Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [03] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ
  • [05] ΑΘΩΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΡΡΙΚΟΣ
  • [06] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ - ΝΑΙ" ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ
  • [08] Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ
  • [09] ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
  • [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ''ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ'' ΤΗ WALL STREET
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ 3,1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [14] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΣΕΡΙ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] "MILLIYET": ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ
  • [16] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [18] ΠΟΣΟ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ
  • [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [20] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΟΠΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ
  • [21] Ο Κ.ΚΑΡΕΜΠΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΦΗ
  • [23] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΚΛΑΝΤ Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] Ο.ΣΚΟΜΠΟΕ: ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [25] ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΣΑΝΤΑΜ-ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ
  • [26] ΡΙΤΖ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [27] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [29] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [30] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ"
  • [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΣΑΛΠΙΣΤΗ
  • [32] "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ" ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [33] ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑΣ
  • [34] «ΕΦΥΓΕ» Η ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΤΟΥΛΙΝ

  • [01] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (09:34 UTC+2)

    Ιδιωτική επίσκεψη στο νομό Αχαϊας και στη γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου, το Καλέντζι, θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τα αδέλφια του.

    Την ερχόμενη Τρίτη (13/1) ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσουν σε συγκέντρωση των νέων υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και οι δυο τους θα βρεθούν μαζί σε περιοδεία στην Κρήτη, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου.

    Το πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν τις κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών, τις περιοδείες του και συζητούν για τα νέα στοιχεία που επιθυμεί να σηματοδοτήσουν. Στις 4 σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (00:24 UTC+2)

    Την εκτίμησε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα στην ουσία συνιστά συνέχιση της ίδιας πολιτικής, διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον, ζήτησε τη διενέργεια αρκετών τηλεοπτικών debate με τη συμμετοχή του ίδιου και του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρόσωπα» του Νίκου Χατζηνικολάου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», επισήμανε ότι η αλλαγή η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι το τελευταίο χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο, όπως είπε, επιχειρεί «να κρύψει τα όσα έκανε, να κρύψει τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε, να ξεπεράσει με επικοινωνιακό τρόπο τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να παρουσιαστεί με ένα καινούργιο πρόσωπο».

    Όπως επισήμανε, η απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη , να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ομολογία ήττας και αποτυχίας. «Ο κ. Σημίτης, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση, ότι οδεύει σε μια συντριπτική εκλογική ήττα, αποφεύγει να θέσει εαυτόν και την πολιτική του σε κρίση στον ελληνικό λαό», επισήμανε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. «Έχουμε ένα κόμμα που βρίσκεται για είκοσι και περισσότερα χρόνια στην εξουσία, με μια πολύ μικρή διακοπή. Το κόμμα αυτό χάραξε, εφάρμοσε κάποιες πολιτικές. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ορατά στους πολίτες. Οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση, δυσαρέσκεια και αποστρέφονται αυτή την πολιτική. Αυτό είναι πασιφανές σε όλους. Ποιά αλλαγή πολιτικής μπορεί να φέρει σε ένα κόμμα μια ηγεσία, ένας άλλος αρχηγός, ο οποίος, επί είκοσι χρόνια, συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αυτός ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι στην στενή ηγετική ομάδα, δεν διαφώνησε ποτέ με καμία επιλογή και στήριξε ενθέρμως όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν;», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, υψηλή ανεργία, μεγάλη ακρίβεια και χαμηλή παραγωγικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, το διακύβευμα των εκλογών είναι : «Συνέχεια αυτής της πολιτικής που οδήγησε εδώ, η μια άλλη πολιτική; Συνέχεια αυτής της πολιτικής με το ΠΑΣΟΚ, η μια άλλη πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία;»

    Χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου «ευπρεπή άνθρωπο» και απέφυγε να σχολιάσει ήταν καλός ή κακός υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε στην εξωτερική πολιτική τις βασικές στρατηγικές της ΝΔ, εγκαταλείποντας τις «τριτοκοσμικές περιπέτειες».

    Υπογράμμισε ότι δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι οι πολίτες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους και δεν επηρεάζονται από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

    Ο κ. Καραμανλής δεν σχολίασε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που «έβλεπαν» αμερικανική παρέμβαση και διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

    Κληθείς να προβλέψει την τακτική που θα ακολουθήσει στην προεκλογική εκστρατεία ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Χαίρομαι, όταν βλέπω πολιτικούς να θέλουν να πλησιάσουν τους πολίτες, αλλά θα χαιρόμουνα περισσότερο, αν αυτό δεν γινόταν μόνο τις παραμονές των εκλογών».

    Τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης, τονίζοντας ότι βασικός κορμός της κυβέρνησης του θα είναι στελέχη της νέας γενιάς. Τόνισε, ωστόσο ότι κύρια κριτήρια επιλογής είναι η ποιότητα, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και όχι η ηλικία. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν βρέθηκε ποτέ στη θέση του κ. Σημίτη να αναγκαστεί να απομακρύνει στενούς του συνεργάτες για σκανδαλώδεις συμπεριφορές.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και δεν θα καταφύγει σε ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επιστροφή στη ΝΔ των στελεχών που αποχώρησαν από την παράταξη τόνισε ότι «το ποιοι θα συμμετέχουν στους συνδυασμούς στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, όταν θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της παράταξης και με στόχο μια έντιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση».

    [03] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ουάσινγκτον, 8 Ιανουαρίου 2004 (22:09 UTC+2)

    Τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος, σχολίασε ο Αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάουελ δήλωσε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ καλός μου φίλος. Εχουμε κάνει πολλά μαζί στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τον συγχαίρω για την ανακοίνωση που έκανε σήμερα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός του, και του εύχομαι κάθε τύχη, αλλά είναι μια ελεύθερη, ανοιχτή και δημοκρατική εκλογή και εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ποιό κόμμα θέλει να τον κυβερνήσει και ποιος να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».

    [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (14:22 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία τερματίζει καλά το 2003, παρά τις διεθνείς δυσκολίες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για την ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τόνισε επίσης ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί ένα ακόμα καλό νέο από την πτώση του πληθωρισμού και "χαρακτήρισε ως απόδειξη της πορείας του πληθωρισμού ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλά και το 2003".

    Όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι προοπτικές της, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές, αφού όπως διευκρίνισε ο "Έλληνας πολίτης λαμβάνει υπόψη του για το ποιος μπορεί να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία τα επόμενα χρόνια".

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει σε μια νέα δυναμική πορεία ανανέωσης σε πρόσωπα, ιδέες, προσανατολισμούς και αυτό, κατά τον ίδιο, θα δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη συσπείρωση και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

    Σχολιάζοντας τα πυρά από εκπρόσωπο της ΝΔ, σχετικά με το δανεισμό, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι και "ο φετινός δανεισμός ήταν προγραμματισμένος και έγινε όπως κάθε χρόνο".

    [05] ΑΘΩΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ''

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Αθώοι κρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το πενταμελές Εφετείο Πλημμελημμάτων ο Ανδρέας Μαρτίνης πρόεδρος και 22 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κατηγορία της απιστίας.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος των 23 κατηγορουμένων.

