Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ
  • [02] SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ AIDS ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [03] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΟΥΡΩΝΗ
  • [06] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΟΥΡΩΝΗ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [10] ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
  • [11] ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [12] Χ.Α.:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [13] ΟΤΕ: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [14] ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • [15] ΝΙΚΗ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΚΙΝΗΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ 22 ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ
  • [17] ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [18] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "HURRIYET" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [19] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [20] ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Σ. «ΗΡΑΚΛΗΣ»
  • [21] ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: 9 ΣΤΑ 9 ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ "ΑΙΩΝΙΟΙ" - ΧΑΜΕΝΟΙ "ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ"
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ, ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [25] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
  • [27] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ
  • [28] ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
  • [29] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ MYUNG WHUN CHUNG ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ -ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΤΗΣ Ν. ΑΛΑΒΙΔΗ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [34] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΠΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Σκληρή, ήταν η απάντηση της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί για 4η κατά σειρά ημέρα η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή, εξ αιτίας της απεργίας προκλήθηκε όχι μόνο τεράστια οικονομική ζημία της εταιρίας, αλλά και δυσφήμιση της Ελλάδος στο επιβατικό κοινό και τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο.

    Αντιδρώντας έντονα, η διοίκηση της Ολυμπιακής κατέθεσε μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και αστικές αγωγές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, για τα διαφυγόντα έσοδα εξαιτίας της απεργίας. Οι αγωγές στρέφονται συνολικά εναντίον 61 ατόμων, μεταξύ των οποίων 50 απεργοί Ιπτάμενοι Συνοδοί-Φροντιστές και τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΣΦ.

    Οι 50 απεργοί, δεν απολύονται, αλλά έχουν τεθεί εκτός μισθοδοσίας και το περαιτέρω εργασιακό τους μέλλον παραμένει άγνωστο. Πάντως, τις κυρώσεις προς τους απεργούς είχε προαναγγείλει μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής, Διονύσης Καλόφωνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας δεν μπορεί να στηριχθεί στο παρελθόν, προσθέτοντας πως μια νέα αρχή απαιτεί θυσίες από όλους.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΑ, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο εθνικός αερομεταφορές υπέστη σοβαρότατη οικονομική ζημιά, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διεκδικεί από τους απεργούς με τις αγωγές που έχει καταθέσει.

    Οι 50 απεργοί, δεν απολύονται, αλλά έχουν τεθεί εκτός μισθοδοσίας και το περαιτέρω εργασιακό τους μέλλον παραμένει άγνωστο. Πάντως, τις κυρώσεις προς τους απεργούς είχε προαναγγείλει μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής, Διονύσης Καλόφωνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας δεν μπορεί να στηριχθεί στο παρελθόν, προσθέτοντας πως μια νέα αρχή απαιτεί θυσίες από όλους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζημιά από την πτήση προς Νέα Υόρκη που ματαιώθηκε, ανέρχεται στα 800.000 ευρώ, ποσό που διεκδικεί η εταιρία από τα πληρώματα Συνοδών και Φροντιστών της συγκεκριμένης πτήσης, που δεν προσήλθαν στην εργασία τους.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΑ, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο εθνικός αερομεταφορές υπέστη σοβαρότατη οικονομική ζημιά, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διεκδικεί από τους απεργούς με τις αγωγές που έχει καταθέσει.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζημιά από την πτήση προς Νέα Υόρκη που ματαιώθηκε, ανέρχεται στα 800.000 ευρώ, ποσό που διεκδικεί η εταιρία από τα πληρώματα Συνοδών και Φροντιστών της συγκεκριμένης πτήσης, που δεν προσήλθαν στην εργασία τους.

    Και ενώ η απεργία των Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να ματαιωθούν τουλάχιστον 25 πτήσεις, η ΕΙΣΦ απειλεί να μετατρέψει την απεργία σε διαρκείας, αν η διοίκηση της Ολυμπιακής προχωρήσει έστω και σε μία απόλυση.

    Η εργασιακή ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον εθνικό αερομεταφορέα, έχει μεταθέσει για κάποιες μέρες τη λειτουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, των Olympic Airlines, που επρόκειτο να αρχίσει από την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ,η Νέα Ολυμπιακή θα πετάξει για πρώτη φορά στις 12 Δεκεμβρίου.

    [02] SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ AIDS ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Η εξάπλωση του AIDS σε όλο τον κόσμο έρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης ActionAid, σε κάθε 100 ανθρώπους που ζουν σήμερα στη γη ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, ενώ το 1/3 των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV είναι μεταξύ 15 και 24 ετών.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. το 90% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Το 60% των γυναικών που μολύνονται είναι μέχρι 20 χρονών. Στην υποσαχάρια Αφρική ο ιός είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στην Ασία οι ρυθμοί εξάπλωσης του ιού αυξάνονται ταχύτερα απ' ότι στην Αφρική.Το 2001, 720.000 μωρά μολύνθηκαν από HIV από τις μητέρες τους. Ο ιός μεταδίδεται από τις μητέρες στα παιδιά κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού. Το 2002, 14 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τον έναν από τους δύο γονείς τους εξαιτίας του AIDS. Το 80% των ορφανών από AIDS παιδιών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική Μέχρι το 2010, σε 10 διαφορετικές αφρικανικές χώρες, 1 στους 4 ενήλικες παραγωγικής ηλικίας θα έχει πεθάνει.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι ο κόσμος χάνει τον αγώνα κατά του AIDS και επέκρινε τις πολιτικές ηγεσίες αναπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών που δεν καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια στην καταπολέμηση της ασθένειας. Ο κ. Ανάν παρότρυνε τους λαούς των αναπτυσσομένων χωρών να απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους βοήθεια και υποστήριξη.

    [03] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η Ν.Δ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (10:36 UTC+2)

    Για «κόλπο γκρόσο» της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζιδάκης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση των πτυχίων χιλιάδων αποφοίτων κέντρων ελευθέρων σπουδών.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ο κ. Ευθυμίου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πτυχίο ως προϊόν και πρόσθεσε ότι υπέπεσε σε διπλή αστοχία. Κι αυτό, όπως εξηγεί, διότι αφενός «αποκάλυψε ένα κρυφό πρόγραμμα που έχει για την Παιδεία» και αφετέρου «τοποθετήθηκε κόντρα στο Σύνταγμα της χώρας επιχειρώντας να περάσει το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων μέσω της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς».

    Επισήμανε δε ότι αν χρειαστεί θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τόνισε ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα αλλά ως εκπαιδευτικό σύστημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποδέχθηκε την εν λόγω τροπολογία με την οποία ουσιαστικά αναγνωρίζονται ως κανονικά πανεπιστημιακά πτυχία οι τίτλοι σπουδών που χορηγούν διάφορα ιδιωτικά κολέγια σε όλη την Ευρώπη, εφόσον συνεργάζονται με αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

    Η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο ΣΥΝ

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ αναφέρονται τα εξής σχετικά με το παραπάνω θέμα.

    «Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά, ότι μια μικρή επιχείρηση αντί να πουλάει εμπορεύματα, ότι μπορεί να πουλάει πτυχία μηχανικών και γιατρών; Ορθά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι ενδίδει στην αναγνώριση των τίτλων των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών. Τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών (ως παράρτημα ξένων Α.Ε.Ι), λειτουργούν παράνομα σε σχέση με το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία. Θα έπρεπε να κλείσουν και να τους επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα ακόμα και για την κάθε διαφήμιση, όπως προβλέπεται. Δεν μπορούν να εμφανίζονται ως εκπαιδευτήρια, ανήκουν άλλωστε στο Υπουργείο Εμπορίου και έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους σπουδαστές τους ότι μετά το τέλος της φοίτησής τους δεν αποκτούν κανένα τίτλο σπουδών. Τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. στη χώρα μας, έχουν 330.000 φοιτητές και 18.500 διδακτικό προσωπικό. Αυτό που χρειάζεται είναι η ολόπλευρη στήριξή τους. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αντ' αυτών, οι δαπάνες για την εκπαίδευση τοποθετούν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αντί της επίλυσης αυτών των προβλημάτων, προσπαθούν να μεταβιβάσουν το κόστος της εκπαίδευσης στις οικογένειες. Όσο για τη ΝΔ, οφείλει να κατανοήσει ότι, με αυτή την πολιτική της, που εκφράστηκε με την πρόταση του ευρωβουλευτή της, τοποθετεί τον εαυτό της έναντι της ελληνικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα».

