Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ"
  • [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [04] CUMHURIYET: ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [05] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ
  • [07] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [10] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ
  • [11] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Χ.Α
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [14] ΕΛΓΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 32.322,821 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [17] Η 25η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ NELF ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [18] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [19] "ΦΩΣ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [20] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΕ 34' Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [21] A' EΘΝΙΚΗ: ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΝΕ Η
  • [25] ΔΥΟ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΟ
  • [27] "ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ" ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] Ο ΣΑΡΟΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΡΕΪ
  • [29] ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΠΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΕΠΑΝΑΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΓΕΥΣΗ" ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

  • [01] ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (11:26 UTC+2)

    Στο "κόκκινο" βρίσκονται διαρκώς οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, παρακολουθώντας στενά τζαμιά και ανακρίνοντας του λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται, για το ενδεχόμενο διείσδυσης μελών της Αλ Καϊντά στο ελληνικό έδαφος.

    Οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά την Τουρκία, αποτελούν μήνυμα αφύπνισης για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, υποστηρίζει ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ, Ντέιβις Βανές.

    Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη συλλογή πληροφοριών, καθώς το διάστημα από τώρα, μέχρι και τον Ιούνιο, θεωρείται το πιο κρίσιμο για κάποιον που θέλει να οργανώσει ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

    Ειδικές ομάδες ανακρίνουν λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται και σύμφωνα με αξιωματούχο, τα στοιχεία όσων έχουν περάσει από το Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Βοσνία και δεν έχουν ζήσει μόνιμα στην ίδια χώρα για πολύ καιρό, διερευνώνται περαιτέρω και πιο λεπτομερειακά και από ξένες υπηρεσίες.

    Στη φάση αυτή, ο ρόλος της ΕΥΠ είναι καθοριστικός και εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο κέντρο συντονισμού, στα υπόγεια του Μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη. Στο συγκεκριμένο κέντρο, θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες από όλες τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, από τη μυστική υπηρεσία της Συρίας, ως τη CIA.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται κατά καιρούς ισχυρές πιέσεις να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική διείσδυσης σε ομάδες ισλαμιστών.

    Ο μέγιστος πονοκέφαλος των ελληνικών αρχών, είναι η πιθανότητα να κρύβονται στην Ελλάδα "πυρήνες εν υπνώσει". Σε αυτήν την περίπτωση, όπως δήλωσε αξιωματούχους στο ΒΉΜΑ, ούτε ενδείξεις υπάρχουν, ούτε προειδοποιήσεις, αφού τα μέλη των πυρήνων ακολουθούν την πλέον προβλέψιμη ρουτίνα, ακριβώς για να μην κινήσουν σε κανέναν την περιέργεια ή την υποψία.Σημειώνεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις οριστικές εκτιμήσεις για τις επιθέσεις στην Τουρκία.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ"

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Εγκαινιάσθηκε το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και παραδίδεται το απόγευμα στην κυκλοφορία, το τελευταίο τμήμα της Αττικής οδού από τον κόμβο της Μεταμόρφωσης ως τα διόδια της Ελευσίνας.

    Με την παράδοση του νέου τμήματος, οι οδηγοί θα διανύουν την απόσταση από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έως τα διόδια της Ελευσίνας σε 40 λεπτά, ενώ θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από 30 ενδιάμεσους κόμβους.

    Με τα σημερινά εγκαίνια του νέου τμήματος, ολοκληρώνεται η Αττική Οδός, από την Ελευσίνα με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου, στο δυτικό άξονα της περιφερειακής Υμηττού, στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής.

    «Η Αττική Οδός είναι ένα από τα μεγάλα έργα της Ελλάδας και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Η Αττική Οδός είναι ο πρώτος αυτοχρηματοδοτούμενος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια.

    Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Αττικής Οδού, ο κ. Σημίτης κάλεσε όλες τις δημιουργικές, όπως χαρακτηριστικά είπε, δυνάμεις του τόπου "σε μια συμπόρευση για να διασφαλίσουμε την επιτάχυνση της πορείας μας. Να κατοχυρώσουμε την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για την Ελλάδα της συνεχούς δημιουργίας".

    "Η Ελλάδα πάει μπροστά. Όλη η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σημίτη:

    «Φίλες και φίλοι,

    Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που εγκαινιάζουμε σήμερα ένα από τα μεγάλα έργα της Αθήνας και της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη.

    Μετά τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, τον αυτοτελή και αναπόσπαστο κλάδο της Αττικής Οδού, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού, ήρθε η σειρά του νέου μεγάλου τμήματος το οποίο ξεκινά από την Εθνική Οδό «Αθηνών - Κορίνθου (στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας) και καταλήγει στον κόμβο με την Εθνική Οδό «Αθηνών - Λαμίας (στο ύψος της Μεταμόρφωσης).

    Η Αττική Οδός αναπτύσσεται πλέον σε πλήρη διάταξη, από την Ελευσίνα έως το Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Αττική Οδός είναι ο πρώτος αυτοχρηματοδοτούμενος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων.

    Με το σύνολο των έργων, με το τραμ, με τις ανισόπεδες διαβάσεις, με το μετρό και τις επεκτάσεις του, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις νέες ολυμπιακές υποδομές, αλλά και ειδικά με την Αττική Οδό αλλάζει σημαντικά και καθοριστικά η ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Η Αττική Οδός αποτελεί τον εσωτερικό περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας. Δίνει διέξοδο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη και τον ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής.

    Στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό εντάσσουμε ολόκληρη την Ελλάδα. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και αποτελούν τη βάση για την ισόρροπη ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτής της εθνικής προσπάθειας εντάσσεται και η Αθήνα, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

    Η Αθήνα είχε υστέρηση με υποδομές που δεν ήταν επαρκείς για την πόλη όπως αναπτύχθηκε κι αυτό το γνωρίζει κάθε πολίτης της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα μπροστά, ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται σύγχρονα έργα πνοής.

