Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΩ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ
  • [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ 10 ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ
  • [03] ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Η ΝΔ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [05] ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ, ΖΉΤΗΣΕ Ο ΦΙΝΤΕΛ
  • [06] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΚΕΡΗΙ"
  • [07] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [08] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
  • [10] ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [11] Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
  • [12] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ
  • [13] ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΚΑΙ ΛΟΡΔΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η
  • [14] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
  • [15] "ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΑΕ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [16] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ
  • [17] ΚΑΡΑΤΕ: ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ
  • [19] ΜΕ ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΙ Η 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΑΡΙΝΓΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
  • [21] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
  • [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ-ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [23] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [24] ΕΝΑΣ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [25] ΕΞΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΩ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΓΚΡΙΖΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

    Αγρίνιο, 24 Ιανουαρίου 2004 (14:59 UTC+2)

    Με τη φράση «δεν θα διστάσω να καταδικάσω κάθε πράξη που θα μπορούσε να σηκώσει γκρίζα σύννεφα» ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σήμερα από το Αγρίνιο στις χθεσινές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Πάχτα και την εξαίρεση άλλων εννέα βουλευτών από τις λίστες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση της τροπολογίας που άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία και πώληση τουριστικών κατοικιών σε έκταση του τουριστικού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς».

    «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη κάθε στιγμή χρειάζεται και κάθε στιγμή αποδεικνύει ότι έχει τη δύναμη της αυτοάμυνας, της αυτοκάθαρσης» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ενώπιόν σας, απέναντί σας απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι ούτε μια στιγμή δεν θα διστάσω να καταδικάσω κάθε πράξη που θα μπορούσε να σηκώσει γκρίζα σύννεφα και να απομακρύνω κάθε υπαίτιο που είτε με τη θέλησή του είτε και χωρίς αυτή θα παραβεί το καθήκον που του ανέθεσαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε τα οράματα να τα σκοτώνουμε με συμβιβασμούς».

    [02] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ 10 ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την άνευ δυνατότητας απολογίας αποπομπή των δέκα βουλευτών, «δοκιμασμένων και εκλεκτών κοινοβουλευτικών στελεχών, που έχουν επανειλημμένα τιμηθεί απ' το λαό με την ψήφο του και μάλιστα, όταν επίκειται η μόνη τελική και υπέρτατη κρίση τέτοιου είδους θεμάτων, που είναι η λαϊκή ετυμηγορία», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που εξαιρέθηκαν από τα ψηφοδέλτια του κόμματος να εξηγήσουν τη στάση τους αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία για το "Πόρτο Καρράς".

    «Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργούνται σε επικοινωνιακό επίπεδο και την ανάγκη να υπάρξει απάντηση σε επιθέσεις που δεχόμαστε συνολικά μ' αυτήν την αφορμή. Η εγρήγορση και η ευαισθησία είναι απαραίτητες. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος γιατί οδηγεί σε προχειρότητες και αδικίες» τονίζει σε σχετική του δήλωση ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος απέστειλε επιστολή για το ίδιο θέμα και στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    [03] ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Η ΝΔ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (09:53 UTC+2)

    Προβάδισμα, 3,3% ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί η ΝΔ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ, που διεξήχθη στο διάστημα από 12 εως 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Κόσμος του Επενδυτή''.

    Σύμφωνα με τη νέα έρευνα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από 7,5%, που ήταν στην τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει μειωθεί στο 3,3%, Επίσης, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 41,4% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 38,1%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 2,7%, ΔΗΚΚΙ 1,4%, ΛΑΟΣ 1,1%, άλλο κόμμα 1,2%.

    Εξάλλου, στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται και πάλι κατά 10,3% και προτιμάται από το 45,2% έναντι 34,9% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ερώτημα ποιος είναι περισσότερο αξιόπιστος από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων το 41,4% τάσσεται υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ το 41,3% επέλεξε τον Κώστα Καραμανλή.

    Ωστόσο, πιό συμπαθής θεωρείται ο κ. Παπανδρέου με 52% και ακολουθεί ο κ. Καραμανλής με 45%, ενώ οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι κατά σειρά το οικονομικό, η ανεργία, η υγεία, η παιδεία και το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Νταβός, 24 Ιανουαρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Διατεθειμένος να μελετήσει ενδελεχώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, την πρόταση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον διορισμό διαμεσολαβητή κοινής αποδοχής στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, στο Νταβός της Ελβετίας.

    «Είναι σαφές ότι θα μελετήσω ενδελεχώς την πρόταση του κ. Ερντογάν, διότι ο δικός μου εκπρόσωπος προσφέρει επί έτη θαυμάσιες υπηρεσίες μεσολαβητή στο θέμα αυτό και επί του προκειμένου τον έχουν βοηθήσει εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων και ειδικά οι εκπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των προσπαθειών θα έχουμε οπωσδήποτε την ανάγκη ενός μεσολαβητή και της βοήθειας όλων των χωρών οι οποίες ενδιαφέρονται για τη διαδικασία αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Ανάν τόνισε πως επισήμανε στον κ. Ερντογάν ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών επιβάλλεται οπωσδήποτε και η έκφραση σχετικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, ενώ σε ερώτηση αν η τουρκική πλευρά διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για την επίλυση του Κυπριακού σημείωσε: «Με έχουν ενθαρρύνει αυτά που άκουσα από τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος μου γνωστοποίησε ότι η τουρκική πλευρά διαθέτει την απαιτούμενη για την εξασφάλιση προόδου βούληση. Βεβαίως και το ζήτημα έχει και άλλες όψεις και είναι σαφές ότι θα πρέπει να ακούσουμε και τις απόψεις της άλλης πλευράς».

