Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΧΤΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ
  • [02] ΕΚΤΟΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" Η ΕΕ
  • [04] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • [05] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ
  • [06] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
  • [07] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΣΟΣ
  • [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΣΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΟΜΟΥ
  • [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [11] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΤΕΓΓΟΣ
  • [12] ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [14] ΜΕΙΩΜΕΝO TZIPO ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ 51,2% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
  • [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ
  • [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΑΝ - ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [19] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΝΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [21] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [23] ''ΠΑΝΟΠΛΗ'' Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑΡΕ
  • [24] Ο ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ- ΑΕΚ
  • [25] ΠΑΟΚ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [26] ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ CNN ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ
  • [28] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ
  • [29] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΙΡΑΝ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ 550 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  • [31] O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ Γ.
  • [32] ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Τ. ΨΑΡΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΚΘ
  • [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [34] O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΡΗΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
  • [35] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

  • [01] ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΧΤΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (00:22 UTC+2)

    Τις επιπτώσεις της υπόθεσης της επίμαχης τροπολογίας Πάχτα στο εκλογικό σώμα, καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για λογαριασμό του ANT1.

    Η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν την δημοσιοποίηση του θέματος δίνει προβάδισμα με 2,2% στη Ν.Δ. έναντι ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου

    Στη δεύτερη δημοσκόπηση που έγινε τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο, όταν είχε δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, η παράσταση νίκης, σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση, διευρύνεται για τη Ν.Δ. κατά 10,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 800 ατόμων και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου, δίνει στο ΠΑΣΟΚ 27,3% και στη ΝΔ 46,4% στην παράσταση νίκης.

    Η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 17 έως τις 23 Ιανουαρίου και έγινε με τη μέθοδο της κάλπης σε δείγμα 1.405 ατόμων έδινε στο ΠΑΣΟΚ 37,7% και στη Ν.Δ. 46,3%, στην παράσταση νίκης. Τα ποσοστά που έχασε το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στο «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

    Οι ερωτηθέντες στην δεύτερη, την τηλεφωνική δημοσκόπηση, θεωρούν πως η τροπολογία ήταν «απόδειξη διαπλοκής» σε ποσοστό 48,8%, «κακή στιγμή» σε ποσοστό 20% ενώ το 6,8% θεωρεί πως «βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής». Οι εκτιμήσεις των πολιτών αναφέρουν πως η υπόθεση της τροπολογίας «θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ εκλογικά» κατά 46%, πως «θα το βοηθήσει» κατά 18,6% και πως «δεν θα το επηρεάσει» κατά 10,7%.

    Το 54,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να απομακρύνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια, ενώ το 23,3% διαφωνεί και το 5,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

    Το 44,6% θεωρεί πως θα έπρεπε η Ν.Δ. να απομακρύνει τους τρεις βουλευτές που είχαν εμπλακεί στην πρώτη τροπολογία που δεν ψηφίστηκε ενώ το 28,9% διαφωνεί και το 26,5% δεν απαντά.

    Στην πρώτη δημοσκόπηση - προ της υπόθεσης Πάχτα - που έγινε με κάλπη πανελλαδικά, η Ν.Δ. προηγείται με 2,2% του ΠΑΣΟΚ, έναντι 2,5% στην πρόθεση ψήφου που κατέγραφε η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα «Τα Νέα, στις 14 Ιανουαρίου.

    Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 39,4% έναντι 37,2% ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση συγκέντρωνε 40,1% και το ΠΑΣΟΚ 37,6%.

    Σημειώνεται ότι στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά (νέοι, ετεροδημότες, όσοι δεν άσκησαν την προηγούμενη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα) το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 44,1% έναντι 26,7% της ΝΔ ενώ στο σταθερό εκλογικό σώμα (δηλαδή σε όσους ψηφοφόρους ψηφίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και δεν έχουν χαλαρή σχέση με την πολιτική και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 88% του συνόλου των ψηφοφόρων), η ΝΔ προηγείται με 41,2% έναντι 36,2% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,7% ο ΣΥΝ 2,9%, το ΔΗΚΚΙ 1,3% το ΛΑΟΣ 1,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,7% .

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός (με αυθόρμητες απαντήσεις) ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 39,7% και ο κ. Καραμανλής 38,2%, ενώ ο κ. Σημίτης 2% και η κ. Μπακογιάννη 2,5% και ακολουθούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με ποσοστά κάτω του 2%. Πάντως στο διλημματικό ερώτημα μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,3% ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας για τα ΝΕΑ η διαφορά υπέρ του κ. Παπανδρέου ήταν 5,2%.

    [02] ΕΚΤΟΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (11:17 UTC+2)

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τίθεται ο βουλευτής Γιάννης Ανθόπουλος, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με αφορμή την υπόθεση της τροπολογίας για το «Πόρτο Καρράς».

    Ο κ. Σημίτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη τον ενημερώνει για την απόφασή του να διαγράψει τον κ. Ανθόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, εξαιτίας, όπως εξηγεί, των ενεργειών του και της συμπεριφοράς του απέναντι στους συναδέλφους του βουλευτές στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας.

    Παράλληλα, ο πρώην υφυπουργός παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ανθόπουλος είχε δηλώσει πρώτα στα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής και αργότερα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις- ότι ο ίδιος είχε βάλει εν αγνοία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Κουρουμπλή, Κίρκο και Διαμαντή) τις υπογραφές τους, καθώς αφενός οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί του είχαν υπογράψει σε προηγούμενες ανάλογες τροπολογίες και αφετέρου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας τον διαβεβαίωσε ότι συμφωνούν με το περιεχόμενό τους.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" Η ΕΕ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2004 (23:55 UTC+2)

    Την τελευταία του συνέντευξη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, έδωσε Ο Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των Βρυξελλών.

    Επισήμανε ότι η εμπειρία της πεντάχρονης θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό σχολείο», θα είναι πολύτιμη στα νέα του καθήκοντα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. «Τα πέντε αυτά χρόνια, ως υπουργός Εξωτερικών, πιστεύω ότι διαμορφώσαμε μια σχέση ανοικτή, ανθρώπινη, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σχέση κριτικής, ακόμα και αντιπαράθεσης, πάντα όμως με ειλικρίνεια και σεβασμό. Δεν ήταν εύκολα αυτά τα πέντε χρόνια για την ίδια την ΕΕ, αλλά και για τη χώρα μου, μέσα στην ΕΕ. Ήταν πολλές φορές δύσκολα, με εντάσεις στην διαπραγμάτευση, με διαφωνίες, με αντιπαραθέσεις, αλλά και με ιστορικής σημασίας συνθέσεις και αποφάσεις, που προώθησαν τους κοινούς μας στόχους και άλλαξαν τη φυσιογνωμία της ΕΕ», τόνισε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είχε καθοριστική συμβολή στην πορεία της ΕΕ. «Σε αυτή την πορεία της ΕΕ, πιστεύω ότι και η χώρα μου είχε καθοριστική συμβολή. Είμαστε περήφανοι για την απόφαση του Ελσίνκι, που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου και στην ενίσχυση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε σε μια νέα πολιτική της ΕΕ για τα Βαλκάνια και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, στην προώθηση και την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου, με την Ρωσία, στη διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων με τις ΗΠΑ, στη διασφάλιση της κοινής θέσης της ΕΕ στην κρίση του Ιράκ, στην προώθηση των συλλογικών Ευρωπαϊκών στόχων, μέσα από την άσκηση της Προεδρίας, το Α' εξάμηνο 2003», τόνισε.

    «Στην εξωτερική μας πολιτική ακολουθήσαμε σταθερά πολιτική αρχών, πολιτική ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις χώρες. Η στρατηγική μας προτεραιότητα παραμένει σταθερά η ΕΕ, η εμβάθυνσή της, η ισχυροποίησή της στον κόσμο, η ανάπτυξη των πολιτικών της, η συνοχή και η αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, η απασχόληση και η ισχυρή οικονομία, ο σεβασμός της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, αλλά και η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, της παιδείας, της κοινωνίας της πληροφορίας. Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένα με τα κοινά μας συμφέροντα ως ΕΕ», ανέφερε.

    [04] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (00:10 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη της μητέρας και της οικογένειας παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε μητέρες, σε παιδικό σταθμό του Νέου Φαλήρου.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο δημόσιο τομέα και στην ανάγκη να γίνονται οι προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια. Τόνισε, ότι η «μετριοκρατία» συνδέεται με τον κομματισμό, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγεί και στη διαφθορά.

