Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [03] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [04] ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [05] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ
  • [07] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [10] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η 18η KOSMIMA
  • [11] ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ
  • [12] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ TO ΣXEΔIO TOY NEOY ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ Χ.Α.
  • [13] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [14] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [15] ΡΕΠΠΑΣ:ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [16] ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΕΕ:Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [19] Η DREAM TEAM ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [22] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΥΡΙΟ
  • [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [24] ΗΠΑ:ΔΥΟ ΕΚ. $ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΕΪΛΟΡ
  • [25] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
  • [26] ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΠΛΗΣ
  • [27] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ
  • [28] ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Νοεμβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Σε προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών της στο Ιράκ προχωρεί η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Στρατού, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από επεισόδια βίας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC o εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στην Βαγδάτη και την Βασόρα έγινε επιτακτικό λογώ " της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα".

    "Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

    Στο μεταξύ δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

    Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδισαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

    Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

    ΝΕΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

    Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

    Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

    Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

    [02] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ριάντ, 8 Νοεμβρίου 2003 (15:51 UTC+2)

    Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC έθεσε σε επιφυλακή όλους τους αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα.

    Οι πληροφορίες που έχει η Ουάσινκτον είναι ότι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδιάζουν μεγάλου ευρους χτύπημα μέσα στις ΗΠΑ με αεροπλάνο που προτίθενται να απαγάγουν από την Σαουδική Αραβία.

    Η πληροφορία προέρχεται από μια πηγή και δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσινκτον προχώρησε στην άμεση λήψη μέτρων σε ολοκληρη τη χώρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ κάλεσε όλους τους αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση» και εν ευθέτω χρόνω θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για Αμερικανούς πολίτες, κυρίως μετά τις επιθέσεις την άνοιξη στο Ριάντ, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα δραστών.

    Η Ουάσιγκτον απευθύνει εξάλλου προειδοποίηση για τον κίνδυνο προσπαθειών από πλευράς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να απαγάγουν ξένους δημοσιογράφους.

    [03] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2003 (21:35 UTC+2)

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να αποστέλλεται ο κατάλογος των εκλόγιμων Μητροπολιτών των νέων χωρών στο Φανάρι, αλλά την τελική έγκριση να την έχει η Ιεραρχία.

    Κάποιοι Μητροπολίτες εξέφρασαν τη θέση ότι αυτή η απόφαση δεν θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα παρατείνει το αδιέξοδο. Αλλοι Μητροπολίτες όμως θεωρούν ότι η απόφαση πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίον καλούν να κατανοήσει ότι η Εκκλησία της Ελλάδας δεν μπορεί να αγνοήσει το νομικό πλαίσιο της χώρας.

    Νομίζω ότι αυτή η απόφαση θα ικανοποιήσει τον Παναγιότατο διότι ικανοποιεί την κανονικότητα και τη νομιμότητα, δήλωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος.

    "Σέβομαι την απόφαση γιατί αυτή είναι μία απόφαση πλειοψηφίας, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να πω ότι έχει μέσα μία παραπλάνηση. Δεν ξέρουν εκείνοι τι ψήφισαν. Λένε δεχόμαστε την Πατριαρχική Πράξη του 1928, ως ίσχυσε. Εδώ είναι η παγίδα. Δηλαδή δεχόμαστε την πράξη εν μέρει, λίγο;", τόνισε ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

    Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεραρχίας, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να καθορίσει εάν είμαστε στην αρχή ή στο τέλος της κρίσης μεταξύ Φαναρίου και Αρχιεπισκοπής.

    "Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα γεμίσει τις καρδιές μας με διάθεση ταπείνωσης και εκχωρήσεως στο θέλημά Του, για να μη συμβούν χειρότερα ή έλθουν δυσκολότερες μέρες στις σχέσεις μεταξύ των μελών της Εκκλησίας", επισήμανε.

    Πάντως η απόφαση που ελήφθη από την Εκκλησία της Ελλάδας δεν είναι πολύ διαφορετική από τις προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει το Φανάρι και το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί αισιοδοξία για εκτόνωση της κρίσης.

    Οι Φαναριώτες Πατέρες δηλώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν επιθυμούν να πάρουν θέση για τις αποφάσεις της Ιεραρχίας πριν ενημερωθούν επισήμως από Επιτροπή Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

    Ομως αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αφού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συγκροτήσει αυτή την Επιτροπή την προσεχή Τρίτη. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Οσον αφορά την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην απόφαση της Ιεραρχίας υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη θέλει την απόφαση της Ιεραρχίας να προκαλεί την οργή του κ. Βαρθολομαίου με συνέπειες ίσως και ακραίες για τις σχέσεις των δύο εκκλησιών.

    Ακόμη πιο ακραία εξέλιξη να ήταν να προχωρήσουν και οι δύο εκκλησίες σε εκλογές για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και πλέον το σχίσμα να βρεθεί προ των πυλών. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Πατριάρχης να συγκαλέσει Σύναξη των Μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου και εκεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μεγαλοθυμία από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εξεύρεση μιας λύσης που θα κινείται στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας.

