Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΦΡΑΤΙΝΙ: "ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ" Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ
  • [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ HELEXPO
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ
  • [05] EΠΙΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ
  • [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [09] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΕΙ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ HELEXPO- ΔΕΘ
  • [11] ΣYΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ
  • [12] ΤΟ PLACEMENT ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ "ΒΟΜΒΑ" ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
  • [16] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ Ο Λ. ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΞ. ΓΙΑ ΧΑΛΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΠΑΛΗ: ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ
  • [20] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Δ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  • [22] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Β. ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΤΟ SPORTS ILLUSTRATED
  • [23] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/
  • [24] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [26] ΜΠΡΕΜΕΡ: "ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ
  • [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΕΙ
  • [28] Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [30] ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"
  • [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [32] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  • [33] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΠ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 12 Νοεμβρίου 2003 (10:38 UTC+2)

    Τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι αλλά και υπερσύγχρονα σιδηροδρομικά δίκτυα, που την κατασκευή τους υιοθέτησε η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, θα αλλάξουν τελείως το χάρτη της Ελλάδος, διευκολύνοντας στο έπακρο την πρόσβαση της χώρας στα Βαλκάνια και τον Ευρωπαϊκό χώρο. Την κατασκευή τους, υιοθέτησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από ένα κατάλογο 56 μεγάλων έργων υποδομών, στις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την έρευνα, που θα υποβάλει για έγκριση στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Kορυφής του Δεκεμβρίου, προκειμένου η εκτέλεσή τους να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό.

    Mεταξύ αυτών των 56 μεγάλων έργων, που τα περισσότερα έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα, ενδιαφέρουν δηλαδή δύο ή περισσότερες κοινοτικές (ή τρίτες) χώρες, περιλαμβάνονται και τρία μεγάλα έργα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Για την Eλλάδα, τα έργα άμεσης προτεραιότητας, που την υλοποίησή τους προτείνει η Kομισιόν, είναι:

    -O πολλαπλός αυτοκινητόδρομος Hγουμενίτσας - Πάτρας - Aθήνας - Σόφιας - Bουδαπέστης. Πρόκειται για έργα που έχουν ήδη αρχίσει από το 1996 και θα συνεχισθούν για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2008 για τη σύνδεση Aθήνας - Bουλγαρίας και μέχρι το 2010 για τη σύνδεση ελληνοβουλγαρικών συνόρων - Σόφιας. Oι πρόσθετες επενδύσεις για μεν την πρώτη σύνδεση ανέρχονται στο 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ, για τη δεύτερη στα 675 εκατ. ευρώ.

    -Για τον οδικό - σιδηροδρομικό - θαλάσσιο άξονα Iονίου - Aδριατικής, η Kομισιόν δεν προβλέπει την άμεση έναρξη κάποιου έργου και δεν προτείνει σχετική χρηματοδότηση.

    -Aντίθετα, προβλέπεται η σύνδεση για την παροχή ή λήψη ηλεκτρικού ρεύματος από και προς την Eλλάδα και από και προς τα Bαλκάνια, σε συνεργασία με την Tουρκία, κόστους 50 εκατ. ευρώ. Tα έργα αρχίζουν μέσα στο 2004 για να ολοκληρωθούν το 2006.

    [02] ΦΡΑΤΙΝΙ: "ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ" Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ

    Ρώμη, 12 Νοεμβρίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Η επίθεση στη Νασιρίγια είναι μια ''δολοφονία που στρέφεται εναντίον του συνόλου της διεθνούς κοινότητας'', δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    ''Πρόκειται για μια απαίσια πράξη που δεν πλήττει μόνο τους θαρραλέους καραμπινιέρους μας, αλλά μια δολοφονία που στρέφεται εναντίον της διεθνούς κοινότητας που έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας για το Ιράκ και για τον ιρακινό λαό'', επισημαίνει ο Φρατίνι σε ανακοίνωσή του.

    ''Αυτή η τρομερή και άθλια επίθεση δεν θα αναγκάσει την Ιταλία να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά με την οποία μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας'', τόνισε ο Ιταλός υπουργός και πρόσθεσε πως ''οι ιταλοί στρατιωτικοί έφτασαν στη Νασιρίγια με πνεύμα αυτοθυσίας και για να εκτελέσουν μια ειρηνευτική αποστολή που θα βοηθήσει τον ιρακινό λαό''.

    ''Ηρθε η ώρα να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σταθερότητα για να εξαλείψουμε τη διεθνή τρομοκρατία'', δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβένρησης Τζιανφράνκο Φίνι.

    Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι στο οποίο καταδικάζει την ''άθλια επίθεση''.

    [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Helexpo AE, που τοποθετούνται μετά από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης.

    Συγκεκριμένα, ως μέλη του Δ.Σ. τοποθετούνται ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Φανή Βαβύλη, ο πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος του τμήματος κατασκευών έργων του ΟΛΘ, Μανώλης Μιχαηλίδης, ο δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω Παναγιώτης Κουτλής, ο χημικός Μηχανικός και διευθυντής Βορείου Ελλάδος της εταιρίας Πληροφορική ACE-Hellas Δημήτρης Λυκάρτσης, ο αρχιτέκτων μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της Magnomin, Rentina AE, Αστέριος Μεταξιώτης, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σπυρίδων Φλούδας, ο χημικός και μηχανικός στα Ελληνικά Πετρέλαια, Αλέξανδρος Λογοθετίδης και ο αρχιτέκτων μηχανικός και ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Αναστάσιος Βασιλόπουλος.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί αύριο σε σώμα. Ο βασικός μέτοχος προτείνει στα μέλη του Δ.Σ. της Helexpo την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον κ.Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος και θα τα ασκεί αμισθί λόγω της ιδιότητάς του ως αντιπρυτάνεως του ΔΠΘ. Για τη θέση αντιπροέδρου προτείνεται η κ.Βαβύλη και για εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου ο κ.Μιχαηλίδης.

    Εξάλλου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης τις επόμενες ημέρες θα ορισθούν ως πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ ο δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Μανώλης Τρικούκης και ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΘ στη θέση του παραιτηθέντος εντεταλμένου συμβούλου, ο οικονομολόγος και διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, Χαράλαμπος Ξανθόπουλος. Η σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΘ παραμένει κατά το υπόλοιπο μέρος ως έχει.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (14:13 UTC+2)

    Το απόγευμα θα συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος με τους Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Σπάρτης Ευστάθιο, οι οποίοι αύριο θα μεταβούν στο Φανάρι προκειμένου να μεταφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών.

    Το θέμα αυτό συζητήθηκε και σήμερα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Ειδικότερα ενεκρίθη το κείμενο της επιστολής προς το Πατριαρχείο όπου εξηγείται η απόφαση της Ιεραρχίας.

    [05] EΠΙΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Δύο χιλιάδες τίτλοι κυριότητας αναδασμού στα Βασιλικά επιδόθηκαν σήμερα από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Βοηθό Νομάρχη Γιάννη Μπίκο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλικών.

    Η επίδοση των τίτλων κυριότητας στους κτηματίες της περιοχής γίνεται ύστερα από την ολοκλήρωση της α' φάσης του αναδασμού. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε 2000 τίτλους κυριότητας και από αυτήν θα ευεργετηθούν εκατοντάδες οικογένειες. Η Β' φάση του αναδασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

    Ο κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε την επίδοση των τίτλων κυριότητας στους κτηματίες του αναδασμού ως κορυφαία στιγμή μιας μακρόχρονης και επίπονης διαδικασίας. «Ο αναδασμός Βασιλικών είναι σήμερα μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Όπως δεν αμφισβητούνται τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ιδιοκτητών και του τόπου» είπε ο νομάρχης.

    Παράλληλα σημείωσε ότι ο αναδασμός των Βασιλικών ήταν από τους δυσκολότερους στην Ελλάδα, λόγω της ιδιομορφίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, και της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής που αλλοίωσε τον αγροτικό χαρακτήρα των κτημάτων.

