Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
  • [02] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΓΚΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [03] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [04] MAZΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
  • [06] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
  • [07] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ -ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ
  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ TRANSPORT & LOGISTICS
  • [11] ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
  • [12] MΕΣΩ ΠAΣEΓEΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
  • [13] "ΝΑΙ" ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [14] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [16] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΧΟΥ Ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (1-0)
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 59-53
  • [19] ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΣΕΝ ΣΟΥΙ-ΜΠΙΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [23] ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [24] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο Π. ΣΟΛΜΠΕΣ
  • [25] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
  • [26] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ
  • [27] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (11:35 UTC+2)

    Τους στόχους της νέας κυβέρνησης, προέβαλε από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, μαζί και το όραμα για μία νέα, δυναμική Ελλάδα, που θα αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και μοιράζοντας σε όλους πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης.

    Κάνοντας βαθιά τομή στα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση, καταχειροκροτούμενος, ότι η κυβέρνησή του, θα είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. «Δεν μιλούμε για Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απορρίπτουμε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του παρελθόντος. Το κράτος δεν είναι φέουδο κανενός», τόνισε.

    Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στην Ελλάδα της νέας εποχής, δηλώνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και να φτάσει πιο ψηλά. Για να παρουσιάσει στη συνέχεια τους τρεις άξονες της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και που είναι η επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία, η επανίδρυση του Κράτους και η εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής, που να εγγυάται επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Χώρα.

    Αναφερόμενος στη Νέα Οικονομική Πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα είναι μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική, με διαφάνεια, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και μείωση του δημόσιου χρέους. Προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση του Κράτους Δικαίου, αλλά και απαραίτητη εγγύηση για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, είναι η διαφάνεια. «Να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος παντού», υπογράμμισε. Αυτό το κράτος, θα είναι ένα κράτος πραγματικά κοινωνικό. Ένα κράτος που θα βρίσκεται κοντά σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν. Θα υπηρετεί, θα βελτιώνει και θα στηρίζει την καθημερινότητα του πολίτη.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τους έξι στόχους του πραγματικά κοινωνικού κράτους, που είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, η εξυγίανση λειτουργίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων, η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, η οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια και η ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας.

    Τέλος, σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρόεδρός της επισήμανε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με συστράτευση όλων των Ελλήνων, η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και μείωση της στρατιωτικής θητε΄λιας στους έξι μήνες.

    Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε: «Προχωρούμε μπροστά, με νέους ρυθμούς, νέα ταχύτητα. Προχωρούμε με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει τη Νέα Εποχή. Η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον».

    Η ομιλία του πρωθυπουργού

    Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημείωσε:

    «Ξεκινούμε σήμερα τη νέα πορεία της Πατρίδας μας. Οι πολίτες επέλεξαν μια Νέα Διακυβέρνηση που να βασίζεται σε αρχές και αξίες. Επέλεξαν πολιτική αλλαγή. Επέλεξαν μια Νέα Πολιτική, με νέα οπτική, νέα δυναμική, νέους ρυθμούς. Θέλω να ευχαριστήσω και από το βήμα της Βουλής, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν. Θέλω να βεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Είναι το όραμα μιας δυναμικής Ελλάδας στην καρδιά της ΕΕ. Το όραμα μιας Ελλάδας που αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, μιας Ελλάδας που δημιουργεί περισσότερες θέσεις δουλειάς και μοιράζει σε όλους ολοένα και πιο ισόρροπα, ολοένα και πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης. Είναι το όραμα μιας ισχυρής κοινωνίας, συμμετοχής, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Είναι το όραμα για μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Αυτό το όραμα, το όραμα όλων των Ελλήνων, ξεκινούμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Με συγκροτημένη στρατηγική, υπεύθυνο πρόγραμμα και ρεαλιστικό σχέδιο.

    ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Οι πολίτες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επέλεξαν μια Νέα Διακυβέρνηση. Το αίτημα αυτό είναι πολύ ευρύτερο. Είναι καθολικό.

    - Νέα Διακυβέρνηση σημαίνει Νέα Αντίληψη, Νέα Νοοτροπία. Δεν είμαστε δογματικοί και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρόταση. Υποδεχόμαστε θετικά κάθε ιδέα που υπηρετεί το συλλογικό κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.

    - Νέα Διακυβέρνηση σημαίνει αυστηρό προσανατολισμό των πράξεων, των αποφάσεων και των συμπεριφορών μας σε αρχές και αξίες. Σημαίνει Διακυβέρνηση με ταπεινότητα και σεμνότητα. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με οδηγό τη δικαιοσύνη και την αξιοσύνη. Με σεβασμό σε κάθε πολίτη ό,τι κι αν ψήφισε.

    - Νέα Διακυβέρνηση σημαίνει Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δεν μιλούμε για Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απορρίπτουμε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του παρελθόντος. Το κράτος δεν είναι φέουδο κανενός. Δεν διοικείται από συμβούλους Υπουργών, αλλά από τους μόνιμους λειτουργούς του. Λειτουργούς που δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις τους.

    - Νέα Διακυβέρνηση σημαίνει, βέβαια, και αλλαγή πολιτικής. Αλλάζουμε πολιτικές για να κάνουμε πραγματικότητα τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Κρατούμε ό,τι θετικό έγινε ή δρομολογήθηκε στα χρόνια που πέρασαν. Προχωρούμε άμεσα στις αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές. Δεν γκρεμίζουμε. Δημιουργούμε και προσθέτουμε.

    ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Το 2004 ορίζει την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου τριάντα ετών για την Ελλάδα. Η ''Ελλάδα της Μεταπολίτευσης'' πέτυχε σε πολύ κρίσιμα διακυβεύματα:

    - Ακλόνητη και σταθερή δημοκρατία.

    - Ελευθερία και ισονομία.

    - Εδραιωμένη συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Ο νέος ιστορικός κύκλος, για την Πατρίδα μας παραλαμβάνει κρίσιμα αιτήματα που παραμένουν άλυτα. Αναδεικνύει αξίες που είναι σημαντικές. Ορίζει σαφείς, αλλά και πιεστικές προτεραιότητες. Στο ξεκίνημα του νέου κύκλου οφείλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι. Με προσήλωση στο κοινό (το συλλογικό μας) μέλλον. Η επιλογή της διαίρεσης είναι ο δρόμος της αδράνειας. Η επιλογή της σύνθεσης και της συναίνεσης είναι ο δρόμος της δημιουργίας. Είναι ο δρόμος της προόδου και της εξέλιξης. Ο δρόμος για την Ελλάδα της Νέας Εποχής.

    Πάντοτε πίστευα ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και να φτάσει πιο ψηλά. Σήμερα, η πεποίθησή μου αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή. Οι Έλληνες μπορούμε περισσότερα. Μπορούμε καλύτερα. Και μπορώ να το πω αυτό την ώρα που διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα που μεταφέρονται στη Νέα Εποχή είναι και πολλά και σοβαρά. Ξέρουμε τα προβλήματα, ξέρουμε τα αίτιά τους και (κατ' επέκταση) ξέρουμε και τις λύσεις. Προχωρούμε με στρατηγικό προσανατολισμό την Ελλάδα του 2010 την Προοπτική 2010 και μετά. Οι άξονες της πολιτικής μας προσδιορίστηκαν με σαφήνεια και αναπτύχθηκαν κατ' επανάληψη μέσα και έξω από τη Βουλή, πολύ πριν τις εκλογές. Είναι ...

    Πρώτον: Η επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τη Νέα Γενιά της Πατρίδας μας.

    Δεύτερον: Η Επανίδρυση του Κράτους. Και

    Τρίτον: Η εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής, που να εγγυάται επιτάχυνση της ανάπτυξης

    σε ολόκληρη τη Χώρα, αλλά και δίκαιη διάχυση των καρπών της σε όλους τους πολίτες.

    Στη Νέα Εποχή, στο νέο κύκλο που άνοιξε, οι άξονες αυτοί συνοψίζουν καθολικά αιτήματα της κοινωνίας, που δεν μπορούμε να τα μεταθέτουμε. Οι πολίτες απαιτούν συνέπεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Και, για μας, τα στοιχεία αυτά είναι αρχή και δέσμευση. Είναι βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού πολιτισμού μας.

    Καταρτίσαμε και παρουσιάσαμε, πριν από τις εκλογές, υπεύθυνο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ό,τι λέγαμε προεκλογικά ισχύει και εφαρμόζεται μετεκλογικά. Ξεκινήσαμε ήδη, συστηματική και εντατική δουλειά. Κινούμαστε σταθερά στο πλαίσιο του προγράμματός μας. Τηρούμε τη συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες. Δεν αιφνιδιάζουμε κανένα. Επιδιώκουμε συναινετικές διαδικασίες. Επιμένουμε, σε κάθε περίπτωση, στο σεβασμό και την πιστή εφαρμογή των νόμων. Προς κάθε κατεύθυνση.

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Για μας οι δρόμοι του μέλλοντος ξεκινούν από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Αποφάσισα να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, για να σηματοδοτήσω τη σπουδαιότητα που αποδίδουμε, τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στο πολιτισμικό κεφάλαιο της Πατρίδας μας. Η επένδυση στην Παιδεία είναι η πρώτη επιλογή μας και το προσωπικό όραμά μου. Είναι η γέφυρα που μας οδηγεί στη Νέα Εποχή.

    - Βασική αρχή μας είναι ο διάλογος, η συνεννόηση, η σύνθεση.

    - Βασική δέσμευσή μας είναι η σταδιακή αύξηση των κρατικών δαπανών στο 5%.

    - Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια του μέλλοντος. Να μεταβάλουμε τη Χώρα μας σε εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Εμείς να παράγουμε Παιδεία. Εμείς να προσφέρουμε Πολιτισμό, στον Κόσμο που έρχεται. Ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει, και πάλι, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας στο νέο αιώνα. Θέλουμε τον πνευματικό κόσμο στο προσκήνιο.

    Χρειαζόμαστε τις ιδέες όλων. Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την τεράστια κληρονομιά μας, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία. Ετοιμάζουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα απαλλάσσει τους δημιουργούς από πολλά γραφειοκρατικά πλέγματα που τους απογοητεύουν και ανακόπτουν τη δημιουργική πορεία τους.Η Ελλάδα της Παιδείας και του Πολιτισμού είναι η Ελλάδα του μέλλοντος μας.

    ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η ανασυγκρότηση και επανίδρυση του Κράτους. Η Νέα Εποχή απαιτεί ένα κράτος μικρότερο στην Οικονομία, αλλά καλύτερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που υποχρεούται να προσφέρει σε κάθε πολίτη. Ένα κράτος που να λειτουργεί με βάση που να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Ένα κράτος χωρίς κομματικές σημαίες. Μακριά από εξαρτήσεις, οργανωμένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Ένα κράτος με στέρεες και λειτουργικές βάσεις που να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και να παρέχει στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Ένα κράτος που να είναι διαρκώς κοντά στον πολίτη και να κάνει καλά, αυτά που υποχρεούται να κάνει. Κράτος πραγματικά κοινωνικό.

    · Βασική προϋπόθεση για το κράτος αυτό, για το Κράτος Δικαίου, αλλά και απαραίτητη εγγύηση για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, είναι η διαφάνεια. Να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος παντού.

    - Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής, όπως ρητά δεσμευθήκαμε με τη σχετική πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή.

    - Δημιουργούμε νέες Ανεξάρτητες Αρχές (το Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, το Συνήγορο του Δημότη, την Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο στις συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου).

    - Αναβαθμίζουμε (διαψεύδοντας όσους παραποιούσαν τις θέσεις μας) το ΑΣΕΠ, για να ενισχύσουμε την αξιοκρατία στις προσλήψεις. Αλλά και για να διευρύνουμε την αποστολή του, σε ρόλο συμβουλευτικό για την οργάνωση και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

    - Παράλληλα, θέτουμε τέλος στο καθεστώς ομηρίας των έκτακτων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Δρομολογήσαμε ήδη τη σχετική διαδικασία, ώστε (με Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα) οι κάθε είδους συμβάσεις εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, να μετατραπούν, το συντομότερο δυνατόν, σε αορίστου χρόνου.

    · Άμεση προτεραιότητα και ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

    - Δημιουργούμε, σε κάθε Υπουργείο, μηχανισμό απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και περιορίζουμε τις αναγκαίες υπογραφές σε τρεις κατ' ανώτατο όριο.

    - Ορίζουμε δεσμευτικές προθεσμίες για την ανταπόκριση της Διοίκησης σε αιτήματα και δικαιώματα των πολιτών, με υποχρέωση χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστέρησης και ταλαιπωρίας του πολίτη.

    - Γενικεύουμε το θεσμό των υπηρεσιών ''μιας στάσης'' σε επιλεγμένα πεδία (επενδύσεις, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πολεοδομικά Γραφεία κ.α.)

    - Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών με στόχο την ηλεκτρονική διοίκηση.

    - Θέτουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων και υπηρεσιών.

    - Καταρτίζουμε Χάρτη Δικαιωμάτων του πολίτη για να θεμελιώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.

    - Παράλληλα, είναι απόφασή μας να σφραγίσουμε τις όποιες ''κερκόπορτες'' υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και να επιταχύνουμε το έργο της. Θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που να εγγυάται την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Απέναντι στη Δικαιοσύνη όλοι οι πολίτες είναι ίσοι.

    Βασική πτυχή του προγράμματος μας για την επανίδρυση του κράτους αποτελεί η οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βάσεις που διασφαλίζουν την αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητα της. Θέλουμε οι αποφάσεις που αφορούν άμεσα τον πολίτη να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται με συμμετοχή του πολίτη. Οι αρχές που διακηρύξαμε και οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ισχύουν στο ακέραιο.

    Συνοψίζω:

    - Καμιά νέα αρμοδιότητα χωρίς νέους πόρους.

    - Κανένας νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς έκφραση γνώμης των εκπροσώπων της.

    - Ψήφιση σύγχρονου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Πολιτικά Κόμματα.

    - Απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των θεσμοθετημένων πόρων.

    - Δημιουργία Ταμείου Συνοχής των Ο.Τ.Α.

    - Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του αιρετού Νομάρχη και κατάργηση του περιορισμού της οκταετούς θητείας του.

    - Αύξηση του ποσοστού των ΠΕΠ για τα Νομαρχιακά Προγράμματα.

    - Συμμετοχή της Ε.Ν.Α.Ε ως γνωμοδοτικού οργάνου σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Παράλληλα (αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία των Περιφερειών στην Ευρώπη) ξεκινούμε τη διαδικασία για τη θεσμοθέτηση Αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, με αιρετό Πρόεδρο.

    ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Βασικός άξονας της στρατηγικής μας για την Ελλάδα του 2010 είναι μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία, πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία, πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Για να υλοποιηθούν όμως, απαιτείται μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Μια πολιτική συνεπής και αξιόπιστη. Πολιτική σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Κεντρικοί στόχοι του οικονομικού προγράμματός μας είναι:

    - Η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    - Η επιδίωξη ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%.

    - Η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ως το τέλος της τετραετίας.

    - Η σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8 χρόνια.

    - Η προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της εθνικής κληρονομιάς.

    - Η παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών.

    - Η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής, με εύκολες και χωρίς ταλαιπωρία μετακινήσεις, αλλά και πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, που παρέχει η τεχνολογία.

    Κρίσιμος άξονας της Νέας Οικονομικής Πολιτικής είναι μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική, με διαφάνεια, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και μείωση του δημόσιου χρέους. Προχωρούμε άμεσα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως πρέπει) σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσουν στη σύνταξη πλήρους και αντικειμενικής μελέτης για την κατάσταση της Οικονομίας και ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά. Στο ξεκίνημα της νέας πορείας είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους λογαριασμούς του Δημοσίου. Να μπει τέλος στην αλόγιστη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.

    Να υπάρξει:

    - Μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

    - Μείωση των αμυντικών δαπανών.

    - Περιστολή της φοροδιαφυγής.

    - Περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Ετσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική. Στη Νέα Διακυβέρνηση, η διοίκηση δίνει το παράδειγμα. Οι σημερινοί, συχνά προκλητικοί, μισθοί των διοικητών επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περικόπτονται.

    Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας. Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό:

    - Προωθούμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα (ιδίως μάλιστα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων ) στην ενεργειακή επάρκεια. Το κράτος περιορίζει τον επιχειρηματικό ρόλο, εγκαταλείπει τον εργολαβικό ρόλο και θα ενισχύει τις ρυθμιστικές αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, κρατά στον έλεγχό του τα φυσικά μονοπώλια των δικτύων μεταφοράς.

    - Διαμορφώνουμε νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό νόμο, συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.

    - Θέτουμε ως βασικό στόχο την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας.

    - Ενισχύουμε τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. την έρευνα, τη συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και Α.Ε.Ι.

    - Ιδρύουμε Εθνική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, ύστερα από εκτεταμένο διάλογο, για την χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής, στη λεωφόρο της γνώσης.

    - Αναβαθμίζουμε την Οικονομική Διπλωματία.

    - Συγκροτούμε δίκτυο επικοινωνίας με τους ομογενείς, για τη δημιουργία στις χώρες που ζουν, εισαγωγικών επιχειρήσεων ελληνικών προϊόντων.

    - Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα.

    · Βασικό στοιχείο της Νέας Οικονομικής Πολιτικής είναι ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα, τη συνέπεια, τους χαμηλότερους συντελεστές. Στο πρόγραμμά μας προβλέπεται:

    - Μείωση στους συντελεστές φορολογίας των φυσικών προσώπων.

    - Μείωση στο 25% του συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ, και τις συναφείς εταιρείες.

    - Μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε.

    - Μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου από τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις.

    - Κατάργηση του χαρτόσημου κερδών στις προσωπικές εταιρίες και τις ΕΠΕ.

    - Παράλληλα, προετοιμάζουμε την κατάργηση του ΣΔΟΕ και τη δημιουργία ενός νέου οργάνου για τον εντοπισμό και τον έλεγχο εστιών μεγάλης φοροδιαφυγής. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντικατάσταση του διάτρητου και αδιαφανούς σημερινού συστήματος φορολογικών ελέγχων από ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα. Ένα σύστημα που θα προστατεύει το συνεπή φορολογούμενο από την αυθαιρεσία των φορολογικών οργάνων. Η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί και το νέο φορολογικό σύστημα θα παρουσιαστεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

    · Βασική προτεραιότητά μας είναι η σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, η προώθηση έργων με συγχρηματοδότηση, αλλά και η εξασφάλιση σημαντικών πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε:

    - Την κατασκευή έργων που θα έχουν υψηλό δείκτη οικονομικής απόδοσης.

    - Τη διαπεριφερειακή κατανομή των επενδύσεων ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε Περιφέρειας.

    - Την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών αξόνων προς τις γειτονικές χώρες.

    - Την εξασφάλιση ανεξαρτησίας στις διαχειριστικές αρχές για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΚΠΣ.

    - Την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής και της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης.