    Η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού παρανόμως εκποίησε κληροδοτήματα του Ιδρύματος με σκοπό να διαθέσει τα χρηματικά ποσά για την ανέγερση του νοσοκομείου ''Ερρίκος Ντυνάν''.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ.

    Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν κηρυχθεί ένοχοι και είχε επιβληθεί στον Ανδρέα Μαρτίνη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τριών ετών. Σε όλους τους κατηγορούμενους είχε δοθεί αναστολή.

    [06] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    «Άνθρακες ο θησαυρός του Νέου ΠΑΣΟΚ, που για δεύτερη φορά οραματίζεται ότι θα δημιουργήσει με αλλαγή σελίδας, ο Νέος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που υπόσχεται εδώ και αρκετά χρόνια η παραδοσιακή νεοφιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ, είναι τα νέα δώρα που φέρνει ο Νέος Μάγος του ΠΑΣΟΚ, για να υποβαθμίσει έτσι τη δημόσια παιδεία και να κάνει την παιδεία προνόμιο των εύρωστων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων», πρόσθεσε.

    «Αποδεικνύετε περίτρανα μετά από αυτή τη τοποθέτηση του Νέου Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ότι θα προωθήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ότι η αλλαγή της σελίδας και η νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ είναι η ολοκληρωτική εφαρμογή ενός αντιλαϊκού νεοφιλελεύθερου προγράμματος, με ανύπαρκτο ως ελάχιστο κράτος πρόνοιας και με ιδιωτικοποίηση και του ελάχιστου κοινωνικού τομέα που άφησε το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ - ΝΑΙ" ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    "Θα τα αλλάξουμε όλα, οι παλιοί μηχανισμοί, οι πελατειακές σχέσεις θα ξεπεραστούν", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (105,8) και στο δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν έχουν σημασία για τις συνέργιες που μπορεί να γίνουν και τις συναινέσεις που μπορεί να διαμορφωθούν, ακόμη και μετά τις εκλογές, κυρίως στα εθνικά θέματα, της παιδείας, της ανάπτυξης, της Δημόσιας Διοίκησης, της οικονομίας και της Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε ερωτήματα ακροατών (στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ καταγράφηκαν περίπου 7.500 κλήσεις) επισημαίνοντας ότι η ανανέωση και η αλλαγή είναι ένα πανεθνικό αίτημα και έκανε και πάλι αναφορά στους νέους από τους οποίους, όπως είπε, ελπίζει πάρα πολλά.

    Απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή και διάλογο προς τους πολίτες, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

    "Το κάλεσμά μου χθες ήταν πραγματικά ένα κάλεσμα συμμετοχής και διαλόγου, διότι το πρώτο στάδιο μέχρι τη συνεδριακή διαδικασία το Φεβρουάριο θέλω να ακούσω. Γνωρίζω τα προβλήματα της χώρας ως υπουργός Εξωτερικών, έχω την τιμή και είμαι πολύ περήφανος να εκπροσωπώ αυτή την τόσο όμορφη και ωραία χώρα και αυτόν τον ωραίο λαό και εκπροσωπώντας αυτή τη χώρα, πρέπει να εκπροσωπήσω τον κάθε πολίτη, να αντιμετωπίσω το κάθε ζήτημα. Είναι το αγροτικό πρόβλημα, είναι το περιβάλλον, είναι το πώς κινούμαστε με το θέμα των μειονοτήτων, με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την εγκληματικότητα", σημείωσε.

    Μίλησε ακόμη για την άμεση εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση σημειώνοντας ότι είναι μια βαθιά δημοκρατική αντίληψη για τη συμμετοχική δημοκρατία.

    "Ενα πρώτο βήμα που κάναμε ως ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η απόφασή μας για την άμεση δημοκρατία, την άμεση εκλογή προέδρου. Δεν είναι μια μικρή απόφαση και δεν είναι απλώς μια διαδικαστική απόφαση, αλλάζει τη φύση των ίδιων των κομμάτων και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα το δρόμο μας και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ουσιαστικά τι λέμε: ότι δίνουμε το βήμα στον πολίτη να μιλήσει για τα προβλήματά του, να συμμετάσχει, ότι όλοι μας συμμεριζόμαστε και είμαστε συνυπεύθυνοι για τη μοίρα αυτής της χώρας και θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και ιδιαίτερα η νεολαία, η οποία δεν είχε αυτό το βήμα", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε περισσότερο τον όρο "παράταξη" και όχι "κόμμα" και επισήμανε ότι «έχει πλέον ωριμάσει η συνείδηση ότι τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν". "Να αλλάξουμε τη φύση του τρόπου οργάνωσης και να δώσουμε ευκαιρίες στην κοινωνία των πολιτών", ανέφερε.

    "Αλλάζουμε τη φύση του τρόπου οργάνωσης των κομματικών σχηματισμών, λόγω και των μεγάλων αλλαγών που γίνονται διεθνώς, αλλά και στην κοινωνία σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε πρωτοβουλίες πολιτών, να μπορούν να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή ενεργά και να κάνουν εταιρικές σχέσεις, δηλαδή μια νέα σχέση πολίτη με την πολιτεία. Να υπάρχει μια νέα σχέση συμμετοχική. Το κέντρο δεν είναι μια γραφειοκρατική οργανωτική δομή που θα στέλνει ντιρεκτίβες και αποφάσεις στη βάση. Το ίδιο το κόμμα πρέπει να είναι το παράδειγμα της προσφοράς της δημοκρατίας, της ανοιχτής λειτουργίας και κεντρικά να έχει το επιτελείο που να επεξεργάζεται τα μηνύματα, να επεξεργάζεται τις προτάσεις, να συμβάλλει στην επιμόρφωση των στελεχών και των πολιτών αλλά να μαθαίνει και το ίδιο το κόμμα συνεχώς από τις αναδράσεις, από τις αντιδράσεις, από τις απόψεις, απ' αυτό που λέει ο πολίτης. Να δίνει φωνή στον πολίτη", τόνισε.

    Απαντώντας στην πρόσκληση για "ντιμπέιτ" με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή εμφανίστηκε θετικός και μίλησε όχι μόνο για ένα, αλλά για περισσότερα "ντιμπέιτ". Είπε ότι τάσσεται υπέρ του ουσιαστικού διαλόγου και με τον κ. Καραμανλή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλει με το διάλογο στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

    Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε και τις επικρίσεις που διατύπωσε ο κ. Εβερτ περί παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων, τόνισε ότι οι απόψεις αυτές θυμίζουν παλιές εποχές που ή χώρα έπρεπε να επιλέξει τους προστάτες της.

    "Εμείς στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα έχουμε ξεπεράσει. Η χώρα έχει τη δική της φωνή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε σύμπλεγμα;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αποτελεί συμφέρον για την Ελλάδα που μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, τον κ. Πάουελ και τον κ. Ιβανόφ, για να προωθούμε τα εθνικά μας θέματα.

    Μιλώντας για την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ασθενέστερα στρώματα τις γυναίκες, τους νέους κι έδωσε έμφαση στην παιδεία, την πλήρη απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται απο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, την αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσα από τη διαφάνεια και τη νέα τεχνολογία.

