδες πίεσης οι οποίες υπερασπίζονται τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα επικαλούμενες το «κοινωνικό σύνολο», τη «στρατηγική σημασία» του κλάδου, της επιχείρησης κ.λπ. Τέτοια παραδείγματα έχουν υπάρξει στη συζήτηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία, τα ναυπηγεία, τις πολεμικές- κατασκευαστικές βιομηχανίες, τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό τα κρατικά πανεπιστήμια κ.α.

    Αισιόδοξος ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ε.Ε. εμφανίστηκε ο ιταλός επίτροπος για θέματα ανταγωνιστικότητας Μάριο Μόντι ο οποίος εξήγησε ότι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. δεν κατάφερε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης οφείλεται στο ότι έδωσε προτεραιότητα στην αναδόμηση των θεσμών της για να γίνει ένας παγκόσμιος παίκτης.

    Κάλεσε τους νέους να μην απογοητεύονται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και είπε πως στην Ε.Ε. μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη με βιώσιμη απασχόληση. Παρατήρησε ότι υλοποιούνται με αργό ρυθμό οι αποφάσεις της Λισσαβόνας και αυτό συμβαίνει διότι βάζουν εμπόδια τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας ενώ ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές.

    [05] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "AURORA"

    Aθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Στην παροχή υγειονομικής υποστήριξης στο κρουαζιερόπλοιο «Aurora» αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη για την πρόοδο εφαρμογής του κοινωνικού πακέτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως επισήμανε, το πλοίο «Aurora» κατέπλευσε στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα στον όρμο του Φλοίσβου.

    Με σκάφος του Λιμενικού ανέβηκαν στο πλοίο δύο Βρετανοί γιατροί και ένα μέλος του πληρώματος, με τα φάρμακα που ζητήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η γαστρεντερίτιδα που έπληξε 430 επιβάτες του πλοίου.

    «Ο,τι έγινε, έγινε σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δηλαδή δεν υπήρξε διαταγή απαγόρευσης. Υπήρξε ένα συναινετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινηθήκαμε και με αυτό τον τρόπο βοηθήσαμε αυτούς που είχαν ανάγκη πάνω στο πλοίο», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Το «Αurora» απέπλευσε στις 9.10 το πρωί με προορισμό το Γιβραλτάρ.

    [06] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στο 237ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Λάρισας, χωρίς ευτυχώς κανείς από τους επιβάτες να πάθει τίποτα.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν το λάστιχο του λεωφορείου έσκασε, ενώ το λεωφορείο κινήθηκε για λίγη ώρα στο δρόμο. Η κυκλοφορία στο σημείο του ατυχήματος γίνεται με εκτροπές από Καραβόμυλο και Ράχες Τυμφρηστού.

    [07] ΚΚΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Αντεργατική και σκόπιμη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση του Πρωτοδικείου της Πάτρας να κηρύξει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών του Ρίου.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παρόμοιων δικαστικών αποφάσεων που έχουν εξελιχθεί σε βιομηχανία, όπως πρόσφατα για τις απεργίες στους ΟΤΑ και στους γιατρούς.

    «Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί στόχος της είναι να χτυπήσει ανελέητα τους αγώνες των ναυτεργατών και γενικά όλων των εργαζομένων, για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική της και της ΕΕ», υπογραμμίσει το ΚΚΕ και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται και πάλι στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες τους οποίους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, που τους τα στερούν το κεφάλαιο και η αντιλαϊκή πολιτική.

    [08] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και φροντιστών είχε το μεσημέρι στον Περισσό η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και εκτίμησε ότι στην Ευρώπη θα επιβιώσουν τελικά δύο τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκδήλωσε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να χρεοκοπήσει την Ολυμπιακή για να ανοίξει ο δρόμος για τις ξένες εταιρίες στην Ελλάδα.

    «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι στις πλάτες των εργαζομένων στην Ολυμπιακή δοκιμάζεται ένας ακόμα πιο βάρβαρος τύπος εργασιακών σχέσεων, που όχι μόνο καταργούν δικαιώματα τα οποία οι εργαζόμενοι είχαν αποκτήσει με τη δουλειά και με τη δράση τους, αλλά διαμορφώνουν ένα νέο τύπο εργασίας που μπορεί να χαρακτηριστεί με τη λέξη «ζούγκλα», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    [09] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Η αθλητική δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί την απώλεια ενός καταξιωμένου στελέχους της, του Κλεομένη Γεωργαλά, εκδότη της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή καρδιάς.

    Ο Κλεομένης Γεωργαλάς γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1939 στην Αθήνα. Ηταν ο πρωτότοκος γιος του Γιώργου Γεωργαλά, ιδρυτή των «Εκδόσεων Γ. Γεωργαλάς Α.Ε» και συνεκδότη, μαζί με την οικογένεια Αθ. Σέμπου, της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ».

    Υπήρξε απόφοιτος της Λεοντείου. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγωνίστηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Φοίνικα Καλλιθέας.

    Μεγάλη του αγάπη ήταν η δημοσιογραφία. Μάχιμος δημοσιογράφος με πολλές αποστολές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες κορυφαίες διοργανώσεις, ενώ συχνά ήταν τα ταξίδια του με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.

    Τον Ιούλιο του 1991 η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» πέρασε καθ' ολοκληρίαν στην κατοχή της οικογένειας Γεωργαλά. Ανέπτυξε, παράλληλα, έντονη δραστηριότητα στον εκδοτικό χώρο, καθώς εξέδωσε αθλητικά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Η αρχή έγινε με το περιοδικό «Ελληνίδα» και ακολούθησαν η «Μπάλα», η «Ομάδα των Σπορ», το «Σύστημα», οι «Παγκόσμιοι», οι «Ματιές στα Σπορ» μαζί με τον Πάνο Φιαμέγκο, το «Basket Show», το «Τρίποντο», ο «Αθλητής», η «Εξτρα Ηχώ», ο «Ασος του Βορρά» και η «Νέα Ελλάδα».