    Πρότεινε μεταξύ άλλων, την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής στο πρότυπο του Συνηγόρου του Πολίτη- για εφαρμογή της ισότητας , την ψήφιση Χάρτας της Οικογένειας, όπου θα καταγραφούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών της οικογένειας, την ίδρυση υπηρεσίας για την χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη θέσπιση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ανέργων γυναικών .

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ναρκωτικών και επισήμανε την ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης στα σχολεία και της δημιουργίας νέων κοινοτήτων απεξάρτησης.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών και να μην έχουν δικαίωμα πενθήμερης άδειας. Εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποποινικοποίηση της χρήσης των «μαλακών ναρκωτικών», σημειώνοντας ότι το μέτρο όπου εφαρμόστηκε δεν απέδωσε.

    Τέλος, επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για δημιουργία, με αυστηρά κριτήρια, μη κρατικών πανεπιστημίων.

    [05] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Ιανουαρίου 2004 (08:20 UTC+2)

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 27 Ιανουαρίου 2004 (του απεσταλμένου Γεν. Διευθυντή του ΜΠΕ, Σπ. Κουζινόπουλου)

    Επίσημη πρόσκληση προς τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, θα απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με ευχαριστήρια επιστολή για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε κατά τη διάρκεια της κοσμοϊστορικής επίσκεψής του στην Κούβα, η οποία άνοιξε νέους ορίζοντες για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό όχι μόνο στη νησιωτική αυτή χώρα της Καραϊβικής, αλλά σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

    Σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, λίγο πριν την προσγείωση του αεροσκάφους των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην απρόσμενα θερμή υποδοχή που έτυχε από την κυβέρνηση της Κούβας και τον πρόεδρό της, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ.

    «Δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι Αμερικανοί, αλλά εμείς δεν είμαστε παράταξη, δεν είμαστε ιδεολογία», ξεκαθάρισε ο Παναγιότατος, ερωτώντας όσους επιμένουν να εφαρμόζουν το εμπάργκο κατά του λαού της Κούβας: «Τι φταίνε οι φτωχοί, τι φταίνε τα παιδιά να μην έχουν φάρμακα;», ρώτησε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

    Ο κ. Βαρθολομαίος εύστοχα παρατήρησε ότι ο Οικουμενικός ρόλος και η αποστολή του Πατριαρχείου, το καθιστούν υπεράνω ιδεολογιών, πολιτικών αντιπαραθέσεων και διενέξεων.

    Αποθεωτική υποδοχή

    Η υποδοχή που επιφύλαξε η Κουβανική κυβέρνηση αλλά κυρίως ο λαός της μακρινής αυτής χώρας στον πνευματικό ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων όλου του κόσμου, ήταν χωρίς υπερβολές αποθεωτική. Καθώς δεν είναι συνηθισμένο γεγονός ο πρόεδρος μιας χώρας να συναντάται επτά (!) φορές με το φιλοξενούμενό του, να έχει τρεις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μαζί του, να τον παραλαμβάνει με το αυτοκίνητό του από το ξενοδοχείο και να τον συνοδεύει στο αεροδρόμιο, αλλά κυρίως να διατυπώνει προτάσεις που μέχρι πριν λίγες μέρες δεν θα μπορούσε να σκεφθεί ούτε ο πιο ευφάνταστος νους από έναν σκληροτράχηλο μαρξιστή επαναστάτη, τον Φιντέλ.

    Ενδεικτική της υπέρ πάσης προσδοκίας υπερβολικά θερμής φιλοξενίας που επιφύλαξε η Κουβανική κυβέρνηση στον Παναγιότατο, είναι και το γεγονός ότι ο Φιντέλ Κάστρο, εκτός πρωτοκόλλου, μετέβη ο ίδιος στο ξενοδοχείο «Παρκ Σεντράλ» που διέμενε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να τον παραλάβει και μαζί να μεταβούν στο αεροδρόμιο για να τον ξεπροβοδίσει.

    Εκδηλώσεις λατρείας

    Ένα άλλο χαρακτηριστικό, ήταν η πολύ θερμή αντιμετώπιση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον κουβανικό λαό, σε μία χώρα που μέχρι τώρα διέθετε μία φούχτα όλο κι όλο Ελλήνων και Ορθοδόξων. Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του Παναγιότατου, εκατοντάδες απλοί πολίτες, κρατώντας μερικοί από αυτούς και σημαιάκια με το έμβλημα του Πατριαρχείου, συνωθούνταν για να τον δουν από κοντά, κάποιοι επιχειρούσαν να του σφίξουν το χέρι και να το φιλήσουν, ενώ όλοι χειροκροτούσαν και εξέβαλαν φωνές λατρείας και ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου προς την Κούβα, σ΄ αυτήν τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται.

    Κουβανοί όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με τους οποίους συνομιλήσαμε μέσω διερμηνέως, δεν μας έκρυψαν ότι περιμένουν πολλά όχι μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και από την Ελλάδα, από την οποία προσδοκούν βοήθεια όχι μόνο οικονομική, αλλά και ιδεών. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Κούβα βρίσκεται στην απαρχή εντυπωσιακών ανοιγμάτων. Κάτι που συνάγεται εύκολα τόσο από την παράκληση του Φιντέλ Κάστρο προς τον κ. Βαρθολομαίο να αποσταλούν βιβλία για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία, προκειμένου να ανατυπωθούν στην Κούβα και να διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα της χώρας, όσο και από την πρόσκληση να δημιουργηθεί Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αβάνα και μάλιστα με έξοδα του Κουβανικού κράτους.

    Η αντίδραση των Αμερικανών

    Η επιτυχία της επίσκεψης Βαρθολομαίου στην Κούβα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθούν υπόψη οι έντονες πιέσεις που άσκησε ο αμερικανικός παράγοντας αρχικά για την ματαίωση του ταξιδιού, «για να μην δοθεί ηθική ενίσχυση στο δικτάτορα Κάστρο», όπως από πολλές πλευρές διαμηνύθηκε, στη συνέχεια για την υποβάθμισή της και τέλος, την παραμονή των εγκαινίων του ναού του Αγίου Νικολάου, να εμπλακεί ο ευρισκόμενος στην Αβάνα Πατριάρχης, ως επίσημος προσκεκλημένος της κουβανικής κυβέρνησης, σε μία αντικυβερνητική εκδήλωση, ασχέτως των προθέσεων των οργανωτών και των δικαίων αιτημάτων για την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, που διατύπωσαν οι συγγενείς τους και στελέχη της κουβανικής αντιπολίτευσης.

    Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

    Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι κατ΄ επανάληψη ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στις ομιλίες του στην Κούβα δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει, παρουσία μάλιστα του Φιντέλ Κάστρο, την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών και πολιτικών ελευθεριών. Με πιο αξιοσημείωτη την ομιλία του κατά τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου, στην παραλία της Αβάνας, όπου με έμφαση υπογράμμισε ότι «η ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής πίστεως, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να είναι από όλους σεβαστό και απαραβίαστο, πολύ περισσότερο από όσους θέτουν ως βάση της πολιτικής τους ιδεολογίας τον ανθρωπισμό». Ενώ και σε άλλο σημείο της ίδιας βαρυσήμαντης ομιλίας του, δεν δίστασε, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη της Κούβας, να τονίσει ότι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου θα στέλνει με τη λειτουργία του «μήνυμα σεβασμού προς το ανθρώπινο πρόσωπο και τα δικαιώματά του, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του, το δικαίωμα της διαφωνίας, το απαραβίαστο της ζωής του».

    Τα αποτελέσματα αυτής της συναρπαστικής και συνάμα συγκλονιστικής επίσκεψης, σύντομα πιστεύουμε ότι θα διαφανούν. Και εάν δεν μας ξεγελά η διαίσθησή μας, πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε εντυπωσιακές κινήσεις του Φιντέλ Κάστρο, στο πνεύμα των συνομιλιών του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Με πρώτη και καλύτερη, ενδεχομένως την παροχή γενική αμνηστίας και την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

    [06] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

    Σπάρτη, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόκειται για το 12ο έργο που παραδίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Προηγήθηκαν το Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο Αθηνών, το Διοικητικό Εφετείο και Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα Δικαστικά Μέγαρα Κατερίνης, Ηγουμενίτσας, Πολυγύρου, Αιγίου, Καλαβρύτων, Κομοτηνής και το Ειρηνοδικείο Μακρακώμης. Εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθεί και το νέο Δικαστικό Μέγαρο των Κουφαλίων. Παράλληλα νέα Δικαστικά Μέγαρα ανεγείρονται στην Κέρκυρα και την Καβάλα.

    Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι η σύγχρονη δικαιοσύνη δικαιούται στέγης αντάξιας του ρόλου και της αποστολής της, τόνισε ότι πολλά αλλάζουν στην ελληνική περιφέρεια και σε όλη τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως συντελούνται αλλαγές στο ρυθμό λειτουργίας της δικαιοσύνης ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμιση της απονομής της δικαιοσύνης ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες εργασίας αντάξιες του ρόλου των λειτουργών της και να δίνονται στον πολίτη περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου.

    [07] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Γιώργος Πέτσος στο πλαίσιο των επαφών που άρχισε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των επιστημονικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και συλλόγων εργαζομένων της πόλης.

    Ο κ. Πέτσος καταθέτοντας στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης τις προτεραιότητές του υπογράμμισε τη δέσμευσή του να προωθήσει σειρά αναπτυξιακών προτάσεων για την Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνουν πέντε βασικά σημεία:

    1.    Επενδυτικές πρωτοβουλίες-Νέες τεχνολογίες-Ανεργία Νέων της Θεσσαλονίκης, η οποία με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου φθάνει στο 30%.

    2.    Έργα Υποδομής-Μεγάλα συγκοινωνιακά έργα-αντιμετώπιση κυκλοφοριακού προβλήματος (μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία, υποθαλάσσια αρτηρία), όπως καθορίζονται και από το Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

    3.    Εξασφάλιση εκπαιδευτικής και κοινωνικής υποδομής, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, προγράμματα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του αστικού πληθυσμού, με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη Νομαρχία και τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    4.    Περιβάλλον-Καθαρός Θερμαϊκός-Ανακύκλωση, όπως τα εργαστήρια ελέγχου του περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχουν ζητήσει.

    5.    Δημιουργία των αναγκαίων αθλητικών υποδομών, ώστε η νεολαία να στραφεί στον αθλητισμό.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Πέτσου, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μία προσωπικότητα του μεσαίου-κεντρώου χώρου τάσσεται στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Ψωμιάδης ευχήθηκε στον κ. Πέτσο καλή επιτυχία στο δύσκολο αγώνα για την εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο εθνικό μας κοινοβούλιο.

    [08] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Ορεστιάδα, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Με την φράση «καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ανακηρύσσοντάς τον ταυτόχρονα Δημότη Ορεστιάδας, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Κινηματοθέατρο ''Αλέξανδρος''.

    Ο κ Γιούνκερ, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από όλους τους κατοίκους της ακριτικής πόλης, ενώ μεγάλα πανό κυμάτιζαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τον τίτλο «Καλωσορίσατε κ Πρωθυπουργέ».

    «Θεωρούμε ιδιαιτέρως τιμητική την παρουσία σας στο ανατολικότερο χώρο της σημερινής Ευρώπης των ΄΄15'' ,στο κομβικό αυτό σημείο της αυριανής Ευρωπαϊκής Ενωσης». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Γρ. Τζότζολας και πρόσθεσε: «Ο τόπος αυτός τον οποίο τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα κ Πρωθυπουργέ έχει περάσει πολλά. Εξακολουθεί όμως ακόμη να αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι των επιπτώσεων των διεθνών ανακατατάξεων. Κάθε νύχτα δεκάδες άνθρωποι από τις γειτονικές μας χώρες προσπαθούν να διαβούν τα σύνορα, κυνηγώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πολλοί από αυτούς αφήνουν τη ψυχή τους στο ποτάμι που μας χωρίζει από την Τουρκία. Υπερασπιζόμαστε, όχι όπως παλαιότερα την εδαφική μας ακεραιότητα, αυτή δεν πιστεύουμε πια ότι κινδυνεύει, αλλά προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από την ανέχεια και τα ανθρώπινα όντα, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, από την εκμετάλλευση που τους περιμένει. Πολεμάμε τα παράνομα κυκλώματα και ελπίζουμε στην συμπαράσταση των άλλων χωρών της ΕΕ.», σημείωσε και κατέληξε: «Εσείς που είσθε μέγας ευρωπαϊστής και βαθύς γνώστης τόσο της ανάλυσης, όσο και της σύνθεσης, νομίζω ότι για μια ακόμη φορά θα συμβάλλετε στην άρση των εμποδίων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και την απορρόφηση των κραδασμών από την επικείμενη διεύρυνση. Το Λουξεμβούργο θα μας φαίνεται πιο κοντά από σήμερα. Θέλουμε να αισθάνονται και εκείνοι το ίδιο για μας».

    «Ειμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι στην Ορεστιάδα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ποιότητα της υποδοχής που μου επιφυλάξατε. Ηταν βαθιά θερμό και φιλικό το καλωσόρισμά σας» ανέφερε ξεκινώντας τη σύντομη ομιλία του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ Γιούνκερ, εκτιμώντας πως «ανάμεσα στη χώρα σας και τη δική μου χώρα, ανάμεσα στον τόπο σας και στον τόπο μου, υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Και εμείς, στο Λουξεμβούργο, και εσείς οι πολίτες αυτού του τόπου, είμαστε άνθρωποι των συνόρων. Εχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Και εσείς και εμείς ζήσαμε τις τραγωδίες τα δράματα που συνήθως συνδέονται με τα σύνορα. Η Ορεστιάδα είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης και αυτό θα ήθελα να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι Ελληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι. Όταν βρίσκεται κανείς στην Ορεστιάδα, καταλαβαίνει την Ευρώπη γιατί από εδώ μπορεί και βλέπει μακρύτερα».

    Ο κ Γιούνκερ δήλωσε γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα και τόνισε πως θαυμάζει «το κουράγιο με το οποίο η πόλη αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Ελπίζω ότι η Ευρώπη, στα περιθώρια των δυνατοτήτων της, θα συμβάλλει για να λυθούν τα προβλήματα. Ο τόπος σας έκανε ήδη κάποιες προσπάθειες, δοκιμάζοντας να απεγκλωβίσει την περιοχή μέσα από την δημιουργία των οδικών δικτύων. Πολύ σύντομα αν όλα πάνε καλά τα σύνορα θα εξαφανισθούν. Η Βουλγαρία θα γίνει μέλος της ΕΕ και η Τουρκία ακολουθεί τη δική της πορεία προς την Ευρώπη. Κάποτε οι άνθρωποι φοβόταν όταν εξαφανιζόταν τα σύνορα, όμως στην πραγματικότητα τα σύνορα δεν προστατεύουν, εμποδίζουν αυτούς που αγαπιούνται να συναντιούνται πιο συχνά και με πιο φυσικό τρόπο.

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχει η περιοχή της Ορεστιάδας, επισημαίνοντας ότι θα ήθελε «αυτή η περιοχή, που όταν την βλέπει κανείς από τις Βρυξέλλες φαίνεται απομακρυσμένη, να γίνει σημείο αναφοράς στο χάρτη της Ευρώπης. Αυτή η περιοχή θα ήθελα να γίνει το «επισκεπτήριο» της Ευρώπης. Να δείχνει τη θέληση της Ευρώπης να εργαστούμε όλοι μαζί. Θα εργαστούμε όλοι μαζί, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Τουρκία και όλοι οι υπόλοιποι λαοί, για το καλό των παιδιών μας. Όταν εργαζόμαστε για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, ας σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές»

    Στην τελετή παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κκ Νικηφόρος ο γγ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζαφείρης Σακελλάρης, ο Νομάρχης Εβρου Ν Ζαμπουνίδης, οι στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι κομμάτων, οι δήμαρχοι του Β.Εβρου καθώς και οι Δήμαρχοι Χασκόβου George Ivanov και Ανδριανούπολης, Cengir Varnatopy.

    Ολγα Ορφανίδου

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΣΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Τα γραφεία της διοικούσας επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιώργος Πέτσος.

    Ο κ. Πέτσος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ νομού Θεσσαλονίκης Νίκο Βακάλη και τα μέλη της διοικούσας για τη δομή του κόμματος τοπικά ώστε να γίνει σύντομα και εύκολα η ενσωμάτωσή του.

    "Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί θα δώσουμε μαζί με τον κ. Πέτσο την μεγάλη εκλογική μάχη για την ανατροπή στην κεντρική πολιτική σκηνή, μια ανατροπή που πιστεύουμε ότι θα φέρει ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής την κοινή λογική, την ηθική και την αποτελεσματικότητα", επισήμανε ο κ. Βακάλης.

