Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ
  • [02] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ
  • [03] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Η ΜΑΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ"
  • [04] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ H ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • [05] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΚΑΙ 39 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
  • [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Λ. ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  • [07] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
  • [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  • [09] ΣΧΟΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
  • [11] ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΑΝΔΡΗ ΑΕ
  • [12] ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΠΤΩΣΗ 1,02% ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ TA BLUE CHIPS
  • [14] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [15] ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΝΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [17] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
  • [18] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [20] ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ THN ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [21] ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
  • [23] TO ΠΕΚΙΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [24] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ-19 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [25] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [26] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΕΙΚΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΧΡΕΟΣ
  • [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
  • [29] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ
  • [30] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ"
  • [32] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΟ ΕΙΠ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [33] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο "ΒΟΫΤΣΕΚ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

  • [01] ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Ρευστό, παραμένει το πολιτικό σκηνικό, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ξεκινώντας από ισοδύναμη βάση, προσπαθούν να «πάρουν κεφάλι» και το προβάδισμα στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Στο ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη ικανοποίηση είδαν την εξόρμηση του Γιώργου Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο στη Θράκη και την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή αλλά και αποδοχή που είχε στην ακριτική περιοχή, ενώ ικανοποιημένο εμφανίζεται και το επιτελείο της Ν.Δ. για τα αποτελέσματα της περιοδείας του Κώστα Καραμανλή σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά και τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Ζάππειο μέγαρο με επιχειρηματίες.

    "Από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι οι εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είναι ένα ντέρμπι" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πίσω ωστόσο έχει κάνει το σημαντικό βήμα για την τελική αναμέτρηση.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος επέκρινε τη στάση του ΠΑΣΟΚ να "ψαρεύει" ψήφους από την Αριστερά, ενώ για το θέμα των βαρόνων σημείωσε ότι το κριτήριο δεν είναι η ηλικία, σημειώνοντας πάντως πως αν κάποιος δηλώσει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος, αυτή θα γίνει σεβαστή.

    Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και ανοιχτό εκλογικό ανταγωνισμό καταγράφουν οι αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την εξαγγελθείσα ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, στην εφημερίδα Τα Νέα, τα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται ως απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού και διεκδικούν να καταρρίψουν το ρεκόρ του δικομματισμού που τον Νοέμβριο του 1989 είχε φτάσει στο 87%.

    Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή διείσδυση στα κατώτερα στρωματά, ενώ στον αντίποδα, στο κυβερνών κόμμα, η αλλαγή ηγεσίας αύξησε την κυβερνητική του αξιοπιστία.

    [02] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου περί αμοιβαίας μείωσης των αμυντικών δαπανών.

    «Είναι καλή πρόταση και μας βρίσκει σύμφωνους. Θέλουμε να είμαστε φορείς ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε ο κ. Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις του προς την ανταποκρίτρια στην Αγκυρα του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα τόνισε: «Είναι καλή πρόταση, δείχνει τις καλές προθέσεις. Τις ίδιες προθέσεις έχουμε και εμείς. Θέλουμε να είμαστε φορείς ειρήνης και σταθερότητας».

    «Θέλουμε να έχουμε καλή γειτονία με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα σε αυτό το σημείο του κόσμου για συνεργασία. Είναι καλή πρόταση και μας βρίσκει σύμφωνους», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Γκιουλ τόνισε ακόμη: «Εμείς έχουμε ήδη αρχίσει από πέρυσι στην Τουρκία τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Από κοινού με την Ελλάδα θα ξέρετε ότι έχουμε αναβάλει κάποια στρατιωτικά γυμνάσια και έχουμε υπογράψει πολλές συμφωνίες, έντεκα, για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν την απομάκρυνση των ναρκών. «Αυτές λοιπόν είναι θετικές ενέργειες», κατέληξε.

    [03] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "Η ΜΑΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ"

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Κατηγορίες κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για «προεκλογικό μακιγιάζ και απατηλή και ψεύτικη αυτοκριτική», καθώς και κατά της Νέας Δημοκρατίας ότι «καπηλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να απαλύνει τις ευθύνες της», απηύθυνε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε Συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Αθήνα, δήλωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία, στις εκλογές του Μαρτίου, με τον ΣΥΝ, τον οποίο χαρακτήρισε «αριστερό άλλοθι του δικομματισμού».

    Κατά την κα Παπαρήγα, κριτήρια για την ψήφο στις επικείμενες εκλογές, θα πρέπει να είναι η νέα εργατική νομοθεσία, που διαμορφώνει «ένα βάρβαρο πλαίσιο για τους εργαζόμενους», «η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» και «οι τρομοκρατικοί αντιδημοκρατικοί νόμοι, που έχουν ψηφιστεί».

    «Η μάχη θα είναι σκληρή, θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι», είπε χαρακτηριστικά η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., αναφερόμενη στην προεκλογική περίοδο, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι «το Κ.Κ.Ε. ξέρει να δίνει μάχες κόντρα στον δικομματισμό και κόντρα στο ρεύμα».

    Ο δικομματισμός είπε ακόμη, ενισχύθηκε από λογικές «να μην πάμε κόντρα στο ρεύμα». Έκανε λόγο για κλίμα μοιρολατρίας, που έχει περάσει στον κόσμο και κάλεσε τον λαό «να τιμωρήσει τα δυο κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.».

    Και τα δυο αυτά κόμματα, υποστήριξε, «υπηρετούν συμφέροντα πλουτοκρατίας, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και θέλουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα».

    Εξάλλου τα προεκλογικά συνθήματα του Κ.Κ.Ε. είναι: «Τώρα ούτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε Ν.Δ.. Ισχυρό Κ.Κ.Ε. για λαϊκή συμμαχία και εξουσία. Δύναμη για τον λαό».

    Για τη θέση του Κ.Κ.Ε. υπέρ του 35ωρου, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι «παλεύουμε για γνήσιο 35ωρο, καθολικό», χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς να θίγονται οι μικρομεσαίοι.

    «Δεν θέλουμε ελληνική ανταγωνιστική οικονομία, που συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυτή την ανταγωνιστική ελληνική οικονομία εμείς την πολεμάμε», πρόσθεσε.