    Από τα σημαντικότερα βιβλία που εξέδωσε ήταν «Η ιστορία του Παναθηναϊκού» (γραμμένη από τον αείμνηστο Πάνο Φιαμέγκο), «Σήματα και χρώματα» του Βαγγέλη Κουκούλογλου και «Η αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου» του Μάκη Παπαζήση.

    Δραστηριοποιήθηκε και στον επιχειρηματικό τομέα ιδρύοντας την εταιρία «Εκτυπωτική Ε.Π.Ε.», η οποία το 1996 ενώθηκε με τις «Εκδόσεις Γ. Γεωργαλάς Α.Ε.».

    Ηταν παντρεμένος, από τον Ιούλιο του 1966, με τη Μάτα Γεωργαλά. Είχε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Πάνο, καθώς και τρια εγγόνια, την Άρτεμη, τη Μαρίνα και τη Μελίνα.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.30 στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

    [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Ενθαρρυντική εκκίνηση πραγματοποίησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, ύστερα από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα.

    Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Μίσιγκαν διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 89,6 μονάδες, έναντι 87,7 μονάδων του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη τόσο από την αρχική εκτίμηση του πανεπιστημίου (89,4), αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών (89,5).

    Στον αντίποδα, κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τις ιδιωτικές δαπάνες Σεπτεμβρίου, οι οποίες υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 0,3%.

    Στο πλαίσιο αυτό, μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 0,41% στις 9.826,46 μονάδες και ο Nasdaq, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,43%, διαμορφωνόταν στις 1.941,07 μονάδες.

    [11] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Άγνωστη θα παραμείνει η πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον Οκτώβριο, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες τιμοληψίες, καθώς οι υπάλληλοι της

    Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), απεργούν για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα.

    Ετσι, για δεύτερο κατά σειρά μήνα δεν θα εκδοθεί το δελτίο για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως δεν έχουν εκδοθεί και δελτία για άλλους δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο δείκτης ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2003.

    Σημειώνεται ότι το μεσημέρι εκπρόσωποι των εργαζομένων της γενικής γραμματείας της ΕΣΥΕ, επεδίωξαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.

    [12] ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ Η COCA-COLA 3E

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Στη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 473.337.192 ευρώ, με συρρίκνωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της κατά 2 ευρώ, δηλαδή από 2,50 ευρώ σε 0,50 ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε..

    Σκοπός της απόφασης για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, είναι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της, μέσω ισόποσης επιστροφής κεφαλαίου με μετρητά στους μετόχους.

    Η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος, καθώς και η ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού της επιστροφής, θα καθοριστούν από το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola Τρία Εψιλον, ύστερα από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, εγκρίθηκε η τροποποίηση των όρων (μεταβολή της τιμής) υφισταμένων προγραμμάτων διάθεσης μετοχών της εταιρίας σε στελέχη της, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων.

    Τέλος, η συνέλευση ενέκρινε και την εκλογή του κ. Δώρου Κωνσταντίνου ως νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Irial Finan.

    [13] ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (16:54 UTC+2)

    Ελληνες εταίρους, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε επενδύσεις εξαγοράς ή κατασκευής ξενοδοχείων στη Ρωσία, αλλά και σε δράσεις τουριστικής αξιοποίησης παλαιών μοναστηριών, αναζητά η ρωσική πλευρά, όπως τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της χώρας, Βλαντιμίρ Στρζαλκόφκσι.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στη χώρα του σε επίπεδο τουριστικών υποδομών (κυρίως ξενοδοχειακών), σημειώνοντας ότι ακριβώς αυτές οι αδυναμίες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στον συγκεκριμένο κλάδο, προς κάλυψη του υπάρχοντος κενού.

    Οι Ελληνες επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επενδυτική "εξόρμηση" στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της Ρωσίας, μπορούν να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από το ειδικό σταντ που λειτουργεί στο περίπτερο της χώρας, στην 19η διεθνή έκθεση τουρισμού PHILOXENIA.

    ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 30%

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στη Philoxenia 2003, o Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ακόμη ότι η εκατέρωθεν τουριστική κίνηση εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης από το 2000, σε αντίθεση με τη στασιμότητα των προηγούμενων χρόνων.

    Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία διετία, η κίνηση τουριστών μεταξύ των δύο χωρών υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 30%, με το "ρεύμα" αφίξεων να είναι σαφώς εντονότερο προς την πλευρά της χώρας μας.

    Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 133.000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι την Ελλάδα, ενώ οι αφίξεις Ελλήνων στη Ρωσία δεν ξεπέρασαν τις 25.000 (εκ των οποίων μάλιστα οι αφίξεις αμιγώς τουριστικού χαρακτήρα ήταν περίπου 16.000, αφού οι υπόλοιπες αφορούσαν στους λεγόμενους "υπηρεσιακούς" επισκέπτες, όπως οι ναυτικοί).

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα έφτασε στο τέλος Σεπτεμβρίου τους 152.000, ενώ μέχρι το τέλος του 2003 αναμένεται να προσεγγίσει τους 160.000, όπως διευκρίνισε ο Ρώσος υφυπουργός.

    Ο ελληνικός τουρισμός ωφελείται σημαντικά από την έλευση Ρώσων τουριστών, δεδομένου ότι αυτοί δαπανούν σημαντικά ποσά για τη διαμονή τους. Βάσει των στοιχείων του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα, το 45% των Ρώσων που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά επιλέγουν ξενοδοχεία λουξ και πρώτης κατηγορίας.