    · Η κατασκευή των δημόσιων έργων θα διέπεται από το τρίπτυχο «διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος». Και βέβαια από την ταχύτερη και τη βέλτιστη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων. Το σύστημα του ''μαθηματικού τύπου'', με το οποίο επιλέγονται οι ανάδοχοι στα δημόσια έργα, θα το αντικαταστήσουμε με ένα σύγχρονο σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών, για να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο.

    · Σε ό,τι αφορά τη χωροταξία ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Όπως επίσης και στην ανάγκη να προχωρήσει, επιτέλους, το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    · Σοβαρό μέλημα μας, σε κάθε περίπτωση, είναι η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η επιβάρυνση του οποίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα.

    · Ιδιαίτερη σημασία και άμεση προτεραιότητα δίνουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Προετοιμάζουμε:

    - Την εντατικοποίηση και ορθολογική εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας.

    - Την επέκταση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης.

    - Τη δυνατότητα αξιοποίησης των αναπτυξιακών κινήτρων και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τομέα του Εμπορίου.

    - Την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Αντί της σημερινής διαδικασίας αδειοδότησης, θα ξεκινούν με ελάχιστες διαδικασίες και ο έλεγχος της συμμόρφωσής τους στις ισχύουσες διατάξεις θα γίνεται στους πρώτους 12 μήνες της λειτουργίας τους.

    - Ενισχύουμε με κρατικούς πόρους τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας σε κάθε Επιμελητήριο, που θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει, για λογαριασμό των μικρών επιχειρηματιών, μια σειρά από συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές.

    - Χορηγούμε ειδικά κίνητρα για την ανάπτυξη κοινών δικτύων διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου.

    - Παρέχουμε διευρυμένες δυνατότητες για τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα.

    - Προχωρούμε σε εξορθολογισμό της πρόσβασης ατόμων και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Για την ευχερέστερη χρηματοδότηση όσων έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους θα προωθήσουμε (σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) νομοθετική ρύθμιση με την οποία μειώνουμε σημαντικά το χρόνο που διατηρούνται οι πληροφορίες στο αρχείο ''Τειρεσίας''.

    Η Νέα Οικονομική Πολιτική, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συγκροτούμε για το σκοπό αυτό Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των τοπικών επαγγελματικών φορέων και των Επιμελητηρίων.

    Εφαρμόζουμε Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική. Εγκαινιάζουμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει, επιθετική Αγροτική Πολιτική.

    - Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης.

    - Προωθούμε τα μέτρα που εξαγγείλαμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

    - Στηρίζουμε την τυποποίηση και τη μεταποίηση, την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

    - Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην ταχύρυθμη αύξηση της παραγωγής βιολογικών οικολογικών προϊόντων.

    - Ανασυγκροτούμε και στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται σ' ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

    · Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση της Τουριστικής βιομηχανίας μας. Επανασυγκροτήσαμε το Υπουργείο Τουρισμού και αναδιοργανώνουμε τον ΕΟΤ. Σχεδιάζουμε:

    - Να αξιοποιήσουμε τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

    - Να αναπτύξουμε νέες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής της πατρίδας μας.

    - Να αναδείξουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Η Ελλάδα της Νέας Εποχής είναι η Ελλάδα των πολιτών του κόσμου.

    Παράλληλα, προωθούμε μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης, συνεκτικής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ναυτιλίας. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λιμενικής υποδομής, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, και βέβαια στη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ακτοπλοΐας (ιδιαίτερα για τα νησιά με μη βιώσιμες γραμμές).

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Απώτερος σκοπός της Νέας Πολιτικής είναι ένα κράτος πραγματικά κοινωνικό. Ένα κράτος που να βρίσκεται κοντά σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν. Να υπηρετεί, να βελτιώνει και να στηρίζει την καθημερινότητα του πολίτη. Να διασφαλίζει τους όρους και τις συνθήκες για μια ισχυρή και δίκαιη κοινωνία. Μια κοινωνία ασφάλειας και ευημερίας. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Μια κοινωνία δίκαιη και ισχυρή, που στέκεται μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητές της.

    Στις πρώτες προτεραιότητές μας είναι η μείωση του πληθωρισμού και η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Το επιβάλλουν λόγοι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης λόγοι προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων. Για το σκοπό αυτό προχωρούμε:

    - Στην ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    - Στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά, με τα Παρατηρητήρια Τιμών.

    - Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τις οργανώσεις των καταναλωτών.

    - Ενεργοποιούμε τις διατάξεις του Νόμου για τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή και ορίζουμε Γενικό Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή.

    Η πολιτική μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της σύγχρονης Ελλάδας, που είναι η ανεργία. Στόχος μας είναι η σταθερή μείωση της ανεργίας, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει υποχωρήσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα:

    - Τη συνεχή προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης.

    - Την κάλυψη σημαντικού μέρους των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να ενθαρρυνθεί η προσφορά εργασίας στους άνεργους νέους, τους ανέργους άνω των 55 χρόνων και τις άνεργες μητέρες.

    - Την αύξηση του χρόνου επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια άνεργους, πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες και απεξαρτημένους.

    - Τη δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.

    - Τη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης και Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων.

    Βασικοί στόχοι της πολιτικής μας είναι:

    Πρώτον: Η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας σε όλους. Στις προτεραιότητές μας τίθενται:

    - Η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.

    - Ο περιορισμός της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης στο ΕΣΥ,

    - Η απεμπλοκή του Γ΄ ΚΠΣ στην Υγεία.

    - Η εφαρμογή Εθνικού Συστήματος Ελεύθερης Επιλογής Γιατρού, από τους ασφαλισμένους.

    - Η κατάργηση της Λίστας Συνταγογράφησης Φαρμάκων για τους ασφαλισμένους.

    - Η δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας,

    - Η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού.

    Δεύτερον: Η ενίσχυση και η εξυγίανση της λειτουργίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον τους.

    - Αυξάνουμε σταδιακά το ΕΚΑΣ, ώστε να φτάσει, μέσα στην πρώτη τετραετία, από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα στα 230 ευρώ.

    - Αυξάνουμε ως το τέλος της τετραετίας την αγροτική σύνταξη από τα 200 στα 330 Ευρώ.

    - Καταργούμε από την 1η Ιουλίου την εισφορά 1 έως 5% από τις συντάξεις στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που παρέτεινε (για δεύτερη πενταετία) η προηγούμενη Κυβέρνηση.

    Τρίτον: Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και κοινωνικά αδύναμων.

    - Συγκροτούμε για τον σκοπό αυτό Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από ειδικό κωδικό του Προϋπολογισμού.

    - Θεσμοθετούμε Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης για να προωθήσουμε πολιτικές καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.

    - Προωθούμε Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής.

    Τέταρτον: Η στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των πολύτεκνων, της εργαζόμενης μητέρας. Για τον σκοπό αυτό, πρόκειται να τροποποιήσουμε τις σημερινές ρυθμίσεις, ώστε οι άνεργοι νέοι και νέες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, προκειμένου να παρατείνεται η φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους.

    - Παράλληλα είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε στον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης, της οικογένειας με τρία παιδιά.

    Πέμπτον: Η οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, σύμφωνα με την πρόταση που είχαμε καταθέσει στη Βουλή. Το ανώτατο όριο της τελικής οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού δανείου. Η σχετική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει.

    Έκτον: Η ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας και ασφάλειας των πολιτών. Προωθούμε τη μετεξέλιξη των Σωμάτων Ασφαλείας σε ικανούς και σύγχρονους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των νέων μορφών βίας. Θέλουμε τον αστυνομικό, να εργάζεται με αίσθημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας, δίπλα στον πολίτη.

    Προχωρούμε:

    - Στην αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

    - Στη ριζική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος.

    - Στη σύσταση Υπηρεσίας Αγροτικής Ασφάλειας.

    - Στην ίδρυση Σώματος Δικαστικής Αστυνομίας.

    - Στη δημιουργία Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών.

    - Στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της εργασιακής θέσης των αστυνομικών.

    - Στην αύξηση των αποδοχών τους.

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.

    Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη Χώρα μας. Η συγκυρία φέρνει στο αμέσως επόμενο διάστημα γεγονότα μείζονος σημασίας.

    · Βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

    Είχα για το σκοπό αυτό (από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου) αναλυτική, ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλο. Επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας και συμφωνήσαμε στους περαιτέρω χειρισμούς. Επανέλαβα (και επαναλαμβάνω) ότι στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, τις προσπάθειες του Προέδρου, της πολιτικής ηγεσίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνη με τις αποφάσεις των Η.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο. Σταθερός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., ώστε όλοι οι κάτοικοι του Νησιού (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) να απολαμβάνουν, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, τα αγαθά της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η πορεία του Κυπριακού στηρίζεται σήμερα στη συμφωνία που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές, και κατά συνέπεια είναι δεσμευτική. Οι συνομιλίες που άρχισαν στη Λευκωσία με βάση τη συμφωνία αυτή, μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι Έλληνες, είμαστε δίπλα στον Κυπριακό Ελληνισμό. Είμαστε κοντά τους. Είμαστε μαζί τους.

    · Δεύτερο (κατά χρονική σειρά) μείζον γεγονός είναι η ευρωπαϊκή διεύρυνση. Την 1η Μαΐου υποδεχόμαστε δέκα νέα μέλη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ένταξη της Κύπρου. Είναι μια εξέλιξη που δρομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία και προωθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Θέλω, για αυτό, να επαναλάβω δύο πράγματα:

    - Αφενός την αναγνώριση της συμβολής όλων των Κυβερνήσεων της περιόδου αυτής.

