Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ: ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [02] ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ Ο ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ - ANTIΠΑΡΑΘΕΣΗ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ
  • [04] Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
  • [05] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ
  • [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [10] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  • [11] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ
  • [13] ΥΨΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑ
  • [14] ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΟΔΟ 0,98%
  • [15] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ζ. ΠΟΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [17] ΝΕΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ
  • [21] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ Ο Ζ. ΣΚΙΑΝΖΙ
  • [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΚΑΙ
  • [23] Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [25] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΓΚΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [28] ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [29] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [30] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [32] ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΦΩΤΑ, ΗΧΟΣ, ΠΑΜΕ"
  • [33] ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [34] J. PANAJI: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ

  • [01] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ: ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (12:22 UTC+2)

    Ύστερα από μια σχεδόν ολονύκτια, επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πάνω από 9 ώρες, οι υπουργοί Οικονομίας (δημόσια οικονομικά) των 12 χωρών της Ευρωζώνης απέρριψαν τις πρώτες πρωινές σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιβληθούν κυρώσεις σε Γερμανία και Γαλλία, επειδή παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας.

    Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε στις Βρυξέλλες με πλειοψηφία (8 χώρες υπέρ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, 4 χώρες κατά), προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν και των υπουργών που στήριξαν την πρότασή της.

    Οι υποστηρικτές της πρότασης της Κομισιόν - επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, υπουργοί οικονομίας της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας -, έκαναν λόγο για ουσιαστική κατάργηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, με τον πρώτο να απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «παράνομη».

    Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών, Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (Θησαυροφύλακας), Τζούλιο Τρεμόντι έκανε λόγο για «έξυπνη ερμηνεία» του συμφώνου. Πρόσθεσε δε ότι ο συμβιβασμός επήλθε, σε γενικές γραμμές, και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των «8», Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χανς Άιχελ, τόνισε πως ουδεμία χώρα-μέλος επιθυμεί την κατάλυση του συμφώνου σταθερότητας και υποσχέθηκε πως η χώρα του θα τηρήσει το κριτήριο του ελλείμματος από το 2005.

    Ο συμβιβασμός

    Το επίμαχο σημείο ήταν τα κρατικά ελλείμματα των δύο χωρών, διότι το σύμφωνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του ετήσιου ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

    Τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία θα υπερβούν το 2004, για 3η συνεχόμενη χρονιά, το κριτήριο του ελλείμματος και η Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες να εφαρμόσουν σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και να τις επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το σύμφωνο, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

    Η πλειοψηφία των υπουργών υιοθέτησε το συμβιβασμό, που πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χανς Άιχελ, σύμφωνα με τον οποίο γίνονται, απλά, συστάσεις στις δύο χώρες να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας, ώστε να περιορίσουν κάτω του 3% το έλλειμμά τους.

    Η Κομισιόν

    Από την πλευρά της η Κομισιόν ζητούσε από τη Γερμανία να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, μέσω του οποίου θα εξοικονομούσε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιούσε για τον περιορισμό των ελλειμμάτων της (αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ πρότεινε να επιβληθεί και στη Γαλλία).

    Ταυτόχρονα, επειδή θεωρούσε ότι οι δύο συγκεκριμένες χώρες ήταν υπότροπες (η Πορτογαλία, η οποία επίσης δεν τήρησε το κριτήριο του ελλείμματος το 2002, συμμορφώθηκε με τις επιταγές της Κομισιόν και το περιόρισε κάτω του 3%), ζήτησε να τις επιβληθούν και υψηλά πρόστιμα (10 δισ. ευρώ στη Γερμανία και 7,5 δισ. ευρώ στη Γαλλία).

    Ένας επιπλέον λόγος, σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών, για τον οποίο η επιτροπή επιζητούσε την τιμωρία των δύο χωρών είναι και το ότι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της, το 2004 θα υπερβούν το όριο του ελλείμματος άλλες δύο χώρες (η Ιταλία και η υπότροπος Πορτογαλία), γεγονός που θα προκαλέσει την ουσιαστική χαλάρωση, αν όχι και την κατάργησή του συμφώνου.

    Απειλές Σόλμπες

    Ο επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, που χαρακτηρίζεται και ως ο θεματοφύλακας του συμφώνου σταθερότητας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος και ως ένα σημείο οργισμένος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ενώπιον των δημοσιογράφων.

    Όπως είπε, ο συμβιβασμός αυτός «δεν τηρεί ούτε το πνεύμα, ούτε τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας». Πρόσθεσε δε ότι η λύση που αποδέχτηκε η πλειοψηφία των υπουργών θα οδηγήσει σε μια πρωτοφανή κρίση σε ό,τι αφορά στη διατήρηση του συμφώνου.

    Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, τι προτίθεται να κάνει ώστε να παραμείνει ενεργή η διαδικασία επιβολής προστίμων στις χώρες που δεν τηρούν το κριτήριο του ελλείμματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών.

    Απόφαση, την οποία μέσα στον εκνευρισμό του, του ξέφυγε και τη χαρακτήρισε «παράνομη», έκφραση που δε συνηθίζεται να χρησιμοποιούν οι επιτελείς και οι διπλωμάτες των Βρυξελλών, όταν αναφέρονται σε ενέργειες των πολιτικών τους προϊσταμένων.

    Τρεμόντι και Άιχελ

    «Δεν πιστεύω ότι η απόφαση του συμβουλίου μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση του συμφώνου σταθερότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζούλιο Τρεμόντι, αντικρούοντας, με ψύχραιμο τόνο φωνής, τις αιτιάσεις του επιτρόπου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χανς Άιχελ: τόνισε πως η απόφαση κινείται στο πλαίσιο του συμφώνου, απλά, όπως είπε, «υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες του», αντικρούοντας και αυτός τους ισχυρισμούς Σόλμπες.

    Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στους επικριτές του συμβιβασμού, τους κάλεσε να αναλογιστούν τη θέση τους. «Ας σκεφτούν, επίσης», πρόσθεσε, «πως κατάφερε η οικονομία της Γερμανίας να βγει από την ύφεση».

    Επισήμανε δε ότι «η σημερινή απόφαση είναι, έτσι κι αλλιώς, σκληρή για τη Γερμανία», εννοώντας ότι η χώρα του υποχρεώνεται να περιορίσει το έλλειμμά της κατά 0,6% το 2004 (μόλις 0,2% λιγότερο απ' ό,τι ζητούσε η Κομισιόν) και κατά 0,5% το 2005.

    Οι επικριτές

    Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές της Ευρωζώνης, η απόφαση αυτή των υπουργών οικονομίας των «12» θα προκαλέσει μια σοβαρή κρίση, η οποία θα δοκιμάσει όχι μόνον το σύμφωνο σταθερότητας αυτό καθ' εαυτό, αλλά και την ίδια τη συνοχή της ζώνης του ευρώ.

    Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η διατήρηση των υψηλών ελλειμμάτων σε Γαλλία-Γερμανία θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, σε άνοδο του πληθωρισμού στις δύο αυτές χώρες. Συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης, αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις Ιταλία και Πορτογαλία, θα είναι η άνοδος του τιμαρίθμου στο σύνολο της Ευρωζώνης, άνω του 2%, μέσα στο 2004.

    Προσθέτουν, επίσης, πως ένα τέτοιο γεγονός θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία στηρίζει τη νομισματική της πολιτική στην προϋπόθεση να μην ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 2%.