    Ο κ. Στρζαλκόφκσι εξήρε και την την πολύ καλή παρουσία του ΕΟΤ στη Ρωσία, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αυτός αξιολογήθηκε φέτος ως ο καλύτερος ξένος τουριστικός οργανισμός και τιμήθηκε με το ειδικό κρατικό βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Στρζαλκόφκσι, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου ξεκινά σύντομα νέα τουριστική καμπάνια για την προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών στη χώρα, με το ευρηματικό επικοινωνιακό μήνυμα «Εμείς, όχι μόνο θα σας στείλουμε στη Σιβηρία, αλλά θα σας γυρίσουμε και πίσω».

    Ο Ρώσος υφυπουργός, που είναι πρόεδρος της μικτής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη της ελληνο-ρωσικής συνεργασίας, υποστήριξε επίσης ότι την τελευταία

    τριετία  η ρωσική τουριστική βιομηχανία έχει σημειώσει μια δυναμική στροφή. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε καθοριστικά η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας είπε ότι αυτές διευκολύνονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα, πνευματικά, βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία. Μάλιστα επισήμανε ότι η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα όπου η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας διδάσκεται περισσότερο από την αρχαία ιστορία της ίδιας της χώρας.

    Τέλος, ο Ρώσος υφυπουργός μετέφερε, όπως προαναφέρθηκε, και το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την ανάπτυξη συνεργασίας με Ελληνες πάνω σε θέματα τουριστικής αξιοποίησης παλαιών μοναστηριών. Οπως είπε, «η Ελλάδα διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό και θα θέλαμε την υποστήριξή της»._

    [14] Ο ΥΨΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΕΦΕΡΕ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Κόντρα στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,25% και κλείνοντας στις 2.121,06 μονάδων.

    Ώθηση έδωσαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε μετοχές του κλάδου των τραπεζών, που αντιστάθμισε και την πτωτική τροχιά των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ένταση των τοποθετήσεων στους δείκτες της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, συνάντησε το ζενίθ του στην περιοχή των 2.130,66 μονάδων, ενώ προηγουμένως είχε διολισθήσει έως το επίπεδο των 2.109,97.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υψηλός, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 229,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 64.081.800,00 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια ξεχωρίζουν δύο της ΔΕΗ, ένα ύψους 44.800.000,00 ευρώ στα 17,50 ευρώ και ένα προϋπολογισμού 3.430.154,00 ευρώ στα 18,20 ευρώ, καθώς κι ένα του ΟΠΑΠ ΑΕ, 2.128.000,00 ευρώ στα 10,64 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, η πλειοψηφία των 227 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 73 πτωτικών και 81 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Μαθιός Πυρίμαχα (17,85%), ΠΑΡΑΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (11,48%) και Βέρνικος Κόττερα (10%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των ΒΙΟΣΩΛ (11,76%) και ΒΙΣ (7,32%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τα ηνία της ανόδου να κρατά ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,20%. Ακολούθησε ο δείκτης MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,01% και ο FTSE/ASE 140 κατά 0,34%.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips έτρεξε με το βραδύτερο ρυθμό, της τάξης του 0,06%. Στη διαμόρφωση της τελικής του εικόνας συντέλεσε η υποχώρηση των τηλεπικοινωνιών κατά 0,61%, απώλειες που αντιστάθμισε η ενίσχυση των τραπεζών κατά 0,45%, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν σημαντικά τα αρχικά κέρδη του κλάδου.

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σημαντική υποχώρηση εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΟΤΕ ΑΕ (1,23%) και της Cosmote (υποχώρησε κατά 0,60%).

    Από τον κλάδο των τραπεζών, σημαντική άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των Aspis (3,68%), ETBA bank (3,05%), Γενικής (2,84%), Κύπρου (1,77%), Εμπορικής (1,22%) και της Αττικής (1,02%). Μικρή άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής (0,22%), αλλά και της Πειραιώς (0,75%).

    Θετική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση τον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος υποχώρησε οριακά κατά 0,02%, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών Compucon (3,27%), Space Hellas (2,11%), Byte Computer (1,19%) και της Delta Simgular (1,22%), ύστερα από την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων στο 9μηνο του 2003, οπότε και τα κέρδη συρρικνώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 40%.

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν ο κλάδος των ασφαλειών (2,70%), συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-Metrolife (5,56%), Ασπίς Πρόνοια (4,92%) και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (2,46%), αλλά και εκείνος των ειδών λύσεων πληροφορικής, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,12%, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις Rainbow Computer (5,73%), Πουλιάδης (4,69%), Infowuest (3%), Multirama (2,69%) και της Πλαίσιο omputer (2,01%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (1,43%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,31%), των επενδύσεων (1,17%) και της κλωστοϋφαντουργίας (1,0%).

    Κατά 0,84% ενισχύθηκε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, κατά 0,81% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,73% του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,71% των βιομηχανιών, κατά 0,55% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,52% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,49% των συμμετοχών, κατά 0,31% των κατασκευαστικών, κατά 0,26% των εκδόσεων και εκτυπώσεων και κατά 0,24% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων. Τη μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,15% εμφάνισε ο κλάδος των διυλιστηρίων.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών, που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα κινηθεί σε θετικό πεδίο. Διαψεύδει δε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι έρμαιο των διεθνών αγορών.

    Οι θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών, για τη σημερινή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, έγκεινται και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα 9μηνου των εισηγμένων, αλλά και των εξελίξεων στον χώρο των τραπεζών.

    Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ στο θέμα της Γενικής, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ώστε να καθορίσει τη short list για το διαγωνισμό. Στη short list, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι δύο ή τρεις ενδιαφερόμενοι και κατ΄ εκτίμηση θα είναι η Marfin Bank, η Aspis Bank και ενδεχομένως η First Business Bank.

    Πάντως, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι θα συνεχιστεί η τάση συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ όπως επισημαίνουν, ο χαμηλός τζίρος δεν επιτρέπει την «απαγκίστρωση» της Σοφοκλέους από τα επίπεδα των 2.110 μονάδων. Η ελληνική αγορά, όπως υποστηρίζουν, εξακολουθεί να περιμένει σημαντικά νέα, προκειμένου να παγιώσει μια σταθερά ανοδική πορεία.

