Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ
  • [03] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 8ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΡΑΦΑΡΕΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ
  • [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ
  • [07] ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
  • [08] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
  • [09] ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ Χ.Α. Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • [10] ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑ
  • [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Κ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΓΙΑ
  • [14] ΚΥΠΡΟΣ: ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ-ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [16] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΠΙΣΤΗ
  • [18] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΑΘΛΟ
  • [21] ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ CABLE TV ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ EURO 2004
  • [22] ΜΠΟΥΣ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ
  • [23] ΗΠΑ: ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΧΑΛΥΒΑ
  • [24] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΠΤΑ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ
  • [27] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [28] «ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ» ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [31] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [01] ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (17:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα οδηγήσουν σε αύξηση του επιπέδου απασχόλησης τα επόμενα χρόνια διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, παρουσιάζοντας σήμερα το σχέδιο νόμου ''μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις''.

    Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου προβλέπονται τα εξής:

    -Παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας του ανέργου και της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε μέρος της συνολικής αμοιβής του ανέργου που εργάζεται.

    -Θεσπίζονται κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των γυναικών.

    -Θεσπίζονται κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων νέων μέχρι 25 ετών, καθώς και μακροχρόνια ανέργων που είναι δυσχερής η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

    -Λαμβάνεται για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μέριμνα ώστε να μην μειώνεται το προσωπικό που απασχολούν οι εργοδότες οι οποίοι επιθυμούν την πρόσληψη προσωπικού μέσω κινήτρων.

    -Θεσπίζονται οι αρχές και οι κανόνες για την υπεύθυνη συμβουλευτική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.

    -Ρυθμίζεται σειρά εργασιακών θεμάτων που συνδέονται με την εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης, απλούστευσης των διαδικασιών για την τοποθέτηση στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα προσώπων που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998, με την παροχή δυνατότητας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης να λειτουργούν και ως Γραφεία Συμβούλων Εργασίας υπό προϋποθέσεις, καθώς και θέματα ελέγχων στην αγορά εργασίας.

    -Λαμβάνονται μέτρα στεγαστικής συνδρομής για τους εργαζόμενους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, καθώς παρέχεται η δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών των εργαζομένων που έτυχαν συνδρομής από την εργατική κατοικία και ρυθμίζονται λειτουργικά και οργανωτικά θέματα του Ο.Ε.Κ. και του Ο.Ε.Ε.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    «Εμάς μας εμπνέει και μας διδάσκει η ιστορία. Μας εμπνέει το όραμα του Ρήγα Φεραίου. Το όραμά του ήταν μιας Βαλκανικής χερσονήσου ειρηνικής, ελεύθερης και δημοκρατικής που θα έχουν θέση όλες οι εθνότητες και όλες οι θρησκείες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ο κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, τόνισε ότι αυτό το όραμα σήμερα γίνεται πραγματικότητα με την ολοκλήρωση της Ε.Ε. και τη συμμετοχή των Βαλκανίων.

    «Αυτό το όραμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας. Αυτό το όραμα υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό το όραμα υπηρετεί η κυβέρνηση με συνέπεια και επιτυχία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [03] ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ

    Λωζάνη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας θα διεξαχθεί το αγώνισμα της σφαιροβολίας αντρών και γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που συνεδρίασε στη Λωζάνη.

    Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στις 18 Αυγούστου του 2004 και θα τα παρακολουθήσουν 15.000 θεατές.

    Η κ. Αγγελοπούλου παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Η ΔΟΕ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 8ο ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Mε τη συμμετοχή διευθυντών και αρχισυντακτών 60 μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, αρχίζουν αύριο Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ, οι εργασίες του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που οργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα γίνει στις 9,30 το πρωί της Παρασκευής, ενώ βασικός εισηγητής στο συνέδριο, θα είναι ο διευθυντής πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ της Βοστώνης, Μιχάλης Μπλέτσας, που θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και τεχνολογικές ανακαλύψεις που αφορούν τα ΜΜΕ.

    Εισηγήσεις τους για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ θα αναπτύξουν στο συνέδριο κορυφαία στελέχη εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, πρακτορείων ειδήσεων αλλά και νέων μέσων που λειτουργούν στο διαδίκτυο, από την Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Μολδαβία, Σερβία Μαυροβούνιο. Επίσης, στο ρόλο των ΜΜΕ στην εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα αναφερθούν οι εκπρόσωποι ινστιτούτων από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, την Βοσνία, την Αλβανία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    To συνέδριο, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.

    Την έναρξη του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου του ΜΠΕ, θα κηρύξει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης.

