Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
  • [06] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ "ΠΑΤΜΟΣ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΤΑ
  • [08] ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Η Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [09] ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ
  • [10] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [11] ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 11ΜΗΝΟ
  • [13] TH ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [14] ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΩΣ "ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ
  • [16] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΕ ΜΕΤΑ ΤΑ
  • [18] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [19] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [20] ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 99-97
  • [21] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [22] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [24] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
  • [25] "ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ"
  • [26] ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [27] ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [28] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Νέα Υόρκη, 3 Απριλίου 2004 (00:11 UTC+2)

    Αρχισε στις 10:10 το πρωί του Σαββάτου, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, που προβλέπεται να γίνει στις 24 Απριλίου, και τις αναγκαίες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Τάσος Τζιωνής, Τουμάζος Τσιελεπής και Νίκος Αιμιλίου.

    Η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΑ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Ντε Σότο αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει από τις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, μέχρι τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα κύρια σημεία του τελικού σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που επιδόθηκε στις εμπλεκόμενες πλευρές στο Μπούργκενστοκ. Επισήμανε ότι διανύουμε τον πιο κρίσιμο μήνα για τον λαό της Κύπρου, εδώ και 30 χρόνια.

    Τόνισε ότι ο κ. Ανάν προσπάθησε στο σχέδιο του να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των δύο πλευρών και εκτίμησε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα υπερψηφίσουν το σχέδιο στα δημοψηφίσματα.

    Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για την υποστήριξη τους στις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ.

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε κεκλεισμένών των θυρών.

    [02] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2004 (22:33 UTC+2)

    Η ανάγκη συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων στην διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 φορέων, επισημάνθηκε στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Τσιαρτσιώνη, ενόψει της επίσκεψης από 18-23 Απριλίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη της οκταμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων ΒΙΕ, η οποία θα αξιολογήσει την ελληνική πρόταση.

    Στη διυπουργική, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Πολιτισμού Γιώργος Ορφανός, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράντζης και Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος.

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι να δουλέψουμε με συνέπεια, αναλαμβάνοντας έστω και σε αυτή την ύστατη ώρα, συντονισμένες προσπάθειες για την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών, ελπίζοντας πως θα προλάβουμε μέσα στις δημιουργηθείσες πλέον ασφυκτικές προθεσμίες», τόνισε ο κ.Τσιαρτσιώνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση από το ΒΙΕ το βάρος θα πέσει στο διπλωματικό αγώνα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία από τις 92 χώρες μέλη.

    Θα ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με όλες τις αντιπροσωπείες και πρεσβείες χωρών- μελών του ΒΙΕ, ανέφερε ο κ.Τσιαρτσιώνης σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, να ενημερωθούν για το προτεινόμενο θέμα της Έκθεσης και να πειστούν ότι η ανάληψη της διοργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη θα είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.

    Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα εκείνα τα οικονομικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, που καθιστούν την πόλη ένα σημαντικό και υπολογίσιμο «αντίπαλο» και ισχυροποιούν την υποψηφιότητά της, προσέθεσε.

    Ερωτηθείς για το χώρο που θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις της ΕΧΡΟ, εφόσον η Θεσσαλονίκη αναλάβει τη διοργάνωσή της, ο κ.Τσιαρτσιώνης ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας με τη διοίκηση του ΤΕΙ, για την παραχώρηση του οικοπέδου του που βρίσκεται στη Σίνδο. Το κλίμα είναι καλό, αλλά θα ήμασταν ευτυχέστεροι αν είχε προχωρήσει το θέμα, ανέφερε ο υπουργός, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χώρου, καθώς ο φάκελος υποψηφιότητας έχει κατατεθεί και χρονικά όρια που υπάρχουν είναι ασφυκτικά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσιαρτσιώνης έκανε γνωστό ότι εφόσον ανατεθεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ξεχωριστός συντονιστικός φορέας. Η νομοθεσία που διέπει την εκτέλεση των έργων για τις εγκαταστάσεις της ΕΧΡΟ είναι ίδια με αυτή που διέπει την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων, είπε.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία στο επίπεδο της διεκδίκησης. «Δεν υπερτιμούμε ούτε υποτιμούμε τους αντιπάλους μας. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά έχουμε κληρονομήσει αδυναμίες. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μειώνονται από το ασφυκτικά χρονικά όρια», είπε.

    Ο κ.Στυλιανίδης σημείωσε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη κινητοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν οι αναλυτικοί φάκελοι ανά κράτος που ψηφίζει και έχουν γίνει περιορισμένες επαφές, ενώ δεν έχουν διανεμηθεί οι φάκελοι παρουσίασης της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι να έχουμε ένα φάκελο για κάθε κράτος μέλος του ΒΙΕ, να δούμε ποιες είναι οι σχέσεις μας, που μπορούμε να βρούμε σημείο συνάντησης», είπε.

    Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επισήμανε ότι επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα θα δώσει τη δυνατότητα ευκολότερης υπερφήφισης της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της ΕΧΡΟ, ενώ τόνισε ότι τα έργα υποδομής στην πόλη θα πραγματοποιηθούν ανεξαρτήτως από την ΕΧΡΟ. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πότε θα ξεκινήσουν», είπε.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Με τη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    "Είναι αναγκαία η αυτοκριτική αλλά δεν θα πρέπει να μας στρέψει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Χρειάζεται αυτή η αυτοκριτική για να εντοπίσουμε πρακτικές, πολιτικές, στάσεις ζωής, δομές, που πρέπει να αλλάξουν για να είμαστε και θα είμαστε νικηφόροι" τόνισε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που επαγγελλόμαστε θα πρέπει να

    γίνονται συμμετοχικά με στόχο τον άμεσο διάλογο και την ισότιμη έκφραση όλων των στελεχών.

    Για το ρόλο και το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είπε ότι αποτελεί δύναμη μεταρρύθμισης στην Ευρώπη που προωθεί τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη, μια δύναμη που προωθεί τον παγκόσμιο ρόλο και την παρουσία της Ευρώπης.

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, αξιοποιεί τη δυναμική της Ευρώπης για να μεταμορφώσει τα Βαλκάνια αλλά και την Τουρκία, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στρατηγική του άλλαξε τους όρους συζήτησης και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ουδέτερη διαδικαστική στάση στο θέμα του κυπριακού, επισημαίνοντας όμως ότι δεν διαφωνεί με τη διαδικασία διαβουλεύσεων που θα πρέπει να καταλήξουν σε υπεύθυνη πολιτική στάση.

    Κάλεσε όλα τα στελέχη να συστρατευθούν ενόψει των ευρωεκλογών και ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθούν προεκλογικές επιτροπές σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Παραδέχτηκε ότι η μακροχρόνια κυβερνητική θητεία οδήγησε σε έλλειψη πολιτικής συζήτησης, και αφυδάτωσε όσους έχουν δημιουργικές ιδέες, πολιτικές ανησυχίες και ευαισθησίες.

    "Αντί λοιπόν να αναδείξουμε ότι πιο πλούσιο έχουμε μέσα μας, στριμωχθήκαμε σε διαδικασίες που απέκλειαν, μηδένιζαν την ουσιαστική μας πολιτική προσφορά. Δεν έφεραν το καινούργιο, το φρέσκο, τη συζήτηση, την κριτική, τις ιδέες και τις καινοτομίες", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στη διακυβέρνηση της Ν.Δ χωρίς πυξίδα το ΠΑΣΟΚ αντιπαραθέτει υπεύθυνη πολιτική".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μήνυμα μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας που θα απελευθερώνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας με συζήτηση και ανοιχτό δημοκρατικό τρόπο. Πολιτική μας βούληση είναι να διαμορφώσουμε μια νέα δημοκρατική και ανοιχτή σχέση με τον πολίτη. Εχοντας πάρει την εντολή από 1 εκατ πολίτες, θα κάνουμε πράξη την ανασυγκρότηση του Κινήματος όλοι μαζί για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά Κίνημα δυναμικό και νικηφόρο στις επόμενες μάχες.

    "Ο δικός μας λόγος, η δική μας πρόταση, είναι εκείνη που ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει, που η Ελλάδα ξανά θα επιλέξει. Θα είμαστε και πάλι στις επόμενες μάχες νικηφόροι σαν Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα",» κατέληξε.

    Δ.Ρ-Β.Κ

    [04] Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ

    Ραμάλα, 3 Απριλίου 2004 (13:31 UTC+2)

    Στη δήλωση ότι δεν τον συγκινούν οι καλυμμένες απειλές του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, οτι θα τον δολοφονήσει, προέβη σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.

    Μιλώντας απο το μισοκατεστραμμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα, μία ημέρα αφότου ο Σαρόν εξέφρασε την απειλή του αυτή σε συνέντευξή του στις ισραηλινές εφημερίδες, ο Αραφάτ δήλωσε, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόϊτερ:

      "Δεν με ενδιαφέρει η απειλή. Ενδιαφέρομαι για το λαό μου, για τα παιδιά μας, για τις γυναίκες μας, για τους φοιτητές μας".

    [05] ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ 73 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ και τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, παρά την απόφαση του Δημήτρη Τσοβόλα να καταργήσει το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος το Δεκέμβριο του 1995, αποφάσισαν σήμερα 73 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που αποτελείται από 120 μέλη συμμετείχαν 69, εκ των οποίων εξήντα επτά υπερψήφισαν, δύο καταψήφισαν και έξι γνωστοποίησαν μέσω φαξ τη συγκατάθεσή τους για τη συνέχιση της δράσης του ΔΗΚΚΙ. Στο Καταστατικό του κόμματος, πάντως, αναγνωρίζεται απαρτία στην Κεντρική Επιτροπή, με την παρουσία 80 μελών, δηλαδή των δύο τρίτων του Οργάνου.

    Η ΚΠΕ αποφάσισε να συνεδριάσει και πάλι στις 25 Απριλίου, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι συμμετοχής του ΔΗΚΚΙ στις Ευρωεκλογές, καθώς και η διεξαγωγή Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Καθήκοντα προσωρινής «Διοικούσης Επιτροπής» ανέλαβαν τα τέσσερα μέλη της παλαιάς Πολιτικής Γραμματείας που αντιτάχθηκαν στην εισήγηση του Δημήτρη Τσοβόλα για αναστολή εργασιών του κόμματος, Παναγιώτης Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος, Γιάννης Μαρκάκης και Νίκος Σαραντόπουλος.