    Κρίσιμος παράγοντας για τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, θεωρείται και η διατήρηση του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των εταιριών της ΔΕΗ και της Εθνικής.

    Σε ό,τι αφορά στη μετοχή της ΔΕΗ, χρηματιστές εκτιμούν ότι η προσφορά μετοχών αναμένεται να δημιουργήσει πίεση, κατά την επόμενη συνεδρίαση, στην τιμή της μετοχής. Η μετοχή της εταιρίας ενισχύθηκε τελικά σήμερα κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στα 18,54 ευρώ.

    Με βάση σημερινή ανακοίνωση, από τις 5/11 αλλάζει το ποσοστό στάθμισης των μετοχών της ΔΕΗ σε δύο δείκτες του ΧΑ. Ειδικότερα, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αυξάνεται το ποσοστό στάθμισης των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ, στους δείκτες FTSE 20 και FTSE/ASE 140 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από 30% σε 50%, λόγω του μεγάλου ύψους της έκδοσης, θα οδηγήσει η διάθεση του 15,73% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρίας από το δημόσιο στο επενδυτικό κοινό.

    Σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και ενισχύθηκε κατά 0,75%, χρηματιστηριακοί εξέφραζαν την πεποίθηση ότι θα πρωταγωνιστήσει στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε χτες σημείωσαν σημαντική βελτίωση και ήταν πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις που διατύπωναν αναλυτές.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Σταθεροποιητική ήταν εν τέλει η κίνηση που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο ΧΑ. Έτσι, καλύφθηκε μερικά το καθοδικό χάσμα, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ακόμα τιμή κλεισίματος ψηλότερα από τις 2.127 μονάδες.

    Ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ, εξακολουθεί να κινείται στη ζώνη που ορίστηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μεταξύ των 2.102-2.130 μονάδων και διαπιστώνεται αδυναμία εκδήλωσης ουσιαστικής ανοδικής δυναμικής.

    Σημαντική αντίσταση, για το δείκτη του ΧΑ, εξακολουθεί να παραμένει η ζώνη μεταξύ των 2.125 και 2.127 μονάδων, που θεωρείται το ανώτατο όριο της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και ο κινητός μέσος 65 ημερών. Οι 2.134-7 μονάδες, αποτελούν ένα επίπεδο αντίστασης, που προκύπτει ως μέσος όρος 13 εβδομάδων αλλά και η άνω λωρίδα Bollinger.

    Σε περίπτωση που ο δείκτης στο ΧΑ υποχωρήσει, επίπεδα στήριξης θεωρούνται αρχικά οι 2.101-2 μονάδες, αλλά και οι 2.094, με ισχυρότερο αυτό που ορίζεται μεταξύ των 2.085-7 μονάδων.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Αγκυρα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Ο αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων της Τουρκίας πτέραρχος Φιρτίνα πραγματοποίησε επίσκεψη-έκπληξη στο Ισραήλ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Νταν Χαλούτζ χρησιμοποιώντας ο ίδιος αεροσκάφος τύπου F-4 [2020] που εκσυγχρονίσθηκε από το Ισραήλ.

    Η πραγματοποίηση της επίσκεψης, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» κατ' αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίσθηκε ως μία «θερμή χειρονομία» του πτέραρχου Φιρτίνα, από τις ισραηλινές Αεροπορικές Δυνάμεις.

    Ο πτέραρχος Φιρτίνα που μετέβη στο Ισραήλ στις 20 Οκτωβρίου, αφού έμεινε μία ημέρα εκεί, επέστρεψε στην Τουρκία με το ίδιο αεροσκάφος. Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, προέβη σε ανταλλαγή απόψεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του όσον αφορά τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησαν και θα πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες.

    Ο εκσυγχρονισμός των 54 από τα αεροσκάφη του τύπου αυτού που διαθέτει η Τουρκία, είχε γίνει σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία (ΙΑΙ) και την Lahav Division.

    [16] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Τις γνωστές του θέσεις για το σχέδιο Ανάν επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος μίλησε απόψε στην εκπομπή του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα της Κύπρου, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., το σχέδιο Ανάν και τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς αναφερόμενος στις «εκλογές», τόνισε ότι ο «λαός» είναι δίπλα του και υποστηρίζει αυτή τη δίκαιη υπόθεση. Ακόμη τόνισε πως αρμόδιοι της Ε.Ε. αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και η υπόθεση οδηγείται προς την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπιράντ του υπενθύμισε τα όσα είπε ο «Πρόεδρος του Συνδέσμου Εποίκων», Νουρί Τσεβίκελ, ότι οι έποικοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους προς τον Ντενκτάς και επιθυμούν να ενταχθούν και οι Τουρκοκύπριοι στην Ε.Ε. για να αναβαθμισθεί το βιοτικό επίπεδό τους, να αναπτυχθούν οικονομικά και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα που θα δοθούν με την ένταξη.

    Ο Ντενκτάς, δείχνοντας εκνευρισμό, έθεσε κατ' αρχήν το ερώτημα ποιους εκπροσωπεί ο κύριος αυτός (ο Τσεβίκελ) και τόνισε ότι αυτά τα λέει διότι θα θέσει υποψηφιότητα κατά τις «εκλογές» και επιθυμεί να εξασφαλίσει ψήφους. Οσο για τον «Σύνδεσμο των Εποίκων», είπε ότι είναι ένας «Σύνδεσμος» που λειτουργεί σωστά, με εντατικούς ρυθμούς.

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο ίδιος συνεργάζεται μόνο με τις κυβερνήσεις και τα κράτη και επεσήμανε πως η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπιράντ του υπενθύμισε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ λένε ότι μπορεί να συζητηθεί το σχέδιο Ανάν, ενώ εκείνος (ο Ντενκτάς) το απορρίπτει.

