Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΙ ΜΕΣΩ INTERNET ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ DEBATE
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΜΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] Η ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΜΕ "ΚΟΡΙΟΥΣ" ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΦΙ
  • [06] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΟ ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ
  • [11] ASPIS BANK: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ 153,2%
  • [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΥΞΗΣΗ 70% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ
  • [13] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [14] EFG EUROBANK ERGASIAS: ΑΥΞΗΣΗ 39% ΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ
  • [15] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [16] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [18] ΤΑΛΑΤ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΟΡΤ
  • [20] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [21] ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ
  • [22] ΣΤΟ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [23] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
  • [24] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • [25] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο. ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΦΙΛΙΚΩΝ
  • [26] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ
  • [27] ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΜΙΑ...ΣΤΙΓΜΗ
  • [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ
  • [29] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [30] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΜΑ "ΣΕΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [32] Ο "ΚΛΟΟΥΝ" ΜΕ ΤΗ Μ. ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [33] 33.000 ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΜΠΟΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ" ΤΟΥ ΣΕΞΠΗΡ
  • [35] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΚΑΙ ΜΕΣΩ INTERNET ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ DEBATE

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (11:02 UTC+2)

    «Ζωντανά» μέσω Internet θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι χρήστες του διαδικτύου την αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, από τον ειδικό για τις εκλογές κόμβο που δημιούργησε από κοινού το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η OTENET. Το debate των πολιτικών αρχηγών θα μεταδίδεται στις διευθύνσεις www.mpa.gr, www.ana.gr και www.otenet.gr.

    Ήδη, από το ειδικό αυτό site του ΜΠΕ www.mpa/ekloges2004.gr, μεταδόθηκαν μέχρι τώρα, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αρκετές δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα μεταδοθούν απευθείας όλες οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Επίσης, τη νύχτα των εκλογών θα δίδονται σε συνεχή ροή τα αποτελέσματα με εικόνα, ήχο και text, μαζί με ένα πλήθος ενημερωτικού υλικού.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Τη βαθιά του λύπη για τον βίαιο θάνατο του Μπόρις Τραϊκοφσκι, ενός καλού φίλου, με τον οποίο, όπως τόνισε, εργάστηκε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι υπήρξε εμπνευσμένος ηγέτης και πυλώνας για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εύχομαι να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους τους ηγέτες της περιοχής. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής και για να δικαιώσουμε τη μνήμη του Προέδρου Τραϊκόφσκι.

    Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο λαό της ΠΓΔΜ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΜΚΟ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Aθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας σε μια νέα διακυβέρνηση που θα εγκαινιαστεί από τις 8 του Μάρτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    «Θεωρούμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις το μάτι και το αυτί των ενεργών πολιτών για τα θέματα με τα οποία κάθε μία από αυτές ασχολείται» είπε ο κ. Καραμανλής και περιέγραψε το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για μια συνεργασία των οργανώσεων αυτών με την κεντρική εξουσία ώστε να δομηθεί μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών που να αξιοποιεί το κοινωνικό κεφάλαιο.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία της σχέσης αυτής ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ίδρυση νέων ανεξάρτητων αρχών, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά εκτελεστικά όργανα και την Αυτοδιοίκηση, την ίδρυση Γραμματείας ''Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων'' η οποία, όπως τόνισε θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία Πολιτείας και Τρίτου τομέα.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Φίλες και φίλοι,

    Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στη σημερινή ημερίδα, όχι ως αρχηγός κόμματος, αλλά ως πολίτης που, από παλαιά, συμμετείχε και στην ίδρυση και στη δράση ''Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων''.

    Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, αλλά και ευθύνη, που βρίσκομαι κοντά σας. Χαρά γιατί είμαι μαζί με ανθρώπους της προσφοράς. Ευθύνη γιατί συγκροτείτε ένα, εξ ορισμού, απαιτητικό ακροατήριο. Γιατί εκφράζετε, με τον πιο ειλικρινή τρόπο, ανάγκες και σκέψεις των ενεργών πολιτών. Εκείνων που δεν ακολουθούν το ποτάμι, αλλά ανοίγουν μόνοι τους δρόμους. Εκείνων που δεν παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, αλλά θέλουν, προσπαθούν, παλεύουν, για να διαμορφώνουν, να καθορίζουν και (όταν χρειάζεται) να αποτρέπουν εξελίξεις. Εκφράζετε την ελληνική κοινωνία, που ωριμάζει, που αλλάζει, που γίνεται περισσότερο διεκδικητική. Την κοινωνία που μεταφράζει σε πράξεις τα μηνύματα των καιρών και τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Την κοινωνία που απαιτεί καθαρές απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις. Την ''Κοινωνία των Πολιτών''.

    Φίλες και φίλοι,

    Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, σε όλους τους τομείς. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, έκρηξη της γνώσης, αλλά και της ενημέρωσης, ταχύτατες μεταβολές στις συνθήκες εργασίας, συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση για ελεύθερο χρόνο είναι μερικές μόνο, από τις αλλαγές που βιώνει σήμερα ο άνθρωπος.

    Είναι προφανές ότι η νέα κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει και νέες μορφές συλλογικής δράσης. Εχοντας την τιμή να εκπροσωπώ μια πλατειά κοινωνική συμμαχία (τη συμμαχία των πολιτών που οδηγεί σε μια Νέα Διακυβέρνηση) θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θεωρεί τις ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' ως σύμμαχο διακυβέρνησης. Σύμμαχο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τον άνθρωπο, για τον πολίτη. Θέλουμε τον πολίτη στο πρώτο πλάνο. Στο προσκήνιο. Όχι στιγμιαία. Όχι μόνο κάθε τετραετία, όταν ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα. Θέλουμε τον πολίτη διαρκώς παρόντα σε θέματα της καθημερινής πολιτικής, θέματα της καθημερινότητας, θέματα που ορίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

    Ζούμε σε μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών. Συμφωνούμε - πιστεύω ότι η φύση των σημερινών κοινωνιών αποκλείει τις μονοσήμαντες λύσεις. Δεν καλύπτεται από την παραδοσιακή ανάλυση των προβλημάτων. Τομείς που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχαν στην κοινωνική ατζέντα, σήμερα έχουν υπερκεράσει πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος. Σήμερα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι μετανάστες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Περιβάλλον, η χρήση του Διαδικτύου, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η πολυπολιτισμικότητα είναι μερικά μόνον από τα νέα πεδία που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα και αυξανόμενο ενδιαφέρον στις σημερινές κοινωνίες.

    Είναι αλήθεια ότι βελτίωση της ζωής του Ανθρώπου οδήγησε στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η άνοδος του επιπέδου ζωής έκανε πολλούς ανθρώπους πιο πρόθυμους στην αλληλεγγύη, πιο ευαίσθητους στο συνάνθρωπο. Το κράτος, από μόνο του, αποδεικνύεται ανεπαρκές να ανταποκριθεί στη νέα, πολύπλοκη πραγματικότητα. Στις ραγδαίες εξελίξεις, στις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας, ο δημιουργικός και πολλές φορές καινοτόμος χώρος των ''Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων'' μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συνεργάτη του κράτους. Από την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής έως την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

    Φίλες και φίλοι,

    Οι ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'', στη σημερινή Ελλάδα αποτελούν την απάντηση που δίνει η Κοινωνία των Πολιτών στην παραδοσιακή αντίληψη ότι μόνο το Κράτος μπορεί να ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η Κοινωνία των Πολιτών αρνείται την κρατική επιβολή στην κοινωνική δράση. Αρνείται τα κρατικά στερεότυπα επίλυσης των προβλημάτων. Αντιστέκεται στη συντηρητική αντίληψη για τα προβλήματα. Αντιστέκεται στη συντηρητική αντίληψη που εκφράζεται από την κρατική γραφειοκρατία. Πολύ περισσότερο, η Κοινωνία των Πολιτών απορρίπτει την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του κόμματος. Απορρίπτει τις όποιες καθεστωτικές αντιλήψεις, τόσο στην ιεράρχηση των σύγχρονων αναγκών, όσο και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές. Σε τελική ανάλυση, οι ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' είναι κορυφαία ιδεολογική έκφραση της Ανοικτής και Ελεύθερης Κοινωνίας.

    Το κεντρικό ερώτημα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι πολιτικές ενίσχυσης και ουσιαστικής ανάπτυξης της «κοινωνίας των πολιτών», της εθελοντικής δράσης, της συμμετοχής σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, της συμμετοχής για την επίτευξη συλλογικών στόχων, το κεντρικό ερώτημα είναι αυτονόητο: Είναι το ερώτημα «τι επιδιώκουμε;». Το ερώτημα «ποιος οφείλει να είναι ο απώτερος στόχος σε μια σύγχρονη κοινωνία»;

    Επιδιώκουμε μια κοινωνία πολιτών «υποβασταζόμενη» (ή εξαρτημένη) από το κράτος και την κρατική χρηματοδότηση ή μια κοινωνία πολιτών αυτόνομη, αυθύπαρκτη, ανεξάρτητη;

    Επιδιώκουμε μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης ή υπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων;

    Επιδιώκουμε τη συμμετοχή ως πραγματικότητα ή ως ψευδαίσθηση, που καλλιεργείται για να επιτυγχάνεται τελικά το ακριβώς αντίθετο;

    Συνεπώς: Η Νέα Δημοκρατία, ως κατεξοχήν κόμμα της Ανοικτής και Ελεύθερης Κοινωνίας θεωρεί τις ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' φυσικούς και ιδεολογικούς συμμάχους της.

    Πιστεύουμε ότι συμμετοχή σας είναι χρήσιμη και κρίσιμη, για να εμπεδωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο Πολιτικού Πολιτισμού... Όπου το Κράτος Δικαίου θα έχει περιεχόμενο και δεν θα είναι κενό γράμμα. Όπου θα εφαρμόζεται ο νόμος, σε κάθε περίπτωση και για κάθε πολίτη, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Όπου ο απλός πολίτης θα μπορεί να βρει το δίκιο του απέναντι στο κράτος και τους όποιους ισχυρούς. Όπου η πολιτική συμπεριφορά θα ακολουθεί αρχές σεβασμού του άλλου, της άλλης άποψης. Όπου η συμπεριφορά του κράτους δεν θα προσβάλλει την αισθητική και τη νοημοσύνη των πολιτών.

    Φίλες και φίλοι,

    Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Από τις 8 του Μάρτη εγκαινιάζουμε μια Νέα Διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι, όχι μόνο να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Κοινωνίας Πολιτών, αλλά και να τις ενθαρρύνουμε. Η Πολιτεία (και είναι δέσμευσή μας) οφείλει να ενισχύσει τις σχέσεις των ''Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων'' με το χώρο της αγοράς και των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας την έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά, ως κοινωνία, αλλά και ως Χώρα.

    Στον απαιτητικό κόσμο που ξημερώνει η πολιτική χρειάζεται, έχει ανάγκη την τεκμηριωμένη κριτική από καλοπροαίρετους πολίτες. Οι παρεμβάσεις τους αναγκάζουν την Πολιτεία, να είναι πιο γρήγορη, πιο άμεση, πιο αποτελεσματική, πιο ανθρώπινη. Οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις από την καθημερινή πραγματικότητα είναι πιο σίγουρες, όταν τις επιβεβαιώνουν αξιόπιστοι συνομιλητές, ενδιάμεσοι με την κοινωνία των πολιτών.

    Είναι προφανές ότι οι ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' δεν υποκαθιστούν, ούτε πρέπει να υποκαταστήσουν τα πολιτικά κόμματα. Το πολιτικό κόμμα παραμένει ο φορέας ενός συνολικού οράματος για την κοινωνία του αύριο. Είναι ο φορέας μιας συνολικής και συνεκτικής άποψης για τη Διακυβέρνηση. Το πολιτικό κόμμα επιδιώκει τη μαζική υποστήριξη και κρίνεται στις εκλογές από τους πολίτες για τις πράξεις, τις παραλείψεις, τις ιδέες, τις προτάσεις του. Αντίθετα, η ''Μη Κυβερνητική Οργάνωση'' δεν επιδιώκει πάντα τη μαζικότητα. Ο ρόλος της είναι να πιέσει την εξουσία, να συνεργαστεί μαζί της, και όχι να την υποκαταστήσει. Εμείς θεωρούμε τις ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' το μάτι και το αυτί των ενεργών πολιτών για τα θέματα, με τα οποία καθεμιά από αυτές ασχολείται, ενδιαφέρεται. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή γίνεται (με διαφορετικούς, βέβαια, τρόπους) τόσο μέσα από τα κόμματα, όσο και μέσα από τις ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις''. Η πολιτική κατεύθυνση των πρώτων και ο θεματικός προσανατολισμός των δεύτερων, εξασφαλίζουν ένα ευρύτερο πεδίο δράσης στους ενεργούς πολίτες.

    Η νέα σχέση μεταξύ Πολιτείας και Κοινωνίας των Πολιτών δομείται στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου. Δομείται στα δίκτυα των σχέσεων που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Στα δίκτυα τα οποία (μαζί με τους κοινούς κοινωνικούς κώδικες, τις κοινές αξίες και αντιλήψεις), διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών ομάδων και προάγουν το κοινωνικό όφελος. Συνοπτικά θα σας παρουσιάσω τις προτάσεις μας:

    Πρώτον: Χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Δεύτερον: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Ηλεκτρονική Διοίκηση.

