Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
  • [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕΣΕΤ
  • [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
  • [10] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [11] ΕΕΤΤ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΤΑ
  • [12] ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,10 ΑΠΟ ΤΗ REVOIL
  • [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ 300 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
  • [15] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [16] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΛΟΥΚΕΡΝΗ
  • [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: "ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ"
  • [20] Ο ΤΑΛΑΤ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [21] Ο ΓΚ. ΧΑΤΖΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ
  • [22] ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Γ.ΚΥΡΑΣΤΑ
  • [23] ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
  • [24] ΤΕΝΙΣ: ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
  • [25] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [26] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΝΤ ΓΙΑΣΙΝ
  • [27] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΑΡΑΞΑΝ ΟΙ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [28] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ
  • [29] ΑΚΑΘΑΡΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000
  • [30] Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΑΧΜΕΝΤ ΓΙΑΣΙΝ
  • [31] «ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ» ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΛ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α. ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΜΠΑΤ

  • [01] Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ραμάλλα, 22 Μαρτίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Τις «πύλες της κολάσεως» άνοιξε στη Μέση Ανατολή η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως τουλάχιστον δηλώνουν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, που υπόσχονται εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη τους.

    Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας ζητώντας εκδίκηση. Εκτός της Χαμάς, που προειδοποίησε για δεκάδες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως οι "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα" έσπευσαν να προειδοποιήσουν για έναν μεγάλο σεισμό τις αμέσως επόμενες ώρες.

    Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος ήταν τετραπληγικός από τα παιδικά του χρόνια και χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις του, περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας στο τζαμί, συνοδευόμενος συνήθως από τους γιους του, όπως και τη στιγμή της δολοφονίας του, στην οποία δυο από τους συνολικά τρεις γιους του τραυματίστηκαν.

    Το Ισραήλ, με τη δολοφονία του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα", αφού ούτε οι χώρες που συνηθίζουν να στηρίζουν τους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης του παρείχαν "κάλυψη" γι' αυτή την ενέργεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν άγνοια ότι οι ισραηλινές Αρχές προετοίμαζαν τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν, την οποία φέρεται να παρακολούθησε ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν. «Οι ΗΠΑ δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιδρομή εναντίον του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν» είπε χαρακτηριστικά η σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, η οποία απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην περιοχή. Από την πλευρά της, η Βρετανία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι η δολοφονία Γιασίν είναι "εκτός νόμου".

    Ποιος ήταν, όμως, ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν;

    Ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν ήταν ο πνευματικός ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 1987, δίνοντάς της αρχικά την ονομασία Παλαιστινιακή Πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

    Ο σεΐχης Γιασίν γεννήθηκε το 1936 κοντά στην πόλη Ασκελόν, όταν η περιοχή ήταν υπό βρετανική εντολή. Η οικογένειά του μετακόμισε, ωστόσο, στη Γάζα, όταν το χωριό του καταστράφηκε το 1948, κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια των αραβοϊσραηλινών συγκρούσεων.

    Μετά το πέρας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του και παρά την τετραπληγία του, αποτέλεσμα ενός ατυχήματος στην τρυφερή παιδική του ηλικία , ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς σπούδασε στο πανεπιστήμιο «αλ Αζχαρ» του Καΐρου, που θεωρείται το κέντρο της ισλαμικής διανόησης. Στο «αλ Αζχαρ» γεννήθηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στους κόλπους της οποίας εντάχθηκε και ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών.

    Το 1989, ο Γιασίν φέρεται να διέταξε τη δολοφονία Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και την απαγωγή και δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών. Για την τελευταία αυτή ενέργεια, συνελήφθη από το Ισραήλ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    Το 1997, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον σεΐχη Γιασίν, μετά από συμφωνία με την Ιορδανία, που προηγουμένως είχε συλλάβει δυο πράκτορες της Μοσάντ που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Χάλιντ Μέσααλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, στο Αμμάν. Ο σεΐχης Γιασίν αφέθηκε ελεύθερος ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δυο πρακτόρων της Μοσάντ από τις ιορδανικές Αρχές.

    Μετά την απελευθέρωσή του, ο Γιασίν επέστρεψε στα καθήκοντά του ως πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, καλώντας τους Παλαιστίνιους σε αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής με κάθε μέσο, ακόμη και με επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στρατιωτικών, αλλά και πολιτικών στόχων.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων της "ειρηνευτικής διαδικασίας" μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γιασίν είχε τεθεί πολλές φορές σε κατ' οίκον κράτηση, αλλά κάθε φορά, οι μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών του οδηγούσαν στην άρση του αποκλεισμού του.

    Η πρώτη φορά που οι ισραηλινές Αρχές παραδέχθηκαν δημόσια ότι ο σεΐχης Γιασίν αποτελεί στόχο για τις δυνάμεις τους ήταν στις 13 Ιουνίου 2003. Τρεις μήνες αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση με στόχο τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος τραυματίστηκε μεν, χωρίς, ωστόσο, να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

    Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο σεΐχης Γιασίν είχε δηλώσει: "Οι ημέρες που έρχονται θα αποδείξουν ότι η πολιτική των δολοφονιών (από την πλευρά του Ισραήλ) δεν θα αποτελειώσει τη Χαμάς. Οι ηγέτες της Χαμάς θέλουν να γίνουν μάρτυρες και δεν φοβούνται τον θάνατο. Το τζιχάντ θα συνεχιστεί και η αντίσταση θα συνεχιστεί έως ότου νικήσουμε. Διαφορετικά, θα γίνουμε μάρτυρες".

    Λίγα λόγια για τη Χαμάς

    Η Χαμάς (ζήλος)- αρβικό αρκτικόλεξο του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης- ιδρύθηκε το 1987, κατά τη διάρκεια της πρώτης παλαιστινιακής "ιντιφάντα". Παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- η αρχική της ονομασία ήταν Παλαιστινιακή Πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- η Χαμάς έχει την ευθύνη της λειτουργίας ισλαμικών τεμένων, σχολείων, κλινικών αλλά και διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Το κοινωνικό της, ωστόσο, πρόσωπο, επισκιάζει η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, η οποία έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων. Η Χαμάς είχε ταχθεί εναντίον της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ-PLO), που προέβλεπε τη σταδιακή παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την τελική απόσυρσή τους από τα συγκεκριμένα εδάφη. Η ηγεσία της Χαμάς έχει έρθει πολλές φορές σε ανοιχτή ρήξη με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον ίδιο τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, αμφισβητώντας την κυριαρχία του. Τα μέλη της έχουν πολλές φορές, μάλιστα, βρεθεί στο στόχαστρο των παλαιστινιακών Αρχών. Η Χαμάς είχε αντιταχθεί και στη διενέργεια των εκλογών στη Δυτιή Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να μποϊκοτάρει τη διαδικασία. Ορισμένα, μάλιστα, μετριοπαθή μέλη της είχαν κατέβει ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε εκείνες τις εκλογές.

    Σ.Π.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (09:37 UTC+2)

    Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στη χτεσινή συζήτηση εκδηλώθηκε και η πρώτη αντιπαράθεση του Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή, στο πλαίσιο πάντα του νέου πολιτικού πολιτισμού και της συναίνεσης που ακολουθούν και οι δύο. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν γενικόλογες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι λαός αποδοκίμασε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος ενδέχεται να εξειδικεύσει περισσότερο την πολιτική για την οικονομία.

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Γύρω στις τρεις ώρες διήρκησε η σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, η τελευταία της πρώτης φάσης των συνομιλιών, με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς εάν ξεκαθάρισε το θέμα της εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας, που θα αρχίσουν στις 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως σήμερα συζητήθηκαν διάφορα θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''είπε ότι έχει δώσει γραπτή εξουσιοδότηση στο Γενικό Γραμματέα''. ''Περιμένουμε να πάρουμε το κείμενο να το δούμε'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ερώτηση αν δηλαδή ο κ. Ντενκτάς έδωσε γραπτή εξουσιοδότηση στο ΓΓ για τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Απάντησε στο ΓΓ, στην πρόσκλησή του, στην οποία (απάντηση) αναφέρει ότι εξουσιοδοτεί τον κ. Ταλάτ. Δεν έχω δει το κείμενο''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Ως απαράδεκτη χαρακτήριζαν οι ειδικοί της αγοράς τη συνολικότερη εικόνα, που παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), καθώς ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και κατέγραψε σημαντικότατες απώλειες.

    Η αιτιολογία των χρηματιστών μεγάλων ΑΧΕ για το σημερινό καταποντισμό των τιμών των μετοχών ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες σε συνδυασμό με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στη Μαδρίτη, οδήγησαν σε επιδείνωση του ήδη βεβαρημένου επενδυτικού κλίματος.

    Έφερναν δε ως παράδειγμα τη σημερινή πορεία των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, που ήταν επίσης, αρνητική. Μάλιστα, συνδύαζαν τις εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο με το γεγονός ότι στη Σοφοκλέους υπάρχει διοικητικό κενό.

    Οι απόψεις αυτές, όμως, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μερίδας αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι τις χαρακτήριζαν ως παντελώς αστήρικτες. Επισήμαιναν επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται η τόσο μεγάλη διαφορά σε απώλειες από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Μάλιστα, απέδιδαν τη «σφαγή», όπως την αποκαλούσαν, στην περιφέρεια σε καθαρά κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ χαρακτήριζαν «αδικαιολόγητη από κάθε άποψη» τη διάσταση που είχε λάβει η «ελεύθερη πτώση» δεικτών και μετοχών.

    «Τηρουμένων των αναλογιών, το κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική δεν εξηγεί την απώλεια 100 μονάδων, η οποία φέρνει το γενικό δείκτη προς τις 2.275 μονάδες», τόνιζαν χαρακτηριστικά, απαντώντας στις αιτιάσεις μερίδας χρηματιστών. Επισήμαιναν δε πως η μόνη εξήγηση που δίνεται από την πλευρά παραγώγων της αγοράς, συσχετίζει το εύρος της διόρθωσης με τη στάση των Ελλήνων «μεγάλων παικτών».

