Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • [02] ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 18 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ
  • [05] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
  • [06] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. Η Α.
  • [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [08] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΛΗΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [10] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [11] ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [12] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ ΜΕ ΕΥΡΩ
  • [13] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
  • [16] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
  • [18] ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ KONGRA-GEL ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ
  • [19] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [20] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [21] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ
  • [23] Ο Π. ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧ. ΜΠΕΟ
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [25] Η ΜΠΑΡΑΣΑ ΜVP ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [26] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ" ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
  • [27] ΣΕΦΕΡ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [28] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΡΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [29] Η ΧΙΛΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
  • [30] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ" ΣΤΟ
  • [31] ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [32] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ Μ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ
  • [33] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΚΘ
  • [34] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΡΚΑΔΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Το δίλημμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου θέτει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα "Εθνος" υπογραμμίζει:"Καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θα συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό που δημιουργήσαμε τη σταθερή οικονομία τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την εξωτερική πολιτική που εξασφάλισε κύρος στη χώρα ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο; Ή θα επιλέξουμε ένα κόμμα που αρνείται ό,τι πετύχαμε και επαγγέλλεται ότι θα το ανατρέψει χωρίς όμως να μας λέει πώς;"

    Κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι δεν αντιπρότεινε άλλη πολιτική και συνεχώς κρατούσε αρνητική στάση. "Η ΝΔ δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν αντιλαμβανόταν. Μίλησε για τραβεστί οικονομία, όταν η Ελλάδα πορευόταν προς την ΟΝΕ. Ήταν στα εθνικά θέματα οπαδός της σκληρής γραμμής, του μη διαλόγου. Τώρα, άλλαξε γραμμή, γιατί είδε τη επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι της ΝΔ δεν είναι υπεύθυνοι ως προς την πολιτική που υπερασπίζονται. Είναι επιπόλαιοι, πρόχειροι, δεν έχουν αντίληψη, κρίση και ικανότητα πρόβλεψης. Αυτή η χωρίς όρια επιπολαιότητα είχε ως αποτέλεσμα το 1990-1993 να αλλάξουν τρεις υπουργούς Εθνικής Οικονομίας μέσα σε τρια χρόνια και η Ελλάδα οδηγήθηκε σε ύφεση. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Η επιπολαιότητα της ΝΔ. Η έλλειψη σχεδίου. Μια πολιτική που κρύβει άλλη πολιτική. Η συνεχής αντιφατικότητα. Και γι' αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν κληθεί η ΝΔ να κυβερνήσει, ανασχέσεις στην πορεία του τόπου προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τι θα κάνει λοιπόν η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές; Αυτό που έκανε το '90 - '93. Δοκιμές. Συνεχείς εναλλαγές πολιτικής και προσώπων. Κινήσεις επίρριψης ευθύνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σκανδαλολογία. Και προπάντων διχαστικές πρακτικές, κοινωνικές αναμετρήσεις. Η οικονομία θα διολισθήσει έτσι από τη σταθερότητα σε μια κατάσταση κρίση, που θα χρειαστεί πολύς χρόνος να την ξεπεράσει".

    [02] ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Καλαμάτα, 1 Μαρτίου 2004 (09:26 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι όσον αφορά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 02:35 τα ξημερώματα στην πόλη της Καλαμάτας. Οι επιστήμονες ωστόσο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

    Οι κάτοικοι της πόλης βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους καθώς ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή. Στις πλατείες συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που προτίμησαν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Επίσης, αρκετοί πήραν τα αυτοκίνητα και διανυκτέρευσαν στα γύρω χωριά.

    Μία 65χρονη γυναίκα από το Ασπρόχωμα υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ ένας 35χρονος λόγω πανικού πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο της Καλαμάτας σε απόσταση 165 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

    Ο σεισμολόγος, Νίκος Μέλης, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» αναφέρθηκε στο σεισμό. «Ήταν μια ισχυρή σεισμική δόνηση και έγινε αισθητή στην πόλη της Καλαμάτας. Είναι αρκετά ισχυρό το σεισμικό γεγονός 5,4 Ρίχτερ και ίσως αυτό να είναι καθησυχαστικό, καθώς πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Υπήρχαν μερικοί μετασεισμοί μετρημένοι στα δάχτυλα, μικρού μεγέθους, που δεν γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους».

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή εκτός από ρωγμές σε σπίτια στην Καλαμάτα. Επίσης, παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις στην εθνική οδό Καλαμάτας Σπάρτης. Ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, αναφέρθηκε στις ζημιές: «Έπεσε ένα μπαλκόνι, έπεσαν βράχοι στην εθνική οδό όμως είναι ανοιχτός ο δρόμος και υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι».

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (09:28 UTC+2)

    Συνεδριάζει σήμερα στη Μονή Πετράκη, στην Αθήνα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι το εκκλησιαστικό, ενώ προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    [04] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 18 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ

    Πειραιάς, 1 Μαρτίου 2004 (09:27 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται σήμερα, για 2η μέρα, οι έρευνες των αμερικανικών σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του 18 αγνοούμενων ναυτικών, μεταξύ των οποίων και τρεις έλληνες, ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνιας.

    Οι ναυτικοί επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο «Bow Mariner», ελληνικών συμφερόντων, το οποίο βυθίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ολοένα και μειώνονται.

    Οι έλληνες ναυτικοί που αγνοούνται είναι ο 52χρονος καπετάνιος Στράτος Κάβουρας από τη Χίο, ο 42χρονος υποπλοίαρχος Σπύρος Μελλές και ο 47χρονος Α' μηχανικός Λεγαντής Αθανασίου.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης και ήταν φορτωμένο με 11.000 τόνους αιθανόλης.

    [05] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

    Πορτ ο Πρενς, 1 Μαρτίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Αϊτή για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηγηθούν μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Γαλλία και τον Καναδά.

    Καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες μετέβαιναν προς την Αϊτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην χώρα για τρεις μήνες.

    Ο στόχος της πολυεθνικής δύναμης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να αποκαταστήσει την τάξη πριν την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα παραμείνει στην χώρα για περισσότερο χρόνο.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αϊτής.

    Τόσο ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάς Αλεξάντρ, όσο και ο ηγέτης των ανταρτών, Γκυ Φιλίπ, δήλωσαν ότι τα ξένα στρατεύματα είναι ευπρόσδεκτα.

    '"Νομίζω ότι η ανάπτυξη της δύναμης είναι θετική. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε, η χώρα τη χρειάζεται. Θέλουμε ειρήνη και η δύναμη είναι ευπρόσδεκτη", είπε ο Γκυ Φιλίπ.

    Έξαρση βίας

    Από τη στιγμή που το αεροσκάφος του προέδρου απογειώθηκε νωρίς το πρωί, στην πρωτεύουσα επικράτησε αναρχία.

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πλήθους στην κεντρική πλατεία, δύο πρατήρια καυσίμων τυλίχθηκαν στις φλόγες, κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, νοσοκομεία, σούπερμάρκετ και ξενοδοχεία λεηλατήθηκαν.

    Αν και κατά την διάρκεια της νύχτας είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Πορτ-Ο-Πρενς, ακούγονταν πυροβολισμοί.

    Ένοπλοι υποστηρικτές του κυρίου Αριστίντ εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους αλλά μαζί με αυτούς υπάρχουν και υποστηρικτές των ανταρτών.

    Αριστίντ

    Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

    Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

    Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

    Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί..

    "Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [06] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ. Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Να διευκρινίσει τη θέση του αναφορικά με τη διατήρηση ή όχι του ΑΣΈΠ ως συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κ. Διαμαντοπούλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι μόλις χθες η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Τζοβάνα Φραγκούλη σε συνέντευξή της σε σταθμό, στον ALTER, είπε ότι προφανώς θα πρέπει να καταργηθεί ο ΑΣΕΠ για να διοριστούν και τα δικά μας παιδιά.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχει θέση στο κόμμα του όποιος επιδιώκει την τακτοποίηση «ημετέρων».

    «Θα θέλαμε μια αντίδραση και μια δέσμευση για τον ΑΣΕΠ από τον κ. Καραμανλή. Ο λόγος που αναφέρθηκα στη δέσμευση είναι γιατί ο κ. Καραμανλής έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη αξιοκρατίας. Η οποία εξασφαλίζεται με τον ΑΣΕΠ, με ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο που έχει δώσει απάντηση και τέλος στο θέμα των αναξιοκρατικών προσλήψεων στο δημόσιο", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Εφ' όσον λοιπόν, επίσημα η Νέα Δημοκρατία και επανειλημμένα δια στόματος αρχηγού της, έχει αυτή τη θέση, εμείς ζητούμε μετά από τη χθεσινή σε κανάλι δήλωση στελέχους της περί δικών μας παιδιών, να επιβεβαιώσουν αυτή τη θέση. Να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δυο πράγματα, πρώτον ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και δεύτερον ότι βγάζει έξω από το ψηφοδέλτιο, κόβει κεφάλια γιατί αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε όπως και πολλές άλλες φορές, σε αυτούς, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με αυτή τη γραμμή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα".