    Τρίτον: Ίδρυση νέων ανεξάρτητων αρχών.

    Τέταρτον: Αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών Ανεξάρτητων Αρχών.

    Πέμπτον: Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά εκτελεστικά όργανα και την Αυτοδιοίκηση. Ο αυτοπεριορισμός του κράτους που επιδιώκουμε, συμβάλλει στην ουσιαστική ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

    Έκτον: Ίδρυση Γραμματείας ''Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων'' που θα επιτρέψει τη στενότερη συνεργασία Πολιτείας και Τρίτου τομέα, με την προϋπόθεση βέβαια της απόλυτης διασφάλισης των όρων και των προϋποθέσεων της ανεξαρτησίας των οργανώσεων.

    Έβδομον: Απόκτηση συστηματικών και αξιόπιστων στοιχείων για τον Τρίτο Τομέα στη Χώρα μας. Συντονισμός και σύστημα αντιπροσώπευσης των ομοειδών οργανώσεων σε συλλογικά όργανα.

    Όγδοον: Συμπλήρωση και αποσαφήνιση του νομικού, του θεσμικού πλαισίου, με κατεύθυνση στην ανάπτυξη του Τρίτου Τομέα.

    Ένατον: Διασφάλιση σταθερού οικονομικού πλαισίου του Τρίτου Τομέα, αλλά και της δημόσιας αξιοπιστίας του (της διαφάνειας δηλαδή). Φορολογικό πλαίσιο, που να ευνοεί και να ενθαρρύνει τις δωρεές και τις χορηγίες.

    - Ενθάρρυνση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές και ιδιωτικές δωρεές.

    - Ενίσχυση των υποδομών τους.

    - Στήριξη της κατάρτισης και ειδίκευσης του Τρίτου Τομέα με διευκόλυνση της πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρόσβαση σε αυτά.

    - Συμμετοχή στις εξελίξεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Δέκατον: Σύσταση οργάνου για τη μελέτη του Κοινωνικού Κεφαλαίου στην Ελλάδα (νέο τμήμα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος).

    Φίλες και φίλοι,

    Στη Νέα Διακυβέρνηση, από τις 8 Μαρτίου θέλουμε από τις Οργανώσεις σας να είναι αυτό που λέει ο τίτλος τους: ''Μη Κυβερνητικές''. Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια κρατικού ελέγχου και κομματικού εναγκαλισμού. Θέλουμε τις Οργανώσεις σας πραγματικά ανεξάρτητες. Ένα πρωτογενές εργαστήρι ιδεών και προτάσεων. Μια κυψέλη παραγωγής προβληματισμών και ανάδειξης ενεργών πολιτών. Θέλουμε να μας κρίνετε και να βάζετε τον πήχη ψηλά. Πιστεύουμε ότι οι ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες μπορούν να πιέζουν την πολιτική στη σωστή κατεύθυνση ώστε να γίνεται πιο άμεση, πιο γρήγορη, πιο ποιοτική και πιο αποτελεσματική.

    Πιστεύω βαθειά, ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τις πρωτοβουλίες σας. Χρειάζεται τους προβληματισμούς σας. Χρειάζεται τις δράσεις σας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας, ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη, με την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτή τη σχέση οικοδομούμε ημέρα με την ημέρα,

    Στις 7 του Μάρτη η «κοινωνία των πολιτών» αποφασίζει, επιλέγει και αρχίζει το μεγάλο ταξίδι: Στην ανάπτυξη, την πρόοδο, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Σ' αυτό το ταξίδι οι ''Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις'' είναι για μας ισότιμος συνομιλητής και συνεργάτης και συνοδοιπόρος.

    Σας ευχαριστώ".

    [04] Η ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (00:25 UTC+2)

    «Πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, Ελληνίδες, Ελληνες δημοκράτες απόψε μιλά ο λαός της Θεσσαλονίκης. Απόψε σφραγίζει τη νίκη. Γλεντάει, χαμογελάει η Θεσσαλονίκη, στέλνει το χαμόγελο της νίκης σε όλη την Ελλάδα.

    Νέα νίκη για τη δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ, για τη νέα Ελλάδα. Απόψε η μάχη κρίθηκε. Στις 7 του Μάρτη και πάλι ΠΑΣΟΚ με τη θέληση του λαού, με τη δική σας βούληση, με τη δική σας απόφαση. Από κάθε γειτονιά, από κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε Νομός στέλνουν το μήνυμα της συσπείρωσης, της αντεπίθεσης, της νίκης.

    Τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε και νικάμε. Είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη προχωράει μπροστά. Είναι εδώ η Νεολαία μας.

    Με τη νίκη μας:

    - Νικάμε την άρνηση.

    - Νικάμε το μηδενισμό.

    - Νικάμε την καταστροφολογία.

    - Νικάμε τον ρεβανσισμό.

    - Νικάμε την απόπειρα της δεξιάς παλινόρθωσης που θέλει να φέρει πάλι τη χώρα στη συντήρηση, στην οπισθοδρόμηση.

    Εμείς νικάμε, γιατί ανοίγουμε νέους δρόμους. Νέους δρόμους για τον πολίτη, νέους δρόμους για τη νεολαία, για την τρίτη ηλικία, για τον εργαζόμενο, για την ύπαιθρο και τον αγρότη. Εμείς φέρνουμε στο προσκήνιο τον ισχυρό πολίτη. Είναι η Ελλάδα ισχυρή με ισχυρό πολίτη.

    Απόψε, δεν είναι δικιά μου ομιλία, είναι τραγούδι και χορός δικός σας. Είναι ο χορός και το τραγούδι της νίκης. Είναι η χαρά της ελπίδας. Είναι η χαρά της προοπτικής. Είναι η χαρά της 8ης Μαρτίου που μαζί θα προχωρήσουμε για να στήσουμε τη νέα εποχή. Προχωράμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, μαχητές της νίκης.

    Είμαστε όλοι εδώ. Οι γενιές που μάτωσαν για την απελευθέρωση, αυτές που πάλεψαν για τη δημοκρατία και το 1-1-4, για την αποκαθήλωση της Χούντας. Είναι εδώ οι γενιές που γέννησαν το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών του ελληνικού λαού, το λαογέννητο αυτό Κίνημα. Είναι εδώ η γενιά που υπέγραψε μαζί με τον Ανδρέα την ιδρυτική της πράξη.

    Είναι εδώ, η νέα γενιά, οι νεότερες γενιές της αλλαγής, αλλά είναι εδώ και τα παιδιά της αλλαγής. Είναι τα παιδιά της νέας εποχής που βγήκαν μπροστάρηδες να δώσουν τον αγώνα. Η νεολαία είναι μπροστά γι αυτή τη νέα εποχή, είμαστε κοντά της, είμαστε μαζί της, τη στηρίζουμε να τραβήξει την Ελλάδα μπροστά, να τραβήξει την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, ειρήνης και συνεργασίας.

    Θα ήταν περήφανος ο Ανδρέας Παπανδρέου αν έβλεπε τη σημερινή νεολαία, τη νεολαία για την οποία πάσχισε, για την οποία δούλεψε, στην οποία πίστεψε με τη μεγάλη αλλαγή που έγινε το 1981. Είναι η νέα γενιά της πατρίδας μας, τα αγόρια και τα κορίτσια που θα ζήσουν στον κόσμο που χτίζουμε μαζί με τη φλόγα της αμφισβήτησης στα μάτια τους, με τη δύναμη των ιδεών, των προσδοκιών στη σκέψη τους.

    Εμείς επενδύουμε σ' αυτή τη νεολαία, σ' αυτή τη γενιά, γιατί θέλουμε να την κάνουμε την καλύτερη νέα γενιά που έζησε ποτέ στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Και σας θέλω όλους μαζί, στην πρώτη γραμμή να οδηγήσουμε την Ελλάδα σ' αυτή τη νέα εποχή, το λαό μας σε μια καλύτερη ζωή.

    Χτίσαμε, πολίτες της Θεσσαλονίκης, χτίσαμε, φίλες και φίλοι, γερά θεμέλια για τη νέα Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Χτίσαμε γερά θεμέλια με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

    - Είμαστε περήφανοι γι αυτή την Ελλάδα.

    - Είμαστε περήφανοι γι αυτή τη χώρα.

    - Είμαστε περήφανοι γι αυτά που έχουμε καταφέρει ως Ελληνες.

    - Αισθανόμαστε περήφανοι και συνυπεύθυνοι για το έργο μας, για τη διαδρομή που μας οδήγησε στην ισχυρή Ελλάδα.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτα τις κατακτήσεις μας.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτα την ισχυρή φωνή και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτα την οικονομική σταθερότητα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πετύχαμε.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτα την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που άλλαξαν ριζικά το χάρτη της χώρας.

    Δεν διαπραγματευόμαστε το πράσινο χρώμα του ΠΑΣΟΚ που δίνει ελπίδα, που δίνει προστασία, που διασφαλίζει σιγουριά στο μη προνομιούχο Ελληνα, τον παλιό και το νέο, στον αποκλεισμένο, στον άνθρωπο του περιθωρίου.

    Δεν διαπραγματευόμαστε την ισχυρή Ελλάδα. Είμαστε δυνατοί και στις 7 Μαρτίου προχωράμε σε νέα νίκη και στις 8 Μαρτίου ενδυναμωμένοι από τη βούληση του ελληνικού λαού η Κυβέρνησή μας θα προχωρήσει το έργο της, το πρόγραμμά της, την εφαρμογή των νέων μέτρων, για ν' ανοίξουμε τους δρόμους σε μια νέα τετραετία ελπίδας και ανάπτυξης.

    Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν τη σταθερότητα, το κλίμα ειρήνης που εμπεδώσαμε σ' αυτή την περιοχή με την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική άμυνας. Είναι αυτή η Ελλάδα για την οποία εμείς είμαστε υπερήφανοι και που προσπαθεί να μηδενίσει η Νέα Δεξιά. Είναι αυτή η Ελλάδα που προσπαθεί να μηδενίσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Περιφρονούν το λαό, περιφρονούν τους κόπους του λαού, όλες τις θυσίες που έκανε για να κατακτήσει αυτό που σήμερα έχουμε, που ήταν μακρινό, απρόσιτο όνειρο.

    Δεν έχουν δικαίωμα απέναντι στην ιστορία. Δεν έχουν δικαίωμα απέναντι στο λαό και σ' αυτό τον τόπο, γιατί αυτός ο τόπος, αυτά που φτιάξαμε είναι έργο του Ελληνα και της Ελληνίδας, του Ελληνα πολίτη, του ελληνικού λαού.

    Δεν ισχυρίστηκα ποτέ, ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Φτιάξαμε όμως τις βάσεις, φτιάξαμε την Ελλάδα για να μπορούμε να βάλουμε νέες προτεραιότητες, νέους στόχους, να χτυπήσουμε την ανεργία, να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια στη χώρα μας, να μπορέσουμε να χτυπήσουμε όπου υπάρχει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός.

    Γι αυτό, η Ελλάδα που χτίσαμε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε νέες τομές, νέες ρήξεις, νέες ανατροπές και έχουμε τη βούληση, τη βούληση που θα έρθει στις 7 Μαρτίου, αλλά και τη βούληση και την εντολή που μου δώσατε εμένα στις 8 Φεβρουαρίου με το 1.000.000 πολιτών που ήρθαν και ψήφισαν για να προχωρήσει μπροστά το νέο ΠΑΣΟΚ.

    Εχουμε τη βούληση να ανατρέψουμε συγκεντρωτικά και γραφειοκρατικά πρότυπα είτε στο Κόμμα, είτε στην Κυβέρνηση, είτε στην Δημόσια Διοίκηση, είτε στην κοινωνία. Να φτιάξουμε νέο πρότυπο ανάπτυξης που επιτρέπει και ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή του πολίτη, για την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Και η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Θα τις απελευθερώσουμε. Θα τις βοηθήσουμε. Θα τις στηρίξουμε για την ανάπτυξη της Μακεδονίας.

    Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τομές, για να διανείμουμε δικαιότερα το εισόδημα, να διασφαλίσουμε απασχόληση για όλους, να μην υπάρχει κανείς που ν' αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας. Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μια πολιτική που ανοίγει μια πρωτοπορία. Είναι η πρωτοπορία του αγρότη στην ανάπτυξη της νέας εποχής με οικολογικά προϊόντα, με νέες μορφές ποιότητας προϊόντων.

    Κάνουμε πρώτα απ' όλα, μια μεγάλη τομή στο κράτος με αποκέντρωση, με ριζική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων σε μια δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιφέρεια, για να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος. Ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική, ώστε να είναι ουσιαστική μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορεί αξιοπρεπώς ο πολίτης να έχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται στην παιδεία, στην υγεία, στην περίθαλψη, στην κοινωνική φροντίδα.

    Και φτιάχνουμε σ' αυτή τη νέα εποχή την κοινωνία της γνώσης, της παιδείας, της μάθησης. Γνώση για τη νεολαία, γνώση για κάθε πολίτη. Για να φτιάξουμε μια κοινωνία πολιτισμού, ήθους, ποιότητας, ανταγωνιστική, μια κοινωνία που θα μπορεί να αντέξει τις νέες προκλήσεις της διεθνούς πραγματικότητας, των διεθνών συνθηκών.

