Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΕΠΕΥΦΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΑΝΤΑΜ
  • [02] ΨΗΦΙΣΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [04] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
  • [05] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΙΧ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [10] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ VODAFONE ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΦΟΝ
  • [11] Ο ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [12] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [13] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑ
  • [14] ΟΤΕ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ADSL
  • [15] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [16] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ
  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Ο ΑΛΙ ΕΡΕΛ
  • [19] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΩΝ Ο ΠΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [22] Ο Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ
  • [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΧΑΡΛΑΝΤ
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ...ΕΞΑΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [25] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [26] ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΘΕ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [27] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [28] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [29] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [30] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΝΟΤΤΙ "Ο ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ
  • [31] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΥ "ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ - ΑΠΟ ΤΟΝ

  • [01] ΜΕ ΕΠΕΥΦΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 14 Δεκεμβρίου 2003 (15:07 UTC+2)

    «Κυρίες και κύριοι τον πιάσαμε». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στη Βαγδάτη, την είδηση για τη σύλληψη του εκδιωχθέντα ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους.

    Μετά από οχτώ και πλέον μήνες αναζήτησης και «κυνηγητού» οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να συλλάβουν τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο από την Ουάσιγκτον, θέτοντας σε άλλη ουσιαστικά βάση τις εξελίξεις στο Ιράκ, όπου οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό.

    Ο τέως ιρακινός ηγέτης συνελήφθη αργά χθες το βράδυ, σε ένα κελάρι αγροκτήματος, στην πόλη αλ Ντάουαρ, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία "Ερυθρά Αυγή".

    Οπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο αμερικανός στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 600 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της 4ης μεραρχίας Πεζικού, οι οποίοι δεν χρειάστηκε, ωστόσο, να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για τη σύλληψη του πρώην "ισχυρού" άνδρα του Ιράκ, αφού ο τελευταίος ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός και συνεργάσιμος και δεν έκανε χρήση των όπλων που έφερε πάνω του.

    «Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός» είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Σάντσες, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ο Σαντάμ υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του, ενώ νωρίτερα υποβλήθηκε και σε τεστ DNA, προκειμένου να μην υπάρχει καμια αμφιβολία για την ταυτότητά του.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκαν σε βίντεο εικόνες του ιρακινού ηγέτη να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, φανερά καταπονημένο και έχοντας μακριά γενειάδα.

    Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, αλλά και σε πολλές άλλες ιρακινές πόλεις, οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να πανηγυρίσουν τη σύλληψη του πρώην ηγέτη τους και του άνδρα που έβαλε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προσωπική του "σφραγίδα" στη σύγχρονη ιστορία του Ιράκ.

    Ποια είναι, όμως, η διαδρομή του Σαντάμ Χουσεΐν;

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937, στην πόλη Τικρίτ του βορείου Ιράκ. Ο Σαντάμ μεγάλωσε στο χωριό Αούτζα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες, αλλά ο ίδιος, εμπνευσμένος από τον θείο του Χαϊραλά Τουλφάχ, αξιωματικό του ιρακινού στρατού και υπέρμαχος της αραβικής ενότητας, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την πολιτική.

    Εντάχθηκε στο κόμμα Μπάαθ σε ηλικία 19 ετών και έβαλε την προσωπική του «σφραγίδα» τρία χρόνια αργότερα, το 1959, όταν έλαβε μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του τότε ιρακινού πρωθυπουργού, Αμπντούλ Καρίμ Κάσιμ. Ο Σαντάμ τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας, αλλά κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τη Συρία και μετέπειτα την Αίγυπτο.

    Το 1968 έλαβε μέρος στην εξέγερση που έφερε τελικά το Μπάαθ στην εξουσία υπό τον στρατηγό Αχμεντ Χάσαν Μπακρ. Κατάφερε να αναρριχηθεί στη θέση του αντιπροέδρου, θέση από την οποία δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο μυστικών αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν ως αποστολή να απομακρύνουν τους αντιφρονούντες. Εντεκα χρόνια μετά, ο Σαντάμ ανέλαβε τα «ηνία» του Ιράκ, αποκτώντας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του πιστούς συντρόφους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

    Στις αρχές της δεκαετίας του '80 κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα προκειμένου να καταπνίξει μια κουρδική εξέγερση στο βόρειο Ιράκ, ενώ το 1980 οδήγησε τη χώρα του σε πολεμική σύγκρουση με το γειτονικό Ιράν, που έμελλε να διαρκέσει οχτώ ολόκληρα χρόνια.

    Τον Αύγουστο του 1990 εισέβαλε στο Κουβέιτ, ανακηρύσσοντάς το ως τη 19η επαρχία του Ιράκ, γεγονός που οδήγησε στη «μητέρα των μαχών», τον Πόλεμο του Κόλπου, όπου γνώρισε την ήττα από τις αμερικανικές δυνάμεις. Κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και συνέχισε να ηγείται του Ιράκ έως την εκδίωξή του, τον περασμένο Απρίλιο.

    [02] ΨΗΦΙΣΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε σήμερα τη δήλωση που του αποδόθηκε και σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποία θα κερδίσουν στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική του, δεν θα τους δώσει την ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την άσκηση του ''εκλογικού του δικαιώματος'' σε ''εκλογικό κέντρο'' στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο κ. Ντενκτάς διευκρίνισε πως, όταν κάποιοι τον είχαν ερωτήσει για το θέμα αυτό, ο ίδιος τούς εξήγησε τις πρόνοιες του ''συντάγματος'' του ψευδοκράτους, το οποίο αναφέρει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει ''την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' σε ηγέτη κόμματος, ανεξαρτήτως του εάν το κόμμα αυτό έρθει πρώτο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2003 (10:00 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία για το σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ τόνισε ότι ''έχουμε θεσμούς που λειτουργούν. Δεν υπάρχει δράμα ή κρίση με `Κ` κεφαλαίο. Σας υπενθυμίζω ότι η ιστορία της Ευρώπης δεν είναι ένα μακρύ, ειρηνικό ποτάμι. Είναι μιά ιστορία κρίσεων που ξεπεράστηκαν. Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι πάντα ξεπερνούσαμε αυτές τις κρίσεις. Γιατί να είναι διαφορετικά τώρα;''

    Παράλληλα, ο κ. Σιράκ εξέφρασε την ελπίδα να δει μια μικρότερη ομάδα

    χωρών να συνεργάζεται όλο και πιο στενά, αφού όπως υποστήριξε, μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει μια προωθητική ισχύ, ένα παράδειγμα που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει ταχύτερα, ευρύτερα και καλύτερα.       