    Για το Κυπριακό είπε ότι «τέλειωσε» και πως «οι Η.Π.Α. θέλουν να κλείσει το θέμα αυτό, για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ πρόσθεσε πως «το Κυπριακό είναι το κακό χαρτί της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.»

    Είπε ακόμη χαρακτηριστικά, πως «αλλαγή, ανανέωση και εκσυγχρονισμός, πατώντας σε δυο βάρκες δεν γίνεται δηλ., δεν γίνεται και με το Μάαστριχτ και με τον λαό, και με Η.Π.Α. και με τον λαό. Θα πάς μόνο με τη μία βάρκα».

    Κ. Κούτρα

    [04] ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ H ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (09:17 UTC+2)

    Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν οι βενζινοπώλες τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αθήνα.

    Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων απειλούν με "λουκέτο" σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία σε ορισμένα θέματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον υπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Οι βενζινοπώλες έχουν δηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία μέσα στον Ιανουάριο εάν διαπιστώσουν από το διάλογο άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να προωθήσει μεταξύ άλλων λύσεις για την τήρηση του ωραρίου των πρατηρίων και για την προώθηση της ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    [05] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΚΑΙ 39 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έθεσε η ΓΣΕΕ το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας κατά μία ώρα την εβδομάδα. Διεκδικεί παράλληλα αυξήσεις κατά 8% στους κατώτατους μισθούς και στα ημερομίσθια.

    Οι εργοδότες φαίνεται ότι αντιδρούν στο ποσοστό της αύξησης, ενώ φαίνεται ότι συζητούν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου στις 39 ώρες την εβδομάδα.

    «Διεκδικούμε αυξήσεις, οι οποίες δεν μπορεί να υπολείπονται του 8%», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς. Επίσης τόνισε ότι «ο στόχος της μείωσης του χρόνου εργασίας με πρώτο στάδιο μία γενικευμένη εφαρμογή του 39ωρου είναι αδιαπραγμάτευτος».

    Οπως είπε ο κ.Πολυζωγόπουλος, «είναι καιρός, μετά από 20 χρόνια που είχαμε την τελευταία μείωση του χρόνου εργασίας, να προχωρήσουμε με αρχή το 39ωρο».

    Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση πρέπει να μην επηρεαστούν από τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια των εργοδοτικών φορέων για το ύψος των αυξήσεων που διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

    Οι εργοδοτικοί φορείς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής του αιτήματος για μείωση του χρόνου εργασίας, εφόσον η ΓΣΕΕ αποδεχθεί την τροποποίηση των διατάξεων του πρόσφατου εργασιακού νόμου που αφορούν στο καθεστώς υπερωριών και υπερεργασίας.

    «Δεν είμαστε κάθετα αρνητικοί σε κανένα σημείο της σύμβασης, όλα τίθενται στο τραπέζι και αυτό που μετράει για την επιχείρηση είναι το συνολικό κόστος, η ανταγωνιστικότητά της και η δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους Ελληνες και ξένους όμως κυρίως ανταγωνιστές», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Σε περίπτωση συμφωνίας για την εφαρμογή του 39ώρου πάντως, όπως διευκρινίζει η συνδικαλιστική πλευρά, δεν θα αλλάξει το ημερήσιο ωράριο εργασίας, αλλά η μείωση του εργάσιμου χρόνου κατά μία ώρα την εβδομάδα θα «επιστρέφεται» στους εργαζόμενους ως επιπλέον ημέρες άδειας.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, μετά την πρώτη διερευνητική συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τόνισε ότι «το Εμπόριο κάνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να μείνει ο κοινωνικός διάλογος εργοδοτών εργαζομένων μακράν του θερμού προεκλογικού κλίματος».

    «Τα θέματα αύξησης των κατώτατων μισθών και της μείωσης των ωρών εργασίας είναι αντικείμενα μείζονος οικονομικής σημασίας, θέλουν σοβαρή μελέτη, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και σωστή ωρίμανση. Ιδιαίτερα η μείωση του χρόνου εργασίας που έχει τεθεί από την ΓΣΕΕ, θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και σίγουρα δεν θα απαντηθεί ούτε μέσω Νομοθετικών ρυθμίσεων ούτε μέσω δηλώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα τηλεοπτικά παράθυρα», είπε.

    Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 29 Ιανουαρίου με νέα συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία του ΣΕΒ.

    [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Λ. ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Πρόσκληση προς την Αριστερά για συμπαράταξη ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και μέλος της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς (ΑΕΚΑ), Λευτέρης Χαλβατζής.

    Σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «θέλουμε να βλέπουμε την Αριστερά να ανοίγει πόρτες και παράθυρα» και την κάλεσε να συμπαραταχθεί, προκειμένου «να συμβάλλουμε όλοι μαζί να προχωρήσει η χώρα μπροστά».

    Σχολιάζοντας δε την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη για ενιαία κάθοδο της Αριστεράς στις εκλογές, τόνισε ότι αυτή η πρόταση «δεν στέκει» και παρατήρησε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, είναι αναγνωρισμένος πολιτικός και σε διάφορα θέματα έχει διατυπώσει ρηξικέλευθες προτάσεις.

    Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ΑΕΚΑ δεν θα ζητήσει ανταλλάγματα από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογικής του νίκης. «Δεν θα είμαστε εμείς που θα πούμε ότι έχουμε τρεις ψήφους και θα σας ψήσουμε το ψάρι στα χείλη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [07] Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Το ΔΗΚΚΙ, σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη καθιέρωσης του πενθήμερου 35ωρου ωραρίου εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς μείωση των αποδοχών τους και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, που δημιούργησε προϋποθέσεις στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και των άνεργων πολιτών από την μεγάλη ασυδοσία, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων.

    «Η λύση αυτή, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και θα δημιουργήσει συνθήκες, σε συνδυασμό με ισχυρά κίνητρα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την λύση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας που πλήττει τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την νεολαία», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Για κατασκευή διαχωριστικών γραμμών εντός της Αριστεράς κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στις δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ για στήριξη του δικομματισμού από το κόμμα του Συνασπισμού.