    Από την πλευρά του ο βοηθός Νομάρχη Γιάννης Μπίκος επισήμανε ότι στον αναδασμό αυτόν εντάχθηκαν 14.000 στρέμματα περίπου, που ανήκουν σε 1.500 κτηματίες για τους οποίους εκδόθηκαν και οι 2.040 τίτλοι κυριότητας, που επιδίδονται σήμερα. Παράλληλα σημείωσε τη θετική επίδραση που είχαν τα στοιχεία του αναδασμού στην διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, απαλλάσσοντας τους κτηματίες από τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις.

    Ο κ. Μπίκος γνωστοποίησε ότι ήδη, κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος αναδασμός για το υπόλοιπο αγρόκτημα Βασιλικών που θα περιλαμβάνει 7.000 στρέμματα. Στα πλαίσια αυτού του νέου αναδασμού και των παράλληλων έργων που θα εκτελεστούν προγραμματίστηκε και η κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου για την προστασία του οικισμού των καλλιεργειών.

    «Καταβάλλεται προσπάθεια να εκτελεστεί το έργο αυτό, αρχικού προϋπολογισμού 400.000.000 δρχ. (1.173.881,14 ευρώ) που χρηματοδοτείται από το Γ' Κ.Π.Σ.» είπε ο βοηθός νομάρχη.

    [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Οι ισχυρές περιφέρειες σε όλη τη χώρα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο Γραμματέας του Κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνδιάσκεψη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα.

    Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται άλλη μία τετραετία για να πάμε ως κοινωνία πιο μπροστά, πιο ψηλά και ταχύτερα για να προλάβουμε τις διεθνείς εξελίξεις, είπε.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι σύγχρονη Ελλάδα χωρίς τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ σημαίνει έλλειψη προγραμματισμού, αποφάσεις που υπονομεύσουν κατακτήσεις και επιτεύγματα που με κόπο κερδήθηκαν την τελευταία δεκαετία, σημαίνει λαϊκισμό και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών.

    Επισήμανε ότι πρέπει να απορριφθεί ο δρόμος της συντήρησης, ο δρόμος των πολλών ευκαιριών στους λίγους και να ακολουθηθεί ο δρόμος των σύγχρονων Σοσιαλιστών, της διεύρυνσης των ευκαιριών με ισονομία και ισότητα.

    «Το δίλημμα είναι: Μπροστά ή πίσω; Και η απάντησή μας: Μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο προς μια κατεύθυνση. Και σίγουρα όχι προς τα πίσω. Η επιλογή είναι μία: Αδιαπραγμάτευτα μπροστά για μια Ελλάδα της προόδου και της αλλαγής», υπογράμμισε.

    "Σήμερα, το 2003, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και μόλις αρχίζει να συνέρχεται, η δική μας οικονομία έχει ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης. Μπορούμε έτσι να θέσουμε έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο για τα επόμενα χρόνια. Μια προοδευτική διακυβέρνηση με ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ενα μέλλον δίκαιο για όλους", σημείωσε.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα του 2004 2008, είναι ο στόχος για ισχυρές περιφέρειες σε όλη την επικράτεια, η μείωση, η εξάλειψη, των ανισοτήτων εντός και εκτός των ελληνικών περιφερειών.

    Ο στόχος, της πλήρους απασχόλησης ανά περιφέρεια, με ολοκληρωμένα και ανταγωνιστικά προγράμματα επενδύσεων και με συγκεκριμένες ενισχύσεις των υποδομών σε κάθε περιοχή της χώρας, σημείωσε.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν πέντε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες συντείνουν στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει πραγματοποιήσει αδιαμφισβήτητο έργο: η φορολογική πολιτική, τα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τα θεσμικά μέτρα για την ενίσχυση κυρίως της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η μεγάλη προσπάθεια τόνωσης των εξαγωγών της χώρας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την άνοδο του αναπτυξιακού επιπέδου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    [07] ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Με τον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Zhang Zhigun και τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Zhaoxing συναντήθηκε σήμερα η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επικεφαλής διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι επαφές αυτές απέδειξαν ότι έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα εξαιρετικό μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και ένα κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων. Παράλληλα γνωστοποίησε την απόφαση αδελφοποίησης της Αθήνας και του Πεκίνο και σχολίασε πως οι δύο πόλεις έχουν κάθε λόγο να κάνουν την κίνηση αυτή, αφού είναι δύο Ολυμπιακές πόλεις, που ετοιμάζονται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    «Πιστεύω πως απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια συνεργασίας με την Κίνα σε όλους τους τομείς. Το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας είναι ισχυρό και μετέφερα κι εγώ με τη σειρά μου το ελληνικό ενδιαφέρον, για μια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία" πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος παρατήρησε ότι τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς στην Ελλάδα προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Συγκεκριμένα ανέφερε: "οι επαναλαμβανόμενες, για λόγους εντυπώσεων, αόριστες και γενικόλογες καταγγελίες της Ν.Δ. δεν χρήζουν καν σχολιασμού. Αν θέλουν να συζητήσουμε σοβαρά για συγκεκριμένα θέματα, με συγκεκριμένα στοιχεία, ιδού η Ρόδος ....."

    [09] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΤΕΙ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Κλειστό θα παραμείνει την Παρασκευή το ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ιδρύματος. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει.

    Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Ιωαννίδης, τόνισε ότι προκειμένου το Ίδρυμα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις απαιτούνται για το τρέχον έτος επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

    Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει ο Ενιαίος Σύλλογος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσει νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με αίτημα την πρόσθετη χρηματοδότηση του Ιδρύματος.

    Σήμερα, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε κατάληψη της κεντρικής πύλης του Ιδρύματος, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, που καλύπτουν το 70% των διδακτικών ωρών του ΤΕΙ, καταγγέλλουν την "εργασιακή ομηρία", την οποία υφίστανται, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο.

    [10] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ HELEXPO- ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Αύριο θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Helexpo, τη σύνθεση του οποίου αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του μετόχου -του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης- και ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Χάρης Καστανίδης.

    Οι αλλαγές που προαναγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από τη διαπίστωση επιζήμιων συσπειρώσεων και προσωπικών αντιδικιών στους κόλπους της διοίκησης, είναι ριζικές και αναμένεται να καθορίσουν και να επηρεάσουν τη λειτουργία του εκθεσιακού φορέα σε μία κρίσιμη περίοδο, ενόψει της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στην Helexpo κανένα από τα πρόσωπα του απελθόντος Δ.Σ. δεν διατηρεί τη θέση του, ενώ όσον αφορά στη ΔΕΘ το εύρος των μεταβολών περιορίζεται στην αλλαγή του προέδρου και του εντεταλμένου συμβούλου. Επίσης, Helexpo και ΔΕΘ αποκτούν μετά την ανασύνθεση των Δ.Σ. δύο προέδρους, τη στιγμή που μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη θέση κατείχε το ίδιο πρόσωπο και για τις δύο εταιρίες.

    Με δεδομένο ότι η Helexpo δεν είναι ΔΕΚΟ, ο βασικός μέτοχος δεν όρισε πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο, αλλά πρότεινε προς τα μέλη του Δ.Σ. -κατά την αυριανή πρώτη συνεδρίαση- την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Γεώργιο Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος θα τα ασκεί αμισθί, λόγω της ιδιότητάς του ως αντιπρυτάνεως του ΔΠΘ, την οποία και θα διατηρήσει με διευκόλυνση του πρυτανικού Συμβουλίου. Επίσης, για τη θέση αντιπροέδρου ο μέτοχος πρότεινε την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Φανή Βαβύλη, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον πολιτικό μηχανικό και προϊστάμενο του τμήματος κατασκευών έργων του ΟΛΘ, Μανώλη Μιχαηλίδη.

