Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Η ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Ζ.ΡΟΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
  • [06] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [07] NEA ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
  • [09] ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ FURNIDEK
  • [11] ΣΦΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [12] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [13] ΔΙΛΛΗΜΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ
  • [16] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΡΕΞΕ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
  • [18] ΠΟΛΟ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΙΣ ΠΗΡΕ Η
  • [19] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [20] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΗΤΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΟΦΗ
  • [21] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [22] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΕΓΚΕΛ
  • [23] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [24] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [25] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [26] Ο ΜΠΡΕΜΕΡ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] 'ΒΙΚΤΟΡ Ή ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [28] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [30] «.ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΗ

  • [01] ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 13 Μαρτίου 2004 (09:19 UTC+2)

    Περίπου οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 198 άτομα και να τραυματιστούν σχεδόν 1400, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το BBC.

    Παρά τη δυνατή βροχή, οι Ισπανοί πραγματοποίησαν τις ειρηνικές τους πορείες κρατώντας πανό που καταδίκαζαν την τρομοκρατία καθώς και αναμμένα κεριά, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

    Στην κεφαλή της πορείας στη Μαδρίτη βρίσκονταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συγκέντρωσε εξαρχής τις υποψίες για την εκτέλεση των πολύνεκρων επιθέσεων.

    Στο Μπιλμπάο, χιλιάδες διαδηλωτές τήρησαν μισής ώρας σιγή προς τιμήν των θυμάτων. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και συμπαράστασης στους Ισπανούς πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από χώρες της οποίας προέρχονταν 13 από τα θύματα. Μεταξύ των πόλεων αυτών ήταν το Μπουένος Άιρες, το Καράκας, το Σαντιάγο, η Πόλη του Μεξικού και η Λίμα.

    Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά σχετικά με τους υπαιτίους των αποτρόπαιων επιθέσεων παραμένουν αναπάντητα. Οι ισπανικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι κύρια ύποπτος είναι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό σχετικά με δύο ύποπτους άνδρες που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

    Οι αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κρυφτεί σε αποσκευές και ότι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με τηλεφώνημά του μέλος της ΕΤΑ αρνήθηκε την ευθύνη των επιθέσεων για λογαριασμό της οργάνωσης.

    Νωρίτερα, μάλιστα, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Κουντς Αλ Αράμπι έλαβε μία επιστολή από την Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις. Αν και Άραβες σχολιαστές θεωρούν την επιστολή αυθεντική, τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε ένα φορτηγό κοντά στη Μαδρίτη, το οποίο μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Ζ.ΡΟΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Η έγκαιρη ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων της Αθήνας, που παρουσιάζουν καθυστέρηση, (σκέπαστρο ολυμπιακού σταδίου, τραμ, προαστιακός, μαραθώνια διαδρομή) καθώς επίσης και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν τα κυριότερα θέματα που εξετάστηκαν στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, αρμόδιων υπουργών, της δημάρχου Αθήνας, της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και άλλων αρμόδιων παραγόντων.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί της προετοιμασίας, ενώ ο κ.Ρογκ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει ο ίδιος την Ολυμπιακή προετοιμασία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με σκληρή δουλειά θα πετύχουμε να διοργανώσουμε άρτιους και ασφαλείς αγώνες. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρόνγκ σε δύο εβδομάδες θα επαναληφθούν οι συζητήσεις προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται εκτός χρονοδιαγραμμάτων.

    Στο μεταξύ, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των αγώνων λέγοντας ότι η διοργάνωση προετοιμάζεται μέσα σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προβλέπουμε τους πιθανούς κινδύνους και σχεδιάζουμε την αντιμετώπισή τους σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και τους διεθνείς εταίρους μας'' δήλωσε.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των έργων και δεσμεύτηκε πως γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα στη διοργάνωση.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί μάχη με το χρόνο, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι Έλληνες για να κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ και ο γενικός διευθυντής Αγώνων της ΔΟΕ Ζιλμπέρ Φελί, ο νέος γγ Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρος Καπράλος και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2004 (10:45 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 20:00 για την Αθήνα, όπου αύριο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι κατά την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή θα τον ενημερώσει αναλυτικά για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τις προοπτικές της κοινής προσπάθειας για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Ρέθυμνο, 13 Μαρτίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Για μία ουσιαστική αντιπολίτευση και αξιόμαχο κόμμα δεσμεύθηκε ξεκινώντας από τα Χανιά την πορεία διαλόγου με τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι οι επόμενοι σταθμοί για το κόμμα είναι οι ευρωεκλογές και το συνέδριο, όπου, όπως είπε, οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν για μια νέα νικηφόρα πορεία.

    «Ξεκινήσαμε μια πορεία διαλόγου για την επόμενη μέρα ενόψει και του Συνεδρίου του Κόμματός μας, όπου είμαι σίγουρος ότι προετοιμάζουμε μια νέα εποχή όχι μόνο για το Κίνημά μας αλλά και για την πολιτική ζωή. Έχουμε υποσχεθεί και είναι εντολή και προς εμένα προσωπικά από την εκλογή μου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις εκλογές, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές τομές, να φέρουμε το καινούριο στην πολιτική ζωή της χώρας», είπε ο κ.Παπανδρέου

    «Το μήνυμα στην Κρήτη, εδώ στα Χανιά, ήταν ένας ενθουσιασμός γι' αυτή την προοπτική. Παρά τα αποτελέσματα των εκλογών, υπήρξε μια αυθόρμητη προσέλευση σε μια συνάντηση που είχαμε, ένας ανοιχτός διάλογος και νομίζω ότι ήταν πολύ χρήσιμο ν' ακούσω εγώ τις απόψεις του ίδιου του πολίτη, της ίδιας της βάσης του Κινήματος, ώστε να μπορέσουμε ακόμη καλύτερα να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Και συνεχίζουμε βεβαίως και σε επόμενους σταθμούς της περιοδείας μας στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα», προσέθεσε.

    Ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε τη δημοτική αγορά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να πιει ρακί με τους καταστηματάρχες

    Μιλώντας στο εργατικό κέντρο Χανίων, παρουσία του Γραμματέα της ΚΕ Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του Κώστα Σκανδαλίδη των τοπικών βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ,ο κ.Παπανδρέου, ανέλυσε το πλαίσιο των δράσεων που θα αναπτύξει.