    Η Αττική Οδός αποτελεί πρότυπο οδικό άξονα. Διασφαλίζει υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας. Είναι εξοπλισμένη με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με υποδομές τηλεπικοινωνιών καθώς και δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης. Υπάρχει πρόβλεψη ενός ελεύθερου διαδρόμου για την κίνηση των συρμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας. Κι ακόμα, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος φυτεύτηκαν 16.000 δέντρα και 67.000 θάμνοι.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του έργου. Τους πολιτικούς προϊσταμένους των αρμόδιων υπουργείων. Και βεβαίως όλους τους εργαζόμενους και τους μηχανικούς, που εργάστηκαν συστηματικά για την Αττική Οδό.

    Φίλες και φίλοι,

    Με τις νέες υποδομές σ' όλη τη χώρα κατακτούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όχι, μόνο γιατί εντείνεται η κατασκευαστική δραστηριότητα. Αλλά, γιατί οι νέες υποδομές, από τη στιγμή που ολοκληρώνονται, προωθούν και επιταχύνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε τομέα της οικονομίας. Οι υποδομές είναι μοχλός για την ανάπτυξη και γι' αυτό αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση.

    Σε σχέση με το παρελθόν, τα δημόσια έργα σήμερα παραδίδονται στον πολίτη σε λιγότερο χρόνο και με την καλύτερη σχέση κόστους ποιότητας. Τα μεγάλα έργα, που πραγματοποιούμε τώρα διακρίνονται για το χρόνο πραγματοποίησης, την ποιότητά τους και τον έλεγχο του κόστους. Χωρίς μια σύγχρονη τομή στο σύστημα ανάθεσης και κατασκευής έργων, που ξεκινήσαμε τη δεκαετία του '90, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Όσοι θίγονται από την αλλαγή που πραγματοποιήσαμε αντιδρούν και θα αντιδρούν, ώσπου η αλλαγή να εμπεδωθεί ότι οι νέοι κανόνες δεν είναι μια παρένθεση στα γνωστά και τα καθιερωμένα από δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα. Ο ελληνικός λαός βλέπει τη θετική πρόοδο σήμερα. Βλέπει σε όλους τους τομείς την αλλαγή για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικοί.

    Οι υποδομές είναι μοχλός για την ανάπτυξη. Χάρη σ' αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια η Ελλάδα προχωρά με ασφάλεια. Η οικονομία διαθέτει ανθεκτικότητα μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τις παγκόσμιες εξελίξεις. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι και τα επόμενα χρόνια μπορούμε να πάμε μπροστά με ασφάλεια.

    Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο. Αποκτά νέες δυνατότητες. Η Ελλάδα αλλάζει χάρη στη δουλειά όλων μας. Κάνουμε πραγματικότητα τη βασική προγραμματική δέσμευση του 2000: Κάνουμε πραγματικότητα τη δέσμευση ότι η Ελλάδα του 2004 δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την Ελλάδα του 1994.

    Φίλες και Φίλοι,

    Το 2004 θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο, στις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα. Είναι μια χώρα μικρή αλλά ισχυρή. Μια χώρα ισότιμη με τους άλλους Ευρωπαίους Εταίρους. Μια χώρα κι ένας λαός με νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

    Αυτή η αδιαμφισβήτητη νέα πραγματικότητα ανησυχεί όσους πιστεύουν πως η πρόοδος της χώρας και του πολίτη υπονομεύει τις προσωπικές επιδιώξεις τους. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει αυστηρά αυτή την αρνητική συμπεριφορά.

    Εμείς απαντάμε με το σχέδιό μας για τη χώρα. Όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε είναι εγγύηση για την πραγματοποίηση των δεσμεύσεών μας για την επόμενη τετραετία.

    Μέσα στο 2004 ολοκληρώνουμε:

    Το μεγαλύτερο τμήμα της Εγνατίας Οδού.

    Τη ζεύξη Ρίου Αντιρρίου.

    Τις βελτιώσεις οδών και οδικών συνδέσεων στο Ηράκλειο, το Βόλο, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα 2004.

    Στην τετραετία 2004 2008 κατασκευάζουμε 800 χιλιόμετρα οδικών αξόνων. Αυτή είναι η ρητή δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία: 800 χιλιόμετρα νέων οδικών αξόνων.

    Η φιλολογία ότι τα έργα σταματούν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι παντελώς αστήρικτη. Η δέσμευση για την τετραετία 2004-2008 στον τομέα των οδικών αξόνων, που ανέφερα παραπάνω αποτυπώνεται στη Χάρτα Σύγκλισης και αφορά:

    Τον ’ξονα Κεντρικής Ελλάδας.

    Τον Δυτικό ’ξονα.

    Την εθνική Οδό Τρίπολης Καλαμάτας.

    Επίσης για την περίοδο 2004-2008 προγραμματίζουμε:

    Την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Θεσσαλονίκης.

    Την ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ.

    Την κατασκευή του Βόρειου Οδικού ’ξονα Κρήτης.

    Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Αττικής Οδού καλώ όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε μια συμπόρευση για να διασφαλίσουμε την επιτάχυνση της πορείας μας. Να κατοχυρώσουμε την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για την Ελλάδα της συνεχούς δημιουργίας.

    - Μια Ελλάδα αποφασισμένη και αισιόδοξη.

    - Μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

    - Μια Ελλάδα, που τιμά τους πολίτες της.

    - Μια Ελλάδα με νέες ευκαιρίες προόδου και ευημερίας για όλους.

    - Η Ελλάδα πάει μπροστά. Όλη η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα.

