Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ "10'
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [05] ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ 25 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [07] ΣΧΟΛΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ- ΣΗΜΕΙΑ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ
  • [11] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ
  • [12] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΟΙ ΗΠΑ
  • [13] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [17] Η ΑΕΚ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 4-0 ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [18] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ (1-1) Ο ΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [19] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 70-66 ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [20] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ
  • [21] ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ Η "ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ"
  • [22] ΙΣΡΑΗΛ: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΑ
  • [23] ΙΡΑΝ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ
  • [24] Η ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  • [25] Ο ΜΠΛΕΡ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ.
  • [27] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ
  • [28] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΧΕΛΜΟΥΤ ΝΙΟΥΤΟΝ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (13:31 UTC+2)

    Δυστυχές γεγονός και δείγμα των προβλημάτων που έχουν οι θεσμοί μας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, την υπόθεση με τους δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συνυπέγραψαν την επίμαχη τροπολογία για την επέκταση του «Πόρτο Καρράς».

    Αφού επισήμανε ότι το «δυστυχές αυτό γεγονός» είναι ένα δείγμα των προβλημάτων των θεσμών, αλλά και των αλλαγών και ανατροπών που πρέπει να γίνουν, αλλά και ένα δείγμα της νέας αξιοπιστίας που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας ηθικής στην πολιτική.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει κανένα γεγονός να σκιάσει τη δημόσια ζωή, προωθώντας τομές στους θεσμούς και στη λειτουργία του κράτους, που θα έχουν επίκεντρο μια ριζική αποκέντρωση στην περιφέρεια.

    Εκανε, μάλιστα, λόγο για ένα «νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης» με αυτό το νέο ξεκίνημα, που θα αφορά σε μια διαφορετική σχέση κράτους- πολίτη, έξω από γραφειοκρατίες, ταλαιπωρίες και διαφθορά, αλλά και για έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, με μια λειτουργία του κοινοβουλίου, που θα διασφαλίζει το ρόλο του βουλευτή, να είναι και υπεύθυνος αλλά και να προστατεύεται ώστε να μην είναι ευάλωτος στο οποιοδήποτε συμφέρον, και με τη δημιουργία μιας δημοκρατικής συμμετοχικής κοινωνίας, όπου θα ακούγεται η φωνή του πολίτη.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στην Πρέβεζα:

    «Καλημέρα Πρέβεζα!

    Σήμερα η Πρέβεζα στέλνει το χαμόγελό της σε όλη την Ελλάδα. Χαμογελά μ' ένα νέο αίσθημα ελπίδας και οράματος. Η Πρέβεζα χαμογελά στο μέλλον. Χαμογελά στο μέλλον, διότι γνωρίζει το μεγάλο έργο, τις σημαντικές υποδομές, τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή και η χώρα.

    Είναι η Πρέβεζα που έχει σημαντική υποδομή, που έχει δημιουργηθεί από τις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Είναι η Πρέβεζα της ζεύξης με το ’κτιο, είναι η Πρέβεζα με το τεράστιο πλούτο του Αμβρακικού, είναι η Πρέβεζα με τη σημαντική, πολιτιστική παράδοση και τη Νικόπολη. Είναι η Πρέβεζα με τη δυνατότητα ποιοτικού τουρισμού, είναι η όμορφη Πρέβεζα της θάλασσας και των ακτών της. Είναι η Πρέβεζα που γνωρίζει ότι μπορεί να ελπίζει για το μέλλον.

    Φίλες και φίλοι,

    Αυτή όμως η ελπίδα που είναι στην έκφρασή σας, στα πρόσωπά σας, στα μάτια σας δεν είναι μόνο η ελπίδα για την ανάπτυξη της περιοχής, μια ανάπτυξη την οποία εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε και σαν Κυβέρνηση από τις 8 του Μάρτη, σαν νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η ελπίδα που βλέπουμε στο πρόσωπό σας, ενός νέου ξεκινήματος της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

    Είναι μια νέα αρχή, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για να δώσουμε λόγο στον πολίτη, να δώσουμε λόγο στον αγρότη, στον επαγγελματία, στον επιχειρηματία, στη γυναίκα, στη νεολαία που είναι κοντά μας κι αυτή μπροστάρης.

    Είναι η ελπίδα την οποία εμείς θα διασφαλίσουμε ξεκινώντας αυτό το νέο εγχείρημα, αυτή τη νέα προσπάθεια. Είναι η ελπίδα που ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης με τη δική του κίνηση είπε «Να ανανεώσουμε το ΠΑΣΟΚ, να ανανεώσουμε την κοινωνία μας, να ανανεώσουμε τους θεσμούς μας.»

    Το προχθεσινό γεγονός, το δυστυχές αυτό γεγονός που είδαμε στη Βουλή από κάποιους συναδέλφους, είναι απλώς ένα δείγμα των προβλημάτων που έχουν οι θεσμοί μας. Είναι ένα δείγμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Είναι ένα δείγμα των ανατροπών που πρέπει να γίνουν. Είναι ένα δείγμα της νέας αξιοπιστίας και της νέας ηθικής που εμείς, στο Κίνημά μας θέλουμε να φέρουμε την ανάγκη αυτής της νέας ηθικής στην πολιτική.

    Διότι αυτή η δημοκρατική παράταξη έχει προσφέρει τα μέγιστα. Βλέπω εδώ τις γενιές της Αντίστασης και του 114, βλέπω εδώ τις γενιές του Ανένδοτου Αγώνα, βλέπω εδώ τις γενιές που πάλεψαν να εδραιωθεί η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα και τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές αυτή τη χώρα, ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη με τη δική της περήφανη φωνή.

    Αλλά παράλληλα υπάρχουν απαιτήσεις της νέας εποχής. Τα Κόμματα όπως λειτουργούν σήμερα έχουν ξεπεραστεί από τους καιρούς. Τα Κόμματα όπως λειτουργούν σήμερα δεν έχουν την ίδια συμμετοχή, αντανακλαστικά, δεν έχουν ουσιαστική προσφορά όπως θα έπρεπε και ειδικά όπως θα έπρεπε να έχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

    Γι' αυτό ερχόμαστε να πούμε: είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας, είμαστε περήφανοι για το έργο μας, είμαστε περήφανοι που λεγόμαστε ΠΑΣΟΚ. Είμαστε περήφανοι για το σήμα μας και τη σημαία μας και παράλληλα όμως είμαστε περήφανοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, ν' ανανεωθούμε, ν' αλλάξουμε, να προχωρήσουμε σε νέους θεσμούς.

    Γι' αυτό, αυτό το νέο ξεκίνημα είναι και ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που μιλά για μια διαφορετική σχέση κράτους πολίτη. Να ξεπεράσουμε γραφειοκρατίες, να ξεπεράσουμε ταλαιπωρίες, να ξεπεράσουμε τη διαφθορά όπου κι αν υπάρχει. Να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχει σήμερα ο πολίτης μπροστά στο νέο κόσμο που ανοίγεται, στις νέες απαιτήσεις του κόσμου, στις νέες απαιτήσεις στο διεθνές επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Αυτό σημαίνει ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης. Σημαίνει ένα νέο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου που θα διασφαλίζει το ρόλο του βουλευτή, να είναι και υπεύθυνος αλλά και να προστατεύεται ώστε να μην είναι ευάλωτος στο οποιοδήποτε συμφέρον. Επίσης σημαίνει να δώσουμε λόγο στην τοπική κοινωνία, να δώσουμε λόγο στην περιφέρεια, να δώσουμε λόγο στον πολίτη. Σημαίνει να ανοίξουμε σε μια ανοιχτή κοινωνία συμμετοχής, σε μια δημοκρατική συμμετοχική κοινωνία. Μια κοινωνία, όπου θα ακούγεται η φωνή του πολίτη, όπου θα ελέγχει ο πολίτης, όπου η διαφάνεια θα υπάρχει.

    Σημαίνει ότι όχι μόνο, φίλες και φίλοι, θα τολμούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα να μην επιτρέπουμε κανένα γεγονός να σκιάσει τη δημόσια ζωή, σημαίνει ότι θα κάνουμε τομές στους θεσμούς, θα κάνουμε τομές στη λειτουργία αυτού του κράτους και αυτές οι τομές θα έχουν επίκεντρο μια ριζική αποκέντρωση στην περιφέρεια.

    Διότι εμείς πιστεύουμε ακριβώς στις δυνάμεις του ελληνικού λαού, στις τοπικές δυνάμεις, στις δυνάμεις του επαγγελματία, του επιχειρηματία, του νέου, της γυναίκες, του νέου αγρότη που προσπαθεί κι αυτός ν' ανοίξει νέους δρόμους σε μια παγκόσμια οικονομία και μπορεί ν' ανοίξει νέους δρόμους και μπορούμε ν' ανοίξουμε νέους δρόμους.

    Φίλες και φίλοι,

    Είμαι εδώ στην Πρέβεζα για να μεταφέρω το μήνυμα μιας υπόσχεσης, αλλά και της βούλησης αλλά και της ελπίδας. Είναι η υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό αυτή η παράταξη να φέρει την ανανέωση κι ένα νέο μέλλον για τη χώρα. Είναι η βούληση να κάνουμε τις αλλαγές, τις ανατροπές, την ανανέωση αυτού του μεγάλου Κινήματος για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μεγάλη δημοκρατική, νέα κοινωνική πλειοψηφία, μια δύναμη αλλαγών και ανανέωσης. Είναι η ελπίδα που φέρνει όλους σας εδώ κοντά μας.

    Είμαστε το ΠΑΣΟΚ, αλλά είμαστε και πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Εδώ κοντά μας είναι φίλοι, είναι πολίτες που μπορεί να μην έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, που σήμερα σκέφτονται να έρθουν κοντά μας. Τους θέλουμε κοντά μας, τους θέλουμε σε αυτό τον αγώνα που έχουμε να κάνουμε, ένα μεγάλο αγώνα γι' αυτή τη νέα εποχή.

    Πάμε σε μια νέα εποχή παγκόσμια όπου ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν ανταγωνίζεται τον Έλληνα επιχειρηματία, αλλά ανταγωνίζεται σ' ένα κόσμο ολόκληρο, όπου ο Έλληνας αγρότης δεν ανταγωνίζεται το διπλανό του αγρότη, αλλά το προϊόν του ανταγωνίζεται στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή, όπου ο νέος επαγγελματίας και ο πτυχιούχος όταν βγουν στην αγορά εργασίας δεν είναι η αγορά εργασίας η τοπική, είναι η αγορά εργασίας της Ευρώπης, είναι η παγκόσμια αγορά εργασίας και ανταγωνίζεται όλα τα παιδιά του κόσμου.

    Σε αυτό το νέο κόσμο εμείς χρειαζόμαστε ένα κράτος - επιτελείο, ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη, ένα κράτος που δεν θα ταλαιπωρεί, αλλά θα απελευθερώνει τις δυνάμεις, θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες, θα στηρίζει τις ιδέες, θα στηρίζει τη φαντασία του πολίτη, θα στηρίζει τις δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας.

    Έχουμε κάνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν σημαντικές τομές. Ερχόμαστε εδώ να σας καλέσουμε εδώ στην Πρέβεζα να είσαστε μαζί σε αυτή την πορεία ανανέωσης του Κινήματος μας, του κρατικού μηχανισμού, της μεγάλης αποκέντρωσης, αποκέντρωσης που θα φέρει πόρους, δυνατότητες, πρωτοβουλίες στην τοπική κοινωνία που θ' αλλάξει για μια ακόμη φορά την εικόνα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που είναι περήφανη, μιας Ελλάδας που έχει πάει ψηλά, μιας Ελλάδας που έχει όνομα σε όλο τον κόσμο, μιας Ελλάδας που έχει τις υποδομές στα γερά πόδια των έργων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, για ν' ανοίξουμε φτερά σε αυτή τη νέα εποχή.