    «Στόχος μου είναι να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα αξιόμαχο κίνημα που να κάνει αντιπολίτευση για την ουσία και όχι για την αντιπολίτευση. Ένα κίνημα που θα είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να κυβερνήσει την χώρα», είπε.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι θα είναι ένα συνέδριο ανανέωσης και νέας πνοής, με μεγάλη συμμετοχή από την κοινωνία

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου μετέβη στο Ρέθυμνο και κάνοντας μία βόλτα στην παλιά πόλη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους, σε καφετέριες της περιοχής.

    Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του στο Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο είπε ότι στόχος του είναι ένα κίνημα ανοικτό σε όλους τούς πολίτες πού θα ακούει τη φωνή της βάσης και θα αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

    «Το θέμα μας είναι πως θα πάμε μπροστά όλοι μαζί και μάλιστα πως θα γίνουν σημαντικές τομές μέσα στο κίνημα μας, το οποίο όμως δεν είναι ένα ζήτημα μόνο εσωτερικό, γιατί πραγματικά θέλουμε να φέρουμε ένα νέο ήθος στη πολιτική μια νέα λειτουργία στη πολιτική σκηνή. Να φέρουμε τον πολίτη ισχυρό για τα πολιτικά πράγματα και αυτό θα το καταφέρουμε με τις δικές μας πρωτοβουλίες, σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός γι αυτό το μήνυμα, για αυτόν το στόχο, από όλους μας, όσους μίλησα και στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Θα έλεγα, μία απαίτηση, μια εντολή να προχωρήσουμε μπροστά» είπε.    

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ.Παπανδρέου είναι το Ηράκλειο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το νομό Λασιθίου.

    [05] ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Εκτονώνεται σταδιακά η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη των ρευστοποιήσεων μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Οι επενδυτές μετά τον πανικό που επικράτησε την Πέμπτη κυνήγησαν τις ευκαιρίες. Το έναυσμα για την ανάκαμψη έδωσε η Wall Street δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Σημαντική ήταν η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 1,222 δολάρια. Νευρικότητα επικράτησε στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ενώ περιορισμένες ήταν οι διακυμάνσεις στην αγορά χρυσού.

    Στο μακροοικονομικό μέτωπο με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε η Wall Street τη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συρρίκνωση του τεράστιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε στα 127,5 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2003, από 135,3 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, κι ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για διεύρυνσή στα 136,5 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του 2003, το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα ιστορικά υψηλά των 541,8 δισ. δολαρίων, έναντι των 480,9 δισ. του 2002.

    Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές αγορές εξακολουθούν να προσελκύουν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Οι εισροές ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις προς την αμερικανική αγορά εκτινάχθηκε στα 180,9 δισ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 105,8 δισ. δολάρια του τρίτου τριμήνου.

    Στο μεταξύ τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στον οποίο απεικονίζονται οι προσδοκίες των αμερικανών καταναλωτών τόσο ως προς την τρέχουσα όσο και ως προς τη μελλοντική οικονομική κατάσταση, έδειξαν πτώση το μήνα Μάρτιο στο 94,1 από το 94,4 του προηγούμενου μήνα, εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους αναλυτές, που έκαναν λόγο για οριακή άνοδο στο 95 το Μάρτιο.

    Η υποχώρηση του δείκτη για δεύτερο συνεχή μήνα αποτυπώνει την απαισιοδοξία που κυριαρχεί για την αγορά εργασίας. Από τον Δεκέμβριο έχουν δημιουργηθεί μόνον 42.000 θέσεις εργασίας και η ανησυχία την οποία δείχνει η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

    Στις επιχειρηματικές ειδήσεις η υπ' αριθμόν δύο αμερικανική ασφαλιστική στον τομέα της υγείας Aetna, προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου και το 2004. Η εταιρία εκτιμά ότι τα κέρδη της θα κυμανθούν το πρώτο τρίμηνο μεταξύ των 1,68 1,73 δολαρίων ανά μετοχή, εξαιρουμένων ορισμένων παραμέτρων του κόστους, ενώ για το 2004 αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,60 6,75 δολάρια ανά μετοχή. Ο τίτλος της ενισχύθηκε κατά 5,99%.

    Κέρδη 3,31% κατέγραψε η μετοχή της Dell έπειτα από την αναβάθμισή της από τη JP Morgan σε «overweight» από «neutral» και από και τη Morgan Stanley σε «overweight» από «equal weight». Στην άνοδο συμπαρασύρονται και άλλες μετοχές του κλάδου, όπως η Microsoft, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,16% και η Intel που σημείωσε κέρδη 2,25%.

    Απώλειες 1,55% σημείωσε η μετοχή της υπ' αριθμόν δύο εταιρίας λογισμικού στον κόσμο Oracle, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 11% και προέβη στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματά της στο τέταρτο τρίμηνο θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 111,70 μονάδων ή 1,10% στις 10.240,08 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε αύξηση 40,82 μονάδων ή 2,10% και έκλεισε στις 1.984,71 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard and Poor's 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αυξημένος κατά 13,79 μονάδες (+1,25%) στις 1.120,57 μονάδες.  

    Με κέρδη έκλεισαν στην πλειοψηφία τους την εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,50% και διαμορφώθηκε στις 4.467,40 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,42%, αναρριχήθηκε στις 3.661,78 μονάδες. Στις 3.915,38 μονάδες ανήλθε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,27%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,43% έκλεισε στις 2.414,11 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,49%, στις 20.518,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 0,11% υποχώρησε στις 5.700,50 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 0,56% ανερχόμενος στις 345,99 μονάδες. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Μαδρίτης ο δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 0,98%, στις 8.032,6 μονάδες.

    Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού και αερομεταφορών εν μέσω ανησυχιών ότι η επανεμφάνιση γεωπολιτικών κινδύνων θα οδηγήσει σε ακυρώσεις ταξιδιών.