    Οσον αφορά το θέμα των ψηφοδελτίων στις δύο περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης ο κ. Βακάλης διευκρίνισε ότι η κατάρτισή του είναι στην αποκλειστική ευθύνη του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν ούτε νωρίς, ούτε αργά, αλλά τη στιγμή που πρέπει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή προκειμένου να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα που δημιούργησε η τροπολογία Πάχτα τόνισε: "Το θέμα έχει μετατοπιστεί εκεί ακριβώς που δεν υπάρχει. Μιλούνε για ευθύνες βουλευτών, αναφέρονται και στην Νέα Δημοκρατία για το παρελθόν ενώ η ευθύνη είναι συγκεκριμένη. Αποκλειστικά της κεντρικής εξξουσίας, της κυβέρνησης. Μια τροπολογία η οποία κατατίθεται από βουλευτές στη Βουλή δεν έχει γίνει ποτέ αποδεκτή εφόσον δεν θέλει ο αρμόδιος υπουργός. Η ευθύνη είναι συνολική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού όχι μόνο του υφυπουργού".

    "Αντιλαμβάνεστε λοιπόν", συνέχισε ο κ. Πέτσος, "ότι υπάρχει από την κυβέρνηση σήμερα ένας εντυπωσιασμός με καρατομήσεις βουλευτών με τρόπο ώστε να αναδειχθεί μέσα από αυτήν την καρατόμηση η νέα πολιτική που δήθεν θα παρουσιαστεί με το νέο ηγέτη. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτή καθεαυτή η πολιτική τιμωρία της αποπομπής δίνει την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι πίσω από όλη αυτήν την υπόθεση υφίστανται ψήγματα διαπλοκής τα οποία αναδεικνύονται με την τιμωρία αυτή".

    [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Νίκο Ακριτίδη απέστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισημαίνοντας το πρόβλημα εξυπηρέτησης χιλιάδων σπουδαστών της Θεσσαλονίκης.

    Στην επιστολή αυτή ο κ. Ψωμιάδης τονίζει ότι «η αφετηρία των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. προς το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης βρισκόταν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Σήμερα έχει μεταφερθεί στον Υπεραστικό σταθμό του ΚΤΕΛ «Μακεδονία». Αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης, όπως αντιλαμβάνομαι από δεκάδες οχλήσεις που δέχεται το γραφείο μου, είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων σπουδαστών που διακινούνται μέσω αυτής της λεωφορειακής γραμμής καθημερινά. Συχνά μάλιστα οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην άφιξή τους στον χώρο του Τ.Ε.Ι.Θ. είναι καθοριστικές για την πορεία του εκπαιδευτικού τους προγράμματος, σύμφωνα και με την διοίκηση του Ιδρύματος».

    Στην ίδια επιστολή μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης προτείνει  την εξέταση από το Σ.Α.Σ.Θ. της δυνατότητας  δημιουργίας τριών νέων αφετηριών για τις λεωφορειακές γραμμές του Τ.Ε.Ι.Θ., οι οποίες θα βρίσκονται διάσπαρτες σε κομβικά σημεία της πόλης (ανατολικά, κέντρο και δυτικά), για να εξυπηρετούνται οι σπουδαστές στη Σίνδο.

    [11] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο Κ. ΣΤΕΓΓΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν η Τεχνική Ολυμπιακή και ο ιδρυτής και Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Στέγγος, με στόχο- όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας- «την τιμωρία των ενόχων και την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης των προσώπων που θίγονται», σχετικά με την επίμαχη τροπολογία για το Πόρτο Καρράς

    Η εταιρία υποστηρίζει ότι με ψεύδη και με την χρησιμοποίηση τηλεφωνικών δήθεν «καταγγελιών» επιχειρείται να εμφανιστεί η προσπάθεια να αναδειχθεί το Πόρτο Καρράς σε σύγχρονη πρότυπη τουριστική επένδυση, ως παράνομη ενέργεια και προϊόν αθέμιτης συναλλαγής. Σημειώνει δε ότι είναι ψευδή και συκοφαντικά τα περί καταστροφής του δάσους, περί οικοπεδοποίησης του συγκροτήματος, ανεγέρσεως 5.000 κατοικιών, περί απάτης στο Χρηματιστήριο, περί δωροδοκίας, κλπ.

    Περαιτέρω τονίζει ότι είναι ψευδή και συκοφαντικά όλα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με μυστικές συναντήσεις, δωροδοκίες, κατοχή μετοχών των εταιρειών από τον κ. Πάχτα κλπ και γνωστοποιεί ότι έχει υποβληθεί μήνυση κατά «της ψευδολόγου, δήθεν ιδιαιτέρας γραμματέως του κ. Κ. Στέγγου».

    Ο Όμιλος υπογραμμίζει πως είναι αυτονόητο ότι είναι τελείως αμέτοχος της διαδικασίας προωθήσεως και ψηφίσεως της τροπολογίας και καταγγέλλει ότι με τις συκοφαντίες και τα ψεύδη πλήττεται και η αξιοπιστία του τεχνικού κλάδου του Ομίλου, καθώς και ότι για τον παραπάνω λόγο δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι έχασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελάχιστες ημέρες.

    Σύμφωνα με τον Όμιλο το ακίνητο του Πόρτο Καρράς δεν είναι δασικό βάσει νόμων (των ετών 1968, 1977, 1987, 1996) και είναι οικοδομήσιμο βάσει διατάγματος (έτους 1976). Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μία σειρά νόμων που διατηρούν σε ισχύ το χαρακτηρισμό της όλης έκτασης ως μη δασικής και επισημαίνεται ότι όλες οι διατάξεις ισχύουν μέχρι σήμερα.

    Αν η ανάπτυξη του συγκροτήματος με βάση τις ανωτέρω διατάξεις και η εκμετάλλευση του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης και κάλυψης ήταν παράνομη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι βέβαιο ότι τα αρμόδια Υπουργεία (Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης), θα είχαν επέμβει για να σταματήσουν μία ανακριβή ή παραπλανητική διακήρυξη πώλησης.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τα κατασκευασθέντα κτίρια, απομένει σήμερα προς αξιοποίηση συντελεστής δόμησης που αντιστοιχεί σε 211 στρέμματα. Επειδή τα κτίσματα θα είναι κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία διώροφα, η παραπάνω δόμηση αντιστοιχεί σε μέγιστη κάλυψη 110 στρέμματα σε σύνολο έκτασης 17.630 στρεμμάτων, δηλαδή σε ποσοστό μόλις έξι τοις χιλίοις. Όλη δε η παραπάνω κάλυψη θα γίνει κατά προτίμηση στις υφιστάμενες αγροτικές ή χέρσες εκτάσεις του συγκροτήματος που υπερβαίνουν τα 8.000 στρέμματα περίπου, για την αποφυγή κοπής δέντρων. Η προστασία του δάσους αποτελεί βασική προτεραιότητα του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής και το πολυτιμότερο κεφάλαιο της επένδυσης, για τη διαφύλαξη του οποίου δαπανώνται από τον Όμιλο τεράστια ποσά», επισημαίνεται.

    Ο Όμιλος ζήτησε την έκδοση οικοδομικών αδειών για 469 τουριστικές κατοικίες, με κάλυψη ανάλογου μέρους των 110 στρεμμάτων, σύμφωνα με το π.δ. της 30-9-1976. Υποστηρίζει όμως ότι αντιμετώπισε ορισμένες αδικαιολόγητες αμφισβητήσεις, αν οι νόμοι αυτοί και γενικώς τα κίνητρα στα οποία στηρίχθηκε για να μετάσχει στο διαγωνισμό και να προσφέρει τα 33 δισεκατομμύρια δρχ. ισχύουν ή καταργήθηκαν, όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης εκπλήρωσε τις δικές του υποχρεώσεις από τις συμβάσεις επενδύσεων.

    «Ύστερα από πολύμηνες άκαρπες προσπάθειες και αφού μάταια περίμενε επί 2 χρόνια να εκδοθεί οικοδομική άδεια, χωρίς να λαμβάνει καμία απάντηση, ο Όμιλος ενημέρωσε για το πρόβλημα όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους αρμόδιους Υπουργούς και βουλευτές όλων των παρατάξεων και για την ανάγκη σωστής ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων που αμφισβητήθηκαν. Ζήτησε επίσης να ισχύσουν στο Πόρτο Καρράς οι νόμοι 2830/2000 και 3105/2003 που ισχύουν για όλη τη χώρα και άδικα αμφισβητείται η εφαρμογή τους στο Πόρτο Καρράς», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [12] ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών προχωρούν οι επενδυτές στη Wall Street, μετά τα χθεσινή άνοδο που έφερε τον Dow Jones και το Nasdaq σε υψηλά δυόμισι ετών. Οι ειδήσεις, πάντως, τόσο από το μακροοικονομικό όσο και από το επιχειρηματικό μέτωπο είναι θετικές.