    «Ο κοινωνικός και πολιτικός χώρος του ΔΗΚΚΙ, είναι υπαρκτός, είναι πολύ μεγαλύτερος από όλα τα μέχρι τώρα εκλογικά αποτελέσματα και από τις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις διευρύνεται και αντικειμενικά δεν μπορεί να εκφρασθεί από κανέναν από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Όλοι μαζί, συνεχίζουμε εκεί όπου έχουμε ταχθεί χωρίς καμιά ταλάντευση, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη, για τις σύγχρονες αξίες και αρχές του πραγματικού σοσιαλισμού», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΠΕ που υπερψηφίστηκε

    [06] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο γραμματέας του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης εισηγήθηκε να διεξαχθεί το συνέδριο στις 24 Ιουλίου, ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αν τελικά αποφασιστεί αυτό να γίνει το καλοκαίρι.

    Στην περίπτωση που αποφασιστεί το Συνέδριο να γίνει το φθινόπωρο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε στον κ.Καραμανλή να αναζητηθεί μια άλλη, πιθανότατα και πάλι, συμβολική ημερομηνία.

    Το θέμα θα συζητηθεί στο πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, θεωρείται ωστόσο σχεδόν απίθανο να αποφασιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να πυροδοτήσει εσωκομματική ένταση σε μια περίοδο που ζητούμενο είναι η ηρεμία.

    [07] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ "ΠΑΤΜΟΣ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο λιμάνι της Πάτμου σήμερα το πρωί το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΤΜΟΣ» Ν.Ρ.30 κατά τους χειρισμούς πρόσδεσης του παρασύρθηκε και ήρθε σε επαφή με ύφαλο που βρίσκεται Β.Δ. του λιμένα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εξωτερικές εκδορές στα ύφαλα του, ενώ στην προσπάθεια του να αποκολληθεί προσέκρουσε στην προβλήτα σπάζοντας μια δέστρα και δημιουργώντας σχίσιμο και στρέβλωση στο προστατευτικό ζωνάρι της πρύμνης μήκους 80cm.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αφού επιθεωρήθηκε από δύτη κρίθηκε αξιόπλοο και συνέχισε το δρομολόγιο του, ενώ κανένας από τους 530 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

    [08] ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Η Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Το εργοτάξιο του ΟΑΚΑ όπου πραγματοποιήθηκε και η τακτική σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων των Ολυμπιακών έργων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη- Πετραλιά.

    «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα , γιατί έχουμε και έχετε κι εσείς την ευκαιρία να δείτε από κοντά τη στέγη του ποδηλατοδρομίου. Είναι πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον κατασκευαστικό στοιχείο. Και αυτό που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό είναι ότι όλο το έργο έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα από Έλληνες», ανέφερε η κα Πετραλία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σκέπαστρου Καλατράβα η υπουργός ανέφερε ότι «εάν θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς όλα θα πάνε καλά και θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα».

    Αμέσως μετά, κα Πετραλιά μετέβη στο Μαρκόπουλο, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας και του Ολυμπιακού Κέντρου Σκοποβολής.

    Η υπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση των εργασιών καθώς στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το εκεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σκοποβολής.

    «Ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο είχε αφαιρεθεί μέσα από τη Σύμβαση, αντικείμενο που είναι απαραίτητο για να γίνουν οι αγώνες της σκοποβολής. Προσπαθούμε τώρα και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τα οποία πράγματι υπάρχουν. Υπάρχει καθυστέρηση αλλά θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να γίνει το test event, δηλαδή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις 22 και αργότερα να είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε.

    [09] ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η παραίτηση, για λόγους υγείας, του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθονίκου.

    Προηγουμένως, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ενημερώσει τη σύνοδο για την από 30 Μαρτίου 2004 παραίτηση, του μητροπολίτη.

    [10] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έδωσε το κλιμάκιο υπουργών που επισκέφθηκε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και των αρμόδιων υφυπουργών, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργο Σλαγκούδη, και Μακεδονίας-Θράκης, Νίκο Τσαρτσιώνη, με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Θεμιστοκλή Νικολαϊδη, τέθηκαν επί τάπητος οι στόχοι της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, αλλά και αυτός της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων, παρέδωσε στον κ. Σιούφα, πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις τους.

    [11] ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Σε δανεισμό ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου και παράλληλα αγνώστου ακόμη ύψους μέσω της διάθεσης του ίδιου ομολόγου στα φυσικά πρόσωπα, προχωρεί την προσεχή Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Στελέχη του ΟΔΔΗΧ ανέφεραν στην εφημερίδα «Εξπρές» ότι ο εν λόγω δανεισμός εντάσσεται στον προγραμματισμό της απελθούσας κυβέρνησης, καθώς οι ακριβείς ανάγκες δανεισμού εφεξής θα συγκεκριμενοποιηθούν με την ολοκλήρωση της απογραφής. Σημειώνεται ότι κατά το α΄ τρίμηνο του έτους ο δανεισμός είχε ήδη ανέλθει στο 57% του συνολικά προϋπολογιζόμενου για το 2004.

    Το εν λόγω ομόλογο (επανέκδοση παλαιότερης έκδοσης και λήξεως 20/5/2014) προσφέρεται με σταθερό επιτόκιο 4,50% ετησίως. Για τα φυσικά πρόσωπα η απόδοση θα είναι αφορολόγητη εάν ο τίτλος δεν ρευστοποιηθεί πριν από τη λήξη του.