    Η ψυχραιμία "πλειοδότησε" και στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με μικρά κέρδη και πάνω από τις 2.400 μονάδες. Βάλσαμο για την αγορά αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις στις οποίες προέβησαν οι επενδυτές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις αγοραστικές ευκαιρίες από τις μεγάλες απώλειες της χτεσινής συνεδρίασης. Επιπροσθέτως, η βελτίωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βοήθησε να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις και στο ΧΑ, προλειαίνοντας το έδαφος για μια καλύτερη εικόνα από Δευτέρα.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,44% και διαμορφώθηκε στις 2.419,93 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα τιμών, ανάμεσα στις 2.383 και τις 2.428,25. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 132,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 169 κατέγραψαν κέρδη, έναντι 101 πτωτικών και 123 στάσιμων.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 0,32% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 0,44% και 0,66% αντίστοιχα, για τον ΜID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Άνοδο σε ποσοστό 0,36% σημείωσε και ο FTSE/ASE-140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    [06] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσε το απόγευμα του Σαββάτου στις ελληνικές αρχές τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα για τοποθέτηση βόμβας στο σταθμό Εθνικής Άμυνας του Μετρό.

    Το τηλεφώνημα έγινε από άγνωστο άνδρα στις 5 το απόγευμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο σταθμό της Εθνικής Άμυνας σε μισή ώρα. Αμέσως έκλεισε ο σταθμός και εκκενώθηκε από τον κόσμο ενώ απαγορεύτηκε η κίνηση των συρμών μέχρι εκεί.

    Πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας ερεύνησαν με εκπαιδευμένα σκυλιά το χώρο χωρίς να βρεθεί τίποτα. Ο σταθμός, ωστόσο, έμεινε κλειστός για τουλάχιστον μία ώρα

    [07] NEA ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Μείωση της επαναστένωσης των καρδιακών των καρδιακών αγγείων, σε ποσοστό 5 έως 8% από 20 30% που ήταν πριν από δύο μόλις χρόνια, επιτεύχθηκε στην αγγειοπλαστική με τη χρησιμοποίηση των νέων stends τα οποία απελευθερώνουν φαρμακευτικές αντιεπαναστενωτικές ουσίες στον οργανισμό.

    Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια των εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας καρδιοχειρουργός στο Κέντρο Θώρακος του Ρότερνταμ Γιώργος Σιάνος τα νέα stends με αντιεπαναστενωτικές φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία άρχισαν να τοποθετούνται σε καρδιοπαθείς το 2000, αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα της επαναστένωσης το οποίο εμφανίζεται κυρίως στο διάστημα των πρώτων 10 έως 12 μηνών από την τοποθέτησή τους. Όπως είπε ο κ. Σιάνος τα συγκεκριμένα stends θα πρέπει να βελτιωθούν τόσο ως προς τη σχεδίασή τους, όσο και ως προς τη χρήση νέων φαρμάκων, αλλά και των πολυμερών που μεταφέρουν τα φάρμακα, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αποδέσμευση των φαρμακευτικών ουσιών προς τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με εισήγηση που παρουσίασε ο καθηγητής καρδιολογίας στο University College του Λονδίνου W.J. McKenna τα μεταλλαγμένα γονίδια «desmoplakin» και «plakoglobin» ευθύνονται για την κληρονομική αρυθμογόνο μυοκαρδιοπάθεια (ARVC) της δεξιάς κοιλίας η οποία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, προκαλεί αιφνίδιο θάνατο σε έναν στους χίλιους νέους, ηλικίας κάτων των 30 ετών. Η ΑRVC αποτελεί τη δεύτερη αιτία αιφνιδίου θανάτου στα άτομα με κληρονομικές καρδιοπάθειες και η επιστημονική έρευνα έχει στραφεί στον εντοπισμό των γονιδίων που συνδέονται με την ασθένεια.

    Στο μεταξύ, ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Γιαννόγλου αναφέρθηκε στα ειδικά προγράμματα λογισμικού για τη στεφανιαία ροή που εφαρμόζει το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μηχανικής και Αθηροσκλήρυνσης της Α΄καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Όπως είπε ο κ. Γιαννόγλου τα προγράμματα αυτά, που αναπτύχθηκαν με βάση διαγνωστικές εξετάσεις (στεφανιογραφήματα) και την εργαστηριακή κατάσταση των ασθενών (χοληστερίνη, σάκχαρο,κλπ) παρέχουν τη δυνατότητα μελέτης της κατάστασης του αρρώστου και καθορίζουν την κατάλληλη αντιμετώπιση, με συντηρητικό ή επεμβατικό τρόπο.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (13:15 UTC+2)

    Οι λεπτομέρειες για την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου, ήταν το θέμα συζήτησης στη σύσκεψη εργασίας, που είχε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο της ΕΟΕ Λάμπη Νικολάου, τον απερχόμενο γ.γ, των Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και την τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η κ. Πετραλιά εξέφρασε την πεποίθησή της για καλή συνεργασία, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Τατούλης θα μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για να έχει λεπτομερή αναφορά και να ελέγξει τα έργα που έχουν γίνει. Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη που έχει γίνει παραμένει η ίδια ακόμα και στην περίπτωση που εκείνη την ημέρα θα βρέχει.

    Όπως είπε η κ. Πετραλιά την ευθύνη για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη μεταφορά της στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με το πρόγραμμα που της παρέδωσε η προηγούμενη ηγεσία τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι στην αρμοδιότητα της ΕΟΕ, η οποία, όπως είπε, είναι η μόνη αρμόδια να κάνει την τελετή της Αφής. 

    [09] ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Στο πρότυπο των αντίστοιχων φορέων της Ατλάντα και του Σίδνεϊ, το ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - σε συνεργασία με τους φορείς των κοινωνικών εταίρων της αγοράς, δημιούργησε τον Οργανισμό Προστασίας Καταναλωτών-Τουριστών Ολυμπιακών Αγώνων που θα υποστηρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, μόνιμα, έκτακτα και κινητά κέντρα πληροφοριών - καταγγελιών, γραφεία νομικής υποστήριξης ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (11721) και από τις υφιστάμενες κινητές μονάδες πληροφόρησης ΙΝΚΑ.

