Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΑ
  • [02] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟ 2003 ME ANΟΔΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [03] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ" Ο ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ
  • [04] Ο Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ"
  • [07] ΕΥΧΕΣ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
  • [08] ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ ΤΩΝ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [09] ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
  • [10] ΕΤΟΣ - ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤHΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [12] ΣΤΑ 3,2 ΔΙΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ 2003
  • [13] ΠΕΡΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ» ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ
  • [14] ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [15] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [17] ΝΤΡΝΟΒΣΕΚ: ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ 2003
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [19] ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ Ο ΑΝΤΖΑΣ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΒΑΖΕΧΑ
  • [21] ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΧΑΣΑΝ
  • [22] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [23] ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΚΟΣ
  • [24] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ «PARMALAT»
  • [25] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [26] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [27] ΠΑΙΔΙΑ ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [28] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ»
  • [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (12:51 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι το 2004 θα ειναι μια καλή χρονιά για τους Ελληνες και τη χώρα μας, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Ενω παρόμοια αισιοδοξία, εκφράζεται στα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών της χώρας, όπου εκτός από τις ευχές για το 2004, διατυπώνονται και πολιτικές αιχμές.

    Το μήνυμα του Προέδρου

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι πιστεύει πώς οι εκλογές θα διενεργηθούν μέσα σε ήρεμο δημοκρατικό κλίμα, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποβούν ευεργετικοί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

    «Ας σημειώσω, μεταξύ των σημαντικών πραγμάτων που θα λάβουν χώρα το 2004, την τυπική επικύρωση της εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε. Πολύ σπουδαίο ήδη γεγονός. Δεν είμαι όμως τόσο αισιόδοξος όσο θα επιθυμούσα για τη λύση του Κυπριακού. Εύχομαι, όπως όλοι μας, να υπάρξουν παρά ταύτα ευνοϊκές εξελίξεις.

    Αγαπητοί μου, το 2004 είναι στην ουσία το τελευταίο έτος της παραμονής μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν σας αποχαιρετώ ακόμη, γιατί αυτό θα το κάνω, αν η ανθρώπινη μοίρα φανεί ευμενής, τον επόμενο χρόνο. Το σημειώνω όμως για να ευχηθώ με περισσότερη προσδοκία και ελπίδα από τις άλλες φορές να προκόψει, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να ευτυχίσει η Ελλάδα μας, να ευτυχίσετε όλοι σεις...

    Καλή χρονιά, χρόνια πολλά».

    [02] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟ 2003 ME ANΟΔΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Με άνοδο, αποχαιρέτισε το 2003 το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίασή του της Τετάρτης, δίνοντας απτά δείγματα της δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και των προσδοκιών που καλλιεργεί η νέα χρονιά. Καθώς όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το 2004 προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελληνική κεφαλαιαγορά λόγω των ωφελημάτων που θα προκύψουν από τη διοργάνωση το καλοκαίρι στη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων, της

    προκήρυξης εκλογών, αλλά και της ιδιαίτερα καλής κατάστασης της οικονομίας διεθνώς και της ανάκαμψης των ξένων αγορών.

    Παρά τη ραστώνη των εορτών, ο τζίρος κυμάνθηκε σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο τάνοντας τα 116,033,296 ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.263,58 μονάδες,

    σημειώνοντας άνοδο 0,47%.

    Από τους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των κατασκευών με 2,62%, των ειδών και λύσεων πληροφορικής, με 1,27%, των εκδόσεων με 0,98%, ενώ ακολουθούσαν το χονδρικό εμπόριο με 0,97%, η κλωστοϋφαντουργία με 0,64%, οι επενδύσεις με 1,00%, οι τράπεζες με 0,38%, οι συμμετοχές με 0,47%. Αντίθετα,

    αρνητική ήταν η πορεία των ασφαλειών που κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 0,93%, των διυλιστηρίων με -0,92%.

    Από τις κατασκευές τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η ΑΕΓΕΚ με 1.143.045 μετοχές και άνοδο 11,73%, ενώ από τις τράπεζες, οι πρωταγωνίστριες των προηγούμενων ημερών, Εθνική και Άλφα, σημείωσαν μικρή πτώση 0,38% και 0,25%, αντίστοιχα, ενώ είχαμε άνοδο στην Τράπεζα Πειραιώς με 1,89%, στην Αττικής με 1,49% και στην Γιούρομπανκ με 1,31%.

    Από τα "βαρειά" χαρτιά της Σοφοκλέους, η ΔΕΗ σημείωσε άνοδο 1,03% και έκλεισε στα 19,60 ευρώ, ο ΟΤΕ άνοδο 0,38% στα 10,48 ευρώ και ο ΟΠΑΠ επίσης άνοδο 0,18% στα 11,40 ευρώ.

    Από το σύνολο των 355 μετοχών που κινήθηκαν κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του έτους, οι 227 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και μόνο 81 είχαν πτώση.

    [03] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ" Ο ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Στην καρδιολογική του «Αγίου Παύλου» νοσηλεύεται ο 72χρονος Θεσσαλονικιός ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο υπέστη, το απόγευμα της Δευτέρας. Η κατάσταση της υγείας του, θεωρείται από τους γιατρούς σταθερή, αλλά όχι προβλέψιμη, ενώ τα δύο πρώτα 24ωρα, μέχρι και σήμερα το απόγευμα, θεωρούνται κρίσιμα.

    Ο ασθενής νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη και οι γιατροί δεν επιτρέπουν επισκέψεις. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος -κατά κόσμον, Κωνσταντίνος Δημητριάδης- μόλις τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε από το ραδιοσταθμό 9,58 της ΕΡΤ-3, ένα ακόμη βιβλίο του, με τίτλο «Εγώ φαντάρος στο χακί Αναμνήσεις από τη στρατιωτική μου θητεία». Η έκδοση ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μπιλιέτο». Τα κείμενα της έκδοσης αποτελούν «μεταφορά» του προφορικού λόγου 38 ημίωρων ομότιτλων εκπομπών του ποιητή, ξεναγώντας τον αναγνώστη στις αναμνήσεις της στρατιωτικής του θητείας.