    Πάντως, εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το Φανάρι που έχει εμπειρία αιώνων στο χειρισμό εκκλησιαστικών θεμάτων δεν βιάζεται να κλείσει το θέμα εκλογής Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, πριν λυθούν οι διαφορές σε ό, τι αφορά την Πράξη του 1928.

    Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει και το θέμα των Μητροπολιτών από τις νέες χώρες που αγνόησαν την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την οδηγία του να μην πάρουν μέρος σε ψηφοφορία γιατί αυτό θα σήμαινε διάσταση.

    [04] ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Χανιά, 8 Νοεμβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Για το μέγεθος της καταστροφής από την τελευταία πυρκαγιά στο Δήμο Μουσούρων (Λάκκοι Χανίων), αλλά και για τις παρεμβάσεις που απαιτείται να πραγματοποιηθούν άμεσα ενημερώθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τοπικά στελέχη του κόμματος.

    «Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να συνδράμει άμεσα, να αποζημιώσει τους πληγέντες και να προχωρήσουν τάχιστα, όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

    «Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η πρόληψη καταστροφών στοιχίζει πολύ λιγότερο, από ότι η θεραπεία πληγών που ανοίγει η αδράνεια και η δυσκινησία της πολιτείας», επεσήμανε ο κ.Καραμανλής

    Νωρίτερα ο πρόεδρος την ΝΔ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 137η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.

    «Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε εκείνους, που έχυσαν το αίμα τους, που θυσιάστηκαν, για να είναι η πατρίδα ελεύθερη. Και είναι μια στιγμή που μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε, πόσα μπορούν να πετυχαίνουν οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι και όταν πιστεύουν σε ένα σκοπό», δήλωσε.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί του Σαββάτου με παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και κορυφώθηκαν στο Αρκάδι, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και αναπαράσταση της θυσίας των αγωνιστών του Αρκαδίου.

    [05] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (14:01 UTC+2)

    Τα λύκεια των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου, θα βραβεύσει αύριο ο υπουργός Χάρης Καστανίδης.

    Η τελετή βράβευσης και η απονομή των επαίνων θα πραγματοποιηθούν στις 12.00΄ το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Δράμα, 8 Νοεμβρίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα τη Μεταλλευτική και Λατομική Δραστηριότητα στο Νέοι Θεσμικό Πλαίσιο, διοργανώνουν στις 6 Δεκεμβρίου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Δράμας, οι Σύνδεσμοι Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση του κλάδου μέσα στο νέο νομοθετικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο δίκτυο Natura 2000.

    Παράλληλα, θα συζητηθούν και άλλα θέματα αρχαιολογίας, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζει στη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα η Τοπική Αυτοιδοίκηση και οι Δασικές Υπηρεσίες.

    Βασικοί ομιλητές της ημερίδας, αναμένεται να είναι οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης και Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, γενικοί γραμματείς υπουργείων και καθηγητές πανεπιστημίων. Στην ημερίδα αναμένεται να παρευρεθούν και υπηρεσιακοί παράγοντες που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της μεταλλευτικής και εξορυκτικής διαδικασίας.

    [07] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (13:48 UTC+2)

    Την περηφάνια του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας είναι μια από τις πιο δυνατές στον κόσμο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος παρευρέθηκε στη γιορτή στη Δεκέλεια, στη Σχολή Ικάρων, που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Όπως επισήμανε ο τιμονιέρης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα, το οποίο ενδυναμώνετε με ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    Ο ελληνικός λαός, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, "αγαπάε"» την πολεμική αεροπορία της χώρας μας, καθώς βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, με τους αεροπόρους να σηκώνονται νύχτα μέρα για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Το νέο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την Κυριακή 16 Νοεμβρίου ο βουλευτής ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής.

    Τα εγκαίνια των νέων γραφείων, στην οδό Ερμού 55 (7ος όροφος) θα γίνουν στις 11.30΄το πρωϊ και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση που απευθύνει ο βουλευτής μετά τον αγιασμό και καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας θα δέχεται με τη σύζυγό του τις επισκέψεις φίλων του στα νέα γραφεία.

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Τη γραπτή του παραίτηση στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη και Μακεδονίας-Θράκης, Χάρη Καστανίδη, υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Βασίλης Κουρτέσης.

    Ο κ. Κουρτέσης, που παραιτήθηκε και από τη θέση του προέδρου που κατείχε στην ΗΕLEXPO, δήλωσε κατηγορηματικά, μιλώντας στην Μακεδονία, "η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη".

