Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [02] ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [03] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΓΣΕΕ
  • [04] ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙKEΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [05] ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: «ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
  • [06] ΕΣΗΕΜ-Θ: ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [08] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [10] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [12] ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΖΕΣΤΑΘΕΙ" Η ΑΓΟΡΑ
  • [13] Ο Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
  • [14] ΚΑΜΨΗ 3,3% ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [15] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2003
  • [16] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Χ. ΚΛΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΩΡΑ - ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ;
  • [19] ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ
  • [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [21] ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Η 5η ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤ. ΟΣΒΑΛΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ
  • [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΟΛΕΓΚ ΓΙΑΣΤΣΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [25] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ
  • [26] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [27] ΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [28] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [29] ΣΕΦΕΡ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
  • [30] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ 1936 - 2004"
  • [32] Ο ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΤΙΝΟΦ
  • [33] ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] «ΕΝ ΟΡΓΑΝΟΙΣ» ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
  • [35] Η MILVA ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΕΤΑ ΤΑΝΓΚΟ MARIA DE BUENOS AIRES ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Λουκέρνη, 29 Μαρτίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Πυρετός διαβουλεύσεων και άλλων κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    O Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν επανέλαβε την ετοιμότητά της χώρας του να ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ.

    Ο κ. Μακσέιν προέβη στη δήλωση μετά από ερώτηση του Συντηρητικού Βουλευτή Αντριου Μακίλαν ποια θα είναι η πολιτική απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης προς τις λεγόμενες αρχές στα κατεχόμενα που επιζητούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ως προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού.

    Eπιστολή Ταλάτ

    Επιστολή για το Κυπριακό απέστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Ηνωμένα Εθνη, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο πηγές του ΟΗΕ, που σημείωσαν πως η επιστολή Ταλάτ ακολούθησε την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι πηγές των Ηνωμένων Εθνών είπαν πως ο κ. Ταλάτ απέστειλε επίσης επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ταλάτ υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    «Το έγγραφο υπό μελέτη»

    Το αναθεωρημένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν βρίσκεται υπό μελέτη και δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας, δήλωσε στο Μπούργκενστοκ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως το έγγραφο δόθηκε στα μέρη τόσο σε χαρτί όσο και σε δισκέτες, και πως το κυρίως κείμενο αποτελείται από περίπου 203 σελίδες. Πρόσθεσε πως τα συνημμένα σε αυτό, δηλαδή οι νόμοι και άλλα έγραφα, ανέρχονται στις 9.000 σελίδες.

    Το έγγραφο ''είναι υπό μελέτη, χρειάζεται μελέτη γιατί υπάρχουν πολυάριθμες μικρές ή μεγάλες αλλαγές και επί της ουσίας δεν είναι δυνατό να λεχθεί οτιδήποτε πριν να συμπληρωθεί η μελέτη του σχεδίου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η μελέτη πρέπει να συμπληρωθεί το συντομότερο και πως μέχρι την 1η Απριλίου το έγγραφο πρέπει να έχει συμπληρωθεί ''στον βαθμό που θα έχει γίνει η μελέτη και οι επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη και ασφαλώς μετά η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα ισχύσει, δηλαδή η παραπομπή του σχεδίου σε δημοψήφισμα''.

    Εγγυήσεις ζητά ο Ερντογάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με το αίτημα της Τουρκίας για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Αν δεν υπάρξει επίλυση του θέματος αναφορικά με το Πρωτογενές Δίκαιο, όλη αυτή η εργασία που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα θα είναι άχρηστη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα για το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου πραγματοποιούνται οι διευρυμένες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σύσκεψη συγκάλεσε ο Ντεκτάς

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συγκάλεσε σύσκεψη στα κατεχόμενα για μελέτη του τέταρτου σχεδίου λύσης του Κυπριακού που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επέδωσε σήμερα στα μέρη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς καθώς και ο λεγόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στη Λευκωσία Χαγιατί Γκιουβέν.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ντενκτάς αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

    [02] ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Συστάσεις για χαλιναγώγηση του δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού, αλλά και για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, περικοπές των πρωτογενών δαπανών και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπέζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν υψηλοί και φέτος και θα διαμορφωθούν στο 4,1%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η ΤτΕ χαμηλώνει τον "πήχη" των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2003, τονίζοντας ότι αυτός διαμορφώθηκε στο 4%, έναντι 4,7% που είχε ανακοινώσει η ΕΣΥΕ και 4,2%, που είχε εκτιμήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

    "Σχετικά με τις πρόσφατες προσωρινές τριμηνιαίες εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2002, επισημαίνεται στην έκθεση ότι αυτές δεν στηρίζονται στα πλήρη στοιχεία και είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν. Ηδη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, η αύξηση του ΑΕΠ το 2003 εκτιμάται σε 4,2%", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΤτΕ.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εγχώρια ζήτηση παραμένει η κύρια συνιστώσα της τελικής ζήτησης που θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, αλλά η συμβολή αυτή θα περιοριστεί σε σύγκριση με πέρυσι, δεδομένου ότι έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί τα επενδυτικά προγράμματα που συνδέονταν με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, θα παραμείνει φέτος στα επίπεδα του 2003 ή θα παρουσιάσει οριακή μόνο επιτάχυνση. Αναλυτικότερα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3,4% το 2003 (από 3,9% το 2002) βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ).

    Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ υποχώρησε περαιτέρω στο 3,1% και στο 2,6% αντίστοιχα. Η απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το μέσο ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σε 1,1 εκατοστιαία μονάδα το πρώτο δίμηνο του 2004, από 1,4 εκατοστιαία μονάδα κατά μέσον όρο στην τριετία 2001-2003. Εξάλλου, με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ο μέσος ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,5% το 2003.

    Ο πυρήνας του πληθωρισμού, όπως μετρείται με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΕνΔΤΚ χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής, επίσης υποχώρησε το 2003, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλός (3,1%), γεγονός που οφείλεται αφενός στην ύπαρξη συνθηκών υπερβάλλουσας ζήτησης σε βασικούς τομείς της οικονομίας και αφετέρου στις μη ικανοποιητικές συνθήκες ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές (οι οποίες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά).

    Το 2004 εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και εκτιμάται ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ενισχύσει τα φαινόμενα υπερβάλλουσας ζήτησης. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές θα αντισταθμιστούν -κατά το μεγαλύτερο μέρος- από την αντιπληθωριστική επίδραση της ανατίμησης του ευρώ, η οποία θα εξουδετερώσει την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης ετήσιας τιμής του αργού πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ.

    Επομένως, προβλέπεται ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ θα παραμείνει ουσιαστικά στο επίπεδο του 2003 ή θα παρουσιάσει οριακή μόνο επιτάχυνση. Υπάρχουν όμως εφέτος εντονότερα από ό,τι συνήθως στοιχεία αβεβαιότητας, όπως είναι η εξέλιξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το ακριβές μέγεθος της επίδρασης στον πληθωρισμό από την υπερβάλλουσα ζήτηση στην οικονομία, ιδίως κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και οι μισθολογικές αυξήσεις και ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Τα στοιχεία αυτά είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τη βασική πρόβλεψη.

    Παρά τα επιτεύγματα της περιόδου της προσπάθειας για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, τα οποία έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με υψηλούς ρυθμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομική πολιτική. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται με αργούς ρυθμούς και είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat). Ο πληθωρισμός διατηρείται σταθερά πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

    ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που υποβλήθηκαν την 1η Μαρτίου στην Eurostat από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και δημοσιεύθηκαν από την Eurostat στις 16 Μαρτίου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διευρύνθηκε το 2003, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο οριακά και παραμένει άνω του 100% του ΑΕΠ.

    Επιπλέον, στις 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εκτύπωση της Έκθεσης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρεί άμεσα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με τις νεότερες αυτές εκτιμήσεις, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ "άγγιξε ή ξεπέρασε" το 2,7% του ΑΕΠ το 2003 (όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις 22 Μαρτίου), δηλαδή διαμορφώθηκε σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ανακοίνωσε η Eurostat στις 16 Μαρτίου.

    Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας από τα Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (δηλ. τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων) επιβραδύνθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2003 (σε 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, από 7,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2002).

    Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης από τα ΝΧΙ (τέταρτο τρίμηνο 2003: 15,9%, τέταρτο τρίμηνο 2002: 5,2%), καθώς οι αυξημένες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου καλύφθηκαν με εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και με την αύξηση της διακράτησης κρατικών τίτλων από τον εγχώριο μη τραπεζικό τομέα (ιδιώτες και επιχειρήσεις).

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε σε 28,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 (τέταρτο τρίμηνο 2002: 33,1%), ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 11,0% το τέταρτο τρίμηνο 2003 (τέταρτο τρίμηνο 2002: 11,4%). Παρά τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών κατά τα τελευταία έτη, το υπόλοιπο του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σχετικά χαμηλό στην Ελλάδα και το 2003 διαμορφώθηκε σε 26,2%, έναντι 48,9% στη ζώνη του ευρώ.

    Τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα παρουσίασαν γενικά πτωτική πορεία το 2003, ακολουθώντας την εξέλιξη των επιτοκίων στην αγορά χρήματος στη ζώνη του ευρώ. Τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, παρά τη μείωσή τους, παραμένουν γενικά σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι κατά μέσον όρο τα αντίστοιχα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται στα καταναλωτικά δάνεια και οι μικρότερες στα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλου ύψους.

    Με βάση ένα σύνολο δεδομένων και υποθέσεων (που αναφέρονται αναλυτικά στην Έκθεση), προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανόδου της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί υψηλός το 2004 και θα διαμορφωθεί στο 4,1%, εξακολουθώντας να υπερβαίνει σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ ως συνόλου.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί και επί τέσσερα έτη είναι γύρω στο 6% του ΑΕΠ, αν και το 2003 μειώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ. Προκλήσεις παραμένουν επίσης στον τραπεζικό τομέα, όπου αυξάνεται η σημασία της προληπτικής εποπτείας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τον ιδιωτικό τομέα.

    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με δεδομένη τη διατήρηση χαλαρών νομισματικών συνθηκών μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, είναι αναγκαίο: -Πρώτον, οι κοινωνικοί εταίροι να συμβάλουν, μέσω της διαμόρφωσης των μισθολογικών αυξήσεων και της τιμολογιακής πολιτικής, στην επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    -Δεύτερον, η δημοσιονομική πολιτική, να συμβάλει και αυτή στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και στη διασφάλιση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.

    -Τρίτον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν ταχύτερα, με τελικό στόχο τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον.

    Ειδικότερα, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που θα συμβάλουν στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Μέχρι μάλιστα να εξαλειφθεί η προς τα άνω απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, είναι σκόπιμο η αύξηση των πραγματικών αποδοχών να υπολείπεται της αύξησης της παραγωγικότητας.

    Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συμβάλουν ώστε ο ρυθμός ανόδου των ονομαστικών αποδοχών να συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα συγκλίνει και αυτός σταδιακά προς το μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και ο ρυθμός ανόδου των πραγματικών αποδοχών τελικά θα συγκλίνει προς το ρυθμό ανόδου της παραγωγικότητας, εφόσον όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί. Οι επιχειρήσεις πρέπει, από την πλευρά τους, να συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού με την άσκηση κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής.

    Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η πρόοδος κατά την τριετία 2001-2003 ήταν σημαντικά βραδύτερη από τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Eurostat την 1η Μαρτίου και δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαρτίου (Δελτίο τύπου της Eurostat No. 38/16.3.2004), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, σε εθνικολογιστική βάση, έφθασε το 1,7% του ΑΕΠ, ενώ στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Δεκεμβρίου του 2003 είχε γίνει η εκτίμηση ότι θα φθάσει το 1,4% και στο Πρόγραμμα του Δεκεμβρίου του 2002 είχε τεθεί στόχος να διαμορφωθεί στο 0,9%.

    Επίσης ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 102,4% (έναντι 101,7% που είχε εκτιμηθεί το Δεκέμβριο του 2003). Στην ανακοίνωση της Eurostat επισημαίνεται μάλιστα ότι, επειδή συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ΕΣΥΕ, τα στοιχεία αυτά πρέπει να θεωρούνται προσωρινά και είναι ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν. Ήδη, όπως αναφέρθηκε, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστά του ΑΕΠ άγγιξε ή ξεπέρασε το 2,7% του ΑΕΠ το 2003.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι, επειδή πρέπει να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και επειδή το επίπεδο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που θα προκύψουν στο μέλλον θα είναι υψηλό, κυρίως εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, είναι επείγουσα η ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα οι σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν το 2003 σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.

    Ειδικότερα, για να είναι ταχύτερη η μείωση του δημόσιου χρέους, είναι απολύτως αναγκαία η επίτευξη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί και να διαφυλαχθεί αν βασιστεί σε μείωση των πρωτογενών δαπανών και όχι σε ευκαιριακή αύξηση των εσόδων ή σε εξοικονόμηση δαπανών για τόκους.

    Τέλος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμβάλουν ώστε να μειωθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται εντονότερες προσπάθειες για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς και στήριξη, από τον επιχειρηματικό τομέα, της έρευνας και των καινοτομιών. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να συνεχιστούν οι προσπάθειες με στόχο την απλοποίηση της φορολογίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και, γενικότερα, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος "φιλικού" για την επιχειρηματικότητα.

    Πρέπει επίσης να ληφθούν και άλλα μέτρα που ενθαρρύνουν την προσφορά εργασίας, δίνουν τη δυνατότητα στους ανέργους να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες και βελτιώνουν τα εκπαιδευτικά εφόδια των νέων. Οι μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας πρέπει να κατατείνουν σε μια πιο ισόρροπη σχέση μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας, μέσω μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και για την αναθεώρηση των πιο περιοριστικών ρυθμίσεων. Πρέπει επίσης να βελτιωθεί το σύστημα προσδιορισμού των αποδοχών, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να διευκολύνει την πιο ευέλικτη προσαρμογή των επιχειρήσεων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

    Τέλος, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που θίγεται στην Έκθεση είναι η ταχεία αύξηση του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα προς τα νοικοκυριά, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους από 9,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 1998 σε 26,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003. Όπως επισημαίνεται, η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στο δανεισμό έχει καταστεί ευκολότερη και οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες, ενώ παράλληλα υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή σύγκλιση των πραγματικών εισοδημάτων προς το υψηλότερο επίπεδο των εισοδημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εάν όμως η αισιοδοξία σχετικά με τη σύγκλιση των πραγματικών εισοδημάτων προς τα υψηλότερα επίπεδα των πλουσιότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδειχθεί υπερβολική, τότε η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού μπορεί να ενέχει κινδύνους.

    Γι αυτό τα νοικοκυριά θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά τις δυνατότητές τους να εξυπηρετήσουν απρόσκοπτα το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν. Σημειώνεται ότι ο κ.Γκαργκάνας παρέδωσε την ετήσια έκθεση του στην Πρόεδρο της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Στην Έκθεση, αναλύονται οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και οι επιδράσεις τους στην ελληνική οικονομία, ενώ δίνεται έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους κοινωνικούς εταίρους. Η ΄Εκθεση συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων της, καθώς και από εκτενή ενημερωτική επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η κυρία Μπενάκη-Ψαρούδα ανέφερε ότι ο Διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας θα δώσει πληρέστερη ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της προς τον κ. Γκαργκάνα, καθώς και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της συνδέεται με το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κείμενο.

    [03] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 8% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις της τάξης του 8% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και μείωση κατά μία ώρα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης.

    Ωστόσο η διαφορά που χωρίζει τους εργαζόμενους από τους εργοδότες είναι μεγάλη και αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν οι δύο πλευρές. Οι εργοδότες έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 3,2%.