    Αυτοί μπορούν να προμηθευτούν τα ομόλογα, είτε από τις 5 - 7 Απριλίου (και έως τα 15.000 ευρώ ανά άτομο) στη μέση τιμή που θα προκύψει από τη δημοπρασία, είτε από 13 - 20 Απριλίου (για απεριόριστα ποσά) στην τιμή που θα καθορίσουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 11ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (13:03 UTC+2)

    Στο 2,9% διαμορφώθηκε η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (με βάση τον οικοδομικό όγκο που εγκρίνουν οι πολεοδομίες) στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Η αύξηση στο 11μηνο περιορίστηκε σημαντικά, λόγω της μείωσης κατά 19,9% του οικοδομικού όγκου τον Νοέμβριο του 2003 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002. Η αρνητική εξέλιξη του Νοεμβρίου αλλά και η χαμηλή άνοδος στο 11μηνο οφείλεται και σε στατιστικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η οποία στο 11μηνο εμφανίζει μείωση κατά 12,6% του οικοδομικού όγκου, λόγω της μεγάλης ανόδου στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνεται η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης τον Ιανουάριο. Ο γενικός δείκτης της αξίας λιανικών πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003.

    [13] TH ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (13:02 UTC+2)

    Σύσταση προς την κυβέρνηση «να είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ», θα απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εαρινή έκθεσή της, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

    Στην έκθεση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές», διαπιστώνεται επιδείνωση στο δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο παρέμεινε ελάχιστα κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2003, αλλά, κατά την έκθεση, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπέρβασης το 2004».

    Με την έκθεση η Επιτροπή καλεί τη κυβέρνηση «να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των πρωτογενών δημόσιων δαπανών και κυρίως τις ανελαστικές μισθολογικές δαπάνες».

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, «μία από τις προκλήσεις πού αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και το υψηλό δημόσιο χρέος.

    Η έκθεση περιέχει σειρά συστάσεων, όπως:

    -Η λήψη μέτρων για την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους.

    -Η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    -Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ενέργειας.

    -Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η σύνδεση των μισθολογικών αμοιβών με την παραγωγικότητα.

    -Η δημιουργία κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

    -Η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η λήψη μέτρων για την πάταξη της γραφειοκρατίας που θέτει «φραγμούς» στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    -Η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ανέργους.

    [14] ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων θα έχει την Μεγάλη Εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστιασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ειδικότερα, τη Μεγάλη Τρίτη στις 10 το πρωί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα,θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Τη Μ.Τετάρτη, στις 12.45 μετά το μεσημέρι, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και στις 2 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.

    Οι συναντήσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που προσδιορίζεται αμέσως μετά το Πάσχα.

    O κ.Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η πρόταση των εργοδοτικών φορέων για υπογραφή σύμβασης με αυξήσεις 3,2%, έναντι του 8% που διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΩΣ "ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ"

    Άγκυρα, 3 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα και προβολή σήμερα στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Powell, που χαρακτήρισε την Τουρκία Ισλαμική Δημοκρατία.

     Η Cumhuriyet προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο «Ο Powell είπε ανοησίες» και τον υπέρτιτλο «Περίεργη δήλωση από τις Η.Π.Α. που προσπαθούν να βρουν πρότυπο για την Τουρκία: Η Τουρκία είναι Ισλαμική Δημοκρατία».

     Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Powell που καταβάλλει προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή των Η.Π.Α. σ' όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής θέτοντας σε λειτουργία το Σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής, παρουσίασε την Τουρκία που είναι κοσμική Δημοκρατία, ως ²Ισλαμική Δημοκρατία².

    Ο Powell -γράφει- είπε: «Το Ιράκ θα γίνει μία Ισλαμική Δημοκρατία όπως η Τουρκία, το Πακιστάν και οι άλλες Ισλαμικές Δημοκρατίες».

    Αμερικανικές πηγές τόνισαν πως ο Powell στην προσπάθειά του να διατυπώσει ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατική χώρα, έχοντας πλειοψηφία μουσουλμάνων, παρεξηγήθηκε.

    Στο μεταξύ, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Άγκυρα, Edelman, είπε πως δεν θα πρέπει να παρεξηγηθούν τα λόγια του Powell και τόνισε: «Δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις των Η.Π.Α. σχετικά με την Τουρκία».

    Η Hurriyet γράφει για το θέμα σε τρίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Ανασκευή στη γκάφα περί Ισλαμικού Κράτους». Η εφημερίδα αναφέρεται σ' αυτά που είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι έκανε απίστευτη γκάφα, αλλά η Ουάσιγκτον, χωρίς να περιμένει την αντίδραση της Άγκυρας, προέβη σε διπλή ανασκευή.

    Πρώτα, ο Αμερικανός Πρέσβης, Edelman, είπε πως η Τουρκία είναι δημοκρατική και κοσμική χώρα και στη συνέχεια το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο Powell εννοούσε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

    Η Milliyet προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον πεντάστηλο τίτλο «Βρε τον αδαή» και τον υπότιτλο «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λέγοντας ότι το Ιράκ θα γίνει μία Ισλαμική Δημοκρατία όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, έκανε μεγάλη γκάφα».

