Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΘΕΜΠΕΣ: ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ
  • [03] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Γ.
  • [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
  • [07] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ
  • [08] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
  • [10] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ 29ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΟΥΝΑΣ
  • [11] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: «ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»
  • [12] ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΠΤΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΛΑΘΕΜΕΝΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ KESH ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο
  • [17] ΠΕΡΙΠΟΥ 400.000 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΠΕΡΙΠΟΥ 75.000 ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [19] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΕ 90-83
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 91-84 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [22] Ο ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ ΣΤΗΝ 16ΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [23] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] ΠΟΛΟ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΓΛΥΦΑΔΑ
  • [25] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [26] ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [28] ΙΡΑΚ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΣΑΝΤΡ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ
  • [29] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΑΛΙ ΑΛΛΑΟΥΙ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
  • [31] «ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

  • [01] ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (11:02 UTC+2)

    Εντονες, συνεχίζονται οι διεργασίες σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, για το Κυπριακό πρόβλημα, δεδομένων των στενών περιθωρίων που υπάρχουν μέχρι τις 24 Απριλίου που θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, προκειμένου να αποφανθούν υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα κυπριακά κόμματα και με την Ελλάδα (έως την Τετάρτη), στο οποίο θα διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση του για το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα μεταβεί στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «μια πανεθνική σύσκεψη στην Ελλάδα για την τελική θέση στο σχέδιο δεν θα βοηθήσει, αλλά και θα βάλει την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, γιατί θα μετακυληθούν οι ευθύνες στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλες επιπτώσεις».

    Εντούτοις, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβούν στη Λευκωσία ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τη συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Αννα Διαμμαντοπούλου και με τη συμμετοχή του πρώην υπουργών Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και Ακη Τσοχατζόπουλου. Στη Λευκωσία αναμένεται να μεταβεί εκ νέου και ο Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Κύπριος πρόεδρος διεύψευσε για άλλη μια φορά τις φήμες περί παραίτησής του, αποδίδοντάς αυτές σε «ευσεβοποθισμούς κάποιων». Κληθείς να σχολιάσει τα περί πιέσεων των ξένων, είπε ότι ο διεθνής παράγοντας έχει επιδείξει τη σαφή του προτίμηση για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, θα αποφασίσει συνεκτιμώντας όλες τις συνθήκες και τα δεδομένα.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις του επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι «η Κύπρος πρέπει να λάβει υπόψη ότι η κυριότερη βιομηχανία της είναι ο τουρισμός», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι ένας από μεγαλύτερους υποστηρικτές της Κύπρου και αυτό που είπε είναι ότι η Κύπρος, μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό, πρέπει να έχει καλή εικόνα και καλή θέληση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα μεταξύ της κοινής γνώμης για το σχέδιο Ανάν θα εξισορροπηθεί όσο πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι γνωστό σε όλους και ότι στην ιστορία της Κύπρου κανένα άλλο έγγραφο δεν έχει αναλυθεί τόσο πολύ και σε τόση έκταση.

    O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου απέδωσε το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ απέφυγε να πάρει θέση επί του τελικού σχεδίου Ανάν, οφείλεται σε έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης τόσο στη Λευκωσία, όσο και σε ξένες πρωτεύουσες, ακόμη και με την εμπλοκή του ιδίου του ποέδρου Παπαδόπουλου.

    Απόψεις Κυπριακών κομμάτων και φορέων

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι πρέπει να υπάρξει αντικειμενική προσέγγιση και κάλεσε τόσο εκείνους που τάσσονται υπέρ του σχεδίου Ανάν όσο και εκείνους που τάσσονται κατά να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από συναισθηματισμούς. Ο ΔΗΣΥ θα πάρει απόφαση στις 15 Απριλίου, αλλά εν τω μεταξύ θα αρχίσει αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών για το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Τ.Παπαδόπουλος δεν θα παραιτηθεί και ότι «σύντομα θα απευθυνθεί ξεκάθαρα στο λαό, για να του δώσει το σωστό μήνυμα για την σωστή απόφαση». Είπε ακόμη ότι «κάποιοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και να του αφαιρέσουν την ελεύθερη σκέψη».