    Τα υπόλοιπα έξι νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. της Helexpo είναι ο δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω Παναγιώτης Κουτλής, ο χημικός Μηχανικός και διευθυντής Βορείου Ελλάδος της εταιρίας Πληροφορική ACE-Hellas Δημήτρης Λυκάρτσης, ο αρχιτέκτων μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της Magnomin, Rentina AE, Αστέριος Μεταξιώτης, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σπυρίδων Φλούδας, ο χημικός και μηχανικός στα Ελληνικά Πετρέλαια, Αλέξανδρος Λογοθετίδης και ο αρχιτέκτων μηχανικός και ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Αναστάσιος Βασιλόπουλος.

    Όσον αφορά στη ΔΕΘ ο κ.Καστανίδης ανακοίνωσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης τις επόμενες ημέρες θα ορισθούν ως πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ ο δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Μανώλης Τρικούκης και ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΘ στη θέση του παραιτηθέντος εντεταλμένου συμβούλου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, ο οικονομολόγος και διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, Χαράλαμπος Ξανθόπουλος, τα καθήκοντα του οποίου θα ορίσει το Δ.Σ. Η σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΘ παραμένει κατά το υπόλοιπο μέρος ως έχει.

    Ο κ.Καστανίδης, αναφερόμενος στις παραιτήσεις των κ.κ. Κουρτέση, Γερούκη και Αβραμόπουλου, τόνισε ότι η πρωτοβουλία τους διευκόλυνε την Κυβέρνηση και τους τιμά., ενώ ευχαρίστησε των προκάτοχό του στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, για την άτυπη παρέμβασή του, ώστε να ορισθούν στα νέα Δ.Σ. μέλη φορέων της πόλης.

    Περαιτέρω ο υπουργός, αναφερόμενος στις προοπτικές του εκθεσιακού φορέα, τόνισε ότι το «κλειδί» για την αναπτυξιακή του πορεία και την απόκτηση μιας νέας εκθεσιακής ταυτότητας περνάει μέσα από της Παγκόσμια Εκθεση EXPO 2008, ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση περί επανένωσης των Helexpo AE και ΔΕΘ ΑΕ δεν απαντά στο αναπτυξιακό πρόβλημα της έκθεσης.

    «Χρειαζόμαστε να δώσουμε περαιτέρω προοπτική στον εκθεσιακό φορέα. Αν δεν υπήρχε η ΕΧΡΟ θα ανακαλύπταμε λόγο για να δώσουμε αυτή την προοπτική», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα της Κυβέρνησης δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της Helexpo, ούτε θέμα επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου λόγω των επερχόμενων εκλογών.

    Όσον αφορά στην απόφαση της Κυβέρνησης για την ανασύνθεση των Δ.Σ. ο υπουργός τόνισε ότι ο χρόνος των εκλογών δεν αποτέλεσε κριτήριο, ενώ για τα κριτήρια επιλογής των νέων προσώπων είπε ότι μπορεί να τα αναζητήσει κανείς σε αυτό που συνοδεύει ως επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα το κάθε όνομα.

    Αναφερόμενος στα έργα και τις υποδομές που προβλέπονται και απαιτούνται στη Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση της ΕΧΡΟ, ο κ.Καστανίδης τόνισε ότι για το μετρό, πέραν των ειλλημμένων αποφάσεων που είναι ήδη γνωστές, σε πολύ λίγες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όσον αφορά στην εκτέλεση του έργου, ενώ για την υποθαλάσσια είπε ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

    Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2004 μαζί με τις υποψηφιότητες των δύο άλλων πόλεων, και μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθεί και ένα ειδικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την ταχύτητα εκτέλεσης των έργων.

    Σ.Α.

    [11] ΣYΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Συστάσεις να ακολουθήσουν συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική το 2004, αλλά και να αποφύγουν τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, προς τους διοικητές των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χ.Α., κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προέτρεψε για μηδενικές αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις που δημιουργούν αυτές στον πληθωρισμό.

    Σε περίπτωση που οι αυξήσεις καταστούν αναγκαίες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε να είναι περιορισμένες και πάντως κάτω του αναμενόμενου πληθωρισμού.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης προέτρεψε τους διοικητές των εισηγμένων στο Χ.Α. ΔΕΚΟ να "παγώσουν" στα φετινά επίπεδα το δανεισμό τους για το 2004.

    Εντός του τρέχοντος μήνα οι δύο πλευρές αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση, με θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ.

    [12] ΤΟ PLACEMENT ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (17:05 UTC+2)

    Απώλειες της τάξης του 0,60% κατέγραψε τελικά στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και διαμορφώθηκε στις 2.160,12 μονάδες, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα κυρίως στα βαριά χαρτιά.

    Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, υποχώρησε έως και το επίπεδο των 2.143,22 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.161,51 μονάδων.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσαν το placement της Deutsche Bank, που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες το δείκτη και το γεγονός ότι, προς το τέλος των συναλλαγών, απορροφήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι σημαντικές πιέσεις που δέχονταν μέχρι τότε επιμέρους κλαδικοί δείκτες, βελτιώνοντας, έτσι, αισθητά την τελική εικόνα του ΧΑ.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 125 εκατ. ευρώ ανήλθε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 16.818.979,64 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια το πιο σημαντικό ήταν αυτό του ΟΠΑΠ, ύψους 8.206.178,56 ευρώ, στα 10,76 ευρώ.

    Η απορρόφηση των πιέσεων είχε ως αποτέλεσμα να εξισορροπηθεί σχεδόν το «ισοζύγιο» πτωτικών - ανοδικών τίτλων. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 124 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 167 πτωτικών και 98 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Εριουργία 3Α (8,84%), Πετζετάκις (7,98%), ΑΝΕΚ (7,14%) και ALSINCO (7,07%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση σημείωσαν οι Rainbow Computer (9,72%) και της EFG Eurobank-Ergasias (7,27%).

    Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,11% και των ΕΛΠΕ, ενισχύθηκε μόλις κατά 0,56%, ενώ, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη που ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση, σημείωνε αρχικά αισθητή πτώση.

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,85%, έναντι απωλειών 0,58% για τον FTSE/ASE 140.

    Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 0,24% κατέγραψε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ο Mid 40 της μέσης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,10%. Η τελική εικόνα του ASE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες (-1,44%), αλλά και των τηλεπικοινωνιών (-1,05%).

    Μεταξύ των μετοχών που συγκροτούν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αισθητές απώλειες κατέγραψαν η μετοχή του ΟΤΕ (1,47%) και της Cosmote (1,14%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή άνοδο της τάξης του 1,96% σημείωσε ο τίτλος της Forthnet.

    Στον τραπεζικό κλάδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις, πέρα της EFG, δέχθηκαν οι μετοχές των Εγνατία (1,71%) και της Πειραιώς (1,67%). Ελεύθερη πτώση διέγραψε σήμερα η μετοχή της EFG Eurobank-Ergasias, η οποία υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 7,27% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 13,78 ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής απόφασης της Deutsche Bank, να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της EFG Eurobank-Ergasias, επηρέασε τη συνολική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική τράπεζα κατέχει σήμερα 29,2 εκατομμύρια μετοχές της Eurobank που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank προς το ΧΑ., η διάθεση θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (accelerated book building), η οποία ξεκίνησε σήμερα. Η Deutsche Bank είναι lead manager και bookrunner της έκδοσης και η EFG Eurobank Ergasias είναι joint lead manager και συντονιστής της - ιδιωτικής - τοποθέτησης στην Ελλάδα. Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της Deutsche Bank να αποχωρήσει από συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες εταιρίες.

    Στο μεταξύ, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, η '' Deutsche Bank'' διευκρινίζει ότι η πώληση του ποσοστού των μετοχών που κατείχε στη Eurobank, δε συνδέεται με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά με το στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους δείκτες. Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων και της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας, με τον πρώτο να ενισχύεται κατά 1,53% και το δεύτερο να καταγράφει κέρδη 1,06%. Στον κλάδο των εκδόσεων, ισχυρές τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΔΟΛ (3,92%) και της ΙΜΑΚΟ (3,08%).