    Σας ευχαριστώ»

    [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΥΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα δώσουμε τις απαντήσεις στους υπαινιγμούς που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας μας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, από την Πάτρα, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μνήμης του πολιούχο Αγίου Ανδρέου.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια πρόκληση για όλη την Ελλάδα. Η πρόκληση κυρίως θα παιχθεί στην Αθήνα. Εκεί θα δώσουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα και τους υπαινιγμούς οι οποίοι διατυπώνονται εκάστοτε εναντίον της χώρας μας και της δυνατότητάς της να οργανώσει ένα τόσο σημαντικό και παγκόσμιο γεγονός, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στις προετοιμασίες που γίνονται στην Πάτρα οποία θα φιλοξενήσει μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων και ετοιμάζεται να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί για την τοπική πρόκληση των δύο αυτών σημαντικών γεγονότων, ενώ απευθυνόμενος στο δήμαρχο, Ανδρέα Καράβολα, είπε ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. «Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Τα πράγματα βαίνουν καλά και επιτυγχάνονται οι σκοποί τους όταν συμμετέχουν όλοι. Και όχι μόνο όταν κάνουμε κριτική όλοι έναντι εκείνων που έχουν τις ευθύνες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    [04] CUMHURIYET: ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Οπαδοί του μπιν Λάντεν φέρονται να είναι οι δράστες πίσω από τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπως υποστηρίζει σε σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι υπηρεσίες Ασφαλείας (της Τουρκίας) διαλεύκαναν κατά 80-90% τους τρόπους ενέργειας της οργάνωσης που επεδίωκε να επιβάλλει θεοκρατικό καθεστώς και η οποία αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη».

    Όπως γράφει, λοιπόν, η Cumhuriyet, διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι οποίοι πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανήκαν σε ²γιάφκα της αλ Κάιντα στην Τουρκία», η οποία επηρεάζεται από την «ιδεολογία Βαχαμπί-Σελεφί».

    Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τον πυρήνα της οργάνωσης αποτελεί 15-20μελής ομάδα, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν πολεμήσει στο Αφγανιστάν και 4-5 απ' αυτούς μεταξύ των οποίων ο Αζάντ Εκιντζί διέφυγαν στο εξωτερικό με πλαστά διαβατήρια.

    Στις τρομοκρατικές ενέργειες χρησιμοποιήθηκαν περίπου 100 άτομα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ενώ έγινε γνωστό ότι ο Γιουσούφ Πολάτ, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι έδινε οδηγίες κατά την επίθεση εναντίον της συναγωγής 'Beth Israel' στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στο Ιράν ανέφερε στην πρώτη κατάθεσή του: «Είμαστε άνθρωποι του Οσάμα μπιν Λάντεν».

    Αρμόδιος των τουρκικών αρχών ασφαλείας φέρεται, επίσης, να δήλωσε ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί από παρακλάδια της αλ Κάιντα²»καθώς και ότι: «Έχουν συλληφθεί και τα μέλη των 'παράπλευρων οργανώσεων', που συμμετείχαν σ' όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες. Τη στιγμή αυτή απομένει να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες».

    [05] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

    Νιόν, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:55 UTC+2)

    «Είμαστε το αουτσάιντερ, όμως και τα αουτσάιντερ έχουν τις πιθανότητες τους». Αυτό τόνισε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Ότο Ρεχάγκελ, σχολιάζοντας τον όμιλο της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου για την τελική φάση του EURO 2004, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή κλήρωση. Το εθνικό μας συγκρότημα καλείται να αντιμετωπίσει την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ρωσία.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ρεχάγκελ δήλωσε τα εξής:

    «Όλα τα γκρουπ είναι δύσκολα. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόκριση. Ό,τι έφερε η κλήρωση το αποδεχόμαστε. Είμαστε το αουτσάιντερ, όμως και τα αουτσάιντερ έχουν τις πιθανότητες τους. Θέλω να είμαστε σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Έχουμε κάνει τα πλάνα μας και θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες.

    Στα φιλικά παιχνίδια που θα μεσολαβήσουν θα δοκιμάσουμε σχήματα και παίκτες. Θα πρέπει να δηλώσουμε στην ΟΥΕΦΑ στα 30 ονόματα και να καταλήξουμε στα 22 που θα αποτελέσουν την αποστολή για την για την Πορτογαλία. Μάλλον θα είναι το 80% των παικτών που κατάφεραν την πρόκριση». 

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ

    Σέρρες, 30 Νοεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Δυο άτομα συνελήφθησαν στη Σέρρες με την κατηγορία ότι κατείχαν και διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

    Πρόκειται για έναν 50χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και έναν 22χρονο ελαιοχρωματιστή, οι οποίοι προμηθευόταν τα πλαστά χαρτονομίσματα από τη Βουλγαρία.

    Οι δυο συλληφθέντες έκαναν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές παραγγελίες σε καταστήματα μεταφοράς έτοιμου φαγητού και πλήρωναν με τα πλαστά χαρτονομίσματα, ενώ έπαιρναν ρέστα σε κανονικά ευρώ.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

    [07] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο 59ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών.

    Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση δυο Ι.Χ. αυτοκινήτων στην οποία ενεπλάκησαν άλλα δυο Ι.Χ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν.

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    «Πιστεύω ότι αυτή η κρίσιμη στιγμή, είναι η στιγμή της συσπείρωσης, της ενότητας και της προοπτικής της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο τέως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, την ίδρυση κόμματος από τον ανεξάρτητο βουλευτή Θεσσαλονίκης, Στέλιο Παπαθεμελή.

    «Ο πολυκερματισμός και κατακερματισμός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Βεβαίως όλα τα κόμματα τα αξιολογούν και τα κρίνουν οι πολίτες, τα αξιολογεί και τα κρίνει ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης.

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Χανιά, για την επέτειο των 90 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

    Σε μήνυμά του για τα 90χρονα της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρει:

    «Γιορτάζουμε σήμερα τα 90 χρόνια από την επίσημη Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

    Η Κρήτη ποτέ δεν υποτάχθηκε.