    Χορηγοί στο συνέδριο είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ, η Εγνατία Οδός, ο ΟΤΕ, το ΥΜΑΘ και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΡΑΦΑΡΕΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΚ

    Παρίσι, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Συνάντηση με το Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μετά το τέλος της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο Παρίσι με θέμα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι να προχωρήσει η Ευρώπη και να πάει μπροστά και επέμεινε ότι θα πρέπει κάθε κράτος-μέλος να έχει έναν Επίτροπο με πλήρη δικαιώματα. Οσον αφορά την κοινή ασφάλεια και άμυνας της Ευρώπης επέμεινε στη θέση του κόμματός του υπέρ της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

    «Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κοινή ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης. Βλέπουμε κάποια πρόοδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη για όλους τους Ευρωπαίους. Να υπάρχει αντίληψη κοινής άμυνας, έναντι κάθε εξωτερικής απειλής. Και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί, στο τελικό κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και για τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντησή του με το Γάλλο πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας και θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό μέλλον, καθώς και για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια, ώστε να βρεθεί, επιτέλους, λύση στο πολιτικό πρόβλημα, η οποία θα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Συζητήσαμε επίσης και για την Τουρκία. Το ρόλο και τη στάση που πρέπει να έχει στο Κυπριακό, δηλαδή, τη θετική συμβολή της, αλλά και για την ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε ο κ. Καραμανλής.

    [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για μια ακόμα τετραετία εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο ευρωπαϊκό συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Σύγχρονοι Σοσιαλιστές - Νέες Απαντήσεις».

    «Στην συνείδηση των πολιτών αυτής της χώρας είμαστε η μεγάλη, ήρεμη δύναμη της αλλαγής, της οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας», σημείωσε.

    «Τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση που να μην φέρνει την υπογραφή μας. Εμείς τις σχεδιάσαμε, εμείς τις επιβάλλαμε κόντρα πολύ συχνά στις λυσσαλέες αντιδράσεις των συντηρητικών κομμάτων, με σύμμαχο την κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε

    «Δεν λέω ότι είμαστε αλάνθαστοι. Και λάθη κάναμε και αρκετές φορές δεν υπήρξαμε όσο θα έπρεπε θαρραλέοι. Όμως μείναμε πιστοί στις αρχές μας στην πολιτική μας παράδοση, στις αξίες μας. Ναι είμαστε σοσιαλιστές και περήφανοι για την παράδοση μας. Είμαστε οι εκφραστές της μοναδικής αξιόπιστης αριστερής πολιτικής, χωρίς προκαταλήψεις και ενοχικά συμπλέγματα, γιατί είμαστε η παράταξη της μεταρρύθμισης», σημείωσε.

    Τόνισε ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα ανέλαβαν την διακυβέρνηση στην Ευρώπη μετά από μια επώδυνη για τις κοινωνίες παρένθεση των συντηρητικών. Παράλληλα εκτίμησε ότι το νέο ιστορικό στοίχημα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων είναι η σύνθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον οικονομικό δυναμισμό, την απελευθέρωση των δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, η δημιουργία συναίνεσης και ο διάλογος υπέρ των αλλαγών και της μεταρρύθμισης.

    Επισήμανε ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα μπορούν να απαντήσουν στις αναζητήσεις των πολιτών και να συνδέσουν την ευθύνη και το όνειρο, το ρεαλισμό και την ουτοπία. «Όταν οι αντίπαλοι μας, αμφισβήτησαν την ικανότητα να κυβερνήσουμε, εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην διαχείριση των οικονομιών μας. Με κοινωνική συναίνεση, με αίσθηση ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο και αλληλεγγύη. Κυρίως όμως έχοντας αίσθηση της πραγματικότητας και ιστορικής μας ευθύνης. Σήμερα οφείλουμε και πάλι να αποδείξουμε ότι είμαστε η παράταξη της φαντασίας και του ρεαλισμού, των αγώνων και της ευθύνης, της στιβαρής διαχείρισης και των κοινωνικών παροχών, της ευημερίας για όλους και των ίσων ευκαιριών», επισήμανε.

    Τόνισε, δε, ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα οφείλουν να ξεπεράσουν φαινόμενα κομματικής γραφειοκρατίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το κόμμα σαν εκλογικός μηχανισμός και ως διαχειριστής της κρατικής εξουσίας.

    [07] ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Η νομοθετική ρύθμιση για τα κατ' επάγγελμα εκδιδόμενα άτομα, που προβλεπόταν με σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί προ μηνός, δεν πρόκειται να απασχολήσει τη Βουλή.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στις εκπροσώπους πολλών γυναικείων οργανώσεων, που τον επισκέφθηκαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι την απόφαση αυτή έλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον οποίο συζήτησε το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά την εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας, που είχε αρχικώς αποσυρθεί.