    Από την πλευρά του ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόνισε ότι οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως είπε, η μία υπερασπίζεται τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή υπόθεση και η άλλη δίνει υπερασπίζεσαι τα εθνικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της Γηραιάς Ηπείρου. Πάντως, όπως τόνισε, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο ορατό μέλλον, τότε θα υπάρξει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

    Επισημαίνεται ότι Γαλλία και Γερμανία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για ένα νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, απηύθυναν προειδοποίηση ότι θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες μέλη, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

    Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την Ιταλία τον Ιανουάριο, δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις και θα προτείνει λύσεις για την άρση του αδιεξόδου στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής, τον προσεχή Μάρτιο

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος μαζί με την Πολωνία μπλοκάρισε τη συμφωνία, λόγω της άρνησής του στο νέο σύστημα ψηφοφορίας που προτείνεται στο ευρωπαικό σύνταγμα, τόνισε ότι 'η διακυβερνητική διάσκεψη δεν τελείωσε ''.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πολωνός πρωθυπουργός, Λέτσεκ Μίλερ, επισημαίνοντας ότι ''ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια θα προσεγγίσει λύσεις αποδεκτές από όλους μας, δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πίσω μας υπάρχει ένα τεράστιο έργο''.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μια προσπάθεια να διαγράψει την εικόνα, τόνισε, κατά το τηλεγράφημα, ότι ''βλέπετε το μπουκάλι μισοάδειο, αλλά εγώ το βλέπω μισογεμάτο''.

    Όπως πρόσθεσε, τουλάχιστον 82 σημεία διευθετήθηκαν, μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε σε άλλα θέματα που υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, όπως η σύνθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, εξέφρασε την απογοήτευσή του, τονίζοντας ότι ''νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε άλλες 24 ώρες και είμαι λίγο έκπληκτος που η ιταλική προεδρία δεν το έκανε''.

    Μια πλήρης αποτυχία ήταν κατά τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών, Λουί Μισέλ η σύνοδος, την οποία όπως τόνισε ήθελαν δύο-τρεις χώρες.

    [04] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2003 (10:15 UTC+2)

    Ο Ανδρέας Αθενς είναι ο πρόεδρος του ΣΑΕ με 463 ψήφους έναντι του συνυποψηφίου του Πασχάλη Παπαχρηστόπουλου, ο οποίος έλαβε 174 ψήφους, όπως προκύπτει απο τα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ για την ανάδειξη του προεδρείου και των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών.

    Αναπληρωτής πρόεδρος αναδείχθηκε ο Στέφανος Ταμβάκης με 407 ψήφους, έναντι 166 του Βασίλη Φθενάκη και 65 του Μανώλη Κοράκη, και Ταμίας ο Κωνσταντίνος Γεωργανάς με 490 ψήφους. Για τη θέση γραμματέα η Ολγα Σαραντοπούλου έλαβε την πρώτη θέση με 253 ψήφους, η Ελένη Κωνσταντινίδου έλαβε 192, η Ηλίας Ράλλης 189, ο Σπύρος Γαρυφάλλης 132, ο Αλέξανδρος Ζιούλης 126, ο Θεόδωρος Λαλιώτης 118 και ο Γιώργος Ηλιάδης 115, ο Γιώργος Βουτιρίτσας 97, ο Ιωάννης Διαμαντίδης 78, ο Δημήτρης Κουφογιώργας, η Ευδοξία Πάντα και ο Αθανάσιος Παπανικολάου έλαβαν από 67 ψήφους, ο Μενέλαος Τζέλιος 66 και ο Νικόλαος Ζαχαριάδης 47.

    Για τη θέση αντιπροέδρου, Συντονιστή της Περιφέρειας Αμερικής ο Χρήστος Τομαράς ήρθε πρώτος με 142 ψήφους έναντι 108 του Τσαρλς Μαραγκουδάκη. Συντονιστής της Περιφέρειας Ευρώπης αναδείχθηκε ο Αγαθάγγελος Ασλανίδης με 97 ψήφους έναντι 73 του Γιώργου Παπαδόπουλου και 55 του Κωνσταντίνου Δημητρίου. Συντονιστής της Περιφέρειας Ωκεανίας αναδείχθηκε ο Κώστας Βερτζαγιάς με 90 ψήφους, Ασίας - Αφρικής ο Βασίλης Μαγδαληνός με 73 ψήφους, ενώ Αντιπρόεδρος ΣΑΕ για θέματα αποδήμων Κυπρίων αναδείχθηκε ο Χάρης Σοφοκλείδης με 20 ψήφους.

    Για την ανάδειξη των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Αμερικής έλαβαν: ο Κώστας Καρεκλάς 69 ψήφους, ο Ανδρέας Κομοδρόμος 61, ο Παναγιώτης Σταυριανίδης 60, ο Φάνης Οικονομίδης 59, ο Τζέιμς Ανας 54, η Ελένη Κεβγκας 53, ο Αθανάσιος Φούσιας 51, η Στέλλα Κοκολη 47, ο Εδουάρδος Καραβιας 33, η Αλίκη Αντριους 28, ο Θωμάς Σωτηρόπουλος 24, ο Κωνσταντίνος Κατσώνης 21, ο Νικόλαος Βερβενιώτης 18 και ο Γιώργος Τσουλφάς 14.

    Για την ανάδειξη μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Ευρώπης έλαβαν: ο Δημήτρης Ασλανίδης 65 ψήφους, ο Κομνηνός Χαϊδευτός 58, η Αθανασία Σίσκου 56, ο Γιώργος Αμαραντίδης 52, ο Βλαδίμηρος Καϊσεβ 41, ο Χρήστος Πρασσάς 39, ο Αστέριος Μπρατάνης 37, ο Κυριάκος Ιορδανίδης 31, ο Βασίλειος Βούλγαρης 30, ο Μάριος Μηναϊδης 26, η Νάντια Τσαπνη 26, ο Γιάννης Επιτροπάκης 24, ο Αλέξανδρος Μητακάκης - Μπαλικσής 21, ο Νικόλαος Κορογιαννάκης και ο Δημήτρης Σμεράιδος από 20, ο Αντώνης Μηλίτσης 19, ο Γιώργος Ξανθουδάκης 18, η Αγγέλα Μικαλο - Τζορνταν 10, η Αντωνία Σωτηρίου - Συκαλια 8 και Μιχάλης Νάτσιος 7.