     Η Sabah γράφει για το θέμα σε τρίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Στη γκάφα του Powell έκανε ανασκευή ο Πρέσβης των Η.Π.Α.».

     Η Vatan προβάλλει το θέμα σε πεντάστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Πρόκειται για γκάφα ή είναι κρυφή πρόθεση;».

     Η Aksam προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Διέγραψε με μία γκάφα την Τουρκική Κοσμική Δημοκρατία των 81 ετών».

     Η Radikal προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τρίστηλο τίτλο «Γκάφα από τον Powell».

     

     

     

    [16] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του με τα κυπριακά και ελληνικά κόμματα, καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το τελικό σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις πριν τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα μιλήσει και θα πει την άποψή του στον λαό και εναπόκειται στον λαό αν θα ακούσει τι θα του πει ή εάν θα έχει δική του άποψη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΕ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Ανοικτή συζήτηση για το Κυπριακό μετά τα χωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Απριλίου, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας Γκούντερ Πλόιγκερ.

    ΜΠΕ- ΚΥΠΕ

    [18] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι λέει "Οχι" στο τελικό σχέδιο Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές του πτυχές, και πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει αργότερα στους Τ/Κ τους λόγους που αντιτίθεται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είχε υποσχεθεί να προστατεύσει "το κράτος και την κυριαρχία", σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη να καθοδηγήσει τον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμμία υποχρέωση να πει στους Τ/Κ ότι πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν και ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο έχει στόχο να πάρει την Κύπρο από την Τουρκία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με αποκλειστικό θέμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν μεταφράζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα εκδοθεί σε βιβλιαράκι έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση για μελέτη του σχεδίου.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός της ε/κ κοινότητας, αναλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έτσι ώστε στις 24 του μηνός να διεξαχθεί εγκύρως το δημοψήφισμα'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι προγραμματισμένη η μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση των θέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου αποτελεί ''αποκλειστικό του δικαίωμα''.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα συντονισμού του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς και πότε θα ανακοινωθούν οι προθέσεις τους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ελληνική κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας είναι συνεχής'', προσθέτοντας ότι ''δεν έχει συζητηθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα επίσκεψης''.

    Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης διέψευσε κατηγορηματικά τα περί προθέσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραιτηθεί.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υιοθέτησε το σχέδιο Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η απόφαση ή η μη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λέει ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει την τύχη του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 99-97

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2004 (21:18 UTC+2)

    Ο Άρης ήταν ο νικητής στο δεύτερο φετινό μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στην Α1 μπάσκετ. Αν και δυσκολεύτηκαν στα τελευταία λεπτά οι «κίτρινοι» επικράτησαν στο Ιβανόφειο 99-97 του ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας, και βρίσκονται πλέον μια ανάσα από το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, που θα τους χαρίσει πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλέι-οφ. Τα δεκάλεπτα: 23-23, 49-39, 75-69, 99-97.

    [21] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2004 (21:13 UTC+2)

    Πρωταθλητής για έκτη συνεχή χρονιά στέφθηκε ο Ολυμπιακός στο πόλο. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τη Βουλιαγμένη με 8-7 στον δεύτερο μεταξύ τους τελικό, συμπλήρωσαν δύο νίκες και κατέκτησαν τον τίτλο στην Α1 ανδρών.

    [22] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2004 (09:59 UTC+2)

    Το ντέρμπι Αρη ΠΑΟΚ αναμένεται να κλέψει σήμερα την παράσταση, προσελκύοντας τα βλέμματα όλων των φιλάθλων, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης αναμετρούνται σήμερα στις 7 το βράδυ, στο Ιβανόφειο.

    Παράλληλα, σήμερα θα διεξαχθούν και άλλα τέσσερα παιχνίδια για την 23η αγωνιστική. Συγκεκριμένα, στις 4:30 το απόγευμα ο Μακεδονικός θα αντιμετωπίσει το Ηράκλειο, στις 5 ο Ηλυσιακός τον Ηρακλή, στις 7 ο Ιωνικός Ν.Φ. τον Ολυμπιακό και δύο ώρες αργότερα το Μαρούσι θα κοντράρει την ΑΕΚ.

    Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή με δύο ακόμη συναντήσεις. Στις 5 το απόγευμα ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί με τον Πανιώνιο και ο Απόλλων Πατρών με το Περιστέρι. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου:

    ΣΗΜΕΡΑ

    16:30 Μακεδονικός Ηράκλειο

    17:00 Ηλυσιακός Ηρακλής

    19:00 Άρης ΠΑΟΚ (Supersport)

    19:00 Ιωνικός Ν.Φ. Ολυμπιακός (ΕΤ-1)

    21:00 Μαρούσι ΑΕΚ (Supersport)

    ΑΥΡΙΟ

    17:00 Παναθηναϊκός Πανιώνιος (Supersport)

    17:00 Απόλλων Πατρών Περιστέρι (ET-1)

    [23] ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 3 Απριλίου 2004 (13:00 UTC+2)

    Ο ισπανικός στρατός φυλάσσει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές σε ολόκληρη την Ισπανία μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού σε γραμμή υπερταχείας που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη.

    Η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο μηχανισμό είναι η ίδια με εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 191 άνθρωποι.

