Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΦΙΣΕΡ
  • [04] ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [05] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [09] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ 10 ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [10] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ''ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ''ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ''
  • [12] Ο ΑΛ. ΒΟΥΣΒΟΥΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 120 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2005
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [16] ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ
  • [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΣ "ΒΑΣΗ" ΓΙΑ
  • [18] ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΕΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
  • [19] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [22] ΑΓΩΝΕΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΝ
  • [26] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΙΟΥΚΑΣΛ
  • [27] ΜΙΖΕΣ ΥΨΟΥΣ 6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ
  • [29] "ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΡΟΝ
  • [30] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [32] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [33] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (12:17 UTC+2)

    Την απόφαση του να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου ανακοίνωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Την ανακοίνωση την έκανε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και αμέσως ο πρόεδρος του κόμματος και όλα τα στελέχη σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν ενώ ακούστηκε και το σύνθημα "Μητσοτάκης".

    Οπως εξήγησε κατέληξε στην απόφαση αυτή ύστερα από αρκετή σκέψη και θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει το παράδειγμα για να αναδειχθούν νεότερα στελέχη. Εχει συμπληρώσει μισό αιώνα κοινοβουλευτικής θητείας, είπε και παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος θα δώσει την προεκλογική μάχη.

    Εκανε αναδρομή στην πολιτική του διαδρομή του και σημείωσε ότι ποτέ δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος κι έλεγε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και εμφανίστηκε σίγουρος για νίκη της παράταξης στις εκλογές λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι πρωυπουργός μετά την 7η Μαρτίου.

    Αμέσως μετά τον κ. Μητσοτάκη ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από την μεγάλη απόφαση του πρώην πρωθυπουργού. Μέσα σε χειροκροτήμαα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη "υπόδειγμα πολιτικού ανδρός" και τόνισε πως συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στον τόπο και τη δημοκρατία.

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2004 (22:10 UTC+2)

    Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Ν.Δ. σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας "Opinion" για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 39,9% στην πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ποσοστό 36,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 2,8%, ο ΛΑΟΣ με 2%, το ΔΗΚΚΙ με 1,1%, ενώ ποσοστό 12,3% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που διενεργήθηκε πριν από μία εβδομάδα για την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" η Ν.Δ. συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 40% και το ΠΑΣΟΚ 37%.

    Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. έχει προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 46,1% έναντι 39% του κυβερνώντος κόμματος στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου». Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η παράσταση νίκης έχει ελαφρώς διευρυνθεί υπέρ της Ν.Δ. (υπερείχε κατά 4,5 μονάδες συγκέντρωνε 45,6% έναντι 41,1% που συγκέντρωνε το ΠΑΣΟΚ).

    Στο ερώτημα «ποιος θεωρείτε ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» υπό μορφή διλήμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 46,3% έναντι του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 43,4%.

    Οσον αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 64,6%, ο Κώστας Καραμανλής 60,6%, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 44%, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 36%, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 22% και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με 20%.

    Ωστόσο, η δημοτικότητα του κ. Καραμανλή εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πρόσφατη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για το «Mega» είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής απολαμβάνουν θετική αντιμετώπιση από το αντίπαλο στρατόπεδο, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στην αντιπαράθεση Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή (το 40% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκφράζουν θετικές γνώμες για τον Γιώργο Παπανδρέου και το 37% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν θετικές γνώμες για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή).

    Στο ερώτημα "ποιο κόμμα είναι ικανότερο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου", το ΠΑΣΟΚ - ένα από τα αντιφατικά της έρευνας - μολονότι υπολείπεται της Ν.Δ. σε άλλους τομείς, προηγείται με 39,7% έναντι 38,9%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 79,1% με 9,5% διαρροή προς τη Ν.Δ. Η συσπείρωση της Ν.Δ. είναι στο 91,6% με 3% διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ.

    Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.601 ατόμων με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και της κάλπης, κατά το διάστημα 16-21 Ιανουαρίου 2004.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΦΙΣΕΡ

    Βερολίνο, 23 Ιανουαρίου 2004 (00:22 UTC+2)

    Το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με τον Γερμανό ομόλογο του Γιόσκα Φίσερ

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν τη δυναμική που υπάρχει αναφορικά με το Κυπριακό, καθώς και την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα το 2004.

    «Η δυναμική έχει δημιουργηθεί από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και παράλληλα από την απόφαση που πήραμε στο Ελσίνκι και στην Κοπεγχάγη για το άνοιγμα της προοπτικής της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αρα λοιπόν στόχος είναι να γίνουνε σωστοί χειρισμοί απ' όλες τις πλευρές, ώστε να οδηγήσουμε αυτή την προσπάθεια σε ένα αίσιο τέλος», τόνισε.

    Ο κ. Φίσερ τόνισε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να προωθήσουν τη λύση του Κυπριακού.

    Όπως επισήμανε, τόσο η εφαρμογή στην πράξη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και η θετική της συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντικά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Αβάνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Αποστολή: Σπύρος Κουζινόπουλος

    Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας περίπου είχαν το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο μετά το τέλος της ομιλίας του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας σε κεντρική αίθουσα της Αβάνας για το περιβάλλον και ενώ ιστορική χαρακτηρίζεται ήδη η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο ηγέτης των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στη νησιωτική αυτή χώρα.

    Δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον κ. Βαρθολομαίο, ενώ κύκλοι του Πατριαρχείου που ρωτήθηκαν σχετικά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών τέθηκε και το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, ένα ζήτημα που ήρθε έντονα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

    Πάντως, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μιλώντας 5 ώρες αργότερα στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα Γεώργιο Κωστούλα δήλωσε με έμφαση ότι «ο Κουβανικός λαός διψά τον Χριστόν και την εν Χριστόν Ζωήν, την ζωήν της Χάριτος» για να προσθέσει ότι καταπονημένος από τις ιστορικές του περιπέτειες ακούει την φωνή του Χριστού να λέει: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιόντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς». Και τη φωνή αυτή ακούει ευκρινέστερα μέσα από τη λατρεία, το δόγμα και την παράδοση κυρίως της ορθόδοξης εκκλησίας κάτι που δημιουργεί σε εμάς αυξημένες υποχρεώσεις τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με πνεύμα αγάπης και ιεραποστολικό ζήλο.