    Ήταν μια διαρκώς επαναστατημένη περιοχή, υπερασπιζόμενη την εθνική υπερηφάνεια και διεκδικώντας την ελευθερία και την εθνική της ταυτότητα.

    Η Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη του Λονδίνου, δικαίωσε τους πολύχρονους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες των κριτών. Δικαίωσε όμως και τον αγωνιστή, οραματιστή και μεγάλο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος σε μια συμβολική πράξη, δηλωτική της Ένωσης, ύψωσε στο φρούριο Φιρκά των Χανίων την Ελληνική σημαία.

    Η μνήμη δεν πρέπει να ασθενεί.

    Τιμούμε και σεβόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας κι αγωνιζόμαστε, πιστοί στο όραμα που μας κληροδότησαν, για μια Ελλάδα δυνατή, σύγχρονη και εθνικά καταξιωμένη στο διεθνές περιβάλλον».

    [10] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:11 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Πασχαλίδη, συνέρχεται για πρώτη φορά την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής με θέμα "Σύγχρονη και Ισχυρή Ελληνική Ναυτιλία". Οι εργασίες του συμβουλίου θα λάβουν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου, ο κ. Πασχαλίδης θα

    θα παρουσιάσει το πλαίσιο του διαλόγου «Ελληνική Ναυτιλία 2004-2008 και θα αναπτύξει τη δέσμη σαράντα τεσσάρων (44) μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με τον τιμονιέρη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος στο τέλος του 2003 αναμένεται να φθάσουν στο ποσό των 9 δισ. ευρώ, ενώ η ομάδα του πληθυσμού που αναφέρεται σε κάθε μορφής ναυτιλιακή ή λιμενική δραστηριότητα, ξεπερνά το 10% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προωθεί με ειδικά προγράμματα τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών της χώρας, τη στήριξη του ναυτικού επαγγέλματος , την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της ενδοεπικοινωνίας της ηπειρωτικής χώρας με την νησιώτικη Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι με την πεποίθηση ότι η ναυτιλία συνιστά ένα διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο, το ΥΕΝ σε πρόσφατο νομοθέτημά του (Ν. 3153 / 2003) θεσμοθέτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από εκπροσώπους του ναυτιλιακού χώρου, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη κατά το δυνατόν συναίνεση, μέσω της σύνθεσης των απόψεων και η προώθηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων ικανών να διευθετήσουν προβλήματα μείζονος σπουδαιότητας, προς όφελος της ελληνικής ναυτιλίας.

    Το γενικό σχέδιο Ναυτιλιακής Πολιτικής που έχει καταρτίσει το ΥΕΝ, με τομεακή εξέταση όλων των κατηγοριών πλοίων, είναι με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους: νομικό καθεστώς νηολόγησης, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας , ανταγωνιστικότητα, φορολογία, ασφάλιση πλοίων, επιθεώρηση νηογνώμονες , ναυπηγοεπισκευή , εφαρμογή διεθνών απαιτήσεων ( θαλάσσιο περιβάλλον ασφάλεια ναυσιπλοίας ασφάλεια πλοίων ναυτική εργασία), προσέλκυση , απασχόληση, εκπαίδευση , ασφαλιστικά / μισθολογικά και συνθήκες εργασίας προσωπικού πλοίων.

    Επισημαίνεται ότι η σύνθεση του συμβουλίου, στην πρώτη αυτή πανηγυρική συνεδρίαση, θα είναι διευρυμένη καθώς έχουν κληθεί να παραστούν και να συμμετέχουν οι τέως υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, εκπρόσωποι κομμάτων, οι Βουλευτές του Πειραιά καθώς και εκπρόσωποι από το σύνολο του ναυτιλιακού κόσμου.

    Σκοποί του Συμβουλίου Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο άρθρο 40 του Ν. 3158/2003, είναι:

    - Η προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και η εγκατάσταση στη χώρα μας των δραστηριοτήτων διοίκησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων.

    - Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, η βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των ναυτικών, της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της ασφαλιστικής κάλυψης αυτών.

    - Η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υπό Ελληνική Σημαία πλοίων.

    - Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στις θαλάσσιες μεταφορές για την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρήστη.

    - Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.

    - Η παροχή ναυτιλιακών και λιμενικών υπηρεσιών και

    - Η ανάπτυξη της υποδομής και των υπηρεσιών ναυπήγησης, επισκευής, συντήρησης, ανεφοδιασμού των πλοίων, καθώς και των συναφών τραπεζικών, ασφαλιστικών και άλλων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων.  

    [11] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Αύριο υποβάλλεται στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο 2003-2006, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή ανάπτυξη, τη σταδιακή εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ανά έτος.

    Με βάση το επικαιροποιημένο ΠΣΑ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί στο 2004 με ρυθμό της τάξης του 4,2%, ενώ στο 2004 εκτιμάται ότι θα τρέξει με 4%, για να επιβραδυνθεί στο 3,8% το 2006.

    Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο στόχος αφορά στον περιορισμό του στο 1,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, στο 0,5% του ΑΕΠ το 2005, ενώ για το 2006 προβλέπεται ότι το ισοζύγιο θα είναι ισοσκελισμένο.

    Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και σε συνδυασμό με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 5,3% του ΑΕΠ και τον περιορισμό των λοιπών επιβαρυντικών παραγόντων του χρέους, στο ΠΣΑ προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 90,5% του ΑΕΠ το 2006, από 98,5% το 2004. Για φέτος το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 101,7% του ΑΕΠ.

    Πονοκέφαλος πάντως θα παραμένει μέχρι και το 2006 ο πληθωρισμός, η αποκλιμάκωση του οποίου σύμφωνα με το σύνολο των διεθνών οργανισμών θα είναι βραδεία.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε επίπεδο αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης, το μέσο ετήσιο ποσοστό μεταβολής θα υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2005 ενώ ο δομικός δείκτης δεν πρόκειται να αγγίξει το 2%.