    [04] Ο Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:40 UTC+2)

    Στο Κορακοχώρι θα μεταβεί στις 2 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης, μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Πρωθυπουργό και την κυρία Δάφνη Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Χυτήρης διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός την προσεχή Παρασκευή δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ούτε στην Αθήνα ούτε στο Κορακοχώρι, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι Σημίτης και Παπανδρέου μίλησαν χθες τηλεφωνικώς. «Δεν κανόνισαν τίποτε. Γνωρίζετε, άλλωστε, από το ρεπορτάζ τι διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δηλαδή στηρίζει τις επιλογές του Πρωθυπουργού, να μην επαναλάβω το ρεπορτάζ» τόνισε ο κ.Χυτήρης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μιτσοτάκι για το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργικός Τύπου είπε: «Ο Μητσοτάκης είναι πάντα Μητσοτάκης!»

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:08 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Πέραν της ανταλλαγής ευχών, οι δύο άνδρες μίλησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Και ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει κινητικότητα στον καινούργιο χρόνο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:05 UTC+2)

    Πλεόνασμα Ειρήνης, δημιουργεί η πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ημερησία" ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον στρατηγικό πλεονέκτημα.

    Όπως γράφει χαρακλτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου:

    "Είχαμε υποστηρίξει ότι το 2003 θα είναι η χρονιά της εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και την κυβέρνησή μας.

    Ο απολογισμός -πλούσιος σε εξελίξεις και αποτελέσματα- μας δικαιώνει και μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας την καινούρια χρονιά, αλλά και την επόμενη τετραετία.

    Η Ελλάδα βγήκε ενισχυμένη, στην Ευρώπη και στον κόσμο, σε διεθνή αξιοπιστία, σε διαπραγματευτική ισχύ, στη θέση της στο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και πρωτοβουλιών ειρήνης.

    Θα ήταν πολύ δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς -και αυτό θα το έκανε για μικροπολιτικούς λόγους- την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των εταίρων μας για την επιτυχή άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Και η εκτίμηση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών ευρωπαϊκών θεμάτων, που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή, την ασφάλεια και την πρόοδο των Ευρωπαίων πολιτών. Έχει να κάνει, επίσης, με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και την πολιτική που ασκήσαμε για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για την ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές σύστημα, για την ανάδειξη της Ε.Ε. σε ισότιμο παράγοντα στις διεθνείς εξελίξεις, σε δύναμη σταθερότητας και ειρήνης.

    Μέσα από την άσκηση της προεδρίας μας, προεδρία που συνέπεσε χρονικά με εξαιρετικά δύσκολες εξελίξεις, όπως η κρίση και ο πόλεμος στο Ιράκ, συμβάλαμε στην αποτροπή εσωτερικών πολιτικών και θεσμικών κρίσεων στην Ε.Ε., στη συνειδητοποίηση των κοινών μας συμφερόντων και των κοινών μας προκλήσεων.

    Συμβάλαμε στην ενίσχυση των δυνάμεων του διαλόγου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, των δυνάμεων εκείνων που αποκρούουν τις μονομερείς αντιλήψεις και τους μανιχαϊσμούς στις διεθνείς σχέσεις, που πιστεύουν στον αυτόνομο ρόλο της Ε.Ε., στη διαμόρφωση σχέσεων ισοτιμίας με τις ΗΠΑ, σε μία νέα προσέγγιση των διεθνών προβλημάτων, που θα απαντά στις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν.

    Αναπτύξαμε και ανανεώσαμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και του μουσουλμανικού κόσμου, της ευρύτερης περιφέρειάς μας, προς όφελος της Ε.Ε. Το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει ιστορικά η Ελλάδα στις σχέσεις της με όλες αυτές τις χώρες το θέσαμε στη διάθεση της Ε.Ε. Γιατί θέλουμε την Ε.Ε. δύναμη ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Γιατί αυτό είναι το όραμά μας και για την Ελλάδα και γιʼ αυτό αγωνιζόμαστε.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της διεύρυνσης με την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης για τις δέκα νέες χώρες, εδώ στην Αθήνα, τον περασμένο Απρίλιο, είναι η συμβολή μας στο όραμα της Ευρώπης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι για μας μια πολιτική και ηθική δικαίωση μόνον. Αποτελεί οργανικό τμήμα μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οικοδόμηση σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, για την άμβλυνση των εντάσεων του παρελθόντος, για μια περιοχή που αφήνει πίσω της το παρελθόν, που στρέφεται στο κοινό μέλλον, με ασφάλεια, με σταθερότητα, με ανάπτυξη, με πρόοδο, με ελπίδες για τους λαούς όλων των χωρών.

    Αυτή είναι η στρατηγική πρόταση της Ελλάδας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με σταθερότητα θα ακολουθήσουμε και την επόμενη τετραετία. Είναι η μόνη πρόταση που δίνει προοπτική στις αγωνίες και τα οράματα του ελληνικού λαού. Είναι η μόνη πρόταση που ενισχύει και ισχυροποιεί την πατρίδα μας και που ενισχύεται μέσα απʼ αυτή.

    Εάν το 2003 ήταν η χρονιά της εξωτερικής πολιτικής, το 2004 θα είναι για μας η χρονιά της ειρήνης, των ειρηνικών πρωτοβουλιών, του διαλόγου, της προώθησης των αρχών του διεθνούς δικαίου. Το 2004 θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα, μέσα από τους αγώνες, πρέπει να καταγραφεί, για τα επόμενα χρόνια, στα μάτια της διεθνούς Κοινότητας, ως η χώρα της οικονομικής ανάπτυξης, της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, των αρχών και των αξιών. Εκεί βρίσκεται το στρατηγικό μας πλεονέκτημα και αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που αναλάβαμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με την ισχυρή διεθνή νομιμοποίηση που προσέλαβε με την ομόφωνη συγκηδεμόνευση και ψήφιση των κρατών - μελών του ΟΗΕ, αναδεικνύει την Ελλάδα σε δύναμη ηθικής και υπεράσπισης αξίων.

    Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη λύση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο και των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η δύναμή μας είναι η πολιτική αρχών που υλοποιούμε. Η δύναμή μας είναι ο διάλογος στη βάση των αρχών που υπερασπιζόμαστε.

    Η πολιτική μας δημιουργεί ένα πλεόνασμα ειρήνης προς όφελος του λαού και της χώρας και κινητοποιεί τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για να ολοκληρώσουμε μαζί ένα στρατηγικό όραμα. Την Ελλάδα της ειρήνης, την ισχυρή Ελλάδα στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο".

