Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [03] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ Τ/Κ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΟΥ Σ.ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΕ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
  • [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
  • [07] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥ. ΛΑΓΑΚΟΣ
  • [08] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [09] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝ ΑΠΟ 22 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • [10] ΣΤΗ SOCIETE GENERALE ΤΟ MANAGEMENT ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
  • [11] Ο Θ. ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΕ
  • [12] Ο ΕΟΤ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
  • [13] ΖΗΜΙΕΣ 18 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [14] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Α/Κ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [16] Ο ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΕΞΕΛΕΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ" Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ
  • [18] ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 150.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ
  • [21] ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [22] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"
  • [23] ΕΥΣΗΜΑ ΓΚΙ ΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΚΤΥΑ
  • [25] ΜΠΟΛΤΟΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [26] ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΠΑΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΠΤΟ
  • [27] Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [28] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] "ΒΙΚΤΟΡ 'Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ
  • [30] ΕΦΥΓΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ
  • [31] ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΤΑ ΠΑΘΗ"
  • [32] ΟΙ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"
  • [33] "ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Κλίμα πόλωσης στην πολιτική ζωή της χώρας, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, καθώς παίρνει μεγάλες διαστάσεις η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, από αφορμή το υβριστικό κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φυλλαδίου, κι ενώ επενέβη επί του θέματος σήμερα και η δικαιοσύνη.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τη μήνυση του ΠΑΣΟΚ για την αποστολή και διακίνηση υβριστικού εντύπου, που αφορά τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε εντολή στην Εισαγγελέα κ. Ελένη Σωτηροπούλου να διερευνήσει ταχύτατα όλες τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση και να ερευνήσει αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διογκωμένων αδικημάτων και σε αυτή την περίπτωση να εντοπίσει τους υπευθύνους.

    Με εντολή μάλιστα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήδη το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ φρουρούν αστυνομικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνοταν αποστολή φυλλαδίων από το συγκεκριμένο σημείο.

    Στο μεταξύ, από έρευνα που έγινε στο Πρωτοδικείο Αθήνας, δεν προέκυψε η ύπαρξη καταστατικού για τη σύσταση του Σωματείου "Δράση Πολιτών για την προστασία της κληρονομιάς μας", που υπογράφει τα φυλλάδια, από το 1990 μέχρι τώρα.

    Στο θέμα επανήλθε και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για "αήθη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ" και κάλεσε τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας να μεταβούν άμεσα, σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, στο κεντρικό ταχυδρομείο της οδού Λένορμαν, προκειμένου να ανοίξουν από κοινού τους επίμαχους φακέλους, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι περιέχουν υλικό υβριστικό για τον κ. Παπανδρέου.

    Πάντως, η κα Διαμαντοπούλου απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα και το τυπογραφείο στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικοί φάκελοι, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις που δίνει πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες.

    Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η κα Διαμαντοπούλου "δεν θέλει να μάθει την αλήθεια και μας καλεί σε παράσταση", ενώ λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετέχει σε παραστάσεις και προβοκάτσιες, εξέφρασε την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη.

    Μάλιστα, ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου να αποδοκιμάσει τις καθεστωτικές πρακτικές, όπως τις χαρακτήρισε και υπογράμμισε πως ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για το θέμα μόλις το μεσημέρι της Τετάρτης, επικαλούμενος δηλώσεις του ιδίου στον ΑΝΤ1.

    Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρθολομαίος προσήλθε αυτοβούλως στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση με τα δυσφημιστικά φυλλάδια κατά του Γ. Παπανδρέου και κατέθεσε αντίγραφα των δηλώσεων του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου, της κας Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς και του κ. Κ. Λαλιώτη που από τις 26 Φεβρουαρίου, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, είχε προειδοποιήσει ότι "θα ανακύψει αυτό το θέμα".

    Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος κατέθεσε αντίγραφο από ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν της Κυριακής" όπου αναφερόταν το θέμα προκειμένου να καταδείξει την αναξιοπιστία όπως έλεγαν στελέχη της Ρηγίλλης του ΠΑΣΟΚ, αφού τουλάχιστον από τις δηλώσεις και το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε γνώση του ζητήματος από την περασμένη εβδομάδα και το δημοσιοποίησε μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι ο ταχυδρομικός Χρήστος Αγγελόπουλος, προϊστάμενος διανομής ΕΛ.ΤΑ δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας αφού πρόκειται για κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

    Στο επίμαχο φυλλάδιο αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ας πάνε να τα βρούνε μεταξύ τους. Σημασία έχει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα. Δεν υπάρχει ελπίδα. Κανείς δεν μπορεί να γίνει ουραγός, πελάτης και όμηρος κανενός από τα δύο κόμματα".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας διερωτήθηκε "γιατί δεν συνελήφθησαν επί τόπου αυτοί που διακινούσαν το υβριστικό φυλλάδιο κατά του κ. Παπανδρέου".

    Το επίμαχο φυλλάδιο, που έφθασε σε πολλές εκκλησίες της χώρας υπογράφεται από την αυτοαποκαλούμενη "Δράση Πολιτών για την Προστασία της Κληρονομιάς μας" και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τον κ. Παπανδρέου άθεο, πολέμιο της Εκκλησίας, υποστηριχτή της χυδαιότητας και αρνητή των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (13:12 UTC+2)

    Οι χρήστες του διαδικτύου, θα μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, μέσα από τον ειδικό κόμβο «Εκλογές 2004», που δημιούργησαν από κοινού για την κάλυψη αυτής της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΟΤΕnet.

    Μέσα από τη διεύθυνση http://www.mpa.gr, οι χρήστες του ιντερνετ θα έχουν τη δυνατότητα με το κλείσιμο της κάλπης να δουν ταυτόχρονα όλα μαζί τα exit polls των εταιριών δημοσκοπήσεων, μέσα από συγκριτικούς πίνακες, ενώ σε συνεχή ροή θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα επιμέρους αλλά και συγκεντρωτικά απευθείας από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και από το επιτελείο των δημοσιογράφων και των ανταποκριτών των δύο εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων της χώρας.

    Την ίδια στιγμή, θα μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά μέσω ιντερνετ (Live Streaming Video) όλες οι εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς, με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και των κορυφαίων στελεχών των κομμάτων, ρεπορτάζ, συζητήσεις, εκδηλώσεις κ.α. Ενώ ομάδα δημοσιογράφων θα σχολιάζει την έκβαση της εκλογικής μάχης.

    Υπενθυμίζεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και OTEnet), παρουσίασαν μέσω ιντερνετ την εξέλιξη της εκστρατείας των πολιτικών κομμάτων, μέσω του ειδικού κόμβου (www.mpa.gr/elections2004, στον οποίο υπάρχει ένας πλούτος στοιχείων με τους συνδυασμούς όλων των κομμάτων ανά νομό, πληροφορίες για τη δραστηριότητα των κομμάτων και τα προγράμματά τους, βιογραφικά υποψηφίων, καθώς και ενδιαφέρουσες πλήροφορίες γιας τη δύναμη του εκλογικού σώματος, τα αποτελέσματα όλων των προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το Σύνταγμα της Ελλάδος, τον εκλογικό νόμο κλπ.

    Επίσης, μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά οι μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες επαρχιακές πόλεις, ενώ οργανώθηκαν «ντιμπέϊτ» με τη συμμετοχή υποψηφίων από όλα τα κόμματα. Ο κύκλος της μετάδοσης των προεκλογικών συγκεντρώσεων, κλείνει το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταδοθεί και το τελευταίο «ντιμπέϊτ» στο οποίο θα συμμετέχουν οι κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και Στέλιος Παπαθεμελής.

    [03] ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Δριμύ κατηγορώ κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε απόψε, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρουσίασε, παράλληλα, και τις επτά προτεραιότητές του για τη νέα διακυβέρνηση, σε ένα εξαιρετικά πολυπληθές ακροατήριο, που του επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.