    [12] ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (12:02 UTC+2)

    Δύο τρίωρα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια, στις 8 και 18 Δεκεμβρίου, διοργανώνει το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνεται στην ενημέρωση των επενδυτών και στην προαγωγή της χρηματιστηριακής παιδείας.

    Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών και τις υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες και τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων τους.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο ΧΑ και τις ευθύνες των αναδόχων, τα εταιρικά γεγονότα στα οποία καλείται ο μέτοχος να δώσει έγκριση και τη σημασία των θεμελιωδών μεγεθών στην αξιολόγηση μιας εταιρίας.

    Επίσης στα σεμινάρια θα τεθούν επί τάπητος ο θεσμός του margin account (περιθώριο ασφάλισης) και το short selling (ανοικτές πωλήσεις), ενώ θα παρουσιαστούν η μέθοδος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος και η διαδικασία διενέργειας συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος, τα εταιρικά ομόλογα και η εταιρική διακυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10), κατά τις ώρες από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (11:05 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστου Βερελή, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, η ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία θα μεταδοθεί και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του κοινοτικού επιτρόπου, Ερκι Λίκανεν.

    Το "παρών" στην ημερίδα, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων απο την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσουν επίσης ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μ.Χρυσοχοΐδης και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης.

    Παράλληλα, έχουν προσκληθεί να πραγματοποιήσουν ομιλίες ο Γ.Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, ο Ν.Καϊμάκης, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στ. Μάνος και διευθυντικά στελέχη των εταιριών ΟΤΕ, Vodafone-Panafon και STET HELLAS. Eπίσης, αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ, του ΣΕΠΕ και της ΕΚΠΟΙΖΩ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, στόχος της ημερίδας είναι να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην αποτίμηση της πορείας της απελευθέρωσης, στις πολιτικές ανάπτυξης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και στις προοπτικές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς επίσης και να ανταλλαγούν απόψεις υπό το πρίσμα του νέου κανονιστικού πλαισίου.

    [14] ΕΛΓΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 32.322,821 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (10:50 UTC+2)

    Αποζημιώσεις ύψους 167.774 ευρώ σε 286 κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα, θα καταβάλλει την Τρίτη ο ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο του προηγούμενου τριμήνου

    Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου 2003 θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 32.155.047 ευρώ, σε 5.116 δικαιούχους παραγωγούς των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, για ζημιές που προκλήθηκαν στην Φυτική παραγωγή , κατά την περίοδο Απριλίου 2003 και αφορούν καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από παγετό.

    [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:34 UTC+2)

    O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι ταυτίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην εκτίμηση ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό με την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μεγαλύτερος των κινδύνων θα είναι εκείνο της ευρωδιχοτόμησης.

    Μιλώντας χθες βράδυ κατά την έναρξη των εργασιών του 9ου συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αν ιδιαίτερα η Τουρκία για οποιουσδήποτε λόγους, όχι μόνο για το Κυπριακό, δεν πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα σκληρύνει την στάση της όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στο Κυπριακό».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μια νέα αναθεωρημένη πολιτική που θα οδηγήσει σε ''μία δημοκρατική και γνήσια λύση'' του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ενιαίο κράτος, εντός της ΕΕ, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού στην ομιλία του στην παγκύπρια συνδιάσκεψη των ΝΕΟ στη Λευκωσία με σύνθημα ''Λύση ευρωπαϊκή, αντίσταση στην κατοχή''.

    Ταυτόχρονα κατάθεσε πρόταση των ΝΕΟ όπως διεξαχθούν, μετά τις ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές ''με απόφαση της Βουλής να αυτοδιαλυθεί'', και με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα καταλάβουν τις 24 κενές θέσεις που υπάρχουν από το Σύνταγμα και το νόμο, στη Βουλή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] Η 25η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ NELF ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:30 UTC+2)

    Πραγματοποιείται τη προσεχή εβδομάδα στη Λευκωσία η 25η Συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (NELF), με τη συμμετοχή τριάντα περίπου εκπροσώπων κομμάτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5,6 και 7 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν ευρωπαϊκά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων του Φόρουμ, όπως είναι το σχέδιο της νέας Συνταγματικής Συνθήκης και θα γίνει ενημερώσει για τις εξελίξεις στα κόμματα και τις αντίστοιχες τους χώρες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

    Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον από την κατακρήμνιση του κατοχικού τείχους στην Κύπρο''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης ''Ολυμπιάδας'' Νεαπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι ''εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι και σταθεροί στις επιδιώξεις μας, θα συνεχίσουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σημείωσε παράλληλα, ότι ''η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΦΩΣ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Αμεση και αποτελεσματική φαίνεται πως ήταν η προσπάθεια των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο της Turkiye, «η τουρκική αστυνομία, η οποία απέκρουσε τις προτάσεις της CIA και της MOSSAD για βοήθεια, διαλεύκανε εντός 15ημέρου τις υποθέσεις των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών στην Κωνσταντινούπολη».

    Στο δημοσίευμα τονίζονται ακόμη ότι μετά τις τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 15 και 20 Νοεμβρίου, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών μετά από στενή συνεργασία εντόπισαν τις ταυτότητες των δραστών πριν την παρέλευση 24ώρου.

    Η αστυνομία, σύμφωνα με την Turkiye, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες έθεσε υπό κράτηση 57 άτομα, εκ των οποίων τα 51 προσήγαγε στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας. Τα 20 από τα εν λόγω άτομα, προφυλακίσθηκαν.

    Εκτός της εξακρίβωσης των ταυτοτήτων των δραστών, η αστυνομία κατόρθωσε εντός διημέρου να διαπιστώσει το είδος των εκρηκτικών και των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις ενέργειες, μέχρι και τις εκθέσεις αυτοκινήτων, απ' όπου αγοράσθηκαν, σημειώνει το δημοσίευμα της Turkiye.