    Τεθωρακισμένα οχήματα, 45 ελικόπτερα και μονάδες του στρατού και της αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, λαμβάνουν μέρος σε μια μεγάλη επιχείρηση φύλαξης της Ισπανίας.

    Από τύχη

    Με την ανακάλυψη του εκρηκτικού μηχανισμού στις σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος του Τολέδο διεκόπησαν όλα τα δρομολόγια των τρένων, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δέκα υπερταχείες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ανχέλ Αθέμπες, ανακοίνωσε ότι οι πυροτεχνουργοί βρήκαν 10 με 12 κιλά εκρηκτικής ύλης που μοιάζει με δυναμίτη, έναν πυροκροτητή και ένα καλώδιο 130 μέτρων. Ο κ. Αθέμπες άφησε να εννοηθεί ότι η βόμβα δεν εξερράγη γιατί οι δράστες είναι πιθανό να φοβήθηκαν και να εγκατέλειψαν το σημείο λόγω της παρουσίας κάποιων φυλάκων.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γραμμές θα ξανανοίξουν όταν έχουν ελεγχθεί «χιλιόμετρο προς χιλιόμετρο».

    Ξύπνησαν μνήμες

    Τα νέα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται ενώ οι ισπανικές αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τους ενόχους για τη σειρά των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    Η ανταποκρίτρια του BBC, Κατίγια Άντλερ, μεταδίδει ότι παρά την έκκληση του κ. Αθέμπες προς τους Ισπανούς να μη βιαστούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών, πολλοί πιστεύουν ότι και ο νέος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε από ακραίους ισλαμιστές.

    Η ίδια περιγράφει πως οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι επιχειρήθηκε μια ακόμα αιματηρή επίθεση, ενώ είναι νωπές οι μνήμες από τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης. Η ανταποκρίτρια προσθέτει ότι αυτή την εποχή η κίνηση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα.

    Παγκόσμιος συναγερμός

    Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη, αν και σημειώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, εξακολουθούν να έχουν αντίχτυπο στη Διεθνή Κοινότητα.

    Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μία σειρά μετρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη αυξάνουν τις πιθανότητες για μια βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.

    Το FBI είπε ότι ακραίες οργανώσεις ίσως επιχειρήσουν να τοποθετήσουν βόμβες σε λεωφορεία και σιδηροδρομικές γραμμές ή να κρύψουν εκρηκτικά σε αποσκευές.

     

     

    [24] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 3 Απριλίου 2004 (12:10 UTC+2)

    To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον τη ετυμηγορίας του κυπριακού λαού στα δημοψηφίσματα για λύση του Κυπριακού.

    Ο Γερμανός Πρόεδρος του σώματος Γκούντερ Πλόιγκερ, σε δήλωση που διάβασε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αφού ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν και τον κ. ντε Σότο για τις προσπάθειες και τη δέσμευση στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είπε ότι ''τώρα εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν το μέλλον τους, σε αυτή τη σημαντική στιγμή''.

    Τόσο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όσο και το Πακιστάν ζήτησαν ισχυρότερη δήλωση, ωστόσο Ρωσία και Κίνα θεώρησαν επαρκή τη σχετική αναφορά του προσχεδίου που ετοίμασε η Βρετανία.

    Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν και άλλες ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως αποκάλυψε, ο Κόφι Ανάν θα επιδώσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα προβεί σε εισηγήσεις για τη δράση του Συμβουλίου στις επόμενες εβδομάδες.

    Σε ερώτηση γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε το σχέδιο, είπε πως πρόκειται για μεγάλο σχέδιο που δόθηκε μόλις πριν δυο ημέρες στα μέρη και χρειάζεται μελέτη. ''Ας το σκεφτούν για λίγο'', ανέφερε.

    Στην ομιλία του, ο κ. ντε Σότο έκανε μία αναδρομή της διαδικασίας, εξηγώντας πώς κατέληξε στο σχέδιο Ανάν. Υπερασπίστηκε το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι ''δεν αποτελεί εφεύρεση του Γενικού Γραμματέα'', αλλά είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ''Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ήταν να θέσει επί χάρτου πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να πράξουν τα μέρη. Αυτό που τα μέρη έχουν ενώπιόν τους είναι ένα σχέδιο που ενσωματώνει τις έννοιες κλειδιά και τις συναλλαγές που προέκυψαν από μία μακρά διαπραγματευτική διαδικασία. Οι βελτιώσεις που έγιναν, παρότι δεν συμφωνήθηκαν, αντικατοπτρίζουν στο υλικό που ετέθη στις εντατικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 19 Φεβρουαρίου αυτού του έτους'', είπε.

    Ο κ. ντε Σότο περιέγραψε τι περιλαμβάνει το σχέδιο και υποστήριξε ότι η αναθεώρησή του το κάνει βελτιωμένο και λειτουργικότερο.

    ''Οι μεταβατικοί περιορισμοί δεν έχουν σχεδιαστεί για να χωρίσουν τους Κύπριους. Σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν οποιανδήποτε πλευρά να υπερκερασθεί από ανεμπόδιστη εγκατάσταση, μετανάστευση και απεριόριστες αγορές περιουσίας'', είπε.