    Με αφορμή το κλίμα των τελευταίων ημερών, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για προβοκάτσια, μοντέρνο λαϊκισμό και διχαστικά συνθήματα από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγόρησε και για καθεστωτική νοοτροπία λόγω της μακράς παραμονής του στην εξουσία. «Είναι το χθες και είμαστε το αύριο. Είκοσι χρόνια στην εξουσία, τους είδαμε, τους ξέρουμε, τους μάθαμεΕγιναν κατεστημένο και μάθαμε για τη συντήρηση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως η Ελλάδα "δεν αντέχει άλλο το κατρακύλισμα στη διαφθορά και την ασυδοσία, δεν αντέχει την παρακμή, δεν αντέχει το κομματικό κράτος, δεν αντέχει τη συντήρηση, δεν αντέχει την παρακολούθηση και την προβοκάτσια".

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσει φοβικά διλήμματα. «Απ' τη μια τακτοποιούν τους φίλους τους και από την άλλη ισχυρίζονται ότι θα κάνουμε εμείς αυτά που ήδη κάνουν. Επιτέλους, όμως, έχει και η προπαγάνδα τα όριά της. Τα έχουμε ξαναδεί. Ετσι τολμάνε, έτσι αλλάζουν, έτσι προχωράνε;» αναρωτήθηκε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για μια νέα διακυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης και παρουσιάσε το όραμα του κόμματός του γι' αυτή τη νέα διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει τις εξής επτά προτεραιότητες:

    - Μια κυβέρνηση για όλους τους Ελληνες, «κυβέρνηση εργατικότητας, αξιοσύνης, μετριοπάθειας, σεμνότητας και ευθύνης»

    - δουλειές για όλους,

    - τη σύγκλιση μισθών και συντάξεων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο,

    - τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας των ΜΜΕ,

    - ισοπολιτεία στην πράξη. Ιδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες

    - την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας,

    - την απόλυτα επιτυχή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ Τ/Κ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 4 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Τη θέση ότι αυτό που έχει σημασία στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό δεν είναι η εξασφάλιση λύσης έως την 1η Μαΐου, αλλά η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, διατύπωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας απόψε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας, για τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. και την Κύπρο.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ντενκτάς τόνισε στην ομιλία του: «Εάν δεν εξασφαλίσουμε αυτά που θέλουμε και αν δεν εξασφαλίσουμε τα απαράβατά μας, εκείνο που θα κάνουμε είναι να πούμε ότι οι συνομιλίες αυτές σε κάποιο σημείο έφθασαν σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτά που θέλουμε και απευθυνόμενοι στο λαό μας, στη νεολαία μας, και στη μητέρα πατρίδα μας να πούμε ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι και κάνοντας πίσω να δώσουμε μάχη για την μη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα αποσυρθούμε και θα πούμε στον λαό μας να μην το δεχθεί. Αυτό είναι δικαίωμά μου διότι εγώ κάνω τις διαπραγματεύσεις».

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως η ΕΕ παρουσίασε το θέμα της Κύπρου μπροστά στην Τουρκία ως εμπόδιο και ότι ο τουρκικός λαός δεν θα πρέπει να υποκύψει και πρόσθεσε πως «εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η εξασφάλιση λύσης μέχρι την 1η Μαΐου, αλλά να γίνει μία συμφωνία με την οποία θα προστατεύονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

    Στη συνέχεια, τόνισε πως η ΕΕ έδωσε προθεσμία στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε: «Τότε να δοθεί προθεσμία και σε μας μέχρι την ημερομηνία αυτή, έτσι ώστε να συζητήσουμε καλά τα θέματα και να μην κάνουμε λάθος με τέτοια βιασύνη».

    «Εμείς ξέρουμε ότι η Κύπρος είναι για την Τουρκία θέμα τιμής και γοήτρου. Είναι εθνική υπόθεση. Είναι μία υπόθεση για την οποία θυσίασε τα παιδιά της» υπογράμμισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης και επεσήμανε πως στην περίπτωση που, όπως ισχυρίστηκε, η Κύπρος ενωθεί με την Ελλάδα, ως 13ο νησί, θα κλείσει τελείως η δίοδος της Τουρκίας προς τη θάλασσα. «Είπαμε ότι πεινάμε και μας δώσατε να φάμε. Ζητήσαμε χρήματα και μας δώσατε. Ζητήσαμε αίμα και ήρθατε. Είπαμε για κράτος και μας αναγνωρίσατε. Είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνατε, έτσι ώστε να σταθούμε στα πόδια μας» πρόσθεσε.

    Ο Ντενκτάς ο οποίος είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ικανοποιήσει και την ''ΤΔΒΚ'', επεσήμανε ότι όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει για το αν τα θέματα που παρουσιάζονται από την Ε.Ε. μπροστά της τίθενται με ειλικρίνεια ή τίθενται έτσι ώστε να περνάει ο χρόνος. Ο Ντενκτάς κατηγόρησε την Ε.Ε. που παρουσίασε σαν εμπόδιο στην Τουρκία για την ένταξη στην Ε.Ε. το θέμα της Κύπρου.

    Ο Ντενκτάς υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος θα ελληνοποιηθεί τελείως και σημείωσε πως δεν είναι εφικτό να αναμένεται λύση μέχρι την 1η Μαΐου, αφού χρειάζεται χρόνος για να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης.

    Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, ο κ. Ντενκτάς υπογράμμισε:

    «Εάν η Ε.Ε. ήθελε να δεχθεί την Τουρκία, δεν θα έβαζε μπροστά την σαν εμπόδιο την Κύπρο. Αυτό είναι μεγάλη αδικία. Να ενταχθούμε στην Ε.Ε., αλλά όρθιοι και με μία δυνατή συμφωνία. Κανένας δεν μπορεί να μας οδηγήσει δια της βίας στην Ε.Ε. Δεν θα επιτρέψουμε να σφετερισθούν τα δικαιώματά μας για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. Δεν δεχόμαστε να μας εξαλείψουν οι Ελληνοκύπριοι. Η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τις δύο κοινότητες, έχει ηττηθεί από την Ελλάδα».

    [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΟΥ Σ.ΚΟΥΒΕΛΑ ΣΕ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Προεκλογικά φυλλάδια του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, τα οποία συνοδεύονταν από εικόνα (ο Ιησούς Χριστός στο καράβι της Ορθοδοξίας) εντόπισαν σε παγκάρια εκκλησιών πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης του Κινήματος Νίκος Κριθαρίδης.

    Από την πλευρά του ο κ. Κούβελας διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο κι επιτίθεται στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η απελπισία και ο πανικός δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι.

    Ο κ. Κριθαρίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους ένα τέτοιο φυλλάδιο, το οποίο είναι μεταφρασμένο και στα ρώσικα, και μια εικόνα στο πίσω μέρος της οποίας υπάρχει η υπογραφή "Αδούλωτοι Ορθόδοξοι Νέοι". Στο εμπρός μέρος της και κάτω από μια παράσταση που δείχνει πολέμιους του Ιησού Χριστού αναγράφεται η φράση "η νέα εποχή που επαγγέλλονται", ενώ στο κείμενο που υπάρχει στο πίσω μέρος αναφέρεται πως από το 1817 ο αγιογράφος είχε προβλέψει το 2004. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο όρος "νέα εποχή" παραπέμπει στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τον χρησιμοποιεί στις προεκλογικές του ομιλίες, δεν θα προχωρήσουν, όμως, σε κάποια άλλη κίνηση διότι δεν αναγράφεται όνομα.

    Είπε ακόμα ότι σε μαζική κλίμακα έχουν σταλεί και σε πολίτες της Θεσσαλονίκης τα γνωστά φυλλάδια με το υβριστικό περιεχόμενο για τον κ. Παπανδρέου που κατήγγειλε η κ. Διαμαντοπούλου. Εδειξε ενοχλημένος από τη διαφημιστική καμπάνια του υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. στην Α΄Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη και σημείωσε πως ίσως πρέπει να ασχοληθεί η επιτροπή ελέγχου εκλογικών δαπανών.

    Ο κ. Κούβελας αντέδρασε άμεσα και σε δήλωση του υπογραμμίζει:"Η απελπισία και ο πανικός δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για τη Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Βλέπουν το καράβι να βουλιάζει και πιάνονται από τα μαλλιά τους.

    Τους πληροφορώ ότι: Συμμετέχω στους πολιτικούς αγώνες επί 27 χρόνια, αλλά ουδέποτε μοίρασα προεκλογικό υλικό σε εκκλησίες ή στους γύρω χώρους γιατί σέβομαι την ιερότητα τους. Εξάλλου φυλλάδια του τύπου που αναφέρουν ούτε με εκφράζουν, ούτε πιάνω στα χέρια μου.