    Οι εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων έθεσαν στον κ. Κακλαμάνη το γενικότερο θέμα της λεγόμενης επαγγελματικής πορνείας και της συναφούς βίας και εκμετάλλευσης εις βάρος των εκδιδόμενων ατόμων και ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ασφαλώς χρειάζεται σοβαρή μελέτη και υπεύθυνος διάλογος πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι εξής οργανώσεις: Εθνικό Παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών, Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της ανδρικής βίας κατά των Γυναικών, Stop Now, Ινστιτούτο Ισότητας, Κέντρο Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων, Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδας, Ελληνική Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ένωση Γυναικών Κρήτης, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών κατά της φτώχειας και της βίας ενάντια στις Γυναίκες, Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών.

    [08] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού FORUM, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στην Νάπολη της Ιταλίας, εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    Ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος συμμετείχε στο FORUM εκπροσωπώντας την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζει ως σημαντικό γεγονός για το μέλλον της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, την απόφαση που ελήφθη για αναβάθμιση του ανεπίσημου κοινοβουλευτικού FORUM, σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία θα διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στη Διαδικασία της Βαρκελώνης.

    ''Η απόφαση αυτή'', υπογραμμίζει ο κ. Μπαλτάς, '' παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, που εκτός από τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στη νέα Κοινοβουλευτική Συνέλευση, θα είναι η χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη της σύνοδος''.

    Σύμφωνα με την απόφαση των κοινοβουλευτικών που συμμετείχαν στο FORUM της Νάπολης, η πρώτη αυτή σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2004.

    Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για την φιλοξενία της πρώτης συνόδου είχαν δείξει η Μάλτα και η Αίγυπτος.

    [09] ΕΚΤΟΣ ΤΑΜΠΛΟ Χ.Α. Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Στην ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης «χαμηλής ρευστότητας» (Αγορά β΄) έθεσε τη μετοχή της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού έλαβε υπόψη τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης της εταιρίας Philip Morris Holland B.V. για την εξαγορά των μετοχών της εταιρίας. Κατόπιν τούτου προβλέπεται η διαγραφή της συγκεκριμένης μετοχής από κάθε δείκτη στον οποίο συμμετέχει.

    Η μετοχή της Παπαστράτος συμμετείχε στον Γενικό Δείκτη Κύριας Αγοράς, Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Κύριας Αγοράς, Βιομηχανικό Δείκτη, Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 και Δείκτη FTSE/ASE All 140 από όπου και διαγράφεται από σήμερα. Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες διαχείρισης των Δεικτών η παραπάνω μετοχή αντικαθίσταται άμεσα από την πρώτη επιλαχούσα μετοχή, σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης του αντίστοιχου δείκτη κατά την πιο πρόσφατη τακτική αναθεώρηση.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές:

    -Η μετοχή της εταιρίας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. στον Γενικό Δείκτη Κύριας Αγοράς και στον Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Κύριας Αγοράς.

    -Η μετοχή της εταιρίας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας Γενική Τροφίμων Α.Ε. "Μπάρμπα Στάθης Α.Ε." στον Βιομηχανικό Δείκτη.

    -Η μετοχή της εταιρίας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. στον Δείκτη FTSE/ASE Mid 40.

    -Η μετοχή της εταιρίας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας Π. Κωτσόβολος Α.Ε.Β.Ε. στον Δείκτη FTSE/ASE All 140.

    -Η μετοχή της εταιρίας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. λόγο προώθησης της στον Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 αντικαθίσταται από τη μετοχή της εταιρείας Π. Κωτσόβολος Α.Ε.Β.Ε. στον Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 με συντελεστή στάθμισης 30%

    [10] ΕΚΤ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου φαίνεται πως μεταθέτει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τα οποία κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πεντηκονταετίας, ώστε να υποστηριχθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή διαδικασία.

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,00%, 3,00% και 1,00% αντιστοίχως.

    [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κινείται τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, καθώς περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από τα χειρότερα των αναμενόμενων στοιχεία για την εβδομαδιαία ανεργία στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα που έληξε το περασμένο Σάββατο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τα ανησυχητικά επίπεδα των 400.000. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για την παροχή επιδομάτων ανήλθε στις 365.000, από 354.000 την προηγούμενη εβδομάδα Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000 στις 362.500.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων άνοδο της τάξης του 0,45% σημειώνει η μετοχή της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής μικροεπεξεργαστών Intel εν αναμονή της ανακοίνωσης των προβλέψεών της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και εν μέσω προσδοκιών ότι θα προβεί σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο.

    Παράλληλα, η Wal-Mart Stores ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της με χρόνο λειτουργίας μεγαλύτερο του ενός έτους, αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 3,9%, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις στη διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο περί το 3%-5%. Ο τίτλος της σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,38%.

    Κατά 2,88% ενισχύεται η μετοχή της Cisco Systems καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύστασή της καθώς και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004.