    Ο δείκτης του Conference Board- δείκτης-κλειδί για την απεικόνιση της εμπιστοσύνης των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους- έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών που καταρτίζει το Conference Board, έγκυρο ινστιτούτο επιχειρηματικών ερευνών με έδρα τη Νέα Υόρκη, εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στις 96,8 μονάδες, από τα αναθεωρημένα επίπεδα των 91,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο). Οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, στις 98,1 μονάδες.

    Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας η DuPont σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της τα οποία διαμορφώθηκαν από τα 35 στα 63 σεντς ανά μετοχή. Ο τίτλος της σημειώνει απώλειες 0,32%.

    Η φαρμακευτική Merck ενισχύεται κατά 0.57%, έπειτα από την ανακοίνωση κερδών τέταρτου τριμήνου μειωμένων (στα 62 σεντς, έναντι 83 σεντς πέρυσι), αλλά καλύτερων των προβλέψεων.

    Η τηλεπικοινωνιακή SBC ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 27 σεντς, έναντι των 71 σεντς πέρσι. Η μετοχή της υποχωρεί σε ποσοστό 2,14%.

    Απώλειες 1,31% σημειώνει η μετοχή της Caterpillar, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 97 (από 88 πέρσι).

    Καλύτερα των εκτιμήσεων αλλά και αυξημένα σε σχέση με πέρυσι ήταν και τα κέρδη της McDonald's. Η μετοχή της κερδίζει 0,67%

    Κατά 5,60% ενισχύεται η μετοχή της Micron Technologies, έπειτα από την αναβάθμισή της από την UBS «buy» (αγορά) από «neutral» (ουδέτερη στάση).

    Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), χωρίς να αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Ωστόσο οι επενδυτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τα συνοδευτικά σχόλια της Fed για την αγορά εργασίας.

    Στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε στις 10.661,99 μονάδες, μειωμένος κατά 0,38%, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν κατά 0,97%, στις 2.132,94 μονάδες και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500, με απώλειες 0,42%, διαμορφωνόταν στις 1.150,48 μονάδες.

    Σ.Α.

    [13] ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Υποχρεωτικές κηρύχθηκαν με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Ελευθέριου Τζιόλα τρεις Διαιτητικές Συμβάσεις Εργασίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1876/90 περί ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων:

    -Κηρύσσεται υποχρεωτική η απόφαση διαιτησίας 13/03 που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών και βοηθών χειριστών εκσκαπτικών, ανυψωτικών, φορτωτικών, γεωτρητικών, διατρητικών μηχανημάτων, αντλιών εκτοξεύσεως έτοιμου σκυροδέματος και χωματουργικών εν γένει μηχανημάτων που απασχολούνται στα λατομεία πέτρας ή χώματος (χωματερές), σπαστηροτριβεία, ασβεστοποιεία, παρασκευαστήρια έτοιμου σκυροδέματος, ασφάλτου και σε πάσης φύσεως λατομικές εργασίες. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 15/05/2003.

    -Κηρύσσεται υποχρεωτική η απόφαση διαιτησίας 18/03 που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων τυπογράφων στα τυπογραφεία όλης της χώρας. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 16/05/2003.

    -Κηρύσσεται υποχρεωτική η απόφαση διαιτησίας 17/03 που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα βιβλιοδετεία όλης της χώρας. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από 16/05/2003.

    [14] ΜΕΙΩΜΕΝO TZIPO ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ 51,2% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Εφαρμογή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του 2003 φαίνεται ότι βρήκε η λαϊκή ρήση "κάθε πέρυσι και καλύτερα", αφού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το 51,22% των εμπόρων δήλωσε ότι η αγοραστική κίνηση διαμορφώθηκε σε χειρότερα επίπεδα από ό,τι το 2002.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2003, σε δείγμα 300 εμπορικών επιχειρήσεων από διάφορες περιοχές τη χώρας, μόνο το 21,95% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αγορά κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα από το 2002, ενώ το υπόλοιπο 26,83% δεν διαπίστωσε καμία διαφορά.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 58,92% των πολιτών επέλεξε να αγοράσει προϊόντα μέσης τιμής, ενώ το 19,46% προτίμησε τα ακριβότερα και το 21,62% εκείνα που πωλούνταν στην πιο χαμηλή τιμή. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (65,82%) πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, κατά την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ

    Οι αγοραστές φαίνεται ότι προτίμησαν τις συναλλαγές σε μετρητά (54,70%), με τις πιστωτικές κάρτες να αποδεικνύονται λιγότερο δημοφιλές μέσο για αγορές (37,35%). Πάντως, το 7,95% επέλεξε να κινηθεί τόσο με μετρητά, όσο και με "πλαστικό χρήμα". Όπως αιτιολογήθηκε από πολλούς υπεύθυνους καταστημάτων, η μείωση του ρυθμού της χρήσης των πιστωτικών καρτών οφείλεται στην υπερφόρτωση που παρατηρείται στις πιστωτικές κάρτες των καταναλωτών και στην αλματώδη αύξηση του ρυθμού των καταναλωτικών δανείων.

    Κατά τα λοιπά, οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την περίοδο των εορτών δεν παρουσίασε αξιόλογη αύξηση. Μόνο το 8,11% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε έκτακτο προσωπικό. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να ήταν βελτιωμένη εάν οι εκπτώσεις απείχαν περισσότερο από την περίοδο των εορτών.

    Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικώς σε δείγμα 300 επιχειρήσεων με βάση το πανελλαδικό δείγμα / τροφοδότη της ΕΣΕΕ. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη γεωγραφική του διασπορά. Περιλαμβάνει μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολουμένων.

    "Αυτό που προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα από την παρούσα έρευνα της ΕΣΕΕ είναι ότι η εορταστική περίοδος δεν ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Βεβαίως στο σύνολο της η αγορά μάλλον κινήθηκε ανοδικά κυρίως εξ αιτίας του κλάδου των τροφίμων- με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις οι οποίες εντοπίζονται τόσο σε σχέση με την κατηγορία τιμών όσο και σε σχέση με το μέγεθος και το είδος του καταστήματος", υπογραμμίζεται στο σημείωμα που συνοδεύει την έρευνα της ΕΣΕΕ.

    Πρώτο γενικό συμπέρασμα φαίνεται να είναι η έντονη διαφοροποίηση που εμφανίζεται ανάμεσα στα λεγόμενα «ακριβά» και «φθηνά» καταστήματα. Ορισμένα καταστήματα δηλαδή που πωλούν προϊόντα υψηλών τιμών ή «είδη πολυτελείας» παρουσίασαν σημαντική αύξηση, δηλαδή πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές είδαν δηλαδή τις πωλήσεις τους να αυξάνουν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Διαφορετικά όμως είναι τα αποτελέσματα των εμπόρων που πωλούν σχετικά «φθηνά» προϊόντα. Στις περιπτώσεις αυτές οι πωλήσεις κινήθηκαν είτε στα ίδια είτε σε χαμηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε συχνά ανεξάρτητα από το μέγεθος του καταστήματος.

    Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες μεγάλες αλυσίδες, ιδιαίτερα του χώρο της ένδυσης, με υψηλό κύκλο εργασιών και υψηλό ρυθμό αύξησης των πωλήσεών τους, σημείωσαν πτώση του τζίρου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες στόχευσαν στα «φθηνά» προϊόντα και στους καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων, απώλεσαν πωλήσεις εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και του παρεμπορίου και της κινέζικης αγοράς.

    "Θα μπορούσε επομένως να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών στράφηκαν προς τα απαραίτητα είδη, κυρίως τα είδη διατροφής, ενώ οι υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες καταναλωτών προτίμησαν τα «ακριβά» είδη. Το συμπέρασμα αυτό της διαφοροποίησης δηλαδή μεταξύ ακριβών και φθηνών προϊόντων μπορεί να λάβει και άλλη εξήγηση. Ότι δηλαδή υπάρχει μία οροφή στο μερίδιο της αγοράς που μπορεί να καταλάβει μια επιχείρηση ακόμη και για τις εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται μαζικά προϊόντα χαμηλών τιμών", διευκρινίζουν οι ερευνητές της ΕΣΕΕ.

    [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Φυσιολογικές είναι οι αυξομειώσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών, λόγω των καιρικών φαινομένων, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ακόμη πως το κρίσιμο σημείο, σε ό, τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, είναι η συνεργασία παραγωγών, πολιτείας και καταναλωτών. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς το 2003 και το κλίμα αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και φέτος.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αν οι τιμές τους δεν είναι ανταγωνιστικές θα υποκατασταθούν απο εισαγόμενα. "Οι ελληνικές αγορές θα στηρίζονται σε εγχώρια προϊόντα στο βαθμό που οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ο διάλογος με την αγορά πρέπει να είναι σταθερός, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι για την πάταξη της κερδοσκοπίας συνεχίζονται καθημερινά. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 25 Μαρτίου.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ

    Αγκυρα, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    "Το βήμα που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό, στο Νταβός, ενθουσίασε τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους".

    Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», στο οποίο σημειώνεται ότι Αμερικανός αρμόδιος υψηλού επιπέδου σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, τόνισε: «Το βήμα που πραγματοποίησε ο κ. Ερντογάν πολιόρκησε τα όρια της φαντασίας μας και μας εξέπληξε».

    Ο ίδιος αρμόδιος είπε πως ο Ερντογάν παρουσίασε μία απίστευτη πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού και συμπεριφέρθηκε άκρως εποικοδομητικά.

    Οσον αφορά το θέμα του Αμερικανού διαμεσολαβητή, είπε πως τα ΜΜΕ έβαλαν «την άμαξα πριν από τα άλογα» και τόνισε:

    «Δεν έχει γίνει κάποια πρόταση σε μας. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η συνάντηση στο Λευκό Οίκο, αλλά θέλω να επαναλάβω τα εξής: Ο Ερντογάν έκανε ένα θαυμάσιο βήμα. Τώρα η σειρά είναι στην απέναντι πλευρά. Το ποιος θα είναι, αν απαιτηθεί, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπους».

    [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΑΝ - ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το Κυπριακό περιλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την αυριανή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή του κ. Ανάν στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση των Επιτρόπων. Θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας που του παραθέτουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και 19 Επίτροποι.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Στρασβούργο, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η ευθύνη της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανήκει στην Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα υπεισέλθουμε σε μια διαμάχη, εάν προσπαθήσουμε να πετύχουμε μιαν αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αποφάσεων με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του στο Δικαστήριο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Luzius Wildhaber.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την επαρκή εφαρμογή κάποιων αποφάσεων, όπως στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και των διακρατικών προσφυγών της Κύπρου κατά της Τουρκίας, και εάν αυτή η κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον, ο κ. Wildhaber, αφού ανέφερε πως ''η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της όλης κατάστασης'' στην Κύπρο και ''έχει καταβάλει την αποζημίωση στην υπόθεση Λοϊζίδου'', επεσήμανε πως ''υπάρχουν ακόμα 650 άλλες αιτήσεις της ίδιας φύσης που εκκρεμούν ενώπιόν μας και για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουμε επίσης''.

    ''Είναι δύσκολο να πούμε πολλά για μια τέτοια πολύπλοκη κατάσταση με εκατοντάδες υποθέσεις ενώπιόν μας'', πρόσθεσε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Φαντασιώσεις χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τους ισχυρισμούς περί διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ορισμού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό είπε ότι χρειάζεται «νέο αίμα».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», ο Ραούφ Ντενκτάς ολοκληρώντας τις επαφές του στην Αγκυρα και πριν αναχωρήσει, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκ των οποίων η μία αφορούσε τους ισχυρισμούς περί διαφωνίας μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο Ντενκτάς στο ερώτημα αυτό είπε πως αυτά όλα είναι φαντασιώσεις.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε και με τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Ο Ντενκτάς απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πρόταση Ερντογάν για διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, είπε πως αυτός θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα άτομο το οποίο θα διευκολύνει τις εξελίξεις, ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η σκέψη της Τουρκίας και τόνισε: «Ο Ντε Σότο μας απογοήτευσε. Χρειάζεται νέο αίμα».

    [20] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΝΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου είπε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια να γίνει συνάντηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προερχόμενος από το Στρασβούργο, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Από την πλευρά του ο κ. Ανάν πρόκειται αύριο να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Παρασκευή θα εγκαινιάσει στις Βρυξέλλες τα νέα γραφεία του ΟΗΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Το πρώτο γερό αγωνιστικό τεστ της εθνικής ομάδας ποδηλασίας πίστας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι πιστέρ μας είχαν μια αξιόλογη αγωνιστική παρουσία στο διεθνές μίτινγκ, που έγινε στο Μάντσεστερ, εκεί όπου προπονείται η εθνική ομάδα το τελευταίο διάστημα.

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βασίλης Αναστόπουλος στο σκρατς, όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση ανάμεσα σε 34 ποδηλάτες. Ο αθλητής αγωνίστηκε μαζί με τον Ταμουρίδη στο Μάντισον καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, ενώ ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης αγωνίστηκε και στα έξι χιλιόμετρα σκρατς με μοτό καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

    Οι ξένες αποστολές που συμμετείχαν στην διοργάνωση δεν περίμεναν τόσο δυνατή την ελληνική ομάδα, όπως παραδέχεται ο Βασίλης Αναστόπουλος:

    «Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμεναν να είμαστε τόσο καλοί. Εμείς αποδείξαμε ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά στο Μάντσεστερ, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση σε αυτό το διεθνές μίτινγκ. Εγώ είχα δώσει μεγαλύτερο βάρος στο Σκρατς και σίγουρα η δεύτερη θέση, που κατέκτησα με ικανοποιεί απόλυτα. Νομίζω ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση, ενόψει και του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου της Μόσχας» επισήμανε ο ποδηλάτης της Volksbank Ideal.

    Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην χώρα μας την Παρασκευή.

    [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Μεγάλες συγκινήσεις υπόσχονται να προσφέρουν στους φιλάθλους και φέτος οι αθλήτριες που συμμετέχουν στα 60μ. και το μήκος των γυναικών στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου «Αθήνα 2004», που θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στην Παιανία.

    Μία αθλήτρια που τιμά κάθε χρόνο τη χώρα μας με εμφανίσεις σε μίτινγκ επί ελληνικού εδάφους, θα δώσει πάλι το παρών. Ο λόγος για την Ζάνα Μπλοκ, που ήταν και πέρυσι νικήτρια στα 60μ. του «Αθήνα 2003» με 7.13. Η Ουκρανή, που έχει στη συλλογή της πέντε μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού, έχει ατομικό ρεκόρ στα 60μ. 7.04, επίδοση που είχε πετύχει πέρυσι όταν αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στο Μπέρμιγχαμ.

    Η κούρσα των 60μ. αναμένεται να προσφέρει μεγάλες επιδόσεις, καθώς ανάμεσα στις αντιπάλους της Μπλοκ θα είναι η Μιριέλ Ιρτίς. Η Γαλλίδα σπρίντερ, που εκπροσωπεί το νέο αίμα του αγωνίσματος, αν και «ειδικεύεται» στα 200μ., στο «Αθήνα 2004» θα πάρει θέση στην εκκίνηση των 60μ. Η 25χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοιχτού και κλειστού το 2002 στα 200μ., που ήταν μέλος της ομάδας 4Χ100μ. της Γαλλίας που τον περασμένο Αύγουστο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχει ατομικό ρεκόρ στα 60μ 7.09.

    Ο ΣΕΓΑΣ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία ακόμη κορυφαία σπρίντερ. Ο λόγος για την Κρίστι Γκέινς, την Αμερικανίδα που πέρυσι είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 10.89, την οποία σημείωσε στο Μονακό. Η Γκέινς, που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού του 2001 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 60μ., έχει ατομικό ρεκόρ 7.12 στο αγώνισμα.

    Πέρα από τα 60μ. και στο μήκος ήδη ο ΣΕΓΑΣ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητριών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία τριών Ρωσίδων, που τα τελευταία χρόνια είναι ανάμεσα στις άλτριες που κυριαρχούν στο αγώνισμα.

    Η Τατιάνα Κότοβα έχει κάνει δεύτερο σπίτι της την Ελλάδα, καθώς τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό δίνει πάντα το παρών στα μίτινγκ της χώρας μας. Η Ρωσίδα, που έχει αναδειχθεί δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό (1999, 2003), ήταν νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002, ενώ πήρε το αργυρό τον περασμένο Αύγουστο στο Παρίσι, ήταν πρώτη και πέρυσι στο «Αθήνα 2003», ενώ το ατομικό της ρεκόρ στον κλειστό είναι 7.01.

    Επίσης θα αγωνιστούν και δύο αξιόλογες συμπατριώτισσές της. Πρόκειται για την Όλγα Ρούμπλιοβα, που έχει ατομικό ρεκόρ 6.90 στον ανοιχτό, ενώ είχε πάρει τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στη Βιέννη πίσω από τη Νίκη Ξάνθου, αλλά και την Ιρίνα Σιμάγκινα που το περασμένο καλοκαίρι είχε σημειώσει 6.83.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δύο αγωνίσματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με άλλες κορυφαίες αθλήτριες, ενώ αναμένεται να δώσουν το παρών και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες που έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στον κλειστό στίβο.

