Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
  • [03] ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΦΕΤ
  • [04] ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΕΡΕΣ
  • [05] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [06] ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΣΔΟΕ
  • [07] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
  • [10] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΑΝΟΙΞΕ Η WALL STREET
  • [11] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [12] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΩΘΗΣΑΝ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΟΜΙΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [15] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ
  • [18] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] Β.ΜΑΝΤΖΙΟΣ: ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
  • [20] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [22] ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-1 ΜΕ ΤΗ ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ
  • [23] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [24] ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [25] Η ΧΑΓΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΗΠΑ ΟΥΤΕ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [27] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ"
  • [28] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΑΙΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [29] ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ
  • [30] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [31] ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [32] ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

  • [01] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (09:21 UTC+2)

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στο θέμα της εκκλησιαστικής διαμάχης για το καθεστώς των λεγόμενων Νέων Χωρών. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Φανάρι, μετά τις θέσεις που υιοθέτησε η Ελλαδική Εκκλησία.

    Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπερψήφισε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χριστόδουλου, η οποία επιλέγει τη σύγκρουση με το Φανάρι. Η πρόταση που εγκρίθηκε αναφέρει ότι ο κατάλογος των εκλογίμων προς αρχιερατεία για τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος θα αποστέλλεται στο Φανάρι, ώστε ο κ.Βαρθολομαίος να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του.

    Πάντως, η χθεσινή καθοριστική συνεδρίαση διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καθώς αρκετοί Μητροπολίτες αποχώρησαν από τη ψηφοφορία.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 7 Νοεμβρίου 2003 (11:55 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Έκκληση για συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας από όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου Σερρών.

    Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες έχουν το χρέος να δηλώσουν ενεργά παρόντες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η πρόοδος της Ελλάδας χρειάζεται όλες τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές κοινωνικές δυνάμεις μαζί, ενωμένες σε κοινούς προγραμματικούς στόχους: σε ένα όραμα για την Ελλάδα που αξίζει να αγωνιζόμαστε γι' αυτό. Το 2004 η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία πρέπει να κάνει και θα κάνει αισθητή την παρουσία της και θα ακυρώσει κάθε σενάριο αναχρονισμού, λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης».

    Το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητο, ανήκει σε όλους του Έλληνες και αποτελεί την χειροπιαστή απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο αύριο, είπε ο Κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος στην κοινωνία και η αντίληψη της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, των θεσμών και των υποδομών έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκισμό της νέας Δημοκρατίας και με τον υποβιβασμό της πολιτικής σε ανεύθυνα συνθήματα και σε ανεύθυνη διακίνηση των πιο οπισθοδρομικών στερεοτύπων χωρίς ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, στην οικονομία, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν με την κοινωνική χάρτα θα εφαρμοστούν κατά γράμμα, δεν θα περικοπούν αλλά όμως και δεν θα πολλαπλασιαστούν. Εγκαινιάζοντας το νοσοκομείο Σερρών είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διαφέρει και γιατί δεν αρχίζει και τελειώνει στις μακέτες. Όσα ο πολίτης βλέπει στις μακέτες ξέρει πως θα τα δει και στην πραγματικότητα.

    Το νέο νοσοκομείο Σερρών είναι διπλάσιας δυναμικότητας από το παλιό (390 κλίνες) και διαθέτει μεταξύ άλλων μονάδα τεχνητού νεφρού, μονάδα εντατικής θεραπείας, μονάδα μεσογειακής αναιμίας και τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το νέο νοσοκομείο μαζί με τα 8 κέντρα υγείας που λειτουργούν στο νομό αναδεικνύουν τις Σέρρες σε έναν από τους πιο ευνοημένους νομούς της χώρας από πλευράς υποδομών, υγείας ανά κάτοικο.

    Ο νομός Σερρών αποτελεί απτό παράδειγμα της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ προς όλους του πολίτες της χώρας. Το 1982 το ΑΕΠ του Νομού Σερρών ανερχόταν σε 150 δις δρχ περίπου. Το 1992 ανήλθε σε 300 δις δρχ και το 2002 σε 600 δις δρχ. Η επίδοση αυτή δεν είναι τυχαία είπε ο πρωθυπουργός. Είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλευρης και ισορροπημένης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στις Σέρρες με ελικόπτερο Σινούκ από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο του νοσοκομείου Σερρών τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες οπαδοί και φίλοι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κρατούσαν πράσινες και γαλανόλευκες σημαίες και φώναζαν τα συνθήματα «Είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός», και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Αμέσως μετά το νοσοκομείο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης ατόμων με αναπηρία που βρίσκεται δίπλα από το χώρο του νοσοκομείου. Στη συνέχεια αναχώρησε για τον Καποδιστριακό δήμο του Ροδολίβους.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Υγείας, Κώστας Στεφανής, Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, Μακεδονίας Θράκης, Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλίδης, Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, Υγείας Έκτωρ Νασιώκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Δημήτρης Θάνος και άλλα στελέχη.

    Στην τελετή εγκαινίων του νέου νοσοκομείου Σερρών χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ο επικεφαλής του Α ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Μεσσίνης.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Σήμερα εγκαινιάζουμε το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών, που εμείς θεμελιώσαμε το 1999.

    Το έργο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταστήσει την τετραετία αυτή μια από τις πιο παραγωγικές της μεταπολίτευσης. Η τετραετία αυτή ξεκίνησε με την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Αυτά τα χρόνια εμπεδώνουμε την οικονομική σταθερότητα, θωρακίζουμε την οικονομία από τις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η διεθνής ύφεση της τελευταίας τριετίας. Διατηρούμε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη πάνω από το 4% και καταλαμβάνουμε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ένωση. Στο πεδίο του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης, το νέο ασφαλιστικό, η μείωση της φορολογίας, οι σημαντικές ποσοστιαίες αυξήσεις κάθε χρόνο στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, επιβεβαιώνουν πως ακόμα και σε μια περίοδο διεθνούς ύφεσης, εμείς έχουμε ως πρώτο μέλημά μας την περιφρούρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η ανεργία μειώθηκε αισθητά και μειώνεται διαρκώς. Μεγάλα έργα προχωρούν σ όλη τη χώρα. Πολλά απ αυτά ολοκληρώθηκαν, πολλά άλλα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σ όλη τη χώρα. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ιδίως στο επίπεδο της γραφειοκρατίας με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. 5.500 ολοήμερα σχολεία λειτουργούν σήμερα σ όλη την Ελλάδα. Η Δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός. Παράλληλα, εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε ώστε, παρά τη διεύρυνση της Ένωσης με 10 νέα κράτη, να κατοχυρώσουμε το ίδιο επίπεδο αγροτικών επιδοτήσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ως το 2013, δηλαδή για το 90% των ελλήνων αγροτών. Με μια επιτυχημένη Προεδρία της Ένωσης, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τον κόσμο λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, εμείς επικυρώσαμε τη νέα διεθνή θέση της χώρας και αναβαθμίσαμε την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Η δύσκολη συγκυρία δεν επισκίασε, δεν έπληξε, αλλά αντίθετα ανέδειξε την ελληνική Προεδρία. Και ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω ξεκινήσαμε και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα αποδείξουν στον κόσμο ότι η Νέα Ελλάδα που όλοι οι Έλληνες μαζί δημιουργούμε είναι μια σύγχρονη χώρα με μεγάλες δυνατότητες.

    Η στρατηγική της ισχυρής Ελλάδας είναι χειροπιαστή πραγματικότητα. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αποφασιστική για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και μάλιστα σε ύψος 20% την τελευταία δεκαετία, όταν στην Ευρώπη τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν στην ίδια περίοδο μόλις πολύ λιγότερο. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θωρακίζει την ελληνική οικονομία, που μόλις πριν λίγα χρόνια ήταν ανίσχυρη, στάσιμη και προβληματική. Η οικονομία είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Η χώρα άλλαξε και αλλάζει. Η Ελλάδα επιτυγχάνει εθνικούς στόχους. Η Ελλάδα συγκλίνει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης.

    Είχαμε όπως ανέφερα σημαντικές επιτυχίες. Αλλά παρ όλες τις επιτυχίες δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια εποχή δύσκολη για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ασφαλώς και για την Ελλάδα. Έχω και έχουμε βαθιά επίγνωση ότι η καθημερινή ζωή δεν είναι χωρίς προβλήματα, χωρίς δυσκολίες, χωρίς ανασφάλειες. Έχει βελτιωθεί μεν η οικονομική κατάσταση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία αισθητά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Όμως, όπως κάθε εργαζόμενος γνωρίζει, οι καθημερινές ανάγκες κάτω από τις νέες συνθήκες αυξάνονται και επιβάλλουν να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ο τρόπος ζωής μας. Σ αυτό το αίτημα θα ανταποκριθούμε. Στη νέα Ελλάδα, που χτίζουμε, το ζητούμενο για μας είναι να αυξηθεί το μέρισμα της κάθε οικογένειας στην ανάπτυξη και την ευημερία, στις νέες ευκαιρίες απασχόλησης, σε μια ποιοτική ζωή. Αυτό και θα πετύχουμε.

    Η πιο ισχυρή οικονομία είναι ο πρώτος στόχος της επόμενης τετραετίας και ολόκληρης της δεκαετίας, που διανύουμε. Η Χάρτα Σύγκλισης είναι το σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας. Για την επιτάχυνση της παραγωγής και την ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας. Για μια πιο ισχυρή κοινωνία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και περισσότερων ευκαιριών για όλους. Στόχος του συμβολαίου σύγκλισης είναι η βιώσιμη και δίκαια κατανεμημένη ανάπτυξη. Βιώσιμη τόσο από οικονομική πλευρά, χωρίς διακινδύνευση δηλαδή της οικονομικής σταθερότητας και της συμμετοχής μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από ποιοτική, με έμφαση στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την καθημερινή ζωή του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε εντάξει και την Ολυμπιάδα του 2004 στην αναπτυξιακή δυναμική ολόκληρης της χώρας. Μια επιτυχημένη Ολυμπιάδα θα φέρει ένα νέο άνεμο ανάπτυξης και νέων ευκαιριών για όλη την Ελλάδα.

    Κεντρικός στόχος μας είναι η πολύπλευρη και αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων.

