Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  • [02] ΠΡΩΤΟ ΤΟ SRS ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 85,5% ΤΩΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ
  • [03] ΔΥΣΩΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΑΜ
  • [04] ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
  • [05] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [06] XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΟΙ
  • [07] AΛΛΑΞΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΟ
  • [08] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
  • [10] ΣΤΑ 686.578.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ Χ.Α. ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
  • [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [15] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,03 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η RAINBOW COMPUTER
  • [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΡΝΤΑ
  • [17] "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ" ΘΕΛΕΙ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] O ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΔΩΣΕ "ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΤ
  • [19] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ
  • [20] O T. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [21] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ
  • [22] ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [23] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΛΑΝΤΕΡ
  • [24] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ''ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ'' ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
  • [25] ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΧΗΜΑ BEAGLE 2
  • [26] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [27] ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ ΡΕΚΟΡ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
  • [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2004 Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ
  • [29] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ
  • [30] ΓΑΛΛΟΙ ΜΙΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
  • [31] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004
  • [32] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    Aθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (13:57 UTC+2)

    Σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετείχε και ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος αμέσως μετά ευχήθηκε στους δημοσιογράφους χρόνια πολλά και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο.

    Συνέστησε εξάλλου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μην μετρούν μέρες με τα δάχτυλα και όπως είπε χαρακτηριστικά: "ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει εκείνος τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για να διασφαλίσει τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως είπε και στη Βουλή".

    [02] ΠΡΩΤΟ ΤΟ SRS ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 85,5% ΤΩΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

    Βελιγράδι, 29 Δεκεμβρίου 2003 (08:10 UTC+2)

    Πρώτο έρχεται το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, μετά την καταμέτρηση του 85,5% των ψηφοδελτίων.

    Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα η σερβική κεντρική εκλογική επιτροπή, το SRS συγκεντρώνει το 27,29% και 81 έδρα, ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 17,6% και 52 έδρες, τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα του εκλιπόντος Ζόραν Τζίντζιτς με 12,67% και 38 έδρες και τέταρτο το G17 Plus του μεταρρυθμιστή Μίρολιουμπ Λάμπους με 12,52% και 34 έδρες.

    Ο συνασπισμός Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης Νέα Σερβία καταλαμβάνει 23 έδρες με ποσοστό 7,81%, ενώ ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με 7,63% και 22 έδρες.

    Ε.Π.

    [03] ΔΥΣΩΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΑΜ

    Μπαμ, 29 Δεκεμβρίου 2003 (06:38 UTC+2)

    Η δυσωδία του θανάτου έχει κατακλύσει την πόλη Μπαμ και την περιοχή της, που χτυπήθηκε την Παρασκευή από τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ιρανικές αρχές και τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν από 16 χώρες στην κατεστραμμένη περιοχή, εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Εκπρόσωπος του OHE είπε πως δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, «εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα». Το Σάββατο ανασύρθηκαν ζωντανοί 200 άνθρωποι.

    Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί δήλωσε νωρίτερα ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 20.000, προσθέτοντας ότι «15.000 έχουν ήδη ταφεί». Το πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι μόνο μέσα στην Μπαμ οι νεκροί είναι 13.000. Αξιωματούχοι της επαρχίας εκτιμούν ότι οι νεκροί δεν αποκλείεται να φθάσουν τους 30.000. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 30.000.

    [04] ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Αύξηση του αριθμού των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού και μείωση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, προβλέπει το έγγραφο που ετοίμασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'' Κωνσταντινούπολης, το έγγραφο φέρει τον τίτλο ''Η στάση της τουρκικής πλευράς'' και το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι δυνατό να επιλυθεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης 15 νέους χάρτες και εισηγείται μεταξύ άλλων όπως η Μόρφου διχοτομηθεί ή μεγάλο τμήμα της επιστραφεί στους Ελληνοκυπριους, ενώ προνοεί αύξηση του ποσοστού που θα δοθεί στο τουρκοκυπριακό συνιστόν κράτος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (10:46 UTC+2)

    Τρεις νεκροί από επίθεση αγνώστων κατά αυτοκινήτου που μετέφερε ξένους μηχανικούς, οι οποίοι και έχουν αναλάβει την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Ιράκ. Πρόκειται για δύο άντρες της φρουράς ασφαλείας, αλλά και έναν Βρετανό μηχανικό.

    Η επιθετική αυτή ενέργεια έγινε στην πόλη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, όπως μεταδίδει το αλ Τζαζίρα.

    [06] XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων «Οι Αγιοι Πάντες», Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

    Ο κ. Θεοτοκάτος επισήμανε ότι στη γειτονική Ιταλία, που επίσης αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η γέννηση ενός παιδιού επιδοτείται με 10.000 ευρώ. Αντίθετα στην Ελλάδα, «με απόφαση της Πολιτείας πληρώνουμε όλοι για την αυτογενοκτονία του έθνους», υπογράμμισε.

    Ο κ. Θεοτοκάτος ανακοίνωσε ότι «Οι Αγιοι Πάντες» με την συμπαράσταση της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν στην δημιουργία συλλόγου «Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού», προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η αδιαφορία της Πολιτείας και η ανοχή της κοινωνίας» στην έξαρση των εκτρώσεων.

    Όπως εξήγησε, οι 150.000 εκτρώσεις στοιχίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 50 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Παράλληλα, η Πολιτεία θεσπίζει την υποχρέωση του Δημοσίου για την καταβολή δαπανών τριών αμβλώσεων ετησίως προς κάθε άπορη μητέρα.

    Ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Τασσιάς έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Θεοτοκάτο για τις πρωτοβουλίες του και ζήτησε ευαισθητοποίηση για το αγέννητο παιδί που δεν έχει φωνή να διαμαρτυρηθεί. Περαιτέρω, επισήμανε ότι η τοπική κοινωνία και η εκκλησία θα πρέπει να ενισχύσουν την πολύτεκνη οικογένεια.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι η Νομαρχία θέλει να βοηθήσει αλλά έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

    Ο βουλευτής, πρώην υπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση» Στέλιος Παπαθεμελής ευχήθηκε να φωτίσει ο Θεός τους ιθύνοντες να δουν τη συμβολή της πολύτεκνης οικογένειας και να συμπεριφερθούν ανάλογα .

    Στην γιορτή παρέστη και ο νομάρχης του Πρινιάβορ της Βοσνίας, ο οποίος βράβευσε τον κ. Θεοτοκάτο για την ευαισθησία του.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν παιχνίδια σε περισσότερα από 1.500 παιδιά, ενώ ακούστηκαν εορταστικοί ύμνοι και κάλαντα από τη χορωδία φοιτητών της Χριστιανικής Ελπίδος και την παιδική χορωδία του Συλλόγου Πολυτέκνων. Τέλος παραδοσιακούς χορούς χόρεψε συγκρότημα Σέρβων της Βοσνίας.

    [07] AΛΛΑΞΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΟ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Αλλαξε ο αριθμός κλήσης για ραντεβού στα ΚΤΕΟ. Αντί για το 167 οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης θα πρέπει να καλούν το 1525 για να περάσουν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο.