    Τόνισε ότι "βασική αξία στην παραγωγική διαδικασία είναι η γνώση". «Για να επενδύσουμε εκεί, πρέπει να έχουμε ενημερωμένους πολίτες. Η γνώση είναι πλούτος. Μέσα στη φιλοσοφία για μια νέα σχέση κράτους-πολίτη, η γνώση της τεχνολογίας είναι απαραίτητο εργαλείο", είπε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "απελευθέρωση της παιδείας", για αποκέντρωση και για συνέργιες μέσω ευέλικτων προγραμμάτων, του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος απο το 1975 μίλησε για αυτή τη δυνατότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολίτη, τόνισε και πρόσθεσε ότι η παιδεία "είναι το μεγαλύτερο εργαλείο και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό".

    [08] Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Αισιόδοξος για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ο πρώην βουλευτής επικρατείας του κόμματος Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυριανή».

    «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έρχεται απλά για να αποτρέψει την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, αλλά με την ηγετική του πολιτική παρουσία θα οδηγήσει την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη σε εκλογική νίκη και θα προχωρήσει σε μια πλήρη ανανέωση όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος», σημείωσε.

    «Η πολιτική απήχηση του Γιώργου Παπανδρέου συσπειρώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και αντιμετωπίζεται ευνοϊκά ως η αυριανή πολιτική ελπίδα από ευρύτερες δυνάμεις αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε.

    O κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συνιστά μεγάλη τομή στα πολιτικά πράγματα, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης επέδειξε πολιτική γενναιότητα και πολιτικό ήθος.

    Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή ηγεσίας τη στιγμή που ο Κώστας Σημίτης θεωρούνταν επιτυχημένος πρωθυπουργός, επισήμανε: «Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις μεγάλες στρατηγικές επιτυχίες από την οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του κ. Σημίτη. Αλλά ο τελευταίος χρόνος έδειξε η κοινωνία να μην αρκείται στον οκτάχρονο πλούσιο απολογισμό αλλά επιζητούσε απαντήσεις, όραμα και προοπτική για το αύριο και η κοινωνία επέλεξε στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου να επενδύσει ελπίδες και προσδοκίες για το αύριο».

    Παράλληλα, έκανε λόγο για πανικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. «Ίσως η Νέα Δημοκρατία να ήθελε να μας υπαγορεύσει την πολιτική συνταγή, το πώς θα χάναμε τις εκλογές», πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παρότι επέδειξε συλλογική πολιτική ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια που είναι μέλος της κυβέρνησης «δεν είναι υποχρεωμένος να απολογείται ως απερχόμενος πρωθυπουργός για επιμέρους πράξεις και πολιτικές ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που σαφώς ήταν και βασική αιτία για την πολιτική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο.

    Ο σεβασμός και η αναγνώριση της μεγάλης συμβολής του Κώστα Σημίτη δεν συνεπάγεται και κληρονομιά στον νέο πρόεδρο αρνητικών πλευρών αλαζονείας, ανεπάρκειας, και καθεστωτικής νοοτροπίας που επέδειξαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη», επισήμανε.

    [09] ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

    Σφακιά, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Τον χαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου της Χώρας Σφακίων σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας , Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών.

    Αυτό γνωστοποίησε ο δήμαρχος Σφακίων Σήφης Λύκος, ο οποίος επισήμανε ότι συνιστώνται για τον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, μία θέση Διευθυντή Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία θέση Επιμ. Α' Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία θέση Επιμ. Β' Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και μία θέση Επιμ. Β' Παιδιατρικής ενώ για λοιπό προσωπικό, μία θέση κλάδου Τ.Ε. Νοσηλευτικής, μία θέση κλάδου Τ.Ε. Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, μία θέση κλάδου Τ.Ε. Ιατρικών Εργαστηρίων, δύο Δ.Ε. θέσεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και μία Δ.Ε. θέση Διοικητικού Λογιστικού.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για μια ιστορική και βαρύνουσας σημασίας απόφαση για τα Σφακιά. Ο κ. Λύκος εκφράζει την ικανοποίησή του αλλά και τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κωνσταντίνο Στεφανή και τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας Έκτωρα Νασιώκα , τον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Νίκο Μπίστη , τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Φαρμάκη , τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ Κρήτης κ.Μπαρδή , ολόκληρο το Δ.Σ του ΠΕΣΥΠ Κρήτης για την ομόφωνη απόφασή του, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Χαράλαμπο Σοφιανό.

    «Η απόφαση αυτή πέραν των άλλων τιμά και σέβεται μια ιστορική περιοχή σαν τα Σφακιά που η παρουσία της σε όλους τους αγώνες για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία της Κρήτης και του Ελληνισμού ήταν πάντα δυναμική και πλούσια σε θυσίες, και υπηρετεί με συνέπεια την αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών στο χώρο της υγείας και την αναβάθμιση των υποδομών της υπαίθρου» προσθέτει ο κ. Λύκος.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η κοινοπρακτική έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης 20 Μαΐου και τοκομερίδιο 4,50%, το οποίο περιλαμβάνεται στο δανειακό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2004, όπως έχει ανακοινωθεί από το Νοέμβριο του 2003. Το βιβλίο προσφορών αναπτύχθηκε με πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα δυναμική και υπερκαλύφθηκε κατά δυόμισι φορές.

    Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η απόδοση κατά τη στιγμή της τιμολόγησης ήταν 4,477%, μόλις 20 μονάδες βάσης επιπλέον του γερμανικού ομολόγου λήξεως 4 Ιανουαρίου 2014.

    Η έκδοση κρίνεται απόλυτα επιτυχής, κατά τον ΟΔΔΗΧ, καθώς εκτός των άλλων συνέβαλε και στην μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων προς τα κάτω κατά δυο μονάδες βάσης.

    Εκτός της παραπάνω κοινοπρακτικής έκδοσης δεκαετούς διάρκειας, στο δανειακό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2004 συμπεριλαμβάνονται επίσης:

    -Κοινοπρακτική έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου αναφοράς.

    -Κοινοπρακτική επανέκδοση του τιμαριθμοποιημένου ομολόγου λήξεως 25 Ιουλίου 2025.

    -Δημοπρασία του νέου τριετούς ομολόγου αναφοράς, την 3η Φεβρουαρίου 2004.

    Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εκδόσεων θα αναχρηματοδοτηθεί το σύνολο των υποχρεώσεων από προηγούμενα ομολογιακά δάνεια, τα οποία λήγουν εντός του προαναφερθέντος διαστήματος.

    [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι επενδυτές με αφορμή ορισμένα αποθαρρυντικά επιχειρηματικά και οικονομικά νέα έσπευσαν να κατοχυρώσουν μέρος των πρόσφατων κερδών.

    Ειδικότερα, οι αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανακοίνωση της Shell ότι μειώθηκαν κατά 20% τα αποθέματά της σε κοιτάσματα, καθώς και ότι τα περιθώρια στη διύλιση θα είναι χαμηλότερα στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μετοχή της Shell σημείωσε σημαντική πτώση κατά 7,5%.

    Οι δυσμενείς για τον κλάδο ειδήσεις συμπαρέσυραν στην κάθοδο και τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο Total, του οποίου η μετοχή έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο χρηματιστήριο του Παρισιού, όπως επίσης την ιταλικής Eni και τον ισπανικό όμιλο Repsol.