    Γνωστός αναλυτής της αγοράς τόνιζε, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ότι «είναι προφανές πως σε αρκετές μετοχές η μη εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει χαρακτηριστικά... υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αφήνεται η αγορά να καταρρεύσει, να ξεπεράσει τα όριά της, τη στιγμή που εκείνοι που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση μέσω της αγοράς παραγώγων είναι αρκετοί».

    Έτσι, μέσα στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, σε γενικές γραμμές, αναχαιτίστηκαν οι απώλειες, ήταν λογικό ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κλείσει με πτώση 3,77%% στις 2.276,32 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Η πτωτική τάση που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους και σε συνδυασμό με το βαρύ επενδυτικό κλίμα αλλά και τις φημολογίες για τα διοικητικά της Σοφοκλέους, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν με σημαντικότατες ζημίες και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη σημαντικότερη υποχώρηση κατέγραψε ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (-6,51%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης (-4,78%) και τον FTSE/ASE 140 (-4,21%), που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης. Ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης σημείωσε τη μικρότερη, πλην όμως, εξίσου αισθητή πτώση, κατά 3,88%.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους έδινε και σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς και οι συνολικά 22 δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας σημαντικότατες ζημίες.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι δείκτες της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-11,17%), της κλωστοϋφαντουργίας (-9,35%), των εκδόσεων & εκτυπώσεων (-7,70%), ενώ και εκείνοι των ασφαλειών (-7,49%) και των λύσεων πληροφορικής (-7,00%) έκλεισαν με απώλειες άνω των επτά ποσοστιαίων μονάδων. Σχετικά μικρές ζημίες - στην ουσία, όμως, αισθητές - κατέγραψαν μόνον οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-1,83%) και των μη μεταλλικών ορυκτών (-2,64%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν σήμερα ανάλογη με την πορεία του γενικού δείκτη καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά μόλις σε 6 και ανήλθαν σε 343 εκείνες με αρνητικό, ενώ 48 παρέμειναν στάσιμες.

    Στα γνωστά επίπεδα, αν και υψηλότερα από εκείνα των προηγούμενων συνεδριάσεων, κινήθηκε σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά νωρίς το όριο των 120 εκατ. ευρώ και, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 171,2 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Περιθώρια για αναζήτηση υποστήριξης σε χαμηλότερα επίπεδα διαβλέπουν μετά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ειδικοί της Σοφοκλέους, θεωρώντας ως δεδομένο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

    Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η υποχώρηση των τιμών είναι τέτοια, ώστε έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Η Eurobank Securities διαπιστώνει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, εκτιμώντας ότι η πορεία των διεθνών αγορών θα παραμείνει ο βασικός διαμορφωτής της τάσης για το ΧΑ.

    Σχετικά παθητική συμπεριφορά αναμένει από τους εγχώριους θεσμικούς η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ κατά την Alpha Finance η μεγάλη υποχώρηση των τιμών στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση δημιουργεί πλέον επενδυτικές ευκαιρίες.

    Τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο η Marfin Analysis για την ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι η κατεύθυνση θα έρθει και πάλι από τις διεθνείς αγορές. Παρόλο που αρκετές αποτιμήσεις έχουν καταστεί ελκυστικές, η Artion δεν είναι αισιόδοξη για την αγορά και συστήνει να αποφεύγονται επιλογές στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, τόσο σε βραχυπρόθεσμη, όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Aspis Bank θεωρεί ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, και τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς στο εγχώριο επίπεδο η τακτική της στάσης αναμονής θεωρείται δεδομένη. Εφιστά επίσης προσοχή στην αγορά παραγώγων.

    Την εκτίμηση ότι η αγορά θα προσπαθήσει να βρει υποστήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα διατυπώνει η ΒΕΤΑ ΑΧΕ. Κατά την Praxis International, η ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την τάση αποφυγής ανάληψης κινδύνου, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία κινούν την αγορά τις τελευταίες ημέρες.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η τάση στην αγορά, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, θα δοθεί από την πορεία των κυριότερων διεθνών αγορών. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Περίπου 30.000 άτομα πεθαίνουν καθημερινά παγκοσμίως από ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού ή υγιεινής, ενώ 1,1, δισ. άνθρωποι που ζουν στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

    Όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2015 ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο νερό και στα συστήματα υγιεινής, στα πλαίσια των Αναπτυξιακών Στόχων για τη Χιλιετία, πρέπει να γίνονται 400.000 συνδέσεις νερού την μέρα και 500.000 συνδέσεις για την υγιεινή. Αυτό απαιτεί επενδύσεις, που φτάνουν το ποσό των 25 δισ. δολαρίων το χρόνο.

    Εκδήλωση για το νερό

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα νερού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκης εκδήλωση για το νερό, που διοργανώνει το συμβούλιο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

    Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Χρήστος Τσόγκας, ο τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκη Δημήτρης Δημητριάδης, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Ματθαίος Τσούγκας και ο υπεύθυνος του Μουσείου ύδρευσης Σάκης Χατζηγώγας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Ο κύκλος του νερού», διάρκειας 70΄, σε σκηνοθεσία Μαρίας Οικονόμου, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα καθώς και ξενάγηση στους χώρους του μουσείου

    [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, με ισόρροπη ανάπτυξη που να διαχέεται στην κοινωνία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ανάγνωση του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης.

    Η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%, η μείωση της ανεργίας κατά 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, η σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8-10 χρόνια αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής όπως του περιέγραψε ο υπουργός.

    Η χρηματοδότηση των πολιτικών της Κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης που ετησίως θα φθάνει το 0,8-1,0% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι αυτό είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου. Αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ, αντί για 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές. «Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα και για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος ξεκινά από μία δυσμενέστερη βάση», προσέθεσε.

    Για το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας που επικαλέστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η «ρεαλιστική εκτίμηση που ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν 4,2% και όχι 5%, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που γίνεται και για το 2004». Προσέθεσε δε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης «οφείλονται αποκλειστικά και προσωρινά στον κατασκευαστικό τομέα, στην ολοκλήρωση, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιων μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης».

    Για τα φορολογικά είπε ότι «συγκροτούμε ειδική επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι προτάσεις της οποίας θα τεθούν σε διάλογο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του νέου αναπτυξιακού νόμου το φθινόπωρο. Οι δεσμεύσεις του προγράμματός μας θα τηρηθούν».

    Ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στο Γ΄ΚΠΣ, για διατήρηση υψηλού ποσοστού ανεργίας επί μία δεκαετία, για μεγάλες ανισότητες και κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, και για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

    Τέλος ο κ.Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί καθώς και ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004, «για να βάλουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005».

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ.Αλογοσκούφης έχει ως εξής:

    «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    η ανάθεση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη.

    Ανέλαβα με πλήρη συναίσθηση και των ευκαιριών και των δυσκολιών. Ανέλαβα με την πίστη ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία έχουν μεγάλες δυνατότητες. Πιστεύω ότι στη χώρα υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής και ισχυρής οικονομίας, ενός πιο αποτελεσματικού κράτους και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

    Για να υλοποιηθούν όμως αυτές οι δυνατότητες χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική. Μια πολιτική συνεπής και αξιόπιστη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής, και εγώ αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, αν η κατάσταση της οικονομίας ήταν αυτή που παρουσίασαν τις τελευταίες δύο μέρες ο αρχηγός και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αν είχαμε πράγματι μια ισχυρή οικονομία, αν δεν είχαμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην περιφέρεια της χώρας, αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

    Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη της απελθούσης κυβέρνησης. Άλλωστε, αν τα πράγματα ήταν έτσι, δεν θα είχαν αποδοκιμαστεί τόσο έντονα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Η κατάσταση της οικονομίας που αφήνουν ως παρακαταθήκη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομούμε.

    Τα προβλήματα στην οικονομία ειναι πολλά και μεγάλα. Η χώρα μας έχει δυστυχώς το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τέλος του 2002, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, το οποίο είναι ο καλύτερος δείκτης του βιοτικού μας επιπέδου, βρισκόταν στο 70,9% του μέσου όρου των 15. Συγκριτικά με τους 15, η χώρα δεν έχει κάνει καμία σχεδόν πρόοδο από το 1980, όταν έγινε μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Ενώ άλλες χώρες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια για να βελτιώσουν θεαματικά το βιοτικό τους επίπεδο, εμείς, με ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμείναμε ουραγοί στις επιδόσεις, όντας στην τελευταία θέση μαζί με την Πορτογαλία, η οποία για ένα μεγάλο διάστημα μας είχε ξεπεράσει.

    Άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να τεκμηριώσει τα περί ισχυρής οικονομίας αναφερόμενος στο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης συγκαλύπτει κάπως τα προβλήματα. Ζήτησα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να μου κάνουν μία ρεαλιστική εκτίμηση. Για το 2003, η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν 4,2%. 'Οχι 5%, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, αλλά 4,2%. Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που γίνεται και για το 2004.

    Δυστυχώς όμως, οι ρυθμοί αυτοί δεν οφείλονται στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2003 μόνο κατά 1,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2%. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τον κατασκευαστικό τομέα. Σχετίζονται με την ολοκλήρωση, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιων μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο που είχαν καθυστερήσει, με τα ίδια τα ολυμπιακά έργα που ολοκληρώνονται μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις των τελευταίων χρόνων, και με την αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες οδήγησαν σε επιτάχυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και σε συνακόλουθη άνοδο του ΑΕΠ. Ωστόσο, η άνοδος αυτή είναι στρεβλή καθώς δεν διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας.

    Υπάρχουν κλάδοι που υστερούν, μεγάλες κοινωνικές τάξεις που πλήττονται και οι περιφέρειες της χώρας παραμένουν καθυστερημένες. Επιπλέον, και οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί και δεν εγγυώνται συνέχιση της ανάπτυξης στο μέλλον. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 θα μειωθεί στο 3,3%.

    Επιπλέον, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο ήδη σημειώνει μεγάλες καθυστερήσεις, και λόγω των νέων κοινοτικών κανόνων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα καταστεί δυνατόν να αναπληρωθούν πλήρως στο μέλλον.