    Τόνισε δε πως αν και δεν του ζητήθηκε να αποχωρήσει, ωστόσο έκρινε ότι η παραίτησή του θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη, τόσο για την έκθεση, όσο και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

    Στη συγκεκριμένη την απόφαση, όπως διευκρίνισε, τον ώθησαν μια σειρά γεγονότων που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό στους κόλπους των δύο εταιριών. Μάλιστα σημείωσε, ότι η συνείδησή του δεν θα του επέτρεπε να γυρίσει την πλάτη του, αμα τη παραιτήσει του στις δύο εταιρίες, που αποτελούν ουσιαστικά "δύο αξίες για την πόλη, οι οποίες δεν ανήκουν σε κανέναν", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε ότι δεν ζήτησε την παραίτηση κανενός, αναφέροντας μάλιστα ότι "είναι αδιάφορο αν θα υποβληθούν ή όχι παραιτήσεις, καθώς υπάρχει το αρμόδιο όργανο, η γενική συνέλευση των μετόχων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων», αναφέρει το δημοσίευμα. Η γενική συνέλευση της ΗELEXPOθα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

    Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί-κατά πάσα πιθανότητα-τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς η διαδικασία για τη σύγκλησή της είναι διαφορετική και περισσότερο πολύπλοκη από αυτή την Helexpo.

    [10] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η 18η KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (14:58 UTC+2)

    Υψηλότερη επισκεψιμότητα, σε σχέση με πέρσι, καταγράφηκε φέτος στην πρώτη ημέρα λειτουργίας της 18ης KOSMIMA, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου.

    Συνολικά, κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, η έκθεση δέχθηκε 331 άτομα, έναντι 270 την αντίστοιχη μέρα το 2002, με τους 231 να είναι οι Έλληνες και τους 100 να προέρχονται από επτά χώρες του εξωτερικού. Αυτές είναι η Βουλγαρία, με πολυπληθή αποστολή 55 ατόμων, η Γερμανία, το Κόσσοβο, η Κύπρος, η Σερβία-Μαυροβούνιο, η Τουρκία και η Fyrom.

    Υπενθυμίζεται ότι την έντονη ανοδική πορεία που ακολουθεί από το 2001 η διεθνής έκθεση KOSMIMA, φωτογραφίζουν τα φετινά στοιχεία των συμμετοχών, με τους εκθέτες να φθάνουν τους 232, αυξημένοι σε ποσοστό 48,7%, έναντι της προηγούμενης και τον καθαρό εκθετήριο χώρο που καταλαμβάνεται, να διαμορφώνεται σε 5.000 τ.μ, από 4.070 τ.μ πέρσι (+23%).

    Οι Έλληνες εκθέτες φθάνουν τους 170 και προέρχονται από όλη την Ελλάδα, ενώ οι ξένοι-άμεσοι και έμμεσοι-ανέρχονται σε 62 από 12 χώρες και συγκεκριμένα την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Ινδία, το Ιράν, την Ολλανδία, την Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ.

    Στις ομαδικές συμμετοχές συγκαταλέγονται αυτές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ωρολογίων, της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ) και του Συλλόγου Ωρολογοποιών-Χρυσοχόων Πειραιά.

    Παράλληλες Εκδηλώσεις

    Αύριο, κατά την χρονική περίοδο από τις 8 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, θα γίνει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων- Κοσμηματοπωλών- Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ).

    Επίσης, στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Νικόλαος Γερμανός και στο χρονικό διάστημα από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απ'ογευμα εκπαιδευτική ημερίδα της ΣΧΑΘ και από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα, ημερίδα της συντεχνίας με θέμα «οργάνωση κοστολογίου των επιχειρήσεων αργυροχρυσοχοϊας.

    Παράλληλα, κατά την ίδια ημέρα και από τις 5 το απόγευμα έως και τις 7 το βράδυ η ΣΧΑΘ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «το διαμάντι και οι απομιμήσεις του», ενώ μία ώρα αργότερα από τη λήξη της εκδήλωσης η συντεχνία θα απονείμει βεβαιώσεις στους αποφοίτους του κέντρου Γεμμολογίας του ΕΛΚΑ.

    [11] ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Αποκλίσεις επί των εκτιμήσεων εξέλιξης του δημοσιονομικού ελλείμματος, έναντι αυτών που διατυπώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διαπίστωσαν οι αρμόδιοι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς οργανισμού ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από έκθεση που εκπόνησαν για την ελληνική οικονομία και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου.

    Ειδικότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων οικονομικών αναλυτών του ΟΟΣΑ, που έχουν φθάσει ήδη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, κάνουν λόγο για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2004.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για το ίδιο διάστημα, αφορούν σε ελλείμματα της τάξης του 1,4% φέτος και 1,2% το 2004, ενώ η Κομισιόν προ ολίγων ημερών προειδοποιούσε για ελλείμματα 1,7% και 2,4%.

    Δυσμενείς εκτιμήσεις διατυπώνουν οι αρμόδιοι οικονομικοί αναλυτές του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον δείκτη της ανεργίας. Ειδικότερα, οι ίδιοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει τεθεί στόχος μείωσής της κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση-, ενώ αμφιβολίες εκφράζουν και για την πορεία του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,3% και θα υποχωρήσει οριακά το 2004 στο 8,9%. Για τον πληθωρισμό δε, όχι μόνο δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση αλλά αντίθετα ενίσχυσή του από το 3,5% φέτος, σε 3,6% το 2004.