    [20] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΕ 34' Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Από τον παράδεισο στην κόλαση μέσα σε 34 λεπτά πέρασε σήμερα ο ’ρης, ο οποίος παρά το προβάδισμα που πήρε στον αγώνα της Νεάπολης κόντρα στη Χαλκηδόνα, στο 51', τελικά γνώρισε την ήττα με 2-1 στο τελευταίο 5λεπτο της αναμέτρησης.

    Στον αγώνα για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, η ομάδα του Όλε Σκόμποε έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της και επισκέφτηκε πολλές φορές επικίνδυνα την εστία των γηπεδούχων. Παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων και παρά την κούραση από την υπερπροσπάθεια κόντρα στην Περούτζια για το ΟΥΕΦΑ, οι «κίτρινοι» έχασαν καλές ευκαιρίες στο α' μέρος να ανοίξουν το σκορ, αλλά ο γκολκίπερ των γηπεδούχων Εμπέντε είπε «όχι» στα σουτ των Κυζερίδη (5') και Φραντζέσκου (12' και 24').

    Αυτό που δεν κατάφεραν οι Θεσσαλονικείς στο α' μέρος το πέτυχαν με την έναρξη του β' 45λέπτου, όταν ο Αμπελάς με όμορφο πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι έχασαν άλλες δυο ευκαιρίες, στο 54' με τον Κυζερίδη και στο 58' με τον Λαμανά, να διευρύνουν το προβάδισμά τους.

    Με τη συμπλήρωση του ημιώρου, η Χαλκηδόνα ανέβασε στροφές στη μηχανή της και απείλησε τον ’ρη. Πρώτα ο Κατεμής έχασε ευκαιρία για την ισοφάριση και στη συνέχεια ο Κορακάκης, στο 65', έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

    Το γκολ της ισοφάρισης άνοιξε στους γηπεδούχους την όρεξη για κάτι περισσότερο από το βαθμό της ισοπαλίας. Η πίεση που άσκησαν στην άμυνα των Θεσσαλονικέων καρποφόρησε στο 85' όταν μετά από σέντρα του Γελαδάρη η μπάλα βρήκε το χέρι του Κυζερίδη. Ο διαιτητής διέταξε την «εσχάτη των ποινών» και ο Ζαχαρόπουλος ευστόχησε από την «άσπρη βούλα» γράφοντας το τελικό 2-1.       

    Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ’ρης έχασε στις καθυστερήσεις του αγώνα τον Πασαλή, ο οποίος απεβλήθη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    [21] A' EΘΝΙΚΗ: ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι του Πειραιά, ανάμεσα στην Προοδευτική και τον Ιωνικό, σε αγώνα για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

    Μπορεί καμία από τις δυο ομάδες να μην πήρε τη νίκη που ήθελε, προκειμένου να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά ο βαθμός της ισοπαλίας, μάλλον άφησε ικανοποιημένους τους δυο προπονητές.

    Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ, στο 26', με κεφαλιά του Φρούσσου, παρότι η Προοδευτική είχε το "πάνω χέρι" μέχρι εκείνεο το σημείο στο παιχνίδι. Στη συνέχεια, οι Κορυδαλλιώτες ενέτειναν την πίεσή τους για την ισοφάριση, η οποία ήρθε στο 65', με τον Πουλόπουλο.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Ξάνθη, 30 Νοεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Με οδηγό την παραπάνω ρήση φαίνεται ότι πορεύεται η Καλλιθέα στην προσπάθειά της να παραμείνει στην κατηγορία στο φετινό πρωτάθλημα. Σήμερα, αναδείχθηκε 1-1 στην Ξάνθη κόντρα στην τοπική ΣΚΟΝΤΑ, για την 12η αγωνιστική της Α' Εθνικής, πετυχαίνοντας την 7η ισοπαλία στο πρωτάθλημα.

    Πάντως, ο ένας βαθμός άφησε πικρή γεύση στην ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, καθώς είχε την ευκαιρία να φύγει με τη νίκη από την ακριτική πόλη. Ωστόσο, η τύχη δεν ήταν με το μέρος της ομάδας του «Ελ Πάσο». Η φάση που στέρησε στους φιλοξενούμενους τη χαρά της νίκης έγινε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν έπειτα από κόρνερ της Καλλιθέας, κι ενώ το σκορ ήταν 1-1, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι των γηπεδούχων και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

    Νωρίτερα, το συγκρότημα του Μπάμπη Τεννέ παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων, σε ένα γήπεδο βούρκο από τη συνεχή βροχόπτωση, άνοιξε το σκορ στο 62' με τον Κυργιάκο, για να ισοφαρίσει η Ξάνθη στο 75' με τον Φριζενμπίχλερ.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Με το «δεξί» ξεκίνησε τη δεύτερη του προπονητική καριέρα στον Ηρακλή, ο Ματς Γίνγκμπλαντ, ο οποίος πέντε μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «κυανολεύκων» οδήγησε σήμερα την νέα του ομάδα στη νίκη, με αντίπαλο τον ουραγό Ακράτητο (2-1), και ταυτόχρονα στην κατάκτηση των τριών πρώτων βαθμών από τον περασμένο Σεπτέμβριο (1-0 εκτός έδρας κόντρα στον Ιωνικό, 21/9)

    Στον αγωνα για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, ο «Γηραιός» έδειξε από την αρχή ότι ήθελε αποκλειστικά τη νίκη στο σημερινό αγώνα, στην Πολίχνη, αφενός για να μην μπλέξει σε περιπέτειες και αφετέρου για να επιστρέψει το ήρεμο κλίμα στους κόλπους της ομάδας.

    Οι γηπεδούχοι μετά από ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών στο α' ημίχρονο -με σημαντικότερες αυτές των Μίετσελ, στο 13' και τον Καπετάνο, στο 17'-, κατάφεραν στην επανάληψη και σε διάστημα επτά λεπτών (52'-59') να πάρουν προβάδισμα δυο γκολ, χάρη σε τέρματα των Κιάσσο και Μίετσελ.