    Για το λόγο αυτό, τονίζουν, η ΕΚΤ προχώρησε στη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 2%. Εάν, όμως, ο πληθωρισμός ξεφύγει, τότε θα υποχρεωθεί να ανεβάσει τα επιτόκια, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα όλων των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

    Εάν συμβούν όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, γεγονός που θα σημάνει και την απαρχή της διάλυσης τη ζώνης του ευρώ.

    Οι υποστηρικτές

    Στην άποψη αυτή, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος. Μερίδα Ευρωπαίων οικονομολόγων και αναλυτών εκτιμά ότι ακριβώς επειδή η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, η Ευρωζώνη δεν πρέπει να προσκολληθεί στην αυστηρή τήρηση ενός οικονομικού κανόνα, όπως το σύμφωνο σταθερότητας, ο οποίος - όπως εκτιμούν - δείχνει εν πολλοίς ξεπερασμένος.

    Προτείνουν, μάλιστα, ότι για να «τρέξουν» οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης με ταχύτερους ρυθμούς, πρέπει, είτε να επαναδιατυπωθούν ορισμένα σημεία του Συμφώνου, είτε να χαραχθεί μια νέα οικονομική πολιτική εκ μέρους των «12», η οποία και να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες, διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

    Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι το τρέχον σύμφωνο σταθερότητας, που τέθηκε σε ισχύ το 1996 (είχε υιοθετηθεί το 1993 κατά τη σύνοδο του Μάαστριχτ), επιβλήθηκε στην ΕΕ με την επιμονή της Γερμανίας (με υπουργό Οικονομίας το χριστιανοδημοκράτη Τέο Βάιγκελ), η οποία και παρέκαμψε τις τότε έντονες αντιρρήσεις πολλών χωρών-μελών.

    Δ.Θ.

    [02] ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ Ο ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ - ANTIΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (00:20 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ετέθη αργά απόψε ο βουλευτής

    Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Την απόφαση του πρωθυπουργού να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

    Ο κ. Σπυριούνης άσκησε κριτική κατά του πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να

    ζητήσει έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, "μετά από τρία χρόνια αντελήφθη ότι οι βουλευτές έπαιζαν στο χρηματιστήριο".

    Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης υπεραμύνθηκε των θέσεών του και μετά την απόφαση

    διαγραφής του την τονίζοντας ότι αν διαγράφεται για τους αγώνες του για την διαφάνεια είναι παράσημο στο πεδίο της μάχης αυτής.

    Τη διαγραφή του κ. Σπυριούνη από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Ανέχθηκαν στο κυβερνών κόμμα συμπεριφορές που απάδουν στην πολιτική ζωή του

    τόπου και διέγραψαν βουλευτή μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκε τη διαφάνεια. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός τύπου Σημίτη."

    Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του κόμματος του

    υποστηρίζοντας ότι η χώρα βουλιάζει στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

    Ο κ. Σκανδαλίδης απέρριψε τις ρυθμίσεις που πρότεινε η ΝΔ ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να επενδύσει προεκλογικά με σκανδαλολογία και καταστροφολογία χωρίς κανένα στοιχείο.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επειδή δεν ήρθε να

    απαντήσει στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμισης της ΝΔ είπε ότι το

    κόμμα μας όταν θα γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση των θεσμών διαφάνειας. Την ώρα που η κυβέρνηση βουλιάζει στη διαφθορά ο πρωθυπουργός κατηγορεί τους άλλους για όσα ευθύνεται η κυβέρνησή του. Αν πίστευε όσα υπαγόρευσε ο πανικός του γιατί δεν έρχεται εδώ να τα πει. Ο ίδιος όταν τον προκάλεσα σε όλα τα θέματα είχε πει ότι προτιμά τη Βουλή. Παρότι εκτόξευσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εγώ δεν τον είδα να είναι σήμερα εδώ. Καλώ την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, Εδώ κρινόμαστε όλοι".

    Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που αντεπιτέθηκε στον αρχηγό

    της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι ο ίδιος με τη στάση του αποδεικνύει ότι περιφρονεί τη Βουλή αφού αποχώρησε μόλις τελείωσε την τοποθέτηση του.

    "Θα έπρεπε να μείνει να ακούσει ο πρόεδρος της ΝΔ την απάντηση μια που -όπως

    ισχυρίζεται- η χώρα βρίσκεται σε παρακμή" τόνισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε: "Η ΝΔ επαναλαμβάνει μονότονα τους ίδιους ισχυρισμούς χωρίς κανένα στοιχείο εδώ και 10 χρόνια. Ο κόσμος της έχει δείξει ότι την έχει βαρεθεί και επιβεβαιώνει ψηφίζοντας μας ότι αποδοκιμάζει τη μηδενιστική και καταστροφολογική της λογική Δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο εδώ απόψε. Καθαρά επικοινωνιακοί λόγοι οδηγούν τον πρόεδρο της ΝΔ να επαναλάβει τα ίδια πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν ήρθε. Τέσσερις φορές έγινε τουλάχιστο η συζήτηση αυτή".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ήρθε να υπερασπιστεί μια πρόταση νόμου που οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος του τον Ιούνιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής η πρόταση της παραδέχτηκαν ότι ήταν αποσπασματική.

    "Αυτού του είδους η συζήτηση και η αντιπαράθεση, χωρίς στοιχεία δηλητηριάζουν τη

    δημόσια ζωή και τον πολιτικό βίο. Είναι νόμος που δεν μπορεί να αποτελέσει

    λύση για τόσο μεγάλα προβλήματα" κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Νωρίτερα πάντως, ο κ. Καραμανλής είχε επικαλεστεί διεθνείς και Ευρωπαϊκές εκθέσεις αλλά και επισημάνσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου που αναφερόταν σε θέματα διαφάνειας καθώς και ομολογίες -όπως είπε- κυβερνητικών στελεχών για να υποστηρίξει ότι η χώρα βουλιάζει στη διαπλοκή και στην αδιαφάνεια

    "Βρισκόμαστε σε μία τελείως παρακμιακή κατάσταση, με τεράστια λεηλασία κοινοτικών πόρων και δημόσιας περιουσίας ... σε μία άγρια κατάσταση που πλήττει την ουσία της δημοκρατίας και υπονομεύει το δημόσιο βίο. Το σκοτεινό τοπίο της αδιαφάνειας το ευνόησαν ο άκρατος αυταρχισμός η αλληλοσυγκάλυψη και το καθεστώς ατιμωρησίας. Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να διευκολύνει τη δικαιοσύνη σε σοβαρότατες υποθέσεις που λιμνάζουν... Τα εκφυλιστικά φαινόμενα έχουν προσλάβει ενδημική μορφή όχι γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις αλλά διότι ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέχουν θεσμικό έρεισμα και έγινε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης" υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου του κόμματος του

    στοχεύει στην προστασία του πολίτης στην αποκατάσταση της πολιτικής και του πολιτικού κόσμου, στο σεβασμό του δημόσιου χρήματος που χάνεται στα γρανάζια της διαφθοράς και στη δημιουργία κράτους δικαίου".

    Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές "όταν θα γίνει

    κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλους τους νόμους της διαπλοκής".

    Η εισηγήτρια της ΝΔ Αννα Ψαρούδα Μπενάκη μίλησε για κλίμα αδιαφάνειας και

    διαφθοράς που υπάρχει σε όλους τους τομείς.

