Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ
  • [02] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [03] 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΚΑΙΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν
  • [04] ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
  • [05] ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΓΡΙΠΗ
  • [06] ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ETOIMH NA ANTIMETΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [08] ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΕΛΛΗΝΟ-ΣΥΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [10] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 1,03% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [11] ΕΞΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ EΓΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΕΤΕ
  • [12] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [13] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [14] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ - SN BRUSSELS
  • [17] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΝΤ. ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [19] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [21] Μ.ΜΑΝΙΑΝΙ: ΑΠΟΥΣΙΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΛΟΓΩ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ
  • [23] ΣΤΙΣ 23/12 ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
  • [24] ΑΝΑΝ: "ΕΠΕΙΓΕΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"
  • [25] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ
  • [26] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ Μ.ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [28] Ο ΣΙΡΑΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΖΑΝ ΡΕΝΟ
  • [29] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΣ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] EQUUS-ΙΠΠΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ
  • [32] "ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [33] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Διέψευσε και σήμερα τα σενάρια διαδοχολογίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας τονίζοντας: "όλοι μαζί προχωρούμε προς τις εκλογές, με όλα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή και με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη που θα είναι και ο υποψήφιος Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία".

    Ο υπουργός Τύπου αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: "δεν είναι δυνατό να ερμηνεύω δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν απόψεις, υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: Ότι όλοι μαζί δουλεύουμε για να αποκαλύψουμε την πολιτική της Δεξιάς, να αναδείξουμε το έργο μας και να πείσουμε τον ελληνικό λαό για την ορθότητα του προγράμματός μας, προχωρώντας όλοι μαζί με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη".

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (14:36 UTC+2)

    "Οταν η οικονομία πηγαίνει τόσο άσχημα, όταν η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεωκοπήσει, η Ν.Δ. ή όποιο κόμμα κερδίσει θα πρέπει να μαζέψει τα ασυμάζευτα και να ασκήσει περιοριστική πολιτική", δήλωσε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επέμεινε έτσι σε όσα είπε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή του "Μέγκα", ότι οι Ελληνες πρέπει να περιμένουν την εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής μετά τις εκλογές, τα οποία προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στελέχη της έσπευσαν να διαφοροποιηθούν από αυτές τις απόψες.

    [03] 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΚΑΙΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (09:27 UTC+2)

    Το 79,6% των πολιτών χαρακτηρίζει μάλλον δίκαιη τη δίκη για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της VPRC που έγινε με τη συμμετοχή 1.154 ατόμων και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Αντίθετα, μόλις το 9% πιστεύει πως η δίκη ήταν άδικη ενώ το 11,5% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν επιθυμεί να απαντήσει.

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα το 57,7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υπήρξε αρχηγός της «17 Νοέμβρη», ενώ το 20,3% εκτιμά ότι μάλλον δεν είναι. Ακόμη, το 52,6% μάλλον διαφωνεί με τις αθωώσεις τεσσάρων από τους κατηγορουμένους.

    Σχετικά με τις ποινές που πρότεινε ο εισαγγελέας, το 12% πιστεύει πως είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα έπρεπε, το 52,4% περίπου όσο έπρεπε και το 22,5% μικρότερες από αυτές που θα έπρεπε να επιβληθούν.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 20,1% των πολιτών δηλώνει ότι την καλύτερη στάση στο δικαστήριο κράτησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ ακολουθούν ο Σάββας Ξηρός με 15,1%, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με 12,9%.

    [04] ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Αισθητή άρχισε να γίνεται η επιδείνωση του καιρού. Στη Βόρεια Ελλάδα, το τσουκτερό κρύο, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι συνιστούν το σκηνικό του καιρού.

    Απαραίτητες είναι η αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ χιόνι έπεσε και στο Νευροκόπι της Δράμας, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Μέχρι το βράδυ αναμένεται ο χιονιάς να κατέβει και στα νότια και να επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και στην Αττική

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των πλοίων, με εξαίρεση το «Μπλου Σταρ ΙΙ» που απέπλευσε στις 4μμ για Χανιά και το «Μπλου Σταρ Νάξος» που απέπλευσε στις 5.30μμ για Σύρο. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας.

    Για αύριο, η ΕΜΥ χιονοπτώσεις στα ανατολικά, θυελώδεις ανέμους στο Αιγαίο και θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα βελτιωθεί.

    [05] ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΓΡΙΠΗ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Παίδων Α. Κυριακού, καθώς ένα τρίχρονο αγοράκι παρουσίασε επιπλοκή γρίπης και υπήρχε διάχυτη ανησυχία για ύποπτο κρούσμα από αυτά που εκδηλώθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Το αγόρι είχε έντονους μυϊκούς πόνους και υψηλό πυρετό που δεν υποχωρούσε για πάνω από τρεις ημέρες.

    Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου το παιδί υποβλήθηκε σε τεστ γρίπης ταχείας απάντησης, το οποίο βγήκε θετικό. Τις επόμενες ώρες οι γιατροί περιμένουν τις απαντήσεις των εξετάσεων DNA για την ταυτοποίηση του ιού, που όπως όλα δείχνουν πρόκειται για γρίπη τύπου Β και όχι για τον επικίνδυνο τύπο «Φουτζιάν Α».

    Η κατάσταση του παιδιού βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο σε τέσσερις μέρες. Το αγόρι δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, παρ' όλο που έπασχε από χρόνιο νόσημα.

    Για την προφύλαξη των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά με βαρύ άσθμα, καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα, καθώς και για τα μεταγγιζόμενα παιδιά οι γιατροί συνιστούν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

    [06] ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Τη μονάδα εργασιακού αθλητισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του Αρχηγού της ΕΥΠ, Πρέσβη, Λουκά Αποστολίδη.

    Πρόκειται για υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορεί να αθλείται το προσωπικό της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της υπηρεσίας του.