    Στις 7.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,43% και διαμορφωνόταν στις 9.915,49 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 1.964,18 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,20% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,34%, στις 1.068,35 μονάδες.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (16:53 UTC+2)

    Σε κλίμα έντονης νευρικότητας κινήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με εκείνη των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

    Μέχρι και μισή ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της Σοφοκλέους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρισκόταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης και παρά τις συνεχείς εναλλαγές πρόσημου, σημείωσε και νέο "ρεκόρ" σε επίπεδο μονάδων, σκαρφαλώνοντας έως τις 2.203,59 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών φάνηκε να έχει κατοχυρώσει το επίπεδο των 2.190 μονάδων - αφού δεν υποχώρησε σε καμία χρονική στιγμή από αυτό το επίπεδο - ο υψηλός όγκος των συναλλαγών, αλλά και η διατήρηση των κερδών που κατέγραφαν από την εκκίνηση οι μετοχές εταιριών που απαρτίζουν την Περιφέρεια.

    Στο σκηνικό αυτό, ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας μικρές απώλειες της τάξης του 0,15% και διαμορφώθηκε στις 2.194,42 μονάδες, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε, ενδοσυνεδριακά, στην περιοχή των 2.192,27 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 224,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, καθώς τα μεγάλα πακέτα ανήλθαν μόλις σε 83.152.682,20 ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα είναι ύψους 141,647 εκατ. ευρώ. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν τα πιο σημαντικά ήταν δύο της Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ, ένα ύψους 30.218.964,00 ευρώ, στα 6,18 ευρώ, κι ένα προϋπολογισμού 24.278.068,20 ευρώ, στα 6,18 ευρώ επίσης.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι 184 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 118 πτωτικών και 80 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΛΑΝΑΚΑΜ (7,82%), ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (6,75%), REDS (6,61%) και ΞΙΦΙΑΣ (6,38%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση παρουσίασαν οι ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (9,78%0 και ΒΙΟΣΩΛ (7,69%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 να σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,23% και το Mid 40 να ενισχύεται κατά 0,35%.

    Πτωτικά κινήθηκε ο FTSE.ASE 140 που αποτυπώνει την πορεία των υπόλοιπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,20% και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, συρρικνώθηκε κατά 0,51%, συνεπεία των πιέσεων στα "βαριά" χαρτιά.

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή διάθεση εξαργύρωσης των πρόσφατων κερδών τους.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,95 %, απόρροια των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των εταιριών του ΟΤΕ ΑΕ και της Forthnet, που αμφότερες υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 2,06%. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με σημερινή σχετική ανακοίνωση, ότι υπέρ της αποδοχής της πρότασης που υπέβαλε η εταιρία Grapeclose Limited, για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Inmarsat Ventures plc, τάχθηκαν οι μέτοχοι της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ ΑΕ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης.

    Επισημαίνεται ότι με την υλοποίηση της πρότασης εξαγοράς, ο ΟΤΕ θα λάβει σε μετρητά 15$ ανά μετοχή για το μερίδιό του ύψους 4,65% (4.672.690 μετοχές), που κατέχει στην Inmarsat Ventures plc, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του οργανισμού.

    Ο κλάδος των τραπεζών υποχώρησε κατά 0,51%, αντανακλώντας τις πιέσεις του από τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των ΕΤΕ (1,04%), Πειραιως (1,18%) και της Alpha Bank (0,84%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή άνοδο παρουσίασαν οι ASPIS (2,52%) και Αττικής (1,06%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα, ωστόσο, να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού την κατιούσα ακολούθησαν μόνον 7 δείκτες. Πρόκειται για τους δείκτες των ασφαλειών (-0,99%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,05%), της πληροφορικής (0,85%), συν. αποδ. κύριας (-0,15%), των τροφίμων και ποτών (-0,04%) και φυσικά των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών που πραναφέραμε.

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευαστικών, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,37%, συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (3,81%), ΕΜΠΕΔΟΣ (2,60%), Θεμελιοδομή (2,54%), Ευρωπαϊκή Τεχική (2,30%), ΤΕΡΝΑ (2,08%) και ΒΙΟΤΕΡ (2,04%). Αισθητά κέρδη, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι κλάδοι των επενδύσεων (1,14%) και του χονδρικού εμπορίου (1,03%).

    Κατά 0,96% ενισχύθηκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,93% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,80% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, των διυλιστηρίων (0,76%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,64%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,54%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (0,47%) και των βιομηχανιών (0,41%). Τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (0,29%) και των βασικών μετάλλων (0,26%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδει τελικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στη διατήρηση του θετικού momentum στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Πάντως, χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα αισιόδοξο, το γεγονός ότι ο λόγος των ανοδικών μετοχών προς τις καθοδικές είναι υπέρ των πρώτων, ενώ την αισιοδοξία τους για τη πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο εγγύς μέλλον, ενισχύει ο αυξημένος όγκος των συναλλαγών που παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

    Από την πλευρά τους χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ανοδική τάση στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα συνεχιστεί, ενώ υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά του ΟΤΕ και των τραπεζών θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Σημειώνεται ότι μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται οι επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση των πρόσφατων κερδών.

    Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Στις τελευταίες συνεδριάσεις τα περιθώρια διακύμανσης του δείκτη, οριοθετούνται, κατά τους αναλυτές, από τις αντιστάσεις των άνω λωρίδων Bollinger. Χωρίς να διαπιστώνεται δυναμική υπέρβασής τους, καθώς και της κύριας βραχυχρόνιας αντίστασης που καθορίζεται στην τρέχουσα συγκυρία στις 2.231 μονάδες.

    Οι αντιστάσεις για το γενικό δείκτη τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, προσδιορίζονται στις 2.204 μονάδες και κατόπιν οι ουσιαστικές στις 2.230. Όσον αφορά στα περιθώρια υποχώρησης, τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται καταρχήν στις 2.174 μονάδες και στην πιο ακραία περίπτωση στις 2.164 μονάδες.

    [13] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Κ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από την ολλανδική Κάτω Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία, ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι επιθυμητή μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία συμφωνήσει, πριν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με σχέδιο που προβλέπει την άρση της διαίρεσης της Κύπρου.

    Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης πως δεν μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν από την προηγούμενη πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Καρογιάν «όλα τα κόμματα, πλην ενός, έχουν τοποθετηθεί υπέρ ενός ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσει η Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της διαίρεσης της Κύπρου».

    Αυτή είναι «μια πολύ θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε»», κατέληξε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΚΥΠΡΟΣ: ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρέδωσε σήμερα και επίσημα τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην εταιρεία Scancom σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την τελική πράξη για τη φιλελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

    Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΕΡΤ) Βάσος Πύργος και ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Στέλιος Χειμώνας, επέδωσαν σε εκπροσώπους της εταιρείας Scancom (Cyprus) Ltd Ειδική Αδεια για Χρήση Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων και την Ιδρυση και Λειτουργία ενός Δημόσιου Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας και την Παροχή Δημόσιων Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΖΕΡ-ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Βουκουρέστι, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δυο κρατών.

    Ο κ. Ιλιέσκου είχε συνομιλίες το απόγευμα στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμετ Νετσντέτ Σεζέρ με κύρια θέματα τις διμερείς σχέσεις, την ένταξη των δυο χωρών στην ΕΕ και την συνεργασία για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Σεζέρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρουμανία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά εντός του ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντα αρμονικές και τόνισε ότι θα ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία με το Βουκουρέστι.

    Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ιλιέσκου εξέφρασε την συμπαράσταση του ρουμανικού λαού προς τον τουρκικό για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι η Αγκυρα και το Βουκουρέστι θα συνεργαστούν στενά για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Ιλιέσκου ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξη της στην ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του στηρίζει με τη σειρά της την Αγκυρα στην προσπάθεια ένταξης της στην ΕΕ.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Η καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, την οποία τόσα χρόνια δεν είχαμε κατορθώσει να την κάνουμε ζωή και πράξη», και διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του δεν αποτελεί μομφή για κανένα, είπε ότι «είναι αδόκιμο και λανθασμένο, αυτή η επιτυχία να υποβαθμίζεται από τους οποιουσδήποτε».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΠΙΣΤΗ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Θέματα που άπτονται των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση σε Κύπρο και Ελλάδα με την εισαγωγή του κόσμου της πληροφορικής στη δημόσια υπηρεσία και την κοινωνία των πολιτών συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Νίκος Μπίστης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Μπίστης εξέφρασαν την ελπίδα για σύντομη επίλυση του Κυπριακού κάτι που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει ενωμένη τις τεχνολογικές προκλήσεις της ενωμένης Ευρώπης και της νέας χιλιετίας που την αναμένουν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Φλώρινα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Τη συνδρομή του Δήμου Φλώρινας στη διοργάνωση της ελληνικής διαδρομής της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας ζητά με επιστολή του προς το Δήμαρχο Φλώρινας Στέφανο Παπαναστασίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων του «Αθήνα 2004» Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Ο κ. Σίμιτσεκ αναφέρει ότι η πόλη της Φλώρινας περιλαμβάνεται στους σταθμούς του Ελληνικού σκέλους της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας πριν από την άφιξή της στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για την Τελετή Έναρξης των Αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας.

    Παράλληλα, τονίζει ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τις αρχές, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Φλώρινας να γιορτάσουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και ζητά την παροχή μιας σειράς υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Δήμου και άλλων τοπικών αρχών.

    Γνωστοποιεί ακόμη ότι οι σχετικές λεπτομέρειες θα τεθούν σε επίσκεψη εκπροσώπων του «Αθήνα 2004» στη Φλώρινα και τονίζει ότι προσδοκά τη συνδρομή του Δήμου στο όλο εγχείρημα ώστε η φλόγα της Ελλάδας να ενώσει πραγματικά τον κόσμο.