    Είναι η παιδεία στην οποία θα επενδύσουμε. Είναι η νεολαία στην οποία θα επενδύσουμε. Αλλάζουμε αντιλήψεις, δημιουργούμε ένα κόμμα συνεισφοράς, προσφοράς, συμμετοχής. Δημιουργούμε μια πολιτεία εθελοντισμού, συνεργασίας με τον διπλανό, με τον γείτονα, με τους πολίτες μπροστά.

    Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις για τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τον άνθρωπο και την παιδεία, την ύπαιθρο και την αγροτιά μας, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, τη συμμετοχική κυβέρνηση.

    Φέραμε πάλι τη νεολαία στο προσκήνιο της πολιτικής. Ζωντάνεψε, ομόρφυνε η πολιτική με τη νεολαία μπροστά. Μπράβο στη νεολαία μας! Μπράβο στις πρωτοβουλίες της! Της ανοίγουμε το δρόμο. Στηρίζουμε τις δικές της ιδέες και προσπάθειες.

    Σήμερα, 30 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, 30 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δίνουμε ζωή στη φράση «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία. Δίνουμε πνοή στις τάξεις, στον πολίτη, χτίζουμε μαζί τους μια νέα ενότητα, με τους νέους, με τις πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, της εργασίας και της επιστήμης, του πολιτισμού, τις δυνάμεις των μεταρρυθμίσεων, απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης.

    Υπάρχουν παντού νέες δυνάμεις που ξεκινούν το δικό τους αγώνα στην Ελλάδα. Που θέλουν μια Ελλάδα να δυναμώνει, να βαθαίνει, να έχει κοινωνική δικαιοσύνη παντού. Μια Ελλάδα που ανατρέπει τις αδικίες, ανοίγει δρόμους μόρφωσης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Μια Ελλάδα που δε γυρίζει πίσω.

    Προσκαλέσαμε και ήρθαν μαζί μας, νέες δυνάμεις που απορρίπτουν το παραδοσιακό πρότυπο εξουσίας. Ξεκινάμε με το δικό μας αγώνα, μια νέα γενιά που σκέπτεται εθνικά, που ακούει τη βουή που έρχεται από το μέλλον.

    Διαμορφώνουμε την ενότητα της χώρας, μια νέα ενότητα των Ελλήνων βαθιά βασισμένη σε έναν διάλογο ανοιχτό, έναν διάλογο δημοκρατικό, έναν διάλογο που δεν είναι μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων που τους καλέσαμε για να μιλήσουμε όλοι μαζί αύριο. Ομως ο διάλογος αυτός δεν είναι αρκετός. Εμείς θέλουμε το διάλογο με τον πολίτη, τη συμμετοχή του πολίτη.

    Για μας, αυτή είναι η βάση της νέας ενότητας, είναι η βάση των νέων εξελίξεων, των νέων συνθέσεων, των νέων συναινέσεων για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, την παγκόσμια οικονομία, την ανταγωνιστικότητα για τον νέο, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τη γυναίκα, τον επαγγελματία.

    Φίλες και φίλοι,

    Ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Φτιάχνουμε κάτι καινούργιο, αναμορφώνουμε το Κίνημά μας, αλλάζουμε την πολιτική σκηνή. Φέρνουμε σε αυτή τη χώρα με ασφάλεια και σιγουριά το καινούργιο. Απέναντι σε αυτή τη νέα ενότητα του ελληνισμού, σε αυτή τη νέα ελπίδα που δημιουργούμε σε αυτή την κοινωνία, σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια έχουμε την παράταξη της συντήρησης, την παράταξη του μηδενισμού, της άρνησης και της καταστροφολογίας.

    Τι έχει προσφέρει η παράταξη της Δεξιάς όλα αυτά τα χρόνια; Τι έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής; Τι προσέφερε στις νέες ιδέες; Μας μιλάει η Δεξιά τόσα χρόνια για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δε βλέπει πόσο προχωράει η Ελλάδα; Αλλά, αποκαλύφθηκε η Νέα Δημοκρατία. Μας κατέθεσε τον χάρτη της καθημερινότητας. Τι μας προτείνει; Ποιο είναι το νέο πρόγραμμά της; Τί καινοτόμο φέρνει;

    Από τα 25 μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, 21 μέτρα ήδη εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις μας. Ήδη εφαρμόζονται από το ΠΑΣΟΚ, ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή τι πρόγραμμα έχει φέρει μετά από 7 χρόνια; Έρχεται να υιοθετήσει δικά μας μέτρα μετά από 8 χρόνια αντιπολίτευσης.

    Φαίνεται, φίλες και φίλοι, ότι χρειάζεται και άλλα χρόνια στην Αντιπολίτευση για να μάθει να φέρνει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, μια ουσιαστική προσφορά σε αυτή τη χώρα. Τι στελέχη έχει αναδείξει η Νέα Δημοκρατία; Τι έφερε στην πολιτική; Τι έφερε στο Κόμμα;

    Απόψε γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη όλοι μαζί. Η παράταξη της Δεξιάς έχει μείνει στο παρελθόν με παλιές συνταγές, με παλιές πολιτικές, με εσωκομματικές ισορροπίες που δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει μπροστά, να κινηθεί, να αλλάξει.

    Είναι στο παρελθόν και στη νοοτροπία που την διακατέχει. Φοβάται τον πολίτη. Φοβάται τη συμμετοχή του πολίτη. Φοβάται και κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Τι λέει για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας; Τι λέει για τα εισοδήματα και τους μισθούς; Θυμόμαστε το 0+0=14%; Τι λέει για το ασφαλιστικό της περιόδου '90-'93; Τι λέει για την ιδιωτικοποίηση της υγείας;

    Μιλάει για την επανίδρυση του κράτους και λέει ότι έχει 3.000 στελέχη έτοιμα για να αναλάβουν θέσεις. Μα αυτή δεν είναι επανίδρυση του κράτους. Είναι η επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς. Είναι η επανίδρυση της λογικής του συγκεντρωτικού αυταρχικού κράτους, του κομματικού κράτους.

    Εχουμε απέναντί μας, φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης, μια παράταξη που πολέμησε όλες τις μεγάλες αλλαγές, όλες τις μεγάλες επιλογές που κάναμε ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αρνήθηκε όλες τις μεταρρυθμίσεις, προσπάθησε να ακυρώσει τις κατακτήσεις της χώρας μας, τις κατακτήσεις του λαού.

    Πού βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμα σύγκλισης που ξεκίνησε ο Κώστας Σημίτης; Πού βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια για την ΟΝΕ και το ευρώ; Πού βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία όταν εμείς πηγαίναμε στο Ελσίνκι για να διασφαλίσουμε την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Πού βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας; Πού βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία όταν μιλούσαμε και εφαρμόζαμε την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ; Πού βρισκόταν πραγματικά όταν εμείς καταπολεμούσαμε τη διαφθορά;

    Βρισκόταν απέναντι, κομματικά. Πώς μπορεί να υιοθετήσει τις κατακτήσεις; Πώς μπορεί ακόμα περισσότερο να διαχειριστεί ή να διευρύνει τις κατακτήσεις; Δεν ξέρει πώς να τις προφυλάξει, δεν τις ξέρει αυτές τις πολιτικές, δεν μπορεί να τις πολλαπλασιάσει. Ο Έλληνας φοβάται ότι θα χάσει αυτές τις κατακτήσεις.

    Γι αυτό και εμπιστεύεται τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, γι αυτό θα μας εμπιστευθεί με μεγάλη νίκη που έρχεται από δω, απ' τη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαρτίου του 2004.

    Τι εγγυάται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως θα έχουμε βαθιά κρίση διακυβέρνησης στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, στα εισοδήματα; Κοινωνικές συγκρούσεις στο κράτος πρόνοιας; Μήπως με την επανίδρυση του κομματικού κράτους θα δούμε πολιτικές οι οποίες θα μας θυμίζουν άλλες εποχές; Τι πολιτική θα ακολουθήσει για την ύπαιθρο και τον αγρότη;

    Τα μεγάλα, νέα νοσοκομεία της περιφέρειας ποιος θα τα διαχειριστεί σωστά; Ποιος θα προστατεύσει τον εργαζόμενο σε μία παγκόσμια οικονομία; Ποιος θα δώσει νέες ευκαιρίες στο νεολαίο; Οι πολιτικές των Δεξιών κομμάτων της Ευρώπης είναι γνωστές και σημαίνουν πολιτικές ανισότητας, ανεργίας και αποκλεισμών.

    Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν η Ελλάδα χάσει όσα κέρδισε με κόπους και θυσίες; Ο λαός!

    Ποιος θα δεχθεί το βαρύ πλήγμα της αδιέξοδης επιστροφής στο παρελθόν; Ο λαός!

    Ποιος θα αναγκαστεί να αρχίσει την προσπάθεια ξανά απ' την αρχή να σπρώξει το κάρο στην ανηφόρα; Πάλι ο λαός!

    Γι αυτό δεν γυρίζουμε πίσω! Δεν πάμε σε μια μίζερη ζωή, πάμε μπροστά, χτίζουμε πάνω στις κατακτήσεις μας, ανοίγουμε τη νέα εποχή.

    Γι αυτό το δίλημμα των εκλογών είναι: να τολμήσουμε να ανοίξουμε τους νέους δρόμους προς την ευημερία ή να χάσουμε ό,τι πετύχαμε; Να προχωρήσουμε μπροστά ή να πισωγυρίσουμε;

    Εμείς το ΠΑΣΟΚ τολμάμε, αλλάζουμε, προχωράμε και νικάμε.

    Φίλες και φίλοι, πολίτες της Μακεδονίας στη νέα μας Κυβέρνηση δεσμεύομαι προσωπικά απέναντι σε όλους τους Έλληνες που αισθάνονται σήμερα στο περιθώριο. Δεσμεύομαι στη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι θα σταθώ πάντα δίπλα στο πλευρό τους, δεν θα σας χορτάσω με λόγια και καλοπιάσματα. Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ολόπλευρη στήριξη στον Ελληνα πολίτη.

    Δεσμεύομαι με νέους πόρους, με νέες ευκαιρίες, με νέες αποφάσεις, με ριζοσπαστική πολιτική για την οικονομία να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις μας να δουλέψουν ανταγωνιστικά, για ένα κοινωνικό κράτος, για κοινωνική προστασία για όλους, για ανάπτυξη για όλους, για αλληλεγγύη σε κάθε πολίτη, για ανάπτυξη για κάθε αγρότη με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να βοηθήσουμε τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία να ανταγωνιστεί, να επιβιώσει, να πάει μπροστά σ' αυτή τη νέα εποχή.

    Ο Ελληνας δεν θέλει μόνο την οικονομική υποστήριξη. Θέλει από το κράτος, θέλει από την πολιτεία, το ήθος, το σεβασμό, την αξιοπρέπεια και εμείς ακριβώς, το ΠΑΣΟΚ, θα διασφαλίσουμε αυτή τη νέα σχέση με τον πολίτη, τη σχέση που θα τον φέρει κοντά, που θα αισθάνεται εμπιστοσύνη, που θα αισθάνεται ότι η πολιτεία του συμπαραστέκεται.

    Ολοι οι πολίτες θέλουν, να πιάσει τόπο ο σκληρός τους μόχθος. Γι αυτό ανοίγουμε δρόμο για την αναγνώριση του σκληρού έργου της εργασίας του πολίτη. Είναι η νέα τετραετία της ανταμοιβής για να δικαιώσουμε θυσίες και κόπους. Τις μεγάλες κατακτήσεις της χώρας μας να τις κάνουμε δυνατότητες για όλους, για τον κάθε πολίτη. Να κάνουμε τις μεγάλες κατακτήσεις της χώρας μας φροντίδα, βοήθεια και αξιοπρέπεια για την οικογένεια. Φροντίδα, βοήθεια και αξιοπρέπεια για τον άρρωστο, για τον συνταξιούχο, για τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

    Μαζί θα προχωρήσουμε, εδώ από την Θεσσαλονίκη στέλνουμε μήνυμα νίκης. Δεσμεύομαι για τον ακαταπόνητο αγώνα για τη μείωση της ανεργίας, για την εφαρμογή του μέτρου για την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για τέσσερα χρόνια για την πρόσληψη νέων ανέργων πτυχιούχων διασφαλίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις και βεβαίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό θα συμβάλλει, θα βοηθήσει για να δώσουμε δουλειά σε πολλά παιδιά, σε 200.000 παιδιά που αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της ανεργίας.

    Δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω παρατηρητής απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας. Θα δώσουμε απασχόληση στο νέο και στα κοινωνικά προβλήματα. Θα χτυπήσουμε τα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας. Γι αυτό δεσμεύομαι απέναντι σας, βάζουμε κεντρικό στόχο την παιδεία, αυξάνουμε στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος την επένδυσή μας στην παιδεία, την επένδυσή μας στον άνθρωπο, την επένδυσή μας στο νεολαίο.

    Ανοίγουμε τα σχολεία, διαμορφώνουμε το ανοιχτό σχολείο της γειτονιάς, το ολοήμερο Γυμνάσιο. Και βεβαίως δεσμευόμαστε για έναν ευρύ διάλογο με όλους για να αλλάξουμε το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το κόστος των φροντιστηρίων που υπάρχει στην οικογένεια.