    Ο Ντενκτάς υπογράμμισε πως το σχέδιο Αννάν είναι μία Ελληνοκυπριακή φιλοσοφία και ότι η Ευρώπη δηλώνει πως θα δεχθεί τους Ελληνοκυπρίους γι' αυτό κι εκείνοι δεν έχουν καμία ανησυχία. Ακόμη είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν την πρόθεση να συμφωνήσουν, αλλά να πάρουν όλη την Κύπρο. Γι' αυτό πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στο σχέδιο Ανάν και ότι με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να συζητηθεί.

    Στο σημείο αυτό ο Ντενκτάς παρουσίασε ελληνοκυπριακά έντυπα, στα οποία απεικονίζονταν στρατιώτες και άτομα που θρηνούν αυτούς που έχουν χάσει, τα οποία, όπως είπε, διανέμονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς επίσης και ένα άλλο έντυπο με την τουρκική σημαία το οποίο είχε σαν τίτλο τη διατύπωση «αυτός που καταζητείται» και έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί έτσι να επιτευχθεί συμφωνία.

    Στη συνέχεια, παρουσίασε έντυπο στο οποίο απεικονιζόταν η ελληνική σημαία στην οποία ήταν ενσωματωμένη η Κύπρος και είχε σαν τίτλο τη διατύπωση «αυτό τι είναι;» στην Τουρκική.

    Ο Ντενκτάς υπογράμμισε πως το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να αναγνωσθεί καλά, διότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι ενώ της παραχωρούνται πολλά, η Τουρκοκυπριακή είναι η πλευρά είναι αυτή η οποία δεν το αποδέχεται και παρουσιάζει δυσκολίες.

    Στη συνέχεια, είπε πως εάν η Ευρώπη θέλει να δεχθεί την Κύπρο, τότε θα πρέπει να φέρει κι εκείνους στο ίδιο επίπεδο. Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει να αναμένεται η ένταξη της Τουρκίας. Οσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις Συμφωνίες του 1960 και ότι ορισμένοι λένε πως η Τουρκία θα πρέπει για την ένταξή της στην Ε.Ε., να αφήσει την Κύπρο.

    Ο κ. Μπιράντ, επεμβαίνοντας στο σημείο αυτό, τόνισε πως δεν έχει ακούσει κανέναν πολιτικό να λέει κάτι τέτοιο, περί εγκατάλειψης της Κύπρου, πράγμα για το οποίο ο Ντενκτάς είπε ότι χαίρεται, αλλά πρόσθεσε πως και τα ΜΜΕ θα πρέπει να τους υποστηρίξουν. Δεν παρέλειψε δε να πει πως η Τουρκία είναι μία ισχυρή χώρα η οποία θα πρέπει να υποστηρίξει τα δικαιώματά της και θα το κατορθώσει.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να συζητηθεί ως έχει και είπε ακόμη πως προ ημερών τον είχαν επισκεφθεί Γερμανοί Ευρωβουλευτές οι οποίοι προσπάθησαν να τον πείσουν για την ορθότητα του σχεδίου, αλλά όταν τους ρώτησε εάν έχουν διαβάσει το πλήρες κείμενο του σχεδίου Ανάν, του είπαν ότι τους είχε δοθεί μόνο μία περίληψη, οπότε δεν συνέχισαν τη συζήτηση.

    Ο κ. Μπιράντ του έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία μετά τις «εκλογές» στην «ΤΔΒΚ» του ζητήσει την αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Ο Ντενκτάς είπε πως η Τουρκία δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο. Το σχέδιο αυτό -είπε- δεν μπορεί να μείνει έτσι και να γίνει συζήτηση κατ' αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν για το τι θα γίνει στη συνέχεια, να διευρυνθεί το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις και ότι με τη σημερινή μορφή του δεν μπορεί να επιφέρει κανένα όφελος.

    [17] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα καταθέσει διαμαρτυρία, τουλάχιστο στα Ηνωμένα Εθνη μέσω του εδώ αντιπροσώπου τους, για την παρουσία τουρκικού πλοίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ωστόσο ότι βάσει της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επειδή δεν σταμάτησε πουθενά το πλοίο αυτό, θεωρείται ότι υπάρχει αθώα διέλευση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Η περίοδος που θα ακολουθήσει την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 θα είναι ''η πιο κρίσιμη'' για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνολική έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου και η οποία, όπως είπε, θα είναι ''από τις πιο θετικές'' που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Παράλληλα, ο Συντονιστής Εναρμόνισης είπε ότι συζητείται η δημιουργία επιτελικής ομάδας που θα παρακολουθεί την εναρμόνιση του κάθε Υπουργείου ξεχωριστά, ενώ ανακοίνωσε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου για συντονισμό της προσπάθειας εναρμόνισης ενόψει της 1ης Μαϊου 2004, με την παρουσία των όλων των Υπουργών και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Πρωτοφανές θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε το Κυπριακό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ροδή Κράτσα Τσαγγαροπούλου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, η κ. Κράτσα Τσαγγαροπούλου είπε ''η Κύπρος βρίσκεται στη καρδιά του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει μόνο μια επιτυχή ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά επιδιώκει παράλληλα τη λύση του πολιτικού της ζητήματος, που είναι ένα πρωτοφανές ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της ΕΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΔΥΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Δύο πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών

    κορασίδων που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Καβάλας. Τα πέτυχαν η Μαρία Πιπιλιαρίδου του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης στην κατηγορία των 48κ. και στην κίνηση του αρασέ σηκώνοντας 58κ., καθώς και η Μαρίλντα Ναούμη του Μεσσηνιακού στην κατηγορία των +69κ. στην κίνηση του ζετέ σηκώνοντας 100κ.

    Στη βαθμολογία ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 446 βαθμούς αναδείχθηκε πολυνίκης σύλλογος, ενώ ακολούθησαν ο Σπάρτακος Θεσσαλονίκης με 356β και η Νέμεσις με 309β.