    Πρώτο μας βήμα σε αυτή την τομή είναι η ίδια η τομή στο δικό μας το Κίνημα. Πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας μας ένα Κόμμα, ένα Κόμμα μάλιστα κυβερνητικό ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους τους πολίτες και τους λέει: «Ελάτε, εσείς έχετε δικαίωμα, εσείς μπορείτε να μιλήσετε, εσείς μπορείτε να αποφασίσετε, εσείς μπορείτε να συμμετάσχετε, εσείς θα διαμορφώσετε το μέλλον αυτού του Κινήματος, εσείς ανοιχτά, με αγκαλιά με όλους θα διαμορφώσετε το νέο αύριο».

    Η αλλαγή του Καταστατικού μας ως Κινήματος, που θα κάνουμε στο επόμενο Συνέδριό μας σε λίγες μέρες δίνει σε όλους εσάς το δικαίωμα για την άμεση συμμετοχή στην εκλογή του Προέδρου, άμεση συμμετοχή στην εκλογή όλων των οργάνων του Κινήματος, άμεση συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα, ή σε δημοψηφίσματα που θα κάνει το ίδιο το Κίνημα για να ακούσει την κοινωνία, ν' ακούσει τις απόψεις, ν' ακούσει τις δικές σας προτεραιότητες και προτιμήσεις.

    Είναι όχι απλώς μια εκλογή Προέδρου στην οποία καλούμε να έρθετε και να συμμετάσχετε όλοι σας, μέλη, φίλοι, οι γειτονιές, τα χωριά, είναι η βούληση την οποία θέλουμε να δείξουμε, είναι η δύναμη την οποία θέλουμε να δείξουμε, είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε η δική μας δύναμη, είναι δική σας δύναμη σε αυτό το ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό Κόμμα. Μια δύναμη συμμετοχής, μια δύναμη αλλαγών, μια δύναμη ανανέωσης.

    Γι' αυτό σας καλώ όλους να έρθετε αυτή την ημέρα όπου θ' ανοίξουμε τις κάλπες για όλους σας να συμμετάσχετε. Διότι η δύναμη που εσείς θα δείξετε δεν θα είναι απλώς δύναμη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δύναμη, ώστε να μπορεί ο νέος Πρόεδρος να πάρει αποφάσεις τολμηρές, θαρραλέες, σημαντικές και για το Κόμμα και για το Κίνημα, αλλά και για τη νέα Κυβέρνηση μετά τις 8 Μαρτίου.

    Θα είναι η συμμετοχή σας κι ένα νέο συμβόλαιο που δίνει δύναμη σε εσάς, που δίνει σε εσάς το δικαίωμα να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές λογικές, να ξεπεράσουμε κατεστημένα, να ξεπεράσουμε συμφέροντα που μπορούν να μπλοκάρουν την κίνηση προς τα μπρος, που μπορούν να μπλοκάρουν την απελευθέρωση των πιο υγιών, των πιο αναγκαίων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και να διαμορφώσουμε αυτό το ρεύμα, αυτό το ποτάμι, αυτό το χείμαρρο που δεν θα το σταματήσει κανείς στις 8 Μαρτίου, για μια νικηφόρα πορεία της Ελλάδας.

    Φίλες και φίλοι, με μια τέτοια δύναμη αλλαγών θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την τοπική κοινωνία όπου η τοπική κοινωνία μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια θα μπορεί να προσφέρει πια ουσιαστικές υπηρεσίες και αποκεντρωμένες, όπου ο έλεγχος της υγείας, ο έλεγχος της παιδείας, ο έλεγχος της πρόνοιας, η στοργή που χρειάζεται ο αδύναμος, η περίθαλψη που χρειάζεται η τρίτη ηλικία, η συμπαράσταση που χρειάζεται η γυναίκα που μεγαλώνει παιδί, η συμπαράσταση που χρειάζεται η νέα μητέρα που εργάζεται, η συμπαράσταση που χρειάζεται ο νέος στη δουλειά του, στο σχολειό του, στο πανεπιστήμιό του θα είναι θέματα που θα λύνονται, θα ενδυναμώνονται, θα στηρίζονται τοπικά, με δικές σας αποφάσεις με δικό σας ρόλο, με δική σας αποφασιστική συμμετοχή, ξεπερνώντας γραφειοκρατίες, ξεπερνώντας συγκεντρωτισμούς.

    Εδώ, στην Πρέβεζα υποσχόμαστε σημαντικές τομές σε αυτή την πορεία. Υποσχόμαστε μια κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, συμμετοχική. Υποσχόμαστε τον πολίτη ισχυρό, μπροστάρη. Υποσχόμαστε την κοινωνία της αλληλεγγύης.

    Δεν θα μπορούσαμε αυτές τις υποσχέσεις να τις κάνουμε σήμερα, εάν το δικό μας Κίνημα δεν είχε κάνει τόσα και τόσα, για να βάλει τις απαραίτητες βάσεις. Βάσεις, σημαντικές με υποδομές, με σχολεία, με νοσοκομεία, με σημαντική μέχρι σήμερα αποκέντρωση αλλά χρειάζεται και περισσότερη. Είμαστε μέσα στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης με μια οικονομία σταθερή, με προοπτικές να είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στην αναπτυξιακή μας πορεία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από 4% του ΑΕΠ. Είμαστε η χώρα που βρίσκεται με σταθερό νόμισμα και σημαντικές επενδύσεις.

    Όλα αυτά είναι έργο αυτού του Κινήματος που η Νέα Δημοκρατία θέλει να μηδενίσει, θέλει να μιλήσει για το μαύρο άσπρο, θέλει να μιλήσει για την καταστροφή.

    Είμαστε όλοι μας περήφανοι ως Έλληνες γι' αυτό το σημαντικό έργο, γι' αυτό που η Ελλάδα έχει καταφέρει. Αλλά σήμερα καλούμε φίλες και φίλοι όλους σας σε μια συμμετοχή, για να μπορέσουμε να κάνουμε και το νέο άλμα, το νέο βήμα, την νέα ανατροπή, την ανανέωση.

    Και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί υπάρχει απέναντί μου αυτή η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη γι' αυτό το νέο εγχείρημα, γι' αυτό το νέο ξεκίνημα, όπου η πολιτική και πάλι μπήκε στην γειτονιά, στο καφενείο, όπου η νεολαία ήρθε για να μιλήσει και αυτή, να εκφράσει τις απόψεις της, να συμμετάσχει δυναμικά και αυτή.

    Αυτό σημαίνει φίλες και φίλοι, ότι υπάρχει φαντασία, ότι υπάρχει δημιουργικότητα, ότι υπάρχει όραμα και ελπίδα. Και εμείς φίλες και φίλοι και εγώ προσωπικά, θα τιμήσω αυτές τις προσδοκίες, με όλες μου τις δυνάμεις. Να ξέρετε, θα παλέψω δυνατά για να τιμήσω αυτές τις προσδοκίες.

    Θα κερδίσουμε στις 7 Μάρτη και μετά όμως σας θέλω κοντά, σας θέλω συμμέτοχους, σας θέλω κοντά και ξέρω ότι θα ήσαστε κοντά σ' αυτή τη νέα πορεία την οποία χαράζουμε με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική Παράταξη.

    Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη μεγάλη συμπαράσταση. Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη μεγάλη αγάπη. Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη μεγάλη εμπιστοσύνη. Δημιουργούμε το νέο Κόμμα εμπιστοσύνης και συμμετοχής. Γεια σας, στην Πρέβεζα που χαμογελάει. Γεια σας, στην Πρέβεζα που ελπίζει. Γεια σας, στην Πρέβεζα που οραματίζεται και που χαιρετάει όλη την Ελλάδα αυτή την ηλιόλουστη μέρα, που περπατάμε όλοι μας, όλοι μας έχουμε την πορεία μας προς τον ήλιο. Ο καθένας μας έχει τη δική του πορεία προς τον ήλιο.

    Φίλες και φίλοι, γεια σας και ευχαριστώ. Σας καλώ όλους και πριν από το ΠΑΣΟΚ, ελάτε μαζί, ελάτε σ' αυτό τον αγώνα, ελάτε σ' αυτή την ωραία πορεία, σε μια νικηφόρα πορεία για μας για την Ελλάδα.

    Γεια σας και με την νίκη».

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΧΤΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Η προσβολή του Κοινοβουλίου πήρε τεράστιες διαστάσεις στην περίπτωση της πολύκροτης τροπολογίας Πάχτα, τόνισε από την Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου περιοδεύει συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με τη διαγραφή δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις λίστες του κόμματος, λόγω της επίμαχης τροπολογίας για την επέκταση του «Πόρτο Καρράς», ο κ. Καραμανλής έστρεψε τα πυρά του προς το κυβερνών κόμμα κάνοντας λόγο για μια νέα έκρηξη φαινομένων διαφθοράς και υποκρισίας στο «Σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και για μια προσπάθεια εκποίησης δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες, «μια βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών, που κρύβουν προεκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, που κρύβουν εξαρτήσεις και διαπλοκές».

    Με αφορμή την τροπολογία Πάχτα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μια σειρά από άλλες σκανδαλώδεις, όπως υποστήριξε, τροπολογίες που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή που αφορά στην Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα, αλλά και αυτή που αφορά στην Κεφαλαιαγορά.

    Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, που προσφέρουν θέαμα, αλλά τελειώνουν στον αέρα», τον τελευταίο καιρό, στο κυβερνών κόμμα, και για αδιέξοδο λαϊκισμό, με μικροπολιτικές πρακτικές, που δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας.

    Αναφερόμενος στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία- εφόσον ανέλθει στην εξουσία- ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για την ανάγκη μιας επιθετικής αγροτικής πολιτικής, στήριξης των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, επένδυσης στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο Κεφάλαιο, τη νέα γενιά και τις νέες τεχνολογίες, σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας- αναφέρθηκε ειδικότερα στο τρίπτυχο «εκπαίδευση- ανάπτυξη- απασχόληση»- επιτάχυνσης της ανάπτυξης, με ρυθμούς πάνω από 5%, αλλά και αντιμετώπιση της ανεργίας με νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις και νέες αγορές.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Καραμανλή στην Ιεράπετρα:

    «Φίλες και φίλοι,

    Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Θέλω να σας πω ότι η σχέση αυτή, η σχέση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είναι βασικό στοιχείο στη Νέα Διακυβέρνηση, που εγκαινιάζουμε, όλοι μαζί, στις 7 του Μάρτη. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία θα τιμήσει την εμπιστοσύνη σας, με πράξεις και έργα ευθύνης.

    Φίλες και φίλοι,

    Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου, που βρίσκομαι στον τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Μητσοτάκης, είναι εδώ μαζί μας και είναι στην πρώτη γραμμή της πορείας μας, για μια νέα διακυβέρνηση.

    Φίλες και φίλοι,

    Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια νέα έκρηξη φαινομένων διαφθοράς και υποκρισίας στο ''Σύστημα ΠΑΣΟΚ''.

    - Παρακολουθούμε, εδώ και καιρό, μια προσπάθεια εκποίησης δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες.

    - Παρακολουθούμε μια βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών, που κρύβουν προεκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, που κρύβουν εξαρτήσεις και διαπλοκές.