    «Συμμερίζομαι τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Εκφράζει ολόκληρη την Αριστερά. Δυστυχώς, η κ. Παπαρήγα κατασκευάζει διαχωριστικές γραμμές εντός της Αριστεράς, κάνοντας τα αυτονόητα του 1974 αφορισμούς, μετά από 30 χρόνια. Η ιστορία, οι αγώνες, η κουλτούρα της Αριστεράς, μέσα από την ενιαία δράση, μέσα από τις ευρύτερες συμμαχίες και συναινέσεις βρίσκουν ευρύτερη απήχηση και δικαίωση», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της ΓΓ του ΚΚΕ ότι η πρόταση του ΣΥΝ για συνεργασία δεν είναι ειλικρινής, ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω. Θεωρώ ότι στην παραταξιακή πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αυτοπροσδιορίζονται ως η φιλελεύθερη και η δημοκρατική παράταξη, θα έπρεπε η παράταξη της Αριστεράς, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς μέσα στην ελληνική κοινωνία, να είναι σε θέση να απαντήσει με ενωτική τακτική».

    [09] ΣΧΟΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στη μεταολυμπιακή Θεσσαλονίκη θα μείνουν μόνο τα μετάλλια διατύπωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη σύσκεψη για τα Ολυμπιακά έργα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Βασιλικό Θέατρο.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε πως «επιτέλους η κεντρική εξουσία παραδέχθηκε ότι ελάχιστα έργα θα είναι έτοιμα για την Ολυμπιάδα και μάλιστα κάποια από αυτά που εξαγγέλθηκαν γίνονται με άλλοθι την Ολυμπιάδα».

    Παράλληλα επανέλαβε ότι για μία ακόμη φορά γίνεται κουβέντα για έργα σε μακέτες και σε κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

    [10] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε αποδεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε σήμερα, για προσωπικούς λόγους, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αθανάσιος Καραχάλιος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Καραχάλιο για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στο σημαντικό έργο που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ. Τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ ασκεί από σήμερα ο Πρόεδρος της εταιρείας Γεώργιος Μωραϊτης.

    [11] ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΑΝΔΡΗ ΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Στην εταιρία Ξενοδοχεία Χανδρή Ελλάς ΑΕ περιέρχεται έναντι 8 εκατ. ευρώ το οικόπεδο εμβαδού 4.200 τετραγωνικών μέτρων, που κατείχε η βορειοελλαδική εισηγμένη Θεμελιοδομή ΑΕ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας, η εταιρία ''Ξενοδοχεία Χανδρή'' πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, σε περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη, όπου δημιουργούνται εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα γραφείων, χώροι αναψυχής και διασκέδασης.

    Η εταιρία έχει σήμερα στην ιδιοκτησία της τέσσερα πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία, με συνολικό αριθμό 1.040 δωματίων. Πρόκειται για το πολυτελές Metropolitan Hotel στην Αθήνα, τα ξενοδοχεία Corfu Chandris και Dassia Chandris στην Κέρκυρα και το Chios Chandris στην Χίο.

    Η Θεμελιοδομή Α.Ε., από την πλευρά της, διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο ξεπερνά τα 250.000 τ.μ., συνολικής επένδυσης 100.000.000 . Στα σημαντικότερα ακίνητά της περιλαμβάνονται το συγκρότημα Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, οι πρώην καπναποθήκες της ΣΕΚΕ στην Καβάλα και το οικόπεδο στη Λεωφόρο Αθηνών & Αντιγόνης στην Αθήνα, όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, η εταιρία έχει ένα οικόπεδο στο Διόνυσο Αττικής, όπου αναπτύσσεται πρότυπο οικιστικό χωριό.

    Πάντως, η συγκεκριμένη συμφωνία φαίνεται ότι θα αποτελέσει μόνο την αρχή των κοινών επιχειρηματικών σχεδίων των δύο εταιριών, αφού σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Θεμελιοδομής, αυτές προτίθενται να έχουν ευρύτερη συνεργασία στο μέλλον.

    [12] ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών οι δύο βασικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου περί "διαδοχικής ασφάλισης" και συνταξιοδότησης των διαζευγμένων γυναικών, που έχουν συμπληρώσει τα 15 χρόνια γάμου.

    Με την πρώτη τροπολογία στο νομοσχέδιο "Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις" επιδιώκεται η θέσπιση ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους διαδοχικά ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί σε φορείς κύριας ασφάλισης και που θα διενεργείται από τον απονέμοντα φορέα χωρίς την εμπλοκή των συμμετεχόντων.

    Με τις σχετικές διατάξεις, ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των τμηματικών ποσών του απονέμοντος οργανισμού και των συμμετεχόντων. Με αυτές αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

    Με τη δεύτερη τροπολογία, σε περίπτωση θανάτου του πρώην συζύγου, το διαζευγμένο άτομο δικαιούται σύνταξη εφόσον: έχει συμπληρώσει το 65ο έτος (ή με ανικανότητα 67%), ο πρώην σύζυγος κατέβαλε διατροφή, υπήρχε 15ής έγγαμος βίος, εφόσον για το διαζύγιο δεν υπάρχει υπαιτιότητα του αιτούντος, το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τη σύνταξη του ΟΓΑ και δεν έχει τελεστεί άλλος γάμος.

    Το ποσό της σύνταξης επιμερίζεται κατά 70% στο χήρο ή χήρα και κατά 30% στο διαζευγμένο ή διαζευγμένη (σε περίπτωση 25ετίας γάμου τα ποσοστά είναι 60%-40%).

    [13] ΠΤΩΣΗ 1,02% ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ TA BLUE CHIPS

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    «Φρένο» στις ανοδικές διαθέσεις της Σοφοκλέους έβαλαν σήμερα τα blue chips, εξανεμίζοντας τα οφέλη από τις εντυπωσιακές επιδόσεις αρκετών μετοχών της μέσης και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Επιθετικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των

    μεγάλων τραπεζών και του ΟΤΕ, καθώς ορισμένοι διαχειριστές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τις κερδοφόρες θέσεις τους.

    Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ανοδικοί τίτλοι κυριάρχησαν αριθμητικά έναντι των πτωτικών και αρκετοί κλάδοι έκλεισαν με αξιοσημείωτα κέρδη, η αγορά δεν μπόρεσε τελικά να ορθοποδήσει, ακολουθώντας πορεία διόρθωσης, βασισμένη σε «δεικτοβαρείς» μετοχές.

    Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με αισθητές απώλειες της τάξης του 1,02% και διαμορφώθηκε στις 2.469,34 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στις 2.512,96. Η αξία των συναλλαγών προσέγγισε τα 237 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 183 ενισχύθηκαν, έναντι 124 πτωτικών και 78 στάσιμων.

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ο FTSE/ASE-20 των επιλεγμένων blue chips (-1,80%) και ο ASE-140 (-1,24%). Aντίθετα, άνοδο σημείωσαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (0,66%) και ο SMALL CAP-80 της μικρής (0,53%), πιστοποιώντας ότι συνεχίζεται η μετακίνηση κεφαλαίων προς την περιφέρεια.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες, καθώς οι 12 έκοψαν το «νήμα» της συνεδρίασης με κέρδη και οι υπόλοιποι σε αρνητικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των τραπεζών (-2,50%), των ασφαλειών (-2,14%) και των τηλεπικοινωνιών (-1,57%). Απώλειες κατέγραψαν επίσης οι κλάδοι των διυλιστηρίων (-0,20%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,41%), των βιομηχανιών (-0,01%), των επενδύσεων (-0,42%) και των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-0,23%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 2,30%, σημείωσε ο κλάδος της πληροφορικής, που σήμερα πρωταγωνίστησε, αντανακλώντας τα εντυπωσιακά κέρδη στις μετοχές των εταιριών ALTEC ΑΒΕΕ (14,29%), SPACE HELLAS ΑΕ (5,00%) και LOGIC DIS ΑΕ (4,82%).

    Κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών εταιριών (1,99%) και των συμμετοχών (1,78%), ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ενισχύθηκε κατά 1,06%. Ενισχυμένοι έκλεισαν επίσης οι κλάδοι των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,41%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,99%), του λιανικού εμπορίου (0,47%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,14%), της παράλληλης αγοράς (0,61%), των τροφίμων και ποτών (0,18%) και του χονδρικού εμπορίου (0,73%).

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ-

    ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Στο μεταξύ, στον τραπεζικό κλάδο, που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, η πτώση συνδέεται κυρίως με τις ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (-2,62%), της ALPHA BANK (-2,70%), της ΕFG EUROBANK (-2,96%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-3,16%). Σε οριακά επίπεδα συγκράτησε τις απώλειές της η ΕΜΠΟΡΙΚΗ (-0,17%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, οι απώλειες οφείλονται κατά αποκλειστικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,90%, εν συγκρίσει με το κλείσιμο της Παρασκευής. Αντίθετα, μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της ΛΑΝ ΝΕΤ (2,54%) και της FORTHNET (2,08%), ενώ στα επίπεδα της Παρασκευής παρέμεινε ο τίτλος της COSMOTE.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών, ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών MICROLAND (16,67%) και ALTEC (14,29%), ενώ ακολούθησαν οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (11,45%). Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου του ΣΔΟΕ για τις δύο πρώτες εταιρίες υπήρξαν ικανοποιητικά, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοινώσεις των εν λόγω εισηγμένων προς το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ. Ως προς την Αltec, το πρόστιμο που καταλογίζεται ανέρχεται σε 1.421.232 ευρώ για τυπική παράβαση του ΚΒΣ, σύμφωνα πάντα με την εταιρία.

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (-9,94%), ΑΛΥΣΙΔΑ (-9,76%) και Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (-6,09%). Απώλειες της τάξης του 0,78%, κατέγραψε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ανακτώντας πάντως σημαντικό μέρος του εδάφους που έχασε ενδοσυνεδριακά, ενώ ίσο ποσοστό απώλεσε η μετοχή της ΔΕΗ._

    ΑΛ.Γ.

    [14] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Εάν και εφόσον γίνουν δημοψηφίσματα για τη συμφωνηθείσα λύση του Κυπριακού, τότε θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημείωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ συμφώνησε ταυτόχρονα με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στις συνομιλίες.

    ''Η δήλωση του Προέδρου ήταν απλή και πολύ κατανοητή. Φυσιολογικά θα την επικυρώσει (την ενδεχόμενη συμφωνία για λύση) η κυβέρνηση της Ελλάδας νοουμένου ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ''δεν γνωρίζει κανείς κατά πόσον οι φήμες ή οι πληροφορίες ότι επαναρχίζει διάλογος αρχές Φεβρουαρίου, θα γίνουν πραγματικότητα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ

    Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Οι υπήκοοι της Κύπρου και της Μάλτας θα έχουν ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας από την 1η Μαϊου 2004, μετά την απόφαση της φιλανδικής κυβέρνησης να μην κάνει για τις δύο χώρες χρήση της μεταβατικής περιόδου, όπως έχει δικαίωμα.

    Η φιλανδική κυβέρνηση παρουσίασε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια που ακολουθούν τη ένταξη των οκτώ χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι υπήκοοί τους δεν θα έχουν δικαίωμα να εργασθούν στη Φιλανδία. Πρόκειται για τους υπηκόους της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό μετά την παρέλευση των δύο ετών, η φιλανδική κυβέρνηση θα μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να παρατείνει τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία για ένα επιπλέον έτος.

    Για τους υπηκόους της Κύπρου και της Μάλτας, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανέναν απολύτως περιορισμό, που σημαίνει ότι έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη σχετική συμφωνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα σημερινά 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δικαίωμα να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας τους σε υπηκόους προερχόμενους από τις προσχωρούσες χώρες.

    Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν διαταραχές στην αγορά εργασίας της ΕΕ εξαιτίας μιας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου εργαζομένων από τις προσχωρούσες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Μέχρι σήμερα μόνον η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επισήμως ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση αυτής της εξαίρεσης και θα ανοίξει από την 1η Μαϊου την αγορά εργασίας της στους υπηκόους των νέων χωρών μελών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΝΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Τίρανα, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλες, όπου θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του Αλντριν Νταλίπι.

    Ο Νάνο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως στη συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Αλβανία και την ΕΕ, στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στην κατάσταση στα Βαλκάνια.

    [17] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

    Σόφια, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Βουλγαρίας ειδοποιήθηκε για τον κίνδυνο ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αρκετές διπλωματικές αποστολές στη χώρα τις πρώτες δέκα ημέρες του 2004, δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικών πληροφοριών, Στρατηγός Πλάμεν Στουντένκοφ, σε συνέντευξη για τον ραδιοφωνικό σταθμό Darik Radio.