    Οι πρώτες νικήτριες ανά κατηγορία είναι:

    44κ. Κελεκιάν (Σπάρτακος Γλυφάδας) 92,5, Δουλαντσή (Νέμεσις) 60.

    48κ. Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 127,5, Μιχαλοπούλου (Πέλωψ) 97,5, Ζιάρκαμ(Σπάτακος Ιωαννίνων) 95

    53κ. Αρχοντίδου (Υπερίων) 125, Παπαδημήτρη (Πανελλήνιος) 107,5, Σαλαμάντη (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 107,5

    58κ. Παπαδοπούλου (ΦΟΑ) 127,5, Κονταλιάνου (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 117,5, Βουρεξάκη (ΟΦΗ) 112,5

    63Κ. Παπαδοπούλου (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 135, Στρούζα (ΠΑΚ Χαλανδρίου) 127,5, Λάπου (Νέμεσις) 105

    69κ. Παναγιωτίδου (ΑΓΕ Θεσσαλονίκης) 152,5, Θεριάκη (Πέλωψ) 137,5, Χρυσίδου (ΦΟΑ) 120

    +69Κ. Ναούμη (Μεσσηνιακός) 172,5, Παναγιωτίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 167,5, Γαϊτάνου (Ηρακλής Καβάλας) 162,5.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Σπάρτακος Ιωαννίνων 446, Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 356, Νέμεσις

    309, ΦΟΑ 261, Σπόρτινγκ 218, ΟΦΗ 177.

    [21] ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Με τη ψυχολογία στα ύψη και μοναδικούς απόντες τους τραυματίες Δημήτρη Μάρκο και Γιώτη Εγκωμίτη, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι ασπρόμαυροι προπονήθηκαν για τελευταία φορά σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ο Αγγελος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την αποστολή για το ματς με την Ενωση. Σε αυτή βρίσκονται οι Σλάτζαν Σπάσιτς, Αρμάντο Φουτσίνι και Μιχάλης Γιαννιτσανάκης που ξεπέρασαν πλήρως τις όποιες ενοχλήσεις.

    Αναλυτικά οι 20 εκλεκτοί για το ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι οι: Τοχούρογλου, Ατματσίδης, Κούτσης, Κουτσόπουλος, Σαλπιγγίδης, Γιασεμάκης, Βοσκαρίδης, Βόκολος, Βαγγελής, Χάγκαν, Φουτσίνι, Ουντέζε, Καρυπίδης, Καραδήμος, Χασιώτης, Ζαβαντίας, Καπαγιαννίδης, Θεοδωρίδης, Γιαννιτσανάκης και Σπάσιτς.

    Ο ΠΑΟΚ, που προέρχεται από τέσσερις σερί νίκες και διανύει περίοδο φόρμας, θα επιδιώξει να κατακτήσει ένα θετικό αποτέλεσμα και να παραμείνει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας τη συμπαράσταση 800 οπαδών του. Την αναμέτρηση των Ανω Λιοσίων αναμένεται να κατασκοπεύσει ο προπονητής της Ντεμπρετσένι.

    [22] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (13:03 UTC+2)

    Μέτρα κατά της βίας στους αγωνιστικούς χώρους εξήγγειλαν σήμερα οι αρμόδιοι, μετά από σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης και οι πρόεδροι των ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, Βασίλης Γκαγκάτσης και Θανάσης Κανελλόπουλος.

    Μετά από τη σύσκεψη αποφασίστηκε άμεση τροποποίηση του ΚΑΠ με στόχο την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Η επικείμενη τροποποίηση περιλαμβάνει την αφαίρεση βαθμών από τις ομάδες οι οπαδοί των οποίων ευθύνονται για επεισόδια, τιμωρία της έδρας και απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης και απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στις εκτός έδρας αναμετρήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε φθηνά εισιτήρια θα λαμβάνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι από την Πολιτεία και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σύνδεσμοι οπαδών, ενώ οι μη νόμιμοι σύνδεσμοι δεν θα παίρνουν καθόλου εισιτήρια.

    Τέλος, την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης θα καλέσει τους προέδρους και ιδιοκτήτες των ΠΑΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της βίας στα γήπεδα.

    [23] Ι.ΣΟΥΜ: Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2003 (12:44 UTC+2)

    Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιτζάκ Σουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth έκανε γνωστή μία παράμετρο του συμβολαίου του. Ο τεχνικός των πρασίνων τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα μείνει και τη νέα σεζόν στην ομάδα, ακόμη κι αν τερματίσει στη 2η θέση της βαθμολογίας.

    «Θα παραμείνω στον πάγκο της ομάδας αν τερματίσουμε στην 1η ή 2η θέση. Αν τερματίσουμε πρώτοι δεν τίθεται θέμα. Εάν είμαστε δεύτεροι δεν είναι 100% βέβαιο, αλλά νομίζω ότι θα μου δοθεί ακόμη μια ευκαιρία. Το συμβόλαιο μου πάντως προβλέπει ότι θα μείνω για δύο χρόνια», υποστήριξε ο Ιτζάκ Σουμ.

    Οσον αφορά την ομάδα του ο ισραηλινός τόνισε: «Εάν πάρουμε το πρωτάθλημα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα με έχουν για Θεό για πολλά χρόνια. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πρώτος και θα κάνω ότι μπορώ γι αυτό».

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (10:32 UTC+2)

    Τα ντέρμπι ΑΕΚ ΠΑΟΚ και Αρη Ηρακλή κλέβουν την παράσταση και συγκεντρώνουν τα βλέμματα των φιλάθλων, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η 9η ημέρα θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις. Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα η Ενωση θα υποδεχτεί τον Δικέφαλο του Βορρά στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει πολλά. Η ΑΕΚ χρειάζεται πάση θυσία νίκη μετά το άτυχο αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αρκετά καλό πρόσωπο και δείχνει ικανός να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη με τους τρεις βαθμούς. Την ίδια ώρα, η Χαλκηδόνα -φετινή έκπληξη της διοργάνωσης- θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό.