    Στο γεγονός αναφέρθηκαν ο Διευθυντής της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΠ.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν τόσο η ΕΥΠ όσο και τα Σώματα Ασφαλείας για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Στο τέλος της εκδήλωσης ο υπουργός κ. Φλωρίδης και ο Πρέσβης κ. Αποστολίδης απένειμαν βραβεία και μοίρασαν δώρα στους αριστούχους μαθητές των παιδιών του προσωπικού της ΕΥΠ Θεσσαλονίκης.

    [07] ETOIMH NA ANTIMETΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας, όπως είπε η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Είμαστε πανέτοιμοι και προσπαθούμε να στηρίξουμε με όλα τα μέσα και τους δήμους εκείνους της περιφέρειάς μας, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιο έντονο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ετοιμότητα των υπηρεσιών ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών έχουν ενημερωθεί όλοι οι ΟΤΑ ώστε να βρίσκονται σε επιφυλακή προσωπικού και μέσων, για την αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης προκύψει.

    Επιπρόσθετα έχουν διανεμηθεί σε όλους σχεδόν τους ΟΤΑ, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χιονοπτώσεων (όπως Μελίσσια, Νέα Ιωνία, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Αθήνα, Δροσιά, 350 Πτέρυγα Μάχης, Βύρωνα και Καισαριανή) περίπου 400 τόνοι αλάτι, ενώ η Νομαρχία βρίσκεται στην διαδικασία προμήθειας άλλων 500 τόνων αλατιού ακόμη, για να αντιμετωπιστεί κάθε άλλη ανάγκη.

    Σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκονται συνεργεία εργοληπτικών εταιρειών με πλήρη εξοπλισμό σε μηχανήματα και οχήματα έτσι ώστε να μόλις κληθούν να δράσουν, να βρίσκονται στον τόπο, που θα τους οριστεί σε μία ώρα το αργότερο. Σε ΟΤΑ, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω τοποθεσίας, όπως οι δήμοι Νέας και Παλαιάς Πεντέλης και Ηλιούπολη, η Νομαρχία παραχωρεί εξοπλισμό της προς χρήση, όπως αλυσοπρίονα, αντλίες βενζινοκίνητες, είδη ατομικής προστασίας, προκειμένου να είναι πιο άρτια και πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν από έκτακτες ανάγκες.

    Εξάλλου, ο αρμόδιος αντινομάρχης, Γιώργος Φουντάς είπε : «Η περυσινή αντίστοιχη περίοδος απέδειξε ότι ακόμη και στις δυσμενέστερες χειμερινές καιρικές συνθήκες η Νομαρχία Αθηνών κάλυψε όλες τις ανάγκες, που προέκυψαν και στα πιο δύσκολα σημεία, όπως κορυφή Υμηττού στα ραντάρ και κορυφή Πεντελικού όρους, στις κεραίες της ΕΛΑΣ, κρατώντας τα ζωτικά αυτά δρομολόγια διαρκώς ανοικτά».

    Μ. Τσουβαλά

    [08] ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Τη δημιουργία στο Υπουργείο Εξωτερικών Ομάδας Έργου (Task Force), ειδικής σε θέματα της διεθνικής σωματεμπορίας, ανήγγειλε ο Υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Η ομάδα έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και η λειτουργία της είναι συμπληρωματική των όσων προβλέπει, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

    Σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρης Δόλλης, παρουσία εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, έγινε απολογισμός της δράσης του Υπουργείου, για την αντιμετώπιση του trafficking δηλαδή, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Εξάλλου, ενδεικτικός της ενισχυμένης υποστήριξης στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συμπεριλαμβάνουν στις δράσεις τους την καταπολέμηση του trafficking, είναι και ο διπλασιασμός, για το 2004, του ποσού του 1,1 εκατομμυρίου Ευρώ, που τους χορήγησε φέτος το ΥΠ.ΕΞ.

    Όπως επισήμανε ο κ. Λοβέρδος, πέραν της διμερούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες στην καταπολέμηση του trafficking, π.χ. με Π.Γ.Δ.Μ. και Ρουμανία, η Ελλάδα στοχεύει στην προώθηση μορφών πολυμερούς συνεργασίας στο θέμα αυτό.

    Η Ελλάδα επιθυμεί και σκοπεύει να προωθήσει τη συμμετοχή της στην Επιτροπή του Ο.Η.Ε. Criminal Justice, η οποία ασχολείται με το θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Για το θέμα του trafficking, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο συνάντηση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με εκπροσώπους του FBI και της Σκότλαντ Γιάρντ.

    Στην Ελλάδα υφίσταται το πρόβλημα, είπε ακόμη ο Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η χώρα μας γειτνιάζει με αναπτυσσόμενες χώρες και προβλήματα των χωρών αυτών, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, μορφή του οποίου είναι και το trafficking, εισάγονται στη χώρα μας. Η χώρα μας δηλαδή, τα κληρονομεί, λόγω της γειτνίασής της με τις χώρες αυτές και πρέπει να κριθεί από τον αγώνα της, για να τα αντιμετωπίσει, επισήμανε.

    Τόνισε ακόμη, την ανάγκη το πρόβλημα να γίνει ευρύτερα γνωστό, μέσω των Μ.Μ.Ε., με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, «για ένα ζήτημα που αφορά το οργανωμένο έγκλημα».

    Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο έχει κινητοποιηθεί και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα Ηθών των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν ομάδες αντι- trafficking.

    Τη σύνθεση της Ομάδας Έργου, για καταπολέμηση του trafficking, που λειτουργεί σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Δόλλης, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομερά προβλήματα», γραφειοκρατικά, θέματα χειρισμού και άλλα, που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

    Η παράνομη διακίνηση των παιδιών στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Αλβανία είναι άλλο ένα θέμα, στο οποίο το ΥΠ.ΕΞ. δίνει προτεραιότητα, επισήμανε ο κ. Δόλλης.

    Τον προσεχή Ιανουάριο η εκστρατεία κατά του trafficking θα συμπεριλάβει και ένα τηλεοπτικό σποτ, που θα προβάλλεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες, με τις οποίες συνεργάζεται για το θέμα αυτό.

