Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [02] ΣΤΟΥΣ 36 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
  • [03] Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [04] ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [06] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
  • [07] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [08] ΣΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ ΤΗΣ AIR FRANCE Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [09] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [11] ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ INTEL ''ΠΛΗΤΤΟΥΝ'' ΤΗ WALL STREET
  • [12] ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ REM SEE
  • [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΔΡΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
  • [14] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΔΡΙΜΕΙΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΣΤΑ
  • [17] ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ
  • [19] "HURRIYET": ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΤΑΚΗΣ ΦΛΩΡΟΣ
  • [21] MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΟΥ
  • [24] ΣΚΟΜΠΟΕ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΓΚΟΛ
  • [25] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [26] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [27] ΜΠΑΡΟΣΟ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [28] Ο ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΕΙΚΕΡ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟ ΧΡΕΟΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [30] ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [31] "ΤΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ" ΤΟΥ Π.ΖΙΣΚΙΝΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [32] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AMORES ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

  • [01] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (15:47 UTC+2)

    Ανεπαρκές χαρακτήρισε το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο για την κάλυψη των πολύπλοκων ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Δήμητρα Σπηλιοπούλου μιλώντας στη διάρκεια του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου με θέμα «Τα βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή» το οποίο διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

    Η κ. Σπηλιοπούλου ανέφερε ότι ο νόμος 2328/1995 συμπεριλαμβάνει στο πεδίο εφαρμογής του και τη δυνατότητα ψηφιακού σήματος, ενώ ο νόμος για την παροχή συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών , τον οποίο η Ελλάδα ψήφισε πρώτη μεταξύ των χωρών μελών την Ένωσης, εφαρμόζεται ρητά και στην περίπτωση παροχής επίγειας συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης.

    «Δεν υπάρχει όμως ρητή αναφορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ελεύθερης λήψης. Και αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε να εξετάσουμε και να επεξεργαστούμε λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες, τα προβλήματα και τις τεχνικές ιδιαιτερότητες. Ώστε: Να ξεπεράσουμε τα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια. Να δώσουμε κίνητρα για να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση από τις αναλογικές στις ψηφιακές εκπομπές. Ώστε να διαμορφώσουμε τελικά ένα ειδικό και πλήρες θεσμικό πλαίσιο που να διέπει την αδειοδότηση και τη λειτουργία της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης» πρόσθεσε η ΓΓ του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη άνοιξε διάπλατα τις πύλες της στα Βαλκανικά κράτη, και είναι έτοιμη να μοιρασθεί μαζί τους το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς τώρα διαμορφώνεται ένα αισιόδοξο μέλλον για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της περιοχής ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενστερνίζονται πλήρως τις τοπικές ιδιαιτερότητες με την έννοια της διαφορετικότητας, της πολιτιστικής πολυμέρειας και του πολιτικού πλουραλισμού. « Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο:Να εστιάσουμε στον σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα Βαλκανικά ΜΜΕ. Να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της ενημέρωσης και τον υγιή ανταγωνισμό. Να διευκολύνουμε την καθολική πρόσβαση των κοινωνιών της βαλκανικής στην πολύπλευρη και ποιοτική πληροφόρηση. Γιατί τελικά αν πραγματικά τα Βαλκάνια ενδιαφέρονται για το κοινό Ευρωπαϊκό τους μέλλον, τότε πρέπει να ενδιαφερθούν και για τα Μέσα που θα το καταγράψουν και ενδεχομένως θα το επηρεάσουν. Η χώρα μας, αποδεδειγμένα, επί δεκαετίες παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα.» πρόσθεσε η κ. Σπηλιοπούλου

    Τα προβλήματα στα οποία δεν θα μπορέσει να δώσει λύση η ψηφιακή τεχνολογία επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου. Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι η ψηφιακή τεχνολογία παρά τις ευκολίες που παρέχει δεν θα μπορέσει να παραμερίσει τον ανθρώπινο παράγοντα ούτε και να δώσει απάντηση στο ερώτημα «ποία είναι η ελευθερία της διατύπωσης της εκφωνούμενης από τα ΜΜΕ είδησης». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο σεβασμός του πολίτη και η μετάδοση της αλήθειας είναι θέματα των ΜΜΕ τα οποία δεν θα επιλύσει ποτέ η ψηφιακή τεχνολογία.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Βαλκανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει η εποχή της έκρηξης των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου μπορούν, καταργώντας σύνορα και διαχωριστικές γραμμές, θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη μεγάλη υπόθεση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όλων των χωρών. Ανέφερε ακόμη ότι το ετήσιο αυτό δημοσιογραφικό μας συνέδριο, μετά από οκτώ επιτυχείς διοργανώσεις έχει καταστεί θεσμός και άρχισε να αποδίδει καρπούς θέτοντας, μαζί με την Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, το δικό του λιθαράκι στην υπόθεση της διαβαλκανικής συνεργασίας, της ανάπτυξης στα ΜΜΕ του πνεύματος της φιλίας και της επίλυσης των διακρατικών διαφορών.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Παρασκευάς Παρασκευόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι μέσα σε μία εικοσαετία έχουν αλλάξει τα πάντα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας . Υπογράμμισε ακόμη ότι με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συμπυκνώνονται οι πληροφορίες αλλά είναι αναγκαίο να συμπυκνωθούν και τα κοινωνικά δικαιώματα και άλλα κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να σκεφθεί ο συλλογικός διανοήτης. Τέλος επισήμανε ότι η αποτελεσματικότητα των ΜΜΕ είναι ανάλογη με το βαθμό που δημιουργούν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό.

    Ο διευθυντής σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης από την πλευρά του τόνισε ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να καταργεί τα σύνορα και να φέρνει πιο κοντά τους πολίτες δημιουργεί όμως και ερωτήματα όπως «Πόσο ισχύει αυτό για όλους τους πολίτες του κόσμου; Πόσο μεγάλοι είναι οι περιορισμοί στην διακίνηση των πληροφοριών και πόσο δραστική είναι η χειραγώγηση της ειδησεογραφίας διεθνώς;» . Παρουσιάζοντας στοιχεία από πρόσφατες έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη ανέφερε ότι σήμερα το Ιντερνετ έχει ξεπεράσει τον περιοδικό τύπο και καλύπτει το 10% της κατανάλωσης των ΜΜΕ ενώ τα περιοδικά αντιπροσωπεύουν το 8%, η τηλεόραση το 41%, το ραδιόφωνο το 28% και οι εφημερίδες το 13%. Τόνισε ακόμη ότι διεθνώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση επαναπροσδιορισμού τους ρόλου και της θέσης των ΜΜΕ σε ένα πλαίσιο που ευνοεί και αναπαράγει μια νέα διαίρεση και έναν νέο καταμερισμό ανάμεσα σε αυτούς που έχουν περισσότερες , καλύτερες , σφαιρικές πληροφορίες και σε αυτούς που δεν έχουν.

    Στο συνέδριο χαιρέτησαν εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο κ. Μ. Τσούγκας, εκ μέρους του νομάρχη ο κ. Τσαμασλής και εκ μέρους του ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Λ. Παπαδόπουλος

    Να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, της Εγνατία Οδός Α.Ε., του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, του ΟΤΕ και της εταιρίας Ευρωπαϊκά Αμυντικά Συστήματα EDS, του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [02] ΣΤΟΥΣ 36 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Μόσχα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας σε τρένο στη νοτιοδυτική Ρωσία ανέρχεται στους 40.

    ''Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, 36 πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία'', δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης του υπουργείου Βίκτορ Μπελτσόφ στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής 22 πτώματα έχουν αναγνωριστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου παιδιού.

    Ο επικεφαλής της FSB Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και τρεις γυναίκες.

    [03] Ο Α. ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2003 (23:39 UTC+2)

    « Υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στην ΕΕ που είναι αντίθετοι στο να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι φυσικό σε μια δημοκρατική οντότητα».

    «Αυτοί οι κύκλοι μπορεί να αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Ωστόσο, η πλειοψηφία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας», σημείωσε.

    Επισήμανε ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει το παν για να βρεθεί μια διαρκής λύση στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται μόνο από την Τουρκία, καθώς στο Κυπριακό υπάρχουν δύο πλευρές.

    Τόνισε,δε, ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ. «Η λύση θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την θέσει ως προϋπόθεση».

    [04] ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (13:45 UTC+2)

    Τα ζητήματα της ασφάλειας και του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», σύμφωνα με την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η οποία επεσήμανε ότι οι πολιτικές συνθήκες από την εκλογική αναμέτρηση δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την προετοιμασία των αγώνων.

    Μιλώντας στην ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ «ΑΘΗΝΑ 2004» υποστήριξε ότι οι Αγώνες έχουν αναδειχθεί σε εθνική υπόθεση, συσπειρώνουν τους Έλληνες πολίτες και ανέφερε ότι περισσότεροι από 130.000 πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου έχουν υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχουν με την εθελοντική προσφορά.