    Για τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Ωκεανίας έλαβαν: η Τζένη Κρασοπουλάκη 39 ψήφους, ο Γιάννης Καλοκαιρινός 32, ο Θεοφάνης Μαρας 26, ο Γιώργος Αγγελόπουλος 21, ο Κώστας Μπίρης 19, ο Αθανάσιος Τουχαντάρης 15, ο Νικόλαος Κατρης 11, ο Ιωάννης Βελλας και η Κατερίνα Ρεκλείτη από 9, ο Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος και η Μαρία Πιέρου από 8, η Φωτεινή Ζιβαντίνοβιτς 5 και ο Μιχάλης Καζάν 3.

    Για την ανάδειξη μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας Ασίας - Αφρικής έλαβαν: ο Παύλος Θεοδωρίδης 35 ψήφους, η Μαρία Δραγατάκη 31, ο Μιχαήλ Αρσλανίδης 25, ο Παναγιώτης Μανίκας 15 (με κλήρωση), ο Ζωή Δανιήλ - Κροκιδα 15, ο Χαράλαμπος Γκουβέλης 10 και ο Αντώνης Παναγιώτου 2.

    [05] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    «Είναι ώρα πλέον να ενισχυθούν οι εξελίξεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης του λαού του Ιράκ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τη σημερινή σύλληψη του Σάνταμ Χουσέιν, που όπως προσθέτει, δίνει τέλος σε μια ιστορία που ταλαιπώρησε και το λαό του Ιράκ και όλο τον κόσμο.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, βιώνουν μια πραγματικότητα, για την οποία υπεύθυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με την ανεργία, την ακρίβεια, την υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας και τη διεύρυνση της φτώχιας. Γι΄ αυτά τα ζητήματα καλείται να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στις επικριτικές δηλώσεις για τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    [07] ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΙΧ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Πυρκαγιά σε ένα σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο και σε τέσσερις σταθμευμένες μοτοσικλέτες έβαλαν σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι στην περιοχή της Τούμπας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

    Η φωτιά σβήστηκε άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία ενεργεί προανάκριση.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    «Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται σήμερα να υιοθετεί το μοντέλο της πορτογαλικής Δεξιάς. Κάποιος πρέπει να του θυμίσει όμως ότι αυτό το μοντέλο έχει ήδη οδηγήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε περικοπή των κοινωνικών παροχών, σε λιτότητα για τους εργαζόμενους και το λαό. Εξάλλου αυτό το παραδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Καθημερινή».

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:12 UTC+2)

    «Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη αποτύχει να διαμορφώσουν ένα δημοκρατικό σχέδιο συνταγματικής συνθήκης που να εγγυάται τα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες των ευρωπαίων και που να είναι ανοιχτό στα αιτήματα και τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές για τις οποίες αγωνίζονται οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα» Αυτό τόνισε ο Ν. Χοντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών σε πολιτική συγκέντρωση στην Αγία Βαρβάρα.

    «Με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα καθιερώνούν τον νεοφιλελευθερισμό ως αιώνιο μοντέλο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιορίζουν τη συζήτηση μόνο σε ορισμένες θεσμικές ρυθμίσεις, σε ένα αγώνα εξουσίας μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών» πρόσθεσε.

    Επισήμανε δε πως «το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να βρουν λύση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και στον αριθμό των ψήφων κάθε χώρας δεν τους εμπόδισε να «κλειδώσουν» την όποια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν σε μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα απέναντι στους μετανάστες. Οικοδομούν, έτσι, μια Ευρώπη-φρούριο και πρόθυμο συνεργάτη στα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

    Ο κ. Χουντής υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να αλλάξει ριζικά τη σημερινή της πορεία η Ευρώπη, «προκειμένου να μετατραπεί σε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και να προχωρήσει με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να κατοχυρώνονται και μέσα από ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα».

    «Για μια τέτοια Ευρώπη αγωνίζεται ο ΣΥΝ και η Ριζοσπαστική Αριστερά και ενώνει τις προσπάθειές της με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα των ευρωπαίων πολιτών» κατέληξε.

    [10] ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ VODAFONE ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΦΟΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (11:38 UTC+2)

    Στο διάστημα από την Τετάρτη έως και την 22η Ιανουαρίου του 2004, ορίστηκε η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς της Vodafone Plc, για το υπολειπόμενο ποσοστό των μετοχών της Vodafone - Panafon, μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η Vodafone Plc, προσφέρεται να καταβάλει 6,18 ευρώ για κάθε μία μετοχή της δημόσιας πρότασης, ενώ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το προσφερόμενο τίμημα είναι οριστικό και δεν θα αυξηθεί.

    H δημόσια πρόταση, αφορά το σύνολο των μετοχών, τις οποίες δεν κατείχε άμεσα ή έμμεσα ο προτείνων κατά την 1η Δεκεμβρίου του 2003, δηλαδή 136.944.800 μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 25,205% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Vodafone - Panafon.

    Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα από τις 3 έως και τις 11 Δεκεμβρίου του 2003, η Vodafone Plc αγόρασε 44.317.870 μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε τιμή που δεν ξεπέρασε τα 6,18 ευρώ ανά μετοχή.

    Ετσι, η άμεση και έμμεση συμμετοχή της Vodafone Plc στην εταιρία αυξήθηκε από 74,795% την 1η Δεκεμβρίου 2003 σε 82,951% την 11η Δεκεμβρίου 2003. Ο προτείνων θα συνεχίσει να αγοράζει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής σε τιμή που δεν θα υπερβεί τα 6,18 ευρώ ανά μετοχή.

    Υπό την παραδοχή ότι ο προτείνων θα κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό ίσο προς ή μεγαλύτερο του 95% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας, ως αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης, ο προτείνων προτίθεται να επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Επισημαίνεται ότι από τις 16 Δεκεμβρίου του 2003, οι κάτοχοι μετοχών μπορούν να ζητούν και λαμβάνουν αντίγραφα του πληροφοριακού δελτίου από όλα τα υποκαταστήματα της Alpha Τράπεζα A.E. (στο εξής η 'Alpha Τράπεζα') στην Ελλάδα. Επίσης, οι μέτοχοι μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα του Πληροφοριακού Δελτίου από την ακόλουθη ιστοσελίδα: (www.alpha.gr)

    Μέτοχοι που επιθυμούν διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους ή τους τρόπους αποδοχής της δημόσιας πρότασης ή που επιθυμούν βοήθεια για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης αποδοχής, θα πρέπει να τηλεφωνούν στην δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για τους μετόχους στον αριθμό τηλεφώνου 800 11 61 600 μεταξύ 9:00 π.μ. και 5:00 μ.μ., από Δευτέρα έως και Παρασκευή, καθ? όλη τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής (όπως αυτός ο όρος ερμηνεύεται κατωτέρω).