    Τον ίδιο μήνα, εκπρόσωποι του ΥΠ.ΕΞ. θα αρχίσουν επισκέψεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Π.Γ.Δ.Μ., η Αλβανία, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου και του trafficking.

    Στον νέο νόμο 3064/2002, που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Στέφανος Σκότης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σημείωσε δε, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της ισχύος του Νόμου (φθινόπωρο 2002) έως τις 30 Οκτωβρίου του 2003, προωθήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία στα Δικαστήρια 475 υποθέσεις trafficking. Κατηγορήθηκαν 703 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα 592. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 362 Έλληνες και 61 Ελληνίδες. Όσον αφορά στους αλλοδαπούς, συνελήφθησαν 101 άνδρες και 68 γυναίκες. Τέλος, έχουν αναγνωριστεί 195 γυναίκες, ως θύματα του trafficking.

    Κ. Κούτρα

    [09] ΕΛΛΗΝΟ-ΣΥΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Συρίας στον τομέα του τουρισμού βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας, που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της Συρίας παρουσία και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση του διαλόγου και στο πεδίο της πολιτικής.

    Αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει ο τουρισμός για την οικονομία της Συρίας υπογραμμίζοντας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα του.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το 2003 αποτέλεσε σταθμό στις ελληνο- συριακές τουριστικές σχέσεις, καθώς το Φεβρουάριος του 2003 υπογράφηκε διμερής διακρατική συμφωνία τουριστικής συνεργασίας και το Νοέμβριο του ίδιου έτους η Συρία έλαβε μέρος για πρώτη φορά στη διεθνή τουριστική έκθεση «Filoxenia».

    Μετά τη διμερή συμφωνία του Φεβρουαρίου, υπογράφεται αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιδίωξη των δυο πλευρών είναι το πρωτόκολλο αυτό να ανοίξει το δρόμο προς την ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύσει στη Συρία.

    Η ελληνική πλευρά πρότεινε να προγραμματισθεί το προσεχές τρίμηνο μία επίσκεψη μεικτής ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συρία, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου στην τομέα του τουρισμού και των επιχειρήσεων, καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την προώθηση των επενδύσεων, την τουριστική προβολή και την εκπαίδευση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε τη ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από κοινού με τη Συρία με στόχο οι δυο χώρες, Ελλάδα και Συρία, να αποτελέσουν πόλους έλξης τουριστικού ρεύματος από χώρες όπως η Ρωσία, όπου η ζήτηση για προορισμούς με υψηλή πολιτιστική αξία είναι έντονη.

    Ο υπουργός Τουρισμού της Συρίας Σαανταλά Αγά αλ Κάλαα, ανέφερε ότι η χώρα του για το 2002 προσέλκυσε 2,1 εκατ. τουρίστες. Υπογράμμισε ότι δεν έχει συμβεί ποτέ κανένα ατύχημα σε τουρίστα και ότι δείγμα της ασφάλειας που επικρατεί στη χωρά αποτελεί το γεγονός ότι τη χρονιά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 η τουριστική κίνηση σημείωσε άνοδο κατά 17%.

    Σημείωσε όμως ότι παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις υποδομής που δημιουργούν ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στις διευκολύνσεις που παρέχονται πλέον στους ξένους επενδυτές, όπως είναι η πλήρης φοροαπαλλαγή για τα πρώτα 7 χρόνια δραστηριοποίησης.

    [10] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 1,03% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (16:57 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), να κινηθεί σταθερά κάτω από το όριο των 2.200 μονάδων και να κλείσει, τελικά, χαμηλότερα κι από τις 2.180 μονάδες.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα ενίσχυση του ευρώ, σε συνδυασμό με τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, αλλά και τις απώλειες που κατέγραφαν τα ξένα χρηματιστήρια, επηρέασαν για μία ακόμα φορά την ευάλωτη ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις.

    Πιέσεις, βέβαια, δέχθηκε σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων και ειδικότερα η μικρή κεφαλαιοποίηση. Έτσι, ο γενικός δείκτης, ο οποίος υποχώρησε μέχρι το χαμηλό των 2.175 μονάδων, έκλεισε, ανακτώντας προς το τέλος ένα μικρό μέρος των απωλειών του, στις 2.179,12 μονάδες, καθώς σημείωσε πτώση της τάξης του -1,03%.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε σήμερα και η αξία των συναλλαγών, ο τζίρος της οποίας, με τη διακίνηση πακέτων ύψους 74,0 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στα 183,8 εκατ. ευρώ. Από τις 357 μετοχές που κινήθηκαν σήμερα, μόνον 29 σημείωσαν άνοδο και 292 υποχώρησαν και 61 παρέμειναν στάσιμες.

    Από τα 183,8 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 74.008.034,40 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από αυτά τα πιο σημαντικά ήταν δύο της Lamda Development, το ένα ύψους 19.659.705,00 ευρώ στα 4,10 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 19.803.556,50 ευρώ στα 4,13 ευρώ, κι από ένα του ΟΠΑΠ, 5.850.000,00 ευρώ στα 11,70 ευρώ, της ΕΧΑΕ 3.473.001,60 ευρώ στα 6,54 ευρώ και της Vodafone-ΠΑΑΝΑΦΟΝ 3.090.000,00 ευρώ στα 6,18 ευρώ.

    Αισθητή πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τιμές των μετοχών των εταιριών F.G EUROPE (11,74%) και της ΚΟΡ-ΦΙΛ (11,56%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι Εριουργια 3Α (9,95%) και της Τεχνοδομής (7,41%).

    Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε οριακά κατά 0,21% και η τιμή της διαμορφώθηκε στο ποσό των 19,30 ευρώ, του ΟΠΑΠ σημείωσε πτώση κατά 2,21%, στα 11,50 ευρώ και της ΕΧΑΕ συρρικνώθηκε κατά 3,33% στα 6,38 ευρώ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής να καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 2,18%. Κάμψη κατά 1,39% σημείωσε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 (-1,17%) που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης κι ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (-0,99%).