    Οι μονάδες αυτές μπορούν να αυξηθούν και να προστεθούν σ' αυτές ειδικά περίπτερα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και έξω από τα στάδια, ενώ οι οργανώσεις-μέλη του ΙΝΚΑ στην περιφέρεια θα ανταποκριθουν ανάλογα και αντίστοιχα για να εξυπηρετήσουν την προ, κατά και μετά τους Αγώνες αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας από τους επισκέπτες - καταναλωτές του Αθήνα 2004.

    Ηδη, μέσω των Διεθνών Οργανώσεων Καταναλωτών, αλλά και μέσω των διεθνών τουριστικών γραφείων, ενημερώνονται και θα ενημερωθούν πρόσθετα οι επισκέπτες της χώρας, για τις διευθύνσεις, τηλέφωνα, fax, e-mail κλπ και την ιστοσελίδα (www.inka.gr), από τα οποία και με τα οποία, μπορούν να αντλήσουν πληροφόρηση, ενημέρωση, μεσολάβηση ή βοήθεια, ανεπηρέαστη από εμπορικές και εθνικιστικές σκοπιμότητες.

    Η λειτουργία της υπηρεσίας αυτής εντάσσεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Αθήνας του ΙΝΚΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΚΑ αρχίζει εκτεταμένη ραδιοτηλεοπτική και μέσω του Τύπου εκστρατεία προκειμένου όλη η χώρα να γίνει μια ''επιχείρηση φιλότιμο'', μια ''επιχείρηση χαμόγελο'' και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δράσεων της παράνομης και αντικοινωνικής κερδοσκοπίας.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ FURNIDEK

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων εμπορικών επισκεπτών καταγράφηκε κατά το πρώτο τριήμερο λειτουργίας της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Επίπλου FURNIDEC της HELEXPO.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Helexpo, έως χθες, την έκθεση επισκέφθηκε διπλάσιος αριθμός ξένων εμπορικών επισκεπτών, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι οποίοι προέρχονταν από πολλές χώρες της Βαλκανικής, όπως την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τη FYROM, καθώς, και από την Ιταλία και την Κύπρο. Σήμερα και αύριο, τελευταίες ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των εμπορικών και απλών επισκεπτών, η οποία, όπως δηλώνει το σύνολο σχεδόν των εκθετών, έχει για μία ακόμη φορά τα χαρακτηριστικά της μεγάλης και επιτυχούς διοργάνωσης. Εκτός από το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων εμπορικών επισκεπτών, η έκθεση συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και τις νέες προτάσεις της αγοράς.

    Αύριο, στις 13.30 μ.μ., στα σταντ των εκθετών, η διοίκηση της HELEXPO θα απονείμει τα βραβεία και τους επαίνους στις διακριθείσες συμμετοχές της 26ης FURNIDEC. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, εκπρόσωπο της Πολυτεχνικής Σχολής, την κα Χριστίνα Ζουμπουλίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO. Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική. Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία ισότιμα βραβεία στους: ΝΕΣΤΟΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ Ο.Ε. «ΔΕΣΙΣ», ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΤΟ, ΣΤΙΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ. Τρεις ισότιμοι έπαινοι θα απονεμηθούν στους: FAMILY STORES, ARTION EΠΕ, ΠΑΝΘΕΟΝ. Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή θα απονεμηθούν στους: ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΑΦΟΙ ΖΑΧΑΡΑ Ο.Ε., EUROHOUSE ΚΑΠΟΥΣΙΖΗΣ Γ. ΕΠΕ, GRECO STROM ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΪΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΕ, ΑΦΟΙ ΤΑΚΑ Ο.Ε. MONTEKO ΑΒΕΕ.

    Αύριο, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της, η 26η FURNIDEC θα είναι ανοικτή από τις 10.00 έως τις 21.00.

    [11] ΣΦΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά στη νέα κυβέρνηση να δώσει προσοχή στον πληθωρισμό και στα δημοσιονομικά μεγέθη, εκτιμώντας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ότι πρόκειται για δύο τομείς όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η εικόνα τους.

    Τις ανησυχίες του και τις διαπιστώσεις του για την πορεία της οικονομίας μετέφερε, χθες, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν, η οποία δεν ήταν μια απλή συνάντηση γνωριμίας αλλά εξετάστηκαν σε βάθος διάφορα κρίσιμα θέματα.

    Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό, η θέση της ΤτΕ είναι ότι οι πολιτικές πρέπει να συγκλίνουν στην αποκλιμάκωσή του, ώστε να τείνει προς το μέσο κοινοτικό όρο. Μία από τις σοβαρότερες πηγές του πληθωρισμού θεωρείται η μισθολογική πολιτική, όταν το ποσοστό των αυξήσεων υπερβαίνει το ρυθμό μεταβολής της παραγωγικότητας, μία σύσταση την οποία διατύπωνε και προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά έλεγχο της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θεωρεί υπερβολικές τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, για αυξήσεις των κατώτερων αποδοχών κατά 8%.

    [12] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 13 Μαρτίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή του Μπράτουνατς, στα σύνορα με το Μαυροβούνιο πραγματοποιεί από το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία των σέρβων της Βοσνίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία και καταζητείται.

    «Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις μας πραγματοποιούν επιχείρηση ευρείας έκτασης στην περιοχή του Μπράτουνατς ,μετά από πληροφορίες ότι ο Ράντοβαν Κάραντζιτς βρίσκεται στην περιοχή αυτή και προσπαθεί να περάσει τα σύνορα προς τη Σερβία. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας» δήλωσε στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων «Srna» ο διοικητής της σερβοβοσνιακής αστυνομίας Ράντομιρ Νιέγκους.

    Για την επιχείρηση έχει ενημερωθεί η δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (Sfor) και η Αποστολή της Αστυνομίας της ΕΕ (MPUE),που έχουν στείλει εκπροσώπους τους στην περιοχή, τόνισε ο διοικητής της σερβοβοσνιακής αστυνομίας.

    [13] ΔΙΛΛΗΜΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την παρουσίαση στα Ηνωμένα Έθνη του προσχεδίου συντάγματος του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους.