    Στις 14 Απριλίου θα τοποθετηθεί και το ΑΚΕΛ σε παγκύπριο συνέδριό του. Ο γγ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν θεραπεύει κάποιες πληγές, θα πρέπει όμως να προσμετρηθεί εάν ανοίγει άλλες, μελετώντας και τα υπέρ και τα κατά. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει η προσοχή όλων να επικεντρωθεί στο εάν η λύση μπορεί να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει το λαό της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού κάλεσε το κόμμα του και το λαό να ταχθεί εναντίον της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν. «Αν πούμε ναι στο σχέδιο λύσης του κυπριακού θα υποστούμε τη μεγαλύτερη ήττα ως ανθρώπινες υπάρξεις, ως άτομα που έχουμε χιλιάδες χρόνια ιστορίας, αγώνες και θυσίες που μας καθοδηγούν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ώρες» είπε μιλώντας σε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο των Νέων Οριζόντων.

    Συλλαλητήριο εναντίον του τελικού σχεδίου Ανάν οργανώθηκε στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Το απόγευμα συνήλθε επίσης στη Λευκωσία και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΑΔΗΚ.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε «αδιανόητο για ένα λαό να αποφασίσει για το μέλλον του υπό εκβιασμούς και εκφοβισμούς και όχι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα» και εκτίμησε ότι το χρονικό περιθώριο δεν είναι αρκετό για την ενημέρωση του λαού. Αναφέροντας ότι το τελικό σχέδιο είναι το χειρότερο, διερωτήθηκε «γιατί αυτοί που επισείουν καταστροφικούς κινδύνους, δεν το έκαναν και με τις προηγούμενες εκδοχές του σχεδίου και ενώ η ομόφωνη στάση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως έχει».

    Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, αρχηγός της Ανανεωτικής Κίνησης, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν. «Θα πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ του σχεδίου Ανάν», είπε, και κάλεσε τον κυπριακό λαό να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα ενός «όχι» και να απολέσει μια για πάντα τα κατεχόμενα. Θα πρέπει, ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, να ζυγίσουμε την προτεινόμενη λύση με όλα τα υπέρ και τα κατά, η οποία υπό τις περιστάσεις ίσως να είναι η καλύτερη.

    [02] ΑΘΕΜΠΕΣ: ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Μαδρίτη, 4 Απριλίου 2004 (15:38 UTC+2)

    Με την αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες το βράδυ στο Λεγκάνες στα περίχωρα της Μαδρίτης "αποφεύχθηκαν σίγουρα και άλλες βομβιστικές επιθέσεις", διότι οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του διαμερίσματός τους "είχαν προβλέψει και είχαν όλα τα μέσα για να κάνουν και άλλες (βομβιστικές επιθέσεις), δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες.

    Ο Αθέμπες δήλωσε ότι οι ερευνητές βρήκαν "περίπου 200 πυροκροτητές και δέκα κιλά δυναμίτη τύπου "Goma 2 Eco", που δεν εξερράγησαν, και ορισμένοι από αυτούς ήταν ήδη προετοιμασμένοι για να τοποθετηθούν αμέσως", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [03] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (11:48 UTC+2)

    Με το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, της δημοσιονομικής απογραφής, την προώθηση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα και εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες, καθώς και με το μείζον ζήτημα της κοινοτικής ενίσχυσης των μεσογειακών προϊόντων, θα ασχοληθεί πρωτίστως η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

    H εσωτερική κυβερνητική ατζέντα μετά το αναγκαστικό «διάλειμμα» που επέβαλαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει και συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, με κύριο αντικείμενο την πορεία του κυβερνητικού έργου και τη δημοσιονομική απογραφή. Aπογραφή που όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ανήκουν διοικητικά στο υπουργείο Oικονομικών, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργού Γ. Aλογοσκούφη, έως τα τέλη του μηνός Aπριλίου.

    Mέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Eσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο νομοσχέδιο, που αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα. Tο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον περιορισμό των αναγκαίων υπογραφών σε τρεις για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Σχετική εγκύκλιο αποστέλλει, αύριο Δευτέρα, σε όλα τα υπουργεία ο κ. Παυλόπουλος, με την οποία ζητεί να γνωστοποιηθούν οι περιπτώσεις εκείνες, όπου μπορεί να ισχύσει άμεσα το καθεστώς των τριών υπογραφών. Με το νομοσχέδιο θα καθορίζονται επίσης δεσμευτικές προθεσμίες τριών μηνών για την ανταπόκριση της διοίκησης σε αιτήματα και δικαιώματα των πολιτών, με υποχρέωση χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστέρησης και ταλαιπωρίας του πολίτη. Γενικεύεται, τέλος, ο θεσμός της «μιας στάσης» σε επιλεγμένα πεδία, όπως επενδύσεις, ασφαλιστικά ταμεία, πολεοδομικά γραφεία κ.λπ.

    Kανόνες ασφαλείας

    Για τους υπουργούς Δημόσιας Tάξης Γιώργο Bουλγαράκη και τον υπουργό Nαυτιλίας Mανώλη Kεφαλογιάννη, όλο το βάρος της προσοχής τους, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εστιασθεί στο θέμα της διασφάλισης των κανόνων ασφαλείας, σε όλα τα επίπεδα. Mάλιστα, στο υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας, θεωρούν ότι οι εορτές του Πάσχα και η μαζική μετακίνηση των επιβατών στα λιμάνια θα είναι μια ευκαιρία, όχι μόνον για να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτυγχάνεται απρόσκοπτα, αλλά και να διαπιστωθεί εάν η ασφάλεια στα λιμάνια της χώρας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

    Την προσεχή Δευτέρα και Tρίτη, ο υπουργός Γεωργίας Σάββας Tσιτουρίδης, στη Pώμη και στο Παρίσι, θα έχει διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Γεωργίας της Eυρωπαϊκής Eνωσης, πριν από το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 19 και 20 Aπριλίου.

    Στόχος του είναι να πείσει ότι τα μεσογειακά προϊόντα και επομένως το λάδι, το βαμβάκι και ο καπνός θα πρέπει να έχουν την ίδια, τουλάχιστον, αντιμετώπιση με τα προϊόντα των βορείων χωρών.

    Το θέμα θα συζητήσει τις ημέρες του Πάσχα και με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Φίσλερ. Tην ίδια περίοδο, θα δημοσιοποιηθεί και επισήμως η πρώτη απόφαση του υπουργού Γεωργίας, που αφορά τη διακοπή κάθε διαδικασίας για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (είχε αποφασισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση).

    [04] ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής, περιφερειακή συγκρότηση, ανοιχτές διαδικασίες και προσφυγή στην κοινωνία είναι οι κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου «να αλλάξει τα πάντα» στο Κίνημα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» από την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι εντός των επόμενων μηνών, σταδιακά και με διαρκή κίνηση προς την κοινωνική βάση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, θα αλλάξουν όλα: τα πρόσωπα, τα όργανα, οι διαδικασίες, η νοοτροπία και οι σχέσεις.

    Εως τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει ένα αγωνιστικό πλαίσιο με αντικυβερνητικό προσανατολισμό, ενώ έως το Συνέδριο του φθινοπώρου αναμένεται πορεία που θα κρύβει εκπλήξεις. Το νέο ΠΑΣΟΚ που θα διαμορφωθεί τελικά μετά το Συνέδριο του Κινήματος θα διαφέρει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ σε τέσσερα σημεία: Περιφερειακή συγκρότηση, ανοιχτές διαδικασίες, νέος τρόπος εκλογής των οργάνων, νέος τρόπος λήψης αποφάσεων.