    Κέρδη κατέγραψαν κατά σειρά και οι δείκτες των ασφαλειών (0,84%), των επενδύσεων (0,79%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,48%), των κατασκευαστικών (0,43%), του χονδρικού εμπορίου (0,39%), των διυλιστηρίων (0,34%), των βιομηχανιών (0,22%) και του λιανικού εμπορίου 90,07%).

    Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν κατά σειρά οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (0,95%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,74%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,61%), της πληροφορικής 90,59%), των βασικών μετάλλων (0,45%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,33%), των συμμετοχών (0,29%) και της παράλληλης αγοράς (0,22%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Από την πλευρά τους, οι αναλυτές προχώρησαν στη διαπίστωση ότι η Σοφοκλέους συντάσσεται πλέον με ευκολία στις πτωτικές τάσεις των ξένων αγορών, ροκανίζοντας τα κέρδη που κατέγραψε στην προηγούμενη εβδομάδα.

    Τα ενθαρρυντικά νέα από την πορεία των οικονομικών μεγεθών που ανακοινώνουν εισηγμένες για το 9μηνο του 2003, δε φαίνεται να επιδρούν θετικά στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των αναλυτών εμμένει στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω υποχώρησης.

    Η απουσία σημαντικών νέων, αλλά και η διάθεση διόρθωσης που έχει επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, επισημαίνουν, εξάλλου, και χρηματιστές.

    Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η ίδια εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος στα τρέχοντα επίπεδα. Πάντως, οι κινήσεις των θεσμικών, αλλά και η πορεία των ξένων αγορών παραμένουν σημαντικοί παράγοντες για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ.

    Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ξένοι θεσμικοί παραμένουν επιλεκτικοί αγοραστές, χωρίς ταυτόχρονα να παρατηρείται η ύπαρξη πρόθυμων πωλητών. Έτσι, διατύπωναν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής πτώσης της αγοράς, η οποία θα κινείται στους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών, μέχρι να υπάρξουν εκείνα τα νέα στοιχεία που θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση.

    Στο μεταξύ, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το επιχειρηματικό μέτωπο, αλλά και η πτωτική τάση που επικράτησε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα το δείκτη της Σοφοκλέους.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Η κίνηση απορρόφησης των παρόντων επιπέδων τιμών μετατράπηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σε υποχώρηση λόγω εξασθένισης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από την άνω λωρίδα Bollinger 50 περιόδων και η εξαιρετικά βραχυχρόνια ορμή έχει παρουσιάσει έντονα σημάδια κόπωσης.

    Κατά συνέπεια τα περιθώρια άμεσης ανοδικής κίνησης εξακολουθούν να εμφανίζονται περιορισμένα και οριοθετούνται στις 2.191 μονάδες και στην καλύτερη περίπτωση τις 2.202. Στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης οι 2.170 μονάδες είναι ένα πρώτο επίπεδο στήριξης και ακολουθούν οι 2.160 μονάδες.

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ "ΒΟΜΒΑ" ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (16:15 UTC+2)

    Η άμεση αποχώρηση της μεγάλης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank από τη μετοχική σύνθεση της Eurobank ανέτρεψε τα δεδομένα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οδήγησε το γενικό δείκτη σε σημαντικές απώλειες.

    Έτσι, ύστερα από μια, αρχικά, έντονα καθοδική συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι πιέσεις στους τίτλους υποχώρησαν αισθητά, ο γενικός δείκτης του ΧΑ κατέγραψε ζημίες σε πολλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,60% στις 2.160,12 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έδειξε σήμερα ότι δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν ανοδικά. Όμως, η αρχικά ήπια διόρθωσή του μετατράπηκε σε αισθητή πτώση, όταν ανακοινώθηκε το placement της Deutsche Bank.

    Τελικά, παρά τη μεγάλη υποχώρηση των πιέσεων κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, από τους 4 επιμέρους δείκτες της κεφαλαιοποίησης, οι δύο είχαν σήμερα αρνητικό πρόσημο, με το FTSE/ASE 20 να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες (0,85%) και το FTSE/ASE SmallCap 80 να έχει τα περισσότερα κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 0,24%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η εικόνα ήταν ανάλογη, καθώς και από τους συνολικά 22, οι 10 έκλεισαν τελικά με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν οι δείκτες των εταιριών εκδόσεων-εκτυπώσεων (+1,53%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+1,06). Με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν εκείνοι των τραπεζών (-1,44%) και των τηλεπικοινωνιών (-1,05%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, η απορρόφηση των πιέσεων που σημειώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης εξισορρόπησε σχεδόν το "ισοζύγιο". Τελικά, 171 μετοχές ήταν πτωτικές, 129 ανοδικές και 89 παρέμειναν στάσιμες.

    Σε υψηλότερο επίπεδο κυμάνθηκαν σήμερα οι συναλλαγές, σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ο τζίρος κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατ. ευρώ, πριν από την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και, τελικά, ο όγκος του ανήλθε στα 124.5 εκατ. ευρώ.

    Οι συνέπειες

    Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της (στο πλαίσιο αλλαγής του χαρτοφυλακίου της, όπως τόνισε η ίδια), να πουλήσει το μερίδιο 9,3% που κατέχει στη Eurobank ξεκινώντας από σήμερα τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding).

    Ως συνέπεια του placement αυτού, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών της αγοράς, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον τίτλο της Eurobank ήταν εύλογες και παρέσυραν σε καθοδική πορεία σχεδόν το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα χαρτιά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά διαμορφωνόταν στα 175.000 τεμάχια, με τη μετοχή της τράπεζας να υποχωρεί μέχρι και 7,15%. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, «δεδομένης της συγκυρίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια φυσιολογική συνεδρίαση».

    Συγκεκριμένα, πτωτικά κινήθηκαν την ίδια ώρα και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες, με σαφώς μικρότερες απώλειες, καθώς επίσης και οι περισσότερες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

    Από το αρνητικό κλίμα, που είχε διαμορφωθεί δεν κατόρθωσε να διαφύγει ούτε η μετοχή των ΕΛΠΕ, που κατέγραφε περιορισμένες απώλειες, παρά τα ανώτερα του αναμενόμενου αποτελέσματά του στο 9μηνο του 2003.

    Τα σχόλια

    Άλλωστε, η αιφνιδιαστική απόφαση των Γερμανών και η εξίσου αιφνιδιαστική, όσο και λιτή ανακοίνωση της Eurobank - όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς αναλυτές - δεν άφηναν πολλά περιθώρια για την πορεία του τίτλου, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης.

    Υπεύθυνοι χρηματιστηριακών γραφείων και αναλυτές τόνιζαν ότι «εναπόκειται πλέον στη διοίκηση της Eurobank να αποσυνδέσει τα τεκταινόμενα από τη συνολικότερη πορεία της αγοράς. Γι' αυτό πρέπει άμεσα να γίνει γνωστή η τιμή που συμφωνεί η τράπεζα με τους εν δυνάμει αγοραστές, κυρίως, όμως, να γίνει γνωστή η χρονική διάρκεια του εγχειρήματος».

    Ορισμένοι, μάλιστα, ανέφεραν, επίσης, ότι πρέπει να προσεχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η στάση κάποιων παικτών στην αγορά παραγώγων, οι οποίοι - όπως τονίζονταν - «φαίνεται να γνώριζαν κάτι περισσότερο για το συγκεκριμένο placement από τους υπόλοιπους επενδυτές».

    Οι προοπτικές

    Η είδηση για την έξοδο των Γερμανών από την Eurobank, θεωρήθηκε από πολλούς ειδικούς ως το κερασάκι στην κορυφή της πικρής τούρτας των τελευταίων ημερών για τη Σοφοκλέους.