    "Καταγγελίες επώνυμων λειτουργών της Δικαιοσύνης, αποφάσεις του Ελεγκτικού

    Συνεδρίου για παράνομες πρακτικές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αποκαλύψεις μυστικών εργολαβικών συμφωνιών για παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών στα δημόσια έργα, ασυγχώρητες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη γνωστών υποθέσεων διαφθοράς συνθέτουν το κλίμα αδιαφάνειας στο οποίο διαβιούμε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της διαφάνειας στα ΜΜΕ ζητώντας να μειωθεί σε 1% από 5% που είναι σήμερα το ποσοστό του βασικού μετόχου ώστε όπως είπε να αποδυναμωθούν οι

    παρενέργειες από την καθιέρωση της πραγματικής κερκόπορτας της διαπλοκής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι παρά τις αντιρρήσεις που έχει με την πρόταση την υπερψηφίζει γιατί αν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου στα τεράστια φαινόμενα της διαπλοκής και της αδιαφάνειας τότε θα γίνει ιδεολογία και παραδοχή ότι είναι συστατικό στοιχείο του δημόσιου βίου.

    Κατά της πρότασης τάχθηκε το ΚΚΕ κατηγορώντας την ΝΔ ότι δίνει έμφαση στα

    θέματα αυτά γιατί αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης της με το ΠΑΣΟΚ.

    Η πρόταση πάντως της ΝΔ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία γιατί, όπως διευκρίνισε ο

    πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η αποδοχή της συνιστά δαπάνη για τον

    κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2003 (21:46 UTC+2)

    "Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που γίνονται καθημερινά θύματα βίας, από το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς, η βία εναντίον των γυναικών, δεν αφορά μόνο τις υποανάπτυκτες φοντεμενταλιστικές ή αυταρχικές κοινωνίες. Είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες, που ζουν δίπλα μας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Τα παραπάνω επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Eυκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννα Καραμάνου, σε δήλωσή της με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

    Η κ. Καραμάνου τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ζήτησε και πέτυχε την αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για την εφαρμογή του προγράμματος ΔΑΦΝΗ ΙΙ, που χρηματοδοτεί ενέργειες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

    «Είναι πλέον σαφές ότι μόνο με μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική, το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, μπορεί να περιορισθεί και τελικά να λυθεί», αναφέρει.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κα Καραμάνου συμμετέχει σε ημερίδα που συνδιοργανώνει εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης, με θέμα «Γυναίκες και Θρησκείες: Το πρόβλημα της βίας και του Φονταμενταλισμού», την Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2003, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    [04] Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, συζητήθηκε ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις Βρυξέλλες, στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, και Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την ελληνική θέση, που συμβαδίζει με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την ανάγκη εξασφάλισης αυτόνομης δράσης της ΕΕ για δυο λόγους: Πρώτον, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ και δεύτερον το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ, η οποία καλείται να κρίνει και να δράσει ανάλογα σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το θέμα των σχέσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποτέλεσε αντικείμενο ουσιαστικών συζητήσεων και με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει την εμβάθυνση της ΕΕ σε θέματα άμυνας.

    Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφού διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν ετέθη προς συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συμμετοχής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά μόνο συνεργασία με ξένες υπηρεσίες στον τομέα των Πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς.

    [05] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 25 Νοεμβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν απόψε το βράδυ στην Βαγδάτη και ήχησαν σειρήνες στο γενικό επιτελείο της αμερικανικής διοίκησης στην ιρακινή πρωτεύουσα ενώ απο τα μεγάφωνα ακούγονταν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητείτο από το προσωπικό να καλυφθεί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ συναντήθηκαν σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ. Αδαμόπουλος και Παναγ. Κοντολέων, από το Τμήμα Υγείας του κόμματος.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στον κοινωνικό διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση, όπου ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης του τομέα Υγείας και του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου και τα τρέχοντα προβλήματα: τις ελλείψεις προσωπικού, την απουσία μηχανοργάνωσης με απώλεια πολλών δις ετησίως, το προβληματικό σύστημα προσυνεννόησης, την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων κ.ά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε τις θέσεις του κόμματος για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, την ανάδειξη από το κόμμα θέματος των συμβασιούχων και υπογράμμισε ότι και αυτό το σχέδιο νόμου θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Ιδρύματος, την ακύρωση του ρόλου και της αποστολής του ΙΚΑ και την αμφισβήτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων γιατρών.

    [07] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    «Το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη τήρηση του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της υποτελούς Ευρωπαϊκής πολιτικής, τίναξε στον αέρα τον παραγωγικό αγροτικό και αστικό τομέα της οικονομίας, αλλά και οδήγησε στο περιθώριο με τη μεγάλη ανεργία και τον περιορισμό του κράτους πρόνοιας, ένα σημαντικό τμήμα των ελλήνων πολιτών, σήμερα ενταφιάστηκε, χάριν των εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η ευθύνη κατά συνέπεια των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη είναι μεγάλη».

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κυριαρχεί το συμφέρον της Ευρώπης αλλά το συμφέρον των μεγάλων χωρών της, οι οποίες με προκλητικό τρόπο υπονομεύουν ακόμα και τις κορυφαίες αποφάσεις των οργάνων της.

    «Το ΔΗΚΚΙ, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά για τις θέσεις που έχει λάβει σχετικά με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαχρονικά. Δικαιώνεται με τη θέση του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χαράξει την οικονομική της πολιτική με βάση τις δομές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και να ασκήσει μια Ευρωπαϊκή πολιτική που να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής τρόικας», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να διοργανώσει καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με την Πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    Η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Αθήνα για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, την πορεία των κατασκευών, τον προϋπολογισμό και θέματα τεχνολογίας και εισιτηρίων.

    «Εχω τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά. Εχω εντυπωσιαστεί από την οργανωτική ικανότητα και τις διευθετήσεις. Η Ελλάδα θα δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να πετύχει και τα μεγάλα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» επισήμανε ότι ''σε μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια δεν μπορούσαμε να μην είμαστε μαζί η Ελλάδα και η Κύπρος. Μέσα σε όλη αυτή την ενημέρωση που σας κάναμε θεωρήσαμε ότι αυτό που είναι, ίσως, ένα συμβολικό στοιχείο της διαδρομής της φλόγας, είναι το πέρασμά της από την Λευκωσία, από Κύπρο. Από την Κύπρο που έχει μια πορεία σπουδαία, μια πορεία που έχει τόσους σταθμούς παράδειγμα και για όλο τον κόσμο''.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στην έντονη παρουσία των Κυπρίων είτε με τους εθελοντές είτε με τους αθλητές και όσους έρθουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έντονο ενδιαφέρον του.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Κάθε μέρα που περνάει, το AIDS σκοτώνει 8.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο. Το 95% των φορέων του AIDS δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων συμπιέζονται, ένεκα της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Τα στοιχεία αυτά τονίστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αθήνα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει για το AIDS, υπό τον τίτλο «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα» ενόψει της 1ης Δεκεμβρίου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοργανώνουν διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων την προσεχή Κυριακή, 30 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει Έκθεση Φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί παράσταση με μαριονέτες για παιδιά, παράσταση παντομίμας, πάρτι με τη συμμετοχή συγκροτήματος αφρικανικών κρουστών.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, 1 Δεκεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα και με μουσική και τη συμμετοχή ηθοποιών, θα κάνουν ένα σεργιάνι στους δρόμους και τις γειτονιές των μεταναστών της Αθήνας. Θα μοιράζουν δε ενημερωτικά φυλλάδια για το AIDS και προφυλακτικά.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας, με μια μεγάλη συναυλία στο ΡΟΔΟΝ, όπου η Σαβίνα Γιαννάτου, η Lamia Bedoul από την Τυνησία, οι Primavera en Salonico, η Έλλη Πασπαλά με τους Σταύρο Λάντσια και David Lynch θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους αφιλοκερδώς.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων κατά του AIDS, που εφαρμόζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στις χώρες, όπου παρεμβαίνουν.