    Στη διάρκεια του δείπνου τιμήθηκε ιδιαίτερα ο παριστάμενος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο έργο του Μητροπολίτη Παναμά και Κεντρικής Αμερικής στην οποία υπάγεται και η εκκλησία της Κούβας.

    [05] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Αντιμετωπίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δίκτυα της ΔΕΗ από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε χθες τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, καταστροφές στο δίκτυό της από την πυκνή χιονόπτωση, αλλά κυρίως τους θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας σε ορισμένες περιπτώσεις και 200 χιλιομέτρων την ώρα, προκλήθηκαν στις περιοχές Εβρου, Εύβοιας, Πηλίου, Βορειοανατολικής Αττικής και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με σημαντικότερη ζημιά αυτή της νήσου Λήμνου, όπου καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων του νησιού.

    Τα συνεργεία της επιχείρησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ξεκίνησαν αμέσως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέχρι χθες το βράδυ, εκτός των περιπτώσεων που υπήρξε αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης.

    Στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής παραμένουν μεμονωμένα προβλήματα σε μετασχηματιστές μέσης και χαμηλής τάσης στις περιοχές Καπανδριτίου, Διονύσου και Φυλής, σε θέσεις, που λόγω υπερβολικής χιονόπτωσης δεν έχει καταστεί δυνατή η προσπέλασή τους από τα συνεργεία που βρίσκονται επιτόπου, παρά τη συνδρομή και των τοπικών αρχών με εκχιονιστικά ή άλλα βαρέα οχήματα.

    Για τη Λήμνο, η ΔΕΗ ετοίμασε συνεργεία και υλικά προς αποστολή για βοήθεια από χθες το απόγευμα στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στην Ανδρο, ζητώντας τη βοήθεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την μετακίνησή τους στο νησί δια θαλάσσης ή αέρος. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας δεν κατέστη δυνατή η αναχώρηση κανενός από τα διατεθέντα από τον Στρατό μέσα. Προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα μετακίνησης δυνάμεων στη Λήμνο, ετοιμάστηκαν συνεργεία προς αποστολή βοήθειας και σε Αλεξανδρούπολη και Λέσβο.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    «Το σύστημα του ΠΑΣΟΚ, που επί 20 χρόνια απέτυχε να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα του πολίτη, επιχειρεί σήμερα να αντιπαραθέσει τα πολιτικά πυροτεχνήματα στον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σήμερα γυρίζει μια σελίδα της πολιτικής του ζωής. Και μαζί γυρίζει και μια σελίδα της Ελληνικής πολιτικής ζωής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας αναφερόμενος στην απόφαση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ύστερα από 60 χρόνια πολιτικής καριέρας.

    «Μιας πολιτικής ζωής προσφοράς στην Ελλάδα, το δημόσιο βίο, τη Βουλή των Ελλήνων και την Παράταξή μας. Μιας πολιτικής ζωής που συχνά ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας και βρέθηκε να συνεισφέρει με πείρα και πειθώ στην Ευρώπη και τον Κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.

    «Είναι ο άνθρωπος που μας οδήγησε στην κυβέρνηση η οποία έβαλε τις βάσεις για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η σελίδα γυρίζει αλλά το βιβλίο της πολιτικής προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνεχίζει να γράφεται. Του ευχόμαστε όλοι να είναι για πολλά χρόνια παρών στην πολιτική ζωή του τόπου. Το πολιτικό του βάρος ήταν, είναι και θα παραμένει τεράστιο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένα Εθνικό Πολιτικό Κεφάλαιο», τόνισε ο ΓΓ της ΚΟ της Ν.Δ.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Για ψεύδη, συκοφαντίες, λάσπη και διχασμό κατηγόρησε τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Λαλένη ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Λαλένης περί ευθυνών του δημάρχου και της δημοτικής αρχής για τα πρόσφατα γεγονότα στο δήμο με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων.

    Ο κ. Παχατουρίδης μίλησε για έλλειψη σοβαρών αντιπολιτευτικών θέσεων από τον κ. Λαλένη και προσπάθεια διασυρμού της τιμής και της υπόληψής του με σκοπό την αποκόμιση πολιτικών οφελών.

    Μιλώντας ειδικά για το θέμα των συμβασιούχων του δήμου Περιστερίου ο δήμαρχος επισήμανε ότι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου της 6ης Φεβρουαρίου 2002, ο τότε Δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος δήλωνε ότι η μόνη οριστική λύση για το πρόβλημα των 170 συμβασιούχων είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

    Στην ίδια συνεδρίαση, ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου Γ. Τσικρικάς διαπίστωνε και διαβεβαίωνε το σώμα ότι, για την οριστική λύση (δηλαδή την μονιμοποίηση) του προβλήματος των συμβασιούχων, αρμόδια είναι μόνο η Βουλή που πρέπει να προβεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Λαλένη Ν. Τσίτσας ομολογούσε ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος νομικά, και με ειδική τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, για να λυθεί το πρόβλημά τους.

    Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Λαλένη κ. Α. Μίγκας δήλωνε επί λέξει πως από την ημέρα των εν λόγω προσλήψεων υπήρχε ημερομηνία λήξης.

    Ο κ. Παχατουρίδης επαναλαμβάνει ότι η λύση στο θέμα των συμβασιούχων απαιτεί νόμο και τους νόμους τους ψηφίζει η Βουλή.

    [09] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ 10 ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Μεταφορών Ελλάδας και Τουρκίας, Χρίστος Βερελής και Μπινάλι Γιλντιρίμ για επέκταση της Εγνατίας οδού ως την Κωνσταντινούπολη και μάλιστα ως το 2006, θα δώσει νέα ώθηση στις ευρωπαϊκές μεταφορές διατύπωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναμένεται να ανοίξουν δίοδοι προς τη Μέση Ανατολή αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους.

    Ωστόσο ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο ενδιαφέρον και για τον άξονα 10 που, όπως είπε, ήδη υπάρχει και ενώνει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω των γνωστών προβλημάτων.