    Ταυτόχρονα παραδέχτηκε καθυστερήσεις στην προετοιμασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρονοδιαγράμματα έργων και προγραμμάτων είναι οριακά, καθώς απομένουν μόνο 252 μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων. «Όλο αυτό τον καιρό επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας ένα πραγματικό θαύμα» είπε.

    Η κ.Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο φορέας μιας ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης που η υφήλιος αναγνωρίζει, αλλά έχει να επιδείξει αρετές μιας σύγχρονης και δυναμικά ανερχόμενης χώρας.

    Ολόκληρη η ομιλία της κ.Αγγελοπούλου έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Δήμαρχε Αθηναίων, Κύριοι Δήμαρχοι, Αγαπητοί Ολυμπιονίκες, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

    Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντισμού. Τιμούμε, δηλαδή όλοι, την ανιδιοτελή προσφορά. Την προσφορά του ανθρώπου στον συνάνθρωπό του και στο κοινωνικό σύνολο χωρίς προσδοκία ανταμοιβής.

    Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 130,000 πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου, που έχουν υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχουν με την εθελοντική προσφορά τους στην επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Όλοι αυτοί αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα μιας κοινωνίας που μετέχει, μιας κοινωνίας που έρχεται και αγκαλιάζει την μεγάλη υπόθεση των Αγώνων.

    Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει όλους εκείνους που πριν από 3 χρόνια έλεγαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να αναπτυχθεί εθελοντικό κίνημα.

    Και όμως να: οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν αναδειχθεί σε εθνική μας υπόθεση, συσπειρώνουν τους Έλληνες πολίτες, όποια ηλικία κι αν έχουν, απ΄ όποιον τόπο κι αν κατάγονται.

    Και είναι γα μένα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας είναι νέοι και με τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν ότι η νεολαία ασφαλώς και δεν αδιαφορεί. Θέλει, απλώς τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ανταποκριθεί. Κι αυτό ας είναι ένα μεγάλο μάθημα, μία σπουδαία εμπειρία για όλους μας

    Πιστεύουμε ότι οι εθελοντές των Αγώνων θα μείνουν πολύτιμη κληρονομιά για την κοινωνία μας και τη συνοχή της, συνεχίζοντας με την κατάλληλη οργάνωση- να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας σε πολλούς τομείς της καθημερινής κοινωνικής δραστηριότητας.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Βρισκόμαστε 252 ημέρες πριν την Τελετή Έναρξης των Αγώνων. Βρισκόμαστε εδώ και καιρό, στην τελική ευθεία. Έχουμε εντείνει τους ρυθμούς της δουλειάς μας.

    Όχι μόνο εμείς, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προετοιμασία. Τα χρονοδιαγράμματα έργων και προγραμμάτων είναι ωστόσο οριακά. Όλο αυτό τον καιρό επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας ένα πραγματικό θαύμα. Διότι η πραγματικότητα είναι πως καθυστερήσαμε στην προετοιμασία.

    Γι΄ αυτό δεν έχουμε απολύτως κανένα περιθώριο για χρονοτριβή ή προχειρότητα, για ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει την προετοιμασία. Είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή προσηλωμένοι στο στόχο μας. Πρέπει πάντοτε να μας οδηγεί η αίσθηση του επείγοντος και της ευθύνης. Να μην ξεχνάμε ποτέ την ευθύνη που έχουμε για την μεγάλη αυτή υπόθεση, την ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα.

    Γιατί οι Αγώνες δεν αφορούν μόνο την Κυβέρνηση, την ΑΘΗΝΑ 2004, ή τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται σ΄ αυτή την υπόθεση. Αφορούν όλη την χώρα και όλους τους πολίτες.

    Τι είναι σήμερα οι Αγώνες;

    Πέρα απ' όλα όσα ξέρουμε, κι εμείς στην Ελλάδα μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι Αγώνες, στην σημερινή πραγματικότητα έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες να λειτουργήσουν σαν μια αχτίδα αισιοδοξίας που μπορεί να διαπεράσει το πέπλο ανησυχίας που έχει εγκατασταθεί στον κόσμο. Να αναδείξει μια προσδοκία, μια δυνατότητα και μια ελπίδα - με τη συνύπαρξη των αθλητών, ανθρώπων απ' όλες τις χώρες του πλανήτη σε μια συνάντηση ειρηνικής αναμέτρησης και σεβασμού του άλλου - μια ελπίδα ότι ο κόσμος μας μπορεί να πάει καλύτερα.

    Φίλες και φίλοι,

    Ζει σήμερα η Ελλάδα στην προσπάθεια προετοιμασίας για τους Αγώνες μία πρωτόγνωρη εμπειρία που αποδεικνύει πως πολλά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με συναίνεση και συνεχή διάλογο.

    Η προσπάθεια αυτή σε λίγους μήνες θα κριθεί μπροστά στα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες.

    Θα έχουμε τη μοναδική δυνατότητα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο φορέας μιας ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης που η υφήλιος αναγνωρίζει, αλλά έχει να επιδείξει αρετές μιας σύγχρονης και δυναμικά ανερχόμενης χώρας. Μιας χώρας ανοιχτής στον κόσμο, δημιουργικής και αποτελεσματικής.

    Σ΄ αυτή την πρόκληση πρέπει να προσέλθουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι.

    Η επιτυχία των Αγώνων είναι η μεγαλύτερη δοκιμή της εθνικής μας ετοιμότητας και, την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη απόδειξη της εθνικής μας αυτοπεποίθησης.

    Ιδιαίτερα, μάλιστα, η προετοιμασία και η διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας, αναπτύσσεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας. Αλλά και σε ένα εσωτερικό περιβάλλον με πολλά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, που αφορούν όλους μας.

    Πρώτο ζήτημα, το οποίο μας προβληματίζει και στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας και τη δουλειά μας είναι η ασφάλεια.

    Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο διεθνών εξελίξεων που δρομολογήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Και τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης κατέδειξαν ακόμη περισσότερο ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον ίδιος. Πολλά έχουν αλλάξει δραματικά και έχουν οδηγήσει στην ανάγκη για έναν νέο τρόπο παγκόσμιας σκέψης και στάσης. Είμαστε υποχρεωμένοι, κυρίες και κύριοι, να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

    Αποτελεί η ασφάλεια βασική, ύψιστη προτεραιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη διεθνή συνεργασία.

    Την ίδια στιγμή, ως χώρα ανοιχτή στον άλλο, με παράδοση αιώνων στη φιλοξενία έχουμε να υποδεχθούμε την Ολυμπιακή Οικογένεια, τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, ηγέτες και πολιτικές αντιπροσωπείες από 201 χώρες, έχουμε κυρίως να καλοδεχθούμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, παρέχοντας σε όλους τους συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Και γι΄ αυτό συνεργαζόμαστε με τις επτά χώρες μέλη της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους προηγούμενους διοργανωτές.

    Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την προετοιμασία των Αγώνων, είναι το περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας.

    Είναι οι πολιτικές συνθήκες. Είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή.

    Φυσικά στο πλαίσιο της μακρόχρονης προετοιμασίας μιας δημοκρατικής χώρας για τους Αγώνες διενεργούνται περισσότερες από μία εκλογικές αναμετρήσεις.

    Τώρα όμως απομένουν περίπου 8 μήνες μέχρι τους Αγώνες. Οπότε οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε μικρή χρονική απόσταση από τη διοργάνωση. Ως εκ τούτου, έχει πολυσυζητηθεί το ερώτημα: θα επηρεάσει η εκλογική αναμέτρηση την προετοιμασία των Αγώνων;

    Με την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής και γνωρίζοντας τα οριακά χρονοδιαγράμματα ορισμένων έργων, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι: δεν πρέπει οι εκλογές να επηρεάσουν την προετοιμασία μας. Κάτι τέτοιο και εφικτό είναι και επιθυμία όλων των Ελλήνων αποτελεί. Είμαστε δε βέβαιοι πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αναγνωρίζουν την εθνική διάσταση του εγχειρήματος. Και θα την προασπίσουν, αποφεύγοντας καθετί που θα έθετε σε κίνδυνο την πνοή της προετοιμασίας και το κλίμα συμμετοχής που είναι απαραίτητο για τους Αγώνες.

    Κυρίες και κύριοι,

    Χθες το απόγευμα, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε, για άλλη μία φορά, την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και να λάβουμε την έγκριση για δύο πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Δύο πρωτοβουλίες που πραγματικά αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των Αγώνων της Ελλάδας και που θα προβάλλουν τη χώρα μας παγκοσμίως:

    1. Η ΔΟΕ ενέκρινε την πρότασή μας για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, η οποία θα « ταξιδέψει» σε 26 χώρες και στις 5 ηπείρους και, μάλιστα, για πρώτη φορά στην Λατινική Αμερική και την Αφρική. Είναι αυτό κάτι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε μία φωτεινή παρουσία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, δύο μήνες πριν τους Αγώνες. Θα απευθύνουμε ένα μήνυμα ειρήνης.