    [07] ΕΥΧΕΣ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς έψαλλαν το πρωί στον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο η Φιλαρμονική του Δήμου Καλλιθέας, παιδιά από την Ελληνοαφρικανική Φιλανθρωπική Εταιρεία και παιδιά από τον Παιδικό Σταθμό Συλλόγου Φιλιππινέζων Εργαζομένων.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εύχομαι να είναι μια χρονιά ειρήνης για όλο τον κόσμο. Μια χρονιά με περισσότερη αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στους ανθρώπους. Ολοι αξίζουν να ζουν τη ζωή με αξιοπρέπεια, να έχουν δικαιώματα στη ζωή και να συμμετέχουν με δικαιοσύνη στα δικαιώματα αυτά. Ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης να μπορούν να έχουν ένα μέλλον γεμάτο προκοπή με υγεία και δύναμη. Αξίζει να εξασφαλίσουμε στην ανθρωπότητα όλες αυτές τις μεγάλες αξίες, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης».

    [08] ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ ΤΩΝ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:00 UTC+2)

    Άγνωστος παραμένει ακόμη ο υπερτυχερός που κερδίζει την χρυσή πεντάδα του πρωτοχρονιάτικου Κρατικού Λαχείου των 10.000.000. Η πεντάδα είναι οι αριθμοί 54736, 54737, 54738, 54739 και 54740 της 95ης σειράς, ενώ ο λαχνός που κερδίζει τα 5.000.000 ευρώ είναι ο 54737 της ίδιας σειράς. Από 20.000 ευρώ κερδίζουν όλα τα λαχεία που έχουν τον ίδιο αριθμό στις άλλες σειρές, ενώ από 5 ευρώ κερδίζουν όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε 36, 37, 38, 39 και 40. Επίσης, στην ίδια σειρά (95η) από 1.250.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί: 54736, 54738, 54739 και 54740, καθώς και από 10.000 ευρώ κερδίζουν οι παραπάνω αριθμοί ανεξαρτήτως σειράς. Ο αριθμός 46242 (76η σειρά) κερδίζει 500.000 ευρώ και από 5.000 ευρώ σε όλες τις άλλες σειρές. Οι αριθμοί 44912 της 54ης σειράς και 84425 της 19ης κερδίζουν 300.000 ευρώ και στις υπόλοιπες σειρές από 3.000 ευρώ. Από 200.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί: 32295 στην 15η, 04470 στην 62η, 57573 στην 52η, 00610 στην 30η και 72899 στην 62η, ενώ από 2000 ευρώ κερδίζουν οι ίδιοι αριθμοί στις υπόλοιπες σειρές. Από 100.000 ευρώ κερδίζουν οι αριμοί 38396 στην 9η, 81162 στην 76η, 13459 στην 85η, 26264 στην 81η, 477759 στην 30η, 17491 στην 90η, 99970 στην 23η, 65990 στην 61η, 44155 στην 97η, 52883 στην 16η, 01339 στην 20η, 43216 στην 46η, 19368 στην 61η, 91191 στην 78η 07860 στην 39η, 60647 στην 28η, 52990 στην 2η, 23980 στην 44η, 13835 στην 5η και 45565 στην 83η. Τέλος από 100 ευρώ κερδίζουν οι παραπάνω αριθμοί σε όλες τις υπόλοιπες σειρές.

    [09] ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς θα εφαρμόζονται τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, με χρέωση ανά δευτερόλεπτο.

    Στα αστικά η χρέωση στην ημερήσια ζώνη -που ισχύει καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ- θα είναι 0,026 ευρώ ανά λεπτό για τα δύο πρώτα λεπτά, ενώ μετά θα γίνεται ανά δευτερόλεπτο. Ακόμη, μειώνεται η χρέωση των βραδινών κλήσεων -από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί- σε 0,025 ευρώ και για τις Κυριακές σε 0,024 ευρώ.

    Στα υπεραστικά η μείωση φθάνει το 15%, καθώς με το νέο σύστημα οι χρήστες θα χρεώνονται 0,026 ευρώ τα πρώτα 28 δευτερόλεπτα και θα ακολουθεί χρέωση ανά δευτερόλεπτο.

    Κάθε Κυριακή υπεραστικά και αστικά τηλεφωνήματα θα κοστίζουν 0,026 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας για τα δύο πρώτα λεπτά και μετά η χρέωση θα γίνεται ανά δευτερόλεπτο.

    Πάντως, με τα νέα τιμολόγια αναμένεται η αύξηση του παγίου στα 10,36 ευρώ.

    [10] ΕΤΟΣ - ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:49 UTC+2)

    Σε έτος ορόσημο αναδεικνύεται το 2003, καθώς οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών κλείνουν με κέρδη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντυπωσιακά, για πρώτη φορά από το 1999. Aπό την Aπω Aνατολή έως τις Hνωμένες Πολιτείες, μετά μια σειρά δύσκολων ετών, οι επενδυτές έχουν λόγο να γιορτάσουν πιο χαλαρά την αλλαγή του χρόνου απόψε.

    Aν και δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τα χρηματιστηριακά πλήγματα της τελευταίας τετραετίας, η άνοδος του δείκτη Nasdaq από τις αρχές του έτους φέτος σε ποσοστό άνω του 95% δεν μπορεί να περάσει φυσικά απαρατήρητη, ενώ ακόμη και όσοι προτίμησαν τον πολύπαθο Nikkei θα έχουν να επιδείξουν κέρδη της τάξεως του 24,5% για το 2003.

    Kαι στην Eυρώπη όμως, ο Xetra Dax κλείνει τη χρονιά στη Φραγκφούρτη με άνοδο της τάξεως του 37%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE100 κλείνει τη χρονιά με κέρδη που υπερβαίνουν το 16%. Στη Nέα Yόρκη, ο S&P 500 αποδίδει φέτος περί το 26% και ο Dow Jones 25%, ενώ τα κέρδη σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές «θυμίζουν τι παλιές, καλές εποχές». Aναλυτές τονίζουν, ότι εάν συνυπολογίσει κανείς την κατά μέσο όρο από τις αρχές του έτους φέτος υποχώρηση του δολαρίου σε ποσοστό 14,2% έναντι των νομισμάτων των κυρίων εμπορικών εταίρων των HΠA, τα κέρδη για όσους Aμερικανούς επενδυτές είχαν προτιμήσει πιθανώς κάποια χρηματιστηριακή αγορά του εξωτερικού, φαντάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακά.