    [10] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Τα αντιφατικά αποτελέσματα της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε κάμψη στα κέρδη της κατά 17% για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, αλλά και αύξηση ρεκόρ στις πωλήσεις της βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street.

    Ειδικότερα, η υπ' αριθμόν ένα στον κόσμο εταιρία παραγωγής λογισμικού ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 1,55 δισ. δολάρια ή 14 σεντς ανά μετοχή, από τα 1,87 δισ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 19% και διαμορφώθηκαν στα 10,2 δισ. δολάρια, συγκριτικά με τα 8,54 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

    Παράλληλα η εταιρία διατύπωσε την εκτίμηση ότι για το τρέχον τρίμηνο τόσο τα κέρδη της όσο και οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Χαμηλότερα κινείται ο κλάδος ημιαγωγών, όπου η εταιρία Lattice Semiconductor Corp. ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναθεωρήσει τις λογιστικές καταστάσεις των προηγουμένων ετών, ενώ η Tower Semiconductor Ltd προειδοποίησε πως οι ζημιές της θα είναι το τέταρτο τρίμηνο υψηλότερες των προβλέψεων. Η μετοχή της πρώτης υποχωρεί κατά 4,61% και της δεύτερης κατά 11,28%.

    Στις 7.30, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,35% και υποχωρούσε στις 10.586,30 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με οριακά κέρδη 0,09% διαμορφωνόταν στις 2.120,94 και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο μόλις κατά 0,01% στις 1.144,05 μονάδες.

    Σ.Α.

    [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ''ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ''ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ''

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    «Δεν προβλέπεται ούτε πρόκειται να γίνει ανοικοδόμηση 1.700 στρεμμάτων δάσους, ούτε 5.000 ή 6.000 κατοικιών όπως από ανεπαρκή πληροφόρηση γράφεται και αναφέρεται στα Μ.Μ.Ε.», υποστηρίζει η εισηγμένη εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την ακύρωση, με νέο νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα, της τροπολογίας που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία και πώληση τουριστικών κατοικιών σε έκταση του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

    Ο Όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή αναφέρει ότι ζητούσε και ζητάει το δικαίωμα να εφαρμόσει την προβλεπόμενη από το διάταγμα του 1976 κάλυψη 110 στρεμμάτων (ποσοστό έξι χιλιοστά της όλης έκτασης), σε περιοχή μη δασική, για τις τουριστικές κατοικίες και σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών.

    Το συγκρότημα Πόρτο Καρράς αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα για την τουριστική οικιστική ανάπτυξή του, το οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν μπορούν να λύσουν, λόγω της πολυπλοκότητας και της ασάφειας των σχετικών γενικών και ειδικών διατάξεων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι η Διοίκηση του ομίλου έχει αποτανθεί προφορικώς και εγγράφως σε όλα τα κόμματα και όλους τους Αρμόδιους Υπουργούς και φορείς για την επίλυση του προβλήματος αυτού.

    Σύμφωνα με την εταιρία για την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών στο Πόρτο Καρράς ισχύουν οι όροι και περιορισμοί δόμησης (συντελεστής δόμησης 2%, κάλυψης 1% κ.λπ) που προβλέπονται από το Π.Δ. της 30.9.1976 και την πολεοδομική νομοθεσία, όπως και η σχετική αναπτυξιακή σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και οι νόμοι 664/1977, 1682/1987, 2438/1996. «Καμία από τις διατάξεις αυτές δεν έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί μέχρι σήμερα. Επίσης έχουν εφαρμογή οι πολεοδομικές και αναπτυξιακές διατάξεις των νόμων 2830/2000 και 3105/2003 που ήδη ισχύουν σε όλη τη χώρα», σημειώνεται.

    Με βάση τις παραπάνω δυνατότητες ανάπτυξης του Πόρτο Καρράς, αναφέρει η εταιρία, έγινε το 1999 η πώληση του συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό και καταβλήθηκαν από τον Όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής 97 εκατ. ευρώ για την αγορά του συγκροτήματος και άλλα 153 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και ανάπτυξη, εκτέλεση έργων προστασίας περιβάλλοντος κλπ. Η Τεχνική Ολυμπιακή, τέλος, κάνει γνωστό ότι εισήγαγε τον τελευταίο μήνα από την Αμερική 82,55 εκατ. δολ. για να προχωρήσει η τουριστική οικιστική ανάπτυξη στο Πόρτο Καρράς. 

    [12] Ο ΑΛ. ΒΟΥΣΒΟΥΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξανδρος Βουσβούνης προτείνεται για τη θέση του προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του Σταύρου Θωμαδάκη.

    Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον ορισμό νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι θητείες των οποίων λήγουν στις 2 Φεβρουαρίου 2004.

    Για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γ. Ζανιά με τους φορείς της αγοράς οι οποίοι εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής (Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΕΒ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Χρηματιστήριο Αθηνών, Ένωση Θεσμικών, ΣΜΕΧΑ).

    Ο κ.Βουσβούνης θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Αύξηση 1,9% σημείωσε Γενικός Δείκτης Τιμών Χονδρικής Τελικών Προϊόντων τον Οκτώβριο του 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2002.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ο ίδιος δείκτης τον Οκτώβριο 2003 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2003, σημείωσε αύξηση 0,4%.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '02 Οκτωβρίου'03 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '01 - Οκτωβρίου '02 παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αυξήσεων 2,2% και 3,3%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας 01.12.03, λόγω της απεργίας του προσωπικού της γ.γ. ΕΣΥΕ.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ 120 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2005

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από το σύνολο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς "έτρεξε" η ανάπτυξη της Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος κατά το 2003, αφού επετεύχθη σημαντική ετήσια αύξηση, τόσο στις καταθέσεις, όσο και στις χορηγήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα και το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, ταχέως αναπτύσσεται και το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας, με στόχο να αριθμεί 120 "κρίκους" ως το τέλος του 2005.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Οκτώβριος 2003), οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 29,4%, έναντι 0,8% της συνολικής αγοράς και το μερίδιο της ανήλθε σε 3,0%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που αναφέρονται σε ανακοίνωση της τράπεζας προς το ΧΑ, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε ετήσια αύξηση 29,1% στις συνολικές χορηγήσεις, έναντι μέσου όρου 17,2% της ελληνικής αγοράς. Ακόμη υψηλότερα κινήθηκε η τράπεζα στα δάνεια προς επιχειρήσεις, με ετήσια αύξηση 29,0% έναντι 10,8% της αγοράς. Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε 3,4% στις συνολικές χορηγήσεις και σε 4,6% στα δάνεια προς επιχειρήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς ιδιώτες, στα στεγαστικά δάνεια, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε ετήσιο ρυθμό αύξησης 44,4% έναντι 28,3% της αγοράς και στα καταναλωτικά δάνεια 37,3% έναντι 23,9%.