    - Αφετέρου την αποδεδειγμένη αξία, τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής στις εθνικές υποθέσεις μας.

    · Τρίτο (πάντοτε κατά τη χρονική σειρά) μείζον γεγονός είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επτά χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη διοργάνωση των Αγώνων και μόλις 150 ημέρες πριν την τέλεση τους, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, σε κατασκευές, σε νομικές και οικονομικές ρυθμίσεις. Αναλάβαμε προεκλογικά τη δέσμευση ότι τίποτα δεν θα διαταράξει την προετοιμασία και είχα ζητήσει από όσους εργάζονται για το σκοπό αυτό να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αρμονικά και απρόσκοπτα, την ολοκλήρωση της Εθνικής προσπάθειας. Αμέσως μετά τις εκλογές ζητήσαμε να παραμείνουν στη θέση τους, όχι μόνο όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά (υπερβαίνοντας κάθε προηγούμενο) ακόμα και οι Γενικοί Γραμματείς, που είναι πολιτικά πρόσωπα. Αποδείξαμε ότι εννοούμε επακριβώς όλα όσα λέμε. Υπηρετούμε έμπρακτα την εθνική συναίνεση. Ενημερώνουμε υπεύθυνα (όπως έχουμε υποχρέωση) τους πολίτες. Επιβάλλουμε νέους, εντατικούς ρυθμούς. Διαβεβαιώνουμε ότι - σε συνέχεια των προετοιμασιών της προηγούμενης περιόδου - προχωρούμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή των Αγώνων σε συνθήκες μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Παρά τις αδιαμφισβήτητες καθυστερήσεις που υπάρχουν, μπορούμε, με τη συστράτευση όλων, να διοργανώσουμε απόλυτα επιτυχημένους Αγώνες. Η υπόθεση είναι εθνική. Και στην υπόθεση αυτή όλοι έχουμε λόγο και ρόλο. Όλοι έχουμε δυνατότητες συμβολής. Η πρόκληση είναι κοινή. Είναι πρόκληση προσφοράς.

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ

    Ο κόσμος ολόκληρος έχει περάσει σε μια Νέα Εποχή. Τα σύνορα εξασθενίζουν και οι αποστάσεις μηδενίζονται. Στα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος προστίθενται νέες προκλήσεις. Ιδίως, μάλιστα, η διεθνής τρομοκρατία. Όλοι οι ελεύθεροι λαοί έχουμε χρέος να αντιταχθούμε στη νέα μάστιγα. Όλοι οι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για το έγκλημα που συντελέστηκε πρόσφατα σε βάρος του Ισπανικού λαού. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί διεθνείς προσπάθειες, διεθνείς πρωτοβουλίες, διεθνείς συνεργασίες.

    Επιλέγουμε την ισχυρή συμμετοχή, σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των μελών της, θα προάγει τη συνοχή τους και θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

    - Επιμένουμε σε μια ισχυρή και αξιόπιστη Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

    - Στηρίζουμε την ιδέα μιας ''αμυντικής ευρωζώνης'' και ζητούμε μια ουσιαστική ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής. Θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε (και να αισθανόμαστε) τόσο ασφαλείς, όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο πολιτική.

    Παράλληλα, θέτουμε ως στρατηγικό στόχο τη συμμετοχή της Χώρας μας στις θεμελιακές μεταβολές, που συντελούνται στα Βαλκάνια. Ορίζουμε την πολιτική μας με τη σκέψη στην εικόνα του τοπίου που έρχεται και όχι εκείνου που φεύγει.

    Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς. Εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πεποίθηση ότι θα αποβεί προς όφελος και των δύο λαών. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Θέλουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία. Χωρίς εδαφικές διεκδικήσεις και παραβιάσεις. Με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και, βέβαια, με επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Θέλουμε να μειώσουμε τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για να επενδύσουμε στο κοινωνικό κράτος. Εργαζόμαστε για την Ελλάδα της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας. Την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δημιουργίας, της προόδου και της ευημερίας. Θεμελιώδη στηρίγματα στην πορεία μας είναι ο Οικουμενικός Ελληνισμός, η εθνική συνεννόηση, η συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών μας σε κοινή εθνική στρατηγική.

    Παράλληλα:

    - Θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

    - Προχωρούμε σταδιακά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες.

    - Εφαρμόζουμε το θεσμό των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας, σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, από μόνιμους κατοίκους.

    - Εκσυγχρονίζουμε την κρατική αμυντική βιομηχανία και στηρίζουμε τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες για τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά και συμμαχικά προγράμματα.

    - Υλοποιούμε τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

    Οδηγός της πορείας μας είναι το όραμα μας για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε.

    - Δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Ζητώ από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες συστράτευση στη μάχη εναντίον των προβλημάτων. Συστράτευση για την αξιοποίηση των ευκαιριών που ξανοίγονται μπροστά μας.

    - Δεν ζητώ από την Αντιπολίτευση σιωπή. Ζητούμε την κριτική της και περιμένουμε τις προτάσεις της.

    - Δεν πρόκειται να μπούμε σε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις με κανένα. Οι Έλληνες, όμως, δικαιούνται να μάθουν ολόκληρη την αλήθεια. Δικαιούνται να μαθαίνουν, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρη την αλήθεια. Και αυτό θα γίνεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Είναι όρος και προϋπόθεση για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Είναι βασική επιδίωξη μας. Θέλουμε γόνιμο διάλογο, συμμετοχή, σύνθεση. Ακούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ακούμε τους πολίτες. Ακούμε την κοινωνία. Προχωρούμε μπροστά, με νέους ρυθμούς, νέα ταχύτητα. Προχωρούμε με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει τη Νέα Εποχή. Η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον.

    [02] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΓΚΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να βρει έγκυρο συνομιλητή στις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Ερωτηθείς εάν τελικά θα εξουσιοδοτηθεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να παρακαθίσει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το λεει καθαρά. Εμείς αναμένουμε να βρούμε έγκυρο συνομιλητή''.

    ''Είναι θέμα της τ/κ πλευράς'', είπε, ''να καθορίσει τον έγκυρο συνομιλητή''.

    Σε δηλώσεις του μετά από την επίσημη τελετή αναχώρησης του Προέδρου της Ουγγαρίας Φερεντς Μαντλ και ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά αναμένει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα εξουσιοδοτήσει τον κ. Ταλάτ τελικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες, διότι αυτό είναι πρόβλημα της τ/κ πλευράς.

    ''Δεν θέλώ να μπω σε λεπτομέρειες διότι είναι πρόβλημα δικό τους. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα'' τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ''εμείς ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και αναμένουμε και η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο''.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμμετοχή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν έγινε καμιά παρεξήγηση''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 20 Μαρτίου 2004 (11:01 UTC+2)

    «Προσχεδιασμένες από καιρό και καλά οργανωμένες» ήταν οι επιθέσεις των Κοσσοβάρων Αλβανών «με σχέδιο να αιματοκυλήσουν το Κοσσυφοπέδιο» δήλωσαν ο Ιταλός διοικητής της KFOR Αλμπέρτο Πριμιτσέρι και ο ΝΑΤΟικός διοικητής της SFOR στη Βοσνία, Βίρτζιλ Πάκετ... Ο δε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον χαρακτήρισε χτες «εθνοκάθαρση» τις επιθέσεις Αλβανών κατά Σέρβων.

    Παρά την αυξημένη «ενίσχυση» της KFOR σε περίπου 2000 στρατιώτες (από Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ), η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων είναι τελικά 28 νεκροί και πάνω από 600 οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι οι άστεγοι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που στοιβάζονται σε υπόγεια και πρόχειρα στρατόπεδα του προτεκτοράτου δίχως τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ή ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας.

    Οι δυνάμεις κατοχής υπέστησαν και αυτές πλήγματα: 61 στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν, οι τρεις από αυτούς πολύ σοβαρά, ενώ το ίδιο συνέβη και με 55 αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ.

    Προειδοποιήσεις και πορείες

    «Οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο σφάλλουν εάν πιστεύουν πως μπορούν να ενορχηστρώνουν τη βία για να παίρνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ στο BBC, διαμηνύοντας πως «όσοι ενορχηστρώνουν τα επεισόδια θα χάσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».

    Στο κέντρο του Βελιγραδίου, πάντως, πλήθη πολλών χιλιάδων Σέρβων διαδήλωσαν και χτες σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας -Μαυροβουνίου, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, διαμήνυε πως το Βελιγράδι «δε θα ανεχθεί τη βία, ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να επωφεληθεί».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους επέκρινε ως «πολύ ήπια» την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία ζητούνταν ο άμεσος τερματισμός της «απαράδεκτης βίας» και παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη!

    Απ' την άλλη, ο υπουργός Αμυνας της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Μπόρις Τάντιτς μετά το τέλος συνομιλιών στην Μπρατισλάβα με τον γγ του ΝΑΤΟ και τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν ανακοίνωσε πως απερρίφθη το αίτημα του Βελιγραδίου για την αποστολή Σέρβων επαγγελματιών στρατιωτικών αξιωματούχων, ώστε να συνδράμουν την KFOR στην προσπάθεια τερματισμού της βίας. Πρόσθεσε, πάντως πως εάν η KFOR αποτύχει να εκπληρώσει την αποστολή που υπαγορεύεται απ' την απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη Στρατιωτική Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο (Ιούνιος '99), το Βελιγράδι «δικαιούται να αναθεωρήσει την πολιτική του στο Κοσσυφοπέδιο».

    [04] MAZΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται μετά τις 12.30΄στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα σε εκατοντάδες πόλεις ενόψει της παγκόσμιας ημέρας αντίστασης στον πόλεμο, που έχει οριστεί η 20η Μαρτίου.

    Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή για της Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη την Αντιπολεμική Επιτροπή της πόλης τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Κοινωνικό Φόρουμ και άλλους εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, και στους συγκεντρωθέντες μίλησε ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χ. Παπαγεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του συλλόγου Παλαιστινίων της πόλης.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της παγκοσμιοποίησης συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και μέσω των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας πέρασαν μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή όπου διαδήλωσαν, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και έξω από το προξενείο της Βρετανίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από τα κτίρια των προξενείων για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

    Αιτήματα του συλλαλητηρίου ήταν να μη συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας, να αποσυρθούν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ.Σε ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ τονίζεται ότι η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στη Μαδρίτη αποτέλεσε την αφορμή για νέα κλιμάκωση της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών κατά των λαών και επισημαίνεται ότι ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος αναρωτιέται «ποιοι ωφελούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

    Στο μεταξύ, παρών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11 στην Αθήνα , έδωσαν χιλιάδες πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του παγκόσμιου αλλά και ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ για τη σημερινή ημέρα διεθνούς αντιπολεμικής δράσης.

    Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στα Προπύλαια και στο Σύνταγμα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, στη νατοϊκή συνδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, και σε όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ενώ ζήτησαν να κλείσει η νατοϊκή βάση της Σούδας και να επιστέψουν στην Ελλάδα όλου οι στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειρηνιστικές αποστολές.

    Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και Θανάσης Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ. Στη 1 το μεσημέρι η κεφαλή της πορείας έφθασε μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ ισχυρές δυνάμεις οργάνων της τάξης είχαν τοποθετηθεί στην Ηρώδου Αττικού, στη Βουλή, στον Ευαγγελισμό και στη Σταδίου.  Η πορεία εξελίχθηκε ομαλά και μισή ώρα αργότερα διαλύθηκε.

    [05] ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (12:46 UTC+2)

    Ακυρώθηκε η κατασκευή του στεγάστρου του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, λόγω των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην εξέλιξη του έργου.

    Οι ειδικοί της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, λόγω των καθυστερήσεων στο σχεδιασμό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την έγκαιρη τοποθέτηση και παράδοση του στεγάστρου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του αγωνίσματος της κολύμβησης.

    Σημειώνεται ότι το αίτημα για την εξέταση του στεγάστρου είχε διατυπώσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ζητά από τους αρμόδιους εναλλακτικά σχέδια, χωρίς στέγαστρο, τα οποία δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους αθλητές, το αγώνισμα και την τηλεοπτική του μετάδοση.

    [06] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Μικρή υποχώρηση της ΠΑΣΚΕ, ενίσχυση της ΔΑΚΕ και μικρή υποχώρηση της παρουσίας της Αυτόνομης Παρέμβασης καταγράφουν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με την ολοκλήρωση του 32ου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.

    Ειδικότερα η ΠΑΣΚΕ έλαβε 211 ψήφους που αντιστοιχούν σε 21 έδρες στη νέα διοίκηση και έναντι 22 που είχε στην προηγούμενη διοίκηση. Αντίστοιχα η ΔΑΚΕ (ΝΔ) έλαβε 116 ψήφοι και 11 έδρες από 9, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 106 ψήφους και 10 έδρες, όσες και στην προηγούμενη διοίκηση, η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ και Συνεργαζόμενοι) 29 ψήφους και 2 έδρες από 3 και η ΑΣΚΕ (συνδικαλιστές που προέρχονται από το χώρο των ιδιωτικών τραπεζών, 11 ψήφους και μία έδρα.

    Σημειώνεται ότι καμία συνδικαλιστική παράταξη δεν διαθέτει αυτοδυναμία κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες.

    Ηγετικά στελέχη από την ΠΑΣΚΕ έκαναν λόγο για επιβεβαίωση της ηγετικής της θέσης στα συνδικάτα και καλούσαν τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις αλλά και τους εργαζόμενους σε συνεργασία, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος της ΓΣΕΕ και να μπορέσουν τα συνδικάτα να υπερασπιστούν από καλύτερες θέσεις τον κόσμο της εργασίας, με στόχο την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Στο χώρο της ΔΑΚΕ επεσήμαναν ότι η αύξηση σε ψήφους στο συνέδριο και σε έδρες στη νέα διοίκηση αποδεικνύει τη σωστή δράση και πολιτική της και δήλωναν ότι θα συνεχίσουν στη γραμμή της υπεράσπισης των εργαζομένων διατηρώντας τα αυτόνομα χαρακτηριστικά τους.

    Στο ΠΑΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των ψήφων τους και δήλωναν ότι θα συνεχίζουν αταλάντευτα, έστω και αν χρειαστεί να παλέψουν και μόνοι στο δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.

    [07] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Άμεση εκλογή από τη βάση για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών φέρεται να αποφασίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει θέσει από τώρα τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, στις άμεσες προτεραιότητές του.

    Η εκλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών με κάλπες, που θα στηθούν πιθανότατα στις νομαρχιακές επιτροπές, αποτελούσε παλαιά πρόταση του κ. Παπανδρέου, την οποία επαναφέρει τώρα ως πρόεδρος του κόμματος, αναφέρει το Σάββατο η εφημερίδα «Το Βήμα».

    Η προσφυγή στην κάλπη αναμένεται να προσδώσει λαϊκό χαρακτήρα στην εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών, δημοκρατικότητα στον τρόπο επιλογής τους, και θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τη μελλοντική ανάδειξη και των υποψηφίων βουλευτών στις εθνικές εκλογές.

    Αμέσως μετά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου όρισε επικεφαλής του εκλογικού αγώνα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και καθόρισε τα μέλη της Επιτροπής Ευρωεκλογών, που την αποτελούν η Αννα Διαμαντοπούλου, η Βάσω Παπανδρέου και ο Χρήστος Παπουτσής, που χρημάτισαν επίτροποι, καθώς και πρώην και νυν ευρωβουλευτές.

    Στην εκλογική μάχη της 13ης Ιουνίου έχουν επιστρατευτεί επίσης η Μαρία Δαμανάκη και ο Μίμης Ανδρουλάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δήλωσαν ότι εντάσσονται στην προσπάθεια για αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος στις ευρωεκλογές. Στη σύνθεση της Επιτροπής περιλαμβάνεται και ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος κατά τον πρόεδρο του κόμματος ήταν «δυναμικά παρών» στην εκλογική μάχη της 7ης Μαρτίου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει ex officio στην Επιτροπή.

    [08] ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ -ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Μεγάλες έκτασης ζημίες προκλήθηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε πλυντήριο - στεγνωτήριο ρούχων, στην αγροτική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, από άγνωστο μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν υπάλληλοι της επιχείρησης και κάτοικοι της περιοχής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την έκρηξη, που πιθανόν να προκλήθηκε από υπερθέρμανση ατμολέβητα, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, το κτίριο και δύο ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα της επιχείρησης. Προκλήθηκαν ακόμη ζημίες σε δύο κολώνες της Δ.Ε.Η, ενώ έσπασαν υαλοπίνακες και και γυψοσανίδες σε τρεις αποθήκες που βρίσκονται σε απόσταση 80 περίπου μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης εργαζόταν πέντε από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανένα..

    Προανάκριση διενεργείται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και από την πυροσβεστική υπηρεσία.

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (13:51 UTC+2)

    Η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μεταβεί στην Ελβετία προκάλεσε ικανοποίηση και ευφορία στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, τονίζεται σε ανάλυση του Γ. Καπόπουλου στην εφημερίδα «Ημερησία», που επισημαίνει:

    «Η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν να μεταβούν στη Λουκέρνη την τέταρτη μέρα του νέου γύρου συνομιλιών αποτέλεσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε ένα σκηνικό οριακών ισορροπιών στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού. Ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην αναμενόμενη φυγή προς τα εμπρός έχοντας ως δεδομένη την απόφαση του Ερντογάν, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας στην Αγκυρα να προχωρήσουν σε λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εκτίμηση ή ανάγνωση των δημόσιων τοποθετήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά άποψη της ομάδας του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Κύπρο, όπως λένε μετά λόγου γνώσεως καλά πληροφορημένες πηγές στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλβάρο Ντε Σότο θα πρέπει να περιμένουμε επιθετική τακτική πρωτοβουλιών από την τουρκική πλευρά, η οποία θα κλιμακωθεί την επομένη των δημοτικών εκλογών της 28.3. Θα υπάρξει εντυπωσιακή μετακίνηση στο θέμα του εδαφικού με το ποσοστό του τουρκοκυπριακού κρατιδίου να συρρικνώνεται στο 23%, με την παραχωρούμενη όμως έκταση να αφορά περιοχές της υπαίθρου και με τμήμα της Μόρφου να παραμένει υπό τουρκικό έλεγχο. Σκληρή και μαξιμαλιστική αναμένεται επίσης να είναι η στάση της Αγκυρας στο θέμα της οροφής των στρατευμάτων των εγγυητριών δυνάμεων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση.