    Αταλάντευτος στόχος μας για την τετραετία 2004-2008 είναι να ενισχύσουμε αποφασιστικά και καθοριστικά τη συμμετοχή των χαμηλών στρωμάτων στην οικονομική ανάπτυξη: Με καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας. Με καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες. Με περισσότερες ουσιαστικές ευκαιρίες αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου. Με αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.

    Δεν ολοκληρώνεται αυτή η στρατηγική μέσα σε μήνες. Απαιτεί επιμονή, υπομονή και συνεργασία. Η σύγκλιση είναι πιο δύσκολη από την ΟΝΕ. Πιο εύκολη είναι η διολίσθηση στο χτες και η απόκλιση. Όμως, αυτή η σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι εφικτή. Η υλοποίηση της Χάρτας Σύγκλισης ξεκινά με τον προϋπολογισμό του 2004. Με το νέο προϋπολογισμό διοργανώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατοχυρώνουμε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα. Με τις σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Με τα στοχευμένα μέτρα για τους αγρότες και την οικογένεια. Με την ουσιαστική μείωση των φορολογικών βαρών για την εργαζόμενη οικογένεια και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν κατά γράμμα. Δεν θα περικοπούν, αλλά και δεν θα πολλαπλασιαστούν. Η κυβέρνηση είναι θεσμός διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε ευθύνη να τονίζουμε πως η οικονομία έχει όρια αντοχής. Αν επιχειρήσουμε να πετύχουμε την σύγκλιση μέσα σ ένα βράδυ, θα τη χάσουμε για πάντα.

    Το σχέδιο για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση την επόμενη τετραετία συνοψίζεται σε μια φράση: Η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την οικονομική πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης προχωρώντας στο μέλλον με λυμένα τα εθνικά της θέματα.

    Η πορεία προς τη σύγκλιση είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η οριστική επίλυση των εθνικών μας θεμάτων με βάση όλα αυτά που οικοδομήσαμε αυτά τα χρόνια είναι μείζον στόχος με καταλυτική επίδραση στο μέλλον μας. Για να εμβαθύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό για την πιο Ισχυρή Ελλάδα. Διανύσαμε μια μεγάλη διαδρομή, το δυσκολότερο στοίχημα όμως για την πιο Ισχυρή Ελλάδα, είναι το διπλό στοίχημα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται μπροστά μας. Κι αυτό το στοίχημα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε πως είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.

    Σήμερα παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαφέρει και γιατί δεν «αρχίζει και τελειώνει» στις μακέτες. Όσα ο πολίτης βλέπει σε μακέτες ξέρει πως θα τα δει και στην πραγματικότητα. Για μας η πολιτική δεν εξαντλείται στα λόγια και τις εντυπώσεις, αλλά αρχίζει με πρόγραμμα και καταλήγει σε έργα όπως αυτό που βλέπουμε, σε έργα που μένουν. Προτιμούμε την ουσία των έργων κι όχι τα πυροτεχνήματα των συνθημάτων. Σήμερα βλέπουμε εδώ να λειτουργεί ένα σύγχρονα εξοπλισμένο νοσοκομείο, διπλάσιας δυναμικότητας από το παλιό. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεταξύ άλλων- πλήρης Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ συνεχώς προστίθενται νέες μονάδες. Αυτό το νοσοκομείο δίνει ένα μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θα μπορούσε να μην είχε κατασκευασθεί με το επιχείρημα, ότι η Θεσσαλονίκη απέχει μόνο 85 χλμ περίπου και οι κάτοικοι της περιοχής Σερρών θα μπορούσαν να βρουν στη Θεσσαλονίκη άρτια περίθαλψη. Το κατασκευάσαμε όμως γιατί πιστεύουμε, ότι συντελεί στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου σε μια πολυπληθή περιφέρεια. Το νέο νοσοκομείο μαζί με τα 8 Κέντρα Υγείας που λειτουργούν, αναδεικνύουν τις Σέρρες σε έναν από τους πιο ευνοημένους νομούς τις χώρας από πλευράς υποδομών υγείας ανά κάτοικο. Το παλιό νοσοκομείο θα μετατραπεί σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να μεταφέρουμε εκεί το πολυιατρείο του ΙΚΑ.

    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως οι δαπάνες για την υγεία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1995. Έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, σε επενδύσεις σε μέσα και εξοπλισμό, αλλά και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού: οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 25% και το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 18%. Δέσμευσή μας στη Χάρτα Σύγκλισης είναι η μεγαλύτερη αύξηση των πόρων για την υγεία, από το 2,7% στο 4% του ΑΕΠ το 2008.

    Παράλληλα με τις υποδομές υγείας, ο νομός διαθέτει δομές εκπαίδευσης, που καλύπτουν όλο το εύρος σε βαθμίδες και σε ειδικούς τομείς, από τη Πανεπιστημιακή Σχολή και το ΤΕΙ, μέχρι τα ολοήμερα σχολεία, το Μουσικό Γυμνάσιο και το Πολυδύναμο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Θα αναφέρω επίσης ότι στο νομό λειτουργούν 3 ΚΕΠ και πρόκειται να λειτουργήσουν και άλλα 12 ώστε να βελτιωθεί κατά πολύ η εξυπηρέτηση των πολιτών στις σχέσεις τους με τη διοίκηση.

      

    Ο νομός Σερρών αποτελεί απτό παράδειγμα της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς όλους τους πολίτες της χώρας. Αποτελεί πρότυπο της μέριμνας της κυβέρνησης για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας, σε υπηρεσίες παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Σήμερα μαζί με το Νοσοκομείο εγκαινιάζουμε το Πολυδύναμο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Είναι ένα έργο πρωτοποριακό ως προς τη δράση του στον εκπαιδευτικό χώρο, που έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του σε πρότυπες εγκαταστάσεις. Με παιδιά ήδη στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στην τεχνική σχολή, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι ένα έργο που δεν απευθύνεται μόνο σε πολίτες των Σερρών, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς προς τον πολίτη με αναπηρία, όπως το αντιλαμβανόμαστε και προσπαθούμε συνέχεια να το προωθούμε.

    Θα ήθελα επίσης να τονίσω ένα στοιχείο που δίνει την εικόνα της εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής. Το 1982, το ΑΕΠ του Νομού Σερρών ανερχόταν σε 150 δισ. δρχ. περίπου. Το 1992 ανήλθε σε 300 δισ. δρχ. και το 2002 σε 600 δισ. δρχ. Η επίδοση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλευρης και ισορροπημένης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής που εφάρμοσε και εφαρμόζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εκτείνονται από την εξασφάλιση πρότυπων συνθηκών για ανάπτυξη των μεταφορών, της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, μέχρι την εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που δίνουν κίνητρα στους επιχειρηματίες και στους αγρότες, που προωθούν τη συμμετοχή όλων στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτές τις πολιτικές θα τις συνεχίσουμε, θα τις επιταχύνουμε και θα τις εμπλουτίσουμε με αποφασιστικότητα.

    Είναι σαφές πως δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος στην πολιτική, γιατί δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος στην κοινωνία και τη ζωή. Κάθε βήμα για την ισχυρή κοινωνία και την πιο ισχυρή Ελλάδα γίνεται με σκληρή προσπάθεια. Σε κάθε βήμα υπήρχαν και υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. Η δική μας αντίληψη πως ο ολόπλευρος εκσυγχρονισμός του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας και των υποδομών έρχεται συχνά σε αντίθεση με την αντίληψη του κακώς εννοούμενου πολιτικού κόστους.

    Έρχεται σε αντίθεση:

    Με την πολιτική που διακηρύσσει την ισορροπία της ακινησίας.

    Με την πολιτική, που επηρεάζεται από μικρά και μεγάλα συντεχνιακά συμφέροντα που δεν υπερασπίζει το συμφέρον της κοινωνίας.

    ·Με την υποκρισία, που καλλιεργείται ότι δήθεν μπορεί η πολιτική να ικανοποιεί κάθε αίτημα, που τίθεται, να λύνει ως δια μαγείας κάθε πρόβλημα χωρίς η οποιαδήποτε προσπάθεια να εντάσσεται σ ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον.

    Ερχόμαστε σε αντίθεση με το λαϊκισμό και τον υποβιβασμό της πολιτικής σε ανεύθυνα συνθήματα και σε φανατική διακίνηση των πιο οπισθοδρομικών στερεοτύπων χωρίς ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

    Δεν δεχόμαστε την αντίληψη ότι ο τρόπος χειρισμού των εθνικών θεμάτων είναι η πλειοδοσία εθνικισμού και ο τρόπος χειρισμού της οικονομίας είναι η πλειοδοσία παροχών.

    Πιστεύουμε ότι η κοινωνία μπορεί και κρίνει. Πως απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πως απαιτεί επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού σ όλες τις προβληματικές εστίες της δημόσιας ζωής. Πιστεύουμε και μαζί με μας η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει πως η χώρα πρέπει να επιμείνει και να εργαστεί με σχέδιο για να εδραιώσει τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, που με κόπο κατέκτησε.

     

    Καλούμε σε συσπείρωση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας απ όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Σε μια εποχή, που βλέπουμε γύρω μας να αλλάζει ο κόσμος ραγδαία, που αλλάζουν οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο και σε όλα τα πεδία, από την οικονομία έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες το χρέος να δηλώσουμε ενεργά παρόντες. Η πορεία της χώρας εξαρτάται από την ισχυρή φωνή της σύγχρονης και ενιαίας προοδευτικής πλειοψηφίας του τόπου πέρα από πρόσκαιρες και εφήμερες κομματικές εκφράσεις και δεσμεύσεις. Η πρόοδος της Ελλάδας χρειάζεται όλες τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές κοινωνικές δυνάμεις μαζί, ενωμένες σε κοινούς προγραμματικούς στόχους: σ ένα όραμα για την Ελλάδα, που αξίζει να αγωνιζόμαστε γι αυτό. Το 2004 η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία πρέπει να κάνει και θα κάνει αισθητή την παρουσία της και θα ακυρώσει κάθε σενάριο αναχρονισμού, λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης. Η συνεισφορά, η στράτευση, ο αγώνας όλων μας είναι η αναντικατάστατη προσφορά στη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη. Το έργο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αδιαμφισβήτητο. Ανήκει σ όλους τους Έλληνες και αποτελεί τη χειροπιαστή απόδειξη ότι εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο αύριο, να ολοκληρώσουμε το όραμα μιας νέας Ελλάδας, να εδραιώσουμε μια πιο στέρεα και πιο δίκαια κοινωνία. Μια κοινωνία ανθρωπιάς. Μια κοινωνία νέων ευκαιριών για όλους. Μια κοινωνία με τις νέες και τους νέους πρωταγωνιστές σε μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών.