    Και το λέω, γιατί εγώ, υπηρέτησα στο Υπουργείο Παιδείας και γνωρίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τομή στην παιδεία, μπορούμε να αλλάξουμε αντιλήψεις, να κάνουμε τη χώρα μας χώρα παιδείας και πολιτισμού. Ανταγωνιστική είναι η χώρα του ήθους, είναι η χώρα των αξιών, είναι η χώρα που μπορεί ανταγωνιστικά να κοιτάει με ελπίδα στο μέλλον, όταν γίνουμε πραγματικά η χώρα της παιδείας, η χώρα της γνώσης.

    Δεσμεύομαι για την αλλαγή της σχέσης του μικρομεσαίου με το κράτος. Με την ίδια συμμετοχική προσπάθεια Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς προχωράμε σε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα είναι σταθερό για 10 χρόνια για να μπορούν να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τις διαδικασίες, τους κανόνες, να μην υπάρχει συναλλαγή, να μην υπάρχει ο φόβος των αλλαγών, να μπορούν να επενδύσουν, να έχουμε τη σταθερότητα της ανάπτυξης.

    Δεσμεύομαι να προωθήσω την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ 300,00 ?, 700,00 ? η σύνταξη του ΙΚΑ, αυτά είναι τα περιθώριά μας, αλλά δεσμεύομαι ότι κάθε χρόνο θα εξαντλούμε τις δυνατότητες της οικονομίας για τις μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις και τη δικαιότερη κατανομή ιδιαίτερα για τον χαμηλοσυνταξιούχο, ιδιαίτερα για τον φτωχό, ιδιαίτερα για τον μη προνομιούχο.

    Στην υγεία θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις στα νέα Νοσοκομεία για να λειτουργήσουν άρτια. Έχουμε κάνει ένα θαύμα, έχουμε δημιουργήσει νέα και ωραία νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Θα ρίξουμε βάρος στην Πρωτοβάθμια Υγεία και στον οικογενειακό γιατρό ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας των Πόλεων.

    Και θα εγγυηθούμε σε εισόδημα, κοινωνικό μισθό, όρους διαβίωσης που κάνουν τη ζωή του πολίτη αξιοβίωτη.

    Δεσμεύομαι φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης να κρατήσω σταθερά το τιμόνι της εθνικής πολιτικής στα μεγάλα μας εθνικά θέματα, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε επιτέλους τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι το θέμα της Υφαλοκρηπίδας, για να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή, για να μπορούμε να μιλάμε για νέους εθνικούς ορίζοντες και να μπορέσουμε αυτούς τους νέους εθνικούς ορίζοντες να τους επενδύσουμε με το μέρισμα ειρήνης, γιατί από την επίλυση του Κυπριακού, από τις καλές σχέσεις που θα διαμορφώσουμε με τη γείτονα Τουρκία, από το κλίμα ειρήνης στην περιοχή θα μπορέσουμε να μειώσουμε ισόρροπα τους εξοπλισμούς, το κόστος των εξοπλισμών. Και αυτό το μέρισμα ειρήνης σας εγγυώμαι, σας υπόσχομαι, δεσμεύομαι να το επενδύσουμε στην οικογένεια, στο νέο, στην απασχόληση, στο μέλλον, να διασφαλίσουμε εργασία - δουλειά για τα παιδιά.

    Στην παιδεία θα ανοίξουμε νέες αγορές, θα ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Και σ' αυτούς τους νέους ορίζοντες ανοίγουν νέοι ορίζοντες και για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Τη λέω πόλη μας, γιατί τώρα είμαι και εγώ, εδώ, υποψήφιος μαζί με τα άξια στελέχη της Θεσσαλονίκης. Ανοίγουμε νέους ορίζοντες γι αυτή την πόλη.

    Η Θεσσαλονίκη που μέσα στους δρόμους της, στα κάστρα της ζωντανεύουν 23 αιώνες. Παράδειγμα πόλης και πολιτών, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος στην 1η προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του. Πόλη κέντρο του Χριστιανισμού, του Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και πόλη του πολυπολιτισμού, γέφυρα των πολιτισμών, γέφυρα της Μεσογείου, γέφυρα των Βαλκανίων που συνδέει κεντρική Ευρώπη με Ανατολή και Δύση.

    Η Θεσσαλονίκη, η όμορφή μας Θεσσαλονίκη, το σύγχρονο κέντρο ανάπτυξης και τεχνολογίας, μιας ισχυρής οικονομίας, μιας εξωστρεφούς ανάπτυξης. Είναι στην καρδιά της μεγαλύτερης σε μέγεθος και δεύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της χώρας. Είναι στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, μια Περιφέρεια που αξίζει και θα γίνει εφαλτήριο της νέας ανάπτυξης.

    Μια Περιφέρεια που στη νέα εποχή ανοίγει δημοκρατική, αυτοδιοικούμενη, αυτοδύναμη. Θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης των περιφερειών, γιατί εμείς θα κάνουμε ριζικές τομές, θα κάνουμε αποκέντρωση. Από εδώ και πέρα ο στόχος είναι από το συγκεντρωτικό κράτος της Αθήνας να μεταφέρουμε πόρους, αρμοδιότητες, όπως κάναμε πολλά χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να γίνει η ριζική τομή και να δώσουμε δυνατότητες στην περιφέρεια.

    Εγγυώμαι, δεσμεύομαι, γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε πραγματικές δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Πελοποννήσου.

    Η Θεσσαλονίκη, είναι η πόλη που οραματίζομαι, αλλά και που γίνεται πραγματική πρωτεύουσα της νέας Βαλκανικής. Τώρα που η ιστορική Χερσόνησος σιγά - σιγά με το δικό μας έργο, με τη δικιά μας εξωτερική πολιτική έχει γίνει τα Βαλκάνια της συνεργασίας, τα Βαλκάνια των λαών, τα Βαλκάνια της δημοκρατίας.

    Γι αυτό και επέλεξα να είμαι εδώ υποψήφιος μαζί με όλα τα άξια στελέχη της περιοχής και της Βόρειας Ελλάδας, για να υποδηλώσω ότι αυτό είναι το όραμά μου και θα παλέψω γι αυτό το όραμα για την περιοχή, για τη Θεσσαλονίκη. Υπογράφω σήμερα συμβόλαιο μαζί σας: θα δουλέψω με σύστημα, με επιμονή από τις 8 του Μάρτη για το όραμα, το ζωντανό όραμα να γίνει πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη.

    Και εδώ θα ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα διαθέτοντας πόρους όχι μόνο από το Γ' ΚΠΣ, αλλά και από το Δ' ΚΠΣ. Θα βάλουμε πόρους εκεί που πρέπει να επιταχυνθούν τα μεγάλα έργα και οι υποδομές. Εγνατία, κάθετοι οδικοί άξονες, ΠΑΘΕ, αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομος, αλλά και το ΜΕΤΡΟ και η υποθαλάσσια συγκοινωνία θα γίνουν και αυτά, θα γίνουν με τα νέα κονδύλια που εμείς θα διασφαλίσουμε με την διαπραγμάτευσή μας στο Δ' ΚΠΣ.

    - Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της πόλης θα συμπεριληφθούν: κατασκευή ανισόπεδων κόμβων για το κυκλοφοριακό, λειτουργία ικανοποιητικών δικτύων που θα μετατρέπουν την περιοχή σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Επέκταση του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου στην περιφέρεια της πόλης. Αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων. Τραμ για περιοχές που δεν καλύπτει το ΜΕΤΡΟ. Σύγχρονα πάρκινγκ, επέκταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας για να επανασυνδέσουμε την πόλη με τη θάλασσα και την αξιοποίηση του Θερμαϊκού.

    Ναι, υπάρχουν δυσκολίες. Ναι, έχουν υπάρξει και καθυστερήσεις. Αλλά θέλω να σας πω, ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να προχωρήσουμε με νέους και ταχύτερους ρυθμούς συνεργαζόμενος με τα άξια στελέχη της Θεσσαλονίκης, τους άξιους εκπροσώπους σας.

    Και δεν ξεχνώ τη σημασία της πόλης για τον Απόδημο Ελληνισμό. Την πόλη κέντρο των παλιννοστούντων Ελλήνων, την πόλη επίκεντρο του πολιτισμού και του πολιτισμού της διασποράς. Θα ενισχύσουμε την παρουσία αυτού του κέντρου στον Ελληνισμό της Διασποράς.

    - Δεσμεύομαι από εδώ να ξεκινήσουν και νέοι θεσμοί.

    Προτείνω να γίνει το 1ο διεθνές μη κρατικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και των τριών ΑΕΙ της πόλης, ώστε να έχουμε στόχο τα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη να γίνει το επίκεντρο παιδείας, εκπαίδευσης, κατάρτισης για τους νέους, για τη νέα γενιά και της Ελλάδας και των Βαλκανίων, για να μην φεύγουν τα παιδιά μας έξω για σπουδές, αλλά να έρχονται νέες γενιές από άλλα κράτη να μαθαίνουν την Ελλάδα, να μαθαίνουν τα ελληνικά, να μαθαίνουν την Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

    Προετοιμάζουμε τη Θεσσαλονίκη να δεχτεί την Παγκόσμια Έκθεση ΕΧΡΟ 2008. Για μας η ΕΧΡΟ 2008 θα είναι ο δεύτερος σταθμός μετά την Ολυμπιάδα για τη διεθνή προβολή της χώρας μας και την υποδομή της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να υποδεχτεί την ΕΧΡΟ ως Πρωτεύουσα της νέας Βαλκανικής Χερσονήσου.

    Μαζί με τους κοινούς μας αγώνες μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι με όλο μου το κύρος, με όλες μου τις επαφές, με όλες μου τις συνεργασίες στο εξωτερικό θα κάνουμε την ΕΧΡΟ 2008 ένα γεγονός συνταρακτικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία, για ολόκληρη την Ελλάδα. Θα ανοίξουμε νέους δρόμους γι' αυτή την περιοχή.

    Φίλες και φίλοι, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί αυτή ενώνει, αλλάζει την Ελλάδα. Ποιος θα εμπιστευόταν τη Νέα Δημοκρατία; Ποιον εμπιστεύεται να διαχειριστεί με σταθερότητα τα οικονομικά, τις νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, τη νέα εποχή; Εμάς εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, γιατί εμείς μπορούμε.

    Ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να φέρει τομές και αποκέντρωση στο κράτος; Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπρέπειας με τον πολίτη. Εμάς εμπιστεύεται διότι εμείς έχουμε τη βούληση. Ποιον εμπιστεύεται ο πολίτης να κάνει ουσιαστικές τομές στην παιδεία; Εμάς εμπιστεύεται γιατί εμείς έχουμε τη γνώση.

    Ποιον εμπιστεύεται που μπορεί να ενισχύσει, να επενδύσει στο κράτος πρόνοιας, στη φροντίδα, την υγεία, στη βοήθεια στο σπίτι, τον χαμηλοσυνταξιούχο; Εμάς εμπιστεύεται γιατί εμείς η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχουμε την ευαισθησία, έχουμε την ανθρωπιά. Ποιον εμπιστεύεται ο πολίτης να παλέψει για τους αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόσουμε τη νέα αγροτική πολιτική που θα ανοίξει ορίζοντες νέους στην περιφέρεια; Εμάς εμπιστεύεται ο αγρότης γιατί ξέρει ότι ανανεώνουμε τους ακατάλυτους δεσμούς μας με τον αγροτικό κόσμο, με την αγροτιά.

    Ποιον εμπιστεύεται ο πολίτης να διαπραγματευθεί το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που έχει τεράστια σημασία για την επένδυση στον άνθρωπο, για την επένδυση στην περιφέρεια, για πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμπιστεύεται εμάς, τη δημοκρατική παράταξη, γιατί ξέρει ότι ξέρουμε να διεκδικούμε, να διαπραγματευόμαστε σκληρά.

    Ποιον εμπιστεύεται ο πολίτης να διαχειριστεί τους αγώνες του 2004 που θα προβάλουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και θα μείνει ανεξίτηλη στη συνείδηση κάθε πολίτη της υφηλίου η εικόνα της χώρας μας; Εμάς εμπιστεύεται, γιατί ξέρει ότι διαχειριστήκαμε σωστά την υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι και σήμερα για να φθάσουμε αυτούς τους αγώνες εδώ που ήρθανε, σε λίγες ημέρες, σε λίγους μήνες, σε λίγες εβδομάδες πριν από την μεγάλη αυλαία των αγώνων της εκεχειρίας και της ειρήνης.

    Ποιον εμπιστεύεται ο Ελληνας πολίτης να χειριστεί το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά; Εμάς εμπιστεύεται, την δημοκρατική παράταξη, γιατί εμείς πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό. Εμείς είμαστε εδώ όλοι μαζί, ενωμένοι, δυνατοί σε μια νέα εθνική κινητοποίηση, σε μια νέα ενότητα λαού. Είναι όλες οι γενιές, είναι τα πρόσωπα που παλέψανε για τη δημοκρατία. Βλέπω εδώ τους αγωνιστές του 1-1-4, τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε για τους αγώνες τους. Γιατί αυτοί συμβάλλανε ώστε σήμερα οι νέες γενιές να μπορούν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα.

    Είναι μαζί μας και παλεύει ισότιμα η γυναίκα. Εμείς παλεύουμε για την ισότητα της γυναίκας και 8 Μαρτίου θα γιορτάσουμε μαζί την ημέρα της γυναίκας με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, με τη νίκη της δημοκρατικής παράταξης.