    Είναι δηλαδή κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Αγκυρα έχει αποσυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού από την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προτεραιότητας της τουρκικής ηγεσίας στο σύνολό της είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ και ο ρόλος που μπορεί να κατοχυρώσει η χώρα στο πλαίσιο της, ζητούμενης επί του παρόντος, ευρωατλαντικής συναίνεσης για την ανασυγκρότηση και σταθεροποίηση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

    Η απόφαση του Ερντογάν να μεταβεί στη Λουκέρνη, και μάλιστα την παραμονή της κρίσιμης αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών, είναι σαφές ότι αποτελεί σαφές "άδειασμα" του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Περίπλοκο όμως ήταν και μέχρι την ανακοίνωση της μετάβασης Καραμανλή στην Λουκέρνη και το σκηνικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το σύνολο της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας στήριξε και στηρίζει τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στη λογική της προσπάθειας για βελτίωση του σχεδίου Ανάν. Στη λογική αυτή οι δύο μεγάλες και εθνικά υπεύθυνες, όπως το έχουν πολλές φορές αποδείξει στο παρελθόν, πολιτικές δυνάμεις το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ απέφυγαν να στείλουν στην κοινή γνώμη ως σαφές μήνυμα τη διαμορφωμένη πεποίθησή τους ότι το κόστος του αδιεξόδου είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους συνεπάγεται η αποδοχή του βελτιωμένου σχεδίου Ανάν. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, αλλά και πολλές προσωπικότητες που έχουν στο παρελθόν δώσει σκληρή μάχη υπέρ της Λύσης είχαν ανησυχήσει τις τελευταίες μέρες, καθώς στη Λευκωσία διακινήθηκαν απίστευτα σενάρια που έφεραν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να προβληματίζεται για ενδεχόμενη άρνηση μετάβασής του στη Λουκέρνη μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του Ντενκτάς. Μια ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσε η συγκεκαλυμμένη λογική του απορριπτισμού, να γίνουμε πλήρες μέλος την 1.5 και μετά διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος είχε αρχίσει να κυριαρχεί στην κυπριακή πρωτεύουσα. Οι ανησυχίες των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων μεταφέρθηκαν στην κυβέρνηση, στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μεταβεί στην Ελβετία προκάλεσε ικανοποίηση και ευφορία στην ελληνοκυπριακή ηγεσία το βράδυ της Πέμπτης.

    Πρώτον, είναι σαφές ότι η μετάβαση των ηγετών των δύο χωρών πιστοποιεί ένα κλίμα αναζήτησης λύσης, μια εκατέρωθεν εμπιστοσύνη που είχε αρχίσει να οικοδομείται από την εποχή που ο πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεύτερον, πιστοποιεί τη συνέχεια του μεγάλου στοιχήματος της Αθήνας ότι η μάχη που δίνει ο Ερντογάν απέναντι στο Βαθύ Κράτος είναι μια μάχη στην οποία δεν είμαστε παρατηρητές: Στηρίζουμε το στοίχημα μεταρρύθμισης και εκδημοκρατισμού στον ανατολικό μας γείτονα όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά για μια συνολική εκκαθάριση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων.

    Σαφες μηνυμα

    Τρίτον, η μετάβαση Καραμανλή στην Ελβετία αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα προς την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, αλλά και την κοινή γνώμη: Η σκληρή διαπραγμάτευση για τη βελτίωση του σχεδίου δεν πρέπει να εκτροχιασθεί στον απορριπτισμό. Η εθνική προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε δεν έγινε για να επικυρωθούν τα τετελεσμένα του 1974 με την "Ευρωδιχοτόμηση", αλλά με την επανένωση της Μεγαλονήσου. Το σχέδιο Ανάν δεν ήλθε από άλλο πλανήτη: Αποτελεί την ωρίμανση και τη μετεξέλιξη των συμφωνιών Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς στα τέλη της δεκαετίας του 70. Αποτελεί τη συνέχεια της δέσμης ιδεών Γκάλι , αρχές της δεκαετίας του 90, μιας αναζήτησης λύσης για την οποία εργάσθηκαν σκληρά ο τότε πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το 1959 με τον συμβιβασμό της Ζυρίχης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ουσία ανέλκυσε ένα ναυάγιο: Η διχοτόμηση προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο Μακμίλαν που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται.

    Σήμερα, οι όποιοι συμβιβασμοί και αποκλίσεις του σχεδίου Ανάν από το κοινοτικό κεκτημένο θα απαλυνθούν και θα ατονήσουν σταδιακά, για να περιπέσουν σε αχρηστία, από τη δυναμική της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε.

    Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο: Η ενημέρωση της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης θα πρέπει να γίνει σε δραματικά συρρικνωμένο χρονικό περιθώριο, οι μάχες οπισθοφυλακής των απορριπτικών δεν θα περιορισθούν στη Λευκωσία θα έλθουν και στην Αθήνα παρά τη συναίνεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται μόνο στο ενδεχόμενο ενός ελληνοκυπριακού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που θα ανέτρεπε δραματικά το σκηνικό σε βάρος του Ελληνισμού και σε όφελος της Αγκυρας, που θα οδηγούσε Αθήνα και Λευκωσία σε ευρωπαϊκή απομόνωση, αλλά και σε ένα χαμηλό οριακό ποσοστό υπέρ του ΝΑΙ: Η εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση με την οποία θα εισέλθει ο κυπριακός ελληνισμός στη νέα πραγματικότητα του Κοινού Κράτους θα μετρήσει καθοριστικά στους συσχετισμούς με την άλλη πλευρά και τη λειτουργικότητα των νέων θεσμών».

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ TRANSPORT & LOGISTICS

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (15:52 UTC+2)

    Με ικανοποιητική προσέλευση επισκεπτών, άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα η 1η Διεθνής Έκθεση TRANSPORT & LOGISTICS, που διοργανώνει η Κοινοπραξία HELEXPO ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.

    Σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης, άρχισε στις 9.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», συνέδριο με θέμα «Logistics 2004 Δίκτυα Μεταφορών και Διανομών μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης Προοπτικές Ανάπτυξης στη Βόρειο Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν η HELEXPO, η ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας LOGISTICS.

    Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, εξετάσθηκε, μέσα από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η ελληνική πραγματικότητα στον τομέα των logistics, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση και καταγραφή προβλημάτων, με στόχο τη διεξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν έναν διάλογο με την πολιτεία.

    Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10.30 π.μ., στο Σ.Κ. Ν. Γερμανός, ημερίδα με θέμα «Τηλεματική και Ασύρματες Τεχνολογίες», ενώ στις 3 μ.μ., η ημερίδα με θέμα «Το σύστημα EAN UCC Από το σήμερα στο αύριο».

    Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 1ης TRANSPORT & LOGISTICS, από το νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Ο κ. Ψωμιάδης συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης, και επεσήμανε τη σημασία του κλάδου των μεταφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εθνική μας οικονομία. Η Θεσσαλονίκη, είπε, και όλη η Ελλάδα, ως πύλη της Ε.Ε. από και προς την Ανατολή και τις χώρες της Βαλκανικής έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να ωφεληθεί από τον τομέα αυτό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

    Ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, χαρακτήρισε τη διοργάνωση μοναδική και καινοτόμα, καθώς, προβάλλει έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της μεταφορικής βιομηχανίας και τη συμβολή της στην ανάπτυξη. Παράλληλα, υπογράμμισε, η έκθεση τονίζει τη βαρύνουσα συνιστώσα των logistics, ως εργαλείου βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, αλλά, και ως εξαγώγιμη υπηρεσία στις γειτονικές μας χώρες.

    Στην τελετή των εγκαινίων της 1ης TRANSPORT & LOGISTICS παρέστησαν ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Μανώλης Μιχαηλίδης, η αντιπρόεδρος της HELEXPO κ. Φανή Βαβύλη και η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ κ. Βούλα Μουρτά.

    Αύριο και τη Δευτέρα, η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10.00 έως τις 21.00.

    [11] ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (13:28 UTC+2)

    Η Μιράντα Ξαφά και ο Θόδωρος Δαμιανός θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που επελέγησαν αντιστοίχως για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του Δ.Σ. στα ΕΛ.ΠΕ. Στις επιλογές αυτές κατέληξε το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το οποίο ως γνωστόν έχει επιφορτιστεί με την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων στις μεγάλες ΔΕΚΟ της χώρας.

    Η κ. Ξαφά, που ερωτήθηκε από την «Ελευθεροτυπία» σχετικά, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι της έχει γίνει πρόταση.

    [12] MΕΣΩ ΠAΣEΓEΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (13:03 UTC+2)

    Με τη «βοήθεια» της ΠΑΣΕΓΕΣ θα πρέπει να υποβάλουν οι παραγωγοί για μία ακόμη χρονιά της δηλώσειςαιτήσεις παραγωγής, καθώς όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέκος Κοντός, δεν υπάρχει χρόνος για να οργανωθεί κάποιος άλλος φορέας αφού έως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις.

    Oπως τόνισε, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά να συνεργαστούν για το καλό των αγροτών. «Είμαστε υπέρ της στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος», είπε, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτήν τη στιγμή το εν λόγω κίνημα βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή του.

    Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό η μείωση του κόστους της συμπλήρωσης των δηλώσεων των παραγωγών, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται και η πιθανότητα τα χρήματα αυτά να καταβληθούν από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες γεωπόνοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι μπορούν να αναλάβουν τη συμπλήρωση των δηλώσεωναιτήσεων ΟΣΔΕ που πρέπει να υποβάλουν οι αγρότες με τα μισά χρήματα από όσα ζητάει από τους παραγωγούς η ΠΑΣΕΓΕΣ.

    [13] "ΝΑΙ" ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενή Ντουζέν» δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το Σχέδιο Ανάν που διενήργησε στα κατεχόμενα διεθνής εταιρεία δημοσκοπήσεων από 13 μέχρι 17 Μαρτίου με δείγμα 917 ατόμων.

    Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν το 52,3 % του δείγματος θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, το 27% "όχι" ενώ υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων που φθάνει το 18%.

    Σε περίπτωση που το σχέδιο Ανάν παραμείνει ως έχει , τα «ναι» στο δημοψήφισμα θα είναι 40,8% και τα «όχι» 46,3%. Στην περίπτωση αυτή οι αναποφάσιστοι είναι 12%.