    Σε δηλώσεις του, είπε ότι ο λεγόμενος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως το προσχέδιο δεν μπορεί να σταλεί στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων για έγκριση.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και μετά θα αποφασίσει τι θα πράξει.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 13 Μαρτίου 2004 (12:49 UTC+2)

    Σημαντική μερίδα του σημερινού Τύπου καθώς επίσης και ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρουν ότι το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες έχει απευθύνει αντιαλβανικές εκκλήσεις προς τα μέλη του αμερικάνικου κογκρέσου. Η εφημερίδα «Κοριέρι» σε άρθρο της με τίτλο «Αντιαλβανικές εκκλήσεις του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό λόμπι στην πιο αναπτυγμένη δημοκρατία του κόσμου ζητά από τα μέλη του αμερικάνικου Κογκρέσου να συζητήσει σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής Μειονότητας εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την ετοιμότητα τους για συζήτηση του εν λόγω θέματος στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TOP Channel ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες απέρριψε τις φήμες που κυκλοφορούν για αντιαλβανική δραστηριότητα του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ ενώ ο βουλευτής του ΚΕΑΔ Καραμέλο δέχθηκε ότι υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα αλλά όχι τόσο μεγάλη όπως παρουσιάζεται από τα αλβανικά ΜΜΕ.

    Τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων:

    Κόχα Γιον: Οι Έλληνες των ΗΠΑ συγκεντρώνουν υπογραφές των μελών του Κογκρέσου

    Σέκουλι: Εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξης για ενίσχυση της ασφάλειας μετά από την τραγωδία στην Ισπανία

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: Κατάθεση στο δικαστήριο για αναγνώριση του ισλαμικού κόμματος «Πατρίδα»

    Αλμπάνια: Ο πρωθυπουργός Νάνο στην Αυλώνα

    Ζέρι ι Πόπουλιτ: Νάνο: Η Αλβανία θα γίνει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα εντός του 2015

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Ρουγκόβα

    Κοριέρι: Νάνο: Η Αλβανία θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2015-Η Αλβανία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας

    [15] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

    Άγκυρα, 13 Μαρτίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, αναβαθμίσθηκε το επίπεδο της αμερικανικής Διοίκησης στη βάση του Ιντζιρλίκ από Σμηναρχία σε 39η Πτέρυγα Μάχης.

    Χτες, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στη βάση του Ιντζιρλίκ και ο Σμηναγός William E. Maclure παρέδωσε τα καθήκοντά του στον Σμηναγό Michael Gardiner που διορίσθηκε από τη 16η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων.

    [16] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 13 Μαρτίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Εκσυγχρονίζεται το καθεστώς για τα στρατιωτικά δικαστήρια, καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των στρατιωτικών δικαστηρίων, στο πλαίσιο εναρμόνισής τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σαμπάχ», αναφέρεται ότι στο μεταρρυθμιστικό του Συντάγματος πακέτο προτάσεων συμπεριλαμβάνονται περί τα 20 άρθρα, τα οποία αφορούν στα εξής: Οι διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η χώρα θα επέχουν θέση νόμου, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να προσβάλλονται στο Συνταγματικό Δικαστήριο οι ρυθμίσεις τους ως αντισυνταγματικές, προβλέπεται η κατάργηση των δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας, η κατάργηση του δικαιώματος των ενόπλων δυνάμεων να υποδεικνύουν μέλη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, καθώς και η άρση του διαχωρισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών δικαστηρίων.

    Για το τελευταίο αυτό θέμα, η εφημερίδα πληροφορεί ότι οι μεταβολές που θα επέλθουν στα άρθρα 156 και 157 του Συντάγματος που ορίζουν το καθεστώς του Ανωτάτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου και του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου προβλέπουν την κατάργηση του δεύτερου, που είχε θεσπιστεί με νόμο το 1971, και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα, το οποίο θα στελεχωθεί από στρατιωτικούς δικαστές και θα εξετάζει υποθέσεις όπως ορισμένες διοικητικές αποφάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διορισμούς εκτός διαδικασίας Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, θέματα προαγωγών, μητρώου, καθώς και αποφάσεων απόταξης αξιωματικών κατωτέρων βαθμών ή των στρατιωτικών ακαδημιών.

    Το ρεπορτάζ αναφέρει, από την άλλη μεριά, ότι για το ζήτημα του Ανωτάτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου εξετάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους στρατιωτικούς η αντίστοιχη νομοθεσία που ισχύει σε άλλες χώρες στο εξωτερικό. Προσθέτει επίσης ότι, όπως έγινε γνωστό, οι στρατιωτικοί θεωρούν ότι η ύπαρξη αυτού του δικαστηρίου δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή ή την ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς ανάλογες δομές υπάρχουν σχεδόν σε όλες αυτές τις χώρες

    [17] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΡΕΞΕ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    «Βροχή» έπεσαν τα μετάλλια για την ελληνική αποστολή, στη τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε στη Βουδαπέστη. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κώστας Παπαδόπουλος που πήρε τρία χρυσά στην κατηγορία των 94 κιλών και ακολούθησαν ο Κώστας Γκαρίπης με τρία ασημένια στα 105κ., ο Βασίλης Κωνσταντινίδης με τρία χάλκινα στην ίδια κατηγορία, ο Δημήτρης Παπαγερίδης με δύο ασημένια (αρασέ, σύνολο), ένα χάλκινο (ζετέ) στα +105, η Κατερίνα Ροδίτη με δύο ασημένια (αρασέ, σύνολο και 4η θέση στο ζετέ) στα +75 και η Θεανώ Κατσίδη με δύο χάλκινα (αρασέ, ζετέ και 4η θέση στο σύνολο) στην ίδια κατηγορία.

    Επίσης, ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Βασίλης Κωνσταντινίδης (+105 -αρασέ), ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του και βγήκε στο ζετέ μόνο και μόνο για να μην ακυρωθεί. Ενα χαλκινο πήρε και η Αγγελική Αδάμου, σηκώνοντας 102,5 κιλά στην κατηγορία 75κ., ενώ ήταν 5η στο αρασέ (80κ.) και το σύνολο (182,5κ.)

    Στην τελευταία ημέρα των αγώνων, την παράσταση έκλεψαν τα δύο μεγάλα αστέρια της πολωνικής Αρσης Βαρών. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάρτσιν Ντολέγκα και η Ολυμπιονίκης Αγκάτα Βρόμπελ, κέρδισαν πολύ εύκολα τις κατηγορίες τους, δίνοντας λάμψη στη διοργάνωση.