    [03] ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΦΕΤ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2003 (22:42 UTC+2)

    Οι συγκεντρώσεις διοξινών και άλλων τοξικών ουσιών στο ελληνικό γάλα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, διαβεβαιώνει ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα στα ΜΜΕ.

    Οπως τόνισε η πρόεδρος του φορέα Xριστίνα Παπανικολάου, ο EΦET θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητο και χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα. Ωστόσο, το πρόγραμμα ελέγχων στο γάλα με τη συνεργασία του Δημόκριτου θα συνεχιστεί και το 2004 -παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος- ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Kοζάνη, η οποία έχει ιστορικό σχετικού ατυχήματος.

    Σε αναλυτική ανακοίνωσή του για το θέμα, ο ΕΦΕΤ αναφέρει:

    - Στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος για τον έλεγχο της παρουσίας διοξινών και αναλόγων τοξικών ουσιών σε δείγματα τροφίμων, ζωοτροφών, μητρικού γάλακτος, αίματος κλπ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μετρήσεις για περισσότερα από 80 δείγματα, στα οποία περιλαμβάνονται και αντιπροσωπευτικά δείγματα γάλακτος, διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων -γιαούρτι, βούτυρο, τυριά ΠΟΠ-, μητρικού γάλακτος και γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη.

    Για όλα τα παραπάνω δείγματα, όπως και για τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων που ελέχθησαν -αυγά, κρέας, ψάρια, λίπη και έλαια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά-, οι μέσοι ελληνικοί όροι περιεκτικότητας σε διοξίνες (PCDD/PCDF) βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

    -Το πρόγραμμα διευρύνθηκε με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ σε περισσότερα από 100 δείγματα, ενώ η συμβατική υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στις κοινοτικές αρχές αφορούσε 65 δείγματα.

    - Για την διεξαγωγή του προγράμματος συνεργάστηκαν αρκετοί ερευνητικοί, επιστημονικοί και συναρμόδιοι φορείς -Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργείο Γεωργίας κά- και χρησιμοποιήθηκε τεκμηριωμένη και επικυρωμένη από τις Κοινοτικές Αρχές επιστημονική μεθοδολογία δειγματοληψίας και αναλύσεων.

    -Ολες οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο εξειδικευμένο εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι αναλύσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος αφορούν τον προσδιορισμό 22 συνολικά ισομερών και το ισοδύναμο τοξικότητας διοξίνης ανά δείγμα, δυνατότητα που μόνο το εργαστήριο αυτό διαθέτει. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά έχουν ήδη διαβιβαστεί στις κοινοτικές Αρχές για την θεσμοθέτηση νέων, επισήμων ευρωπαϊκών ορίων, και έχουν ανακοινωθεί και στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Διοξινών στις ΗΠΑ.

    -Η διεξαγωγή των προγραμμάτων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δύο στόχους. Πρώτον, να προάγει πολιτικές μείωσης των εκπομπών τέτοιων ρύπων στο περιβάλλον και δεύτερον να ενισχύσει την προστασίας της υγείας των καταναλωτών, μέσω της μείωσης των συνολικών ποσοτήτων πρόσληψης των τοξικών αυτών ουσιών και ενδεχομένως την διαμόρφωση ειδικών διατροφικών συμβουλών στις πλέον ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες).

    -Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι τα ελληνικής προέλευσης τρόφιμα παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα διοξινών στην Ευρώπη, (ορισμένα όπως τα ψάρια μέχρι και πέντε φορές χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.

    [04] ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΕΡΕΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στο Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και πρώην υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Πέρες παρατήρησαν ότι υπάρχουν δείγματα προόδου στην εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη» για το Παλαιστινιακό.

    «Παρατηρούμε βήματα υλοποίησης του Οδικού Χάρτη και από τις δύο πλευρές, οι οποίες κινούνται μπροστά έχοντας θέσει έναν στόχο, η μία στο πλευρό της άλλης, προκειμένου να υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Το δύσκολο κομμάτι ήταν να γίνουν τα πρώτα βήματα της υλοποίησής του οδικού χάρτη. Πιστεύουμε ότι μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση και από τις δύο πλευρές και το Ισραήλ έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις, όσον αφορά τα σημεία εποικισμού», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Πέρες τόνισε ότι «η πρώτη επιτυχία του Οδικού Χάρτη είναι το γεγονός ότι τυγχάνει ευρύτατης υποστήριξης από όλο τον κόσμο στη Μέση Ανατολή, ενώ στο Ισραήλ τον στηρίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς».

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες από πλευράς κουαρτέτου (Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ).

    «Ο οδικός χάρτης χαράσσει κατευθύνσεις και επομένως χρειάζεται να λειτουργήσει κάτι καταλυτικά, προκειμένου να υπάρξουν και κινήσεις, δραστηριότητες. Δεν πρέπει να αρκεστούμε στο γεγονός της υπόδειξης μιας κατεύθυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες προσπάθειες από πλευράς του κουαρτέτου, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως παράγων δραστηριοποίησης, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος», είπε.

    Οσον αφορά το νέο υποψήφιο στο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, ο κ. Πέρες τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη υποστήριξη στη νέα υποψηφιότητα, καθώς παρατηρείται ότι στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης Παλαιστινιακής Κυβέρνησης υπήρξαν κάποια προβλήματα και ίσως αυτό τελικώς να αποτελεί ένδειξη της κίνησης πράγματι προς τη δημοκρατία.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επισήμανε ότι αν και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει προβληματική, «δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε, να εγκαταλείψουμε τις ελπίδες μας, αλλά να συμφωνήσουμε ως προς το ευρύτατο περίγραμμα του οδικού χάρτη».

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο, το 60% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί το Ισραήλ απειλή για την ειρήνη, ο κ. Πέρες έκανε λόγο για «στοιχείο αντισημιτισμού, αφού το Ισραήλ δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα ή τη Λιβύη», αλλά διευκρίνισε ότι «κάθε δημοσκόπηση δεν είναι δεσμευτική και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη σε παλαιές αντιλήψεις και αισθήματα».

    Σχολιάζοντας την ίδια δημοσκόπηση ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «υπάρχουν κάποια στοιχεία αντισημιτισμού τα οποία συνδέονται περισσότερο με γενικότερες επικρίσεις που ακούγονται από πολλούς στην Ευρώπη και αφορούν κυρίως γενικευμένες πολιτικές που ακολούθησε ίσως το Ισραήλ και ιδιαιτέρως η κυβέρνηση Σαρόν».

    Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «είναι μάλλον εσφαλμένο να συνάγουμε συμπεράσματα από μια δημοσκόπηση και αυτό γιατί οι κοινωνιολόγοι, καθώς κοινωνιολόγος είμαι και εγώ, πάντοτε κάνουν χρήση των δημοσκοπήσεων, ως βασικών εργαλείων».

    Είναι επίσης γεγονός ότι οι ερωτήσεις που θέτουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς και οι αντιλήψεις που έχουμε, οι εικόνες, είναι αυτές που καθορίζουν τις απαντήσεις μας. Αν δούμε τους δέκτες της τηλεόρασής μας, βλέπουμε ότι κάθε μέρα υπάρχουν σκηνές από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

    Και αν όντως οι αντιδράσεις των πολιτών, οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων στις δημοσκοπήσεις, συχνά συνδέονται στις εικόνες που προβάλουν τα ΜΜΕ και στα θέματα τα οποία δίνουν προτεραιότητα τα μέσα, τότε πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να προχωρήσουμε σε μια βαθύτατη ανάλυση κάθε δημοσκόπησης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Πέρες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιράκ αλλά και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Πέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτό νομίζω αποτελεί ένδειξη ότι η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης και της Μεσογείου, κάτι που θα δημιουργήσει μια νέα Ευρώπη», υπογράμμισε.

    [05] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    «Ο πρωθυπουργός και η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, ενόψει της μεγάλης λαϊκής κρίσης, που θα εκφραστεί στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και επιχειρούν με διάφορες δηλώσεις να εξευμενίσουν τους εξοργισμένους απλούς πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σημίτη στις Σέρρες.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την κυβερνητική πολιτική, που εφάρμοσε για 8 χρόνια, μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και ότι «εμφανίστηκε σήμερα, υποκριτικά, να καταδικάζει την κοινωνία των διακρίσεων και να καταγγέλλει τους εργαζόμενους για άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση».

    «Μετά από αυτή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός έχει το «θράσος» να καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την αντιλαϊκή, νεοταξική ιδεολογία και πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στο περιθώριο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», επισήμανε ο κ. Τσοβόλας.

    [06] ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΣΔΟΕ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, από τις οποίες η μία αφορά εικονικά τιμολόγια και η άλλη στημένους πλειστηριασμούς ακινήτων έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΣΔΟΕ.

    Στην πρώτη περίπτωση αποκαλύφθηκε κύκλωμα δέκα ατόμων που έχει συστήσει 41 εικονικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις στη Βρετανία, καθώς και υπεράκτιες εταιρίες. Οι εταιρίες φαίνεται να διακινούν από χρυσό μέχρι αρνάκια γάλακτος. Μόνο το 2002 από την υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι το δημόσιο έχασε 4 εκατ. ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ.

    Μέσα από τριγωνικές συναλλαγές αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και άλλων προϊόντων (οικοδομικά υλικά, ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρική είδη κλπ) παρακρατούσαν το ΦΠΑ από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν στην Ελλάδα.

    Οι δέκα εμπλεκόμενοι συνέστησαν εικονικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (στις έδρες των εταιριών που είχαν δηλωθεί υπήρχε μόνο τηλεφωνική γραμμή η οποία είχε εκτραπεί σε κινητό τηλέφωνο).