    Aν και η σημαντικότερη ίσως επενδυτική υπόθεση του 2003 είναι η εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ενιαίο νόμισμα να παρουσιάζει κέρδη που υπερβαίνουν το 20%, εξίσου ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι επενδυτές στην αγορά του χρυσού, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχυμένη φέτος κατά 19%.

    [11] ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤHΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2003 (10:40 UTC+2)

    Ανοιχτά μέχρι τις 17:00 θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα. Τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 18:00 και τα σούπερ μάρκετ στις 20:00.

    [12] ΣΤΑ 3,2 ΔΙΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (07:13 UTC+2)

    Οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων, υπογράφηκαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς και αφορούν τις εγκαταστάσεις του κέντρου Τύπου επί της Λεωφόρου Κηφισίας και των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων στον Άγιο Κοσμά. Πρόκειται για το πρώτο βήμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών Έργων μετά τους Αγώνες, καθώς η κυβέρνηση αναζητεί συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου να καλύψει το κόστος συντήρησής τους, καθώς και μέρος της κατασκευής τους, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των έργων αυτών με τη δημιουργία μιας μόνιμης πηγής εσόδων.

    Στο μεταξύ στα 3,2 δισ. ευρώ, ανήλθαν συνολικά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις κατά το 2003, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ενώ χθες εισπράχθηκαν από το Δημόσιο και 350 εκατ. ευρώ από αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου, όπως τόνιζαν στελέχη της κυβέρνησης, πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Τ.Τ. ανερχόταν σε 19% και ήταν πολύ υψηλός. Μετά την απόφαση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποφασίσει για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Το ερώτημα είναι δηλαδή αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία, μέσω δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο ή θα γίνει μετοχοποίηση, μέσω παραχώρησης, σε στρατηγικό επενδυτή για μέρος του κεφαλαίου.

    Παράλληλα, στους πρώτους μήνες του 2004, θα ληφθεί και η απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων, από την οποία θα προκύψουν έσοδα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι τις πρώτες ημέρες του 2004 αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα 3 δισ. ευρώ.

    [13] ΠΕΡΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ» ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

    Αγκυρα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet γίνεται αναφορά σε 'μηνύματα' των στρατιωτικών κατά τις επαφές όπου συζητήθηκε το 'έγγραφο' του Τ/ΥΠΕΞ σχετικά με το Κυπριακό, το οποίο συντάχθηκε με βάση το σχέδιο Αννάν :

    -Αποκτά βαρύτητα η εντύπωση ότι οι εργασίες σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού πραγματοποιούνται από ένα και μόνο φορέα, το Τ/ΥΠΕΞ. Υπάρχει όμως η παράδοση διαμόρφωσης κρατικής πολιτικής για το Κυπριακό το οποίο θεωρείται εθνικό θέμα και η εν λόγω πολιτική επιβάλλεται να χαράσσεται με την συμβολή όλων των σχετικών φορέων του κράτους.

    -Παρατηρείται ότι κατά τη διαδικασία αυτή, ειδικά, καταβάλλονται προσπάθειες όπως απομονωθεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Η απομόνωση του οποίου αποτελεί ενέργεια που μόνο αποδυναμώνει τη θέση της τουρκικής πλευράς. Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε πως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου της Αγκυρας θα προκληθούν στην τουρκική πρωτεύουσα ο Ραούφ Ντενκτάς και οι ηγέτες των 'πολιτικών κομμάτων της ΤΔΒΚ' για μια σύσκεψη αξιολόγησης.

    a. Οι επικρίσεις των στρατιωτικών που αφορούν τα κεφάλαια του σχεδίου Αννάν σχετικά με την ασφάλεια, εξακολουθούν να υφίσταται:

    Σε περίπτωση κατά την οποία εκχωρηθούν στους Ε/Κ εδάφη βάσει των χαρτών που προσαρτώνται στο σχέδιο Αννάν, θα επαναδημιουργηθεί η προ του 1974 κατάσταση.

    Η μείωση της δύναμης των στρατευμάτων στο νησί κάτω από 10.000 θα προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες που αφορούν στην ασφάλεια.

    Η Γκιουζέλγιουρτ [Μόρφου] περιλαμβάνεται μεταξύ των σημαντικών οικονομικών πόρων της Τ/Κ πλευράς και είναι σημαντική γι αυτήν τόσο από απόψεως εξαγωγών όσο και υδατίνων πόρων του νησιού.

    Το σχέδιο Αννάν προβλέπει την επιστροφή 60.000 Ε/Κ στις εστίες τους, εντός 20ετίας, πράγμα το οποίο ενδέχεται να διαταράξει, μελλοντικά, τις κοινωνικές ισορροπίες στο νησί.

    Αποδυναμώνονται τα δικαιώματα 'εγγυήσεων' της Τουρκίας.

    [14] ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος αναφερόμενος στη χθεσινή ενδελεχή ενημέρωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Τ/ΥΠΕΞ, σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής - με πρώτο το Κυπριακό - σημειώνει ότι παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ζιγιάλ, ο Βοηθός Υφυπεξ Ιλκίν, υπηρεσιακοί παράγοντες, ορισμένοι βουλευτές-σύμβουλοι του κυρίου Ερντογάν καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Στο σχετικό δημοσίευμα της Cumhuriyet σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το briefing :

    -Δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού που έχει συντάξει το Τ/ΥΠΕΞ.

    -Εκτιμήθηκε ότι με το σχέδιο θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς και αυτό θα αποτελέσει τεκμήριο για την καταβολή ειλικρινών προσπαθειών για τη λύση του ζητήματος.

    -Αποφασίσθηκε όπως το σχέδιο λάβει την οριστική του μορφή μετά από συνεννόηση με τον Ντενκτάς και στη συνέχεια παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα.

    -Ο κύριος Ερντογάν βρήκε θετικές τις εργασίες σχετικά με το σχέδιο και έδωσε οδηγίες για συνέχιση της επεξεργασίας του με βάση το σχέδιο Αννάν.