    "Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της πολύ καλής πορείας του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Κύπρου αριθμεί σήμερα 83 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 100 στο τέλος του 2004. Η ταχύρυθμη επέκταση του δικτύου συνεχίζεται, με στόχο τα 120 καταστήματα έως το τέλος του 2005", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ρουμανία έγινε αιτία να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις για την επέτειο εορτασμού από την ενοποίηση της χώρας που έγινε το 1859. Σημειώνεται ότι εκείνη τη χρονιά οι δυο ηγεμονίες, η Βλαχία (σημερινή νότια Ρουμανία) και η Μολδαβία (ανατολική Ρουμανία) εξέλεξαν μέσα από εκλογές κοινό ηγεμόνα τον Ιοαν Κούζα και η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε την ουσιαστική ενοποίηση της χώρας.

    Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο στο Ιάσιο ακυρώνονται εξαιτίας της κακοκαιρίας.

    Ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου ζήτησε από όλους τους αξιωματούχους που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στο Ιάσιο.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Στα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και για τα οποία έχουν διαφορετική στάση το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet».

    Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη αναμένεται να ξεπερασθούν οι διαφορές απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου.

    Κατά τη συνεδρίαση η νέα συμπεριφορά, όσον αφορά το Κυπριακό, θα λάβει την τελική της μορφή και θα ληφθεί απόφαση για την τύχη των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Η σημασία της σημερινής Συνόδου αυξάνεται επειδή η Αγκυρα από τα τέλη της εβδομάδας μπαίνει σε εξελίξεις ιλιγγιώδους ταχύτητας όσον αφορά το Κυπριακό.

    Αρμόδιος τόνισε πως πριν τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους απαιτείται οπωσδήποτε ο καθορισμός κοινής στάσης, διότι όταν ο κ. Ερντογάν μεταβεί στις ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσει μία αξιολόγηση για το ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις πάνω σε κάποιες συγκεκριμένες αρχές.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και σε ορισμένα θέματα υπάρχει συνεννόηση, στα παρακάτω παρατηρείται διαφορετική στάση:

    - Αριθμός στρατιωτών

    Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Ο αριθμός των στρατιωτών στο νησί μειώνεται σε 6.000 εντός 40 μηνών και μηδενίζεται όταν η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.

    Γενικό Επιτελείο: Η μείωση του αριθμού των στρατιωτών συζητείται με τον όρο πλήρους ένταξης στην Ε.Ε. Ομως και στην περίπτωση ακόμη που η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο, το λιγότερο, 2.000 στρατιώτες για να δείχνουν την παρουσία της Τουρκίας.

    - Εγγυητικός ρόλος

    Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Μπορεί με μία προσθήκη στο Σχέδιο Ανάν να αναφερθεί ότι θα συνεχισθεί ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Γενικό Επιτελείο: Από μία τέτοια προσθήκη μπορεί να προκύψει η έννοια ότι η τουρκική πλευρά υιοθετεί το Δίκαιο της Ε.Ε. Επειδή δεν είμαστε μέλος της Ε.Ε., μπορεί να περιέλθουμε σε δύσκολη θέση.

    - Μόρφου

    Τ/ΥΠΕΞ: Κατά προτεραιότητα θα συζητηθούν οι χάρτες. Μπορεί να δοθεί ένα σημαντικό μέρος της Μόρφου.

    Γενικό Επιτελείο: Οι χάρτες είναι ανεπαρκείς. Θα πρέπει να σταθούμε μόνο στο χάρτη που προβλέπει εδάφη του 29,9%. Η Μόρφου είναι η μοναδική πηγή νερού της ''ΤΔΒΚ'', γι' αυτό δεν θα πρέπει να δοθεί.

    - Βρετανικές βάσεις

    Τ/ΥΠΕΞ: Οι βρετανικές βάσεις παραμένουν εκτός της γενικής έκτασης του νησιού [εμβαδόν] και συνεχίζονται οι συμφωνίες εγγύησης της Βρετανίας.

    Γενικό Επιτελείο: Η Βρετανία δεν μπορεί να φέρει στις βάσεις αυτές κάποια τρίτη δύναμη. Στο έγγραφο προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε., θα πρέπει το θέμα αυτό να ξεκαθαρισθεί.

    - Θέμα ακινήτων

    Τ/ΥΠΕΞ: Για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει μία νέα ρύθμιση, λαμβανομένου υπ' όψιν του Δικαίου της Ε.Ε. Η μέθοδος της συνολικής ανταλλαγής θα έχει την έννοια της αλλαγής όλης της φιλοσοφίας του Σχεδίου Ανάν και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες.

    Γενικό Επιτελείο: Το Δίκαιο της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν μέχρι να πραγματοποιηθεί η πλήρης ένταξη της Τουρκίας. Το θέμα των ακινήτων θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν με τη μέθοδο της συνολικής ανταλλαγής και αποζημίωσης. Στην αντίθετη περίπτωση, η τουρκική πλευρά θα υποστεί μεγάλη ζημία.

    Στο τέλος του δημοσιεύματος τονίζεται πως ο κ. Ερντογάν αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΣΕΑ θα μεταβεί στο Νταβός και θα επιστρέψει το βράδυ του Σαββάτου. Την επομένη, πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ., θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Υπάρχει το ενδεχόμενο η εν λόγω συνάντηση να γίνει υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    [17] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΣ "ΒΑΣΗ" ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Η Τουρκία επιθυμεί μια ταχεία λύση για την Κύπρο και αποδέχεται το σχέδιο Αναν και την ''πραγματικότητα στο νησί'' ως βάση για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην ανακοίνωση το ΣΕΑ σημειώνει ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας υποστηρίζουν την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και ότι η Τουρκία αποδέχεται το σχέδιο Αναν ως βάση για διαπραγματεύσεις, όμως τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη "η πραγματικότητα στο νησί''.