    [08] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Σε διάβημα προς την ηγεσία του υπουργείου Yγείας και Πρόνοιας προέβη σήμερα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφορικά με τον προχθεσινό προπηλακισμό ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

    Εκ μέρους του υπουργείου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν ήταν στις προθέσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας να εμποδισθεί ο δημοσιογράφος στο έργο του και αποδοκιμάστηκαν όσα ακραία συνέβησαν.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζήτησε, με την ευκαιρία αυτή, να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες προς τα Κρατικά Νοσοκομεία για την διευκόλυνση των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Καθώς πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας, που είχε ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μετεγγραφή των ετεροδημοτών στους εκλογικούς καταλόγους ως τις 31 Δεκεμβρίου, το αδιαχώρητο παρατηρείται καθημερινά στους δήμους της χώρας.

    Χαρακτηριστικά για την Αθήνα, ως και τις 15 τρέχοντος οι αιτήσεις των ετεροδημοτών είχαν φθάσει τις 11.941, ενώ ενδεικτικό της όλης πορείας του προγράμματος σε ό,τι αφορά την Αθήνα, είναι ότι από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι αιτήσεις των ετεροδημοτών ήταν 2.782, το διάστημα από 1/9 έως 31/10 έφθασαν τις 3.513, και από 1/11 έως 15/12 ήταν 5.646.

    Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Καλλιόπη Μπουρδάρα, που μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αριθμός των αιτήσεων μέχρι το πέρας της προθεσμίας αναμένεται να φθάσει τις 20.000 συνολικά.

    Πάντως, ανοιχτό αφήνουν πηγές του Υπουργείου το ενδεχόμενο να δοθεί μία μικρή παράταση στον χρόνο της υποβολής των αιτήσεων, μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου.

    Μ.Τ.

    [10] ΣΤΑ 686.578.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Aθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Στα 686.578.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2004, όπως τον ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Ολυμπιακό προγραμματισμό του δήμου, ενόψει των Αγώνων η Δημοτική Αρχή στοχεύει να διαθέσει 40,8 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις, που αφορούν νέες πολιτικές, εκ των οποίων 22,3 εκατ. ευρώ για έκτακτες ολυμπιακές δαπάνες, και 18,5 εκατ. ευρώ για νέα λειτουργικά προγράμματα. Παράλληλα, οι λειτουργικές δαπάνες του δήμου αυξάνονται κατά 5,27% στο 2004, έναντι αυτών του 2003, λόγω κυρίως ωρίμανσης και της φυσιολογικής εξέλιξης του προσωπικού, καθώς και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του δήμου. Οι επενδυτικές πιστώσεις κατά το 2004 αυξάνονται έναντι του 2003 κατά 3,75% περίπου.

    Η θέση της δημάρχου Αθηναίων.

    Αύξηση κατά 30% των κοινωνικών πόρων, επενδυτικός προσανατολισμός και ολυμπιακή προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2004, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό, η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε τους βασικούς άξονες των πολιτικών δράσεων που αποτυπώνονται σε αυτόν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υλοποιείται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στο δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας της πόλης, ενισχύονται οι πολιτικές αλληλεγγύης και οι κοινωνικές δαπάνες του Δήμου Αθηναίων, εκφράζεται το πνεύμα της ορθολογικής και συνετής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, ενισχύεται στο οικονομικό επίπεδο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του Δήμου Αθηναίων και στηρίζονται νέες πολιτικές που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στο τεχνικό πρόγραμμα των δράσεων για το 2004, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επενδυτική προσπάθεια για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας, προχωρούν οι παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων και την αντικατάσταση της ασφάλτου σε πολλούς και σημαντικούς δρόμους, κινείται γοργά το πρόγραμμα αποκατάστασης και καθαρισμού των προσόψεων, ολοκληρώνεται η πολιτική για την ενίσχυση του πρασίνου της πόλης και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις παρεμβάσεις στο Λυκαβηττό.

    Σχετικά με τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής η δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι θα στηριχτούν δράσεις όπως είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, που εκφράζεται μέσα από τα ΚΕΠ, ή η προσφορά υπηρεσιών καλύτερης ασφάλειας στις γειτονιές μέσα από την ανάπτυξη της δημοτικής αστυνομίας. Ακόμη επανέλαβε ότι θα ζητηθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους παράλληλα με την άμεση μεταφορά των σχετικών πόρων.

    Κλείνοντας, η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε μια δέσμευσή της σύμφωνα με την οποία, τα στοιχεία που αναφέρονται στον προϋπολογισμό και τα συνολικά απολογιστικά οικονομικά στοιχεία για το 2003, θα σταλούν το επόμενο δίμηνο σε όλους τους δημότες.

    Τι υποστήριξαν οι δημοτικές παρατάξεις.

    Στη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Παπουτσής, αφού αναγνώρισε την προσπάθεια της διοίκησης να μπει τάξη στα δημοσιονομικά θέματα του δήμου, παρατήρησε πως δεν υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου, καθώς όπως είπε- παρουσιάζονται σοβαρές αυξήσεις στα έξοδα του δήμου.

    «Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός του 2004» είπε «απέχει από τα χαρακτηριστικά της πλήρους αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας, που εμείς θα θέλαμε. Διαπιστώνω ξανά την επανάληψη πεπατημένων πρακτικών, δηλαδή να συντάσσονται προϋπολογισμοί με χαρακτηριστικά αναποτελεσματικότητας, πλασματικότητας και μη διαφάνειας».

    Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, διέκρινε σημεία σύγκλισης με το πρόγραμμα, που είχε προτείνει προεκλογικά και ο δικός του συνδυασμός, ενώ σημείωσε πως η παράταξή του δεν μπορεί να συγκαταθέσει με την εισήγηση.

    Από την ίδια παράταξη, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βούλα Γείτονα, σημείωσε: στο «τεχνικό πρόγραμμα διαβάζουμε βιβλίο Αβραμόπουλου με διορθώσεις δια χειρός Ντόρας», ενώ καταλόγισε στην διοίκηση του δήμου, την ευθύνη ότι δεν κατάφερε να αναπτύξει νέες πηγές εσόδων για τον δήμο. Ωστόσο, κατά την ψηφοφορία η σύμβουλος εξέφρασε την θέση της παράταξής της να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης, για να «μην θεωρηθεί ότι η αντιπολίτευση με την στάσή της είναι τροχοπέδη στο πρόγραμμα του δήμου».

    Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα, η πόλη μας» Γιάννης Δημαράς, παρατήρησε πως υπάρχουν διάσπαρτοι κωδικοί μέσα στον προϋπολογισμό για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Από τον ίδιο συνδυασμό, ο Νάσος Αθανασίου, συμφώνησε με την θέση της Σταυρούλας Γείτονα πως το «τεχνικό πρόγραμμα είναι αντιγραφή του τεχνικού προγράμματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το 2002», ενώ παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός στερείται ψυχής και οράματος, καθώς δεν έχει τίποτα το καινούργιο.

    Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, παρατήρησε ότι πρέπει στον προϋπολογισμό να κυριαρχεί λογική, «που να υπηρετεί απλά και μόνον την Ολυμπιάδα», όπως ανέφερε, ενώ την ίδια στιγμή, γίνονται πολύ χαμηλές δαπάνες, της τάξεως του 20-22% για κατασκευή αγωγών δικτύου ακαθάρτων, για έργα ηλεκτροφωτισμού, και για άλλες ανάγκες της πόλης.

    Ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλη Αθήνα», Φώτης Κουβέλης, παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός του 2004 χαρακτηρίζεται από μονοσήμαντο προσανατολισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, σημείωσε πως στον προϋπολογισμό, τα προβλεπόμενα έσοδα δεν αντιστοιχούν με το στοιχείο της ανταπόδοσης προς τους δημότες, είναι εξαιρετικά μικρά τα ποσά στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν διασφαλίζονται συγκεκριμένα κονδύλια για απόκτηση ελεύθερων χώρων.

    Τελικά, στην ψηφοφορία του θέματος, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2004 πέρασαν κατά πλειοψηφία.

    Μ.Τ.

    [11] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:45 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), παρά το γεγονός ότι ψαλλιδίστηκαν τα αρχικά του κέρδη, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στην περιφέρεια.

    Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άνοδος των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, όπου οι βασικοί δείκτες τιμών εξακολουθούσαν, τουλάχιστον έως τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ, να ενισχύονται.

    Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχιζαν την άνοδό τους παρά την εκρηκτική άνοδο του ευρώ, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το επίπεδο των 1,.25 δολαρίων.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, αποτέλεσαν ο ισχνός τζίρος, η εκδήλωση ρευστοποιήσεων στην περιφέρεια, αλλά και το μεγάλο εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης. Ειδικότερα, ο δείκτης κινήθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, στην περιοχή μεταξύ των 2.203,86 και 2.223,21 μονάδων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης τιμών του Χρημαστηρίου Αθηνών, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,11% και διαμορφώθηκε στις 2.211,93 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αναιμικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος μόλις και μετά βίας έφθασε στο ποσό των 88,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12.990.453,80 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Παρά την άνοδο, όμως, του γενικού δείκτη, το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση αρνητικό, με 127 τίτλους να διαγράφουν ανοδική τροχιά, 150 να ακολουθούν την κατιούσα, ενώ οι 105 παρέμειναν αμετάβλητοι.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΡΓΑΣ (9,68%), CYCLON ΕΛΛΑΣ (8,49%) και τη Ευρωπαϊκής Πίστης (8,29%), ενώ στον αντίποδα αισθητή πτώση εμφάνισαν οι Ναυτεμπορική (17,76%) και της Cosmpucon (8,03%)

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ τερμάτισε σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,58%, του ΟΠΑΠ ΑΕ υποχώρησε κατά 0,53% και της ΔΕΗ κατά 0,72%.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται κατά 0,28%, λόγω των ενισχυμένων αγορών τίτλων από τους κλάδους των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών.

    Ο κλάδος των τραπεζών σημείωσε τελικά άνοδο κατά 0,30%, έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών.

    Σημαντική άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των Γενική (4,29%), εν αναμονή της; αξιολόγησης των τριών προσφορών στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερα στις αρχές της επόμενης, Εγνατία (2,70%), Αττικής (2,05%) και της ΕΤΕ (1,42%)

    Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 0,17%, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές του ΟΤΕ ΑΕ (0,79%), το οποίο σημειώνεται ότι προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκε σημαντικά.

    Κέρδη της τάξης του 0,20% κατέγραψε ο δείκτης FTSE/ASE 140 που αποτυπώνει την πορεία των δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, έναντι απωλειών 0,09% για τον Mid 40 της μέσης και 0,03% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι κλαδικοί και οι επιμέρους δείκτες, με τους εννέα από τους συνολικά 22 να διαγράφουν πτωτική τροχιά. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας κατά 1,08%, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΛΦΙΚΟ (3,49%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ (2,98%), ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (2,91%)ΚΟΡ-ΦΙΛ (2,53%) και Πλαστικά Θράκης (2,42%).

    Κατά 0,92% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,57% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,54% των βασικών μετάλλων, κατά 0,46% της υψηλής κυκλ. ταχύτητας κατά 0,23% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,21% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,12% της πληροφορικής και κατά 0,10% του χονδρικού εμπορίου.

    Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον κλάδο των επενδύσεων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,08%, εξαιτίας των αγορών των μετοχών των εταιριών Εμπορική Επενδυτική (3,51%), Π&Κ Χρηματιστηριακή (2,88%), New Millenium (2,53%) και Αιολική (2,38%).

    Κατά 0,99% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 0,74% των κατασκευαστικών, κατά 0,56% των συμμετοχών, κατά 0,35% των διυλιστηρίων και κατά 0,28% αντίστοιχα των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και του λιανικού εμπορίου.

    Οριακή άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι των βιομηχανιών και της; παράλληλης αγοράς, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 0,01% και 0,02% αντίστοιχα.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Σταθεροποιητικές τάσεις και υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένουν μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς οι αναλυτές, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών κατά το επόμενο έτος, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται τα βαριά χαρτιά, αλλά και ο κλάδος των κατασκευών.

    Μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι οι τάσεις σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του 2003, αφού οι επενδυτές προτιμούν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά, από χαμηλά επίπεδα.

    Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αναμένεται να διαδραματίζει και η πορεία των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες παρά τη ισχυροποίηση του ευρώ, που υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας στη Γηραιά Ήπειρο, συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά. Επισημαίνεται ότι στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ πραγματοποίησε νέο ρεκόρ, έναντι του USD, σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο των 1,25 δολαρίων.

    Αισιόδοξοι για τις προοπτικές και δυνατότητες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς κατά το επόμενο έτος εμφανίζονται και οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. Όπως υποστηρίζουν, το γεγονός εκείνο που θα επηρεάσει τη Σοφοκλέους στο μέγιστο βαθμό, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ένταξη στην παραγωγική διαδικασία εκατοντάδων έργων υποδομής, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία.

    Οι ίδιοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη και για τις εισηγμένες εταιρίες και την πορεία των οικονομικών τους αποτελεσμάτων και αναμένουν περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών τους, και σε λειτουργικό επίπεδο.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στο 2004, τροφοδοτείται από πολλές πηγές, όπως είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας που θα επηρεάσει και την Ευρώπη, τα επίπεδα αποτιμήσεων των εισηγμένων που θεωρούνται ελκυστικά, η ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιριών, το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον και η μεγάλη ρευστότητα.