    Όπως εκτιμούν οι ίδιοι, βασικός παράγοντας τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας των οποίων η κατανάλωση θα ενισχυθεί σημαντικά, αφήνοντας περιθώρια για πρόσθετες πιέσεις.

    Ωστόσο ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων αναλυτών του διεθνούς οργανισμού, σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ σχεδόν ταυτίζονται με αυτές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και αφορούν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος, και 4,1% το 2004. Η έκθεση όμως περιλαμβάνει και προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο σημαντικής κάμψης των ρυθμών ανάπτυξης στη μετά Ολυμπιάδα εποχή.

    [12] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ TO ΣXEΔIO TOY NEOY ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (10:50 UTC+2)

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του πρώτου σχεδίου του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αλλά και όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν η διοίκηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, θα διευθετηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την «παραμονή» στο ταμπλό εισηγμένων με «χρόνια» προβλήματα.

    Αναμένεται να δίνεται μια χρονική περίοδος 12 18 μηνών αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, πριν από την τελική έξοδο. Ακόμα, θα ζητείται από εταιρίες που πρόκειται να εισαχθούν στο Χ.Α. να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους κατά δυο ή τρεις φορές.

    [13] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (10:40 UTC+2)

    Στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και τις 14 Νοεμβρίου θα διατίθενται στο επενδυτικό κοινό τα τρία νέα προϊόντα της σειράς «κεφάλαιο plus» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ).

    Πρόκειται για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις που παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τα απλά καταθετικά προϊόντα, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών δεικτών που συνδέονται με την επένδυση. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 14.500 ευρώ, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση της διοίκηση της ΕΤΕ.

    Τα χαρακτηριστικά των νέων αυτών επενδυτικών προϊόντων συνοψίζονται στα εξής:

    "ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS EUR/USD UP OR DOWN"

    Πρόκειται για επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την ισοτιμία του ευρώ, έναντι του δολαρίου των Η.Π.Α. Το προϊόν έχει διάρκεια 2 μήνες, με έναρξη την 17η Νοεμβρίου του 2003 και λήξη την 16η Ιανουαρίου του 2004.

    Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη) της τάξης του 4% εάν την 15/1/2004 η ισοτιμία EUR/USD (όπως δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15:30 ώρα Ελλάδος) είναι μεγαλύτερη (άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου) κατά 4% τουλάχιστον ή μικρότερη (πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου) κατά 4% τουλάχιστον σε σύγκριση με την αντίστοιχη ισοτιμία κατά την έναρξη του προϊόντος ή 0,50% (ελάχιστη εγγυημένη απόδοση) σε κάθε άλλη περίπτωση.

    "ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS FTSE UP 5%"

    Πρόκειται για επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE/ASE-20. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 2 μήνες, με έναρξη την 17η Νοεμβρίου του 2003 και λήξη την 16η Ιανουαρίου του 2004.

    Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη) της τάξης του 5% αν η τιμή κλεισίματος του δείκτη FTSE/ASE-20 την 15/1/2004 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της ημερομηνίας έναρξης κατά 5% τουλάχιστον.

    "ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS FTSE ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ"

    Πρόκειται για επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με τη μέση άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE/ASE-20. Η διάρκεια του προϊόντος είναι 2 έτη, με έναρξη την 17η Νοεμβρίου του 2003 και λήξη την 18η Νοεμβρίου του 2005.

    Ο επενδυτής λαμβάνει απόδοση (στη λήξη) η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή κατά 40% στη μέση άνοδο του δείκτη FTSE/ASE-20 κατά τη διάρκεια του προϊόντος και επιπλέον 0,50% εγγυημένη ετήσια απόδοση που θα καταβληθεί στις 17/11/2004 και στη λήξη του προϊόντος

    [14] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2003 (14:58 UTC+2)

    Την ανάγκη η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα και να εκφράσουν μια διαφορετική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποδείξουν τη θέλησή τους.

    Ο κ. Μαυρονικόλας, ύστερα από την τελετή εορτασμού του προστάτη της πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Λακατάμια, τόνισε ότι η Αεροπορία αποτελεί ένα από τα σώματα της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι ''λογικό να αναμένουμε να ενισχυθεί''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΡΕΠΠΑΣ:ΤΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 8 Νοεμβρίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ''κάθε τέχνασμα, κάθε παραπλανητικό ή αποπροσανατολιστικό χειρισμό'' που μπορεί να γίνει από την τουρκική πλευρά, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας.

    Οπως διευκρίνισε, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συζητηθεί το Κυπριακό επί της ουσίας, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσής του.

    Το Κυπριακό, όπως τόνισε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλος, ''είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 8 Νοεμβρίου 2003 (14:01 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν θα στείλει τελικά στρατεύματα στο Ιράκ, όπως μετέδωσαν οι τουρκικές τηλεοράσεις.

