Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • [02] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [03] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [04] ΟΔΗΓΙΕΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [06] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 22/11
  • [07] ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [08] ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [09] ΚΑΜΠΑΝΑ 60.000 ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  • [10] ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ
  • [11] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [13] COMPUCON: TAYTΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Η UBS
  • [15] ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ
  • [16] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [17] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΩΫΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [19] ΓΓΑ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [20] ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΑΜΠΑΝΗΣ- ΤΖΕΛΙΛΗΣ ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ
  • [21] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ SAINT NAZAIRE
  • [22] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [24] ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [25] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [01] ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 15 Νοεμβρίου 2003 (12:11 UTC+2)

    Η ισλαμιστική οργάνωση "Μεγάλοι Επιδρομείς του Ανατολικού Μετώπου"(IBDA/C) ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις, που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τριάντα τουλάχιστον άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από εκατό, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται ενας άνδρας με τηλεφώνημα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ανέλαβε εξ ονόματος της εκτός νόμου τουρκικής ισλαμιστικής οργάνωσης IBDA/C την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, χωρίς όμως να γίνουν γνωστοι οι λόγοι των τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι εκρήξεις έπληξαν δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή του Σαββάτου.

    Το ισραηλινό υπουρεγίο ανακοίνωσε ακόμα ότι η δεύτερη συναγωγή, που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης , ονομάζεται Μπεϊτ Ισμαήλ και βρίσκεται στη συνοικία Σίσλι της Κωνσταντινούπολης. Η συναγωγή Νέβε Σαλόμ, στη συνοικία Μπεγιόγλου, όπου σημειώθηκε η ισχυρότερη από τις δύο σημερινές εκρήξεις υπήρξε στόχος βομβιστικής επίθεσης και το 1986 με 22 νεκρούς.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε μία άλλη εβραϊκή συναγωγή λίγα χιλιόμετρα μακριά.

    "Πολεμική ζώνη" χαρακτήρισε ένας αυτόπτης μάρτυς την κατάσταση που επικράτησε λίγο μετά τις εκρήξεις καθώς τα ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Η Τουρκική τηλεόραση μεταδίδει ότι την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε μιά τουρκική ισλαμική οργάνωση που αποκαλείται "Μεγάλοι Επιδρομείς του Ανατολικού Μετώπου", αλλά η αστυνομία λέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ανάμειξης της Αλ Κάιντα και άλλων ξένων ισλαμικών οργανώσεων.

    Το 1986, ένοπλοι που πιστεύεται ότι ήταν Παλαιστίνιοι, εισέβαλλαν στην Νεβέ Σαλόμ και πυροβόλησαν και σκότωσαν 22 πιστούς.

    [02] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (12:07 UTC+2)

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχουν ληφθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου και το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων από περιθωριακές ομάδες ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην πρωτεύουσα, είναι απαγορευμένη περιοχή οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο έως και τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Οι εκδηλώσεις για την 30η επέτειο του Πολυτεχνείου, αρχίζουν σήμερα Σάββατο και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, ενώ σε επιφυλακή αναμένεται να τεθούν από αύριο περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

    Λόγω των εκδηλώσεων η τροχαία έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες θα ισχύσουν γύρω από το χώρο του ιδρύματος όπου θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων.

    Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ θα υπάρξουν από το Σάββατο έως την Τρίτη σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα των δρομολογίων αστικών συγκοινωνιών, λεωφορείων και τρόλεϊ, που έχουν αφετηρία, τέρμα, ή διέρχονται από δρόμους πλησίον του Πολυτεχνείου.

    Συγκεκριμένα θα διακόπτεται σταδιακά η κίνηση μπροστά από το Πολυτεχνείο κυρίως για τα τρόλεϊ, καθώς δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ τα λεωφορεία που έχουν κυρίως τέρμα και αφετηρία στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και αυτά που διέρχονται από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, θα ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

     

     

     

     

    [03] ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την πάγια πολιτική του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την ισότητα και τις «πραγματικότητες», επισημαίνοντας ότι η μη λύση δεν είναι λύση.

    Μιλώντας από το βήμα της στρατιωτικής παρέλασης στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ετοιμάζει σχέδιο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στο ψευδοκράτος, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι «εκλογές» της 14ης Δεκεμβρίου «θα είναι διαφανείς και ελεύθερες».