    Κ. Κούτρα

    [10] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Σεμινάριο με θέμα: «Η πορεία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και η συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση Αξιολόγηση και Μελλοντικές Προοπτικές» διοργανώνει την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ), της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών στη Βουλιαγμένη.

    Στόχοι του σεμιναρίου, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, είναι η αξιολόγηση της συμβολής του ΕΚΤ στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, η συνολική αποτίμηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της υλοποίησης των παρεμβάσεων του ΕΚΤ κατά την περίοδο 2000-2003, η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση για τις μελλοντικές προοπτικές του ΕΚΤ, η προβολή της πορείας του ΕΚΤ και η συμβολή του στην απασχόληση και στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

      Στο σεμινάριο θα μιλήσουν ακόμη o υφυπουργός Εργασίας Ελευθέριος Τζιόλας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Αννα Διαμαντοπούλου, η Γεν. Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Ε.Ε. Οdile Quintin.

    [11] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Το άλμα κατά 8,2% του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο και η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτυπώνεται σε αγοραστικές κινήσεις.

    Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν- το σύνολο δηλαδή των αγαθών και υπηρεσιών το οποίο παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες- αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εικοσαετίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτοξεύτηκε στο 8,2% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, έναντι της αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ανάπτυξης 7,2%.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών οι οποίες τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας με ετήσιο ρυθμό 6,4%, που είναι και ο ταχύτερος της τελευταίας εξαετίας. Παράλληλα οι επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 14%, επηρεάζοντας θετικά και την κερδοφορία τους, η οποία στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 30%.

    Στο μεταξύ, ο δείκτης εμπιστοσύνης των αμερικανών καταναλωτών που καταρτίζει το νεοϋορκέζικο Conference Board, -η εγκυρότητα του οποίου έχει αποδειχθεί καθώς ο δείκτης από το 1969 και μετά έχει με ακρίβεια απεικονίσει την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες- εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στο 91,7 από 81,7 τον προηγούμενο μήνα κι ενώ οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν άνοδο έως το 86.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η Novellus αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις παραγγελίες του τρέχοντος τριμήνου. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 1,70%.

    Άνοδο της τάξης του 0,47% σημειώνει ο τίτλος της Citigroup, μετά την ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τη χρηματοοικονομική μονάδα της Washington Mutual Inc., έναντι 1,25 δισ. δολ.

    Στο σκηνικό αυτό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει οριακά κέρδη 0,07% και διαμορφώνεται στις 9.754,75 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στις 1.949,66 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,13% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 άνοδο 0,09% στις 1.053,00 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων έλαβε η Διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Ο σχετικός φάκελος έχει διαβιβαστεί στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες σύμφωνα με τον σχετικό νόμο. Στο μεταξύ εγκρίθηκε η πλήρωση των θέσεων - που συστάθηκαν με τις διατάξεις του νόμου αυτού με προσωπικό που θα έχει σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου

    Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός προέβη τον Ιούλιο σε πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 20 συνολικά ατόμων, στο πλαίσιο πάντα της κείμενης νομοθεσίας, για την εφαρμογή δηλαδή των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, αμφισβήτησε κατ' αρχήν τη νομιμότητα των εν λόγω προσλήψεων, ωστόσο αναμένεται η έγκριση του σχετικού εντάλματος πληρωμής των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, από το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    [13] ΥΨΗΛΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ξεπέρασε σήμερα σε ανοδική δυναμική ακόμη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και με αιχμή την ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των τραπεζών αλλά και την αύξηση των κερδών σε επιλεγμένους τίτλους της περιφέρειας, σημειώσε αισθητή άνοδο.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,98% και διαμορφώθηκε στις 2.156,13 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός δείκτης του ΧΑ, κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, γεγονός που αποτυπώνεται από την πορεία του. Έτσι, το ναδίρ του ήταν οι 2.143,95 μονάδες και το υψηλότερό του σημείο οι 2.157,93.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης αποτελούν η ενίσχυση του τζίρου, που διαμορφώθηκε σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς και η διατήρηση της έντονης ανοδικής τάσης στις τράπεζες, από την έναρξη των συναλλαγών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος παρουσιάστηκε ενισχυμένος έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ειδικότερα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 162,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 17.657.832,28 ευρώ, αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια τα πιο σημαντικά ήταν εκείνα της Τηλέτυπος, ύψους 3.875.000,00 ευρώ, στα 5 ευρώ και της Alpha Bank, προϋπολογισμού 1.316.460,00, στα 22 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι 163 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 136 πτωτικών και 84 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,45%), COMM GROUP (9,32%) και ALPHA TRUST ASSET (7,37%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των ΔΑΡΙΓΚ (10,42%), ΛΑΝΤΕΚ (8,72%), Εκδόσεις Λυμπέρη (6,72%) και Μουριάδης (6,52%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής, να ενισχύεται οριακά κατά 0,11%, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σε τίτλους ορισμένων κλάδων, οι οποίοι τον συγκροτούν.

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο της τάξης του 1,22% σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις τράπεζες, που από την έναρξη των συναλλαγών βρίσκονταν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και παρά την υποχώρηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,99%, αντανακλώντας τα κέρδη του από την ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των Αττικής (3,39%), Πειραιώς (3,22%) Τράπεζα της Ελλάδος (3,19%), Alpha Bank (2,92%), ΕΤΒΑ (2,38%), EFG (1,93%), Εμπορική (1,74%) και Εθνικής (1,08%).

    Αντίθετα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών δέχθηκε πιέσεις και υποχώρησε κατά 0,23%, απόρροια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (3,02%), Forthnet (1,23%) και του ΟΤΕ ΑΕ (0,63%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπόλοιπων τριών κλάδων της κεφαλαιοποίησης, ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,05% και ο Mid 40 της μέσης σημείωσε άνοδο κατά 0,88%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξίσου θετική ήταν η εικόνα που εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες, καθώς 16 σημείωσαν ανοδική πορεία και μόνον 6 κατέγραψαν απώλειες. Αισθητή πτώση, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων (-1,27%) και της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (-1,68%). Η μετοχή των ΕΛΠΕ διολίσθησε σε ποσοστό της τάξης του 1,42% και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ κατά 0,85%.

    Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι κλάδοι των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,67%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,13%) και της πληροφορικής (0,86%). Αντίθετα, αισθητή άνοδο της τάξης του 1,42% σημείωσε ο κλάδος των επενδύσεων, συνεπεία των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Alpha Trust ASSET (7,37%) και της Π&Κ ΑΕΕΧ (3,23%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι κλαδικοί δείκτες των κατασκευαστικών εταιριών και των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου (αμφότεροι 1,25%), καθώς και εκείνος του λιανικού εμπορίου (1,09%).

    Κατά 0,77% ενισχύθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, κατά 0,72% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,65% των βιομηχανιών, κατά 0,61% των συμμετοχών και κατά 0,43% των βασικών μετάλλων.

    Σε ποσοστό της τάξης του 0,20% ενισχύθηκαν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των εκδόσεων - εκτυπώσεων, ενώ ο δείκτης της παράλληλης αγοράς σημείωσε άνοδο κατά 0,22%.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η τροχιά που διέγραψε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών, κατά τους οποίους η τάση είναι ανοδική, ως αποτέλεσμα και της θετικής πορείας των αγορών της Ευρώπης, αλλά και της Wall Street.