    [23] ''ΠΑΝΟΠΛΗ'' Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑΡΕ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    «Πάνοπλη» θα πάει η εθνική ομάδα τένις στη Χαράρε για την συνάντηση με την Ζιμπάμπουε στον α' γύρο του Κυπέλλου Ντέιβις. Στην αποστολή που δηλώθηκε χθες στην Διεθνή Ομοσπονδία μετέχουν οι Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Βασίλης Μαζαράκης, Λευτέρης Αλεξίου, Αλέξανδρος Γιακούποβιτς με αρχηγό προπονητή τον Γιάννη Ρήγα. Οι Έλληνες τενίστες θα αναχωρήσουν το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, για την αφρικανική χώρα, προκειμένου να εξοικειωθούν στις συνθήκες των αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και τελειώνουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

    Παρότι καλοκαίρι στην Ζιμπάμπουε τα παιχνίδια θα γίνουν σε κλειστά γήπεδα λόγω των συχνών καταιγίδων που ξεσπούν στη Χαράρε η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Μάλιστα, λόγω του υψομέτρου, θα χρησιμοποιηθούν ειδικές μπάλες για τους αγώνες. Η ελληνική ομάδα θα έχει στο πλευρό της πλήθος ομογενών, που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την συνάντηση. Γι' αυτό το λόγο και η Ε.Φ.Ο.Α. στέλνει στη Χαράρε 500 ελληνικές σημαίες, οι οποίες θα μοιραστούν στους ομογενείς που ήδη έχουν προμηθευτεί εισιτήρια των αγώνων. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στην Α' κατηγορία της Ευρωαφρικανικής Ζώνης του Κυπέλλου Ντέιβις. Η πρώτη ήταν πριν από δυο χρόνια, όταν είχε χάσει στον α' γύρο εκτός έδρας από το Βέλγιο.

    Στο μεταξύ, οι επιτυχίες του στο τουρνουά τζούνιορ της Σλοβακίας έφεραν τον Ζαχαρία Κατσιγιαννάκη στο Νο 132 της διεθνούς κατάταξης τζούνιορ (κάτω των 18 χρόνων). Αυτή την εβδομάδα το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στο τουρνουά τζούνιορ (κάτω των 16 χρόνων) «Ο Ντε Φράνς» στο οποίο μετέχουν ο Πάρις Γεμουχίδης, Νο 11 της διεθνούς κατάταξης και η Αλεξάνδρα Σακαλλαρίδη. Ο πρώτος πέρασε χωρίς αγώνα στον β' γύρο ενώ η Σακαλλαρίδη θα αντιμετωπίσει στον α' γύρο την Γαλλίδα Ντουράντε.

    [24] Ο ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΟ- ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Ο Κύρος Βασσάρας του συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει την αναμέτρηση του ΠΑΟ με την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Το ματς της Ξάνθης με τον Αρη θα διευθύνει ο κ. Τακίδης του συνδέσμου Κιλκίς, ενώ ο κ. Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών την αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Ιωνικό.

    Ειδικότερα τα παιχνίδια της 19ης αγωνιστικής θα διαιτητεύσουν:

    Αίγαλεω- Ακράτητος: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    Ηρακλής- Ιωνικός: Φινοκαλιώτης (Αθηνών)

    Προοδευτική- ΠΑΟΚ: Νταμπώσης (Πιερίας)

    ΠΑΟ-ΑΕΚ: Βασσάρας (θεσσαλονίκης)

    Πανηλειακός- Ολυμπιακός: Μποροβήλος (Αρκαδίας)

    Πανιώνιος- Καλλιθέα: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Ξάνθη- Αρης: Τακίδης (Κιλκίς)

    Χαλκηδόνα- ΟΦΗ: Δαμιανός (Κοζάνης).

    [25] ΠΑΟΚ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (11:06 UTC+2)

    Να ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα (0-1) στην Καστοριά για τον θεσμό του κυπέλλου επιθυμεί ο ΠΑΟΚ. Για τον Δικέφαλο το παιχνίδι είναι καθοριστικό, αφού ένα νέο στραβοπάτημα θα τον βγάλει από το παιχνίδι του θεσμού.

    Ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης δεν θα έχει στη διάθεσή του

    και σε αυτό το παιχνίδι τον Διονύση Χασιώτη που ταλαιπωρείται από ίωση, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Εμπενίζερ Χάγκαν, ο οποίος ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Η προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι και κατόπιν η αποστολή θα αναχωρήσει για την Καστοριά.

    [26] ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ CNN ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο υπάλληλοί του σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα στο Ιράκ, έξω από τη Βαγδάτη. Το κανάλι μετέδωσε ότι ένας οδηγός και ένας μεταφραστής-παραγωγός πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν θανάσιμα από άγνωστους την ώρα που επέστρεφαν στην ιρακινή πρωτεύουσα από περιοχή του βορρά, μέσα στο αυτοκίνητό τους.

    [27] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν αντιπροσώπευε μιαν απειλή και οτι οι επιθεωρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Σαντάμ αντιπροσώπευε μιαν αυξανόμενη απειλή", δήλωσε ο κ. Μπους απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αρχή της συνομιλίας που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Πολωνό πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    "Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε την ομάδα των επιθεωρητών στο Ιράκ να συνεχίσουν το έργο τους", πρόσθεσε.

    [28] ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Νιου Χαμσάιρ, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ άρχισαν σήμερα να προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιός από τους επτά υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος θα μονομαχήσει με τον Τζορτζ Μπους για την κατάκτηση της προεδρίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πύλες τους νωρίς το πρωί και θα τις κλείσουν το αργότερο στις 20.00 τοπική ώρα (03.00 την Τετάρτη ώρα Ελλάδος), σε αυτή την βορειοανατολική Πολιτεία των ΗΠΑ που αριθμεί 690.000 ψηφοφόρους.

    Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να εμφανίζουν τον 60χρονο γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι ως πιθανότερο νικητή της κούρσας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος..

    Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο από το υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας.

    [29] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 27 Ιανουαρίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο της πόλης Καλντίγια,80 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 13:00 τοπική ώρα τη στιγμή που περνούσαν στρατιωτικά οχήματα. Ενας κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι μετά την έκρηξη τα αυτοκίνητα σταμάτησαν, στρατιώτες βγήκαν έξω και πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ιρακινό, ενώ τραυμάτισαν έναν άλλο.

    [30] ΙΡΑΝ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ 550 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τεχεράνη, 27 Ιανουαρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών στο Ιράν ανακάλεσε την απαγόρευση να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου σε 550 υποψηφίους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

    Ο Μοχαμάντ Τζαχρομί εκπρόσωπος του συμβουλίου, ανακοίνωσε πως μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα αναθεωρηθούν και άλλες ανάλογες αποφάσεις του συμβουλίου σχετικά με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων, κυρίως μεταρρυθμιστών, στις εκλογές.

    [31] O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ Γ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θρηνεί τον απροσδόκητο χαμό ενός σπουδαίου ηθοποιού του, του Γιάννη Κυριακίδη. «Ο Γιάννης Κυριακίδης υπήρξε ξεχωριστός τόσο στην ζωή του όσο και στην καλλιτεχνική του προσφορά. Άνθρωπος με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά ανέπτυξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έντονη και πολύπλευρη δραστηριότητα. Ο Γιάννης Κυριακίδης υπήρξε πάντα ενεργός πολίτης και ανήκοντας από τα πολύ μικρά του χρόνια στην αριστερά, ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της Χούντας έντονη αντιστασιακή δράση. Σύσσωμο το δυναμικό του θεάτρου μας πενθεί για τον άδικο χαμό του. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης σε γραπτή ανακοίνωσή του.

    Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στην παράσταση Λυσιστράτη (σκην. Κ. Μιχαηλίδης, θίασος Μ. Αρώνη-Κ. Μιχαηλίδης, Νέο Θέατρο). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους ( Κ.Θ.Β.Ε., θίασοι Β. Διαμαντόπουλου και Μ. Αλκαίου, Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Βόλου και Καλαμάτας, Θέατρο του Νότου, Θεατρική Εταιρεία Δόλιχος ) και τους σκηνοθέτες Σ. Καραντινό, Σπ. Α. Ευαγγελάτο, Μ. Βολανάκη, Γ. Θεοδοσιάδη, Κ. Αποστόλου, Α. Βισνιέφσκι, Τ. Καλφόπουλο, Χ. Ο. Χάους, Ν. Παπαδάκη, Ν. Περέλη, Στ. Τσακίρη, Ν. Μπουσδούκο, Γ. Χουβαρδά, Σ. Λιβαθηνό, Θ. Μουμουλίδη, Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Α. Ρέτλι, Ανρέα Βουτσινά.