    2. Η ΔΟΕ ενέκρινε την πρότασή μας για την τέλεση του αγωνίσματος της σφαιροβολίας στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έτσι, υλοποιούμε ένα όνειρο που είχαμε από την εποχή της διεκδίκησης των Αγώνων και συνδέουμε τους Αγώνες της αρχαιότητας, με τους Αγώνες της αναβίωσης και αυτούς της σύγχρονης εποχής.

    Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

    Εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την υπεύθυνη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι σε αυτή την εθνική υπόθεση, για την ευγενική αυτή πρόσκληση και για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία να συζητήσουμε για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Σας ευχαριστώ».

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιεραρχίας προκάλεσε η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η τακτική του Αρχιεπισκόπου να επεμβαίνει σε πράγματα που η συντεταγμένη πολιτειακή κατάσταση επιμελείται και επιλαμβάνεται ως εξουσιοδοτημένη από το ελληνικό κράτος.

    «Δεν επιτρέπεται σε εξωτερική πολιτική, ούτε εσωτερική πολιτική και μάλιστα σε τόσο λεπτές ισορροπίες να αναμειγνύονται τα ράσα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Επιφάνιος Οικονόμου διευκρίνισε πάντως ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Χριστόδουλου δεν απευθύνονταν στον τουρκικό λαό, αν και επέμεινε στην κριτική στην πολιτική της Αγκυρας.

    «Στο χθεσινό του κήρυγμα ο Αρχιεπίσκοπος ως υπεύθυνος και όχι βολέμενος ηγέτης σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε στον τουρκικό λαό, αλλά στην αμετανόητη εκείνη πολιτική που μόνο δεινά έχει προκαλέσει στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα στον ελλαδικό και κυπριακό ελληνισμό και τόνισε ότι αυτά τα ιστορικά δεδομένα πρέπει να έχουμε πάντα προ οφθαλμών σε κάθε διαπραγμάτευση προκειμένου να μην ξαναυπάρξουν θύματα αυτής της σκληρής και αδιάλλακτης πολιτικής στα πλαίσια πλέον της Ενωμένης Ευρώπης», τόνισε.

    [06] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    «Εμείς επιθυμούμε μια Ευρώπη όπου όλοι οι λαοί θα μπορούν να συμμετέχουν ειρηνικά, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι είτε εβραίοι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική βασίζεται όχι μόνο στην μεγάλη υποστήριξη του λαού αλλά και σε συγκεκριμένες αρχές.

    «Η ιστορία της Ευρώπης περιλαμβάνει μεγάλες συγκρούσεις και αιματοχυσίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται λοιπόν να απαντήσει σε αυτές τις αλήθειες και να ανοίξει νέους δρόμους, ειρηνικούς. Δείτε το παράδειγμα των Γάλλων και των Γερμανών οι οποίοι υπήρξαν εχθροί κατά το παρελθόν, πώς συνεργάζονται σήμερα», είπε.

    «Εμείς επιθυμούμε μια Ευρώπη όπου όλοι οι λαοί θα μπορούν να συμμετέχουν ειρηνικά, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι είτε εβραίοι», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και επιδιώκει παράλληλα να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα σε αυτόν τον χώρο.

    «Οσοι μπορούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας επειδή υιοθετούν αυτές τις αρχές, τόσο το καλύτερο για εμάς», σημείωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βιώσει με οδυνηρό τρόπο τα σφάλματα του παρελθόντος. «Ας προχωρήσουμε αξιοποιώντας τα και όχι επαναλαμβάνοντάς τα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμποσίου που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ.

    [07] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Σε επιφυλακή τίθεται από την Κυριακή όλος ο μηχανισμός αποχιονισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει του κύματος κακοκαιρίας, που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλου, όλες οι νομαρχίες, οι δήμοι, οι αρμόδιες αρχές και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και των άλλων φορέων (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ.), προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και κυρίως των αναμενόμενων χιονοπτώσεων.

    Ο κ. Λιακόπουλος, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (ΔΕΣΕ) να είναι σε ετοιμότητα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο και να εφαρμόσουν σε κάθε περίπτωση το Σχέδιο Αποχιονισμού, που ήδη έχει καταρτιστεί.

    Επίσης, απέστειλε έγγραφο προς τις επτά νομαρχίες της Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ΟΑΣΘ και το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Σε αυτή δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των αναγκαίων αποθεμάτων του αλατιού των αποθηκών.

    Παράλληλα τονίζεται ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει τουλάχιστον τις πρώτες μέρες να αντιμετωπίσουν τις χιονοπτώσεις με τις προμήθειες που οφείλουν να έχουν στις αποθήκες τους. Οι δρόμοι σε όλους τους οικισμούς οφείλουν να διατηρηθούν ανοιχτοί.

    Οι αλυκές θα είναι ανοιχτές συνεχώς και θα εξυπηρετούν τις αλατιέρες δήμων και κοινοτήτων, από τη στιγμή που τα δικά τους αποθέματα θα έχουν τελειώσει.

    Οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής θα είναι σε πλήρη επιφυλακή για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των οδηγών και να προσφέρουν βοήθεια σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και εντός των αστικών κέντρων της περιοχής.

    Οι νομαρχίες, με τις υπηρεσίες τους έχουν ήδη σχέδιο αποχιονισμού και θα είναι σε 24ωρη επιφυλακή, προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλεισμοί ορεινών και δύσβατων περιοχών ή προβλήματα στο νομαρχιακό (επαρχιακό) οδικό δίκτυο, δείχνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχολεία.

    Ο ΟΑΣΘ, που εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετακινήσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεύοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οφείλει επίσης να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου όλες οι περιοχές να εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

    Η ΔΕΣΕ με τα μηχανήματά της (δημόσια και ιδιωτικά) θα είναι επί ποδός σε όλους τους σταθμούς και τα καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο αποχιονισμού για όλη την Περιφέρεια και να διατηρήσει σε καλή κατάσταση το σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου, που δέχεται και το μεγάλο βάρος των μετακινήσεων.

    Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ εφαρμόζουν το δικό τους σχέδιο και θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

    Ο κ. Λιακόπουλος σε δήλωσή του επισήμανε πως «οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες και σε επιφυλακή για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, εν όψει του κύματος χιονιά». Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της οργάνωσης σε περιπτώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένο σχέδιο αποχιονισμού, το οποίο θα πρέπει και να εφαρμόσουμε. Η επιφυλακή θα διαρκέσει μέχρις ότου κριθεί αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ούτε στο εθνικό, ούτε στο επαρχιακό, ούτε στο τοπικό οδικό δίκτυο.

    Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες κρατικές, νομαρχιακές και δημοτικές θα κάνουν το καθήκον τους, με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη. Επέστησε πάντως την προσοχή των πολιτών ώστε να συνδράμουν το έργο των υπαλλήλων των υπηρεσιών.

    [08] ΣΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ ΤΗΣ AIR FRANCE Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Σε λάθος χειρισμό του Γάλλου πιλότου οφείλεται, σύμφωνα με το πόρισμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η αναστάτωση που δημιουργήθηκε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στη διάρκεια προσγείωσης αεροσκάφους Air Bus-320 της Air France, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, συνεργάτες του και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέστρεφαν από το Παρίσι.

    Ο κυβερνήτης παραδέχθηκε τόσο στους υπαλλήλους του αεροδρομίου, όσο και στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι επιχείρησε ελιγμό ασφαλείας μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης και αυτό λόγω δικής του λανθασμένης εκτίμησης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο διάδρομο προσγείωσης δεν βρισκόταν άλλο αεροσκάφος ή όχημα που να εμπόδιζε την προσγείωση του αεροσκάφους της Air France, πράγμα που αρχικά είχε ισχυρισθεί ο Γάλλος πιλότος.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΥΠΑ, από τη διερεύνηση του συμβάντος διαπιστώθηκαν τα εξής:

    Οι υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ καθοδήγησαν το αεροσκάφος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ώστε να εκτελέσει ομαλή και ασφαλή τυφλή προσγείωση με το σύστημα ILS. Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 200 ποδιών και με ταχύτητα 128 μίλια την ώρα, επανακύκλωσε με πρωτοβουλία του πιλότου, εκτελώντας την προβλεπόμενη διαδικασία αποτυχημένης προσέγγισης. Ερωτηθείς από τον Πύργο Ελέγχου δεν ανέφερε ύπαρξη προβλήματος, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία.

    Από τη στιγμή που έλαβε την άδεια προσέγγισης μέχρι τη στιγμή της επανακύκλωσης δεν υπήρξε άλλο αεροσκάφος, ή όχημα που να αποτελεί εμπόδιο για την προσγείωση στο διάδρομο, ο οποίος εκείνη τη χρονική περίοδο χρησιμοποιείτο μόνο για προσγειώσεις.