    Αν και αυτή η διορία έχει περάσει, ο Στουντένκοφ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι τρομοκρατικές απειλές παραμένουν. Αναγνώρισε επίσης το ενδεχόμενο οι τρομοκρατικές οργανώσεις να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη Βουλγαρία ως βάση για διοργάνωση επιθέσεων στη Δυτική Ευρώπη, και ανέφερε ότι οι αρχές δεν πρέπει να υποτιμούν ένα τέτοιο σενάριο.

    [18] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τέσσερις ημέρες πτωτικής πορείας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 82,39 μονάδες. Μόλις στις 342 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,31% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 341,78 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Το αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στην Αλεξανδρούπολη, χωρητικότητας 3.000 θέσεων, έθεσε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Λιάνη, ο Δήμαρχος Γ. Αλεξανδρής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αθλητικών σωματείων και συλλόγων της περιοχής.

    Χαιρετίζοντας την επίσκεψη του κ. Λιάνη, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε τη σημασία της για την Αλεξανδρούπολη με τη μεγάλη αθλητική παράδοση και το ευοίωνο λαμπρό μέλλον, τον ενημέρωσε για τα αθλητικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ζήτησε την οικονομική υποστήριξη για αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου «Φώτης Κοσμάς» με την προσθήκη δυο κουλουάρ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης διεθνών αγώνων στίβου.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λιάνης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα, τα οποία αποδέχθηκε πλήρως και μάλιστα σε ότι αφορά στη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αλεξανδρή για υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης στην Αθήνα, την αμέσως προσεχή εβδομάδα.

    Το βράδυ ο κ. Λιάνης θα εγκαινιάσει το νέο κλειστό γυμναστήριο της Ορεστιάδας.

    Ο.Ο.

    [20] ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ THN ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού με την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αθανάσιος Κανταρτζής, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνου Καρτάλη και τοπικών παραγόντων.

    Στην Ολυμπιακή πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 6 έως τις 28 Αυγούστου 2004 θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία της πόλης οι οποίες διαμορφώθηκαν από την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας) δεδομένου ότι στην πόλη θα διεξαχθούν Αγώνες Ποδοσφαίρου.

    Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό οι πρώτες αποστολές θα αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Αυγούστου 2004. Συγκεκριμένα θα αφιχθούν 24 αποστολές.

    Από τις 7 Αυγούστου θα αρχίσει η χρήση των προπονητηρίων (θα λειτουργούν 09.00-22.00).

    Σκοπός των ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι, αφενός η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης και αθλητών που θα συμμετάσχουν στους αγώνες ποδοσφαίρου, και αφετέρου η διατήρηση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης.

    Παράλληλα επιδιώκεται η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και η προβολή της. Ως κριτήρια για το σχεδιασμό των μέτρων ελήφθησαν η άρτια διοργάνωση του αθλήματος του ποδοσφαίρου στην πόλη, η αποκόμιση των καλύτερων εμπειριών για όλους εκείνους που θα βιώσουν την Ολυμπιακή ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και η προβολή της πόλης στο εξωτερικό.

    Στη διαμόρφωση του πλαισίου για την Ολυμπιακή λειτουργία της πόλης της Θεσσαλονίκης και την πραγματοποίησή του κατά την περίοδο των Αγώνων συμμετέχουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πρόγραμμα καθαριότητας, εικόνα της πόλης, ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με στόχο την γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση της Ολυμπιακής Οικογένειας, των θεατών και των εργαζομένων στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και για την διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών θα εφαρμοσθεί πολιτική διαχείρισης των μετακινήσεων. Σύμφωνα με αυτήν, καθορίζονται Κύριες Ολυμπιακές Διαδρομές για τη γρήγορη μετακίνηση της Ολυμπιακής Οικογένειας και των θεατών που περιλαμβάνει τις ακόλουθες μετακινήσεις:

    -από/προς Αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο

    -από/προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο προς/από Καυταντζόγλειο Στάδιο

    -από/προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο προς/από Γήπεδο Μίκρας

    -από/προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο προς/από Γήπεδο Τούμπας

    -από/προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο προς/από Γήπεδο Χαριλάου

    -από/προς Ολυμπιακό Ξενοδοχείο προς/από Γήπεδο Απόλλωνα Καλαμαριάς

    Σε όλες τις Κύριες Ολυμπιακές Διαδρομές θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των υφιστάμενων μέτρων και ειδικότερα της απαγόρευσης στάθμευσης.

    Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις στάσης και στάθμευσης στις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος και το κέντρο της πόλης που περικλείεται από τους οδικούς άξονες Αγ. Δημητρίου, παραλιακή λεωφόρο και Μαρτίου.

    Ο καθαρισμός των δρόμων θα γίνεται από 06.00 μέχρι 12.00 σε όλη την πόλη.

    Θα υπάρχει δυνατότητα για πλύσιμο των δρόμων από ειδική ομάδα επί 24ωρου βάσεως. Τις ημέρες των Αγώνων θα πραγματοποιείται καθαρισμός στην περιοχή γύρω από το Καυταντζόγλειο πριν και μετά τον αγώνα.

    Οι είσοδοι της πόλης, οι κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες και βασικοί άξονες μετακίνησης προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα στολισθούν με ευθύνη της «Αθήνα 2004» δύο μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων. Θα τοποθετηθούν Info-Points από την ΑΘΗΝΑ 2004 για την ενημέρωση του κοινού σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

    Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων προτείνεται αυτό να διαμορφωθεί ως ακολούθως: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 21.00, Σάββατο: 09.00 16.00 και Κυριακή: κλειστά.

    Για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και πρατηρίων προτείνεται αυτός να γίνεται στις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος, στις κύριες Ολυμπιακές διαδρομές, το κέντρο και το λιμάνι, κατά τις ημέρες των Αγώνων ως τις 12.00 και κατά τις ημέρες που δεν διεξάγονται Αγώνες ως τις 15.00. Ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων θα γίνεται ως τις 12.00.

    Τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν με το συνηθισμένο τους πρόγραμμα. Παράλληλα, σχεδιάζεται από την «Αθήνα 2004» και τον ΟΑΣΘ η δημιουργία συγκεκριμένων γραμμών για την εξυπηρέτηση των θεατών και εργαζομένων του Καυταντζογλείου Σταδίου. Οι θεατές θα δικαιούνται δωρεάν μεταφορά προς και από την αθλητική εγκατάσταση με την επίδειξη του εισιτηρίου των Αγώνων την ημέρα κατά την οποία αυτό ισχύει.

    [21] ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Οι συναρπαστικές μονομαχίες και ο έντονος συναγωνισμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του περιφερειακού πρωταθλήματος καράτε Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας ανδρών γυναικών, παίδων κορασίδων, που διεξήχθη στην Έδεσσα, στο οποίο πήραν μέρος 330 αθλητές και αθλήτριες από 30 συλλόγους.

    Τα φαβορί εύκολα η δύσκολα πήραν την πρώτη θέση και την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, η οποία στην κατηγορία ανδρών γυναικών θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου και στην παίδων - κορασίδων στις 24 Απριλίου.

    Την πρόκριση πήραν: Κάτα: Παίδες: Σ. Καρράς (1988), Δ. Αλεξανδρίδης (1989), Ν. Κιούρτσης (1990), Γ. Μαρτυρωσίδης (1991), Γ. Ορκόπουλος (1992), Π. Τοπαλίδης (1993), Χ. Σελήνης (1994), Β. Δόβας (1995).

    Κορασίδες: Κ. Τσαμουρίδου (1988), Ρ. Σαχναριάν (1989), Π. Σπανοθύμιου (1990), Α. Πλαστράκη (1991), Μ. Στέφου (1992), Α. Τσαμουρίδου (1993), Χ. Τσονστκίεβιτς (1994), Ε. Μπύρου (1995). Ανδρες: Χ. Ξανθόπουλος. Γυναίκες: Α. Καρυπίδου.

    Κούμιτε: Παίδες: 1988: Κ. Μποζίδης (60), Α. Ψήφος (65), Μ. Παγγέλας (70), Γ. Μαργαριτόπουλος (+70). 1989: Ο. Βοροσίλοβ (55), Κ. Κοταρίδης (60), Σ. Χαραλαμπίδης (65), Κ. Ξηρομερίτης (+65). 1990: Ε. Κλαδάκης (50), Α. Γεωργιάδης (55), Ν. Κιούρτσης (60), Χ. Πυρετζής (+60). 1991: Κ. Σιδηρόπουλος (40), Α. Δόβας (45), Π. Μοσχίδης (50), Π. Χρυσίδης (55), Χ. Γρηγορίου (+55). 1992: Ι. Κρισίλας (35), Θ. Μητσιόπουλος (40), Γ. Κοσμίδης (45), Μ. Στεφάνου (50), Δ. Μερκούρης (+50).

    Κορασίδες: 1988: Γ. Καραμποτάκη (55), Α. Πλαστράκη (60), Ε. Μανουζαρίδου (+60). 1989: Μ. Παπανικολάου (50), Β. Καραπλιάγκου (55), Ρ. Τοπαλίδου (+55). 1990: Ε. Σπανοθύμιου (50), Π. Νάντζιου (55), Γ. Κεραμύδα (+55). 1991: Ε. Χατζηζήση (40), Ο. Καζλάρο (45), Δ. Τσιάρα (+45). 1992: Π. Γοδενοπούλου (40), Κ. Τάτσιου (45), Μ. Στέφου (+45).

    Ανδρες: Χ. Τσιτσικλής (60), Α. Πανετσίδης (65), Σ. Φιλιππίδης (70), Κ. Παπαδόπουλος (75, όπεν), Χ. Ξανθόπουλος (80), Η. Τσαμουρλίδης (+80).

    Γυναίκες: Ε. Κοσμίδου (53), Ε. Τσαμουρλίδου (60), Α. Καρυπίδου (+60, όπεν).

    [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γίνεται αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, καθώς και στα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι του Δικεφάλου με το Αιγάλεω. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο του ποδοσφαίρου ως συνέπεια των μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, δημιούργησαν κωμικές όσο και τραγικές καταστάσεις που πλήττουν το ποδόσφαιρο.

    Εκ προοιμίου αντίθετοι με την απόφαση της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων πιστεύουμε πως επιβάλλεται να αναιρεθεί η απόφαση αυτή πολύ σύντομα. Θεωρούμε ότι επέφερε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αρχικά επεδίωκε, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των φιλάθλων. Στις δύο πρώτες αγωνιστικές της εφαρμογής της, είδαμε φιλάθλους αντίπαλων ομάδων να συνυπάρχουν στις ίδιες κερκίδες με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα χειρότερα μόνο εξαιτίας του φιλαθλητικού πνεύματος που εκείνοι επέδειξαν.

    Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Έλληνας φίλαθλος οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε αν βρίσκεται, παραμένει Έλληνας πολίτης με όλες τις υποχρεώσεις αλλά και όλα τα δικαιώματα που αυτή η ιδιότητα του παρέχει.

    Ενέργειες της αστυνομικής αρχής όπως η επιβολή επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας για την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου και η προσαγωγή φιλάθλων για εξακρίβωση στοιχείων πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα, κρίνονται απαράδεκτες και πιστεύουμε ότι θίγουν την αξιοπρέπεια του ατόμου, υποβαθμίζουν τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, δημιουργούν εντάσεις και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

    Στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την Ολυμπιακή χώρα του 2004, την Ελλάδα μας, εξακολουθεί το ποδόσφαιρο όπως σε όλο το πλανήτη να είναι ο βασιλιάς των σπορ και του θεάματος και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτό".

    [23] TO ΠΕΚΙΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, Ουάνγκ Κι Σαν, ανακοίνωσε ότι ήδη το Πεκίνο έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση και έχει εισέλθει στη δεύτερη της «εντατικής προετοιμασίας», για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. «Από το 2004, μέχρι το 2006, είναι μια περίοδος εντατικής προετοιμασίας για τους Αγώνες», είπε ο Ουάνγκ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το σχέδιο που ακολουθεί η Ολυμπιακή Επιτροπή των Αγώνων του Πεκίνου, η όλη προετοιμασία διαιρείται σε τρεις φάσεις, στην διάρκεια των επτά χρόνων, από το 2002 μέχρι και το 2008.

