Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΙΖΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
  • [03] Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ "ΑΓΡΟΤΙΚΑ"
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ
  • [05] "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟ
  • [06] ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΦΡΑΓΚΗ
  • [07] Ο ΓΓ ΤΗΣ ΔΟΔ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΑΝΔΡΑ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ
  • [09] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [10] ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΠΑΡΚΟ 45 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ
  • [11] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΗΣ 20ης AGROTICA
  • [12] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 20η AGROTICA
  • [13] Η ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [14] ΣΤΟ 97% ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ
  • [18] ΣΕ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «BTK»
  • [19] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΑΕΚ 78-80
  • [21] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [22] ΣΚΟΝΤΑΨΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [24] ΙΣΟΠΑΛΟΙ 0-0 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [25] 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΣΤΟΥΣ 120 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ
  • [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ
  • [29] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
  • [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ
  • [32] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] ΡΙΖΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Ριζικές τομές στο κράτος και δίκτυο προστασίας των αδυνάμων εξήγγειλε από τη Χαλκίδα ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων ανέργων.

    Ολοκληρώνοντας την πενθήμερη περιοδεία του, με ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο της Χαλκίδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αλλαγή είναι βαθύτατη κοινωνική ανάγκη και έχει δυο αδιαπραγμάτευτους στόχους, την ανάπτυξη της περιφέρειας και την απασχόληση για όλους. «Δεν πρόκειται να κάτσω με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην ανεργία, μπροστά στο χάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού ή της υπονόμευσης της κοινωνικής μας συνοχής, του μέλλοντος των παιδιών μας. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ, δεν πρόκειται να διστάσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας, την κατηγόρησε ότι «τα βλέπει όλα μαύρα», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα προβλήματα του ελληνικού λαού δεν λύνονται με εξαγγελίες, αλλά με σκληρή δουλειά. «Θέλει να μας υπενθυμίζει καθημερινά η Νέα Δημοκρατία τι ακριβώς προσφέρει. Διότι, όταν βλέπει έργο σημαντικό που έχει γίνει, τα βλέπει όλα μαύρα. Όταν βλέπει πρόγραμμα και ιδέες με φαντασία, βλέπει μόνο λευκές και άγραφες σελίδες. Ο δικός τους κόσμος, φαίνεται, είναι ένας ασπρόμαυρος κόσμος, ένας γκρίζος κόσμος. Εμείς αντιπαραθέτουμε την Ελλάδα των χρωμάτων, την Ελλάδα της ομορφιάς, την Ελλάδα του φωτός» υπογράμμισε.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε και για τρεις σημαντικές, όπως τόνισε, μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα, τη λειτουργία του κράτους, το δίκτυο προστασίας των αδύναμων ομάδων και το εκπαιδευτικό σύστημα, για το οποίο εξήγγειλε μάλιστα αύξηση των δαπανών από 3,5% σε 5% του ΑΕΠ. «Θα προτείνουμε την επιδότηση εκπαιδευτικών δανείων για νέους ανέργους και άεργους. Θα αυξήσουμε φορολογικά κίνητρα για εκπαίδευση προσωπικού στις επιχειρήσεις. Θα συμβάλουμε στην εκπαίδευση στελεχών μέσω ΑΕΙ και ΤΕΙ για την επιχείρηση, και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη για πιο σωστή διαχείριση των κονδυλίων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την πάταξη της ανεργίας.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

    Ραφίνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (12:35 UTC+2)

    Τη θεραπευτική κοινότητα ''Παρέμβαση'', στη Ραφήνα επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής.

    «Με τα παιδιά της κοινότητας έχουμε αναπτύξει μια πολύ ανθρώπινη, θα έλεγα, φιλική σχέση. Μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Θέλω να τονίσω ότι εμείς είμαστε δίπλα σ' αυτά τα παιδιά, που έχουν το κουράγιο, έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται και να προσπαθούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους» δήλωσε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε:

    «Στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, στη μάστιγα των ναρκωτικών, εμείς δίνουμε έμφαση στο τρίπτυχο: ''πρόληψη-θεραπεία- επανένταξη''. Πρόληψη σημαίνει, κυρίως, ενημέρωση. Θέλω να πω ότι αναλαμβάνω προσωπικά τον συντονισμό όλων των δράσεων. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία: Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες θεραπευτικές κοινότητες και να επεκταθούν οι υφιστάμενες. Και, βεβαίως να στελεχωθούν με εξειδικευμένο, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

    Και, τέλος, για την επανένταξη, προσανατολιζόμαστε στην εφαρμογή ενός ευρέως επιδοτούμενου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για απεξαρτημένα άτομα. Επίσης, επιδοτούμε και δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν απεξαρτημένους.

    Καταλήγοντας, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο και έχουμε όλοι ευθύνες γι' αυτό: Πριν απ' όλα, βεβαίως, η Πολιτεία, το Κράτος. Αλλά κανένας μας - η κοινωνία, εμείς, όλοι οι πολίτες - δεν έχουμε άλλοθι να μη συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Είμαστε αμείλικτοι με τους εμπόρους θανάτου. Αλλά τους χρήστες τους αντιμετωπίζουμε ως ασθενείς και, κυρίως, ως συνανθρώπους μας. Πρέπει να έχουν προοπτική να γίνουν πάλι ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας».

    [03] Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ "ΑΓΡΟΤΙΚΑ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (13:10 UTC+2)

    «Θύματα» της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους αγρότες η ΓΓ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην έκθεση «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «περισσότερα από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, ενώ τα κέρδη της ΑΤΕ ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ ή 238,5 δις δρχ. στο διάστημα 2000-2003». «Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 82% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου, ενώ το 1,5% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων έχει το 30% των αμπελώνων», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Ακόμη, έκανε λόγο για ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ που θα οξυνθεί με την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου του. Όσο για τις συντάξεις του ΟΓΑ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης».

    Στόχος του ΚΚΕ, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα είναι η επιβίωση του μικρομεσαίου αγρότη και τα καλής ποιότητας αλλά φθηνά αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα το ΚΚΕ δεν υποκύπτει «στα δεσμά των ποσοστώσεων και επιδοτήσεων και στον έλεγχο της παραγωγής από τη δικτατορία του κεφαλαίου» ενώ υποστηρίζει την παραγωγή προϊόντων με βάση τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού και στην ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

    Ακόμη η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη για ισότητα στις υπηρεσίες υγείας και στον τομέα της παιδείας, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορεί να καθορίζεται η απολαβή από τα όσα έχω στην τσέπη μου».

    Τέλος, πρότεινε διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, περίπου 400ευρώ, θεωρώντας το ποσό όχι αρκετό αλλά θέτοντάς το ως ρεαλιστικό στόχο.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Επίθεση στον δικομματισμό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σήμερα στον Κολωνό.