    Απώλειες της ίδιας τάξης κατέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, υποχωρώντας αμφότεροι σε ποσοστό της τάξης του 0,96%. Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (-7,41%), ΟΤΕ (-2,10%) και της Forthnet (-1,46%).

    Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον κλάδο των τραπεζών, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν κατά σειρά οι μετοχές των Αττικής (2,72%), Κύπρου (1,80%), Γενικής (1,35%), ΕΤΕ (1,25%), ΕΤΒΑ (1,10%) και της ΤτΕ (1,01%). Εξαίρεση ο τίτλος της Aspis Bank (+2,6%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Στο "κόκκινο" τερμάτισαν περισσότεροι κλαδικοί δείκτες και επιμέρους κλάδοι, με εξαίρεση εκείνον της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,26% και του λιανικού εμπορίου που σημείωσε άνοδο κατά 0,17%.

    "Βουτιά" πραγματοποίησαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (-4,37%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-3,80%) και της κλωστοϋφαντουργίας (-3,12%). Απώλειες υψηλότερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (2,89%), των κατασκευαστικών (2,03%) και των συμμετοχών (2,01%).

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν κατά σειρά και οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (1,94%), της πληροφορικής (1,82%), των τροφίμων και ποτών (1,77%), της παράλληλης αγοράς (1,71%), των βασικών μετάλλων (1,52%), των ασφαλειών (1,28%), των διυλιστηρίων (1,25%) και των βιομηχανιών (1,08%).

    Μικρή υποχώρηση εμφάνισαν, τέλος, οι κλάδοι των επενδύσεων (0,93%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,36%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά διέψευσε τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν συσσώρευση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Πάντως, η εικόνα διόρθωσης που παρουσιάζει η Σοφοκλέους, αποδίδεται από ορισμένους ειδικούς στην έλλειψη επιχειρηματικών νέων, αλλά και την απουσία σημαντικών εντολών αγοράς, γεγονός που βάζει σε πειρασμό τους επενδυτές για αποκομιδή κερδών.

    Στο μεταξύ, με βάση τη τεχνική ανάλυση, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξάντλησε χτες την ανοδική ισχύ και απορρόφηση μέχρι τα επίπεδα των 2.199 μονάδων.

    Ισχυρή στήριξη για το δείκτη προσφέρεται αρχικά στο επίπεδο των 2.181 μονάδων και μια ουσιαστικότερη στις 2.150 μονάδες, στην περίπτωση που το κλίμα διαμορφωθεί αρνητικό και από την πορεία των διεθνών αγορών.

    Οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης είναι περιορισμένες και σημαντική αντίσταση σε βραχυχρόνιο επίπεδο απαντάται στις 2.215 μονάδες και ισχυρότερη στις 2.229 μονάδες.

    [11] ΕΞΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ EΓΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΕΤΕ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (16:42 UTC+2)

    Εξι σημαντικοί τουριστικοί φορείς εντάχθηκαν στους κόλπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δίνοντας νέα μορφή στην εκπροσώπηση του κλάδου στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σ. Ανδρεάδης.

    Συγκεκριμένα, στις τάξεις του ΣΕΤΕ εγγράφηκαν ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), η Ένωση Ελληνικών Αεροπορικών Εταιριών (ΕΕΑΕ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων (ΣΕΟΕΣ).

    Ο κ.Ανδρέαδης ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ΣΕΤΕ δημιουργεί νέα κατηγορία μελών αυτή των Ενώσεων καθώς και δύο νέες θέσεις αντιπροέδρων, που θα καταλαμβάνονται από τους εκάστοτε προέδρους των ΗΑΤΤΑ και ΣΕΕΔΔΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι το 2003 καταγράφεται ως η τρίτη κατά σειρά χρονιά στασιμότητας του ελληνικού τουρισμού. "Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι της κρίσιμης ολυμπιακής χρονιάς, που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, τουλάχιστον για μια 5ετία το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να προσφέρουμε το 100% των δυνάμεων μας για την καλύτερη δυνατή εικόνα της χώρας, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις μεγάλες ευθύνες που του αναλογούν. Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να αντιμετωπίσει το 2004 σαν έτος επένδυσης και όχι σαν ευκαιρία πρόσκαιρης μεγιστοποίησης κερδών", κατέληξε.

    [12] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Αμέσως μετά τις γιορτές θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής αγοράς και τη δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής επιτροπής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή, όπως τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Στη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια δράσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος (ΣΑΠΒΕ), η κ.Ξενογιαννακοπούλου έδωσε ακόμη έμφαση στο έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Οπως διευκρίνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, η εναρμόνιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Ιανουαρίου του 2005.

    "Οι δύο αυτές θεσμικές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, προς όφελος του καταναλωτή ασφαλιζόμενου", κατέληξε η κ.Ξενογιαννακοπούλου.

    ΤΑΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

    ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ

    Κατά τη δική του ομιλία, παρόντος και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Γεώργιος Κώτσαλος, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2003 για την κατάσταση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς το 2003.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που βασίστηκαν σε έρευνα επί δείγματος 97% των εταιριών, η αγορά παρουσιάζει τάση ανάκαμψης στον χώρο των ασφαλίσεων ζωής, κυρίως δε των ομαδικών. Αναλυτικότερα, η παραγωγή Ασφαλίστρων Ασφαλίσεων Ζωής (συνολικά) παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο άνοδο 13,7%.

    Επίσης, η παραγωγή Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 93,3%, ενώ στις ασφαλίσεις ζημιών (συνολικά) η άνοδος ανήλθε στο 10% (στην ίδια κατηγορία η έρευνα επί των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών δίνει ποσοστό αύξησης 5% για το εννιάμηνο του 2003).

    Αντίθετα, η παραγωγή Ασφαλίστρων "unit linked" προϊόντων παρουσιάζει στο πρώτο εξάμηνο του 2003 μείωση κατά 18,8%, ενώ οι αποδόσεις των Επενδύσεων παραμένουν χαμηλές, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν ανοδικός μετά τον Μάρτιο του 2003.