    «Το ποσοστό του 3,2% είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Δεν συζητάμε ούτε καν για σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς σταδιακά, διότι το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό», υποστήριξε ο κ.Πολυζωγόπουλος.

    Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη και την ημέρα αυτή θα ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των αεροπλάνων και των πλοίων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

    Επίσης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος και για τους συμβασιούχους. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και όχι αποσπασματικά.

    [04] ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙKEΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (11:45 UTC+2)

    Την υιοθέτηση εξετάσεων -διαγνωστικού χαρακτήρα και όχι προαγωγικού- στην Ε' και Στ' Δημοτικού μελετά το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

    Η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου εξετάζει την εισήγηση για τεστ στο Δημοτικό, που στόχο θα έχουν την ανακεφαλαίωση της διδακτικής ύλης και την ενίσχυση του μαθητή και όχι την απόρριψή του.

    Αυτές οι εξετάσεις, που θα διενεργούνται πιθανότατα δυο φορές το χρόνο, θα συμβάλλουν στην εξοικείωση του μαθητή του Δημοτικού με το ανταγωνιστικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να διεξάγει ευρύτατο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

    Πάντως, υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία δια του προέδρου της Δημήτρη Μπράτη είχε ταχθεί πρόσφατα κατά των γραπτών εξετάσεων στις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, τονίζοντας ότι όλο το σύστημα θα προσανατολιστεί στην παραπαιδεία από την Α' και Β' δημοτικού για να έχουν οι μαθητές αποτέλεσμα στις γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις.

    [05] ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: «ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (14:59 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, επανέλαβε τη Δευτέρα την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την διαφθορά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να συμπίπτει η ιδιότητα του μεγαλο-εργολάβου με αυτή του καναλάρχη». Ο κ. Παπαληγούρας προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς όπως για παράδειγμα την μετατροπή του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία, των δημοσίων λειτουργών από πλημμέλημα σε κακούργημα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό θα επισπευτούν οι ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση στο εθνικό μας Δίκαιο των αποφάσεων της Ε.Ε για το ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης, τον νέο αντι-τρομοκρατικό νόμο και την διακήρυξη αλληλεγγύης.

    Προανήγγειλε επίσης την λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με την μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών και την απο-ποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας ( όπως παραβάσεις ΚΟΚ) που θα τιμωρούνται πλέον με διοικητικές κυρώσεις.

    [06] ΕΣΗΕΜ-Θ: ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (21:40 UTC+2)

    Τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε να κηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ την ίδια ημέρα.

    Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι και από αυτήν εξαιρούνται μόνον οι συνάδελφοι οι οποίοι θα καλύψουν την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ για τις εφημερίδες, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας, δεν θα μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, παρά μόνον ειδήσεις που αφορούν τις εργατικές διεκδικήσεις και τη συγκέντρωση των απεργών.

    Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. καλεί όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη της, να μετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (21:32 UTC+2)

    Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, συναντήθηκε σήμερα, με τη Σύμβουλο του Προέδρου των Η.Π.Α. σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Φραν Τόουνσεντ, τον πρέσβη και βοηθό ΥΠ.ΕΞ. για τη Διπλωματική Ασφάλεια Φράνσις Τέιλορ και το Διευθυντή Αντιτρομοκρατίας του FBI, Γκάρι Μπαλ, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Χρήστος Δελημιχάλης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Παύλος Αποστολίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Υποστράτηγος Βασίλειος Κωνσταντινίδης και ο Διευθυντής Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕ.Ε.Θ.Α., Αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος.

    [08] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Μπούργκενστοκ, 29 Μαρτίου 2004 (21:10 UTC+2)

    Η ελληνική πλευρά συμμερίζεται τους προβληματισμούς που υπάρχουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά για το τέταρτο σχέδιο Ανάν και παραδέχεται ότι υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία στο νέο σχέδιο Ανάν.

    Το τέταρτο σχέδιο, το οποίο επιδόθηκε το μεσημέρι στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, βρίσκεται υπό μελέτη από τις ομάδες εργασίας της ελληνικής πλευράς που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ''η ελληνική πλευρά συμμερίζεται τους προβληματισμούς που υπάρχουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και παραδέχεται ότι υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία στο νέο σχέδιο Ανάν''.

    Ο προβληματισμός εστιάζεται ''στα στοιχεία ασυμβατότητας που υπάρχουν στα θέματα διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων και περιουσιών'', καθώς και στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας το οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα με την Τουρκία.

    Παρά τους τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων που έγιναν μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

    Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι ''υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει από τις επιτροπές''.

    Αυτό που τονίζει η ελληνική πλευρά είναι ότι ''δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας".

    "Δεν θα ήταν επιτρεπτό να υπάρξει'', σημείωναν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: ''Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, ας μην γίνει απόπειρα δημιουργίας τέτοιου είδους σεναρίων. Είμαστε πλάι-πλάι''.

    Στο μεταξύ, αναμένεται απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Μπούργκενστοκ, 29 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διευρυμένες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον κ. Φερχόιγκεν τα θέματα που αφορούν τη συμβατότητα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της Ε.Ε.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Φερχόιγκεν τα ζητήματα ασυμβατότητας του σχεδίου και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος του είπε πως θα εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει.

    Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στον οποίο επεσήμανε το ασφυκτικό 48ωρο που έθεσε.

    Με τον κ. Καραμανλή επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ''η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα'' και ο Αμερικανός πρόεδρος ''ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να βοηθήσει στην προσπάθεια που γίνεται στο Μπούργκενστοκ για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Μπους ότι ''είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε''. Του επεσήμανε όμως ότι ''το χρονικό πλαίσιο των 48 ωρών είναι πολύ ασφυκτικό'' και πρόσθεσε πως ''καλή θέληση υπάρχει''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [10] ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι κατεβαίνουν αύριο Τρίτη οι υπάλληλοι του δήμου Ηρακλείου Αττικής, μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου.

    Οι υπάλληλοι του δήμου καταγγέλλουν ότι σε δύο συναδέλφους τους καταλογίσθηκαν ευθύνες εκ μέρους του εισαγγελέα για διοικητικές πράξεις που εκτέλεσαν μετά από αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, σχετικές με απαλλοτριώσεις χώρων.

    Νωρίτερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τις προσέβαλαν στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και να παρέμβει εισαγγελέας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, οι διάφορες καταγγελίες από πλευράς δημοτικών παρατάξεων οδήγησαν σε καταλογισμούς ευθυνών σε βάρος υπαλλήλων του δήμου, "παρ΄ ότι εκτέλεσαν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου", ενώ σε όμορους δήμους για τις ίδιες διοικητικές πράξεις δεν υπήρξε καταλογισμός ευθυνών.

    Σημειώνεται πως το ζήτημα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τρίτης 23 Μαρτίου, όπου η πρόεδρος του Συλλόγου, Κική Καραγιώργου υπογράμμισε το αδιέξοδο, που έχει προκύψει στο όλο ζήτημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν νοείται τα κομματικά παιχνίδια των παρατάξεων να «την πληρώνουν» πάντα οι εργαζόμενοι». Η πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

    Μ.Τ.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Eκκληση στον εμπορικό κόσμο για συγκράτηση τιμών απηύθηνε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τονίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, αλλά και να προστατεύσει τον καταναλωτή.

    Στο χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ο κ. Σιούφας τόνισε:

    "Σας καλώ, σας ζητώ να κλείσουμε τους δρόμους της αισχροκέρδειας. Δεν υπηρετούν το εμπόριο, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας, όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν συγκυριακά γεγονότα για να αποκομίσουν περιστασιακά και ευκαιριακά υπερκέρδη. Πλήττουν τον κλάδο εκείνοι που ευθύνονται για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το εμπόριο χρειάζεται σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών πρέπει να εργαστούμε όλοι. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις. Θέλουμε, όμως, να προστατεύουμε και τον καταναλωτή. Θέλουμε να προστατεύσουμε το χαμηλόμισθο και το χαμηλοσυνταξιούχο. Θέλουμε διαρκή διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Σε κάθε περίπτωση επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική εμπειρία έχουν αποδείξει, πως ούτε η αστυνόμευση, ούτε οι «συμφωνίες κυρίων» μπορούν να επιτύχουν τη συγκράτηση των τιμών σε μακροπρόθεσμη βάση.