    Οσο για την ελληνική αποστολή, επιστρέφει αύριο στην Αθήνα με 35 μετάλλια στις αποσκευές της. Ανάμεσα σ΄αυτά τα 14 χρυσά που κατέκτησαν οι Λιόντος, Λαζαρίδης, Παπαδόπουλος, Ολυμπία Τόκα (από τρία) και ο Σπύρος Σταματιάδης (δύο).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας ημέρας:

    ΑΝΔΡΕΣ

    Κατηγ. 94 κιλών

    Κώστας Παπαδόπουλος (Ελλάς) 157,5 197,5 355

    Ατίλα Κις (Ουγγαρία) 155 - 180 - 335

    Λάζλο Βασπόρι (Ουγγαρία) 142,5 - 192,5 335

    Κατηγ. 105κ.

    Ματίας Στάινερ (Αυστρία) 177,5 215 - 392,5

    Κώστας Γκαρίπης (Ελλάς) 160 - 200 - 360

    Βας. Κωνσταντινίδης (Ελλάς) 160 - 192,5 352,5

    Κατηγ. +105κ.

    Μάρτσιν Ντολέγκα (Πολωνία) 180 - 212,5 392,5

    Δημήτρης Παπαγερίδης (Ελλάς) 175 - 190 - 365

    Παναγ. Αναστασιάδης (Ελλάς) 160 - 130 - 290

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Κατηγ. +75κ.

    Αγκάτα Βρόμπελ (Πολωνία) 125 - 150 - 275

    Κατερίνα Ροδίτη (Ελλάς) 110 - 125 - 235

    Θεανώ Κατσίδη (Ελλάς) 100 - 125 225.

    [18] ΠΟΛΟ: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΙΣ ΠΗΡΕ Η ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Θεωρητικά εύκολη νίκη με 10-6 πέτυχε η Βουλιαγμένη σε βάρος της γιουγκοσλαβικής Νις στο πρώτο παιχνίδι για τα ημιτελικά του Len Trophy πόλο ανδρών. Μετά και το σημερινό αποτέλεσμα η ομάδα Βαγγέλη Ρούπακα απέκτησε πλεονέκτημα εν όψει της ρεβάνς που θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου στη Σερβία. Η ομάδα της Αθήνας βρέθηκε να προηγείται ακόμη και με το ευρύ 8-2.

    Τα επτάλεπτα: 3-0, 2-1, 3-2, 2-1.

    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Κουτσογιάννης 3, Γ. Αφρουδάκης 2, Χρ. Αφρουδάκης 1, Μάζης 1, Τσίκλος 1, Λοράντος 1, Μιτελούδης 1.

    ΝΙΣ: Πόποβιτς 3, Κρέτσκοβιτς 1, Αντόνιεβιτς 1, Νίκιτς 1.

    [19] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Πάνοπλος ο Ηρακλής είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αύριο την Χαλκηδόνα στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Α' εθνικής. «Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε αυτή τη νίκη για να μπορέσουμε να διορθώσουμε την άσχημη ψυχολογία μας», αναφέρει ο προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γίνγκμπλαντ.

    Μετά την πρωινή προπόνηση ο Σουηδός επέλεξε τους ποδοσφαιριστές που θα είναι ετοιμοπόλεμοι για την αυριανή αναμέτρηση. Αυτοί είναι οι: Μουράτι, Κελπέκης, Κιάσσος, Κατσαμπής, Ιωάννου, Ξενίδης, Πουρσανίδης, Καπετάνος Παντελής, Καπετάνος Κώστας, Σελάντερ, Λαγός, Αμπάρης, Μίετσελ, Χόλβαϊν, Σνάουτσερ, Δρούγας, Μπακιρτσίογλου, Μαχλάς και Νεμπεγλέρας

    Σήμερα εξάλλου η ομάδα νέων του Ηρακλή κέρδισε με 2-1 την αντίστοιχη της Χαλκηδόνας, που διεξήχθη στο γήπεδο της Μίκρας. Το σκορ άνοιξε ο Μπούνας στο 25', ενώ στο 60' ο Σουλίδης ισοφάρισε για τον Ηρακλή. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 80' με τον Διαμαντίδη.

    [20] ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΝΙΚΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΗΤΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Αλλους τρεις πολύτιμους βαθμούς πρόσθεσε στην βαθμολογία του ο ΟΦΗ. Ειδικά μετά τη νίκη που πέτυχε με 2-1 σε βάρος του Ακράτητου στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά από την αρχή του αγώνα και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη. Επαιξαν παθιασμένα και με δύναμη και κατάφεραν να πετύχουν το πρώτο γκολ στο 39', όταν μετά από μακρινή μπαλιά του Δερμιτζάκη στον Νεοφύτου, ο τελευταίος με δυνατό σουτ έκανε το αρχικό 1-0. Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους και δυσκόλεψαν πολλές φορές την εστία του Χανιωτάκη. Ο ΟΦΗ πήρε σαφές προβάδισμα με το δεύτερο τέρμα του Νεοφύτου, το οποίο σημειώθηκε με πέναλτι στο 51' (2-0). Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν λίγο αργότερα και κατάφεραν να μειώσουν στο 70', όταν ο Ηλιόπουλος εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

    Διαιτήτευσε ο Δημήτρης Καλόπουλος του συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Σκούφαλη, Ντεγιάνοφ και Βενέτη.

    ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Κουτσουρές, Δερμιτζάκης (84' Μοσχογιάννης), Νεοφύτου, Τριανταφύλλου, Τομάς, Μπελεβώνης (17' Σοάρες), Ντεγιάνοφ, Σταυρακάκης (66' Ρουμπάκης).

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Γκίτσης, Χριστοδούλου (51' Μπαγιαζίντ), Λίνκαρ, Ηλιόπουλος, Σκούφαλης, Δαδούσης, Ευθυμιάδης, Βενέτης, Στεφανίδης, Μαϊστρέλλης (46' Κουτσοκώστας).