    Η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του μείγματος οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε ως τώρα είναι η κατάσταση της ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η ανεργία το 2003 ήταν κατά μέσο όρο 9,5%. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνω ότι παρά την ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέσο ποσοστό ανεργίας των 15 δεν ξεπέρασε το 8,0%. Η διατήρηση της ανεργίας στη χώρα μας στα επίπεδα του 10% για μία δεκαετία έχει δημιουργήσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, υποδηλώνει το τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που κληρονομούμε.

    Εκτός από την ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τους εταίρους μας, κληρονομούμε δύο ακόμη προβλήματα. Τις μεγάλες ανισότητες και την κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

    Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, μετά τις κοινωνικές παροχές είναι 20%, όταν στους «15 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι το κοινωνικό κράτος δεν φέρνει αποτελέσματα. Μόνο το 2% των νοικοκυριών ξεφεύγει από το όριο της φτώχειας λόγω των κοινωνικών παροχών, όταν στους «15» το αντίστοιχο ποσοστό είναι τετραπλάσιο.

    Επιπλέον, οι πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελληνικές. Η Ήπειρος με κατά κεφαλήν ΑΕΠ ίσο με το 47% του μέσου κοινοτικού όρου είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δυτ. Ελλάδα βρίσκεται στο 51% του μέσου όρου των «15», ενώ η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη βρίσκεται στο 55%.

    Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που κληρονομούμε, με την έννοια ότι η αντιμετώπισή του συνεπάγεται μεγάλους περιορισμούς για το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, στα διαδοχικά αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλάζουν διαρκώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ενώ το Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση προέβλεπε αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 90% του ΑΕΠ για το 2004, στο τελευταίο ΠΣΑ ανέβασε την πρόβλεψη για το ίδιο μέγεθος στο 98,5%. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, το ποσοστό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2002 στο 104,7% του ΑΕΠ και το 2003 στο 102,4%.

    Έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να ξεκινήσουν τη δημοσιονομική απογραφή. Τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα θα πρέπει να αποτυπωθούν με ακρίβεια, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

    Τα παιγνίδια με τους αριθμούς θα πρέπει να σταματήσουν. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Δεκεμβρίου 2001 προέβλεπε πλεονάσματα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης για όλη την περίοδο 2002-2004. Το Δεκέμβριο του 2002 αυτά έγιναν ελλείμματα, τα οποία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο στην τελευταία πρόβλεψη, ανερχόμενα στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2003 και στο 1,2% του ΑΕΠ για το 2004. Η Επιτροπή δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της.

    Θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποτελέσματα της απογραφής που έχουμε ξεκινήσει. Οι πρώτες ενδείξεις έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε φιλοτεχνηθεί. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου. Αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ, αντί για 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα και για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος ξεκινά από μία δυσμενέστερη βάση.

    Τα δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Θα αντιμετωπιστεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η κατάσταση που κληρονομήσαμε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004, και για να βάλουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005.

    Η πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική. Κεντρικός μας στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη για όλους που να διαχέεται στην κοινωνία. Κεντρικός μας στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης ώστε να μειωθεί η ανεργία που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.

    Στόχος της πολιτικής μας είναι οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι κοινωνικές συγκρούσεις. Με μετριοπάθεια, με κοινωνική συναίνεση, με κυβερνητική αποτελεσματικότητα μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή για την οικονομία και για τη χώρα γενικότερα.

    Οι κεντρικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησής μας για τα επόμενα χρόνια συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

    επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%

    μείωση της ανεργίας κατά 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης από το 56,7% του συνολικού πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 60% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας

    η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών υποδομής

    σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8-10 χρόνια

    παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της εθνικής μας κληρονομιάς.

    Άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας θα είναι η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων όπως ο κατασκευαστικός που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά και το να δοθεί νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Τομείς όπως ο αγροτικός, ο τουρισμός, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορίου, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές.

    Είναι τομείς που μπορούν να δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα μέσα από μία νέα πολιτική, μια πολιτική που θα προσελκύσει επενδύσεις και άμεσες ξένες επενδύσεις, γιατί μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία και που θα δώσει μία νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια. Μιας πολιτικής που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας και που πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι τις στηρίζουμε και δεν τις εμποδίζουμε.

    Κρίσιμος άξονας αυτής της νέας πολιτικής που σχεδιάζουμε είναι μια σταθερή και αξιόπιστη μακροοικονομική πολιτική. Κεντρικό στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι η διαφάνεια και η ουσιαστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική και διαρκή μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους.

    Η απογραφή, που ήδη έχει ξεκινήσει, θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του δημοσίου, θα αποκαταστήσει την αλήθεια αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Γιατί το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα εξακολουθούν να απειλούν την οικονομία και απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και γι' αυτό για μας είναι προτεραιότητα.

    Αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα βρούμε τους πόρους για την πολιτική μας. Μόνο από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης θα εξοικονομούμε ετησίως πόρους που θα φθάνουν το 0,8-1,0% του ΑΕΠ. Μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα εξοικονομούμε ετησίως το ισόποσο του 1,3 με 1,5% του ΑΕΠ. Στο τέλος της τετραετίας, θα έχει εξοικονομηθεί το ισόποσο του 4,0 με 4,5% του ΑΕΠ.

    Τι σημαίνει αυτό; 6,5 έως 7,5 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτήσουμε τις νέες πολιτικές μας. Με αυτούς και με επιπλέον πόρους από την αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών.

    Κεντρικό στοιχείο της νέας δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσουμε, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα, τη συνέπεια, τους χαμηλούς συντελεστές για τη φορολογία και μια διαφορετική φιλοσοφία φορολογικών ελέγχων. Το φορολογικό σύστημα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και δικαιότερα.

    Συγκροτούμε ειδική επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις της θα τεθούν σε διάλογο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του νέου αναπτυξιακού νόμου το φθινόπωρο. Οι δεσμεύσεις του προγράμματός μας θα τηρηθούν.

    Επόμενος κρίσιμος άξονας για μας είναι μια νέα διαρθρωτική πολιτική, μια πολιτική που στοχεύει στο να βελτιωθεί η μικροοικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας για να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς, να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

    Προτεραιότητές μας είναι η συναινετική βελτίωση της λειτουργίας στην αγορά εργασίας, η προώθηση νέων στοχευόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους ανταγωνιστικούς κανόνες του παιχνιδιού σε όλες τις αγορές, στα δημόσια έργα και στις κρατικές προμήθειες.

    Χρειάζεται να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του χρηματιστηρίου. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός, μεταξύ ισχυρών τραπεζικών ομίλων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο χρηματιστήριο, όπως και σε άλλες αγορές, οι ρυθμίσεις θα είναι απλές και σταθερές. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις εποπτικές αρχές θα είναι έμπειρα και αξιόπιστα.

    Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αποτελεσματική ολοκλήρωση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στην προώθηση έργων με συγχρηματοδότηση και στην εξασφάλιση πόρων από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Προτεραιότητά μας επίσης είναι μια πολιτική που θα βελτιώσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, θα δημιουργήσει περισσότερα επώνυμα προϊόντα και θα τα κάνει ελκυστικά και στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά. Χρειαζόμαστε στην ελληνική οικονομία μία «επανάσταση ποιότητας» για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η βελτίωση της ποιότητας της ελληνικής παραγωγής και των υπηρεσιών που προσφέρουμε και η δημιουργία επώνυμων προϊόντων είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της χώρας στα χρόνια που έρχονται.

    Η διαρθρωτική μας πολιτική θα δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην περιφερειακή διάχυση της οικονομικής ανάπτυξης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης, καθώς και στην προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

    Ξέρουμε ότι μας συνοδεύουν και ελπίδες και αμφιβολίες. Στόχος μας είναι να δικαιώσουμε τις ελπίδες και να διαψεύσουμε τις αμφιβολίες. Γνωρίζουμε ότι η πολιτική είναι ομαδική υπόθεση. Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κυβέρνησης, και όλων των Ελλήνων. Είναι υπόθεση όλων μας. Παρά τις διαφορετικές μας ιδεολογικές αφετηρίες, θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της υπόθεσης της οικονομίας. Με εποικοδομητική κριτική αλλά και με δημιουργικές προτάσεις. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί και συνεργάσιμοι με όλους.

    Το να πετύχουμε εκεί που άλλοι απέτυχαν δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε κυβερνητικό στοίχημα. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.

    Σας ευχαριστώ πολύ».

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Αίγυπτο και το Μαρόκο, Φάτι Σορούρ και Αμπντελουαχάντ Ράντι, είχε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, στο περιθώριο της Ευρω-μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου τονίζοντας την ανάγκη εδραίωσης και προώθησης της υπόθεσης της ειρήνης και της συνεργασίας στη περιοχή ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Ευρω-μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕΣΕΤ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της Βουλής των Ελλήνων για την παύση της βίας στη Μέση Ανατολή και την έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στην ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με αντιπροσωπεία του Ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ), με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Κνεσσέτ και πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ Ελλάδας κυρία Ετι Λίβνι, στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που διεξάγεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Ψαρούδα-Μπενάκη ανέφερε ότι η Βουλή σύντομα θα προχωρήσει στη σύσταση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Ισραήλ που θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, ενώ ανανέωσε την πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων προς την ισραηλινή Κνεσέτ για επίσκεψη μελών της στη χώρα μας.

    Στη συζήτηση που είχε η πρόεδρος της Βουλής με την ισραηλινή αντιπροσωπεία έγινε αναφορά και στο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων, για τους οποίους η κα Ψαρούδα-Μπενάκη τόνισε ότι φιλοδοξία και πεποίθηση της χώρας μας είναι η διεξαγωγή τους με πλήρη ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα δεν θα ήθελε να συμβαίνουν βίαια και δυσάρεστα γεγονότα παραμονές της κορυφαίας παγκόσμιας αθλητικής και πολιτιστικής διοργάνωσης».

    [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:43 UTC+2)

    «Δεν αυξάνονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν θίγεται το εφ' άπαξ», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργείου του.