    [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    «Ο πολιτισμός θα γίνει ουσιαστικός άξονας ανάπτυξης και νέας σχέσης κράτους και πολίτη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κινήματος για τον πολιτισμό σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ουσιαστική διαφορά μεταξύ του συντηρητισμού και της προόδου όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού:

    «Τις ρίζες μας, οι παραδόσεις μας, δεν τις αποστειρώνουμε εμείς οι προοδευτικοί, δεν τις βάζουμε σε ένα κάδρο απλώς για να τις βλέπουμε.

    Δεν είναι άψυχα βάρη που κουβαλούμε στις πλάτες μας. Εμάς τους προοδευτικούς δεν μας σκλαβώνουν οι παραδόσεις. Αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, αμφισβήτησης, πηγή μάθησης, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας για το παρόν και το μέλλον», είπε.

    Ακολουθεί η ομιλία του κ. Παπανδρέου:

    «Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, φίλες, όπως καταλαβαίνετε είναι δικιά μου η τιμή που ήρθατε εδώ σήμερα να ακούσετε δυο λόγια από εμένα για τον πολιτισμό. Όμως το θεώρησα όχι απλώς υποχρέωσή μου, αλλά και ουσιαστική σηματοδότηση της σημασίας, που θέλω να δώσω στον πολιτισμό, στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού για να το διευρύνω, απ' τις 8 Μαρτίου και μετά.

    Θέλω στην κυβέρνησή μου να υπάρξει βασική προτεραιότητα για πάρα πολλούς λόγους. Σ' αυτή τη νέα εποχή που βρισκόμαστε, ο πολιτισμός θα γίνει ουσιαστικός άξονας ανάπτυξης και νέων σχέσεων κράτους-πολίτη.

    Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας πάρα πολλούς από τους παρευρισκόμενους, που υποστήριξαν μια ιδέα η οποία συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, όπου καταφέραμε πριν από 2,5 - 3 μήνες στον ΟΗΕ να έχουμε ένα ρεκόρ. Κατέθεσε η Ελλάδα και πήρε συνυπογραφές για την πρόταση της αναβίωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που συμμετέχουν στον ΟΗΕ. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα. Ευχαριστώ πράγματι όλους σας, όσοι συμβάλατε σ' αυτή την ουσιαστική μας επιτυχία.

    Παίρνοντας αφορμή από την Ολυμπιακή Εκεχειρία, θα ήθελα να πω ότι έχουμε μια τεράστια παράδοση και ακριβώς όπως αναβιώσαμε έναν παλιό θεσμό ή αναβιώνουμε έναν παλαιό θεσμό, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, έτσι ίσως πρέπει να δούμε και την αντιμετώπιση της τεράστιας παράδοσης που έχουμε.

    Είμαστε περήφανοι γιατί διαθέτουμε κάτι μοναδικό, που κάνει την πατρίδα μας ξεχωριστή σε όλο τον κόσμο. Όμως πιστεύω ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ του συντηρητισμού και της προόδου, είναι ότι οι ρίζες μας, οι παραδόσεις μας, δεν τις αποστειρώνουμε εμείς οι προοδευτικοί, δεν τις βάζουμε σε ένα κάδρο απλώς για να τις βλέπουμε.

    Δεν είναι άψυχα βάρη που κουβαλούμε στις πλάτες μας. Εμάς τους προοδευτικούς δεν μας σκλαβώνουν οι παραδόσεις. Αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, αμφισβήτησης, πηγή μάθησης, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας για το παρόν και το μέλλον.

    Και νομίζω ότι όλοι οι μεγάλοι απ' τον Καβάφη, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Τάκη, τον Κουνέλη, τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Καμβύλη, τον Κωνσταντινίδη, τον Κουζέλη, τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Σκαρκώτα και πολλούς άλλους, όλοι αυτοί ακριβώς είδαν αυτή την παράδοσή μας ως μια ζωντανή παράδοση για να δημιουργήσουν για το μέλλον.

    Θέλω εδώ να συγχαρώ όλους τους νέους δημιουργούς, που είναι μαζί μας σήμερα. Νέους δημιουργούς, που μας κάνουν περήφανους για την συνέχιση αυτής της παράδοσης, αλλά και για τη δυνατότητά τους να έχουν δυναμική παρουσία στη σημερινή διεθνή σκακιέρα, στον διεθνή ανταγωνιστικό χώρο του πολιτισμού, που όμως φέρνουν αυτό το καινούργιο, εμπνεόμενοι απ' τις παραδόσεις μας.

    Ναι, έχουμε μέσα μας μύθους απ' τα χρόνια που πέρασαν, αλλά ας μη φοβηθούμε να πούμε ότι ζούμε σήμερα με τους μύθους του αύριο και ας ρισκάρουμε και ας τους ονοματίσουμε. Νομίζω επίσης ότι ένας προοδευτικός άνθρωπος πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι στάση ζωής. Και είναι η προσπάθεια να φωτίσουμε τα μεγάλα μυστικά της ανθρώπινης ζωής.

    Να φωτίσουμε τα μεγάλα διλήμματα, που μπορεί να έχουμε στη ζωή μας καθημερινά. Να φωτίσουμε τι έχει για μας αξία, τι αξίζει να θεωρούμε πραγματικό, τι αξίζει να θεωρούμε αληθινό, τι αξίζει να θεωρούμε όμορφο. Έτσι ίσως ο πολιτισμός να μη χωράει απλώς σε ένα υπουργείο. Μάλιστα θεωρώ ότι πρέπει ο πολιτισμός να γίνει μέρος κάθε πολιτικής.

    Μιλάμε για αγροτική πολιτική. Μιλάμε για οικολογική πολιτική. Μιλάμε για αναπτυξιακή πολιτική. Μιλάμε για μεγάλα έργα. Μιλάμε για περιβάλλον. Ο πολιτισμός πρέπει να είναι κομμάτι του σχεδιασμού μας, κομμάτι αυτών των πολιτικών. Και θέλω να δεσμευτώ απέναντί σας ότι θα εργαστώ για να γίνει αυτό ακριβώς.

    Αλλά ο πολιτισμός είναι η καθημερινή ζωή αυτής της πολύχρονης πολυφωνικής κοινωνίας μας. Μπορεί όμως το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματικά να συμβάλει με το να πυροδοτήσει τη δημιουργία, να πυροδοτήσει τη σκέψη και να γίνει καταλύτης για τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας, βοηθώντας τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή όσο και στην ανθρώπινη υποδομή.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μια τέτοια παράδοση. Ξεκίνησε με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο -αν θυμάμαι καλά- αλλά έβαλε τη σφραγίδα της και η Μελίνα Μερκούρη με την τεράστια ουσιαστική της προσφορά, φέρνοντας τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας σε ένα διεθνές επίπεδο με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και με πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες.

    Είναι εδώ μαζί μας ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Σταύρος Μπένος. Και βεβαίως το μεγάλο στοίχημα της Ολυμπιάδας νομίζω το έχει κερδίσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με όλη, την πολύ ουσιαστική δουλειά, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, για να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό το τεράστιο γεγονός, για το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αφήσει ανεξίτηλη την εικόνα της χώρας μας σε όλη την διεθνή κοινότητα, στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών του κόσμου.

    Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να μιλήσω για τους στόχους που έχουμε. Δεν θα σας διαβάσω ένα μακρύ κείμενο. Θα αναφερθώ σε μερικούς απ' τους στόχους που θεωρώ σημαντικούς και ουσιαστικούς.

    Πρώτος στόχος είναι η πλαισίωση της οικονομίας του πολιτισμού. Είναι ένας νέος αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας. Το παράδειγμα το έχουμε στην Αγγλία όπου η μουσική αποτελεί μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία απ' το χάλυβα. Είναι μια μικρή χώρα, περίπου σαν το δικό μας μέγεθος, της Σουηδίας, που νομίζω ότι είναι τέταρτη στην εξαγωγή μουσικής στον κόσμο.

    Εχουμε ουσιαστικότατες υποδομές. Σημαντικές υποδομές, που μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ' αυτές μια νέα οικονομία του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού. Είναι οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων. Για μια βιομηχανία η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αρα, βασικός στόχος είναι να μπούμε δυναμικά στον τομέα της οικονομίας του πολιτισμού.