    Όπως επισήμανε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχαν χθες το βράδυ,ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ με τον Αμερικανό συνάδελφό του, Κόλιν Πάουελ.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τύραννα, 8 Νοεμβρίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Οι σημερινοί τίτλοι του αλβανικού τύπου, έχουν ως εξής:

    ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ:"ΝΑΝΟ ΦΥΓΕ"

    ΡΙΛΙΝΤΙΑ DEMOCRATICE:"Ολοι εναντιόν του πρωθυπουργου Νανο"

    ΓΚΑΖΕΤΑ ΣΚΙΠΤΑΡΕ:ΕΕ:"Η κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπονομεύει την υπογραφή συμφωνία σύνεσης και σταθερότητας"

    ΤΕΜΑ:"Τον κωδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πριέντε για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία"

    ALBANIA:"Κλιμακώνεται η κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα"

    Κ.Λ

    [18] ΕΕ:Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τύραννα, 8 Νοεμβρίου 2003 (12:24 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Κλέαρχου Λιάτη,

    Η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΡεινΧαρντ Πριέντε, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την αλβανική αντιπροσωπεία για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης και σταθερότητας, αλλά και η κυβερνητική κρίση, αποτελούν τα βασικά θέματα της σημερινής αλβανικής ειδησεογραφίας.

    Ο κ. Πριέντε στο τέλος των διαπραγματεύσεων, με την αλβανική αντιπροσωπεία επίστησε την προσοχή της αλβανικής κυβέρνησης στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως διευκρίνισε η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή τους, υπονομεύει την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθερότητας μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, οι εσωτερικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα και κυρίως η τελευταία κυβερνητική κρίση, φρενάρουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες και πραγματοποιούνται με βραδείς ρυθμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολιτικούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σταματήσουν τον πόλεμο, καθώς όπως διευκρίνισε βλάπτει σοβαρά όχι μόνο τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και γενικότερα το πολιτικό κλίμα της Αλβανίας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πριέντε ο αλβανικός τύπος αναφέρει ότι η ΕΕ έδωσε ένα σοβαρό χαστούκι στον πρωθυπουργό Νάνο.

    Η ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ γράφει ότι η αποστολή της ΕΕ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Νάνο να κυβερνήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ η εφημερίδα ΣΤΟ γράφει ότι ο πρωθυπουργός Νάνο με τη λανθασμένη πολιτική του κρατάει όμηρο την ανάπτυξη της Αλβανίας.

    Η εφημερίδα Ριλίντια Democratice αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μπερίσα, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Νάνο πρέπει να παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχει ως στόχο την προετοιμασία της χώρας για πρόωρες εκλογές.

    Ο σημερινός τύπος αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις των πολιτικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης.

    Η Κόχα Γιον αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεντάνι, δήμαρχος των Τυράννων, Έντι Ράμα και είκοσι βουλευτές της αριστεράς εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Νάνο.

    [19] Η DREAM TEAM ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Μαδρίτη, 8 Νοεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Δέκα χρόνια μετά το ιστορικό παιχνίδι στο Τορόντο, η dream team θα βρεθεί στο δρόμο της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 2004 στην Αθήνα, όπως προέκυψε από την κλήρωση του Ολυμπιακού τουρνουά που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη.

    Ειδικότερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συμμετάσχει στο β` όμιλο, με αντιπάλους τις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ (1η στο παναμερικανικό πρωτάθλημα 2003), Λιθουανίας (1η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2003), Αυστραλίας (1η στο Πρωτάθλημα Ωκεανίας 2003), Πουέρτο Ρίκο (3η στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2003) και Ανγκόλας (1η στο Πρωτάθλημα Αφρικής 2003).

    Οι προκριματικοί αγώνες, βάσει του προγραμματισμού, πρόκειται να διεξαχθούν στο κλειστό του Ελληνικού, χωρητικότητας 15.600 θεατών και οι προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί αγώνες στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, χωρητικότητας 19.200 θεατών. Το τζάμπολ του Ολυμπιακού τουρνουά θα γίνει στις 14 Αυγούστου 2004 και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα.

    Οι όμιλοι του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ ανδρών έχουν ως εξής:

    Α` Ομιλος

    Ισπανία

    Κίνα

    Ν. Ζηλανδία

    Αργεντινή

    Ιταλία

    Σερβία/Μαυροβούνιο

    Β` Ομιλος

    Ελλάδα

    Λιθουανία

    Αυστραλία

    Ανγκόλα 

    Πουέρτο Ρίκο

    ΗΠΑ

    Οι τέσσερις πρώτοι κάθε γκρουπ θα πάρουν την πρόκριση για τα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά. 