    Στην ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται επίσης ότι σε επικοινωνία με το "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο πιλότος του αεροσκάφους απέδωσε την επανακύκλωση στο γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν είχε σταθεροποιηθεί, κατάσταση η οποία του δίνει το δικαίωμα να εκτελέσει νομίμως την προβλεπόμενη διαδικασία αποτυχημένης προσέγγισης. Πάντως ο πιλότος δεν ανέφερε στους επιβάτες το λόγο αυτό, αλλά ανακριβώς απέδωσε την επανακύκλωση στην ύπαρξη άλλου αεροσκάφους στο διάδρομο. Για το λόγο αυτό η ΥΠΑ έχει ζητήσει και αναμένει επίσημες εξηγήσεις από την Air France για τις περαιτέρω ενέργειές της.

    Η Ν.Δ. κάλεσε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει το γεγονός.

    [09] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων για την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, στη σκιά μάλιστα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες στην τέταρτη και τελευταία ενότητα των εργασιών της πρώτης ημέρας του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Στις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων και στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Χιλμί Μπενγκί. Θέλοντας να δείξει το «τυφλό πρόσωπο» της τρομοκρατίας, ο κ. Μπενγκί επισήμανε πως τα θύματα αυτών των επιθέσεων δεν είχαν κοινή θρησκεία και εθνικότητα, αλλά προέρχονταν από διαφορετικές χώρες, είχαν διαφορετική θρησκεία και μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες.

    Υπογράμμισε δε την ανάγκη, οι οργανώσεις του Τύπου να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτές τις οργανώσεις που σκορπούν τον τρόμο και τον πανικό.

    «Οσο τηρούμε αυτή την αποφασιστική στάση, θα είμαστε η πιο ισχυρή αντίσταση στην τρομοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μπενγκί έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις δηλώσεις συμπαράστασης προς τον τουρκικό λαό που έκανε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη γειτονική χώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας τη σημασία αλληλεγγύης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ, Φροκ Τσούπι, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του χαρακτήρα των ειδήσεων που προμηθεύουν τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων στους γείτονές τους. «Μέχρι πρόσφατα, τα βαλκανικά πρακτορεία (ειδήσεων) προμήθευαν μη επαρκείς πληροφορίες στους γείτονές τους. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν φάμπρικες παραπληροφόρησης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσούπι αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας των βαλκανικών ΜΜΕ μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή, υποστηρίζοντας πως απαιτείται μια πιο προηγμένη κουλτούρα για τη σωστή και ικανή χρήση των τεχνικών της ψηφιακής εποχής. «Υπάρχει ένα κενό μεταξύ του ψηφιακού εγκεφάλου των τεχνικών (της ψηφιακής εποχής) και των ανθρώπινων μυαλών που κάνουν χρήση αυτών των τεχνικών», σημείωσε.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της συμβολής των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής. «Μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό των διεθνών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, την κεντρική θέση κατέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, που αναγορεύουν την κατοχή της πληροφορίας σε προωθητική δύναμη. Ο εκμηδενισμός των αποστάσεων και οι παγκόσμιες διαπλοκές, όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν την προσπάθεια για εθνική ανάπτυξη της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά αντίθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη η ανάπτυξη να εξελιχθεί με βάση τις αρχές της αποκέντρωσης, αν θέλουμε το αύριο να ανήκει και στον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή, η συμβολή των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, μπορεί να είναι καθοριστική», τόνισε.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις ανάγκες που προβάλλουν στον 21ο αιώνα αναφορικά με την ενημέρωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ποιότητα της είδησης, την αύξηση των πληροφοριών, των άρθρων, των ρεπορτάζ και των αναλύσεων που συνεισφέρουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και εξέλιξη των λαών, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας, στην καλλιέργεια των ιδεωδών της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.

    Στην υστέρηση που παρουσιάζει η περιοχή των Βαλκανίων στους τομείς των νέων τεχνολογιών που προσφέρει η ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, SRNA, Μλάντεν Κρσμάνοβιτς, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «απαιτείται μεγάλη προσπάθεια να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο γνώσης προκειμένου να μπει μέσα στην τεχνολογική επανάσταση και να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά». Πρόσθεσε δε πως αυτό είναι ένα ακριβό- από χρηματική άποψη- εγχείρημα και σημείωσε πως εκτός των χρημάτων απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο συστηματικές προσπάθειες για την επίτευξή του. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι μια πολύ ελκυστική ευκαιρία για να γίνουν τα ΜΜΕ ένας παράγοντας- κλειδί στις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της επικοινωνίας.

    Ο Γενικός Διευθυντής του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΒΤΑ, Μαξίμ Μίντσεφ, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, όχι μόνο στο πλαίσιο της βαλκανικής ένωσης πρακτορείων ειδήσεων, της ΑΒΝΑ, αλλά και σε διμερές επίπεδο.

    Ο κ. Μίντσεφ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες που καλείται να διοργανώσει το καλοκαίρι του 2004 η χώρα μας, δίνοντας έμφαση στη σημασία της εξασφάλισης όσο το δυνατό καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν το μεγάλο αυτό γεγονός με την παγκόσμια εμβέλεια.

    Για τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της FYROM, ΜΙΑ, για προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εποχή μίλησε ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου της γείτονος, Ζλάτκο Σουμκόφσκι, ο οποίος αναφέρθηκε και στα προβλήματα- οικονομικής κυρίως υφής- που σχετίζονται με αυτή την προσπάθεια.

    «Οντας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το ΜΙΑ δεν θέλει να είναιτο τελευταίο που θα εγκαταλείψει τον παλαιό (παραδοσιακό) τρόπο εργασίας, καθώς θεωρεί ότι η τεχνολογία είναι μια αποκάλυψη. Προκειμένου να γίνει αυτή η απαραίτητη μετάβαση (από τον παραδοσιακό στον νέο- τεχνολογικά αναβαθμισμένο- τρόπο εργασίας), απαιτείται αυθεντική βούληση και όχι απλά διακηρύξεις, όπως επίσης και συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες».

    Για τα «καλά» και τα «άσχημα» νέα που φέρνουν οι τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής στα μέσα ενημέρωσης μίλησε ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Ντούσαν Ντάκοβιτς, ο οποίος επισήμανε πως παρά το γεγονός πως οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν στους ανθρώπους των ΜΜΕ- δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ κλπ- την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα ευρύ κοινό, δυνατότητα που δεν υπήρχε στο παρελθόν, οι παραδοσιακές δομές των περισσότερων μέσων ενημέρωσης δεν έχουν το υπόβαθρο- τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό- για να στηρίξουν αυτή την εξέλιξη.

    Τις προοπτικές ανάπτυξης της βαλκανικής τράπεζας ειδήσεων αλλά και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων ROMPRES προς αυτή την κατεύθυνση, μόλις αναλάβει την προεδρία της ΑΒΝΑ, στις αρχές του επόμενου χρόνου, ανέπτυξε από την πλευρά του ο Τεχνικός Διευθυντής του ρουμανικού πρακτορείου, Γκαμπριέλ Τσιογκολέα. Όπως εξήγησε, το ROMPRES θα εστιάσει τις προσπάθειές του- μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση της ειδησεογραφικής ροής στην αγγλική, στο site της ΑΒΝΑ, αλλά και στην έγκαιρη ενημέρωση των συμμετεχόντων πρακτορείων για διάφορα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες της Βαλκανικής.

    Να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, της Εγνατία Οδός Α.Ε., του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, του ΟΤΕ και της εταιρίας Ευρωπαϊκά Αμυντικά Συστήματα EDS, του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Συρία στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και τεχνολογίας, του τουρισμού, του εμπορίου και της βιομηχανίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από αύριο στη χώρα αυτή, έπειτα από πρόσκληση της Συριακής Κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, ο κ.Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Δαμασκό, θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας Dr.Otri, καθώς και με τους Υπουργούς Πετρελαίου και Μεταλλικών Πόρων I.Haddad, Ανώτατης Εκπαίδευσης M.Mutarda, Ηλεκτρισμού Al Dahar και Τουρισμού Al Qalaa.

    Το βράδυ του Σαββάτου θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Υπουργός Άμυνας της Συρίας M.Tlass, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής, αφού θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

    Στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον έλληνα υπουργό θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΝ, Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτης και Έρευνας Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, καθώς και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ΕΛΠΕ Αθ. Καραχάλιος και της ΔΕΠΑ Αρ. Βακιρλής και οι Πρόεδροι του ΕΟΤ Ν. Δημάδης και του ΔΕΣΜΗΕ Μ. Γαργαρέτας.

    [11] ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ INTEL ''ΠΛΗΤΤΟΥΝ'' ΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, καθώς τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών και θεσμικών, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις του αμερικανικού κολοσσού Intel για τις πωλήσεις τετάρτου τριμήνου.

    Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός του αγροτικού, αυξήθηκαν κατά 57.000 στη διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ οι οικονομολόγοι της Wall Street έκαναν λόγο για δημιουργία περίπου 140.000 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης τα αναθεωρημένα προς τα πάνω στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 137.000 και όχι 126.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 5,9% το Νοέμβριο από 6% τον προηγούμενο μήνα.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία παραγωγής μικροεπεξεργαστών Intel διατήρησε αμετάβλητο το ανώτατο όριο της ψαλίδας εντός της οποίας εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο απογοητεύοντας τους επενδυτές που ανέμεναν κάτι καλύτερο. Οι πωλήσεις θα κυμανθούν από 8,5 έως 8,7 δισ. δολ. σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία κατά την προηγούμενη πρόβλεψη ανέφερε ότι αυτές θα κυμανθούν από 8,1 έως 8,7 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Intel σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,71%. Οι επενδυτές, πάντως, ενδέχεται να χρησιμοποιούν την είδηση ως πρόσχημα για την αποκόμιση κερδών, δεδομένου ότι η μετοχή της Intel έχει διπλασιάσει από την αρχή του έτους την αξία της.

    Η πτώση της Intel όμως συμπαρασύρει και την Texas Instruments η οποία υποχωρεί κατά 0,82%, όπως και την Advanced Micro Devices, η οποία σημειώνει πτώση 2,28%.

    Κατά 19,58% υποχωρεί η Terayon Communications, καθώς η Deutsche Bank υποβάθμισε την μετοχή της εταιρίας σε «sell» (πώληση) από «hold» (διακράτηση).

    Στον αντίποδα η Ariad Pharmaceuticals ενισχύεται κατά 6,19% έπειτα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

    Τέλος, κέρδη 0,23% σημειώνει η μετοχή της eBay επωφελούμενη από τις θετικές εκτιμήσεις της Merrill Lynch για τα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας για το τέταρτο τρίμηνο.

    Στις 7.20 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,39% και διαμορφωνόταν στις 9.891,79 μονάδες, o Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν κατά 0,99% στις 1.949,29 μονάδες, και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 με πτώση 0,38% υποχωρούσε στις 1.065,61 μονάδες.

    [12] ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ REM SEE

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας των χωρών που συγκροτούν την REM SEE (Περιφερειακή Αγορά Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα 7 και 8 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι εργασίες του δεύτερου Υπουργικού Συμβουλίου των χωρών μελών της REM SEE.

    Οι εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας με ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου και θα ακολουθήσουν οι εισαγωγικές ομιλίες του προεδρεύοντος αυτή την περίοδο της REM SEE, Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας M.H.Guller, καθώς και της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου αρμόδιας για την Ενέργεια Loyola De Palacio και του Ειδικού Συντονιστή για το σύμφωνο σταθερότητας στα Βαλκάνια Er.Busek. Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Υπουργών.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης και οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με ομιλίες των Loyola de Palacio, M.H.Guller και Α. Τσοχατζόπουλου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την περυσινή απόφαση της Συνόδου της REM SEE, είναι η χώρα φιλοξενίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Μολδαβίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Μ. Βρετανίας, Σουηδίας, Τουρκίας και Ελλάδας.

    [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΔΡΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στις ΚΟΑ των μεσογειακών προϊόντων (καπνός, λάδι, βαμβάκι), τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών στη Φθιώτιδα, και η φετινή διαχείριση του βάμβακος, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς με αγροτικά στελέχη και εκπροσώπους φορέων του Νομού Φθιώτιδας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

    Ειδικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Δρυς θα επισκεφθεί τους Δήμους Δαφνουσίων (Λιβανάτες), Αταλάντης και Κάτω Τιθορέας. Θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κάτω Τιθορέας με θέμα τη «μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και τις πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου», ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτοσυνδικαλιστές στο Δήμο Αμφίκλειας.

    Την Τρίτη ο κ.Δρυς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και το Νομάρχη Φθιώτιδας και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη τοπικών παραγόντων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας.

    Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και επίσκεψη στο εκκοκκιστήριο βάμβακος της ΕΑΣ Λαμίας. Ακολούθως ο Υπουργός Γεωργίας θα μεταβεί στους Δήμους Σπερχειάδας, Στυλίδας και Γοργοποτάμου όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Μοσχοχώρι.

    [14] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), κατέφερε, ωστόσο, να μην υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.180 μονάδων.

    Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε μετοχές της περιφέρειας και κυρίως σε τίτλους εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης, καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και οι οποίες οφείλονταν στη διασφάλιση κερδών, ανάγκασαν τελικά το δείκτη να υποχωρήσει.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αποτελούν ο ικανοποιητικός όγκος των συναλλαγών, το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το δείκτη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και οι συνεχείς εναλλαγές πρόσημου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

    Έτσι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,33% και διαμορφώθηκε στις 2.187,24 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κυμάνθηκε μεταξύ των 2.198,40 και των 2.184,25 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ικανοποιητικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 132,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23.265.645,48 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Τα πιο σημαντικά ήταν εκείνα της Alpha Bank, ϋψους 12.903.695,48 ευρώ, στα 21,32 ευρώ και της V-Π, προϋπολογισμού 4.944.000,00 ευρώ, στα 6,18 ευρώ.

    Πτωτικά κινήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών, που διαπραγματεύτηκε σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ. Συκγεκριμένα, με την ολοκλήρωση των συναλλαγών 204 μετοχές είχαν αρνητικό πρόσημο, έναντι μόλις 92 με θετικό και 86 αμετάβλητων.

    "Πρωταθλήτριες" της ανόδου αναδείχθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (9,22%), DOMUS (9,13%) και Μαθιός Πυρίμαχα (9,05%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση σημείωσαν οι MHTΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ (10%) και ΒΙΟΣΩΛ (8,33%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Κάμψη σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Small Cap 80 - που χτες συγκέντρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών -, ο οποίος τερμάτισε καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,88%.

    Ο δείκτης MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,41%, έναντι απωλειών 0,39% για τον FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη μικρότερη κάμψη εμφάνισε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,32%, συνεπεία κυρίως των πιέσεων στις τράπεζες, αφού ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κατέγραψε οριακά κέρδη, αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των απωλειών του FTSE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Ειδικότερα, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,43%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των Εγνατία και ΕΤΒΑ, αμφότερες κατά 1,69% και της Εθνικής 1,36%. Αντίθετα, σημαντική άνοδο παρουσίασαν οι μετοχές των Aspis (1,84%), Πειραιώς (0,71%) και της ΤτΕ (0,55%).

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,08%σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με τη μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,19% και εκείνη της Forthnet να υποχωρεί σημαντικά κατά 1,77%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση, εκτός από τον τηλεπικοινωνιακό και εκείνον των ειδών λύσεων πληροφορικής, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01%, ως αποτέλεσμα την έντασης των τοποθετήσεων στη μετοχή της εταιρίας RAINBOW (2,40%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (1,20%), του λιανικού εμπορίου (1,18%), καθώς και της κλωστοϋφαντουργίας και της υψηλής κυκλ. ταχύτητας, αμφότεροι κατά 1,16%.

    Κατά 0,87% υποχώρησε ο κλάδος των ασφαλειών, κατά 0,62% των διυλιστηρίων, κατά 0,59% των κατασκευαστικών, κατά 0,53% των εκδόσεων - εκτυπώσεων, κατά 0,47% των συμμετοχών, κατά 0,38% των βιομηχανιών, κατά 0,37% της πληροφορικής, κατά 0,33% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,23% των βασικών μετάλλων, κατά 0,22% των τροφίμων και ποτών και κατά 0,21% της παράλληλης αγοράς.

    Τη μικρότερη πτώση σημείωσε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, υποχωρώντας οριακά κατά 0,03%.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αναμένουν έως το τέλος του 2003 οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών, δείχνουν μια καλή εικόνα του κλάδου, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των θεσμικών για τη μετοχή του ΟΤΕ, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στις τηλεπικοινωνίες, έχει ως συνέπεια την πρόκληση αισιοδοξίας για την πορεία της Σοφοκλέους.

    Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του όγκου των συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις, χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των συναλλασσόμενων.

    Κοινός τόπος για τους αναλυτές, αποτελεί η εκτίμηση ότι η Σοφοκλέους θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνεται.

    Υποστηρίζουν δε ότι το επίπεδο των 2.200 μονάδων, αποτελεί πλέον σημαντικό σημείο αντίστασης για το γενικό δείκτη τιμών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ εκτιμούν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν στις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου εμφανίζονται περιορισμένα και δεν υπερβαίνουν τις 2.203, τις 2.211 ή τις 2.215 μονάδες. Στην περίπτωση που θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντική είναι η αντίσταση στις 2.186-7 μονάδες, ακόμα πιο ισχυρή στις 2.180-1 μονάδες.

    [15] ΔΡΙΜΕΙΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Οι στρατιωτικοί επέκριναν με έντονο ύφος τη στάση που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση και τις πρακτικές, έναντι της τρομοκρατίας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» οι στρατιωτικοί υπογράμμισαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα ακόλουθα:

    «Τα αναφερθέντα από πλευράς σας ότι «η διατύπωση ισλαμική τρομοκρατία με προσβάλει καίρια», καταδεικνύει ότι δεν θέλετε να αντικρίσετε και να αντιληφθείτε τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η Τουρκία υποβαθμίσθηκε έναντι της Δύσης ως «χώρα η οποία δεν αποδέχεται την πραγματικότητα της Αλ Κάϊντα».

    Λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό και ειδικά απ' αυτές που εκδηλώθηκαν από τη διεθνή κοινότητα, αναγκασθήκατε μετά μερικές μέρες να χρησιμοποιήσετε τη διατύπωση «θρησκευτικά στοιχεία».

    Η στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών με 'ημετέρους' εξακολουθεί και συνεχίζεται με ταχύτητα. Ομως, η σιωπή των ΜΜΕ, που δεν συναντάται ακόμη και στις αντιδημοκρατικές χώρες, αποτελεί το λόγο της διαφυγής από την κοινή γνώμη αυτής της στελέχωσης».

    Επίσης οι στρατιωτικοί τόνισαν ότι οι αντιδραστικές θρησκευτικές δραστηριότητες ενθαρρύνονται, όσο το δυνατό περισσότερο, από τα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στους Νομούς και τις επαρχίες της Ανατολίας. «Η πραγματικότητα αυτή είναι πιο εμφανής ακόμη και από την πολιτική που ακολουθήθηκε, επί του προκειμένου, στην περίοδο της κυβέρνησης Συνασπισμού RP DYP (Ερμπακάν-Τσιλλέρ / Ιούν. 1996 Ιούν. 1997). Εγινε ακόμη εκμετάλλευση και του 'Ραμαζανίου', το οποίο φέτος πολιτικοποιήθηκε», επισήμαναν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι στρατιωτικοί ανέφεραν ακόμη στον κ. Ερντογάν ότι «επιδιώκεται όπως ο 'Ατατουρκισμός' παρουσιασθεί ως αντιδημοκρατική αντίληψη και επί του προκειμένου επιδιώκεται εξασφάλιση υποστήριξης από κύκλους της Ε.Ε. ή ακόμη προβάλλονται στην Τουρκία τα αναφερόμενα από τους κύκλους αυτούς», καθώς και ότι «πολιτικοποιούνται οι δραστηριότητες των δήμων, στις παραμονές των δημοτικών εκλογών, σε σημείο ώστε να εξαντλούνται οι πόροι των δήμων».

    Τέλος οι στρατιωτικοί τόνισαν ότι «παρ' όλο που στα πλαίσια ψήφισης νόμων 'εναρμόνισης' με την Ε.Ε., έχουν υλοποιηθεί όλες οι νομικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τις αποσχιστικές τάσεις και τις αντιδραστικές θρησκευτικές δραστηριότητες, δεν καταστεί δυνατή η εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση».

    [16] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντέρ δήλωσε ότι υποστηρίζει τα ''κόμματα'' της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα ότι προδίδει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και την ίδια την Τουρκία.

    «Είναι καιρός να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Είναι καιρός να ξεφορτωθούμε τους πολιτικούς εκείνους που φάνηκαν ανίκανοι και δημιούργησαν τόσα πολλά προβλήματα στους Τουρκοκύπριους», φέρεται να δήλωσε ο Ναντέν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Radikal»

    Ο Ναντέν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δήλωσε για το σχέδιο Ανάν ότι μπορεί να βελτιωθεί και ότι η λύση στο Κυπριακό πρόβλημα θα διευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Το άρθρο της «Radikal» καταλήγει αναφέροντας ότι μετά την μετάδοση των δηλώσεων του Ναντέν στο ''Cyprus TV'', εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης των δηλώσεων του Ναντέν εστάλησαν από τα κατεχόμενα.

    [17] ΙΣΧΥΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Μια εβδομάδα πριν τις κρίσιμες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε μετ' επιτάσεως από την Αγκυρα να διασφαλίσει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση του σχεδίου Ανάν, πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Oπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» τα ισχυρά αυτά μηνύματα της Ουάσιγκτον μεταφέρθηκαν με τον επισημότερο τρόπο στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ζιγιάλ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι τα ''κόμματα'' που υποστηρίζουν τον Ντενκτάς θα κερδίσουν τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με το άρθρο της «Hurriyet», ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, που επίσης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, έλαβε ένα άλλο ακόμη πιο ισχυρό και απειλητικό μήνυμα από τους Αμερικανούς συνομιλητές του.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στον Τσιτσέκ -πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα- ότι εάν συνεχισθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, αυτό πιθανότατα να επηρεάσει αρνητικά τα σχέδια για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο. Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι εάν δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, η Ουάσιγκτον μπορεί να ζητήσει από την Αγκυρα να ακυρωθεί η επίσκεψη.

    [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

    Βουκουρέστι, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

    Ο κ. Ιλιέσκου σε ομιλία του ευχαρίστησε τις πανεπιστημιακές αρχές για την τιμή που του έγινε και τόνισε ότι η επίσκεψη του ήταν σημαντική για τις σχέσεις των δυο χωρών, που γιορτάζουν φέτος 125 χρόνια διπλωματικών επαφών.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος καταδίκασε ακόμη μία φορά τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι η διεθνής τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί.

    Ο κ. Ιλιέσκου ανέφερε τέλος ότι το Βουκουρέστι θα στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθεια ένταξης της στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] "HURRIYET": ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Αλλαγή στη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά το Κυπριακό και προσέγγιση προς τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διαπιστώνει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» Σεντάτ Εργκίν.

    Στο άρθρο του αναφέρει ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του Ρ. Ντενκτάς, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον τεράστια αλλαγή στις θέσεις του Ερντογάν για το Κυπριακό.

    Αρχικά, θυμίζει ο Εργκίν, ο κ. Ερντογάν έκανε δριμύτατη κριτική εναντίον του κατεστημένου, τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα, για το θέμα της Κύπρου, αλλά τώρα οι θέσεις του είναι πολύ κοντά μ' αυτές του κατεστημένου, εναντίον του οποίου πριν πέντε μήνες επιτίθετο.

    Ο Εργκίν συνεχίζει απαριθμώντας τρεις λόγους που μπορεί να έπαιξαν ρόλο σ' αυτή την αλλαγή:

    Οπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Ντενκτάς, οι απόψεις του Ερντογάν για το Κυπριακό είχαν αλλάξει από τη στιγμή που έλαβε όλες τις πληροφορίες για το τι ακριβώς ισχύει και λαμβάνει χώρα στο νησί.

    Η αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα σημάνει την άμεση απομάκρυνση 40.000 Τουρκοκυπρίων. Ο Ερντογάν υπολογίζει κάθε μικρή λεπτομέρεια του πολιτικού κόστους που θα έχει αυτή η εξέλιξη, τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του.

    Το 70% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος AKP δεν επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό με αντάλλαγμα την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.

    [20] ΒΟΛΕΪ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΤΑΚΗΣ ΦΛΩΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Λύθηκε η συνεργασία του ομοσπονδιακού προπονητή της γυναικείας ομάδας, Τάκη Φλώρου με την ΕΟΠΕ ο Θεσσαλονικιός προπονητής υπέβαλλε την παραίτησή του την οποία το προεδρείο της ΕΟΠΕ έκανε αποδεκτή. Η παραίτηση υπoβλήθηκε κατόπιν διαφωνίας στην εν γένει δομή λειτουργία και προγραμματισμό της Εθνικής Ομάδας Γυναικών.

    Το προεδρείο της Ομοσπονδίας με ανακοίνωση που εξέδωσε «αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Φλώρο για την μέχρι σήμερα συνεργασία και προσφορά του. Μετά τα ανωτέρω διακόπτεται και η συνεργασία με τον Β΄ προπονητή της εθνικής γυναικών κ. Στράντζαλη».

    [21] MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Aθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Θέμα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μιλώντας στην Ημερίδα της ΝΔ με θέμα: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004. Εθνική Υπόθεση» η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει ένα μεγάλο άλμα ώστε να προβληθούν στους αγώνες μηνύματα όπως η ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκεχειρία, ο πολιτισμός, ο διάλογος και η διεθνής συνεργασία.

    Η δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως το επίκεντρο των αγώνων της σύγχρονης Ελλάδας θα πρέπει να είναι οι πολίτες, μίλησε για τις υποδομές που έχουν γίνει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.

    Σχετικά με τις κινήσεις του Δήμου Αθηναίων είπε ότι παρουσίασε στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ολυμπιακής προετοιμασίας της πόλης των Αθηνών, διεκδίκησε πόρους για την πόλη, υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και προχώρησε σε παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της σύγχρονης Αθήνας.

    Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η ΝΔ θα είναι η προσεχής κυβέρνηση του τόπου και έθεσε το θέμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τη ΝΔ με στόχο τη μέγιστη δυαντή συμμετοχή του κοινού στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη σωστή μελέτη της μεταολυμπιακής χρήσης των ολυμπιακών έργων, τη βελτίωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολήθηκε με τους αγώνες και την αναζήτηση τρόπων προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

    [22] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Για θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μίλησε σήμερα σε ημερίδα της Ν.Δ. ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει ένα υψηλό ολυμπιακό φρόνημα του ελληνικού λαού, γιατί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας πρέπει να είναι ουσιαστικά εθελοντής, στρατευμένος στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και μέτοχος της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλωστε, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, η ολυμπιακή προετοιμασία που φτάνει στο τέλος της είναι το πιο εκτεταμένο, το πιο φιλόδοξο και το πιο συστηματικό πρόγραμμα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας και όχι μόνον της Αθήνας και των άλλων τεσσάρων Ολυμπιακών πόλεων και μάλιστα πραγματικού εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς", τόνισε αρχικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: "Πραγματοποιούμε την περίοδο αυτή μία τεράστια δημόσια επένδυση, που δεν έχει φυσικά λογική αν την εξετάσει κανείς υπό το πρίσμα των 15 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων, δικαιώνεται όμως ως αναπτυξιακή επιλογή αν σκεφτούμε ότι διαμορφώνουμε την εικόνα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές -και εντός και εκτός Βουλής- για τον ολυμπιακό προϋπολογισμό, για τις ολυμπιακές δανειοδοτήσεις, για την αξιοποίηση όλων αυτών των ολυμπιακών υποδομών, δεν είναι η στιγμή και η ώρα να αναφερθώ σε αυτά γιατί πρόσφατα είχα την ευκαιρία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του τελευταίου ολυμπιακού νομοσχεδίου να δώσω τις απαντήσεις της Κυβέρνησης.

    Εκείνο που με ενδιαφέρει όμως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναφερθώ στην οικονομική αξία αλλά στην ιστορική και συμβολική υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί δεν υπάρχει χώρα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει υπερσύγχρονα στάδια, υποδομές μεταφοράς, υποδομές φιλοξενίας. Αυτό θα συμβεί στο Πεκίνο, συνέβη στο Σίδνεϊ, θα συμβαίνει πάντα. Αρχαία Ολυμπία όμως διαθέτει μόνον η Ελλάδα. Τη δυνατότητα να οργανωθεί το αγώνισμα της Σφαιροβολίας στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας την προσφέρουν μόνον οι ελληνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Την αυθεντική μαραθώνια διαδρομή ανάμεσα στο Μαραθώνα και την Αθήνα τη διαθέτει μόνον η Ελλάδα. Το ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο, το διαθέτουμε μόνον εμείς".

    [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:56 UTC+2)

    Απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος έδωσε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η Θεσσαλονίκη δεν πήρε αυτό που της άξιζε από τα έργα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    «Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που κατακλύζεται καθημερινά από αρνητικά ρεκόρ που αντί να μειώνονται, προστίθενται ολοένα και περισσότερα. Δεν θα μπορούσα όμως ποτέ να φαντασθώ ότι θα τελείωναν τα γηπεδικά έργα της Θεσσαλονίκης πριν καν αρχίσουν αυτά, κάτι που σίγουρα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και συνέχισε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα αθλητισμού κ. Έξαρχου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας "καθησυχάζει" όσον αφορά τα Ολυμπιακά έργα της Θεσσαλονίκης λέγοντάς μας ότι τα ονομάσαμε "προπονητήρια" κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτελούν και τίποτε το σπουδαίο, αφού η απόφαση για ανακαίνισή τους, αποτελεί ένα άλλοθι προκειμένου να βοηθήσουμε τις ομάδες. Και μάλιστα τόνισε συμβουλευτικά ότι είναι ευκαιρία να πιέσουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης την πολιτεία γι' αυτά μια και διανύουμε προεκλογική περίοδο.

    Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο εξωφρενικό να βρίσκονται επικεφαλής του ελληνικού αθλητισμού άνθρωποι με τέτοια νοοτροπία και το κυριότερο τέτοιας νοημοσύνης που άλλα λένε την μία και άλλα την άλλη. Δηλαδή να μας χαϊδεύουν λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι Ολυμπιακή πόλη αφού θα φιλοξενήσει έστω και κάποιους ποδοσφαιρικούς αγώνες και από την άλλη να μας ρίχνουν στο καλάθι των αχρήστων σαν κάτι που έπαιξαν μαζί του, το βαρέθηκαν και στη συνέχεια το πέταξαν.

    Αν είναι να κάνετε έργα όπως αυτό το ημιτελές και γυμνό από κάθε πλευρά γήπεδο της Καλαμαριάς που μάλιστα λέτε ότι τελείωσαν τα έργα του, καλύτερα να μη μας κάνετε τίποτα και φυσικά να μην σας έχουμε και καμία υποχρέωση.

    Εδώ και μήνες περιμένει τη σκαπάνη το Χαριλάου για τον εξωραϊσμό του, αλλά κανείς δεν φιλοτιμείται να ενδιαφερθεί και χωρίς λόγο ο Αρης κατάντησε τσιγγάνος μέσα στην ίδια του την πόλη χωρίς αιτία.

    Τέλος όσον αφορά το γήπεδο του Ηρακλή αυτό είναι μια άλλη υπόθεση ή αν θέλετε καλύτερα άγνωστο θέμα, στον κ. γενικό που κατάφερε συν τοις άλλοις να διατηρήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό, όπου έκανε τις δηλώσεις του, ακέραιο χωρίς να πέσουν στο έδαφος οι κεραίες του που υποχρεώθηκαν να μεταδώσουν τέτοιες απόψεις".

    [24] ΣΚΟΜΠΟΕ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΓΚΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το παιχνίδι του Άρη με το Αιγάλεω έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Αρης σκέφτεται πλέον μόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι. Για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα μίλησε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του, Ολε Σκόμποε. Μεταξύ των άλλων μίλησε επίσης για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του, για την ήττα από την Χαλκηδόνα στο πλαίσιο της προηγούμενης αγωνιστικής, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με την προσφυγή του Γιώργου Καζαντζή.

    «Δεν είναι ευχάριστο πράγμα να μιλάει κάποιος για ήττα. Ακόμη και όταν χάνει κανείς, βλέπει θετικά στοιχεία. Δυστυχώς στο παιχνίδι με την Χαλκηδόνα δεν πήραμε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε», τόνισε ο κ. Σκόμποε, και συνέχισε: «Εχουμε την ανάλογη αυτοπεποίθηση για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Η ενδεκάδα που θα παρατάξω στον αγωνιστικό τομέα θα είναι η καλύτερη δυνατόν, όμως δεν μπορώ ακόμη να δώσω κάποια ονόματα».

    Ο Δανός τεχνικός επισήμανε ότι για να πάρει μια ομάδα κάποιο αποτέλεσμα, πρέπει να έχει πολύ καλή επίθεση και να σημειώσει γκολ. «Εχουμε πολύ δύσκολη αποστολή και στόχος μας είναι να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε. Μια ομάδα για να φθάσει να κερδίσει πρέπει να έχει καλή επίθεση».

    Ο τεχνικός της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ δεν θέλησε να αναφερθεί στην προσφυγή του Καζαντζή. «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα για τον Καζαντζή. Είναι δική του απόφαση και δεν μπορώ να κάνω τίποτε. Αλλά πολύ μιλήσαμε για έναν παίκτη που δεν παίζει στην ομάδα», σχολίασε ο κ. Σκόμποε.

    [25] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Βαρσοβία, 5 Δεκεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Τραύματα στη σπονδυλική στήλη υπέστη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, 25 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η κατάσταση του Μίλερ είναι σταθερή και υποβάλλεται σε σειρά ιατρικών εξετάσεων σε νοσοκομείο της πολωνικής πρωτεύουσας όπου θα πρέπει να παραμείνει για μια εβδομάδα, δήλωσαν οι θεράποντες γιατροί.

    Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [26] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Ρώμη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία ''πρέπει να έχει στο πλευρό της όλες τις πολιτισμένες χώρες'' στον αγώνα που κάνει ''κατά της τυφλής βίας''.

    ''Ακόμα μία φορά τρομοκράτες σκότωσαν με δειλό τρόπο συμπατριώτες τους. Εκφράζω ζωηρή συγκίνηση για τα αθώα θύματα της τρομοκρατικής βαρβαρότητας'' αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που ο Ιταλός πρωθυπουργός απέστειλε στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στη ρωσική κυβέρνηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    [27] ΜΠΑΡΟΣΟ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Παρίσι, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, υπό τον όρο ότι αυτό θα ανατικατασταθεί από ένα ''παρόμοιο μηχανισμό'', μεταδίδει το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

    ''Ακόμα και εάν το Σύμφωνο εξαφανιζόταν, θα έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα μηχανισμό με πολλές ομοιότητες'', δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός μιλώντας στη σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων του Οργανισμού Συνεργασίας και Αναπτύξεως (OOSA) στο Παρίσι.