    [11] Ο ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (11:25 UTC+2)

    Τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, παρουσιάζει αύριο στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

    Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις στελεχών του υπουργείου για τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού συστήματος. Την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, διοργανώνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

    Παράλληλα, στη διοργάνωση συμμετέχουν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς, καθώς επίσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

    Συντονιστές θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς και ο συγγραφέας Χρήστος Μελάς. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων

    [12] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Από αύριο θα αποστέλλονται στους φορολογούμενους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,

    τα έντυπα των δηλώσεων και των αναλυτικών οδηγιών για τη συμπλήρωσή τους.

    Η υποβολή των δηλώσεων στις εφορίες θα ξεκινήσει από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, που θα κληθούν να προσέλθουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. από την 1η ως και τις 15 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η υποβολή δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, στο διάστημα από τις 4 Μαϊου έως και την 1η Ιουνίου.

    [13] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (10:58 UTC+2)

    Τρίωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνει στις 18 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, το τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενημέρωση των επενδυτών και την προαγωγή της χρηματιστηριακής παιδείας.

    Η συμμετοχή των επενδυτών στο σεμινάριο είναι δωρεάν, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Τα θέματα που θα αναλυθούν στο σεμινάριο από εξειδικευμένους αναλυτές είναι τα εξής:

    -Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου.

    -Ο τρόπος διενέργειας των συναλλαγών.

    -Οι υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες και τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων τους.

    -Οι υποχρεώσεις των ΑΧΕ, ΕΠΕΥ και ΑΕΛΔΕ προς τους πελάτες τους.

    -Οι προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο ΧΑ και τις ευθύνες των αναδόχων.

    -Τα εταιρικά γεγονότα στα οποία καλείται ο μέτοχος να δώσει έγκριση.

    -Η σημασία των θεμελιωδών μεγεθών στην αξιολόγηση μιας εταιρίας.

    -Το margin account (περιθώριο ασφάλισης) και το short selling (ανοικτές πωλήσεις).

    -Η μέθοδος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος και τη διαδικασία διενέργειας συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος.

    -Τα εταιρικά ομόλογα.

    -Η εταιρική διακυβέρνηση.

    -Θέματα τεχνικής ανάλυσης κλπ.

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10) και ώρες 15.00 μ.μ. - 18.00 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλέφωνα 800 11 56789, 210 33.66.222 και 210 33.66.207, ώρες 10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ., από Δευτέρα έως Παρασκευή προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές στην ηλεκτρονική διεύθυνση helpdesk@ase.gr.

    Σεμινάρια στην Αθήνα θα διεξάγονται δύο φορές το μήνα, και ώρες από 15.00 μ.μ. έως 18.00 μ.μ., στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10). Το πρόγραμμα των τρίωρων εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς τους επενδυτές στην Αθήνα και την περιφέρεια, για την περίοδο Δεκεμβρίου 2003 - Φεβρουαρίου 2004, θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΧΑ (www.ase.gr)._

    [14] ΟΤΕ:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ADSL

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (10:48 UTC+2)

    Από την Πέμπτη τίθενται σε ισχύ οι νέες μειωμένες τιμές του ΟΤΕ για ADSL πρόσβαση, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πελατοκεντρικής τιμολογιακής του πολιτικής.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη λιανική διάθεση, το τέλος ενεργοποίησης διαμορφώνεται στα 34,99 ευρώ και μειώνεται κατά 30% από το ισχύον τιμολόγιo, ενώ κατά 10% μειώνεται το τέλος εγκατάστασης.

    Παράλληλα, μειώνεται δραστικά το μηνιαίο τέλος έως και 15%, ενώ σημειώνεται ότι η έκπτωση στη χονδρική διάθεση, κλιμακώνεται από 11% έως και 26%.

    Η ζήτηση της τεχνολογίας ADSL μετά από περίπου έξι μήνες διάθεσης, όπως δήλωσε σχετικά η γενική διευθύντρια εταιρικών και οικιακών πελατών του ΟΤΕ, Σούλα Έβανς, είναι συνεχώς αυξανόμενη και μέχρι σήμερα και έχουν ενεργοποιηθεί ήδη 7.000 περίπου συνδέσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε η ίδια, ο ΟΤΕ με την πολιτική του συμβάλλει ενεργά στην αύξηση της διείσδυσης του γρήγορου Internet, ενώ ήδη προετοιμάζει για το 2004 την εισαγωγή νέων καινοτόμων πακέτων με δυνατότητα εγκατάστασης ADSL από τους ίδιους τους πελάτες

    [15] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στα Κατεχόμενα.

    Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων και με πηγή πληροφόρησης το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ταλάτ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προηγείται με ποσοστό που αγγίζει το 39%, έναντι ποσοστού 33% του Κόμματος της Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερόγλου.

    Στην τρίτη θέση ισοψηφούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και το κόμμα του Μουσταφά Ακκιντζί με ποσοστό 12%.

    [16] Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ

    Βουκουρέστι, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου, χαιρέτισε τη σύλληψη του εκδιωχθέντα ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς.

    Ο ρουμάνος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα καταστεί πλέον δυνατός ο σχηματισμός μιας διοίκησης στο Ιράκ που θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας δημοκρατικής κοινωνίας. «Η παρουσία του φαντάσματος του Σαντάμ εμπόδιζε έως τώρα τις δημιουργικές δυνάμεις του Ιράκ να ενώσουν δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλιέσκου.

    Συνέκρινε δε τη σύλληψη του Σαντάμ με την εκτέλεση του Νικολάι Τσαουσέσκου, στις 25 Δεκεμβρίου του 1989, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως η κατάσταση στο Ιράκ θα ομαλοποιηθεί και δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι ''βουλευτικές εκλογές'' που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα.

    Από νωρίς το πρωί εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανισμών, τόσο από την ηλεκτρονική όσο και από την έντυπη δημοσιογραφία από διάφορα μέρη του κόσμου, κατέκλυσαν τα ''εκλογικά κέντρα'' και ειδικότερα αυτά στα οποία Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί θα έριχναν την ''ψήφο'' τους.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κατέθεσε την ''ψήφο'' του στο λεγόμενο εκλογικό κέντρο των ''δικαστηρίων'' στην κατεχόμενη Λευκωσία. Δεκάδες δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και φωτογράφοι κατέκλυσαν το χώρο, προκειμένου να πάρουν δήλωση από τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Εκτός από ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, στα κατεχόμενα βρέθηκαν και τηλεοπτικά συνεργεία από την Τουρκία, την Ελλάδα, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Ο ΑΛΙ ΕΡΕΛ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2003 (15:22 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι τα κόμματα της "αντιπολίτευσης" θα κερδίσουν τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, παρουσιάστηκε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Ερέλ.