    Η πλειοψηφία των θεσμικών, διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο νέο έτος υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, ενώ υποστηρίζουν ότι στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και οι κλάδοι των κατασκευών και ξενοδοχείων, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο μεταξύ, μερίδα θεσμικών ναι μεν συμφωνεί με την ανοδική τάση στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά για το πρώτο εξάμηνο του 2004, αφού όπως τονίζουν για το δεύτερο εξάμηνο δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη, καθώς θα έχει τελειώσει η Ολυμπιάδα και όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει στην περίοδο μετά τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Πάντως, τo 2003, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αποτέλεσε για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθοριστική χρονιά, καθώς ανακόπηκε μια από τις ισχυρότερες διορθωτικές πορείες στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Έτσι, παρά το γεγονός της υστέρησης του γενικού δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους, έναντι των υπολοίπων δεικτών ώριμων αγορών, καθώς και της περιορισμένης επαναδραστηριοποίησης των ελλήνων επενδυτών, εξισορροπήθηκε η προσφορά και η ζήτηση των μετοχικών τίτλων, με αποτέλεσμα την είσοδο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς σε κατάσταση ισορροπίας.

    Επιπλέον, η εγχώρια αγορά εντός του 2004 θα κληθεί να εκτιμήσει, αλλά και να αποτιμήσει ιδιαίτερους παράγοντες όπως το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη και τη διατήρηση της ρευστότητας, μετά την παύση διαπραγμάτευσης τίτλων μεγάλων και παραδοσιακών ομίλων.

    Στο μεταξύ, θετικά αναμένεται να επιδράσουν στην πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο 2004, τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών και η κερδοφορία, αλλά και τα γεγονός ότι από το επόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και ο νέος κανονισμός του ΧΑ, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα προσδώσει στο Χρηματιστήριο ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

    [12] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ Χ.Α. ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:34 UTC+2)

    Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να εισαχθούν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, με τη διάθεση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, μετόχου κατά 100% της ΕΤΑ, με τη διενέργεια ταυτόχρονα δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Συντονιστής κύριος ανάδοχος έχει οριστεί η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias και Κύριοι Ανάδοχοι η Alpha Bank και η Τράπεζα Επενδύσεων. Ως Σύμβουλος Έκδοσης έχει οριστεί η EFG Telesis Finance A.Ε.Π.Ε.Υ.

    Ειδικότερα, αναμένεται να διατεθούν συνολικά 33.000.000 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27,331% του μετοχικού κεφαλαίου της, από τις οποίες 31.500.000 (ποσοστό 26,089% του κεφαλαίου) θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή και 1.500.000 μετοχές (ποσοστό 1,242% του κεφαλαίου) με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, σε περίπτωση που υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση μετοχών, το Δημόσιο έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στο συντονιστή κύριο ανάδοχο για λογαριασμό των αναδόχων, δικαίωμα προαίρεσης (Greenshoe Option) για τη διάθεση μέχρι και 3.500.000 επιπλέον μετοχών, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό έως και 2,899% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Στην παρούσα προσφορά δικαίωμα ανταλλαγής θα έχουν οι κάτοχοι τουριστικών προμετόχων, τα οποία διατέθηκαν τον Αύγουστο του 2001, είναι τριετούς διάρκειας και λήγουν στις 3 Αυγούστου του 2004.

    Στους ιδιώτες (μη θεσμικούς επενδυτές) που θα αποκτήσουν μετοχές στα πλαίσια της δημόσιας εγγραφής, παρέχεται κίνητρο διακράτησης μιας δωρεάν μετοχής κυριότητας του Δημοσίου για κάθε δέκα μετοχές της εταιρίας που θα κρατήσουν για περίοδο έξι μηνών μέχρι συνολικού αριθμού 200 μετοχών ανά επενδυτή.

    Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών (book building) και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος 4,5 5,5 ευρώ η καθεμία. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρία από την αγορά αναμένεται να διαμορφωθούν στο ποσό των 150 180 εκατ. ευρώ.

    [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του 2003, με τους επενδυτές να πραγματοποιούν τις τελευταίες κινήσεις τους εν όψει της νέας χρονιάς.

    Το σκηνικό βέβαια ήταν ανάλογο εκείνου των προηγουμένων ημερών, με τα βαριά χαρτιά και το δείκτη FTSE ASE 20 να δίνουν την κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους διατήρησαν και σήμερα οι τράπεζες και ως ένα σημείο οι τηλεπικοινωνίες, εξέλιξη που βοήθησε πλειάδα μετοχών της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

    Με την Alpha Bank σταθερά υψηλότερα των 23 ευρώ, την Εμπορική με κέρδη περίπου 2% και την Εθνική, ύστερα από πολύ καιρό, υψηλότερα των 20 ευρώ και παρά το γεγονός ότι ο τζίρος ήταν περιορισμένος λόγω ημερών η συνολικότερη εικόνα της αγοράς κρίθηκε ενθαρρυντική.

    Εξάλλου, το ΧΑ έδειξε και σήμερα ότι, έστω με μικρές αποκλίσεις, ακολουθεί την πορεία των μεγάλων αγορών της Ευρώπης. Χαρακτηριστική ήταν η πορεία του γενικού δείκτη, ο οποίος αρχικά υποχώρησε στις 2.204 μονάδες, κινήθηκε στη συνέχεια ανοδικά μέχρι τις 2.223, επίπεδο το οποίο ωστόσο δε διατήρησε.

    Έτσι, ύστερα από αρκετά σκαμπανεβάσματα, πάντοτε όμως με μικρό εύρος διακύμανσης, ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ κατέγραψε τελικά οριακά κέρδη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 0,11%, στις 2.211,93 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Χαρακτηριστικό της σημερινής, συγκρατημένης ανοδικής πορείας του γενικού δείκτη του ΧΑ είναι και το γεγονός ότι, τελικά, οι 2 από τους 4 δείκτες κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν οριακές απώλειες και οι άλλοι δύο μικρά κέρδη.

    Ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες (-0,09%), ακολουθούμενος από το FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (-0,03%), ενώ FTSE/ASE 20 σημείωσε μικρή άνοδο, που ανήλθε σε 0,28%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η συνολική τους εικόνα αντικατόπτριζε και σήμερα πιστά την πορεία του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, με το κλείσιμο της συνεδρίασης, από τους συνολικά 22, μόνον 9 δείκτες, έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισαν, κατά σειρά, οι δείκτες των επενδύσεων (+1,08%) και των ασφαλειών (+0,99%), ενώ με τις μεγαλύτερες ζημίες έκλεισαν εκείνοι της κλωστοϋφαντουργίας (-1,08%) και των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-0,92%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, αυτή ήταν σήμερα αντιστρόφως ανάλογη της ανοδικής πορείας του ΧΑ. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά σε 123 και ανήλθαν σε 155 εκείνες με αρνητικό, ενώ 104 παρέμειναν στάσιμες.

    Ισχνός, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους δεν κατάφερε καν να πλησιάσει έστω τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στο ποσό των 88,5 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Μόλις δύο συνεδριάσεις έχουν απομείνει έως το τέλος της χρονιάς και, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν εκτιμάται ότι σ' αυτές θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διάθεση των επενδυτών.