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος He Yong θα βρίσκεται από σήμερα έως και τις 3 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Η 19μελής κινεζική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στις 16:30 αύριο με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ δυο ώρες αργότερα θα έχει επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 20:00 της ίδιας ημέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της κινεζικής αντιπροσωπείας.

    Την επομένη, στις 10 το πρωί, η κινεζική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

    [05] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΟΥΡΩΝΗ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Τη θλίψη του για τον θάνατο του αθλητικογράφου Γιώργου Τουρώνη εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Τουρώνη που καταξιώθηκε στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας χάρη στο πάθος, τη συστηματικότητα και τη γνώση με την οποία την άσκησε», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    [06] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Θεσσαλονίκης, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Το Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδας επισκέφθηκαν σήμερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και βουλευτές του κόμματος και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κέντρου από τους καθηγητές Ιατρικής κ.κ. Αντωνιάδη και Ντούτσο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς, στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 άτομα μολυσμένα. Οι κ.κ. Αντωνιάδης και Ντούτσος τόνισαν ότι το θέμα του AIDS είναι πρωτίστως κοινωνικό και υπογράμμισαν ότι η καθημερινή ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

    Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. τόνισαν το σημαντικό έργο που γίνεται στο Κέντρο και επισήμαναν την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών.

    "Το θέμα του AIDS είναι ένα κοινωνικό ζήτημα με ιατρική βάση και η θεραπεία του προβλήματος εναπόκειται κυρίως στην ενημέρωση", τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος υπογράμμισε ότι "είναι τραγικό λάθος να θυμόμαστε αυτή τη μάστιγα κάθε φορά την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το πρόβλημα μας αφορά όλους". Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες. "Η Ν.Δ. θα συμβάλει στην ανάδειξη αυτού του τεράστιου προβλήματος", είπε.

    Τα στελέχη της Ν.Δ. υπογράμμισαν ακόμη ότι, ενώ γίνεται μία πολύ σημαντική επιστημονική δουλειά στο Κέντρο Αναφοράς, δεν υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα από την πολιτεία, καθώς οι χώροι δεν επαρκούν και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

    [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    «Η προκλητική παρέμβαση της Ν.Δ. για αναγνώριση των τίτλων που απονέμουν τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της Ε.Ε. για την απροκάλυπτη εισαγωγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην κατηγορία των εμπορευμάτων με την υπαγωγή της στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ένταξή της στη συμφωνία Γκάτ», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Αυτός άλλωστε είναι ο απώτερος και τελικός στόχος της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης που προωθείται σταδιακά και συγκαλυμμένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ορόσημο ολοκλήρωσης το 2010, μέσα από τις τακτικές Συνόδους των ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας στη Μπολώνια, στην Πράγα, στο Βερολίνο», τονίζεται.

    «Η κυβέρνηση, έχοντας συνυπογράψει και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις αυτών των Συνόδων, γνωρίζει καλά πως η κατάληξη της πολιτικής της θα είναι η ολοσχερής ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η πλήρης δηλαδή εξίσωση των δημόσιων και ιδιωτικών «πανεπιστημίων»», αναφέρεται.

    Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «να πάψει να υποκρίνεται και να εμπαίζει το λαό ότι

    αντιστέκεται και προασπίζεται δήθεν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και προσθέτει ότι «το μόνο που την απασχολεί είναι πώς η πολιτική της, μέσα από μικροκαθυστερήσεις και τακτικούς ελιγμούς, δεν θα γίνει έγκαιρα αντιληπτή από το λαό».

    «Οι εκπαιδευτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ταυτίζονται απόλυτα, γιατί αποτελούν τις δύο εκδοχές του κοινού «ευρωπαϊκού οράματος» για μια παιδεία - εμπόρευμα,

    χαμηλότατης στάθμης, που ο λαός θα τη χρυσοπληρώνει και μάλιστα δια βίου. Η μόνη

    διέξοδος για τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και όλο το λαό είναι με τη δράση και

    τη ψήφο τους να εμποδίσουν και στην πορεία να ανατρέψουν αυτή την πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΤΟΥΡΩΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του Γιώργου Τουρώνη εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης.

    "Ως άνθρωπος δίδαξε σε όλους μας ήθος, επαγγελματισμό και μαχητικότητα. Ως αθλητικός δημοσιογράφος υπήρξε δάσκαλος για πολλούς νεώτερούς του και είναι βέβαιο ότι ως τέτοιον θα τον θυμούνται όλοι.

    Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του", τόνισε ο κ. Καστανίδης.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    «Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για την ειρήνη. Αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης της Γενεύης και είναι ένα μήνυμα που μας αφορά όλους. Εχουμε ιστορική ευθύνη να βοηθήσουμε να γίνει πράξη».

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου

    αναφερόμενος στη συνάντηση της Γενεύης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ελπίδας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή για τους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, προσωπικότητες, που αγωνίστηκαν σε όλη τους τη ζωή ενάντια στη βία και εργάσθηκαν για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, απέδειξαν με το κείμενο της Γενεύης, ότι υπάρχει λύση, ότι υπάρχει μέλλον, ότι τίποτα δεν έχει χαθεί όταν οι λαοί κινητοποιούνται ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα, με σεβασμό στη διαδικασία του διαλόγου, με γενναίες κινήσεις αμοιβαίων συμβιβασμών», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με την προσπάθειά τους και το αποτέλεσμα που προέκυψε απέδειξαν ότι όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης, ότι η επιβολή της μιας ή της άλλης άποψης, τροφοδοτεί τη βία και το αδιέξοδο.

    Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και τη σημερινή επίσημη συνάντηση στη Γενεύη.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει σταθεί έμπρακτα στο πλευρό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει στο πρόσφατο παρελθόν πρωτοβουλίες στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    «Οι συναντήσεις, στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας των Αθηνών», οι πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας οδήγησαν στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς όλες αυτές τις κινήσεις στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, η επίσημη έκδοση του «Οδικού Χάρτη» και η οργάνωση επαφών με κινήματα ειρήνης και γυναικών, επιβεβαιώνουν το συνεχές ενδιαφέρον της χώρας και της κυβέρνησής μας για την ειρήνη. Η πρωτοβουλία της Γενεύης θα συμβάλει ακόμα στην ενίσχυση της δυναμικής για την έναρξη εφαρμογής του «Οδικού Χάρτη» και στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να τεθεί οριστικά τέλος στο φαύλο κύκλο των συγκρούσεων και της βίας στην περιοχή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [10] ΡΕΚΟΡ ΕΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Νέα υψηλά έτους κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες τιμών στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά και του Δεκεμβρίου, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος μήνας του χρόνου για τον τζίρο των επιχειρήσεων. Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος συνέβαλαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας του Νοέμβριο, ο οποίος αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό της 20ετίας, η υποχώρηση του ευρώ κάτω από το επίπεδο 1,2 δολαρίων, καθώς και οι έντονα ανοδικές τάσεις που επικρατούν στη Wall Street.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 1,55% και διαμορφώθηκε στις 4.410,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 1,91%, αναρριχήθηκε στις 3.490,26 μονάδες. Στις 3.821,20 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 2,01%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,85% διαμορφώθηκε στις 2.186,78 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 1,19%, στις 20.355,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 1,08% βρέθηκε στις 5.374,90 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,47% ανερχόμενος στις 337,08 μονάδες.

    Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των χημικών με τη μετοχή της γερμανικής BASF να κλείνει με κέρδη 2,98%. Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε η εκτίμηση της Merrill Lynch ότι οι εταιρείες του κλάδου θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση της World Semiconductor Trade Statistics ότι οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως σημείωσαν τον Οκτώβριο αύξηση 23%. Ο τίτλος της ολλανδικής Philips ενισχύθηκε κατά 4,1%, έπειτα από την ανακοίνωση προβλέψεων για το διπλασιασμό των εργασιών της στην Κίνα μέχρι το 2007.

    Σημαντικά κέρδη, κοντά στο 6%, κατέγραψε και η μετοχή της EADS στον απόηχο της είδησης ότι η θυγατρική της Airbus εξασφάλισε συμβόλαιο από την αυστραλιανή εταιρεία Quantas Airways για την προμήθεια 23 νέων αεροσκαφών αξίας περίπου 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ASML ενισχύθηκε κατά 1,5%, η STMicroelectronics κατά 3,6% και κατά 2,1% η Infineon. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 9,6% σημείωσε η ARM.

    Κέρδη σημειώθηκαν και στον κλάδο λιανεμπορίου, εν όψει της εορταστικής περιόδου. Η γερμανική KarstadtQuelle ενισχύθηκε κατά 5,9%.

    [11] ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΟΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βουλγαρίας για εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Bulgarian Stock Exchange (B S E) η δεύτερη θυγατρική της εταιρίας Προμότα Ελλάς ΑΕ Bulgarian Information Technologies AD.

    Η Bulgarian Information Technologies AD γνωστή με τον τίτλο Bitex Com θα εισαχθεί με το σύνολο των 2.900.000 μετοχών της ονομαστικής αξίας 1 λεβ/μετοχή (1λεβ= 0,5125 ευρώ). Η εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία 92% στην ελληνική εταιρεία Προμότα ΕλλάςΑΕ. Η Bitex Com δημιουργήθηκε το 1996 από Βουλγάρους επιστήμονες του χώρου της πληροφορικής και το 2000 αγοράστηκε από την Αμερικανική εταιρεία Worldfast Communications Inc. Στις αρχές του 2003, η Προμότα Ελλάς ΑΕ την απέκτησε και πραγματοποίησε σε αυτήν σημαντικές επενδύσεις.

    Η κύρια δραστηριότητα της Bitex Com είναι οι υπηρεσίες εναλλακτικής τηλεφωνίας VoIP, internet (DSL, wireless, dial-up), και άλλες στον χώρο της πληροφορικής με προσφορά υπηρεσιών κυρίως προς τον επιχειρηματικό χώρο. Σημειώνεται δε ότι είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που εισέρχεται στο Bulgarian Stock Exchange.

    Στα πλάνα της Bitex είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και η συγκέντρωση περίπου 2 εκατ. λέβα, στο πρώτο μισό του 2004. Επίσης η εταιρεία έχει προγραμματίσει πολύ σημαντικά deals για την Βουλγαρική αγορά αποβλέποντας σε μία από τις κοορυφαίες θέσεις στην αγορά δικτύων και πληροφορικής των Βαλκανίων. Η διαπραγμάτευση της μετοχής αναμένεται το αργότερο εντός 10 ημερών.

    Παράλληλα η άλλη θυγατρική της Προμότα Ελλάς Α.Ε. η Promota Bulgaria AD μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου (1.450.000 ευρώ) θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

    [12] Χ.Α.:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Τη νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 28/11/2003, δημοσιοποίησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

    -Στην Panafon Vodafone, η Intracom μείωσε το ποσοστό της από 9,43% σε χαμηλότερο του 5%, ενώ ο βρετανικός όμιλος Vodafone Group PLC το αυξάνει από 62,73% σε 74,95%.

    -Στην Logic Dis καταγράφεται συμμετοχή της Global Capital Investments Dis με ποσοστό 6,04%.

    -Στην Altius ο κ. Ιωάννης Καλογεράκης αύξησε το ποσοστό του από 5,008% σε 10,043%.

    -Στην Marfin Classic, η Maritime and Financial Investment (πρώην Marfin ΑΕΠΕΥ) μείωσε το ποσοστό της από 5,753% σε λιγότερο του 5%.

    -Στην ΙΜΑΚΟ, ο κ. Χρήστος Ιωάννου μείωσε το ποσοστό του από 8,791% σε λιγότερο του 5%.

    -Στο Alter ο κ. Ανδρέας Κουρής αύξησε το ποσοστό του από το 25% σε 25,02%.

    -Στην Τηλέτυπος, η Manotick Holding Limited μείωσε το ποσοστό της από 8,36% σε λιγότερο του 5%.

    -Στην Everest η Ισμήνη Μαλτεζοπούλου μείωσε τη συμμετοχή της από 12,7% σε 9,83%.

    -Στη Fanco, ο όμιλος Κλωνατέξ μείωσε ελαφρά το ποσοστό του από το 33,42% σε 33,40%.

    -Στην Αθηνά ο κ. Ιωάννης Ανδρόπουλος μείωσε το ποσοστό του από 12,7% σε 9,72%.

    -Στην Ακτωρ η ΕΛΤΕΧ μείωσε το ποσοστό της από 72,935% σε 69,586%.

    [13] ΟΤΕ: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Την ανανέωση της δυνατότητας αγοράς από τον ΟΤΕ τριάντα εκατομμυρίων ίδιων μετοχών, πέρα των όσων έχουν ήδη αποκτηθεί και μέχρι του ορίου του 10% του συνόλου των μετοχών, το οποίο 10% αντιστοιχεί σε 50.405.419 μετοχές, ενέκρινε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

    Με την ανανέωση αυτή, οι νέες αγορές μπορούν να διενεργηθούν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, το οποίο θα αρχίσει σύμφωνα με το νόμο από την αυριανή μέρα 2.12.2003, με εύρος τιμών που κυμαίνεται από 5 ευρώ η κατώτατη έως 15 ευρώ η ανώτατη.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει προηγούμενης απόφασης Γενικής Συνέλευσης τον Οκτώβριο 2002, ο Οργανισμός είχε λάβει δικαίωμα επαναγοράς μετοχών για ένα χρόνο, διάστημα το οποίο έληξε την 16η Οκτωβρίου 2003, με εύρος τιμής από 1,00 ευρώ κατώτατη έως 30,00 ευρώ ανώτατη.

    Σε εφαρμογή αυτής της τελευταίας απόφασης ο ΟΤΕ αγόρασε 432.490 ίδιες μετοχές με μέση τιμή αγοράς 9,25 ευρώ, ενώ, σε εφαρμογή όλων των μέχρι σήμερα σχετικών αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων έχει προβεί συνολικά στην αγορά 13.903.810 ιδίων μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 2,75% του συνολικού αριθμού των μετοχών, με μέση τιμή αγοράς 19,924 ευρώ εκάστη.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει τα διάφορα σενάρια περί παραίτησής του και χαριτολογώντας δήλωσε ότι μέχρι τώρα τον έχουν "παραιτήσει" αρκετές φορές, αλλά ο ίδιος συνεχίζει να παραμένει στη θέση του.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκχώρησης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας σε Σκόπια και Βουλγαρία, τόνισε ότι προέχει το θέμα της Telenor, και αφού λυθεί τότε θα επανεξετάσουν το θέμα.