    Ο τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Άγκυρα απόψε, αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς και με τους τουρκοκύπριους πολιτικούς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΟΔΗΓΙΕΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Σε εγρήγορση ενόψει των επικείμενων εκλογών κάλεσε τους προέδρους των ΝΟΔΕ της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στην Αθήνα, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «άρχουσα ομάδα» και την κατηγόρησε ότι αρνείται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

    Ο κ. Καραμανλής, στη διάρκεια ομιλίας τους προς τους επικεφαλής των ΝΟΔΕ όλης της χώρας, τους ζήτησε να είναι έτοιμοι για κάθε πτυχή και κάθε λεπτομέρεια του προεκλογικού αγώνα, ο οποίος όπως εκτίμησε προδιαγράφεται σκληρός. Επισήμανε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ είναι πρώτη κόμμα, αλλά τους επέστησε την προσοχή να μην επαναπαυτούν και να εντείνουν τις προσπάθειες. «Η άρχουσα ομάδα έχει ισχυρούς μηχανισμούς, έχει ισχυρά μέσα, έχει γαντζωθεί με μανία στην εξουσία. Αυτή άλλωστε είναι και η μοναδική συγκολλητική ουσία σ' ένα κόμμα κρατικών αξιωματούχων: Η νομή της εξουσίας. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η εκλογική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί σε δύο άξονες, στον καθαρά πολιτικό και στον οργανωτικό και έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο δράσης των τομεαρχών. Συγκεκριμένα, είπε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όλοι οι ετεροδημότες να υποβάλλουν δηλώσεις για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε μια ψήφος ετεροδημότη δεν πρέπει να πάει χαμένη», ενώ

    ζήτησε από τους τομεάρχες να προετοιμάσουν από τώρα κατάλληλα και να «εκπαιδεύσουν» όλους τους εκλογικούς αντιπροσώπους που θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

    Σε επίπεδο περιφερειακής οργάνωσης τους ζήτησε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να αξιοποιήσουν τις δημοτικές συνελεύσεις, να συνεργάζονται στενά με τους βουλευτές και τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ και να αναβαθμίσουν την οργανωτική σύνδεση με την ΟΝΝΕΔ εκεί όπου υπάρχει αποτελεσματική παρουσία ή της ΔΑΠ αν υπάρχουν ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

    Αναφερόμενος εξάλλου, στα πολιτικά επιχειρήματα και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ επανέλαβε ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες στην επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, την επανίδρυση του κράτους. και την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής. «Αντιπαραθέτουμε στο κράτος που δημιούργησαν, το κράτος που οραματιζόμαστε. Θέλουν τη συντήρηση του κράτους διαφθοράς, τη συντήρηση του κράτους της ασυδοσίας, του καθεστώτος της ατιμωρησίας. Εμείς θέλουμε ένα κράτος φερέγγυο και αποτελεσματικό», είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

    Για την την προεκλογική περίοδο εκτίμησε ότι θα χαρακτηρίζεται από έντονες αντιπαραθέσεις και αναφερόμενος στην κυβέρνηση τη χαρακτήρισε «άρχουσα ομάδα, των συνεταίρων της και του κατεστημένου γενικότερα». Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που όπως είπε «παρέλυσε κάτω από το βάρος αποκαλύψεων του φιλικού της Τύπου για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει ένα νόμο όπως είπε - με τον οποίο εξελέγη τρεις φορές, ενώ κάλεσε τους κομματικούς εκπροσώπους «να μην ακολουθήσουν τις τακτικές της πόλωσης, του φανατισμού και του διχασμού, που θα επιχειρήσει να επιβάλλει το ΠαΣοΚ».

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις βομβιστικές ενέργειες στην Τουρκία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα θύματα των βομβιστικών ενεργειών στην Τουρκία και καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται και εναντίον οποιουδήποτε και αν γίνεται".

    [06] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 22/11

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Χειρόφρενο τραβούν και πάλι οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής, καθώς προχωρούν σε 24ωρη απεργία το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην απόφαση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα οχήματα.

    Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), γίνεται λόγος για «ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών στην τοποθέτησης των ταμειακών μηχανών χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας» και προστίθεται ότι «οι μηχανισμοί που φέρεται να έχουν λάβει έγκριση δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς».

    Την ημέρα της απεργίας ο ΣΑΤΑ συγκαλεί γενική συνέλευση στο Θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, στις 11 το πρωί στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του κλάδου από όλη τη χώρα.

    [07] ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το 1975 έδωσαν για πρώτη φορά λόγο στη Δικαιοσύνη, είχαν τα δικά τους ραντεβού με την Ιστορία.

    Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», έφυγαν από τη ζωή έχοντας προλάβει να αποθηκεύσουν πολλά στα κεφάλια τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Άλλοι, επανεντάχθηκαν κανονικά στους φυσιολογικούς ρυθμούς προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης και ένας Θεός ξέρει αν τυραννίστηκαν από τύψεις. Άλλοι, κλεισμένοι αρχικά σε σουίτα του Κορυδαλλού και μετά στην πίσω πλευρά των γυναικείων φυλακών είτε απεβίωσαν είτε συνέχισαν να υπάρχουν αναπολώντας κι εμμένοντας.