    «Όποιος περιμένει αλλαγές και ανατροπές ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά όχι μόνο θα διαψευστεί αλλά για μια ακόμη φορά θα θυμώσει από τον εμπαιγμό στον οποίο τον υποβάλουν. Και δεν θα του φταίει κανείς άλλος παρά μονάχα η δική του ψευδαίσθηση. Όποιος ψηφίσει Ν.Δ. προσδοκώντας αλλαγές και ανατροπές, θα διαψευστεί πολύ γρήγορα αλλά δεν θα του φταίει κανείς άλλος παρά μονάχα οι δικές του αυταπάτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι οι πολιτικές τους κινούνται «στον ίδιο μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων προσαρμογών».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε, επίσης, έντονη κριτική στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία όταν αναφέρεται στα περί συμμετοχικής δημοκρατίας. «Εμείς, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ζητάμε λογαριασμό για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που γέμισε προβλήματα την κοινωνία, που γέμισε τρύπες την οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα, ζητάμε λογαριασμό για τις κυβερνητικές πρακτικές εξουσίας που συστηματικά κάνει επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και ασυδοσίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ζήτησε δε την ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως μια πράξη στήριξης του δημοκρατικού πλουραλισμού μέσα στην κοινωνία και μέσα στη Βουλή κι ένα «αποφασιστικό βήμα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι πολιτικές που έχουν καθίσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και το καταταλαιπωρούν".

    Σε μια έμμεση απάντηση στα όσα δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «η ενότητα της Αριστεράς είναι πρακτικά αδύνατη 45 ημέρες πριν από τις εκλογές», ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε: «Η ενωτική τακτική στο χώρο της ελληνικής Αριστεράς δεν είναι υπόθεση χρονολογίου δεν είναι αν είμαστε 45 ημέρες πριν τις εκλογές ή αν είμαστε πολλούς μήνες πριν τις εκλογές. Είναι πολιτική θέληση και συστηματική επιδίωξη μέσα από διάλογο και κοινή δράση. Και στο χώρο από τον οποίο προέκυψε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο δημοκρατικός διάλογος επί δύο και πλέον χρόνια και η κοινή δράση, επίσης, διαμόρφωσαν αυτήν την κοινή αντίληψη. Όσοι, λοιπόν, επί δυόμισι χρόνια δεν θέλησαν να διαλεχθούν, δεν θέλησαν να έρθουν στις κοινές εκδηλώσεις και κοινή δράση, ας μην επικαλούνται τώρα ότι 45 μέρες πριν τις εκλογές είναι μη ρεαλιστικές οι ενωτικές εκκλήσεις του Μ. Θεοδωράκη ή και άλλων στελεχών της Αριστεράς».

    [05] "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ "ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ" ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ

    Βελιγράδι, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της ένωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας ότι η «αλ Κάιντα» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ενεργές στα Βαλκάνια και σκοπεύουν να επεκτείνουν τη δράση τους στην περιοχή. Ο συνταγματάρχης Μόμιρ Στογιάνοβιτς προβλέπει, μάλιστα, σημαντική αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια την ερχόμενη περίοδο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο συνταγματάρχης Στογιάνοβιτς τονίζει ότι στόχος του τρομοκρατικού δικτύου της «αλ Κάιντα» του διαβόητου Σαουδάραβα Κροίσου, Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και των υπόλοιπων εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους στην περιοχή.

    Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της ένωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου δείχνουν ότι η «αλ Κάιντα» έχει οχυρά στο Κοσσυφοπέδιο, τη βόρεια Αλβανία και τη δυτική FYROM, περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

    «Ο στρατηγικός στόχος των μουσουλμάνων εξτρεμιστών της περιοχής είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στα Βαλκάνια» που θα περιλαμβάνει περιοχές, όπου είναι έντονη η παρουσία μουσουλμάνων, υποστηρίζει ο συνταγματάρχης Στογιάνοβιτς.

    Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στους ισχυρισμούς του συνταγματάρχη από την αλβανική πλευρά ή από την πλευρά της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το υπουργείο Αμυνας της FYROM ανακοίνωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να αποδεικνύουν την παρουσία της «αλ Κάιντα» στο σκοπιανό έδαφος.

    Φημολογία με έντονο παρελθόν

    Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία να έχουν παρουσία και δράση στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι αλβανοί εθνικιστές έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες και πως εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές πολέμησαν κατά των σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εντονες είναι οι φήμες και για παρουσία της «αλ Κάιντα» στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, αλλά η διεθνής δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου, το '95, δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να συλλέξει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις φήμες.

    Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, η σερβική ηγεσία υποστήριζε ότι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει τους μουσουλμάνους από την επιβολή ενός ισλαμικού καθεστώτος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και το μένος των μουσουλμάνων ηγετών της Βοσνίας.

    Σ. Π.

    [06] ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΦΡΑΓΚΗ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Φως στην υπόθεση του θανάτου της Χρυσούλας Φραγκή, η οποία βρέθηκε χθες το πρωί, σε μπαούλο, στην οδό Πάλη 2 στου Γκύζη, έριξε η κατάθεση μιας 36χρονης, η οποία υποστήριξε ότι είχε επισκεφτεί στο σπίτι της την άτυχη 24χρονη και έκαναν από κοινού χρήση ηρωίνης σε υπερβολική δόση.

    Σύμφωνα με την κατάθεση της Οκλαντ Αϊνα, η 24χρονη έχασε τις αισθήσεις της, έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια κατέληξε αβοήθητη, γεγονός που πανικόβαλε την 36χρονη, η οποία κράτησε στο σπίτι της το πτώμα της Φραγκή κάποιες ώρες και στη συνέχεια, με τη βοήθεια δυο φίλων της τοξικομανών, το τοποθέτησαν σε μπαούλο και το μετέφεραν στο σημείο όπου βρέθηκε.

    Η 36χρονη έχει συλληφθεί και κρατείται από τις Αρχές, ενώ αναζητούνται και οι δυο συνεργάτες της.

    [07] Ο ΓΓ ΤΗΣ ΔΟΔ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    «Μεγάλο πλήγμα για τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί η μονομερής χρήση του νόμου υπέρ των εργοδοτών και κατά των συναδέλφων μας». Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Αϊνταν Γουάιτ, αμέσως μετά την άφιξή του σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στην Αθήνα είναι η απόδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των δημοσιογράφων και βεβαίως της συμπαράστασης της ΔΟΔ στους Ελληνες δημοσιογράφους.

    Ο κ. Γουάιτ υπενθύμισε ότι ανάλογη ήταν η στάση της ΔΟΔ και του ίδιου, όταν πριν από 15 χρόνια είχαν φυλακισθεί διευθυντές ελληνικών εφημερίδων (π.χ. περίπτωση τρομονόμου) στην Αθήνα.

    Ο κ. Γουάιτ, που θα παραμείνει μαζί με τους απεργούς μπροστά στις εγκαταστάσεις Κουρή, επισήμανε ακόμη ότι:

    - Η εταιρία Κουρή οφείλει και έχει καθήκον να πληρώσει τους εργαζόμενους και να τηρεί τις ΣΣΕ.

    - Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μην οξύνει την αντιπαράθεση με εμπρηστικές δηλώσεις.

    - Οι εκδότες έχουν υποχρέωση να παρέμβουν στις εφημερίδες του Γ. Κουρή, ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις του».

    Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται, επίσης, ότι:

    «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία χθες προς τον εισαγγγελέα του Αρείου Πάγου για τη στάση των συναρμοδίων υπουργών στο θέμα της υποστήριξης του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο Συγκρότημα Κουρή και ζήτησε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της σημερινής απεργίας, η οποία έχει ως αφορμή τον τρόπο που ο όμιλος Κουρή αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές τους σχέσεις».