    «Προωθούμε την μερική απασχόληση, υπογραμμίζοντας όμως με κάθε δυνατή έμφαση ότι κεντρικός και αμετάθετος στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, ώστε να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ασφαλείς», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ ζήτησε από τους εργοδότες «να βρεθούν δίπλα στον κόσμο της εργασίας, γιατί η κοινωνία του μέλλοντός μας πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς».

    Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι κεντρική επιλογή για την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης στο χώρο της εργασίας είναι η προσέλκυση υγιών επιχειρηματικών επενδύσεων μέσω άρσης των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων υπήρχαν και η επιστημονική χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, μαζί με πολιτικές επιδότησης και κινήτρων για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών, οι ανάπηροι και οι μειονότητες κλπ.

    Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην «εξυγίανση» του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

    [10] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση διαψεύδεται με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή» που αναφέρεται στον τρόπο διαχείρισης θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

    Στη σχετική ανακοίνωση το δημοσίευμα της «Αυριανής» χαρακτηρίζεται ψευδές και συκοφαντικό, ενώ τονίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε με νόμιμο και διαφανή τρόπο όλα τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας.

    «Η σημερινή Κυβέρνηση, που έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της οφείλει να πράξει άμεσα αυτό που δεν κάνουν οι συκοφάντες: να δημοσιοποιήσει κάθε τυχόν σχετικό στοιχείο, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, αντί υπόγειων συκοφαντιών. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό για οποιαδήποτε πράξη η ευθύνη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] ΕΕΤΤ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΤΑ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας παροχής της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) παρατηρείται για το β΄ εξάμηνο του 2003, τόσο για την Αλληλογραφία Εσωτερικού όσο και Εξωτερικού Α΄ Προτεραιότητας .

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε επιβάλει προς τα ΕΛΤΑ διοικητικές κυρώσεις για τη μειωμένη ποιότητα παροχής της Καθολική Υπηρεσίας, τα ποσοστά επίδοσης εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την εργάσιμη ημέρα κατάθεσης της Αλληλογραφίας Εσωτερικού Α΄ Προτεραιότητας, ανήλθαν στο 66,95%, έναντι 46,92% που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

    Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Εμμ. Γιακουμάκης δήλωσε πως το 2003 σημειώθηκε βελτίωση στην ποιότητα της Καθολικής Υπηρεσίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πρόσθεσε πως η συνέχιση αυτής της θετικής πορείας θα εξασφαλίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους καταναλωτές, εφάμιλλων με αυτές που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    [12] ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,10 ΑΠΟ ΤΗ REVOIL

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε ομόφωνα η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Revoil.

    Η εταιρία πραγματοποίησε κατά τη χρήση του 2003 κύκλο εργασιών 194,78 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22,18%, ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων 2,64 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32%.

    Για το 2004 διοίκηση της Revoil εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση και θα διαμορφωθεί σε 231 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει τα κέρδη προ φόρων να ανέλθουν στα 3,40 εκατ. ευρώ.

    [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη γεωργία αναφέρθηκε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργείου του την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε για άμεση μείωση του ΦΠΑ στο γεωργικό εξοπλισμό και κατάργηση της φορολογίας στο πετρέλαιο και στο ρεύμα, τονίζοντας πως «ότι λέγαμε προεκλογικά ισχύει και θα εφαρμοστεί μετεκλογικά».

    Η πρώτη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση αφορά στην εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (καπνός, βαμβάκι και ελαιόλαδο), ανέφερε ο κ.Τσιτουρίδης, ενώ δεσμεύτηκε για τη διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων που χαρτογραφούν την κατάσταση του αγροτικού χώρου.

    Όπως είπε, στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η θεσμική και οργανωτική ανασυγκρότηση και η βελτίωση των διαρθρώσεων, ενώ δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των μητρώων (αγροτών, ελαιουργικό, αμπελουργικό, σταφιδικό) και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και σε περίπτωση καθυστέρησης την έντοκη καταβολή τους. Εξήγγειλε, τέλος, μία σειρά μέτρων για την προστασία των δασών και την ανάπτυξη της αλιείας.

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ.Τσιτουρίδη έχει ως εξής.

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του δασικού πλούτου, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο οικονομικός, κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας των κλάδων αυτών, από τη μία πλευρά, και η αναγκαιότητα να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου από την άλλη, αντανακλούν τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησής μας.

    Για να πετύχουμε απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα, απαιτείται μία νέα πολιτική που θα λάβει υπόψη της ό,τι θετικό έγινε μέχρι σήμερα, τις ραγδαίες κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές στην ελληνική ύπαιθρο, το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται η οικονομία μας και, την υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία.

    Με αυτά τα δεδομένα η αναπτυξιακή στρατηγική για την αγροτική ύπαιθρο και η άσκηση μιας πολιτικής για παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, απαιτούν ριζοσπαστικές παρεμβάσεις.

    Στόχοι μας είναι αφενός η συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, μέσω μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, της οποίας η αγροτική πολιτική είναι ένας ιδιαίτερα βασικός πυλώνας, και αφετέρου η εξασφάλιση ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με όρους ποιότητας και υγιεινής.

    Κατά την πορεία προς τις εκλογές του 2004 καταρτίσαμε και παρουσιάσαμε ένα υπεύθυνο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ό,τι λέγαμε προεκλογικά ισχύει και θα εφαρμοσθεί μετεκλογικά. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες, με τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας, με τους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιδιώκουμε συναινετικές διαδικασίες. Τίποτε δεν θα γίνεται χωρίς να εξαντλούμε τα περιθώρια συνεννόησης με όλους τους παράγοντες της παραγωγής, της μεταποίησης, της διατροφικής αλυσίδας. Θέλουμε γόνιμο διάλογο, συμμετοχή, σύνθεση. Και βεβαίως αυτονόητο καθήκον μας είναι να ακούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Δεν πρόκειται να μπούμε σε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις με κανένα. Οι Έλληνες, όμως, δικαιούνται να γνωρίζουν ολόκληρη την αλήθεια. Και αυτό θα γίνεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Είναι όρος και προϋπόθεση για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Είναι βασική επιδίωξή μας.

    Σε αυτό το πλαίσιο επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αποτύπωση της πραγματικότητας της ελληνικής γεωργίας. Είναι σημαντικό για να γίνει προφανές από πού ξεκινά η νέα κυβέρνηση.

    Σήμερα, μετά από είκοσι τρία χρόνια εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και παρά τις τεράστιες εισροές κοινοτικών πόρων, η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε κατάσταση συρρίκνωσης και οπισθοδρόμησης.

    Η γεωργία υπήρξε ο τομέας της οικονομίας με τις καλύτερες προοπτικές από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

    Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές δεν ικανοποιήθηκαν. Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν ακέραια όλοι όσοι μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες δυνατότητες που δόθηκαν και δίδονται από την Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τη βελτίωση των υποδομών και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

    Η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ βρίσκεται σε διαρκή πτωτική τάση και φθάνει σήμερα περίπου στο 6,8%.

    Ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων την τελευταία τριετία σημείωσε μία μείωση της τάξης του 5,5%.

    Το ποσοστό των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας ανέρχεται περίπου σε 17% κατά το 2000 και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κοινοτικό μέσο όρο να ανέρχεται σε 4,3%. Αυτό υποδηλώνει μεν τη μεγάλη σημασία του αγροτικού τομέα στην ελληνική κοινωνία, συγχρόνως όμως είναι δηλωτικό διαρθρωτικών αδυναμιών.

    Το κύριο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της απασχόλησης στη γεωργία παραμένει αμετάβλητο την τελευταία δεκαετία και αφορά στη στρέβλωση της ηλικιακής πυραμίδας. Μόνο το 20,3% των απασχολουμένων στην πρωτογενή παραγωγή είναι κάτω των 45 ετών.

    Το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που επισήμως είναι 800.000, παραμένει σε πολύ μεγάλο ποσοστό (77%) κάτω του οικονομικού μεγέθους των 50 στρεμμάτων.

    Στο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας συμβάλλει σημαντικά και το αρνητικό γεωργικό ισοζύγιο, το οποίο το 2002 έφθασε σε ύψος ρεκόρ (-627 δις δρχ.), σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2001 της τάξης του 72%. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων συνιστούν το 29% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος με έντονη πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία.

    Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί και πληρώνει σε 8 με 12 μήνες τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

    Η επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών, που ανετέθη στον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι πολύ μακριά από το να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

    Το ΕΘΙΑΓΕ δεν κατόρθωσε να αναπτύξει τις απαραίτητες ερευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητες που απαιτούνται στην γεωργική πρακτική, με αποτέλεσμα ο αγρότης να μην απολαμβάνει ουσιαστικές υπηρεσίες από τον οργανισμό αυτό.

    Η εκτέλεση των προγραμμάτων γεωργίας του 3ου Κ.Π.Σ. άρχισε με διετή περίπου καθυστέρηση και έχει σημαντική καθυστέρηση.

    Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα την 8ετία 1996-2003 όπου οι επιστροφές (ή αλλιώς κοινοτικά πρόστιμα) που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραλείψεις και απάτες με τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις έφθασαν αισίως στα 640,52 εκατ. Ευρώ, ή 218,26 δις δρχ. Όλα αυτά είναι βεβαιωμένα πρόστιμα και μετά την κοινοτική διαδικασία συμβιβασμού. Και δεν έχει κλείσει ακόμη η διαχείριση του 2003.

    Η νέα κυβέρνηση έχει ακόμη σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τόσο στην εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, όσο και των οργανώσεων αγοράς που βρίσκονται τώρα στη φάση της αναθεώρησης. Αναφέρομαι στον καπνό, στο βαμβάκι και στο ελαιόλαδο. Αύριο το πρωί ξεκινούμε στις Βρυξέλλες μία εξαιρετικά δύσκολη μάχη, κάτω από ιδιαιτέρως δυσμενείς όρους. Στις 27 Ιουνίου 2003, στο Λουξεμβούργο, επί ελληνικής Προεδρίας, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας αποφασίστηκε η αναθεώρηση αγροτικών προϊόντων που αφορούσαν κυρίως τις Βόρειες χώρες, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι τα τρία προϊόντα μας, από τα οποία εισρέει περισσότερο από το 60% των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων στη χώρα μας θα αναθεωρηθούν χωριστά στο προσεχές μέλλον. Και τώρα το «μέλλον» είναι εδώ.

    Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρήκε στο τραπέζι του Συμβουλίου των Υπουργών αρνητικές και «ώριμες» προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημιουργούν ιδιαιτέρως «γκρίζο» ορίζοντα και προοπτικές για τα παραπάνω προϊόντα. Την ημέρα μάλιστα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζε επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυστυχώς επαληθεύτηκαν όλες οι ανησυχίες που είχε διατυπώσει η Ν.Δ. για τα μεσογειακά προϊόντα που δεν συμπεριελήφθησαν στο πρώτο πακέτο αναθεώρησης και αποδείχθηκε παραπλανητική η διαβεβαίωση που έδινε στους αγρότες η απελθούσα κυβέρνηση περί εξασφάλισης του εισοδήματός τους.

    Έτσι στην αυριανή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας βρισκόμαστε με ιδιαιτέρως μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε κάτι στους άλλους, με «ανταλλάγματα» τη στήριξη των δικών μας προϊόντων. Είχαμε πει από τότε και μέσα σ' αυτή την αίθουσα ότι σε μία πολυμερή διαπραγμάτευση δεν βγάζεις απ' έξω τα προϊόντα που σ' ενδιαφέρουν. Σήμερα, και από τη θέση αυτή, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για όσα δεν έγιναν, αλλά να δούμε αυτά που τώρα μπορούν να γίνουν. Θα επιμείνουμε να μην αλλάξουν οι αρχές και οι κανόνες στη βάση των οποίων έκλεισε η αναθεώρηση για τα προϊόντα που αφορούν κυρίως τις βόρειες χώρες, και οι οποίοι κανόνες αναιρούνται για τα μεσογειακά προϊόντα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όπως προαναφέρθηκε, «ωρίμασε» όλους αυτούς τους μήνες. Θα δω αύριο το πρωί, πριν από το Συμβούλιο, τον Προεδρεύοντα Υπουργό Γεωργίας της Ιρλανδίας κ. Walsh. Στη συνέχεια θα έχω συναντήσεις με τους συναδέλφους Υπουργούς Γεωργίας της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας, καθώς και με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Fischler.

    Ζητούμε συγκεκριμένα η έναρξη ισχύος των όποιων αλλαγών για τα μεσογειακά προϊόντα να μην είναι άμεση, αλλά να υπάρξει μία επαρκής μεταβατική περίοδος. Θα επιμείνουμε επίσης στην εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας για τους αγρότες μας μεταξύ παλιού και νέου καθεστώτος. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, όταν μάλιστα προϊόντα όπως ο καπνός είναι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν μεταξύ μεσογειακών χωρών υπάρχουν επιμέρους αντιτιθέμενα συμφέροντα. Θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατόν.

    Β.ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

    Πρώτος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η θεσμική και οργανωτική ανασυγκρότηση στο χώρο της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τροφίμων.

    Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη βελτίωση των διαρθρώσεων, ενώ σημαντικό ζήτημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.

    Ι.Θεσμική και οργανωτική ανασυγκρότηση.

    Το Υπουργείο Γεωργίας ανασυγκροτείται και ήδη μετονομάστηκε σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Αποστολή του νέου Υπουργείου είναι η δημιουργία του θεσμικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και των υποδομών για την εκδήλωση σύγχρονης αναπτυξιακής δράσης στον Αγροτικό Τομέα, αλλά και η προστασία του καταναλωτή με τη διασφάλιση της προσφοράς ποιοτικών προϊόντων, ασφαλών για την υγεία του.

    Η διεύρυνση της αποστολής του Υπουργείου επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του διοικητικού οργανογράμματός του.

    Δίδεται προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα των Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα :

    Τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν, ανασυγκροτούνται σε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και στελεχώνονται με το κατάλληλο έμπειρο επιστημονικό δυναμικό. Η εξειδίκευση του προσωπικού τους θα είναι σχετική με τις παραγωγικές δυνατότητες και τα προβλήματα κάθε περιοχής. Μέσα από τα κέντρα αυτά θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας. Θα φέρουμε τους γεωπόνους και τους κτηνιάτρους δίπλα στους αγρότες. Η πληροφόρηση θα αφορά τα προϊόντα, τις τιμές της αγοράς, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης.

    Οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Οργανισμοί θα αναβαθμιστούν θεσμικά και λειτουργικά για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

    Ενθαρρύνουμε, ενισχύουμε και επεκτείνουμε το θεσμό των Συμβάσεων Παραγωγής.

    Θεωρούμε το θεσμό των Αγροτικών Συνεταιρισμών σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής και στυλοβάτη της οικονομίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ακομμάτιστου και αδέσμευτου συνεταιριστικού κινήματος, στην υπηρεσία του αγρότη, με συνεταιριστικές οργανώσεις που θα λειτουργούν αυτόνομα, υπεύθυνα και ελεύθερα. Την λειτουργία ενός τέτοιου συνεταιριστικού κινήματος θα την ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

    Βασική επιδίωξή μας είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, όπως και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και οι Ομάδες Παραγωγών να γίνουν ζωντανά κύτταρα της αγροτικής οικονομίας.

    Σε ότι αφορά στην ΑΤΕ προβλέπουμε :

    Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΑΤΕ και προχωρούμε σε γενναίο και οριστικό διακανονισμό των καθυστερημένων οφειλών. Ο καταλογισμός στους οφειλέτες δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο της αξίας του αρχικού δανείου και θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες των αγροτικών δανείων.

    Τα επιτόκια της ΑΤΕ προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι μειωμένα κατά 2 μονάδες για τα βραχυπρόθεσμα και κατά 1 μονάδα για τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια.

    Πέρα από τα παρακάνω προβλέπουμε την πιλοτική εφαρμογή δύο νέων θεσμών, που είναι τα Γεωργικά Επιμελητήρια και οι Διαπιστευμένοι Αγροτικοί Σύμβουλοι.

    Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του νερού, η κυβέρνηση μας δίδει άμεση προτεραιότητα στον παράγοντα «υδατικοί πόροι» ,λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή διαχείριση. Βασικοί στόχοι της πολιτικής μας είναι η εξοικονόμηση νερού σε συνδυασμό με την προστασία των υδατικών και εδαφικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών προβλέπεται η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων. Ο Φορέας αυτός αποτελεί όργανο επιτελικού και συντονιστικού χαρακτήρα και θα εισηγείται στην κυβέρνηση τη χάραξη της ενδεδειγμένης εκάστοτε υδατικής πολιτικής σε Εθνικό, Διαπεριφερειακό και Διακρατικό επίπεδο και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της.

    ΙΙ.Βελτίωση των Διαρθρώσεων.

    Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας είναι η βελτίωση των διαρθρώσεων στην παραγωγή αλλά και στην επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων και η ουσιαστική αναβάθμιση των επαγγελματικών, τεχνικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των γεωργών. Στόχος μας είναι η δημιουργία σύγχρονων, ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην προσπάθεια για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της ζήτησης. Στόχος μας είναι τα αγροτικά μας προϊόντα να μην εξάγονται ούτε να διατίθενται στην αγορά χωρίς προηγούμενη τυποποίηση ή επεξεργασία, παρά μόνο αφού λάβουν την τελική τους μορφή για τον καταναλωτή.

    Σε ότι αφορά στην πολιτική γης ενθαρρύνουμε την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τη θέσπιση φορολογικών απαλλαγών και τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αγορά και μεταβίβαση αγροτικής γης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σε ότι αφορά στους αναδασμούς επισπεύδουμε την εκτέλεσή τους με τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, με τη δημιουργία υπηρεσιών αναδασμού σε κάθε Νομό και με την προώθηση ευέλικτων διαδικασιών.

    Για τους Νέους Αγρότες προβλέπουμε την εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσής τους νέων αγροτών, με επιθετική πολιτική προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των νέων καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την ένταξη τους στα σχετικά προγράμματα.

    Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η γεωργική έρευνα στην τεχνολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, προσανατολίζουμε τη γεωργική έρευνα, από το ΕΘΙΑΓΕ και όλα τα σχετικά ιδρύματα του Υπουργείου σε εφαρμοσμένη έρευνα σε θέματα άμεσης αξιοποίησης και, κυρίως, στη μεταφορά και προσαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας.

    Προωθούμε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της γεωργικής παραγωγής με πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων, ώστε αυτή να αποτελεί το διαβατήριο για τις εξαγωγές και την προϋπόθεση επικράτησής τους στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

    Δίδουμε άμεση προτεραιότητα στην ταχύρυθμη αύξηση της παραγωγής βιολογικών-οικολογικών προϊόντων με την εφαρμογή ειδικού προγράμματος.

    Η βιολογική οικολογική γεωργία αντιπροσωπεύει, ακόμη και σήμερα, ένα μικρό σχετικά ποσοστό της συνολικής γεωργικής παραγωγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό της στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 0,8% (στη χώρα μας) και 9% .

    Για να πετύχουμε το στόχο μας προχωρούμε σε ενημέρωση των αγροτών για τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, παροχή κινήτρων και ενίσχυση των επενδύσεων σε εκμεταλλεύσεις οικολογικής γεωργίας και σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας οικολογικών προϊόντων, με πλήρη αξιοποίηση των σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων. Προχωρούμε σε ενημέρωση των καταναλωτών για τα οικολογικά προϊόντα και διασφάλιση της αξιοπιστίας των ελέγχων από τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, με ένα ευρύ πρόγραμμα προβολής των προϊόντων αυτών.

    Σε ότι αφορά στη Μεταποίηση, Εμπορία και Προώθηση των προϊόντων μας προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της υποδομής και του συστήματος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, την αύξηση των εξαγωγών και την επίτευξη ικανοποιητικών τιμών, τόσο για τον παραγωγό όσο και τον καταναλωτή.

    Διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από το ΠΔΕ και από πόρους της Ε.Ε. για την κατασκευή και βελτίωση των γενικών υποδομών εμπορίας και επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων (Σφαγεία, Συσκευαστήρια, Ψυγεία, Εκθετήρια, Υποδομές Μεταφορών, κ.α.).

    Αυστηρή εφαρμογή των κανόνων πιστοποίησης και ελέγχου των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και προώθηση της συνεργασίας παραγωγών και βιομηχανιών τροφίμων με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης Ποιότητας..

    Ίδρυση παραρτήματος του ΟΠΕ στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

    Ειδικότερα στον κλάδο της κτηνοτροφίας, σε αντίθεση προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στις οποίες η αξία της κτηνοτροφικής παραγωγής υπερβαίνει το 60% της συνολικής αξίας της γεωργικής παραγωγής, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 30% και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τάσεις μείωσης. Αυτό αντανακλάται στο τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας σε ζωικά προϊόντα, το οποίο συνεχώς διευρύνεται, με τεράστια συναλλαγματική εκροή.

    Στόχος μας είναι, πέρα από τα γενικά μέτρα του αγροτικού προγράμματός μας, να προχωρήσουμε στη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για επέκταση, εκσυγχρονισμό και ίδρυση σύγχρονων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και για την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου, καθώς και στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, κυρίως στις ορεινές , ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές.

    Θεσπίζουμε τέλος τη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους μειονεκτικών περιοχών.

    Σε ότι αφορά στην κατάρτιση των μητρώων δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση τους (Αγροτών, Ελαιουργικό, Αμπελουργικό, Σταφιδικό) με δημιουργία αξιόπιστου συστήματος ουσιαστικής πληροφόρησης και τη συνεχή ενημέρωση και αναβάθμιση του, ώστε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής.

    Στο σύστημα ασφάλισης της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής η κυβέρνησή μας προχωρά στην εξυγίανση του συστήματος ασφάλισης και ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες υποχρεώσεις του, στην επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων, στην αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών στο πραγματικό τους ύψος, στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων έγκαιρα, εντός τριμήνου από τον χρόνο συγκομιδής του προϊόντος. Σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του τριμήνου, οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται στους δικαιούχους εντόκως. Επισημαίνεται εδώ ότι μόλις την εβδομάδα που πέρασε μειώσαμε κατά 25%, αναδρομικά από 1.1.2004, την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α., σε ποσοστά 25% για το Ζωικό Κεφάλαιο, ενώ δώσαμε συγχρόνως τη δυνατότητα καταβολής της εισφοράς σε τρεις ισόποσες δόσεις. Στους κτηνοτρόφους που έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά με τις αρχικές τιμές θα επιστραφεί ή θα συμψηφισθεί η προκύπτουσα διαφορά από τις τελικές ισχύουσες τιμές.

    ΙΙΙ.ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Σε ότι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής μέτρα άμεσης προτεραιότητας είναι μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% σε όλα τα γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, θερμοκήπια, αρδευτικό και λοιπό εξοπλισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης. Θα εξαντλήσουμε ακόμη όλες τις δυνατότητες για μείωση της τιμής πετρελαίου κίνησης και ηλεκτρικού ρεύματος με κατάργηση της φορολογίας.

    ΙV.ΔΑΣΗ

    Η δασική μας πολιτική δίνει προτεραιότητα στην προστασία, βελτίωση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των δασών και του ορεινού φυσικού περιβάλλοντος, για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς. Θα επιδιωχθεί ο οριστικός καθορισμός των χρήσεων γης και η αντιμετώπιση ζητημάτων δασικού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας.

    Επισπεύδουμε την κατάρτιση του Δασολογίου και του Δασικού Κτηματολογίου στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Πραγματοποιούμε οριστικό καθορισμό χρήσεων γης, που περιλαμβάνει το διαχωρισμό της γεωργικής γης, των δασών, των δασικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων. Οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που απέβαλαν τον χαρακτήρα αυτό επί πολλές δεκαετίες και χρησιμοποιούνται απ' τη γεωργία και την κτηνοτροφία, θα διατηρούν το σημερινό χαρακτήρα τους.

    Καταργείται ο όρος «διακατεχόμενα δάση», τακτοποιείται το πρόβλημα των δασωθέντων αγρών, κωδικοποιείται η Δασική Νομοθεσία.

    Βελτιώνουμε το νομικό πλαίσιο δασοπροστασίας, δημιουργούμε σύστημα παρακολούθησης δασών, αυξάνουμε τις αναδασώσεις και προωθούμει τα αναγκαία έργα προστασίας και ανάπτυξης.

    Ανασυγκροτούνται οι δασικές Υπηρεσίες. Αναπτύσσονται τα δασικά οικοσυστήματα και βελτιώνεται η διαχείριση των ορεινών βοσκοτόπων., Προωθούνται προγράμματα ανάπτυξης ορεινού τουρισμού.

    Αναδεικνύονται οι κοινωνικές λειτουργίες των δασών με ειδικά προγράμματα δημιουργίας περιαστικών δασών.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα την Αττική, εκπονούμε και προχωρούμε στην ταχύτατη εκτέλεση ενός προγράμματος αναδασώσεων στους ορεινούς περιαστικούς όγκους του Λεκανοπεδίου, με στόχο να καλυφθούν περίπου 50.000 στρέμματα μέσα στην ερχόμενη τετραετία (έναντι 1000 έως 5000 στρεμμάτων που καλύπτονται τώρα ετησίως).

    V.ΑΛΙΕΙΑ

    Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει στην εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον τομέα αυτό, με μέτρα για τη Θαλάσσια Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες και την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας καθώς και την Μεταποίηση και Εμπορία των αλιευτικών προϊόντων μας.

    Η προώθηση μεσογειακής αλιευτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στήριξη των περιοχών που εξαρτώνται άμεσα από την αλιεία και η εντατικοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας είναι ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Προχωρούμε ακόμη σε εκσυγχρονισμό και εξυγίανση των θεσμών και των υποδομών εμπορίας (ιχθυόσκαλες, ιχθυαγορές, συσκευαστήρια, κέντρα αποστολής οστράκων, κλπ), σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές των Κοινοτικών Κανονισμών, για τη βελτίωση της ποιότητας και της υγιεινής των αλιευτικών προϊόντων και στηρίζουμε ενέργειες για πιστοποίηση της ποιότητας, καθώς και για την τυποποίηση και σήμανση των προϊόντων.

    Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Δεν υποσχόμαστε «μαγικές» λύσεις. Δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένους στόχους, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Δεν ζητούμε περίοδο χάριτος. Ζητούμε από όλες και όλους συστράτευση για να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην ελληνική ύπαιθρο. Συστράτευση για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Από την Αντιπολίτευση ζητούμε και την κριτική και τις προτάσεις της.

    Ο ελληνικός λαός και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Με τη δύναμη που πήραμε ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, θα προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο για μια ισχυρή περιφέρεια, σε μία δυναμική Ελλάδα, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διευρύνεται από την 1η Μαϊου. Από τους αμέσως προσεχείς μήνες το έργο μας θα αρχίσει να γίνεται ορατό.

    [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ 300 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Την έγκριση προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή από το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα που κατέθεσε προς έγκριση ο κ. Τσιτουρίδης προβλέπει ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής, για αποκαταστάσεις των ζημιών σε πάγιο και έγγειο κεφάλαιο, για αποκατάσταση μηχανολογικού, γεωργικού και λοιπού εξοπλισμού, για αντικατάσταση ζωικού και μελισσοκομικού κεφαλαίου καθώς και ενισχύσεις για απώλειες σε αποθηκευμένα προϊόντα.

    Η Επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας.

    [15] ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 22 Μαρτίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο πανικός από τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, σεϊχη Γιασίν και οι φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, πυροδοτούν κατά κύματα τις εντολές πώλησης μετοχών και στέλνουν τις χρηματαγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού σε επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

    Στη Νέα Υόρκη στις 18.40, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,92% και διαμορφωνόταν στις 10.092,45 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 1.914,60 μονάδες, μειωμένος κατά 1,33% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 1,02%, στις 1.098,38 μονάδες.

    Την ίδια ώρα ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου με πτώση 1,90% βρισκόταν στις 4.333,80 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,35% συρρικνωνόταν στις 3.729,23 μονάδες, ενώ στις 3.539,22 μονάδες υποχωρούσε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 2,05%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 1,86% διαμορφωνόταν στις 2.315,08 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωνε πτώση 1,55%, στις 19.756,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 2,71% υποχώρησε στις 5.469,00 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 2,34% βρισκόταν στις 328,38 μονάδες.

    [16] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ ΛΟΥΚΕΡΝΗ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, μεταβαίνει στη Λουκέρνη της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    Τον Πρόεδρο θα πλαισιώνουν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και συγκεκριμένα ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται, επίσης, από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον Πρέσβη Δημήτρη Δρουσιώτη, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριο Καρογιάν, τον ακόλουθο του υπουργείου Εξωτερικών Μενέλαο Μενελάου, και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ανησυχία για ενδεχόμενη κατάρρευση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών λόγω της απουσίας έγκυρου και εξουσιοδοτημένου συνομιλητή που να δεσμεύει την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι η μη μετάβαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Ελβετία ''μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας του Κυπριακού του ΔΗΚΟ, ενόψει και της έναρξης των διευρυμένων συνομιλιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο κ. Κλεάνθους, αφού αναφέρθηκε στην αποτυχία της πρώτης φάσης των συνομιλιών λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει ''το ενδεχόμενο να πάμε και να μην βρούμε κάποιο να συνομιλούμε και μάλιστα σε αυτό το στάδιο που είναι το λεγόμενο πάρε-δώσε''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Το Κυπριακό θα απασχολήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που θα γίνει στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ θα υπάρξει και σχετική δήλωση στα συμπεράσματα που θα εκδώσουν οι 25 ηγέτες. Αυτό αποφασίσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, ενώ η εκτίμηση που έκανε είναι πως δεν θα γίνει ειδική συζήτηση στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Ομως, θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Τη σχετική πρόταση για τη συζήτηση έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος, αφού είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική φάση, ζήτησε από τους συναδέλφους του και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: "ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ"

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει δώσει γραπτώς το όνομα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας ότι ο κ. Ταλάτ θα είναι, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, πλήρως εξουσιοδοτημένος στις συνομιλίες.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. ντε Σότο είπε ότι το θετικό είναι πως έχει γίνει τεράστιος όγκος εργασίας από τις τεχνικές επιτροπές, αλλά σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει και για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Είπε πως έχουν σμικρυνθεί οι διαφορές σε ορισμένα σημεία, αλλά δεν έχει γίνει το πάρε-δώσε που αναμενόταν.