    [19] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Αρης απευθύνει έκκληση στους φιλάθλους της να είναι κόσμιοι στη συμπεριφορά τους, χωρίς υβριστικά συνθήματα, ώστε η ομάδα να αποφύγει τιμωρίες της έδρας της.

    Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Αρης αναφέρει: «Το διοικητικό συμβούλιο της «Αρης CASTROL-2003» θεωρεί υποχρέωσή του να πληροφορήσει το πολυπληθές φίλαθλο κοινό της καλαθοσφαιρικής μας ομάδας ότι, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 28 του Πειθαρχικού Κανονισμού του ΕΣΑΚΕ, σε περίπτωση υβριστικών συνθημάτων απειλείται άμεσα η τιμωρία της έδρας, με την τέλεση αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Μια τέτοια ποινή θα απέβαινε καταστροφική:

    1. για τις αγωνιστικές φιλοδοξίες της ομάδας, πολύ περισσότερο που η ομάδα μας πρόκειται να δώσει εντός έδρας όλες τις συναντήσεις από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η μελλοντική της πορεία, αρχής γενομένης από τον αγώνα με αντίπαλο την ομάδα του Περιστερίου

    2. για τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας, συνεπώς και για τη δυνατότητα εμπλουτισμού του αθλητικού δυναμικού της, καθώς διενέργεια αγώνων χωρίς φιλάθλους αποτρέπει τη διατήρηση των υφιστάμενων χορηγών και τη προσέλκυση νέων

    3. για τους πολυάριθμους φιλάθλους μας, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με εισιτήρια διαρκείας, προκειμένου να παρακολουθούν ανελλιπώς τους αγώνες της ομάδας.

    Ενόψει αυτών κάνουμε θερμή έκκληση στους φιλάθλους και ιδίως στους ένθερμους νεαρούς οπαδούς της ομάδας μας, που έχουν δείξει εμπράκτως, ποικιλοτρόπως και για δεκαετίες ολόκληρες την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση τους προς την ομάδας μας, αφενός να απόσχουν οι ίδιοι από κάθε πράξη βίας και από υβριστικά συνθήματα προς οποιονδήποτε και αφετέρου ν' απομονώσουν και να αποτρέψουν όσους τυχόν θα αποπειραθούν να προβούν σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν, αλλά αντίθετα θα καταρρακώσουν το κύρος και την αγωνιστική ικανότητα του αγαπημένου μας Αρη».

    Στον αγωνιστικό τομέα, συνεχίζεται η προετοιμασία της ομάδας εν όψει του παιχνιδιού με το Περιστέρι. Το ευχάριστο για τον προπονητή της ομάδας, Τσαρλς Μπάρτον είναι ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τραυματισμού και θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΑΘΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των ατόμων με αναπηρία θα πραγματοποιηθεί αύριο εκδήλωση στο "Μικρολίμανο" στην οποία θα βραβευθούν οι αθλητές που πήραν μέρος στο Αιγαίαθλο. Το Αιγαίαθλο είναι ο κολυμβητικός μαραθώνιος σε μορφή σκυταλοδρομίας που πραγματοποιήθηκε από πέντε διεθνείς αθλητές με αναπηρία και δύο προπονητές / κολυμβητές που διέσχισαν με επιτυχία το Αιγαίο πέλαγος, κολυμπώντας από το Σούνιο ως τη Μήλο από τις 20 ως 25 Σεπτεμβρίου 2003.

    Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν τα νησιά Σέριφος, Σίφνος και Κίμωλος. Oι Αιγαιαθλητές Κ. Φύκας, Σ. Κωστάρης, Μ. Μπατσαλιά, Ν. Πατεράκης, Γ. Χατζήμπεης, Γ. Μαθάς και Π. Τσιάλλας κάλυψαν μια απόσταση μεγαλύτερη των 140 χιλιομέτρων.

    Το Αιγαίαθλον πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση της κοινής γνώμης για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς αναπηρίας, ώστε να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην κοινωνία και την καθημερινή ζωή, καθώς και η εκπαίδευση των μη ανάπηρων πολιτών, ώστε να αντιμετωπίζουν την αναπηρία ως μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι.

     

    [21] ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ CABLE TV ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CABLE TV εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2004 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι παίρνει τα δικαιώματα για τρίτη συνεχή διοργάνωση και θα μεταδώσει και τους 31 αγώνες του τουρνουά.

    «Πρόκειται για μία αναγνώριση του επαγγελματισμού και της εμπειρίας του δικτύου μας. Με δεδομένη την τεχνολογία που έχουμε από την μετάδοση των αγώνων του περασμένου Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου μπορούμε να εγγυηθούμε μεταδόσεις υψηλής ποιότητας» τόνισε ο διευθυντής διεθνών διοργανώσεων του δικτύου, Μουσέτα Γου.