    Εξήγησε τα διάφορα χρονοδιαγράμματα από σήμερα μέχρι και την 1η Μαϊου, ημερομηνία της επίσημης εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας στους επικριτές του σχεδίου, είπε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη συμφωνία με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    ''Το αποτέλεσμα του έργου είναι ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο σύστημα, ένα κυπριακό κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και υπηκοότητα. Είναι βασισμένο στην πολιτική ισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε.

    Ανέφερε ότι το σχέδιο δεν μπορούσε παρά να είναι ένας συμβιβασμός. ''Δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε πλευράς. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει ότι είναι ακριβοδίκαιο και ισοζυγισμένο σχέδιο και ελπίζει ότι, καθώς θα το ζυγίζουν, οι άνθρωποι στην κάθε πλευρά θα συμφωνήσουν. Τα Ηνωμένα Εθνη θα πράξουν το καλύτερο για να καταστήσουν διαθέσιμες στο κυπριακό κοινό πληροφορίες για το σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι ''για τον λαό της Κύπρου ο επόμενος μήνας είναι ο κρισιμότερος των τελευταίων 30 χρόνων''.

    ''Θα έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα επανενώσουν τη χώρα τους στη βάση που τους εισηγήθηκαν. Εμείς ως Ηνωμένα Εθνη είμαστε υπερήφανοι που κατορθώσαμε να εργαστούμε με τους ηγέτες τους και να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Ελπίζουμε ότι θα εκτιμήσουν τη μοναδική ευκαιρία και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού'', κατέληξε.

    Κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο Ασφαλείας και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Κύπρο, διότι βάσει των χρονοδιαγραμμάτων υπάρχει πολλή εργασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. ντε Σότο απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και να αποκαλύψει τι θα συμβεί αν κάποια από τις πλευρές απορρίψει το σχέδιο.

    [25] "ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ"

    Ουάσινγκτον, 3 Απριλίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Υπό τον τίτλο «εκστρατεία υπερ του σχεδίου Ανάν ξεκίνησαν οι ΗΠΑ», η «Φωνή της Αμερικής» μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ανωτέρου επιπέδου διπλωματική εκστρατεία αναφορικά με το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου στις 24 Απριλίου.

    Tης προσπάθειας ηγείται ο πρόεδρος Μπους ο οποίος τηλεφώνησε στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν για να τους προτρέψει να ασκήσουν την επιρροή τους στις δύο πλευρές στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν, για το οποίο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ανάν ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Ελβετία ότι το συμβιβαστικό σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου στις 24 Απριλίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Ανάν για τη διευθέτηση του προβλήματος. Στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνέντευξης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Ερελί είπε πως το νέο σχέδιο είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και δε δίνει στις δυο πλευρές όλα όσα επιδίωκαν.

    Αλλά, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι δίκαιο και «εξυπηρετεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Είπε συγκεκριμένα: «Πρόκειται για μια καλή διευθέτηση, που περιλαμβάνει προφανώς συμβιβαστικές λύσεις, αλλά εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές και αξίζει να υποστηριχθεί. Προσφέρει λύση σ ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη διεθνή κοινότητα επί δεκαετίες. Θα συνεργασθούμε με το γενικό γραμματέα και άλλους για να ενθαρρύνουμε την υποστήριξη του σχεδίου αυτού. Αλλά, φυσικά, τα πάντα εξαρτώνται από τον κυπριακό λαό.»

    Ο κ. Ερελί είπε επίσης πως καθώς ετοιμάζονται να ψηφίσουν πάνω στο σχέδιο οι Κύπριοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στην ιδέα της πλήρους εφαρμογής του και επίσης είναι διατεθειμένες να προσφέρουν «σημαντική συνεισφορά» στην προκαταρκτική σύνοδο δωρητών, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των εξόδων της διευθέτησης.

    Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με το σχέδιο, αλλά οι αντιρρήσεις φαίνεται πως είναι πιο έντονες από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, καταλήγει η ανταπόκριση της «Φωνής της Αμερικής».

     

    [26] ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 3 Απριλίου 2004 (10:48 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα, υπέγραψε τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε μόλις πριν μια βδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας και ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των 225 μονοεδρικών περιφερειών και την εφαρμογή απλής αναλογικής και για τις 450 έδρες του κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μόνο οι μισές έδρες της ουκρανικής Βουλής εκλέγονταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης, ο νέος νόμος μειώνει το όριο της εισόδου στη Βουλή από το 4% στο 3%.

    Ο Λ. Κούτσμα, που ως τα σήμερα ήταν αντίπαλος του συστήματος της απλής αναλογικής, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του με το σκεπτικό, ότι «πριν είχαμε επί της ουσίας μόνο ένα κόμμα, που μας είχε μείνει από τα προηγούμενα χρόνια κι εκτός αυτού δεν ήμουνα σίγουρος ότι η ισχύς αυτού του κόμματος θα ήταν υπέρ της χώρας, ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες ικανοποιητικές και για τα άλλα κόμματα. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές έχουν σημαντικά υποχωρήσει από τους προηγούμενους προμαχώνες τους».