    Τέλος, το ΣΕΑ επισημαίνει ότι "στο πλαίσιο των δημιουργικών απόψεων και της καλοπροαίρετης προσέγγισης της κυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ''ΤΔΒΚ'' Ραούφ Ντενκτάς και την κυβέρνηση της ''ΤΔΒΚ'', θα είναι ωφέλιμο να εξεταστεί το ζήτημα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου".

    [18] ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΕΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Η διαμόρφωση της τουρκικής θέσης που θα τηρηθεί στο Κυπριακό είναι το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (ΣΕΑ).

    Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» γίνεται αναφορά στις απόψεις που θα εκθέσουν και τις προτάσεις που θα κάνουν οι Αρχηγοί των Οπλων σχετικά με το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα -αναφέρεται στο δημοσίευμα- ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα των νοτίων ακτών της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που θα εκδηλωθούν από την θάλασσα και θα υπογραμμίσει τη σημασία της Κύπρου επί του προκειμένου.

    Επίσης, ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Χαλίλ Ιμπραχίμ Φιρτίνα, θα ενημερώσει σχετικά με ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές εις βάρος της Τουρκίας που θα εκδηλωθούν από τα νότια και θα εξηγήσει και αυτός το ρόλο της Κύπρου, σε συσχετισμό με αυτές τις αεροπορικές επιδρομές.

    Τέλος, ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Αϋτάτς Γιαλμάν, αναμένεται ότι θα ενημερώσει σχετικά με την επιβαλλόμενη στάση της Τουρκίας σε περίπτωση επαναπροσδιορισμού της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και τις μεταβολές που θα επέλθουν στα εκεί ''σύνορα''.

    Εξάλλου ο τουρκικός τύπος αναφερόμενος στο χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στους Πρεσβευτές των χωρών-μελών στην Αγκυρα, τονίζει ότι ο κ. Γκιουλ έδωσε σ' αυτούς το 'μήνυμα' ότι το ΣΕΑ δεν θα είναι το όργανο το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα -τονίζουν οι εφημερίδες- ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση των Πρεσβευτών όσον αφορά τη μορφή της απόφασης, σχετικά με το Κυπριακό, που θα ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΑ και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσει η Τουρκία το ζήτημα, σημείωσε:

    «Υλοποιήσαμε όλα όσα ζητήσατε. Σειρά τώρα έχετε εσείς. Στο ΣΕΑ δεν πρόκειται να λάβουμε τελική απόφαση για το Κυπριακό, διότι το εν λόγω όργανο προβαίνει μόνο σε εισηγήσεις. Πάντως, να είστε έτοιμοι για επίλυση του ζητήματος».

    [19] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ο τρόπος με τον οποίο θα εξεταστεί το Κυπριακό κατά την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε στις επαφές που είχε ο Ειδικός Συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Αμερικανικές πηγές τόνισαν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόκλησης της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Cumhuriyet» ο κ. Γουέστον υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί να δώσει το μήνυμα πως 'το Κυπριακό έχει λυθεί', κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, "αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ασκεί πίεση τόσο επί του Ελληνοκυπριακού τομέα όσο και της Αθήνας, υποστήριξε πως μεταξύ των επιστολών του κ. Μπους προς τις τρεις πρωτεύουσες αυτή η οποία είχε το 'σκληρότερο' περιεχόμενο ήταν αυτή που εστάλη στον Ελληνα πρωθυπουργό Σημίτη".

    Σημείωσε ακόμη ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία τα δημοψηφίσματα που ζητούνται από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, να διεξαχθούν στην Κύπρο.

    Τέλος, τόνισε ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα και ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει πια να προβάλλει άρνηση στην Αγκυρα.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (14:25 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την έκβαση του κυριακάτικου αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ εμφανίστηκε ο σουηδός τεχνικός του Ηρακλή, Ματς Γίνγκμπλαντ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Μίκρας υποστήριξε πως εάν οι ποδοσφαιριστές του Γηραιού παρουσιάσουν το καλό πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων, τότε θα καταφέρουν να φύγουν από την Αθήνα με ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Το ηθικό των κυανόλευκων είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο μετά την εκτός έδρας νίκη με σκορ 2-0 επί του Αρη και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας: «Είμαστε ευχαριστημένοι με όλους όσους έπαιξαν απέναντι στον Αρη. Πάντα ελπίζουμε και δουλεύουμε για να πάει η ομάδα καλύτερα. Είμαστε ευχαριστημένοι που φτάσαμε έως εδώ και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά».

    Ο Ματς Γίνγκμπλαντ ρωτήθηκε για την αρνητική παράδοση που έχει ο Ηρακλής στην Αθήνα απέναντι στην ΑΕΚ: «Η παράδοση δείχνει ότι είναι ένα δύσκολο ματς. Όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εμείς θα παίξουμε όπως έχουμε σκεφτεί και σχεδιάσει. Δεν θα δώσουμε χώρο στον αντίπαλο και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε για να πετύχουμε κάτι καλό».

    Τέλος, ο σουηδός τεχνικός με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον Χατζάρα εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει για χρόνια στον πάγκο του Ηρακλή: «Πραγματικά θέλω να συνεχίσω στον Ηρακλή. Είναι ευχάριστο όταν οι φίλαθλοι φωνάζουν το όνομα μου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ποδοσφαιριστές».

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Οριστικά θα επαναληφθεί ο αγώνας του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 κατηγορία των ανδρών ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, καθώς το ΑΣΕΑΔ απέρριψε σήμερα την έφεση που άσκησαν οι πράσινοι και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή.

    Η ημερομηνία του συγκεκριμένου αγώνα δεν έχει ακόμη οριστεί, όμως ενδέχεται να διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Φεβρουαρίου, το διάστημα που έχει προγραμματιστεί το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν λαμβάνει μέρος.

    Υπενθυμίζεται πως οι δύο αντίπαλοι είχαν αναμετρηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2003. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει με σκορ 67-65, όμως με τη λήξη του παιχνιδιού η ΑΕΚ κατέθεσε ένσταση για παράνομη αλλαγή της μπάλας μεταξύ δύο καλαθοσφαιριστών.