    Είναι μαζί μας, η νέα γενιά, μπροστά στον αγώνα. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Ξεπερνάμε το χθες. Προχωράμε ενωμένοι το ΠΑΣΟΚ. Αλλάζουμε τις δυνατότητες. Αλλάζουμε την Ελλάδα. Τολμάμε να αλλάξουμε. Τολμήσαμε να αλλάξουμε. Κανένα άλλο κόμμα στην Ελλάδα δεν τόλμησε αυτό που τολμήσαμε εμείς, τα μέλη, οι πολίτες του ΠΑΣΟΚ της άμεσης δημοκρατίας. Εμείς δεν φοβόμαστε τον πολίτη, τον θέλουμε τον πολίτη. Τον θέλουμε ενεργό. Τον θέλουμε συμμέτοχο. Είναι οι άλλοι που φοβούνται τον πολίτη.

    Είναι μια νίκη για την πολιτική που αλλάζει την πολιτική. Είναι μια νίκη της νέας εποχής. Είναι νίκη της νέας γενιάς. Είναι νίκη των ανθρώπων της παραγωγής και της εργατιάς. Είναι νίκη των ανθρώπων των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Είναι νίκη της περιφέρειας.

    Φίλες και φίλοι, απόψε είναι νίκη της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη σφραγίζει τη νίκη. Σφραγίζει τη μεγάλη νίκη που θα έχουμε στις 7 Μαρτίου. Απόψε η Θεσσαλονίκη, έδωσε το μεγάλο της μήνυμα. Είναι η νίκη του μέλλοντος.

    Φίλες και φίλοι, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Να ξέρετε ότι θα δώσω όλο το είναι μου, όλο τον εαυτό μου, θα δώσω όσο μπορώ για να κάνω πραγματικότητα τις δικές σας προσδοκίες, τις προσδοκίες της νέας γενιάς που είναι εδώ, παλεύει μαζί μας, τις προσδοκίες και των περήφανων γηρατειών, τις προσδοκίες της γυναίκας, του αγρότη, του εργαζόμενου.

    Ολοι μαζί για τη μεγάλη νίκη! Ολοι μαζί να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη νίκη! Ολοι μαζί στο νέο μέλλον. Το νέο μέλλον που χαράζουμε με πρωτοβουλία, με φαντασία, με δημιουργία, με τόλμη. Με τόλμη αλλάζουμε την Ελλάδα. Μπορούμε εμείς μπορούμε, το έχουμε αποδείξει και θα το αποδείξουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα κι άλλο. Να φτιάξουμε μιαν Ελλάδα ισχυρή με ισχυρό πολίτη.

    Φίλες και φίλοι, σας καλώ όλους απόψε να δώσουμε τη μάχη των επόμενων ημερών. Σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα να δημιουργήσουμε τη μεγάλη νέα κοινωνική πλειοψηφία, τη μεγάλη πλειοψηφία στις 7 του Μάρτη που στις 8 του Μάρτη μαζί θα είμαστε το ποτάμι, θα είμαστε η δύναμη της τομής, των αλλαγών, της ασφάλειας, της ανάπτυξης, της απελευθέρωσης του Έλληνα, των ελληνικών δυνάμεων, των δημιουργικών δυνάμεων, της επαρχίας, της πόλης της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας.

    Καλό αγώνα και με τη νίκη. Γεια σας. Στον αγώνα μπροστά με τη νεολαία. Μπροστά όλοι. Γεια σας και με τη νίκη. Γιορτάζουμε απόψε τη μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη νεολαία της Θεσσαλονίκης.

    Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον ωραίο λαό της Μακεδονίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτή την πόλη που την κάνω και εγώ απόψε πατρίδα μου με την υποψηφιότητα μου εδώ, σε αυτή την πόλη, της Θεσσαλονίκης. Καλό αγώνα. Γεια σας στις 8 Μαρτίου μαζί με τη μεγάλη νίκη!

    Και τώρα φίλες και φίλοι, θέλω να καλέσω εδώ στο βήμα έναν καλό φίλο ο οποίος έκανε τα μέγιστα, προσέφερε τα μέγιστα σε αυτή τη χώρα για να είναι σήμερα αυτή η χώρα η ισχυρή Ελλάδα. Έναν καλό φίλο όλων μας, ο οποίος, με μια γενναία πράξη άνοιξε το δρόμο για τη νέα εποχή. Έναν καλό φίλο ο οποίος είναι κοντά μας παλεύει μαζί μας, δίνει τη μάχη και αυτός για τις 7 Μαρτίου, για τη νέα εποχή.

    Καλώ στο βήμα τον Κώστα Σημίτη.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

    «Στις 7 του Μάρτη, όλοι μαζί για τη νίκη! Το ΠΑΣΟΚ, πιο πλατύ, πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό, θα δώσει τον αγώνα για να χαράξουμε πάλι, νέους δρόμους!

    Φίλες και φίλοι,

    Όλοι μαζί για τη νέα νίκη, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ευημερίας.

    Μπορούμε!

    Προχωρήσαμε!

    Κάναμε μεγάλα βήματα και μπορούμε ακόμα περισσότερα!

    Νίκη για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή!

    Φίλες και φίλοι,

    Η Ελλάδα στα χρόνια αυτά, χάρις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον ελληνικό λαό είχε έναν ρυθμό ανάπτυξης πρωτόγνωρο στην ιστορία μας! Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νιώσαμε τη διαφορά από τις άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πιο κοντά, συγκλίνουμε, χάρις στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

    Νίκη στις 7 του Μάρτη, για μία κοινωνία με δουλειά, με μόρφωση, με ανθρωπιά! Εμείς, αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτά τα χρόνια μείωσε την ανεργία και σήμερα η Ελλάδα έχει τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας από τις άλλες μεγάλες χώρες όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Ολοι μαζί για τη νίκη, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ανεβάσαμε τις κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τη νέα εποχή θα τη χτίσουμε πάνω σ' αυτό που δημιουργήσαμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δημιουργήσαμε πρωτόγνωρους θεσμούς:

    το ΕΚΑΣ,

    τη «Βοήθεια στο σπίτι» για τον άρρωστο, για τον ανήμπορο, για τον φτωχό συνταξιούχο, για να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη στον τόπο.

    Ολοι μαζί για τη νίκη για μία κοινωνία με περισσότερες δυνατότητες, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

    5.000 ολοήμερα σχολεία φτιάξαμε, για να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά όλη την ημέρα, για να μπορούν να δουλεύουν οι γονείς.

    Φτιάξαμε νέα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα,

    νέα Πανεπιστήμια,

    νέα ΤΕΙ για τη νεολαία.

    Αλλάξαμε την εικόνα στην Παιδεία και στην Υγεία.

    Εμπρός, μαζί για τη νίκη, για να διορθώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση.

    Δε φτιάξαμε εμείς τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα για να πληροφορείται ο πολίτης;

    Δεν καταργήσαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες με μηχανοργάνωση;

    Θα συνεχίσουμε έτσι για να φτιάξουμε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Εμείς το μπορούμε, οι άλλοι θέλουν να γυρίσουν στο παλιό, στο πελατειακό κράτος.

    Όλοι μαζί, για τη νίκη φίλες και φίλοι, για να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση με σχέδιο, με ασφάλεια, με βεβαιότητα. Για την περιφερειακή ανάπτυξη. Εμείς δώσαμε το 80% των πόρων του ΚΠΣ για την περιφέρεια. Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μικρότερες περιφερειακές ανισότητες. Γιατί εμείς θέλουμε παντού να υπάρχει ανάπτυξη, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα!

    Μαζί στις 7 του Μάρτη. Γιατί θέλουμε να λύσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ρωτώ κι εγώ: Ποιος μπορεί να λύσει καλύτερα αυτά τα θέματα; Δε λέει η λογική ότι αυτά τα θέματα μπορεί να τα λύσει καλύτερα το κόμμα εκείνο το οποίο ενέταξε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το κόμμα εκείνο το οποίο ανέπτυξε σχέσεις με την Τουρκία;

    Ποιος μπορεί να τα χειριστεί καλύτερα από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα;

    Λέμε, φίλες και φίλοι, νέους δρόμους, νέες υποδομές, νέες δυνατότητες. Η Ελλάδα σήμερα αλλάζει παντού.

    Ποιος έχτισε τα Σπάτα;

    Ποιος έχτισε το Ρίο Αντίρριο;

    Ποιος χτίζει την Εγνατία;

    Ποιος άλλαξε το πρόσωπο της χώρας;

    Το ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει για την υποθαλάσσια αρτηρία, για την Ιόνιο Οδό, για τα άλλα μεγάλα έργα, τα επόμενα 4 χρόνια.

    Θέλουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά το πρόσωπο της Ελλάδας. Με ποιους πόρους; Εμείς λέμε να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες για να κερδίσουμε πόρους. Ποιος το μπορεί με μια εξωτερική πολιτική συνεργασίας και φιλίας; Μόνο το ΠΑΣΟΚ το μπορεί. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εισάγει νέες τεχνολογίες, να συγκλίνουμε σε όλους τους τομείς.

    Φίλες και φίλοι,

    Αν θέλουμε μια Ελλάδα πιο ψηλά, πιο μπροστά, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στις 7 του Μάρτη! Ψηφίζουμε το ΠΑΣΟΚ της ανανέωσης με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου στις 7 του Μάρτη!

    Ψηφίζουμε τη μεγάλη προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Όλοι οι Έλληνες μαζί για τη νίκη, για την Ελλάδα πιο ψηλά, πιο μπροστά! Η νίκη να είναι δική μας! Γιατί από τη νίκη αυτή εξαρτάται το καλύτερο μέλλον της χώρας.

    Σας καλώ λοιπόν όλους, πολίτες της Θεσσαλονίκης, νέοι και νέες, να αγωνιστούμε γι αυτή τη νίκη! Γιατί είναι η Ελλάδα που εξαρτάται από αυτή τη νίκη! Γιατί εξαρτάται αν θα πάει πιο ψηλά, πιο μπροστά, όπως το θέλουμε όλοι μας.

    Γεια σας και ευχαριστώ».

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης, είναι μαζί μας οι άξιοι συνεργάτες. Είναι το νικηφόρο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης για τη νέα νίκη στις 7 Μαρτίου και στις 8 Μαρτίου η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

    Είμαστε εδώ όλοι μαζί ενωμένοι, δυνατοί, όλο το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη! Απόψε γλεντάμε στη Θεσσαλονίκη τη μεγάλη νίκη της 7 Μαρτίου!

    Από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στην όμορφη Θεσσαλονίκη, στους Θεσσαλονικείς, στους πολίτες της πόλης! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Μακεδόνες! Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτή την αγάπη, γι αυτή την εμπιστοσύνη!

    Θα παλέψουμε μαζί. Θα ανοίξουμε μαζί αυτή τη νέα εποχή. Γεια σας και με τη νίκη! Τη μεγάλη νίκη! Γεια σας!".

    [05] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΜΕ "ΚΟΡΙΟΥΣ" ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Λονδίνο, 26 Φεβρουαρίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Βρετανοί κατάσκοποι είχαν παγιδεύσει με «κοριούς» το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κοφι Αναν κατά την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Κλερ Σορτ.

    Η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι διάβασε απομαγνητοφωνήσεις από τις συνομιλίες του γενικού γραμματέα.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλερ αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό, στη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσής του, προς τους δημοσιογράφους.

    [06] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ανεμπόδιστη πρόσβαση στους χώρους του Ιδρύματος και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης ζήτησαν οι φοιτητές του ΑΠΘ που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, στη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου, οι φοιτητές με ειδικές ανάγκες ανέπτυξαν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια των σπουδών τους και απηύθυναν έκκληση προς τις πρυτανικές αρχές να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιάννης Αντωνόπουλος διαπίστωσε ότι το Ίδρυμα δεν είναι έτοιμο να υποδεχθεί φοιτητές με αναπηρίες, υπογράμμισε ωστόσο, ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση.

    Οι προσπάθειες της διοίκησης του ΑΠΘ κινούνται προς την κατεύθυνση της άρσης των προβλημάτων πρόσβασης των συγκεκριμένων φοιτητών. «Τώρα τελευταία προσπαθούμε να βάλουμε στα δάπεδα για τους ανθρώπους που δεν βλέπουν σημάνσεις για όραση, έναν τρόπο για να καταλαβαίνει που είναι το μονοπάτι, γιατί έτσι όπως είναι σχεδιασμένο το πανεπιστήμιο δυσκολεύονται να περπατήσουν από το πεζοδρόμιο», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

    Όπως επισήμανε, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα που προβλέπει για όλα τα κτίρια την προσθήκη επιτοίχιων οδηγών, ώστε οι εν λόγω φοιτητές να μπορούν να μετακινούνται από το ένα πάτωμα στο άλλο. «Επίσης πολύ σύντομα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου θα μπορούν και οι τυφλοί και οι κουφοί να παρακολουθούν μαθήματα και βιβλιογραφία», πρόσθεσε.

    Ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τις απαραίτητες προσαρμογές σε ένα χρόνο από σήμερα «θα είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση».