    Στη δεύτερη περίπτωση το ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι στους περισσότερους πλειστηριασμούς ακινήτων συμμετείχαν τα ίδια άτομα πληρώνοντας για κάθε ακίνητο μόλις 3 ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης.

    Στο κύκλωμα απάτης με τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ενέχονται τουλάχιστον 22 άτομα, τα οποία ενεργούσαν ως επαγγελματίες για λογαριασμό άλλων χωρίς να έχουν κάνει έναρξη στην εφορία και να έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μάλιστα πλαστές ταυτότητες και πλαστές επιταγές.

    Οπως ανακοινώθηκε από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε 1.132 υποθέσεις αναγκαστικών πλειστηριασμών προέκυψε ότι 22 άτομα συμμετέχοντας μόνιμα σ' αυτούς ως μεσάζοντες, εξασφάλιζαν με παράνομες μεθόδους ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αγοράς ακινήτων σε βάρος τόσο των τραπεζών όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων που εκποιούνταν.

    Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, στην υπόθεση εμπλέκονται και συμβολαιογράφοι. Οι μεσάζοντες αφού κατάφερναν να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές στα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα, στη συνέχεια τα πωλούσαν στις πραγματικές τιμές που ισχύουν στην αγορά με αποτέλεσμα να καρπώνονται σημαντικά κέρδη και χωρίς να καταβάλουν φόρο στην εφορία.

    [07] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο 18ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και από τουρκικής ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγκούρ Ζιγιάλ.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση των κρυφών χρεών και της κρυφής ανεργίας, των διπλών βιβλίων και των πλαστών προϋπολογισμών, ματαίως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στoν κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Οχι μόνο δεν πείθουν κανέναν, αλλά εκτίθενται, αυτοί που διαστρεβλώνουν τις θέσεις την Νέας Δημοκρατίας κατασκευάζουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς και προσποιούνται ότι απευθύνουν ερωτήματα, για να παραστήσουν, τάχα, τους ανησυχούντες», επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί και αυτό που σύντομα θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού είναι σαφές, διαυγές, υπεύθυνο και κυρίως ολοκληρωμένο.

    Είναι δεσμευτικό συμβόλαιο τιμής με κάθε Ελληνίδα, με κάθε Ελληνα. Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι πολίτες, όλη την αλήθεια, για όλα. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρίνει όλους τους άλλους με σύμβουλο τη δική της ασυνέπειας, τη δική της αφερεγγυότητα, τη δική της αναξιοπιστία. Επιτέλους, δεν είμαστε ίδιοι», υπογράμμισε.

    «Κατά τα λοιπά, ο κ. Πρωτόπαπας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, οφείλει να απαντήσει τι από τα δυο ισχύει: Η πρόσφατη δήλωση του κ. Σημίτη στη Βουλή, ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά και ότι η Ελλάδα έγινε Σουηδία, ή η σημερινή του δήλωση στις Σέρρες, ότι η σύγκλιση είναι ''πολύ δύσκολη'' και ότι οι Ελληνες πρέπει να κάνουν ''υπομονή'';», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [09] ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Στη διανομή προμερίσματος, ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή, για την οικονομική χρήση του 2003, προχωρά η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

    Η καταβολή του προμερίσματος θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων και διατυπώσεων του Κ.Ν 2190/1920.

    Σημειώνεται ότι η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος λήψης προμερίσματος καθώς και αυτή της έναρξης πληρωμής του, θα καθοριστούν με νεώτερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

    [10] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΑΝΟΙΞΕ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Θετική τροχιά διαγράφουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, ύστερα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας και εντείνουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,30% και διαμορφώνεται στις 9.886,31 μονάδες και ο Nasdaq, καταγράφοντας κέρδη 0,59%, βρίσκεται στις 1.987,99 μονάδες.

    Επισημαίνεται ότι οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, εξακολουθούν να διαγράφουν σημαντικά ανοδική τροχιά, με τα κέρδη τους να ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ευρώ, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, διολίσθησε κάτω από τα 1,14 δολάρια.

    Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας η ανεργία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 6%, από 6,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

    Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή ανακοίνωση ότι την εβδομάδα μέχρι την 1η Νοεμβρίου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 348.000 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001 μειωμένες κατά 43.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

    Ε.Α.

    [11] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Την απόφαση ένταξης του προγράμματος "Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και Εκσυγχρονισμός Ελεγκτικού Συνεδρίου", συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας (Ε.Π.ΚτΠ), υπέγραψε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας, Γιάννης Καλογήρου. Τελικός δικαιούχος του έργου είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Υπεγράφη επίσης και η απόφαση για αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης των υπαλλήλων "Ειδική Εκπαίδευση Υπαλλήλων Ελεγκτικού Συνεδρίου", συνολικού προϋπολογισμού 353 χιλιάδων ευρώ.

    Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου του 2004 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου του 2006, ενώ η κατάρτιση θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου του 2004 και θα διεκπεραιωθεί στις 30 Ιουνίου του 2006.

    Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο έτσι ώστε να συντελεστεί:

    Αναβάθμιση και αξιοπιστία του ελέγχου νομιμότητας και κανονικότητας των πληρωμών των δαπανών

    Ενίσχυση της διαφάνειας των κρατικών εξόδων

    Άντληση των απαραιτήτων πληροφοριών για διαμόρφωση ορθότερης κρίσης

    Προστασία και ασφάλεια των δεδομένων

    Ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών

    Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης των ελεγκτικών υπηρεσιών

    Ηλεκτρονική συναλλαγή του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον πολίτη και τους άλλους φορείς του Δημοσίου (ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων, δικαιολογητικών κλπ.)

    Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες οι οποίες και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου όπως:

    Η αναβάθμιση του Πανελλαδικού δικτύου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τη βελτίωση της επικοινωνίας των υπηρεσιών επιτρόπων με την κεντρική υπηρεσία.

    Ο εκσυγχρονισμός της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών αξιοποιώντας τις τεχνολογίες για την αυτοματοποιημένη επεξεργασία αδόμητου περιεχομένου και δεδομένων.

    Η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και εργαλείων για τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο με τρόπο που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

    Η εισαγωγή νέων πρακτικών και εργαλείων αυτοματοποίησης της ροής εργασίας (π.χ. μητρώα, εφαρμογές Intranet, MIS κλπ.)

    Η διϋπηρεσιακή σύνδεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με άλλους φορείς του δημοσίου για την άντληση χρήσιμων πληροφοριών.

    Η δημιουργία διαδικτυακού τόπου (web portal) σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών

    Η λειτουργική διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελεγκτικών Συνεδρίων

    Η εισαγωγή του ΟΠΣ θα συντελέσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις λειτουργίες του να διεκπεραιώνονται πλέον ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια, πάντα στο πλαίσιο της υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας.

    Δημιουργείται ένας αξιόπιστος μηχανισμός διοίκησης με ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του πανελλαδικά, ασφαλέστερη άντληση δεδομένων, καλύτερο προληπτικό έλεγχο και σωστότερη απόδοση των λογαριασμών και των απολογιστικών στοιχείων.

    Επιπλέον, ο πολίτης ενημερώνεται άμεσα και έγκυρα για τις δημόσιες δαπάνες και τους ελέγχους που διενεργούνται, ενώ βελτιώνεται και η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τα αντίστοιχα Σώματα άλλων χωρών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, παρέχοντας έτσι πληροφόρηση για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Επιπροσθέτως η γρήγορη και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στο ρυθμό και στην ποιότητα υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ.

    Άμεσα ωφελούμενοι από το έργο είναι επίσης οι δικαστές, οι επίτροποι, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τον έλεγχο των δαπανών του Κράτους και των φορέων που υπάγονται σε αυτόν καθώς διευκολύνεται η καθημερινή τους εργασία.

    Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει ως στόχο την κατάρτιση των 621 στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους νέους κανόνες εργασίας και λήψης αποφάσεων και η εκπαίδευση υποστήριξη των υπαλλήλων του στις νέες τεχνολογίες ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων.

    [12] ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Στις πολύ καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδος- Βουλγαρίας και στις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης και ανάπτυξής τους, αναφέρθηκαν οι ομιλητές του Ελληνοβουλγαρικού Οικονομικού και Επιχειρηματικού φόρουμ, που διεξήχθη σήμερα στην Αίγλη του Ζαππείου, με παρόντες στην έναρξη τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ και τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλο. Κύριος χρηματοδότης της εκδήλωσης ήταν η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, υποκαταστήματα της οποίας λειτουργούν και στη Βουλγαρία.

    Ο Βούλγαρος Πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος, για τη συνέχιση των καλών διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, ανεξάρτητα από την αλλαγή κυβερνήσεων στη μία ή την άλλη χώρα.

    Υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι με 700 εκατομμύρια δολάρια, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα του, ανάμεσα στους ξένους επενδυτές. Είπε ακόμη, ότι φέτος οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας- Βουλγαρίας αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παρβάνοφ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία του Βουλγαρικού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, έχουν καταχωρηθεί 800 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων. Μεταξύ αυτών, 54 μεγάλες εταιρίες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει στη χώρα 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Παρβάνοφ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και πάλι την Ελλάδα, για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και είπε ότι είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμη η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. το 2007.

    Τόνισε ακόμη την ανάγκη για διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των μεταφορικών διαδρόμων μεταξύ των δυο χωρών, καταβολή κοινών προσπαθειών στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών και στην απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προορίζονται για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε επίσης αισιόδοξος, για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. το 2007, τονίζοντας και πάλι την ελληνική υποστήριξη για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Σημείωσε δε, την ανάγκη να δημιουργηθεί στα Βαλκάνια ενιαίος οικονομικός χώρος, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία προκειμένου να αναπτυχθούν οι τομείς των τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφοράς φυσικού αερίου, το δίκτυο των μεταφορών κ.λ.π. Όπως είπε στα Βαλκάνια συγκροτούμε νέες και δυναμικές αγορές σε όλους αυτούς τους τομείς.