    Επιπλέον, στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλε και η πορεία της Wall Street, η οποία αυτή την ώρα παρουσιάζει μικτή εικόνα, έπειτα από την ανακοίνωση των αποθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

    Πάντως, οι απώλειες των ευρωπαϊκών μετοχών περιορίστηκαν κάπως αργά το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ότι το επίπεδο συναγερμού για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ θα μειωθεί από «πολύ αυξημένο» (πορτοκαλί) σε «αυξημένο» (κίτρινο).

    Σημαντικές απώλειες, άνω του 5%, κατέγραψε και η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανικής Carrefour, καθώς οι πωλήσεις του στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 ήταν κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς.

    Στον αντίποδα, μεγάλη άνοδο κατά 9,7% σημείωσε η μετοχή της ομοειδούς ολλανδικής εταιρείας Ahold, οι πωλήσεις της οποίας σημείωσαν στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου αύξηση 0,7% και αύξηση 2,7% στο σύνολο του 2003, μη λαμβανομένων υπόψη των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου με πτώση 0,62% συρρικνώθηκε στις 4.466,30 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,72% και διαμορφώθηκε στις 4.016,18 μονάδες, ενώ στις 3.574,80 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,50%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακές απώλειες 0,08% διαμορφώθηκε στις 2.315,13 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,20%, στις 20.338,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,54% στις 5.574,70 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,51% έκλεισε στις 343,52 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ''ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ'' ΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Πιέσεις εκδηλώνονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις νέες θέσεις εργασίας, τα οποία επισκίασαν την είδηση της υποχώρησης της ανεργίας το Δεκέμβριο.

    Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός του αγροτικού, αυξήθηκαν κατά 1.000 στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street, που έκαναν λόγο για δημιουργία περίπου 136.000 νέων θέσεων εργασίας και έναντι του αναθεωρημένου αριθμού των 43.000 του Νοεμβρίου.

    Παράλληλα το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε για την ίδια περίοδο στο 5,7%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, έναντι των εκτιμήσεων για διατήρηση στο 5,9% του Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μισθολογίων προκύπτει από μια εκτεταμένη έρευνα στις επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας από ερωτηματολόγια σε νοικοκυριά.

    Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, περιλαμβανομένων εκπαίδευσης και υγείας, τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 13.000 ενώ ο μεταποιητικός τομέας έχασε 12.000 θέσεις. Θέσεις χάθηκαν και στο λιανεμπόριο, παρά την αύξηση των πωλήσεων στις γιορτές. Είναι ο 41ος συνεχής μήνας που χάνονται θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι ο τομέας αυτός επιστρέφει στην ύφεση.

    Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς εκτινάχθηκε στα 1.2852 δολάρια.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο απώλειες της τάξης του 1,05% καταγράφει η μετοχή της IBM, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι η SEC διενεργεί ελέγχους στα αρχεία της σχετικά με την υπόθεση της λιανικής Dollar general. Ο τίτλος της τελευταίας υποχωρεί σε ποσοστό 0,55%.

    Κατά 3,66% υποχωρεί η μετοχή της SBC Communications (3.66%), τη σύσταση της οποίας υποβάθμισε η Merrill Lynch σε «sell» (πώληση).

    Επίσης, η Deutsche Bank υποβάθμισε την AT&T σε «sell» (πώληση) από «hold» (διακράτηση), με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώνει πτώση 4%.

    Χαμηλότερα κατά 2,58% κινείται η μετοχή της Lucent, μετά την υποβάθμισή της σε «equal weight» από «overweight», από την Morgan Stanley.

    Τέλος, απώλειες σημειώνει ο κλάδος των πετρελαϊκών λόγω της αρνητικής αναθεώρησης κατά 20% των αποθεμάτων των κοιτασμάτων της Shell, αλλά και της προειδοποίησης από την Conoco Phillips ότι μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους της.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,46%, υποχωρώντας στις 10.543,92 μονάδες. Την ίδια ώρα ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας είχε «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο και διαμορφωνόταν στις 2.108,87 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,41%. Ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 βρισκόταν στις 1.129,77 μονάδες, μειωμένος κατά 0,19%. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Nasdaq έκλεισε στο υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2001 και ο Dow Jones στο υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2002.

    Σ.Α.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ 3,1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος δείκτης που είχε ανακοινωθεί αφορούσε το Σεπτέμβριο, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της στατιστικής υπηρεσίας, και έφερνε τον πληθωρισμό στο 3,3%.

    Πέρυσι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός είχε προσδιοριστεί στο 3,4%. Φέτος ανάμεσα στα προϊόντα που συνέβαλαν στην εκτίναξη των τιμών στην αγορά συναντάμε τις πατάτες, τον καπνό, ύδρευση, τα δημοτικά τέλη τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου.

    Σημαντική συμβολή στην εκτίναξη των τιμών είχαν και οι αυξήσεις σε πολλά άλλα καταναλωτικά είδη όπως λάδι γαλακτοκομικά ψάρια και άλλα.

    [14] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΣΕΡΙ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Διεκόπη σήμερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά το σερί των οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, τόσο λόγω των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν, κυρίως, σε τίτλους της περιφέρειας, όσο και εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης του ΧΑ κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 2.400 μονάδες.

    Οι επενδυτές, γυρνώντας την πλάτη τους στις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις από το μέτωπο της οικονομίας - για παράδειγμα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% το Δεκέμβριο - αλλά και τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι, παρά τις διεθνείς δυσκολίες, η ελληνική οικονομία βαίνει σε πολύ καλό δρόμο, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αποτέλεσαν ο περιορισμένος, έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, όγκος των συναλλαγών, το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές και το στενό εύρος διακύμανσης για το γενικό δείκτη, ο οποίος κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ των 2.395,52 και 2.419,19 μονάδων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,35%, παρέμεινε, ωστόσο, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.400 μονάδων, κλείνοντας στις 2.403,34 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 200,1 εκατ. ευρώ ανήλθε στη σημερινή συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 8.208.561,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα της EFG ύψους 1.644.000,00 ευρώ, στα 16,44 ευρώ, της Vodafone, προϋπολογισμού 1.413.000,00 ευρώ, στα 6,18 ευρώ και της Alpha Bank, της τάξης των 1.240.492,00 ευρώ, στα 25,63 ευρώ.

    Την κατιούσα ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 258, έναντι μόλις 69 ανοδικών και 57 αμετάβλητων.

    Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (11,56%), ΕΙΚΟΝΑ-ΗΧΟΣ (8,72%) και της ΑΕΓΕΚ (8,11%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής κατέγραψαν οι τίτλοι των Μαθιός Πυρίμαχα (17,89%), ΒΑΡΑΓΚΗΣ (11,04%) και τη; Χαϊδεμένος (10,11%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς διολίσθησε κατά 1,07%, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν σε μετοχές κλάδων που τον απαρτίζουν.

    Ακολούθησαν ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,42 %, έναντι απωλειών 0,42% επίσης για τον FTSE/ASE 140 και 0,35% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Μεγαλύτερες απώλειες, έναντι του τραπεζικού κλάδου κατέγραψε σήμερα ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, υποχωρώντας κατά 0,93%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών της ΛΑΝ-ΝΕΤ (5,13%) και του ΟΤΕ ΑΕ (2,12%).