    Επίσης, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής δίνει στους καθηγητές του ΑΠΘ μια σειρά από οδηγίες και εναλλακτικούς τρόπους έξέτασης ώστε να μπορούν οι φοιτητές με ειδικές ανάγκες να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

    «Η υιοθέτηση εναλλακτικού τρόπου εξέτασης δεν σημαίνει μείωση των απαιτήσεων των εξετάσεων ούτε ανισότητα υπέρ αυτών σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές. Σημαίνει ισότιμη αντιμετώπιση και δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι φοιτητές με ειδικές ανάγκες την ευθύνη των σπουδών τους πέρα από τους περιορισμούς που θέτει η οποία αναπηρία», αναφέρεται στις οδηγίες της Επιτροπής.

    [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Συλλυπητήρια επιστολή στην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα μετά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Προέδρου της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, και των συνεργατών του απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέχεια της συλλυπητήριας δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών, Τάσου Γιαννίτση.

    Ταυτοχρόνως, ο κ. Λοβέρδος, εξέφρασε την προθυμία και την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει με διασωστικά συνεργεία αν και εφόσον αυτό ήταν επιθυμητό.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΟ ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας Αντρέι Ντενίσοφ θα συναντηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης αύριο στις 3 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν διμερή θέματα πολυμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Aθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Καλαμάτα σχολιάζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Στέφανος Μάνος.

    Ο κ. Μάνος κάνει λόγο για ισχυρό συμβολισμό και σημειώνει ότι η ΝΔ μεταλλάσσεται σε ένα αυταρχικό κόμμα συντηρητικού λαϊκισμού. Υπενθυμίζει εξάλλου ότι τον Απρίλιο του 1992 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγκάστηκε να υποδείξει στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών και τον Σεπτέμβριο του 1993 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για προδοσία του 47% του ελληνικού λαού.

    Για τη δήλωση Μάνου ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    [10] ΣΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκαν σήμερα ο νέος επιτετραμμένος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέικ Γουέιλς και ο Γενικός Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Άλεκ Μάλεϊ.

    Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης τα προσεχή χρόνια καθώς και τα έργα που εξαγγέλθηκαν για την πόλη ενόψει της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας της νομαρχίας με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές διοίκησης.

    [11] ASPIS BANK: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ 153,2%

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Στα 6,051 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Aspis Bank το 2003, σημειώνοντας αύξηση 153,2% σε σχέση με το 2002.

    Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 82,9% και διαμορφώθηκαν σε 3,6 εκατ. ευρώ.

    Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Ομίλου (Καταθέσεις, Ρέπος και Αμοιβαία Κεφάλαια) ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, ενισχυμένα σε ετήσια βάση κατά 17%.

    Το σύνολο των ρέπος, σε αντίθεση με το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, αυξήθηκε κατά 341,4% και ανήλθε σε 43,5 εκατ.ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 18,1% και διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ.ευρώ. Οι καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 25,1%, ενώ οι καταθέσεις προθεσμίας και τα επενδυτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 14,8%.

    Το σύνολο των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 28,6% και διαμορφώθηκε σε 120,6 εκατ. ευρώ.

    [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΥΞΗΣΗ 70% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Αύξηση 70% σημείωσαν τα μετά τους φόρους και την αναλογία τρίτων κέρδη της Τράπεζας Αττικής το 2003, ανερχόμενα σε 19 εκατ. ευρώ και έναντι 11,2 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

    Τα προ φόρων και μετά την αναλογία τρίτων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 26,6 εκ. ευρώ το 2003 έναντι 17,5 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, εμφανίζοντας αύξηση 52,3%. Τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 26,2 εκ. ευρώ έναντι 18 εκ. ευρώ πέρυσι, εμφανίζοντας αύξηση 45,6%.

    Οι Χορηγήσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.484,2 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 36% έναντι του 2002. Σημαντική ήταν η αύξηση κατά 70% στην Στεγαστική Πίστη, ενώ η αύξηση στην Καταναλωτική Πίστη ήταν 22%.

    Το σύνολο καταθέσεων και ρέπος της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 23,6% και διαμορφώθηκε στα 1.700,9 εκ. ευρώ έναντι 1.376,1 εκ. ευρώ το 2002. Οι Καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.574,3 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 53,8% έναντι του 2002. Τα ρέπος μειώθηκαν από 352,8 εκ. ευρώ σε 126,6 εκ. ευρώ.

    [13] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών προκάλεσαν σημερινά δημοσιεύματα, τα οποία διαψεύδονται κατηγορηματικά από την εταιρία, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της δυσφημούν το κύρος και την ασφάλεια των πτήσεών της, δημιουργώντας συγχρόνως εικόνα πανικού στο επιβατικό κοινό.

    Τα εν λόγω δημοσιεύματα βασίζονται σε απόρρητα έγραφα που φέρεται να διέρρευσαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και κάνουν λόγο για πλήθος παρατυπιών στις συνθήκες λειτουργίας της νέας εταιρίας, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, φτάνουν μέχρι του σημείου να απειλείται η ασφάλεια των πτήσεων.

    «Οι κατήγοροι των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σε μία ακόμη προσπάθειά τους να πλήξουν την εταιρία, δεν μπήκαν στον κόπο να εξετάσουν τα "καταγγελλόμενα" σ' αυτούς από "τρίτους", ενώ ακολουθώντας την ίδια "αυστηρή" κριτική τους αγνόησαν να ζητήσουν πληροφορίες και από αυτή την ίδια την εταιρία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Ο Διοικητής της ΥΠΑ Σταύρος Κωνσταντινίδης κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία του θέματος, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία τυπική διαδικασία ελέγχων μεταξύ ημών και των αεροπορικών εταιριών που κάθε φορά συνοδεύεται από συγκεκριμένες παρατηρήσεις». Αυτό όμως, προσέθεσε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ασφάλεια των πτήσεων βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

    [14] EFG EUROBANK ERGASIAS: ΑΥΞΗΣΗ 39% ΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Αύξηση 39% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της EFG Eurobank Ergasias το 2003, ανερχόμενα σε 273 εκατ. ευρώ, έναντι 196 εκατ. ευρώ το προηγούμενος έτος. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 373 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37%.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προτείνει στους μετόχους τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Το ΔΣ θα προτείνει επίσης στους μετόχους την ακύρωση 6 εκατ. υφιστάμενων ιδίων μετοχών που κατέχει η Τράπεζα (περίπου 2% του κεφαλαίου), καθώς και τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

    Τα Ίδια Κεφάλαια, στα τέλη 2003, ανέρχονταν σε 1,8 δισ.ευρώ. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανέρχεται σε 10,4%, αποτελούμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου από κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier 1).

    Η στρατηγική του Ομίλου για το 2004 παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και στην περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Οι Χορηγήσεις το 2003 αυξήθηκαν κατά 19,2% στην εγχώρια αγορά, στα 16,2 δισ.ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του συνολικού μεριδίου της αγοράς στο 13,8%. Παράλληλα, διεύρυνε το μερίδιό της στη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων από 16% σε 20% και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 13% σε 16,5%.

    Ο Όμιλος αναφέρει ότι διατήρησε την ηγετική του θέση στις εργασίες αναδοχών για δημόσιες εγγραφές και ιδιωτικές τοποθετήσεις με μερίδιο αγοράς 33%, καθώς και στις εκδόσεις χρέους με μερίδιο 25%. Σημαντική ήταν επίσης η ανάπτυξη εργασιών στις ασφαλιστικές υπηρεσίες.

    Το Σύνολο Ενεργητικού του Ομίλου σημείωσε αύξηση 13,8% και ανήλθε σε 8 δισ.ευρώ, από 24,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2002. Οι Καταθέσεις, σε ενοποιημένο επίπεδο, σημείωσαν αύξηση 2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 17,3 δισ.ευρώ. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των ρέπος, των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, παρουσίασαν αύξηση 10,3% και ανήλθαν σε 25,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

    [15] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Τάσεις ανάκαμψης καταγράφονται προς το μέσον της συνεδρίασης στη Wall Street, έπειτα από το αρνητικό άνοιγμα της αγοράς εν μέσω των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων για τα παραγγελίες διαρκών αγαθών, την εβδομαδιαία ανεργία και τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

    Ειδικότερα οι νέες παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μείωση 1,8% τον μήνα Ιανουάριο, λόγω της μειωμένης ζήτησης για αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν απείχαν πολύ από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,5%. Οι παραγγελίες για προϊόντα που διαρκούν πάνω από τρία χρόνια (υπολογιστές, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα κτλ) μειώθηκαν κατά 1,8%, έπειτα από την κατά 1,6% αύξησή τους το Δεκέμβριο.

    Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που συμπλήρωσαν νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 6.000, στις 350.000 κατά την εβδομάδα που έληξε το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, έναντι προβλέψεων για τη διαμόρφωση του αριθμού στις 345.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης, αυξήθηκε κατά 2.750 στις 354.750.

    Εξάλλου, αιφνιδιαστική μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα μετά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,7%, στους ετήσιους ρυθμούς των 1,106 εκατ. από 1,125 εκατ. το Δεκέμβριο.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η Walt Disney ενισχύεται κατά 1,79%, καθώς το μεγαλύτερο σωματείο των εργαζομένων ανακοίνωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τον πρόεδρο Michael Eisner κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιο.

    Η μετοχή της Starbucks σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,24%, καθώς ο πρόεδρός της ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των πωλήσεών της εταιρίας θα επιβραδυνθεί.

    Στις 19.40, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,02% και διαμορφωνόταν στις 10.603,70 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 2.035,72 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,63% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,26%, στις 1.146,69 μονάδες.

    Σ.Α.

    [16] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης , Χαβιέρ Σολάνα, θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια επιδιώκοντας να συμβάλει από την πλευρά του στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας στην ΠΓΔΜ μετά την απώλεια του προέδρου Τράϊκοφσκι σε αεροπορικό δυστύχημα σήμερα, μετέδωσε το ΜΙΑ.

    Η εκπρόσωπος του Υπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), κ. Κριστίνα Γκάλαχ, ανέφερε στις Βρυξέλλες ότι το ταξίδι αυτό αποφασίστηκε ευθύς ως έγινε γνωστή η είδηση του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

    "Ο κ. Σολάνα θέλει να δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή του, να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να καταστήσει σαφές ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ πρέπει να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα του εκλιπόντος προέδρου'', πρόσθεσε η εκπρόσωπός του.

    [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς επίσης η καθιέρωση ενός πιστοποιητικού για τα επαγγελματικά προσόντα, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών με τίτλο "Παιδεία, Νεολαία και Πολιτισμός". Στη συνεδρίαση, την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σημασία της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για να καταστεί η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο μέχρι το 2010, οι Υπουργοί Παιδείας επιβεβαίωσαν την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς, δηλαδή την ανάπτυξη των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, την πραγμάτωση της δια βίου μάθησης και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

    Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της πρότασης της Επιτροπής για την καθιέρωση ενός ενιαίου πιστοποιητικού, Europass, για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό αποτελεί λογική εξέλιξη σε μία σειρά από ευρωπαϊκές δραστηριότητες και προγράμματα που σχετίζονται με την αναγνώριση των επιπέδων κατάρτισης κάθε ατόμου και έχουν σκοπό την υποβοήθηση της μεταφοράς της γνώσης στην Ευρώπη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΑΛΑΤ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Κυπριακό προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ είπε πως η διάσκεψη διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη συλλογή πόρων, ιδιαίτερα για να βοηθήσουν εκτοπισμένους.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Ταλάτ είπε πως στη διεθνή διάσκεψη δωρητών θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη, και τον Οργανισμό για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΟΡΤ

    Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ.

    Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σορτ απέφυγε να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη μεταξύ του Αυστραλού αξιωματούχου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σήμερα το απόγευμα δεν πραγματοποιήθηκε. Από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν δόθηκε εξήγηση για την αναβολή της συνάντησης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Βελιγράδι, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στη Βοσνία και ότι η έκδοσή του στο Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποτελούσε ανάμειξη ενός κράτους στις υποθέσεις άλλου.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Rain caitung" ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στη Βοσνία και όχι στη Σερβία, όπως υποστήριξε πρόσφατα η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε.

    "Ξαφνικά κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς είναι στη Σερβία", ενώ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Κάρατζιτς δεν βρίσκεται στη χώρα μας και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Μλάντιτς είναι στη Σερβία.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας διατύπωσε επικρίσεις κατά του Δικαστηρίου της Χάγης για εφαρμογή "επιλεκτικής δικαιοσύνης" και τόνισε ότι αυτό οδήγησε στην άνοδο των Ριζοσπαστών στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

    "Αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των Σέρβων, Αλβανών, Κροατών ή Βόσνιων που έχουν καταδικαστεί από το Δικαστήριο παρατηρείται δυσαρμονία", εκτίμησε ο κ. Κοστούνιτσα.

    [21] ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο προπονητής του Αρη Γιάννης Μιχαλήτσος μίλησε για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και για το σπουδαίο παιχνίδι της αγωνιστικής με την ΑΕΚ.