    Για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης είπε ότι το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση, που είχε με τον Βούλγαρο Υπουργό Επενδύσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Τσέροβσκι. Θέλουμε, είπε, ο κ. Τσοχατζόπουλος να τον καταστήσουμε τμήμα των διεθνών αγωγών, που τροφοδοτούν τον κόσμο με πετρέλαιο και σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί και η ρωσική πλευρά. «Ελπίζουμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και άμεσα», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός.

    Εξάλλου, για την ανάπτυξη των διμερών σχεδίων στις υποδομές, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αρχές του 2004 ειδικό επιχειρηματικό φόρουμ, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τσβετάν Σιμεόνοφ.

    Οι επόμενοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ενωμένης Βουλγαρικής Τράπεζας, Στιλιάν Βάτεφ, ο Υφυπουργός Οικονομικών Βαλεντίν Παρβάνοφ, ο Πρόεδρος του Βουλγαρικού Οργανισμού Ξένων Επενδύσεων, Παύελ Εζέκιεφ κ.ά., παρουσίασαν τα νεότερα οικονομικά μεγέθη για τη χώρα τους και έδωσαν έμφαση σε πλεονεκτήματα, που εκτιμούν ότι είναι ικανά να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

    Από τα στοιχεία, που παρουσίασαν, προκύπτει ότι για φέτος η Βουλγαρία αναμένει αύξηση 5% στο Α.Ε.Π., ποσοστό υψηλότερο από τα προηγούμενα έτη με μέσο όρο αύξησης 4,3%.

    Υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5%. Υπενθύμισαν δε, ότι στις αρχές του 1997, μια περίοδο που σημαδεύτηκε από βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία, ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 500%. Τιθασεύτηκε δε, από τη λειτουργία τον Ιούλιο του ίδιου έτους Νομισματικού Συμβουλίου, με προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περιορίστηκε στο 6% το δεύτερο εξάμηνο του 1997.

    Έγινε εκτενής αναφορά στον πλήρως ιδιωτικοποιημένο τραπεζικό τομέα της Βουλγαρίας και την περίοδο σταθερότητας που διανύει. Στη χώρα λειτουργούν 28 εμπορικές τράπεζες και 6 παραρτήματα ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παρότρυναν δε, την κυβέρνηση Σαξκομπουργκότσκι να ολοκληρώσει «επιτέλους» τις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα αποτελεί «θαυμάσιο παράδειγμα ξένων επενδύσεων» στη χώρα τους.

    Ο Δημήτρης Συμεωνίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, έκανε λόγο για πολυάριθμες και πρωτόγνωρες δυσκολίες, που συνάντησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επεκτάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι προσπάθησαν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ασταθές και ενίοτε εχθρικό, χωρίς όπως είπε, βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

    Κατά τον κ. Συμεωνίδη, από στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια, προκύπτει ότι στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 3.400 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων.

    Επισήμανε την ανάγκη για διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία και προέβλεψε ότι το μέλλον ανήκει στους τομείς Χρηματιστήριο, Ενέργεια, Μεταφορές και Επικοινωνίες.

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), κ. Κουτσίκος, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Α., για δημιουργία στην Αθήνα Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, με στόχο τη μεγαλύτερη ώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Κ. Κούτρα

    [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΩΘΗΣΑΝ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Καθαρά ανοδική ήταν και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), κι όπως εκτιμά μερίδα χρηματιστών, αν δεν εμφάνιζε σημάδια κόπωσης κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και δεν περιορίζονταν τα κέρδη του όταν έφθασε στην περιοχή των 2.199,51 μονάδων, ο γενικός δείκτης τιμών θα ξεπερνούσε το ψυχολογικό όριο των 2.200 μονάδων.

    Τελικά, δεχόμενος θετικές επιδράσεις, τόσο από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όσο και τα θετικά αποτελέσματα του εννεάμηνου (Alpha Bank Eurobank, ΟΠΑΠ), ο γενικός δείκτης του ΧΑ, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,82% και διαμορφώθηκε στις 2.194,99 μονάδες, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το χαμηλότερό του, στο επίπεδο των 2.186,76 μονάδων.

    Προς το παρόν, όπως ανέφεραν αναλυτές της αγοράς, ο στόχος για την υπέρβαση από το δείκτη του επιπέδου των 2.200 μονάδων έχει μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης, σύμφωνα με την οποία, τα επίπεδα των 2.195-7 μονάδων προσδιορίζονταν ως ισχυρή αντίσταση.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων διαμορφώθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 133,8 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο του ποσού αυτού, τα 8.407.954,80 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, με το μεγαλύτερο να είναι εκείνο της Alpha Bank, ύψους 4.055.634,80 ευρώ, στα 20,20 ευρώ.

    Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ, οι 175 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 118 πτωτικών και 89 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών PLIAS (71,43%), ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (11,94%), ΞΙΦΙΑΣ (9,68%) ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι Μουριάδης (10,61%) και Μαθιός Πυρίμαχα (8,32%).

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,85%, συνεπεία των κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες (+0,76%) και οι τηλεπικοινωνίες (+0,87%).

    Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σημαντική άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Cosmote (+2,30%), ενώ στον αντίποδα αυτή της ΛΑΝ-ΝΕΤ υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,75%.

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον κλάδο των τραπεζών, τη μεγαλύτερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των Εμπορική (2,12%), Γενική (1,23%), ΕΤΒΑbank (1,16%), Alpha Bank (1,10%) και της Εθνικής (1,08%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,73% και ακολούθησαν οι κλάδοι των Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (+0,49%) και ο Small Cap 80 της μικρής (+0,29%).

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι από το σύνολο των 22 κλαδικών δεικτών, με εξαίρεση 5 κλάδους που σημείωσαν πτώση. Πρόκειται για τους δείκτες των τροφίμων και ποτών (-0,94%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,40%), του χονδρικού εμπορίου (-0,20%), των κατασκευαστικών (-0,16%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,09%).

    Αισθητή άνοδο εμφάνισε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,30%, έπειτα από τις δυναμικές τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΕΛΒΑΛ (5,50%), ΧΑΛΚΟΡ (4,28%) και ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ (3,45%).

    Κέρδη της τάξης του 1,15% κατέγραψε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, ύστερα από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των εταιριών JUMBO (3,17%), NOTOS COM HOLDINGS (2,98%), Ράδιος Κορασίδης (1,27%) και της Κωτσόβολος (1,10%).

    Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βιομηχανιών (0,85%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (0,84%), των επενδύσεων (0,82%), της παράλληλης αγοράς (0,74%), των συμμετοχών (0,56%), της πληροφορικής (0,48%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,37%) και των ασφαλειών (0,20%).

    Μικρή άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (0,11%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,12%) και των διυλιστηρίων (0,15%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο επόμενο διάστημα, εμφανίζονταν οι περισσότεροι αναλυτές, εκτιμώντας ότι η Σοφοκλέους έχει πλέον αρκετές δυνάμεις, ώστε να τοποθετήσει τον πήχη σε υψηλότερα επίπεδα. Βάσει τεχνικής ανάλυσης, η τάση στο ΧΑ παραμένει ανοδική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σταθεροποιητική μεσοχρόνια.

    Κατά τις εκτιμήσεις τους, τις επόμενες ημέρες, ρόλο-κλειδί εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, καθώς τα βελτιωμένα αποτελέσματα 9ήνου της EFG Eurobank-Ergasias και της Alphpa Bank αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, η τάση στις διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να επηρεάζει και τη Σοφοκλέους.

    Θετικές εξελίξεις προοιωνίζεται και το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης δείχνει να ξεφεύγει σταδιακά από τα επίπεδα στα οποία ήταν εγκλωβισμένος το τελευταίο δίμηνο. Οι 2.150 μονάδες μετατρέπονται από σημείο αντίστασης σε επίπεδο στήριξης και πλέον τίθεται ως στόχος η άλωση του "οχυρού" των 2.200 μονάδων.

    Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, επιβάλλεται να εμφανιστούν νέοι αγοραστές, τους οποίους θα μπορούσαν να τους δελεάσουν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

    Στην περίπτωση που ο δείκτης διατηρήσει το θετικό πρόσημο, η πρώτη αντίσταση προσδιορίζεται στη ζώνη γύρω από τις 2.195-7 μονάδες και η επόμενη στις 2.203. Αν, αντίθετα, επικρατήσουν τελικά οι πωλητές, τότε ο δείκτης θα βρει στήριξη διαδοχικά στις 2.173, στις 2.167-8 και στις 2.161-2 μονάδες.

    Ε.Α.

    [14] ΟΜΙΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης μεταφέρει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και στην πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Ρέππας βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου υψηλού επιπέδου για τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό των υπό ένταξη στην Ε.Ε Χωρών, που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας από κοινού με την Κύπρο, στη Λάρνακα.

    Κατά την τρίμερη παραμονή του στη Μεγαλόνησο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Κύπριο ομόλογό του Μάκη Κεραυνό.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας θα επισκεφθεί τον τάφο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής, καθώς και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Το Συνέδριο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της μεθοδολογίας του κοινωνικού προϋπολογισμού στις χώρες για ένταξη στην Ε.Ε, ως ένα εργαλείο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, τόνισε τα παρακάτω:

    «Η διεύρυνση είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εισέρχεται στον 21ο αιώνα. Η διεύρυνση σημαίνει αφενός μια σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της Γηραιάς Ηπείρου, από 375 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 550 εκατομμύρια, αφετέρου την ολοκλήρωση της πολυπόθητης ενοποίησής της, με γνώμονα κοινές αξίες και κοινά ιδεώδη, λίγα μόλις χρόνια μετά την περιπέτεια του Ψυχρού Πολέμου.

    Η προσήλωση στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες στοιχειοθετούσε και χαρακτήριζε ανέκαθεν τα διάφορα στάδια της ενοποίησης της Ευρώπης. Έτσι σήμερα βασικός άξονας της διαδικασίας διεύρυνσής της είναι, ως γνωστό, η υιοθέτηση και αποδοχή των κοινών αξιών και ιδεωδών της ευρωπαϊκής ιδέας, πυρήνας των οποίων αποτελεί αναμφισβήτητα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

    Το Κοινωνικό Μοντέλο που διακρίνει την Ευρώπη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου, αποτελεί άλλωστε και τον πόλο έλξης για τις νέες χώρες που εντάχθηκαν η επιθυμούν να ενταχθούν σ' αυτήν στο προσεχές μέλλον.