    Με βραδύτερο ρυθμό συρρικνώθηκε ο κλάδος των τραπεζών, διολισθαίνοντας σε ποσοστό της τάξης του 0,62%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι τίτλοι των Κύπρου (7,69%), Αττικής (6,33%), Εγνατίας (2,42%), ASPIS (1,78%) και της EFG (1,59%). Αντίθετα, αισθητή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Πειραιώς (2,76%), της Εμπορικής (1,49%) και της; Γενικής (0,96%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι από τους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τρεις που ακολούθησαν την ανιούσα. Πρόκειται για τους δείκτες των διυλιστηρίων, με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις στη μετοχή των ΕΛΠΕ (+1,61%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,39%) και των επενδύσεων (0,13%).

    Σημαντική κάμψη σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών, υποχωρώντας κατά 3,12%, απόρροια των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν κυρίως στις μετοχές των εταιριών ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ (3,56%), ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (3,03%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕΓΑ (3,03%) και της ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (2,51%).

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων, κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (2,81%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,55%) και της κλωστοϋφαντουργίας (2,16%).

    Πτωτική ποσοστιαία μεταβολή, υψηλότερη της μιας μονάδας, σημείωσαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (1,57%), της πληροφορικής (1,38%), των κατασκευαστικών (1,19%) και των βασικών μετάλλων (1,01%).

    Κατά 0,94% υποχώρησε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,92% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,57% των βιομηχανιών, κατά 0,55% του χονδρικού εμπορίου αλλά και των ειδών λύσεων πληροφορικής και κατά 0,51% του λιανικού εμπορίου. Οριακή πτώση της τάξης του 0,06% εμφάνισε ο κλάδος των συμμετοχών.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η πορεία του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους, επιβεβαίωσε μερίδα αναλυτών που σημείωνε ότι δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί αναστροφή της ανοδικής τάσης που επικράτησε κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις στο ΧΑ. Όπως υποστήριζαν, οι επενδυτές είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

    Πάντως, οι ειδικοί αναμένουν, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, διατήρηση της θετικής ψυχολογίας και του ανοδικού Momentum στην ελληνική κεφαλαιαγορά και υποστηρίζουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει έντονο, αλλά και επιλεκτικό.

    Θετικά μηνύματα για την πορεία της Σοφοκλέους, εκπέμπουν οι μεγάλες αποδόσεις και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών, καθώς, σύμφωνα με τους χρηματιστές, αυτά κρατούν ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Άλλωστε η σημερινή αντιστροφή της τάσης ενίσχυσης ήταν αναμενόμενη από τους ειδικούς, που, όπως υποστηρίζουν, δε σημαίνει αλλαγή σκηνικού, αφού όλοι οι παράγοντες, τόσο στην πολιτική σκακιέρα, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, συγκλίνουν στην άνοδο.

    Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος το ύψος του πληθωρισμού για το Δεκέμβριο, που υποχώρησε στο 3,1%. Σήμερα, εξάλλου, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις διεθνείς δύσκολες συγκυρίες, βαίνει σε καλή πορεία.

    [15] "MILLIYET": ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    «Στο Κυπριακό θέμα η χθεσινή συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα αποτελεί μία άκρως σημαντική καμπή. Αποδείχθηκε ότι οι διάφορες φήμες πως «οι στρατιωτικοί είναι ανήσυχοι», δεν ευσταθούν».

    Αυτό τονίζεται σε άρθρο - ανάλυση της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» με τον τίτλο «Ανοιγμα για την Κύπρο», σχετικά με την χθεσινή κινητικότητα για το Κυπριακό στην Αγκυρα.

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι εργασίες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού «οδηγήθηκαν σε προωθημένη βάση, σε συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες αρχές».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας:

    - Θα συνεχισθούν οι επαφές όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν: Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη, η διατύπωση ότι θα αναζωογονηθεί το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και θα υποστηριχθεί η πρωτοβουλία καλής θέλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αυτή την έννοια έχει.

    Ο Ντενκτάς και η ''αντιπολίτευση'' λαμβάνονται υπόψη μαζί: Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη αναφέρεται πως η Αγκυρα θα έχει στενές διαβουλεύσεις και με τον Ντενκτάς και με την ''κυβέρνηση'' που θα συσταθεί. Η Αγκυρα τώρα πλέον δεν αρκείται με το να αναφέρεται μόνο στον Ντενκτάς. Η Αγκυρα επιθυμεί εθνική ''κυβέρνηση'' και αν αυτό δεν γίνει θα συνεργασθεί με το συνασπισμό του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος» με το «Δημοκρατικό Κόμμα».

    «Αυτά είναι στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση της προεδρίας και πράγματι πρόκειται για προωθημένα βήματα», τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

    «Είναι σημαντική η μέθοδος που ακολουθείται στα πλαίσια της αναζήτησης λύσης. Η κυβέρνηση ζήτησε να τηρηθεί η εξής μέθοδος στις συνομιλίες μεταξύ Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και Γενικού Επιτελείου: Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο δεν θα αναζητήσουν συνεννόηση ετοιμάζοντας ξεχωριστά κείμενα. Αντίθετα, ξεκινώντας από το μηδέν, θα ετοιμάσουν ένα κείμενο. Αν ίσχυε η πρώτη περίπτωση, αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο. Οι στρατιωτικοί, λόγω επαγγέλματος, έχουν προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας, ενώ οι διπλωμάτες βλέπουν το θέμα από την πλευρά των γενικών σχέσεων της Τουρκίας, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και από πλευράς χρονοδιαγράμματος της Ε.Ε.»

    «Ασφαλώς και είναι σημαντικό το τι θα γίνει με τον αριθμό στρατιωτών στην Κύπρο και με τις αρμοδιότητές τους. Το θέμα αυτό οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν καλύτερα. Από την άλλη, οι συνταγματικές αρμοδιότητες που θα έχει η Τουρκοκυπριακή πλευρά και το πώς θα επηρεάσουν αυτές την Τουρκία στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε., είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που το γνωρίζουν καλύτερα οι διπλωμάτες.

    Στρατιωτικοί και διπλωματικοί πραγματοποίησαν επαφές και ετοιμάσθηκε το κείμενο το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνάντηση κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι «την ουσία της αλλαγής που επιθυμεί η Τουρκία στο Σχέδιο Ανάν, αποτελεί η ενίσχυση της αρχής της «διζωνικότητας». Ζητούνται διορθώσεις βάσει της αρχής αυτής στα θέματα κυριαρχίας, μετανάστευσης, ιδιοκτησίας και ''συνόρων''. Πρόκειται για αλλαγές που ο κόσμος θα εκλάβει ως «λογικές».

    «Βέβαια, στο κείμενο αυτό θα μπορέσουν να γίνουν διορθώσεις. Τώρα έχει προκύψει η βασική θέση της Τουρκίας. Σχέδιο Ανάν μεν, αλλά με αλλαγές που θα ενισχύουν την αρχή της διζωνικότητας.

    Τώρα πλέον ο Ντενκτάς και η νέα ''κυβέρνηση'' που θα συσταθεί στην ''ΤΔΒΚ'' θα υποστηρίξουν αυτή την άποψη.