    Η προσβολή του Κοινοβουλίου, που επιχειρείται από το '' Σύστημα ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πρόκληση στους πολίτες πήραν τεράστιες διαστάσεις στην περίπτωση της πολύκροτης τροπολογίας Πάχτα. Από τις αρχές του Δεκέμβρη (όταν έγινε η πρώτη απόπειρα για την ψήφισή της) καταστήσαμε σαφές ότι ''η Νέα Δημοκρατία ούτε συμφωνεί, ούτε πρόκειται να συμφωνήσει με την τροπολογία αυτή''. Παρόλ' αυτά, ξαναέφεραν, παραμονές εκλογών, την ίδια τροπολογία. Τα γεγονότα τα ξέρετε. Ύστερα από δική μας παρέμβαση στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα φέρει άλλη τροπολογία, για να καταργήσει εκείνη που είχε ήδη ψηφιστεί. Τότε (και μόνον τότε) ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έντρομος μπροστά στις εξελίξεις που φαίνονταν στον ορίζοντα, αναγκάστηκε να μιλήσει. Αναγκάστηκε να συρθεί από την παρέμβασή μας.

    Όμως! Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Τα ερωτήματα είναι και νέα είναι και παλιά. Τα ερωτήματα είναι καυτά:

    - Γιατί η παρέμβαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε με τόση καθυστέρηση;

    - Γιατί, πριν από τρεις ημέρες, η Κυβέρνηση προσπάθησε (με άλλη τροπολογία) να παραδώσει σε ιδιώτες την εποπτεία για τους ελέγχους στα καζίνο, γεγονός που αποτράπηκε χάρη στη δική μας παρέμβαση;

    - Γιατί, λίγες ημέρες πρωτύτερα, η Κυβέρνηση προσπάθησε (με άλλη τροπολογία) να διαγράψει τις ευθύνες εκείνων που συμπράξαν στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου; Εκείνων που ασκούσαν παράνομες παρεμβάσεις στη Σοφοκλέους, από το καλοκαίρι του ΄99 ως τις εκλογές του 2000; Εκείνων που ήξεραν και έπαιζαν με σημαδεμένα χαρτιά σε βάρος ενάμισυ εκατομμυρίου επενδυτών;

    - Τι συνδέει την Κυβέρνηση με όλους αυτούς;

    - Τι την φοβίζει;

    - Γιατί τους προστατεύει;

    - Γιατί λίγες ημέρες πρωτύτερα, ψηφίστηκε, η σκανδαλώδης ρύθμιση για τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα;

    - Γιατί, στο ίδιο αυτό διάστημα, ψηφίστηκε (με ευθύνη και του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ), νομοθετική ρύθμιση για την εκποίηση της Γενικής Τράπεζας, με τρόπο που πλήττει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;

    - Γιατί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε τίποτε για τις αδιαφανείς διαδικασίες στα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις υπερβάσεις στο κόστος των δημοσίων έργων, για τις παράνομες διαδικασίες στην ανάθεση έργων και προμηθειών του Δημοσίου;

    - Γιατί αρνήθηκαν την πρόταση μας για κατάργηση των νόμων της διαπλοκής;

    - Υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποπέμφθηκαν;

    - Ο νέος Αρχηγός τους δεν ήξερε τίποτε;

    - Ο Πρωθυπουργός πού βρίσκεται;

    - Τι κάνει;

    - Τι λέει;

    - Ποιος κυβερνά;

    Φίλες και φίλοι,

    Είμαι εδώ, στον περήφανο αυτό Τόπο, για να μοιραστώ μαζί σας μια νέα πολιτική αντίληψη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο αύριο. Γιατί τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία, δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε γαλάζια. Είναι προβλήματα που έχουν άνθρωποι γύρω μας. Αυτή είναι η νέα αντίληψη για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Εμείς ακούμε και θα ακούμε πάντα τη φωνή της κοινωνίας. Υπολογίζουμε τους πολίτες, σεβόμαστε τους πολίτες, θέλουμε τη γνώμη σας.

    Ξέρω ότι, για πολλά χρόνια, ακούτε υποσχέσεις, που μένουν στα χαρτιά. Βιώνετε τις συνέπειες της ασυνέπειας. Στο τελευταίο διάστημα βλέπετε πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, που προσφέρουν θέαμα, αλλά τελειώνουν στον αέρα. Ακούτε το ΠΑΣΟΚ να μοιράζει και πάλι τις ίδιες ακάλυπτες επιταγές. Να επιδίδεται σε ανέξοδο λαϊκισμό, ακολουθώντας μικροπολιτικές πρακτικές, που δείχνουν έλλειψη υπευθυνότητας. Πιστεύω ότι είναι η ώρα να βάλουμε, επιτέλους, τέλος στις πρακτικές του χτες. Ν' αφήσουμε στο παρελθόν τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες του παλαιοκομματισμού. Να πούμε την αλήθεια. Γιατί δύναμή μας είναι η αλήθεια.

    Εμείς δε μηδενίζουμε, δεν απαξιώνουμε, δεν ισοπεδώνουμε τίποτε. Λέμε ευθέως ότι στα τριάντα χρόνια της Μεταπολίτευσης έγιναν βήματα και υπήρξαν θετικές εξελίξεις. Στερεώσαμε ακλόνητα τη Δημοκρατία μας. Πετύχαμε την ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Απορροφήθηκαν κοινοτικοί πόροι και έγιναν κάποια έργα.

    Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι πως όσα έγιναν είναι λίγα, πολύ μικρά μπροστά στα χρόνια που πέρασαν. Είναι πολύ λίγα μπροστά στα τεράστια ποσά που διαχειρίστηκαν οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Χάθηκαν τεράστιοι κοινοτικοί πόροι, επειδή δεν τους ζήτησε κανένας. Επιβλήθηκαν μεγάλα κοινοτικά πρόστιμα, εξαιτίας αδιαφανών διαδικασιών. Αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε 520 εκ. ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τα έργα που γίνονται κοστίζουν δύο και τρεις φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους. Χάνονται, κάθε χρόνο, περίπου 10 δισ. ευρώ (περίπου 3,5 τρισ. δρχ. τον χρόνο) εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Χάνουμε πόρους. Χάνουμε ευκαιρίες. Χάνουμε χρόνο. Με ρυθμούς ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα χάνει τον καιρό της. Με διαδικασίες ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της.

    Φίλες και φίλοι,

    Όλα αυτά τελειώνουν στις 7 του Μάρτη. Ο ιστορικός κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Είμαστε, ήδη, μπροστά σ' ένα νέο ξεκίνημα. Η κοινωνία προβάλλει σήμερα νέα αιτήματα. Αιτήματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τους παλιούς παραταξιακούς δεσμούς και τις ετικέτες του χθες.

    Είναι το αίτημα να απελευθερωθούν, επιτέλους, οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από το τέλμα και το γκρίζο, που δημιουργεί η συντήρηση του κατεστημένου.

    Είναι το αίτημα των πολιτών να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας.

    Είναι το αίτημα για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα Σύστημα Υγείας, υψηλής ποιότητας στην υπηρεσία όλων των πολιτών, όπου κι αν ζουν. Ένα αναβαθμισμένο σύστημα Παιδείας, για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για τους λίγους.

    Είναι, προπάντων, το αίτημα της κοινωνίας για μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο. Από την περίοδο της αλαζονείας, στην εποχή της σεμνότητας, της ταπεινότητας, του σεβασμού του πολίτη. Από την περίοδο της συντηρητικής διαχείρισης στην εποχή της μεταρρύθμισης. Από την περίοδο του άκρατου κομματισμού στην εποχή μιας Νέας Διακυβέρνησης, που δεν θα χωρίζει και δεν θα ξεχωρίζει τους πολίτες.

    Είναι το αίτημα για αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, μεγάλων κοινωνικών ομάδων:

    - Του αγροτικού κόσμου.

    - Των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    - Του τουρισμού.

    Στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας:

    - Τη νέα φτώχεια.

    - Την ανεργία.

    - Την ακρίβεια.

    Αυτά είναι τα θέματα πολιτικής, που αφορούν τους πολίτες. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες. Μαζί (όλες και όλοι μαζί) θα δώσουμε τις λύσεις.

    Φίλες και φίλοι,

    Στέκομαι σήμερα στο μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας: την ανεργία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα ανεργίας. Έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης, ανάμεσα στους ''15''. Όλοι ξέρουμε πια ότι η ανεργία έγινε μάστιγα για κάθε τοπική κοινωνία. Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ δείχνει ότι σε κάθε Νομό της χώρας, υπάρχει ένας Χάρτης κρυφής ανεργίας. Πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ αποδεικνύουν ότι οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για 600 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης έγιναν σχεδόν 600 χιλιάδες άνεργοι. Και αυτό είναι συγκλονιστικό. Και πώς απαντά η Κυβέρνηση;

    - Πώς απαντά η ηγεσία ΠΑΣΟΚ;

    - Με την πρόταση του Λαυρίου, που συμπυκνώνεται στην καθιέρωση ανασφάλιστης εργασίας για τους νέους;

    - Αυτό είναι το μέλλον που βλέπουν;

    - Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν;

    - Αυτό είναι το νέο που πρεσβεύουν;

    - Η οπισθοδρόμηση στις εργασιακές σχέσεις και η κατάργηση βασικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων;

    - Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος που υπόσχονται;

    - Με εργαζόμενους 4ετούς διάρκειας, που απλώς θα ανακυκλώνουν την ανεργία;

    - Με αντιγραφές εξωτερικού, που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για απολύσεις εργαζομένων;

    Η δική μας θέση συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο ''εκπαίδευση ανάπτυξη απασχόληση''. Στηρίζουμε τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας. Επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο Κεφάλαιο, τη νέα γενιά, τις νέες τεχνολογίες. Συνδέουμε την Εκπαίδευση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη, με ρυθμούς πάνω από 5%. Πιστεύουμε ότι, σε τελική ανάλυση, η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας σημαίνει νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, νέες αγορές. Αυτή είναι η αλήθεια και να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική.

    Η νέα Οικονομική Πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας μας. Εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους. Ο τουρισμός στη Χώρα μας έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες είναι πολλές.

    - Είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

    - Είναι η έλλειψη υποδομών που "μεταφράζεται" σε λιγότερες αφίξεις.

    - Είναι η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού.

    - Είναι η αδιαφορία και η ανεπάρκεια του συστήματος εξουσίας.

    Σε όλα αυτά είναι η ώρα να βάλουμε τέλος. Είναι ώρα ν' αναλάβουμε δράσεις, για να κάνουμε ελκυστικότερο το τουριστικό προϊόν μας.

    - Επανασυγκροτούμε το Υπουργείο Τουρισμού, με βασικό σκοπό τη χάραξη συγκροτημένης πολιτικής σε βάθος χρόνου.

    - Εκσυγχρονίζουμε τον ΕΟΤ.

    - Αναδιοργανώνουμε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό για την προβολή της Χώρας μας στο εξωτερικό.

    - Ειδικά για τις ανάγκες του πανέμορφου αυτού Νομού, θέλω να σας πω ότι συμφωνούμε με τις επισημάνσεις σας για το σημερινό οδικό δίκτυο, που είναι και παλαιό και επικίνδυνο.

    - Υιοθετούμε τις προτάσεις σας για την ολοκλήρωση του Βόρειου και του Νότιου Οδικού ’ξονα, αλλά και για την αναγκαιότητα κάθετων αξόνων.

    - Επανασχεδιάζουμε τον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο την άρση των εμποδίων, που απομακρύνουν τους επενδυτές.

    - Αναβαθμίζουμε τις σχολές της Κρήτης, που έχουν κατεύθυνση στην τουριστική βιομηχανία.

    - Αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τα μνημεία και τα εκκλησιαστικά προσκυνήματα του Νομού. Το Μινωικό Ανάκτορο στη Ζάκρο, το τάφο των προγόνων του Σολωμού στη Βόιλα, το αρχαίο θέατρο της Λεύκης.