    Πάντως, στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τους όγκους που σημειώνονται, εξακολουθεί να υφίσταται αυστηρά επιλεκτικό ενδιαφέρον. Η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα κατορθώσει να λάβει πιο δυναμικά χαρακτηριστικά, εάν "βοηθήσει" και ο τζίρος.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, αν οι συναλλαγές αυξηθούν σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ, τότε η Σοφοκλέους θα διευρύνει τα κέρδη της, αφού θα "αφυπνιστούν" αγοραστές για ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Προς το παρόν, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ενεργό για τις τραπεζικές μετοχές, όπως αποτυπώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

    Ειδικότερα, βάσει της τεχνικής ανάλυσης, η τρέχουσα τάση από σταθεροποιητική μετατράπηκε σε ανοδική και το πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 2.122 μονάδες και το δεύτερο το επίπεδο των 2.105 μονάδων, ενώ η πρώτη αντίσταση προσδιορίζεται στις 2.142 μονάδες και μια πολύ σοβαρότερη είναι οι 2.188.

    ΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΗ

    Κατά τους αναλυτές, κατά τη αυριανή συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί ο ΟΤΕ, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 9μήνου του 2003.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι πωλήσεις του οργανισμού ενισχύθηκαν στο 9μηνο του 2003 σε ποσοστό της τάξης του 12,7% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 3,623 δισ. ευρώ.

    Τα ΕBITDA αναμένονται στα 1,407 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,3%, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμούν ότι θα υποχωρήσουν σε ποσοστό της τάξης του 14,5%, στα 339 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες χρηματιστηριακές, διατηρούν σύσταση outperform επισημαίνοντας ότι η μετοχή, διαπραγματευόμενη με EV/EBITDA στο 4,1 για το 2004, βρίσκεται σε discount 22% σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

    Από την πλευρά της η Εγνατία εκτιμά ότι οι πωλήσεις του οργανισμού θα αυξηθούν κατά 14,3% στο 9μηνο, φθάνοντας σε 3,673 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα είναι ενισχυμένα κατά 9,7%, στα 1,424 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται σε 340,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 14,3%, ενώ για την μετοχή συστήνεται διακράτηση, με την τιμή στόχο στα 11,8 ευρώ ανά μετοχή

    Στο μεταξύ, σύσταση αγοράς και εκτίμηση outperform δίνουν οι αναλυτές για την μετοχή της ΔΕΗ, ύστερα από την ανακοίνωση των οικονομικών της μεγεθών για το 9μηνο του 2003.

    H Eθνική χαρακτηρίζει ως αναμενόμενα τα αποτελέσματα και δηλώνει ικανοποίηση από την πρόοδο του προγράμματος μείωσης προσωπικού. Από την πλευρά της η Alpha Fianance, διατηρεί σύσταση outperform, ενώ στέκεται στη μείωση του προσωπικού, στην αύξηση της κατανάλωσης, στην πορεία του δανεισμού, αλλά και στην ενίσχυση στα διάφορά λειτουργικά κόστη.

    [14] ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΟΔΟ 0,98%

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (16:19 UTC+2)

    Πλατειά ήταν σήμερα τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, καθώς, όπως εκτιμούσαν χρηματιστές και επενδυτές, η αγορά κινήθηκε ακριβώς έπρεπε να κινηθεί, σημειώνοντας δηλαδή σταθερή άνοδο, με υψηλές συναλλαγές και το γενικό δείκτη να παραμένει σχεδόν μόνιμα άνω των 2.150 μονάδων.

    Μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) έδειξε και χαρακτήρα ώριμης αγοράς, κρατώντας αποστάσεις από τις σταθεροποιητικές τάσεις, τις οποίες εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές (συνήθως, το ΧΑ τις ακολουθούσε άνευ όρων στην πτώση, ενώ εμφανιζόταν διστακτικό όταν σημείωναν άνοδο).

    Αποτέλεσμα της σημερινής ανοδικής συνεδρίασης ήταν να διευρύνει τα χτεσινά του κέρδη ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ, ο οποίος ανήλθε στις 2.156.13 μονάδες, καταγράφοντας, με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, κέρδη της τάξης του 0,98%.

    Η συνεδρίαση

    Οι μετοχές της Alpha Bank, της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς ξεχώρισαν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και οδήγησαν σε άνοδο το γενικό δείκτη, ο οποίος, βέβαια, βρήκε στήριγμα και σε άλλα βαριά χαρτιά όπως η Coca Cola 3Ε αλλά και η ΔΕΗ, η οποία έδειξε να ανακάμπτει μετά τις χθεσινές απώλειες που συνέπεσαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, συντηρήθηκε έτσι η ανοδική αντίδραση, με αιχμή τις τράπεζες και παρά τις πιέσεις στον ΟΤΕ, ενώ ήταν εμφανής η ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς από νωρίς ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, και ο τίτλος του ΟΤΕ ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση, όμως, η ένταση που, όπως εκτιμήθηκε από μερίδα επενδυτών, επικρατεί στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και της διοίκησης του οργανισμού, τον οδήγησε σε αισθητές απώλειες.

    Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην αρχική άνοδο του γενικού δείκτη έπαιξε και η θετική διάθεση που επικρατούσε στις διεθνείς αγορές, καθώς και η επιτάχυνση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 9μήνου των ελληνικών εισηγμένων, τα οποία είναι άκρως ενθαρρυντικά.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι σχεδόν από την αρχή των συναλλαγών οι αγορές είχαν επεκταθεί και στους τίτλους της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα και οι 4 αντίστοιχοι δείκτες να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

    Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο FTSE/ASE Small Cap 80 ήταν εκείνος που εμφάνισε τα μικρότερα κέρδη (+0,11%), ενώ ο FTSE/ASE 20 κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, που ανήλθε σε 1,22%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η εικόνα τους αντικατόπτριζε πιστά την πορεία του γενικού δείκτη. Άλλωστε, από τους συνολικά 22, οι 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ μόλις 6 δεν κατάφεραν, έστω και στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, να αποκομίσουν κέρδη.

    Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες ζημίες εμφάνισαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (-1,27%) και υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-1,68%), ενώ με μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν εκείνοι των τραπεζών (+1,99%) και των επενδύσεων (+1,42%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν θετική. Έτσι, και σε συνδυασμό με την απορρόφηση των πιέσεων, που είχαν εκδηλωθεί για μικρό χρονικό διάστημα πριν από το κλείσιμο, 136 μετοχές ήταν πτωτικές, 166 ανοδικές και 81 είχαν παραμείνει στάσιμες.

    Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και το γεγονός ότι, σε σύγκριση με πρόσφατες συνεδριάσεις, σήμερα οι συναλλαγές κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε σχετικά νωρίς τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 162,3 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Σε ό,τι αφορά στις επόμενες συνεδριάσεις της Σοφοκλέους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, την τάση αναμένεται να διαμορφώσουν, τόσο τα αποτελέσματα 9μηνου των εισηγημένων, όσο και η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Ερωτηματικό, παραμένει αν η συναλλακτική δραστηριότητα θα αυξηθεί και πόσο αυτή θα επηρεάσει τη διάθεση σοβαρών κεφαλαίων να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

    Στο μεταξύ, τον πήχη «φροντίζουν» να ανεβάσουν με εκθέσεις-αναλύσεις τους, χρηματιστηριακές εταιρίες, χρηματιστές και διαχειριστές. Για παράδειγμα, η πάντα έγκυρη και διορατική Εθνική ΑΧΕ, δίνει τιμή στόχο τα 24,9 ευρώ για την Alpha Bank.