    [05] ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ, ΖΉΤΗΣΕ Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Αβάνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (09:45 UTC+2)

    Τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου εκτός των άλλων, να αποσταλούν στην Κούβα βιβλία για το Άγιο Όρος και τον Χριστιανισμό, ζήτησε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο δείπνο που παρατέθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Νασιονάλ» της Αβάνας, από τον ανάδοχο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ελληνοαμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Κατσιματίδη.

    Μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσημη επίσκεψη του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στη νησιωτική αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής, ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε να του παρασχεθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί την Ελλάδα, που τόσο πολύ επιθυμεί να τη γνωρίσει.

    Στο δείπνο, παρακάθησαν είκοσι περίπου άτομα και μεταξύ αυτών και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Άννα Μαρία, χωρίς όμως να διευκρινιστεί ακόμη το ποιος προσκάλεσε τον τέως μονάρχη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο μιας χώρας και τον πνευματικό ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων όλου του κόσμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του δείπνου, που διήρκεσε ένα τρίωρο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε στα θέματα της παιδείας και στην ανάγκη να δοθούν περισσότερα πνευματικά εφόδια στους νέους, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη εποχή που ζούμε και η οποία διακρίνεται για την κρίση αξιών που υπάρχει διεθνώς.

    Ο Φιντέλ Κάστρο, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι από τους τρόφιμους των φυλακών σήμερα στην Κούβα, μόνο το 2% είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης, ενώ το υπόλοιπο 98% είναι άτομα χαμηλής μόρφωσης και στάθμης, επισήμανε την ανάγκη οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου να δώσουν ώθηση στα θέματα ανάπτυξης της παιδείας.

    Στο σημείο δε αυτό, ζήτησε τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να του αποσταλούν βιβλία για το Άγιο Όρος, τον μοναστικό βίο και το Χριστιανισμό γενικότερα, ώστε να τα ανατυπώσει κατά χιλιάδες και να τα σκορπίσει στα σχολεία. Όπως παρατήρησε με έμφαση «οι ιδέες γεννιούνται στα μοναστήρια και στους τόπους πνευματικής αναζήτησης και όχι στους δρόμους».

    Σε σύντομη συνάντηση που είχε με τους απεσταλμένους των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ο Κουβανός ηγέτης ζήτησε να του επιτραπεί να έρθει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για να μπορέσει να παρακολουθήσει το μεγάλο αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Στην κατ΄ ιδίαν χειραψία που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, δεν δίστασε να επαναλαμβάνει: «Χαίρομαι που σας γνωρίζω, είμαι χαρούμενος που ήρθατε στη χώρα μου, όμως εγώ δεν έχω δυστυχώς βίζα για να έρθω στη δική σας».

    Στο δείπνο, παρακάθησαν εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Φιντέλ Κάστρο και του τέως, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, οι μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και Παναμά κ. Αθηναγόρας, ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τσόκος, ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Ραχμί Κοτς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Άθενς, ο Κουβανός αρχιτέκτονας Ευσέβιος Λεάλ, που επέβλεψε στις εργασίες ανέγερσης του ναού του Αγίου Νικολάου στην Αβάνα και ο οποίος προσκάλεσε τον τέως βασιλιά να έρθει στην Κούβα κ.α., ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι απουσίαζε ο πρεσβευτής της Ελλάδος κ. Κωστούλας.

    «Υπάρχουν πολλοί αρχηγοί»

    Πριν το δείπνο, είχε παρατεθεί δεξίωση, στην οποία ο υπέργηρος και με εμφανή προβλήματα υγείας, ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απάντησε σε ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας και εδώ το αίτημά του για τη χορήγηση βίζας. Σε ερώτηση εάν είναι δύσκολο να είναι κανείς αρχηγός, ο ηγέτης της Κούβας απάντησες χαριτολογώντας: «Υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κι έτσι γίνονται πιο εύκολα τα πράγματα».

    Συγκίνηση για το δώρο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

    Στο τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χάρισε στον Κουβανό πρόεδρο ένα αντίγραφο της χρυσής λάρνακας που βρέθηκε στη Βεργίνα, εξηγώντας του ότι τα οστά που υπήρχαν μέσα, ανήκαν στον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Εμφανώς συγκινημένος ο Φιντέλ Κάστρο παρέλαβε το δώρο από τα χέρια του δημάρχου, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό δώρο, γιατί ξέρει καλά την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας.

    Στη δεξίωση, προσήλθαν και οι δύο υιοί του τέως βασιλιά της Ελλάδος, Παύλος και Νικόλαος, μαζί με τον τέως βουλευτή Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

    Μία Ελληνοκουβανική μουσική εκδήλωση

    Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε δοθεί στο «Τεάτρο Νασιονάλ ντε Κούμπα» μία εκπληκτική παράσταση, στην οποία εμφανίστηκαν Κουβανέζικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα που μάγεψαν το κοινό, το οποίο είχε κατακλύσει τους χώρους, καθώς και από ελληνικής πλευράς, η χορωδία βυζαντινής μουσικής «Αγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», καθώς και η χορωδία και ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήταν τόσο γοητευμένοι οι Κουβανοί θεατές της εκδήλωσης από την ελληνική μουσική, ώστε χτυπούσαν παλαμάκια στο ρυθμό της μουσικής και επί πολύ ώρα καταχειροκροτούσαν τους εκτελεστές.

    Απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό στο τέλος της εκδήλωσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρότρυνε τους Κουβανούς να διατηρήσουν την υπέροχη μουσική τους και να φροντίσουν να τη διαδίδουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, καθώς όπως παρατήρησε, «πρόκειται περί πολυτίμου και αναποσπάστου τμήματος του πολιτισμού της Κούβας». Για τη βυζαντινή μουσική σημείωσε ότι αποτελεί «το ωραιότερον ένδυμα της υμνολογίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το πλέον σεμνοπρεπές και θεάρεστον».

    Σήμερα Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στο νοσοκομείο Παίδων της Αβάνας για να προσφέρει αναπηρικά καροτσάκια που αγόρασε το πατριαρχείο για τις ανάγκες του νοσοκομείου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ την Κυριακή, θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Αβάνα.