    Όπως επισημαίνουν, πέραν αυτής καθ' αυτής της - σίγουρα όχι εν είδει κεραυνού εν αιθρία - αποχώρησης ενός κολοσσιαίου ομίλου από μία συμμαχία, που είχε ξεκινήσει με πολλές προσδοκίες, η ελληνική αγορά θα δοκιμασθεί και πάλι από το στέγνωμα της ρευστότητας, σε μία περίοδο με αρκετές διορθωτικές κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Έτσι, θεωρείται περίπου ως φυσιολογικό το γεγονός ότι οι ελληνικές εισηγμένες, παρά τα καλά ως εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου, να μην μπορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να δώσουν στο ταμπλό την εικόνα που τους ταιριάζει.

    Σε ό,τι αφορά τώρα στις συνεδριάσεις των επόμενων ημερών, το ερώτημα πλέον είναι εάν το ΧΑ θα καταφέρει να συνέλθει από τη γερμανική «αποχώρηση» και αν ναι, πόσο σύντομα, ή εάν θα υπάρξει γενική αναστροφή του θετικού κλίματος που επικρατούσε στη Σοφοκλέους.

    Κατά την Εθνική ΑΧΕ, οι τελευταίες δύο αδύναμες συνεδριάσεις οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στην απουσία νέων, στην έλλειψη ενδιαφέροντος από θεσμικούς, καθώς και στις διορθωτικές τάσεις που επικράτησαν στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι συγκεκριμένοι παράγοντες θεωρούνται και ως καθοριστικοί για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

    Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η αγορά θα επιδιώξει να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα, εκτιμά, ωστόσο, ότι επανεμφανίζεται πάλι το ρίσκο της υποχώρησης.

    Η Alpha Finance αναμένει ότι η συσσώρευση θα συνεχισθεί και αύριο, ελλείψει ουσιαστικών νέων, που θα λειτουργούσαν ως καταλύτες για την αγορά. Η Marfin Hellenic θεωρεί ότι οι διεθνείς αγορές θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το βασικό οδηγό για τη διαμόρφωση τάσης στο ΧΑ.

    Στήριξη στις 2.100 και αντίσταση στις 2.200 για το γενικό δείκτη δίνει η τεχνική ανάλυση της Euroxx, ενώ και η Eurocorp προβλέπει ότι η Σοφοκλέους δε θα μπορέσει να αυτονομηθεί από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ σε λίγο).

    [14] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Η Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη σήμερα στην υιοθέτηση του 4ου ενδιάμεσου ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, έπειτα από την άρνηση της τελευταίας να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου την αποζημίωση που της είχε επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την απόφασή του της 28ης Ιουλίου 1998.

    Η Επιτροπή υπουργών εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας και έδωσε προθεσμία μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2003 για να καταβληθεί η δίκαιη αποζημίωση προς την κ. Λοϊζίδου.

    Το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη μέλη, εκτός της Τουρκίας, αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της Επιτροπής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της Τουρκίας εάν δεν συμμορφωθεί με αυτή την υπόδειξη.

    [15] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ

    Βουκουρέστι, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε και ο Σκοπιανός ομόλογος του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι υπέγραψαν σήμερα στο Βουκουρέστι τρεις συμφωνίες για την τοπική ασφάλεια, παρουσία διαφόρων υπουργών και των δυο χωρών.

    Οι τρεις συμφωνίες αφορούν στην νομική βοήθεια σε αστικά θέματα, στη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών .

    Ο κ. Ναστάσε τόνισε ότι οι τρεις συμφωνίες καθώς και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2004 θα συμβάλουν στη στενότερη συνεργασία των δυο χωρών και στην εναρμόνιση τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ Ο Λ. ΠΑΟΥΝΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Ασύλληπτος παραμένει ο πρώην υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Παούνοφσκι, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε πεντέμισι χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση αρμοδιοτήτων.

    Ο κ. Παούνοφσκι αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του.

    Ο πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Γκεοργκίεφσκι είχε αναθέσει το 2000 και το 2001 προμήθειες του στρατού της ΠΓΔΜ σε συγγενικά του πρόσωπα, ζημιώνοντας το κράτος με 1,5 εκ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γκεοργίεφσκι, Μπεσνίκ Φετάι που κατηγορούνταν για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού συνελήφθη στην Κροατία.

    Ο επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών, επί κυβέρνησης του VMRO-DPMNE Ντράγκαν Νταλαβέρσκι, ο οποίος επίσης κατηγορείται για σοβαρές οικονομικές καταχρήσεις είναι φυγόδικος.

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΞ. ΓΙΑ ΧΑΛΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Θετικά «βλέπει» την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην εκπομπή "Manset" του CNN Turk, σε ερώτηση εάν θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η Σχόλη, απάντησε ότι η μειονότητα έχει κάθε δικαίωμα να διδάσκει και να διδάσκεται.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, όπως η ΕΕ έτσι και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναζητούν λύση στο πρόβλημα.

    Υπογράμμισε δε πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και στις δυο πλευρές για την εξεύρεση λύσης και ανακοίνωσε πως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα, όπου, εκτός του Ντενκτάς, θα συνομιλήσει και με τους υπόλοιπους «αρχηγούς κομμάτων».

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Η τελική απόφαση όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται απολύτως από την Ενωση, τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση στη Ρώμη της Τρόικας της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ήταν μια ''καλή πρωτοβουλία'' κατά την οποία ''έγινε μια ανταλλαγή απόψεων η οποία αφορά κυρίως τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ'', ενώ σημείωσε ότι ''παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Γκιουλ ότι παντού με όποιους Ευρωπαίους πολιτικούς μιλήσει του αναφέρουν πάντοτε το Κυπριακό''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΛΗ: ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Τη δέσμευσή του ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί στους αθλητές και προπονητές τα οφειλόμενα πριμ και οδοιπορικά έδωσε στον τέταρτο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Κώστα Θάνο, ο οποίος τον επισκέφθηκε ως εκπρόσωπος των αθλητών της πάλης, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Λιάνης. Ο υφυπουργός τόνισε ότι κατόπιν δικής του πρότασης προς τον υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε πως η εξεύρεση των χρημάτων θα γίνει για όλες τις ομοσπονδίες είτε με αυτόβουλη δανειοδότηση, είτε με δανειοδότηση μέσω της ΓΓΑ και το ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί οριστικά και αμετάκλητα μέχρι το τέλος του 2003. Ο κ. Λιάνης είπε πως κατανοεί ότι δεν μπορεί οι αθλητές και οι προπονητές να παραμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι και ν` αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ενόψει της Ολυμπιακής προετοιμασίας τους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιχορήγησης προς την ΕΟΦΠ που έχει παγώσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκροή χρημάτων από τη ΓΓΑ, ο κ. Λιάνης διαβεβαίωσε τον Κώστα Θάνο ότι το όλο ζήτημα θα τακτοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, αφού ο διευθυντής αγωνιστικού αθλητισμού κ. Τσιτρούλης, που έχει αναλάβει την υπόθεση, τον διαβεβαίωσε ότι έχει βρεθεί νομική λύση προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος που υπήρχε με την καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού της απελθούσας διοίκησης της ομοσπονδίας.

    Μετά τη συνάντηση ο Κώστας Θάνος τόνισε: «Επεσήμανα ότι όλοι στην πάλη θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά αντιμετωπίζουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Λιάνης δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι τις γιορτές και οι αθλητές και οι προπονητές θα παραλάβουν τα χρωστούμενα μέσω της ΓΓΑ, ακόμη και μέσω της λύσης του δανεισμού από τράπεζες».

    [20] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Δ. ΧΑΣΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Έληξε και τυπικά σήμερα το θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας του ποδοσφαιριστή Διονύση Χασιώτη με τον ΠΑΟΚ. Ο αμυντικός του Δικεφάλου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ιωάννη Γούμενο και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο διάρκειας 2 ετών, το οποίο ξεκινά από τη 1/1/2004 και λήγει στις 31/12/2005, με δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης από την ΠΑΕ για ένα χρόνο (χρονική διάρκεια συμβολαίου 2+1 χρόνια).