    «Οι παίκτες έχουν καταλάβει ότι η ομάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Γι΄ αυτό πρέπει να δώσουν ότι καλύτερο έχουν, είτε είναι ξένοι, είτε μεγάλοι, είτε μικροί. Είναι κακό το ότι χάσαμε δύο παίκτες με κάρτες, τους Κολτσίδα και Παπαδόπουλο. Είναι βασικοί και ο Κολτσίδας είναι αρκετά χρόνια στην ομάδα, ενώ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχει 10 συμμετοχές και θεωρείται βασικός. Είμαστε σε δύσκολη φάση, με δύσκολο πρόγραμμα και πολλά προβλήματα που πρέπει να τα ξεχάσουμε», τόνισε ο κ. Μιχαλήτσος και συνέχισε: «Η τύχη μας γύρισε την πλάτη, εγώ όμως δεν στηρίζομαι σ' αυτήν. Δυστυχώς προσπαθούμε να μπαλώσουμε καταστάσεις που βρήκαμε. Μετά την ήττα από την Καλλιθέα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την ομάδα μας. Ωστόσο υπάρχει συνέχεια και δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω σε καμιά περίπτωση. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια ακόμα και οφείλουμε να δείξουμε χαρακτήρα. Βλέπουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά, είτε εκτός, είτε εντός έδρας. Το ματς με την ΑΕΚ είναι δυνατό. Η ΑΕΚ έχει προβλήματα, αλλά είναι πάντα ισχυρή ομάδα, με βασικούς παίκτες στην εθνική. Όσοι κληθούν να αγωνιστούν, πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς και να παίξουν παραπάνω απ΄ ότι μπορούν για να έρθει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και να καλύψουμε την ήττα από την Καλλιθέα. Δεν είναι εύκολο βέβαια. Εμείς πολεμάμε όλα τα παιχνίδια ως το 90ο λεπτό. Πιστεύω στην ομάδα και τους παίκτες. Το Σάββατο επανέρχεται ο Κυζερίδης, όχι όμως και ο Σκέντζος, που είναι τραυματίας».

    Για τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας ο Γιάννης Μιχαλήτσος σημείωσε: «Το οικονομικό μαστίζει την ομάδα όλη τη χρόνια. Είναι σημαντικό πρόβλημα. Όμως και τα αποτελέσματα δημιουργούν κακό κλίμα στα αποδυτήρια, όπως έγινε μετά την ήττα από την Καλλιθέα. Όμως τα παιδιά κατάλαβαν ότι υπάρχει συνέχεια. Χρειαζόμαστε διάρκεια, όλα τα παιχνίδια μπορείς να τα κερδίσεις και να τα χάσεις. Νομίζω ότι όσοι παίξουν θα δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους, για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ο Άρης κινδυνεύει. Θα παλέψει όμως και θα σωθεί, γιατί είναι ο Άρης. Θα πάρουμε και τα παιχνίδια που πρέπει».

    Για τους ξένους που πήγαν στην ομάδα τον Ιανουάριο ανέφερε: «Οι ξένοι δεν είναι κακοί, αλλά ήρθαν στη μέση της σεζόν και δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, ούτε έχουν ακόμα εγκλιματιστεί. Πρέπει να μάθουν για ποιό σκοπό παίζουν, είναι εκτός κλίματος θα έλεγα. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι μέσα από κρίσιμα παιχνίδια να αποκτήσουν οι μικροί εμπειρία και να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν σαν να είναι χρόνια στην ομάδα. Από δω και πέρα δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για κανέναν. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    [22] ΣΤΟ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Δυο σημαίες της Αθήνα 2004 παραδόθηκαν σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Ιωάννη Σπανουδάκη στους αρχηγούς της διπλής προσπάθειας κατάκτησης των κορυφών του Κιλιμάντζαρο και του Έβερεστ, λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Παραλαμβάνοντας τις σημαίες οι δυο αρχηγοί της Εθνικής Ορειβατικής Αποστολής κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιβελέκας και Παναγιώτης Κοτρωνάρος, τόνισαν ότι στόχος είναι το «χρυσό» μετάλλιο «προπομπός» των μεταλλίων που θα κατακτήσει η χώρα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επιδίωξή τους είναι αυτό να προέλθει από την κατάκτηση της «Στέγης του Κόσμου», την κορυφή του Έβερεστ σε ύψος 8.848 μ.

    Η αποστολή για την υψηλότερη κορυφή της γης θα ξεκινήσει από την Αθήνα στις 13 Μαρτίου, με προοπτική στα μέσα Μαΐου να βρίσκονται οι Έλληνες ορειβάτες στις τελικές (και υψηλότερες κατασκηνώσεις) πριν επιδιώξουν την ανάβαση στην κορυφή στα τέλη του ίδιου μήνα.

    «Αυτή τη φορά, η τρίτη κατά σειρά, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του 1993 και 1996, είμαστε καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Η εθνική, πλέον, ορειβατική ομάδα συγκροτήθηκε από τους καλύτερους και περισσότερο έμπειρους Έλληνες ορειβάτες, γι' αυτό και προσβλέπουμε σε επιτυχία του εγχειρήματος» τόνισε ο κ. Τσιβελέκας.

    Η προσπάθεια αναρρίχησης στην κορυφή του Έβερεστ θα επιχειρηθεί ταυτόχρονα από δυο ομάδες και από δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην κάθε ομάδα θα μετέχουν έξη ορειβάτες. Η μια, με αρχηγό τον κ. Τσιβελέκα, θα ξεκινήσει από τα βόρεια του υψηλότερου βουνού της γης, από το Θιβέτ, ενώ η άλλη ομάδα, με αρχηγό τον κ. Κοτρωνάρο, από τη νότια πλευρά, από το Νεπάλ.

    Η σημαντικότερη αυτή ορειβατική προσπάθεια στην ιστορία της χώρας μας, που φέρει τον τίτλο «Hellas Everest 2004» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, ενώ την χρηματοδότησή της έχει αναλάβει πλήρως ο Παύλος Αγγελάτος, Έλληνας που διαβιεί στον Καναδά, συνδέεται άμεσα με το Ολυμπιακό έτος.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί αποφασίσατε να μεταφέρετε τη σημαία της Αθήνα 2004 στην πιο υψηλή κορυφή της γης. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια, ευχόμαστε να στεφθεί από επιτυχία και να επιστρέψετε, όπως είπατε, με το «χρυσό» μετάλλιο λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αποδεικνύοντας την ικανότητα των Ελλήνων αθλητών σε οποιοδήποτε άθλημα και αν αυτοί μετέχουν» υπογράμμισε ο κ. Σπανουδάκης.

    [23] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει προπονήσεις ο εξτρέμ του Φιλίππου Βέροιας, Σάββας Καρυπίδης. Ο διεθνής παίκτης που τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια θα μπει σιγά-σιγά με τρέξιμο την Τετάρτη ή την Πέμπτη και είναι μάλλον αμφίβολο να είναι έτοιμος για το παιχνίδι με τον Δούκα. Το πιο πιθανό είναι να τον προφυλάξει ο προπονητής του εν όψει πλέι οφ. Στο μεταξύ κανονικά προπονείται από την Τετάρτη ο Γρηγόρης Σανίκης. Ο ίντερ του Φιλίππου δεν νιώθει ενοχλήσεις πλέον στο γόνατο και επέστρεψε στους γνώριμους ρυθμούς της ομάδας.

    [24] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    «Ως Ελληνίδα και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορώ να υποσχεθώ το εξής: όταν εσείς και οι εθνικές σας ομάδες θα βρίσκεστε στην Αθήνα, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί».

    Με τη διαβεβαίωση αυτή, η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απευθύνθηκε προς τους εκπροσώπους των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών 200 κρατών, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), όπου η Αθήνα 2004 παρουσίασε τη συνολική πρόοδο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας.

    Κατά την ομιλία της, η πρόεδρος της Αθήνα 2004, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές από την τελευταία μας συνάντηση στην Κουάλα Λουμπούρ. Πριν δύο χρόνια, μόνο 15 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ήταν υπό κατασκευή, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί 19 εγκαταστάσεις.

    Το 2002, ανακοινώσαμε ότι η ανάθεση των βασικών συμβάσεων συγκοινωνιακών έργων είχε υπογραφεί. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τη δήλωση του Καθηγητή Bovy, εμπειρογνώμονα της ΔΟΕ, που χαρακτήρισε τα οδικά έργα της χώρας ως (επακριβώς) «ένα εκπληκτικό άθλο» με την παράδοση 154 χλμ. νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων δρόμων για τους Αγώνες.

    Πριν από δύο χρόνια, η πρώτη αθλητική διοργάνωση είχε προγραμματιστεί για πέντε μήνες αργότερα. Σήμερα, η Αθήνα έχει φιλοξενήσει 20 επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις, όλες σε Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, ενώ έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή 25 επιπλέον διοργανώσεων πριν το τέλος του Ιουνίου.

    Όπως θα έχετε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αθήνα, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Όμως, θα έχετε επίσης διαπιστώσει και θα ακούσετε σήμερα ότι αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν. Θα είμαστε έτοιμοι».

    [25] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο. ΤΣΕΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΦΙΛΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Θετική ήταν η ανταπόκριση της Π.Ο. Τσεχίας στην πρόταση της Ε.Π.Ο. για τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων μεταξύ των εθνικών ομάδων των ανδρών και ελπίδων των δύο χωρών τον ερχόμενο Αύγουστο. Συνεπώς, τα δύο παιχνίδια θα γίνουν στις 17 και 18 Αυγούστου στην Τσεχία, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν και θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

    [26] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

    Τελ Αβιβ, 26 Φεβρουαρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Τζιπ του ισραηλινού στρατού απέκλεισαν σήμερα την είσοδο στο αρχηγείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ στη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για πρώτη φορά φέτος, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έλεγχαν τις ταυτότητες των πολιτών που εισέρχονταν ή αποχωρούσαν από το αρχηγείο του Αραφάτ, την ''Μουκάτα'', που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ισραηλινές επιδρομές τα τρία τελευταία χρόνια, μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχώρησαν οκτώ ώρες αργότερα.

    [27] ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΜΙΑ...ΣΤΙΓΜΗ

    Βιένη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Χρησιμοποιώντας σύντομους παλμούς ενός λέιζερ ώστε να παράγουν εικόνες ηλεκτρονίων που εγκαταλείπουν τα άτομα, κατάφεραν να καταγράψουν χρονικό διάστημα 100 αττοδευτερολέπτων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Για να καταλάβει κανείς πόσο μικρό διάστημα είναι αυτό, αρκεί να αναλογιστεί πως αν 100 αττοδευτερόλεπτα μεγεθύνονταν ώστε να διαρκούν ένα δευτερόλεπτο, στην ίδια κλίμακα, ένα δευτερόλεπτο θα γινόταν 300 εκατομμύρια χρόνια.

    Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην Αυστρία, χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική για να καταγράψουν τη δυναμική των ηλεκτρονίων στα άτομα. Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Νέιτσουρ (Nature).

    Οι επιστήμονες επιτάχυναν τα ηλεκτρόνια τροχιά γύρω από τον πυρήνα των ατόμων έτσι ώστε αυτά να εγκαταλείψουν την τροχιά τους και να αποκολληθούν.

    Την ίδια ώρα χρησιμοποίησαν μια συσκευή λέιζερ για να καταγράψουν τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων.

    Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να μετρήσουν το μικρότερο ποτέ χρονικό διάστημα που έχει ποτέ καταγραφεί.

    Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για μια ακριβέστερη μέτρηση του χρόνου.

    Τα υπάρχοντα ατομικά ρολόγια είναι εξαιρετικά ακριβή και μετρούν τον χρόνο καταγράφοντας το πόσες φορές τα άτομα του καισίου αλλάζουν την ενεργειακή τους κατάσταση.

    Αυτές οι μεταβολές, που τις αποκαλούν «τικ», σημειώνονται στις συχνότητες των μικροκυμάτων.

    Αλλά οι επιστήμονες επιδιώκουν να μετρήσουν αυτά τα «τικ» χρησιμοποιώντας οπτικά μέσα, με τη βοήθεια λέιζερ.

    Αυτό πιστεύεται πως θα οδηγήσει σε σταθερότερα και συνεπώς ακριβέστερα ρολόγια.

    [28] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Μόσχα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του πυρηνικού της προγράμματος στις εξαμερείς συνομιλίες που διεξάγονται στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, αν εφαρμόζεται αυτό γίνεται με πλήρη μυστικότητα, και η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει. Είναι αβέβαιο αν η Βόρεια Κορέα διαθέτει ή όχι πυρηνικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαιώνει αν έχει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου'', ανέφερε ο Ρώσος υπουργός.

    Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας σε σημερινή ανακοίνωσή της στο Πεκίνο αναφέρει ότι η Πιονγιάνγκ θα σταματήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την εχθρική πολιτική απέναντί της.

    [29] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Γενεύη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Η αστυνομία στην Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας για το φόνο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο συλληφθείς έχει χάσει τρία μέλη της οικογενείας του σε αεροπορικό δυστύχημα.

    Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές η σύζυγος του συλληφθέντος, ο γιος του και η κόρη του σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη νότια Γερμανία πριν από δύο χρόνια.

    Ο συλληφθείς, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι Ρώσος, αρνείται ότι μαχαίρωσε τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο σπίτι του κοντά στη Ζυρίχη την Τρίτη.

    Ο ελεγκτής - ηλικίας 36 ετών - ήταν Δανός και ήταν υπεύθυνος για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από τη λίμνη Κοστάνς την ώρα του δυστυχήματος τον Ιούλιο του 2002, όπου σκοτώθηκαν 71 άτομα.

    Ο ελεγκτής δέχθηκε επίθεση και πέθανε έξω από το κατώφλι του σπιτιού του μπροστά στη γυναίκα του.