    Η υπόθεση πήγε στον αθλητικό δικαστή, που δικαίωσε τελικά την Ένωση, όμως στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός κατέθεσε έφεση στο ΑΣΕΑΔ που σήμερα απερρίφθη.

    [22] ΑΓΩΝΕΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων του Ε.Γ. Μίκρας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Ιανουαρίου, οι δεύτεροι διασυλλογικοί αγώνες πυγμαχίας «Πραβατζή», μεταξύ των ομάδων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.

    Οι κατηγορίες που θα αγωνιστούν οι αθλητές των παμπαίδων πανκορασίδων, εφήβων νεανίδων, γυναικών και ανδρών. Αύριο οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή στις 10 το πρωί, με είσοδο ελεύθερη για τους φιλάθλους.

    [23] ΤΕΝΙΣ: Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Η Λένα Δανιηλίδου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μάρα Σαντάτζελο και αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο του Οπεν της Μελβούρνης.

    Στον αγώνα για τη φάση των «32» η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις ηττήθηκε με 4-6, 7-5 και 3-6 από την Σαντάτζελο και δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τέταρτο γύρο του πρώτου Γκραν Σλαμ της χρονιάς.

    "Εκανα πολλά λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η αντίπαλος μου. Η Σαντάτζελο, με τη φόρα που είχε από τα προκριματικά, μπήκε αποφασισμένη στο ματς αλλά σημασία είχε τι έκανα εγώ. Δεν έπιασα το παιχνίδι μου κι έχασα. Είμαι διπλά απογοητευμένη γιατί εκτός των άλλων στεναχώρησα και τους ομογενείς που μου συμπαραστάθηκαν γι άλλη μια φορά στο τουρνουά" δήλωσε η Λένα Δανιηλίδου που επιστρέφει στην Ελλάδα.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Δυνατές μονομαχίες περιλαμβάνει η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ξεχωρίζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ που έχει προγραμματιστεί για αύριο, στις 9 το βράδυ, στο Ιβανόφειο. Και οι δύο αντίπαλοι θέλουν το ροζ φύλλο για να σκαρφαλώσουν σε ψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Επίσης αύριο, στις 5 το απόγευμα ο Ηλυσιακός θα αναμετρηθεί με το Ηράκλειο και ο Ιωνικός Ν.Φ. με τον Αρη. Οι κίτρινοι θέλουν να φύγουν νικητές από την Αθήνα ώστε να καλύψουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά που τους χωρίζει από την κορυφή της βαθμολογίας. Στις 7 το πρωτοπόρο Μαρούσι θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Πατρών και ο Ολυμπιακός το Περιστέρι.

    Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με δύο συναντήσεις. Στις 4:30 το απόγευμα ο Μακεδονικός θα φιλοξενήσει στην Κοζάνη τον Παναθηναϊκό και στις 7:45 η ΑΕΚ θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Πανιώνιο.

    Σάββατο, 24 Ιανουαρίου

    17:00 Ηλυσιακός Ηράκλειο

    17:00 Ιωνικός Ν.Φ. Αρης

    19:00 Μαρούσι Απόλλων Πατρών (Supersport)

    19:00 Ολυμπιακός Περιστέρι (TV Magic)

    21:00 Ηρακλής ΠΑΟΚ (ΕΤ-1)

    Κυριακή, 25 Ιανουαρίου

    16:30 Μακεδονικός Παναθηναϊκός (ΕΤ-1)

    19:45 ΑΕΚ Πανιώνιος (Supersport)

    [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΝ

    Νταβός, 23 Ιανουαρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Την βοήθεια του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επικράτηση της ειρήνης και την θωράκιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Η έκκληση έγινε μέσα από την ομιλία του κ. Ανάν από το βήμα της συνάντησης του Νταβός, ενός ετήσιου φόρουμ με ιδιαίτερη βαρύτητα αφού δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι στην διάρκεια του λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις διακυβέρνησης του πλανήτη.

    Το ακροατήριο του κ. Ανάν απάρτιζαν ισχυροί πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βελτίωση της υγείας και της παιδείας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ζητήματα που πρέπει να ενταχθούν και πάλι στη διεθνή ατζέντα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Είπε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επισκιαστεί από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

    Η επιλογή της ειρήνης τόνισε ο κ. Ανάν περνά μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και της αμάθειας:

    «Πάνω απ όλα χρειαζόμαστε πολιτικές στη γεωργία που να βοηθούν τους φτωχούς.

    Ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα είναι η άρση των επιδοτήσεων του αγροτικού τομέα, πολιτική που εφαρμόζεται από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

    Οι επιδοτήσεις πλήττουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον οδηγώντας στην ανέχεια και την εξαθλίωση τις αναπτυσσόμενες χώρες», υπογράμμισε στην ομιλία του στο Νταβός ο κ. Ανάν κλείνοντας με μια έκκληση προς κυβερνήσεις και επιχειρηματίες να εργασθούν από κοινού για την ειρήνη.

    Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί, στο περιθώριο, της συνάντησης του Νταβός με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    [26] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΙΟΥΚΑΣΛ

    Λονδίνο, 23 Ιανουαρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Μια γυναίκα συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Νιουκάσλ, στη βορειοανατολική Βρετανία, όταν δήλωσε στους υπαλλήλους του αεροδρομίου ότι έχει μία βόμβα στις αποσκευές της, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια γυναίκα που θα επιβιβαζόταν σε πτήση της EasyJet με προορισμό το Παρίσι συνελήφθη το απόγευμα όταν δήλωσε στις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου ότι είχε βόμβα στις αποσκευές της'', διευκρίνισε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    [27] ΜΙΖΕΣ ΥΨΟΥΣ 6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 23 Ιανουαρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Δύο στελέχη του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Halliburton, εισέπραξαν, κατά την ανάθεση των αποκαλούμενων «συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ», μίζες ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, το γεγονός αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», επικαλούμενη τη σχετική ενημέρωση που έγινε από την ίδια την εταιρία προς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

    Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για το πρώτο δείγμα διαφθοράς στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Ιράκ, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, τα δύο στελέχη της Halliburton εισέπραξαν τις μίζες από κουβεϊτιανές εταιρίες.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 23 Ιανουαρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Οι αυτονομιστές του Κασμίρ συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, σήμερα στο Νέο Δελχί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αντιπροσωπεία από πέντε μετριοπαθείς ηγέτες της Χουριγιάτ (Ελευθερία), της κυριότερης συμμαχίας πολιτικών κομμάτων των αυτονομιστών Μουσουλμάνων του Κασμίρ, μετέβη στην κατοικία του Βατζπαγί και είχε συνομιλίες διαρκείας 40 λεπτών, ανέφεραν δημοσιογράφοι.