    Επίσης, σήμερα, ο ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τσαλαπάτης, και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Γιάννης Πλαχούρης, συνοδευόμενοι από το Νομικό Σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ, Λάζαρο Μπελίτση, προέβησαν σε διάβημα προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, στον οποίο επισήμαναν το ενδεχόμενο εσκεμμένης πρόκλησης επεισοδίων από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Κουρή και τις τεράστιες ευθύνες, που δημιουργούνται σε όσους επιχειρήσουν, βοηθήσουν ή ανεχθούν κάθε απόπειρα φαλκίδευσης ή παρεμπόδισης της άσκησης του συνδικαλιστικού μας δικαιώματος.  

    [08] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΑΝΔΡΑ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Πτώμα άνδρα αγνώστων στοιχείων, σε προχωρημένη αποσύνθεση, περίπου 40-45 ετών, βρέθηκε χθες το απόγευμα λίγα μέτρα από την ακτή κοντά στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Ορους.

    Η σορός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Δάφνης.

    [09] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ τέλεσε, σήμερα, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των εν Αφρική εργασθέντων και τελειωθέντων αείμνηστων γνωστών και αγνώστων Ιεραποστόλων, μεταξύ των οποίων διακρίθηκαν οι παρακάτω:

    Νικόλαος Πατριάρχης, Ισίδωρος Αρχιερεύς (Ιωαννουπόλεως), Κυπριανός Αρχιερεύς (Κεντρώας Αφρικής) Νικόδημος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως), Φρουμέντιος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως), Τιμόθεος Αρχιερεύς (Κεντρώας Αφρικής), Νικόδημος Ιερομόναχος (Σαρίκας), Χρυσόστομος Ιερομόναχος (Παπασαραντόπουλος), Αθανάσιος Ιερομόναχος (Ανθίδης), Κοσμάς Ιερομόναχος (Ασλανίδης), Χαρίτων Ιερομόναχος (Πνευματικάκης), Γαβριηλία Μοναχή, Σίνα Μοναχή (Ταουλάμι-Φιλλανδία), Ανυσία Μοναχή (Πέξου), Όλγα (Παπασαράντου), Σταυρίτσα (Ζαχαρίου).

    Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σχολίασε την ευαγγελική Παραβολή του «Τελώνου και Φαρισαίου» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ταπείνωση, η οποία χαρακτηρίζει τον Τελώνη αλλά και όσους εργάστηκαν ιεραποστολικώς στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προς τους οποίους αναγκαία είναι η απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, καθώς διακρίθηκαν για τον ζήλο και την αυταπάρνησή τους στον ωραίο αγώνα του ευαγγελισμού των φυλών και των εθνών, τονίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο που επιτέλεσαν προς δόξαν του Κυρίου και της Εκκλησίας Του.

    Το «παρών» έδωσαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, πάροικοι καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

    [10] ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΠΑΡΚΟ 45 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Σε χρήση παραδόθηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στους πολίτες του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων από την υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Βάσω Παπανδρέου, το πάρκο που δημιουργήθηκε πάνω από την Αττική Οδό, στα όρια των δύο δήμων, συνολικής έκτασης περίπου 45 στρεμμάτων.

    Όπως είναι γνωστό η Αττική Οδός διέρχεται, από την περιοχή των Δήμων Χαλανδρίου και Βριλησσίων και συνδέει την Λ. Πεντέλης με την Οδό Δουκίσσης Πλακεντίας.

    Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αναζήτησε τρόπους ηπιότερης ένταξης της Αττικής Οδού στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των δύο δήμων και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς και Συλλόγους, τους μελετητές του έργου και κάθε άλλο εμπλεκόμενο, αποφασίσθηκε η βύθιση της Λεωφόρου σε όλο το μήκος που διέρχεται μέσα από το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, σε επίπεδο επτά έως και οκτώ μέτρων κάτω από το φυσικό έδαφος. Επίσης έγινε κάλυψη ολοκλήρου του τμήματος που ήταν τεχνικά εφικτό, από τη Λεωφόρο Πεντέλης μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας.

    Η κάλυψη αυτή είναι συνολικού μήκους, στον μεν κλάδο προς Αεροδρόμιο 730 μέτρων, στον δε κλάδο προς Ελευσίνα 940 μέτρων και μέγιστου πλάτους 70 μέτρων.

    Όλα τα συλλεκτήρια δίκτυα ακαθάρτων ανακατασκευάστηκαν σε μεγάλο βάθος, έως και 13 μέτρων, με την μέθοδο της υπόγειας προώθησης σωλήνων, χωρίς επιφανειακές εκσκαφές και σε συνολικό μήκος δύο χιλιομέτρων περίπου.

    Κατασκευάστηκαν συλλεκτήριοι αγωγοί ομβρίων μεγάλων διαστάσεων οι οποίοι λόγω της βύθισης της λεωφόρου κατευθύνθηκαν προς νέους αποδέκτες και όχι αποκλειστικά στο ρέμα Χαλανδρίου, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

    Έτσι δημιουργήθηκε πάνω στο σκεπαστό τμήμα της Αττικής Οδού χώρος πρασίνου και αναψυχής συνολικού εμβαδού σαράντα πέντε (45) στρεμμάτων, εφοδιασμένος με έργα πρασίνου, άρδευση που τροφοδοτείται από Δημοτική γεώτρηση, φωτισμό, περίφραξη, και διαμόρφωση πεζοδρόμων.

    Το κόστος για τις εργασίες αυτές ανέρχεται σε 53 εκ. (18 δις δρχ. περίπου).

    Ο σχεδιασμός συμπληρώνεται με την πρόβλεψη μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν με μέριμνα των δήμων Χαλανδρίου και Βριλησσίων.

    Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ήδη στην διάθεση και την χρήση των κατοίκων της περιοχής και η συχνότητα με την οποία ήδη αξιοποιούν τον διαμορφωμένο ελεύθερο χώρο δικαιώνει τις προσπάθειες για την σωστότερη περιβαλλοντική ένταξη της Αττικής Οδού στην περιοχή και το αυξημένο κόστος του έργου.

    Μαζί με την διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσα από τον αστικό ιστό, η Αττική Οδός χάρισε στην περιοχή και ένα αυτοτελές έργο περιπάτου και αναψυχής.

    Εξαγγελία άλλων έργων

    Εξάλλου, με την ευκαιρία αυτή, η Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Υπουργείου σχετικά με την Ελευθέρα Λεωφόρο Πεντέλης στα όρια του δήμου Χαλανδρίου και την διαπλάτυνση της Λεωφόρου Πεντέλης στα όρια του δήμου Βριλησσίων. Συγκεκριμένα:

    - Ελευθέρα Λεωφόρος Πεντέλης στο Δήμο Χαλανδρίου

    Με απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε πίστωση 100.000 για την συμπλήρωση εκπόνηση μελέτης της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης στο δήμο Χαλανδρίου. Η μελέτη αυτή ανατίθεται άμεσα με ταυτόχρονη σύνταξη της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

    Η μελέτη που θα συνταχθεί θα λαμβάνει υπόψη:

    α) το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Χαλανδρίου

    β) Κυκλοφοριακές μελέτες

    γ) Την υπόγεια διέλευση του Μετρό

    δ) τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές του σχεδίου πόλεως του Δήμου Χαλανδρίου.