    [06] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΚΕΡΗΙ"

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Οι σοροί τριών μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «KEPHI» ανασύρθηκαν σήμερα το απόγευμα από πλοία που συμμετείχαν στις έρευνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Το ένα από αυτά θα μεταφερθεί στον Πειραιά με το πλοίο «KHUDOZHNIK MOOR σημαίας Ρωσίας, ενώ τα άλλα δύο με άλλο πλοίο στην Μάλτα.

    Σημειώνεται, ότι χθες είχε ανασυρθεί σώος ένας ναυαγός, από το πλοίο «ΜΕRLIN σημαίας ΗΠΑ, ο οποίος θα μεταφερθεί στην Μάλτα.

    [07] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς τονίζει ότι "οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν το εύρος και το βάθος της κρίσης που δημιουργεί η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος".

    "Καθίσταται έτσι προφανές ότι η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν ήταν ένα ατυχές «λάθος αλλά η κορυφή από το επικίνδυνο και πολύ ορατό πλέον παγόβουνο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της εκτεταμένης διαπλοκής, το οποίο δεν μπορεί να αποκρύψει καμία στρατιά επικοινωνιολόγων" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [08] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος, ανταπαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για ακόμη μια φορά, λέει ψέματα. Στα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής, την Τετάρτη 21/01 -τα οποία και επισυνάπτονται- είναι καταγεγραμμένη η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας στην τροπολογία του κ. Πάχτα, ρητά διατυπωμένη από τον Κοινοβουλευτικό της Εκπρόσωπο κ. Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Πρωτόπαπας οφείλει απαντήσεις. Ο ίδιος, ή κάποιος άλλος από την Κυβέρνηση, πρέπει να μας εξηγήσει:

    - Γιατί το ΠΑΣΟΚ, παρά τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, έφερε στη Βουλή, για δεύτερη φορά, τη σκανδαλώδη τροπολογία και την ψήφισε;

    - Γιατί αυτή η επιμονή;

    - Ποιοι και για λογαριασμό ποιών ασκούσαν πιέσεις;

    - Ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν;

    - Ο Πρωθυπουργός της χώρας πού βρίσκεται; Γιατί σιωπά;»

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Δήλωση για την τροπολογία που αφορά στην επέκταση του «Πόρτο Καρράς» αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα έκανε ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπαθεμελής τονίζει:

    «Η κυβέρνηση αφού τα έκανε μπάχαλο στους χειρισμούς της τροπολογίας για τη Σιθωνία ψάχνει τώρα για συνενόχους. Ματαιοπονεί προσπαθώντας να εμπλέξει το όνομά μου. Σε ό,τι με αφορά, έχω υπογράψει σχετική τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο, επειδή θεώρησα τεκμηριωμένη την αιτιολογική της έκθεση. Όταν όμως επρόκειτο αυτή να έρθει προς συζήτηση στο δασικό νομοσχέδιο, τη μελέτησα συνολικά και στις παραμέτρους της εντοπίζοντας κενά και ασύμβατα στοιχεία. Γι' αυτό απέσυρα την υποστήριξή μου, και αρνήθηκα να τη στηρίξω στη Βουλή. Εφ' ώ και απεσύρθη. Για τους ίδιους λόγους αρνήθηκα να συνυπογράψω την επίμαχη τροπολογία».

    [10] ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Προσκλητήριο συστράτευσης όλων των πολιτών, όλων όσοι "θέλουν να είναι μαζί σε αυτή τη μεγάλη και νέα κοινωνική συμμαχία", αλλά και "μια νέα δύναμη ανανέωσης" για τη λύση προβλημάτων και τη δημιουργία οραμάτων, απηύθυνε από την Αμφιλοχία ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους πολίτες σε συστράτευση για μια νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ, ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, να πάει η χώρα μπροστά.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Αμφιλοχία έχει ως εξής:

    "Φίλες και φίλοι της Αμφιλοχίας, η παρουσία σας είναι ελπίδα, η φωνή σας είναι αισιοδοξία, το πάθος σας είναι η σιγουριά για την νίκη στις 7 Μαρτίου και θα τολμήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, όπως κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, καλώντας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, τις προοδευτικές, τις δημοκρατικές, τις σοσιαλιστικές.

    Ελάτε κοντά, ελάτε να κάνουμε αυτό το νέο ξεκίνημα μαζί σε μια νέα πορεία που βάζουμε τον πολίτη μπροστά να συναποφασίζει, ώστε πράγματι, όπως είπε ο Δήμαρχος, να κάνουμε την κοινωνία μας αποκεντρωμένη, να βασιστούμε στις δυνάμεις της περιφέρειας, στις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, διότι σ' αυτές πιστεύουμε.

    Εσείς είσαστε το μέλλον, εσείς μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα, εσείς ξέρετε καλύτερα τα δικά σας προβλήματα και εμείς, το κράτος, σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μια χώρα, μια κοινωνία συμμετοχική, δημοκρατική, ανοιχτή σε νέες ιδέες και προτάσεις, ανοιχτή σε μια νέα προοπτική.

    Προχωράμε με γερές βάσεις, με γερή παράδοση, με γερές ρίζες. Είναι η παράδοση αυτού του Κινήματος μας. Είναι η παράδοση του έργου που έχουν αφήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Και με αυτές τις γερές βάσεις πάνω σ' αυτό το σημαντικό έργο που βλέπουμε γύρω μας, των υποδομών, της προσπάθειας για μια νέα κοινωνική πρόνοια, στοργή για τον πολίτη, πάνω σε ένα έργο δημοκρατίας, μπορούμε να κάνουμε το νέο ξεκίνημα και να ανοίξουμε φτερά. Να ανοίξουμε φτερά σε μια νέα εποχή. Σε μια νέα εποχή που όλοι θα συμμετέχουν.