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες, μάλιστα, υποστήριζαν ότι οι δείκτες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα. Εκτιμούσαν επίσης πως ο γενικός δείκτης τιμών θα συνεχίσει να κινείται περί τις 2.200 μονάδες, καθώς το ενδιαφέρον εντοπίζεται πλέον στην ερχόμενη χρονιά.

    Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2003 ήταν η πρώτη κερδοφόρα χρονιά στη Σοφοκλέους, έπειτα από το 1999 και μετά τις σημαντικότατες απώλειες χαρτοφυλακίων που σημειώθηκαν έκτοτε.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν τα βαριά χαρτιά. Ωστόσο, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, εάν η αγορά παρουσιάσει ανοδικές τάσεις και κατά την ερχόμενη χρήση, είναι επόμενο η άνοδος να διαχυθεί και στην Περιφέρεια.

    Εξάλλου, τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών και η κερδοφορία αναμένεται να είναι τα στοιχεία στα οποία θα εστιασθεί η προσοχή των επενδυτών κατά την ερχόμενη χρήση. Το 2004 αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και ο νέος κανονισμός του ΧΑ, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα προσδώσει στο Χρηματιστήριο ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [14] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:14 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η οικονομία των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ θα τρέξει στο επόμενο έτος με μέσο ρυθμό της τάξης του 3% και με 3,1% στο 2005, από 2% φέτος, διατυπώνουν οι αρμόδιοι αναλυτές του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

    Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι στο 2004 η εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αλλά και η αναπτέρωση του ηθικού των Ασιατών και Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρηματιών.

    Ειδικότερα, ειδικοί σημειώνουν ότι η αμερικανική οικονομία τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, η Κίνα εξακολουθεί να παρουσιάζει εκρηκτική μεγέθυνση, η Ιαπωνία βγαίνει από μια μακροχρόνια ύφεση και η Ευρώπη ξεπερνά την κρίση.

    Αναφορικά με τις ΗΠΑ, οι αναλυτές τονίζουν ότι η διατήρηση των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 χρόνων παρέχουν τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρίες να καταστρώνουν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια.

    Επιπλέον, η προοπτική να εισρεύσουν εφέτος περί τα 180 δισ. δολάρια στην οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Merrill Lynch & Co., από την αύξηση των δημοσίων δαπανών και τη μείωση της φορολόγησης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μπους, αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου θα διατηρήσει και το 2004 την αναπτυξιακή ορμή που ανέκτησε την χρονιά που φεύγει.

    Σημειώνεται ότι με βάση την έρευνα που διενήργησε το Bloomberg News τον Δεκέμβριο, οικονομολόγοι διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυθηθεί κατά 4,4% το 2004. Φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι της τάξης του 3,1% δηλαδή να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 3,7% που είχε καταγραφεί το 2000.

    Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της προχώρησε και η Conference Board, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το 5,2%, στο 5,7% την επόμενη χρονιά.

    Βασιζόμενη σε στοιχεία από 2.500 στελέχη επιχειρήσεων που εδρεύουν σε 60 χώρες, η Conference Board εκτιμά ότι η ανάπτυξη των οικονομιών της ασιατικής ηπείρου θα ξεπεράσει το 4% και ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα φθάσει το 2% την επόμενη χρονιά. Για την παγκόσμια οικονομία η Conference Board προβλέπει για το 2004 ανάπτυξη 3,5%.

    Πάντως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι κάποια στιγμή, εντός του 2004, θα φανούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της κεντρικής κυβέρνησης. Οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι σαφώς υψηλότεροι από πέρσι, όταν πολλοί φοβούνταν τις επιπτώσεις που θα είχε για την οικονομία το ακριβό πετρέλαιο και ο πόλεμος στο Ιράκ.

    Αλλά παρά το ότι το 2004 θα είναι χρονιά εκλογών, θα έρθει η στιγμή που οι ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό για τα υψηλά ελλείμματα που έχουν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στο δολάριο. Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, η Fed θα αναγκαστεί να ανεβάσει τα επιτόκια, κάτι που θα έχει αρνητική επιρροή τόσο στην ανάπτυξη, όσο στην πορεία της Wall Street.

    Ε.Α.

    [15] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,03 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η RAINBOW COMPUTER

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση του 2003, αποφάσισαν στη σημερινή τους τακτική γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της εταιρίας Rainbow Computer.

    Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του X.A. σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά τον τρόπο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος, εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να τα καθορίσει. Aπό αύριο οι μετοχές της Rainbow Computer θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος για την χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2003.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, οι μέτοχοι της εταιρίας ενέκριναν ομόφωνα τον ισολογισμό και τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της δέκατης έκτης εταιρικής χρήσης που έληξε την 30η Iουνίου 2003 με τις σχετικές εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου και του Oρκωτού Eλεγκτή Λογιστή.

    Επίσης, αποφασίστηκε και η απαλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και των Ορκωτών Eλεγκτών Λογιστών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης από την 1η Ιουλίου του 2002 έως και την 30η Ιουνίου του 2003.

    Επιπλέον, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, εγκρίθηκε ομόφωνα η πορεία των έργων του πίνακα διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί έως 30/9/2003, καθώς και η τροποποίηση του πίνακα διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων.

    [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΡΝΤΑ

    Βουκουρέστι, 29 Δεκεμβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Αγνωστος άνδρας εισέβαλε χθες βράδυ σε εστιατόριο στην πόλη Τούρντα της Ρουμανίας (περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου) και πέταξε μια χειροβομβίδα τραυματίζοντας έναν πελάτη.

    Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει και σύμφωνα με εκτιμήσεις η επίθεση ήταν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της τοπικής μαφίας.

    Από την επίθεση τραυματίστηκε ο 33χρονος Στέλιαν Λούκα, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και την πλάτη.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη και παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί ύποπτοι, δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συλλήψεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ" ΘΕΛΕΙ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δίδοντας σήμερα την ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί δυνατή η συνεργασία και των τεσσάρων τουρκοκυπριακών κομμάτων που εξασφάλισαν συμμετοχή στη νέα ψευδοβουλή, έτσι ώστε να σχηματισθεί μια ''κυβέρνηση συνασπισμού''.

    Σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλυτέρων τουρκοκυπριακών κομμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι έδωσε την "εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους στον κ. Ταλάτ και ευχαρίστησε τα κόμματα για την εποικοδομητική τους στάση κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε μαζί τους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] O ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΔΩΣΕ "ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε "εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αυτό μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [19] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Η Κύπρος θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΗΚΟ για την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα τηρήσουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα'' και διευκρίνισε ότι τα πλείστα από τα εναπομείναντα νομοσχέδια είναι έτοιμα.