    Στο μεταξύ, τα διαθέσιμα στοιχεία "φωτογραφίζουν" συνεχή ζήτηση για ασφαλίσεις υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ενδιαφέροντος που διενήργησε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές έχουν τα ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας-νοσοκομειακά-ιατροφαρμακευτικά. Δεύτερα έρχονται τα συνταξιοδοτικά/αποταμευτικά προγράμματα και τρίτα εκείνα που αφορούν σε ασφαλίσεις αυτοκινήτου και σπιτιού. Στην τέταρτη θέση από πλευράς ζήτησης των πολιτών-καταναλωτών ιεραρχούνται οι ομαδικές ασφαλίσεις και ασφαλίσεις έναντι κλοπών και φυσικών καταστροφών και στην πέμπτη θέση οι ασφάλειες επενδύσεων-ταξιδιού-δανείου-εξειδικευμένες ασφάλειες.

    Οπως τόνισε ο κ.Κώτσαλος, "γίνεται προσπάθεια από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες για εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και βελτίωση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας χρήσης, με παράλληλη εστίαση στο τεχνικό αποτέλεσμα". Παράλληλα, επιδιώκεται η διαμόρφωση επενδυτικών χαρτοφυλακίων που να αποτρέπουν διακυμάνσεις, η ενδυνάμωση του Συστήματος Φιλικού Διακανονισμού και η συγκράτηση του κόστους υλικών ζημιών αύξηση κόστους σωματικών βλαβών.

    Η εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΣΑΠΒΕ πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Δ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον κ.Μαγκριώτη το Επετειακό Λεύκωμα που εξέδωσε ο ΣΑΠΒΕ για τα 70 χρόνια δράσης και προσφοράς του, το οποίο επιμελήθηκε η δημοσιογράφος κα.Βασιλική Βεγίρη.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Βουράκης και Βασίλης Πρετιμπάιλος ανακοίνωσαν την καθιέρωση με πρωτοβουλία του ΣΑΠΒΕ Τηλεφωνικής Γραμμής Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους Ασφαλιζόμενους της Βόρειας Ελλάδας (τηλ. 2310 517425, από 10.00 έως 14.00 μ.μ.), καθώς επίσης και την επικείμενη λειτουργία της Λέσχης Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2004, που έχει ήδη αποκτήσει νομική μορφή με πρόεδρο του δ.σ. τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΑΠΒΕ, Κίμωνα Βακάλη.

    [13] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Κίμωνα Κουλούρη, θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια.

    [14] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Νέο σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το υπουργείο αρμόδιο για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τζορτζέτα Μαρινεάτα, επικεφαλής τμήματος για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο υπουργείο αυτό απολύθηκε καθώς διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν δωροδοκήθηκε. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός ατόμου η Μαρινεάτα του ζήτησε 11.000 ευρώ για να προωθήσει πρόγραμμα επιδότησης από την ΕΕ. Το ίδιο άτομο καταγγέλλει ότι έδωσε στην Μαρινεάτα 6.000 ευρώ αλλά τελικά δεν ανέλαβε το πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι η υπουργός αρμόδια για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, Χίλντεγκαρντ Πούβακ απομακρύνθηκε από το αξίωμα της αφού εκκρεμεί εις βάρος της έρευνα για διασπάθιση κοινοτικών κεφαλαίων.

    Ο νυν υπουργός αρμόδιος για την ένταξη, Αλεξάνδου Φάρκας δήλωσε ότι τα σκάνδαλα αυτά αμαυρώνουν την εικόνα της Ρουμανίας και προκαλούν έντονη ανησυχία στα όργανα της ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Χωροταξίας του Μαυροβουνίου Μίλαν Φιλίποβιτς και Ράικο Ράντοβιτς επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους.

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι θα ανακοινώσει στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής τα ονόματα των υποψηφίων που θα αντικαταστήσουν τους δύο υπουργούς.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ - SN BRUSSELS

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας με τη διεθνή αεροπορική εταιρεία SN Brussels υπέγραψαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής των εταιριών για ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών τους και για στήριξη και ενίσχυση των πτήσεών τους στις Βρυξέλλες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα απέδειξε την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, «οι εκλογές απέδειξαν ότι οι Τουρκοκύπριος εξέφρασαν ξεκάθαρα την θέλησή τους να ενταχθούν στην ΕΕ, μαζί με τους Ελληνοκύπριους συμπατριώτες τους την 1η Μαϊου, 2004".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΝΤ. ΕΡΟΓΛΟΥ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε από τον κ. Ερογλου να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟΚ Άρη, που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά και για την αποφυγή επεισοδίων, αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε οι φίλαθλοι της ομάδας του ΠΑΟΚ να καταλάβουν θέσεις στις κερκίδες 1,2,3,4, 4-Α, 5 και 6. Οι κερκίδες 7 και 7-Α θα παραμείνουν κενές για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας. Οι φίλαθλοι του Άρη θα καταλάβουν θέσεις στην κερκίδα 8, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφασίστηκε να χορηγήσει στους φιλάθλους του Άρη το ανώτερο μέχρι 2.000 εισιτήρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας προς τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ της κερκίδας 2.

    Επίσης αποφασίστηκε η προσέλευση των οπαδών του ΠΑΟΚ να γίνει μεμονωμένα και η είσοδός τους στο γήπεδο να πραγματοποιηθεί μέσω των θυρών που υπάρχουν στις αντίστοιχες κερκίδες που θα καταλάβουν θέσεις, ενώ η προσέλευση των φιλάθλων του Άρη στις θύρες 7 και 8 του γηπέδου να γίνει μέσω του δρομολογίου, που θα υποδειχθεί από την αστυνομική δύναμη μέτρων τάξης.