    Η αντιπροσωπεία είχε χθες συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβανί. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η βία πρέπει να σταματήσει και αποφάσισαν να συναντηθούν τον Μάρτιο.

    [29] "ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 23 Ιανουαρίου 2004 (16:31 UTC+2)

    Στο Ισραήλ, οι αρμόδιοι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πάντως παρά τις φημολογίες και τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, ο ίδιος ο Σαρόν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

    Ο καθηγητής Γιουβάλ Στέινιτζ, βουλευτής του κόμματος Λικούντ, λέει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό:

    «Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του και δεν βλέπω το λόγο να παραιτηθεί εξαιτίας κάποιων κατηγοριών που προέρχονται από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης.»

    Πάντως η υπόθεση της διαφθοράς, που είναι γνωστή και ως "Υπόθεση Ελληνικό Νησί" φαίνεται πως έχει μεγάλο κόστος στη δημοτικότητα του κ. Σαρόν.

    Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα "Χααρέτζ" δείχνει ότι το 64% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο Σαρόν πρέπει να παραιτηθεί εάν αποδειχθεί η συμμετοχή του στο οικονομικό σκάνδαλο.

    Σε μια άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μααρέβ", φαίνεται πως το 53% των Ισραηλινών πιστεύει πως ο πρωθυπουργός είναι ένοχος.

    Σε άρθρο της με τίτλο "η Ελληνική Τραγωδία του Ισραήλ", η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" σχολιάζει πως μια πιθανή αντικατάσταση του κ. Σαρόν θα προκαλέσει ευφορία στους πολλούς επικριτές του στο Ισραήλ και στον αραβικό κόσμο και θα επιτρέψει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση του Μεσανατολικού και του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει γίνει γνωστό ως "οδικός χάρτης".

    [30] TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Στην τελετή βράβευσης αθλητών tae kwon do που διοργανώνει η Αθλητική Ομοσπονδία TAE KWON-DO Ελλάδος στο κέντρο "Γοργόνες & Μάγκες» (περιοχή αεροδρομίου θα παραστεί απόψε στις 10 ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος

    Αύριο στις 10 το πρωί ο κ Βενιζέλος θα επισκεφθεί το Δήμο Μενεμένης και θα συναντηθεί με το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ στις 11 θα δεχτεί φορείς και συλλόγους της περιοχής καθώς και δημότες στον ίδιο χώρο. τις 3 μμ θα παραστεί στην κοπή της πίτας του Μανόλη Μπαρμπουνάκη στο Κατώι του Βιβλίου και στις 7.30 στην κοπή της πίτας της Ενωσης Κωφαλάλων Β. Ελλάδος (Λεωφ.Καλλιθέας 3-Αμπελόκηποι) ενώ στις 9 μμ θα παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη για τους Κατόχους της ''Κάρτας Πολιτισμού''

    Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ο κ Βενιζέλος θα εγκαινιάσει το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών (Ν. Ουρανού 3 - περιοχή Φιξ) και στις 5 μμ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Άτυπου Οργάνου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, πόλης Θεσσαλονίκης με θέμα : ''Εκλογική Στρατηγική'' (Γραφεία Νομαρχιακής Βας.Ηρακλείου 30).

    [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών στη περιοχή Φιξ της Θεσσαλονίκης (Νικηφόρου Ουρανού 3) θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσία των ομογενών, πολιτιστικών φορέων και των αρχών της πόλης, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

    Το Κέντρο Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα καλαίσθητο χώρο 1.700 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρους διοίκησης, συναυλιών, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, εργαστήρια, γραφεία νομικής και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και κέντρο πληροφόρησης και καφέ.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ Βενιζέλος θα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών για τη σταθερή οικονομική υποστήριξη του νεοσύστατου θεσμού.

    Το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το σύνολο των φορέων των παλιννοστούντων (35 Σύλλογοι) και εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου που συγκροτείται σε σώμα εντός των ημερών.

    Βασικοί στόχοι του Κέντρου είναι:

    · Η καταγραφή του συνόλου των παλιννοστούντων δημιουργών και επιστημόνων

    · Η καλλιτεχνική και επαγγελματική αποκατάστασή τους μέσω του Κέντρου Παροχής Πληροφοριών

    · Η διοργάνωση κοινωνικών , πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων

    · Η διατήρηση και ανάπτυξη των δεσμών με τις χώρες προέλευσης των παλιννοστούντων

    · Ο σχεδιασμός προγραμμάτων για την ενεργό συμμετοχή και ενσωμάτωση των παλιννοστούντων στην ελληνική κοινωνία

    · Η παροχή χρήσιμων πληροφοριών προς τους παλιννοστούντες σχετικά με την μετακίνηση, την εγκατάσταση και την επαγγελματική αποκατάστασή τους

    · Η οργάνωση δικτύου επικοινωνίας και συνεργασία με τα δίκτυα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και της Επικράτειας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού

    · Η οργάνωση εργαστηρίων συντήρησης έργων τέχνης και η συντήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των παλιννοστούντων

    · Η καταγραφή και διάσωση των εθίμων και των παραδόσεων των ομογενών

    · Η οργάνωση σχολής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.

    Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων έχει ξεκινήσεις τη συνεργασία του με το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου «Εργάνη» στο πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Γυναικεία Δυναμική: Οι Γυναίκες της Κεντρικής Μακεδονίας σε Τροχιά Επαγγελματικής Εξέλιξης» και έχει ήδη κάνει ενέργειες για την ένταξή του σε προγράμματα της Ευρωπαίκής Ένωσης

    [32] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Με δύο νέες αίθουσες που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στις 31 Ιανουαρίου στις 7.30 μμ, ολοκληρώνεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι το πρώτο από τα μεγάλα κρατικά μουσεία που έχει ολοκληρώσει τη μόνιμη έκθεσή του, το σύνολο της οποίας αναπτύσσεται πάνω σε δύο παράλληλους άξονες , έναν θεματικό και έναν χρονολογικό.