    ''Είναι βασικά ειρωνεία ότι οι μη διεθνώς αναγνωρισμένες βουλευτικές εκλογές μας είναι τόσο σημαντικές'', ανέφερε σε δηλώσεις μετά από την εξάσκηση του ''εκλογικού του δικαιώματος'' στην κατεχόμενη Λευκωσία ο κ. Ερέλ και πρόσθεσε: ''Τα αποτελέσματα των εκλογών μας θα επηρεάσουν τις ζωές όλων των Κυπρίων, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Με επικρίσεις κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξάσκησε το ''εκλογικό του δικαίωμα'' ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, όπου διεξάγονται από τις 8:00 σήμερα το πρωί οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ''δεν έχουμε διαφανείς και δίκαιες εκλογές'' και κατήγγειλε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι έδρασε ως ''κομματικός ηγέτης'' με τις πράξεις του τις τελευταίες ημέρες και κυρίως με την ομιλία του στη συγκέντρωση του υιού του και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και σε πολιτικές δηλώσεις που έκανε χθες το απόγευμα στον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ''Μπαϊράκ'', κατά παράβαση του σχετικού ''νόμου'' του ψευδοκράτους.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΩΝ Ο ΠΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Μετά το «παρών» που είπε στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός φώναξε «παρών» και στην Ελλάδα για τη μάχη του τίτλου. Πέντε μέρες μετά την μεγάλη νίκη στο Αίμπροξ Παρκ της Γλασκώβης επί της Ρέιντζερς και την πρόκριση στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το «τριφύλλι» κέρδισε την Προοδευτική με 3-1 στη «Λεωφόρο», αποδίδοντας κατά διαστήματα σπουδαίο ποδόσφαιρο.

    Οι "πράσινοι" παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν με ορισμένες απουσίες δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση της ομάδας του Κορυδαλλού και να πάρουν έτσι άτυπη ρεβάνς για την περυσινή αναπάντεχη εντός έδρας ήττα με 1-0. Επιπλέον ο τεχνικός των γηπεδούχων Γιτζάκ Σουμ έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για ορισμένους παίκτες του, που δεν ανήκουν στις πρώτες του επιλογές, όπως επί παραδείγματος οι Βλάοβιτς και Σαπάνης. Οι εν λόγω ποδοσφαιριστές συνόδευσαν τις σημερινές τους καλές αποδόσεις και με γκολ.

    Ο Κροάτης ποδοσφαιριστής μόλις στο 15' με άπιαστη κεφαλιά έκανε το 1-0 με το δεύτερο γκολ του στο πρωτάθλημα. Η Προοδευτική μπορεί να ισοφάρισε σχετικά γρήγορα, στο 30' με κεφαλιά του Πουλόπουλου, αλλά ο Παναθηναϊκός έδειξε αμέσως ποιο είναι το αφεντικό στον αγωνιστικό χώρο. Τρία λεπτά μετά την ισοφάριση, ο Σαπάνης έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ και δυο λεπτά πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου ο Κωνσταντίνου, επιβεβαίωσε εκ νέου την περίοδο φόρμας που διανύει κάνοντας τρία τα γκολ των πρασίνων.

    Μετά την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι κατέβασαν στροφές στη μηχανή τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν ευκαιρίες για άλλα γκολ. Στο 48' ο Βλάοβιτς έχασε ευκαιρία για το δεύτερο προσωπικό του γκολ, όπως και ο Κωνσταντίνου στο 72'.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεϊταρίδης τραυματίστηκε στο 11' και χρειάστηκε να αντικατασταθεί από τον Μικάελσεν.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε το Περιστέρι, που επικράτησε στο κλειστό της Τζον Κένεντι δύσκολα του ΠΑΟΚ με 81-77, σε αγώνα για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ.

    Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο σε όλη του τη διάρκεια του αγώνα και κρίθηκε μόλις στα τελευταία δευτερόλεπτα. Κορυφαίος παίκτης από πλευράς Περιστερίου ήταν ο Αμερικανός Μαϊκλ που τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους στο ενεργητικό του, ενώ από πλευράς «Δικεφάλου» ο Μουλαομέροβιτς με 31 πόντους προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στους γηπεδούχους.

    [22] Ο Μ. ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Την άποψη ότι από την διοργάνωση του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μοντέρνου Πένταθλου, που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί, εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξέφρασε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και επικεφαλής Λειτουργιών Αγώνων της Αθήνας 2004 Μάρτων Σίμιτσεκ.

    «Ευχαριστούμε πολύ την διεθνή Ομοσπονδία που μας τίμησε με μια τόσο σημαντική διοργάνωση» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ο κ. Σίμιτσεκ για να προσθέσει: «Το Μοντέρνο Πένταθλο έχει μια εξαιρετική παράδοση. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ελλάδα όπως είπε και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ώστε οι αθλητές να έχουν κάθε άνεση για να διαγωνιστούν με τις καλύτερες συνθήκες».

    Σε ερώτηση για το ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Σίμιτσεκ απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε λεπτομέρειες. Θα συνταχθεί μια έκθεση η οποία θα περικλείει όλες τις λεπτομέρειες και θα κοινοποιηθεί, γιατί όπως ξέρετε τίποτα δεν είναι μυστικό.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, Klaus Schormann είπε: «Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την διοργάνωση. Είδαμε τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες στον κόσμο. Όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι ο Τελικός ήταν η καλύτερη δοκιμή εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους αθλητές οι οργανωτές. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα εκ μέρους της Αθήνας 2004 την διεξαγωγή του Μοντέρνου Πεντάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα τόσο όμορφο χώρο, όπου οι εγκαταστάσεις όλων των αθλημάτων βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Κατά τη γνώμη μου αυτή η εγκατάσταση θα είναι μια μεγάλη κληρονομιά για το άθλημά μας, αλλά και ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο πολλών χρήσεων μέσα στην Αθήνα. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι αγαστή και στο άμεσο μέλλον. Μαζί με την Αθήνα 2004 προχωράμε μαζί και θα συμβάλλουμε από την δική μας πλευρά στην καλύτερη δυνατή εξαγωγή συμπερασμάτων για τις βελτιώσεις που χρειάζεται το κέντρο. Η άποψή μας είναι, ιδιαίτερα, θετική».