    Σύμφωνα πάντα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η αγορά θα αναζητήσει την τάση της από τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η Marfin Hellenic εκτιμά ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί ο ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώνονται αύριο.

    H Αlpha Finance επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ανοδική διάθεση, ωστόσο στη Σοφοκλέους είναι λογικό να ανησυχεί το επενδυτικό κοινό από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

    Κατά την Artion τα αποτελέσματα 9μήνου θα βαρύνουν στο ΧΑ, ωστόσο τον τόνο θα δώσουν οι διεθνείς αγορές. Η τεχνική ανάλυση της Euroxx δίνει στήριξη στις 2.100 για το γενικό δείκτη σε περίπτωση πτώσης, ενώ οι αντιστάσεις προσδιορίζονται στις 2.150 μονάδες. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [15] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Δυσκολίες στην αγορά τροφίμων αντιμετωπίζουν σήμερα 1.004.778 Ελληνες, ενώ το 63% των νοικοκυρίων έχει αλλάξει προς το χειρότερο το επίπεδο της διατροφής του, συνεπεία και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

    Σε πιο δυσχερή θέση είναι οι ηλικιωμένοι, αφού το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αγορά τροφίμων. Η αγοραστική δύναμη του μέσου Ελληνα είναι περιορισμένη, αφού το μικτό ημερομίσθιο στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το χαμηλότερο στην ΕΕ και υπολείπεται κατά περίπου 64% του κοινοτικού μέσου όρου.

    Παράλληλα, η αγορά -παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική- προσαρμόζεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και επικεντρώνει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στην πτώση των τιμών, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

    "Η στροφή των πολιτών σε φθηνότερες κατηγορίες προϊόντων (κατεψυγμένα, αμυλώδη, είδη own label) είναι πλέον δεδομένη", υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ, τονίζοντας ότι η διατροφή επανακτά ταξικά χαρακτηριστικά, με την προσφορά φθηνότερων και αμφίβολης ποιότητας έως επικίνδυνων προϊόντων για τα χαμηλά εισοδήματα και ασφαλέστερων και ποιοτικότερων για τα υψηλότερα._

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ζ. ΠΟΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Την άποψη ότι δεν πρόκειται να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Πόος, μιλώντας χθες σε ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά.

    Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην κοινή ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες, συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κ. Ζορμπά που αποσκοπούν στην στήριξη και ενθάρρυνση όσων εργάζονται για την ειρηνική και δημιουργική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και τη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΝΕΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Υπό το φως των διαβημάτων της Ολλανδίας προς τη Λευκωσία, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συζητηθεί αύριο ή μεθαύριο η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, ενώ στο όλο σκηνικό προστίθεται η γενική κατακραυγή εναντίον της τρομοκρατίας, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, καθώς και οι εκλογές του Ιουνίου για ανάδειξη του νέου ΓΓ του ΣτΕ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά την κατηγορηματική απόρριψη του διαβήματος της Ολλανδίας από την Κύπρο, το οποίο ζητούσε αποδοχή των εισηγήσεων του ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου, και την εμμονή της Λευκωσίας στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης χωρίς όρους ή προϋποθέσεις μελετούνται κυρωτικά μέτρα εναντίον της Αγκυρας, μεταξύ των οποίων είναι η μη ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής, η μη πραγματοποίηση συνεδρίων του ΣτΕ στη χώρα, η μη ανάληψη ρόλου εισηγητή από την Τουρκία για διάφορα θέματα και ακόμα το ενδεχόμενο στέρησης του δικαιώματος ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Τη σταθεροποιητική της πορεία κοντά στις 83 μονάδες συνέχισε η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου και στη σημερινή συνάντηση, η οποία διαπραγματεύτηκε υπό τη σκιά της σημερινής συνεδρίασης της Τράπεζας Κύπρου για τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 83,67 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,54%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, παραμένοντας ''κολλημένος'' σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε στις 357 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,23% κατάγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 336,5 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λονδίνο, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις «ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα», ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, που απευθύνει σύσταση στους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί σε όλες τις περιοχές της χώρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σε βάρος εννέα ατόμων απαγγέλθηκαν κατηγορίες σήμερα για εμπλοκή στις πολύνεκρες επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους.

    Από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των εννέα υπόπτων για συμμετοχή, βοήθεια και υπόθαλψη παρανόμων οργανώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Άλλοι τρεις ύποπτοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία αφέθησαν ελεύθεροι.

    Στο μεταξύ σε τηλεοπτική του μήνυμα με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, λίγες μέρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, καλώντας τους Τούρκους να σταθούν στο πλευρό της Δικαιοσύνης.

    Εξάλλου σε ανάλογο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, σημείωσε ότι η Τουρκία έγινε στόχος των τρομοκρατών εξαιτίας του δημοκρατικού και κοσμικού συστήματός της, αλλά «είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

    [20] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 25 Νοεμβρίου 2003 (17:26 UTC+2)

    Εντονη φημολογία αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στο Βουκουρέστι σχετικά με τις κινήσεις του προέδρου της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου μετά τη λήξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2004.

    Ο κ. Ιλιέσκου δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή το απόγευμα της Δευτέρας ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην προεδρία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου είναι ιδρυτής.

    Ο κ. Ιλιέσκου, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρουμανίας είπε ότι «αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τον θέλει τότε θα επιστρέψει σε αυτό».

    Ο νυν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε απάντησε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται τον Ιλιέσκου αφού αυτός πρωτοστάτησε στην ίδρυση και στον εκσυγχρονισμό της παράταξης.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ Ο Ζ. ΣΚΙΑΝΖΙ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Οριστικά παρελθόν για τον ΟΦΗ αποτελεί ο Ζντένεκ Σκιάζνι. Ο Τσέχος τεχνικός είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΦΗ, Βασίλη Ξημέρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη και άλλα μέλη της διοίκησης της κρητικής ομάδας, όπου συμφώνησε να λύσει το συμβόλαιό του.

    Η ΠΑΕ ΟΦΗ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Ο κ. Σκιάζνι σ' όλο τον χρόνο που είχε την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας μας, ήταν συνεπέστατος σε όλες τις υποχρεώσεις του. Εργάσθηκε με ήθος, ειλικρίνεια, πάθος, αποφασιστικότητα, για την διάκριση της ομάδας μας.

    Η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ, του εύχεται υγεία, οικογενειακή ευτυχία και μόνο επιτυχίες να έχει στην συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας».

    [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΉΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΦΠ τα τοπικά πρωταθλήματα Γ' κατηγορίας της ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας πάλης που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 29 και 30 Νοεμβρίου και 6 και 7 Δεκεμβρίου και τα οποία θα ήταν και προκριματικοί αγώνες για το πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2004, καθώς και το πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών που ήταν προγραμματισμένο να γίνει 13 και 14 Δεκεμβρίου αναβάλλονται για τεχνικούς, οργανωτικούς και οικονομικούς λόγους.

    [23] Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Ο κ. Βασιλείου του συνδέσμου Θεσσαλίας θα διευθύνει το παιχνίδι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τον Ατρόμητο στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής.

    Αναλυτικά, οι διαιτητές της αγωνιστικής είναι:

    Εθνικός Αστέρας- Λεβαδειακός: Ζολώτας (Θεσσαλονίκης)

    Πατραϊκός- Νίκη Βόλου: Ζανετίδης (Δωδεκανήσου)

    Ποσειδών Ν. Πόρων- Κέρκυρα: Φωτιάδης (Σερρών)

    Πανσερραϊκός- Καλαμάτα: Φλαμπούρης (Αθήνας)

    Κασσάνδρα- Εργοτέλης: Ντορμούσογλου (Μεσσηνίας)

    Απόλλων Αθ- ΠΑΣ Γιάννινα: Πορφύρης (Αρκαδίας)

    Απόλλων Καλαμαριάς- Ατρόμητος: Βασιλείου (Θεσσαλίας).