    Και καλωσορίζω τη νεολαία που είναι κοντά μας και πάλι σ' αυτούς τους αγώνες. Καλωσορίζω τη γυναίκα, που ισότιμα συμμετέχει σ' αυτούς τους αγώνες. Καλωσορίζω και πάλι τον αγρότη, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του Κινήματος μας.

    Καλωσορίζω τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία, αλλά και την τρίτη ηλικία που ξέρει από αγώνες και που την τιμούμε. Τιμούμε την τρίτη ηλικία για τους αγώνες της, που μας κληροδότησαν μια χώρα δημοκρατική. Με τους ανένδοτους, με την Αντίσταση, με το Πολυτεχνείο. Βεβαίως η γενιά του Πολυτεχνείου είναι κι αυτή εδώ κοντά μας. Φίλες και φίλοι, που να φοβηθούμε; Με τέτοιο πάθος και τέτοια αγάπη είναι οι άλλοι που θα φοβηθούν.

    Φίλες και φίλοι, αναρωτιούνται πολλοί και λένε «μα τι είναι αυτό το ξέσπαμα, τι είναι αυτή η κραυγή ελπίδας;» Είναι ότι δεν δεχόμαστε τη γκρίζα πραγματικότητα που θέλει η Νέα Δημοκρατία να επιβάλει στη χώρα μας. Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι είναι όλα μαύρα σ' αυτή τη χώρα. Δεν δεχόμαστε τη λογική του μηδενισμού.

    Δεχόμαστε ότι το έργο μας είναι μεγάλο και δεχόμαστε ότι μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, ότι μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Γι' αυτό δεχόμαστε και υποσχόμαστε ακριβώς αυτή την ελπίδα και είναι αυτή η ελπίδα που εκφράζεται σήμερα.

    Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ προχωράει στην ανανέωση του. Με την σημαντική, θα έλεγα μεγάλη απόφαση του ίδιου του Κώστα Σημίτη να προχωρήσει στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί για όλους μας κάτι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι κι εμείς μπορούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας ως Κίνημα, ως χώρα, ως πολίτες και γι' αυτό ακριβώς ανοίγουμε τις αγκαλιές μας.

    Στο ΠΑΣΟΚ, μα πέρα και από το ΠΑΣΟΚ, ανοίγουμε τις αγκαλιές μας σε μια μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, τους καλούμε όλους, όλους όσους πιστεύουν στη χώρα μας, όλους όσους θέλουν να είναι μαζί σε αυτή την μεγάλη και νέα κοινωνική συμμαχία, μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, μια νέα πλειοψηφία που δεν είναι απλώς μια εκλογική πλειοψηφία - που σίγουρα είναι εκλογική πλειοψηφία για τις 7 Μάρτη - αλλά είναι και μια νέα δύναμη προωθητική, μια νέα δύναμη ανανέωσης, μια νέα δύναμη για τη λύση προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία οραμάτων.

    Κι εμείς ξαναζωντανεύουμε τα οράματα. Κάνουμε τα οράματα μας δάσκαλο μας, πορεία για το μέλλον, τη νέα εποχή. Τη νέα εποχή όπου ο καθένας μας έχει τον δρόμο του για τον ήλιο, ο καθένας μας έχει τον δρόμο του και όλοι μαζί έχουμε τον δρόμο για την ανανέωση και την προκοπή.

    Παλεύουμε για μια κοινωνία παιδείας, παλεύουμε για μια κοινωνία αλληλεγγύης στον αδύναμο, παλεύουμε για μια κοινωνία εργασίας για όλους. Παλεύουμε για μια κοινωνία όπου όλοι θα συμμετέχουν χωρίς να έχουμε αποκλεισμούς, χωρίς να αισθάνονται στο περιθώριο και αυτό το αποδεικνύουμε με το Συνέδριο μας λέγοντας σε όλους ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο Κίνημα, να συμμετάσχουν στην εκλογή του Προέδρου.

    Και δεν είναι απλώς μια εκλογή, είναι η δικιά σας συμμετοχή, το νέο συμβόλαιο για την αυριανή μέρα, το νέο συμβόλαιο για να προχωρήσουμε και να ανανεώσουμε το Κίνημα μας, το νέο συμβόλαιο για μια κοινωνία συμμετοχής, συνευθύνης, ένα νέο συμβόλαιο, ένα νέο Κίνημα συνεισφοράς στην κοινωνία.

    Φίλες και φίλοι, εδώ στην όμορφη Αμφιλοχία κι εμείς από δω δίνουμε και πάλι, όπως και στις άλλες περιοχές που σήμερα πέρασα, το Αγρίνιο, το Αντίρριο, το Μεσολόγγι, δίνουμε το μήνυμα της νίκης. Ένα μήνυμα νίκης που μας δημιουργεί σημαντικές ευθύνες, μεγάλες ευθύνες, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που και μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στη διεθνή σκακιέρα.

    Είμαστε σε μια παγκόσμια οικονομία που πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί όλο και περισσότερο. Η ελληνική επιχείρηση, ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος, δεν είναι εργαζόμενος μέχρι τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, είναι εργαζόμενος σε μια παγκόσμια κοινωνία και μια παγκόσμια οικονομία. Είναι επιχειρηματίας σε μια παγκόσμια οικονομία. Είναι αγρότης και αγροτική επιχείρηση σε μια παγκόσμια οικονομία.

    Αλλά ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ξέρω ότι μέσα σ' αυτή την παγκόσμια οικονομία, σ' αυτή την παγκόσμια κοινωνία, την δύσκολη, την πολύπλοκη, την απρόβλεπτη, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει, η Ελλάδα ξέρει να προχωρά μπροστά, ξέρει να διεκδικεί, ξέρει να κερδίζει, ξέρει να πετυχαίνει.