    [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΧΑΡΛΑΝΤ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Ένας μεγάλος τελικός, με ένα μεγάλο φινάλε. Όλα κρίθηκαν στο τέλος του τελικού των Γυναικών, όταν και στον δρόμο των 3.000 μέτρων είχαμε τις μεγάλες ανατροπές. Η Georgina Harland ξεκίνησε από την 4η θέση, αλλά τερμάτισε πρώτη και χάρισε στη Μ. Βρετανία το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Μοντέρνου Πένταθλου, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Γουδί.

    Συνολική επίδοση 5.384 βαθμοί (988 στη σκοποβολή, 804 στην ξιφασκία, 1288 στην κολύμβηση, 1172β στην ιππασία και 1132β στον ανώμαλο δρόμο) για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2003 που πρόσθεσε στο παλμαρέ της έναν ακόμη τίτλο. Από το 1997, άλλωστε, η Βρετανίδα αθλήτρια είναι ...συλλέκτρια μεταλλίων. Τότε σε ηλικία μόλις 19 ετών και με εμπειρία μόλις έξι μηνών στο άθλημα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων. Στα 25 της χρόνια, πλέον, είναι έτοιμη για μεγάλες διακρίσεις όπως αυτή στην Τσεχία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά και στην Αθήνα στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη που κέρδισα, έστω κι αν είχα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Ευραπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι φανταστικό που πήρα μια πρώτη γεύση της Αθήνας, αλλά και μια ωραία έκπληξη το ότι κέρδισα.

    Αν η Harland έκανε μια θαυμάσια κούρσα τερματίζοντας στη πρώτη θέση, αυτή που έκλεψε την παράσταση ήταν σίγουρα η Victoriya Tereshchuk. Μόλις 21 ετών η Ουκρανή αθλήτρια κάλυψε, στον δρόμο, χάντικαπ 43 δευτερολέπτων κάνοντας ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του Τελικού, φτάνοντας στο αργυρό μετάλλιο και ταυτόχρονα στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά 5376 βαθμοί και πολύ μεγάλη ικανοποίηση: "Δεν το περίμενα μετά από τα προβλήματα που είχα στην ιππασία. Είμαι ευτυχισμένη για την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς και όπως όλοι θέλω να κερδίσω και του χρόνου".

    Στην τρίτη θέση η Ρωσίδα Tatiana Mouratova (5360β) που δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση: «Έχω πιο πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μου αν και δεν μπορώ να πω ότι έμεινα τελείως απογοητευμένη από την συνολική εμφάνισή μου δήλωσε μετά τον αγώνα.

    Από ελληνικής πλευράς η Κατερίνα Πάρτιτς ατύχησε στην ιππασία (μέχρι τότε ήταν στην 7η θέση και διεκδικούσε κάτι καλύτερο) προσπάθησε για το καλύτερο και κατέκτησε τελικά την 15η θέση με 5040 βαθμούς: «Είμαι ικανοποιημένη, αλλά θα μπορούσα να πάω καλύτερα σχολίασε η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια.

    Η Διονυσία Πάστρα στην πρώτη εμφάνισή της σε ένα τόσο σημαντικό αγώνα, αποκόμισε πολλές εμπειρίες και κατέκτησε, τελικά, την 30η θέση με 4.332 βαθμούς.

    Αναλυτικά η εξέλιξη του Τελικού των Γυναικών:

    Σκοποβολή

    Η Calina Baschlakova από την Λευκορωσία ξεκίνησε δυναμικά από το πρώτο αγώνισμα του τελικού των Γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μοντέρνου Πεντάθλου. Με πέντε βολές, μάλιστα, στο κέντρο η Baschlakova είχε συνολικό σκορ 187/200 και ήταν πρώτη με 1180 βαθμούς στην κατάταξη της σκοποβολής. Την ακολούθησαν η Καναδέζα Monica Pinette (184-1144β) και η Γερμανίδα Kim Raisner (183-1132β).

    Για την Ελλάδα, η Κατερίνα Πάρτιτς ήταν στην 13η θέση με συνολικό σκορ 176 και 1048β, ενώ η Διονυσία Πάστρα βρέθηκε 26η θέση με 163 (892β).

    Ξιφασκία

    H κυριαρχία της Baschlakova συνεχίστηκε και στην ξιφασκία όπου η αθλήτρια της Λευκορωσίας έκανε την καλύτερη εμφάνιση με απολογισμό 20 νίκες 10 ήττες και 972 βαθμούς. Αλλά και η Αμερικανίδα Mary Beth Iagorashvili ήταν εξαιρετική και με 19-11 και 944β κάλυψε το έδαφος που είχε χάσει από την σκοποβολή. Η Ρωσίδα Tatiana Mouratova, η Ιταλίδα Claudia Corsini και η Βρετανίδα Kate Allenby είχαν 18-12 και 916 βαθμούς. Μετά από δυο αγωνίσματα, η Bashlakova ήταν πρώτη με 2152β και την ακολουθούσαν Pinette (2032β), Mouratova (2.016β) Corsini (2000β) και Allenby (1976β).

    Η Πάρτιτς παρέμεινε στην 13η θέση καθώς στην ξιφασκία είχε 15 νίκες 15 ήττες και με 832β έφτασε, συνολικά, τους 1880. Αντίθετα η Πάστρα υποχώρησε σημαντικά καθώς στην ξιφασκία είχε 7-23 και με 1500β βρέθηκε στην 31η θέση. Ξεπερνούσε μόνο την Πολωνέζα Edita Maloszyc που τραυματίστηκε στο δεξί χέρι και αποχώρησε από τον τελικό.

    Κολύμβηση

    Η διαφορετικότητα του Μοντέρνου Πεντάθλου φάνηκε για μια ακόμη φορά με την αλλαγή του σκηνικού στην κολύμβηση. Αυτή τη φορά ήταν η ώρα των κοριτσιών που ποντάρουν περισσότερο στις ικανότητές τους μέσα στην πισίνα. Καλύτερος χρόνος από την Georgina Harland (M.Βρετανία) που έκανε τα 200μ ελεύθερο σε 2:16.26 (1288β). Στη δεύτερη θέση η Ουγγαρέζα Voros με 2:17.66 (1268β) και στην τρίτη θέση η Ελληνίδα Πάστρα με 2:18.83 που της απέφερε και 1256β. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και η Πάρτιτς που είχε τον 8ο καλύτερο χρόνο με 2:21.30 και 1228β ως κέρδος. Η υποχώρηση της Baschlakova στην κολύμβηση δεν της στέρησε, πάντως, την πρωτοπορία στη γενική βαθμολογία καθώς με 3244β εξακολουθούσε να οδηγεί τον τελικό από την θέση της επικεφαλής. Από πίσω η Allenby (3.228β) και Corsini ενώ η Πάρτιτς ανέβαινε στην 7η θέση με 3.108β. Η κολύμβηση στοίχισε στην Pinette που από την δεύτερη θέση βρέθηκε στην 18η. Όσο για την Πάστρα ανέβαινε τρεις θέσεις και με 2756β βρισκόταν στην 27η της γενικής κατάταξης.