    [14] ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Θέματα που προκύπτουν από τη διαδοχική ασφάλιση των ασφαλισμένων σε Επαγγελματικά Ταμεία στη χώρα μας και σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται με σημερινή απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Ειδικότερα:

    -Ο ασφαλισμένος σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του από το Τ.Ε.Α., εφόσον έχει πραγματοποιήσει σ' αυτό ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον ενός έτους και προειδοποιήσει ένα μήνα πριν για την άσκηση του δικαιώματός του.

    Σ' αυτή την περίπτωση, ο ασφαλισμένος δικαιούται να ζητήσει είτε τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του σε άλλο Τ.Ε.Α., που λειτουργεί στο χώρο της απασχόλησής του, είτε την αυτοτελή συνταξιοδότησή του από κάθε Τ.Ε.Α. και να λάβει την παροχή που του αναλογεί σε σχέση με το χρόνο παραμονής του στο Ταμείο, όταν έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχής.

    Σε περίπτωση αλλαγής της επαγγελματικής του δραστηριότητας, ο ασφαλισμένος έχει τα ίδια δικαιώματα χωρίς το χρονικό περιορισμό παραμονής στο Τ.Ε.Α. και χωρίς την προηγούμενη εντός μηνός προειδοποίηση.

    Για την υλοποίηση της διαγραφής του ασφαλισμένου από το Μητρώο του Τ.Ε.α. απαιτείται αφενός γραπτή προειδοποίηση η οποία πρέπει να υποβληθεί ένα μήνα πριν την άσκηση του δικαιώματος διαγραφής του και αφετέρου υποβολή αίτησης διαγραφής.

    -Ο ασφαλισμένος σε Τ.Ε.Α. έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του σε άλλο Τ.Ε.Α. της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ε.Ε., εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην επαγγελματική του απασχόληση ή τον τόπο εργασίας του, που καθιστά αναγκαία τη διακοπή της κανονικής ασφάλισής του στο Ταμείο.

    Για τη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε άλλο Τ.Ε.Α. της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ε.Ε. απαιτείται η υποβολή αίτησης διαγραφής του ασφαλισμένου από το Μητρώο του Τ.Ε.Α. και μεταφοράς των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων σε διάδοχο Τ.Ε.Α. , πιστοποίηση ένταξης του ασφαλισμένου στο διάδοχο Τ.Ε.Α. , και γνωστοποίηση στον ασφαλισμένο του απαιτούμενου ποσού χρημάτων για αναγνώριση ενός έτους κανονικής ασφάλισης από το διάδοχο Τ.Ε.Α. στην ασφάλιση του οποίου θα υπαχθεί.

    -Σε κάθε Τ.Ε.Α. δημιουργείται για κάθε ασφαλισμένο, Ατομικός Συνταξιοδοτικός Λογαριασμός, ο οποίος σχηματίζεται από το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί για λογαριασμό του από τον ίδιο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης του Τ.Ε.Α., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό του, για τις συνταξιοδοτικές και μόνο παροχές.

    Στις παραπάνω καταβαλλόμενες εισφορές προστίθενται οι αναλογούσες αποδόσεις των επενδύσεων (θετικές ή αρνητικές) και αφαιρούνται τα αντίστοιχα διαχειριστικά έξοδα του Ταμείου, που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο.

    Η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων διενεργείται με βάση το ποσό του Α.Σ.Λ. που αντιστοιχεί στον ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του στο Ταμείο.

    -Ο αναλογιστής κάθε Τ.Ε.Α., υπολογίζει και γνωστοποιεί στη Διοίκησή του, κάθε έτος, το απαιτούμενο ποσό χρημάτων, που είναι αναγκαίο για την αναγνώριση ενός έτους ή κλάσματος αυτού, κανονικής ασφάλισης στο Ταμείο.

    Ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης που συνυπολογίζεται στο διάδοχο Τ.Ε.Α, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στο Τ.Ε.Α., από το οποίο ζητείται η μεταφορά των κεκτημένων ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

    -Στην περίπτωση διαδοχικής χρονικά επαγγελματικής ασφάλισης σε περισσότερα Τ.Ε.Α. στην ημεδαπή ή σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ασφαλισμένου ο οποίος έχει μεταφέρει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα σε άλλα Τ.Α.Ε., αρμόδιο Ταμείο για τη χορήγηση συνταξιοδοτικής παροχής είναι το τελευταίο, στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος κατά το χρόνο που θεμελιώνει δικαίωμα για τη λήψη παροχής, σύμφωνα με τις οριζόμενες στο καταστατικό του Ταμείου προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχής.

    -Ο ασφαλισμένος που έχει υπαχθεί διαδοχικά σε περισσότερα Τ.Ε.Α. στην ημεδαπή ή σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και ο οποίος δεν έχει ζητήσει τη μεταφορά των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων σε διάδοχο Τ.Ε.Α., δικαιούται να ζητήσει την αυτοτελή συνταξιοδότησή του στο κάθε Τ.Ε.Α., όταν θα πληρούνται οι απαιτούμενες από το καταστατικό του κάθε Τ.Ε.Α. προϋποθέσεις για τη χορήγηση συνταξιοδοτικής παροχής.

    Το ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής είναι ανάλογο με το χρόνο παραμονής του ασφαλισμένου στο κάθε Ταμείο και καταβάλλεται αυτοτελώς στο δικαιούχο κατά το χρόνο που συμπληρώνει τις απαιτούμενες από το καταστατικού του κάθε Τ.Ε.Α. προϋποθέσεις.

    [15] ΝΙΚΗ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Η τελευταία σφυγμομέτρηση στα κατεχόμενα δείχνει ότι κατά τις προσεχείς ''εκλογές'', νικήτρια, έστω και με ελάχιστη διαφορά, θα εξέλθει η ''αντιπολίτευση'', πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα κόμματα τα οποία προπαγανδίζουν την εξεύρεση λύσης εντός των πλαισίων του σχεδίου Ανάν, θα σχηματίσουν ''κυβέρνηση''.

    Αυτό αναφέρεται σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Vatan», στο οποίο σημειώνεται ότι ο αναλυτής Μουχαρέμ Φαϊζ θεωρεί βέβαιο ότι τα τρία κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και συγκεκριμένα το CTP (Ταλάτ) θα είναι το πρώτο κόμμα με 31% των ψήφων, δεύτερο θα είναι το UBP (Έρογλου) με 25% και τρίτο το BDH (Ακιντζί) με 17% των ψήφων, το δε κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς (DP) θα εξασφαλίσει το 10% των ψήφων.

    «Εάν οι προβλέψεις του κ. Φαϊζ γίνουν πραγματικότητα, θα αναλάβει την ''πρωθυπουργία'' ο Ταλάτ, ο οποίος θα σχηματίσει ''κυβέρνηση'' συνασπισμού με τον Ακιντζί και τα κόμματά τους θα εξασφαλίσουν τις 26-28 έδρες από τις 50 έδρες του ''κοινοβουλίου''», επισημαίνεται στο άρθρο.

    «Η νίκη των ''δεξιών'' που κατέχουν την εξουσία θα απέκλειε τουλάχιστον για μία εκλογική περίοδο την οδό προς την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και θα όρθωνε ανυπέρβλητο εμπόδιο μπροστά στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας Ε.Ε., τον επόμενο χρόνο.

    Η νίκη της ''αντιπολίτευσης'' θα ανακουφίσει την τουρκική κυβέρνηση που αναζητεί λύση στο Κυπριακό και θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή του Ντενκτάς τον οποίο περίπου οι πάντες, θεωρούν εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

    Εξάλλου σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία που δημοσιεύεται στη Hurriyet με τον πολύστηλο τίτλο «Ολοι νικητές στην ΤΔΒΚ», τονίζεται ότι σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις εφημερίδων που πρόσκεινται στα ''κόμματα'' της ''αντιπολίτευσης'', αυτή θα εξέλθει νικήτρια από τις ''εκλογές'', σύμφωνα δε με εφημερίδες που πρόσκεινται στην ''εξουσία'', τα ''κόμματα'' αυτής θα νικήσουν με μεγάλη διαφορά.