    Το πρόγραμμα:

    15 Αυγούστου

    Α` Ομιλος

    Ιταλία-Ν. Ζηλανδία

    Κίνα-Ισπανία

    Αργεντινή-Σερβία/Μαυροβούνιο

    Β` Ομιλος

    Ελλάδα-Αυστραλία

    Ανγκόλα-Λιθουανία

    Πουέρτο Ρίκο-ΗΠΑ

    17 Αυγούστου

    Α` Ομιλος

    Ν. Ζηλανδία-Κίνα

    Σερβία/Μαυροβούνιο-Ιταλία

    Ισπανία-Αργεντινή

    Β` Ομιλος

    Αυστραλία-Ανγκόλα

    ΗΠΑ-Ελλάδα

    Λιθουανία-Πουέρτο Ρίκο

    19 Αυγούστου

    Α` Ομιλος

    Σερβία/Μαυροβούνιο-Ν. Ζηλανδία

    Αργεντινή-Κίνα

    Ιταλία-Ισπανία

    Β` Ομιλος

    ΗΠΑ-Αυστραλία

    Πουέρτο Ρίκο-Ανγκόλα

    Ελλάδα-Λιθουανία

    21 Αυγούστου

    Α` Ομιλος

    Ν. Ζηλανδία-Αργεντινή

    Ισπανία-Σερβία/Μαυροβούνιο

    Κίνα-Ιταλία

    Β` Ομιλος

    Αυστραλία-Πουέρτο Ρίκο

    Λιθουανία-ΗΠΑ

    Ανγκόλα-Ελλάδα

    23 Αυγούστου

    Α` Ομιλος

    Ισπανία-Ν. Ζηλανδία

    Ιταλία-Αργεντινή

    Σερβία/Μαυροβούνιο-Κίνα

    Β` Ομιλος

    Λιθουανία-Αυστραλία

    Ελλάδα-Πουέρτο Ρίκο

    ΗΠΑ-Ανγκόλα

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

    Α1-Β4

    Β2-Α3

    Β1-Α4

    Α2-Β3

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Με το προεδρείο του Γυμναστικού Συλλόγου Δράμας «Δόξα», θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά από αίτημα των εκπροσώπων του βορειοελλαδικού ιστορικού συλλόγου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του ΔΗΚΚΙ η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του κινήματος στην Αθήνα, στις 2.30΄το μεσημέρι.

    [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (11:29 UTC+2)

    Το αυριανό ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α1 του μπάσκετ ανδρών. Η "Ένωση" θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά κι απ' την πλευρά του ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώρεια για άλλη βαυμολογική απώλεια.

    Το αήττητο (αλλά μ' έναν αγώνα λιγότερο) Μαρούσι υποδέχεται σήμερα το πάντα αξιόμαχο Περιστέρι, ενώ κι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει εύκολο έργο με αντίπαλο τον Άρη.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις:

    Σήμερα: Ηρακλής - Ηράκλειο (4.30 μ.μ.), Ιωνικός ΝΦ - Πανιώνιος (5.00 μ.μ.), Μαρούσι - Περιστέρι (7.00 μ.μ.), Ηλυσιακός - Απόλλων Π. (7.00 μ.μ.).

    Αύριο: Παναθηναϊκός - Άρης (4.00 μ.μ.), Μακεδονικός - ΠΑΟΚ (5.00 μ.μ.), Ολυμπιακός - ΑΕΚ (7.00 μ.μ.).

    [22] ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (11:28 UTC+2)

    Το ντέρμπι Ηρακλή Ολυμπιακού δεσπόζει στην αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής, καθώς η παραμονή του Ολυμπιακού στην κορυφή της βαθμολογίας περνάει από τη Νέα Ευκαρπία.

    Οι "ερυθρόλευκοι", με πολύ καλή ψυχολογία μετά τον θρίαμβο επι της Γαλατασαράι, αντιμετωπίζουν τον Ηρακλή και θέλουν να φύγουν με τους τρεις βαθμούς της νίκης, ενόψει και του αγώνα ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό της επόμενης αγωνιστικής.

    Τη νίκη θα επιδιώξει κι ο "Γηραιός", όπως πάντοτε στους εντός έδρας αγώνες του ανεξαρτήτως αντιπάλου.

    Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Άρη, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ιωνικό στη Νεάπολη, ενώ η ΑΕΚ στην κοινή τους έδρα τον Ακράτητο. Σήμερα διεξάγεται στον Κορυδαλλό το ματς με το οποίο ανοίγει η αυλαία κι η Προοδευτική υποδέχεται την Καλλιθέα, με τις δύο αντιπάλους να επιθυμούν αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα της νίκης, για να "αναπνεύσουν" βαθμολογικά.

    Το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδώσεις της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής είναι:

    Σήμερα: Προοδευτική-Καλλιθέα (7.00 μ.μ. ΝΕΤ).

    Αύριο: Ξάνθη - Αιγάλεω (3.00 μ.μ.), Πανηλειακός - ΟΦΗ (3.00 μ.μ.), Πανιώνιος - Χαλκηδόνα (5.00 μ.μ.), Παναθηναϊκός - Άρης (6.00 μ.μ. Supersport), Ηρακλής - Ολυμπιακός (6.30 μ.μ. NET), Ιωνικός - ΠΑΟΚ (7.00 μ.μ. Supersport), Ακράτητος - ΑΕΚ (8.00 Supersport).