    - Θέτουμε σε εφαρμογή Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Οροπέδιο, ώστε οι κάτοικοί του να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση.

    - Αξιοποιούμε τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    - Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

    Του αγροτουρισμού, του συνεδριακού, του αθλητικού, του θρησκευτικού, του χειμερινού Τουρισμού. Η Κρήτη μπορεί να έχει Τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά χρειάζεται συγκροτημένη πολιτική, για να το πετύχουμε αυτό. Και, βέβαια, θα πρέπει οριστικά να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του Αεροδρομίου και του Λιμανιού της Ιεράπετρας.

    Φίλες και Φίλοι,

    Στη Νέα Οικονομική Πολιτική, που εφαρμόζουμε από τις 8 του Μάρτη, άμεση προτεραιότητα έχει η στήριξη αυτών που υπάρχουν, αλλά και η έμπρακτη ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων (μικρών και μεσαίων) επιχειρήσεων.

    - Αντί της σημερινής άδειας για την έναρξη της λειτουργίας τους οι επιχειρήσεις αυτές θα ξεκινούν με ελάχιστες διαδικασίες και ο έλεγχος της συμμόρφωσής τους θα ολοκληρώνεται στους πρώτους δώδεκα μήνες λειτουργίας. Να απομακρύνουμε, δηλαδή τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, της κωλυσιεργίας, της χρονοτριβής, για να αναδειχθούν νέες πρωτοβουλίες.

    - Διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής τους στα κοινοτικά προγράμματα, με αναθεώρηση των σχετικών προϋποθέσεων.

    - Χρηματοδοτούμε τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας σε κάθε τοπικό Επιμελητήριο, η οποία θα αναλαμβάνει, για λογαριασμό του μικρού επιχειρηματία, τη διεκπεραίωση των συναλλαγών του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    - Θεσπίζουμε φορολογικά κίνητρα για τη ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων. Οι μικρομεσαίοι που βρίσκονται τώρα στο περιθώριο της οικονομικής ζωής μπαίνουν στο επίκεντρο της νέας πολιτικής. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά της Οικονομίας μας. Στην Ευρώπη δημιουργούν τις 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας. Με τη στήριξή τους τονώνουμε την ανάπτυξη και διευρύνουμε την απασχόληση. Είναι η ώρα οι πολίτες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Αυτή είναι η πρόκληση των καιρών. Αυτή είναι η πολιτική μας.

    Φίλες και φίλοι,

    Η Νέα Οικονομική Πολιτική αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης σ' ολόκληρη τη χώρα και έχει πραγματικά κοινωνική διάσταση. Γι' αυτό θέλω να σας πω κάποιες σκέψεις για τον αγροτικό τομέα. Προχωρούμε σε μια επιθετική αγροτική πολιτική. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις αντιλήψεις ότι ο πρωτογενής τομέας δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα. Είναι λάθος κι επικίνδυνες απόψεις αυτές. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, που μπορεί να οδηγήσει τον Ελληνα παραγωγό, τον Ελληνα αγρότη ξανά σε άνθηση. Να κατακτήσουμε πάλι τις ξένες αγορές, να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ξέρουμε ότι ο αγροτικός κόσμος, παντού στην Ελλάδα (και βεβαίως στην Κρήτη) βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.

    Τα όσα συμβαίνουν με το κρητικό λάδι, που πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές στην Ιταλία, για να επανεξαχθεί με ιταλική προέλευση, δεν μπορεί να συνεχίζονται. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τις σπασμωδικές και αυθαίρετες περικοπές επιδοτήσεων στους παραγωγούς λαδιού είναι ουσιαστικές. Η αδιαφορία που επέδειξε η Κυβέρνηση σ' ό,τι αφορά τη σταφίδα και την ψήφιση του σχετικού Κανονισμού προκαλεί σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Το γεγονός ότι τα οπωροκηπευτικά αφέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, προκαλεί αβεβαιότητα. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι προσωπικά παρών στις κοινοτικές μάχες, για τα αγροτικά προϊόντα μας. Εμείς πιστεύουμε στον Έλληνα αγρότη. Πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί μας μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα (προϊόντα ποιότητας) και στη Χώρα μας, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο του αγροτικού τομέα από την κρίση των τελευταίων ετών.

    - Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα της παραγωγής.

    - Στηρίζουμε τη σύγχρονη τυποποίηση και τη μεταποίηση, ώστε να μην καρπούνται ξένοι την προστιθέμενη αξία.

    - Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας.

    - Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη.

    - Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξή του.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε προγράμματα νέων αγροτών.

    - Ανασυγκροτούμε και στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ, με τη δέσμευση ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται μέσα σ' ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης θα καταβάλλονται έντοκα. Το κράτος να σέβεται, επιτέλους, τους πολίτες. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την έγκαιρη καταβολή των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, με τρόπο δίκαιο, χωρίς κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

    - Παράλληλα, προωθούμε τα αναγκαία, σε κάθε περιφέρεια, εγγειοβελτιωτικά έργα.

    - Την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, που θα ενισχύσουν το υδάτινο δυναμικό του Νομού και θα δώσουν νέες δυνατότητες στους παραγωγούς.

    Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Θυμίζω ότι, για το σκοπό αυτό, συγκροτούμε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών φορέων, των Επιμελητηρίων. Και το λέω αυτό, γιατί πιστεύω βαθύτατα πως το μέλλον της χώρας περνά από την απελευθέρωση των τοπικών κοινωνιών. Σε πρώτο πλάνο οι τοπικές κοινωνίες. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες. Τους θέλουμε να συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής, στην αναδιάταξη των προτεραιοτήτων μας, στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του τόπου.

    Φίλες και φίλοι,

    Ένα πανίσχυρο κοινωνικό ρεύμα που απαιτεί αλλαγές και συναινετικές μεταρρυθμίσεις, οδηγεί την Ελλάδα σε μια Νέα Εποχή. Τώρα είναι η ώρα ν' αλλάξουμε σελίδα. Να προχωρήσουμε με βάση τα πολλά που μας ενώνουν. Τα πολλά που ενώνουν τους ανθρώπους, που μπορεί να έχουν και διαφορετικές πολιτικές καταβολές. Αλλά που αισθάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε σε τομές, να χαράξουμε μαζί το αύριο της Πατρίδας μας, το αύριο το δικό μας, το αύριο των παιδιών μας. Την προσδοκία για μια Ελλάδα περήφανη. Την πίστη μας σε μια κοινωνία δίκαιη και συνεκτική. Την αισιοδοξία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για ένα νέο ανθρωπισμό. Θέλουμε μια νέα σχέση ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και συμμετοχής. Αυτά είναι τα υλικά πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το ρεαλιστικό μας όραμα για την Ελλάδα του αύριο: ειλικρίνεια στην πολιτική, συμμετοχή του πολίτη, εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική.

    Φίλες και φίλοι,

    Ξέρω ότι απευθύνομαι σε περήφανους ανθρώπους με μεγάλη καρδιά. Ζητούμε την εμπιστοσύνη σας. Ζητούμε τη θετική ψήφο σας. Ζητώ από την καθεμιά και τον καθένα σας να ανοίξετε διάλογο με κάθε γνωστό και φίλο σας. Να πείτε για το πρόγραμμά μας. Να πείτε για το ρεαλιστικό όραμά μας. Να πείτε πως όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Όλοι μαζί φέρνουμε στην Ελλάδα μια νέα και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Φέρνουμε στην Κρήτη μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Φέρνουμε μια νέα διακυβέρνηση, με αρχές και αξίες. Μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σας ευχαριστώ».

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ "10'

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δέκα βουλευτές που διαγράφηκαν από τις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος κόμματος λόγω της εμπλοκής τους στην επίμαχη τροπολογία για το «Πόρτο Καρράς» έδωσε από τη Λευκάδα ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική αναγκαιότητα» προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα πορεία του Κινήματος.

    Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κυρίων Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι «δέκα» θα έπρεπε να είχαν κληθεί σε απολογία πριν από τη διαγραφή τους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σε ανθρώπινο επίπεδο όλοι στεναχωρηθήκαμε, αλλά υπάρχει πολιτική αναγκαιότητα να σηματοδοτήσουμε τη νέα πορεία του κινήματος και τη νέα λειτουργία των θεσμών».

    Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει λίγο νωρίτερα- από την Πρέβεζα- δείγμα των προβλημάτων που έχουν οι θεσμοί μας τις εξελίξεις με την τροπολογία Πάχτα και είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αβάνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (15:20 UTC+2)

    Αποστολή: Σπ. Κουζινόπουλος

    Την ανάγκη άρσης του εμπάργκο κατά της Κούβας αλλά ταυτόχρονα και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια δυο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα, λίγες ώρες πριν από τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

    Σε υπαίθριο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη, στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου, ο Μητροπολίτης Παναμά Αθηναγόρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, ενώ έκανε σαφή αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον περιορισμό των ελευθεριών σε αρκετά κράτη της περιοχής.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Μητρόπολης Παναμά, στην οποία υπάγονται όλες οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και το Μεξικό, Κολομβία και Βενεζουέλα, σημείωσε: «οι λαοί εκ των οποίων προέρχεται το ποίμνιον της ιεράς ταύτης μητροπόλεως είναι εν πολλοίς εμπερίστατοι με πολλάς ιστορικάς περιπετείας και θλίψεις και προβλήματα κοινωνικά, πολύπλοκα και πολυδιάστατα. Λαοί με το στόμα πικρόν εκ της οδύνης του πένθους, της στερήσεως, του παραβιασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των, του περιορισμού της ελευθερίας των, και ούτω καθεξής».

    Πριν αρχίσει το γεύμα, ο διοργανωτής της εκδήλωσης, μητροπολίτης Παναμά Αθηναγόρας, έπλεξε το εγκώμιο του τέως, ο οποίος παρίστατο εκεί με τη σύζυγό του Αννα- Μαρία και τους γιους του, Παύλο και Νικόλαο, ευχαριστώντας από μικροφώνου «τον βασιλέα και τον πρέσβη για τις ενέργειες που έκαναν σχετικά με τον Ναό», ενώ κατ' επανάληψη προσφώνησε τον τέως «μεγαλειότατε».

    Στο κεντρικό τραπέζι της εκδήλωσης, δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κάθονταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο κουβανός αρχιτέκτονας, Ευσέβιος Λεάλ, που επέβλεψε το έργο κατασκευής του Ναού, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Αθενς, ο Μητροπολίτης Παναμά Αθηναγόρας, αλλά και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

    Μετά το τέλος του γεύματος, ο τέως, μιλώντας στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κούβα, και σε ερώτηση εάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ώστε να πιέσει προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στον Φιντέλ Κάστρο για να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, απάντησε ότι «η ελληνική Πολιτεία και ο Οργανισμός «ΑΘΗΝΑ 2004» δίνουν τις άδειες», ενώ τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης παρακολούθησης των Αγώνων από τον κουβανό ηγέτη, λέγοντας ότι «θα είμαστε εμείς οι Ελληνες ευτυχείς να έρθει στην Ελλάδα. Θέλουμε να είναι όλοι εκεί».