    Την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι θα αναμετρηθούν Ξάνθη Πανηλειακός και δύο ώρες αργότερα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους τα ζευγάρια Αιγάλεω Πανιώνιος και Καλλιθέα Ακράτητος. Στις 6 το απόγευμα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Ιωνικό και στις 6:15 ο ΟΦΗ την Προοδευτική. Στις 8 το βράδυ ο Αρης θα υποδεχτεί στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς το συμπολίτη Ηρακλή σε ένα ματς που είναι καθοριστικό και για τους δύο αντιπάλους. Οι κίτρινοι θέλουν το θετικό αποτέλεσμα, καθώς από την κερκίδα θα τους παρακολουθεί ο νέος προπονητής Ολε Σκόμποε, ενώ ο Γηραιός θα επιδιώξει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών με τον Εγκεν Γκέραρντ να βρίσκεται στον πάγκο καθώς πήρε παράταση ζωής από τη διοίκηση.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:

    Σάββατο:

    19:00 Χαλκηδόνα Παναθηναϊκός (ΝΕΤ)

    19:00 ΑΕΚ ΠΑΟΚ (Supersport)

    Κυριακή:

    15:00 Ξάνθη Πανηλειακός

    17:00 Αιγάλεω Πανιώνιος (Supersport)

    17:00 Καλλιθέα Ακράτητος (Supersport)

    18:00 Ολυμπιακός Ιωνικός (TV Magic)

    18:15 ΟΦΗ Προοδευτική (ΝΕΤ)

    20:00 Αρης Ηρακλής (Supersport)

    [25] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Βιέννη, 31 Οκτωβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Το Ιράν θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα πότε θα υπογράψει τη συμφωνία που θα επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγή του ρωσικού υπουργείου Ατομικής Ενέργειας.

    Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Χάσαν Ροχάνι θα βρίσκεται στην Μόσχα την άλλη εβδομάδα για συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους.

    ''Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία της υπογραφής και νομίζω ότι οι προβλέψεις μας είναι σωστές. Είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία'', ανέφερε η πηγή.

    Η εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Υπηρεσία αναμένει ''την επόμενη εβδομάδα'' επιστολή στην οποία η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα ανακοινώνει τη συμφωνία της για την υπογραφή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου.

    Στο μεταξύ Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση που παρουσίασε η Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα προς την ΙΑΕΑ ήταν ''διάφανη και περιεκτική''.

    Επίσης δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πλήρη συνεργασία της με την Επιτροπή. ''Τώρα η συνεργασία μας είναι πέραν του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου. Μετά την υπογραφή θα ενεργούμε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου'', πρόσθεσε.

    [26] ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Στο υψηλότερο επίπεδο για το 2003 ενισχύθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, κυρίως, λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων που έκαναν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες για την εξέλιξη της οικονομίας των «12».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης που καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως και ο αντίστοιχος για τα οικονομικά μεγέθη της ΕΕ των «15»), ανήλθε στις 95,6 μονάδες, από 95,4 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης για τις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, εμφανίζεται κι αυτός ενισχυμένος τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στις 95,9 μονάδες, από τις 95,6 που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.

    Σχετικά με το δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αυτός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών (-8, από -9 που ήταν το Σεπτέμβριο), μέσα σ' ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας ότι οι εξαγωγές θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

    Πάντως, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις -17 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των οκτώ τελευταίων μηνών.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Eurostat ανακοίνωσε και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με αυτά, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,1%. Αλλά και οι τιμές παραγωγού το Σεπτέμβριο παρέμειναν σταθερές έναντι του Αυγούστου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,1%.

    [27] ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    Τόκιο, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Ιάπωνας προσέλαβε έναν δολοφόνο επί πληρωμή, ώστε να σκοτώσει τη γυναίκα του, στέλνοντάς του μήνυμα SMS μέσω του κινητού του τηλεφώνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση της αστυνομίας του Τόκιο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 34χρονος άντρας είδε μια αγγελία σ' ένα Ίντερνετ φόρουμ, μέσω της οποίας ο δολοφόνος προσέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, τις υπηρεσίες του και ζητούσε μια καλή πληρωμή.

    Τότε, ο σύζυγος του έστειλε μήνυμα μέσω του κινητού του, ώστε να διαπιστώσει για το αν ο επί πληρωμή δολοφόνος ενδιαφερόταν να πλήξει «κάποιον γυναικείο στόχο». Του προσέφερε, μάλιστα, για τις υπηρεσίες του το ποσό των 30 εκατ. γεν (234.000 ευρώ). Ο δολοφόνος, βλέποντας ότι μπορεί να κερδίσει γρήγορα και εύκολα πολλά χρήματα, δέχτηκε την προσφορά.

    Μ' ένα δεύτερο SMS 34χρονος, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ειδοποίησε τον εκτελεστή του «συμβολαίου», σε ποιο σημείο του Τόκιο θα έβρισκε μια τσάντα, που περιείχε τη φωτογραφία και τη διεύθυνση του θύματος, που δεν ήταν άλλο από τη γυναίκα του εντολέα.

    Το σχέδιο της δολοφονίας, όμως, χάλασε την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα, άγνωστο πως, αντιλήφθηκε ότι στο διαμέρισμά της είχε κρυφτεί ο δολοφόνος, κατέφυγε στη γειτόνισσά της, απ' όπου και ειδοποίησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι και συνέλαβαν τον επίδοξο θύτη.