    Χρειάζεται να συνδέσουμε αποφασιστικά τον πολιτισμό με την Κοινωνία της Πληροφορίας και την πολιτιστική δημιουργία προκειμένου να γίνει ένα κύριο εργαλείο της αποκέντρωσης της κοινωνίας μας. Όπως είπα μιλάμε για μια νέα σχέση κράτους-πολίτη, μια αποκεντρωμένη κοινωνία. Αποκεντρωμένη κοινωνία σημαίνει να βοηθήσουμε τις τοπικές περιφερειακές δυνάμεις να αναπτυχθούν οι ίδιες, να δημιουργήσουν, να απελευθερωθούν, να μπορούν να συνθέσουν, να μπορούν να αντέξουν σε μια παγκόσμια κοινωνία του πολιτισμού, αλλά και της οικονομίας.

    Αρα, η αποκέντρωση η γενικότερη, πρέπει να πάει χέρι-χέρι με την πολιτιστική αποκέντρωση. Έχει ήδη γίνει πολύ δουλειά και πρέπει να συνεχιστεί.

    Δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η προαγωγή της ποιότητας, της καινοτομίας και του πειραματισμού. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι στη νέα εποχή που ζούμε, ό,τι είναι απλώς ομοιόμορφο, πιστεύω ότι θα απομονωθεί, θα περιθωριοποιηθεί και θα εξοντωθεί. Φύγαμε απ' την λογική μιας βιομηχανικής κοινωνίας, που το εργοστάσιο έβγαζε το συγκεκριμένο προϊόν, με τον εργαζόμενο τυποποιημένο με τις συγκεκριμένες γνώσεις και πάμε σε μια άλλη μορφή οικονομίας, που θα την παρομοίαζα περισσότερο με ένα βιότοπο.

    Ενα βιότοπο, που για να επιβιώσει κανείς πρέπει να μπολιαστεί με ιδέες. Ένα εργαστήρι δημιουργίας, που βγαίνουν συνεχώς καινούργια πειράματα, καινούργιες μορφές προϊόντων, καινούργιες ιδέες. Ακριβώς η έννοια της δημιουργίας είναι στοιχείο της επιβίωσης του πολιτισμού μας, της επιβίωσης, της ουσιαστικής μας συμμετοχής, της καθιέρωσης μιας σοβαρής θέσης στο διεθνές γίγνεσθαι.

    Ενας τρίτος στόχος της πολιτιστικής ανάπτυξης είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών ανισοτήτων. Να μπορέσουν όλοι οι πολίτες μας να έχουν την ίδια δυνατότητα να ονειρευτούν, να γευτούν το πολιτιστικό προϊόν, να μη δημιουργήσουμε την κοινωνία των 2/3. Είναι σκοπός μας να αναπτύξουμε σε μια νέα βάση την παιδεία του πολιτισμού.

    Είχα δουλέψει πολύ στενά με τον Θάνο Μικρούτσικο όταν ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα της Μελίνας όπως το ονομάσαμε. Το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ», όπου μεταφέραμε στα σχολεία στην έννοια της παιδείας τον πολιτισμό, ξεκινώντας απ' το δημοτικό.

    Μια τέτοια λογική θα πρέπει να διέπει, όπως είπα, όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, αλλά να αξιοποιηθεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Έτσι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αλλά και οι θεσμοί σύγχρονης δημιουργίας όχι μόνο να γίνουν ελκυστικοί, αλλά να ασκούν πολιτική που να διευρύνει συνεχώς το κοινό τους.

    Ετσι, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις νέες τεχνολογίες, την τηλεεργασία και να βοηθήσουμε πραγματικά στην αξιοποίηση όλων των νέων μέσων που μας διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία.

    Και εδώ θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να συνεργαστούμε με φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο και άλλους κοινωνικούς φορείς (π.χ. Εργατική Εστία), που θα συμβάλουν στην υποστήριξη παρόμοιων λειτουργιών.

    Τέταρτος στόχος της πολιτιστικής μας πολιτικής, πρέπει να είναι η προβολή της χώρας μας, της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας, του δικού μας πολιτιστικού προϊόντος σε ένα διεθνές επίπεδο. Δεν έχουμε ουσιαστικά σύνορα πια. Αλλά τα σύνορα, θα έλεγα οι γέφυρες επικοινωνίας, είναι τελικά ο ίδιος ο πολιτισμός.

    Αυτό σημαίνει -και το έζησα και στο Υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα- να συμβάλουμε όλο και περισσότερο σ' αυτή την διάδοση, την συνέργια, τη συνεργασία με φορείς σε άλλες χώρες στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

    Σημαίνει επίσης να αξιοποιήσουμε και το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο, ο κυβερνοχώρος, είναι ένας νέος πολιτιστικός χώρος. Και όσο θα προχωρά αυτή η ανάπτυξη της τεχνολογίας, όσο θα διευρύνεται η πρόσβαση στον κυβερνοχώρο, τόσο η παρουσία ενός πολιτισμού, η παρουσία μιας χώρας, θα κρίνεται στο κατά πόσο θα βρίσκεται στον κυβερνοχώρο.

    Αρα τα προϊόντα μας, από τα ιστορικά αρχεία μας μέχρι την καταγραφή της μουσικής μας -κάτι που γίνεται και εδώ στο Μέγαρο Μουσικής εδώ και κάποια χρόνια-, μέχρι τις καινούργιες δημιουργίες στο θέατρο, τη μουσική, την τέχνη, τα βιβλία, τα έργα, θα πρέπει να αποτυπώνονται και στο διαδίκτυο αλλά θα πρέπει να αξιοποιείται αυτή η νέα τεχνολογία ως ένα μέσο δημιουργίας.

    Σ' αυτό οπωσδήποτε θα δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα, διότι θεωρούμε ότι μ' αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την διεθνή θέση της χώρας μας πολιτιστικά, αλλά και ουσιαστικά.

    Είμαστε μια χώρα ανοιχτών οριζόντων διότι ο Ελληνισμός μπολιάζεται ιστορικά, παραδοσιακά. Θα έλεγα ότι ο κάθε πολιτισμός, όταν μπολιάζεται αναζωογονείται, μαθαίνει, προχωρά, διασφαλίζει τον πλούτο του, τη δημοκρατία του, την ασφάλειά του.

    Γι' αυτό πέμπτος στόχος της πολιτικής μας ανάπτυξης είναι η προώθηση του πολιτισμού ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των παραδόσεων. Ο διάλογος των πολιτισμών είναι απαραίτητος σε μια εποχή, που βλέπουμε συγκρούσεις πολιτισμών.

    Είναι αναγκαίος σε μια περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος, η Μαύρη Θάλασσα, που ταλανίζονται από συγκρούσεις, που πολλές φορές, αξιοποιούνται οι πολιτιστικές διαφορές, ή χρησιμοποιούνται ως αφορμή για τις συγκρούσεις, διαμορφώνονται τείχη μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών ή παραδόσεων.

    Είναι ακριβώς η προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα, που θα σέβεται βασικές αξίες, βασικές πολιτιστικές αξίες της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και που μπορεί αυτό να γίνει μέσα από την εμπέδωση ενός διαλόγου πολιτισμών ως μια εναλλακτική μορφή αντιμετώπισης των προβλημάτων, ως μια εναλλακτική προσέγγιση στα προβλήματα, πέρα και έξω από τη σύγκρουση.

    Εδώ θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Θέλω και προσωπικά να δώσω ιδιαίτερη έμφαση, να βοηθήσω τον Ελληνα καλλιτέχνη να συμβάλλει σε αυτό τον παγκόσμιο διάλογο, να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου γιαί πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες.

    Θα ήθελα να σας πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Όταν πήγαμε επίσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ιράν, μας μιλούσε συνεχώς ο Χαταμί για την αρχαία Ελλάδα και συνέδεε το Ιράν με την αρχαία Ελλάδα.

    Κατάλαβα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ότι ήθελε το διάλογο αυτό των πολιτισμών. Γιατί; Διότι έτσι μπορούσε να φέρει την έννοια της δημοκρατίας μέσα στη σύγχρονη κοινωνία του Ιράν.

    Αρα, ακριβώς ο διάλογος των πολιτισμών μπορεί να πάρει πάρα πολλές διαστάσεις καινούργιες και συναρπαστικές. Ενεργή και αποφασιστική είναι επίσης η αντίθεσή μας σε κάθε είδους φοβική αντιμετώπιση του διαφορετικού.

    Είναι, αν θέλετε πάλι μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ προοδευτισμού και συντηρητισμού. Εμείς θέλουμε το διαφορετικό. Εμείς θέλουμε την άλλη άποψη, εμείς θέλουμε το οξυγόνο μιας άλλης προσέγγισης, δεν το φοβόμαστε.