    [28] Ο ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΕΙΚΕΡ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟ ΧΡΕΟΣ

    Ουάσιγκτον, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ ειδικό απεσταλμένο για το ιρακινό χρέος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Με χαρά ανακοινώνω ότι, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου για βοήθεια, διόρισα τον Τζέιμς Μπέικερ ειδικό απεσταλμένο μου για το ζήτημα του ιρακινού χρέους'', αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε δήλωσή του που διάβασε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο 73χρονος Μπέικερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από το 1989 ως το 1992.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΠΙΣΕΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Έκθεση ταπισερί της Νέλλης Αλαβίδη παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης την ερχόμενη Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου.

    Η Ταπισερί ανήκει στον κλάδο της σύγχρονης εξελιγμένης μορφής της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης "Decorative textil art" και, είναι εφαρμοσμένη διακοσμητική μοντέρνα και εικαστική τέχνη του χειροποίητου υφαντού του γνωστού παλαιού κλασικού χαλιού, κιλιμιού.

    Με βάση την κλασική ύφανση και με άλλα νέα τεχνικά μέσα, διαμορφώνεται, ανανεώνεται ο τρόπος έκφρασης, δημιουργούνται καινούριες προτάσεις.

    Πειραματισμός, προσπάθεια, εμπειρία και συνέπεια στις τεχνικές, ανανεώνουν, διαμορφώνουν την παραδοσιακή υφαντική σε μια ξεχωριστή σύγχρονη ζωντανή τέχνη. Είναι πάντρεμα του παραδοσιακού λαϊκού με έντονα σύγχρονα στοιχεία, τα οποία βγαίνουν μέσα από το παιχνίδι των πολλαπλών δοκιμών και με τη χρήση ποικίλων υλικών. Δημιουργεί εκφραστικές προεκτάσεις και παίρνει μία νέα εξελιγμένη μορφή.

    Μεγάλο ρόλο παίζει το ποιητικό σχήμα, η πρώτη ιδέα το οποίο ξεκινάει από ένα πολύ μικρό πρόχειρο σκίτσο. Στη συνέχεια γίνεται λεπτομερή ανάλυση μορφής. Η δουλειά ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις: ιδέα - σκίτσο στο χαρτί, οργάνωση προετοιμασία επεξεργασία υλικού και εκτέλεση ύφανση του έργου σε καμβά και με την τεχνική του κολάζ.

    Η Νέλλη Αλαβίδη σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γεωργίας στο Τμήμα Ζωγραφικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως καθηγήτρια ζωγραφικής. Συμμετείχε στην Έκθεση Ζωγραφικής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 97. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και στην Πανελλήνια Περιοδεύουσα Έκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνικών Παλιννοστούντων που οργάνωσε η ΕΡΤ3 και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Έχει συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με έργα μικρών διαστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Σταυρούπολης.

    H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 22 Δεκεμβρίου.

    [30] ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Κλειστό για το κοινό θα παραμείνει από τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, έως και τον Ιανουάριο του 2004 το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, λόγω εργασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    [31] "ΤΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ" ΤΟΥ Π.ΖΙΣΚΙΝΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (14:04 UTC+2)

    «Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ, με τον Κώστα Γακίδη, σε σκηνοθεσία του Πάνου Χαρίτογλου, παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Νέου Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5) από τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2003 και κάθε Δευτέρα, στις 21.30.

    Η παράσταση σχοινοβατεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στην αλήθεια και το ψέμα, στο μεγαλείο και την παρακμή, στον θρίαμβο και την αποτυχία, στην αγάπη και το μίσος, στον έρωτα και την φαντασίωση. Πρόκειται για μία απελπισμένη κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην μοναξιά την αποξένωση και την κοινωνική απομόνωση.

    Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    «Το Κοντραμπάσο» ανέβηκε πρώτη φορά με τον Κώστα Γακίδη στις 12 Μαρτίου του 2000 σε συμπαραγωγή του «Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» και του «Νέου Θεατρικού Εργαστηριού Θεσσαλονίκης» στο θέατρο «Άνετον». Στις 20 Οκτωβρίου του 2000 «Το Κοντραμπάσο» μετακόμισε στο θέατρο «Αυλαία» και λίγο αργότερα στο θεατράκι του «Μύλου» για λίγες παραστάσεις, κλείνοντας έτσι τον κύκλο αυτής της περιόδου.

    Αφορμή γι αυτόν τον δεύτερο κύκλο του έργου του Ζίσκιντ ήταν μια σειρά προσκλήσεων που δέχθηκε ο Κώστας Γακίδης για συμμετοχή σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης με αποκορύφωμα το φεστιβάλ του Wroclaw της Πολωνίας, όπου για ένα τριήμερο επτά ηθοποιοί απ' όλη την Ευρώπη παρουσίασαν τον δικό τους Κοντραμπασίστα.

    Έτσι κι αλλιώς όμως η επαναφορά της παράστασης ήταν μοιραία τόσο για τον ηθοποιό που δεν είχε κλείσει τους λογαριασμούς του με τον ήρωα όσο και για ένα κοινό που είχε πληροφορηθεί την ποιότητα της παράστασης και δεν είχε προλάβει να την απολαύσει.

    Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Χαρίτογλου, τα σκηνικά του Θάνου Καρώνη, η μουσική διδασκαλία του Γιώργου Γραλιστα, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ελένη Κόντου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 και 10 ευρώ.

    ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ

    Γεννήθηκε το 1949, στο Άμπαχ της Γερμανίας, κοντά στην λίμνη Στάρνμπεργκ όπου και έμεινε μέχρι το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών. Σπούδασε ιστορία στα πανεπιστήμια του Μονάχου και του Aix-en-Provence, στη Γαλλία. Έχει γράψει σύντομα διηγήματα και συνεργάζεται με πολλά έντυπα σαν δημοσιογράφος. Το 1984 δημοσιεύεται από τον εκδοτικό οίκο Diogenes, ο μονόπρακτος μονόλογος «Το Κοντραμπάσο». Το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία και παίζεται πολύ συχνά στα Γερμανικά θέατρα.

    Το 1985 δημοσιεύεται το μυθιστόρημα του «Το άρωμα» που γίνεται παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες εκδόσεις, το 1987 «Το περιστέρι» που έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, το 1991 «Το καλοκαίρι του κ.Ζομερ» και το 1995 οι «Τρεις παλιές ιστορίες»

    Ο Ζίσκιντ γράφει, επίσης, σενάρια για τον κινηματογράφο μαζί με τον Χέλμουντ Ντηλ.

    [32] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (12:38 UTC+2)

    Την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για Παιδιά θα διοργανώσει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης.

    Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του μουσείου Στις 14 Δεκεμβρίου, στις 11.00 π.μ. και θα περιλαμβάνει τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τα ίδια τα παιδιά. Τα στολίδια του δέντρου είναι κατασκευασμένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στο Τελλόγλειο.

    Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, χριστουγεννιάτικα γλυκά και μικρο-αντικείμενα από το Πωλητήριο του Τελλογλείου θα διατίθενται στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, που διοργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα. Τα έσοδα από το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS.

    Η γιορτή θα κλείσει με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τις χορωδίες του Εργαστηρίου Μουσικού Αυτοσχεδιασμού του Τελλογλείου και των Εκπαιδευτήριων Κοραής.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ AMORES ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2003 (12:26 UTC+2)

    Μουσική παράσταση με τη συμμετοχή του σχήματος κρουστών Amores από τη Βαλένθια της Ισπανίας διοργανώνει σήμερα στις 21.00 στο χώρο του Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30), ο Ελληνοϊσπανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Ισπανίας.

    Παράλληλα με τη μουσική παράσταση, συνεχίζεται η έκθεση αντιγράφων διάσημων πινάκων ζωγραφικής του Μουσείου Πράδο στους χώρους της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

    Το σχήμα Κρουστών Amores αποτελείται από τέσσερις μουσικούς με επικεφαλής τον Jesus Salvador "Chapi", έναν από τους πλέον διάσημους και καταξιωμένους παγκοσμίως δημιουργούς στο χώρο των κρουστών μουσικών οργάνων. Οι μουσικές παραστάσεις του σχήματος εμπνέονται από τις κλασσικές ισπανικές παραδοσιακές φόρμες με ποικίλες επιρροές από σύγχρονους δημιουργούς όπως ο De Mey, o Peck και ο Cosentino, αλλά ακόμη και από κλασσικούς της παγκόσμιας μουσικής όπως ο Μπαχ.

    Το συγκρότημα έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά σχήματα στο είδος τους, ενώ το από το 2001 μέχρι σήμερα τους απονέμεται κάθε έτος το Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής στην Ισπανία, και το 2002 τους απενεμήθη το Βραβείο Σκηνικής Παρουσίας.

    Στη μοναδική παράστασή τους στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις τελευταίες τους μουσικές παραστάσεις Tinajas και Confluencias στην οποία θα περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα τους έργα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 December 2003 - 19:13:53 UTC