    ''Μπορεί να λείπει ένα ή άλλο κομμάτι, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην πορεία των συζητήσεων'', συμπλήρωσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] O T. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι σαφής ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθούν στη βάση του σχεδίου του, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του το τουρκικό σχέδιο και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι τουρκικές προτάσεις θα πάρουν τη μορφή τροποποιήσεων ή παρατηρήσεων και δεν θα είναι νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΤΟΥ 2003

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (17:31 UTC+2)

    Τα ονόματα των καλύτερων αθλητών της Θεσσαλονίκης για το έτος 2003 που αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Καλύτερος αθλητής της χρονιάς αναδείχθηκε ο Δημοσθένης Ταμπάκος του ΑΓΕΜΣ "Σπάρτακος" για την 1η θέση στα Τελικά Οργάνων στους Κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής και για την 1η θέση στα Τελικά Οργάνων στους Κρίκους και την 6η θέση στα Τελικά Οργάνων στο Δίζυγο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής.

    Καλύτερη αθλήτρια 2003 αναδείχθηκε η Αναστασία Κελεσίδου του Γ.Σ. Ηρακλής για τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο αγώνισμα της Δισκοβολίας.

    Καλύτερη ομάδα 2003 αναδείχθηκε η Γυναικεία Ομάδα Πετοσφαίρισης του Φιλαθλητικού που κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος.

    Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος αθλητής αναδείχτηκε ο Δημήτριος Παπαγερίδης του Α.Σ. ΠΑΟΚ, στο άθλημα της άρσης βαρών στην κατηγορία των +105 κιλών, καλύτερος προπονητής ο Αλέξανδρος Ιωακειμίδης, προπονητής του Δημοσθένη Ταμπάκου, καλύτερος αθλητής ατόμων με ειδικές ανάγκες ο Συμεών Παλτσανιτίδης, αθλητής στίβου του "Θερμαϊκού", και καλύτερη αθλήτρια ατόμων με ειδικές ανάγκες η Ευφημία Γαϊτανίδου αθλήτρια κολύμβησης του Θερμαϊκού.

    Το βραβείο ήθους και "ευ αγωνίζεσθαι" απονέμεται στην αθλήτρια του στίβου Γεωργία Αμπατζίδου της ΧΑΝΘ, ενώ καλύτερη ομάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες για το 2003 αναδείχτηκε ο Αθλητικός Σύνδεσμος Παραπληγικών Ελλάδος "Ο Μέγας Αλέξανδρος". Τέλος καλύτερος προπονητής ατόμων με ειδικές ανάγκες αναδείχτηκε ο Νικόλαος Σούμπασης, προπονητής στίβου.

    Εξάλλου ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" διακεκριμένες και εξέχουσες αθλητικές προσωπικότητες της πόλης και συγκεκριμένα τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Γιώργο Κούδα, τον βετεράνο μπασκετμπολίστα του Αρη Θεσσαλονίκης, Αστέριο Γούσιο, τον στυλοβάτη της ομάδας του Ηρακλή, Κώστα Αϊδινίου, τον πρωταθλητή του στίβου Νικόλαο Τσούγκο, τον βετεράνο βολεϊμπολίστα Νικόλαο Αντωνιάδη, την προπονήτρια αθλητών με ειδικές ανάγκες Χρυσάνθη Στεφανίδου, τον αποκαλούμενο "πατριάρχη του ελληνικού μπάσκετ" Ανέστη Πεταλίδη, τον πρωτοπόρο της αθλητικής δημοσιογραφίας Γεώργιο Σερπετζή και τον διαπρεπή διαιτητή ποδοσφαίρου Αντώνιο Βασσάρα.

    Τα βραβεία της «Γιορτής του Αθλητισμού» θα δοθούν στους αθλητές σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004, στις 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της HELEXPO-ΔΕΘ.

    [22] ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον για τον Άρη. Στην κατρακύλα των κιτρίνων στο πρωτάθλημα και το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα, έρχεται να προστεθεί η πρόθεση ορισμένων ποδοσφαιριστών να αποχωρήσουν από την ομάδα, διαμορφώνοντας ένα κλίμα αβεβαιότητας.

    Ανάμεσα στους παίκτες που βλέπουν την... πόρτα της εξόδου συγκαταλέγονται οι Μάγκνους Σελάντερ, Παναγιώτης Κατσιαρός, Ανδρέας Σκέντζος, Αγγελος Διγκόζης, ενώ την περίπτωση φυγής άρχισε να σκέφτεται και ο Γιάννης Λαζανάς, για τον οποίο έχει ενδιαφερθεί άλλη ομάδα.

    Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές είναι πιθανό να καταθέσουν προσφυγές, ενώ σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή τους από άλλη ομάδα είναι πιθανό να φύγουν από το Χαριλάου.

    Τις περισσότερες πιθανότητες για αποχώρηση συγκεντρώσουν οι Σελάντερ και Κατσιαρός. Ο πρώτος είναι απογοητευμένος από την οικονομική κατάσταση και γνωρίζει το ενδιαφέρον του Ηρακλή, ενώ ο δεύτερος είναι δυσαρεστημένος από το επεισόδιο σε βάρος του μετά το ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ.

    [23] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΛΑΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:42 UTC+2)

    Στον Μάγκνους Σελάντερ ετοιμάζεται να ρίξει "δίχτυα" ο Ηρακλής, για την ενίσχυσή του ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

    Ο Σουηδός ποδοσφαιριστής του Άρη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας του συμπατριώτη του τεχνικού του «Γηραιού» Ματς Γίνγκμπλαντ, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

    Η περίπτωση μετακίνησης του Σελάντερ από το στρατόπεδο των κιτρίνων στο κυανόλευκο θα εξαρτηθεί από το αν θα μείνει ελεύθερος από την ομάδα του.

    Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση του κ. Γίνγκμπλαντ με τον Γιώργο Σπανουδάκη, οπότε οι δυο πλευρές θα εξετάσουν την περίπτωση του εν λόγω ποδοσφαιριστή.

    [24] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ''ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ'' ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:38 UTC+2)

    Κοντά στην απόκτηση του Κύπριου ποδοσφαιριστή Αλέξη Γαρπόζη της ΑΕ Λεμεσού βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, κι όπως όλα δείχνουν θα αυξηθεί κατά ένα ακόμη μέλος η «κυπριακή παροικία» στον Δικέφαλο του Βορρά.

    Μάλιστα, η πλευρά του νεαρού ποδοσφαιριστή υποστηρίζει ότι οι δυο ομάδες έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία για την μετακίνηση του Γαρμπόζη στην Τούμπα.

    Στον αγωνιστικό τομέα, στις προπονήσεις της ομάδας μπαίνουν από σήμερα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές Εγκωμίτης, Βοσκαρίδης και Γιασεμής, οι οποίοι επέστρεψαν από την πατρίδα τους, όπου πέρασαν με τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα. Σήμερα αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη και ο Σπάσιτς, ενώ αντίθετα οι τέσσερις αφρικανοί ποδοσφαιριστές Ουντέζε, Φουτσίνι, Αμαφούλε και Χάγκαν, αναμένονται αύριο από τις πατρίδες τους.