    Δε θέλουμε τον αποκλεισμό της άλλης άποψης. Δε θέλουμε τη λογοκρισία. Θέλουμε την ελευθερία έκφρασης και ακριβώς πολιτισμός είναι για μας να καταπολεμήσουμε τις απλοϊκές λογικές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και του αποκλεισμού.

    Φίλες και φίλοι, δε θέλω να σας κουράσω άλλο με κάποιες συγκεκριμένες εξαγγελίες. Θέλω απλώς να σας καλέσω να δώσουμε έναν αγώνα για μια προοδευτική άποψη για τον πολιτισμό και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι κοντά σας, όπως εσείς ήρθατε να με τιμήσετε σήμερα, να ξέρετε από τις 8 Μαρτίου θα είμαι κοντά σας για να βάλουμε νέους και ωραίους στόχους στον πολιτισμό μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ".

    [08] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

    Πάτρα, 1 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία της Πάτρας για τον εντοπισμό ενός κρατουμένου, ο οποίος κατόρθωσε να αποδράσει σήμερα το μεσημέρι κι ενώ είχε μεταχθεί συνοδεία αστυνομικών στην Εισαγγελία.

    Πρόκειται για έναν νεαρό Αλβανό, που είχε συλληφθεί για κλοπές. Κατάφερε να αποδράσει την ώρα που βρισκόταν έξω από το γραφεία του εισαγγελέα Πατρών βγάζοντας τις χειροπέδες του.

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΛΗΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Συνελήφθη ο ληστής που στη 1.50 μετά το μεσημέρι εισέβαλε στο υποκατάστημα της «’λφα Μπανκ» στο Μαρούσι και αφού ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες με την απειλή αεροβόλου πιστολιού, άρπαξε από τα ταμεία το ποσό των 10.000 ευρώ και προσπάθησε να διαφύγει.

    Ωστόσο, ένας υπάλληλος αντελήφθη ότι το πιστόλι ήταν αεροβόλο και καταδίωξε το ληστή τον οποίο ακινητοποίησε λίγα μέτρα μακριά από την τράπεζα.

    Πρόκειται για τον Ιωάννη Σιοροβίγκα, άνεργο, ο οποίος οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου ανακρίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή του σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    Ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα.

    [10] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:43 UTC+2)

    ''Τα νέα εγκλήματα σήμερα στη ΔΕΗ Αλιβερίου και στη ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, όπου δύο εργάτες σκοτώθηκαν σε ώρα εργασίας, δείχνουν ωμά το πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που το ίδιο κυνικά αποκαλύφθηκε και χθες με το ναυάγιο του «Bow Mariner, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    ''Η κολώνα που δούλευε ο άτυχος εργάτης της ΔΕΗ είναι σάπια, ενώ στη ΛΑΡΚΟ επίσης απουσιάζουν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και η εντατικοποίηση βασιλεύει. Αυτή είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Ετσι είναι τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Φροντίζουν και παίρνουν μέτρα ασφαλείας μόνο για τα κέρδη και τα προνόμιά της, αδιαφορώντας για τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ας είναι και αυτό ένα βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές στις 7 Μάρτη'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Στο «σημείο μηδέν» βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός τουρισμός. Ίσως βρισκόμαστε στο κέντρο της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων 30 χρόνων και απαιτείται νέα εκκίνηση μέσα από νέα δεδομένα, νέα στρατηγική και πολιτική, προκειμένου να αναστραφεί η «αναχρονισμένη και πεπαλαιωμένη» εικόνα του.

    Αυτά υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), Γιάννης Ευαγγέλου, στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης στην Αθήνα με θέμα «Τα κόμματα τοποθετούνται για τον τουρισμό», που προηγήθηκε της Γενικής Συνέλευσης του HATTA.

    Εκανε λόγο για «ευαίσθητη χρονική στιγμή για τον παγκόσμιο και ιδιαίτερα τον ελληνικό τουρισμό» σε συνθήκες «γενικής οικονομικής δυσπραγίας» και τόνισε την ανάγκη επείγουσας εκμετάλλευσης των ποιοτικών δυνατοτήτων της Ελλάδος από τη γεωφυσική της μορφολογία και τον πολιτιστικό της πλούτο.

    Μίλησε ακόμη για έλλειψη συντονισμένης πολιτικής στον τουριστικό τομέα στη χώρα μας, καθώς και για «αδόκιμη εκχώρηση πρωτοβουλιών στην περιφέρεια», που, όπως υποστήριξε, δημιουργούν «τεράστιο αλαλούμ, το οποίο γίνεται η αφορμή εκμετάλλευσης των μεγάλων tour operators, οι οποίοι και αυτοί μέσα από τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους επιβάλουν της πολιτική των τιμών βάσης».

    Όπως είπε, η κρίση στον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζεται από συνεχείς πτωχεύσεις, συρρίκνωση των επιχειρήσεων, κρίση στην αερομεταφορά, χαμηλά επίπεδα στις πληρότητες των ξενοδοχείων, συρρίκνωση του τομέα των κρουαζερόπλοιων ελληνικών συμφερόντων.

    Ως «μυωπική» χαρακτήρισε ο κ. Ευαγγέλου την ελληνική τουριστική πολιτική, που «στηρίζεται σε εντελώς ευκαιριακή και αποσπασματική αντίληψη των πραγμάτων και δεν έχει όραμα και πολιτική». Όπως υποστήριξε η ελληνική τουριστική πολιτική «δεν έχει ποτέ λάβει υπόψη της το διεθνές ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον, τους τρόπους λειτουργίας της αγοράς σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης και τις ιδιαιτερότητες κάθε επί μέρους προορισμού, αλλά και τη δυναμική του».

    Σύμφωνα με απογραφικά στοιχεία της HATTA, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 3.700 τουριστικά γραφεία. Ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διαθέτουν τεχνογνωσία και κάλεσε την πολιτεία να ισχυροποιήσει τη θέση τους «προκειμένου να δημιουργηθούν πυρήνες διείσδυσης στις ξένες αγορές».

    Στην «Αερομεταφορά επιβατών και την κατανομή στην Ευρώπη το 2004 και μετά» αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ECTAA (Ενωση των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Οργανωτών Ταξιδιών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), Michel de Blust.

    Όπως είπε, οι τελευταίοι έξι μήνες θα μείνουν ως μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της σύγχρονης αεροπλοϊας, καθώς:

    - Αρκετές αεροπορικές εταιρίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τη μακρά τους ιστορία. (Swissair- Sabena, AOM- Air Liberte, AeroLloyd, Air Littoral, Sobelair).

    - Πολλές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό την προστασία του «κεφαλαίου ΙΙ» της αμερικανικής νομοθεσίας περί πτώχευσης.

    - Πολλοί μικρότεροι Ευρωπαϊκοί μεταφορείς, τόσο τακτικοί όσο και ναυλωμένοι, αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Εκτός αυτού, ορισμένοι μεγάλοι αερομεταφορείς εισήλθαν σε διαδικασία περαιτέρω ενοποίησης και συγχώνευσης. Η συγχώνευση της KLM και της Air France θα οδηγήσει στην ίδρυση του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Αερομεταφορέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε αυτή την ενοποίηση την περασμένη εβδομάδα.

    Ακόμη, η Swiss επανέρχεται στη Oneworld και γίνονται συζητήσεις μεταξύ πολλών αερομεταφορών για τη διερεύνηση ενίσχυσης της συνεργασίας, π.χ. μεταξύ BA και Iberia, οι οποίες ανακοίνωσαν την ενοποίηση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων.

    Ο κ. De Blust? είπε ακόμη ότι σταδιακά υλοποιείται το σενάριο, που είχε ανακοινωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, από την Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Μεταφορών Loyola De Palaccio. Δηλαδή:

    - Θα υπάρξουν 3 έως 5 μεγάλοι όμιλοι αερομεταφοράς στην Ευρώπη, συν ορισμένων περιφερειακών μεταφορέων.

    - Στο παρελθόν ανήκει πλέον η αντίληψη των εθνικών ή των «φερόντων τη σημαία» μεταφορέων.

    - Τέλος, η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ σχετικά με έναν υπερατλαντικό ανοιχτό εναέριο χώρο, πιθανόν θα ευνοήσει στο μέλλον την υπερατλαντική συνεργασία μεταξύ της Ε. Ενωσης και της Αμερικής. Θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ανοιχτό εναέριο χώρο στον κόσμο.

    Κ. Κούτρα

    [12] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΔΡΑΧΜΩΝ ΜΕ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Μικρή παράταση έως αύριο αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στις ανταλλαγές κερμάτων δραχμών με ευρώ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, σήμερα, υπολογίζεται ότι συνολικά προσκομίστηκαν στα κεντρικά γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος για ανταλλαγή 15 με 20 εκατ. δρχ., δηλαδή περίπου 58.500 ευρώ.