    Στον Κορυδαλλό παραμένουν δύο, και αν δεν είχαν αυτή την ιστορία και πόσο μάλλον αυτούς τους εγκεφάλους, θα μπορούσε να ήταν απλώς δύο αξιολύπητα γερόντια.

    Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Ντερτιλής. Αυτές τις μέρες έχει τα γενέθλιά του. Κλείνει τα 80. Πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε επισκέψεις στο κελί του στον Κορυδαλλό. Είχαν πάει δύο ανιψιές του με τους άντρες τους. Διάβαζε ένα χαρτί που έλεγε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σκόπευε να τον «μετατάξει». Να τον πάει σε άλλη φυλακή. Είναι φυλακισμένος στο κελί όπου ήταν ο αδερφός του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Κώστας. 2,5 x 3 είναι τα τετραγωνικά της ατομικής του ελευθερίας. Ο ίδιος έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε να του κοινοποιήσουν λεπτομέρειες για τη μεταγωγή του, ώστε να κανονίσει τα της μετακόμισης. Κοντινό του πρόσωπο του είπε ότι δεν επρόκειτο να τον μετατάξουν, αλλά ότι απλώς η κυβέρνηση ήθελε διά της απειλής της μετάταξης να τον εκβιάσει για να υπογράψει δήλωση ότι αποκηρύσσει τις τότε ενέργειες και τάσσεται υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Στην επιστολή που έστειλε στη διεύθυνση των φυλακών ζητούσε πληροφορίες ώστε να προετοιμάσει το πακετάρισμα των προσωπικών του αντικειμένων. Βιβλία, περιοδικά και μια καινούργια τηλεόραση Sony, την οποία φίλοι του του είχαν κάνει δώρο πρόσφατα. Ελεγε ότι θα μπορούσε να μεταταχθεί ακόμα και σε μια φυλακή στο Τριεθνές χωρίς κρεβάτι μόνο με «μια κλινοστρωμνή στο πάτωμα». Τέτοια αυτοθυσία... Η μόνη του απαίτηση, όπως εκμυστηρεύτηκε σε άτομο του περιβάλλοντός του, ήταν να πεθάνει και να του απαγγείλουν επικήδειο κατά πέντε λεπτά μεγαλύτερο από αυτόν που εκφώνησαν στην κηδεία του Αγγελή που είχε διαρκέσει 45 λεπτά. Ο δεύτερος είναι ο γνωστός Ιωαννίδης. Με τον Ντερτιλή έχουν πολύ κακές σχέσεις και αυτό που τους χωρίζει είναι ο ύποπτος -κατά τη μία πλευρά- ρόλος του Ιωαννίδη στο ζήτημα της Κύπρου.

    Ανάμεσα στους καταδικασθέντες για τη σφαγή στο Πολυτεχνείο ήταν και Γιάννης Λυμπέρης, έφεδρος αξιωματικός τότε που τώρα πολιτεύεται μεταξύ του ΛΑΟΣ και του Εθνικού Μετώπου. Ο Λυμπέρης εξέτισε ποινή είκοσι ετών και μάλιστα ήταν τέτοιες οι σχέσεις του με το δικτάτορα Παπαδόπουλο που στη φυλακή είχε ένα ρόλο υπασπιστή του. Οταν η δίκη έγινε σε δεύτερο βαθμό, αθωώθηκε ο Νίκος Δασκαλόπουλος. Πρόσφατα, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι στο σπίτι του στην Αθήνα.

    Ενα από τα πιο συζητημένα πρόσωπα της σφαγής ήταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, Λουκάς Χριστολουκάς. Πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχε κάνει έξαλλο τον Μαρκεζίνη, όταν ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να πυροβολεί στον αέρα την ώρα που μετά το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου έγιναν επεισόδια στην Αθήνα και οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως είπαν, δέχθηκαν βροχή από πέτρες. Οταν έγινε η κατάληψη του Πολυτεχνείου, ο ίδιος πήγε στον τότε υφυπουργό Τύπου, Σπ. Ζουρνατζή, και του ζήτησε, όπως μας είπε ο δεύτερος, να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση ώστε να πάρει και την τυπική άδεια «να μπουκάρει και να αδειάσει το Πολυτεχνείο». Δεν κατορθώθηκε να εντοπιστεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Θεράπος, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, Χριστόπουλος και κατέληξαν στον υπουργό Παιδείας, Σιφναίο. Τελικά, του έδωσαν αναβολή, αν και ο υφυπουργός Τύπου πρότεινε κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Παπαδόπουλο. Να πετάξουν ελικόπτερα και να ρίξουν δακρυγόνα. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Χριστολουκάς αποτάχθηκε και βρήκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το πτυχίο της Νομικής. Υστερα από προσπάθειες, πήρε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο νομικό τμήμα της Πετρόλα, του Γ. Λάτση.