    [22] ΜΠΟΥΣ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ

    Ουάσιγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Η Πρωτοβουλία της Γενεύης μπορεί να είναι χρήσιμη αν σέβεται τις αρχές που διέπουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η Πρωτοβουλία ειρήνης μπορεί να είναι χρήσιμη'', σημείωσε ο Μπους στις δηλώσεις που έκανε κατά την υποδοχή στο Λευκό Οίκο του βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να σέβεται κάποιες ''αρχές'', οι οποίες έγκεινται στο ότι ''οφείλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να ενεργήσουμε ώστε να προκύψει ένα δημοκρατικό και ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος''.

    [23] ΗΠΑ: ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΧΑΛΥΒΑ

    Ουάσιγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Οι πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο του 2002 από τις ΗΠΑ αίρονται, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβάζοντας δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς. "Σήμερα αποφάσισα να καταργήσω τους πρόσθετους δασμούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος διαβάζοντας την ανακοίνωση του Μπους.

    Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο Ρόμπερτ Ζέλικ , που συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα μπόρεσε να επωφεληθεί από την επιβολή των δασμών για να αναδιοργανωθεί.

    Οι δασμοί είχαν επιβληθεί για μια περίοδο τριών ετών αλλά καταδικάστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το Νοέμβριο και η ΕΕ απείλησε να επιβάλει οικονομικά αντίποινα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προιόντα σε περίπτωση μη άρσης των δασμών.

    Η ΕΕ θα καταργήσει τα αντίποινα κατά των ΗΠΑ που είχαν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μετά από την απόφαση του Μπους, ανακοινώθηκε από τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το εμπόριο, Πασκάλ Λαμί.

    [24] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλες, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο του ΝΑΤΟ για έναν πιο διευρυμένο ρόλο του στο Ιράκ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, λόρδος Ρόμπερτσον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αλλά παράλληλα, επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο ρόλο στην κατάλληλη στιγμή».

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ευχήθηκε το ΝΑΤΟ να αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά αυτήν την πιθανότητα.

    «Προς το παρόν δίδεται προτεραιότητα στην επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν», κατέληξε ο Ρόμπερτσον.

    [25] ΕΠΤΑ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Τιφλίδα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν έκτακτη βοήθεια επτά εκατομμυρίων δολαρίων στη Γεωργία, δήλωσε ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Πάσκο, ο οποίος επισκέπτεται την Τιφλίδα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η αμερικανική ετήσια αρωγή ανέρχεται στα 110 εκ. δολάρια από το 1991 όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της η Γεωργία, που θεωρείται χώρα στρατηγικής σημασίας, κυρίως επειδή από εκεί θα περάσει πετρελαιαγωγός για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας προς τις αγορές της Δύσης.

    [26] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ

    Ουάσιγκτον, 4 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, με επίκεντρο τα σχέδια για την ευρωπαϊκή άμυνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλίλαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχτούν μια ανεξάρτητη δομή της ΕΕ σε θέματα στρατιωτικού επιχειρησιακού προγραμματισμού που θα συμπίπτει με το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

    [27] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Με στόχο την ενίσχυση του εορταστικού κλίματος, την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων αλλά και τη γνωριμία με χριστουγεννιάτικα έθιμα και δρώμενα, η Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 21-24 Δεκεμβρίου.

    Οι εκδηλώσεις που φέρουν τον τίτλο «Αλεξανδρούπολη, η πόλη των Χριστουγέννων» θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του νομού Έβρου.

    Μεταξύ αυτών έκθεση Χριστουγεννιάτικου υλικού από μαθητές σχολείων του Δήμου. Χριστουγεννιάτικα δρώμενα και τραγούδια από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Αλεξανδρούπολης και προβολή Χριστουγεννιάτικης ταινίας.

    Ο.Ο.

    [28] «ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ» ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Eκδήλωση με θέμα «Το μαγεμένο δάσος» θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο το απόγευμα στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Πρόκειται για ένα παραδοσιακό παραμύθι με θέμα τις νεράιδες που θα δραματοποιήσει η Μυρτώ Δημητρίου, ντυμένη νεράιδα. Η διήγηση θα συνδυάζεται με ζωντανή μουσική (συνοδεία κρουστών) και χορό. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών.

    [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Hμερίδα με θέμα «Η Τοπική Ιστορία στα σχολεία. Ιστορική & περιβαλλοντική προσέγγιση» διοργανώνει το Σάββατο το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Μεγάρου Μπίλη.

    Στην ημερίδα που θα αρχίσει στις 9 το πρωί θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας Αντώνης Γυφτόπουλος και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Νίκος Τσαρούχας.

    Το πρόγραμμα των εισηγήσεων της ημερίδας είναι το ακόλουθο:

    Ρεπούση Μαρία, Ιστορικός, Επικ. Καθηγ. Ιστορίας & Διδακτικής της Ιστορίας, Παιδαγωγική Σχολή, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. «Τοπική Ιστορία και Ιστορική Εκπαίδευση: θεωρητικές αναγνώσεις και μεθοδολογικές επισημάνσεις».