    Τα χαρτονομίσματα των δραχμών μπορούν να ανταλλάσσονται με ευρώ μέχρι και την 1η Μαρτίου 2012.

    [13] ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Κόντρα στην ανοδική πορεία που ακολουθούν από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε κατά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), εξαιτίας των ρευστοποιήσεων, κυρίως, τίτλων των τηλεπικοινωνιών, αλλά και ορισμένων άλλων κλάδων της περιφέρειας.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, είναι η αντιστροφή της ανοδικής τάσης που επικρατούσε έως το μέσο των συναλλαγών, το στενό σχετικά εύρος διακύμανσης του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, ο χαμηλός τζίρος, το ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και το ότι η περιφέρεια ακολούθησε συντηρητική ανοδική πορεία.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, σημειώνοντας πτώση 0,22% και διαμορφώθηκε στις 2.446,16 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.442,65 και 2.468,21 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα συνηθισμένα, χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 154,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 33.244.016,80 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Από τα πακέτα που άλλαξαν σήμερα χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών της ELBISCO, ύψους 15.234.688,00 ευρώ, στα 6,94 ευρώ και της Πρόοδος, προϋπολογισμού 5.441.928,80 ευρώ, στα 3,34 ευρώ.

    Σχεδόν ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών. Αυτό διότι, οι 160 από αυτές ακολούθησαν πτωτική τροχιά, έναντι 144 ανοδικών και 86 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σηεμίωσαν οι μετοχές των Alpha Leasing (12,94%), Ευρωπαϊκή Τεχνική (10,34%) και της Space Hellas (10%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι των Αλυσίδα (11,07%), SEX FORM (10,76%), ΒΙΟΣΩΛ και ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (αμφότερες 10,53%), ΔΑΡΙΝΓΚ (10,26%) και των Κεραμεία Αλλατίνη (10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικρή πτώση σημείωσαν οι δύο από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,56%, καθώς υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις σε τίτλους κλάδων που τον απαρτίζουν.

    Αντιθέτα, κατά 0,12% υποχώρησε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών κεφαλαιοποίησης παρέμεινε αμετάβλητος.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips υποχώρησε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,04%, απόρροια κυρίως των σημαντικών πωλήσεων τίτλων των τηλεπικοινωνιών, τις οποίες και δεν αντιστάθμισαν οι αγορές μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών σημείωσε ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 1,10%, απόρροια των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Cosmote (1,67%), Forthnet (1,35%) και του ΟΤΕ (0,81%). Σημειώνεται, πάντως, ότι ο τίτλος της ΛΑΝ-ΝΕΤ ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 3,27%.

    Στον αντίποδα, ανοδική τροχιά διέγραψε ο κλάδος των τραπεζών (+0,66%), αντλώντας τα κέρδη του από τις μετοχές των Τράπεζα της Ελλάδος (+3,75%), Πειραιώς (+2,06%), EFG (+1,08%) και της ASPIS (+1,01%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 22 κλαδικοί κι επιμέρους δείκτες, με τους 11 από αυτούς να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

    Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, ο οποίος διολίσθησε σε ποσοστό της τάξης του 3,41%, αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών Μαϊλλης (-7,65%), ΣΙΔΕΝΟΡ (-5,71%) και της ΧΑΛΚΟΡ (-2,35%), εξαιτίας της μειωμένης κερδοφορίας που ανακοίνωσαν για την οικονομική χρήση του 2003.

    Απώλειες υψηλότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της πληροφορικής (1,99%), των τροφίμων και ποτών (1,41%) και των επενδύσεων (1,33%). Μικρότερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (0,19%), των συμμετοχών (0,15%) και της διαχείρισης και ακίνητης περιουσίας (0,12%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο εμφάνισε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (+2,02%), συνεπεία της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Κλωστήρια Ναούσης (+4,02%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+2,22%) και της ΕΛΥΦ (+2,88%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (1,50%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,24%) και των ασφαλειών (1,16%).

    Ενίσχυση κατά 0,70% παρουσίασε ο κλάδος των διυλιστηρίων και ακολούθησαν εκείνος του χονδρικού εμπορίου (0,59%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,49%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (0,48%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,46%), ενώ οριακή άνοδο κατά 0,01% σημείωσε ο δείκτης των βιομηχανιών.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι αναλυτές της αγοράς, το ΧΑ θα εμφανίσει τάσεις συσσώρευσης μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αφενός μεν επειδή έμειναν μόλις έξι ημέρες μέχρι τις εκλογές, αφετέρου δε διότι η αγορά αναμένεται να αξιολογήσει, εντός των επόμενων ημερών, το σύνολο των αποτελεσ΅άτων των εισηγ΅ένων εταιριών.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταιγισμός των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, δείνουν μικτή εικόνα, αφού τα μεγέθη τους ποικίλουν ως προς την αύξηση ή μείωση των κερδών τους, αλλά και την πορεία του τζίρου τους, τόσο σε ενοποιημένο, όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

    Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και η βραχυπρόθεσμη πορεία της δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά το πέρας των εκλογών.

    Πάντως οι χρηματιστές υπογραμμίζουν ότι το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η διάρκεια που θα έχει η ανάκαμψη, μιας και οι δυο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις θεωρούνται από τους ίδιους φυσιολογικές, έπειτα από τέσσερις μέρες πτώσης.

    Οι τεχνικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν πως αν συνεχισθεί η άνοδος, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα προσπαθήσει να συντηρηθεί στα επίπεδα των 2.480-2.495 μονάδων.

    Πάντως, όλοι εκτιμούν ότι είναι ενθαρρυντικό στοιχείο η επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών στα βαριά χαρτιά, αλλά και η ενεργοποίηση των ελλήνων διαχειριστών που προχώρησαν σε τοποθετήσεις και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    [14] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Με μια συντηρητική συνεδρίαση κατ' άλλους σταθεροποιητική κατά την οποία οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) επιδίωξαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, ξεκίνησε την εβδομάδα και τον τρίτο μήνα του 2004 η Σοφοκλέους.

    Πάντως, το χρηματιστήριο ξεκίνησε ενθαρρυντικά, επηρεασμένο και από το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Στη συνέχεια, όμως, και καθώς είχαμε μπει στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, το πρόσημο του γενικού δείκτη γύρισε σε αρνητικό.

    Για ένα διάστημα, τόσο ο γενικός, όσο και οι επιμέρους δείκτες κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το τελευταίο ημίωρο, όμως, η πτωτική τάση του δείκτη σταθεροποιήθηκε και, καθώς οι πωλήσεις επεκτάθηκαν σ' όλο το φάσμα της αγοράς, διευρύνθηκε.

    Βέβαια, τα τελευταία λεπτά το ΧΑ κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειές του. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου να σημειώσει, τελικά, μικρή πτώση, της τάξης του 0,22%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 2.446,16 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Έτσι, το σημερινό «γύρισμα» του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο οι 2 από τους 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης, ένας να σημειώσει άνοδο κι άλλος ένας, ο FTSE/ASE 140, να παραμείνει στάσιμος.

    Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι, ο μοναδικός που σημείωσε άνοδο είναι FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής, που κατέγραψε κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 0,56%. Ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,12%, ενώ FTSE/ASE 20 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε τη μικρότερη ποσοστιαία υποχώρηση, κατά 0,04%.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, το ισοζύγιό τους έδινε σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών, καθώς από τους συνολικά 22 δείκτες, οι 11 διατήρησαν, τελικά, το θετικό τους πρόσημο, γεγονός που απεικονίζει και την ήπια μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (+2,02%), του λιανικού εμπορίου (+1,50%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,24%). Σημαντική πτώση σημείωσε, αντίθετα, ο κλάδος των βασικών μετάλλων (-3,41%), ακολουθούμενος από εκείνους της πληροφορικής (-1,99%) και των τροφίμων-ποτών (-1,41%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, και αυτή ήταν σήμερα ανάλογη της πορείας του γενικού δείκτη, καθώς το ισοζύγιό τους ήταν σχεδόν ισοσκελισμένο. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά σε 145 και ανήλθαν σε 158 εκείνες με αρνητικό, ενώ 87 παρέμειναν στάσιμες.

    Σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από εκείνα της Παρασκευής, κινήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους ξεπέρασε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης τα 120 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές στο ποσό των 153,9 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς συμφωνούσαν στο πρωινό τους σχόλιο ότι η Σοφοκλέους μπορεί να κινηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα θετικά, και λόγω της εικόνας που δείχνουν τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για το 2003.