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Ο Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Αισιόδοξος για πρόκριση της ομάδας του στην Ουγγαρία σε βάρος της Ντέμπρετσεν στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ εμφανίστηκε κατά την αναχώρηση του ΠΑΟΚ από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο προπονητής του, Αγγελος Αναστασιάδης.

    «Η πρόκριση εξαρτάται από εμάς. Ξέρουμε καλά ότι θα έχουμε δύσκολο έργο και πως αν θα είμαστε πειθαρχημένοι θα φύγουμε από το γήπεδο με τη νίκη. Είναι ένα παιχνίδι χωρίς γυρισμό. Η Ντέμπρετσεν έχει μεγάλο αβαντάζ, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Στο μεταξύ, ο Στέφανος Βοσκαρίδης, με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ τόνισε: «Ηθελα να ανανεώσω με τον ΠΑΟΚ. Συνεχίζω σε μια μεγάλη ομάδα την καριέρα μου και θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου γι' αυτό. Με περιμένει από εδώ και στο εξής πολύ δουλειά». Οσο για το επόμενο παιχνίδι με την Ντέμπρετσεν; «Εχουμε θέσει ως στόχο να κερδίσουμε το παιχνίδι και να φέρουμε την πρόκριση. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο νεαρός επιθετικός.

    [25] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΓΚΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Εφθασε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι ο νέος προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γκίνγκμπλαντ. Ο Σουηδός τεχνικός φάνηκε αισιόδοξος για τη νέα του ομάδα, ενώ επισήμανε ότι περιμένει σκληρή δουλειά τους παίκτες του.

    «Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφω στην Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή. Θα ήθελα να είμαι από την αρχή της σεζόν στον Ηρακλή, αλλά δεν ήταν κάτι που εξαρτιόταν από μένα. Μας περιμένει σκληρή δουλειά για τη συνέχεια. Ξέρω ελάχιστα πράγματα για τους παίκτες, αλλά και το επιτελείο που θα έχω. Θα μιλήσω με όλους και με τους παίκτες και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», τόνισε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο κ. Γκίνγκμπλαντ.

    Ο Σουηδός προπονητής θα υπογράψει το απόγευμα συμβόλαιο συνεργασίας έξι μηνών, με προοπτική ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια από πλευράς της κυανόλευκης ΠΑΕ.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Τιφλίδα, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας, Μίριαν Γκογκιασβίλι παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι δεν είναι ικανός να εκπληρώσει τον στόχο του, να οδηγήσει την φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία έξω από τη μεγάλη οικονομική κρίση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν είμαι ικανός να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μου προς το λαό, να οδηγήσω δηλαδή τη χώρα έξω από τη μεγάλη κρίση. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να ανοίξει ο δρόμος για νέους ηγέτες", τόνισε ο κ. Γκογκιασβίλι μετά από συνάντηση που είχε με την ασκούσα χρέη προέδρου της χώρας, Νινό Μπουρτζανάντζε, μέχρι τώρα πρόεδρο του κοινοβουλίου.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Σανά, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης συνέλαβαν υπήκοο της χώρας, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε πηγή της αστυνομίας. Ο ύποπτος κατονομάστηκε ως ο Μοχάμεντ Χάμντι αλ Αχνταλ, γνωστός ως Αμπού Ασεμ αλ Μάκιμ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Μόσχα, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ασφάλειας στη Γεωργία Ιγκορ Γκουιοργκάντζε, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Εντουαρτ Σεβαρντνάντζε, ανακοίνωσε από τη Μόσχα την πρόθεσή του να μετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

    ''Επιθυμώ να μετάσχω στις εκλογές για την προεδρία και ετοιμάζομαι να επιστρέψω στην Γεωργία για να ξεκινήσω την προεκλογική μου εκστρατεία'', δήλωσε ο κ. Γκουιοργκάντζε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

    Ο κ. Γκουιοργκάντζε αποπέμφθηκε από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τέσσερις ημέρες μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Σεβαρνάντνζε, στις 29 Αυγούστου του 1995.

    Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ αναφέρεται ότι ο κ. Γκουιοργκάντζε, που έχει καταφύγει στη Ρωσία, καταζητείται για τρομοκρατικές πράξεις.

    [29] ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 25 Νοεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας ματαίωσε σήμερα μια βομβιστική επίθεση στο Ριάντ, όταν οι άνδρες της άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τους δυο βομβιστές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Η τηλεόραση επικαλέστηκε αξιωματούχο της αστυνομίας που ανέφερε ότι το μακελειό έγινε το πρωί και "ενώ οι τρομοκράτες ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν την επίθεσή τους".

    [30] ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Το φημισμένο Μαύρο θέατρο της Πράγας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη, όπου και θα ανεβάσει το έργο «Miss Sony» του θιάσου Frantisek Kratochvil.

    Πρωτότυπα φωσφορίζοντα σκίτσα ζωντανεύουν επί σκηνής και συμπρωταγωνιστούν με τους ηθοποιούς της παράστασης, σχολιάζοντας την ιδιαίτερη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τηλεόραση.

    Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον Κινηματογράφο «ΑΛΕΞ».

    Ο.Ο.

    [31] ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Δεκατρία αρχαία έργα, προϊόντα λαθρανασκαφής από την περιοχή Αθικίων Κορινθίας, τα οποία είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και κατασχεθεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Maching-Ingolstadt του Μονάχου στις 23/4/1999, επιστρέφουν αύριο στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για δέκα πήλινα αγγεία και δύο πήλινα ειδώλια μυκηναϊκής εποχής, καθώς και ένα χάλκινο αγγείο των βυζαντινών χρόνων.

    Μετά από πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το 2000 από στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τα μυκηναϊκά αντικείμενα, τόσο από την τυπολογική και τεχνοτροπική τους εξέταση, όσο και από τα πολύ έντονα κατάλοιπα υπόλευκου χώματος που κάλυπτε την επιφάνειά τους, προέρχονται από λαθρανασκαφή σε νεκροταφείο στα Αθίκια Κορινθίας.

    Τα ευρήματα αυτά τα οποία χρονολογούνται στον 13ο αι. π.Χ. και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη γνώση της κορινθιακής κεραμεικής της εποχής αυτής.

    Το αγγείο της βυζαντινής εποχής αποτελεί μοναδικό δείγμα της εποχής του, εφ' όσον μαρτυρείται μόνο ως παράσταση σε τοιχογραφίες. Και αυτό το αγγείο, φαίνεται ότι προέρχεται από την ίδια περιοχή όπως υποδεικνύουν τα κατάλοιπα του ιδίου υπόλευκου χώματος στην επιφάνειά του.

    Με την επιστροφή των δεκατριών αρχαίων έργων τέχνης αποκαθίσταται ένα μέρος της αρχαία πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορινθίας, η οποία έχει πληγεί από την παράνομη απομάκρυνση πολύτιμων στοιχείων για την αρχαιολογική έρευνα της περιοχής.

    Ο επαναπατρισμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου των δεκατριών αυτών έργων, προστίθεται στις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις του θησαυρού των Αηδονιών της Νεμέας και των κλαπέντων αντικειμένων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, τα οποία ήδη εκτίθενται στα Μουσεία όπου ανήκουν.