    Ιππασία

    Πριν από το ξεκίνημα της ιππασίας αποφασίστηκε η αλλαγή τριών αλόγων, καθώς σε σχέση με τον αγώνα των ανδρών έφυγαν οι ίπποι Agon, Makalvia και Cordous και μπήκαν οι Golden, Vizit και Peddy.

    Η ιππασία είναι και το άθλημα που φέρνει τις περισσότερες ανατροπές στο Μοντέρνο Πένταθλο. Απόδειξη η πτώση της Baschlakova από την πρώτη στην έκτη θέση καθώς στην Υπερπήδηση εμποδίων συγκέντρωσε μόλις 980 βαθμούς και είδε να την προσπερνούν η Corsini που είχε πολύ καλύτερη διαδρομή (28β ποινής και 1172 β στο σύνολο) αλλά και άλλες τέσσερις αθλήτριες. Μετά το τέλος της Ιππασίας, η Corsini είχε μπει επικεφαλής με 4.376 β και ακολουθούσαν Mοuratova (4.344β), Allenby (4.324β), Harland (4252β), Raisner (4.228β) και Baschlakova (4.224). Χάντικαπ για τον δρόμο που ακολουθούσε από την πρώτη ως την έκτη 38 δευτερόλεπτα.

    H Πάρτιτς ιππεύοντας την Desdemona δεν τα κατάφερε καθώς χρεώθηκε με 180β ποινής και συγκέντρωσε 1048β, πέφτοντας στην 16η θέση (4.128β και 1΄02 διαφορά από την προπορευόμενη αθλήτρια) ενώ η Πάστρα είχε ελαφρώς καλύτερη εμφάνιση (με τον Frapant) καθώς χρεώθηκε με 152β ποινής παίρνοντας 1048β και φτάνοντας συνολικά τους 3804 (28η).

    Ανώμαλος Δρόμος

    Ο μεγάλος τελικός ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό αγώνα δρόμου. Από την 4η θέση η Georgina Harland έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα και κάλυψε σχετικά εύκολα τα 31 δευτερόλεπτα που την χώριζαν από την πρώτη θέση, παίρνοντας και το χρυσό μετάλλιο. Η έκπληξη όμως ήρθε από την Victoriya Tereshchuk που ξεκίνησε από την 9η θέση και με χάντικαπ 43΄΄. Η Ουκρανή πρωταθλήτρια με πολλές δυνάμεις τερμάτισε 2η και εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην 3η θέση η Ρωσίδα Mοuratova ενώ η Corsini έμεινε στην 4η θέση και δεν κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβό της, στον περσινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βουδαπέστη. Την καλύτερη επίδοση στον ανώμαλο δρόμο των 3.000 μέτρων πέτυχε Αμερικανίδα Michelle Kelly με 10:37.15. Η Tereshchuk είχε τον δεύτερο (10:37.71) και η Harland τον τρίτο με 10:47.30.

    Οι 31 αθλήτριες που κατάφεραν να τερματίσουν ήταν πολύ δύσκολο να κρύψουν την κόπωσή τους, καθώς αγωνίζονταν όλη την ημέρα με τις καιρικές συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, όμως, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για όλες.

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ...ΕΞΑΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος έβγαλε το άχτι του στον Ακράτητο και μετά από έξι αγωνιστικές χωρίς νίκη έφτασε στην κατάκτηση των τριών βαθμών. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν με το σαρωτικό 6-1 του Ακράτητου, σε αγώνα για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος και έτσι επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Νέα Σμύρνη.

    Ο αγώνας κρίθηκε από το πρώτο ημίχρονο, όπου ο Πανιώνιος επιβλήθηκε σε όλους τους τομείς της αντιπάλου του, αποκτώντας προβάδισμα τριών γκολ, χάρη στα γκολ των Μάντζιου (13'), Μήτρου (35') και Τζιωρτζόπουλου (44').

    Οι νεαροί παίκτες του Ακράτητου, που μόλις πριν από μια εβδομάδα απέσπασαν παλικαρίσια έναν βαθμό από τον Παναθηναϊκό, μείωσαν προσωρινά στο 58' με τον Ηλιόπουλο, αλλά η συνέχεια ανήκε εξ ολοκλήρου στους γηπεδούχους που ανέβασαν στροφές στη μηχανή τους και έφτασαν στην επίτευξη άλλων τριών γκολ (Κόντης 59', Πίνο 73' και Κλίμεκ 88').

    [25] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Νέα Υόρκη, 14 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν προσφέρει μια ευκαιρία για νέα ώθηση στην εξεύρεση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Ιράκ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στο Ιράκ.

    [26] ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΘΕ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 14 Δεκεμβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Δεν χρειάζεστε να φοβάσθε για επάνοδο του Σαντάμ, διεμήνυσε στους Ιρακινούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για τη σύλληψη του εκδιωχθέντα ηγέτη του Ιράκ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η σύλληψη του Σαντάμ δεν σημαίνει το τέλος της βίας στο Ιράκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και άλλους "τρομοκράτες", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [27] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 14 Δεκεμβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο της περιοχής Ρουαλπιντί του βορείου Πακιστάν, από τον οποίο λίγα λεπτά νωρίτερα είχε περάσει πομπή αυτοκινήτων, όπως μεταδίδει το BBC.

    Σε ένα από τα αυτοκίνητα επέβαινε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

    Εκπρόσωπος της πακιστανικής προεδρίας χαρακτήρισε το επεισόδιο «τρομοκρατική ενέργεια».

    [28] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Λονδίνο, 14 Δεκεμβρίου 2003 (17:48 UTC+2)

    Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών την είδηση για τη σύλληψη του εκδιωχθέντος ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, με την οποία κλείνει ουσιαστικά ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιρακινής ιστορίας.

    «Οπου η εξουσία του σήμαινε τρομοκρατία και διαίρεση και βιαιότητα, η σύλληψή του ας φέρει ενότητα, συμφιλίωση και ειρήνη στον λαό του Ιράκ. Ο Σαντάμ έχει φύγει από την εξουσία, δεν πρόκειται να επανέλθει. Αυτό το ξέρουν πλέον οι Ιρακινοί και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την τύχη του» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    «Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι η αιτία της ένδειας και των δεινών του ιρακινού λαού. Σήμερα, ήρθε η ώρα να πληρώσει για τα εγκλήματά του. Σήμερα, το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη, την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ έχει εξαφανιστεί» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Την ικανοποίηση του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, μετέφερε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπός του. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός, που αναμένεται να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και τη σταθεροποίηση του Ιράκ και να δώσει τη δυνατότητα στους Ιρακινούς να γίνουν κύριοι της μοίρας τους σε ένα κυρίαρχο Ιράκ» τόνισε η εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου.