    Στο δημοσίευμα σημειώνονται ακόμη :

    Το σχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (5 Ιανουαρίου 2004) και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε σύσκεψη κορυφής σχετικά με το Κυπριακό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Σεζέρ.

    Θα ακολουθήσει μια τελευταία συνάντηση με τον Ντενκτάς και τους ηγέτες των «πολιτικών κομμάτων της ΤΔΒΚ» όπου θα αποσαφηνιστεί η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο κ.Γκιούλ σε δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά το briefing - που διήρκεσε επί τετράωρο - αφού σημείωσε ότι κατ' αυτό δόθηκαν τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο που κατάρτισε το Τ/ΥΠΕΞ μετά από διαβουλεύσεις με το Γενικό Επιτελείο, τόνισε :

    -Η επεξεργασία συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ολοκλήρωσης οποιουδήποτε σημείου.

    -Η κυβέρνηση θεωρεί ορθή την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και έχει εκφράσει ισχυρή βούληση για αυτό.

    -Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να καθοριστεί η συγκεκριμένη θέση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά όταν αρχίσουν οι συνομιλίες.

    -Αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού σχεδίου επίλυσης, οι δε εργασίες θα προχωρήσουν σε συντονισμό με όλους τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς.

    Στο σχετικό με το briefing δημοσίευμα της Radikal τονίζεται ότι κατ' αυτό αποκαλύφθηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Τ/ΥΠΕΞ και το Γενικό Επιτελείο όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το «έγγραφο σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά σχετικά με το Κυπριακό».

    Συγκεκριμένα - σημειώνεται στο δημοσίευμα - όταν οι αρμόδιοι του Τ/ΥΠΕΞ υπογράμμισαν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και επιβάλλεται να δοθεί απάντηση στην πρόσκληση του Ε/Κ τομέα για έναρξη συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν - ο οποίος προχθές (29.12) είχε συναντηθεί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Οζκιόκ - τόνισε ότι «Οι στρατιωτικοί είναι υπέρ της 'διάχυσης' του ζητήματος στο χρόνο».

    Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι λεπτομέρειες του 'έγγράφου' απαριθμούνται ως εξής :

    a.. Ο αφοπλισμός είναι αναπόφευκτος και εξαρτάται από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι αριθμοί που αναφέρονται στο σχέδιο Αννάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

    b.. Αυτό που εννοείται από τις 'εγγυήσεις' - δεν θα πρέπει να είναι αυτό το οποίο περιγράφεται με τις συμφωνίες του 1960.

    Η τάξη που θα δημιουργηθεί με τη συμφωνία θα πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση.

    a.. Οι Βρετανικές βάσεις δεν έχουν σχέση με το ζήτημα και επιβάλλεται να μην αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής.

    b.. Η προσέγγιση του σχεδίου Αννάν στο εδαφικό, στο θέμα της ανταλλαγής προσφύγων και στο ζήτημα των περιουσιών, μπορεί μεν να υιοθετηθεί αλλά οι αριθμοί θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

    c.. Στο σχέδιο Αννάν δεν περιέχεται η θέση ότι «επιβάλλεται η ισχύς του κεκτημένου της ΕΕ». Αντίθετα η Ένωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη νομοθεσία που θα δημιουργηθεί με τη νέα τάξη ως δικός της 'κεκτημένο'.

    Τέλος, στο δημοσίευμα σημειώνονται :

    Ο κύριος Ερντογάν ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Στρατηγό Οζκιόκ ο τελευταίος εξέφρασε δυσφορία στο θέμα του αριθμού στρατιωτών, οι δε αρμόδιοι του Τ/ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η ανησυχία του Στρατηγού είναι δικαιολογημένη και θα ληφθεί υπόψη κατά τις συνομιλίες.

    a.. Έγινε επίσης γνωστό ότι οι στρατιωτικοί αντιτάχθηκαν και στην προσέγγιση σχετικά με τις εγγυήσεις αλλά ανώτατος αξιωματούχος του Τ/ΥΠΕΞ σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους στρατιωτικούς στο θέμα της μεθόδευσης για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος και ότι οι διαφορές απόψεων θα μπορούσαν να εξαλειφθούν κατά τη σύσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [15] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (12:59 UTC+2)

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακαρ Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη βόρεια Αλβανία, όπως ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Μαυροβουνίου.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε εντός των αλβανικών συνόρων, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ποντγκόριτσα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Ε.Π.

    [16] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 31 Δεκεμβρίου 2003 (12:39 UTC+2)

    Δύο γεγονότα σημάδεψαν το 2003, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την κροατική κρατική τηλεόραση.

    «Το 2003 υπήρξατε μάρτυρες της υποβολής της επίσημης αίτησης για ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την ψήφο σας εκλέξατε τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου. Τα δύο αυτά γεγονότα σημάδεψαν το 2003 και έδειξαν ότι η Κροατία βρίσκεται σε καλό δρόμο» τόνισε ο κ.Μέσιτς απευθυνόμενος προς τον λαό του.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, ανεξάρτητα από τα αν βρίσκονται στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση, μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους και αυτό είναι η ένταξή μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» συνέχισε ο πρόεδρος της Κροατίας και ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι επιθυμία του αλλά και επιθυμία όλων στην Κροατία είναι το 2004 να δώσει τους καρπούς των προσπαθειών που είχαν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, για ευημερία και πρόοδο.

    Ε.Π.

    [17] ΝΤΡΝΟΒΣΕΚ: ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ 2003

    Λιουμπλιάνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Καλό και παραγωγικό για τη Σλοβενία χαρακτήρισε το 2003 ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Γιάνεζ Ντρνόβσεκ. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο κ.Ντρνοβσεκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας, στη χρονιά που εκπνέει, ήταν ότι έκανε το τελευταίο βήμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός έτους από τη στιγμή που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα, ο Ντρνοβσεκ είπε ότι το έργο του ήταν διαφορετικό από αυτό όταν ήταν στην πρωθυπουργία και πρόσθεσε πως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, φρόντισε και θα εξακολουθήσει να φροντίσει για την απαλλαγή της χώρας από τις καταβολές του παρελθόντος και για τη συνέχιση της θετικής πορείας της.