    Η νέα οδός θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα στάθμευσης ανά κατεύθυνση, με κεντρική νησίδα 4 μ. και εκατέρωθεν πεζοδρόμια περίπου 2 μ. και θα εξασφαλίζει ικανοποιητική σύνδεση μεταξύ Λεωφόρου Μεσογείων και Δουκίσσης Πλακεντίας και των ευρύτερων περιοχών.

    Με την οδό αυτή, μήκους περίπου 1,5 χλμ., η οποία προβλέπεται από το ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δήμου Χαλανδρίου θα εξασφαλιστεί η άμεση σύνδεση της Λ. Μεσογείων με την Αττική Οδό, μέσω του ανισόπεδου Κόμβου Δουκ. Πλακεντίας, εξυπηρετώντας έτσι τη σύνδεση των όμορων περιοχών (δήμοι Χολαργού, Ν. Ψυχικού, Παπάγου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής κ.λ.π.) με την Αττική Οδό και αποφορτίζοντας σε αρκετό βαθμό το κορεσμένο κυκλοφοριακές κέντρο του δήμου Χαλανδρίου.

    Η Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» θα δώσει λύση στους κατοίκους αυτής της περιοχής, η οποία παραμένει εκτός σχεδίου για τρεις σχεδόν δεκαετίες.

    -Διαπλάτυνση Λ. Πεντέλης στο δήμο Βριλησσίων από την Αττική Οδό έως την οδό Αναπαύσεως

    Με απόφαση της υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 6.200.000 για την διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης από την Αττική οδό μέχρι την οδό Αναπαύσεως και το έργο δημοπρατείται στις 25/2/2004.

    Μετά την ολοκλήρωση των έργων η οδός θα έχει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με κεντρική νησίδα, όπου θα τοποθετηθεί ο φωτισμός της οδού. Η διαπλάτυνση της οδού θα βελτιώσει θεαματικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

    Μ.Τ.

    [11] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ ΤΗΣ 20ης AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Τις διακριθείσες συμμετοχές της 20ης AGROTICA βράβευσαν το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών, ο πρόεδρος της HELEXPO Γ. Χατζηκωνσταντίνου και η αντιπρόεδρος Φ. Βαβύλη.

    Συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, Κωνσταντίνο Οικονόμου, εκπρόσωπο της Πολυτεχνικής Σχολής, Χριστίνα Ζουμπουλίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., Θεοδώρα Κανακίδου και Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO, απένειμε τρία ισότιμα βραβεία στους: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ.

    Τρεις ισότιμοι έπαινοι απονεμήθηκαν, επίσης στους: ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Α.Ε. -EUROFILM.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΕΚΑΓΕΜ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΣΕΓΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΜΑΚΙΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., PALAPLAST ΑΦΟΙ ΠΑΛΑΤΙΑΝΑ ΑΒΕΕ.

    [12] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 20η AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Κλείνει το βράδυ τις πύλες της η 20η AGROTICA, η λειτουργία της οποίας χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως ιδιαίτερα επιτυχής, δεδομένων των αυξημένων μεγεθών της έκθεσης, τόσο σε ό,τι αφορά τους εκθέτες και τον εκθετήριο χώρο, όσο και τους επισκέπτες. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ο αριθμός των επισκεπτών φέτος ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την περσινή διοργάνωση.

    Χθες, η έκθεση δέχθηκε 26.213 επισκέπτες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και από πέντε χώρες και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Πολωνία, τη Σερβία - Μαυροβούνιο και τη FYROM.

    [13] Η ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    "Αν θέλουμε κάθαρση πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο και τα πλημμελήματα να γίνουν κακουργήματα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορας κ. Σταύρος Θωμαδάκης. Τα τελευταία χρόνια, τονίζει, έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, στείλαμε στη Δικαιοσύνη περισσότερες από 30 υποθέσεις, επιβάλλαμε σκληρά πρόστιμα κι όμως μας κατηγορούν. Η δημαγωγία, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την αγορά. Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτε γιατί έχω επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον μου, υπογραμμίζει, ενώ δεν κρύβει την πικρία του για τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Αναφερόμενος στο 1999 επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές εταιρειών στη Σοφοκλέους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, ενώ παράλληλα ζητεί η αποτίμηση της συγκεκριμένης περιόδου να γίνει με ψυχραιμία και με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Για την απόσυρση του Κώδικα Κεφαλαιαγοράς από τη Βουλή σημειώνει πως έγινε λόγω του κλίματος που επικρατεί σε προεκλογικές περιόδους, καθώς με το συγκεκριμένο κώδικα, όχι μόνο εκπτώσεις δεν γίνονται, αλλά το θεσμικό πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους και των ξένων αγορών το 2004, ενώ θυμίζει τις δηλώσεις καταστροφολογίας όλων εκείνων που πίστευαν ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις θα μπλοκάρουν την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων.

    -Οκτώ χρόνια ύστερα από την ημέρα που ανεβήκατε τα σκαλιά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πόσο ασφαλές είναι το ελληνικό χρηματιστήριο;

    -Πριν από περισσότερα από 8 χρόνια δεν ανέβηκα κανένα σκαλί γιατί δεν υπήρχε στα αλήθεια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ’96 η Επιτροπή ήταν ένα γραφείο 40 τ.μ. με τρεις υπαλλήλους αποσπασμένους από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στεγαζόταν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Έχει κάνει πολύ μεγάλη πορεία έκτοτε. Σήμερα είναι ένας μεγάλος αυτόνομος εποπτικός οργανισμός, έχει 146 υπαλλήλους, κάτι που εγώ το θεωρώ και άθλο σε τέτοιο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο του ελληνικού δημόσιου τομέα, και έχει γίνει μία εποπτική αρχή ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Σοφοκλέους είναι μία αγορά η οποία έχει ενταχθεί εδώ και τρία χρόνια στις ανεπτυγμένες αγορές και έχει στο θεσμικό της πλαίσιο όλο το νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τρίτο λόγο έχει επιτέλους μία εποπτική αρχή που είναι ισοδύναμη, ομόλογη και αντίστοιχων ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένων ικανοτήτων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αρχές.

    Αρα έχουμε μία αγορά που έχει αλλάξει δραστικά. Το Χρηματιστήριο του 2004 δεν έχει καμία σχέση με το Χρηματιστήριο του ’96 ή και του ’99. Είναι ένα νέο Χρηματιστήριο, που οικοδομήθηκε με σκληρή δουλειά.

    -Είστε σε θέση σήμερα να βεβαιώσετε τους επενδυτές πως υπάρχει τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει τα ακραία φαινόμενα, σαν αυτά που ζήσαμε την περίοδο του ’99;

    -Τα ακραία φαινόμενα που ζήσαμε το ’99 ήταν πραγματικά μία περίσταση που συμβαίνει κατά καιρούς, αλλά σπάνια, στις αγορές. Η κρίση υπερτίμησης που είδαμε, και το ξεφούσκωμα των τιμών που ακολούθησε δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Ήταν ένα διεθνές φαινόμενο και αυτό το δείχνουν πλέον σαφέστατα όλα τα στοιχεία.