    [21] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε το Περιστέρι, αφού κέρδισε στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών τον Μακεδονικό 78-71. Πρώτος σκόρερ του Περιστερίου ήταν ο συνήθης ύποπτος Πιτ Μάικλ με 23 πόντους, ενώ από τον Μακεδονικό διακρίθηκε ο Χιλ ο οποίος παρά τους 28 πόντους που σημείωσε δεν μπόρεσε να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. 

    Από την αρχή της αναμέτρησης το Περιστέρι έδειξε τις προθέσεις του. Κατάφερε να πάρει μια μικρή διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και το τέλος. Αντίθετα ο Μακεδονικός παρακολουθούσε τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στην αγωνιστική ανωτερότητα της αθηναϊκής ομάδας.

    Τα δεκάλεπτα: 15-19, 36-44, 52-53, 71-78.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καφκής 2, Μπουντούρης 15, Μοργκούνοφ, Σιγάλας 3, Μπαλογιάννης 6, Πανταζόπουλος, Χιλ 28, Κλαρκ 8, Δέσπος 2, Μεσαριάκου 7

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 4, Παπαμακάριος 14, Σιούτης, Πελεκάνος 7, Στιούαρτ 13, Χίζνιακ 12, Μάικλ 23, Σούλης 5, Μακρής.

    [22] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΕΓΚΕΛ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Βερολίνο, 13 Μαρτίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου μετά από τηλεφωνική προειδοποίηση που δέχθηκαν οι αρχές, στις 15.00 ώρα Ελλάδος, για τοποθέτηση βόμβας.

    Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας εκκενώθηκε για περίπου μία ώρα και η κατάσταση συναγερμού ήρθη αφού έπειτα από διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί δεν ανακαλύφθηκε το παραμικρό ίχνος.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αεροδρομίου το περιστατικό δεν είχε επιπτώσεις στην εναέρια κυκλοφορία.

    [23] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 13 Μαρτίου 2004 (15:17 UTC+2)

    Μία νέα επιχείρηση στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, με σκοπό την καταστροφή υποδομών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς και τη σύλληψη ηγετικών στελεχών τους έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, μετέδωσε το BBC.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, ότι η επιχείρηση που ονομάζεται «Ορεινή Καταιγίδα», αποτελεί συνέχιση προηγούμενων επιχειρήσεων που περιελάμβαναν περιπολίες και μικρής κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις. Ωστόσο, δε διευκρίνισε το χαρακτήρα της νέας επιχείρησης. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχηγοί της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επιθέσεις σε δύο ανατολικές επαρχίες, ενώ πρόσθεσε ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ είναι ασφαλής. Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.Τις τελευταίες εβδομάδες οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [24] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 13 Μαρτίου 2004 (12:52 UTC+2)

    Η διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Εντεταλμένη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Παρίσι, Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, ύστερα από συνάντησή τους, η κ. Lenoir εξέφρασε εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στο σύνολό της υποστηρίζει τη διαδικασία.

    Αφού αναφέρθηκε στις τεχνικές επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο των συνομιλιών, είπε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [25] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Τελ Αβίβ, 13 Μαρτίου 2004 (11:15 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά ισραηλινών στρατιωτών σε μεθοριακό σταθμό στη λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι άνδες της περιπολίας άρχισαν να πυροβολούν όταν είδα δύο ύποπτες φιγούρες να πλησιάζουν σε απαγορευμένη περιοχή.

    [26] Ο ΜΠΡΕΜΕΡ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 13 Μαρτίου 2004 (10:24 UTC+2)

    Κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα της μεταβίβασης της εξουσίας, προέβλεψε ο προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις «γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δε θα έχουν κανένα πρόσχημα για τις ενέργειές τους». Παρ' όλα αυτά, όμως, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, υποστήριζε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν, τουλάχιστον, άλλον ένα χρόνο στο Ιράκ. «Του χρόνου τέτοια εποχή, πιθανώς θα διεξάγονται οι πρώτες εκλογές και εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια» δήλωσε ο Σάντσες συμπληρώνοντας, πάντως, ότι μέχρι τότε τα κατοχικά στρατεύματα θα γίνει προσπάθεια να έχουν μειωθεί δραστικά και το μεγαλύτερο βάρος να έχει περάσει στα χέρια «των νέων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

    Στο μεταξύ, χτες, στη Χαμπάνιγια σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας τρίτος τραυματίστηκε, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες σιίτες, οπαδοί ενός ακραίου κληρικού που έχει αυτοανακηρυχτεί σε Αγιατολάχ, χωρίς, όμως, να έχει γίνει αποδεκτός από τη θρησκευτική ηγεσία των Σιιτών, διαδήλωσαν κατά του κειμένου του νέου Συντάγματος της χώρας, κατηγορώντας το Κυβερνητικό Συμβούλιο και τις κατοχικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν να έχουν μόνιμα υποτελείς τους Ιρακινούς.

    Παράλληλα, χτες, συνεχίστηκαν οι δολοφονίες κληρικών που τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας, κυρίως στην ιρακινή πρωτεύουσα. Με σχεδόν παρόμοιο τρόπο και με διαφορά λίγων 24ωρών, έχουν δολοφονηθεί, τις τελευταίες βδομάδες, σουνίτες και σιίτες κληρικοί, με διαδοχική σειρά, που δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει δράση και εκδίκηση. Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών διαβεβαιώνουν ότι όσο και αν προσπαθούν οι δράστες αυτών των επιθέσεων να προκαλέσουν εμφύλια διαμάχη μεταξύ των δύο εθνοτικών κοινοτήτων, δε θα το πετύχουν. Στα κηρύγματά τους, οι κληρικοί και των δύο πλευρών καλούν σε ηρεμία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους Ιρακινούς.

    [27] 'ΒΙΚΤΟΡ Ή ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής μετακλήσεων σημαντικών παραστάσεων επιχορηγούμενων θεάτρων, υποδέχεται στην Θεσσαλονίκη το Ανοιχτό θέατρο με την ανατρεπτική κωμωδία «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη.