    [25] ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΟΧΗΜΑ BEAGLE 2

    Λονδίνο, 29 Δεκεμβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Κορυφώνεται η αγωνία μεταξύ των επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, για την τύχη του μικρού διαστημικού οχήματος Beagle 2, το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη από την ημέρα των Χριστουγέννων με σκοπό να ψάξει για ενδείξεις ζωής στον πλανήτη.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το σκάφος προσεδάφισης δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και 5 μέρες, ενώ αποτυχημένη ήταν και μία πέμπτη απόπειρα που επιχειρήθηκε χτες, η οποία είχε σκοπό να αποκατασταθεί η επαφή με το διαστημικό ρομπότ Beagle 2.

    Το διαστημόπλοιο της NASA Mars Odyssey, που βρίσκεται επίσης σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, πέρασε για μία ακόμη φορά πάνω από την προγραμματισμένη ζώνη προσεδάφισης του Beagle 2, χωρίς όμως να εντοπίσει την μουσική του βρετανικού συγκροτήματος Blur που θα σήμαινε ότι το ρομπότ τα κατάφερε ως την επιφάνεια του Άρη.

    Το Mars Odyssey είχε περάσει ήδη τέσσερις φορές πάνω από τον τομέα όπου έπρεπε να βρίσκεται το διαστημικό ρομπότ, χωρίς όμως να λάβει κάποιο σήμα. Άλλη μία διέλευση αναμενόταν να γίνει σήμερα. Προ της σιωπής βρέθηκε και το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο «Τζοντρέλ» στη βόρειο Αγγλία που κλήθηκε να αναζητήσει σήματα του Beagle.

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το μικροσκοπικό όχημα ίσως δώσει σημεία ζωής αργότερα· ιδιαίτερα όταν το μητρικό διαστημικό σκάφος Mars Express βρεθεί σε θέση για να πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την πρώτη του επαφή με το Beagle.

    Μέχρι τότε στο Βρετανικό Εθνικό Διαστημικό Κέντρο έχει συγκροτηθεί μία ομάδα κορυφαίων ειδικών, η οποία αναλύει τα μέχρι στιγμής στοιχεία και προσπαθεί να απαντήσει στους πιθανούς λόγους της σιωπής: Καταστροφή, σημαντική βλάβη, αστοχία των υπολογιστικών συστημάτων, κεραία σε μη ενδεδειγμένη θέση για επικοινωνία.

    Στο μεταξύ, η ομάδα αυτή επεξεργάζεται μία σειρά εντολών που θα σταλούν προς το Beagle με σκοπό να το κάνουν να «αντιδράσει». Μία από αυτές τις εντολές έχει ήδη σταλεί μέσω του Mars Odyssey: Έλεγε στο διαστημικό ρομπότ να μηδενίσει το χρονόμετρό του, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι λανθασμένες χρονικές ενδείξεις ίσως έφταιγαν για τη μέχρι τώρα σιωπή.

    [26] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 29 Δεκεμβρίου 2003 (15:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα στη Μόσχα κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου, τη Δούμα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε «στρατηγικές μεταρρυθμίσεις».

    Όπως μεταδίδει από τη ρωσική πρωτεύουσα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον των μελών της Δούμα από την εκλογή στην προεδρία της Ρωσίας, το Μάρτιο του 2000, ο Πούτιν τόνισε πως μόνο με τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις «μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το νέο Κοινοβούλιο ως «δημιουργικό» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι θα έχω στενή και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους βουλευτές της Δούμα».

    Σύμφωνα με το AFP, το κόμμα του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» είχε προηγουμένως ανακοινώσει την προσχώρηση στις τάξεις του ενός ανεξάρτητου βουλευτή. Κατά συνέπεια, διαθέτει τώρα στη Δούμα πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, οπότε μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε συνταγματικές αλλαγές.

    [27] ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ ΡΕΚΟΡ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

    Λονδίνο, 29 Δεκεμβρίου 2003 (14:52 UTC+2)

    Η αδυναμία του δολαρίου και η υποτονική κίνηση εν όψει εορτών στις διεθνείς αγορές οδήγησαν σήμερα την τιμή του χρυσού σε νέο υψηλό οκταετίας, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Συγκεκριμένα, στην αγορά ευγενών μετάλλων του Λονδίνου, κατά το μεσημεριανό fixing η τιμή του χρυσού ήταν 413,50 δολάρια ανά ουγκιά (333,68 ευρώ). Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη από τις 2 Φεβρουαρίου του 1996, όταν το κίτρινο ευγενές μέταλλο είχε κλείσει στα 416,50 δολάρια ανά ουγκιά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων και τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης πριν από τις γιορτές, η ουγκιά του χρυσού είχε κλείσει στο Λονδίνο στα 410,80 δολάρια.

    Όπως δήλωσε ο αναλυτής της Barclays Capital, Καμάλ Νακβί, μιλώντας στο πρακτορείο από το Λονδίνο, η συνεχιζόμενη άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου θα στηρίξει και την ανοδική πορεία της τιμής του χρυσού κατά τις επόμενες μέρες.

    [28] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2004 Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Βερολίνο, 29 Δεκεμβρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Παρά την εκπληκτική άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, οι εξαγωγές θα παραμείνουν και το 2004 η ατμομηχανή που θα βγάλει από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών τη γερμανική οικονομία, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση «Industriereport 2003», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από το Βερολίνο το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK).

    Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του DIHK Άξελ Νίτσκε, τόνισε πως η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία θα σημειώσει και το 2004 σημαντική αύξηση των πωλήσεών της, παρά το ισχυρό ευρώ, επειδή ο απρόσμενα ισχυρός δυναμισμός της αμερικανικής οικονομίας συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και τη διεθνή οικονομία.

    Σύμφωνα με τον Νίτσκε, οι παραγγελίες που υπάρχουν για το 2004 στους 4 μεγάλους τομείς της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας χημικά προϊόντα, ηλεκτρικά & ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα και μηχανήματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

    Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση, το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου θα περιορίσει σημαντικά τα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης. «Κάθε σεντ που κερδίζει το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου σημαίνει απώλειες κερδών των επιχειρήσεων αυτών στις αμερικανικές και τις ασιατικές αγορές», τόνισε ο Νίτσκε.

    [29] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

    Βαγδάτη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (14:07 UTC+2)

    Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος συνελήφθη από άντρες της αμερικανικής δύναμης και τελεί υπό κράτηση, φέρεται ότι άρχισε να αποκαλύπτει, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, το που βρίσκονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο σημερινά δημοσιεύματα των λιβανικών εφημερίδων «Aschark ei Awsat» και «El Hajat», την είδηση επιβεβαίωσε το μέλος της προσωρινής κυβέρνησης της Βαγδάτης Ijad el Allawi.

    Σύμφωνα με τον Allawi, ο Σαντάμ αποκάλυψε πληροφορίες για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών της κυβέρνησής του στο εξωτερικό, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ποσό των 40 εκατ. δολαρίων (περίπου 32,2 εκατ. ευρώ).

    Όπως είπε το μέλος της προσωρινής κυβέρνησης της Βαγδάτης, οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν σε πλασματικές εταιρίες και βρίσκονται στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, καθώς και σε άλλες χώρες.