    Ο κ. ντε Σότο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει εντατική εργασία στην Ελβετία εάν θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί αρκετή πολιτική βούληση.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι είναι δυνατή μια συμφωνία.

    «Προσεγγίζουμε το τέλος του δρόμου", τόνισε και σημείωσε πως τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

    Είπε, επίσης, ότι θα ήλπιζε να είχε σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για τις επόμενες ημέρες.

    [20] Ο ΤΑΛΑΤ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Γραπτή εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων από τον "πρωθυπουργό" Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που αρχίζουν στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας διαβίβασε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η αποχώρησή του από τις συνομιλίες της Ελβετίας συνιστά ''προσφορά συμφιλίωσης''.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι προσπάθησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες να διαπιστώσει αν υπήρχε βάση για συμφιλίωση και ότι υποσχέθηκε στην Τουρκία ότι θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη και ότι δεν θα παρατούσε τις συνομιλίες.

    Δήλωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για συμφιλίωση και πρόσθεσε: ''Πιστεύω ότι η αποχώρησή μου θα συνεισφέρει στη συμφιλίωση''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Ο ΓΚ. ΧΑΤΖΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

    Άγκυρα, 22 Μαρτίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Ένας παλιός γνώριμος, που αγαπήθηκε όσο λίγοι άλλοι από τους φιλάθλους της ομάδας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γαλατασαράι. Πρόκειται για τον Ρουμάνο Γκεόργκι Χάτζι, ο οποίος διαδέχεται στον πάγκο του τουρκικού συλλόγου τον προσφάτως παραιτηθέντα Φατίχ Τερίμ.

    Την είδηση της πρόσληψης του 39χρονου Χάτζι επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλατασαράι Οζάν Καναϊντίν, τονίζοντας ότι ο Ρουμάνος κόουτς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το σωματείο έως το τέλος της φετινής σεζόν.

    Ο αποκαλούμενος και "Μαραντόνα των Βαλκανίων" Χάτζι επιστρέφει στην ομάδα, όπου είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έχοντας να επιδείξει ως παίκτης της την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων Τουρκίας και ενός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2000).

    Το έργο του στην Γαλατασαράι κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, δέκα έξι ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο συμπολίτισσά της Φενερμπαχτσέ.

    Ο Χάτζι, που θεωρείται ίνδαλμα του ρουμανικού ποδοσφαίρου, αγωνίστηκε ως παίκτης στις ρουμανικές Σπορτούλ και Στεάουα Βουκουρεστίου. Με την τελευταία πέτυχε την ποδοσφαιρική του καταξίωση γεγονός που τον έκανε "μήλον της έριδος" πολλών σωματείων του εξωτερικού. Αγωνίστηκε με τις φανέλες των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπρέσια για να καταλήξει στη Γαλατασαράι. Στην μέχρι στιγμής προπονητική του καριέρα κάθισε στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του, καθώς και της τουρκικής Μπούρσασπορ.

    [22] ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Γ.ΚΥΡΑΣΤΑ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Ευχάριστα είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του Γιάννη Κυράστα. Οι γιατροί διέκοψαν σήμερα τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και προπονητή καθώς δεν απαιτείται πλέον καταστολή.

    Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, ο Γιάννης Κυράστας δεν έχει πλέον ανάγκη συνεχούς μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής του, ενώ επίσης οι δείκτες της λοίμωξης συνεχίζουν να υποχωρούν.

    [23] ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Στο χειρουργείο θα οδηγηθεί αύριο ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας Εμπέντε, ο οποίος τραυματίστηκε στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο Εμπέντε υπέστη κάταγμα στο χέρι και χάνει την υπόλοιπη σεζόν.

    Επίσης, ενοχλήσεις στον ισχυακό ταλαιπωρούν τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο. Ο ποδοσφαιριστής της Χαλκηδόνας θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες θεραπευτική αγωγή προκειμένου να προλάβει την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.

    [24] ΤΕΝΙΣ: ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη έχασε, αυτή την εβδομάδα, η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου.

    Η Δανιηλίδου βρίσκεται πλέον στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της WTA, που ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα, έχοντας συγκεντρώσει 918,75 βαθμούς.

    [25] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων του ποδοσφαίρου στρέφονται και πάλι στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς από αύριο αρχίζει η προημιτελική φάση της διοργάνωσης με δύο σπουδαίες αναμετρήσεις.

    Στο Μιλάνο η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν θα υποδεχτεί την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ενώ στο Οπόρτο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η Πόρτο με τη Λιόν. Όλοι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 9:45 το βράδυ. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ:

    Τρίτη, 23 Μαρτίου

    Μίλαν (Ιταλία) Λα Κορούνια (Ισπανία)

    Πόρτο (Πορτογαλία) Λιόν (Γαλλία)

    Τετάρτη, 24 Μαρτίου

    Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) Μονακό (Γαλλία)

    Τσέλσι (Αγγλία) Αρσεναλ (Αγγλία)

    [26] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΝΤ ΓΙΑΣΙΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Μαρτίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καταδίκασε τη Δευτέρα τη δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμεντ Γιασίν, τονίζοντας ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται στην περιοχή.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Κόφι Ανάν, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να αποφύγουν ενέργειες που ενδέχεται να κλιμακώσουν την ένταση.

    [27] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΑΡΑΞΑΝ ΟΙ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Σε συγκεκριμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση της οικονομικής στήριξης σε χώρες που δείχνουν «απροθυμία» στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, κατέληξαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαρακτήρισαν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ως στοιχείο-κλειδί στον πολιτικό διάλογο, τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής θα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαπραγμάτευση όλων των σχετικών εξωτερικών προγραμμάτων βοήθειας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι η στρατηγική στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ενωσης, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

    Η σημερινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επρόκειτο να έχει ως βασικό αντικείμενο την οικονομία. Ωστόσο, το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Μαρτίου, στη Μαδρίτη έβαλε την τρομοκρατία στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας συμφωνήθηκε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εισάγουν στις εθνικές τους νομοθεσίες, έως τις 30 Ιουνίου, μια σειρά από αντιτρομοκρατικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετηθεί από πέντε χώρες.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν, επίσης, σε μια σειρά μέτρων, που προβλέπουν την αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών μελών, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο αστυνομικών και μυστικών υπηρεσιών. Στο τελικό ανακοινωθέν προβλέπεται, συγκεκριμένα, η κοινή δράση των μελών της Ενωσης «σε πνεύμα αλληλεγγύης» σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

    Στο τελικό ανακοινωθέν περιλαμβάνεται, επίσης, και η δέσμευση της κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων μέσων, ακόμη και των στρατιωτικών, προκειμένου να αποτραπεί μια τρομοκρατική επίθεση ή μετά από ένα τέτοιο περιστατικό.

    [28] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ

    Γάζα, 22 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Πλημμύρισαν οργή και θρήνο οι δρόμοι της Γάζας τη Δευτέρα, όταν 200.000 Παλαιστίνιοι ένωσαν τη φωνή και τα δάκρυά τους για να αποδώσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς, η δολοφονία του οποίου φαίνεται πως ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» στη Μέση Ανατολή.

    Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που γνώρισε ποτέ η Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδεψαν τον σεΐχη Αχμεντ Γιασίν στην τελευταία του κατοικία, στο Νεκροταφείο των Μαρτύρων της συνοικίας σέιχ Ραντουάν. Εκατοντάδες ένοπλοι μασκοφόροι, μέλη της Χαμάς αλλά και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, ακόμη και της μετριοπαθούς Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, παραμερίζοντας τις όποιες ιδεολογικές διαφορές τους, ενώθηκαν κάτω από την "ομπρέλα" της οργής για την αιφνίδια δολοφονία ενός ανθρώπου που σημάδεψε με την προσωπικότητά του την παλαιστινιακή εξέγερση.

    Για τους Ισραηλινούς, ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν υπήρξε ένας "αρχιτρομοκράτης", όπως χαρακτηριστικά είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος φέρεται να παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς. Ο ίδιος ο Γιασίν είχε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την παλαιστινιακή ηγεσία, ακόμη και με τον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ. Η δολοφονία του, ωστόσο, φαίνεται να λειτούργησε ενωτικά για τους Παλαιστινίους, που ανεξάρτητα από το αν επιδοκίμαζαν ή όχι τις πρακτικές του, έσπευσαν να διαδηλώσουν το μένος τους για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έθεσε τέρμα στη ζωή του.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή του Ισραήλ να δολοφονήσει τον ηγέτη της Χαμάς κάθε άλλο παρά ασφάλεια του προσφέρει, καθώς ήδη τόσο η Χαμάς όσο και οι λοιπές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις προειδοποίησαν για σκληρά αντίποινα.

    [29] ΑΚΑΘΑΡΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

    Παρίσι, 22 Μαρτίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Οι διαρροϊκές ασθένειες ευθύνονται για το θάνατο περίπου 2.000.000 παιδιών κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 5.000 κάθε ημέρα, και προκαλούν ασθένειες σε αμέτρητα ακόμα παιδιά. Παιδιά που υποφέρουν ήδη από τη φτωχή διατροφή και τις συνέπειες άλλων ασθενειών είναι εκείνα που πρώτα θα νοσήσουν και θα πεθάνουν από σχετιζόμενες με την κακή ποιότητα του νερού και των συνθηκών υγιεινής ασθένειες όπως η διάρροια, η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός, ανακοίνωσε η UNICEF.