    [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (09:09 UTC+2)

    Δέκα εννέα χρόνια μετά, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 1ο Κλειστό Τουρνουά Σκάκι, στο διάστημα απο τη Δευτέρα έως και τις 19 Νοεμβρίου, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη), με παράλληλη παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής του Νικόλαου Σφήκα με θέμα «Η μεταφυσική στο σκάκι».

    Το 1984 ήταν η τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε κλειστό τουρνουά σκάκι στη Θεσσαλονίκη. Το κλειστό τουρνουά θα πραγματοποιηθεί με το ελβετικό σύστημα αγώνων με σύστημα 9 γύρων (10 Παίκτες με παροχή νόρμας GM & IM) και κανονισμούς FIDE & ΕΣΟ.

    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και ανοιχτό τουρνουά όπου θα συμμετέχουν έως 30 αθλητές από τους οποίους θα πρέπει τα 2/3 τουλάχιστον να διαθέτουν διεθνές ELO. Θα συμμετέχουν ΟΜ και ΥΜ ώστε και το τουρνουά να παρέχει νόρμες ΟΜ και ΥΜ.

    Την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 7.00 το βράδυ θα προηγηθούν των εγκαινίων της έκθεσης του Νικόλαου Σφήκα, τρεις διαλέξεις με θέμα το σκάκι:

    Α) «Η Τέχνη στο σκάκι» από τον συγγραφέα ψυχολόγο, προπονητή Κουρουνάκη Ηλία

    Β) «Το σκάκι στην Τέχνη» του ζωγράφου σκακιστή Νικόλαου Σφήκα

    Γ) «Το σκάκι στη κοινωνία» του προέδρου της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Μαστροβασίλη.

    Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων από τον πρωταθλητή Ελλάδας στο καλλιτεχνικό σκάκι, Κωνσταντίνο Πρέντο

    [24] ΗΠΑ:ΔΥΟ ΕΚ. $ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΕΪΛΟΡ

    Λονδίνο, 8 Νοεμβρίου 2003 (16:10 UTC+2)

    Πληροφορίες από την Νιγηρία αναφέρουν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχουν εισβάλλει στο κρησφύγετο του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ.

    Στόχος τους είναι η σύλληψη του Τέιλορ ο οποίος αυτοεξορίστηκε στην Νιγηρία.

    Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του πρώην δικτάτορα της Λιβερίας καθώς και 2 εκατ. δολ. αμοιβή σε όποιον τον συλλάβει.

    Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την παραπομπή του Τσάρλς Τέιλορ για εγκλήματα πολέμου σε ειδικό δικαστήριο που θα εκδικάσει εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην Σιέρα Λεόνε, στην διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

    Ο Τέιλορ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Λιβερίας μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον

    [25] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

    Βαγδάτη, 8 Νοεμβρίου 2003 (15:54 UTC+2)

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβουλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη υλοποιήσει το σχέδιο αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ, μετέδωσε το BBC.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, Κούρδος Χοσνυάρ Ζεμπάρι χαρακτήρισε την απόφαση ρεαλιστική που θα συνεισφέρει στην συνέχιση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινωσε ότι η αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας υπαγορεύθηκε από την έντονη αντίδραση που προκάλεσε, κυρίως, στους Κούρδους του Ιράκ, το ενδεχόμενο αποστολής τουρκων στρατιωτών.

    «Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση, την εθνοσυνέλευση και τον τουρκικό λαό για την προσφορά τους να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στην παρούσα φάση όμως δεν μπορεί να γίνει η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ», είπε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Χουσείν Ντιριόζ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναθεώρησε την απόφασή της, μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον αμερικανό ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.

    «Είχαμε κάνει σαφές εξ αρχής ότι δεν ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι ούτως ή άλλως. Πρόθεσή μας ήταν να στείλουμε στρατεύματα εάν η συνεισφορά μας εθεωρείτο χρήσιμη.Είδαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και μεταβάλλαμε την απόφασή μας», δηλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι παρελθόν ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι οι στρατιώτες της θα πήγαιναν στο Ιράκ.

    «Το ότι το κοινοβούλιο μας εξουσιοδότησε δεν σήμαινε απαραιτήτως ότι θα στέλναμε στρατεύματα».

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός σταμάτησε τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτών στο Ιράκ.

    [26] ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΠΛΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Λονδίνο, 8 Νοεμβρίου 2003 (15:38 UTC+2)

    Έως και 50.000 δολ. διοχετεύονταν κάθε μήνα, από τα ταμεία της παλαιστινιακής αρχής σε επίλεκτα μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακτσά, μια ένοπλη ομάδα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα πριν από 2.5 χρόνια αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

    Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αποκαλύπτει ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν μια απόπειρα να αποτραπούν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι παρόλο που η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ήταν ιδέα του Γιάσερ Αραφάτ, εν τούτοις ο παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν γνώστης της υπόθεσης.