    Οι νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται αναπτύσσονται σε δύο αίθουσες συνολικού εμβαδού 736 τετραγωνικών μέτρων και συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός.

    Στη δέκατη από τις έντεκα συνολικά αίθουσες των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, γίνεται μία απόπειρα να παρουσιαστεί υπό τον τίτλο «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο: Η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωσης , 1453-19ος αιώνας» η επιβίωση της βυζαντινής παράδοσης στην εκκλησιαστική και την κοσμική ζωή και τέχνη του ελλαδικού χώρου μετά την κατάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Η έκθεση εστιάζει κυρίως σε όψεις της εκκλησιαστικής ζωής και ιδιαίτερα στην εξέλιξη της θρησκευτικής ζωγραφικής στις ελληνικές περιοχές υπό ξένη κυριαρχία. Στις τουρκοκρατούμενες περιοχές η θρησκευτική ζωγραφική εξελίχθηκε υπό το βάρος της υποταγής σε έναν αλλόθρησκο κατακτητή. Καθώς οι κύριοι χορηγοί ήταν φωτισμένοι ιεράρχες η ζωγραφική τέχνη αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο στα μεγάλα μοναστικά κέντρα του Αγίου Όρους, των Μετεώρων και του Νησιού των Ιωαννίνων. Στις ενετοκρατούμενες περιοχές του ελλαδικού χώρου, η κρητική και εν συνεχεία η επτανησιακή σχολή αφομοίωσαν με δημιουργικό τρόπο στοιχεία της δυτικής ζωγραφικής και κυρίως της ιταλικής. Η έκθεση διερευνά τέλος τη συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης στη δημόσια λατρεία , με την παρουσίαση λειτουργικών υφασμάτων, αμφίων , χειρογράφων και σκευών. Παράλληλα επιχειρείται μια προσέγγισης της επιβίωσης στοιχείων της βυζαντινού πολιτισμού στον ιδιωτικό βίο, με αναφορές στην ιδιωτική λατρεία και την καθημερινή ζωή. Επίσης παρουσιάζονται κεραμικά σκεύη που πιστοποιούν τη συνέχιση της παραγωγής της βυζαντινής κεραμικής , καθώς ακολουθούν όμοια τεχνολογία, παρόμοιες τεχνικές διακόσμησης και παρόμοια διακοσμητικά θέματα με αυτά της υστεροβυζαντινής περιόδου.

    Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν» η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει στον επισκέπτη τη διαδικασία με την οποία τα έργα του παρελθόντος ανακαλύπτονται, συντηρούνται, μελετώνται και φυλάσσονται ως τεκμήρια του πολιτισμού της εποχής τους. Στην έκθεση επιλέχτηκε να γίνει ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, που εξυπηρετούν απόλυτα το θέμα που αναπτύσσεται , ενώ το αυθεντικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου περιορίστηκε στο ελάχιστο.

    Με αφετηρία την πανανθρώπινη και διαχρονική ανάγκη της γνώσης του παρελθόντος η έκθεση παρουσιάζει τα μέσα ανάκτησής του. Ένα από αυτά είναι η επιστήμη της αρχαιολογίας με βασική ερευνητική μέθοδο τη διεξαγωγή ανασκαφών. Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται τα διάφορα στάδια μιας ανασκαφής, οι τρόποι χρονολόγησης των αντικειμένων αλλά και η τύχη τόσο των οικοδομικών καταλοίπων όσο και των κινητών ευρημάτων μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής. Σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο παρουσιάζεται το μοναδικό αυθεντικό έκθεμα: ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο με παραστάσεις μηνών που στόλιζε μια κατοικία του 5ου αιώνα μΧ η οποία ανασκάφτηκε στην Άνω Πόλη.

    Η παρουσίαση της διαδικασίας συντήρησης των αντικειμένων χρησιμεύει ως μετάβαση στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, η οποία αφορά τον χώρο όπου τα ευρήματα φυλάσσονται και προστατεύονται: το μουσείο. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την «περιπέτεια» ενός αντικειμένου που επιλέγεται για να παρουσιαστεί σε μια έκθεση , εκεί δηλαδή όπου θα αποτελέσει τμήμα ενός διαφορετικού συνόλου και θα ενταχθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο όπου βρισκόταν αρχικά με στόχο ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής να προσεγγίσει , στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, έναν πολιτισμό του παρελθόντος.

    Η έκθεση κλείνει με μια περιήγηση μέσω touch screen στην ιστορία των μουσείων από τις συλλογές της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα στη δημιουργία των μουσείων στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού των νεώτερων χρόνων και την εξέλιξη τους μέσα από τις διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσας σε κάθε εποχή και σε κάθε κράτος.

    [33] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Λονδίνο, 22 Ιανουαρίου 2004 (23:39 UTC+2)

    Στους υπουργούς Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας παρέπεμψαν το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Τζακ Στρο κατά τη σημερινή συνάντησής τους στο Λονδίνο.

    «Κατανοούμε και σεβόμαστε τις απόψεις των Ελλήνων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται επίσης τη νομική κατάσταση στη Μ. Βρετανία. Ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα είναι οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς Πολιτισμού», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς Πολιτισμού να συζητήσουν αυτό το θέμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός

    Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόταση να δημιουργηθεί εταιρική σχέση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου της Ακρόπολης, προκειμένου να ιδρυθεί παράρτημα του πρώτου στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις σπάνιων ελληνικών αρχαιοτήτων και στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα Μουσεία της Βρετανίας.

    "Αυτές είναι ορισμένες από τις προτάσεις και από κει που είμαστε σε σύγκρουση, μπορούμε να συνθέσουμε και να έχουμε κέρδος και για τις δύο πλευρές", είπε ο κ. Παπανδρέου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 January 2004 - 19:15:00 UTC