    Οι τρόποι με τους οποίους δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις είναι πάντα συνάρτηση της συμπεριφοράς αυτών που συμμετέχουν στην αγορά: Των επιχειρήσεων που διαμορφώνουν την προσφορά τίτλων και των επενδυτών που διαμορφώνουν τη ζήτηση των μετοχών. Η εποπτεία έχει σκοπό όταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επιβάλλει κάποια ψυχραιμία. Δεν μπορεί ούτε τις συναλλαγές να απαγορεύει, αυτό δεν γίνεται πουθενά, ούτε τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να κατευθύνει ούτε και τις επενδυτικές επιλογές των επενδυτών να υπαγορεύσει.

    Ένα από τα προβλήματα του ’99 είναι ότι κανείς δεν μας άκουγε. Παρ’ όλο που εμείς τότε κάναμε συνέχεια εκκλήσεις για ψύχραιμες και σώφρονες επιλογές, ουδείς άκουγε. Νομίζω πως τώρα είμαστε πολύ πιο γνωστοί και αποδεκτοί στον κόσμο της αγοράς ως μία πηγή μηνυμάτων για σωφροσύνη και ψυχραιμία. Επιπλέον, το επίπεδο της διαφάνειας, δηλαδή των πληροφοριών που δίνονται σήμερα στο επενδυτικό κοινό, είναι ασφαλώς πολύ βελτιωμένο, πολύ υψηλότερο από εκείνο που υπήρχε τότε.

    Πιστεύω επομένως ότι σήμερα υπάρχουν τα μέσα για τους επενδυτές ώστε να κάνουν τις επιλογές τους με ψυχραιμία και σωφροσύνη. Το επίπεδο διαφάνειας που έχουμε επιβάλει τόσο στον τομέα των πληροφοριών που δίδονται από τις εισηγμένες εταιρείες, όσο και στον τομέα των συναλλαγών είναι από τα πιο προχωρημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί επίσης μια δικλίδα. Τέλος έχουμε θέσει μεγάλη έμφαση στην καταστολή της χειραγώγησης της αγοράς που πάντα θέτει σε κίνδυνο τους απλούς επενδυτές.

    Κρίσιμο όμως ρόλο έχει πάντα η συμπεριφορά. Ξέρετε πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα στην αγορά που δεν είναι αποτελέσματα διάπραξης εγκλημάτων, είναι αποτελέσματα κακών συμπεριφορών. Τα εγκλήματα τα έχουμε πατάξει σκληρά, τις κακές συμπεριφορές όμως πρέπει σιγά- σιγά να τις εξαλείψουμε με την αλλαγή νοοτροπίας, λόγου χάριν της νοοτροπίας ότι το χρηματιστήριο είναι μέσο γρήγορου πλουτισμού.

    [14] ΣΤΟ 97% ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Η εικόνα της Αθήνας ως της φθηνότερης πρωτεύουσας στην Ε.Ε. μοιάζει απατηλή, αν δεν υπολογιστεί και το διαθέσιμο εισόδημα και οι ανάλογες συγκρίσεις με τις άλλες πόλεις: Μελέτη της Εurostat καταγράφει το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης των Αθηναίων, στο 123% του μέσου κοινοτικού όρου! Ας σημειωθεί ότι ο ορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος περιλαμβάνει τους μισθούς των νοικοκυριών, το εισόδημά τους από ενοικίαση ακινήτων, τις αποδόσεις από τις επενδύσεις και τις κοινωνικές επιδοτήσεις και μεταβιβάσεις προς τα νοικοκυριά. Από αυτό το ποσό αφαιρούνται η φορολογία εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

    Χαμηλή φορολογία

    Στο σύνολο της χώρας, το διαθέσιμο εισόδημα φθάνει στο 97% του κοινοτικού μέσου όρου και η μεγάλη διαφορά της Αττικής οφείλεται στη συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο συγκρότημα του Λεκανοπεδίου. Πάντως, τα υψηλά ποσοστά και στην Αθήνα και στο σύνολο της χώρας οφείλονται στη χαμηλή φορολογία που επιβάλλεται στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και στις χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.

    Εντύπωση προκαλεί η ανισοκατανομή του διαθέσιμου εισοδήματος: Μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα έχουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου (63% του μέσου κοινοτικού όρου), της κεντρικής Ελλάδας (79%), της Ηπείρου (80%) και της Δυτικής Ελλάδας (81%). Η εξήγηση βρίσκεται κυρίως στο μικρότερο -σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες- όγκο επενδύσεων, καθώς και στη συγκέντρωση σε αυτές της περιφέρειες μεγάλου ποσοστού πληθυσμού, που ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

    [15] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Πολλά υποσχόμενη χρονιά διαφαίνεται το 2004 για τις ελληνικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν την επέκτασή τους εκτός Ελλάδας και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Το ισχυρό ευρώ και το ανάλογα υποτιμημένο δολάριο βοηθούν την υλοποίηση επεκτατικών σχεδίων και εξαγορών. Σχεδιασμοί που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό βρίσκονται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους.

    Οι αποτιμήσεις των εταιρειών στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στη σημερινή συγκυρία και επιχειρήσεις όπως οι «Μαΐλλης», Εurodrip» και «Lavipharm», που έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους την επέκταση στις ΗΠΑ είναι έτοιμες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

    Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ημερησία", πρόσφατα η «Πετζετάκις» αύξησε σε 51% το ποσοστό της στη θυγατρική της στον Καναδά «Ιmperial Ρlast».

    Η Ιmperial Ρlast, κατά το παρελθόν αντιμετώπισε πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω της μειωμένης ζήτησης για τα προϊόντα της, συνέπεια της χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας στην αμερικανική αγορά. Η Α.Γ. Πετζετάκις, αναδιάρθρωσε την εταιρεία και πέτυχε συμφωνία με τους πιστωτές της.

    Εδραίωση της Lavipharm

    Σημαντική κίνηση στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομα και η Lavipharm με στόχο την εδραίωση της θέσης της στην αμερικάνικη αγορά.

    Η Lavipharm είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος Ομιλος ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, προώθησης και διανομής φαρμάκων και καλλυντικών στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα και ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ανάλογη κίνηση είχε επιχειρήσει στο παρελθόν... η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

    Η Εurodrip, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει μια σειρά από νέα σχέδια με την ίδρυση 10 - 12 νέων θυγατρικών εμπορικών εταιρειών σε χώρες της η Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας όπου θα διατεθούν 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακόμη ποσό της τάξης των 600 χιλ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας και 500 χιλ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Τα σχέδια αυτά συνδυάζονται με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τοποθετούνται στη σημερινή καλή συγκυρία για επενδύσεις σε δολαριακές χώρες.

    Η S&Β, που πρόσφατα εξαγόρασε τη βουλγαρική εταιρεία Βentonit ΑD, στοχεύοντας στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, διατηρεί σταθερά το ενδιαφέρον της για εξαγορά πέραν του Ατλαντικού.

    Σταθερά προσανατολισμένη στην αγορά της Βορείου Αμερικής είναι και η εταιρεία «Μαΐλλης». Η εταιρεία ήδη έχει πραγματοποιήσει μια εξαγορά στις ΗΠΑ όπου διαθέτει την εταιρεία παραγωγής μηχανημάτων «Combi Ρacking System LLC».