    Τελικά, πραγματοποιήθηκε σημαντικό βήμα στην Αγκυρα για την επίλυση του θέματος αυτού που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    [16] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Ο πληθυσμός των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου έφτασε τις 728.000 κατοίκους τον Ιανουάριο του 2004, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης των 13.000 κατοίκων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη δημοσιογραφική εξέλιξη των 25 χωρών της ΕΕ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσίας της Κοινότητας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είχε την τέταρτη μεγαλύτερη φυσική αύξηση (χωρίς τους μετανάστες) του πληθυσμού της μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ετήσια αύξηση έφτασε το 0,33% ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις από την Κύπρο σημειώθηκαν μόνο στην Ιρλανδία (0,83%), στην Ολλανδία (0,38%) και στη Γαλλία (0,35%).

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό απογοήτευσαν την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις στην Αγκυρα και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τούρκων και όχι οι προκαταλήψεις του βαθιού κράτους και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του ΚΥΠΕ στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''οι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ μας απογοήτευσαν και γι' αυτό που λεν και γι' αυτά που δεν λεν''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΟΣΟ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ

    Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει προς την Κυπριακή Δημοκρατία η Ευρωπαϊκή Ενωση, για σκοπούς αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, το ποσό αυτό θα είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πρώτη Μαΐου 2004, όταν θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε σήμερα ότι στην επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνεται η έκκληση για αποδοχή των όρων που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό προσθέτοντας πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των όρων εντολής του ΓΓ ως επιδιαιτητή.

    Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση απέκρυψε την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πως με βάση την απόφαση που λήφθηκε θα γινόταν αναφορά μέχρις ότου υπάρξει απάντηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    ''Η επιστολή λήφθηκε περίπου την ίδια ημέρα που είχε ληφθεί και από τον πρωθυπουργό Σημίτη, είχε θεωρηθεί ότι δεν έπρεπε να ανακοινωθεί μέχρι τη συμπλήρωση της απάντησης'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης υπογραμμίζοντας ότι ''δεν υπήρχε οτιδήποτε το αναβλητικό ή απόκρυψη''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Γ. ΛΙΑΝΗΣ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΟΠΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Προσωρινό και δοκιμαστικό χαρακτήρισε το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών των φιλοξενούμενων ομάδων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Όπως εξήγησε, το μέτρο θα αποσυρθεί όταν καλυτερεύσουν οι συνθήκες στα γήπεδα, όσον αφορά τα κρούσματα βίας.

    Διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει σε όλο το δεύτερο γύρο, παραδέχτηκε ότι πλήττει την έννοια του αθλητισμού, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητο για την προστασία των φιλάθλων. «Ηταν βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν κάποια στιγμή να θρηνήσουμε θύματα στα γήπεδα. Ήταν λοιπόν το μόνο μέτρο με το οποίο μπορούσε κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της βίας επισήμανε ότι «αναίτια απροκάλυπτα και ωμά, κάθε Κυριακή σε κάποιο γήπεδο, γίνονται ακραίες καταστάσεις που καταλύουν την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι και δημιουργούν πρωτοφανή επεισόδια, με άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και με επακόλουθο το διεθνή διασυρμό της χώρας μας».

    Ο κ. Λιάνης επισήμανε ότι γίνεται στόχος επικρίσεων από έντυπα ή κανάλια που υποστηρίζουν με φανατισμό μια συγκεκριμένη ομάδα. «Διαμαρτύρονται κατά την γνώμη μου αυτοί που έχουν ως μόνη σκέψη πως θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Αυτούς τους έχω ενοχλήσει αν και υπάρχει απόδειξη ότι στέκομαι πάντα σε ίση απόσταση σε όλες τις ομάδες, ότι ποτέ δεν ήταν γνώμονας των αποφάσεών μου η περιστασιακή αντιμετώπιση ενός ζητήματος, αλλά το γενικότερο συμφέρον των πολιτών και στη συγκεκριμένη περίπτωση των φιλάθλων».

    Κατηγόρησε την ΕΠΑΕ για ρεσιτάλ υποκρισίας και συμπλήρωσε ότι «άγεται και σύρεται καιροσκοπικά»

    Ο κ. Λιάνης έκανε λόγο για ευθύνη μικρής μερίδας του αθλητικού τύπου για τα κρούσματα βίας.

    Τόνισε ότι η Πολιτεία υλοποιεί ή υλοποίησε όλες τις ενέργειες που είχε υποσχεθεί στην προσπάθειά της για αντιμετώπιση της βίας. Όπως ανέφερε, προστέθηκαν στα ποινικά αδικήματα τα αντεθνικά, ρατσιστικά συνθήματα και η προσβολή του εθνικού ύμνου, απαγορεύονται οι τηλεοπτικές μεταδόσεις τιμωρημένων ομάδων, προχωρά το θέμα της τοποθέτησης καμερών στα γήπεδα ενώ μόλις υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές θα υλοποιηθεί το θέμα των δοκιμαστικών εισιτηρίων.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι μετά από τα επεισόδια σε βάρος δημοσιογράφων ζήτησε πρόσθετα μέτρα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έστειλε επιστολή στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ζητώντας έλεγχο των εκπομπών οπαδών.

    Επιπλέον, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι καταληκτική για να κλείσει το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού. «Είμαστε ένα λεπτό πριν από τη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στις 22 και 23 Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διοργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα ένα διεθνές σεμινάριο κατά της βίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον ευρωπαϊκό χώρο που έχουν πλουσιότατη εμπειρία.

    Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα ότι δεν λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, επισήμανε ότι το Συμβούλιο, αφού ολοκλήρωσε την επεξεργασία των κανονισμών που πρέπει να εκδοθούν για τη λειτουργία του ξεκινά από Δευτέρα συναντήσεις με Ομοσπονδίες, προκειμένου να προχωρήσει στην επιτέλεση του έργου.

    Για το θέμα της αναγνώρισης των Συνδέσμων ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, υπογράμμισε: «Από τους 129 Συνδέσμους υπέβαλαν πλήρεις φακέλλους γύρω στους 40. Εμείς συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τους υπόλοιπους να καταθέσουν όλα τα παραίτητα στοιχεία. Παράλληλα υπάρχουν Σύνδεσμοι οπαδών, όπως του ΠΑΟΚ, που έχουν κάνει ένσταση για την φιλοσοφία του νόμου. Θα περιμένουμε να εκδικαστούν οι ενστάσεις αυτές».

    [21] Ο Κ.ΚΑΡΕΜΠΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (13:33 UTC+2)

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» θα επισκεφτεί τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, προκειμένου να υπογράψει αίτηση Εθελοντισμού.

    [22] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (13:26 UTC+2)

    Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Ηρακλή για το αυριανό παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ. Ο Ματς Γίνγκμπλαντ ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία της ομάδας του στις εγκαταστάσεις της Μίκρας και στη συνέχεια ανακοίνωσε τους 20 εκλεκτούς ποδοσφαιριστές που θα ταξιδέψουν στην Κρήτη.