    Τέλος, σε ερώτηση αν το άνοιγμα αυτό έχει να κάνει με το εμπάργκο, ο τέως απάντησε ότι «αυτό είναι μία ερμηνεία».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για το εμπάργκο

    Την άρση του εμπάργκο ζήτησε εμμέσως και ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Ταλαγάνη με θέμα την Ολυμπιακή Εκκεχειρία. Λαμβάνοντας αφορμή από το θέμα της έκθεσης, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Δίνουμε το μήνυμα δια εκκεχειρίαν όσον αφορά την απομόνωσιν της χώρας ταύτης δια του εμπορικού αποκλεισμού. Μια χώρα η οποία ετοιμάζεται να λάβει μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών, με πολυπληθή ομάδα , δικαιούται να αναπνέει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό Ας ελπίσουμε ότι η αυτή η ευκαιρία αύτη δεν θα παρέλθει άνευ αγαθού αποτελέσματος».

    [05] ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από την κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, με έντεκα ψήφους υπέρ και έξι κατά, προέβη κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στην αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

    «Η ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Ειρηναίου από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η αναγνώριση αυτή, έστω και καθυστερημένα, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που κατεβλήθησαν από την ελληνική Κυβέρνηση για το εν λόγο θέμα που ταλάνιζε το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης.

    Το γεγονός αυτό, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να συνεχίσει απερίσπαστο και με νέες δυνάμεις τον αγώνα του για την ανάδειξη και διαφύλαξη της Ορθόδοξης, αλλά και γενικότερα της Χριστιανικής, κληρονομιάς στους ’γιους Τόπους.

    «Ο ελληνισμός και η ελληνική Πολιτεία, όπως έπραξαν μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιοταφικής Αδελφότητας» κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [06] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ 25 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Τους υποψήφιους βουλευτές της σε 25 εκλογικές περιφέρειες της χώρας ανακοίνωσε απόψε η Νέα Δημοκρατία.

    Ακολουθεί ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών:

    Α/Α ΝΟΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1. ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 3 3+1=4 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΣΑ) ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΤΣΟΥΡΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΣΕΕ

    ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ, πρ. ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

    2. ΑΡΤΑΣ 3 3+1=4 ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ,πρ.Βουλευτής

    ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

    ΣΑΚΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

    3. ΔΡΑΜΑΣ 3 3+1=4 ΔΑΪΛΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΣΑΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πρ. Βουλευτής

    ΤΖΙΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ

    4. ΕΒΡΟΥ 4 4+1=5 ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΛΥΜΠΕΡΑΚΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ,πρ.Βουλευτής

    ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    ΚΕΛΕΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    5. ΗΛΕΙΑΣ 6 6+2=8 ΑΔΡΑΚΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

    ΒΛΑΓΚΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΡΙΝΙΩ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, πρ. Βουλευτής

    ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΟΣ

    ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

    6. ΗΜΑΘΙΑΣ 4 4+1=5 ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ, ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

    ΚΟΥΤΣΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

    ΠΑΓΚΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    7. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2 1+1=2 ΜΠΕΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΟΥΡΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μ.Ε., πρ. Βουλευτής

    8. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5 5+1=6 ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΗΤΡΟΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΑ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΤΖΙΑΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    ΦΟΥΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, πρ. Βουλευτής

    9. ΚΑΒΑΛΑΣ 4 4+1=5 ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΔΑΛΑΚΟΥΔΗ ΞΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας,Αντιπρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, πρ. Βουλευτής

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

    10. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 5 5+1=6 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΣΙΟΥΦΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΞΕΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

    11. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2 2+1=3 ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΖΑΡΟΜΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΟΣ

    ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    12. ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3 3+1=4 ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΡΙΦΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    13. ΚΙΛΚΙΣ 3 3+1=4 ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, πρ. Βουλευτής

    ΤΣΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    14. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4 4+1=5 ΔΗΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ

    ΚΟΡΚΑ ΚΩΝΣΤΑ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    15. ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3 3+1=4 ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΑΤΑΛΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, πρώην ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

    ΤΖΙΝΙΕΡΗΣ ΝΙΚΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ε.α., ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    16. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5 5+1=6 ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΑΚΡΗ - ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΖΩΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, πρ. Βουλευτής

    ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΜΠΟΥΡΧΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

    ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, πρ. Βουλευτής

    17. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5 5+1=6 ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

    ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    18. ΞΑΝΘΗΣ 3 3+1=4 ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΤΣΑΛΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

    ΧΑΤΖΗΜΕΜΙΣ ΤΟΥΡΚΕΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ- ΞΑΝΘΗΣ

    19. ΠΡΕΒΕΖΗΣ 2 2+1=3 ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΓΑΛΑΝΟΣ ΗΛΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ,πρ. Πρόεδρος ΝΟΔΕ Κ.Γερμανίας

    ΤΣΑΝΤΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

    20. ΡΟΔΟΠΗΣ 3 3+1=4 ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΣΙΑΚΗΡ ΝΑΖΗΦ ΝΑΖΗΦ ΑΓΡΟΤΗΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

    21. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 5 5+1=6 ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΜΠΕΛΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, πρώην Νομάρχης,πρ. Βουλευτής

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ, πρ. Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

    ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    22. ΦΛΩΡΙΝΗΣ 2 2+1=3 ΚΟΡΤΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΑΡΟΖΗ ΟΛΓΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ε.α.

    23. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3 3+1=4 ΠΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

    ΝΟΤΑΡΙΔΟΥ-ΗΣΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    24. ΧΑΝΙΩΝ 4 4+1=5 ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    ΚΕΛΑΪΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ε.Α.

    ΛΑΜΠΟΥΣΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

    ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    25. ΧΙΟΥ 2 2+1=3 ΒΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    ΠΙΤΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗΣ

    Α/Α ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    1. ΝΟΜΟΙ: 25

    2. ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ: 88

    3. ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ:113 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ :41

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: 72

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: 35 (από 72) 48,6% ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    4. ΗΛΙΚΙΑ: Μέσος Όρος Ηλικίας: 48

    Α/Α ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

    1. ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: 16

    2. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ: 7

    3. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ: 4

    4. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ: 2

    5. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: 15

    6. ΙΑΤΡΟΙ: 14

    7. πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 11

    8. ΑΓΡΟΤΕΣ: 1

    9. ΦΥΣΙΚΟΣ: 1

    10. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: 5

    11. ΓΕΩΛΟΓΟΣ: 1

    12. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: 1

    13. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: 3

    14. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: 2

    15. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: 1

    16. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ: 1

    17. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: 3

    18. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ: 2

    19. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ: 4

    20. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: 1

    21. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: 2

    22. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ: 1

    23. ΒΙΟΛΟΓΟΣ: 1

    24. ΓΕΩΠΟΝΟΣ: 1

    25. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: 2

    26. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:2

    [07] ΣΧΟΛΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ- ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    «Καμία μεταρρύθμιση και καμία αναδιοργάνωση δεν μπορεί να επιτύχει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν έχει ως επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, στρατιωτικό και πολιτικό, πάνω στο οποίο βασίζεται το οικοδόμημα άμυνας και ασφάλειας της χώρας». Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο για το περιεχόμενο και τους στόχους της μεταρρύθμισης στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε ό,τι αφορά στους ανυπότακτους, το μόνιμο προσωπικό, τους ΕΠΟΠ και τους έφεδρους.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το οποίο θα εξαγγελθεί στο σύνολό του τις προσεχείς ημέρες. Αυτά είναι:

    - Παροχή δυνατότητας στους ανυπότακτους που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους, να εξαγοράζουν το υπόλοιπο της θητείας τους, μετά την βασική τους εκπαίδευση, καταβάλλοντας μηνιαίο μισθό ΕΠ.ΟΠ. επί τους μήνες της οφειλόμενης θητείας. Παροχή άδειας εισόδου στην χώρα, 30 ημερών ετησίως, άνευ εγκρίσεως του υπουργού Εθνικής ’μυνας, προκειμένου να μην αποκόπτονται οι δεσμοί με τις οικογένειές τους. Επανεξέταση του θέματος της χρονικής διάρκειας των διαβατηρίων τους.

    - Θέσπιση του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας ( ΕΦ.Υ.ΕΣ. ). Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στην σύνδεση μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθορίων περιοχών με τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας. Θα υπηρετούν στο στράτευμα με ένα ειδικό καθεστώς για ορισμένους μήνες τον χρόνο σε μονάδες της περιοχής όπου κατοικούν μόνιμα και θα αμείβονται κατά τον χρόνο υπηρεσίας με την ίδια αμοιβή των ομοιόβαθμων συναδέλφων τους.

    - Σημαντικό τμήμα των βοηθητικών δραστηριοτήτων θα δοθεί σε επιχειρήσεις των τοπικών κοινωνιών όπου υπάρχουν μονάδες, για αποδέσμευση του στρατιωτικού προσωπικού. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, τροφοδοσία, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, κλπ.

    - Επίλυση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος των μόνιμων στελεχών προσεγγίζοντάς το με μεγαλύτερη ευελιξία απ' ό,τι στο παρελθόν. Έτσι, πέρα από την κατασκευή κατοικιών (ΣΟΑ), προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου για τις ιδιαίτερα δυσμενείς φρουρές και η μίσθωση κατοικιών, όπου είναι δυνατό, μέσω εταιρειών leasing.

    - Παροχή δωρεάν επικοινωνίας στους υπηρετούντες σε ακριτικές φρουρές, μέχρι ένα ορισμένο ποσό, με την σύναψη μαζικών συμβολαίων με εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

    - Ίδρυση παιδικών σταθμών ή υπογραφή συμβάσεων με τους κατά τόπους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για την ανακούφιση των εργαζόμενων μητέρων.

    - Προσφορά θέσεων μερικής ή πλήρους απασχόλησης μέσω συμβάσεων περιορισμένου χρόνου στις συζύγους των στρατιωτικών. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν ήδη σε στρατιωτικά καταστήματα, λέσχες, πρατήρια, θέρετρα κλπ και σε γραφεία σχηματισμών, αντικαθιστώντας στρατεύσιμους που, λόγω της απασχόλησή τους σε αυτές τις θέσεις, απέχουν από την εκπαίδευση.

    - Τοποθέτηση γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων σε ακριτικές περιοχές, αλλά και στις μεγάλες φρουρές, όπου παρουσιάζεται έλλειψη των ειδικοτήτων αυτών.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Πολιτική απόφαση, με σκοπό να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Κινήματος και της δημοκρατικής παράταξης χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, την απόφαση για διαγραφή των δέκα βουλευτών από τις εκλογικές λίστες του κόμματος, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για την επέκταση του «Πόρτο Καρράς».

    «Το ΠΑΣΟΚ, επειδή έχει αρχές και αξίες, αντέδρασε και χθες, με ένα τρόπο πολιτικής απάντησης στα γεγονότα που συνέβησαν στο Κοινοβούλιο. Υπήρξε μια πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Αυτή ήταν η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Και έπρεπε να απαντήσει πολιτικά, για να δώσει δείγμα γραφής ότι εδώ, στο ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας, σήμερα, στην ετήσια συνεστίαση της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Tριανδρίας Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι ορισμένοι συνάδελφοί του- εκ των διαγραφέντων- παρασύρθηκαν μέσα από την κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη στο πλαίσιο του κοινοβουλίου και αποδέχτηκαν χωρίς να γνωρίζουν, όπως είπε, να χρησιμοποιηθεί το όνομά τους για την υπογραφή της συγκεκριμένης τροπολογίας. "Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν κάποιοι μεταξύ των συναδέλφων στο Κοινοβούλιο, που ούτε είχαν ρωτηθεί, ούτε ήταν παρόντες, ούτε είχαν υπογράψει και εντούτοις χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματά τους, με συνέπεια να υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής απόφασης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Κάλεσε δε τα αρμόδια όργανα του κόμματος, αφού ηρεμήσει το κλίμα, να εξετάσουν το ζήτημα που προέκυψε- σε ό,τι αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε- διότι, όπως είπε, όσο σωστές και αν είναι οι πολιτικές αποφάσεις και οι πολιτικές επιλογές, όσο αναγκαίες και αν είναι, δεν μπορούν να στηρίζονται στη δημιουργία αδικίας.

    Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος την κατηγόρησε για προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού, νεοφιλελεύθερου και συντηρητικού, της προσώπου, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν συμβαδίζει ο νεοφιλελευθερισμός, με την κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή και προστασία των εργαζομένων».

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΧΟΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Προσπάθεια των ΗΠΑ να εκβιάσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) βλέπει ο ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, πίσω από την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, με τον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    «Οι ΗΠΑ, προκειμένου να εκβιάσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ασκούν για άλλη μια φορά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κ. Χουντής, επισημαίνοντας πως η αποδοχή από την τουρκική κυβέρνηση του σχεδίου Ανάν ως «σημείο αναφοράς» για την επίλυση του Κυπριακού την ίδια ώρα που επιμένει για αναγνώριση της «πραγματικότητας» που διαμόρφωσε η στρατιωτική εισβολή και κατοχή στο νησί, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι και βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Καλεί δε τον κ. Παπανδρέου να υπενθυμίσει στον κ. Πάουελ ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπονομεύουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες είναι πρόθυμη να συμμετάσχει η Κυπριακή κυβέρνηση.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Στα θέματα του αγροτικού τομέα και του τουρισμού, που απασχολούν ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο Μεγανήσι.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο και τη συμμετοχή των πολιτών η περιοχή μπορεί να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στο Μεγανήσι:

    «Το μεγάλο πλήθος και το μεγάλο πάθος εδώ στο Μεγανήσι, είναι το μήνυμα της νίκης που ακούγεται από άκρη σε άκρη της χώρας. Είμαστε εδώ να τιμήσουμε και τους δικούς σας αγώνες. Ένα νησί που έχει δείξει με την δικιά του προσπάθεια ότι μπορεί να δείξει το δρόμο, το δρόμο των αλλαγών, το νέο δρόμο της νέας εποχής.

    Ξέρουμε ότι εδώ στο Μεγανήσι εσείς μόνοι σας αποφασίσατε να φτιάξετε έναν ενιαίο δήμο. Δεν ήταν επιβολή από τα πάνω αλλά ήταν το δικό σας αίσθημα ευθύνης και χρέους για μια καλύτερη λειτουργία. Κάτι το οποίο είναι σημαντικό για τα περισσότερα νησιά της χώρας μας, να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο δήμο ή και συστάδα νησιών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους για να έχουν την απαραίτητη υποδομή και λειτουργία να προχωρήσουν μπροστά.

    Διότι εμείς ακριβώς ως κίνημα φέρνουμε την ελπίδα. Φέρνουμε την ελπίδα, δεν κοιτάμε τη λογική της μιζέριας, τη λογική της απαισιοδοξίας ή του ώριμου φρούτου που θέλει τον πολίτη παθητικό, απλώς θεατή των εξελίξεων όπως λέει η Νέα Δημοκρατία.

    Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του πολίτη. Και να ξέρετε ότι φέρνουμε την ελπίδα διότι και αυτά τα προβλήματα τα οποία ανέφερε πολύ σωστά ο δήμαρχος είναι προβλήματα τα οποία μέσα σε μια νέα εποχή παίρνουν άλλη τροπή διότι ανοίγονται νέες δυνατότητες.

    Τις δυνατότητες που ο αγροτικός τομέας με την αλλαγή της αγροτικής πολιτικής που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς με σκληρές διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να στρέψει την αγροτική πολιτική, την επιδότηση των τιμών, την εγγύηση του εισοδήματος του αγρότη.

    Και παράλληλα ανοίγουμε δρόμους για το νέο αγρότη, ώστε να μπορούν αυτοί οι όμορφοι τόποι, αυτός ο πλούτος του περιβάλλοντος της ομορφιάς να συνδυαστεί με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Υπηρεσίες τουρισμού, αγροτουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα με την αγροτική δουλειά, την σύγχρονη αγροτική δουλειά να συνδυάζεται και μια ανάπτυξη τουριστική.

    Και μπορώ να σας πω ότι αυτό όχι μόνο θα συμβάλει ώστε ο νέος άνθρωπος να βρει δουλειά, αλλά θα συμβάλει στην αναζωογόνηση, στην αναγέννηση της υπαίθρου. Πολλά έχουν γίνει για την ύπαιθρο. Πολλά έχουν γίνει για την επαρχία. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση κράτους - πολίτη στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις.

    Να δώσουμε εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση, να εδραιώσουμε γερές αυτοδιοικήσεις σε όλη την Ελλάδα που θα γίνουν πόλοι ανάπτυξης πρωτοβουλιών και πόλοι πολιτισμού.

    Είναι αυτή η ελπίδα την οποία δίνουμε και αυτή η εγγύηση την οποία δίνω και εγώ προσωπικά. Η άλλη Ελλάδα δεν είναι μια Ελλάδα που φθίνει, είναι η Ελλάδα που χαμογελάει στο μέλλον, είναι η Ελλάδα που ανοίγει προοπτικές καινούργιες. Είναι η Ελλάδα μιας ανάπτυξης σε μια παγκόσμια οικονομία.

    Και έχουμε κάποια πλεονεκτήματα και έχουμε και κάποιες υποχρεώσεις, όπως πολύ σωστά είπε και ο δήμαρχος, και για τον εργαζόμενο λαό, για τον εργάτη, για το ναυτικό που χρειάζονται πάντα τη φροντίδα μας, τη συνεργασία μας, τη στήριξή μας. Και σε αυτή την έννοια της αλληλεγγύης εμείς θα δώσουμε ξανά ζωή, πνεύμα, θα δώσουμε ξανά προοπτική στην αλληλεγγύη και τη κοινωνική συνοχή.

    Αλλά αυτά όλα, φίλες και φίλοι, μπορούμε να τα προτείνουμε διότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο. Έχουμε το έργο των κυβερνήσεών μας. Έχουμε το σημαντικό έργο που έχει γίνει από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του Κινήματος, και τον Κώστα Σημίτη. Και πάνω σε αυτό το έργο εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειές μας. Ένα έργο το οποίο θα μας δώσει τα φτερά για τη νέα εποχή. Και σε αυτή τη νέα εποχή - μιλούσα με νέους - θέλουν και αυτοί να πάρουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Θέλουν να βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον τους.

    Και πρέπει εμείς ακριβώς στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, ξεπερνώντας τις λογικές της γραφειοκρατίας, σπάζοντας τη διαφθορά, δημιουργώντας μια νέα αξιοπιστία κράτους - πολίτη να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Να τους απελευθερώσουμε ώστε να μπορούν να τραβήξουν μπροστά και βοηθώντας αυτούς τους νέους με τα μέτρα τα οποία ήδη έχουμε προτείνει, μέσα από τον διάλογο και την πορεία προς τον πολίτη.

    Μέτρα όπως π.χ. την ισόρροπη μείωση των δαπανών των αμυντικών και από το πλεόνασμα ειρήνης να επενδύσουμε στην παιδεία, στην κατάρτιση, στην οικογένεια για να προχωρήσει μπροστά.

    Νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να υπάρχουν κίνητρα ώστε οι νέοι μόλις βγουν από το πανεπιστήμιο ή από το λύκειο να βρίσκουν δουλειά, να απορροφώνται, να παίρνουν εμπειρία και να δρομολογούν όχι με το να κάθονται στο σπίτι, αλλά μέσα από τη δουλειά να δρομολογούν με θετικό τρόπο τη ζωή τους.

    Έχουμε προτείνει μέσα στον διάλογο μέτρα για την υποστήριξη του νέου αγρότη, όπως και μέτρα για το νέο επιχειρηματία της μικρομεσαίας επιχείρησης. Και βέβαια μέσα σε αυτά να στηρίξουμε τη γυναίκα, τη μάνα, την εργαζόμενη μητέρα που έχει το παιδί που πρέπει να το μεγαλώσει και να έχει τη δυνατότητα και της εργασίας αλλά και της φροντίδας για το παιδί.

    Αλλά εδώ βλέπω επίσης και μια γενιά στην οποία έχουμε μεγάλο χρέος. Εκείνη η γενιά που πάλεψε να δει την Ελλάδα σήμερα να στέκεται με το κεφάλι ψηλά, δημοκρατική, ελεύθερη. Είναι η γενιά των ανένδοτων αγώνων, είναι η γενιά της αντίστασης, είναι η γενιά του 114, είναι η γενιά που πολλοί από σας ζήσατε, αγκαλιάσατε συγκινημένοι που παλέψατε με έναν άλλο Γεώργιο Παπανδρέου για τη δημοκρατία, τον Γέρο της Δημοκρατίας.

    Και να ξέρετε ότι όχι μόνο τιμούμε τους αγώνες σας, αλλά σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτούς τους αγώνες που δώσατε ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Και να ξέρετε επίσης ότι όχι μόνο τιμούμε αυτούς τους αγώνες αλλά ότι, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα περήφανα γηρατειά χρήζουν αξιοπρέπειας, στοργής. Είναι αναγκαίοι και αυτοί σε αυτή τη δημοκρατία τη συμμετοχική, δεν μας περισσεύει κανένας.

    Φίλες και φίλοι, θέλω και εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών να κάνω και έναν χαιρετισμό στον ελληνισμό της διασποράς και τους ναυτικούς μας που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα και που έχουν πολλοί απ' αυτούς τις ρίζες τους εδώ στα νησιά μας. Να τους πούμε ότι και αυτοί είναι όχι απλώς μέλη της κοινωνίας μας, θέλουμε να συμμετέχουν και έχουν ρόλο και ελπίδα για το μέλλον.

    Φίλες και φίλοι, θέλω πρώτα απ' όλα πριν κλείσω να σας ευχαριστήσω. Να ευχαριστήσω για αυτή τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνετε, αυτή την αγάπη, αυτή τη ζεστασιά την ανθρώπινη και σήμερα χαμογελάτε, μέσα στα μάτια σας βλέπω τη συγκίνηση, βλέπω την περηφάνια, βλέπω τον κοινό αγώνα, βλέπω ότι θα ανοίξουμε νέους δρόμους. Όλες οι γενιές μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους! Τα νέα παιδιά, η τρίτη ηλικία ανοίγουμε νέους δρόμους!

    Και να ξέρετε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την οποία δείχνετε εγώ θα ανταποδώσω με όλες μου τις δυνάμεις να παλέψω να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες σας, τα οράματά μας τα κοινά, για τους νέους, για την οικογένεια, για την τρίτη ηλικία, για τον αγρότη, για το ναυτικό.

    Γεια σας λοιπόν και με τη νίκη! Καλό αγώνα! Νίκη στις 7 Μαρτίου και θέλω όλοι να συμμετάσχετε στο νέο ξεκίνημά μας με τις εκλογές στις οποίες καλούνται όλοι να συμμετάσχουν από εδώ το Μεγανήσι, μέλη και φίλοι, για την εκλογή του νέου Προέδρου.

    Να ανοίξουμε το Κίνημά μας, τη δημοκρατική μας παράταξη να γίνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για μια νέα εποχή! Μετά τις 7 Μάρτη με κυβέρνηση και πάλι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος! Γεια σας και με τη νίκη!».

    [11] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Η τουρκική πλευρά θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά στο Κυπριακό από τους Ελληνοκυπρίους, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίσθηκαν στο Νταβός και στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΟΙ ΗΠΑ

    Βελιγράδι, 25 Ιανουαρίου 2004 (13:17 UTC+2)

    Τη σύλληψη του πρώην ηγέτη του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, θέτει ως όρο για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη Σερβία η αμερικανική διοίκηση.