    Στόχος της εταιρείας είναι να συμπληρώσει την παρουσία της με μονάδες παραγωγής και για τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει τα υλικά συσκευασίας. Μετά την ύφεση των τελευταίων δύο χρόνων δημιουργούνται και πάλι συνθήκες που ευνοούν την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορες προτάσεις και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους αναμένεται να προχωρήσει σε συμμετοχή ή εξαγορά στη Βόρειο Αμερική. Παράλληλα η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις στα εργοστάσιά της ή στην επέκτασή τους. Σημειώνεται ότι από το κοινοπρακτικό δανεισμό που είχε συνάψει για τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της απομένουν 90 εκατ. ευρώ για να τοποθετηθούν σε νέες επενδύσεις.

    Ανάπτυξη ελληνικών εταιρειών

    Εκτός όμως από τις ΗΠΑ οι ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και στον υπόλοιπο κόσμο καθώς το ισχυρό ευρώ, αυξάνει την επενδυτική τους δυναμική και σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια αλλά και η Ασία.

    Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ή ΗDFS επίσης έχουν ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης στην Απω Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια, σχέδια που ενδεχομένως να ξεκινήσουν από το 2004.

    Η εταιρεία «Σαράντης» επίσης σχεδιάζει ακόμη μια εξαγορά στην Πολωνία αλλά και ετοιμάζει ακόμη μια κίνηση εξαγοράς ή joint- venture στην ευρύτερη περιοχή Τουρκία - Ουκρανία -Ρωσία.

    Στόχος της είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος η «Τιτάνας» παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της για εδραίωση της θέσης της στην περιοχή των Βαλκανίων και αναμένεται να προχωρήσει και σε επόμενη κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Ο πόθος της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο οποίος διατυπώθηκε επανειλημμένα, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως διάθεση παραίτησης από όσα θα διασφαλίσουν μια νέα κατάσταση, στηριγμένη στο δίκαιο και στη διεθνή έννομη τάξη, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Λουκή Ακρίτα και Δημάρχων της Μόρφου.

    Επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χρυστομίδης υπογράμμισε ότι ''δεν θα πρέπει να ζητηθούν από εμάς όσα απαξιοί και απορρίπτει κάθε ελεύθερος λαός, ούτε και να γίνει προσπάθεια να μας επιβληθούν λιγότερα από όσα ένας ελεύθερος λαός απολαμβάνει''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Πέθανε χθες στο Ισραήλ, όπου είχε μεταβεί για λόγους υγείας, ο Οικονόμος Χριστόφορος. Ο εκλιπών είχε υποβληθεί την Πέμπτη σε επέμβαση στον αυχένα, αλλά την επομένη υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπέκυψε στο μοιραίο.

    Ο Οικονόμος Χριστόφορος υπήρξε ιδρυτής της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, της οποίας και ηγήθηκε για πολλά χρόνια.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΕ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «BTK»

    Σόφια, 1 Φεβρουαρίου 2004 (15:45 UTC+2)

    Σε αυστριακά χέρια βρίσκεται πλέον το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, «BTK».

    Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σόφιας, η αυστριακή εταιρία «Viva Vencers» εξαγόρασε έναντι του ποσού των 230 εκατομμυρίων ευρώ το 65% των μετοχών του οργανισμού, ενώ δεσμεύτηκε να επενδύσει την επόμενη πενταετία άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό του. Υπολογίζεται πως με την πώληση αυτή, τη θέση εργασίας θα χάσουν τουλάχιστον 4.000 από τους 28.000 εργαζόμενους στο «BTK».

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νικολάι Βασίλεφ, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, εξαιτίας των πολιτικών αντιπαραθέσεων, έγινε με καθυστέρηση μίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα η αξία του στην αγορά να μειωθεί κατά πέντε φορές.

    Ε.Π.

    [19] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 1 Φεβρουαρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Στα Σκόπια φτάνει σήμερα ο νέος ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σόρεν Γιέσεν Πέτερσεν, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον μέχρι στιγμή απεσταλμένο των Βρυξελλών στην ΠΓΔΜ, Αλέξης Μπρουνς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου στα Σκόπια, τις επόμενες μέρες ο κ.Πέτερσεν θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο, Μπόρις Τράικοφσκι και τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενώ θα έχει συνομιλίες και με άλλους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

    Ε.Π.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΑΕΚ 78-80

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ανδρών πέτυχε η ΑΕΚ. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη επικράτησε 80-78 στο Ηράκλειο της τοπικής ομάδας και παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική σε επαφή με τις πρώτες θέσεις. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Νίκος Χατζής με 27 πόντους με 6/6 τρίποντα, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Λόλις με 16 πόντους. Πρώτος σκόρερ από το Ηράκλειο ήταν ο Πέττας με 23 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-16, 40-45, 56-64, 78-80.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τζόνσον 20 (1), Παπαδάτος 3 (1), Μπατής 10 (1), Πέττας 23, Αγγελάκης, Τσιριγωτάκης 2, Βαρδαβάς 4, Μπάτσικ 14, Λάτοβιτς 2

    ΑΕΚ: Λόλις 16, Νικολαϊδης 2, Ζήσης 11 (1), Ταπούτος, Χατζής 27 (6), Τζένκινς 8, Γλυνιαδάκης 4, Σέκουλιτς 6, Παπαϊωακείμ 6.

    [21] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη σε βάρος του Ατσαλένιου πέτυχε η Καστοριά. Επικράτησε σε αγώνα για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ` Εθνικής με 2-0 και πέρασε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αφήνοντας στη δεύτερη τη Λάρισα που ηττήθηκε εκτός έδρας 2-1 από τον Αχαρναϊκό.

    Τα σημερινά αποτελέσματα είναι:

    Καβάλα- Αγιος Δημήτριος 2-1

    Θύελλα Πατρών-Μαρκό 1-2

    Χαλκίδα-Λύκοι 3-1

    Αγρ. Αστέρας- Ποντιακός Ν. Σάντας 3-0

    Αχαρναϊκός-Λάρισα 2-1

    Βέροια- Ηλυσιακός 0-0

    Ρόδος -Θρασύβουλος Φυλής 2-2

    Καστοριά-Ατσαλένιος 2-0

    Λεωνίδιο-Βύζας Μεγάρων 1-0

    Κιλκισιακός-Δόξα Δράμας 0-0

    Η βαθμολογία: Καστοριά 44, Λάρισα 43, Θρασύβουλος 39, Μαρκό 36, Ρόδος 32, Ηλυσιακός 32, Αγιος Δημήτριος 32, Δόξα Δράμας 32, Ατσαλένιος 31, Χαλκίδα 31, Βέροια 29, Αγροτικός Αστέρας 27, Αχαρναϊκός 27, Λεωνίδιο 26, Θύελλα Πατρών 25, Λύκοι 22, Καβάλα 21, Βύζας Μεγάρων 21, Κιλκισιακός 15, Ποντιακός Ν.Σ. 9.

    [22] ΣΚΟΝΤΑΨΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Σκόνταψε στη Ξάνθη ο Αρης. Η ομάδα του Γιάννη Μιχαλήτσιου γνώρισε την ήττα με 1-0 από την ακριτική ομάδα στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης η Ξάνθη το πέτυχε στο 10' όταν ο διαιτητής Τακίδης καταλόγισε την εσχάτη των ποινών στο χέρι του Νικολαϊδη στο ύψος της μικρής περιοχής, στην πάσα του Ζωγραφάκη. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Παπαδόπουλος. Στο 48' σουτ του Κυζερίδη μπλοκαρίστηκε από τον Αναστασόπουλο, ενώ στο 52` ο Γκίτκος απομάκρυνε ένα σουτ του Δημητριάδη. Στο 88' ο Κυζερίδης έχασε και πάλι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δώσει τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδας του, όταν έπιασε ένα δυνατό σουτ στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τακίδης. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Νικολαίδης, Σκέντζος, Παπαδημητρίου, Αβρ. Παπαδόπουλος και Κυζερίδης.

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Αβρ. Παπαδόπουλος, Ζαπρόπουλος, Μελισσάς, Παβιό, Μπα, Κούλοβιτς (61` Τοροσίδης), Ζωγραφάκης, Καχραμάν (58` Σφακιανάκης), Πρίττας, Δημητριάδης

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Σκέντζος (35` Σερέτης), Μαλλούς, Κολτσίδας, Κυζερίδης, Αμπελάς (46` Κ. Παπαδόπουλος), Πασσαλής, Νικολαίδης, Διγκόζης, Παπαδόπουλος, Λαζανάς.  

    [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΕΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Για άλλη μια αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας της Β` Εθνικής παρέμεινε η Κέρκυρα. Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου επικράτησε με 1-0 του Πανσερραϊκού στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής που έγινε στο γήπεδο των Σερρών. Από την άλλη η Καλαμάτα πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 σε βάρος της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής:

    Λεβαδειακός -Ατρόμητος Αθηνών 2-2

    Απόλλων Αθηνών -Εργοτέλης 0-1

    Κασσάνδρα -Καλαμάτα 0-2

    Πανσερραϊκός -Κέρκυρα 0-1

    Ποσειδών Νέων Πόρων -Νίκη Βόλου 1-0

    Πατραϊκός- Εθνικός Αστέρας 1-0

    Απόλλων Καλαμαριάς -Παναχαϊκή 2-0 α. α.

    Φωστήρας- Γιάννινα 0-2 α. α.

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 45, Απόλλων Καλαμαριάς 40, Νίκη Βόλου 33, Κασσάνδρα 33, Εργοτέλης 33, Λεβαδειακός 32, Ποσειδών Νέων Πόρων 29, Καλαμάτα 27, Εθνικός Αστέρας 25, Πανσερραϊκός 25, Ατρόμητος Αθηνών 25, Γιάννινα 23, Απόλλων Αθηνών 21, Πατραϊκός 20, Φωστήρας 3, Παναχαϊκή 1.

    [24] ΙΣΟΠΑΛΟΙ 0-0 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Πανιώνιος και η Καλλιθέα μετά την λευκή ισοπαλία των δύο ομάδων στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Το ματς πρόσφερε αρκετό θέαμα και αρκετές καλές φάσεις. Μερικές από αυτές που σημάδεψαν την αναμέτρηση ήταν στο 41' ο Γκέκας με βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής σημάδεψε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Ντρόμπνι, ενώ ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου, ο Ιορδανίδης έχασε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Καλόπουλος. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Καρατζάς, Λαγωνικάκης, Σμίλιανιτς, Κυριάκο, Στάουτσε, Κουλακιώτης και Βλτσεκ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος (33` Τζιωρτζόπουλος), Σμίλιανιτς, Κόντης, Πίνο, Παρόντι, Λαγωνικάκης (73` Κατσιαρός), Ραγκουέλ, Κλίμεκ, Μάντζιος (65` Γουνδουλάκης).

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στάουτσε, Γκεοργκίεφ, Κουλακιώτης, Γόγολος (89` Αγγελόπουλος), Νταμπρόφσκι, Τάτσης, Νταμνιάνοβιτς (71` Κυριάκος), Σαββίδης (60` Γήττας), Καρατζάς, Ιορδανίδης, Γκέκας. 

    [25] 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, όταν επιχειρώντας να ληστέψουν αποθήκη πολεμοφοδίων, εκείνα εξερράγησαν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, η ταυτότητα των δραστών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα, περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη Κερμπάλα.

    Πρόκειται για αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούσε ο Σαντάμ Χουσεϊν και που τώρα τη φύλαξή της έχουν αναλάβει 80 πολωνοί στρατιώτες.

    [26] ΣΤΟΥΣ 120 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ

    Ριάντ, 1 Φεβρουαρίου 2004 (13:47 UTC+2)

    Στους 120 έχει φτάσει ο αριθμός των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού της στήλης του κακού που αποτελεί την κορύφωση του ετήσιου προσκυνήματος των πιστών στη Μέκκα, της Σαουδικής Αραβίας.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερς πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν. Στη Μένα φέτος συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πιστοί.

    [27] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αρμπίλ, 1 Φεβρουαρίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση που πραγματοποίησαν δύο καμικάζι αυτοκτονίας σε γραφεία κουρδικών κομμάτων στην πόλη Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Αρμπιλ. Οι καμικάζι εισήλθαν στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και της Πατριωτικής ένωσης του Κουρδιστάν ως επισκέπτες που ήθελαν να ευχηθούν με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσουλμάνων και πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τους οποίους ήταν ζωσμένοι.

    [28] «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ

    Ριάντ, 1 Φεβρουαρίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Δεκάδες μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού της στήλης του κακού που αποτελεί την κορύφωση του ετήσιου προσκυνήματος των πιστών στη Μέκκα, της Σαουδικής Αραβίας.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερς πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Στη Μένα φέτος συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πιστοί.

    [29] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (11:05 UTC+2)

    Περισσότεροι από 100 μεταρρυθμιστές βουλευτές υπέβαλαν την παραίτηση τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του σκηλοπυρηνικού συμβουλίου των Φρουρών να απορρίψει τις υποψηφιότητες εκατοντάδων μεταρρυθμιστών για τις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου.

    Η απόφαση του Συμβουλίου, θέτει εκτός εκλογικής αρένας τουλάχιστον 2000 υποψηφίους μεταρρυθμιστές. «Οι οπαδοί τους ολοκληρωτισμού αποφάσισαν να εξαφανίσουν τη δημοκρατία και στη συνέχεια το Ισλάμ δημιουργώντας ένας κοινοβούλιο για το θεαθήναι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παραιτηθούμε, δήλωσε ο Μοχσεν Μιρνταμαντι μεταρρυθμιστής βουλευτής.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μεταρρυθμιστές στις εκλογές του 1997 κέρδισαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 290 έδρες. Ανάμεσα σε αυτούς που απαγορεύτηκε να θέσουν υποψηφιότητα είναι και 80 βουλευτές.