    Στην ερώτηση ποίοι θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, 21,5% απάντησε ο Ραούφ Ντενκτάς, 19% ο Ταγίπ Ερντογαν και η τουρκική κυβέρνηση, 7% ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και 5,6% ο τουρκικός στρατός.

    Το 42.7% των Τουρκοκυπρίων δήλωσαν ότι δεν θα επηρεασθούν στην απόφασή τους από κανένα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 20 Μαρτίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Περί τους 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην συγκέντρωση των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης- την τρίτη σε διάστημα δύο μηνών- που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

    Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την κεντρική πλατεία «Σκερντέμπεϊ» μέχρι την πλατεία «Μητέρα Τερέζα» περνώντας από την κεντρική λεωφόρο, απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα κατά την ομιλία του διεμήνυσε ότι η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη του στόχου της, δηλαδή την απομάκρυνση του Νάνο. «Οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν σε όλη τη χώρα μέχρι να απομακρυνθεί η διαφθαρμένη κλίκα του Φάτος Νάνο», είπε.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο βρίσκεται στην Μπρατισλάβα της Πολωνίας σε σύνοδο κορυφής των χωρών της Κεντρικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ώρα της συνάντησης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Μαρτίου.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι μετά τη λήξη της Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Λουκέρνη της Ελβετίας για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Εξάλλου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα αναφέρει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό «με πλήρη εξουσία να αντιπροσωπεύσει τους τουρκοκυπρίους»

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 20 Μαρτίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Ενισχύσεις ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ καταφτάνουν στο Κοσσυφοπεδιο, καθώς η Βορειοαντλαντική συμμαχία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα βίαια επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ Αλβανοφώνων και Σέρβων στην σερβική αυτή επαρχία που διοικείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Πάνω από 2000 Γάλλοι, Βρετανοί , Γερμανοί, Ιταλοί, Δανοί και Αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν για να ενισχύσουν τους 17 χιλιάδες ειρηνοφρουρούς, που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Βρετανοί στρατιώτες αναπτύσσονται σε στρατηγικής σημασίας σημεία για να βοηθήσουν στη διατήρηση της προσωρινής ηρεμίας, που επικρατεί, μετά από τα επεισόδια, κατά τα οποία τουλάχιστον 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 500 άλλα τραυματίστηκαν.

    Ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ναύαρχος Γκρέγκορυ Τζονσον, είπε πως οι αιματηρές συγκρούσεις δεν διαφέρουν από «εθνοκάθαρση» και πρέπει να σταματήσουν.

    [17] ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΧΟΥ Ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ (1-0)

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Με το χρυσό γκολ του Σωτήρχου στο 82' ο Πανηλειακός κέρδισε με 1-0 την αδιάφορη Ξάνθη και παρέμεινε ζωντανός στο κυνήγι της παραμονής στην κατηγορία.

    Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με πολλούς αναπληρωματικούς παίκτες, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα το άσχημο θέαμα. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη. Στο 50` ο Θωμαϊδης βρέθηκε απέναντι από τον Αναστασόπουλο, αλλά δεν κατάφερε να τον ξεγελάσει. Στο 71' ο ίδιος παίκτης βρέθηκε πάλι σε πλεονεκτική θέση στέλνοντας την μπάλα άουτ. Τελικά η πίεση των «ερυθρόλευκων» καρποφόρησε στο 82' με το γκολ που πέτυχε ο Σωτήρχος.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Δαμιανός του συνδέσμου Κοζάνης. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σπυρόπουλος και Σωτήρχος, ενώ κόκκινες κάρτες είδαν οι Παπαδόπουλος και Μανίκας στις καθυστερήσεις.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Λαμπρόπουλος, Σωτήρχος, Αρβανίτης, Μποταϊτης, Αργυρόπουλος, Θωμαϊδης, Τσιώλης (46` Δερμιτζόγλου), Μαρκορά (35` Μάρης), Τασίδης, Μωϋσιάδης, Νουαφόρ (71` Μανίκας).

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Ζαπρόπουλος, Κέτλουν, Παβιό, Κάχραμαν (46` Μπα), Ν. Παπαδόπουλος, Μπαϊκάρα, Σφακιανάκης, Πρίττας, Δημητριάδης (66` Μελισσάς), Ζωγραφάκης.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 59-53

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη, αυτή την φορά σε βάρος του Ηρακλή πέτυχε ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν με 59-53 και πλέον βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στο πλασάρισμα της πρώτης οκτάδας.

    Ο Ηρακλής στην αρχή έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Λάζαρο Παπαδόπουλο πήρε ένα μικρό προβάδισμα. Όχι όμως για πολύ, αφού με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και προηγήθηκε στο ημίχρονο με ένα καλάθι (29-27). Στην τρίτη περίοδο ο Ηρακλής και πάλι με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο προηγήθηκε με τρεις πόντους. Όμως στο τέλος της αναμέτρησης ο Βαγγέλης Σκλάβος είχε άλλη άποψη. Με τους 15 πόντους που πέτυχε (3 τρίποντα), πήρε την ομάδα στην πλάτη του και την οδήγησε στη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 13-18, 29-27, 38-41, 59-53.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 11, Χαρίσης 11, Καλαμπόκης 4, Γιαννουζάκος 3, Λιαδέλης 13, Τόμιτς 2, Σκλάβος 15.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Ηλιάδης 9, Λυμπάρης 6, Διαμαντίδης 14, Παπαδόπουλος 18, Κούβελας 6.

    [19] ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν το απόγευμα η Καλλιθέα και ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, κράτησε το 0-0 στα Ανω Λιόσια και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή στην Α` εθνική.

    Το παιχνίδι δεν παρουσίασε θέαμα και πολλές καλές φάσεις. Η πρώτη καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου σημειώθηκε στο 10' όταν σε μία αντεπίθεση του Ακράτητου ο Γκίτσης ανατράπηκε από τον τερματοφύλακα της Καλλιθέας, Σουλογιάνη με αποτέλεσμα ο Φινοκαλιώτης να δείξει αμέσως το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Ηλιόπουλος, αλλά ο Σουλογιάνης απέκρουσε σωτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο, η Καλλιθέα έχασε μοναδική ευκαιρία όταν στο 65' σουτ του Κυργιάκου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπαρτζώκα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Σουλογάνη, Κυριάκο, Τελκίνσκι, Μπλέτσα, Λίνκαρ και Μαϊστρέλη. Κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) δέχθηκε ο Μπλέτσας.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Μπαρτζώκας, Γκίτσης, Ηλιόπουλος, Χριστοδούλου (54` Μπαγιαζίτ), Σκούφαλης, Μπλέτσας, Στεφανίδης, Λίνκαρ, Κουτσοκώστας, Ευθυμιάδης, Τελκίνσκι (82` Μαϊστρέλλης).

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Γκεοργκίεφ, Κουλακιώτης, Κυργιάκος, Ντραγκίσεβιτς, Σκαρμούτσος (46` Ιορδανίδης), Γήττας (46` Νταμνιάνοβιτς), Γκέκας, Νταμπρόφσκι, Σαββίδης, Καρατζάς.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της Α1 πραγματοποίησε το απόγευμα ο ΠΑΟΚ. Κέρδισε στο κλειστό της Πυλαίας με 100-74 τον Απόλλωνα Πατρών και συνέχισε την καλή φετινή του πορεία. Παράλληλα παρέμεινε ζωντανός στο κυνήγι μιας θέσης στην πρώτη τετράδα στην κανονική περίοδο.

    Το ξεκίνημα των γηπεδούχων ήταν εντυπωσιακό και κατάφεραν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης να πάρουν μεγάλη διαφορά. Κορυφαίος παίκτης από τον ΠΑΟΚ ήταν ο Μουλαομέροβιτς που πέτυχε 22 πόντους, ενώ από τον Απόλλωνα Πατρών διακρίθηκε ο Τόμας με 18 πόντους. Σε αυτό το παιχνίδι ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλειβιτς στο τελευταίο δεκάλεπτο χρησιμοποίησε αρκετούς παίκτες που κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν είχαν πολλά λεπτά συμμετοχής.

    Τα δεκάλεπτα: 30-23, 56-38, 74-56, 100-74.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 22, Μανωλόπουλος, Παντελιάδης 3, Βασιλειάδης 11, Καμαριώτης, Βασιλόπουλος 6, Πάουελ 11, Μαυροκεφαλίδης, Τεβετζίδης, Γιούρκοβιτς 26, Μαρκόπουλος 2, Ραντόγεβιτς 19.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 8, Αργυρόπουλος 1, Γκρέγκοφ 2, Γεωργαλής 6, Κικίλιας, Μοσχοβίτης 5, Τόμας 18, Τζόουνς 16, Κουζμάνοβιτς 6, Βάρντα 12. 

    [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Στοχεύει στη νίκη ο Ηρακλής εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Αρη. Ο Σουηδός προπονητής, Ματς Γίνγκμπλαντ ουσιαστικά δεν έκανε αλλαγές στην αποστολή σε σχέση με τις εμφανίσεις των προηγούμενων παιχνιδιών.