    Σε τι συνίσταται το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο;

    Ολοι το γνωρίζουμε, η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία. Μία οικονομία είναι ισχυρή όταν η κοινωνία είναι ισχυρή. Και μία κοινωνία είναι ισχυρή, όταν είναι κοινωνικά δίκαιη και κάθε πολίτης της είναι και αισθάνεται ισχυρός.

    Οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη συνδέονται συνεπώς άρρηκτα μεταξύ τους. Αλλωστε, η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι η οικονομική πρόοδος είναι πρόσκαιρη και εύκολα αναστρέψιμη, εφόσον περιορίζεται σε πολύ λίγους και δεν διαχέεται στους πολλούς, στο σύνολο.

    Από την άλλη πλευρά, κάθε πολιτική που έχει αποκλειστικά «αναδιανεμητικό» δηλαδή κοινωνικό, χαρακτήρα, είναι μία πολιτική, η οποία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, υποσκάπτει τις ίδιες τις δυνατότητές της - και αυτό η Ιστορία μάς το έχει διδάξει. Μεσοπρόθεσμα, αυτοαναιρείται και ο αναδιανεμητικός της χαρακτήρας.

    Συνεπώς η επιδίωξη συγκερασμού του οικονομικο-αναπτυξιακού στοιχείου με το κοινωνικό είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

    Για αυτό και η ατζέντα ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές :

    - η κοινωνική πολιτική αποτελεί κεντρικό στοιχείο τόσο της οικονομικής όσο και της κοινωνικής ευημερίας

    - η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών είναι θεμελιώδης στόχος της ΕΕ

    - η ποιότητα της απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων και εν γένει των κοινωνικών παροχών είναι κρίσιμης σημασίας.

    Σχηματικά, η στρατηγική αυτή μπορεί να περιγραφεί με ένα ισόπλευρο τρίγωνο, του οποίου οι τρεις κορυφές του ονομάζονται Ανάπτυξη, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή αντίστοιχα. Τρεις ισοδύναμες πολιτικές που αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους. Στην Λισσαβόνα, η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε με την καθολική συναίνεση όλων των ευρωπαίων ηγετών. Αποφασίστηκε, δηλαδή, ότι όλες οι πολιτικές καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να έχουν μια ανοικτή μέθοδο συντονισμού, η οποία θα βασίζεται στα εθνικά σχέδια δράσης και σ' ένα πρόγραμμα δράσης που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία στον τομέα αυτό.

    Αυτή η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού αποτελεί, έκτοτε, τον ακρογωνιαίο λίθο σύγκλισης των επιμέρους ευρωπαϊκών πολιτικών για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, η οποία, βάσει της αρχής της επικουρικότητας, σέβεται τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες που θέτουν τα Κράτη-Μέλη.

    Δυστυχώς, ένα μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ακόμα και σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να ασχολείται μόνο με επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά θέματα, π.χ. κρατικές ενισχύσεις, θέματα ανταγωνισμού, σύμφωνο σταθερότητας, άνοιγμα νέων αγορών προϊόντων και υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ενωση ασχολείται με τα θέματα αυτά, αλλά όχι μόνο με αυτά.

    Οι πολιτικές μας για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία, από την Σύνοδο της Λισσαβόνας και έκτοτε, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών πολιτικών. Τούτο διαφαίνεται άλλωστε καθαρά και από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με αυτό, «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να συνδυάζεται με αποτελεσματικές κοινωνικές πολιτικές και ιδίως με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ιδιαιτέρως επιβάλλεται να βελτιωθούν οι υπάρχουσες διαδικασίες συντονισμού των πολιτικών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Η μέθοδος του Ανοιχτού Συντονισμού προσφέρεται για την κατάρτιση συμπερασμάτων στον τομέα της Κοινωνικής προστασίας, τηρούμενης βέβαια της αρχής της επικουρικότητας και της ποικιλομορφίας των εθνικών κοινωνικών συστημάτων».

    Η προσαρμογή και εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου στις νέες χώρες

    Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό δεν μπορεί να είναι στατικό ή μονολιθικό. Διατηρώντας τις βασικές αξίες του, πρέπει να είναι δυναμικό και να προσαρμόζεται εύκολα στις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνθήκες.

    Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται επηρεάζονται σαφώς:

    - Από τις τεχνολογικές και οικονομικές μεταβολές (νέοι επιχειρηματικοί τομείς και τεχνικές, χρηματιστικές κρίσεις κλπ)

    - Από κοινωνικές αλλαγές (νέοι ρόλοι γυναικών και ανδρών, νέα οργάνωση της οικογένειας)

    - Από γεωπολιτικές επεκτάσεις (νέες χώρες που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια σε αυτές ).

    Δεν θα αναπτύξω περισσότερο όλους αυτούς τους παράγοντες, επειδή είναι ήδη επαρκώς τεκμηριωμένοι και κοινώς αποδεκτοί. Ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι πρέπει να προβούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

    Σημασία για το μέλλον - αυτό είναι άλλωστε και το θέμα του σεμιναρίου- έχει η διαδικασία υιοθέτησης και εμπέδωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου στις Νέες Χώρες.

    Αν ορίσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο ως «ένα σύνολο αρχών, θεσμών και κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής και παρακολούθησης της πολιτικής, εγκεκριμένων σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθούν τα κράτη - μέλη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεις των πολιτικών για την απασχόληση, των συνταξιοδοτικών πολιτικών, των πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και των πολιτικών στον τομέα της υγείας, το ερώτημα που τίθεται, από την αρχή της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν και είναι «εάν το εγχείρημα αυτό θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρότερη ή πιο αδύναμη».

    Τα δεδομένα είναι από καιρό γνωστά για αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση.

    Εάν η διεύρυνση οδηγήσει σε μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, με πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των Κρατών- Μελών της και με μεγάλες δυσκολίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τότε, αναπόφευκτα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταστεί αδύνατη.

    Εάν, αντίθετα, καταφέρουμε να μεταφέρουμε, με επιτυχία, το κοινοτικό κεκτημένο και εφαρμόσουμε με επιτυχία την πολιτική της κοινωνικής συνοχής, είναι αναμενόμενο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βγει ισχυρότερη από τη διεύρυνση.

    Στο σημείο αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε ειδικά στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική, στο πλαίσιο της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξής των νέων χωρών.

    Αναγνωρίζουμε, κατ' αρχήν, τις ουσιαστικές διαφορές των βιοτικών επιπέδων μεταξύ των εν λόγω χωρών, καθώς και σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο της Ε.Ε.

    Η Σλοβενία και η Κύπρος, για παράδειγμα, έχουν 75-80% του μέσου εισοδήματος της Ε. Ε., εισόδημα που υπερβαίνει το μέσο όρο που είχαν η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, όταν προσχώρησαν. Πολλές άλλες χώρες, όμως, δεν φθάνουν ούτε το μισό του μέσου όρου της Ε. Ε.

    Αναφορικά τώρα με τις κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι διαφορές είναι εξίσου μεγάλες:

    Από το 10% στην Ρωσία έως το 25% στην Πολωνία. Μεγάλες διαφορές επίσης υπάρχουν και στο ύψος των κοινωνικών δαπανών επί του συνόλου των δημοσίων δαπανών στις χώρες αυτές. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται στην Εσθονία και στην Λευκορωσία (50% των δημοσίων δαπανών) και τα χαμηλότερα στην Βουλγαρία και στην Ρωσία (25% των δημοσίων δαπανών).

    Όλες οι νέες χώρες καταβάλλουν αναμφισβήτητα τεράστιες προσπάθειες, ώστε οι διοικήσεις και νομοθεσία τους να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ομοίως, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία αναμόρφωσης των μακροοικονομικών μεγεθών τους.

    Ορισμένα κοινωνικά πρότυπα -όπως είναι η υγεία και η ασφάλεια- αλλά και ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα έχουν υιοθετηθεί πλήρως. Εντούτοις, σχετικά με άλλα πρότυπα, οι επιδόσεις των νέων χωρών επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής τους. Πρέπει, δηλαδή, να αποδεχθούμε ότι μακροπρόθεσμα η οικονομική ευημερία και τα έσοδα που προέρχονται από την αυξημένη παραγωγικότητα, αναπόφευκτα θα μεταβάλουν τη διάρθρωση της οικονομίας σε όλες αυτές τις χώρες, πού μέχρι σήμερα εκμεταλλεύονταν το «κοινωνικό ντάμπιγκ» με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διέθεταν υψηλότερα κοινωνικά στάνταρ. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, βιώνουμε τις συνέπειες του κοινωνικού ντάμπιγκ με την μεταφορά επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε επιπρόσθετα και τις πολιτικές αναδιανομής, προκειμένου οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να διαχυθούν ως ευημερία στο σύνολο του πληθυσμού των νέων χωρών. Σ' αυτό το σημείο καθίσταται καθοριστικής σημασίας η υιοθέτηση και εφαρμογή του Μοντέλου του Κοινωνικού Προϋπολογισμού.

    Γιατί απαιτείται ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός στις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

    Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού» σε πολλές από αυτές τις χώρες ήταν καταστροφικές. Η κατάρρευση μεγάλων μονάδων παραγωγής και η συρρίκνωση σημαντικών κλάδων είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και την εμφάνιση προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. Συνεπώς και η φορολογική πολιτική σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπως αυτές που διήλθαν οι περισσότερες από τις νέες χώρες, δεν μπορεί παρά να είχε περιορισμένη αποδοτικότητα.

    Αυτά τα δυσμενή για την οικονομική ανάπτυξη φαινόμενα δεν αντιστράφηκαν βέβαια με τις ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, παρότι σε πολλά από αυτά τα κράτη αυξήθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης, λόγω μεγάλης προσφοράς φτηνού εργατικού δυναμικού.