    «Είμαι ευχαριστημένος που υπέγραψα ένα τέτοιο συμβόλαιο σε μια τέτοια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Οι προθέσεις και από τις δύο πλευρές ήταν θετικές και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συμφωνήσω και να υπογράψω», τόνισε λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Διονύσης Χασιώτης και συνέχισε: «Πήγα να υπογράψω συμβόλαιο χωρίς δικηγόρο και μάνατζερ γιατί έχω εμπιστοσύνη στον κ. Γούμενο και τα υπόλοιπα μέλη της ΠΑΕ. Από εδώ και πέρα ανεβαίνουν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις».

    Οσο για το όνειρο που έχει ο Διονύσης Χασιώτης; «Ένα μεγάλο όνειρο των ονείρων έγιναν πραγματικότητα. Τώρα αρχίζει ένα μεγαλύτερο όνειρο που έχει πολύ δρόμο μπροστά. Υπάρχουν πολλά πράγματα να πετύχει η ομάδα και τα αξίζει να τα πετύχει. Εύχομαι καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το καλό είναι ότι η διοίκηση της ομάδας βάζει καλό προγραμματισμό. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα η ομάδα θα βρει τον δρόμο της», τόνισε ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Την ήττα στην Λάρισα από την ομώνυμη ομάδα με 3-1 γνώρισε το απόγευμα ο Ατσαλένιος, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής κατηγορίας. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 πέτυχε η Χαλκίδα σε βάρος του Κιλκισιακού, ενώ ο Θρασύβουλος δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 3-0 της Δόξας Δράμας. Τέλος, τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Ηλυσιακός και οι Λύκοι μετά το ισόπαλο 1-1.

    Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής είναι:

    Αγ. Δημήτριος-Ποντιακός Ν.Σ. 2-0

    Βέροια-Βύζας 4-1

    Ηλυσιακός-Λύκοι 1-1

    Θρασύβουλος-Δόξα Δράμας 3-0

    Καστοριά-Θύελλα Πατρών 1-0

    Κιλκισιακός-Χαλκίδα 0-2

    Λάρισα-Ατσαλένιος 3-1

    Ρόδος-Μαρκό 1-0.

    Η βαθμολογία: Ατσαλένιος 17, Λάρισα 17, Καστοριά 17, Βέροια 15, Μαρκό 14, Θρασύβουλος 14, Ρόδος 13, Δόξα Δράμας 12, Ηλυσιακός 12, Λύκοι 12, Χαλκίδα 12, Βύζας 10, Αχαρναϊκός 9, Λεωνίδιο 7, Κιλκισιακός 6, Θύελλα Πατρών 5, Αγ. Δημήτριος 5, Καβάλα 0, Αγροτικός Αστέρας 0, Ποντιακός ΝΣ 0.

    [22] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Β. ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΤΟ SPORTS ILLUSTRATED

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου στο αμερικάνικο περιοδικό του στίβου Sports Illustrated, που εκδίδεται σε 20.000.000 αντίτυπα, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σκοτ Πράις, που βρίσκεται στην χώρα μας μίλησε ακόμη με τους Χρήστο Τζέκο, Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου, Νίκο Πολλιά.

    Το ενδιαφέρον του κ. Πράις στην συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε στον ΣΕΓΑΣ με τον κ. Σεβαστή ήταν ευρύτερο για τον ελληνικό στίβο και έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την εντυπωσιακή άνοδο του ελληνικού στίβου.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επεσήμανε ότι οι διακρίσεις δεν περιορίζονται μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και στις υπάρχουσες αντίστοιχες διοργανώσεις των νεώτερων ηλικιών για να τονιστεί ότι υπάρχει έργο στην κορυφή και στην βάση.

    Τόνισε επίσης ότι οι στόχοι της Ομοσπονδίας δεν σταματούν στο 2004, αφού όλο το επιτελείο του ΣΕΓΑΣ εργάζεται για τις επερχόμενες μεγάλες διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει μια νέα γενιά ικανών αθλητών και αθλητριών που θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους.

    Ο κ. Σεβαστής είπε επίσης ότι το «θαύμα» του ελληνικού στίβου οφείλεται στον πολύχρονο σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ, στην αμέριστη υλική και άλλη στήριξη της Πολιτείας που διέθεσε τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή του προγράμματος και τους πόρους από τους χορηγούς που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας με χορηγίες. Όλα αυτά, μαζί με το ταλέντο των αθλητών και τη δουλειά των προπονητών, εξηγούν το «θαύμα» που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια.

    Διευκρινίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του ΣΕΓΑΣ ανέρχεται σε 9.000.000 δολάρια, που προέρχονται από την Πολιτεία και στα 2.500.000 δολάρια, που εισπράττονται από χορηγούς. Με τον τρόπο αυτό επιχορηγούνται περίπου 300 τεχνικοί σ΄ όλη τη χώρα, προγράμματα ταλέντων 15-19 χρονών, διοργανώνονται αγώνες σ΄ όλη την Ελλάδα όλων των ηλικιών και υπάρχουν περίπου 50 ομοσπονδιακοί τεχνικοί για να παρακολουθούν τους 160 επίλεκτους αθλητές, που επίσης επιχορηγούνται.

    Συμπλήρωσε ακόμη ο Β. Σεβαστής ότι το πρόγραμμα αυτό υπάρχει από το 1985 και πως τα τελευταία 7-8 χρόνια έχει τελειοποιηθεί. Δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμη ότι ως ομοσπονδία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Διεθνή Ομοσπονδία στα θέματα αντιντόπινγκ κοντρόλ και ότι ο ΣΕΓΑΣ έχει πάρει και επιπρόσθετα μέτρα.

    Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας είπε ότι οι Έλληνες αθλητές του στίβου θα είναι έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι πρωταθλητές μας θα είναι από τους πρωταγωνιστές στ΄ αγωνίσματά τους για να δώσουν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στους φιλάθλους του Ολυμπιακού Σταδίου μ΄ αποτέλεσμα ο συναγωνισμός να κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον στίβο στους Αγώνες της Αθήνας.

    [23] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα και με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες θ' αναχωρήσει αύριο το απόγευμα, οδικώς για το Νόβισαντ, η εθνική ομάδα καράτε, η οποία θα πάρει μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών (15-16/11).

    Οι Ελληνες καρατέκα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και όπως ισχυρίζεται ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Γκουβούσης, μπορεί να φθάσουμε σε διακρίσεις, παρά τον μεγάλο συναγωνισμό και το υψηλό επίπεδο των αγώνων, αφού οι χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

    Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν 14 αθλητές και αθλήτριες. Πρόκειται για τους: Λευτέρη Κωνσταντακόπουλο (κάτα), Διογένη Κυψελίδη (60 κ.), Δημήτρη Τριανταφύλλη, Νεόφυτο Λεκάκο (65), Κώστα Παππά, Χρήστο Δαμάσκο (70), Βιταλιί Ταταρίδη (75), Στέφανο Τετελένη (80), Ηρακλή Τσαμουρλίδη (+80), Ευδοξία Κοσμίδου (53), Ελπίδα Χριστοδούλου (60, κάτα), Αλεξία Καρυπίδου (+60), Κώστα Παπαδόπουλο, Αργυρώ Κωστή (όπεν).

    Το πρόγραμμα θ' αρχίσει το Σάββατο με τα ομαδικά σε κάτα και κούμιτε και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τους τελικούς των ατομικών.

    [24] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Ρώμη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Μαρτίνο ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι τα θύματα της έκρηξης στην Νασιρίγια ανέρχονται σε 17 εκ των οποίων 15 στρατιωτικοί και 2 πολίτες της ιταλικής αποστολής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη Βουλή μετά την ενημέρωση του κ. Μαρτίνο ακολούθησε συζήτηση στην οποία οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων ''Φόρτσα Ιτάλια'', ''Εθνική Συμμαχία'' και ''Λέγκα του Βορρά'' υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Αυτό όμως δεν πρέπει να εκφοβίσει την Ιταλία και να προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

    Η ''Μαργκερίτα'' του Πρόντι και οι ''Δημοκρατικοί της Αριστεράς'', όπως συνόψισε στην ομιλία του ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν συζητείται αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων.