    Θέλω, φίλες και φίλοι, να σας ευχαριστήσω γι' αυτή την εμπιστοσύνη που δείχνετε απέναντι μου. Είναι οι ευθύνες μεγάλες. Είναι ευθύνες ιστορικές μιας μεγάλης παράδοσης, είναι όμως και ευθύνες για το σήμερα και το αύριο, για τη νέα γενιά και τον νέο άνθρωπο, για την οικογένεια, για την κοινωνία, για την ύπαιθρο, είναι ευθύνες για την Ελλάδα.

    Αλλά θέλω να ξέρετε ότι μπορέσαμε, μπορούμε και θα μπορέσουμε αυτές τις ευθύνες να τις σηκώσουμε και να τιμήσουμε τις προσδοκίες σας. Θα τιμήσουμε τις προσδοκίες σας με μία προϋπόθεση: ότι είσαστε κι εσείς κοντά. Σας θέλω κοντά μας, σας θέλω μαζί σ' αυτή την προσπάθεια και ξέρουμε ότι θα είμαστε κοντά. Να συζητήσουμε μαζί, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε ιδέες, να ακούσουμε προτάσεις.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω λοιπόν πράγματι από τα βάθη της καρδιάς. Να δώσουμε μια υπόσχεση. Αγώνα μέχρι τις 7 του Μάρτη και μετά ως Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγώνα για την νέα 4ετία, για τη νέα 10ετία, αγώνα για ένα διαφορετικό μέλλον. Θα το φτιάξουμε μαζί.

    Σας ευχαριστώ και καλό αγώνα. Ευχαριστώ όλους. Να 'στε καλά. Καλό αγώνα και με τη νίκη!".

    [11] Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2004 (22:12 UTC+2)

    Η συμπλήρωση των δικτύων ακαθάρτων στις τουριστικές περιοχές Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους Δήμους Θερμαϊκού και Νέας Μηχανιώνας, αλλά και η κατασκευή έργων αποχέτευσης στη Σίνδο του Δήμου Εχεδώρου και στην Κοινότητα των Πεύκων είναι τα δύο μεγάλα έργα υποδομής που ξεκινά να κατασκευάζει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004 η ΕΥΑΘ Παγίων. Τα δύο έργα εγκρίθηκαν από το Ταμείο Συνοχής και το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωσή τους φτάνει τα 25 εκ. ευρώ.

    Συνολικά και μέχρι το 2006 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχουν κατασκευαστεί 92.600 μέτρα αποχετευτικών αγωγών και περισσότερα από 1.400 φρεάτια που αναμένεται να λύσουν οριστικά το αποχετευτικό πρόβλημα στις εντός σχεδίου περιοχές των παραπάνω Δήμων.

    Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των δύο αυτών έργων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Χάρης Καστανίδης (η ΕΥΑΘ Παγίων και η ΕΥΑΘ Α.Ε εποπτεύονται από τον ΥΜΑ-Θ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική κοινή προσπάθεια που αναβαθμίζει κρίσιμες περιοχές γύρω από την Θεσσαλονίκη.

    Όπως τόνισε, τα προς εκτέλεση έργα θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου καθώς και στην οικιστική επέκταση των Δήμων Θερμαϊκού, Νέας Μηχανιώνας, Εχεδώρου και Πεύκων που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλή ζήτηση στην κατεύθυνση της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον οι τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης θα ωφεληθούν τα μέγιστα καθώς οι υποδομές διευκολύνουν πάντα το τουριστικό ρεύμα.

    Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθούν μελέτες και αντιπλημμυρικά έργα για την αναβάθμιση του Σέιχ Σου, κόστους 15,5 εκ. ευρώ. Το έργο αυτό έχει εγκριθεί από το Ταμείο Συνοχής.

    ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

    Απαντώντας στα όσα ακούγονται ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν προχωρούν τα έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί, ο κ. Καστανίδης ανέφερε: «γίνεται πολλή συζήτηση στο εσωτερικό της Θεσσαλονίκης αν εκτελούνται ή δεν εκτελούνται έργα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τις περισσότερες φορές η προσοχή στην δημόσια αυτή συζήτηση είναι εστιασμένη σε ένα και μόνο έργο στο Μετρό. Διαφεύγει έτσι της προσοχής των πολιτών, ή έτσι επιχειρείται να το παρουσιάσουν ορισμένοι, ότι εκτός από το Μετρό υπάρχουν άλλα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής εκτελούμενα έργα, τα οποία αλλάζουν και την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, αλλά δίνουν και νέες προοπτικές σε ολόκληρο το Νομό».

    «Είναι πάρα πολύ καλό να έχει κάποιος την δυνατότητα να κυκλοφορεί με τη βοήθεια ενός Μετρό, αλλά είναι ακόμη καλύτερο μια ολόκληρη πόλη να έχει εξασφαλίσει τη λύση της οριστικής υδροδότησής της. Έργα, λοιπόν, εκτελούνται, είναι σημαντικά, αναβαθμίζουν την περιοχή και το Νομό και διευκολύνουν στο να έχουμε επέκταση και άλλων δραστηριοτήτων», σημείωσε.

    [12] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Αγνοια για την πρόταση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για διορισμό διαμεσολαβητή κοινής αποδοχής στο Κυπριακό, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μετέβη, σήμερα, στην Αγκυρα.

    Ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος θα έχει επαφές με την τουρκική ηγεσία για το Κυπριακό, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά μ' αυτό και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να διατυπώσουμε κάποια άποψη» και πρόσθεσε πως θα συζητήσει το ζήτημα με τον τούρκο πρωθυπουργό.

    [13] ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΚΑΙ ΛΟΡΔΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ;

    Αγκυρα, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Τα ονόματα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδου Ρόμπερτσον, φέρονται- σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου- να συγκαταλέγονται στα ονόματα που σκέπτεται η τουρκική πλευρά για τη θέση ενός διαμεσολαβητή κοινής αποδοχής στο Κυπριακό.