    Συγκεκριμένα δε, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις των πρώτων εφημερίδων, το ποσοστό των ψήφων που θα συγκεντρώσουν τα ''κόμματα'' της ''αντιπολίτευσης'' θα φθάσει το 70%, σύμφωνα δε με τις δεύτερες εφημερίδες, το UBP του Ερογλου θα συγκεντρώσει το 33% των ψήφων και το DP του Σερντάρ Ντενκτάς θα φθάσει το 11% των ψήφων.

    Υπάρχει ασάφεια στα κατεχόμενα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της «Zaman», προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι πως όποιος και να είναι ο νικητής η διαφορά των ψήφων θα είναι πολύ μικρή, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες πιθανές προβλέψεις.

    [16] ΚΙΝΗΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ 22 ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Βάσει της Συμφωνίας Αδάνων, η οποία έχει υπογραφεί από την Τουρκία και τη Συρία παραδόθηκαν από τη Συρία στην Αγκυρα τα 22 άτομα, τα οποία φέρονται αναμεμιγμένα στις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη

    Ολες οι σημερινές τουρκικές εφημερίδες έχουν σαν πρώτο και βασικό θέμα την κίνηση-έκπληξη, όπως χαρακτηρίζεται, της Συρίας να παραδώσει στην Τουρκία τους 22 υπόπτους που φέρονται ως συνεργάτες του οργανωτή των διπλών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, Αζάντ Εκιντζί.

    Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο 'εγκέφαλος' των επιθέσεων Αζάντ Εκιντζί, έχει δραπετεύσει στη Συρία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη ενημερώσει την Δαμασκό για την ακριβή τοποθεσία μέσα στη Συρία που είχαν καταφύγει οι Τούρκοι τρομοκράτες. Η Συρία, με τη σειρά της, παρέδωσε τους καταζητούμενους τρομοκράτες στην Τουρκία και για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, λέει η Hurriyet, η Δαμασκός επέδειξε παραδειγματική συμπεριφορά και αλληλεγγύη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και 22 ύποπτοι παραδόθηκαν στην Τουρκία. Ο ίδιος ο Εκιντζί διαφεύγει της σύλληψης μαζί με άλλους συνεργάτες του και, πάντα σύμφωνα με την "Hurriyet", παραμένει στη Συρία. Η Hurriyet αναφέρει ότι 18 από τους 22 υπόπτους είναι γυναίκες.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ τηλεφώνησε στον Σύριο ομόλογό του και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την επιχείρηση σύλληψης των δραστών.

    Η "Milliyet" δε, στο ίδιο θέμα, προβαίνει σε μία αποκάλυψη. Ο αρχηγός της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, Στρατηγός Ερουϊγκουρ, ήταν επικεφαλής της επιχείρησης σύλληψης των υπόπτων, λέει η εφημερίδα

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Milliyet» που αναφέρεται στο συντονισμό θεμάτων ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι 22 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Συρία μετά από επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν ομάδες της τουρκικής Ειδικής Διοίκησης Επιβολής της Τάξης, της Στρατοχωροφυλακής (JOAK) και της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής.

    Η Συρία, λέει η Aksam, εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και τίμησε τη συμφωνία για συνεργασία με την Αγκυρα στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι όλοι οι ύποπτοι έλαβαν την εκπαίδευσή τους στη Συρία, στο θρησκευτικό σχολείο "Beyyiyat El Imam".

    Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, έρχεται η σημερινή "Cumhuriyet" και αναφέρει ότι η Τουρκία έχει αποξενωθεί πλήρως από την Ευρώπη μετά από τις επιθέσεις, κάτι που η κυβέρνηση στην Αγκυρα δεν μπόρεσε να σταματήσει ή να προλάβει. Παρά τις αρχικές δηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης, τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία πλέον εκλαμβάνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

    [17] ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Την κατάθεση στις τουρκικές αρχές ασφαλείας του συλληφθέντος για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη Γιουσούφ Πολάτ, προβάλλει στο κύριο θέμα της η τουρκική εφημερίδα «Sabah» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Φρικιαστικές ομολογίες».

    Ο Πολάτ, σύμφωνα με το δημοσίευμα έδωσε για τον Αζάτ Εκιντζί, ο οποίος φέρεται να είχε την εποπτεία των επιθέσεων αυτών τις εξής πληροφορίες:

    «Ο Αζάντ Εκιντζί κατασκεύασε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στις τέσσερις τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη εντός τριημέρου. Η φόρτωσή τους όμως στα οχήματα διήρκεσε δύο ημέρες, διότι αυτό απαιτούσε μεγάλη προσοχή».

    «Ο Εκιντζί είχε εκπαιδευθεί στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών σε στρατόπεδο στην Tora Bora (στο Αφγανιστάν)».

    «Στη μία επίθεση κατά συναγωγής διαπράξαμε λάθος, διότι βιαστήκαμε, ενώ αν περιμέναμε 10-15 λεπτά τότε οι Εβραίοι οι οποίοι συμμετείχαν στη θρησκευτική τελετή, θα εξέρχονταν ομαδικά από τη συναγωγή»

    «Ο κύριος στόχος μας ήταν η αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο. Φαίνεται όμως ότι η αστυνομία συνέλαβε την ομάδα εκείνη, η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει την εν λόγω αποστολή».

    [18] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "HURRIYET" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Από την ενδελεχή εξέταση του Κυπριακού διαπιστώνεται ότι η αιτία της απομόνωσης της Τουρκίας στο διεθνές πεδίο είναι ότι θεωρεί ανύπαρκτο το Διεθνές Δίκαιο το οποίο έχει αποδεχθεί.

    Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του Τζουνέϋτ Ούλσεβερ στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» με τίτλο «Το σκεπτικό της υπόθεσης Λοϊζίδου».

    «Το γεγονός ότι ακόμη και ένας συνταγματολόγος όπως ο Μουμτάζ Σοϋσάλ (σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας) μπορεί και χαρακτηρίζει ως «πολιτικές» τις διεθνείς αποφάσεις που δεν τον συμφέρουν και νομίζει ότι στρουθοκαμηλίζοντας, όπως έπραξε με την υπόθεση Λοϊζίδου, δεν τον βλέπουν, όχι μόνο απομονώνει την Τουρκία από τον κόσμο, αλλά και μειώνει το κύρος της», τονίζεται στο άρθρο.

    «Επίσης, ο Ντενκτάς, ο οποίος όταν το 1983 ανακηρύσσοντας μονομερώς την ''ΤΔΒΚ'', απέρριψε όλες τις συμφωνίες σχετικά με το Κυπριακό -οι οποίες είχαν υπογραφεί μέχρι τότε- αναφέρεται στις «συμφωνίες του 1960» όποτε τον συμφέρει, όχι μόνο προσβάλλει για μία φορά ακόμη το κύρος του -που άλλωστε έχει ήδη εξευτελιστεί- αλλά παρουσιάζει επίσης μια Τουρκία η οποία είναι ασαφές το τι διακηρύττει.

    Αυτοί που σκέπτονται όπως το δίδυμο Σοϋσάλ - Ντενκτάς, αν και έχουν αποδεχθεί -επειδή έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο- την καταβολή αποζημίωσης στην κα Λοϊζίδου, τονίζοντας τώρα ότι την καταβάλουν μόνο και μόνο για να διασωθεί η υπόληψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, γελοιοποιούν τους εαυτούς τους στον κόσμο», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

    «Αποδεχόμενοι δε την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Λοϊζίδου, αποδέχονται όλα όσα απέρριπταν μέχρι σήμερα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι το αποδέχεται και η Τουρκία καταβάλλοντας την αποζημίωση», αναφέρεται στο άρθρο.