    [32] ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΦΩΤΑ, ΗΧΟΣ, ΠΑΜΕ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (17:05 UTC+2)

    Το βιβλίο του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπλάθρα "Φώτα, Ηχος, Πάμε" θα παρουσιαστεί σήμερα στις 18.30 στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού, στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο δέκα Ελλήνων σκηνοθετών: Δήμου Αβδελιώτη, Βασίλη Βαφέα, Βασίλη Γεωργιάδη, Σωτήρη Γκορίτσα, Αλέξη Δαμιανού, Ντίνου Δημόπουλου, Δήμου Θέου, Λευτέρη Ξανθόπουλου, Σταύρου Τσιώλη, Περικλή Χούρσογλου.

    Στην παρουσίαση πρόκειται να παραστεί ο συγγραφέας, που θα προλογίσει και θα σχολιάσει την έκδοση, ενώ στο πάνελ πρόκειται να παρευρεθούν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Μικελίδης και ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου.

    [33] ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού σινεμά, τόσο μέσα από τη δημιουργία δημόσιας σχολής κινηματογράφου, όσο και με την πολιτική οικονομικής υποστήριξης και προώθησης των εγχώριων παραγωγών, υποστήριξε η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Η Ενωση Κριτικών ισχυρίστηκε ότι η αναγγελία από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, δημιουργίας από τη νέα σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη της πρώτης δημόσιας σχολής κινηματογράφου είναι μία ακόμη "επανάληψη".

    Υποστήριξε δε ότι η ίδρυση της σχολής είναι ένα πάγιο αίτημα του κινηματογραφικού κόσμου, το οποίο κάθε χρόνο αναγγέλλεται ότι θα ικανοποιηθεί, πλην όμως, ξεχνιέται "μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας".

    "Οι πληροφορίες από ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, από το ΑΠΘ και τη Σχολή Καλών Τεχνών, μας λένε ότι απέχουμε πολύ ακόμη από την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής, και ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια και η υλικοτεχνική υποδομή", υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Κώστας Τερζής.

    Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι "δεν υπήρξε ούτε μία απάντηση από τα αρμόδεια υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, σχετικά με το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατέθεσαν τα κινηματογραφικά σωματεία για την ίδρυση της σχολής".

    Η ΠΕΚΚ ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει επιθετικής πολιτικής για την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι "από τα 5,2 εκατ. ευρώ που ζήτησε το Κέντρο Κινηματογράφου, έλαβε μόλις 1 εκατ., τη στιγμή που χώρες όπως η Ιρλανδία δαπανούν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως".

    "Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις δαπάνες στον πολιτισμό, συμβάλλοντας με λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της", υποστήριξε ο κ.Τερζής.

    Από την πλευρά του ο ταμείας της ΠΕΚΚ, Χρήστος Μήτσης, απηύθυνε έκκληση συνεργασίας προς όλα τα κινηματογραφικά σωματεία για από κοινού διεκδίκηση κονδυλίων από το υπουργείο Πολιτισμού.

    "Πρέπει να υπάρξει πίεση από μία κοινή κατεύθυνση. Σήμερα, για τον κινηματογράφο διατίθενται 16-18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τη στιγμή που για το θέατρο δίνονται 90 εκατομμύρια. Αυτό δείχνει ότι η κρατική πολιτική για τον κινηματογράφο βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο", ανέφερε.

    Η Ενωση εξέφρασε τη λύπη της και για τη μη υλοποίηση της "Εβδομάδας Κριτικής", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. "Πέρσι είχαμε αναγγείλει τη δημιουργία μίας εβδομάδας κριτικής, αλλά δεν είμασταν συνεπείς, διότι δεν υπήρξε συμφωνία με τη διεύθυνση του Φεστιβάλ για τη μορφή του σχήματος. Δε θέλουμε ένα μικρό 'φεστιβάλ' μέσα στο Φεστιβάλ, αλλά τη δημιουργία ενός διακριτού φόρουμ κριτικής, συνεργασίας και συνάντησης των παραγωγών", ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης.

    [34] J. PANAJI: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Η ανοδική πορεία του ιρανικού κινηματογράφου, τα τελευταία χρόνια, στο παγκόσμιο σκηνικό αποτελεί μία πραγματικότητα και κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους νέοι δημιουργοί, παρά τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους από το καθεστώς.

    Αυτά επισημάνθηκαν, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία έδωσε ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panaji, στα πλαίσια του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Ο Panaji με τις δημιουργίες του τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και φέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα της διεθνούς επιλογής των Νέων Οριζόντων με τη νέα του ταινία Grimson Gold (Κόκκινο Χρυσάφι), η προβολή της οποίας, ωστόσο, απαγορεύτηκε στη χώρα του, παρά τις πιέσεις του πνευματικού κόσμου.

    "Αυτές οι δυσχέρειες πάντα υπήρχαν στη χώρα μου. Πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση, όμως τα τελευταία δύο χρόνια οι συνθήκες για τη δουλειά μας έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρές. Δεν υποκύπτω σ' αυτές τις δυσχέρειες, οι οποίες δε με αποθαρρύνουν να προβώ σε νέες δημιουργίες. Οι κυβερνήσεις με θρησκευτική ιδεολογία θέλουν να ισοπεδώσουν τις αντιλήψεις του κοινού και στην επιδίωξή τους να το πετύχουν οδηγούνται σε δικτατορική συμπεριφορά, δεν ανέχονται τις νέες ταινίες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός σκηνοθέτης.

    Ο Panaji εξήγησε ότι "τα κοινωνικά προβλήματα μιας χώρας έχουν πολιτικές διαστάσεις, γι' αυτό και οι ταινίες που προβάλλουν τα κοινωνικά προβλήματα δε γίνονται αρεστές σε καθεστώτα όπως του Ιράν". Για τη σκηνοθετική του στάση σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της χώρας του είπε ότι δεν επιθυμεί να γίνει "πολιτικός σκηνοθέτης", επειδή κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε και "κομματικό σκηνοθέτη".

    "Προσπαθώ να παρουσιάσω τα προβλήματα στη χώρα μου και όχι να προβάλλω μεθόδους για την επίλυσή τους", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: "Υποφέρουμε από υπερβολική λογοκρισία στη χώρα μου, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι να λογοκρίνω τον ίδιο τον εαυτό μου, φοβούμενος τις κυρώσεις".

    Αναφερόμενος στην πορεία των έργων του, είπε ότι προσπαθεί να μην προχωρά συχνά σε νέες παραγωγές (μία ταινία κάθε τρία χρόνια), έτσι ώστε να αποφεύγει την επανάληψη. "Το πρώτο για μένα είναι να μην επαναλαμβάνομαι. Εάν συμβεί αυτό τότε θα έρθει και το τέλος της κινηματογραφικής μου ζωής", ισχυρίστηκε.

    Κατά τον J. Panaji οι διαφορετικές αντιλήψεις που παρουσιάζουν στα έργα τους οι σκηνοθέτες της χώρας του, αλλά και η ανάδειξη νέων δημιουργών, καθιστούν τον εγχώριο κινηματογράφο ελκυστικό.

    Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των Νέων Οριζόντων, κ. Εϊπίδης δήλωσε "γοητευμένος" από τις εξελίξεις στον ιρανικό κινηματογράφο. "Παρουσιάζει μία φοβερά ανοδική πορεία και αρχίζει να αποκαλύπτεται στον κόσμο. Ο ιρανικός κινηματογράφος χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια, την προκλητικότητα, την ευαισθησία και την πρωτοτυπία", είπε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 25 November 2003 - 19:13:58 UTC