    Για αρκετά χρόνια έζησε στην Γερμανία όπου εργάστηκε ως ηθοποιός, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη (Δημοτικό Θέατρο Μονάχου, Θέατρο των Νέων, Όπερα του Μονάχου και Δημοτικό Θέατρο Μέμινγκεν). Ανήκε στην ομάδα συγγραφέων του έργου «Ταξίδι για τη Σλαραφία» που ανέβηκε από το Δημοτικό Θέατρο του Μέμινγκεν. Εργάστηκε επίσης ως υπεύθυνος θεατρικών εκπομπών και ως εκφωνητής της ελληνικής εκπομπής της βαυαρικής ραδιοφωνίας, με διευθυντή τον Παύλο Μπακογιάννη. Ίδρυσε την Εργατική Σκηνή Μονάχου, με την οποία παρουσίασε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (μεταξύ των οποίων και δύο δικά του: «Άνθρωποι και σκιές» και «Το κρεβάτι του Προκρούστη»). Πρωταγωνίστησε στο τελευταίο έργο του Τσέχου συγγραφέα Πάβελ Κόχουτ «Μια μικρή βεντέτα», που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Μπράουνσβαϊκ, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, Γιάρομιρ Πλασκόι. Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Λουίζενμπουργκ στο έργο του Σίλερ «Ιωάννα της Λωραίνης» (σκην. George Geizig) και στο έργο «Μουσικοί της Βρέμης» (διασκευή από το παραμύθι των Αδελφών Γκριμ, σκην. Πέτερ Χέεγκ).

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φ.Ο.Θ.Κ. (Φοιτητικός Όμιλος Θεάτρου και Κινηματογράφου), της ομάδας φοιτητών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα θεατρικά πράγματα της Θεσσαλονίκης τις δεκαετίες '60-'70. Στον Φ.Ο.Θ.Κ., ανέβασε σε δική του σκηνοθεσία το «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας», το 1965. Την ίδια χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο έργο «Σίβυλλα» του Άγγ. Σικελιάνου σε σκηνοθεσία του Σ. Καραντινού. Από τότε έχει παίξει πολλές φορές στο Κ.Θ.Β.Ε., με πιο πρόσφατες συνεργασίες του τη συμμετοχή του στις παραγωγές «Η Φυγή» του Μ. Μπουλγκάκωφ (σκην. Ν.Μιλιβόγιεβιτς), «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρον» του Χ.Φ.Κλάιστ (σκην. Ατίλα Ρέτλι) καθώς και στην παράσταση της τρέχουσας περιόδου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο'Νηλ (σκην. Ανδρ.Βουτσινά), ενώ ταυτόχρονα προετοιμαζόταν για την παράσταση «Το τάβλι - Η βέρα» του Δ.Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

    [32] ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Τ. ΨΑΡΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά θα παρουσιάσει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 20.00, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Ενας δημιουργός μία ταινία".

    Θα προβληθεί η ταινία του "Γράμμα στη μητέρα-πατρίδα" (2001, διάρκεια 75') και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Στις εκδηλώσεις αυτές οι σκηνοθέτες, που είναι μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, παρουσιάζουν το έργο τους και συζητούν με το κοινό.

    [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Διάλεξη με τίτλο «Αρχιτεκτονική Σύλληψη και Περιβάλλον» θα δώσει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 18:30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος, ο αρχιτέκτονας Bernard Tschumi.

    Η διάλεξη πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκθεσης «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η αρχιτεκτονική και οι συλλογές του», η οποία θα φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2004.

    Στην ομιλία του, ο Bernard Tschumi, θα αναφερθεί στο κτίριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης -το οποίο κατασκευάζεται με βάση τη μελέτη του ιδίου και του Ελληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη- σε σχέση με τα κτίρια δύο άλλων μουσείων, των οποίων ο σχεδιασμός ανήκει στον κ. Tschumi, αυτών στο Σάο Πάολο και στη Νέα Υόρκη.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη σχέση της αρχιτεκτονικής σύλληψης και της διαχείρισης του περιβάλλοντος χώρου, με παραδείγματα από την περίπτωση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην περιοχή του Μακρυγιάννη.

    [34] O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΡΗΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (12:38 UTC+2)

    Ο καλλιτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης θρηνεί για τον άδικο χαμό του ηθοποιού του ΚΘΒΕ Γιάννη Κυριακίδης ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ανατράπηκε και έπεσε σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Νέων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 66χρονος ηθοποιός βγήκε από το δρόμο, ανατράπηκε και έπεσε μέσα στο κανάλι με αποτέλεσμα να πνιγεί ο ίδιος και η συνεπιβάτης του Ελευθερία Τσορμπατζόγλου.

    Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε στο Άλωρο του νομού Πέλλης. Ηταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε σεμινάρια δραματουργίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην παράσταση Λυσιστράτη (σκην. Κ. Μιχαηλίδης, θίασος Μ. Αρώνη-Κ. Μιχαηλίδης, Νέο Θέατρο). Συνεργάστηκε με τον Β. Διαμαντόπουλο και τη Μ. Αλκαίου, με το Κ.Θ.Β.Ε., με τον θίασο Τζ. Καρέζη-Κ. Καζάκος, με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Βόλου και Καλαμάτας, με το Θέατρο του Νότου, με τη Θεατρική Εταιρεία Δόλιχος και με τους σκηνοθέτες Σ. Καραντινό, Σπ. Α. Ευαγγελάτο, Μ. Βολανάκη, Γ. Θεοδοσιάδη, Κ. Αποστόλου, Α. Βισνιέφσκι, Τ. Καλφόπουλο, Χ. Ο. Χάους, Ν. Παπαδάκη, Ν. Περέλη, Στ. Τσακίρη, Ν. Μπουσδούκο, Γ. Χουβαρδά, Σ. Λιβαθηνό, Θ. Μουμουλίδη, Ν. Μιλιβόγιεβιτς και Α. Ρέτλι.

    Είχε εργαστεί ως ηθοποιός, αλλά και ως βοηθός σκηνοθέτη στη Γερμανία (Δημοτικό Θέατρο Μονάχου, Θέατρο των Νέων, Όπερα του Μονάχου και Δημοτικό Θέατρο Μέμινγκεν). Ανήκε στην ομάδα συγγραφέων του έργου «Ταξίδι για τη Σλαραφία» που ανέβηκε από το Δημοτικό Θέατρο του Μέμινγκεν. Εργάστηκε επίσης ως υπεύθυνος θεατρικών εκπομπών και ως εκφωνητής της ελληνικής εκπομπής της βαυαρικής ραδιοφωνίας, με διευθυντή τον Παύλο Μπακογιάννη. Ίδρυσε την Εργατική Σκηνή Μονάχου, με την οποία παρουσίασε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (μεταξύ των οποίων και δύο δικά του: «Άνθρωποι και σκιές» και «Το κρεβάτι του Προκρούστη»). Πρωταγωνίστησε στο τελευταίο έργο του Τσέχου συγγραφέα Πάβελ Κόχουτ «Μια μικρή βεντέτα», που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Μπράουνσβαϊκ, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, Γιάρομιρ Πλασκόι. Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Λουίζενμπουργκ στο έργο του Σίλερ «Ιωάννα της Λωραίνης» (σκην. George Geizig) και στο έργο «Μουσικοί της Βρέμης» (διασκευή από το παραμύθι των Αδελφών Γκριμ, σκην. Πέτερ Χέεγκ). Στην φετινή θεατρική σεζόν έπαιζε στο έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» που ανέβαζε το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών.

    [35] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    Την «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, θα προβάλλει από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης. Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάϊνας, Γιώργος Χωραφάς, Ρένια Λουϊζίδου, κ.α.

    Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 29, την Παρασκευή 30, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. (πρώτη προβολή) και στις 10 μ.μ. (δεύτερη προβολή), ενώ η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 4.50 ευρώ.

    ΘΕΑΤΡΟ

    Τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» το δημοφιλές θεατρικό έργο του Κορομηλά, θα ανεβάσει στην αίθουσα Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57) αύριο στις 8 μ.μ., για μία και μόνο παράσταση, ο Θίασος του Σύγχρονου θεάτρου Ροντίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

    Στην μνήμη των Τριών Πατέρων των γραμμάτων και της Ορθοδοξίας, των Τριών Ιεραρχών, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ευόσμου και η αντιδημαρχία Παιδείας, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ευόσμου Παναγιώτης Αλεξανδρίδης θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους αριστούχους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου.

    Στην εκδήλωση θα παραστούν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του Ευόσμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 January 2004 - 19:16:15 UTC