    "Είμαι απόλυτα σαφής: Η συγκράτηση του πληθωρισμού απαιτεί ελεύθερο ανταγωνισμό και τολμηρές πολιτικές, για τη μείωση του κόστους", είπε και πρόσθεσε ότι σ' αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση:

    "Χαρτογραφούμε την αγορά. Απελευθερώνουμε τις αγορές. Ενισχύουμε την υγιή, τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα. Ενισχύουμε την ανεξαρτητοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία μιας πραγματικά ισχυρής και αποτελεσματικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βάζουμε τέλος στα κυκλώματα μεσαζόντων", επισήμανε.

    Ο κ. Σιούφας μίλησε ακόμη για το ρόλο, τις αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται με τη Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης.

    Τόνισε ότι απώτερος στόχος της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής που εγκαινιάζει η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και η πρόοδος, η ευημερία για όλους.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η στήριξη του ελληνικού εμπορίου από τη νέα διακυβέρνηση είναι δεδομένη υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Νέες θέσεις Δουλειάς».

    Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα:

    -Παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης των αναπτυξιακών κινήτρων και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τομέα του εμπορίου.

    -Χορηγούνται κίνητρα για την ανάπτυξη κοινών δικτύων διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου.

    -Παρέχονται διευρυμένες δυνατότητες για τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα.

    -Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Ενισχύεται με κρατικούς πόρους η σύσταση ειδικής υπηρεσίας σε κάθε Επιμελητήριο, η οποία θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση, για λογαριασμό των μικρών επιχειρηματιών, των συναλλαγών τους με τις δημόσιες αρχές.

    -Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την πρόσβασή τους στα αναγκαία κεφάλαια.

    -Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενισχύεται η υποδομή της και κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της.

    -Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Νόμου για τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με τον πρόσφατο ορισμό Γενικού Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή.

    -Προωθείται ο εξορθολογισμός της πρόσβασης ατόμων και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο της νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

    [12] ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΖΕΣΤΑΘΕΙ" Η ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Πεσμένη είναι η κίνηση στην αγορά δύο βδομάδες πριν από τις γιορτές και από ότι φαίνεται καταναλωτές και έμποροι περιμένουν την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Οι μεν για να δουν το καλάθι της νοικοκυράς να γεμίζει και οι δε την αγορά να ανασταίνεται. Λίγες μέρες πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι οι καταναλωτές βρίσκουν τις τιμές τσουχτερές.

    Τα αμνοερίφια στις κεντρικές αγορές πωλούνται από 6 έως 9 ευρώ το κιλό. Στα ύψη έχουν πετάξει και τα οπωροκηπευτικά. Τα άγρια χόρτα πωλούνται μέχρι και 7 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 1 έως και ενάμισι ευρώ το ένα, τα φασολάκια 3 ευρώ, και τα πορτοκάλια 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα ψάρια είναι αυξημένες κατά 10 %. Έτσι οι τσιπούρες αγγίζουν τα 6 ευρώ, τα καλαμάρια τα 10 ευρώ και η γόπα τα 3 ευρώ.

    Σε ανατιμήσεις πολλών βασικών αγαθών, έχουν προχωρήσει τα σούπερ μάρκετ, που προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών με πληθώρα προσφορών, ιδιαίτερα σε προϊόντα που καταναλώνουμε τις γιορτές, όπως σοκολατένια αυγά, αμνοερίφια, κίτρινα τυριά, κρασιά και αναψυκτικά. Μάλιστα ορισμένα καταστήματα θέλοντας να εκμεταλλευθούν τον μεγάλο τζίρο που γίνεται τις μέρες αυτές, με κάθε αγορά αμνοεριφίου, δίνουν την δυνατότητα συμμετοχής των καταναλωτών σε κληρώσεις για να κερδίσουν ταξίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα και παιχνίδια.

    [13] Ο Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Ο Νικόλαος Κατσαρός ορίστηκε νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, με σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββα Τσιτουρίδη. Ο κ. Κατσαρός, είναι δικηγόρος και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλή.

    [14] ΚΑΜΨΗ 3,3% ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Αισθητή πτώση της τάξης του 3,3% σημείωσε τον Ιανουάριο ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Κατά τον ίδιο μήνα, ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε μείωση 3,9%, ενώ στον αντίποδα, αύξηση της τάξης του 8,5% εμφάνισε ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, νερού, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

    [15] Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα άγγιξε πέρυσι, εάν δεν υπερέβη το 2,7% του ΑΕΠ, επαναδιατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μεταφέροντας έτσι και την ανησυχία του Επιτρόπου Σόλμπες για το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο όριο του 3%.

    Όπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου,

    καταβάλλεται προσπάθεια να συγκρατηθεί το έλλειμμα φέτος κάτω από το επίπεδο του 3% και στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι προωθούνται πρωτοβουλίες για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των πρωτογενών δαπανών, περιορισμό της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι "το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί, θα αντιμετωπίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004 και θα βάλουμε τις βάσεις ενός υγιούς προϋπολογισμού, από το 2005 και μετά".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, γνωρίζοντας τις δημοσιονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, τμηματικά, από τον προϋπολογισμό του 2005.

    Αναφορικά με τις θέσεις που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας για το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κρατώντας σαφείς αποστάσεις, επισήμανε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει ποτέ τις θέσεις της ΤτΕ.

    Ειδικότερα για το ασφαλιστικό τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί, για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ότι είναι θέματα που αν θέλουν μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ότι πρέπει να καθορίζονται μέσω του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, θα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία και η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Πρόσθεσε δε, ότι η πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική. "Θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός, με αποτελεσματικότητα και μετριοπάθεια και με συναινετικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, είναι κατά τον κ. Αλογοσκούφη, η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων, ενώ θα δοθεί και νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επισήμανε μετά από σχετική ερώτηση, ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος και ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο φορολογικό καθεστώς.

    [16] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξετάζει το περιεχόμενο του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς συνεδριάζει μαζί με τους συμβούλους του και, σε συνεργασία με την αποστολή από τα κατεχόμενα στην Ελβετία, εξετάζουν τις αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Χ. ΚΛΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και του Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο πρέσβη Αντριάν Βαν ντερ Μιρ, πραγματοποιεί αύριο ο Γερμανός αξιωματούχος Καρλ Χάιντς Κλαρ, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κλαρ ήταν συμπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Επιτροπής Επιτροπής Περιφερειών, η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2002, ενώ υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κλαρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι η απόφαση που θα λάβουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι τις επόμενες ημέρες ''έχει τεράστια σημασία, διότι θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου, αλλά θα είναι σημαντική και για την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΩΡΑ - ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ;

    Βουκουρέστι, 29 Μαρτίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρουμανίας, Ράντου Τίμοφτε αποκάλυψε ότι ορισμένα άτομα που σχετίζονται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα έχουν περάσει από τη χώρα και κατευθύνθηκαν σε δυτικά κράτη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένοι από αυτούς Ιρακινοί, Αφγανοί ή Πακιστανοί επέλεξαν να μείνουν στη Ρουμανία και να αποκτήσουν ρουμανική υπηκοότητα αλλά τόνισε ότι οι αρχές τους παρακολουθούν και ελέγχουν την κατάσταση.

    Ο Τίμοφτε ανέφερε ακόμη ότι πολλά άτομα που θεωρούνται ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις απελάθηκαν από τη Ρουμανία από τις αρχές του 2004.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Μπούργκενστοκ, 29 Μαρτίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Η πρώτη εντύπωση από την ανάγνωση του νέου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν είναι ότι δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθότι οι κύριες οι διατάξεις του δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει.

    Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη καθώς το νέο σχέδιο ενισχύει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διζωνικότητας και του εθνικού διαχωρισμού, στο θέμα των εποίκων, των περιουσιών, της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και των μονίμων παρεκκλίσεων.

    "Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλβαρο ντε Σότο έδωσαν την εντύπωση πως το σχέδιο είναι προϊόν διαπραγμάτευσης", δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως στην ουσία από τις 23 μέχρι και τις 29 Μαρτίου δεν έγινε πραγματική δουλειά και πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν συμπληρώσει όλα όσα έπρεπε να συμπληρωθούν.

    "Δεν έγινε διαπραγμάτευση με τη σωστή της έννοια, ούτε συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχαν, ούτε στην ουσία εκ του σύνεγγυς εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε η ίδια πηγή.

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα στις 19:00 τοπική ώρα στο Μπούργκενστοκ. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μακρά.

    Το κύριο κείμενο των περίπου 200 σελίδων δόθηκε τόσο σε δισκέτα όσο και σε χαρτί. Οι 9.000 περίπου σελίδες που περιλαμβάνουν τους νόμους και τις συμβάσεις δόθηκαν σε δισκέτες.

    Ασφάλεια

    Στο νέο σχέδιο προβλέπεται η παραμονή τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων θα μειωθεί από 35.000 που είναι σήμερα, σε 6.000 μέχρι το 2011 και σε 3.000 μέχρι το 2018.

    Προβλέπεται ωστόσο μόνιμη παραμονή αγήματος στρατευμάτων σύμφωνα με τη συνθήκη συμμαχίας του 1960 και παραμονή 950 Ελληνων στρατιωτών και 650 Τούρκων, ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η αναθεώρηση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

    Παρεκκλίσεις

    Οι πρόνοιες του νέου σχεδίου όσον αφορά στις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ καταργούνται όταν και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου φθάσει στο 85% του αντίστοιχου ελληνοκυπριακού.

    "Κυρίως στο θέμα των περιουσιών και της επανεγκατάστασης, προβλέπονται στην ουσία μόνιμες παρεκκλίσεις", ανέφερε η ίδια πηγή.

    Είπε ότι με επιστολή τους οι δύο συμπρόεδροι θα απευθυνθούν προς την ΕΕ με ένα συγκεκριμένο λεκτικό, το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί "ως επανάνοιγμα της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Το όλο πλέγμα των παρεκκλίσεων γίνεται στην ουσία πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ", δήλωσε η ίδια πηγή.

    Χάρτης

    Δεν έχει διαφοροποιηθεί σχεδόν καθόλου ο χάρτης στο νέο σχέδιο, παρά μόνο επιστρέφεται περισσότερο έδαφος από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου και αφαιρείται από τη Βάση της Δεκέλειας.

    Λειτουργικότητα

    Μετά από μια πρώτη ανάγνωση, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το τελικό αποτέλεσμα του νέου σχεδίου δεν εγγυάται πλήρη λειτουργικότητα, που θα επιτρέψει στο κράτος να λειτουργήσει ομαλά εντός της ΕΕ, δήλωσε η ίδια πηγή.

    Επιστροφή προσφύγων

    Η οροφή του 21% που προβλεπόταν για επιστροφή και εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο τουρκουπριακό συνιστών κράτος, μειώνεται στο 18%, γεγονός που ενισχύει την "εθνική ομοιογένεια", είπε η ίδια πηγή.

    Ωστόσο, η οροφή του 18% καταργείται όταν και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου φθάσει στο 85% του αντίστοιχου από το ελληνοκυπριακό κρατίδιο.

    Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τουρκοκυπρίων ανέρχεται μόνο στο 30% των Ελληνοκυπρίων.

    Με αυτή την πρόνοια φαίνεται να είναι σύμφωνη και η ΕΕ.

    Εποικοι

    Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο θέμα των εποίκων, γεγονός που σημαίνει την "παραμονή όλων των εποίκων", δήλωσε η ίδια πηγή.

    Διζωνικότητα

    Το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για διζωνικότητα ικανοποιείται καθώς δίνει στους Τουρκοκύπριους τον κοινοτικό και εθνικό διαχωρισμό στο επίπεδο της Γερουσίας, όπου 24 γερουσιαστές πρέπει πάντα να προέρχονται από τη μια κοινότητα και 24 από την άλλη, στη βάση της εθνικής καταγωγής.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε την δημιουργία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που να μπορεί να λειτουργήσει από κοινού στη βάση των ομοσπονδιακών κανόνων, της συνεργασίας και του συντονισμού χωρίς να υπάρχει ο εθνικός διαχωρισμός που επεδίωκαν οι Τούρκοι.

    Επίσης, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η απαίτηση για διζωνικότητα ενισχύεται και από τη μείωση του ποσοστού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούν να επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

    Περιουσίες και ΕΔΑΔ

    Οσον αφορά το θέμα των περιουσιών, το νέο σχέδιο προνοεί την απόσυρση των προσφυγών εκ μέρους Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιζητείται μια κοινή επιστολή των δύο συμπροέδρων προς το ΕΔΑΔ, με την οποία την ευθύνη για την απώλεια χρήσης περιουσίας θα την αναλαμβάνει το ομόσπονδο κράτος.

    "Αυτό είναι μια αδικαιολόγητη παρέμβαση προς τους δικαστικούς θεσμούς", σημείωσε η ίδια πηγή.

    Προεδρικό Συμβούλιο

    Την εκτελεστική εξουσία του ομόσπονδου κράτους θα την ασκεί το προεδρικό συμβούλιο με συμπροεδρία για την πρώτη πενταετία, η οποία θα εναλλάσσεται κάθε 10 μήνες.

    Τη δεύτερη πενταετία θα εκλέγεται ένας Πρόεδρος και ένας Αντιπρόεδρος, οι οποίοι θα προεδρεύουν εναλλάξ ανά 20 μήνες με πρώτο Πρόεδρο ένα μέλος από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς.

    Εδάφη υπό προσαρμογή

    Τα εδάφη που θα επιστραφούν υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου θα παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση για τα πρώτα 3,5 χρόνια, ενώ ύστερα τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν τη διοίκηση και την επίβλεψη της εκκένωσης των εδαφών.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε όπως από την πρώτη ημέρα το υπό προσαρμογή έδαφος τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Μπούργκενστοκ, 29 Μαρτίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Το αναθεωρημένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν βρίσκεται υπό μελέτη και δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας, δήλωσε στο Μπούργκενστοκ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε πως το έγγραφο δόθηκε στα μέρη τόσο σε χαρτί όσο και σε δισκέτες, και πως το κυρίως κείμενο αποτελείται από περίπου 203 σελίδες. Πρόσθεσε πως τα συνημμένα σε αυτό, δηλαδή οι νόμοι και άλλα έγραφα, ανέρχονται στις 9.000 σελίδες.

    Το έγγραφο ''είναι υπό μελέτη, χρειάζεται μελέτη γιατί υπάρχουν πολυάριθμες μικρές ή μεγάλες αλλαγές και επί της ουσίας δεν είναι δυνατό να λεχθεί οτιδήποτε πριν να συμπληρωθεί η μελέτη του σχεδίου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η μελέτη πρέπει να συμπληρωθεί το συντομότερο και πως μέχρι την 1η Απριλίου το έγγραφο πρέπει να έχει συμπληρωθεί ''στον βαθμό που θα έχει γίνει η μελέτη και οι επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη και ασφαλώς μετά η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα ισχύσει, δηλαδή η παραπομπή του σχεδίου σε δημοψήφισμα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Η 5η ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (21:35 UTC+2)

    Κάτω από το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, υποδέχθηκαν οι Αρκάδες την Ολυμπιακή Φλόγα η οποία συνεχίζει το ταξίδι της στην Πελοπόννησο.