    . Ο Ακράτητος δεν παρέδωσε τα όπλα του και με γκολ του Τελκίνσκι στο 66' μείωσε στο σκορ. Μέχρι εκεί, όμως, καθώς ο Ηρακλής στη συνέχεια δεν άφησε περιθώρια στους φιλοξενούμενους να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά του και έτσι το 2-1 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στο 32' ο τερματοφύλακας των «κυανολεύκων», Αμπάρης αντικαταστάθηκε από τον Διλμπέρη, μετά από σύγκρουση με τον Ηλιόπουλο του Ακράτητου.

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΝΕ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Το πάθημα των προηγούμενων δυο ετών -όπου έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε- φαίνεται έγινε καλό μάθημα για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο οποίος θέλει στο φετινό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με την υπόθεση άνοδο.

    Σήμερα, οι «Πόντιοι» επικράτησαν εύκολα 2-0 στο γήπεδο τους κόντρα στον Ατρόμητο Αθηνών και έκαναν άλλο ένα βήμα για την επιστροφή τους στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Για τη δεύτερη προνομιούχο θέση δίνουν τη δική τους «μάχη» η Κέρκυρα και η Κασσάνδρα. Η πρώτη πέρασε, χθες, νικηφόρα από την Πιερία, κερδίζοντας τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων με 1-0, ενώ η δεύτερη δεν δυσκολεύτηκε σήμερα να κάμψει την αντίσταση του Εργοτέλη, επικρατώντας εντός έδρας με 3-1.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής:

    Απόλλων Καλαμαριάς-Ατρόμητος Αθηνών 2-0

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Κέρκυρα 0-1

    Κασσάνδρα-Εργοτέλης 3-1

    Πανσερραϊκός-Καλαμάτα 1-1

    Πατραϊκός-Νίκη Βόλου 1-1

    Εθνικός Αστέρας-Λεβαδειακός 2-1

    Απόλλων Αθηνών-Γιάννινα 1-1

    *Αναβλήθηκε το ματς Φωστήρας-Παναχαϊκή

    Η βαθμολογία μετά από 12 αγωνιστικές:

    1. Απόλλων Καλαμαριάς 30

    2. Κέρκυρα 24

    3. Κασσάνδρα 22

    4. Εργοτέλης 16-11αγ

    5. Εθνικός Αστέρας 16-11αγ

    6. Απόλλων Αθηνών 15

    7. Πανσερραϊκός 14-11αγ

    8. Λεβαδειακός 13-11αγ

    9. Καλαμάτα 13

    10. Νίκη Βόλου 12-11αγ

    11. Πατραϊκός 12

    12. Ποσειδών Νέων Πόρων 11-11αγ

    13. Ατρόμητος Αθηνών 9-11αγ

    14. Φωστήρας 8-5αγ

    15. Γιάννινα 7-11αγ

    16. Παναχαϊκή 4-8αγ  

    [25] ΔΥΟ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σεούλ, 30 Νοεμβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Δύο Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι εργάζονταν ως ηλεκτρολόγοι σε αμερικανική εταιρία, σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχθηκαν σήμερα, κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο Τικρίτ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

    Χθες, δυο Ιάπωνες και επτά ισπανοί μυστικοί πράκτορες έχασαν τη ζωή τους σε δυο ξεχωριστές ενέδρες ανταρτών, στο Ιράκ.

    [26] ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 30 Νοεμβρίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Η Ισπανία θρηνεί, σήμερα, τους επτά μυστικούς της πράκτορες που δολοφονήθηκαν από αντάρτες στο Ιράκ, μέσα σε κλίμα προβληματισμού αναφορικά με την ασφάλεια των ισπανών στρατιωτών που υπηρετούν στη χώρα.

    Παρ' όλα αυτά, ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας του από το Ιράκ. «Είμαστε εκεί που πρέπει και δεν θα αφήσουμε τα θύματα της τρομοκρατίας, παντού, στη μοίρα τους» τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο κ. Αθνάρ, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο δριμείας κριτικής από μεγάλη μερίδα των πολιτών, αλλά και του Τύπου για την απόφασή του να ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί στην Ισπανία είναι τα σημερινά δημοσιεύματα δυο εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας. «Η Ισπανία πληρώνει ένα βαρύ τίμημα» αναφέρει η El Pais, ενώ η El Mundo τονίζει πως οι θάνατοι των επτά μυστικών πρακτόρων χρήζουν εξηγήσεων και άμεσων αντιδράσεων.

    [27] "ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ" ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Νοεμβρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Δυο αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί κι ένας τρίτος τραυματίστηκε σε ενέδρα ανταρτών στο δυτικό Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των συμμαχικών δυνάμεων σε 104, για τον μήνα Νοέμβριο.

    Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς 79 αμερικανοί στρατιώτες και 25 από τις αποστολές των άλλων χωρών έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ιρακινών ανταρτών.

    Χθες, εξάλλου, επτά ισπανοί μυστικοί πράκτορες και δυο ιάπωνες διπλωμάτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

    [28] Ο ΣΑΡΟΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΡΕΪ

    Ιερουσαλήμ, 30 Νοεμβρίου 2003 (11:04 UTC+2)

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχτεί όρους που θα έθετε ο παλαιστίνιος ομόλογός του Αχμετ Κορέι για να τον συναντήσει.

    «Ο Σαρόν τόνισε σαφέστατα πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιονδήποτε όρο για μία συνάντηση με τον Αχμετ Κορέι, διότι αυτή η συνάντηση είναι εξίσου σημαντική για τους Παλαιστίνιους, όπως και για το Ισραήλ» στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ο βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ Γκιντόν Σάαρ, που θεωρείται στενός σύμβουλος του Σαρόν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αχμέτ Κορέι ζήτησε χθες να δεσμευθεί το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του φράκτη αποκλεισμού στη Δυτική Όχθη πριν τη συνάντησή του με τον Σαρόν.