    Πλην όμως, η αγορά τους διέψευσε για πολλοστή φορά τις τελευταίες συνεδριάσεις και τώρα είναι πλέον περισσότερο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά στις προγνώσεις τους για τις συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι και τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Finance, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται εισροές στα μετοχικά αμοιβαία, καθώς τα 65 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν από την αρχή του έτους έως τις 19 Φεβρουαρίου, έχουν αυξηθεί σε 85 εκατ. ευρώ περίπου μία εβδομάδα αργότερα.

    Τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2003 θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σχολιάζει η Marfin Hellenic, ενώ η Artion εκτιμά ότι, με βάση τις επιδόσεις του 2003, η αγορά είναι μάλλον ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα, καθώς για τις μεγαλύτερες εισηγμένες, θεωρούνται ως διατηρήσιμοι, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα για φέτος, οι ρυθμοί οργανικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

    Με τάσεις συσσώρευσης αναμένει η Praxis International AXEΠΕΥ να κινηθεί η αγορά και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, τόσο διότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, όσο και επειδή η αγορά, τις επόμενες μέρες θα αξιολογεί το σύνολο των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [15] ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Την προοπτική παρουσίασης του αιγυπτιακού χρηματιστηρίου στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, στο τέλος του Μαΐου, στην Αθήνα, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) και της κεφαλαιαγοράς του Καΐρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

    Αναλυτικότερα, σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη στο Κάιρο στις 13 Ιανουαρίου 2004, μεταξύ του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Χρηματιστηρίου Αξιών Καΐρου και Αλεξανδρείας, αποστολή του Κέντρου επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Αιγύπτου για την πραγματοποίηση δύο διαφορετικών εκδηλώσεων.

    Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε επιμορφωτικά σεμινάρια για στελέχη και μέλη του Χρηματιστηρίου Αξιών Καΐρου και Αλεξανδρείας για θέματα κεφαλαιαγοράς. Η πραγματοποίηση των ανωτέρω τριήμερων επιμορφωτικών σεμιναρίων έγινε από στελέχη και εμπειρογνώμονες του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα οποία και σημείωσαν σημαντική επιτυχία.

    Η δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 24/2/2004 στο ξενοδοχείο CONRAD HOTEL, ήταν ένα συνέδειο, με θέμα: Τhe Capital Market as a Leverage of Economic Growth and Development: the Greek Experience. Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκαν συνολικά 120 άτομα με μεγάλη συμμετοχή των τοπικών χρηματοοικονομικών και πολιτικών παραγόντων.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κάιρο, ξένων Πρεσβειών στην Αίγυπτο, των αιγυπτιακών Υπουργείων Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου, Γεωργίας, Διεθνούς Συνεργασίας, του αιγυπτιακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου, του αιγυπτιακού Οργανισμού Αλλοδαπών Επενδύσεων (GAFFI) καθώς και εκπρόσωποι του αιγυπτιακού Οικονομικού Τύπου.

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο δήλωσε ότι θα στηρίξει διπλωματικά την επέκταση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ και άλλων φορέων των δύο χωρών, καθώς τέτοιου είδους συνεργασίες, συμβάλουν στην καθιέρωση της Ελλάδας ως επιχειρηματικής διεξόδου της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Καΐρου και Αλεξανδρείας κος Saleh El Torgoman στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι: «είναι η πρώτη φορά που το Χρηματιστήριο Αξιών Καϊρου και Αλεξανδρείας συνεργάζεται με ένα ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο και μάλιστα Χώρας-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Ελλάδα και προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας με διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Ελλάδα». Επίσης, ο κ. Torgoman ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιεί το Χ.Κ.Θ. σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε τρίτες χώρες είναι το μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

    Ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Μάργαρης αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και η σημαντικότητά τους για τον οικονομικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Torgoman._

    [16] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    Οπως είπε ο κ. Κέλι, ο Σερ Κίραν αναμένεται γύρω στις 3 το απόγευμα και θα παραμείνει στο νησί για δύο ημέρες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

    Λευκωσία, 1 Μαρτίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Το Κατάρ πάντοτε υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως θέμα αρχής την ενότητα της Κύπρου, δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, ο Εμίρης Σεϊχ Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.

    Ο Εμίρης ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση αυτή αποβούν επιτυχείς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, αφού μετέφερε στον Εμίρη μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μαζί με τους χαιρετισμούς και τις ευχές του, τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυσή του μέσω των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ KONGRA-GEL ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    Αγκυρα, 1 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Διάσπαση στους κόλπους της οργάνωσης Kongra-Gel που θεωρείται μετεξέλιξη του PKK/ KADEK επέφερε η διαμάχη δυο ηγετικών ομάδων της οργάνωσης με αφορμή τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ.

    Η Hurriyet με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Diyarbakύr διέσπασε το PKK» προβάλλει τη διάσπαση στους κόλπους της οργάνωσης, αναφορικά με τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σε συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στις 18 Φεβρουαρίου στη φυλακή του Ιμραλί εκδήλωσε την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος για τη δημαρχία του Ντιγιάρμπακιρ ο νυν δήμαρχος Φεριντούν Τσελίκ. Με την απόφαση συντάχθηκε ο αδερφός του Οσμάν Οτζαλάν με διακήρυξη που δημοσίευσε στις 23 Φεβρουαρίου μαζί με 19 ακόμη ηγετικά στελέχη του Kongra-Gel, με την οποία εξαπολύουν ομοβροντία εναντίον της αριστερής συμμαχίας «Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις» στην οποία συμμετέχει το DEHAP στο πλαίσιο των τουρκικών δημοτικών εκλογών. Την επόμενη μέρα, 24 Φεβρουαρίου, ο Τσελίκ ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με την απόφαση του DEHAP να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Οσμάν Μπαϊντερίμ, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συνεργασίας του κόμματος.

    Η εφημερίδα πληροφορεί ότι στην κίνηση αυτή του Οσμάν Οτζαλάν αντιτάχθηκε η άλλη ηγετική ομάδα του Kongra-Gel με επικεφαλής τον Ζουμπέιρ Αϊντάρ. Με ανακοίνωσή της στο διαδικτυακό τόπο «Nasname» στις 25 Φεβρουαρίου επικρίνει με σφοδρότητα την κίνηση του πρώτου, ανακοινώνει την απαλλαγή από τα καθήκοντα της ομάδας Οτζαλάν και διατάσσει τα μέλη της οργάνωσης να μην υπακούν στις εντολές τους και να μην συνεργάζονται με αυτούς.

    Η εφημερίδα, εξάλλου, επικαλούμενη το κουρδικό site «kurdishmedia.com» , αναφέρει ότι 100 περίπου μέλη της ομάδας Οτζαλάν εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του PKK στο Β. Ιράκ και «παραδόθηκαν» στους Αμερικανούς. Από την άλλη, όμως, παραθέτει δηλώσεις του Ζουμπέρι Αϊντάρ, ο οποίος διαψεύδει την «παράδοση», λέει ότι το όλο θέμα είναι εσωτερικό της οργάνωσης, αφορά την επιβολή πειθαρχικής ποινής και δεν τίθεται θέμα διάσπασης, και καλεί τους ανεξάρτητους υποψήφιους των τουρκικών δημοτικών εκλογών να ανακαλέσουν την υποψηφιότητά τους.

    Η εφημερίδα παραθέτει, επίσης, ξεχωριστά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου Φεριντούν Τσελίκ ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα διασπάσουν την λαϊκή ψήφο, θα ωφελήσουν τα κόμματα εκτός των «Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων» και θα βλάψουν το δημοκρατικό αγώνα του λαού. Ο Τσελίκ συμπληρώνει ότι όταν ο λαός βρεθεί προ της κάλπης δεν θα αντιμετωπίσει δίλημμα διότι «θα καταστήσουμε την επιλογή αυτή μια και μόνη». Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ωστόσο, απάντησε «στη δήλωσή μας είναι όλα σαφή. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε».

    [19] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 1 Μαρτίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Μάρτιο η Τουρκία, η οποία έχει εισέλθει σε ένα χρονοδιάγραμμα έντονης διπλωματικής κινητικότητας όσον αφορά τα θέματα Κύπρου και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Όπως γράφει η Radikal, στην τουρκική πρωτεύουσα θα βρίσκεται μεταξύ 1 και 4 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Στις 3 Μαρτίου θα επισκεφθεί την ’γκυρα ο ειδικός συντονιστής επί θεμάτων Κύπρου των ΗΠΑ, Τόμας Γουέστον, ενώ την ίδια ημέρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί τον βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο.

    Στις 4 Μαρτίου μεταβαίνει στην Τουρκία ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, στο πλαίσιο αναζήτησης υποστήριξης για το Μεγάλο Σχέδιο Μέσης Ανατολής, που προωθούν οι ΗΠΑ.