    Συμβουλεύω τους πολιτικούς μου αντιπάλους, πριν κάνουν επιθέσεις εναντίον μου, να προσέχουν σε τι αναφέρονται, γιατί κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

    Φαίνεται ότι οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες του ΠΑΣΟΚ δεν έβαλαν γνώση από την εποχή που παρουσίαζαν τον αιχμάλωτο Μητσοτάκη ως συνεργάτη των Γερμανών παρ΄όλο που ο ίδιος ο κ. Κουρής τους αποκάλυψε. Παλιά τους τέχνη κόσκινο!"

    Ο κ. Κριθαρίδης μίλησε για παρακμιακά φαινόμενα σκοταδισμού που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και σημείωσε πως δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστέψει τη δήλωση του κ. Κούβελα.

    Γενικότερα για το προεκλογικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το πολιτισμένο κλίμα που επικρατεί και από τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

    Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, πολλά στελέχη μπήκαν στον προεκλογικό αγώνα, ιδιαίτερη ώθηση έδωσαν οι δύο ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου στο Παλέ ντε Σπορ και την πλατεία Αριστοτέλους και το κλίμα έχει αναστραφεί πλέον και είναι υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

    [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

    Ηράκλειο, 4 Μαρτίου 2004 (20:39 UTC+2)

    «Τελικώς, τα δύο μεγάλα κόμματα οργάνωσαν το αναμενόμενο μεταξύ τους debate με τον τρόπο και τα επιχειρήματα που τους ταιριάζουν και μονάχα αυτά ξέρουν να χειρίζονται τόσο καλά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στις καταγγελίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ..

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει μπροστά του δύο εικόνες: τη νηφάλια εικόνα ενός ήρεμου διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και τη σημερινή αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων που γίνεται σε ένα επίπεδο χαμηλό και με ήθος εξίσου χαμηλό».

    «Ο καθείς και τα όπλα του, που λένε. Ας διαλέξουν, μετά γνώσεως, όποια από τις δύο εικόνες θέλουν», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε:

    «Τελικώς, μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι θα μείνει ατιμώρητη αυτή η συστηματική υποβάθμιση του πολιτικού επιπέδου και η συστηματική περιφρόνηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι άλλο πράγμα είναι ο πολιτικός πολιτισμός στα μυαλά ορισμένων και άλλο πράγμα η πολιτική και δικομματική αντιπαράθεση.

    «Να κάνω έκκληση για εκλογική εκεχειρία σε ένα επίπεδο πολιτισμού της πολιτικής;», είπε.

    [07] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥ. ΛΑΓΑΚΟΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 82 ετών, ο πρώην ευρωβουλευτής και πρέσβης ε.τ. Ευστάθιος Λαγάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης της Ελλαδος στην Κύπρο, στη Μεγάλη Βρετανία καθώς επίσης και μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

    Ο εκλιπών, το 1983 παραιτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και ανέλαβε τις Διεθνείς Σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δυο χρόνια αργότερα ανέλαβε διπλωματικός σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 1989 και στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις της Κοινότητας με την Κύπρο.

    Διετέλεσε, επίσης, Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Αναπτύξεως και Συνεργασίας.

    Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην ευρωβουλευτή και πρέσβη ε.τ. Ευσταθίου Λαγάκου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. «Ο Ευστάθιος Λαγάκος, ήταν σε όλη του τη ζωή συνεπής αγωνιστής αρχών, αξιών και οραμάτων. Η θητεία του στο δημόσιο βίο υπήρξε υπόδειγμα ήθους και ανιδιοτέλειας. Ως αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κύπρου, υπηρέτησε σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    [08] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Γιώργος Ορφανός, Τομεάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου 2004 το πρόγραμμα Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας στην κατάμεστη από φίλους του από το χώρο του αθλητισμού αίθουσα του ξενοδοχείου Hyatt.

    Ο Γιώργος Ορφανός αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τον Αθλητισμό.

    «Για τη Νέα Δημοκρατία η «επένδυση» στην αθλητική δραστηριότητα είναι η ουσιαστική συμβολή μας, η προσφορά και η υποχρέωσή μας, στο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, στους νέους και τις νέες της χώρας μας» υπογράμμισε ο Τομεάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού.

    Τόνισε ακόμη ότι:

    «Η πληθώρα των αθλητικών σωματείων στη χώρα μας με διαπιστωμένη την έλλειψη χώρων άθλησης ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις και ταυτόχρονα ανύπαρκτα έσοδα καθιστούν το κύτταρο της αθλητικής δραστηριότητας όμηρο και έρμαιο στις μικροκομματικές ορέξεις της αθλητικής ηγεσίας, διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη πελατειακή σχέση μαζί της και το υποτάσσουν στις διαθέσεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

    Βασικός στόχος της Ν. Δ. είναι η σύζευξη, της σε βάθος καλλιέργειας των αθλημάτων και της αθλητικής επίδοσης, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και την πρόοδο της αθλητικής επιστήμης"

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν παράγοντες, αθλητές, προπονητές, διαιτητές, εκπρόσωποι συνδέσμων από τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν:

    Ο κύριος Βίκτωρ Μητρόπουλος

    Ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΠΑΟΚ κ. Κατσαρής και μέλη του ΔΣ

    Οι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι του ΠΑΟΚ κ.κ. Παγώνης και Γούμενος

    Ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Άρη Θεσσαλονίκης κ.κ. Σκόδρας και Ματθαίου

    Εκ μέρους του Ηρακλή Θεσσαλονίκης οι κ. κ. Σαρηκεχαγιάς και Αδαμίδης

    Οι κ.κ. Λευτέρης Κακιούσης και Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

    Οι διαιτητές Κύρος Βασσάρας, Αντώνης Βασσάρας, ο κ. Μπιτίτσιος, ο κ. Ζλατάνος

    Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ICBS κ. Τσουτσουμάνος

    Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Ντ. Κούης, Κ. Αιδινίου, Κ. Αποστολίδης, Θ. Αποστολίδης, Γ. Βένος, Κ. Ορφανός, Σπ. Μαραγκός, Γ.Κέστικος, Αλ. Αλεξίου, Τζ. Αλεξίου, Κ. Ιωσηφίδης, Σπ. Καπερνέκας

    Ο προπονητής του Άρη κ. Γ. Μιχαλίτσιος

    Ο δήμαρχος Πυλαίας κ. Βασίλης Καρτάλης και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μακραντωνάκης

    Οι πρόεδροι των συνδέσμων Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής

    Ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού κ. Κούτλας Σπ.. της Κασσάνδρας κ. Παπαγιάννης Κ., του Αγροτικού Αστέρα κ. Παπαπέτρου Γ., της ΜΕΝΤ κ. Παππάς Δημ., και του Μακεδονικού κ. Μεσάικος Κώστας.

    Από την οικογένεια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Θεοδωρίδης Πέτρος, Μπατάκης Τέλης, Ιωαννίδης Λάκης

    Από τον σύνδεσμο διαιτητών μπάσκετ οι κ. κ. Λόρτος και Συμεωνίδης

    Από τον σύνδεσμο βετεράνων ποδοσφαιριστών ο κ. Χασεκίδης Θ., από τον Σύνδεσμο Προπονητών ο κ. Καπουσούζης Θ.

    Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του συνδέσμου Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και του Συνδέσμου Διαιτητών Βόλλεϋ.

    [09] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝ ΑΠΟ 22 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την υποστήριξή τους προς τον ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκφράζουν με κοινή τους δήλωση 22 προσωπικότητες της ιταλικής Αριστεράς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΝ, στο μήνυμά τους οι εκπρόσωποι της ιταλικής Αριστεράς τονίζουν:

    «Στη σημερινή δύσκολη παγκόσμια κατάσταση η ελληνική αριστερά και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αγωνίζεται για την ενότητα δράσης όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στους πολέμους που τη συνοδεύουν. Συμμετέχει δυναμικά για την ενότητα δράσης και το διάλογο χωρίς αποκλεισμούς των δυνάμεων της αριστεράς και για τη δημιουργία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι νέοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην αριστερά είναι πεισμένοι ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Η Ευρώπη της εργασίας, της ειρήνης και του πολιτισμού είναι εφικτή. Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη δύσκολη εκλογική μάχη που πρόκειται να αντιμετωπίσει ζητά την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλων εκείνων που πάντα στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής αριστεράς».