    Από την άλλη πλευρά όμως, η ανεργία και η φτώχεια στις χώρες αυτές απαιτούν την αύξηση των μέτρων κοινωνικής προστασίας. Ειδικά οι δαπάνες για συντάξεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

    Απαιτείται, λοιπόν, ένας στρατηγικός σχεδιασμός χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής σε μια κρίσιμη για την οικονομία αυτών των χωρών περίοδο, σε μια περίοδο, δηλαδή, που γίνονται κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Το ζήτημα εύρεσης και εξοικονόμησης πόρων, αλλά και οι προβλέψεις των κοινωνικών αναγκών που προκύπτουν για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν, πρέπει να αποτυπώνονται σαφώς στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό που θα αποτελέσει το απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

    Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία στην άρρηκτα συνδεόμενη με την οικονομική ευημερία, κοινωνική συνοχή, ο κίνδυνος απομύζησης των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Επιπλέον σε μία περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, όπως είναι η σημερινή, επιλεκτικές περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς σε βάρος των ενδεών ομάδων του πληθυσμού, μπορούν, μακροπρόθεσμα, να αποβούν καταστρεπτικές για ολόκληρη την κοινωνία.

    Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Για αυτό το σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας έρχεται την κατάλληλη στιγμή, επιδιώκοντας να εφοδιάσει τις νέες χώρες με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, στο πλαίσιο των στόχων της Λισσαβόνας για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανανέωση και του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας των νέων χωρών.

    Εκφράζω, τελειώνοντας, την πεποίθηση μου για την ενεργή, ουσιαστική και αποτελεσματική συνεισφορά των Κοινωνικών Εταίρων σε όλη αυτή την διαδικασία.

    Η θεσμοθέτηση, κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας, της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό εργαλείο, έτσι ώστε οι Κοινωνικοί Εταίροι να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά στην πραγματοποίηση των στόχων της Λισσαβόνας.

    Και άλλες, όμως, επιμέρους πολιτικές, που αφορούν την κοινωνική συνοχή, τις συντάξεις, τη συνεργασία στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης, της φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και όλες οι πολιτικές που καθιστούν την εργασία πιο συμφέρουσα, θα μπορούσαν, με την ενεργό βοήθεια των Κοινωνικών Εταίρων να ενισχύσουν την κοινωνική διάσταση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Σε κάθε περίπτωση ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός καθίσταται το κεντρικό εργαλείο του μακροχρόνιου σχεδιασμού για την επιτυχή εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

    Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια του Κοινωνικού διαλόγου, είναι αναγκαίο να επεκταθεί και να υιοθετηθεί, μέσα από την εξαγωγή θετικών συμπερασμάτων, και από τις νέες χώρες, στοιχειοθετώντας έτσι την επιτυχή πορεία μετασχηματισμού των οικονομιών τους με βιωσιμότητα, πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή».

    [15] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Αμυνας των Κρατών Μελών της Ε.Ε., των υπό ένταξη, των υποψηφίων χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιείται στη Ρώμη.

    Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του θέματος ''Η νέα διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ)'', ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει σταδιακά τη διαμόρφωση μιας ΕΠΑΑ η οποία αποτελεί, όπως ανέφερε, αναπόσπαστο μέρος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), για να τονίσει τη σημαντική θέση που θα πρέπει να καταλαμβάνει στο εγχείρημα αυτό η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της οποίας η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ιστορικό χρέος που όσο η εκπλήρωσή του παραμένει εκκρεμής συνιστά ιστορικό στίγμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως χαιρέτισαν από κοινού με τον κ. Ρέππα την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο ενώ μαζί σχολίασαν και ''τις τοποθετήσεις που γίνονται σε σχέση με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας εάν και εφόσον παραμείνει κατοχική δύναμη στην Κύπρο''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι από καιρό έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και κάθε πράξη που αφορά την Αμμόχωστο εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι προβλέπονται κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναφορά του ΥΠΕΞ αποτελούσε συμπέρασμα που προέρχεται από δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και Τούρκων πολιτικών, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί τίποτε μέχρι σήμερα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τη συνεισφορά της στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Λάρνακα, μετά την εναρκτήρια τελετή σεμιναρίου με θέμα τον ''Κοινωνικό Προϋπολογισμό των Εντασσόμενων Χωρών της Ε.Ε.'', ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ενώ η Τουρκία θεώρησε ότι με τα στρατεύματα κατοχής θα καταστήσει όμηρό της την Κύπρο, ''έχουν καταστεί, η Τουρκία και οι φιλοδοξίες της, όμηροι αυτών των στρατευμάτων κατοχής''.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ονομάζεται Ευρώπη των αξιών και σε αυτήν να συγκαταλέγεται μια τραυματισμένη Κύπρος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Β.ΜΑΝΤΖΙΟΣ: ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (13:55 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος μπορεί να ηττήθηκε με 3-0 από τη Μπαρτσελόνα στη Νέα Σμύρνη στο πρώτο ματς του Κυπέλλου UEFA, ωστόσο τους κυανέρυθρους δεν τους πείραξε καθόλου το συγκεκριμένο αρνητικό αποτέλεσμα. Ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου, Βαγγέλης Μάντζιος, με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ υποστήριξε πως ο αγώνας με τους ισπανούς ήταν γιορτή και μία πολύτιμη εμπειρία.

    «Θεωρήσαμε το παιχνίδι, ως γιορτή. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μας. Αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη ομάδα και δεν είχαμε άγχος. Αυτό μας ζήτησε και ο προπονητής μας. Πριν αρχίσει ο αγώνας, μας είπε απλά να παίξουμε ελεύθερα ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο Βαγγέλης Μάντζιος, συμπληρώνοντας:

    «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μέχρι τώρα έβλεπα αυτούς τους ποδοσφαιριστές, από την τηλεόραση. Όμως όταν τους αντιμετωπίζεις στο γήπεδο, όλα αυτά τα ξεχνάς. Στο φετινό κύπελλο UEFA προχωρήσαμε δύο γύρους. Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά γιατί αποκλειστήκαμε, από μια μεγάλη ομάδα. Του χρόνου θα πάμε καλύτερα».

    [20] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Μονόδρομο αποτελεί για τον Ηρακλή το ντέρμπι πρωταθλήματος που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό και θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 6:30 το απόγευμα στο γήπεδο της Πολίχνης. Το παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής παρουσιάζει μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες, ενώ τα βλέμματα όλων θα πέσουν στον Ακη Στολτίδη που επιστρέφει σε γνώριμα εδάφη ως αντίπαλος.

    Για τον Ηρακλή το μόνο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η νίκη, καθώς οι κυανόλευκοι έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα, το οποίο και θα πρέπει να καλύψουν. Ο Εγκεν Γκέραρντ και οι παίκτες του θέλουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες, αν και τα προβλήματα στην ομάδα είναι αρκετά. Ο ολλανδός τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους με κάρτες Φοφόνκα Εντερσον, Δημήτρη Ιωάννου, Μίροσλαβ Σνάουτσερ, ενώ μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες για τους τραυματίες Παναγιώτη Δρούγα και Παναγιώτη Λαγό.

    Η αποστολή των κυανόλευκων θα ανακοινωθεί αύριο, μετά την τελευταία προπόνηση. Ωστόσο στον Ηρακλή στηρίζουν πολλά στη συμπαράσταση των φιλάθλων τους και τα εισιτήρια του αγώνα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

    [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (13:30 UTC+2)

    Τρεις οπαδοί του ΠΑΟΚ συνελήφθησαν μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα με τη Ντέμπρετσεν, για το Κύπελλο UEFA, γιατί εισήλθαν με το σφύριγμα του διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, διαμαρτυρόμενοι για την ακύρωση του γκολ που πέτυχε ο Σαλπιγγίδης.

    [22] ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-1 ΜΕ ΤΗ ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (12:37 UTC+2)

    Την ισοπαλία με τη Ντέμπρετσεν και τις λάθος αποφάσεις του βοηθού διαιτητή, που ακύρωσε κανονικό γκολ του Σαλπιγγίδη στις καθυστερήσεις, προσπαθούν να ξεπεράσουν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Μετά το 1-1 της Τούμπας οι ασπρόμαυροι καλούνται να κερδίσουν στην Ουγγαρία, στις 27 Νοεμβρίου, για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης γνωρίζει την απογοήτευση που υπάρχει στην ομάδα, όμως ζητάει από τους παίκτες του να ξεχάσουν την ευρωπαϊκή αναμέτρηση και να κοιτάξουν μπροστά. Για τον ΠΑΟΚ ακολουθεί την Κυριακή ο αγώνας του πρωταθλήματος με τον Ιωνικό στην Αθήνα, εκεί όπου μοναδικός στόχος είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Οσον αφορά την κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ η τύχη ήταν με το μέρος του Δικεφάλου, καθώς στους «16» του θεσμού αντίπαλος είναι η Καστοριά.

    [23] ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Η απογοήτευση και η πίκρα κυριαρχούν στο στρατόπεδο του Αρη εξαιτίας της ήττας που γνώρισε η ομάδα με σκορ 2-0 από την Περούτζια στην Ιταλία, στο πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου UEFA. Οι κίτρινοι εκφράζουν έντονα παράπονα για τη διαιτησία του ισπανού Μέντες, ο οποίος είδε πέναλτι στην προσπάθεια του Μερκούρη Καραλιόπουλου να κόψει τον Μπερετόνι.

    Η ΠΑΕ Αρης αναμένεται να καταγγείλει επίσημα στην UEFA τη διαιτησία του ισπανού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος, Νίκος Τσαρούχας, ο οποίος πάντως ευχαρίστησε τους φιλάθλους για τη συμπαράσταση τους. Οι ποδοσφαιριστές του Αρη όμως θα πρέπει να αφήσουν στο περιθώριο την Ευρώπη, καθώς ακολουθεί το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Ο Ολε Σκόμποε έχει ελάχιστες ώρες για να προετοιμάσει την ομάδα του για τη δύσκολη αυτή αναμέτρηση, ενώ στα αρνητικά συγκαταλέγεται η κούραση των παικτών από τη μάχη της Ιταλίας και το ταξίδι της επιστροφής. Οι κίτρινοι θα προπονηθούν το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [24] ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Η Αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ θα είναι αύριο κλειστή καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα μείνει κλειστή το Σάββατο και θα γίνουν έλεγχοι στα συστήματα ασφαλείας.