    Στις 8 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει επαφές στην ’γκυρα η ευρωπαϊκή «τρόικα». Στην αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα, παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, θα μετάσχει και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Στις 11 του ίδιου μήνα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, Σολομόν Πασί.

    [20] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    ’γκυρα, 1 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η γερμανική και η γαλλική γλώσσα αναμένεται να εισαχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά ως υποχρεωτικές ξένες γλώσσες στα τουρκικά σχολεία, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας της γείτονος χώρας.

    Μέχρι στιγμής οι Τούρκοι μαθητές διδάσκονται την αγγλική γλώσσα ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Αναντολού", ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Χουσεϊν Τσελίκ, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα δήλωσε ότι η "είμαστε μια χώρα, που προετοιμάζεται ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο επιθυμούμε να εντάξουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τη διδασκαλία μιας επιπλέον ξένης γλώσσας, πέραν της αγγλικής". Στη διακριτική ευχέρεια των μαθητών θα είναι αν θα επιλέξουν τη Γερμανική ή τη Γαλλική.

    [21] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Σ' αυτό το φάιναλ φορ είναι γεγονός ότι οι πληβείοι του χάντμπολ σε τίτλους έκαναν την επανάστασή τους». Με αυτά τα λόγια ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας χάντμπολ των ανδρών Ουλφ Σέφερτ, χαρακτήρισε το φάιναλ φορ των ανδρών στην Πάτρα, όπου το κύπελλο κατέκτησε το Κιλκίς και πρόσθεσε: «Τα προηγούμενα χρόνια ήταν περίπου γνωστό από την αρχή ποιοι θα ήταν στην τετράδα. Φέτος στην τετράδα προκρίθηκαν τρεις ομάδες που δεν είχαν πάρει ποτέ τίτλο, ενώ οι δύο από αυτές συμμετείχαν για πρώτη φορά στο φάιναλ -φορ. Ακόμη αποδείχτηκε στη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου ότι θα πρέπει κάθε ομάδα να υπολογίζει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια και να μη θεωρεί κανέναν αντίπαλο ως ευκαταφρόνητο. Οι μεσαίες ομάδες απέδειξαν ότι μεγάλωσαν. Το Κιλκίς δίκαια πήρε τον τίτλο. Καλύτερος παίκτης του αγώνα αποδείχτηκε ο Ντράγκιτς. Βοήθησαν όλοι οι παίκτες, ο Μάξιτς, ο Χατζιάρας, ο Μεγαλοοικονόμου. Είχε διακυμάνσεις η απόδοση του τερματοφύλακα Αστέριου Τριανταφύλλου. Αυτό το παιδί έχει θέληση, φυσικά προσόντα και εάν δουλέψει σκληρά μπορεί να προχωρήσει. Στο περισκόπιο της Εθνικής Ομάδας βρίσκονται πολλοί αθλητές αυτής της ηλικίας, όπως ακόμη ο Μεγαλοοικονόμου, ο Κότσυφας, Μακρής, Τσακίρης και ο Κοκώνης".

    [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ως τις καλύτερες ιστιοπλοϊκές εγκαταστάσεις που έχει δει ποτέ χαρακτήρισε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, στις οποίες θα διεξαχθεί η Ολυμπιακή Regatta τον ερχόμενο Αύγουστο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Πολ Χέντερσον.

    «Όλη η εγκατάσταση είναι καταπληκτική. Θα έλεγα η καλύτερη που είχαμε ποτέ σε Ολυμπιακούς έως τώρα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο όμορφη είμαι σίγουρος ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τις ιστιοδρομίες.

    Με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής συζητήσαμε διάφορα θέματα και μπορώ να πω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χέντερσον.

    [23] Ο Π. ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧ. ΜΠΕΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (20:31 UTC+2)

    O Πέτρος Στάθης μίλησε για το επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Αχιλλέα Μπέο, αλλά και για τις κατηγορίες του Πέτρου Λάλου. «Δεν έγιναν ακριβώς τα πράγματα, όπως ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Με τον κ. Μπέο, συναντηθήκαμε σε ένα εστιατόριο. Ο κ. Μπέος σηκώθηκε από το τραπέζι του και μου επιτέθηκε φραστικά. Ούτε ξύλο έπεσε ούτε τίποτα άλλο. Απλά μου επιτέθηκε φραστικά, με αφορμή την καταγγελία της σύμβασης του γηπέδου της Νέας Σμύρνης. Είπε ότι δεν κρατήσαμε το λόγο μας. Ήταν κόσμος εκεί που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και έβλεπε δύο παράγοντες, να τσακώνονται. Δεν ήταν η καλύτερη εικόνα. Η διεύθυνση του εστιατορίου, ζήτησε από τον κ. Μπέο να φύγει και έφυγε», τόνισε ο Πέτρος Στάθης στην "Ερα Σπορ" και συνέχισε: «Από τα τελευταία γεγονότα,  στα γήπεδα και όχι μόνο αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κράτος. Ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε και μετά να πάει σπίτι του, χωρίς να τρέχει τίποτα».

    Από την άλλη ο Πέτρος Στάθης αναφέρθηκε και στον Πέτρο Λάλο. «Δεν νομίζω να είναι όπως τα λέει ο κ. Λάλος. Σε δέκα μέρες έχουμε την γενική συνέλευση και θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις του κύριου Λάλου. Η ΑΕΚ έχει ελεγχθεί πέντε φορές  από τους ορκωτούς λογιστές. Ειδικά ο τελευταίος ήταν επιλογή των Λάλου - Γρανίτσα. Οποιος δεν πειστεί από τις απαντήσεις της γενικής συνέλευσης, ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα μπορεί να πάει στο δικαστήριο. Η γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στις 10 Μάρτη. Εκεί μπορεί να θέσει όλα τα ερωτήματα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο ισολογισμός είναι πλαστός».

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Τα συγχαρητήριά της στην ομάδα μπάσκετ του ’ρη για την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

    «Η ομάδα του ’ρη, η ομάδα που έδειξε στην Ελλάδα τι σημαίνει μπάσκετ έκανε για μια ακόμη φορά τους Θεσσαλονικείς υπερήφανους. Ευχόμαστε πάντα νίκες, πάντα κατακτήσεις, πάντα κύπελλα», σημειώνει η ανακοίνωση.

    [25] Η ΜΠΑΡΑΣΑ ΜVP ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Η Βιολέτα Μπαράσα του Πανελληνίου αναδείχθηκε MVP της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ βόλεϊ γυναικών. Κέρδισε 64 πόντους, με 55 επιθέσεις, 5 μπλοκ, 4 άσους και είχε 23 άμυνες, 51% στην υποδοχή και 50% στην επίθεση.

    [26] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Ο "ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ" ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ΜΒC ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μετάδοση του Αραβα «Μεγάλου Αδελφού».

    Το παιχνίδι που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Μπαχρέιν όπου βρίσκεται το σπίτι του Μεγάλου Αδελφού.

    Την Παρασκευή περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ομάδα βουλευτών, διαδήλωσαν ζητώντας να θέσουν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό.

    Εκπρόσωπος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου είπε στο BBC ότι κατά πάσα πιθανότητα το τηλεπαιχνίδι δεν θα επαναπροβληθεί.

    «Δεν θέλουμε να γίνουμε αιτία να διχαστεί η κοινή γνώμη, έτσι το MBC αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή του προγράμματος από το Μπαχρέιν», έλεγε η ανακοίνωση του MBC.

    Εκτός από τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αρκετές γυναίκες του Μπαχρέιν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πληροφοριών το Σάββατο.

    «Έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα και πρέπει να σταματήσει», λέει μια 34χρονη δασκάλα.

    «Η θρησκεία μας έχει πολύ αυστηρές αρχές που λένε ότι αγόρια και κορίτσια δεν πρέπει να συναναστρέφονται μεταξύ τους.»

    «Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί απειλή για το Ισλάμ. Αυτή η ψυχαγωγία είναι για ζώα.»

    Διαφορετικά υπνοδωμάτια

    Η αραβική παραλλαγή του Μπιγκ Μπράδερ, που μετονομάστηκε σε Αλ Ραΐς

    (Αφεντικό) στα αραβικά ήταν προσαρμοσμένο για να ταιριάζει στα αραβικά ήθη.

    Για πρώτη φορά στο δημοφιλές παιχνίδι δημιουργήθηκαν ξεχωριστά υπνοδωμάτια για άνδρες και γυναίκες, ένας γυναικείο καθιστικό, χώρος προσευχής και ένα μόνο σαλόνι και για τα δύο φύλα.

    «Είναι συνηθισμένο το να βρίσκονται άντρες και γυναίκες στον ίδιο χώρο, αλλά όχι και στο ίδιο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει μια νεαρή φοιτήτρια.