    Η παράσταση ανεβαίνει από τις 19 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2004 στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Ο εννιάχρονος γιος του Σαρλ και της Εμιλί, ο Βικτόρ, έχει γενέθλια και κάνει πάρτι. Καλεσμένοι του ο στρατηγός, η Εστέρ, φίλη του Βικτόρ και οι γονείς της Αντουάν και Τερέζ. Και, ενώ όλα πηγαίνουν φαινομενικά τέλεια, αντιλαμβανόμαστε πως ο Βικτόρ έχει αποφασίσει να ξεσκεπάσει την υποκρισία των μεγάλων.

    Ο Βικτόρ, ένα παιδί με ευφυΐα και ευαισθησία ώριμου άντρα, ανακαλύπτει σε μια βραδιά τον κόσμο. Είναι η πορεία του από το άδολο, παιχνιδιάρικο γέλιο προς την αποκάλυψη της δυσωδίας, τη θλίψη, τη γνώση και το τέλος.

    Ο ίδιος ο Βιτράκ χαρακτηρίζει το έργο του ως «αστικό δράμα σε τρεις πράξεις». Πρόκειται για μια σουρεαλιστική απεικόνιση της αστικής τάξης που αποκαλύπτει όλη την κενότητα και την ανηθικότητα που την χαρακτηρίζει. Είναι ένα έργο ανατρεπτικό το οποίο σάρωσε στην εποχή του όλες τις θεατρικές φόρμες δίνοντας προτεραιότητα στην αλήθεια, στη φαντασία και στην ποίηση.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν

    Σκηνοθεσία : Γιώργος Μιχαηλίδης

    Σκηνικά-Κοστούμια : Αγνή Ντούτση

    Μουσική : Αντώνης Μιχαηλίδης

    Βοηθός σκηνοθέτη: Μπέλλα Μπερδούση

    Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Λήδα Ζουμπούλη

    Πρωταγωνιστούν με τη σειρά που εμφανίζονται: Δάνης Κατρανίδης στο ρόλο του Βικτόρ, Ηλίας Λογοθέτης στο ρόλο του κυρίου Πωμέλ, Ντίνα Μιχαηλίδου στο ρόλο της κυρίας Πωμέλ και ο Γιώργος Τσιτσόπουλος στο ρόλο του κυρίου Μανιώ. Το ρόλο της κυρίας Μανιώ ερμηνεύει η Ελένη Κρίτα, το ρόλο του στρατηγού ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, τη Λιλή η Λίνα Μαρκάκη, την Εστέρ η Άνδρη Θεοδότου, την Ίντα Νεκρουά ο Γιώργος Στριφτάρης και το γιατρό ο Νίκος Μαγδαληνός.

    Οι παραστάσεις:

    Το έργο θα παρουσιάζεται την Τετάρτη, στις 19.00, την Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00, το Σάββατο, στις 18.00 και 21.00 και την Κυριακή στις 19.00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 20 ευρώ (πλατεία), 14 (εξώστης) και φοιτητικά 12 και 9 ευρώ αντίστοιχα. Στις λαϊκές παραστάσεις (Πέμπτη και Σάββατο) η γενική τιμή εισόδου είναι 12 ευρώ.

    [28] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (10:36 UTC+2)

    Με την ευκαιρία των 20 χρόνων από το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, το Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς τη Δευτέρα (15/3, 7.30μμ) οργανώνει εκδήλωση μνήμης του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Ο ξακουστός Τσιτσάνης» (εκδόσεις «Κοχλίας»), με ομιλητές τον συγγραφέα - δημοσιογράφο Ηλία Βολιώτη - Καπετανάκη και τον μουσικολόγο, διευθυντή του Μουσικού - Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ, Μάρκο Δραγούμη και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Παυσίλυπον».

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (10:35 UTC+2)

    Μετά μουσικής θα γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 8μμ, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης Δημήτρη Μίγκα «Της Σαλονίκης μοναχά...» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»). Θα μιλήσει ο Περικλής Σφυρίδης (συγγραφέας). Θα διαβάσουν οι Δημήτρης Χαζίρης (ηθοποιός) και Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας, μουσικός). Θα τραγουδήσουν και θα παίξουν μουσική οι Λάζαρος, Μάκης Πάντσιος και Θωμάς Κοροβίνης.

    [30] «.ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Το έργο «... κι άλλα Σκουπίδια» θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Νέας Ορεστιάδας Εβρου, στις 22 και 23 Μαρτίου, στις 9μμ, στο «Ανοιχτό Θέατρο» (Κάλβου 70, Γκύζη). Το έργο, που αποτελεί συνέχεια των «Σκουπιδιών» του Γιάννη Ξανθούλη, το οποίο ανέβασε στο παρελθόν το Θεατρικό Εργαστήρι, βασίζεται σε νέα κείμενα του συγγραφέα. Σκηνοθεσία Ακη Τσονίδη, μουσική Κώστα Χαριτάτου. Παίζουν: Ξανθή Εμμανουηλίδου, Φανή Καραγεωργίου, Χρήστος Κουσινίδης, Βιβή Μιτσίτσκα, Νίκος Μιτσίτσκας, Νίκος Πατούνας, Σάκης Μπακάλμπασης, Αντωνία Φερεντίνου, Ακης Τσονίδης.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται στις 16 Μάρτη (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη), έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κουρσάρη. Η θεματική της καλύπτει όλο το φάσμα της τελευταίας δουλιάς του ζωγράφου - τοπία μνήμης, τοπία πραγματικά με φιγούρες εν δράσει και συμβολισμούς, με καράβια και ιπτάμενα, με αεροπλάνα και χαμηλά βαρομετρικά, με όνειρα απραγματοποίητα και ταξίδια με τη μηχανή του χρόνου. Τα παρουσιαζόμενα έργα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια περίληψη, μια αφαιρετική προσέγγιση στο έργο του Σπ. Κουρσάρη. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Ο ζωγράφος με τον τρόπο αυτό, μας οδηγεί στον κόσμο του, στον κόσμο του πραγματικού ή των θαυμάτων, εκεί συμβαίνουν πολλά, έτσι που δε γνωρίζει κανείς αν αφορμή είναι η ιστορία ή η εικόνα. Ο καλλιτέχνης αποφεύγει τις όποιες καλλιγραφίες, ισορροπώντας απόλυτα ανάμεσα στο χρώμα και το σχέδιο». Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάρτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 March 2004 - 19:15:51 UTC