    Η αμερικανική διοίκηση θέτει ως όρο για την παροχή βοήθειας προς το Βελιγράδι τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα τη σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς.

    Ετσι, λοιπόν, θα πρέπει το Βελιγράδι να «συμμορφωθεί» με αυτή την απόφαση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία του παροχές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν και η συνεργασία των σερβικών αρχών με τη Χάγη έχει τεθεί και στο παρελθόν ως όρος για την παροχή βοήθειας από την πλευρά των Αμερικανών, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρητή αναφορά στο όνομα του στρατηγού Μλάντιτς.

    [13] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τα μηνύματα που έλαβε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χθεσινή του συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο των συναντήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την οποία χαρακτήρισε επίσης ως ''επωφελή''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ανάν είπε ότι θα μελετήσει την εισήγηση Ερντογάν για διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό και ανέφερε πως θεωρεί χρήσιμη τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων χωρών. Ωστόσο, σημείωσε πως ο δικός του εκπρόσωπος προσφέρει επί έτη θαυμάσιες υπηρεσίες.

    Οπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τού ζήτησε να απευθύνει προσκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και του δήλωσε πως επιθυμεί να επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2004 (11:54 UTC+2)

    Στην Κύπρο φτάνει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει αύριο το πρωί επίσημες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα συνοδεύεται από την αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Λίντι Πόλφερ και άλλους αξιωματούχους του Λουξεμβούργου, θα υποδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 25 Ιανουαρίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Η χθεσινή συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το αίτημα που υπέβαλε στον κ. Ανάν για διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

    Η σύσκεψη των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων και οργανώσεων της συγκυβέρνησης Παπαδοπούλου, η έκθεση εμπειρογνωμόνων για τις Κυπριακές Αερογραμμές και οι εισηγήσεις της για μείωση του προσωπικού και των διευθυντικών στελεχών καθώς και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στους κομματικούς χώρους ενόψει των ευρωεκλογών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Διαμεσολαβητή ζήτησε ο Ερντογαν'', ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε χθες στο Νταβός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την ανάθεση σε ανεξάρτητο κράτος του ρόλου του διαμεσολαβητή, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αλλάξει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει πως χρειάστηκαν σχεδόν τρεισήμισι ώρες τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις της συγκυβέρνησης για να εκφράσουν στη σύσκεψη που είχαν χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τα παράπονα και τις απόψεις τους στα ζητήματα που προέκυψαν με τη μέχρι τώρα διαχείριση της εξουσίας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Συρρίκνωση προσωπικού στις Κυπρ. Αερογραμμές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με έκθεση ξένων εμπειρογνωμόνων, δραστική μείωση του προσωπικού και της διευθυντικής ομάδας των Κυπριακών Αερογραμμών τροχιοδρομεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με την άτυπη μέχρι στιγμής έγκριση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει πως το 30ό ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή θα τελεσθεί σήμερα στη Λεμεσό και ότι του μνημοσύνου θα προστεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Αρχηγείο της ΕΟΚΑ και τον τάφο του Διγενή,. όπου θα τελεσθεί Τρισάγιο και θα κατατεθούν στεφάνια.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βόμβα Ερντογάν στο Νταβός'', γράφει πως υπήρξε ανατροπή σκηνικού και δημιουργία εντυπώσεων με τη χθεσινή κίνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον κ. Ανάν ''επιδιαιτησία'' και το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέρριψε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ στο Προεδρικό προκλήθηκε ''αμηχανία'' από την αιφνίδια μετατόπιση των τουρκικών θέσεων. Αλλη είδηση είναι ότι ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Κίνησης και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης γίνεται δέκτης ''αφόρητων πιέσεων'' τον τελευταίο καιρό προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής μέσω κοινού ψηφοδελτίου των ΕΔΗ, της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και της Ανανεωτικής Κίνησης.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κίνηση εντυπωσιασμού'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Αγκυρα προέβη χθες στο Νταβός σε νέα κίνηση εντυπωσιασμού για να καλύψει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό και δήλωσε πως εάν η ε/κ πλευρά αποδεχθεί τον κ. Ανάν ως επιδιαιτητή μετά τη διαπραγμάτευση για λύση του προβλήματος, τότε και η Τουρκία θα πει το ''Ναι''. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν την Κύπρο και στη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους υπέστησαν ζημιές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Σε άλλη βάση ο συντονισμός'', αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και γράφει στο κύριο θέμα πως οι δυνάμεις της συμπολίτευσης επιχειρούν να βελτιώσουν τόσο τη μεταξύ τους συνεργασία όσο και με την κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση αδυναμιών στο συντονισμό τους, αλλά και εξ αιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόσφατη αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αλλού γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει αξιοποίηση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Μαρκίδη έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα αυτό και αφέθηκε ανοικτή η προοπτική συνεργασίας τους στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ανάν 'άδειασε' Ερντογάν'', ότι στο κενό έπεσε η χθεσινή προσπάθεια εντυπωσιασμού και περιθωριοποίησης των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου Ανάν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό. Ο κ. Ανάν τού υπέδειξε ότι υπάρχουν οι καλές του υπηρεσίες και ότι είχε βοηθηθεί στο έργο του κατά το παρελθόν από αντιπροσώπους διαφόρων κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στην Κύπρο Αντρέι Αλεξέγεβιτς Νιεστερένκο, ο οποίος δηλώνει πως η επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των δύο κοινοτήτων στο νησί και αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν για το πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Σημαντική εξέλιξη στο σχέδιο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Αγκυρα επιθυμεί να επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κοφι Ανάν να ''συμπληρώσει τα κενά'' σε μη επιλυθέντα θέματα του σχεδίου του για το Κυπριακό, όπως δήλωσε χθες στο Νταβός ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει για τις δυσκολίες που θα προκύψουν στους καταναλωτές υγραερίου, εάν οι διανομείς κυλίνδρων υγραερίου πραγματοποιήσουν την εξαγγελθείσα απόφασή τους για διακοπή της διανομής φιαλών από την προσεχή Τετάρτη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ πέτυχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αν και ηττήθηκε από την Λιθουανία στο Κάουνας με 27-26, εντούτοις πήρε την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης, αφού στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα είχε επιβληθεί με διαφορά πέντε τερμάτων (31-26). Ηταν η πρώτη ήττα της στα έξι παιχνίδια που έδωσε στον όμιλο.

    Η σημερινή ήττα δεν κόστισε την εθνική μας ομάδα, που από το απόγευμα ζει ένα όνειρο. «Το ελληνικό χάντμπολ γιορτάζει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του», τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Στέλιος Αγγελούδης και συνέχισε: «Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί βλέπουμε οι κόποι μας να ανταμείβονται. Συγχαρητήρια στο τεχνικό τιμ και στους παίκτες της εθνικής. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και στοχεύουμε σε μεγαλύτερες επιτυχίες».

    [17] Η ΑΕΚ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 4-0 ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Η ΑΕΚ κέρδισε με 4-0 τον Ηρακλή όμως δεν το γλέντησε όπως θα έπρεπε. Και αυτό γιατί στο εξής δεν θα έχει στην διάθεσή της τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς που αποχώρησε από το γήπεδο στο 31', έπειτα από τις αποδοκιμασίες των οπαδών της ομάδας.

    Στον αγωνιστικό τομέα η ΑΕΚ κατάφερε να σημειώσει νωρίς γκολ. Ετσι στο 10' ο Κώστας Κατσουράνης με «ψαλίδι» έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η ομάδα του κ. Μπάγεβιτς είχε κλασική ευκαιρία να πετύχει το δεύτερο τέρμα της στο 16' όταν σουτ του Λάκη σε κενή εστία σταμάτησε στο δοκάρι του Αμπάρη. Στην επαναφορά ο Λυμπερόπουλος σκόραρε, αλλά βρισκόταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε. Αυτό πάντως που έκανε μεγάλη αίσθηση ήταν η καλή αγωνιστική παρουσία του Γιώργου Αμπάρη που έσωσε τον Ηρακλή πολλές φορές, όπως στο 44' σε σουτ του Τσάρτα και στο 51΄ σε σουτ του Οκκά. Στο 60΄ μετά από σουτ του Λυμπερόπουλου η μπάλα βρήκε και πάλι το δοκάρι του Αμπάρη, όμως στην επαναφορά ο Μιλέν Πέτκοφ την έστειλε στα δίχτυα (2-0). Τα δύο επόμενα γκολ πέτυχε σε διάστημα τριών λεπτών ο Βασίλης Λάκης στο 87' (3-0) και στο 90' (4-0).

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μποροβήλος του συνδέσμου Αρκαδίας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Οκκάς, Πουρσανίδης, Ξενίδης, Μουράτι, Σνάουτσνερ και Κατσιαμπής.

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Κρέικ, Μπορμπόκης (46΄ Καψής), Αμπονσά, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Πέτκοφ, Τσάρτας (71΄ Κωνσταντινίδης), Λάκης, Λυμπερόπουλος, Οκκάς (90` Ναλιτζής)

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Ιωάννου, Ξενίδης, Κατσαμπής, Πουρσανίδης, Νεμπεγλέρας, Μίετσελ (63΄ Π. Καπετάνος), Κιάσσος (67΄ Εντερσον), Μαχλάς, Μουράτι (73΄ Λαγός).

    [18] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ (1-1) Ο ΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις (1-1) μοιράστηκαν το απόγευμα στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν δυνατά και προηγήθηκαν στο 9' με τον Βλτσεκ (0-1). Από αυτό το σημείο και έπειτα οι παίκτες του Γιώργου Φοιρού ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους και ήταν αυτοί που δημιουργούσαν τις ευκαιρίες. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά λεπτά για να λυτρωθούν οι Κρητικοί, αφού το γκολ ήρθε στο 83' με τον Ολιβέιρα με απευθείας φάουλ από πλάγια θέση. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το ξεκίνημα του αγώνα, οι οπαδοί του ΟΦΗ αποδοκίμαζαν τη διοίκηση, ενώ ακούστηκαν αρκετά συνθήματα εναντίον της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στο 89' αποβλήθηκε ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιώργος Φοιρός λόγω διαμαρτυρίας. 

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Ντεγιάνοφ, Τριανταφύλλου, Αδάμου, Ρουμπάκη, Γιαννόπουλο, Κλίμεκ, Σμίλιανιτς, Παρόντι, Τζιωρτζόπουλο και Λαγωνικάκη.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Αδάμος, Κολιτσιδάκης (46΄ Ολιβέιρα), Τόμας, Σταυρακάκης, Τριανταφύλλου, Ντεγιάνοφ (77΄ Ρουμπάκης), Κουτσουρές, Μπελεβώνης, Σοάρες, Μπικόφσκι (46΄ Νεοφύτου)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Σμίλιανιτς, Γιαννόπουλος, Κόντης, Τζιωρτζόπουλος, Ραγκουέλ, Λαγωνικάκης (68΄ Τζιώλης), Παρόντι, Πίνο (77΄ Τζουλιάνο), Κλίμεκ.

    [19] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 70-66 ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη πέτυχε ο Μακεδονικός. Κέρδισε τον ΠΑΟ με 70-66 και έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Η ομάδα του Παναγιώτη Ζωντού αν και βρέθηκε να χάνει με 16 πόντους (41-26) στο τρίτο δεκάλεπτο. Πρώτος σκόρερ από τον Μακεδονικό ήταν ο Μεσαριάκου που σημείωσε 21 πόντους, ενώ από τον ΠΑΟ διακρίθηκε ο Αλβέρτης που πέτυχε 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 17-16, 23-35, 45-47, 70-66

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης, Μπουντούρης 13, Μοργκούνοφ 4, Σιγάλας 2, Μπαλογιάννης 10, Πανταζόπουλος, Χιλ 12, Κλαρκ 6, Κολώκας, Δαλιάρης 2, Μεσαριάκου 21

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 19, Καλαϊτζής, Παπανικολάου 2, Λάκοβιτς 3, Μπατίστ 10, Χατζηβρέττας 11, Μίντλετον 7, Τσαρτσαρής, ΜακΝτόναλντ 14, Σάκοτα.