    Τέλος, αποφασίστηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μεριμνήσει για την παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο γήπεδο.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Δημόσια συγνώμη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για την απουσία τους από τη γιορτή του ΠΣΑΤ ζήτησαν σήμερα με ανακοίνωση τους οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βραβεύτηκε ως η κορυφαία ομάδα για το έτος 2003.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Εθνική ομάδα Ανδρών και όλους εμάς που τη στελεχώνουμε, η ανάδειξή της ως κορυφαίας ομάδας για το 2003 στο ετήσιο δημοψήφισμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Είναι μια αναγνώριση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν εκ μέρους μας στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και μια δικαίωση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν έχει συχνά την ευκαιρία να πανηγυρίζει σημαντικές διακρίσεις".

    "Η απουσία μας από την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων δεν είχε καμία σκοπιμότητα, πόσο μάλλον όταν σε αυτή είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Οφείλεται στην κακή εκτίμηση από όλους μας, για την αξία των βραβείων και της τιμής που τα συνοδεύει, εξαιτίας του γεγονότος πως για πρώτη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα, το μέγεθος της απήχησης της οποίας στην ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους δεν είχαμε επακριβώς αντιληφθεί".

    "Ζητούμε δημόσια συγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και όλους τους Έλληνες φιλάθλους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [21] Μ.ΜΑΝΙΑΝΙ: ΑΠΟΥΣΙΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΛΟΓΩ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Η Μιρέλα Μανιάνι εξήγησε σήμερα στην «Ερα Σπορ» το λόγο για τον οποίο δεν μπόρεσε να παρευρεθεί χθες βράδυ στη γιορτή του ΠΣΑΤ στο θέατρο "Αττικόν" προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας για το έτος 2003.

    Όπως υποστήριξε η πρωταθλήτρια του ακοντισμού ο λόγος για τον οποίο δεν βρέθηκε στη γιορτή ήταν αιφνιδιαστικός έλεγχος ντόπινγκ. «Εγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος την ώρα που ετοιμαζόμουν να αναχωρήσω για την εκδήλωση. Δεν μπορείς να παίζεις με τέτοια πράγματα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Οσο για την Ολυμπιάδα που ακολουθεί και τους στόχους που έχει βάλει η Μιρέλα Μανιάνι ανέφερε: «Ελπίζω να έχω καλή προετοιμασία, χωρίς τραυματισμούς. Πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εγώ θέλω να πάρω το χρυσό».

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (11:19 UTC+2)

    Την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, και με τηλεοπτική κάλυψη θα διεξαχθεί το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ Αρης, στο γήπεδο της Τούμπας, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της διοργάνωσης. Το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο αναμετρήσεις, Ακράτητος Χαλκηδόνα στις 5 το απόγευμα και ΑΕΚ Καλλιθέα στις 7 το βράδυ.

    Την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, στις 2:45 το μεσημέρι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Ηρακλής Ξάνθη και Ιωνικός ΟΦΗ. Στις 5 το απόγευμα θα γίνουν τα παιχνίδια ΠΑΟΚ Αρης και Παναθηναϊκός Πανηλειακός, ενώ δύο ώρες αργότερα θα αναμετρηθούν Αιγάλεω Ολυμπιακός και Προοδευτική Πανιώνιος.

    [23] ΣΤΙΣ 23/12 ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Δράμα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία για το φιλικό παιχνίδι, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που θα δώσει η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών στις 23 Δεκεμβρίου στη Δράμα, με αντίπαλο μία μικτή ομάδα παικτών της τοπικής Δόξας, του Πανσερραϊκού και της Καβάλας.

    Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 10 ευρώ και τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα των τριών νομών, τα οποία θα επιλέξουν οι διεθνείς. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι.

    Πριν τη σέντρα του παιχνιδιού θα βραβευτεί ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ και ο διεθνής αμυντικός, Παρασκευάς Αντζας.

    Σημειώνεται πως εκτός του παραπάνω φιλικού αγώνα η Εθνική ομάδα θα δώσει άλλα τρία παιχνίδια, με αντιπάλους Βουλγαρία, Ελβετία, Ολλανδία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Euro 2004.

    [24] ΑΝΑΝ: "ΕΠΕΙΓΕΙ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    Νέα Υόρκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι είναι ''επείγον'' να σχηματιστεί στο Ιράκ μια προσωρινή κυβέρνηση που θα επιτρέψει στους Ιρακινούς να ασκήσουν πλήρως την κυριαρχία τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο στόχος της αποκατάστασης της αποτελεσματικής άσκησης της ιρακινής κυριαρχίας με την μορφή μιάς προσωρινής κυβέρνησης επείγει", δήλωσε ο κ. Αναν στην έναρξη της δημόσιας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι αφιερωμένη στο Ιράκ.

    "Αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να οργανωθούν ελεύθερες, τίμιες και αξιόπιστες εκλογές για να επιτευχθεί αυτό, είναι ουσιαστικό η διαδικασία που οδηγεί στον σχηματισμό αυτής της προσωρινής κυβέρνησης να είναι διαφανής και να περιλαμβάνει όλα τα μέρη'', δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    "Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν δεν είναι μόνο ένα σύμβολο της πτώσης του ιρακινού πρώην καθστώτος αλλά και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή να βοηθηθούν οι Ιρακινοί να αποκτήσουν τον έλεγχο του πεπρωμένου τους" είπε ο Αναν.

    [25] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ προσδοκούν η αιχμαλωσία του Σαντάμ Χουσέιν να αποφέρει αύξηση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης του Ιράκ, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: "ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη σύλληψη για να αυξήσουμε τη διεθνή υποστήριξη που έχουμε'', προσθέτοντας ότι η αιχμαλωσία του ιρακινού πρώην ηγέτη ''αποτελεί εξαίρετη ευκαιρία εξέλιξης των πραγμάτων'' και ''ευκαιρία αύξησης της βοήθειας'' για τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλά μέλη ενός δικτύου υποστήριξης ατόμων που αντιτίθενται στην ξένη κατοχή και δρούσαν στη Βαγδάτη, χάρη στα στοιχεία που βρέθηκαν σε χαρτοφύλακα του Σαντάμ, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, μιλώντας στο CNN.

    [26] ΣΡΕΝΤΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να ''προσφέρει σημαντική βοήθεια'' για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Τζέιμς Μπέικερ, για το εξωτερικό χρέος του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Θα συζήτησουμε τι μπορούμε να κάνουμε με το εξωτερικό χρέος του Ιράκ", δήλωσε ο Σρέντερ μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μπέικερ.

    "Η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει σημαντική βοήθεια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σταθερού Ιράκ. Αυτό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας σήμερα και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε''.

    [27] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ Μ.ΤΖΑΚΣΟΝ

    Σάντα Μπάρμπαρα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ θα απαγγείλει την Πέμπτη κατηγορίες κατά του τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταθέσεις για ασέλγεια ανηλίκου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο 45χρονος τραγουδιστής, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ψεύδη».

    Ο Τομ Σνέντον, Γενικός Εισαγγελέας της Σάντα Μπάρμπαρα δήλωσε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν στον Μ.Τζάκσον την Πέμπτη και θα δοθεί συνέντευξη τύπου την ίδια μέρα ή την επομένη.

    [28] Ο ΣΙΡΑΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΖΑΝ ΡΕΝΟ

    Παρίσι, 16 Δεκεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απένειμε τιμητική διάκριση στον ηθοποιό Ζαν Ρενό για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Leon», «Nikita» και «The Big Blue» παρέλαβε από τον κ. Σιράκ Εθνικό Παράσημο το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική Τελετή.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Ζαν Ρενό είναι «ένας μεγάλος ηθοποιός, που συνδέεται με μία αόρατη κλωστή και μία φιλία με το κοινό».

    Ο Ζαν Ρενό είναι επίσης γνωστός από τις ταινίες "Mission: Impossible" και το ριμέικ του "Godzilla" το 1998.

    Ο 55χρονος ηθοποιός γεννήθηκε στο Μαρόκο από Ισπανούς γονείς και μετακόμισε στο Παρίσι σε ηλικία 17 ετών, όπου πήρε τη γαλλική υπηκοότητα.

    [29] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΣ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    «Εφυγε» σε ηλικία 76 ετών ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Μπάκας, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τη λευχαιμία.

    Ο Κώστας Μπάκας γεννήθηκε το 1927 στην Καλαμάτα. Σκηνοθέτης και ηθοποιός της Δραματικής Σχολής του Καρόλου Κουν, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός σε μικρούς ρόλους αρχικά, στις αρχές της δεκαετίας του '50, συνεργαζόμενος με πολλούς θιάσους, για να εξελιχθεί λίγο αργότερα σε βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης.

    Ως ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε έργα Τσέχοφ, Μπρεχτ, Λόρκα, Πιραντέλο με το Θέατρο Τέχνης, την Ελλη Λαμπέτη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Κατερίνα Ανδρεάδη.

    Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε στην «Εβδομη μέρα της δημιουργίας», στο «Κορίτσια στον ήλιο» κ.ά.

    Από το 1960 πέρασε στο χώρο της σκηνοθεσίας σε έργα από το διεθνές δραματολόγιο σκηνοθετώντας στο Εθνικό, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και στο Ελεύθερο Θέατρο. Ο Κώστας Μπάκας είχε διατελέσει επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

    Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν στα Επιδαύρεια 2002 με τη θεατρική διαδρομή στους «Ιππής» του Αριστοφάνη.

    Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, από το Α' Νεκροταφείο.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κώστα Μπάκα, ενός μεγάλου σκηνοθέτη του ελληνικού θεάτρου που έγραψε ιστορία με τις σκηνοθεσίες του, ιδίως στο Εθνικό Θέατρο, και αναγνωρίστηκε ως κλασικός στο είδος του.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΤΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Έκθεση γλυπτικής του Αρ. Πατσόγλου θα φιλοξενήσει η «Art Gallery» στην Αλεξανδρούπολη (Σκρα 4) από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2004.

    Ο Αρ. Πατσόγλου γεννήθηκε στη Λέσβο, ζει όμως και εργάζεται στο Παρίσι. Έχει διακριθεί και βραβευθεί οκτώ και πλέον φορές με το πρώτο βραβείο καθώς και το χρυσό βραβείο Γλυπτικής του Δήμου Nice.

    Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Τυνησίας και του Καναδά.

    Ο ιστορικός τέχνης, Τάκης Μαυρωτάς αναφέρει για τον Α. Πατσόγλου.

    «Ο Α. Πατσόγλου υπηρετεί δημιουργικά τη γλυπτική τριάντα πέντε αδιάλειπτα χρόνια, επιχειρώντας να διεισδύσει στη βαθύτερη ουσία της ζωής.

    Στον κόσμο της γλυπτικής του, διαχρονικές και άχρονες παρουσίες διαδέχονται η μια την άλλη, ενώνοντας το χθες με το σήμερα, θέτοντας με την σειρά τους αναπάντητα ερωτήματα. Η φαντασία και το όνειρο, η πραγματικότητα και η υπέρβασή της, ο ιδεαλισμός και η κριτική παρέμβαση σμιλεύουν τις μορφές του.

    Ο χρόνος στο έργο του Πατσόγλου κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, άλλοτε με την επιστροφή στο παρελθόν και άλλοτε με την έμφαση στη στιγμή, ως κίνηση αλλαγής ή επαναφοράς, αρχής ή τέλους.

    Ο μπρούτζος και το ατσάλι αποτελούν τα κυρίαρχα εκφραστικά μέσα του Πατσόγλου».

    Ο.Ο.