    Στη διαδρομή από το Γύθειο ως την Τρίπολη, την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφεραν αθλητές μεταξύ αυτών ο διεθνούς φήμης Αρκάς αθλητής των πολύ μεγάλων αποστάσεων κ. Γιάννης Κούρος και η κα Άννα Βερούλη δημοσιογράφοι, στελέχη της "Αθήνα 2004", καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Εργων Σπύρος Καπράλος.

    Το βωμό στην Τρίπολη άναψε ο παλαιστής Δημήτρης Θανόπουλος. Παρών στην εκδήλωση ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κατά την ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων:

    «Η Αφή της αιώνιας ιδέας της Ολυμπιακής Φλόγας με τη Λαμπαδηδρομία είναι η κορυφαία εκδήλωση που προετοιμάζει και σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια πράξη συμβολική της αδελφοποίησης των εθνών κάτω από τη σημαία του Ολυμπισμού με την ελπίδα ότι το πνεύμα της ειρήνης, της συνεννόησης, της συνεργασίας και της ευγενικής άμιλλας θα φωτίσει τις συνειδήσεις των ηγετών και των λαών του κόσμου, μεταλαμπαδεύοντας την καθαγιασμένη ιδέα της Εκεχειρίας».

    Λίγο νωρίτερα, έγινε η υποδοχή της Φλόγας στην ιστορική Τεγέα, στην πόλη στην οποία στις 22 Μαΐου του 1934 συνεδρίασε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφάσισε την υλοποίηση της ιδέας της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκεί φυτεύτηκαν, συμβολικά, δυο έλατα.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφυγε από το Γύθειο στις 9 το πρωί για τη Σπάρτη, την πόλη όπου ο Νομοθέτης Λυκούργος μαζί με το βασιλιά της Ίλιδας, τον Ίφιτο, υπέγραψε για πρώτη φορά την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την πόλη της πρώτης γυναίκας Ολυμπιονίκη, της περίφημης Κυνίσκας.

    «Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε το ανέσπερο φως του κόσμου, που με τη λάμψη του θα φωτίσει τους ανθρώπους όλης της γης και θα διδάξει τους μεγάλους του κόσμου ότι πάνω από τα όπλα μαζικής καταστροφής υπάρχει το μεγαλειώδες μήνυμα της Ολυμπίας» είπε, μεταξύ άλλων, σε μια σεμνή τελετή στην πλατεία του Λεωνίδα, ο Δήμαρχος Σπάρτης Σαράντος Αντωνάκος.

    Στην Τρίπολη, όπου θα διανυκτερεύσει η Ολυμπιακή Φλόγα, δόθηκε συναυλία από τον Διονύση Τσακνή, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε:

    «Είχα την τύχη να παρακολουθήσω και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Είναι καιρός να συμμετέχουμε ενεργά, υπό την έννοια πως με κάθε μας πράξη και με κάθε μας συμμετοχή, μπορούμε να υπογραμμίζουμε την αρχική ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων και την ιδέα που η Φλόγα της ειρήνης σηματοδοτεί. Αυτές τις ημέρες η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να πάει στην ειρήνη, να πάει στο μήνυμα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιέρωσαν, στην εκεχειρία, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της διεξαγωγής τους, αλλά και στα πανανθρώπινα ιδανικά που σηματοδοτεί η Ολυμπιακή Φλόγα. Η σκέψη μας πάει στην Κύπρο, πάει στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, σε όλες τις περιοχές όπου εξελίσσεται κάποιος πόλεμος ή άνθρωποι ζουν υπό κατοχή. Με τη Λαμπαδηδρομία πρέπει να διατρανώνουμε την θέληση μας για την ειρήνη σε όλες τις εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη».

    Αύριο Τρίτη έκτη ημέρα αυτής της πρώτης φάσης της Λαμπαδηδρομίας η Ολυμπιακή Φλόγα, θα περάσει από τις Μυκήνες, θα σταματήσει στο Ναύπλιο, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και θα καταλήξει στην Αρχαία Επίδαυρο, όπου και θα διανυκτερεύσει, ολοκληρώνοντας το πέρασμά της από την Πελοπόννησο.

    Στο Ναύπλιο, ο Γιάννης Κότσιρας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δημόσια και το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Pass the Flame».

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΤ. ΟΣΒΑΛΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    "Η επιτυχής ολίσθηση του 4.000 τόνων- στεγάστρου του ποδηλατοδρομίου είναι ένα άκρως ικανοποιητικό γεγονός για πολλούς λόγους, ακόμα και αν έγινε αργότερα από τον προγραμματισμένο χρόνο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για την "Αθήνα 2004" Ντένις Οσβαλντ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ολίσθηση του στεγάστρου του Ολυμπιακού Κέντρου Ποδηλασίας.

    "Η ολίσθηση μπορεί να θεωρηθεί μια προθέρμανση για το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, οπότε έπρεπε να στεφθεί με επιτυχία. Πήραμε σημαντικά μαθήματα. Το ποδηλατοδρόμιο είναι ακριβώς το είδος έργου που η ΔΟΕ έχει ζητήσει από την νέα κυβέρνηση να θέσει στις προτεραιότητές της. Τώρα είμαστε βέβαιοι ότι οι συνθήκες για τους ποδηλάτες πίστας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" θα είναι άριστες, υπογράμμισε.

    Ο κ. Οσβαλντ σημείωσε ότι παραμένουν άλλες, ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις και διαβεβαίωσε ότι η ΔΟΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται εντατικά με την "Αθήνα 2004" και με την ελληνική κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζονται από το πρωί της Δευτέρας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας, όπου την Τετάρτη φθάνει η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Τις εργασίες ανακαίνισης επιθεώρησε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις επικρίσεις που δέχονται οι διοργανωτές για την ολοκλήρωση ορισμένων έργων εντούτοις όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και η Ελλάδα θα δώσει την δική της απάντηση.

    Εν τω μεταξύ στην οργανωτική Επιτροπή «ΑΘΗΝΑ 2004» και την Γιάννα Αγγελοπούλου παρέδωσαν επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας το τραγούδι της λαμπαδηδρομίας που θα συνοδεύσει τη φλόγα στην παγκόσμια διαδρομή της η στιχουργός Λίνα Νικολακοπουλου που έγραψε τους ελληνικούς στίχους και ο ερμηνευτής Γιάννης Κοτσιρας. «Να το φως» είναι ο τίτλος του τραγουδιού ενώ ο διάσημος σύνθετης και παραγωγός Τρεβορ Χορν έχει γράψει τους αγγλικούς στίχους με τίτλο «To pass the flame».

    [24] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΟΛΕΓΚ ΓΙΑΣΤΣΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί ο Ολέγκ Γιάστσουκ για την εθνική ομάδα της Ουκρανίας, καθώς δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ολέγκ Μπλαχίν για τον αγώνα της Τετάρτης με τη FYROM. Οπως έγινε γνωστό, ο νεαρός επιθετικός της Αντερλεχτ στις 28 Φεβρουαρίου απέκτησε βελγική υπηκοότητα και διαβατήριο, επιλέγοντας προφανώς να αγωνισθεί στην εθνική ομάδα του Βελγίου, όποτε κληθεί και εφόσον η FIFA του το επιτρέψει. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ουκρανίας επισήμως ανακοίνωσε ότι ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε αυτομάτως από την εθνική ομάδα, επειδή η νομοθεσία της Ουκρανίας δεν επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να έχουν διπλή υπηκοότητα.

    [25] ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Μεγάλες μορφές του αθλητισμού, Ολυμπιονίκες μέλη της ΔΟΕ και κορυφαίοι αθλητές της χώρας μας αναλαμβάνουν αύριο 6η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στη διαδρομή από την Τρίπολη προς την Επίδαυρο που θα διανυκτερεύσει με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νεμέα, τις Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αύριο θα διανύσει 166χλμ. από τα οποία 57.5χλμ. με 115 λαμπαδηδρόμους και τα υπόλοιπα 108.5χλμ. με ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο.

    Στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας ο Περικλής Ιακωβάκης θα δώσει τη Φλόγα στον Βαλερί Μπορζόφ που θα ανάψει το βωμό στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας.