    Καραστεργίου - Ζιώγου Σιδηρούλα, Αναπλ. Καθηγ. Τμήματος Παιδαγωγικής, Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Η έρευνα για την Τοπική Εκπαιδευτική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο»

    Καλαρά Αθηνά, Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια 14ου Δημ. Σχολ. Πολίχνης

    «Τοπική Ιστορία και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»

    Παπαδοπούλου Πόπη, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Β΄ Βάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Περιβάλλον και Τοπική Ιστορία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».

    Τσαμπαζλής Αθανάσιος, Εκπαιδευτικός, Γυμνάσιο Τοξοτών Ξάνθης

    «Βλέπω την Ιστορία του τόπου μου μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση»

    Χατζηγιάννη Κάλλια, Αρχειονόμος, Γ.Α.Κ. Ευβοίας «Αρχεία & Ιστορία στην εκπαιδευτική διαδικασία: η εμπειρία των Γ.Α.Κ. Ευβοίας»

    Παπαντωνίου Φωτεινή, Επικ. Καθηγ. Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. «Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

    Φουρλίγκα Εύα, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Ε.Π. Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Μουσείο & Εκπαιδευτικά Προγράμματα»

    Τζιούτζια Ελένη, Εκπαιδευτικός «Το Τενεκεδένιο Σχολείο. Το προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τους μαθητές της 6ης τάξης του 21ου σχολείου»

    Αθανασία Μπουντίδου, Αρχαιολόγος - Δραγούμη Ευγενία, Ιστορικός

    «Η πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος». Τα Επαγγέλματα της Θεσσαλονίκης, χθες και σήμερα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και με σχολεία της Θεσσαλονίκης».

    [30] "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2003 (17:28 UTC+2)

    "Τα Χριστούγεννα του κυρ-Αλέξανδρου", μία μουσικοθεατρική γιορτινή παράσταση σε σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Κωνσταντινίδη, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από εφτά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα ανεβάσει στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 9 το βράδυ.

    Στην παράσταση συνυπάρχουν ο λόγος με τη μορφή παραμυθιού, η μουσική από φυσαρμόνικα και δεκάδες κρουστά όργανα, αλλά και η κίνηση που πλέκεται με τη μουσική και την αφήγηση, δημιουργώντας μία γιορτινή, ονειρική ατμόσφαιρα.

    Τα κείμενα προέρχονται από τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη: Υπηρέτρα, Ανθός του γιαλού, Το Χριστόψωμο, Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη, Η Ντελησυφέρω, Ο Χαραμαδός, Η Σταχτομαζώχτρα.

    Τη δραματουργική επεξεργασία, την επιλογή κειμένων και τη μουσική επιμελείται ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (φυσαρμόνικα), ενώ στα φωνητικά και κρουστά εμφανίζεται ο Κώστας Χανής. Αφηγητές είναι ο Βασίλης Μποζίκης, η Σοφία Αναστασιάδου και ο Γιάννης Παλαμιώτης, ενώ παίζουν η Μαριάννα Καλαϊτζή και η Ελζα Αδαμαντίδου.

    [31] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Την έκθεση «Πόλεμος εν πολέμω 1912-13», που διοργανώνουν το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη, εγκαινίασε χθες βράδυ, στο θωρηκτό «Αβέρωφ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο του 2004, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν ακόμη εκθεσιακό πόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις συλλογές των αρχείων του Μουσείου αλλά και από άλλες πηγές όπως το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη στη Θεσσαλονίκη και το Μουσείο Αραβαντινού στον Πειραιά και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, επιστολές, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύσεις της εποχής καθώς και αντικείμενα από την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

    Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική φυσιογνωμία του θωρηκτού «Αβέρωφ», «που συμβολίζει μία ολόκληρη εποχή, συμβολίζει το ξεκίνημα του 20ου αιώνα και την επικράτηση της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας και γενικότερα της ευρύτερης ισχύος της σε όλα τα Βαλκάνια και στο χώρο το γεωπολιτικό στον οποίο βρίσκεται».

    Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε, επίσης, ότι αυτή η έκθεση αλλά και άλλες παρόμοιες δράσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα τελευταία χρόνια, συνδέουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας με τον Πολιτισμό. «Έχει μετατραπεί το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ σε ένα ζωντανό φορέα της πολιτιστική μας κληρονομιάς, σε ένα κινούμενο πλωτό μουσείο και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο. Μας τιμά σαν χώρα ότι σκεπτόμαστε έτσι, τιμά το Πολεμικό Ναυτικό και τιμά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο μας. Χαίρομαι που έγινε αυτή η πρωτοβουλία» κατέληξε ο υπουργός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 December 2003 - 19:13:47 UTC