    [25] Η ΧΑΓΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΗΠΑ ΟΥΤΕ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Χάγη, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε και την προσφυγή του Ιράν σε βάρος των ΗΠΑ, καθώς και την ανταγωγή των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση καταστροφής δεξαμενών πετρελαίου του Ιράν από την αμερικανική αεροπορία στις 19 Οκτωβρίου 1987 και τις 18 Απριλίου 1988, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον των δεξαμενών πετρελαίου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως μέτρα αυτοάμυνας, αφού δεν θίγονταν ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

    Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι δύο από τις δεξαμενές, οι οποίες καταστράφηκαν το 1987, ήταν ανενεργές και δεν χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και οι άλλες δύο καταστράφηκαν το 1988, όταν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν ήδη ανασταλεί.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ

    Τελ Αβιβ, 7 Νοεμβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση αυτοκτονίας τον Οκτώβριο στη Χάιφα, συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, ανέφερε παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας.

    Ο 36χρονος Αμτζαντ Αλ Ουμπέιντι συνελήφθη σε σπίτι στο οποίο είχε οχυρωθεί σε συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Τζενίν, όπου ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το Ισραήλ θεωρεί τον Ουμπέιντι υπεύθυνο για την επίθεση αυτοκτονίας στις 4 Οκτωβρίου σε εστιατόριο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Ισλαμική Τζιχάντ. Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός είχε καταστρέψει το σπίτι του Ουμπέιντι στη Τζενίν και είχε συλλάβει τη γυναίκα του.

    [27] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ"

    Τελ Αβιβ, 7 Νοεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Αυτοί που προωθούν το ανεπίσημο ειρηνευτικό σχέδιο ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, γνωστό ως «πρωτοβουλία της Γενεύης», έλαβαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επιστολή με την οποία ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Την είδηση για την επιστολή ανακοίνωσαν σε συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι πρώην υπουργοί του Ισραήλ Γιόσι Μπεϊλίν και των Παλαιστινίων Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

    Υπενθυμίζεται ότι το «σύμφωνο ειρήνης» ετοιμάστηκε στις 11-12 Οκτωβρίου στην Ιορδανία από ισραηλινές και παλαιστινιακές προσωπικότητες.

    Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε συμβιβαστικές φόρμουλες για όλα τα επίμαχα θέματα: Ιερουσαλήμ, ιεροί τόποι, παλαιστινιακό κράτος, οικισμοί, εδαφική κατανομή, αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, διευθετήσεις στα θέματα της ασφάλειας και κήρυξη ειρήνης.

    [28] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΑΙΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 7 Νοεμβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Πενήντα ένοπλοι εισέβαλαν σε στάδιο της πόλης Ζουγκντίλι της δυτικής Γεωργίας ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση οπαδών της αντιπολίτευσης και επετέθησαν εναντίον τους με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλά άτομα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Roystavi 2. Οι ένοπλοι, που ήσαν ντυμένοι με πολιτικά, κατέλαβαν το στάδιο εκδιώκοντας εκατοντάδες οπαδούς του Εθνικού Κινήματος του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Η είδηση δεν έχει ακομα επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

    Στο μεταξύ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής φτάνει στο τέλος της, η φιλοκυβερνητική συμμαχία φαίνεται να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, όπως ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή.

    Ο συνασπισμός ''Για μια νέα Γεωργία'' του προέδρου Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε συγκεντρώνει το 20,47% των ψήφων, ποσοστό που τον αναδεικνύει σε πρώτη δύναμη στη Βουλή.

    Συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής, αν και τα ίδια κατηγορούν την κυβέρνηση για νοθεία.

    [29] ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥΣ

    Λονδίνο, 7 Νοεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Μόνο 14.600 λίρες (21.300 ευρώ) θα λάβουν η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και ο Μάικλ Ντάγκλας ως αποζημίωση από το περιοδικό "Hello!" που δημοσίευσε χωρίς έγκριση φωτογραφίες από το γάμο τους, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

    Οι δύο ηθοποιοί αξίωναν αποζημίωση 600.000 λιρών, επειδή παπαράτσι του Hello! εισήλθε στο χώρο της γαμήλιας τελετής και κατέστρεψε τη συμφωνία αποκλειστικής φωτογράφισης που είχε υπογράψει το ζεύγος με το ανταγωνιστικό περιοδικό "OK!" με αντάλλαγμα ένα εκατομμύριο δολάρια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι το Hello! καταστρατήγησε την εμπορική εμπιστοσύνη των ηθοποιών, απέρριψε όμως τον ισχυρισμό ότι παραβιάστηκε το ιδιωτικό απόρρητο του ζεύγους.

    [30] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Φλώρινα, 7 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Ξεκίνησαν χθες οι τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Φλώρινας, στο πλαίσιο εορτασμού της 91ης επετείου των ελευθερίων της πόλης.

    Περισσότεροι από 100 μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων του δήμου συγκεντρώθηκαν σε αίθουσες του 1ου Γυμνασίου, όπου υπό την καθοδήγηση υπευθύνων εκπαιδευτικών, δημιούργησαν με τη μέθοδο του κολάζ έργα με θέμα την απελευθέρωση της πόλης, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο κοινό.

    Το απόγευμα στην αίθουσα «Ο Αριστοτέλης» θα δοθεί συναυλία της Παιδικής Εφηβικής χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φλώρινας. Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός της ημέρας με θέμα «Ο αγώνας των γηγενών κατοίκων της Φλώρινας ως προϋπόθεση και υποδομή για την απελευθέρωση της», από την κ. Κασσιανή Γώγου, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας. Στη συνέχεια θα γίνει απαγγελία ποιημάτων και συναυλία της χορωδίας του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

    Αύριο θα γίνει παρέλαση στη Λεωφόρο Μακεδονομάχων ενώ το απόγευμα ο Δήμος Φλώρινας θα παραθέσει δεξίωση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ειδική εκδήλωση με θέμα «Τραγουδώντας στην βροχή με τον Τζην Κέλλυ» και εισηγητή τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κογκαλίδη και τη «10η Χορωδιακή Συνάντηση» με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Κηφισιάς, της Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων και της Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας.

    Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις της «10ης Χορωδιακής Συνάντησης» με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Άργους Ορεστικού «Η Ορεστίς», της Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Φλωριναίων Θεσσαλονίκης και της Μικτής Χορωδίας του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τη θεατρική παράσταση «Έρως Ήρως» του Αλ. Παπαδιαμάντη στην Αίθουσα «Ο Αριστοτέλης».

    [31] ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (16:56 UTC+2)

    Κονσέρτο με τη συμφωνική ορχήστρα Russian «Horn Capella» διοργανώνουν αύριο οι Δήμοι Πανοράματος και Πυλαίας σε συνεργασία με το προξενείο της Δημοκρατίας της Λεττονίας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Διακονία».

    Οι Russian Horn Capella που ξαναζωντάνεψαν την μουσική κόρνο και άνοιξαν φέτος τις εκδηλώσεις των τριακοσίων χρόνων της Αγίας Πετρούπολης έχουν δώσει τα πρώτα τους κονσέρτα στο Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 16 Μαρτίου 2002 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στις εμφανίσεις τους είναι και εκείνη στην Κόκκινη Πλατεία, ενώπιον του πρωθυπουργού Πούτιν.

    [32] ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Την όπερα για παιδιά «Η χαμένη κούκλα» του Μάριου Μαυρομάτη παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Σταυρούπολης το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ και κάθε Κυριακή έως 14 Δεκεμβρίου 2003, στις 12.00 το μεσημέρι. Πρόκειται για όπερα σε τέσσερις πράξεις βασισμένη στον «Κύκλο με την κιμωλία»του Μπ. Μπρεχτ.

    Η Λολίτα, ένα πλούσιο κακομαθημένο κορίτσι, κρατώντας στα χέρια της μια κούκλα που προηγουμένως η ίδια έχει σχεδόν καταστρέψει, εμφανίζεται μπροστά στα κάγκελα του κήπου του σπιτιού της εκεί όπου έχει δέσει τα μπαλόνια της μια γριά μπαλονού. Με μια βελόνα σκάει ένα μπαλόνι και ζητάει με άσχημο τρόπο από τη μπαλονού να απομακρυνθεί από τα κάγκελα μαζί με το εμπόρευμά της. Ακολουθεί έντονος διάλογος που τελειώνει με τη Λολίτα να φεύγει προς το σπίτι της πετώντας περιφρονητικά τη κούκλα στα πόδια της μπαλονούς. Εκείνη σκύβει την παίρνει στην αγκαλιά της και της δωρίζει ένα μπαλόνι. Όμως ο αέρας παίρνει ψηλά στον ουρανό το μπαλόνι και μαζί του και τη κούκλα όπου προηγουμένως έχει δέσει το μπαλόνι η γριά μπαλονού.

    Γρήγορα το μπαλόνι σκάει και η κούκλα πέφτει με δύναμη στο κήπο του σπιτιού της Λολίτα. Εκεί τη βρίσκει ένα φτωχό κορίτσι, υπηρέτρια της Λολίτα, η Πάκα. Την παίρνει στην αγκαλιά της την νανουρίζει και ζητάει τη βοήθεια του Λορέντζο του τσαγκάρη. Αυτός καταφτάνει και με τα σύνεργά του εγχειρίζει την κούκλα και την ξαναφτιάχνει όμορφη όπως ήταν πριν.

    Η σκηνοθεσία είναι της Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου, η μουσική του Μάριου Μαυρομάτη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νάνσυ Πελτέκη, Ελευθερία Κετικίδου, Σταυρούλα Κατσαγώνα, Βούλα Αγγέλου, Λίτσα Φωτιάδου. Χορός: Χρύσα Μεραχτσάκη, Μάγδα Τσιλιγκαρίδου, Μελίνα Ναρχαντουνίδου, Μαρία Πίσιου, Νάνσυ Μουζακίτου.

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του Θεσσαλονικιού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Λάκη Μιχαηλίδη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

    Στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΗΔύΠΟΛΙΣ, ο εκδοτικός οίκος «Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ» και τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης, ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, ο σύμβουλος επικοινωνίας Περικλής Πηλείδης και ο θεατρικός συγγραφέας ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης.

    Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης των βιβλίων του Λάκη Μιχαηλίδη: «Έτσι γράφεται η Επιθεώρηση Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες»,

    «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης», από τις εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 November 2003 - 19:13:53 UTC