    Η πρώτη φάση ανάμεσα στο διάστημα από το 2002 μέχρι και το 2003- περιλάμβανε το σχεδιασμό, το πρόγραμμα μάρκετινγκ και την κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει την Ολυμπιακή Επιτροπή, φάση που έχει ήδη τελειώσει.

    Η δεύτερη φάση που θα διαρκέσει τρία χρόνια, από το 2004 μέχρι και το 2006- είναι αυτή που διανύεται ήδη και περιλαμβάνει τα ολυμπιακά σχέδια που πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ η περίοδος από το 2007 μέχρι την έναρξη των Αγώνων, αποτελεί την τρίτη φάση που σηματοδοτείται από τα test events και τις ολυμπιακές προσαρμογές.

    Ο κ. Ουάνγκ, χαρακτηρίζει ως «χρονιά-κλειδί» αυτή του 2004, καθώς έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κατασκευή 11 σταδίων και γυμναστηρίων, αλλά και να επιλεγεί η ομάδα που θα πλαισιώσει το μάρκετινγκ, σχέδια που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής του Πεκίνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Η Οργανωτική Επιτροπή, έχει επίσης εργαστεί πάνω σε λεπτομερειακά πλάνα που αφορούν στην Ασφάλεια, στις Μεταφορές και στις Προμήθειες και Εφοδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [24] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ-19 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Οσλο, 19 Ιανουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Ενα φορτηγό πλοίο βυθίστηκε νωρίς το απόγευμα κοντά στο Μπέργκεν, στα νοτιοδυτικά της Νορβηγίας, προκαλώντας το θάνατο δύο μελών του πληρώματος ενώ 19 εργαζόμενοι αγνοούνται στα παγωμένα νερά δύο ώρες μετά το δυστύχημα, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο σωστικών συνεργείων.

    "Δύο είναι νεκροί, εννέα νοσηλεύονται και 19 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεσίλ Ουάτνε, εκπρόσωπος του κέντρου Αμεσης Βοήθειας της περιοχής Σόλα. Τα αίτια της βύθισης του πλοίου παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει πλοία και ελικόπτερα για τον εντοπισμό μελών του πληρώματος.

    [25] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Μόσχα, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ θα μεταβεί στην Γεωργία στις 25 Ιανουαρίου για την επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων από το νέο πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο Ιβανόφ θα έχει συνομιλία με το νέο πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη στον πρώτο γύρο των εκλογών της 4ης Ιανουαρίου με το 96,27% των ψήφων.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Γεωργία για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του από τον νέο πρόεδρο στις 25 Ιανουαρίου, ενώ μετά θα μεταβεί στη Ρωσία.

    [26] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΕΙΚΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΧΡΕΟΣ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιανουαρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το ιρακινό χρέος, Τζέιμς Μπέικερ, θα αναχωρήσει σήμερα από τις ΗΠΑ για μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου θα επισκεφθεί το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Μπέικερ θα συναντηθεί και με ιρακινούς αξιωματούχους, σε χώρα που δεν έχει ανακοινωθεί, για να συζητήσουν το αυξημένο χρέος της χώρας, που ανέρχεται σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Σκοτ Μακλίλαν.

    [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Αρχισε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τον πολιτικό διοικητή του Ιράκ, αμερικανό Πολ Μπρέμερ και τους υπεύθυνους του προσωρινού ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου, με θέμα συζήτησης το ρόλο του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Φτάνοντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η ιρακινή αντιπροσωπεία που αποτελείται από τα ανώτερα στελέχη του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αντνάν Πασάσι και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, έγινε αμέσως δεκτή από τον κ. Αναν.

    Ο κ. Μπρέμερ έφτασε λίγο αργότερα καθώς και ο βρετανός ειδικός απεσταλμένος, Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

    [28] ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

    Τελ Αβιβ, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Δυο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχτηκε δίπλα στο όχημα τους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η έκρηξη έγινε σε στρατιωτική περιοχή κατά μήκος των συνόρων σε ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό.

    Νωρίτερα η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε σήμερα ένα ''ισραηλινό στρατιωτικό όχημα που πέρασε'' τα ισραηλο-λιβανικά σύνορα.

    [29] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ανατρέχει η πρώτη για το 2004 έκδοση των Ελληνικών Γραμματοσήμων σηματοδοτώντας την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων «από την Αθήνα του 1896... στην Αθήνα του 2004».

    Σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες των Ολυμπιακών Αγώνων του παρελθόντος κοσμούν τα γραμματόσημα της νέας αναμνηστικής έκδοσης «Έλληνες Ολυμπιονίκες 1896-1912» η οποία κυκλοφορεί από τις 15 Ιανουαρίου. Μέσα από τις παραστάσεις των πέντε γραμματοσήμων που συνθέτουν τη σειρά αυτή ξεπηδούν οι μορφές των Ελλήνων Ολυμπιονικών Σπύρου Λούη, Αριστείδη Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Μητρόπουλου, Κωνσταντίνου Τσικλητήρα και του πατέρα της γυμναστικής Ιωάννη Φωκιανού, αναβιώνοντας και προβάλλοντας στιγμές νίκης.

    Τα ΕΛ.ΤΑ. αποφάσισαν να προβούν στην έκδοση αυτής της αναμνηστικής σειράς, με σκοπό να αξιοποιήσουν το ιστορικό τους αρχείο, το οποίο προέρχεται από την εμπειρία τους ως «Χορηγού» των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

    Μαζί κυκλοφορεί και δεύτερη αναμνηστική σειρά με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004» με συγκεκριμένη αναφορά στις «Όψεις Ολυμπιακών Πόλεων», δηλαδή στις πόλεις της ευρύτερης περιφέρειας, όπου θα τελεστούν αγωνίσματα στη διάρκεια των αγώνων.

    Τα έξι γραμματόσημα της σειράς αυτής φιλοτεχνημένα από τον Τάκη Κατσουλίδη φέρνουν εικόνες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Βόλου.

    Οι σειρές θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα έως τις 14 Ιανουαρίου 2005 και η χαράκτρια που σχεδίασε τα πέντε γραμματόσημα είναι η Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Μαζί με τις σειρές εκδόθηκαν επίσης: Φάκελοι Πρώτης Ημέρας, Απλά Λευκώματα Γραμματοσήμων σειράς, Τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων και κάρτες Μάξιμου Ρrepaid.