    [30] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

    Λονδίνο, 26 Φεβρουαρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν σήμερα όταν ο μαροκινός στρατός επενέβη για να διαλύσει εξαγριωμένους πολίτες που διαδήλωναν καταγγέλλοντας αδράνεια της κυβέρνησης μετά τον φονικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε στο Ρόυτερς τοπικός αξιωματούχος.

    ''Σημειώνονται συγκρούσεις τώρα που μιλάμε'', είπε ο αξιωματούχος που ήταν μάρτυρας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν με τη συμμετοχή περίπου 1.500 ανθρώπων στο λιμάνι Αλ Χοσέιμα της Μεσογείου.

    ''Αρκετοί τραυματίστηκαν'', πρόσθεσε ο ίδιος. Το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε στα γραφεία του κυβερνήτη, κρίνοντας ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ των σεισμοπλήκτων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο σεισμός στοίχισε την ζωή σε 571 ανθρώπους και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει βοήθεια προς τους επιζήσαντες.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΜΑ "ΣΕΛΙΔΕΣ ΖΩΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 26 Φεβρουαρίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Το βιβλίο του "Σελίδες Ζωής. Αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία" από τις εκδόσεις Προσκήνιο, θα παρουσιάσει την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου, στις 11.30, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καβάλας, ο Κώστας Τσίμας.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η πολιτικός μηχανικός Ζωή Βάπη - Βυζοβίτη, ο δημοσιογράφος, Νίκος Σπιτσέρης, ο συγγραφεάς - δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης και η δημοσιογράφος Γιώτα Χατζηεμμανουήλ, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας, Νίκος Κλειτσίκας.

    [32] Ο "ΚΛΟΟΥΝ" ΜΕ ΤΗ Μ. ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (16:01 UTC+2)

    Ο θεατρικός μονόλογος της Μαρίας Λαϊνά "Ο Κλόουν" με την Μαρια Κατσανδρή, θα παρουσιάζεται από την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 29 Μαρτίου, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

    "Ο Κλόουν" της παράστασης είναι ένας άνθρωπος, χωρίς φύλο, που απογυμνώνει την σκέψη και την ψυχή του μπροστά στο κοινό. Η σκηνοθεσία έχει αντικατασταθεί από την χορογραφία που συνοδεύει τον "Κλόουν" σε κάθε του κίνηση, σκέψη ή συναίσθημα, πάνω στη σκάλα του φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βίκτορ Αρδίττη, η επιλογή του φουαγιέ έγινε με τη σκέψη να "ζωντανέψει" ένας ανεκμετάλλευτος χώρος, ωστόσο η παράσταση πρωτοτυπεί και για δύο άλλους λόγους. "Είναι η πρώτη φορά που κείμενο της Μαρίας Λαϊνά ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ και θεωρώ ότι πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέρον μονόλογο, στον οποίο ο Κλόουν συνδιαλέγεται με τον εαυτό του, με τους θεατές, με τα φαντάσματα, ίσως..." δήλωσε και πρόσθεσε ότι όλη η παράσταση έχει δημιουργηθεί από μία κινησιολόγο - χορογράφο και μία ηθοποιό. "Οι μονόλογοι έχουν γίνει μόδα σε όλο τον κόσμο. Μεταφέρουν κάτι, που είναι η δόξα του ηθοποιού, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός για τους θεατές, οι οποίοι μπορούν να δουν το παραμικρό" εξήγησε.

    Κατά την Μαρία Κατσανδρή η δουλειά του Κλόουν είναι να κάνει τους άλλους να γελάνε, "είναι όμως και ένας άνθρωπος που έρχεται από το πουθενά και πάει στο πουθενά. Είναι τράνζιτ. Είναι η διαδικασία της σκέψης του καθένα μας, της ψυχής του, μιας εσωτερικής διαδικασίας που αρχίζει να βγαίνει στο φως". Η ηθοποιός δεν θεωρεί ότι στον συγκεκριμένο μονόλογο αυτοσκηνοθετείται. "Χορεύουμε το κείμενο, δεν το σκηνοθετούμε" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Για μένα δεν υπάρχει λόγος χωρίς σώμα, όλοι μας μ' αυτό εκφραζόμαστε".

    Η κίνηση - χορογραφία είναι της Σεσίλ Μικρούτσικου, οι φωτισμοί του Γιώργου Ζίγκα. Ακούγεται η φωνή του Ηλία Κουνέλα και μουσική των Radiohead. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

    [33] 33.000 ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Περισσότερα από 33.000 άτομα έχουν ήδη στα χέρια τους την Κάρτα Πολιτισμού, την έκδοση των οποίων και τις πτυχές του προγράμματος «Πολιτισμός για όλους» έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να διαχειριστεί πανελλαδικά το γραφείο της Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ).

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός, στη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, στα γραφεία του (Τσιμισκή 62), οι Κάρτες Πολιτισμού έχουν ζητηθεί από 401 σημεία της χώρας, δείχνοντας την πανελλαδική απήχηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη 12.927 άτομα είναι κάτοχοι της κάρτας, στην Αθήνα 11.545 και στην υπόλοιπη Ελλάδα 8.839 άτομα.

    Καθημερινά ο ΟΠΕΠ εκδίδει κατά μέσο όρο 1.150 κάρτες (Φεβρουάριος), ενώ οι μεγάλες κατηγορίες κατόχων είναι μέλη των ΚΑΠΗ (17.947), πολύτεκνοι (8.574) και άτομα με αναπηρίες (4.094), ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο επιδιώκεται η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες κατηγορίες χρηστών, κυρίως τους νέους ανέργους. «Θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες κατηγορίες, κυρίως στην κατηγορία νέων ανέργων, η οποία είναι διάχυτη, δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει εύκολα με τη μορφή συλλόγων ή σωματείων» είπε.

    Ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπίστωση ότι η Κάρτα Πολιτισμού, η οποία λειτουργεί πειραματικά από τον Ιούνιο και συστηματικά σε όλη τη χώρα από τον Οκτώβριο Νοέμβριο, έχει αποδώσει καρπούς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επεκτείνεται διαρκώς και θα μπαίνει στη συνείδηση του κόσμου.

    «Από πλευράς κοινωνικής απήχησης με έχει συγκινήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γιατί θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, όλα αυτά που κάνουμε στο πεδίο των πολιτιστικών υποδομών με τα έργα πολιτισμού και όλα αυτά που κάνουμε με τους θεσμούς και τις δράσεις πολιτισμού, να είναι προσιτά για όλο τον κόσμο. Με ενοχλεί πολύ η σκέψη ότι υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι κτίρια πολιτιστικά όπως τα Μέγαρα Μουσικής, όπως τα θέατρα, όπως τα μεγάλα μουσεία, δεν αφορούν αυτούς και τις οικογένειές τους, αλλά αφορούν μόνον ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες. Αυτό δεν αληθεύει, το κράτος επενδύει στον πολιτισμό προς όφελος όλων των πολιτών. Θέλουμε ο πολιτισμός να είναι μία δραστηριότητα κοινωνικής συνοχής και όχι ένα έμβλημα υπερυψωμένου κοινωνικού στάτους. Αυτό δεν το δέχομαι, είναι έξω από τα όρια της κοινωνικής μας αντίληψης και θα έλεγα είναι και έξω από τις επιταγές του δημοκρατικού συντάγματος της χώρας» επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος.

    Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ 2.474 δικαιούχοι της Κάρτας, τις συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας 179, ενώ οργανώθηκαν εκδηλώσεις για επί μέρους ομάδες, για πολύτεκνους, τσιγγάνους κλπ στο ΜΜΘ, στο Βασιλικό Θέατρο.

    Η ισχύς της κάρτας είναι ενός έτους και ανανεώνεται, μετά από σχετικό αίτημα. Από την παραλαβή του αιτήματος μέχρι την παράδοση της κάρτας μεσολαβούν 2-3 μέρες. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται στα ΚΕΠ, που έχουν ετοιμάσει ειδικά έντυπα. Για περισσότερες πληροφορίες λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 800 1 100 100.

    [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΜΠΟΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ" ΤΟΥ ΣΕΞΠΗΡ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    Η πρεμιέρα του έργου του Ουίλιαμ Σέξπηρ "Ο έμπορος της Βενετίας" θα γίνει αύριο στις 9.00 μ.μ. στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης, από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης".

    Πρόκειται για μία περίτεχνη κωμωδία, μία ερωτική ιστορία που διαπλέκεται με σημαντικά ερωτήματα γύρω από τη φιλία, την πίστη, αλλά και το φόβο του "άλλου", την προκατάληψη και το ρατσισμό. Είναι ένα παραμύθι με ακατάπαυστη δράση, ακραία ανθρώπινα συναισθήματα, δοκιμασίες του έρωτα, μεταμφιέσεις και τραγούδια, κάτω από τα οποία τίθενται ηθικά διλήμματα και διαχρονικά ερωτήματα.

    Η μετάφραση του έργου είναι το Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ιωάννας Μανωλεδάκη, η μουσική του Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, η κίνηση της Στέλλας Μιχαηλίδου, οι σπαθογραφίες του Δημήτρη Σακατζή και οι φωτισμοί του Στράτου Κουτράκη.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μόμω Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Γιάννης Μόχλας, Δημήτρης Ναζίρης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σακατζής, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

    Οι παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη μέχρι Σάββατο στις 9.00 το βράδυ και την Κυριακή στις 7.00 το απόγευμα.

    [35] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2004 (11:40 UTC+2)

    Με συνολικά 24 ελληνικές συμμετοχές στο Διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει φέτος το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα διεξαχθεί από τις 15 μέχρι τις 21 Μαρτίου, στους κινηματογράφους «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», καθώς και στις αίθουσες «Κασσαβέτης» και «Τορνές» στην προβλήτα του λιμανιού.

    Για δεύτερη χρονιά φέτος, οι ελληνικές ταινίες εντάσσονται στο επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα, που μαζί με το Ελληνικό Πανόραμα αποτελεί το επίσημο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης.

    Από τις 24 ελληνικές συμμετοχές, εννέα θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού και θα είναι υποψήφιες για τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του 2004, δέκα θα διεκδικήσουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (12.000 και 7.000 ευρώ αντίστοιχα) και πέντε θα διεκδικήσουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με χρηματικό έπαθλο 5.000 και 3.000 αντίστοιχα.

    Συγκεκριμένα, η προκριματική επιτροπή του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πρόκρινε τις παρακάτω ελληνικές ταινίες για το Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης:

    Α. ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2004

    1. Νίκος Ξυλούρης και 3 Ποιήματα του Σταύρου Στρατηγάκου, 124'

    2. Μασσαλία, Μακρινή Κόρη του Μαρκ Γκαστίν, 87'

    3. Η Ελλάδα Ταξιδεύει του Διαμαντή Λεβεντάκου, 65'

    4. Η Άνοιξη Αργεί Λίγο Ακόμη τoυ Γιάννη Κατωμέρη, 65'

    5. Ο ιερός Βράχος της Μυρτώς Παράσχη, 65'

    6. Ένας Άνθρωπος Παντός Καιρού του Γιάννη Σολδάτου, 65'

    7. DR Gazi του Δημήτρη Βερνίκου, 63'

    8. Φωνή Αιγαίου της Λυδίας Καρρά, 61'

    9. Tα Εαρινά του Γιάννη Τριτσιμπίδα, 90'

    Β. ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Τα ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους, που επιλέχθηκαν για το διαγωνιστικό τμήμα του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι τα εξής:

    * Ντοκιμαντέρ Διάρκειας 45' και Ανω

    1. Καλοκαιρινές Αστραπές του Νίκου Λυγγούρη, 81'

    2. Εγώ, Εγώ Εσύ Αχ Αυτοί της Σελάνας Βροντή, 80'

    3. Γιάννης Κούρος Αέναος Κινούμενος του Ηλία Γιαννακάκη, 73'

    4. Ο Θεός Είναι Αόρατος Γιατί Είναι Μικροσκοπικός του Θόδωρου Μαραγκού, 65'

    5. Θα Βγάλω Φτερά της Αννέτας Παπαθανασίου, 61'

    6. Καπνός του Γιώργου Κεραμιδιώτη, 56'

    7. Η Άλλη Πλευρά της Κυριακής Μάλαμα, 54'

    8. Πύλα, Αυτοί που Πάντα Έμεναν Μαζί του Ηλία Δημητρίου, 52'

    9. Νέα Οδησσός το χωριό του νερού της Μαργαρίτας Μαντά 52'

    10. Η Πίστη Είναι Ροκ της Μαριάννας Οικονόμου, 46'

    * Ντοκιμαντέρ Διάρκειας κάτω των 45'

    1. Γιώργος Μαυροϊδής του Σταύρου Στρατηγάκου, 35'

    2. Soliloquies της Πώλας Μπούσιου, 30'

    3. Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου τα πρώτα 45 χρόνια του Ανδρέα Λουκάκου, 29'

    4. Πλατεία Ηρώων του Θόδωρου Καλέση, 21'

    5. Το Κουτί της Εύας Στεφανή, 12'

    Εκτός των βραβείων αυτών, το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα θα αποδώσει ένα Βραβείο Κοινού καθώς και το βραβείο της Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) για ελληνική ή ξένη ταινία.

    Η λήξη του Φεστιβάλ και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 21 Μαρτίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 February 2004 - 19:14:04 UTC