    [31] EQUUS-ΙΠΠΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (14:14 UTC+2)

    Την παράσταση "Equus-Ιππέας" παρουσιάζει το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ σε χορογραφία της Αμάλια Μπέννετ από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το"Equus-Ιππέας" είναι ένα έργο για έξι χορευτές βασισμένο στο θεατρικό έργο "Equus" του Πήτερ Σάφερ. Πρόκεται για την ιστορία ενός παιδιού που τύφλωσε έξι άλογα σε μια πράξη ανεξήγητης βίας. Ο ψυχολόγος που ανέλαβε να εξηγήσει αυτήν την πράξη βρέθηκε αντιμέτωπος με το φανταστικό κόσμο που είχε φτιάξει το παιδί, στο κέντρο του οποίου ήταν το άλογο.

    Η χορογράφος Αμάλια Μπέννετ εμπνεύστηκε την χορογραφία από τις εικόνες της τεχνητής ουτοπίας της αμερικάνικης διαφήμισης. Η Άγρια Δύση, ο καουμπόι με το άλογο είναι τα είδωλα μιας ουτοπίας που χρησιμοποιείται για να πουλήσει τσιγάρα. Δίπλα σ΄ αυτήν την ουτοπία η μικρή καθημερινή ζωή των χορευτών πάνω στη σκηνή μοιάζει ακόμη πιο μικρή καθώς σκιάζεται από μια τεράστια εικόνα-γιγαντοαφίσα του Ιππέα-καουμπόι. Μόνο ένα εξαιρετικό ον, μπορεί με τη φαντασία του να φτιάξει τη δική του ουτοπία, την ουτοπία του Equus. Οι δύο ουτοπίες έρχονται αντιμέτωπες. Η σύγκρουση δημιουργεί αναστάτωση στην καθημερινή ζωή των χορευτών πάνω στη σκηνή που γεμίζει από μικρές πράξεις βίας.

    Τα σκηνικά της παράστασης είναι της Κέννυ Μακ Λέλαν, τα κοστούμια της Νατάσας Δημητρίου και η μουσική επιμέλεια του Δημοσθένη Γρίβα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι χορευτές Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Ηλίας Τσάκωνας, Δήμητρα Χαραλάμπους και Πένη Χριστοπούλου.

    [32] "ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (14:07 UTC+2)

    Αύριο το βράδυ στις 9 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ευγένιου Ο' Νηλ το οποίο ανεβάζει το ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Το έργο γράφτηκε το 1931 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους στη Νέα Υόρκη ενώ στην τρέχουσα θεατρική περίοδο παρουσιάζεται και στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Howard Davies.

    Η ιδέα της πλοκής της ιστορίας είναι ελληνική, η σύγχρονη Ηλέκτρα εδώ είναι η Λαβίνια, κόρη του στρατηγού Έζρα Μάννον και ο Ο΄ Νηλ τοποθετεί τη δράση του έργου του στον 19ο αιώνα. Ένας κύκλος βίας με αντιπαραθέσεις, κρυφές ή φανερές, οδηγούν μοιραία την άλλοτε πανίσχυρη οικογένεια Μάννον στην καταστροφή.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, μετάφραση Χρήστου Καρχαδάκη, σκηνικά Απόστολου Βέττα, κοστούμια: Χρήστου Μπρούφα, μουσική Γιώργου Κουρουπού, φωτισμούς Γιώργου Ταρκάση και μουσική διδασκαλία Νίκου Βουδούρη ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χρήστος Καρχαδάκης.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Λαδικού, Βάσια Παναγοπούλου, Στέφανος Κυριακίδης, Μάνος Ζαχαράκος, Βασίλης Σεϊμένης, Γιάννης Κυριακίδης, Στράτος Τρίπκος, Ρούλα Παντελίδου, Λίλιαν Παλάντζα, Κατερίνα Γιαμαλή, Λορέντζος Φραγκούλης, Δώρα Σκαρλάτου, Ντίνα Νικολαϊδου, Παντελής Καλπάκογλου, Τάσος Ψωμόπουλος, Γιώργος Κώτσος.

    [33] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2003 (09:36 UTC+2)

    Το έργο «Η πεντάμορφη και το τέρας» φιλοξενεί φέτος στην παιδική σκηνή του Θέατρο Σοφούλη» σε διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μωσχόπουλου. Ένα παραμύθι που μεγάλωσε πολλές γενιές παιδιών, παρασέρνοντάς τα στη μαγεία του και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του μουσικού θεάτρου και χορού. Το έργο που έκανε πρεμιέρα πριν από τρεις μήνες συνεχίζει να σκορπά με μεγάλη επιτυχία τη μαγεία του σε μικρούς και μεγάλους. Για την περίοδο των γιορτών μάλιστα εκτός από το εβδομαδιαίο ραντεβού με το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.30, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον παραστάσεις: για τις 25,26 και 27 Δεκεμβρίου στις 6 μμ για τις 28 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί, για τις 1,2 και 3 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα και για τις 4 Ιανουαρίου στις 11.30 πμ

    Το πρόγραμμα του Θεάτρου Σοφούλη για τις επόμενες ημέρες διαμορφώνεται ως εξής: Ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα τον κύκλο των παραστάσεών του». Οι δύο τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού που υπογράφει ο διάσημος βούλγαρος συγγραφέας Κρίστο Μπόιτσεφ (βραβείο Βρετανικού Συμβουλίου για το έργο "Ο Συνταγματάρχης πουλί") θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου εξάλλου συνεχίζεται «Η Ξυπνητή Μυλωνού» από την ομάδα Αnima Αnimal, κάθε Κυριακή στις 16.00 και στην Κεντρική, ο διάσημος μονόλογος του Πατρίκ Ζίσκιντ «Το κοντραμπάσο» με τον Πέτρο Γακίδη, κάθε Δευτέρα στις 21.30

    Το 2004 θα παρουσιαστούν: Η χοροθεατρική παράσταση «Απώλειες» από την ομάδα «Παρουσίες» της Μπέτυς Βυτινάρου (πρεμιέρα 9 Ιανουαρίου) και η μεγάλη επιτυχία του περσινού χειμώνα στο Club 22 της Αθήνας «Γόβες Νο 43» του Δημήτρη Μωραΐτη (πρεμιέρα 5 Φεβρουαρίου)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 16 December 2003 - 19:13:48 UTC