    Το μήνυμα προς τον ΣΥΝ υπογράφουν:

    οι ηθοποιοί Dario Fo, Franca Rame, o γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Fausto Bertinotti, o διευθυντής της εφημερίδας "LIBERAZIONE", δημοσιογραφικού οργάνου της Κ.Ε. Sandro Curzi, o βουλευτής του Κόμματος των Αριστερών Δημοκρατών Giuseppe Caldarocca, o γερουσιαστής του κόμματος των Αριστερών Δημοκρατών και διευθυντής του περιοδικού "LE RAGIONI DEL SOCIALISMO", συγγραφέας Giuseppe Macaluso, o συντονιστής της Κεντροαριστερής πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρώμης Rubino Alfani, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Fabio Amato, o oπερατέρ της Ιταλικής Τηλεόρασης ΡΑΙ Κώστας Παπαδόπουλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, Renato Coppi, o καθηγητής στο Παν/μιο της Ρώμης La Sapienza Enzo D' Arcangelo, o φωτορεπόρτερ του πρακτορείου FRANCE PRESS Andreas Solaro, o ηθοποιός Sandro Sardone, η θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός Luciana Lupi, o δημοσιογράφος, άλλοτε διευθυντής του Ιταλικού Πρακτορείο ΑΝΣΑ στην Αθήνα Cesare Rizzoli, o πρόεδρος της πολιτισμικής οργάνωσης «Nuova Ellade» Giuseppe Bordonaro, η δημοσιογράφος, συντάκτης του περιοδικού MARIE CLAIRE Alba Solaro, ο δημοσιογράφος, συντάκτης του περιοδικού IL DIARIO Pietro Cheli, ο συγγραφέας Diego Zandel, o πρόεδρος της ελληνο-ιταλικής πολιτισμικής οργάνωσης "ΑΞΙΟΝ", Mauro Marchioni, ο ζωγράφος Giuliano Cattinis, η καθηγήτρια Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Κα Φόσκαρι της Βενετίας Caterina Carpinato.

    [10] ΣΤΗ SOCIETE GENERALE ΤΟ MANAGEMENT ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Στα χέρια των Γάλλων της Societe Generale πέρασε σήμερα το management της Γενικής Τράπεζας, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της.

    Ο πρόεδρος της Γενικής Αντώνης Χασιώτης διαβεβαίωσε ότι η εξαγορά της τράπεζας από την Societe Generale θα είναι προς όφελος της Γενικής καθώς θα εξυγιανθεί και θα αναπτυχθεί, αλλά και προς όφελος των μετόχων, οι οποίοι προσδοκούν βελτίωση των αποτιμήσεων της τράπεζας. Παράλληλα καθησύχασε τους εργαζομένους επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς θα κυριαρχήσει η αξιοκρατία.

    Με την εξαγορά της Γενικής η Societe Generale στην ουσία απέκτησε το δίκτυο των 100 και πλέον καταστημάτων της Τράπεζας των Στρατηγών που θα αποτελέσει το όχημα για τη διείσδυσή της στην εγχώρια αγορά.

    Η γενική συνέλευση επίσης απάλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ενώ ενέκρινε τους χειρισμούς της διοίκησης όσον αφορά εκκρεμείς οικονομικές υποθέσεις.  Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη μεταβίβαση μέρους του ποσοστού που κατέχει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στη Societe Generale, η γαλλική τράπεζα θα ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής. Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και η δημόσια προσφορά, ώστε η γαλλική τράπεζα να αποκτήσει το 67%-70% της Γενικής Τράπεζας.

    Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2003. Επίσης άναψε «πράσινο φως» για την περαιτέρω αγορά ιδίων μετοχών της Τράπεζας μέχρι του συνολικού αριθμού των 1.879.390 μετοχών, δηλαδή ποσοστό 7% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 137.420 ίδιες μετοχές τις οποίες έχει ήδη αποκτήσει η Τράπεζα) και με κατώτατο όριο τιμής αγοράς το ένα ευρώ και ανώτατο όριο τα 15 ευρώ. Οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την λήψη της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

    Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας αναλαμβάνει ο Jacques Tournebize. Ειδικότερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας που εξελέγη κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων συγκροτήθηκε σε σώμα όπως παρακάτω:

    -Αντώνης Χασιώτης, Πρόεδρος - μη εκτελεστικός

    -Παναγιώτης Ρούσσος, Αντιπρόεδρος - μη εκτελεστικός

    -Jacques Τournebize, Διευθύνων Σύμβουλος - εκτελεστικός

    -Pierre Bonzom, Εντεταλμένος Σύμβουλος - εκτελεστικός

    -Michel Fenot, Εντεταλμένος Σύμβουλος - εκτελεστικός

    -Marc Breillout, Μη εκτελεστικό μέλος

    -Jean Louis Mattei, Μη εκτελεστικό μέλος

    -Philippe Vigue, Μη εκτελεστικό μέλος

    -Αντώνιος Βρούτσης, Μη εκτελεστικό μέλος

    -Νικόλαος Κακαλέτρης, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

    -Χρήστος Ακκάς, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

    Μόνα Εκτελεστικά Μέλη είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι. Μετά τον ορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου, στον οποίο εκχωρήθηκαν όλες οι αρμοδιότητες, και των δύο Εντεταλμένων Συμβούλων, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν όρισε Γενικό Διευθυντή και Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές.

    Τέλος το νέο Δ.Σ. της Γενικής όρισε τη νέα σύνθεση της επιτροπής ελέγχου (audit committee) ως ακολούθως: Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Ρούσσο, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας και μέλη τους κ.κ. Νικόλαο Κακαλέτρη και Χρήστο Ακκά, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας.

    [11] Ο Θ. ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΕ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο αρχαιότερος υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), ο Θεόδωρος Πανταλάκης αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του διοικητή της Τράπεζας μετά την απώλεια του Θεόδωρου Καρατζά. Ο κ.Πανταλάκης θα παραμείνει στη θέση αυτή έως ότου πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Απριλίου.

    Ο κ.Πανταλάκης ανέλαβε Υποδιοικητής της Τράπεζας το Μάρτιο του 1996 και εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Επιπλέον, ο κ. Πανταλάκης εκτελεί χρέη Προέδρου του Δ.Σ. εταιρειών του Ομίλου της Τράπεζας, όπως της Εθνικη Α.Ε.Ε.Γ.Α., της Αστηρ Παλας Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε., της Εθνικής Ακινήτων, της Κτηματικής- Κατασκευαστική Α.Ε. Εκτενεπολ και είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ Κύπρου ΛΤΔ. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε. και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ΑΕΒΕ, καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

    Ο κ. Πανταλάκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής σε εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις πριν προσληφθεί στην ΕΤΕΒΑ. Στην περίοδο 1983 - 1988 διετέλεσε Σύμβουλος στο ΥΠΕΘΟ σε θέματα αναπτυξιακών νόμων και διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας. Από το 1991 ως το 1996 εργάστηκε στον Όμιλο της Interamerican ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

    Σήμερα οι σημαίες στα Κτίρια Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και στα καταστήματά της κυμάτιζαν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Θεόδωρου Καρατζά. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 2.30 το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η κηδεία σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Οι εργασίες των καταστημάτων και υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας θα διακοπούν αύριο σε όλη την χώρα από τη 1 το μεσημέρι.

    [12] Ο ΕΟΤ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Συμφωνία συμμετοχής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής των Νομαρχιών όπου βρίσκονται οι Ολυμπιακές πόλεις για το 2004, υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Νικόλαος Δημάδης.

    Η συμμετοχή του ΕΟΤ στους παραπάνω νομούς έχει ως εξής: Νομός Θεσσαλονίκης 305.000 ευρώ, Νομός Αχαΐας 65.000 ευρώ, Νομός Μαγνησίας 100.000 ευρώ, Νομός Ηλείας 395.000 ευρώ και Νομός Ηρακλείου 247.500 ευρώ. Η συνολική συμμετοχή του ΕΟΤ στα παραπάνω προγράμματα θα είναι 1.112.500 ευρώ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο Νομό Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα αυτά, στα οποία συμμετέχει πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο ΕΟΤ, θα συμβάλουν σημαντικά στον ολοκληρωμένο τρόπο προβολής της πόλης, ως τόπο διεξαγωγής ολυμπιακών αθλημάτων, αλλά και ως ενός εν δυνάμει τουριστικού προορισμού, με σημαντικά αποτελέσματα για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων».