    [27] ΣΕΦΕΡ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Λουξεμβούργο, 1 Μαρτίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ότι θα κάνει στο τέλος του μήνα επίσημη πρόσκληση στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να μετάσχει στη σύνοδο της Συμμαχίας που θα γίνει τον Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Ο πρόεδρος Πούτιν θα προσκληθεί το Μάρτιο'' να μετάσχει στη σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου, τόνισε μιλώντας στον Τύπο, και ευχήθηκε να υπάρξουν ''πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία''.

    Ο κ. Σέφερ έγινε δεκτός από το Μεγάλο Δούκα για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο περιοδείας του στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

    [28] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΡΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Βρετανία αποχώρησε από την εξεταστική επιτροπή Μπάτλερ η οποία διερευνά την αξιοπιστία των πληροφοριών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Μάϊκλ Χάουαρντ, δήλωσε ότι αποσύρει την υποστήριξη του κόμματος του από την επιτροπή λόγω της περιορισμένης αρμοδιότητας της.

    Ο λόρδος Μπάτλερ έχει ανακοινώσει ότι η έρευνα της επιτροπής του θα επικεντρωθεί στις δομές και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και όχι στα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην όλη υπόθεση.

    Ο Χάουαρντ είπε ότι η αρμοδιότητα της επιτροπής όπως καθορίσθηκε από τον λόρδο Μπάτλερ είναι «αδικαιολόγητα στενή».

    Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα οι Φιλελεύθεροι-Δημοκρατικοί είχαν εξ' αρχής αρνηθεί να συμμετάσχουν στην επιτροπή.

    Η επιτροπή Μπάτλερ συστήθηκε από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ καθώς συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ.

    [29] Η ΧΙΛΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Η Χιλή θα στείλει τις επόμενες 48 ώρες στην Αϊτή ένα τάγμα 120 στρατιωτών που θα ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Καναδάς, ανακοίνωσε ο Χιλιανός πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στο πρώτο αυτό τάγμα θα προστεθούν εκατό άνδρες τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε ο κ. Λάγκος, που διευκρίνισε ότι κοινοποίησε την απόφασή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    [30] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ" ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 1 Μαρτίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται, σήμερα, στο Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού της Ρουμανίας, η διεθνής έκθεση σκηνογραφίας «Μια σκηνή για τον Διόνυσο- Θεατρικός χώρος και αρχαίο δράμα», που συνδιοργανώνουν το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», το Εθνικό Θέατρο Ρουμανίας «Ιον Λούκα Καρατζιάλε» και το Ιδρυμα «Ορίζοντες- Δράσεις».

    Πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκθεση της Ενωσης Εθνικών Θεάτρων της ΝΑ Ευρώπης, η οποία έχει ήδη «ταξιδέψει» στη Νέα Υόρκη, το Ντένβερ, το Λονδίνο, το Βερολίνο και άλλες μεγαλουπόλεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί, στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο συντονιστής και επιβλέπων την έκθεση, Σπύρος Μερκούρης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το πολιτιστικό αυτό γεγονός είναι εμπνευσμένο από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και καταδεικνύει τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού. Δημοκρατία και αρχαίο δράμα γεννήθηκαν στο ίδιο μέρος, την ίδια εποχή, είπε ο κ. Μερκούρης και υπογράμμισε ότι η επίδραση του αρχαίου δράματος είναι αρκετά μοντέρνα, επειδή μιλάει για τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, που πάντα θα υπάρχουν.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ρουμανίας, Ντίνου Σαμάρου, δήλωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ενωση Εθνικών Θεάτρων της ΝΑ Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και με τη συνδρομή των ΥΠΠΟ της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

    [31] ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Στην Καπναποθήκη που βρίσκεται στις οδούς Αραπίτσης και Ναούσης του δήμου Σταυρούπολης θα στεγαστεί το νέο τμήμα Κινηματογράφου που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο οποίο θα εισαχθούν φέτος οι πρώτοι φοιτητές του.

    Ο χώρος παραχωρείται στο ΑΠΘ από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Γεωργίας. Ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στον πρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλο, τα σχετικά έγγραφα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του νέου τμήματος Κινηματογράφου και την προικοδότησή του με το ακίνητο, που διασφαλίζει την άμεση και λειτουργική στέγασή του.

    Παράλληλα, θα διατεθούν για τις πρώτες ανάγκες του τμήματος χώροι τόσο του Φεστιβάλ όσο και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    [32] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ Μ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Λονδίνο, 1 Μαρτίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Δύο κινηματογραφικές εκδηλώσεις διοργανώνει το Μάρτιο το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο, τιμώντας τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη για τα δέκα χρόνια από το θάνατό της.

    Στις 6 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της μεγάλης έκθεσης για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, "El Greco" (από τις 11/2 μέχρι τις 23/5). Στις 10 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η προβολή της ταινίας "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν, στα Riverside Studios, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος "Σινε-μυθολογία" που οργανώνεται από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου με πρωτοβουλία του ΕΙΠ στο Λονδίνο, στα Riverside Studios.

    Μετά την προβολή της στην Ελλάδα και το Βερολίνο, η Σινε-μυθολογία, το κινηματογραφικό αφιέρωμα που αναφέρεται στην επιρροή των ελληνικών μύθων μέσα από ένα ευρύ φάσμα ταινιών διαφορετικών τάσεων, προβάλλεται στο Λονδίνο. Οργανωτικοί φορείς του είναι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Το αφιέρωμα παρουσιάζει ταινίες από τις ποιητικές δημιουργίες των Παζολίνι, Ντασσέν και Αγγελόπουλου έως τις έμμεσες μυθολογικές αναφορές στις σύγχρονες αποδόσεις των Βισκόντι, Κοκτώ και Δαμιανού και το αλληγορικό The Matrix. Η σινε-μυθολογία περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών μύθων. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι: "Μήδεια" του Πιέρ - Πάολο Παζολίνι, "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν, "Blade Runner" του Ριντλεϊ Σκοτ, "O Brother, Where Art Thou?" του Τζόελ Κοέν, "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου, "Ταξίδι στα Κύθηρα" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και "Τα χρόνια της Μεγάλης Ζέστης" της Φρίντας Λιάππα.

    [33] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Κινηματογραφικό αφιέρωμα "από το αντιεξουσιαστικό Α της άνοιξης στο επαναστατικό Ε του έρωτα" παρουσιάζει από αύριο και για όλο το Μάρτιο η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καλωσορίζοντας την άνοιξη.

    Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν έχει ως εξής:

    Τρίτη 2/3, στις 9μ.μ.

    «ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ» του Ν. Αντωνάκου (πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώργος Νινιός, Πέτρος Φισούν)

    Τρίτη 9/3, στις 9μ.μ.

    «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ» του Παντελή Βούλγαρη (πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός)

    Τρίτη 16/3 9μ.μ.

    «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ» του Νίκου Γραμματικού (πρωτ: Ακης Σακελαρίου, Μπέττυ Λιβανού, Μηνάς Χατζησάββας)

    Τρίτη 23/3 9μ.μ.

    «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ» του Ντίνου Δημόπουλου (πρωτ: Σταύρος Ντογιάκος, Κωνσταντίνα Αλευρά)

    Τρίτη 30/3 9μ.μ.

    «ΙΑΓΟΥΑΡΟΣ» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (πρωτ: Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Καταλειφός)

    Πριν από κάθε προβολή ταινίας οι θεατές θα παρακολουθήσουν χάπενινγκ και δρώμενα με κλόουν, ξυλοπόδαρους, θέατρο σκιών τα οποία θα παρουσιάσουν μέλη της οργάνωσης "Παιδιά εν δράσει" με θέματα εμπνευσμένα από το πνεύμα του αφιερώματος.

    [34] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΡΚΑΔΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Μέχρι την Παρασκευή 5 Μαρτίου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου του Τομ Στόπαρντ «Αρκαδία», που ανεβαίνει από το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Το έργο «Αρκαδία» γράφηκε το 1993 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία του 20ου αιώνα, είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας μέσα από ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες ρομαντισμό και σπαρταριστό χιούμορ.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Διασκευή-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης, κοστούμια: Φωτεινή Δήμου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος, βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Αηδονοπούλου, βοηθός σκηνογράφου - βοηθός ενδυματολόγου: Νατάσσα Ψάρρη, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος.

    Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Ερατώ Πίσση, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Δημήτρης Καρέλλης, Κωνσταντίνος Δανίκας, Γιώργος Ντουμούζης, Στέλλα Καζάζη, Χρίστος Γεωργίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Φίλιππος Σοφιανός, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Παπαδημητρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 March 2004 - 19:13:52 UTC