    Περίεργο πρόσωπο που άλλαξε τελείως επαγγελματικό προσανατολισμό ήταν και παραμένει ο υπολοχαγός του ΕΑΤ ΕΣΑ, Δημ. Πίμπας, που έπαιξε ρόλο ως προβοκάτορας παριστάνοντας το γιατρό ανάμεσα σους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου. Κινούμενος μεταξύ υποκόσμου και δικαιοσύνης ενεπλάκη στην υπόθεση της ληστείας των ΕΛΤΑ Καλλιθέας το 1993 με πλαστές επιταγές και αθωώθηκε. Αργότερα, ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με αστυνομικούς της Ασφάλειας και μάλιστα έπαιξε θετικό ρόλο ως πληροφοριοδότης για τον εντοπισμό του Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία. Τώρα είναι στις φυλακές της Λάρισας για απάτες.

    [08] ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Στις 31 Δεκεμβρίου 1975 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο τον Ι. Κουσουλό και εισαγγελέα τον Ν. Γανώση, καταδίκασε τους 20 από τους 32 κατηγορουμένους στην υπόθεση των υπευθύνων της σφαγής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Δ. Ιωαννίδη τον μοναδικό ηθικό αυτουργό για το αιματοκύλισμα.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπως αναφέρεται σε ιστορικό της δίκης που δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος, συγκάτοικοι στα εδώλια, απέφυγαν να ανταλλάξουν έστω και ένα βλέμμα. Σημαντική στιγμή, η προβολή στο δικαστήριο της ταινίας Ολλανδών δημοσιογράφων με σκηνές από το τριήμερο ξεσήκωμα των φοιτητών, από την Τετάρτη που μπήκαν στο Πολυτεχνείο μέχρι την εισβολή του τανκ, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Οι ποινές που επιβλήθηκαν για τη σφαγή ήταν οι ακόλουθες:

    - Δ. Ιωαννίδης 7 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών, Ν. Ντερτιλής ισόβια για τη δολοφονία του νεαρού Μ. Μυρογιάννη, Στ. Βαρνάβας (αντιστράτηγος ε.α.) 3 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών.

    - Γ. Παπαδόπουλος 25 χρόνια για απλή συνεργία. Με την ίδια ποινή καταδικάστηκαν και οι Ι. Λυμπέρης (έφεδρος ανθυπολογαχός), Δ. Ζαγοριανάκος (αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων), Κ. Μαυροειδής (διοικητής ΑΣΔΕΝ), Π. Καραγιάννης (υπαρχηγός Χωροφυλακής).

    - Αθ. Σταυράκης (αστυφύλακας), κάθειρξη 10 χρόνων.

    - Με ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν οι: Λ. Χριστολουκάς (αστυνομικός διευθυντής Αθηνών) 3,5 χρόνια, Μιχ. Ρουφογάλης (διευθυντής ΚΥΠ) 3 χρόνια, Δ. Κατσούλης (ταγματάρχης της ΚΥΠ) 2 χρόνια, Β. Μπουκλάκος (διευθυντής του Ρυθμιστικού) 20 μήνες, Μ. Γουνέλας (υπίλαρχος), Θρ. Γιοβάνης (ταξίαρχος) και Ι. Καλύβας (υπαστυνόμος) 18 μήνες, Ν. Ραφαηλάκης (αντιστράτηγος), Ηλ. Καραδήμας (αστυφύλακας) και Δ. Πίμπας (είχε δράσει ως πράκτορας της ΚΥΠ) 10 μήνες και Ν. Νηστικάκης (αστυφύλακας) 5 μήνες.

    [09] ΚΑΜΠΑΝΑ 60.000 ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ, επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ΙΚΑ, γιατι καθυστέρησε 13 χρόνια, να καταβάλει σύνταξη σε χήρα με έξι παιδιά.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», μια ζωή... περίμενε η Ειρήνη Χαρτοφύλακα από την Κάρπαθο για να βγει η σύνταξή της και στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι να εκδοθεί η πολυπόθητη απόφαση, πέρασε μια απίστευτη ταλαιπωρία, διεκδικώντας το αυτονόητο.