    Ε.Π.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Δεκεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εκκρεμότητες που αφήνει το 2003 και πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2004 αναφέρθηκε και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

    «Μία από τις εκκρεμότητες που αφήνει το 2003 και που πρέπει να αντιμετωπισθούν στην αρχή του 2004 και πάντως πριν από τις εκλογές είναι και το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

    Μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο του ΑΕΚ αλλά και για το γήπεδο του Ηρακλή είναι απολύτως αναγκαίο και επιτακτικό να γίνει μία αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει οριστική λύση και στο ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Γιατί έχουμε καθυστερήσει και η καθυστέρηση αυτή ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκάλεσαν και ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες και γίνονται ενέργειες προκαλεί στον κόσμο του παναθηναϊκού ένα αίσθημα αμφιβολίας για να μη πω ένα αίσθημα αδικίας και το καταλαβαίνω αυτό γιατί πιστεύουν πολλοί ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται και αυτό δεν είναι κάτι που το θέλει η πολιτεία, γιατί ένα τέτοιο αίσθημα επικαλύπτει τις προσπάθειες που κάνει και ο κόσμος του Παναθηναϊκού-οι παράγοντες, οι υπεύθυνοι- αλλά και η ίδια η Πολιτεία. Εχουμε λοιπόν συμφωνήσει η κυρία Παπανδρέου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και εγώ ότι μεταξύ των λύσεων που είναι εφικτές και αποδεκτές, η συγκριτικά καλύτερη λύση, τόσο για τον Παναθηναϊκό, όσο και για τις πολεοδομικές λειτουργίες της πρωτεύουσας είναι η λύση του Γουδιού και με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί και η δήμαρχος Αθηναίων- η οποία έχει βαρύνοντα λόγο- η κ Μπακογιάννη.

    Εχω ζητήσει από τον πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα αυτό στις άμεσες προτεραιότητες του ώστε στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να έχουμε την επίσημη κυβερνητική απόφαση και την προώθηση της αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης, γιατί αυτό είναι μία υποχρέωση μας και πρέπει να το τελειώσουμε το θέμα το ταχύτερο δυνατόν».

    [19] ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ Ο ΑΝΤΖΑΣ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:17 UTC+2)

    Ο Παρασκευάς Άντζας ζήτησε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός να του επιτρέψει να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς δεν έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο μήνα και η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ του έκανε το χατήρι και θα τον παραχωρησεί "δανεικό" μέχρι το καλοκαίρι σε όμαδα της Δράμας (στη Δόξα ή τον Πανδραμαϊκό).

    Το συμβόλαιο του Άντζα λήγει το καλοκαίρι με δικαίωμα ανανέωσης εκ μέρους του Ολυμπιακού για δύο ακόμη χρόνια. Έτσι το μόνο που ζήτησε η ΠΑΕ από τον παίκτη είναι να μην πάει σ' αυτό το διάστημα σε κάποια άλλη ανταγωνιστική ομάδα, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στου Ρέντη το καλοκαίρι. Βέβαια, με αυτή του την ενέργεια ο Άντζας "έθεσε εαυτόν" εκτός εθνικής ομάδας και πλέον δεν τον υπολογίζει ο Ότο Ρεχάγκελ για το "EURO 2004".

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΒΑΖΕΧΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:16 UTC+2)

    Ο Κριστόφ Βαζέχα συνεχίζει μέχρι το καλοκαίρι να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, οπότε θα εγκαταλείψει οριστικά την ενεργό δράση.

    Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν αποφασισμένος να σταματήσει από τώρα, καθώς σήμερα λήγει το συμβόλαιό του, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, τον έπεισε λέγοντάς του: "Κριστόφ μείνε μέχρι το καλοκαίρι να βοηθήσεις την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο προπονητής επιθυμεί την παραμονή σου όσο και όλοι οι συμπαίκτες σου. Το ίδιο θέλει όλη η Παναθηναϊκή οικογένεια".

    Η λέξη "πρωτάθλημα" ήταν αρκετή να αλλάξει την απόφαση του 39χρονου Ελληνοπολωνού. Θα ήταν το ιδανικό γι' αυτόν να αποχωρήσει έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα και αυτός ήταν ο λόγος που παρέμεινε στην ομάδα που της έχει δώσει τα πάντα τα τελευταία 14 χρόνια.

    Ο ίδιος ο Βαζέχα δήλωσε στο επίσημο site του Παναθηναϊκού: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και την ΠΑΕ. Ήμουν αποφασισμένος να σταματήσω τώρα το ποδόσφαιρο. Τελικά αποφάσισα μετά τη συζήτηση που είχαμε να συνεχίσω μέχρι και το καλοκαίρι".

    [21] ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΧΑΣΑΝ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    «Ήρθα στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να δω την Εθνική σας Ομάδα και να διαπιστώσω σε ποιο σημείο βρίσκεται» με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Δρ. Μουσταφά Χασάν, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χάντμπολ.

    «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Είδα πολύ καλούς και δυνατούς παίκτες. Διαπίστωσα ότι γίνεται σωστή και μεθοδική δουλειά και έχουμε ακόμη 6-7 μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τη δουλειά που κάνει η ελληνική ομοσπονδία και περιμένουμε όλοι να δούμε τους καρπούς αυτής της δουλειάς και στο Ολυμπιακό τουρνουά» δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

    [22] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (23:01 UTC+2)

    Δεν κατάφεραν να βγάλουν την απογευματινή προπόνηση οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Βασίλης Λάκης και Μιχάλης Καψής. Ο πρώτος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και σταμάτησε, ενώ ο δεύτερος υπέστη θλάση στον τετρακέφαλο και ακολούθησε τον συμπαίκτη του στα αποδυτήρια. Ο τελευταίος θα εξεταστεί αύριο από τον γιατρό της ομάδας, Λάκη Νικολάου, ώστε να εξακριβωθεί το είδος και το μέγεθος του προβλήματος.

    Το μεσημέρι εξάλλου οι τρεις αρχηγοί της Ενωσης (Κασάπης, Μαλαδένης, Κωστένογλου) συναντήθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ με τον οικονομικό διευθυντή, Παναγιώτη Βαλασόπουλο, όπου ενημερώθηκαν για την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Ο τελευταίος όμως δε δεσμεύτηκε για ημερομηνίες εξόφλησης των παικτών.

    Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παίκτες της ΑΕΚ λίγο αργότερα διευκρίνισαν πως

    ουδέποτε υπήρξε θέμα αποχής τους από τις προπονήσεις λόγω των χρεών της

    διοίκησης.

    Τέλος ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης ανανέωσε για ακόμη 3,5 χρόνια το συμβόλαιό

    του με την ομάδα.

    [23] ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΚΟΣ

    Μόσχα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Oι ρωσικές αρχές κατάφεραν νέο πλήγμα στον πετρελαϊκό κολοσσό Γιούκος τον οποίο κατηγορούν ότι οφείλει φόρους ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, που είναι αρμόδιο για την είσπραξη των φόρων, αναφέρει ότι η εταιρεία Γιούκος χρησιμοποίησε παράνομα μέσα για να μην καταβάλλει φόρους το 2000.

    Η επιχείρηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσπάθησε μόνο με νόμιμα μέσα να μειώσει το φορολογικό της βάρος.

    Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις μετά τη σύλληψη τον περασμένο Οκτώβριο του βασικού του μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι, με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής.

    Όπως μεταδίδουν πολλοί ανταποκριτές, πιστεύεται ευρέως ότι οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Χανταρκόβσκι, αλλά οι ρωσικές αρχές επιμένουν ότι οι ανακρίσεις έχουν αποκλειστικώς ως στόχο ποινικά αδικήματα που, όπως υποστηρίζουν, έχουν διαπραχθεί.

    [24] ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ «PARMALAT»

    Μιλάνο, 31 Δεκεμβρίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Ο ιδρυτής της χρεοκοπημένης ιταλικής εταιρείας Parmalat, Καλίστο Τάντζι, ομολόγησε στους ανακριτές ότι υπεξαίρεσε τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ από τον πολυεθνικό αυτό κολοσσό γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Σε δήλωση που διένειμε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Φάμπιο Μπελόνι, ο κ. Τάντσι προέβη στην ομολογία αυτή κατά την διάρκεια των ανακρίσεων στις οποίες υποβάλλεται στη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του το περασμένο Σάββατο.

    Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας, χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό πλουτισμό του κ. Τάντσι ή εάν διοχετεύθηκαν σε άλλα εταιρικά σχήματα.

    Δικαστική πηγή αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Τάντζι ομολόγησε ότι πλαστογράφησε λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

    Η Parmalat που έχει περίπου 35 χιλιάδες εργαζόμενους σε περισσότερες από 30 χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες προμηθευτές, υπέβαλε αίτηση για την υποβολή της σε καθεστώς χρεοκοπίας, όταν ανακαλύφθηκε έλλειμμα στον ισολογισμό της ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος υπολογίζεται πλέον σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο Καλίστο Τάντζι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Parmalat πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο του οικονομικού αυτού σκανδάλου.

    [25] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λονδίνο, 31 Δεκεμβρίου 2003 (14:31 UTC+2)

    Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων προβάλλονται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, την τελευταία ημέρα του έτους.

    Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στις επιστολές- βόμβες προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλοντ Τρισέ.

    Σε δημοσίευμά της φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας της Μπολόνια, ο οποίος αναφέρει ότι η ιταλική αστυνομία συνεργάζεται με την Ίντερπολ για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι πιθανολογούνται ότι ανήκουν στο αναρχικό φάσμα της Ιταλίας.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κλείσει την πρεσβεία στη Λίμα και υπενθυμίζει την κατάληψη της ιαπωνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Περού από αντάρτες, το 1996.

    Στην πρώτη της σελίδα ωστόσο η Γκάρντιαν προβάλλει την ενδεχόμενη αναθεώρηση της πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Ιράν, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να ανοίξει διάλογο με την Τεχεράνη, από την οποία όμως αναμένει μία χειρονομία καλής θέλησης.

    Στις επιστολές βόμβες και στον αποκλεισμό του νοσοκομείου του Αμβούργου όπου νοσηλεύονται Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ αναφέρεται η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

    Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της προβάλλει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Βρετανία και στην «ανεπάρκεια» ειδικών, όπως σημειώνει, στην περίπτωση εκδήλωσης επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής και κάνει λόγο για σχέδια ανάληψης ευθυνών από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

    «Αλλαγή τακτικής από την Αλ Κάιντα»

    Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) διαβλέπει αλλαγή τακτικής της Αλ Κάιντα, μετά τις απόπειρες δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν και ενός Σαουδάραβα στρατηγού, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το «όπλο-κλειδί» δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα είναι πλέον οι δολοφονίες προσωπικοτήτων.

    Μέλη της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, έχουν περιγράψει πως έχουν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα του δικτύου στο Αφγανιστάν στην εξόντωση μορφών της δημόσιας ζωής.

    Σε άλλο δημοσίευμα η με τον τίτλο «Η Συρία κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας όπλα στο Ιράκ», η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με ντοκουμέντα που βρήκαν Αμερικανοί και Γερμανοί δημοσιογράφοι, η Δαμασκός παραβίασε επανειλημμένα το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι μέχρι τώρα πιστεύονταν.

    Στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ο ανταποκριτής της στη Βαγδάτη, Πίτερ Σπίγκελ, προβάλλει τις εκτιμήσεις της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν οδήγησε σε αλλαγή της τακτικής των ανταρτών.

    Στην ανταπόκρισή του αναφέρει δηλώσεις του σταρτηγού Μάρκ Κίμιτ ότι από τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της χώρας μέχρι σήμερα, ο αριθμός και ο τρόπος των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων παραμένουν στα προηγούμενα επίπεδα.

    Τα χρήματα της Παρμαλάτ

    Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα αναφέρεται στο σκάνδαλο της ιταλικής εταιρείας Παρμαλάτ, ο ιδρυτής της οποίας, Καλίστο Τάντζι, υπεξαίρεσε το ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο διορισμένος από δικαστήριο νέος επικεφαλής της εταιρείας προβαίνει σε νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των χρημάτων, γράφει η εφημερίδα.

    Στις τιμητικές διακρίσεις που αποδίδονται με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), σημειώνοντας ότι «πρωταγωνιστούν οι «αστέρες» της ροκ μουσικής και η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας, που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    [26] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Κιρκούκ, 31 Δεκεμβρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Τουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο και 14 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιος ευθύνεται για τα επεισόδια αλλά σύμφωνα με τις τοπικές ιρακινές αρχές ασφαλείας, Κούρδοι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Αράβων και Τουρκομάνων διαδηλωτών.

    Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του κυβερνείου για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου ενσωμάτωσης της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχής στις κουρδικές επαρχίες.

    Μήλο αιματηρής έριδας το Κιρκούκ

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις νότιες συνοικίες της πόλης κοντά στην Ακαδημία της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα όπως «το Κιρκούκ είναι πόλη Ιρακινή» και «όχι στην ομοσπονδία».

    Σύμφωνα με απεσταλμένο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000 και ζητούσαν την απομάκρυνση των Κούρδων από το Κιρκούκ.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης κάλεσε τους διαδηλωτές να μην πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης για να αποτραπούν συγκρούσεις με τους Κούρδους κατοίκους.

    Στις 22 Δεκεμβρίου χιλιάδες Κούρδοι είχαν συγκροτήσει πορεία στο Κιρκούκ ζητώντας να ενσωματωθεί η πόλη στις κουρδικές επαρχίες.

    [27] ΠΑΙΔΙΑ ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Ευχές δέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κ.Δημήτρης Τσοβόλας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου τα παιδιά των εργαζομένων του έψαλαν τα κάλαντα.

    Ο κ.Τσοβόλας έκανε την εξής δήλωση:

    «Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες, σε όλο τον ελληνισμό και σε όλο τον πλανήτη. Ο καινούργιος χρόνος να είναι χρόνος με κοινωνική αλληλεγγύη και αγάπη, μεταξύ των ανθρώπων αλλά και με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους.

    Ευχόμαστε, επίσης, ο καινούργιος χρόνος να είναι δημιουργικός για το καλό όλης της ανθρωπότητας. Να είναι ένας χρόνος με ειρήνη. Να σταματήσουν οι πόλεμοι αλλά και κυρίως να ξαναβρούν και πάλι το χαμόγελο τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας και σε όλο τον πλανήτη.

    Αυτές τις μέρες πρέπει να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τα εκατομμύρια των παιδιών αλλά και των ανθρώπων που πεινούν, δυστυχούν και πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να φάνε και δεν έχουν να πιούνε νερό.

    Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον που να ανήκει σε όλους και όχι σε κάποιους.

    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά».

    [28] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ»

    Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Mέρες «Eλ Γκρέκο» και «Aιώνα του Πικάσο» φαίνεται να ζει ξανά η Eθνική Πινακοθήκη, με το αθηναϊκό κοινό να ανταποκρίνεται θερμά στο κάλεσμα της έκθεσης «Yπό το φως του Aπόλλωνα». Eχουν κοπεί περίπου 10.000 εισιτήρια από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα, προδιαγράφοντας μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη πορεία, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η έκθεση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Mαρτίου. Tο Outlook -με «αναζωπυρωμένο» το ενδιαφέρον ύστερα από όλα όσα έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες- έχει συγκεντρώσει ώς τώρα 30.000 επισκέπτες.

    Oι εκθέσεις αυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι μια πρόγευση για τις φιλόδοξες διοργανώσεις του 2004. Στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς έχουν προγραμματισθεί γεγονότα μεγάλου βεληνεκούς που θα προσελκύσουν Eλληνες και επισκέπτες που θα φτάσουν στη χώρα μας για τους Oλυμπιακούς Aγώνες. Πέρα από τις μεγάλες εκθέσεις που θα αφήσουν προφανώς δυνατές εντυπώσεις, υπάρχει και κάτι που θα μείνει ως κληρονομιά στην πόλη της Aθήνας. Δύο νέοι χώροι αφιερωμένοι στην τέχνη προστίθενται στον εικαστικό χάρτη: το Mουσείο Iσλαμικών Tεχνών του Mπενάκη και η Eθνική Γλυπτοθήκη.

    Bυζαντινοί θησαυροί

    Oι έντονες προπαρασκευαστικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον εκθεσιακό και μουσειακό τομέα, καρποφορούν την άνοιξη. Tον Aπρίλιο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το ανανεωμένο πρόσωπο του Bυζαντινού μουσείου, με την αξιοποίηση της πρόσφατης επέκτασης. Tα 2000 τ. μ. (από τα 4.000 που προσετέθησαν στους υπάρχοντες χώρους) θα φιλοξενήσουν τους μεγαλύτερους θησαυρούς που είχε στις αποθήκες του το μουσείο και ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Oλα τα πολύτιμα εκθέματα κατανέμονται στις προθήκες με μια νέα μουσειολογική προσέγγιση, όχι κατά συλλογή αλλά σύμφωνα με θεματικές ενότητες, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια γραμμική εικόνα εξέλιξης του βυζαντινού πολιτισμού. Παράλληλα με την επανέκθεση, τον Iούνιο θα φιλοξενηθεί και μια μεγάλη έκθεση του φωτογράφου Mάριο Tεστίνο με εξαιρετικά πορτρέτα.

    [29] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2003 (23:25 UTC+2)

    Aνθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες αλλά και απλούς ανθρώπους που διακρίθηκαν για την τιμιότητα και το θάρρος τους βράβευσε σε ειδική εκδήλωση η Ακαδημία Αθηνών. Τα βραβεία επέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Μεταξύ άλλων, βραβεύθηκαν η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη για το έργο της ''Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων'', ο Ευγένιος Τριβιζάς για το συνολικό του έργο, ο ζωγράφος Κώστας Τσόκλης και ο Τάσος Ρούσσος για την σαραντάχρονη προσφορά του στα γράμματα.

    Ο εργατοτεχνίτης από τη Θεσσαλονίκη Ηλίας Αποστόλου και ο αλβανικής καταγωγής βοηθός του Απόστολου Μπαλή, βραβεύτηκαν για την τιμιότητα που επέδειξαν, παραδίδοντας στην αστυνομία το ποσό των 105.450, που βρήκαν στο διαμέρισμα όπου εκτελούσαν εργασίες ανακαίνισης.

    Επίσης, βραβεύθηκαν οι ψαράδες από τη Λευκάδα Παναγιώτης Πολίτης, Κωνσταντίνος Κολυβάς και Σπυρίδωνας Mεσσήνης, οι οποίοι βούτηξαν στη θάλασσα και έσωσαν πέντε άτομα από βέβαιο πνιγμό.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 December 2003 - 19:15:01 UTC