    [13] ΖΗΜΙΕΣ 18 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Στα 18 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές πολλών Νομών της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Νομαρχιών που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Γεωργίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αποφασίστηκε και συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2004 το σύνολο του εκτιμώμενου ποσού των ζημιών, έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάστασή τους».

    [14] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Α/Κ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Μικρή αύξηση της τάξης του 0,4% παρουσίασε στο τέλος του Φεβρουαρίου το συνολικό ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διαμορφώθηκε στα 30,49 δισ. ευρώ, από 30,36 δισ. ευρώ, που ήταν στα τέλη του περασμένου μήνα.

    Στις περισσότερες από τις διάφορες υποκατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων σημειώθηκαν θετικές μεταβολές ενεργητικών. Σε σύγκριση με το τέλος Φεβρουαρίου 2003, η αγορά παρουσιάζεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2004, αυξημένη κατά 5 δισ. ευρώ (19,8%).

    Σχετικά με τις αποδόσεις των διαφόρων υποκατηγοριών Α.Κ. από την αρχή του έτους, θα πρέπει να σημειωθούν οι μέσες αριθμητικές αποδόσεις των Μετοχικών Α.Κ., όπου τα Μετοχικά Εσωτερικού παρουσιάζουν απόδοση 4,82%, τα Εξωτερικού 4,83% και τα Διεθνή 5,21%.

    Όσον αφορά τις καθαρές εισροές-εκροές κεφαλαίων, εισροές κεφαλαίων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα στις περισσότερες κατηγορίες Α.Κ., με τελικό θετικό αποτέλεσμα για την αγορά, ύψους 35,2 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το τέλος Φεβρουαρίου του 2003 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2004 έχει πραγματοποιηθεί καθαρή εισροή κεφαλαίων στην αγορά, ύψους 2,87 δισ. ευρώ.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 4 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας - Μαυροβουνίου Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, ο οποίος προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονημένου πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς έγινε το τελευταίο διάστημα αποδέκτης επικρίσεων από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας για την παραμονή του στο αξίωμα, παρ' ότι μετά τις εκλογές στη Σερβία, άλλαξε δραστικά η σύνθεση της σερβικής αντιπροσωπείας στο Κοινοβούλιο της Σερβίας - Μαυροβουνίου και το κόμμα του πέρασε στην αντιπολίτευση.

    Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Σερβίας - Μαυροβουνίου που συγκάλεσε ο κ. Μιτσούνοβιτς προκλήθηκαν αντιδράσεις για το αν θα πρέπει να ανατεθεί η εντολή στους νέους βουλευτές της Σερβίας ή απλώς να επικυρωθεί η αλλαγή της σύνθεσης της σερβικής αντιπροσωπείας.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να προεδρεύσει ο Μιτσούνοβιτς στη συνεδρίαση, ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση.

    Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μιτσούνοβιτς αναφέρει ότι εξαιτίας της αλλαγής της πλειοψηφίας στη Βουλή μετά την εκλογή της κυβέρνησης μειοψηφίας στη Σερβία, παύει να ισχύει η πολιτική βάση για την παραμονή του στην προεδρία της Βουλής της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    "Υποβάλλω την παραίτησή του μου για να διευκολύνω και να επισπεύσω τη συμφωνία μεταξύ των δύο μελών για τη λειτουργία της ένωσης Σερβία - Μαυροβούνιο", σημειώνει.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Μιτσούνοβιτς χαρακτήρισε την κριτική που του ασκήθηκε αδικαιολόγητη και αθεμελίωτη νομικά.

    Ο κ. Μιτσούνοβιτς τόνισε ότι με μεγάλη χαρά επιστρέφει στα έδρανα της αντιπολίτευσης και άφησε αιχμές για τη νέα κυβέρνηση της Σερβίας η οποία στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Με το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος στηρίζεται από τους Σοσιαλιστές δεν θα μπορούσα να προεδρεύσω στη Βουλή, ούτε μετά από παράκληση",είπε χαρακτηριστικά.

    Στο Κοινοβούλιο της Σερβίας - Μαυροβουνίου εισέρχονται 91 νέοι βουλευτές από τη Σερβία - 30 από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), 20 από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), 13 από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), 12 από την "G-17plus", 8 βουλευτές από το Συνασπισμό Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης - Νέα Σερβία (SPO - NS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SRS).

    [16] Ο ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΕΞΕΛΕΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 4 Μαρτίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ο Πρέντραγκ Μάρκοβιτς από την "G-17plus" εξελέγη σήμερα νέος Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας.

    Υπέρ του Πρέντραγκ Μάρκοβιτς ψήφισαν 150 βουλευτές, κατά 82, και ένας δήλωσε παρών από τους συνολικά 233 βουλευτές. Οι βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δεν τον ψήφισαν.

    Ο Πρέντραγκ Μάρκοβιτς αντικαθιστά τον Ντράγκαν Μαρσίτσανιν ο οποίος παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Βουλής, καθώς ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομίας στην νέα κυβέρνηση της Σερβίας με επικεφαλής τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ότι θα προκηρύξει προεδρικές εκλογές στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα.

    Αντιπρόεδροι της Σερβικής Βουλής εξελέγησαν ομόφωνα η Εμιλία Κρστιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας και ο Ντούσαν Πέτροβιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα.

    [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ" Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ

    Αγκυρα, 4 Μαρτίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν καταφέρει την υιοθέτηση των βασικών αλλαγών που επιθυμεί, στις συνομιλίες του Κυπριακού, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ντενκτάς σε δηλώσεις από την Αγκυρα απέρριψε χαρακτηρίζοντας ''φαντασίωση'' την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου πριν την 1η Μαϊου.

    ''Με στόχο την ενσωμάτωση των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ ζητούν να διευθετηθούν όλα πριν την 1η Μαϊου, έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ανήκει στην ΕΕ. Εξακολουθούν να με εκπλήσσουν οι άνθρωποι που επιμένουν σε αυτή τη φαντασίωση'', είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συμπόσιο για το Κυπριακό.

    [18] ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λεμεσός, 4 Μαρτίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Αρχισε σήμερα να υπερχειλίζει για πρώτη φορά από την ημέρα κατασκευής του το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, το φράγμα του Κούρη, γεγονός που ο υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου χαρακτήρισε "μια πολύ σημαντική στιγμή για τον τόπο και τα υδρολογικά δεδομένα της Κύπρου", σημειώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την υπερχείλιση των φραγμάτων.

    Ο κ. Ευθυμίου, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του Μάκη Κωνσταντινίδη και το Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Χριστόδουλο Αρτέμη, επιθεώρησε το πρωί τα φράγματα Ταμασού, Λευκάρων, Διποτάμου, Καλαβασού, Γερμασόγειας και Πολεμιδιών ενώ γύρω στις 11.30 έφτασε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο φράγμα του Κούρη, το οποίο μόλις άρχισε να υπερχειλίζει.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως «η σημερινή μέρα, 4 Μαρτίου 2004, είναι πολύ σημαντική για τον τόπο μας και θα αποτελέσει στο μέλλον σημείο αναφοράς για τα υδρολογικά δεδομένα της Κύπρου, γιατί θα υπερχειλίσει για πρώτη φορά από την κατασκευή του, το 1988, το φράγμα του Κούρη που είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 150.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Διπλάσιο αριθμό υποψηφίων εθελοντών διαθέτει σήμερα η Αθήνα 2004 από εκείνο των υποψήφιων εθελοντών του Σίδνεϋ. Οι επίσημες αιτήσεις εθελοντισμού για τους αγώνες της Αθήνας έφθασαν τις 150.360 στα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου 6 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα χρειαστούν περίπου 45.000 και 15.000 Εθελοντές, αντίστοιχα.

    Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα Προσέλκυσης Εθελοντών για τους Αγώνες του Σίδνεϋ ολοκληρώθηκε 8 μήνες πριν από την αντίστοιχη Τελετή Έναρξης και είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή 75.000 αιτήσεων, βάσει και των οποίων έγινε και η τελική επιλογή τους.

    Η κατανομή των 150.000 αιτήσεων των υποψήφιων Εθελοντών έχει ως εξής:

    Οι υποψήφιοι είναι κάτοικοι Ελλάδας κατά 65,4% και εξωτερικού κατά 34.6%.

    Από το ποσοστό των κατοίκων εξωτερικού ( 34.6%), αλλοδαποί είναι το 25,15% και ομογενείς  είναι το 9,45%. Από τους υποψήφιους εθελοντές (που είναι κάτοικοι Ελλάδας), κατοικούν: στην Αττική το 60, 14%, στην Θεσσαλονίκη το 10, 64%, στο Ν. Αχαΐας το 3, 52%

    στο Ν. Ηρακλείου το 2, 95%, στο Ν. Μαγνησίας το 2, 08% και στους λοιπούς Νομούς το 20, 67%.

    Από τους 150.360 υποψήφιους Εθελοντές και Εθελόντριες, οι αιτήσεις των οποίων έχουν παραληφθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, έχουν περάσει τη διαδικασία της συνέντευξης οι 67.950, στην Αθήνα και τις άλλες Ολυμπιακές Πόλεις από αυτούς/αυτές. Παράλληλα, ή συνέντευξη περισσότερων από 45.000 υποψήφιων εθελοντών εξωτερικού έγινε με ειδικό ερωτηματολόγιο.

    [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κυριάκος Καραταϊδης ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας παίδων για τους αγώνες της δεύτερης προκριματικής φάσης (4ος όμιλος, στην Πορτογαλία) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Στον όμιλο της Ελλάδας συμμετέχουν επίσης η Πορτογαλία, το Ισραήλ και η Ουαλία. Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι ακόλουθοι: Μιχάλης Μπουκουβάλας, Δημήτρης Σωτηρίου, Πάνος Δρούλιας, Ευρυπίδης Μάκος, Νίκος Σουργιάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βασίλης Πλιάτσικας, Σπύρος Μιχαήλ, Στέφανος Σιόντης, Νίκος Μπερνιδάκης, Ιωσήφ Λαμπρόπουλος, Χρήστος Αραβίδης, Κώστας Παλιούρας, Δημήτρης Θανόπουλος, Χρήστος Ζυγούρης, Γιώργος Τζαβέλας, Γρηγόρης Ψαρρής και Γιάννης Στάθης. Στην τελική φάση της διοργάνωσης θα προκριθεί η ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

    Δευτέρα 8 Μαρτίου: Πορτογαλία-Ελλάδα, ώρα 15:30 (τοπική)

    Τετάρτη 10 Μαρτίου: Ελλάδα-Ισραήλ, ώρα 15:30 (τοπική)

    Παρασκευή 12 Μαρτίου: Ουαλία-Ελλάδα, ώρα 15:30 (τοπική)

    Ο κ. Καραταϊδης ενόψει των αγώνων της Πορτογαλίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την είσοδο στην τελική φάση. Στους αγώνες του ομίλου θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Θα αντιμετωπίσουμε τη διοργανώτρια Πορτογαλία, μια πολύ τεχνική ομάδα, που είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες είναι αξιόλογες. Κάναμε δυνατή προετοιμασία και όλοι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η ομάδα είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει το στόχο της: Την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης».

    [21] ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Την ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή βράβευσε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι αυτό που πέτυχε ο Ηρακλής (κατάκτηση κυπέλλου και πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ) είναι ιστορικό γεγονός, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ξεκινά η κατασκευή των γηπέδων της Μίκρας. Τέλος επισήμανε ότι ο Ηρακλής θα έχει την προνομιακή χρήση του Καυτατζογλείου για όσο χρόνο χρειαστεί.

    «Είναι πολύ μεγάλη στιγμή η πρόκριση του Ηρακλή στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό φυσικά δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο ή συμπτωματικό γεγονός, αφού σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη κατάκτηση τίτλου του κυπέλλου στην Ορεστιάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Είναι σημαντικό να καμαρώνουμε για επιτυχίες της παλαιότερης, της ιστορικότερης ομάδας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το συγκεκριμένο άθλημα αρχίζει να ανεβαίνει συνεχώς και παίρνει ένα μέρος του ενδιαφέροντος των φιλάθλων, ακολουθώντας το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η επιτυχία του τμήματος είναι μεγάλη και θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου. Τιμάται η Θεσσαλονίκη, τιμάται ο ελληνικός αθλητισμός όταν έχουμε τέτοιες διακρίσεις και χαίρεται και ο Λευκός Πύργος όταν υποδέχεται τέτοια τρόπαια».

    Στον πρόεδρο του Γ.Σ., Νίκο Παναγιωτόπουλο και του ΤΑΠ, Νίκο Αρταβάνη είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των ερασιτεχνικών ομάδων και πολύ περισσότερο και στον Ηρακλή που μας χαρίζει τέτοιες επιτυχίες. Στο μπάσκετ έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια μια ριζοσπαστική προσπάθεια με την ειδική εκκαθάριση. Εχουμε ξεκινήσει από μηδενική βάση», σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την διοικητική ηγεσία της ομάδας για το θέμα κατασκευής του γηπέδου, αλλά και της εκμετάλλευσης του Καυτατζογλείου: «Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε το Γ.Σ. Ηρακλής και όλους τους άλλους αθλητικούς συλλόγους που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ρυθμοί εκταμίευσης των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας θα βελτιωθούν πολύ, γιατί ήδη έχουμε στα σκαριά μια νέα διαδικασία και μια νέα σχέση με το Υπουργείο Οικονομίας και λόγω των πολλών χρημάτων που προσφέρει ο ελληνικός αθλητισμός, μέσω του ΟΠΑΠ, στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Είναι για μας μεγάλη χαρά που φθάσαμε στο σημείο να έχουμε υπογεγραμμένη την σύμβαση της χρηματοδότησης για να κινηθεί η διαδικασία αγοράς της έκτασης του ΟΕΚ, η οποία θα παραχωρηθεί στο Γ.Σ. Ηρακλής, για να συμπληρώσει την αναγκαία για το γήπεδο έκταση. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον Ντίνο Κοσμόπουλο που συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό. Εχουμε διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις, έχει ο Ηρακλής στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο είναι και οι Χορτατζήδες. Με τις δυνατότητες που έχουν, δυνατότητες οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές και τις έχει διαμορφώσει ο νόμος ήδη από παλαιότερα, πάλι στο πλαίσιο της ολυμπιακής νομοθεσίας, είχα την ευκαιρία να εισηγηθώ τη ρύθμιση αυτή.

    Επίσης διασφαλίζουμε την παραμονή της ΠΑΕ του Ηρακλή, όσο θέλει, ανάλογα και με την πορεία των εργασιών στη Μίκρα, στο Καυτατζόγλειο, με προνομιακούς όρους, μετά τη συνεννόηση που έχει γίνει και με τη διοίκηση του Καυτατζογλείου, το οποίο θέλουμε να είναι ανοιχτό, να είναι εν χρήσει και από το ποδόσφαιρο και από το στίβο και από άλλα αθλήματα, γιατί μόνον έτσι θα αποσβεστεί η πολύ μεγάλη επένδυση και επέμβαση που κάνει εκεί η Πολιτεία. Να ευχηθώ πάντα επιτυχίες».

    Κυρ. Παρασίδης

    [22] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ"

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Τη λειτουργία του αθλητισμού, ως κοινωνικού φαινομένου, κατά την ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα και τους Νεότερους Χρόνους, θα εξετάσει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός, Κοινωνία και Ταυτότητα», που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από 26 - 29 Μαϊου, στην Αθήνα.

    Η μελέτη των κοινωνικών και πολιτισμικών διαστάσεων του αθλητισμού αποτελεί πλέον ένα εδραιωμένο ερευνητικό πεδίο, εντός του πλαισίου των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Συγχρόνως, τα αθλητικά γεγονότα εξελίσσονται σε όλο και σημαντικότερα στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι να φωτιστούν οι τρόποι, με τους οποίους ο αθλητισμός αντικατοπτρίζει και επηρεάζει, με τη σειρά του, τις κοινωνικές πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές και ιδεολογικές πραγματικότητες της εποχής του.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο, με τον οποίο τα άτομα και οι κοινωνικές ομάδες, μέσω της συμμετοχής τους σε αθλητικές δραστηριότητες, διαμορφώνουν και βιώνουν τις ποικίλες όψεις της εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας.