    Τώρα ήρθε η δικαίωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο υποχρεώνει το ΙΚΑ να της καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 60.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, αφού όλο το διάστημα που ανέμενε τη σύνταξη αναγκάστηκε να εργαστεί σε ευκαιριακές δουλειές, ακόμη και να καταφύγει στην επαιτεία για να ζήσει τα παιδιά της. Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που επικύρωσε το ΣτΕ, αναφέρεται επί λεξει ότι «η βλάβη που υπέστη συνίσταται στην περιέλευσή της επί 13 χρόνια σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, στην αδυναμία της να συντηρήσει τα ανήλικα και ορφανά τέκνα της και στην ψυχική ταλαιπωρία που προκάλεσε η εκτροπή της στην επαιτεία και σε εντελώς ευκαιριακές απασχολήσεις, οι οποίες θεωρούνται υποτιμητικές με βάση τις αντιλήψεις της κλειστής κοινωνίας της περιοχής Ολύμπου της Καρπάθου όπου διέμενε».

    Η περιπέτειά της ξεκίνησε το 1975, όταν ο άνδρας της Ανδρέας Χαρτοφύλακας έχασε τη ζωή του σε ατύχημα. Η χήρα υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ της Ρόδου, το οποίο ύστερα από τρία χρόνια απέρριψε το αίτημά της, με το επιχείρημα ότι το θανατηφόρο ατύχημα έγινε εκτός εργασίας και ότι ο άνδρας της δεν συγκέντρωνε τα συντάξιμα χρόνια. Το 1982 υπέβαλε ένσταση, η οποία, όπως προκύπτει από τον φάκελο της υπόθεσης, δεν είχε εκδικαστεί μέχρι το 1995 και παράλληλα έστειλε και αναφορά προς τον υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών, με την οποία ζητούσε την επανεξέταση της υπόθεσής της. Εκτοτε, η υπόθεση καρκινοβατούσε στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και μόνο το 1995, όταν ο γιος της χήρας απευθύνθηκε στον οργανισμό για να μάθει την εξέλιξη του θέματος, πληροφορήθηκε ότι το αίτημα για συνταξιοδότηση είχε απορριφθεί παράνομα και ότι ο σχετικός φάκελος παρέμενε στα ντουλάπια του ΙΚΑ. Τελικώς, η χήρα, τον Φεβρουάριο του 1995, υπέβαλε νέα αίτηση η οποία εγκρίθηκε.

    Μάχη όμως δόθηκε και ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού το ΙΚΑ ζήτησε την αναίρεση της δευτεροβάθμιας απόφασης που της επεδίκασε την αποζημίωση. Τον επίλογο έγραψε το ΣτΕ, απορρίπτοντας την αίτηση του ΙΚΑ, το οποίο τώρα υποχρεούται να πληρώσει.

    [10] ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:15 UTC+2)

    Δύο δεσμευτικούς ορίζοντες που θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της νέας διοίκησης της HELEXPO, "βλέπει" ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μανώλης Μιχαηλίδης.

    Ο πρώτος αφορά στις επικείμενες εκλογές, υπό την έννοια ότι ενόψει μιας τέτοιας προοπτικής δεν είναι σωστό να υπάρξουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη HELEXPO, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα στην Μακεδονία.

    Ο δεύτερος δεσμευτικός ορίζοντας που βλέπει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αφορά στην έκβαση της υπόθεσης της EXPO, η οποία όπως υποστηρίζει θα κρίνει πολλές από τις αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει μιλώντας στην Μακεδονία, ότι στο επόμενο διάστημα δεν πρέπει να αναμένονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στη στρατηγική της εταιρίας. Υπογραμμίζει δε ότι "κανένα από τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας δεν θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι προσωρινός".

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της HELEXPO, ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αποτελεσματικότητα του προσωπικού, ενώ σημειώνει ότι οι κλαδικές εκθέσεις της εταιρίας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες, γεγονός που όπως διευκρινίζει, "επιβεβαιώνεται και από τα αυξανόμενα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας".

    Επιπλέον, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO υπογραμμίζει ότι η υπόθεση της EXPO δεν θα αποτελέσει τη μοναδική ενασχόλησή του στο πλαίσιο της εταιρίας, εξηγώντας ότι "η συγκεκριμένη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου προδικάζει την επιτέλεση παραγωγικού έργου σε όλους τους τομείς δράσης".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών, ο νέος τιμονιέρης της HELEXPO επισημαίνει πως χρειάζονται ανανέωση η δράση και η παρουσίαση της εταιρίας στην πρωτεύουσα.

    Καταλήγοντας υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, πρέπει να πιέσουν και για καινούριες εγκαταστάσεις, αναπληρώνοντας το κενό που προκύπτει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [11] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (15:19 UTC+2)

    Από μεθαύριο, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα, στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας Alpha Bank, ορίζεται ως εξής, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες:

    Δολλάριο Η.Π.Α. (USD) 3,35%

    Γιεν Ιαπωνίας (JPY) 2,35%

    Φράγκο Ελβετίας (CHF) 2,45%

    Λίρα Αγγλίας (GBP) 6,05%

    [12] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (15:16 UTC+2)

    Ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι καπνοπαραγωγοί θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αποσύνδεση των κοινοτικών επιδοτήσεων από την παραγωγή καπνού και την πολιτική των επιδομάτων.

    Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Καπνοπαραγωγών (UNITAB), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα καπνοπαραγωγικά κράτη μέλη της Κοινότητας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία και Ουγγαρία), διοργανώνει το Πανευρωπαϊκό Καπνικό Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα του καπνού.

    Σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, η προώθηση των προτάσεων της Κομισιόν θα σηματοδοτήσει την απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, το κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων και κατά συνέπεια την οικονομική ύφεση, αλλά και την ερήμωση της υπαίθρου και το μαρασμό των αγροτικών περιοχών.

    Χιλιάδες αγρότες, καπνεργάτες, μεταποιητές και διακινητές καπνού την ώρα που συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υψώσουν τη δική τους φωνή κατά των προτάσεων της Κομισιόν, που, όπως υποστηρίζουν οδηγούν στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στην Ευρώπη και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών και εργαζομένων.

    Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, μαζί με τις ομόλογες οργανώσεις των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή μας Ομοσπονδία (F.E.TRA.TAB), θα συμμετάσχει ενεργά στο συλλαλητήριο.

    Μάλιστα, καλεί όλες τις οργανώσεις των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, διακίνηση και εξαγωγή των ελληνικών καπνών να λάβουν και αυτοί μέρος στην κορυφαία αυτή εκδήλωση των Ευρωπαίων καπνοκαλλιεργητών, με στόχο την ανατροπή των απαράδεκτων, όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Σύνδεσμος επικαλείται σειρά επιχειρημάτων, για την αιτιολόγηση της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα είναι σήμερα η πιο σημαντική καπνοπαραγωγική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 55.000 καπνοκαλλιεργητές και με παραγωγή των πιο φημισμένων ποιοτικά καπνών στον κόσμο.

    Επίσης, από τις εξαγωγές και μόνο των ελληνικών καπνών η εθνική οικονομία έχει κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης καπνού, με 20 βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούν στην περιφέρεια, με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, απασχολεί σήμερα 10.000 καπνεργάτες και υπαλλήλους, των οποίων η απασχόληση και η οικονομική επιβίωση έχει τεθεί σε κίνδυνο.

    [13] COMPUCON: TAYTΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2003 (15:13 UTC+2)

    Την πρώτη πανελλαδική και ταυτόχρονα διεθνή παρουσίαση της ολοκληρωμένης δικτυακής πλατφόρμας «SiteCosmos», πραγματοποιεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η εταιρία πληροφορικής COMPUCON.

    Στην Ελλάδα, η νέα πλατφόρμα θα παρουσιαστεί στη διεθνή επιχειρηματική εκδήλωση Balkan and Black Sea Partnership 2003, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 17 και 18 Νοεμβρίου και θα φέρει σε επαφή επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια-Ν.Α. Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το Balkan and Black Sea Partnership θα αποτελέσει και την πρώτη πρακτική εφαρμογή, διεθνούς εμβέλειας, του «SiteCosmos», με τη δημιουργία εξειδικευμένου portal (www.bbsp2003.com), όπου θα καταχωρείται περιεχόμενο σχετικό με την εκδήλωση. Παράλληλα, οι περίπου 160 εταιρίες από τη Ν.Α. Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα μπορούν να προβληθούν μέσα από το συγκεκριμένο portal.

    Εκτός από την νεότευκτη δικτυακή πλατφόρμα «SiteCosmos», στη συγκεκριμένη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν και οι λύσεις τηλεματικής της εταιρίας στους τομείς Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων (Fleet Management Solutions), πλοήγησης (Navigation) και προηγμένων υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet).

    Στόχος της εταιρίας είναι να αξιοποιήσει το Βalkan & Black Sea Partnership, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους επιχειρήσεων των συμμετεχουσών χωρών, που δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς και να διερευνήσει δυνατότητες νέων συνεργασιών.

    Στις ΗΠΑ, η νέα πλατφόρμα θα πραγματοποιηθεί στο επιχειρηματικό φόρουμ ΕΜΜΑ, όπου η COMPUCON θα είναι η μοναδική συμμετέχουσα ελληνική εταιρία πληροφορικής. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 21 Νοεμβρίου.

    Στο forum «EMMA», η προώθηση του οποίου στην Ελλάδα αποτέλεσε πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, συμμετέχουν επιχειρήσεις, που θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους στις ΗΠΑ και δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες τεχνολογίες με πολλαπλές επιχειρηματικές εφαρμογές.