    Οι κυανόλευκοι θα επιδιώξουν να αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας από τον ΟΦΗ προκειμένου να καλύψουν ακόμη περισσότερο το έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα και να βρεθούν σε τροχιά Ευρώπης. Στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας βρίσκονται οι Τάσος Κατσαμπής και Ηλίας Πουρσανίδης, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους, ενώ αντίθετα απουσιάζει ο Παναγιώτης Διλμπέρης που ταλαιπωρείται από ίωση.

    Αναλυτικά η αποστολή του Γηραιού για την αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής με τον ΟΦΗ, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, αποτελείται από τους: Φοφόνκα, Χόλβαϊν, Κουχάρσκι, Μίετσελ, Μουράτι, Σνάουτσερ, Αμπάρη, Δρούγα, Ιωάννου, Π.Καπετάνο, Κ.Καπετάνο, Κατσαμπή, Κελπέκη, Κιάσσο, Λαγό, Νατσούρα, Νεμπεγλέρα, Ξενίδη, Πουρσανίδη και Μαχλά.

    [23] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΚΛΑΝΤ Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (13:03 UTC+2)

    Στον τελικό του τουρνουά Οκλαντ προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την αμερικανίδα Ασλεϊ Χαρκλερόουντ. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις πέρασε στον τελικό του τουρνουά 140.000 δολαρίων που διεξάγεται στην πόλη της Νέας Ζηλανδίας.

    Στον ημιτελικό η Δανιηλίδου επιβλήθηκε 7-6 και 6-4 της Πάολα Σουάρεθ από την Αργεντινή.

    [24] Ο.ΣΚΟΜΠΟΕ: ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (12:54 UTC+2)

    Οι προσφυγές αρκετών ποδοσφαιριστών του Αρη αλλά και ο κρίσιμος αγώνας του πρωταθλήματος που ακολουθεί την Κυριακή, στις 7 το βράδυ, με αντίπαλο τον Ακράτητο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο Ολε Σκόμποε. Ο τεχνικός των κιτρίνων αναφέρθηκε στα προβλήματα, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος. Οσον αφορά το ματς με τον Ακράτητο, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, για τον Αρη οι τρεις βαθμοί της νίκης είναι μονόδρομος, καθώς η ομάδα βρίσκεται σε δυσχερή βαθμολογική θέση.

    Στην αποστολή του Αρη δεν βρίσκονται οι Μάγκνους Σελάντερ και Παναγιώτης Κατσιαρός μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν, όπως επίσης οι τραυματίες Ανδρέας Σκέντζος και Αλέκος Δέλλιος. Αναλυτικά, στην 18αδα συμπεριλήφθησαν οι: Γκίτκος, Λαμπάκης, Καραλιόπουλος, Α.Παπαδόπουλος, Μαλλούς, Κυζερίδης, Αμπελάς, Πασσαλής, Φρατζέσκος, Σπέρτος, Παντελίδης, Ν.Παπαδόπουλος, Λαζανάς, Κολτσίδας, Κούσας, Βαγγελής, Διγκόζης και Κ.Παπαδόπουλος.

    «Το μοναδικό αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί κόντρα στον Ακράτητο είναι η νίκη. Ο Ακράτητος είναι ομάδα που έχει τη χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πιέσουμε. Όταν όμως πιέζεις είσαι ευάλωτος στην άμυνα και πρέπει να προσέξουμε. Θα πρέπει να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά για τον αγώνα του πρωταθλήματος που ακολουθεί ο Ολε Σκόμποε. Οι κίτρινοι στο συγκεκριμένο ματς δεν θα έχουν τη βοήθεια των φιλάθλων τους, λόγω τιμωρίας της έδρας για επεισόδια.

    Όσον αφορά τις προσφυγές ο κ.Σκόμποε επισήμανε: «Έχουμε αυτούς τους 18 παίκτες στη διάθεση μας. Για τον Βαγγελή δεν έχει έρθει ακόμη το δελτίο του, το περιμένουμε από ώρα σε ώρα. Μέχρι 31 Ιανουαρίου μπορεί να φύγει ο οποιοσδήποτε αλλά οι 18 που σας ανακοίνωσα μου υποσχέθηκαν πως θα είναι στη διάθεση μου. Ίσως στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας να έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις».

    «Ξέρω ότι έφυγαν πολλοί παίκτες το καλοκαίρι από τον Αρη. Τώρα το χειμώνα φεύγουν και άλλοι. Το καλό σημάδι είναι πως υπάρχουν αρκετοί και καλοί παίκτες από τη β' ομάδα του Αρη. Αλλά δεν σας κρύβω ότι για εμάς είναι θέμα επιβίωσης. Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα πάμε καλύτερα και θα πάμε καλύτερα από δω και πέρα. Παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω στους παίκτες που έχω στη διάθεση μου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε ο δανός τεχνικός των κιτρίνων.

    [25] ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΣΑΝΤΑΜ-ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιανουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, ανακοινώθηκε από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας.

    Ο Σαντάμ που συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, αρνείται συνεχώς να συνεργαστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

    Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ δεν έχει δώσει από τη σύλληψή του έως τώρα ούτε μια πληροφορία ''επιχειρησιακά χρήσιμη'', τόνισε ο ίδιος βρετανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Ωστόσο, οι δυνάμεις της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας χρησιμοποιούν πολλά από τα έγγραφα που κατέσχεσαν με τη σύλληψη του Σαντάμ για να οργανώνουν τις επιχειρήσεις τους που αποσκοπούν στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [26] ΡΙΤΖ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιανουαρίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Το επίπεδο συναγερμού για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ μειώνεται σήμερα από ''πολύ αυξημένο'' (πορτοκαλί) σε ''αυξημένο'' (κίτρινο), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Σήμερα, στηριζόμενοι σε μια προσεκτική εξέταση των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, μειώνουμε το επίπεδο συναγερμού στο 'κίτρινο''', διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

    Ο Ριτζ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ ''θα μειώσουν την προσοχή'' τους απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές και ότι τα μέτρα ασφαλείας στις αεροπορικές εταιρίες θα εξακολουθήσουν να είναι αυστηρά, παρά τη μείωση του επιπέδου συναγερμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [27] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Ιανουαρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Το επίπεδο του συναγερμού για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ θα μειωθεί από ''πολύ αυξημένο'' (πορτοκαλί) σε ''αυξημένο'' (κίτρινο), ανακοίνωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις αεροπορικές εταιρίες, παρά τη μείωση του επιπέδου συναγερμού, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) για να ανακοινώσει τη μείωση του επιπέδου συναγερμού, το οποίο είχε αυξηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

    [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πυονγκγιάγκ, 9 Ιανουαρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε κάθε ιδέα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης και να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόταση ''τρέλα των ανοήτων'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Ιράν ''να επιδείξουν ευφυΐα'' και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιβύης, η οποία εγκατέλειψε τα προγράμματά της για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η πρόταση αυτή ''δεν είναι παρά μια τρέλα των ανοήτων που έχουν βαθιά άγνοια για την ανεξάρτητη πολιτική της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας'', ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    [29] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 9 Ιανουαρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Από ένα εκατ. δολάριο θα αποζημιωθούν από την Λιβύη οι συγγενείς των 170 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης κατά γαλικού επιβατικού αεροπλάνου το 1989.

    Ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μάρκ δήλωσε ότι έχουν διευθετηθεί όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες του πακέτου αποζημιώσεων.

    Το κλείσιμο και αυτής της υπόθεσης πιστεύεται ότι θα συντελέσει στην πλήρη αποκατάσταση των δεσμών της Λιβύης με την Δύση.

    Η κυβέρνηση της Λιβύης συναίνεσε, τελικά, στην καταβολή του ποσού των 170 εκατ. δολαρίων προς τους Γάλλους παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά του αεροπλάνου της εταιρίας UTA, που τινάχθηκε στον αέρα πάνω από τη Σαχάρα.

    [30] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ"

    Βόλος, 9 Ιανουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Για την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα του έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» σε θεατρική διασκευή του Μιχάλη Χατζάκη στο Χώρο Τεχνών από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου, σκηνικά και κοστούμια Λίλας Καρακώστα, μουσική Πλάτωνος Ανδριτσάκη, χορογραφίες Σοφίας Αντωνιάδου και φωτισμούς Παναγιώτη Πελαλίδη.

    Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελενα Βουμβάκη, Αντώνης Μομπαϊτζής, Νίκος Μόσχοβος, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Βιβή Νικοπούλου, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Μαρία Συριανού, Ηλίας Χριστόπουλος, Πόπη Ψαλτίδου.

    [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΣΑΛΠΙΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής της Έλλης Σαλπιστή με τίτλο «13+1» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Ζεύξις» στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 του μηνός.

    Το Φεβρουάριο του 1993 στη μικρή πόλη Μανς της Γαλλίας, οι αδελφές Κριστίν και Λέα Παπέν σκοτώνουν και τεμαχίζουν τη σύζυγο και την κόρη του γιατρού της πόλης, στο σπίτι όπου υπηρετούσαν σαν οικιακές βοηθοί. Το στυγερό αυτό έγκλημα ξεσηκώνει σωρεία σχολίων και ερευνών ως προς τα κίνητρα του εγκλήματος, που ακόμη και σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστα.

    Στα ίχνη αυτής της έρευνας, η Ελλη Σαλπιστή με τα δεκατρία διπλά πορτρέτα αυτών των γυναικών και ένα ολόσωμο, ακολουθεί τη διαδικασία της εξερεύνησης, της αποκάλυψης ή της συγκάλυψης, μίας αποτρόπαιας πράξης, με μια εμμονή που συνεχώς επαναλαμβάνεται, σαν μαρτυρία και δήλωση μιας ανάγκης δικαίωσης.

    [32] "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ" ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 9 Ιανουαρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Την κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» θα ανεβάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Καβάλας. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από τις 31 Ιανουαρίου 2004 στο θέατρο «Παλλάς».

    Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο ποίηση, τρυφερότητα και ομορφιά, ένα έργο που αναδεικνύει έναν ερωτισμό εξαιρετικής χάρης και λεπτότητας, ένα έργο, όπου στο κυνήγι και την αναζήτηση της ευτυχίας, όλα τα πρόσωπα του ερωτεύονται με λάθος τρόπο, για λάθος λόγο και λάθος άνθρωπο.

    Στο έργο παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Γαλανάκης, Αλέξανδρος Τσιακίρης, Κίμων Ρηγόπουλος, Σταύρος Μερμήγκης, Μανώλης Σορμαίνης, Δημήτρης Κοτζιάς, Μαρία Μπενάκη, Βαρβάρα Καϊάφα, Νιόβη Χαραλάμπους, Παύλος Σταυρόπουλος, Γιώργος Καρατζιώτης και Κωνσταντίνος Φάμης.

    [33] ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Η κλασική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα» ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Πορεία» σε συμπαραγωγή της θεατρικής εταιρείας «Δόλιχος» και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μετάφραση των Λεωνίδα Καρατζά-Δημήτρη Τάρλοου, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, μουσική Νίκου Πλάτανου. Οι στίχοι είναι του Στρατή Πασχάλη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

    Το έργο - που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο το συγγραφέα ως «ένα εντελώς απίστευτο περιστατικό σε δύο πράξεις» - δείχνει σε πρώτη ματιά μια τυπική γκογκολική ιστορία. Θα μπορούσε μάλιστα να ιδωθεί ως μια κωμωδία ηθών, αν ο Γκόγκολ δεν έκρυβε κάτω από τη φαινομενικά ιλαρή επιφάνεια ένα τέτοιο σκοτεινό βάθος. Στην ουσία τα «Παντρολογήματα» αφορούν το υπαρξιακό άγχος. Ο κεντρικός ήρωας πιέζεται αφόρητα να παντρευτεί και τελικά πείθεται από το φίλο του, ο οποίος μετατρέπεται σε ερασιτέχνη προξενητή και παρότι κατορθώνει να βγάλει από τη μέση με μηχανορραφίες και ελιγμούς τους υπόλοιπους διεκδικητές της πολυπόθητης νύφης, την τελευταία στιγμή χάνει τον δικό του υποψήφιο, ο οποίος έντρομος εγκαταλείπει το πεδίο μάχης. Παίζουν: Δημήτρης Τάρλοου, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Μακρής, Αιμίλιος Χειλάκης, Ταμίλα Κουλίεβα, Μπέτυ Νικολέση, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Αρτο Απαρτιάν, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ανδρέας Νάτσιος.

    Πρεμιέρα, αύριο, στο ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας με την κωμωδία των Κεχαΐδη - Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ερσης Βασιλικιώτη, σκηνικά-κοστούμια Ανθής Σοφοκλέους. Παίζουν: Βάσια Τριφύλλη, Ελένη Φιλίνη, Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, Αννα Γκλέτσου. Μέσα από εννέα σκηνές διαφορετικών χρονικών στιγμών, τέσσερις γυναίκες αφηγούνται τη σχέση τους με τους άντρες της ζωής τους. Οργανώνουν ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη για να ξεφύγουν απ' αυτούς. Ομως διαρκώς το αναβάλλουν, έτσι που το ταξίδι λειτουργεί περισσότερο ως υπεκφυγή, ως σανίδα σωτηρίας και φυγής από την πραγματική ζωή, παρά ως προορισμός που τον έχουν αληθινά ανάγκη.

    [34] «ΕΦΥΓΕ» Η ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΤΟΥΛΙΝ

    Στοκχόλμη, 9 Ιανουαρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    H ηθοποιός Iνγκριντ Tούλιν, που τη θεωρούσαν, μαζί με την Γκρέτα Γκάρμπο και την Iνγκριντ Mπέργκμαν, ως μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Σουηδίας, πέθανε χθες, σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης, σε ηλικία 77 ετών.

    H μελαγχολική ξανθιά ομορφιά της αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις ταινίες του Iνγκμαρ Mπέγκμαν: «H ώρα των λύκων», «O μάγος», «Aγριες φράουλες», «Σιωπή» (απ' όπου η φωτογραφία), «Kραυγές και ψίθυροι» κ.ά. Tο 1958 μοιράστηκε με τη Mπίμπι Aντερσον και την Eύα Nτάλμπεκ το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Kαννών για την ερμηνεία τους «Στο κατώφλι της ζωής» του Mπέργκμαν. H Tούλιν υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 January 2004 - 19:13:54 UTC