    Τα τρία όμως μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ''Κομμουνιστική Επανίδρυση'', ''Ιταλοί κομμουνιστές'' και ''Πράσινοι'' ζητούν την άμεση αποχώρηση των Ιταλών στρατιωτών από Ιράκ.

    [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βαγδάτη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου μέλους του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, την ώρα που διέσχιζε γέφυρα του Τίγρη στην Βαγδάτη, και τραυμάτισαν τον οδηγό του στο πόδι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    Ο Μοχάμαντ Μπαρ αλ Ούλουμ, σιίτης μουσουλμάνος κληρικός, δεν τραυματίστηκε όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε θεωρώντας ότι επρόκειτο για κλεμμένο όχημα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    ''Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Μπαρ αλ Ούλουμ και το κυβερνητικό συμβούλιο και είπε ότι διεξάγεται έρευνα'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΜΠΡΕΜΕΡ: "ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ"

    Ουάσιγκτον, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Το προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του νέου Συντάγματος της χώρας και τη διενέργεια των γενικών εκλογών, δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Το Συμβούλιο είναι που πρέπει να λάβει τις αποφάσεις, που θα πρέπει να είναι οι αρμόζουσες. Αναμένουμε να δούμε ποιά είναι αυτά που θα αποφασίσουν'', τόνισε ο κ. Μπρέμερ στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λευκό οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Μπρέμερ επανέλαβε ότι το Συμβούλιο δεν έχει αποτύχει και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να του παρέχει την εμπιστοσύνη της και να συνεργάζεται με τα μέλη του.

    [27] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΕΙ

    Ραμάλα, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ όρκισε το απόγευμα τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι σε μία προσπάθεια που γίνεται προς την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το 24μελές υπουργικό συμβούλιο του Κορέι έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου νωρίτερα έπειτα από εσωτερικές έριδες που διήρκεσαν δύο μήνες.

    Ο Κορέι δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ και την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία.

    [28] Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ραμάλα, 12 Νοεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας μέσα στο Ισραήλ, καταδίκασε τη φονική επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου στη συνοικία των διπλωματών στο Ριάντ, που η σαουδαραβική κυβέρνηση απέδωσε στην τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι-στην πλειοψηφία τους Αραβες-κι ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από την έκρηξη στη συνοικία της σαουδαραβικής πρωτεύουσας.

    "Η Χαμάς καταδικάζει αυτήν την επίθεση, που προκάλεσε το θάνατο αθώων παιδιών, γυναικών κι άλλων αμάχων", αναφέρεται στην ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται φιλικές προς την Χαμάς απόψεις. Τονίζεται ότι με την επίθεση διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα σε μία χώρα πολύ σημαντική για τους Μουσουλμάνους και το αραβικό έθνος.

    [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Τα φετινά, 38α Δημήτρια αγκαλιάζουν την Ελληνική Παράδοση και φιλοξενούν στους κόλπους τους εκδηλώσεις που ταξιδεύουν το κοινό στον χρόνο και σε κάθε γωνιά της χώρας μας με την ελληνική μουσική και τον χορό. Στον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων συμμετέχουν το Λύκειον των Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με παράσταση που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18 Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, τα λη΄ Δημήτρια γιορτάζουν μαζί με τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) τα 20 χρόνια λειτουργίας του τελευταίου και παρουσιάζουν μια έκθεση με τίτλο «20 χρόνια προσφοράς στην Τέχνη». Στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, εκθέτουν τα έργα τους περισσότερα από 30 μέλη του Συλλόγου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Η ποίηση, η λογοτεχνία, η ιστορία, η θεολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα Δημήτρια, την μεγάλη γιορτή του πολιτισμού. Φέτος, ο κύκλος επιστημονικών συνεδρίων παρουσιάζει ένα επετειακό τριήμερο αφιέρωμα στους ποιητές Κωνσταντίνο Καβάφη και Κωστή Παλαμά με τίτλο «Βίοι παράλληλοι, έργο αντίστροφο, τύχες διαχρονικές». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου και στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Τα λη' Δημήτρια φιλοξενούν τέλος στον Κύκλο Συμφωνικής Μουσικής την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διεθνώς καταξιωμένους μαέστρους και σολίστ. Στις 19 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, την Δημοτική Ορχήστρα της πόλης μας διευθύνει ο Γεώργιος Θυμής ενώ σολίστ στο πιάνο είναι η Ιωάννα Πολυζωίδου. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τον Σύλλογο Στρωμνιτσιωτών.

    [30] ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το Θεατρικό έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω» θα παρουσιάσει την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου η Λαϊκή Σκηνή Θεσσαλονίκης στο Θέατρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1974 από τον Ντάριο Φο με τον υπότιτλο Φάρσα. Είναι μια κωμωδία με γρήγορους ρυθμούς που πραγματεύεται θέματα από την επικαιρότητα της εποχής, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού.

    Βασισμένοι στην παραδοχή όσων εργάστηκαν με τον Ντάριο Φο, όπως αναφέρει η Κιαρα Βαλεντινι συγγραφέας - κριτικός, ότι ο Ντάριο Φο αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση συγγραφέα διατεθειμένου να βάλει σε συζήτηση τα κείμενά του, να ξαναγράψει ολόκληρες σκηνές ή ακόμη να παραλείψει τελείως το γραφτό και να αρχίσει να αυτοσχεδιάζει, αποφασίστηλε η διασκευή του έργου με ανέπαφη όμως τη θεατρική του φόρμα.

    Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει η Άννα Βαρβαρέσου - Τζόγια, τη σκηνοθεσία ο Θανάσης Κεραμίδας, τη σκηνογραφία ο Αλέξανδρος Οικονόμου και τη μουσική ο Μανόλης Ανδρουλάκης.

    [31] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ενίσχυσης και αξιοποίησης του ιστορικού ρόλου ορισμένων μνημείων, μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση.

    Η βιώσιμη ανάπτυξη, η καινούρια πρόκληση για τη Διεθνή Κοινότητα, συνδέεται με τα θέματα δημιουργίας νέων αγορών, με αύξηση της απασχόλησης και παράλληλα, μέσω της ιστορικής μνήμης, που αναβιώνει σε ιστορικούς χώρους, αναδεικνύεται ως μεγάλη κοινωνική - πολιτισμική πρόκληση της εποχής μας. Συνδέεται με τις διεργασίες Σύγκλησης της νέας Διακυβερνητικής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

    Αυτά τονίστηκαν στο Συνέδριο με θέμα «Μνημεία και Περιβάλλον», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Euronem, σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Έγινε επίσης αναφορά στην έντονη πολιτιστική παρουσία της Ελλάδος στη διαχρονική της συνέχεια και ιδίως στους χώρους, που αποτελούν σύμβολα του σύγχρονου πολιτισμού.

    Αναδείχθηκε δε η έννοια της ιστορικής- πολιτισμικής διάστασης κομβικών πολιτιστικών τόπων όπως : Ακρόπολη, Δελφοί, Δήλος, Χίος, Σάμος, Ιμβρος, Κωνσταντινούπολη, Κάτω Ιταλία, Κύπρος, Μέση Ανατολή.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., κήρυξε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Τα μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Ζίας, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μνημείων.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα: δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Ακρόπολης χωρίς τον αττικό βραχώδη λόφο, ούτε τις Μονές Σιμωνόπετρας και Διονυσίου στο Άγιον Όρος ή Ρουσάνου στα Μετέωρα χωρίς τους βράχους, πάνω στους οποίους είναι κτισμένα τα Μοναστήρια αυτά και δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν συνέχεια των παριών των βραχών.