    [19] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Tα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2002, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο συνολικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι 2.022.547 άτομα. Σλάβοι δήλωσαν 1.279.981 άτομα (64,18% του πληθυσμού), Αλβανοί 509.083 άτομα (25,17%), Τούρκοι 77.959 (3,85%), Ρομ 53.879 (2,66%), Βλάχοι 9.695 (0,48%),, Σέρβοι 35.939 (1,78%), Βόσνιοι 17.018 (0,84%) και άλλες εθνικότητες 20.993 άτομα (1,4%). Στα Σκόπια ζει το 23,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

    Οι ξένοι παρατηρητές επισήμαναν ότι η απογραφή ήταν επιτυχής και διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν διεθνώς.

    [20] ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Σ. «ΗΡΑΚΛΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Την καταγραφή της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης αποφάσισε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου, με άμεσο στόχο την παρουσίαση της ιστορίας των τοπικών αθλητικών σωματείων.

    Η εργασία αυτή ξεκίνησε το 2002 και καρπός της πρώτης προσπάθειας ήταν το ιστορικό λεύκωμα για το «Μορφωτικό Αθλητικό Σωματείο ΑΕΤΟΣ», που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2002.

    Για το 2003, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης ερεύνησε και κατέγραψε την ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Καρπός της έρευνας αυτής είναι ένα ιστορικό λεύκωμα, στο οποίο παρουσιάζονται πολλά τεκμήρια και στιγμιότυπα της ιστορίας του Ηρακλή, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Το λεύκωμα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό (400 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι προπολεμικές).

    Το ιστορικό λεύκωμα "Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής 1908-2003" θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μπίλλη (στην πλατεία Ιπποδρομίου).

    Το λεύκωμα του Ηρακλή θα παρουσιάσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντώνης Γυφτόπουλος, ο πρόεδρος του Γ. Σ. Ηρακλή, Νίκος Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Γ. Σ. Ηρακλή Ντίνος Κοσμόπουλος και ο καθηγητής Α.Π.Θ. και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης. Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Ι.Θ. θα εκτίθενται αντικείμενα και ιστορικά ενθυμήματα του Ηρακλή από 5 έως 9 Δεκεμβρίου 2003.

    [21] ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι απόλυτα έτοιμο και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την προετοιμασία της εναρκτήριας τελετής, διαβεβαίωσε ο Ισπανός αρχιτέκτονας του έργου, Σαντιάγο Καλατράβα κατά την σημερινή επιθεώρηση του έργου στο Ολυμπιακό Στάδιο, από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του υπουργού Πολιτισμού και της πρόεδρου της "Αθήνα 2004", ο κ. Καλατράβα διευκρίνισε ότι το πιο δύσκολο τεχνικά μέρος, δηλαδή αυτό της συναρμολόγησης των δύο τόξων έχει αποπερατωθεί και απομένει η τοποθέτησή τους, η οποία αναμένεται περί το τέλος Ιανουαρίου.

    "Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το έργο θα είναι τεχνικά έτοιμο πριν από το τέλος Απριλίου όπως έχουμε δεσμευτεί", επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένοντας ότι η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική όλα θα είναι στην ώρα τους.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, επεσήμανε την κρισιμότητα του παράγοντα χρόνου τονίζοντας ότι το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ουσιαστικά η καρδιά των Αγώνων.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: 9 ΣΤΑ 9 ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (23:48 UTC+2)

    Ούτε η ΑΕΚ μπόρεσε να σταματήσει τη φετινή «ξέφρενη» πορεία του Αμαρουσίου. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έκανε σήμερα το «9 στα 9» στην Α1 μπάσκετ κερδίζοντας στα Ανω Λιόσια την ΑΕΚ με 87-77, για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας από ένα παιχνίδι λιγότερο.

    Στο κλειστό του Κορυδαλλού, ο Ολυμπιακός παρότι βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 14 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες. Οι Πειραιώτες, χωρίς τους Τόμιτς και Μπάγκαριτς, επικράτησαν δύσκολα του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με 79-72.

    Νικηφόρα πέρασε από το κλειστό της Νέας Σμύρνης ο Παναθηναϊκός κάμπτοντας δύσκολα την αντίσταση του Πανιωνίου με 76-70. Οι δυο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά στη συνέχεια μίλησε η πολυφωνία των παικτών του Ομπράντοβιτς, που δεν είχαν σήμερα στη σύνθεσή τους τον Μπατίστ.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ "ΑΙΩΝΙΟΙ" - ΧΑΜΕΝΟΙ "ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2003 (23:24 UTC+2)

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά την ολοκλήρωση της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρασαν τα εμπόδια των Πανιώνιο (2-1) και ΠΑΟΚ (3-0) και σε συνδυασμό με την απώλεια βαθμών του Αιγάλεω (1-1 με ΟΦΗ) και τα στραβοπατήματα των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (0-1 με Πανηλειακό) ξέφυγαν στις πρώτες δυο θέσεις της βαθμολογίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής:

    Πανιώνιος - Ολυμπιακός 1-2

    Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ 3-0

    ΟΦΗ Αιγάλεω 1-1

    Πανηλειακός ΑΕΚ 1-0

    Ηρακλής Ακράτητος 2-1

    Προοδευτική Ιωνικός 1-1

    Ξάνθη Καλλιθέα 1-1

    Χαλκηδόνα - Άρης 2-1

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ (12 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 29

    2. Παναθηναϊκός 27

    3. Αιγάλεω 24

    4. ΠΑΟΚ 23

    5. ΑΕΚ 21

    6. Πανιώνιος 15

    7. Χαλκηδόνα 17

    8. ΟΦΗ 15

    9. Πανηλειακός 14

    10. Ξάνθη 13

    11. Ηρακλής 13

    12. Αρης 12

    13. Καλλιθέα 10

    14. Προοδευτική 9

    15. Ιωνικός 9

    16. Ακράτητος 6

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Ακράτητος Παναθηναϊκός

    Ηρακλής Προοδευτική

    ΑΕΚ Ξάνθη

    ΠΑΟΚ Πανιώνιος

    Ιωνικός Πανηλειακός

    Αιγάλεω Άρης

    Καλλιθέα ΟΦΗ

    Ολυμπιακός Χαλκηδόνα

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ, ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2003 (23:01 UTC+2)

    Νίκησε, παρέμεινε στη σκιά του Ολυμπιακού, ωστόσο, χάνει για περίπου ένα μήνα τον κορυφαίο του παίκτη στο φετινό πρωτάθλημα.

    Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο σήμερα κόντρα στον ΠΑΟΚ κερδίζοντάς τον στη «Λεωφόρο» με 3-0, αλλά με δεδομένο ότι ο επιθετικός του Δημήτρης Παπαδόπουλος, υπέστη θλάση στον οπίσθιο μηριαίο, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, τότε δικαίως οι φίλοι του «τριφυλλιού» μιλούν για «πύρρειο νίκη».

    Οι γηπεδούχοι από την αρχή του αγώνα έδειξαν τις προθέσεις τους. Στο πρώτο 10λεπτο είχαν στο ενεργητικό τους δυο καλές ευκαιρίες με σουτ των Μπασινά και Μικάελσεν. Η καθολική κυριαρχία των γηπεδούχων καρποφόρησε στο 21', όταν μετά από λάθος του Ατματσίδη, ο Κωνσταντίνου «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στο Παπαδόπουλο. Στο 36' ο Γιαν Μικάελσεν ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 2-0 με σουτ έξω από την περιοχή, ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου οι Κωνσταντίνου-Γκούμας συνδυάστηκαν όμορφα και ο δεύτερος με κεφαλιά πέτυχε το 3-0.