    Ωστόσο, παρά την χρηματοδότησή της η οργάνωση δεν κήρυξε εκεχειρία και όπως είπε στο BBC ένα ηγετικό της στέλεχος, ο κ. Αραφάτ δεν τους ζήτησε ποτέ να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε δημοσίως τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.

    [27] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2003 (09:42 UTC+2)

    Μεγάλο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 χρόνων από το θάνατό του.

    Η διοργάνωση είναι της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, ενώ το αφιέρωμα θα συμπληρώσει ένα πρόγραμμα παραγωγής CD-ROM, CD ήχου και ειδικών εκδόσεων.

    Το αφιέρωμα με τίτλο «Καβάφης: Ο κόσμος του και οι εικαστικές μορφές της εποχής του» είναι μία έκθεση στην οποία παρουσιάζονται προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα του Αλεξανδρινού ποιητή και 90 εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν σύγχρονοί του καλλιτέχνες.

    Στο φουαγιέ του ΜΜΑ θα δημιουργηθεί ένα δωμάτιο, όπου οι επισκέπτες μπορεί να δουν το γραφείο του, την βιβλιοθήκη και σειρά άλλων προσωπικών αντικειμένων. Στο εικαστικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα ζωγράφων που δημιούργησαν όσο ο Kωνσταντίνος Kαβάφης ήταν στη ζωή, καθώς και τη σχέση τους με την Aλεξάνδρεια.

    Πρόκειται για τους καλλιτέχνες: Χαρίκλεια Αλεξανδρίδου, Γεώργιο Γουναρόπουλο, Νικόλαο Γώγο, Τάκη Καλμούχο, Γιάννη Κεφαλληνό, Δημήτριο Λίτσα, Κωνσταντίνο Μαλέα, Μίκη Ματσάκη, Ευθύμιο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Παρθένη, Παύλο Προσαλέντη, Θεόδωρο Ράλλη, Συμεών Σαββίδη, Σπυρίδων Σκαρβέλλη, Σοφό, Περικλή Τσιριγώτη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία.

    Το εκδοτικό πρόγραμμα αφορά:

    - η ηλεκτρονική δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) έκδοση ενός μοναδικού στο είδος του CD-ROM με τίτλο "K.Π. Kαβάφης: O άνθρωπος και η Εποχή του" (Εκδόσεις Ερμής),

    - η έκδοση ενός τόμου καταλόγου βιβλιοθήκης Kαβάφη από το αρχείο Καβάφη (εκδόσεις Ερμής),

    - η έκδοση τόμου πεζών Kαβάφη (εκδόσεις Ίκαρος), σε φιλολογική επιμέλεια Μιχάλη Πιερή,

    - η έκδοση τόμου ποιημάτων Kαβάφη μεταφρασμένων στα αγγλικά από τον αδελφό του, Iωάννη Kαβάφη, στις αρχές του 20ού αιώνα (εκδόσεις Ίκαρος) και

    - η έκδοση ενός CD ήχου (διπλό) με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγήματος του Kαβάφη από τον Γ.Π. Σαββίδη (Λέσχη του Δίσκου - Εκδόσεις Λέσχη).

    [28] ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2003 (09:40 UTC+2)

    "Jazzologies" είναι ο τίτλος της συναυλίας, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αύριο και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους νέους στη τζαζ μουσική.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από την Αθηναϊκή Ορχήστρα Τζαζ, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα, κατά την οποία θα παρουσιαστούν δέκα γνωστά έργα, αντιπροσωπευτικά για την εξέλιξη του μουσικού αυτού είδους.

    Τα έργα που θα ερμηνευτούν είναι τα εξής:

    - Azulito των Paquito D' Rivera και Claudio Roditi

    - Big Dipper του Thad Jones

    - Take the "A" Train των Duke Ellington και Billy Strayhorn

    - In the Mood του Joe Garland (σε διασκευή G. Miller)

    - The Children of Sanchez του Chuck Mangione

    - Snakes του M. Miller

    - Sussudio του Phil Collins (σε διασκευή Mike Barone)

    - Always and Forever του Pat Metheny

    - Snow Samba των D' Rivera και Roditi

    - Things ain't what they used to be των Mercer Ellington και Ted Persons

    Τις επόμενες δύο ημέρες, 10 και 11 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη συναυλίες αφιερωμένες στους τρεις μεγάλους συνθέτες της τζαζ μουσικής Duke Ellington, Count Basie και Stan Kenton.

    Για το αφιέρωμα αυτό θα ερμηνευτούν τα έργα:

    - Take the "A" Train των Duke Ellington και Billy Strayhorn

    - Don't get around much any more του Duke Ellington

    - Satin Doll, In a sentimental mood, It don't mean a thing των Duke Ellington και Billy Strayhorn

    - Bubbles, Goin' to Chicago, Muttnik του Count Basie

    - Eager Beaver, 23oN/82oW των Stan Kenton και William Russo

    - Kenton Medley του Count Basie


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 November 2003 - 19:13:43 UTC