    "Η πλατφόρμα, «SiteCosmos» (www.sitecosmos.com), αποτελεί μία από τις πλέον επαναστατικές προσεγγίσεις στο θέμα της δημιουργίας δικτυακών πυλών και τόπων (web portals & sites), προσφέροντας πολυάριθμες εξειδικευμένες λύσεις, τόσο για επαγγελματική, όσο και για προσωπική χρήση", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    Η καινοτομία της νέας εφαρμογής της «Compucon» έγκειται στο γεγονός ότι το «χτίσιμο» ενός site αποτελεί με το «SiteCosmos» μία απλή και εύκολη διαδικασία, που μπορεί να διαχειριστεί ακόμη και όποιος διαθέτει βασικές, μόνο, γνώσεις χειρισμού Η/Υ.

    Το SiteCosmos θα λανσαριστεί επίσημα τον Ιανουάριο 2004, ως συνδρομητική υπηρεσία σε πολλές διαφορετικές «λύσεις», ειδικά προσαρμοσμένες στις ειδικές απαιτήσεις διαδικτυακής παρουσίας επιμέρους ομάδων χρηστών, όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατροί, φοιτητές, νιόπαντρα ζευγάρια κλπ..

    Στη συνδρομή θα περιλαμβάνεται η δωρεάν κατοχύρωση ενός domain name της επιλογής του χρήστη με κατάληξη .com ή .net ή .org., φιλοξενία σε γρήγορους, αξιόπιστους και ασφαλείς servers, ενώ δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των σελίδων και το χώρο αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, που θα περιέχονται στο Web Site των χρηστών του «SiteCosmos».

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Η UBS

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2003 (13:26 UTC+2)

    Στην υποβάθμιση της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν οι οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς οίκου της UBS και η νέα σύστασή τους κάνει λόγο για μείωση θέσεων και διατήρηση της τιμής στόχου στα 15,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα αποτελέσματα της Εμπορικής για το τρίτο τρίμηνο του 2003, όπως αναφέρει η UBS σε σχετική της έκθεση, δεν δίνουν την εντύπωση της ταχείας βελτίωσης της κερδοφορίας. Με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, η απόδοση κεφαλαίου της τράπεζας δεν θα ξεπεράσει το 9,1% μέχρι το 2005, παρά τη συνεχόμενη βελτίωση.

    Η αδύναμη κερδοφορία της τράπεζας, οφείλεται κατά την UBS στην αναποτελεσματική δομή κόστους και στην απουσία προόδου στην αναδιάρθρωση των δαπανών.

    Σημειώνεται δε ότι η τιμή στόχος για τη μετοχή της Εμπορικής, προβλέπει ένα περιθώριο πτώσης της τάξης του 18,5%, που θεωρείται πως δικαιολογείται από το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε premium 35%, έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

    [15] ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 15 Νοεμβρίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Χειροβομβίδα εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί άγνωστοι κατά της έδρας της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές στο κτίριο, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, από την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα έσπασαν όλα τα τζάμια του κτιρίου και έπεσαν πολλά σημεία των τοίχων.

    [16] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Η Τουρκία δέχεται τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί και την κατάλυση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τη συνάντηση στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι το Κυπριακό είναι «εθνική και ιερή υπόθεση».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τίρανα, 15 Νοεμβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ισχυρών παρατάξεων του Σ.Κ, που εκπροσωπούνται από τον Π/Θ και πρόεδρο του κόμματος Νάνο και τον πρώην Π/Θ και ΥΠΕΞ, Ιλίρ Μέτα, ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Σερβέτ Πελούμπι.

    Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών ο κ. Πελούμπι πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μεϊντάνο, ενώ σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση μεταξύ του Π/Θ Νάνο και του γνωστού πλέον αντιπάλου του Μέτα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Κοριέρι".

    Με βάση δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", αναφέρει ότι στην κυβέρνηση Νάνο θα εισχωρήσουν πέντε νέοι υπουργοί και συγκεκριμένα ως ΥΠ.ΕΞ, ο Γκεντς Πόλο, Πρόεδρος του Νέου Δ.Κ, υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φατμίρ Τζάφα, βουλευτής του Σ.Κ, υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο, βουλευτής του Σ.Κ, υπουργός Υγείας, Σαμπίτ Μπρόκξαϊ, βουλευτής του Σ.Κ.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε ότι ο Νάνο αναμένεται να απομακρύνει και τον υπουργό Τουρισμού, αλλά δεν αναφέρεται το όνομα αυτού που θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου.