    «Πάθος υπάρχει απ΄ όλους μας και με αυτό θα παλέψουμε για τη νίκη», αναφέρει καθημερινά στους παίκτες του ο κ. Γίνγκμπλαντ που ελπίζει η ομάδα του να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης προκειμένου να φτιάξει η άσχημη ψυχολογία. Στην αποστολή της ομάδας εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με τον Αρη (17:00 στο γήπεδο του Μακεδονικού), μετέχουν οι εξής παίκτες: Νεμπεγλέρας, Κατσαμπής, Ξενίδης, Μουράτι, Κουχάρσκι, Αμπάρης, Χόλβαϊν, Κιάσσος, Σελάντερ, Λαγός, Δρούγας, Μπαχράμης, Καπετάνος Παντελής, Καπετάνος Κώστας, Σνάουτσερ, Μπακιρτσίογλου, Κελπέκης, Μαχλάς, Νατσούρας, Μίετσελ, Πουρσανίδης

    [22] ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΣΕΝ ΣΟΥΙ-ΜΠΙΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 20 Μαρτίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία τραυματίσθηκε, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν επανεξελέγη επικρατώντας οριακά- με διαφορά 30.000 ψήφων- του αντιπάλου του Λιεν Τσαν, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ζητά την ακύρωσή τους.

    Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και ένα πιλοτικό δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν πρώτον εάν το νησί πρέπει να ενισχύσει την αντιπυραυλική του άμυνα σε περίπτωση που η Κίνα αρνηθεί να αποσύρει 500 πυραύλους οι οποίοι είναι στραμμένοι προς την Ταϊβάν και δεύτερον αν θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Πεκίνο.

    Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα όμως δεν ξεπέρασε το 50% με αποτέλεσμα αυτό να ακυρωθεί, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. «Και τα δύο ερωτήματα έχουν επίσημα απορριφθεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Τσάι Λι-χσούε. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στο πρώτο ερώτημα του δημοψηφίσματος μόνο το 45,17% ψήφισε υπέρ και στο δεύτερο το 45,12% ψήφισε υπέρ.

    Το Πεκίνο ερμήνευε το δημοψήφισμα ως προσπάθεια της Ταϊπέχ να δημιουργήσει τετελεσμένο μη επανένωσης. Η αντιπολίτευση στην Ταϊβάν είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Τσεν ότι χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα το πρώτο που διεξήχθη ποτέ-για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες.

    [23] ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 20 Μαρτίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Ο πληθυσμός των Ισπανόφωνων και των Ασιατών που μένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία απογραφής πληθυσμού. Έτσι, προβλέπεται, ότι το 2050 οι Ισπανόφωνοι αμερικανοί θα αυξηθούν από 35 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 102, ενώ αντίστοιχα οι Ασιάτες θα αυξηθούν σε 33 εκατομμύρια από 11 που είναι σήμερα.

    Η Yπηρεσία Aπογραφής, σημείωσε επίσης ότι, είναι πολύ πιθανό μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε οι λευκοί μη Ισπανόφωνοι αμερικανοί να αποτελούν ακριβώς τον μισό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι το 70% που είναι σήμερα. Οι προβλέψεις βασίζονται στην απογραφή του 2000, καθώς και σε προβλέψεις για τον αριθμό των μελλοντικών γεννήσεων, θανάτων, αλλά και για τον ρυθμό μετανάστευσης.

    Η Yπηρεσία Aπογραφής προβλέπει, τέλος, ότι ο συνολικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών το 2050 θα φτάσει τα 420 εκατομμύρια, θα αυξηθεί δηλαδή 140 εκατομμύρια από το 2000.

    [24] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο Π. ΣΟΛΜΠΕΣ

    Μαδρίτη, 20 Μαρτίου 2004 (13:29 UTC+2)

    Νέος υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο, θα τοποθετηθεί ο νυν επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες, αντί του οικονομολόγου Μιγέλ Σεμπαστιάν, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Εξπανσιόν».

    Ο Σεμπαστιάν, που είναι ο εμπνευστής του οικονομικού προγράμματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κι εν πολλοίς εθεωρείτο ο επικρατέστερος για το αξίωμα, θα είναι στην κυβέρνηση ως ειδικός σύμβουλος άνευ χαρτοφυλακίου του πρωθυπουργού Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο Θαπατέρο, που αρχικά έκλινε προς τον Σεμπαστιάν, προτίμησε τελικά τον Σόλμπες «λόγω των καλλιτέρων σχέσεών του με την ΕΕ, της διεθνούς εκτιμήσεως που χαίρει και της αρχαιότητάς του εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος», προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο 62χρονος Σόλμπες είχε χρηματίσει υπουργός Οικονομικών και στο διάστημα 1993-96 επί πρωθυπουργίας του Φελίπε Γκονθάλες, και ήταν ένας από τους συμβούλους του Θαπατέρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    [25] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Μαδρίτη, 20 Μαρτίου 2004 (11:04 UTC+2)

    Ο Ισπανός δικαστής Χουάντελ Ολμο διέταξε την Παρασκευή τη συνέχιση της κράτησης των τριών Μαροκινών και των δύο Ινδών που συνελήφθησαν το Σάββατο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι τρεις Μαροκινοί, οι Τζαμάλ Ζουγκάμ, Μοχάμεντ Μπεκάλι και Μοχάμεντ Σάουι, θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για τη διάπραξη 190 δολοφονιών, για 1.400 απόπειρες δολοφονίας, για υλικές ζημιές και για κλοπή αυτοκινήτου. Οι δύο Ινδοί, ο Βινάι Κόλι και ο Σουρές Κουμάρ, θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση και για πλαστογράφηση εγγράφων.

    Ωστόσο, και οι πέντε αρνήθηκαν ότι έχουν την παραμικρή σχέση με το μακελειό όπως και με την «Αλ Κάιντα», ενώ ανέφεραν ότι όταν έγιναν οι επιθέσεις, στις 11 του Μάρτη, κοιμούνταν στα σπίτια τους. Ο Μπεκάλι μάλιστα εισήλθε στο κτίριο φωνάζοντας «είμαι αθώος».

    Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παΐς», η αστυνομία βρήκε στο τηλεφωνείο του Ζουγκάμ μικρό κομμάτι από το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε μέσα σε σάκο γεμάτο με εκρηκτικά σε ένα από τα τρένα. Το κινητό ήταν κατά πάσα πιθανότητα συνδεδεμένο με πυροκροτητή.

    Εξάλλου, Ισπανός δικαστής διέταξε χτες την απελευθέρωση του Αλγερινού Αλί Αμρούς, που κρατούνταν επειδή πριν από δύο μήνες είχε φωνάξει στο Σαν Σεμπαστιάν «θα γεμίσουμε τη Μαδρίτη με πτώματα». Η αστυνομία δεν ανακάλυψε στοιχεία εναντίον του. Η βελγική αστυνομία ακόμη συνέλαβε χτες έναν ύποπτο που καταζητείται στο Μαρόκο σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2003 στην Καζαμπλάνκα.

    Σε ό,τι αφορά τους 5 που συνελήφθησαν την Πέμπτη, η ισπανική αστυνομία πιστεύει πως ανάμεσά τους βρίσκεται και ο άνθρωπος που έκλεψε το εκρηκτικό υλικό, ο οποίος είναι ισπανικής καταγωγής.

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών της G5 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη Μαδρίτη προκειμένου να εξετάσουν το θέμα της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη.

    [26] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 20 Μαρτίου 2004 (11:04 UTC+2)

    Ομόφωνη απόφαση για τα όσα διαδραματίζονται στο Κοσσυφοπέδιο έλαβε η ρωσική Δούμα, με την οποία καταδικάζει την αποτυχία των διεθνών οργανισμών στην περιοχή και απαιτεί την επιστροφή του στρατού της Σερβίας - Μαυροβουνίου, προκειμένου να υπερασπιστεί το σερβικό πληθυσμό της περιοχής.

    Στην απόφαση, που ψηφίστηκε με 397 ψήφους υπέρ, καμία κατά και ουδεμία αποχή, προτείνεται και η έκδοση νέας απόφασης από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εδαφική κυριαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Εκφράστηκε δε η προθυμία της Ρωσίας να παράσχει «οιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων μέτρων για την εκκένωση των Σέρβων από τις ζώνες πολέμου ή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Ο δε Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου, αναχώρησε χτες για την περιοχή των Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια να έχει από κοντά τη δυνατότητα εκτίμησης της κατάστασης.

    [27] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2004 (11:11 UTC+2)

    Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» (21 Μάρτη), το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, διοργανώνει τη Δευτέρα 22/3, στις 7 μ.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο, εκδήλωση με τίτλο «Ο ποιητής ως πολίτης του ιστορικού παρόντος». Οι ποιητές που συμμετέχουν καλύπτουν μια πεντηκονταετία. Με το έργο τους αποτυπώνουν πολλαπλές ιστορικές και αισθητικές εκβολές του ποιητικού λόγου: Ποιήματα θα διαβάσουν 19 ποιητές: Σπ. Βρεττός, Γ. Δάλλας, Κ. Καναβούρης, Τ. Καπερνάρος, Β. Κάσσος, Μ. Κούρση, Θ. Κωσταβάρας, Η. Λάγιος, Β. Λαλιώτης, Γ. Λίλλης, Γ. Μαρκόπουλος, Γ. Μπλάνας, Κ. Παπαγεωργίου, Λ. Πούλιος, Στ. Ροζάνης, Χρ. Ρουμελιωτάκης, Αν. Φωστιέρης, Δ. Χουλιαράκης, Χ. Ψαρράς. Θα μιλήσουν οι: Κ. Βούλγαρης, Στ. Γουργούρης, Αλ. Ζήρας, Μ. Κατσούλο.

    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τα περιοδικά «Μανδραγόρας», «Νέα Συντέλεια» και «Ουτοπία» διοργανώνουν (23/3, 7.30 μ.μ.) στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16) εκδήλωση με θέμα «Τα 80χρονα του υπερεαλισμού μέσα σε κλίμα τρόμου και θλίψης - Οι ποιητές συνεχίζουν να αντιστέκονται».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 March 2004 - 19:13:47 UTC