    Κατά τον κ. Ζία, είναι δυνατή η ισόρροπη αντιμετώπιση της διατήρησης των Μνημείων και του ζωτικού περιβάλλοντος των, σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ανάπτυξης.

    Στον ρόλο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στάθηκε ο Παναγιώτης Καραφωτιάς, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου του ΟΗΕ στην Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι «τα σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη συνεχίζουν να υπάρχουν και σε ορισμένους τομείς να επιδεινώνονται εξαιτίας της αβουλίας, ιδιαίτερα των ισχυρών διαχειριστών των διεθνών ζητημάτων να συναισθανθούν την κρισιμότητα των προβλημάτων αυτών και να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση».

    Αναφερόμενος στην «αποτυχία» της Διάσκεψης του Κιότο για το Περιβάλλον, καθώς και του Μεξικού για την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, είπε ότι «αναδεικνύουν την έλλειψη της απαραίτητης αυτής πολιτικής βούλησης, καθώς και την αδιαφορία, τον κυνισμό και την αλαζονεία των ισχυρών να στέρξουν στην επίλυση των προβλημάτων και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον πλανήτη μας».

    Μίλησε ακόμη για απαξίωση και υπονόμευση του ΟΗΕ, ο οποίος, όπως είπε, «χρησιμοποιείται κυνικά για τα συμφέροντα κάποιον ισχυρών μόνο».

    Εκείνο που προέχει, υπογράμμισε, είναι «η έγκαιρη και αποτελεσματική ενίσχυση, θεσμική, πολιτική, οικονομική του ΟΗΕ, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει στο ακέραιο την ιερή αποστολή του».

    Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά «και αν το περιβάλλον και η ανάπτυξη καρκινοβατούν ή επιδεινώνεται σοβαρά η κατάστασή τους, δεν φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην ανθρώπινη συνείδηση, ιδιαίτερα των ισχυρών».

    Στον «Πολιτισμό και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αειφόρο ανάπτυξη» αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης συνδυασμένων ερευνών ανάπτυξης βιώσιμων σχέσεων μνημείων και περιβάλλοντος.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν ακόμη οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Δημήτρης Παντερμαλής και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, οι Ακαδημαϊκοί Γεώργιος Λάβας και Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, η βουλευτής Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γεώργιος Κρεμλής, Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Αλαβάνος, ο Σκηνοθέτης- Συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής.

    Το Συνέδριο πλαισίωσε έκθεση Φωτογραφίας για την «Άγνωστη Πλευρά του Αγίου Όρους».

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν το προσεχές Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους. Θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου του, στο πλαίσιο του Euronem Lectures, ως συνέχεια της ιστορικής «Διακήρυξης της Βενετίας».

    Κ. Κούτρα

    [32] ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Λονδίνο, 12 Νοεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποιοι ήταν οι λόγοι που στέρησαν τη ζωή από το μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη σε ηλικία μόλις 32 ετών;

    Στο ερώτημα αυτό, που προσπάθησαν να δώσουν μέχρι τώρα απάντηση πολλοί ερευνητές (ιστορικοί, γιατροί, πολιτικοί κ.α.), έδωσε τη δική του εκδοχή κι ένας βρετανός αξιωματικός της αστυνομίας, της γνωστής Σκότλαντ Γιάρντ, ο οποίος διατύπωσε την εκδοχή, μετά από έρευνα της υπηρεσίας του, ότι ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου οφείλονταν σε υπερβολική λήψη φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τον αξιωματικό της Σκότλαντ Γιάρντ John Grieve, o oποίος αφού διερεύνησε τις θεωρίες περί δολοφονίας ή προσβολής του Μ. Αλεξάνδρου από κάποια σπάνια ασθένεια (πυρετός του Δυτικού Νείλου κλπ), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οφείλονταν σε φάρμακα που του χορήγησαν οι γιατροί του για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή του, που οφείλονταν εν μέρει και από το χαμό του συντρόφου του Ηφαιστίωνα, αλλά και την πεσμένη του σωματική και ψυχική υγεία, ενόψει μάλιστα της πρόθεσής του να ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Αραβία.

    Ο Μ. Αλέξανδρος ζητούσε από τους γιατρούς του να του χορηγούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για να ανακάμψει, ωστόσο τα φάρμακα περιείχαν λευκό ελλέβερο, το οποίο συγκεντρωμένο σε μεγάλη ποσότητα, είναι δηλητηριώδες.

    Οι απόψεις αυτές του αξιωματικού της Σκότλαντ Γιαρντ, μεταδόθηκαν σε ντοκιμαντέρ που το Κανάλι 5 της βρετανικής τηλεόρασης παρουσίασε πριν μερικές ημέρες με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ο μυστήριος θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

    Το πρώτο δεκάλεπτο του προγράμματος επικεντρώθηκε στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Μ. Αλεξάνδρου και το οποίο βασίστηκε στις περιγραφές δύο σημαντικών ακαδημαϊκών, του Μπάρυ Στράους του Πανεπιστημίου Κόρνελ και του Ρόμπιν Λέην Φοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι οποίοι αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στη στρατιωτική ιδιοφυϊα του Μ. Αλεξάνδρου. Ωστόσο, αναφέρθηκαν και σε ορισμένες σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του επηρεάστηκε από το βίαιο περιβάλλον και τη βίαιη μακεδονική κοινωνία μέσα στην οποία μεγάλωσε, όπως και η επιρρέπεια προς το κρασί.

    Η ομάδα της Σκότλαντ Γιάρντ, υπό τον John Grieve, πρώτα ερεύνησε την εκδοχή του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου από φυσικά αίτια. Ξεκίνησε από την πιθανότητα ο μεγάλος στρατηλάτης να είχε αρρωστήσει λόγω της έντονης ζωής του, γεμάτης καθημερινές πορείες και συγκρούσεις. Ερεύνησε το ενδεχόμενο ένα από τα πολλά τραύματά του στις μάχες να είχε μολυνθεί, δεδομένου ότι πριν από το θάνατό του είχε νοσήσει για 12 μέρες.

    Όμως, η έρευνα οδηγήθηκε και προς άλλη κατεύθυνση, αυτή του βίαιου θανάτου. «Υπάρχει η εκδοχή ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος δολοφονήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη την εποχή στην οποία ζούσε, τον τότε τρόπο επίλυσης των διενέξεων και τις μάχες για την εξουσία» δήλωσε στο «Channel 5» ένας Βρετανός ιστορικός, διατυπώνοντας υπαινιγμό ότι μπορούσε να τον δολοφονήσει ο Κάσσανδρος, λόγω της γνωστής αντιπαλότητάς τους.

    Οι ιατροί της ομάδας της Σκότλαντ Γιάρντ εξέτασαν πλήθος δηλητηρίων και διαπίστωσαν ότι 26 από αυτά έχουν τα συμπτώματα που παρουσίασε ο Μεγάλος Αλέξανδρος λίγες μέρες πριν από το θάνατό του. Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο στρατηλάτης κατέληξε λόγω δηλητηρίασης από τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεραπευτικά σκευάσματα που του έδιναν οι θεράποντες γιατροί του.

    [33] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΠ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Νέα Υόρκη, 12 Νοεμβρίου 2003 (15:40 UTC+2)

    Η Ζυράννα Ζατέλη, ο Πέρος Τατσόπουλος κι ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι οι καλεσμένοι, βραβευμένοι Έλληνες συγγραφείς των λογοτεχνικών εκδηλώσεων, που οργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη σήμερα και στη Βοστώνη αύριο.

    Οι Ελληνες συγγραφείς θα παρουσιαστούν σήμερα στο ΕΙΠ της Νέας Υόρκης από την Κάρεν βαν Ντάικ, καθηγήτρια - διευθύντρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και θα συζητήσουν για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

    Αύριο θα φιλοξενηθούν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου θα διαβάσουν αποσπάσματα των βιβλίων τους, ενώ θα προλογίσει ο Ντίνος Σιώτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 November 2003 - 19:14:01 UTC