    Ο ίδιος πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν πρότεινε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κάποιο συγκεκριμένο όνομα για το νέο διαμεσολαβητή, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Νταβός, απάντησε ότι δεν πρότεινε κανένα όνομα.

    [14] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

    Βελιγράδι, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Η κατάσταση στη Σερβία, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα απασχολήσει τις εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

    Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σερβία, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ ανέβαλε τον προγραμματισμένο για την ερχόμενη εβδομάδα «πολιτικό διάλογο» με το Βελιγράδι, λέγοντας πως θα ήταν καλύτερο να περιμένει πρώτα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    [15] "ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΑΕ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2004 (15:48 UTC+2)

    Αποκαρδιωτική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας για την Κύπρο μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι το θέμα συζητήθηκε και στη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τα Κόμματα και τις Κινήσεις της συμπολίτευσης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Την έκπληξη έκανε ο Ακράτητος στην Τούμπα, αποσπώντας ισοπαλία 2-2 από τον ΠΑΟΚ και στερώντας από την ομάδα του Δικεφάλου δυο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για την έξοδο στο Champions League.

    Η ομάδα των Ανω Λιοσίων προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, στο 19' με τον Γκίτση και στο 80' με τον Λίνκαρ, ενώ για τον ΠΑΟΚ ισοφάρισαν οι Φουτσίνι, στο 73', και Σαλπιγγίδης στο 89'.

    [17] ΚΑΡΑΤΕ: ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΝΔΡΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Μενού από τελικούς περιελάμβανε το περιφερειακό πρωτάθλημα Στερεάς Ελλάδας και νήσων ανδρών - γυναικών, που διεξήχθη σήμερα, στο ΔΑΙΣ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Ο συναγωνισμός για την πρώτη θέση ήταν μεγάλος, παρά το γεγονός ότι οι έξι πρώτοι, από κάθε κατηγορία βάρους, έπαιρναν την πρόκριση στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα οι 1.500 φίλοι του αθλήματος, οι οποίοι βρέθηκαν στο αθλητικό κέντρο, να παρακολουθήσουν δυνατές αναμετρήσεις.

    Μια θέση στην πρώτη εξάδα διεκδίκησαν 175 άνδρες (41 κάτα, 134 κούμιτε) και 48 γυναίκες (18, 30). Τελικά, κατάφεραν να την πάρουν οι: Κάτα: Ανδρες: Λ. Κωνσταντακόπουλος, Γ. Καμπανός, A. Aντωνίου, Σ. Καμπανός, Κ. Κουτσούκος, Π. Σημαντήρας. Γυναίκες: Α. Μπουλούμπαση, Σ. Σπυροπούλου, Ε. Καραμπουγιούκ, Χ. Ναστούλη, Ε. Χριστοδούλου, Α. Τσιουλίδου.

    Κούμιτε: Ανδρες: 60 κ.: Δ. Κυψελίδης, Ε. Ψάνης, Γ. Γεωργίου, Δ. Καρτασάκης, Δ. Μπουλούμπασης, Μ. Πάπαρης. 65: Δ. Τριανταφύλλης, Α. Αντωνίου, Θ. Αντωνίου, Ν. Λεκάκος, Σ. Φυντανίδης, Ν. Μιχάλης. 70: Κ. Παππάς, Χ. Δαμάσκος, Γ. Γεωργάκακης, Γ. Μακρής, Γ. Καρνάκης, Κ. Αλέκκος Λέκος. 75: Λ. Κωνσταντακόπουλος, Γ. Ζαρουχλιώτης, Ν. Παπαδόπουλος, Χ. Κοκοζίδης, Μ. Γαρούφος, Π. Χαβέλας. 80: Δ. Ραχούτης, Τ. Γεωργόπουλος, Σ. Τετελένης, Γ. Κωστής, Κ. Καλτσάς, Χ. Δέας. +80: Σ. Μαργαριτόπουλος, Γ. Γκαγκατίδης, Κ. Αρσενιάδης, Χ. Μανασάκης, Ν. Μπουρδούσης, Δ. Σταματόπουλος. Οπεν: Σ. Μαραγαριτόπουλος, Σ. Τετελένης, Κ. Αρσενιάδης, Δ. Τριανταφύλλης, Γ. Κουκίδης, Π. Χαβέλας.

    Γυναίκες: 53: Ε. Παπαδοπούλου, Α. Κολοβού, Ε. Γεωργάκαινα, Μ. Καρασαρίδου, Κ. Χαραλαμπίδη, Ρ. Τσαπαρλή. 60: Α. Τζαβέλλα, Ε. Χριστοδούλου, Β. Μητροπούλου, Α. Τσιούλιου, Δ. Θεοχαροπούλου. +60: Σ. Μπόρου, Μ. Λούκου, Ε. Αυγερινού, Α. Λάμπρου. Οπεν: Σ. Μπόρου, Α. Κουντούρη, Α. Τσιούλιου, Α. Τζαγκαράκη, Μ. Λούκου, Ε. Χριστοδούλου.

    Το πρωτάθλημα Στερεάς Ελλάδας και νήσων συνεχίζεται αύριο με τις κατηγορίες παίδων (375) - κορασίδων (155), γεννηθέντες από το 1988-1995.Οι αγώνες θ' αρχίσουν στις 08.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Με τους αγώνες του 2ου ομίλου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο Πυλαίας, τα περιφερειακά πρωταθλήματα νέων αθλητών παίδων-κορασίδων, οι προκριματικοί αγώνες ανδρών-γυναικών και τα αγωνιστικά τεστ παμπαίδων-παγκορασίδων, που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της ΕΟΑΒ, η Τοπική Επιτροπή Αρσης Βαρών Μακεδονίας-Θράκης.