    Η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα αποτελεί μια ευνοϊκή συγκυρία, για να συζητηθούν τέτοια θέματα, σε ένα διεθνές συνέδριο, που θα φέρει κοντά ερευνητές απ΄ όλο τον κόσμο.

    Μεταξύ των θεμάτων, που θα απασχολήσουν την εκδήλωση, είναι η σχέση Αθλητισμού - ΜΜΕ, Αθλητισμού- Μειονοτήτων, Αθλητισμού -Εκπαίδευσης, Αθλητισμού - Διεθνούς Πολιτικής κ.ά.

    Κ. Κούτρα

    [23] ΕΥΣΗΜΑ ΓΚΙ ΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (15:46 UTC+2)

    Το πέρασμα του... ισόβιου προπονητή της Οσέρ απο την Αθήνα και η αναπόφευκτη διαρκής αναφορά του στον επαναληπτικό με τον Παναθηναϊκό, είχε μοναδική παρένθεση τις δηλώσεις του για την εθνική Ελλάδας και τη γενικότερη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου μας. Ο Γκι Ρου έχοντας σαφή γνώση για την εθνική μας ομάδα επισήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, υπολογίζουμε το ποδόσφαιρό σας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο. Η μνήμη μου από τις περιόδους που είχα έρθει και πάλι στην Ελλάδα με την Οσέρ, αλλά και η αίσθηση που έχω από συζητήσεις με ανθρώπους του ποδοσφαίρου στην Γαλλία, μου επιτρέπουν να το λέω αυτό. Οι επιτυχίες των ομάδων σας στα κύπελλα Ευρώπης, επιβεβαιώθηκαν με την πρόκριση της εθνικής σας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κι αυτό μας οδήγησε να μην περνάμε απαρατήρητο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Ο τεχνικός της Οσέρ αναφέρθηκε και στις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου όσον αφορά τον προπονητικό τομέα. «Ο προπονητής ποδοσφαίρου στην εποχή μας, όπως και κάθε άλλο πρόσωπο που ασχολείται με δημόσιες δραστηριότητες κάθε είδους, είναι υποχρεωμένοι να έχουν συνολική γνώση και άποψη για τον τομέα τους. Ετσι κι εγώ. Παρακολούθησα , λοιπόν, σε ικανό βαθμό, την προσπάθεια και την πρόκριση της εθνικής σας. Μου άρεσε η φιλοσοφία κάθε ενδεκάδας που χρησιμοποιούσε ο Ρεχάγκελ. Ναι μεν γνωρίζατε ότι παραδοσιακά μεγάλους αντιπάλους, όπως οι Ισπανοί, δεν μπορείτε να τους εκθέσετε κιόλας, με την απόδοσή σας, αλλά αυτή η ελληνική ομάδα, όσες φορές την είδα, μου έστειλε μήνυμα ότι λέει στον αντίπαλό της είμαι εδώ, μπροστά σου και ξέρω πώς μπορώ να τα καταφέρω μαζί σου. Αυτοπεποίθηση, όμως κάποιος, πρόσωπο ή ομάδα, αποκτά όταν γνωρίζει την αξία του. Και η ελληνική ομάδα, όπως τη θυμάμαι, μου φανέρωσε πως έχει εναλλακτικές λύσεις στην ενδεκάδα της. Το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, όπως κι αν εξελιχθεί το πρώτο παιχνίδι στον όμιλο σας, μην ξεχνάτε ότι οφείλετε να μην απογοητεύεστε ή, να μην υπερενθουσιαστείτε, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ξεχάστε, αν μπορείτε, για λίγο πως είστε μεσογειακού τύπου χαρακτήρες...».

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 4 Μαρτίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Η Βρετανία είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία του Πακιστάν στις έρευνες για τα παράνομα δίκτυα διάδοσης πυρηνικής τεχνολογίας, δήλωσε από το Ισλαμαμπάντ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθουμε από αυτό που συνέβη και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει ξανά στο μέλλον μια τέτοια διάδοση πυρηνικής τεχνολογίας", δήλωσε ο Στρο έπειτα από συνάντηση με τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [25] ΜΠΟΛΤΟΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Λισσαβόνα, 4 Μαρτίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Ιράν για να θέσει η χώρα αυτή τέρμα στο πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε από τη Λισσαβόνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη διεθνή ασφάλεια Τζον Μπόλτον.

    "Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να μην μειώσουμε την πίεση στο Ιράν", δήλωσε ο κ. Μπόλτον που συμμετέχει σήμερα και αύριο στην Πορτογαλία σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που είναι υπεύθυνος για τον αφοπλισμό η Τεχεράνη εξακολουθεί να εξαπατά τον κόσμο για τα πυρηνικά της προγράμματα.

    [26] ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΠΑΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΠΤΟ

    Βαγδάτη, 4 Μαρτίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Οι αιματηρές επιθέσεις της Τρίτης κατά σιιτών στην Βαγδάτη και στην Καρμπάλα έγιναν το ίδιο λεπτό, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Πρόκειται για ένα επίπεδο συντονισμού που διαπιστώνουμε πολύ σπάνια'', δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη, διευκρινίζοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν ''το ίδιο λεπτό''.

    Στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 170 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

    [27] Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Κάιρο, 4 Μαρτίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τις 10 έως τις 14 Απριλίου, ανακοινώθηκε από το αιγυπτιακό πρακτορείο Μena, το οποίο επικαλείται την αιγυπτιακή προεδρία.

    Ο κ. Μουμπάρακ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στις 12 Απριλίου, διευκρινίζεται από την ίδια πηγή. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, όπως την κατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, το θέμα του Ιράκ.

    [28] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 4 Μαρτίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο δυτικό τμήμα της Βαγδάτης, κοντά σε τηλεφωνικό κέντρο, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μια βόμβα εξερράγη χθες σε άλλο τηλεφωνικό κέντρο στην ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας φόβους ότι οι αντάρτες προχωρούν σε νέα μορφή σαμποτάζ, έχοντας ως στόχο το ιρακινό σύστημα τηλεπικοινωνιών.

    [29] "ΒΙΚΤΟΡ 'Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (15:26 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής μετακλήσεων σημαντικών παραστάσεων επιχορηγούμενων θεάτρων, υποδέχεται στην Θεσσαλονίκη το Ανοιχτό θέατρο με την ανατρεπτική κωμωδία «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη.

    Η παράσταση ανεβαίνει από τις 19 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2004 στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Ο εννιάχρονος γιος του Σαρλ και της Εμιλί, ο Βικτόρ, έχει γενέθλια και κάνει πάρτι. Καλεσμένοι του ο στρατηγός, η Εστέρ, φίλη του Βικτόρ και οι γονείς της Αντουάν και Τερέζ. Και, ενώ όλα πηγαίνουν φαινομενικά τέλεια, αντιλαμβανόμαστε πως ο Βικτόρ έχει αποφασίσει να ξεσκεπάσει την υποκρισία των μεγάλων.

    Ο Βικτόρ, ένα παιδί με ευφυΐα και ευαισθησία ώριμου άντρα, ανακαλύπτει σε μια βραδιά τον κόσμο. Είναι η πορεία του από το άδολο, παιχνιδιάρικο γέλιο προς την αποκάλυψη της δυσωδίας, τη θλίψη, τη γνώση και το τέλος.