    Με το προβάδισμα των τριών γκολ στην πλάτη του ο Παναθηναϊκός κατέβασε στροφές στην επανάληψη. Ωστόσο, ο «δικέφαλος του Βορρά» στην καλύτερη του ευκαιρία στο 68' δεν κατάφερε στην διπλή ευκαιρία των Σαλπιγγίδη-Γιασεμή να μειώσει στο σκορ.

    [25] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Βρυξέλες, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλες συμφώνησαν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, μέχρι το Μάρτιο του 2004, μετέδωσε το ΒΒC.

    Υπό συζήτηση τέθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο της ανάληψης διευρυμένου ρόλου της Συμμαχίας στο Ιράκ τον επόμενο χρόνο, καθώς και η πιθανότητα σύνδεσης της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ.

    «Αγκάθι» ο ευρωστρατός

    «Ακανθώδες ζήτημα» παραμένει η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη, ο επονομαζόμενος «Ευρωστρατός».

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε ανησυχία για τα σχέδια δημιουργίας αμυντικού μηχανισμού, με ξεχωριστές δομές από αυτές του ΝΑΤΟ.

    Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλες κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει λόγος για κάποια άλλη αμυντική δομή που θα είναι ανταγωνιστική προς την Ατλαντική Συμμαχία.

    «Οι χώρες που επωφελούνται από την ύπαρξη του ΝΑΤΟ δεν θέλουν κάτι που θα προκαλούσε αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμσφελντ.

    «Ελπίζω», συνέχισε, «ότι θα βρεθεί μια λύση που δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά ούτε θα το αντιγράφει».

    Ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ, δεν θα ανταγωνίζεται, ούτε θα αντιγράφει το ΝΑΤΟ.

    «Παραχώρηση του Λονδίνου»

    Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την προώθηση της γαλλο-γερμανικής ιδέας για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, την οποία συζήτησαν το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη της Ιταλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.Η Βρετανία δέχθηκε τελικά να συμπεριληφθούν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τα σχέδια για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα.

    Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τον αναλυτή του Βασιλικού Ινστιτούτου Στρατιωτικών Μελετών, δόκτορα Τζόναθαν Ίαλ ως «παραχώρηση» του Λονδίνου.

    «Δύο πράγματα συμφωνήθηκαν ....και στα δύο υπήρξε στο τέλος παραχώρηση της Βρετανίας. Το πρώτο είναι η σύσταση μιας ομάδας σχεδιασμού την οποία θα συμβουλεύεται σε θέματα στρατιωτικά ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Και το δεύτερο, είναι η ίδρυση ενός εικονικού γενικού επιτελείου για το σχεδιασμό και διοίκηση επιχειρήσεων που θα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής.

    [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

    Παρίσι, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Αυστρία χαιρέτισαν την Πρωτοβουλία της Γενεύης. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαιρέτισε την Πρωτοβουλία της Γενεύης που παρουσιάστηκε σήμερα στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντάς την ''μια μεγαλειώδη πρωτοβουλία'' για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι παραμένει πάντα προσηλωμένος στον ''οδικό χάρτη'' που ευχήθηκε να εφαρμοστεί ''χωρίς καμία καθυστέρηση''.

    Η Αυστρία χαιρετίζει επίσης την Πρωτοβουλία της Γενεύης με δηλώσεις της υπουργού της των Εξωτερικών, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Η Πρωτοβουλία μας δίνει ''ένα μηνυμα ελπίδας. Η Αυστρία την υποστηρίζει όπως υποστηρίζει και κάθε πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή που προσβλέπει στο μέλλον'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της κ. Φερέρο-Βάλντνερ.

    Το Σύμφωνο της Γενεύης, όπως επισήμως αποκαλείται χαιρετίστηκε επίσης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και Ευρωπαίους ηγέτες. Οι αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας υπογραμμίζουν ότι δεν αποκλίνει από τον «οδικό χάρτη», όμως η κυβέρνηση Σαρόν ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.

    [27] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

    Ρώμη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Η Αλεσάντρα Μουσολίνι ανακοίνωσε ότι ιδρύει νέο πολιτικό κίνημα με την ονομασία ''Ελευθερία της δράσης'' και πρόσθεσε ότι ''πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για όσους εκδήλωσαν τη συμπάθειά τους και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε κοινούς αγώνες'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η κα. Μουσολίνι αποχώρησε από το κόμμα ''Εθνική Συμμαχία'' την Παρασκευή μετά τις θέσεις που εξέφρασε ο γραμματέας της παράταξης σε ταξίδι του στο Ισραήλ. Ο κ. Φίνι αποκήρυξε το φασιστικό παρελθόν του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας το φασισμό ως ένα από τα μεγάλα δεινά που έπληξαν την Ιταλία, και καταδίκασε τη δράση του Μουσολίνι.

    [28] ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

    Κισινάου, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Η διαδήλωση εστρέφετο κατά της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή που επιδιώκει να ενισχύσει τις εξουσίες που ήδη διαθέτει η αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας.

    Οι προτάσεις της Ρωσίας για την ενίσχυση της αυτονομίας στην αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας εντάσσονται στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

    Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της απορρίπτοντας το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής στα όρια της Μολδαβίας. Η μειοψηφία των 153.000 Γκαγκαούζων συνεχίζει να ελπίζει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί .

    Με συνθήματα όπως "Κάτω η Δικτατορία" και "Κάτω οι Κομμουνιστές", οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν απ' όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας για την περιοχή της Υπερδνειστερίας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Κισινάου.

    Η διαδήλωση στόχο είχε η περιοχή αυτή να διατηρήσει την ανεξαρτησία της έναντι της Μόσχας εφόσον οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος του Κρεμλίνου είναι να μετατραπεί η Υπερδνειστερία σε ομόσπονδη περιοχή και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρωσίας στη Μολδαβία, επισημαίνει η Έλεν Φόουκς του BBC.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης Πούτιν προβλέπουν τη δημιουργία μίας «προστατευτικής ζώνης» στην οποία θα μετακινηθεί δύναμη 2.000 Ρώσων στρατιωτών που ήδη βρίσκεται στην περιοχή. Η δύναμη αυτή αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα αποχωρούσε από την περιοχή στο τέλος του έτους.

    [29] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Σκληρή, ήταν η αντεπίθεση των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς σήμερα τουλάχιστον 46 Ιρακινοί αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις που διενήργησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά το πιο αιματηρό Σαββατοκύριακο των τελευταίων επτά μηνών της κατοχής, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν επτά Ισπανοί πράκτορες, δύο Ιάπωνες διπλωμάτες, δύο Κορεάτες εκπρόσωποι εταιρειών, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Κολομβιανός.

    Γιατρός του νοσοκομείου της Σαμάρα, στην περιοχή της οποίας διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν και 8 άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί.

    Δεν έχει διευκρινισθεί μέχρι στιγμής αν στον αριθμό των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και δύο προσκυνητές, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο που επέβαιναν.

    Ο ίδιος γιατρός δήλωσε στο πρακτορείο ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 60 τραυματίες, οι οποίοι δέχτηκαν αμερικανικά πυρά.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής μονάδας που διεξήγαγε τις επιχειρήσεις στη Σαμάρα, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις ήταν οι σφοδρότερες μέχρι τώρα.

    Στη Σαμάρα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν στα μέσα Νοεμβρίου δύο σπίτια του Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, πρών αντιπροέδρου του Ιράκ, ο οποίος θεωρείται από τις δυνάμεις κατοχής υπεύθυνος για την οργάνωση επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

    Aντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ

    Στο Τόκιο ο πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, υπογράμμισε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να «αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» και να «συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ».