    «Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη. Σας συγχαίρω γι' αυτή την επιτυχημένη επιχείρηση» αναφέρει σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και προσθέτει: «Ο Σαντάμ Χουσεΐν προκάλεσε φοβερά δεινά στον λαό του και την (ευρύτερη) περιοχή. Ελπίζω ότι η σύλληψή του θα συνδράμει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ».

    «Θεωρούμε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στο Ιράκ και στη διαδικασία της πολιτικής ομαλοποίησης της χώρας, με την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    [29] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Καμπούλ, 14 Δεκεμβρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση του συντάγματος που θα οδηγήσει το Αφγανιστάν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, το επόμενο έτος, ξεκίνησε σήμερα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (Λόγια Ζίργκα) στην Καμπούλ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετά τις απειλές των Ταλιμπάν.

    Στην ομιλία του προς το 500μελές σώμα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, υπεραμύνθηκε της προσπάθειάς του για ισχυρή προεδρία, χαρακτηρίζοντάς την ζωτικής σημασίας για τη μεταπολεμική περίοδο της χώρας.

    Η συνέλευση αναμένεται να διαρκέσει από 10 μέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες, ενώ κατά τη διάρκειά της θα συζητηθούν περισσότερα από 160 άρθρα του προσχεδίου του συντάγματος, ωστόσο, το κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του Καρζάι, καθώς επίσης ο ρόλος του Ισλάμ και των γυναικών.

    Ο πρώην μονάρχης Μοχάμαντ Ζαχίρ Σαχ αναφέρθηκε στο εθνικό συμφέρον. "Ο λαός έχει εμπιστοσύνη σε σας και εσείς έχετε την ευθύνη του συντάγματος. Μην το ξεχνάτε. Ενεργείστε για το καλό του Αφγανιστάν".

    Τα πρώτα προβλήματα φάνηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων της Βόρειας Συμμαχίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα προτείνουν η σημερινή συνέλευση να μείνει ενωμένη και να λειτουργήσει σαν κοινοβούλιο, ώστε να επιθεωρεί τις δραστηριότητες του προέδρου.

    [30] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΝΟΤΤΙ "Ο ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2003 (14:09 UTC+2)

    Την όπερα του Gian Carlo Menotti «Ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες» ανεβάζει για δέκα μόνο παραστάσεις (στις 16, 17, 18, 19, 21, 23, 26, 27, 28 και 30 Δεκεμβρίου) το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Πρόκειται για ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι και είναι η πρώτη όπερα που γράφτηκε ειδικά για την τηλεόραση, μετά από σχετικό αίτημα, το 1951, του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC στον Ιταλό συνθέτη. Την όπερα αυτή, της οποίας το περιεχόμενο θα έπρεπε να σχετίζεται με τα Χριστούγεννα, θα την παρουσίαζε το κανάλι την παραμονή των Χριστουγέννων του ιδίου έτους.

    Ο Μενόττι εμπνεύστηκε το θέμα της συγκεκριμένης όπερας όταν βρέθηκε απέναντι σε έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, με τίτλο «Η Προσκύνηση των Τριών Μάγων».

    Η επιτυχία της όπερας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε από τότε προβάλλεται κάθε παραμονή Χριστουγέννων από την αμερικανική τηλεόραση. Παρουσιάστηκε και συνεχίζει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία σε σκηνές όπερας, κολλέγια αλλά και σε εκκλησίες, σε όλο τον κόσμο. Από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο συνθετικό έργο του Μενόττι ο οποίος εκτός από τη μουσική έχει γράψει και το λιμπρέττο της παράστασης.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Μια χειμωνιάτικη νύχτα ο Αμάλ, ένα ανάπηρο αγόρι, και η μητέρα του, δέχονται στη φτωχική τους καλύβα μια επίσκεψη. Είναι οι Τρεις Μάγοι και ο υπηρέτης τους, οι οποίοι, καθώς ταξιδεύουν προς τη Βηθλεέμ για να προσφέρουν τα δώρα τους στο θείο βρέφος, σταματούν στην καλύβα και μένουν εκεί μια νύχτα για να ξεκουραστούν. Ο Αμάλ, ακούγοντας την ιστορία τους, θέλει να προσφέρει κι αυτός ένα δώρο στον νεογέννητο Χριστό, κι έτσι τους δίνει την πατερίτσα του, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει. Και τότε θα συμβεί το θαύμα!

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μουσική- λιμπρέττο: Τζαν Κάρλο Μενόττι, μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βαγιανός, σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωάννου, σκηνικά κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη, διδασκαλία χορωδίας: Γιώργος Βαγιανός, μουσική προετοιμασία: Γιώργος Βαγιανός, Κατερίνα Σακέττα, κίνηση: Κατερίνα Κερβανίδου, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης.

    Ερμηνεύουν: Πωλ Ζαχαριάδης (Αμάλ), Κατερίνα Καρατζά (μητέρα), Γιάννης Χριστόπουλος (Κάσπαρ), Άκης Λαλούσης (Μέλχιορ), Κωνσταντίνος Κατσάρας (Μπαλτάζαρ), Βασίλης Τσανακτσίδης (υπηρέτης).

    Με την Ορχήστρα της Όπερας Θεσσαλονίκης και την Χορωδία της Όπερας Θεσσαλονίκης

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    «Ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Τζαν Κάρλο Μενόττι ανεβαίνει στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα παραστάσεων:

    ώρα 11.00: Τετάρτη 17/12, Πέμπτη 18/12, Παρασκευή 19/12

    ώρα 12.00: Κυριακή 21/12, Παρασκευή 26/12, Σάββατο 27/12, Κυριακή 28/12

    ώρα 21.00: Τρίτη 16/12, Τρίτη 23/12, Τρίτη 30/12

    Τιμές εισιτηρίων:

    Πλατεία / θεωρεία: 15 ευρώ, εξώστης Α & Β: 10 ευρώ, σχολικά: 7 ευρώ,

    ομαδικά (άνω των 20 ατόμων): 8 ευρώ.

    [31] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΥ "ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ"

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2003 (10:36 UTC+2)

    Παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται αύριο εκδήλωση για ητν

    παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Π. Μαλούχου με τίτλο "Αξιος Εστί - Ι. Από το Μεσοπόλεμο στην 21η Απριλίου".

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι 100,3 και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 December 2003 - 19:13:49 UTC