    Κλ. Λιάτης

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΩΫΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Τίρανα, 15 Νοεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν είναι φυσιολογική κατάσταση να κυβερνάται η χώρα με υφυπουργούς, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μωϋσίου, τονίζοντας ότι περιμένει από τον Π/Θ Νάνο, να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημοσίας Τάξης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μπερίσα, επανέλαβε τις γνωστές πλέον κατηγορίες του κατά του Π/Θ Νάνο, τονίζοντας ότι "ο Νάνο δεν τολμά να παρουσιάσει ονόματα των δύο υπουργών, διότι έχει χάσει οριστικά την πλειοψηφία της Βουλής".

    Κλ.Λιάτης

    [19] ΓΓΑ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2003 (22:44 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός έχει καταθέσει εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 2.5 εκ. ευρώ, σχετικά με την καλή εκτέλεση της σύμβασης για την ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη, επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που απαντάει στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη σύμβαση που έχει σταλεί στη Βουλή έχουν επισυναφθεί όλα τα παραρτήματα, όπως το χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς και το υπόδειγμα της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης προς το οποίο θα έπρεπε να είναι σύμφωνο το κείμενο των εγγυητικών επιστολών που είχε υποχρέωση να καταθέσει στη συνέχεια ο Ολυμπιακός.

    «Από τα παραπάνω προκύπτει προφανώς ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι δεν έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή, το οποίο είναι αναληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουμε. Ο κ. Κεφαλογιάννης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, όφειλε να έχει διερευνήσει το θέμα, οπότε θα είχε αποφύγει και το λάθος στο οποίο υπέπεσε» καταλήγει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    [20] ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΑΜΠΑΝΗΣ- ΤΖΕΛΙΛΗΣ ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ

    Βανκούβερ, 15 Νοεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Την απόφαση να μη ρισκάρει τη συμμετοχή του Λεωνίδα Σαμπάνη και του Γιώργου Τζελίλη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά ανακοίνωσε ο Χρήστος Ιακώβου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρωταθλητές χθες αισθάνθηκαν έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

    [21] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ SAINT NAZAIRE

    Σεν Ναζέρ, 15 Νοεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Δώδεκα άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν στα γαλλικά ναυπηγεία Saint Nazaire στον Ατλαντικό όταν κατέρρευσε γέφυρα του κρουαζιερόπλοιου Queen Mary II.

    Το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψης προσωπικοτήτων στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στη βρετανική εταιρία Cunard σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο.

    [22] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μοσούλη, 15 Νοεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Δύο αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk συνεντρίβησαν το απόγευμα του Σαββάτου δυτικά της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Την είδηση επιβεβαίωσε και ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    [23] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 15 Νοεμβρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε εβραϊκό σχολείο, σε μια περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Θύματα δεν υπήρξαν, αλλά το κτιριακό συγκρότημα υπέστη μεγάλες ζημιές.

    Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, η πυρκαγιά στο προάστιο Γκανι τέθηκε υπό έλεγχο και έσβησε μετά από πολύωρη μάχη, τουλάχιστον εκατό πυροσβεστών.

    Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «όλα δείχνουν πως η φωτιά προκλήθηκε από "ρατσιστικά και αντισιμητικά στοιχεία".

    [24] ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Ρώμη, 15 Νοεμβρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Μήνυμα αλληλεγγύης προς την τουρκική κυβέρνηση και τον λαό της χώρας, απέστειλε από τη Ρώμη η ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζοντας την διπλή τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.

    Το μήνυμα εστάλη από τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εκ μέρους του ιταλικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας προεδρεύει το παρόν εξάμηνο η Ιταλία-- προς τον τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στο μήνυμά του ο κ. Φρατίνι υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι σημερινές επιθέσεις δείχνουν "πως η τρομοκρατία άλλαξε στρατηγική και χτυπά τώρα τα σύμβολα της ηρεμίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε από σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας σε όλους τους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς τόπους της χώρας.

            

    [25] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος καταρτίστηκε εκ νέου σε σώμα ως εξής.

    Πρόεδρος: Πόπη Αντωνίου - Σφαλαγκάκου

    Α΄ Αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Βλαχόπουλος

    Β΄ Αντιπρόεδρος: Σμαράγδα Θεοφάνους - Χατζηαντωνίου

    Γεν. Γραμματέας: Νικηφόρος - Βύρων Καμπάς

    Ταμίας: Φωτεινή Ψαθά

    Ειδ. Γραμματέας: Ελένη Ασπιώτη - Μάγρα

    Σύμβουλος: Παναγιώτης Αργυρόπουλος

    Σύμβουλος: Ελένη Ζήση

    Σύμβουλος: Λαμπρινή Κοτσίδου

    Σύμβουλος: Δημήτριος Κοντογιάννης

    Σύμβουλος: Δημήτριος Βορεινός

     


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 15 November 2003 - 19:13:38 UTC