    [20] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Χάρη Καστανίδη βραβεύτηκαν σήμερα 34 μαθητές και μαθήτριες από τα λύκεια της Μακεδονίας και της Θράκης που πέρα από τις μαθητικές τους υποχρεώσεις παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις και στον αθλητισμό.

    Ξεκινώντας την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ, Γιώργος Λυσαρίδης καλωσόρισε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Βούλας Πατουλίδου και του Δημοσθένη Ταμπάκου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης.

    Ο κ. Λυσαρίδης τόνισε πως η τελετή βράβευσης των μαθητών - αθλητών και των μαθητριών - αθλητριών είναι πλέον καταξιωμένος θεσμός που ξεκίνησε το 1997 και έχει στόχο την ανάδειξη της αθλητικής άμιλλας, την στήριξη υλική και ηθική στους μαθητές που ξεκινούν τον αθλητισμό στη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους. Από την άλλη ο Υπουργός χαρακτήρισε πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριες που με τη δική τους συμπεριφορά και τις περισσότερες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δικαιώνουν με τη στάση τους την ίδια τη ζωή και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βραβεύουμε τους πρωταγωνιστές που με τις εξαιρετικές επιδόσεις οφείλουμε να τους κάνουμε γνωστούς όχι μόνο στην τοπική τους κοινωνία, αλλά και ευρύτερα γιατί κανείς στα νέα παιδιά πρέπει να τους αποδίδει αυτό που τους αξίζει", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης.

    Μετά την ολοκλήρωση της τελετής και τις απονομές των επαίνων από τον ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη, τη Βούλα Πατουλίδου και τον Δημοσθένη Ταμπάκο ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν όλων των προσκεκλημένων.

    [21] ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ Η "ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ"

    Χάγη, 25 Ιανουαρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Η Ολλανδή αθλήτρια του στίβου Φάνι Μπλάνκερς Κοέν, που έμεινε γνωστή ως «ιπτάμενη νοικοκυρά», πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μεταδίδει το BBC.

    Η ανεπανάληπτη σπρίντερ κατάφερε να σπάσει 20 παγκόσμια ρεκόρ και να γίνει η μοναδική γυναίκα αθλήτρια που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μία μόνο διοργάνωση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, που είχαν διεξαχθεί στο Λονδίνο.

    Θριάμβευσε στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στα 80 μέτρα μετ' εμποδίων και στα 4x100. Επίσης έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις στους αγώνες του 1936 και του 1952 με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού να την ανακηρύξει αθλήτρια του 20ου αιώνα.

    Όταν η Μπλάνκερς Κοέν κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν ήδη 30 ετών και μητέρα δύο παιδιών. Μάλιστα κάποιοι έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι παραμελούσε τα καθήκοντά της ως μητέρα, ενώ κάποιοι άλλοι αμφέβαλαν για τις ικανότητές της λέγοντας πως ήταν πολύ μεγάλη για να τρέξει. Όμως η «ιπτάμενη νοικοκυρά» τους διέψευσε όλους.

    [22] ΙΣΡΑΗΛ: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΑ

    Τελ Αβίβ, 25 Ιανουαρίου 2004 (15:38 UTC+2)

    Την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μεσολαβήσει στις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Συρίας αποδέχτηκε η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, όπως δήλωσε επίσημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζόναθαν Πελέντ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέβαλε την σχετική πρόταση χθες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

    «Ελπίζουμε ότι η Αγκυρα θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το Τελ Αβιβ περιμένει πολλά από την συριακή πλευρά.

    Η Συρία επιθυμεί η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που θα εγγυώνται την ισραηλινή απόσυρση τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το 1967, πρόταση την οποία δεν αποδέχεται η ισραηλινή πλευρά.

    [23] ΙΡΑΝ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ

    Τεχεράνη, 25 Ιανουαρίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και άρσης της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές των μεταρρυθμιστών υποψηφίων.

    Οι βουλευτές αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίαση να παρέμβουν στην κρίση που ξέσπασε από την απόφαση του Συμβουλίου Φρουρών του Συντάγματος να απαγορεύσουν σε χιλιάδες μεταρρυθμιστές υποψηφίους να συμμετάσχουν στις εκλογές του επόμενου μήνα.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές του νομοσχεδίου, όσοι υποψήφιοι εγκρίθηκαν στις προηγούμενες εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, εκτός εάν υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν την ακαταλληλότητά τους.

    Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

    Στο εκλογικό νομοσχέδιο αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του υπερ-επείγοντος, κατηγορία η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979, και αποδίδεται μόνο όταν το κοινοβούλιο πιστεύει ότι θίγονται βασικά δικαιώματα ή όταν η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο πολιτικό ή στρατιωτικό κίνδυνο.

    [24] Η ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Μπανγκόνγκ, 25 Ιανουαρίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Θακσίν Σιναουάρτα, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του είχε υποψίες για το ξέσπασμα επιδημίας της γρίπης των πουλερικών, εδώ και δύο εβδομάδες, ωστόσο, αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία μέχρι προχθές, προκειμένου να αποφύγει την πρόκληση πανικού στο κοινό.

    Εν μέσω κριτικής για το χειρισμό αντιμετώπισης της νόσου, η Ταϊλάνδη κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο στην Μπανγκόγκ, την ερχόμενη Τετάρτη, τις έξι ασιατικές χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση, στην οποία θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ιαπωνίας, καθώς επίσης και των υπηρεσιών τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΗΕ.

    Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι παρά τη σιωπή της κυβέρνησής του στο θέμα, είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην επαρχία Σουφαν Μπουρι, όπου ειδικοί έχουν ξεκινήσει την καταστροφή πουλερικών σε όλες τις φάρμες.

    [25] Ο ΜΠΛΕΡ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2004 (13:26 UTC+2)

    Βέβαιος για την γνησιότητα των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, σχετικά με την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, δηλώνει ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer, η οποία έγινε πριν την παραίτηση του επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, και τη δήλωσή του ότι δεν πιστεύει στην κατοχή τέτοιων όπλων από τη Βαγδάτη.

    Η διαβεβαίωση Μπλερ, γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν την ανακοίνωση του πορίσματος του δικαστή Χάτον, σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του εμπειρογνώμονα σε θέματα οπλισμού, Ντέιβιντ Κέλι.

    "Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι οι πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας ήταν γνήσιες" δήλωσε ο Μπλερ και πρόσθεσε: "Είναι παράλογο να πούμε για οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία ότι είναι αλάνθαστη, αλλά εάν με ρωτήσετε τι πιστεύω προσωπικά, πιστεύω ότι η μυστική υπηρεσία ήταν σωστή και νομίζω ότι στο τέλος θα έχουμε μία εξήγηση".

    Οταν ρωτήθηκε εάν θα βρεθούν ποτέ τα όπλα μαζικής καταστροφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της Ομάδας Επιθεωρητών στο Ιράκ.

    [26] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών στη περιοχή Φιξ της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσία των ομογενών, πολιτιστικών φορέων και των αρχών της πόλης.

    Στόχος του Κέντρου, όπως εξήγησε κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια ο κ. Βενιζέλος, είναι να οργανώσει την φιλική και ισότιμη επαφή της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με τους συλλόγους των παλιννοστούντων, τα σωματεία τους, τους φορείς τους, με την καθεμιά και τον καθένα ατομικά.

    Το Κέντρο, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, έρχεται να προσθέσει, να βοηθήσει και να υποστηρίξει όλες τις άλλες σημαντικές προσπάθειες των ίδιων των παλιννοστούντων και των σωματείων τους, και δεν έρχεται να ανταγωνισθεί καμία από τις προσπάθειες αυτές. «Θέλουμε όλοι οι φορείς να αναπτύσσουν τα δικά τους κέντρα, τις δικές τους πρωτοβουλίες. «Το κέντρο πολιτισμού παλιννοστούντων ομογενών είναι υποστηρικτικό συμπληρώνει, επικουρεί αλλά δεν ανταγωνίζεται και δεν υποκαθιστά» εξήγησε ο υπουργός.

    Το Κέντρο Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα καλαίσθητο χώρο 1.700 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρους διοίκησης, συναυλιών, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, εργαστήρια, γραφεία νομικής και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και κέντρο πληροφόρησης και καφέ.

    Το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων Ομογενών ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το σύνολο των φορέων των παλιννοστούντων (35 Σύλλογοι) και εκπροσώπων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου που συγκροτείται σε σώμα εντός των ημερών.

    Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού Παλιννοστούντων έχει ξεκινήσεις τη συνεργασία του με το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου «Εργάνη» στο πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Γυναικεία Δυναμική: Οι Γυναίκες της Κεντρικής Μακεδονίας σε Τροχιά Επαγγελματικής Εξέλιξης» και έχει ήδη κάνει ενέργειες για την ένταξή του σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [27] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια η ακριβής χρονική στιγμή της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη βρετανίδα ομόλογό του, σχετικά με το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζει αυτή τη συνάντηση, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο ζήτημα των Μαρμάρων και δεν θα είναι επιβαρημένη από άλλα θέματα σχετιζόμενα με την εσωτερική βρετανική ζωή.

    "Η συνάντηση μου με τη Βρετανίδα ομόλογό μου έχει νόημα αν κάνουμε ένα νέο βήμα" τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως η επόμενη εβδομάδα είναι ακατάλληλη γιατί αναμένονται εξελίξεις σε άλλα θέματα στη Βρετανία, άρα το νωρίτερο είναι η μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μην χρειαστεί να μεταβεί ο κ. Βενιζέλος στο Λονδίνο, αφού έχει αφήσει στην ευχέρεια της βρετανίδας ομολόγου του την ευχέρεια για μια δική της επίσκεψη στην Αθήνα, που θα της επιτρέψει να δει και την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    [28] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΧΕΛΜΟΥΤ ΝΙΟΥΤΟΝ

    Βερολίνο, 25 Ιανουαρίου 2004 (10:48 UTC+2)

    Νεκρός από τροχαίο δυστύχημα είναι ο 83χρονος φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον, γνωστός για τις γυμνές και ερωτικές φωτογραφίσεις του.

    Ο διάσημος φωτογράφος, τραυματίστηκε θανάσιμα χθες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν οδηγώντας το αυτοκίνητό του στο Χόλιγουντ, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε τοίχο. Μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Cedars, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

    Ο Νιούτον είναι γνωστός από τις συνεργασίες του με τα περιοδικό Playboy και Vogue και από τα σαδομαζοχιστικά πορτραίτα γυμνών γυναικών. Εχει φωτογραφίσει γνωστά μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Σίντι Κρόφορντ, η Λίντα Εβανγκελίστα, η Έλενα Κρίστενσεν, καθώς και πολλούς διάσημους ηθοποιούς.

    Γεννήθηκε από Εβραίους γονείς το 1920 στο Βερολίνο, όπου και δώρησε όλη τη συλλογή φωτογραφιών του. Τα περισσότερα από 1.000 έργα του θα εκτεθούν από το καλοκαίρι φέτος σε ένα νέο μουσείο στο δυτικό Βερολίνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 January 2004 - 19:14:29 UTC