    [30] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Στοκχόλμη, 19 Ιανουαρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Με τρεις συμμετοχές εκπροσωπήθηκε η ελληνική διπλωματία στην πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε από Diplomatic Women΄s Club της Στοκχόλμης.

    Στην έκθεση που είχε τον τίτλο "Φως και Ειρήνη" συμμετείχαν οι κυρίες Μαίρη Παπαδήμα, Κατερίνα Κουνινιώτη και Μινέρβα Κοντοπούλου, οι οποίες εντυπωσίασαν το κοινό με τα έργα τους και το ταλέντο τους.

    Η ντέπυνταντ της παρέας ήταν η Μαίρη Παπαδήμα, σύζυγος του Κύπριου Πρέσβυ στη Στοκχόλμη. Η Μαίρη Παπαδήμα πήρε μαθήματα ζωγραφικής κατά την διάρκεια της παραμονής της στη Σουηδία παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για την τέχνη χρονολογείται από νεαρή ηλικία. Εκθέτει έργα της για πρώτη φορά ενώ έχει ήδη αποδεχθεί πρόταση του προέδρου της Κυπριακής βουλής κ. Χριστόφια να εκθέσει έργα της στους χώρους της Κυπριακής βουλής τον Μάοο με την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ.

    Η κ. Κατερίνα Κουνινιώτη, σύζυγος του Έλληνα Πρέσβυ στην Στοκχόλμη, μαθήτευσε κοντά στον Κ. Θεοδώρου στην Αθήνα ενώ ασχολείται παθιασμένα με την ζωγραφική μετά την πρόωρη συνταξιοδότησή της από το επάγγελμα της νομικού για να ακολουθήσει τον σύζυγό της στις διάφορες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό. Στο διάστημα αυτό έχει κάνει σπουδές τόσο στη ζωγραφική όσο και στην ιστορία της τέχνης στην Γενεύη και τις Βρυξέλλες ενώ έχει εκθέσει έργα της στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και τώρα στη Στοκχόλμη.

    Η Μινέρβα Κοντοπούλου συμμετείχε στην έκθεση με αγιογραφίες.

    Είναι Αιγυπτιακής καταγωγής και παντρεμένη με τον Εμπορικό Σύμβουλο της ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Καορου και έχει διδάξει τέχνη στο Κάορο, Σόφια, Θεσσαλονίκη, Μόσχα και Σικάγο. Στην Στοκχόλμη έχει λάβει μέρος σε δύο εκθέσεις με αγιογραφίες, μεταξοτυπίες και κοσμήματα.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Το βιβλίο της Τζένης Μωραϊτη "Ο Μαγικός Βοηθός" (ο ρόλος του μαγικού βοηθού στην εξέλιξη του παραμυθιού) από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Ευάγγελος Αυδίκος, η σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής και πρόεδρος του παραρτήματος ΟΜΕΡ Θεσσαλονίκης, Αγγελική Βοζίκη.

    Το βιβλίο είναι το πρώτο από τη σειρά "Λαϊκός Πολιτισμός/Διεπιστημονικές προσεγγίσεις" με υπεύθυνο της σειράς τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελο Αυδίκο.

    [32] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΟ ΕΙΠ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το θέμα της διάλεξης του καθηγητή David C. Young που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού της Νέας Υόρκης, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, η οποία θα πλαισιωθεί από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και έγγραφα.

    Ο David Young είναι καθηγητής στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Φλόριδας, ενώ έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Μίτσιγκαν. Είναι αναγνωρισμένος διεθνώς για τα άρθρα και τα βιβλία του για τον αρχαίο ποιητή Πίνδαρο.

    Η αρχική ιδέα της ανασύστασης των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκει στον ποιητή Παναγιώτη Σούτσο. Ενώ δυσκολεύτηκε αρχικά να βρει υποστηρικτές, το 1859 ο Ευάγγελος Ζάππας, αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821, χρηματοδότησε την πρώτη Ολυμπιακή ανασύσταση, που έγινε στην Αθήνα. Οταν το 1858 ο Αγγλος γιατρός W.P. Brookes πληροφορήθηκε την προσπάθεια, ήρθε σε επαφή με τους Ελληνες αρμόδιους στην Αθήνα και ίδρυσε εταιρία με σκοπό την αναβίωση των Αγώνων. Από το 1859 έως το 1883 έγιναν εννέα εθνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Οι δύο καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της περιόδου έγιναν το 1866 στο Λονδίνο και το 1870 στην Αθήνα.

    Δυστυχώς, οι προσπάθειες άρχισαν να μην αποδίδουν. Οταν ο Pierre de Coubertin, Γάλλος συγγραφέας με κλασική παιδεία και φίλαθλος, επισκέφτηκε τον Brookes το 1890, ο άγγλος γιατρός του μίλησε για τους ελληνικούς και αγγλικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και αναφέρθηκε στο προσωπικό του όραμα: την πραγματοποίηση Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το 1894 ο Coubertin κατόρθωσε να συγκεντρώσει αθλητές από όλο τον κόσμο που θα έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Οι Ελληνες χάρη στην επίμονη εργασία και τη διορατικότητα του Δημήτρη Βικέλα, προσωπικότητας με ευρεία πνευματική και κοινωνική δράση, κατάφεραν να υλοποιήσουν μία άψογη σε οργάνωση Ολυμπιάδα, και έτσι έγινε η έναρξη της αναβίωσης των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων.

    [33] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο "ΒΟΫΤΣΕΚ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Μέχρι την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου «Βόυτσεκ» του Γκεόργκ Μπίχνερ, από το θεατρικό οργανισμό «Νέες Μορφές», σε σκηνοθεσία της Μαγδαληνής Μπεκρή και του Γιάννη Παρασκευόπουλου.

    Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 21.15, την Κυριακή στις 20.00 και την Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 00.00

    Συντελεστές της παράστασης:

    Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης

    Σκηνοθεσία: Μαγδαληνή Μπεκρή - Γιάννης Παρασκευόπουλος

    Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου

    Κινησιολογική επιμέλεια: Κώστας Γεράρδος

    Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης

    Παίζουν: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Βάσω Νικηφορίδου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βάσια Μπακάκου, Θεανώ Βασιλείου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 January 2004 - 19:14:00 UTC