    Σε ό,τι αφορά στο κίνητρο του δράστη, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν οικονομικοί οι λόγοι που ώθησαν τον 34χρονο να κλείσει «συμβόλαιο» για τη δολοφονία της γυναίκας του. Όπως ανέφεραν, ο σύζυγος είχε δημιουργήσει μεγάλα χρέη και για να τα ξεπληρώσει έβλεπε ως μοναδική λύση να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της συζύγου του, που ανέρχεται στα 100 εκατ. γεν.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ατλάντικ Σίτι, 31 Οκτωβρίου 2003 (13:05 UTC+2)

    Τουλάχιστον 4 οικοδόμοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο υπό κατασκευή, το οποίο προοριζόταν για πάρκινγκ, στον επίγειο παράδεισο των τζογαδόρων, το Ατλάντικ Σίτι της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις αρχές, άλλο ένα άτομο βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια, ενώ 20 βαριά τραυματισμένοι οικοδόμοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ύστερα από την κατάρρευση των 5 επάνω ορόφων του υπό κατασκευή πάρκινγκ.

    Τη στιγμή του δυστυχήματος εργαζόταν στο γιαπί περίπου 300 άτομα.. Ξαφνικά, οι επάνω όροφοι του υπό κατασκευή κτιρίου άρχισαν να καταρρέουν και οι εργάτες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, ώστε να σώσουν τις ζωές τους, από τα κομμάτια τσιμέντου και μετάλλου που πετάγονταν από το γιαπί.

    Δύσκολο ήταν και το έργο των συνεργείων διάσωσης που έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος, διότι εκφράζονταν φόβοι κατάρρευσης και των υπολοίπων ορόφων του πάρκινγκ. Εξαιτίας του κινδύνου να καταπλακωθούν και τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απεγκλωβισμού των εργατών, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη ενός οικοδόμου, που είχε εγκλωβιστεί από τα συντρίμμια.

    Το πάρκινγκ κατασκευαζόταν για λογαριασμό της εταιρίας που διαχειρίζεται το καζίνο Tropicana, στο οποίο ανήκει κι ένα δεκαοκταώροφο ξενοδοχείο και η κατάρρευσή του αποδίδεται από τις αρχές σε κατασκευαστικό λάθος.

    [29] Ο ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Φρανκφούρτη, 31 Οκτωβρίου 2003 (12:15 UTC+2)

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ θεωρεί ως πιθανή την άρση του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και το κριτήριο του ελλείμματος.

    «Ο κίνδυνος είναι, ασφαλώς, υπαρκτός. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη», είπε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο Ντούιζενμπεργκ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix.

    «Ελπίζω, όχι, είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα, ώστε να διατηρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο, αυτήν τη χρονική περίοδο, βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός τραπεζίτης.

    Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα κατά την οποία ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ, καθώς από αύριο τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Γάλλος τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Λούβαρη διοργανώνει το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2003. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.

    Επίσης το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διάλεξη με θέμα: «Οι αγώνες του Μακεδονικού Ελληνισμού και ο Μακεδονικός Αγώνας». Ομιλητής της διάλεξης θα είναι ο νομικός και πιλότος Χρήστος Παπαζαφειρίου.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΤΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ»

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Συναυλία με το «Τρίο Μουσικής Δωματίου» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του Θεάτρου «Άνετον». Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των λη' Δημητρίων. Τη συναυλία θα δώσουν οι Γιώργος Πετρόπουλος βιολί, Γιάννης Στέφος βιολοντσέλο και Μυρτώ Καρυπίδου πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΑΚΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ομιλία - αφιέρωμα στον ποιητή και ακαδημαϊκό Τάκη Βαρβιτσιώτη, με θέμα: «Ο ποιητής και μεταφραστής Τάκης Βαρβιτσιώτης» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 20.30, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Φρέρης, καθηγητής Πανεπιστημίου, λογοτέχνης, ενώ κείμενα του ποιητή θα διαβάσει ο ηθοποιός του Δημήτρης Καρέλλης. Η εκδήλωση αποτελεί τη συμμετοχή του Βαφοπουλείου στα λη' Δημήτρια.

    [33] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:45 UTC+2)

    Το μυθιστόρημα "Η νύχτα που ζήλεψε το φεγγάρι" της Τασούλας Τσιλιμένη από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο "Ιανός".

    Πρόκειται για μία ιστορία για τον αδέσμευτο έρωτα, που δεν υποκύπτει σε περιορισμούς, εξαρτήσεις και συμβάσεις. Η απρόβλεπτη εξέλιξη ενός ερωτικού τριγώνου σκιαγραφεί τις μεγάλες ανατροπές της ζωής.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας Βασίλης Χατζηβασιλείου, ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μένη Κανατσούλη. Θα παίξει σαξόφωνο ο Ιωάννης Καρατζίδης.

    Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου ομάδας συγγραφέων "Μύθοι και πραγματικότητα στν εποχή της παγκοσμιοποίησης" από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Το βιβλίο φιλοξενεί άρθρα που έχουν γραφεί από ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους ως προς το επιστημονικό υπόβαθρο, τις πολιτικές αντιλήψεις, την ηλικία, την εργασιακή εμπειρία και το φύλο. Η διεπιστημονική προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης είναι ο καλύτερος δρόμος για την κατανόηση και ανάλυση μίας πολυδιάστατης πραγματικότητας.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, οι καθηγητές του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Ζήσης Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνος Σταμάτης και ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, Χάρης Ναξάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Μανωλεδάκης.

    [34] ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2003 (14:30 UTC+2)

    Η Χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων και η Βυζαντινή Χορωδία του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης εμφανίζονται τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών των 38ων Δημητρίων.

    Τη Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων θα διευθύνουν ο Χρίστος Κώττας και ο Γιάννης Καλέτσαρης, ενώ αφηγητής θα είναι ο Μανόλης Φιλιόπουλος. Τη Βυζαντινή Χορωδία Β' Δημοτικού Διαμερίσματος θα διευθύνει ο Χρήστος Σούσουρας, ενώ πλαισιώνεται από περίπου τριάντα ψάλτες που όλοι τους κοσμούν αναλόγια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 31 October 2003 - 19:14:02 UTC