    [30] ΓΑΛΛΟΙ ΜΙΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 29 Δεκεμβρίου 2003 (11:01 UTC+2)

    Ενα από τα πρωτοπόρα σχήματα μίμων στη Γαλλία, οι Fiat Lux, θα εμφανιστούν στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου του δήμου, όπου θα παρουσιάσουν σήμερα και αύριο στις 8.30, την πετυχημένη παράστασή τους με τίτλο "Νέες Τρέλες" (Nouvelles Folies).

    Οι Fiat Lux μας μεταφέρουν νοερά σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι της πολύχρωμης Βρετάνης στη Γαλλία, όπου ένας πραγματικά κωμικός πόλεμος ξεσπά ανάμεσα στο νεαρό νεόπλουτο ζευγάρι, που έρχεται για διακοπές, και τους ντόπιους ψαράδες του χωριού. Μέσα στο ήσυχο και γραφικό τοπίο του παραθαλάσσιου αυτού παραδείσου, οι τρόποι και η νοοτροπία των νεοφερμένων Παριζιάνων εξοργίζει τους ψαράδες, που μέσα από μία σειρά ξεκαρδιστικών τεχνασμάτων, καταφέρνουν να κάνουν τη ζωή αλλά και τη σχέση του ζευγαριού πραγματική κόλαση. Πρόκειται για μία σιωπηλή γιορτή παντομίμας, στην οποία κάθε κίνηση του σώματος, κάθε έκφραση του προσώπου διηγείται και μία ξεκαρδιστική ιστορία για το χάσμα μεταξύ των πολιτισμών και τις παρεξηγήσεις μεταξύ των εραστών.

    Το σχήμα των Fiat Lux έχει καταξιωθεί διεθνώς επειδή έχει καταφέρει να συνδυάσει την τέχνη του μίμου με πολλές άλλες μορφές τέχνης και θεωρούνται από πολλούς ένα μικρό κόσμημα στον καλλιτεχνικό χώρο του λεγόμενου "physical theatre".

    Σε αυτό βοήθησε αρκετά και η καλλιτεχνική εκπαίδευση του διευθυντή και ιδρυτή της ομάδας, Ντιντιέ Γκυγιόν. Κύριος εμπνευστής και δημιουργός των παραστάσεων, αλλά και ο ίδιος ηθοποιός σε αυτές, ο Γκυγιόν απέκτησε την αγάπη του για το θέατρο μέσα από τις σπουδές του στη Διεθνή Σχολή θεατρικής Ανθρωπολογίας στη Βόννη της Γερμανίας.

    [31] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (10:48 UTC+2)

    Τρεις νέες παραστάσεις και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο σε δύο σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι παραστάσεις άλλων πέντε παραγωγών που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα.

    Στις 7 - 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. «Equus» «Ιππέας», σε χορογραφία της Aμάλιας Μπέννετ, σκηνικά της Κέννυ Μακ Λέλαν, κοστούμια της Νατάσσας Δημητρίου, μουσική επιμέλεια του Δημοσθένη Γρίβα, και φωτισμούς του Θοδωρή Καραπίντσιου. Ερμηνεύουν οι: Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Σάββας Μπαλτζής, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πένυ Χριστοπούλου.

    Στις 23 Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση «Αρκαδία» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τα σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, τα κοστούμια επιμελήθηκε η Φωτεινή Δήμου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Σουρβάνου. Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Εραττώ Πίσση, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Δημήτρης Καρέλλης, Κωνσταντίνος Δανίκας, Γιώργος Ντουμούζης, Στέλλα Καζάζη, Χρήστος Γεωργίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Φίλιππος Σοφιανός, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Παπαδημητρίου.

    Επίσης, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα ανεβεί από τα τέλη Ιανουαρίου η παράσταση «Η Μοιρασιά του Διαβόλου» του Φαμπρίς Μελκιό, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Σεβαστίκογλου και μετάφραση της Μαρίας Ευστρατιάδη. Τα σκηνικά κοστούμια είναι της Κένυ Μακ Λέλαν, η μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου, την κίνηση επιμελείται η Αμάλια Μπένετ. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Πετσατώδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καύκας, Δήμητρα Λαρετζάκη, Θόδωρος Οικονομίδης, Άρης Τσαμπαλίκας.

    Τον Ιανουάριο ξεκινά, για τρίτη συνεχή χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Σας έχουμε στην μπούκα», σε επιμέλεια-σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα, Ράναι Υφαντίδου, Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

    Οι παραγωγές που θα συνεχίσουν τις παραστάσεις τους και τον Ιανουάριο είναι: «Πλατόνoφ» του Άντον Παύλοβιτς Τσέχοφ στο Βασιλικό θέατρο, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ευγένιου Ο'Νηλ στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, «Ο Οίκος του Μπάτλερ /με αφορμή τον Ιππόλυτο» («Living Quarters»), του Μπράιαν Φρίελ στο Mικρό θέατρο της Μ. Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, «Τρεις Υψηλές Γυναίκες», του Έντουαρντ Άλμπη μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    Επίσης, σε συμπαραγωγή με το Νέο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο Θέατρο «Σοφούλη» «Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ, με τον Κώστα Γακίδη.

    Συνεχίζεται, για δεύτερη φορά, το πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Σερφάροντας στο Κ.Θ.Β.Ε., www.ntng.gr», το οποίο παρουσιάζεται στις τάξεις των σχολείων. Η σκηνοθετική επιμέλεια - επιλογή κειμένων είναι του Νίκου Βουδούρη, η επιμέλεια των κειμένων της Ανέτας Λιάπτση. Παίζουν: Δήμος Κουτρούλης, Στέλλα Σμουλιώτη, Ανέτα Λιάπτση, Ανδριάνα Χαλκίδη.

    [32] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2003 (10:09 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Η ανθρωπωδία» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2004, στις 8 το βράδυ, στον IANO, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.

    Για το βιβλίο, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2003, θα μιλήσουν οι: Πέτρος Μαρτινίδης, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. και συγγραφέας, Βασίλης Παπαβασιλείου, συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Baxjo της Σουηδίας και ο Τάσος Χατζητάτσης, συγγραφέας.

    Το βιβλίο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός ανθρώπου που αποφασίζει ένα πρωί να βγει από το δωμάτιό του για να επανορθώσει ένα λάθος του, για το οποίο ο ίδιος τιμώρησε τον εαυτό του με χίλια χρόνια απόλυτου εγκλεισμού.

    Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στις 8.00 το βράδυ, ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Με την πνοή του ανέμου" από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονται ραγδαία, η κεντρική ηρωίδα θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί πόσο άδικο είναι, όταν φτάσει κανείς στο τέλος της διαδρομής να γυρίζει πίσω και να βλέπει τις ομορφιές της ζωής που δεν έγιναν ποτέ δικές του, επειδή ακολούθησε λάθος δρόμο. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Φαίδων Γιαγκόζης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 December 2003 - 19:13:45 UTC