    Ο ίδιος ο Βιτράκ χαρακτηρίζει το έργο του ως «αστικό δράμα σε τρεις πράξεις». Πρόκειται για μια σουρεαλιστική απεικόνιση της αστικής τάξης που αποκαλύπτει όλη την κενότητα και την ανηθικότητα που την χαρακτηρίζει. Είναι ένα έργο ανατρεπτικό το οποίο σάρωσε στην εποχή του όλες τις θεατρικές φόρμες δίνοντας προτεραιότητα στην αλήθεια, στη φαντασία και στην ποίηση.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν

    Σκηνοθεσία : Γιώργος Μιχαηλίδης

    Σκηνικά-Κοστούμια : Αγνή Ντούτση

    Μουσική : Αντώνης Μιχαηλίδης

    Βοηθός σκηνοθέτη: Μπέλλα Μπερδούση

    Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Λήδα Ζουμπούλη

    Πρωταγωνιστούν με τη σειρά που εμφανίζονται: Δάνης Κατρανίδης στο ρόλο του Βικτόρ, Ηλίας Λογοθέτης στο ρόλο του κυρίου Πωμέλ, Ντίνα Μιχαηλίδου στο ρόλο της κυρίας Πωμέλ και ο Γιώργος Τσιτσόπουλος στο ρόλο του κυρίου Μανιώ. Το ρόλο της κυρίας Μανιώ ερμηνεύει η Ελένη Κρίτα, το ρόλο του στρατηγού ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, τη Λιλή η Λίνα Μαρκάκη, την Εστέρ η Άνδρη Θεοδότου, την Ίντα Νεκρουά ο Γιώργος Στριφτάρης και το γιατρό ο Νίκος Μαγδαληνός.

    Οι παραστάσεις:

    Το έργο θα παρουσιάζεται την Τετάρτη, στις 19.00, την Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, το Σάββατο, στις 18.00 και 21.00 και την Κυριακή στις 19.00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 20 ευρώ (πλατεία), 14 (εξώστης) και φοιτητικά 12 και 9 ευρώ αντίστοιχα. Στις λαϊκές παραστάσεις (Πέμπτη και Σάββατο) η γενική τιμή εισόδου είναι 12 ευρώ.

    [30] ΕΦΥΓΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στο Παρίσι, σε ηλικία 88 ετών, ο μαέστρος Δημήτρης Χωραφάς.

    Ο Δημήτρης Χωραφάς, γόνος μουσικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την καριέρα του το 1940 σαν μουσικός της Λυρικής Σκηνής. Τελείωσε τις σπουδές του ως αρχιμουσικός στο Ωδείο του Παρισιού και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1974 έως το 1980, ενώ ήταν μόνιμος μαέστρος της Οπερας Ρήνου του Στρασβούργου.

    Διηύθυνε όπερες και συναυλίες συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με τελευταία την όπερα του Μότσαρντ «Μαγικός Αυλός», το 2000 στη Λυρική Σκηνή Αθήνας. Ελαβε το χρυσό μετάλλιο του Ωδείου Αθηνών και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις από διεθνείς όπερες και μουσικές Ακαδημίες. Είναι ο πατέρας του διεθνούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά.

    [31] ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΤΑ ΠΑΘΗ"

    Λονδίνο, 4 Μαρτίου 2004 (12:39 UTC+2)

    Στα 125,2 εκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι εισπράξεις της ταινίας του Μελ Γκίμπσον «Τα Πάθη», από τις προβολές μόλις πέντε ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όπως παρατηρεί το BBC, η ταινία έχει ξεπεράσει σε εισπράξεις αυτή του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά», που έλαβε φέτος 11 βραβεία Οσκαρ, και που για το ίδιο διάστημα έκανε εισπράξεις ύψους 124,1 εκατομμυρίων.

    Η ταινία έχει θέμα τις τελευταίες ώρες του Ιησού και ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση εβραϊκών κοινοτήτων για τα θρησκευτικά της μηνύματα. Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο το κοινό, αλλά και τις εκκλησίες που σπεύδουν να κάνουν μαζικές κρατήσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες.

    [32] ΟΙ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (11:51 UTC+2)

    "Πολιτισμός - Ολυμπισμός - Πολιτισμικό Περιβάλλον" είναι το θέμα των φετινών εκδηλώσεων "Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας" που διοργανώνουν για ένατη συνεχή χρονιά οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, με την υποστήριξη της Helexpo - ΔΕΘ και με τη συνεργασία Φορέων Πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό της.

    Τις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 4 Απριλίου, θα εγκαινιάσει το Σάββατο 6 Μαρτίου, στις 19.00, στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης, της παιδείας και του πολιτισμού. Τρεις παιδικές χορωδίες - του Ωδείου "Μουσικό Κολέγιο", της Αδαμαντίου Σχολής και του Συλλόγου "Ιωάννης Σακελλαρίδης" του δήμου Λιτοχώρου - καθώς και η Παιδική Ορχήστρα του Μουσικού Κολεγίου, θα ερμηνεύσουν τον Ολυμπιακό Υμνο, όπως επίσης μουσική Ελλήνων και ξένων συνθετών.

    Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται:

    - Διεθνής Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα "Αφιερώνω μία ζωγραφιά μου στους Αθλητές και τις Αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004", με τη συμμετοχή 402 σχολείων από 14 χώρες

    - Η Διεθνής Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με εκδόσεις από την Ελλάδα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Βιβλιοπωλών - Εκδοτών της Θεσσαλονίκης

    - Εκθεση αφίσσας της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη συμμετοχή του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe και της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Γερμανίας

    - Εκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου Magic Pencil, με τη συμμετοχή του βρετανικού Συμβουλίου

    - Εκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η μνήμη των τοίχων", πολιτισμικού περιεχομένου, με τη συμμετοχή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

    - Εκθεση του προγράμματος Μελίνα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός (η ιστορία, οι δράσεις και εκπαιδευτικό υλικό).

    Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφτούν τις εκθέσεις θα πρέπει να τηλεφωνούν στο 2310-291720 (κ. Γεωργία Γκίνη) για να προγραμματίσουν την ημέρα και ώρα της επίσκεψης.

    [33] "ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2004 (10:32 UTC+2)

    Την παράσταση «Κοκκινίζουμε αργά», σε χορογραφία της Κατερίνας Παπαγεωργίου, παρουσιάζει από την Παρασκευή 26 Μαρτίου έως την Κυριακή 4 Απριλίου, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε.

    Πέντε πλάσματα γεννιούνται και βιώνουν την άγρια μεταμόρφωσή τους και την ολοκλήρωση αυτής της μεταμόρφωσης μέσα από τη γυναικεία μορφή. Η σκηνή γεμάτη διπλά κρεβάτια και μέσα σ' αυτήν πέντε γυναίκες γίνονται κομμάτια του ερωτικού τους παζλ. Η κάθε μία και όλες μαζί εισβάλουν στη γυναικεία φύση τους και ξεριζώνουν τα υπολείμματα του αρσενικού απ' την καρδιά και το κρεβάτι τους.

    Με έντονη την ανάγκη της απογύμνωσης η γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει το αγρίμι που κρύβει μέσα της. Οι συναντήσεις των χορευτών γεμάτες εκρηκτικότητα τονίζουν αυτήν την πλευρά της γυναίκας χωρίς να αφαιρούν τη θηλυκότητά της. Εγκλωβισμένες σ' έναν χώρο γεμάτο ερωτικές μνήμες κάθε μια εντοπίζει τη στιγμή αποκόλλησής της απ' τη θηλυκή αγέλη και χορεύει μόνη για τον άντρα απόντα.

    Και οι πέντε τους ξαπλωμένες στο μοναδικό έπιπλο που προσφέρει το γλυκό συναίσθημα της ασφάλειας, ξυπνούν, κοιμούνται, ονειρεύονται, τρομάζουν απ΄τους εφιάλτες τους, φωνάζουν, κρατώντας το μισό του άνδρα-γυναίκα. Μόνο στο τέλος, έχοντας όλες καταθέσει τις ιστορίες τους, ο άνδρας κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή, αδειάζει τον χώρο, στριμώχνοντας τα κρεβάτια σε μια γωνιά της σκηνής, έτσι λυτρωμένες και αποδεσμευμένες, χορεύουν φορώντας τις γόβες τους.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Χορογραφία- κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, σκηνογραφία: Νατάσσα Ψάρρη, μουσική: Coti K, φωτισμοί: Θοδωρής Καραπίντσιος. Ερμηνεύουν: Αμάλια Μπένετ, Δήμητρα Χαραλάμπους, Έλενα Τοπαλίδου, Πόλυ Βόϊκου, Νάνσυ Σταματοπούλου.

    Οι παραστάσεις δίνονται από Τετάρτη έως Κυριακή στις 9 το βράδυ και οι τιμές εισιτηρίων είναι 18 και 9 ευρώ (φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 March 2004 - 19:15:00 UTC