    Στις Μυκήνες η Σοφία Μπεκατώρου θα είναι η αθλήτρια που θα δώσει τη Φλόγα στον αρχηγό της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Κώστα Λούδη για να ανάψει το βωμό, ενώ ο Πέτρος Γαλακτόπουλος θα είναι ο λαμπαδηδρόμος που θα δώσει με τη σειρά του στον Στέλιο Μηγιάκη για να ανάψει τη Φλόγα στην Επίδαυρο τελευταία στάση για αύριο.

    [26] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 29 Μαρτίου 2004 (21:51 UTC+2)

    Ομάδα τριών υψηλόβαθμων Αμερικανών θα αναχωρήσει σήμερα από την Ουάσιγκτον για τις Βρυξέλες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε το CNN.

    Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής, Ουίλιαμ Μπέρνς, τον αναπληρωτή προεδρικό σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στέφεν Χάντλει και τον διευθυντή για θέματα Μέσης Ανατολής του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Ελιοτ Αμπραμς.

    [27] ΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Ουάσιγκτον, 29 Μαρτίου 2004 (21:39 UTC+2)

    Η ένταξη επτά χωρών στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «ιστορικό βήμα» από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γαπ ντε Χουπ Σέφερ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ειδική τελετή διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για να υποδεχθεί η Συμμαχία τα επτά νέα μέλη της, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους φιλοξενεί τους πρωθυπουργούς και των 7 χωρών.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποτέ διεύρυνση στην ιστορία του ΝΑΤΟ το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να υπερασπίσει την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση.

    Με την ένταξη των 7 τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι 26.

    Στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, θα γίνει δεύτερη τελετή την Παρασκευή.

    Εθνική αργία κηρύχθηκε την Παρασκευή στη Βουλγαρία.

    Ο πρόεδρος Μπους έχει συναντήσεις και με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, των τριών χωρών που επίσης θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τα σύνορα του ΝΑΤΟ διευρύνθηκαν προς ανατολάς. Με την πρώτη διεύρυνση εντάχθηκαν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

    [28] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 29 Μαρτίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Διακόπηκε σήμερα η λειτουργία ενός αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, έπειτα από την ενεργοποίηση του συστήματος ασφαλείας του για αδιευκρίνιστο λόγο, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού σταθμού, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    ''Πρόκειται να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες για να επαναλειτουργήσει ο αντιδραστήρας σε μερικές ώρες'', δήλωσε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Τύπου, διευκρινίζοντας ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι φυσιολογικό.

    [29] ΣΕΦΕΡ: ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ

    Ουάσιγκτον, 29 Μαρτίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τα καταδιωκτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να εποπτεύουν τον εναέριο χώρο των δημοκρατιών της Βαλτικής, που από σήμερα γίνονται μέλη της Συμμαχίας, ανακοινώθηκε επίσημα στην Ουάσινγκτον από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Ο Σέφερ ανήγγειλε ότι τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα προσγειωθούν το τρέχον 24ωρο σε λιθουανικά στρατιωτικά αεροδρόμια και διευκρίνισε ότι η επίσημη ένταξη των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας θα ολοκληρωθεί και τυπικά, μόλις οι αντιπρόσωποί τους καταθέσουν τις συνθήκες προσχώρησης στη Συμμαχία και στο αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών.

    Την Παρασκευή σε επίσημη τελετή θα γίνει η έπαρση των σημαιών των νέων κρατών μελών της Συμμαχίας στο χώρο του στρατηγείου της στις Βρυξέλες.

    [30] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 29 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σήμερα όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην πόλη της Φαλούτζα στα δυτικά της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη Φαλούτζα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ 1936 - 2004"

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Την έκθεση «Οι Ολυμπιακές Δάδες 1936 2004» εγκαινίασε τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτατα στελέχη του ΥΕΘΑ, και σπουδαστές των Σχολών Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων.

    Στην έκθεση, που λειτουργεί σε ειδικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, περιλαμβάνονται οι Ολυμπιακές Δάδες που χρησιμοποιήθηκαν για τη Λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936 έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου η διαδρομή της Φλόγας βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η ισχύς των εθνών δεν βρίσκεται μόνο στα όπλα, αλλά και στο πνεύμα των λαών, διότι τα όπλα θέλουν πνεύμα για να τα κατευθύνει και ψυχή για να τα ενδυναμώνει.

    «Η Ολυμπιακή κληρονομιά είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού του πνεύματος. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα των εθνών και οφείλουμε όλοι, όχι απλώς να την προβάλουμε, αλλά και να την περιφρουρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη αυτή», επισήμανε.

    «Η πρώτη Αφή Φλόγας και η πρώτη διοργάνωση Λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα της χρήσης της δάδας προήλθε από τους πυρσούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες για τη μεταφορά της φλόγας. Στη σύγχρονη εποχή θεωρείται το καταλληλότερο επικοινωνιακό μέσο για την προβολή των Ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών, όπως είναι η ευγενής άμιλλα, η εκεχειρία και η συναδέλφωση των λαών. Η συλλογή αποτελείται από 26 Δάδες της χρονικής περιόδου 1936 - 2004. Σας καλώ να μυηθείτε στο αθάνατο πνεύμα του Ολυμπισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθεια που υπαγορεύτηκε τότε από αίσθημα αγάπης και χρέους προς την πατρίδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υποψηφιότητα της χώρας μας ανέδειξε στοιχεία μοναδικά σε σχέση με τις υποψηφιότητες των άλλων χωρών».

    «Η Δάδα της Ελλάδας που θα μεταφέρει το Φως της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο και θα ενώσει όλη την Υφήλιο. Λίγα χιλιόμετρα χωρίζουν την Ολυμπία από την Αθήνα, η Φλόγα όμως θα κάνει ένα ταξίδι δυόμισι μηνών μέχρι να ξαναγυρίσει στη χώρα μας. Βλέπουμε λοιπόν πόσο επίκαιρη είναι η σημερινή έκθεση, καθώς και το μήνυμα που εκπέμπει αυτή την εποχή. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας. Μπορούμε να δώσουμε μια διαφορετική χροιά όχι μόνο στους Αγώνες αλλά και στην ύπαρξή μας ως χώρα. Πιστεύουμε ότι όλοι οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά την ιστορική διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας και με αυτόν τον τρόπο να γίνουν και αυτοί κοινωνοί της Εκεχειρίας και της Ειρήνης», είπε.

    Τόσο η κ. Αγγελοπούλου, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ευχαρίστησαν τον Αθανάσιο Κριτσινέλη, σύμβουλο Λαμπαδηδρομίας στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» για την πολύτιμη συμβολή του στη δημιουργία της έκθεσης με τις Δάδες από την προσωπική συλλογή του.

    Ο κ. Κριτσινέλης παρουσίασε αναλυτικά την ιστορία της Ολυμπιακής Δάδας, κάνοντας εκτενή αναφορά σε κάθε μία από αυτές από το 1936 μέχρι και το 2004. Παράλληλα προβλήθηκε βίντεο με εικόνες και ντοκουμέντα από τη σύσταση του θεσμού και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην καθιέρωση της Λαμπαδηδρομίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε ότι η διοργάνωση της έκθεσης ήταν η πρώτη απόφαση, που έλαβε, όταν ανέλαβε το υπουργείο. Οι λόγοι ήταν πρακτικοί και εθνικοί, πρόσθεσε.

    Το πρακτικό αφορά στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, ενώ η εθνική πλευρά αφορά το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Φως θα γυρίσει όλη την υφήλιο στέλνοντας «ένα μεγάλο μήνυμα προς όλη την ανθρωπότητα για συμφιλίωση και ειρήνη σε όλο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου και το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί από τις 9.00 πμ έως 14.00 μμ.