    Τα αποτελέσματα:

    Αγωνιστικό τεστ παμπαίδων (1ος Ομιλος)

    Χρονολογία Γέννησης 1991: 1ος Ζιλφίδης (ΠΑΟΚ) 152 β., 1ος Ναθαναηλίδης (ΠΑΟΚ) 152 β., 3ος Αναστασιάδης (Απόλλων Κ.) 148 β.

    1992 Τσιφτελίδης (Μακεδονική Λέσχη) 134 β.

    Προκριματικοί αγώνες ανδρών (2ος όμιλος)

    69κ 1ος Πολιτικός (Φίλιππος Β) 117,5κ, 2ος Σαββίδης (ΑΟ Βικτώρια) 87,5κ, 3ος Σαρίδης (ΑΟ Βικτώρια) 82,5κ.

    77κ 1ος Ναζάρωβ (ΑΟ Βικτώρια) 127,5κ, 2ος Σιβούρης (Σπάρτακος Θ) 120κ.

    85κ 1ος Αγκαράι (Διονύσιος Μ) 242,5κ, 2ος Μαστάκας (Πετρίτσι-Μυκήνες) 190κ, 3ος Πετής (Νέμεσις) 175κ.

    94κ 1ος Καβελασβίλι (Υπερίων Τρ) 335κ, 2ος Βασιλειάδης (Φίλιππος Β) 192,5κ, 3ος Γανωτής (Νέμεσις) 175κ.

    105κ 1ος Βεζυρόπουλος (Νέμεσις) 157,5κ, 2ος Τσαντσάρης (ΑΟΝ Πετρίτσι) 147,5κ, 3ος Στεφανίδης (Διόνυσος Μ) 140κ.

    110.5κ 1ος Δομούτζης (Φίλιππος Β) 217,5κ, 2ος Λογοθετίδης (Διόνυσος Μ) 182,5κ, 3ος Τσαϊρης (Σπάρτακος Θ) 145κ.

    Προκριματικοί αγώνες γυναικών (2ος Ομιλος)

    53κ 1η Πολυάννη (Σπάρτακος Θ) 55κ

    58κ 1η Τσελαρίδου (ΑΟ Βικτωρία) 75κ, 2οη Μπουγά (Νέμεσις) 62κ.

    [19] ΜΕ ΔΥΟ ΝΤΕΡΜΠΙ Η 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (16:14 UTC+2)

    Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιβανώφειο, όπου αναμετρούνται Ηρακλής και ΠΑΟΚ, αλλά και στο κλειστό του Κορυδαλλού, όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Περιστέρι, συνεχίζονται οι αγώνες του πρωταθλήματος Α1 μπάσκετ.

    Η αυλαία της 17ης αγωνιστικής ανοίγει στις 5 το απόγευμα, με τις αναμετρήσεις Ιωνικός ΝΦ- Αρης και Ηλυσιακός- Ηράκλειο, συνεχίζεται στις 7 με τους αγώνες Ολυμπιακός- Περιστέρι και Μαρούσι- Απόλλων Π. και κλείνει στις 9 με το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ.

    Αύριο, στις 4:30 το μεσημέρι, διασταυρώνουν τα ξίφη τους Μακεδονικός και Παναθηναϊκός, ενώ στις 7:45 το απόγευμα θα αναμετρηθούν η ΑΕΚ με τον Πανιώνιο.

    [20] ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΑΡΙΝΓΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2004 (16:07 UTC+2)

    Γάντια φόρεσαν οι διεθνείς μας και έδωσαν αγώνες σπάρινγκ με τους Ρουμάνους, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας για κοινή προετοιμασία με την ελληνική ομάδα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει τον επόμενο μήνα (18/02-01/03) στην Κροατία.

    Συγκεκριμένα, δέκα πυγμάχοι μας, που προπονούνται στον Άγιο Κοσμά, υπό τις οδηγίες των Πίο Εφραΐν Μαρτίνεθ Σίλβα, Πανταζή Μαρκάκη και Βλαδίμηρου Ουρκουντίνοφ, φόρεσαν γάντια και έδωσαν αγώνες με τους Ρουμάνους, ενώ έξι ακόμα Έλληνες, έπαιξαν μεταξύ τους. Οι Ομοσπονδιακοί προπονητές χαρακτήρισαν χρήσιμο αυτό το πρώτο σπάρινγκ μεταξύ των δύο χωρών, καθώς στην αποστολή της Ρουμανίας, βρίσκονται πρωταθλητές Ευρώπης και Ολυμπιονίκες, γεγονός που βοηθάει τα ?δικά μας παιδιά να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο αντιμετωπίζοντας τέτοιους αθλητές.

    Στο σπάρινγκ πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι Θοδωρής Κοντοζίδης, Οδυσσέας Σαρίδης, Μάριος Καπερώνης, Ορέστης Σαρίδης, Γκεβόργκ Γκαλστιάν, Θοδωρής Κοττάκος, Γιώργος Γαζής, Ηλίας Παυλίδης, Εδουάρδος Κεσσιάν, Θανάσης Σταυρούδης, Πουλίκος Τσαγκράκος, Νίκος Οικονομόπουλος, Βαρλάμ Χαρτσιλάβα, Παναγιώτης Καρανικολής και Χαρίλαος Κοντογιώργης. Απουσίαζαν ο Αντώνης Γιαννούλας (δεν πήγε στην προπόνηση) και ο Σπύρος Κλαδούχας, που προετοιμάζεται στην Κούβα και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι κοινές προπονήσεις των δύο ομάδων θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, η αποστολή της Ρουμανίας, μαζί με 12μελη ελληνική ομάδα, θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία για να συνεχίσουν εκεί την προετοιμασία τους μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, οι Έλληνες πρωταθλητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στις 17 του μήνα, δέκα από αυτούς (η πολυπληθέστερη αποστολή σε Ευρωπαϊκό), θα αναχωρήσουν για την Κροατία, όπου θα γίνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που παράλληλα αποτελεί και προ-ολυμπιακό τουρνουά.