    Η διάρροια εξαπλώνεται σε περιβάλλον κακής υγιεινής όπου δεν είναι διαθέσιμο καθαρό νερό συχνά σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από ανθρώπινες ή φυσικές καταστροφές. Οι ασθένειες με αιτία το ακάθαρτο νερό είναι μια από τις κύριες αιτίες της θνησιμότητας κάτω των 5 ετών, μαζί με την πνευμονία, την ελονοσία και την ιλαρά.

    «Όταν φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και πλημμύρες ή ανθρώπινης αιτίας καταστροφές όπως οι συρράξεις, καταστρέφουν ή μολύνουν τα αποθέματα νερού, τότε οι ζωές των παιδιών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι.

    Η UNICEF συχνά θεωρείται ως ο ηγετικός οργανισμός για τον συντονισμό της επείγουσας ανταπόκρισης στον τομέα του νερού και της υγιεινής. Συνεχώς αυξανόμενοι πόροι της UNICEF στον τομέα του νερού και υγιεινής διατίθενται σε επείγουσες ανάγκες από τις οποίες οι φτωχές κοινότητες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους από το ακάθαρτο νερό σε επείγουσες ανάγκες όπως οι φυσικές καταστροφές και οι συρράξεις, η UNICEF έχει δεσμευθεί να εξασφαλίζει την παροχή καθαρού νερού και των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής μέσα σε 72 ώρες από το ξέσπασμα μιας κρίσης. Ως άμεση ανταπόκριση η UNICEF διανείμει «Βασικά Οικογενειακά σετ Νερού» που περιλαμβάνουν πτυσσόμενο δοχείο νερού, πλάκες σαπουνιού, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και οδηγίες χρήσης στην τοπική γλώσσα.

    Μέσα σε 48 ώρες από το σεισμό του Δεκεμβρίου του 2003 στο Μπαμ του Ιράν, η UNICEF απέστειλε 625.000 ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και 16 δεξαμενές νερού των 5.000 λίτρων. Μέσα σε διάστημα ημερών η UNICEF παρείχε λουτρά και πρόσβαση σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

    Το Μπαγκλαντές πλήττεται από πλημμύρες κάθε χρόνο, έτσι η μόνιμη συνεργασία της UNICEF με την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει μέτρα ετοιμότητας για άμεση επέμβαση όπου απαιτείται, όπως η απολύμανση πηγαδιών και η προμήθεια με νερό και προσωρινές εγκαταστάσεις υγιεινής στα εκατομμύρια των πληγέντων.

    Μέχρι το 2003, οι επί σειρά ετών χαμηλές βροχοπτώσεις στην Αιθιοπία έφεραν 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την έντονη έλλειψη νερού. Η UNICEF παρενέβη με προγράμματα όπως η μεταφορά νερού, η αποκατάσταση 627 σημείων παροχής νερού και η κατασκευή 300 νέων, φθάνοντας σε 1,8 εκατομμύρια κατοίκους στις 6 περισσότερο πληγείσες επαρχίες.

    Μετά την κλιμάκωση της βίας, στην μακρόχρονη εμφύλια σύρραξη της Λιβερίας, παιδιά ασθενικά από τις μακρινές πεζοπορίες και τη φτωχή διατροφή διέτρεχαν κίνδυνο να ασθενήσουν από διάρροια και χολέρα. Η UNICEF επενέβη παρέχοντας καθαρό νερό, χλωριώνοντας ρηχά πηγάδια και χτίζοντας τουαλέτες και ακολούθως παρέχοντας μακροπρόθεσμη υποστήριξη όπως η υγιεινή σε εστίες εμφάνισης χολέρας, η αναβάθμιση εγκαταστάσεων νερού και υγιεινής σε σχολεία κ.α.

      Η Μπέλαμι απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη να συνεχίσουν να επενδύουν στην παροχή καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής και επεσήμανε πως οι θάνατοι από τη διάρροια μειώθηκαν σημαντικά από τη δεκαετία του ΄80 που πέθαιναν σχεδόν 3.000.000 παιδιά κάθε χρόνο.

    [30] Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΑΧΜΕΝΤ ΓΙΑΣΙΝ

    Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδίκασαν τη Δευτέρα τη δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, τονίζοντας πως πρόκειται για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά του Ισραήλ και προειδοποιώντας πως ενέργειες σαν αυτή δυναμιτίζουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) απηύθυναν συστάσεις αυτοσυγκράτησης τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τους Παλαιστίνιους, που ορκίζονται εκδίκηση για το θάνατο του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν. Οι πιο ακραίες, μάλιστα, των παλαιστινιακών οργανώσεων προειδοποιούν για σκληρά αντίποινα, λέγοντας πως το Ισραήλ, με τη δολοφονία Γιασίν άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως».

    Σε ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται οι δυο πλευρές να απόσχουν από πράξεις βίας που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να οδηγήσουν σε νέους θανάτους και να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την ελπίδα ειρήνευσης στην περιοχή.

    Στο σχετικό ανακοινωθέν, αναφέρεται ότι η Χαμάς είναι όντως υπεύθυνη για βιαιότητες που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων Ισραηλινών και σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίσει εαυτόν ενάντια σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Τονίζεται, ωστόσο, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπράττει παράνομες δολοφονίες.

    Η βία δεν είναι υποκατάστατο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος και είναι απαραίτητος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση των προβλημάτων της περιοχής, υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης.

    «Η Ελλάδα, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταδικάζει την εξω-δικαστική εκτέλεση του σεΐχη Αχμάτ Γιασίν, όπως καταδικάζει επί της αρχής κάθε παράνομη πράξη βίας που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στο κράτος δικαίου. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος κάλεσε τις δυο πλευρές να απόσχουν από πράξεις βίας που υποσκάπτουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε «εκτός νόμου» τη δολοφονία Γιασίν και επισήμανε πως η εξόντωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς δεν καθιστά πιο ασφαλές το Ισραήλ.

    Πολύ άσχημα νέα για την ειρηνευτική διαδικασία χαρακτήρισε τη δολοφονία Γιασίν ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόσκα Φίσερ, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η δολοφονία του σεΐχη Γιασίν διευρύνει τον κύκλο της βίας στη Μέση Ανατολή και κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να μείνουν προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους δολοφονίες, ενώ ο νορβηγός ομόλογός του, Γιαν Πέτερσεν, κάλεσε τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές να απόσχουν της βίας και να θέσουν σε εφαρμογή τον Οδικό Χάρτη για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [31] «ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ» ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΛ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία μεθαύριο στις 20:00, στην Καθολική Εκκλησία Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή και τη συμμετοχή της Χορωδίας Θεσσαλονίκης υπό τη διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Tο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα εξής έργα:

    Α΄ ΜΕΡΟΣ

    J. Haydn: Συμφωνία αρ. 30 σε ντο μείζονα «Alleluja»

    Συμφωνία αρ. 44 σε σι μι ελάσσονα «Το πένθος»

    Β΄ ΜΕΡΟΣ

    G. Fr. Handel: «Alleluja» από το ορατόριο «Μεσσίας»

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη παράσταση του ορατόριου «Αλληλούια» δόθηκε στις 13 Απριλίου 1742 από τον ίδιο τον Χέντελ.

    [32] ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Τριήμερο ειδικών πρωινών προβολών και συζητήσεων με θέμα: «Το λιβάδι που δακρύζει: Στοιχεία κινηματογραφικής ποιητικής», διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004

    10.00 Προβολή της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει»

    13.00 Συζήτηση με θέμα « Η λιτότητα και το ερμηνευτικό βάθος της ηθοποιίας»

    Εισηγητές: Γιώργος Αρμένης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης

    Τρίτη 30 Μαρτίου 2004

    10.00 Προβολή της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει»

    13.00 Συζήτηση με θέμα «Η αναπαράσταση του χώρου (της ιστορίας)»

    Εισηγητές: Γιώργος Ζιάκας, Γιώργος Πάτσας, Κώστας Δημητριάδης

    Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004

    10.00 Προβολή της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει»

    13.00 Συζήτηση με θέμα «Ο δραματουργικός ρόλος της μουσικής»

    Εισηγήτρια: Ελένη Καραΐνδρου, πιάνο

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2004 (11:38 UTC+2)

    "Η επανάσταση των Νεοτούρκων στη Θεσσαλονίκη" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Μέγα, που θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη, στις 8μ.μ., στην Αποθήκη Δ, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

    Το βιβλίο επικεντρώνεται με λεπτομέρεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση του 1908, στις κρίσιμες ώρες και μέρες της επανάστασης και στους μήνες που ακολούθησαν πάντα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ενώ εξιστορεί επιγραμματικά την εδραίωση του νεοτουρκικού κινήματος και την κυβερνητική του δράση από το 1909 έως το τέλος του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

    Η επανάσταση των Νεοτούρκων, τον Ιούλιο του 1908 θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα για τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, που επηρέασε ανεξίτηλα την ιστορική πορεία των λαών της βαλκανικής.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, ομότιμος καθηγητής Θεολογίας, Α.Π.Θ., Ιωάννης Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας, Α.Π.Θ, Βασίλειος Γούναρης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας και ο συγγραφέας Γιάννης Μέγας.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α. ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΜΠΑΤ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004 (11:14 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Φασιανού με τίτλο "Εργα σε χαρτί" οργανώνεται στο Ραμπάτ από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού του Μαρόκου και την ελληνική πρεσβεία στο Ραμπάτ. Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί El Kebir - Les Ouadayas, από τις 24 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου 2004.

    Η έκθεση, με τον ίδιο τίτλο, είχε παρουσιασθεί από το ΕΙΠ στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και μόλις πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο στο παράρτημα του ΕΙΠ. Στο Ραμπάτ φιλοξενούνται 41 έργα του καλλιτέχνη (μεταξοτυπίες, χαλκογραφίες, λινοτυπίες, μικτή τεχνική κλπ), ορισμένα εκ των οποίων έχουν θέματα εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, όπως και η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων "Νικητές" των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που φιλοτέχνησε ο Α. Φασιανός με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν παρουσία του καλλιτέχνη την Τετάρτη 24 Μαρτίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 March 2004 - 19:14:23 UTC