    [32] Ο ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΤΙΝΟΦ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Τη λύπη του για το θάνατο του γνωστού Βρετανού ηθοποιού Πίτερ Ουστίνοφ εξέφρασε ο

    υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

    ''Ο θάνατος του γνωστού ουμανιστή Πίτερ Ουστίνοφ έρχεται σε μία καμπή της Ιστορίας που ο νηφάλιος και ξεκάθαρος λόγος του αναφορικά με την ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη των λαών θα μπορούσε να δώσει μια νότα διαφορετικότητας στην εποχή της ασύμμετρης απειλής και του τυφλού μίσους", επισήμανε ο κ. Τατούλης.

    "Το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του Βρετανού ηθοποιού και γνωρίζει ότι οι Ελληνες πολίτες θα τον θυμούνται πάντα στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, αλλά και πλέον πρόσφατα στο θεατρικό μονόλογο του στο Ηρώδειο "Τα δημιουργήματα του Προμηθέα", τόνισε.

    [33] ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΖΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (19:52 UTC+2)

    «Βραδιά τζαζ» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 20.00, στο θέατρο «Ανετον» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα παίξουν, στο πιάνο ο Γιώργος Τρύφων, στο μπάσο ο Γιώργος Σμυρνής, στα ντραμς ο Όσκαρ Κάτσουριν και στο τραγούδι η Άντζη Κωστάκη.

    Το σχήμα θα ερμηνεύσει κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο της τζαζ κρατώντας το στιλ και το ηχόχρωμα της κάθε εποχής τονίζοντας ιδιαίτερα τον αυτοσχεδιασμό, που είναι το συστατικό της τζαζ.

    Στο μεταξύ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο τζαζ μουσικής στα Δημοτικά Ωδεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα διδαχθούν από τον μουσικό Γιώργο Τρύφων τα ακόλουθα: Αρμονία - ιστορία της τζαζ, τζαζ κλίμακες, κλασική αρμονία, κατασκευή, υπερκατασκευή συγχορδιών, συγχορδίες αλυσίδες, πτώσεις, επεκτάσεις, βαμπς ίντρος, αντικαταστάσεις συγχορδιών, αρμονική ανάλυση τζαζ, στάνταρς, αυτοσχεδιασμός, σχεδιασμός, ενορχήστρωση, μορφολογική ανάλυση, τζαζ στάϊλς σε κάθε εποχή, τεχνικές αυτοσχεδιασμού και συνοδείας.

    [34] «ΕΝ ΟΡΓΑΝΟΙΣ» ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Μουσική εκδήλωση με ψαλμούς και τροπάρια της Μ. Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τρίτη), στις 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας.

    Το μεγαλείο της Βυζαντινής μελοποιίας παραδομένο στη μυσταγωγία της Μ. Εβδομάδος παρουσιάζεται από το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Πάρη Γκούνα.

    Το Συγκρότημα αποδίδει «εν οργάνοις» τους μοναδικούς και υπέροχους ύμνους της Ορθόδοξης Βυζαντινής Υμνολογίας, δημιουργώντας στο κοινό, το οποίο προσέρχεται να παρακολουθήσει με μυσταγωγική προσήλωση, συναισθήματα κατάνυξης και προσευχής.

    Συμμετέχει το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα. Την ανάγνωση των Ιερών κειμένων θα κάνει ο Δημήτρης Καρέλλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [35] Η MILVA ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΕΤΑ ΤΑΝΓΚΟ MARIA DE BUENOS AIRES ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Ένα αξέχαστο μουσικό θέαμα θα παρουσιάσει η Ιταλίδα ερμηνεύτρια Μίλβα το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την οπερέτα τάνγκο Maria de Buenos Aires (Μαρία του Μπουένος Άιρες) του διάσημου αργεντινού συνθέτη Astor Piazzola (Άστορ Πιατσόλα) σε κείμενα του Horacio Ferrer. Στην εντυπωσιακή αυτή παραγωγή η Μίλβα θα πλαισιώνεται από τον ηθοποιό Daniel Bonilla Torres, τον τραγουδιστή Josι Angel Trelles, τα μουσικά σχήματα Tango Seis και Ensemble Laboratorio Novecento del Conservatorio di Adria και τους χορευτές Riccardo Barrios, Marina Fuhr, Jessica Edith Lull, Emiliano Alberto Fernandez.

    Ο μουσικολόγος Χρίστος Μητσάκης αναφέρει: «Το τανγκό είναι μια μουσική του παράδοξου. Ο χορός αυτός αντιπροσωπεύει, ακόμη και σήμερα, για τον περισσότερο κόσμο, τη μουσική ταυτότητα της Αργεντινής. Θεωρείται ως η μουσική του απόλυτου ερωτικού πάθους. Για τους porteρos όμως, τους κατοίκους του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, αποτελεί τη βαθύτερη έκφραση της ταυτότητάς τους. Είναι η μουσική της μοναξιάς, του πάθους, που μιλά για το μοιραίο πεπρωμένο εμποτισμένο με τον πόνο».

    Η Μαρία του Μπουένος Άιρες είναι ένα σκηνικό έργο στο οποίο αναμειγνύονται μπαλάντες, μουσική επιθεώρηση και όπερα δωματίου. Μικρή όπερα, έτσι την ήθελε ο Πιατσόλα, ο οποίος στη συνεχή του αναζήτηση για τους ιδανικούς ερμηνευτές του έργου σταμάτησε στη Μίλβα. Τα εξαιρετικά της φωνητικά προσόντα και η προσωπικότητά της συμπλήρωσαν ερμηνευτικά τη μουσική του. Η συνεργασία τους αποδείχτηκε ευεργετική και για τους δύο: εκείνη εντρύφησε στον κόσμο του τανγκό και εκείνος έγινε ευρύτερα γνωστός στο διεθνές κοινό. Μέσα από την ερμηνεία της Μίλβα, αυτό το ανέβασμα του Maria di Buenos Aires αναζητά το κλειδί της πιο αυθεντικής ανάγνωσής του έργου: την ποίηση.

    Το έργο αφηγείται την ιστορία της Μαρίας μέσω του El Duende, μιας μη υπαρκτής - άυλης φιγούρας, η οποία κινεί τελικά τα νήματα της εξέλιξης του έργου. Ο χαρακτήρας του Ντουέντε είναι πολύ διαδεδομένος στη λαϊκή παράδοση της νότιας Ισπανίας. Δεν έχει μια συγκεκριμένη μορφή και οι ερμηνείες για την ταυτότητά του είναι αρκετές, ενώ σε αυτές κυριαρχεί το διονυσιακό στοιχείο.

    Στο έργο ο χαρακτήρας του Ντουέντε αντιπροσωπεύει το ερωτικό πάθος. Κεντρικό θέμα ο ανεκπλήρωτος, μάταιος, έρωτάς του για τη Μαρία. Ο Ντουέντε δελεάζεται από την ομορφιά της, συμπάσχει με τις ταλαιπωρίες της ζωής της, όμως, είναι αδύνατο να την βοηθήσει, απλώς γιατί είναι πνεύμα, ενώ εκείνη ανθρώπινη ύπαρξη. Όταν τελικά το πνεύμα της Μαρίας απελευθερώνεται με το θάνατο, δίνεται η ευκαιρία στον Ντουέντε να την αγαπήσει. Ο καρπός του έρωτά τους είναι ένα κορίτσι, γεννημένο κάποια Κυριακή και μάλιστα με άσπιλη σύλληψη. Η μοίρα του κοριτσιού ήδη έχει προκαθοριστεί και πρόκειται να υποφέρει όπως και η Μαρία.

    Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Roberto Innocente: «η Μαρία του Μπουένος Άιρες είναι ένας ύμνος στη ζωή, στη συνεχή αναγέννηση μέσα από τα βάσανα, είναι μια κάρτα ταρώ, με τη γοητεία του σκοτεινού, του μυστηριώδους, της πτώσης στα βάθη, ενώ ταυτόχρονα έχει όλη τη χαρά, το φως και τον ενθουσιασμό μιας νέας ανύψωσης».

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20, 30, 40, 50 και 10 (μαθητικά φοιτητικά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 March 2004 - 19:13:55 UTC