    Αναλυτικά τα ζευγάρια:

    51 κιλά: Θοδωρής Κοντοζίδης - Μποεντάν Ντομπρέσκου (2ος στο Ευρωπαϊκό)

    57 κιλά: Οδυσσέας Σαρίδης - Βιορέλ Σιμιόν (2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στους εφήβους, 3ος στο Ευρωπαϊκό)

    60 κιλά: Μάριος Καπερώνης - Αλεξάντερ Αντριάν (2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης στους εφήβους)

    64 κιλά: Ορέστης Σαρίδης - Γκέτε Ιονούκ (πρωταθλητής Ευρώπης στους εφήβους)

    64 κιλά: Γκεβόργκ Γκαλστιάν - Φλοριάν Αβραμέσκου

    69 κιλά: Θοδωρής Κοττάκος - Βιορέλ Σιμιόν (3ος στους Ολυμπιακούς, 1ος στο Ευρωπαϊκό)

    75 κιλά: Γιώργος Γαζής - Μάριαν Σιμιόν (2ος στους Ολυμπιακούς)

    81 κιλά: Ηλίας Παυλίδης - Κονσταντίν Βαλντενάου (πρωταθλητής Ρουμανίας)

    91 κιλά: Εδουάρδος Κεσσιάν - Αντρέι Στάνκα (πρωταθλητής Ρουμανίας)

    +91 κιλά: Θανάσης Σταυρούδης - Τζορτζ Γκαβρίλα (2ος στο Ευρωπαϊκό εφήβων)

    Επίσης έπαιξαν και οι:

    69 κιλά: Πουλίκος Τσαγκράκος - Νίκος Οικονομόπουλος

    69 κιλά: Βαρλάμ Χαρτσιλάβα - Παναγιώτης Καρανικολής

    91 κιλά: Χαρίλαος Κοντογιώργης - Κώστας Φίλιππος (Κύπριος)

    [21] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

    Τελ Αβιβ, 24 Ιανουαρίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Την Τρίτη πιθανόν θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολάχ, δήλωσε στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ο Ζβι Ρις συνήγορος δύο λιβανέζων αιχμαλώτων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος είπε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 λιβανέζους, παλαιστίνιους και άλλους άραβες αιχμαλώτους και η Χεζμπολάζ θα αφήσει ελεύθερο έναν Ισραηλινό και θα παραδώσει τα λείψανα τριών ισραηλινών στρατιωτών.

    [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ-ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Βαγδάτη, 24 Ιανουαρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής εγκατάστασης στην πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως δύο από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό στρατιωτικό νοσοκομείο και πρόσθεσε πως αρκετοί Ιρακινοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [23] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Ρώμη, 24 Ιανουαρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι γιόρτασε σήμερα στη Ρώμη τα 10 χρόνια από την είσοδο στην πολιτική του ιδίου και του κόμματός του Φόρτσα Ιτάλια, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως επιζητεί να προσεταιρισθεί και να χρησιμοποιήσει την ιταλική δικαιοσύνη για να τον απομακρύνει από την εξουσία.

    Σε ομιλία του, ενώπιον 5,000 οπαδών του κόμματός του σε προάστιο της Ρώμης, ο Μπερλουσκόνι καταφέρθηκε κατά του Κομμουνισμού, από τον οποίο έσωσε η Φόρτσα Ιτάλια τη χώρα, καθώς επίσης και κατά των δικαστών, οι οποίοι αποτελούν έναν συχνό κι αγαπημένο του στόχο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η αριστερή αντιπολίτευση ''δεν έχει αποποιηθεί τα πάθη της, τα οποία βρίσκονται εγγεγραμμένα στο DNA της και που συνίστανται στο να χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για να ισοπεδώσει τους αντιπάλους της: μία νοσηρή στάση που ανήκει στον γενετικό κώδικά της'', τόνισε.

    [24] ΕΝΑΣ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 24 Ιανουαρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Ένα ιρακινός αστυφύλακας έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας τραυματίσθηκε σε επίθεση που δέχθηκαν ενώ περιπολούσαν σήμερα στη Μουσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος της αστυνομίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών που κυκλοφρούσαν σε όχημα της αστυνομίας στο προάστειο Ουάχντα", τόνισε η ίδια πηγή. "Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά. Ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του κι άλλος ένας τραυματίσθηκε".

    [25] ΕΞΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

    Λονδίνο, 24 Ιανουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Πέντε παιδιά και ένας ενήλικας είναι ο απολογισμός των θανάτων που προκάλεσε η αποκαλούμενη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ιός εκδηλώθηκε πρώτα σε κοτόπουλα στην Ταϊλάνδη και πιστεύεται ότι έχει περάσει και στην ανθρώπινη αλυσίδα.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την δημόσια υγεία.

    Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Νότιος Κορέα είναι οι νέες προσθήκες στον μακροσκελή κατάλογο των χωρών που έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη, την μεγαλύτερη εξαγωγέα πουλερικών στην Ασία.

    Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία προχώρησαν στην πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών από την Ν.Ανατολική Ασία.

    Ανθεκτικός ιός

    Ο ιός της γρίπης που προέρχεται από τα πουλερικά εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1997.

    Οι επιδημιολόγοι είχαν, τότε, προειδοποιήσει ότι τυχόν μετάλλαξή του θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, λόγω της ανθεκτικότητας και της αυξημένης θνησιμότητας του συγκεκριμένου ιού.

    Οι αρχές της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσαν ότι δύο αγόρια νοσηλεύονται με τα συμπτώματα του ιού.

    Επισημαίνουν, δε, ότι άτομα που ήρθαν σε επαφή με πουλερικά και έχουν πυρετό ή συμπτώματα βρογχίτιδας πρέπει επειγόντως να επισκεφθούν το γιατρό.

    Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν από την ασθένεια των πουλερικών είχαν άμεση επαφή με τα πτηνά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 January 2004 - 19:14:51 UTC