    Οι μεταρρυθμιστές καταγγέλλουν πως με αυτόν τον τρόπο το Συμβούλιο των Φρουρών δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν ούτε τις μισές από τις έδρες του κοινοβουλίου.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Χειρόγραφες παρτιτούρες, φωτογραφίες, σημειώματα, μικροαντικείμενα.... Μαρτυρίες, που αποκαλύπτουν πλευρές της προσωπικότητας και της προσφοράς ενός μεγάλου δημιουργού και ταυτόχρονα αφηγούνται ένα σημαντικό μέρος της νεότερης μουσικής ιστορίας μας. Αναφερόμαστε στην έκθεση «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου. Ο Συνθέτης, Ο Δάσκαλος. Αναζήτηση και Πρωτοπορία», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στον σημαντικό συνθέτη που με τη δημιουργία και την παιδαγωγική του δραστηριότητα, αλλά και με την ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής, σημάδεψε τη νεότερη μουσική ιστορία του τόπου.

    Στο εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνονται και επιστολές του συνθέτη με Ελληνες και ξένους ομότεχνούς του, καθώς και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, αποκόμματα Τύπου, αποκαλυπτικά, τόσο για τη θερμή όσο και για την επιφυλακτική υποδοχή που συνάντησε το έργο του. Επίσης, ηχητικά ντοκουμέντα από διάφορες εκτελέσεις έργων του, τα οποία θα έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να ακούσει σε ειδικά διαμορφωμένους «σταθμούς».

    Ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου (1910-1989), ανήκει στους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες του 20ού αιώνα. Για 60 και πλέον χρόνια δημιούργησε ένα μεγάλο έργο προσανατολισμένο κυρίως προς τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, που περιλαμβάνει συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική κ.ά., με πολλές εκτελέσεις παγκοσμίως. Αρχικά τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη χρήση προχωρημένης αρμονίας, στη συνέχεια στρέφεται προς την ατονικότητα, τον δωδεκαφθογγισμό, τη σειραϊκή και τη μετασειραϊκή τεχνική, για να καταλήξει σ' ένα προσωπικό ύφος.

    [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2004 (10:58 UTC+2)

    Στον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο είναι αφιερωμένη η εκπομπή της ΕΤ-1 «Εποχές και συγγραφείς». Γεννήθηκε στις 6 Σεπτέμβρη του 1903 στη Γευγελή. Πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Εδεσσα και μετά στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά Γράμματα το 1920 με ποιήματα, ενώ το 1927 τιμήθηκε με τον Α΄ έπαινο στο διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού «Νέα Εστία».

    Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Τα Ρόδα της Μυρτάλης», «Προσφορά», «Η Προσφορά και τα Αναστάσιμα», «Το Δάπεδο», «Η Μεγάλη Νύχτα και το Παράθυρο», «Επιθανάτια και Σάτιρες», «Τα Ποιητικά», «Τα Νέα Σατιρικά Γυμνάσματα». Το 1972 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Εξέδωσε το θεατρικό «Εσθήρ» και το τετράτομο αυτοβιογραφικό και ιστορικό έργο «Σελίδες Αυτοβιογραφίας», στο οποίο διασώζονται πολύτιμες πληροφορίες για την πρόσφατη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Πέθανε το 1996 (Δευτέρα, ΕΤ-1, 21.00).

    [32] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2004 (10:57 UTC+2)

    Κυριακή (1/2)

    a.. Πρεμιέρα της όπερας «Ντον Πασκουάλε» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, στη Λυρική Σκηνή, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το διασημότερο καλλιτέχνη σε αυτό το ρόλο, τον Ιταλό μπάσο Εντζο Ντάρα.

    b.. Η μουσική παράσταση του Στέλιου Βαμβακάρη «Αποφασίζουμε οριστικά» φιλοξενείται στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Συνοδευόμενος στο τραγούδι από την Εβελίνα Αγγέλου παρουσιάζει τραγούδια δικά του, που αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και του μπλουζ, αριστουργήματα του Μάρκου, καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη κ.ά. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

    c.. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας δίνει συναυλία, στις 11.30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, σε έργα Σμέτανα, Παγκανίνι κ.ά., με σολίστ τον βιολονίστα Σίμο Παπάνα.

    Δευτέρα (2/2)

    a.. Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο κτίριο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλέττη 14, Εξάρχεια), έκθεση σκηνογραφίας των μελών του ΕΕΤΕ. Παρουσιάζουν δημιουργίες τους οι: Μ. Βελούδιος, Π. Ζουμπουλάκης, Τ. Ζωγράφος, Γ. Κυριακίδης, Ντ. Λελούδα, Α. Μαχαιριανάκη, Γ. Μιγάδης, Σπ. Ορνεράκης, Ασ. Παπαδοπεράκη, Ευγ. Σπαθάρης, Ν. Στεφάνου κ.ά.

    b.. Μοναδικά κρητικά κομμάτια και συνθέσεις του παρουσιάζει ο Ρος Ντέιλι, μαζί με τους Περικλή Παπαπετρόπουλο και Γιάννη Παπατζανή, σήμερα και αύριο, στο θέατρο «Ροές».

    c.. Στο «Συρμό» εμφανίζονται για δυο ακόμη βραδιές οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.

    d.. Ο Σωκράτης Μάλαμας διηγείται παλιές και καινούριες μουσικές ιστορίες του - μαζί και ακυκλοφόρητα τραγούδια, στο club του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 17/2).

    Το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ» εμφανίζεται κάθε Δευτέρα στο «Χαμάμ».

    Τρίτη (3/2)

    a.. Στη Στοά του Βιβλίου, παρουσιάζεται στις 12.30 μ.μ., το δίτομο έργο του μουσικολόγου Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου «Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μια προσπάθεια είσδυσης στο μαγικό κόσμο της δημιουργίας του».

    b.. «Κ. Π. Καβάφης» τιτλοφορείται το πολύπτυχο θέαμα, που παρουσιάζεται, στο Μέγαρο Μουσικής - αναφορά στο μεγάλο Αλεξανδρινό.

    Τετάρτη (4/2)

    a.. Το συγκρότημα «Εκείνος + Εκείνος» εμφανίζεται στο «Συρμό». Ο Νίκος Καλλίνης (τραγούδι, κιθάρα) και ο Κώστας Λογοθετίδης (πλήκτρα), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη παρουσιάζουν τα καλύτερα στιγμιότυπα της πορείας τους και το νέο δίσκο τους «Τώρα ξέρεις να πετάς». Μαζί τους το συγκρότημα «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

    b.. Οι «Mode Plagal», ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής εμφανίζονται στο «Free2Go Club 22» (Βουλιαγμένης 22).

    Πέμπτη (5/2)

    Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει η Ειρήνη Ηλιοπούλου στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Αξονας του έργου της που εκτυλίσσεται σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις, είναι οι χώροι συνάντησης στα διαλείμματα των δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Παρασκευή (6/2)

    a.. Ο Μανώλης Λιδάκης και ο Δημήτρης Μπάσης ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Σινέ Κεραμεικός» (Κεραμεικού 56, 210.5222.222). Μαζί τους οι Ελένη Φωτιάδου και Ασπασία Θεοφίλου. Παραστάσεις: Παρασκευή - Κυριακή.

    b.. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εμφανίζεται στο «Gagarin 205 Live Music Space».

    Σάββατο (7/2)

    a.. Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» παρουσιάζει στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος) τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς από την Ηπειρο και την Κ. Ιταλία, μαζί με ανέκδοτα - καρπό της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 1 February 2004 - 19:13:56 UTC