    Να σημειωθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος είχε υποστηριχτεί από το ΚΚ Ουκρανίας, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας, όπως και το Αγροτικό Κόμμα και άλλες μικρότερες δυνάμεις, ενώ τα δεξιά κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας, 7 μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, που θεωρείται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και για τους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγείται ο φιλοδυτικός ηγέτης του κόμματος

    «Η Ουκρανία μας» Β. Γιούσενκο, με 22,3%, ακολουθεί με 13,2% ο Β. Γιανουκόβιτς, εκλεχτός του σημερινού προέδρου και της φιλορωσικής τάσης, που στηρίζεται από τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Π. Σιμονιένκο, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας με 11,6%.

    [27] ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 3 Απριλίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Μία επιλογή έργων της παγκοσμίως διάσημης συλλογής Κωστάκη, περιλαμβάνει η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάστηκε χτες στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. «Τέχνη + Ουτοπία. Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913). Σκοπός της είναι να αποτυπώσει, μέσα από μεμονωμένα έργα των καλλιτεχνών και, ταυτόχρονα, μέσα από τη δημιουργική συνεργασία τους, την εξέλιξη της περίφημης Ρωσικής Πρωτοπορίας και όσα την καθόρισαν. Γι' αυτό, άλλωστε, τα έργα εκτίθενται με άξονα τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 13 σημαντικούς καλλιτέχνες της περιόδου 1900-1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, σουπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη.

    Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ντοκουμέντων της περιόδου 1900-1930, όπως έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και κατάλογοι, από το αρχείο της οικογένειας Κωστάκη, που αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης.

    Παρουσιάζονται έργα των: Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Ολγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιουν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Ελ Λισίτσκι.

    Σήμερα (11πμ), στη Δημοτική Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με γενικό θέμα: «Συλλογές και Ρώσικη Πρωτοπορία». Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μπόλης («Οι συλλογές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»), Μιλτιάδης Παπανικολάου («Η Ρωσική Πρωτοπορία»), Συραγώ Τσιάρα («Τέχνη + Ουτοπία. Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη»), Αλίκη Κωστάκη («Η συλλογή Κωστάκη») και Πέγκυ Κουνενάκη («Το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της ακμής και της παρακμής της Ρωσικής Πρωτοπορίας»). Στο χώρο της έκθεσης, καθημερινά (πρωί και απόγευμα), θα προβάλλεται η βιντεοταινία των Ζέρβα και Παπακωνσταντίνου «Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες». Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Ιουνίου.

    [28] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΛΙΒΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2004 (10:39 UTC+2)

    "Η λειτουργία του ευρώ και του Συμφώνου Σταθερότητας εντάσσεται κυριολεκτικά μέσα στην ανάγκη της διακρατικής συμφωνίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιθέσεις και αντιφάσεις του συστήματος, ρίχνοντας, όμως, στις πλάτες των εργαζομένων όλα τα βάρη. Επομένως, αυτά που παρουσιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι μια συμπτωματική παρέκκλιση, αλλά είναι μια εκδήλωση της αντιλαϊκότητας του συστήματος", σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπυκνώνοντας και την ουσία της παρέμβασης, που έκανε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, με τίτλο "Η τύχη του ευρώ (μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας)".

    Επίσης, σημείωσε πως, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, δεν προδιαγράφεται συνολική ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατά τη γνώμη μας, είμαστε σε μια φάση, όπου μεγαλώνει η ευελιξία του Συμφώνου, ανάλογα με τη φάση που περνάει μια χώρα στον καπιταλιστικό κύκλο της κρίσης, στην ύφεση». Και κατέληξε, τονίζοντας πως «αν το Σύμφωνο Σταθερότητας χαλαρώσει για όλους και τροποποιηθεί ή και ανατραπεί, αυτό είναι καλό δεν είναι κακό, αρκεί αυτό να γίνει με όρους κινήματος».

    Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, μίλησε και ο Γιώργος Κατηφόρης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε πως το ευρώ δημιουργήθηκε πάνω σε όρους περιοριστικούς της οικονομίας. Επίσης, είπε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα για την οικονομία της ΕΕ, η οποία, άλλωστε, δεν πήγε καλά.

    Ακόμη μίλησαν ο Νίκος Βαρσακέλης αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης δημοσιογράφος - οικονομικός αναλυτής και η συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής ήταν ο Ιορδάνης Καϊσερλίδης οικονομολόγος - δημοσιογράφος. Από τις παρεμβάσεις όλων αναδείχτηκε πως το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη είναι χρήσιμο και σημαντικό, διότι και στοιχεία παραθέτει και κυρίως προκαλεί προβληματισμό, σε μια περίοδο - ενόψει ευρωεκλογών - που τα θέματα και οι επιλογές της ΕΕ πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2004 (09:54 UTC+2)

    Την επέτειο 45 χρόνων από την ίδρυσή της γιορτάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μία συναυλία που θα δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα τιμήσει παράλληλα και τον ιδρυτή της, Σόλωνα Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το θάνατό του.

    Η ΚΟΘ, μαζί με τη Χορωδία της Μακεδονίας, τη σοπράνο Γεωργία Μιχαηλίδου και τον βαρύτονο Ακη Λαλούση, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά, θα ερμηνεύσει σε δύο μέρη, έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη (In Memoriam και Ο Τάφος) και του Faure (Ρέκβιεμ: παραδοσιακή πένθιμη καθολική λειτουργία). Η τιμή των εισιτηρίων είναι 20, 12, 9 και 6 ευρώ (φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 April 2004 - 19:13:48 UTC