    Οι δράστες της δολοφονίας των δύο διπλωματών επιδιώκουν να αποτρέψουν την αναδιοργάνωση της χώρας, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

    Στη Σεούλ συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρο Μοο Χιούν, για να εξετάσει την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία δεν επηρεασθεί από το θάνατο των δύο Κορεατών, δήλωσε μετά τις διαβουλεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Γοον Γιουγκ Κουάν.

    Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Ιράκ

    Το Ιράκ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC), δήλωσε στη Βαγδάτη εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

    Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βιένη θα λάβει μέρος ο αρμόδιος υπουργός, Ιμπραίμ Μπαχρόλ Ολούμ.

    Στη συνάντηση της Βιέννης θα εξετασθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και τιμών και των ποσοστώσεων παραγωγής για κάθε χώρα.

    [30] ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Συνεχίζεται με επιτυχία ο Κύκλος Ομιλιών «Οι Τετάρτες του Κ.Ι.Θ.», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη.

    Μεθαύριο στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. Χρυσάνθης Τσιούμη -Μαυροπούλου, με θέμα: «Μηνύματα από την Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική της Θεσσαλονίκης».

    Τα ζωγραφικά έργα (ψηφιδωτά και τοιχογραφίες) που σώζονται στα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την κατανόηση της πορείας της σκέψης, των αντιλήψεων και των στόχων της χριστιανικής τέχνης. Η πορεία αυτή διερευνάται μέσα από τα έργα που σώζονται στην πόλη από τον 4ο ως τον 6ο μ.Χ. αι. Οι χριστιανοί, ξεκινώντας από τη ζωγραφική στους τάφους, στους οποίους αρχικά εξέφρασαν την πίστη τους και διαμόρφωσαν το θεματολόγιό τους, προχωρούν με την επικράτηση του χριστιανισμού στην εκπόνηση έργων μεγάλης κλίμακας και τέχνης στην Ροτόντα, στην Αχειροποίητο, στη μονή Λατόμου και στον Άγιο Δημήτριο.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάλεξη είναι η ιδεολογία και η πολιτική που διαφαίνεται ότι ακολούθησε η ιθύνουσα τάξη κατά την εποχή της επικράτησης του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του κράτους καθώς και η πορεία της τέχνης ως την εδραίωση της χριστιανικής πίστης στη συνείδηση των πολιτών της πόλης.

    Στο μεταξύ, με μεγάλη προσέλευση του κόσμου συνεχίζονται οι διαλέξεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, έναν θεσμό 16 χρόνων, μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς της Ιατρικής - Βιολογίας, της Ιστορίας - Αρχαιολογίας, της Νομικής και Θεολογίας.

    Σήμερα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ Βασιλική Νεράντζη-Βαρμαζή θα δώσει διάλεξη στο τμήμα Ιστορία-Αρχαιολογία με θέμα «Μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου μέσα από τις Βυζαντινές πηγές». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 19:00.

    Αύριο η διάλεξη στο τμήμα της Θεολογίας θα ασχοληθεί με την ειρήνη κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Ομιλητής της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας (Πλατεία Ιπποδρομίου) στις 20:00, θα είναι ο Καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Θεοδωρούδης.

    Μεθαύριο Τετάρτη στις 20:00, στην αίθουσα διαλέξεων στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας (Πλατεία Ιπποδρομίου) στις 20:00, ο οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα «Διαβήτης και οφθαλμός» .

    Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία Παρασκευή Νάσκου-Περάκη, η οποία θα αναφερθεί στη διεθνή σύμβαση για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

    [31] Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ MYUNG WHUN CHUNG ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Ένας από τους πιο δημιουργικούς και περιζήτητους μαέστρους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο κορεάτης Myung-Whun Chung, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 9 το βράδυ διευθύνοντας ένα κορυφαίο οργανικό σύνολο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, στο πλαίσιο της σειράς: «Μεγάλες Ορχήστρες».

    Το πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς περιλαμβάνει τα έργα Δον Ζουάν, op. 20 και Tod und Verklαrόng, op.24 του Ρίχαρντ Στράους και τη Συμφωνία σε Μι ύφεση μείζονα, op. 55 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Τη δεύτερη βραδιά θα εμφανιστεί ως σολίστ ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας, Δημήτρης Σγούρος ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο σε Σι ύφεση ελάσσονα, op. 23 του Πιοτρ-Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ενώ στη συνέχεια η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη Φανταστική Συμφωνία, op. 14 του Έκτορ Μπερλιόζ.

    O διάσημος αρχιμουσικός Μιουν-Βουν Τσουνγκ ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία σαν πιανίστας, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική της Σεούλ, σε ηλικία επτά ετών. Με την ολοκλήρωση των μουσικών του σπουδών στη Σχολή Mannes και τη Julliard School της Νέας Υόρκης, έγινε βοηθός του Carlo Μaria Giulini στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες και αργότερα Συνεργάτης Διευθυντής Ορχήστρας.

    Έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ ίδρυσε και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ασίας, που επιτρέπει τη συνάντηση μουσικών από τις ασιατικές χώρες.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (13:31 UTC+2)

    Τα 20 χρόνια λειτουργίας της γιορτάζει σήμερα η θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη με συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τα Κίτρινα Ποδήλατα και τον Δημήτρη Σταρόβα που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 μμ στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

    Το θεραπευτικό πρόγραμμα Ιθάκη ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 . Σήμερα αποτελεί μέρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν στον ενήλικο πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Το πρόγραμμα Ιθάκη αντιμετωπίζει με συνολικό τρόπο το πρόβλημα, δραστηριοποιούμενο στους τομείς της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης χρηστών και παρεμβαίνοντας με ειδικά προγράμματα στο χώρο των φυλακών και στον τομέα της πρόληψης ενημέρωσης. Αποτελείται από Θεραπευτικές Μονάδες που αντιστοιχούν σε στάδια θεραπείας των εξαρτημένων χρηστών. Ταυτόχρονα λειτουργούν και τμήματα που υποστηρίζουν και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία και στις δραστηριότητές του. Στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχουν επίσης και Παραγωγικές Μονάδες που παρέχουν τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης όσο και της εκπαίδευσης των μελών

    [33] ΕΚΘΕΣΗ -ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΤΗΣ Ν. ΑΛΑΒΙΔΗ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Την έκθεση ταπισερί της Νέλλης Αλαβίδη θα παρουσιάσει από την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22 του μήνα το κέντρο Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης.

    Η ταπισερί ανήκει στον κλάδο της σύγχρονης εξελιγμένης μορφής της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης DECORATIV TEXTIL ART, είναι εφαρμοσμένη διακοσμητική μοντέρνα και εικαστική τέχνη του χειροποίητου υφαντού του γνωστού παλιού κλασικού χαλιού, κιλιμιού.

    Η Νέλλη Αλαβίδη σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γεωργίας στο τμήμα Ζωγραφικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως καθηγήτρια ζωγραφικής.

    [34] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2003 (11:40 UTC+2)

    Τον κόσμο της Βρετανικής εικονογράφησης θα γνωρίσει από σήμερα μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου το ελληνικό κοινό στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Πρόκειται για την πολύχρωμη έκθεση «Magic Pencil» που περιλαμβάνει εξήντα έργα δεκατριών βρετανών εικονογράφων.

    Στόχος της έκθεσης που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα είναι να καταδείξει τη μεγάλη παράδοση της Βρετανίας στο χώρο της εικονογράφησης βιβλίων.

    Τα έργα έχουν επιλεγεί από τον διάσημο συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων Quentin Blake. Η έκθεση συνοδεύεται από έκθεση βιβλίου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ένα πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 December 2003 - 19:13:56 UTC