    [29] ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΠΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 30 Νοεμβρίου 2003 (10:50 UTC+2)

    Η Ισπανία θρηνεί τους επτά πράκτορές της που σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ και η κοινή γνώμη εκφράζει αμφιβολίες για το ρόλο των περίπου 1.300 Ισπανών στρατιωτών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη βοηθώντας στη σταθεροποίηση του νότιου και κεντρικού Ιράκ.

    Τη θλίψη του και τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των νεκρών εξέφρασε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τηλεφώνησε στον Αθνάρ από το ράντσο του στο Τέξας. Ενας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αθνάρ διαβεβαίωσε τον Μπους ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των δύο χωρών στο Ιράκ.

    Ο υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, Φεντερίκο Τρίλιο, αναχώρησε για τη Βαγδάτη για να παραλάβει τις σορούς των θυμάτων.

    Σημειώνεται ότι ο θάνατος των επτά πρακτόρων αποτελεί το κεντρικό θέμα των ισπανικών εφημερίδων. «Η Ισπανία πληρώνει υψηλό τίμημα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελ Παϊς», ενώ η «Ελ Μούντο» κυκλοφορεί με τίτλο «Θάνατοι που απαιτούν εξηγήσεις και περισυλλογή».

    [30] ΕΠΑΝΑΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Το σύνολο σχεδόν του προγράμματος «Ελληνικός Κινηματογράφος 2003» του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, αύριο, οι σινεφίλ, στις 4 αίθουσες της Προβλήτας Α' του Λιμανιού. Συγκεκριμένα, επαναπροβάλλονται οι 23 ταινίες μυθοπλασίας καθώς κι ένα ντοκιμαντέρ του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

    Cine JOHN CASSAVETES

    12.00 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ της Λουκίας Ρικάκη/ 61'

    14.15 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ του Κυριάκου Κατζουράκη/80'

    16.00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ του Τάσου Μπουλμέτη/ 108'

    18.15 Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ του Αλέξανδρου Κολλάτου/ 77'

    20.00 ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Θάνου Αναστόπουλου /123'

    22.30 ΣΤΟ ΧΑΝΙ του Γιώργου Μπακόλα/ 80'

    Cine STAVROS TORNES

    12.00 ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ της Ελισάβετ Χρονοπούλου/118'

    14.00 ΟΞΥΓΟΝΟ των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου/100'

    16.00 ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ του Κώστα Αριστόπουλου/77'

    18.00 ΓΑΜΗΛΙΑ ΝΑΡΚΗ του Δημήτρη Ινδαρέ/80'

    20.00 ΘΕΑΤΡΙΝΕΣ του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη/100'

    22.00 ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ του Ανδριανού Γεωργαντά /100'

    Cine FRIDA LIAPPA

    12.00 ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ του Αλέξανδρου Παπαηλιού/75'

    14.00 Η ΤΡΙΤΗ ΝΥΧΤΑ του Δημήτρη Παναγιωτάτου

    16.00 ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ του Γιάννη Οικονομίδη/ 81'

    18.00 ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΡΑ του Ντίνου Μαυροειδή/ 96'

    20.50 ΝΑ Μ' ΑΓΑΠΑΣ του Ανδρέα Θωμόπουλου /100'

    22.00 ΚΛΑΙΣ; του Αλέξανδρου Βούλγαρη / 100'

    Cine TONIA MARKETAKI

    12.00 ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΓΗΣ του Πάνου Καρκαβενάτου /67'

    14.00 Η ΛΙΖΑ ΚΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ του Νίκου Περάκη / 97'

    16.00 ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ του Νίκου Σπανού /92'

    18.00 ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ του Αντώνη Παπαδόπουλου / 95'

    20.00 ΚΑΛΑΜΠΟΥΣ των ’δωνι Φλωρίδη και Θεόδωρου Νικολαϊδη/ 90'

    22.00 ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΝΥΧΤΑ του Περικλή Χούρσογλου/ 100'

    [31] ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΓΕΥΣΗ" ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ 44ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και το «Εθνος Χωρίς Γυναίκες» (Matrubhoomi) του Manish Jha αναδείχθηκαν από το κοινό ως οι καλύτερες ταινίες του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Μετά τη χθεσινή απονομή των βραβείων της Κριτικής Επιτροπής, σήμερα ήταν η σειρά του κοινού να βραβεύσει τις δικές του αγαπημένες ταινίες.

    Η ταινία «Πολιτική Κουζίνα» εκτός του βραβείου κοινού για την καλύτερη ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ απέσπασε και το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών έδωσε το δικό της βραβείο στο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη.

    «Μπορεί να είμαι λίγο θυμωμένος με την κριτική επιτροπή διότι δεν πήρα βραβείο, αλλά οι ταινίες ανήκουν στο κοινό τους και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που παίρνω το βραβείο του κοινού. Έχω πάρει σε πολλά Φεστιβάλ, κέρδισα και βραβεία και στις Κάννες και στη Βενετία, αλλά δεν έχω διαισθανθεί στην υποδοχή που έλαβα εδώ στη Θεσσαλονίκη και ένα τόσο θαυμάσιο κοινό. Έκανα μια ταινία για ένα «Έθνος χωρίς γυναίκες» αλλά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, σε μια χώρα με τόσες όμορφες γυναίκες. Ευχαριστώ πολύ, σας αγαπώ όλους» είπε μετά τη βράβευσή του ο σκηνοθέτης της Πολίτικης Κουζίνας, Τάσος Μπουλμέτης.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Συναυλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο, στις 21:30 το βράδυ, η Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων λειτουργίας.

    Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Δημήτρης Σταρόβας και τα Κίτρινα Ποδήλατα θα παρασύρουν σε «μουσικά ταξίδια» όσους βρεθούν αύριο το βράδυ στο Βελλίδειο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 30 November 2003 - 19:13:50 UTC