    Το συγκεντρωτικό μοντέλο, που ήθελε όλες τις εξουσίες σε έναν στενό κύκλο προσώπων με πεδίο δράσης την Αθήνα, θα αντικατασταθεί με ένα κόμμα που θα μεταθέτει διαρκώς το κέντρο βάρους της δράσης του σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

    Οσον αφορά τις διαδικασίες θα είναι ανοιχτές, ώστε να αξιοποιείται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος και να ανανεώνονται τα στελέχη του. Επίσης, θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, δηλαδή τα εκλεκτορικά σώματα που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στα πολιτικά όργανα του κόμματος και περιστρέφονται γύρω από πρόσωπα, θα αντικατασταθούν από τη συνεχή αναζήτηση της νομιμοποίησης στη βάση του Κινήματος, ώστε όποιος μετέχει στα τοπικά, στα περιφερειακά και στα κεντρικά όργανα να έχει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και κοινωνική αποδοχή.

    Τέλος, προωθείται νέος τρόπος λήψης αποφάσεων, με την κατάλληλη τεχνική και τεχνολογική υποδομή, που θα επιτρέψει στο Κίνημα να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή στη βάση του πριν λάβει αποφάσεις, μέσω δημοψηφισμάτων, καθώς κρίνεται καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή του πολίτη στην επεξεργασία της πολιτικής του κόμματος.

    [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Ακη Τσοχατζόπουλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννο Παπαντωνίου, τον καθηγητή Γ.Παπαδημητρίου και τον Καθηγητή Χ.Παμπούκη επισκέπτονται αύριο Δευτέρα την Κύπρο.

    Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και όλους του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Κυπριακή Βουλή.

    Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση από την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν ενόψει και του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    [06] ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Ως προμηθευτές και μεγαλοεπιχειρηματίες εμφανίζονταν δύο άτομα, εξαπατώντας επιχειρηματίες, στους οποίους έδιναν ακάλυπτες επιταγές.Πρόκειται για τον 53χρονο, Κωνσταντίνο Λιακόπουλο, ο οποίος και συνελήφθη και την 50χρονη Φωτεινή Παπαθεοδώρου, η οποία αναζητείται από τις Αρχές.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αξία των αντικειμένων που είχαν καταφέρει να αποσπάσουν με αυτό το τρόπο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    [07] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε μέσω του νομικού εκπροσώπους της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η από 2.2.2004 υπουργική απόφαση που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της κατασκευής του επιφανειακού προαστιακού σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, και ειδικότερα, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Σταθμό Πελοποννήσου στον Πειραιά.

    Στην προσφυγή της δημάρχου Αθηναίων επισημαίνεται ότι, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2805/2002 απόφασή της, είχε ακυρώσει ανάλογη προσπάθεια κατασκευής του εν λόγω έργου, καθώς δεν είχαν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις ως προς τον τρόπο κατασκευής του έργου και ιδιαίτερα δεν υπήρχε η μελέτη της εναλλακτικής λύσης της υπογειοποίησης.

    Η κα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι το έργο θα επιφέρει αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή και επισημαίνει ότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν προβλέπει εναλλακτική λύση, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και αποτελεί σύνθεση πέντε επί μέρους μελετών, κάτι που όμως έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι δεν είναι νόμιμο, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αξιολόγησης του έργου.

    Αναφέρει, επίσης, ότι παραβιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και ο ν. 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και ο νόμος 2947/2001 που αφορά τα Ολυμπιακά έργα, ως προς το σκέλος που προβλέπει την αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων Ολυμπιακών πόλεων. Επίσης, παραβιάζεται και ο νόμος 3068/2002 περί συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις.

    Όπως υποστηρίζει η δήμαρχος Αθηναίων, το έργο μεταξύ άλλων θα επιφέρει:

    1) Κατάργηση όλων των ισόπεδων διαβάσεων πεζών και οχημάτων (εκτός της διάβασης της Ιεράς Οδού),

    2) Την κατασκευή ηχοπετασμάτων για μείωση της ηχορύπανσης με συνέπεια να καθιστά αδύνατη τη διέλευση πεζών και οχημάτων,

    3) Κυκλοφοριακά προβλήματα από τον περιορισμό του οδοστρώματος,

    4) Καταστροφή του περιβάλλοντος και του πρασίνου.

    [08] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε λαθρομετανάστες μέσω Τουρκίας, με τελικό προορισμό τη χώρα μας, κατόρθωσαν να εξαρθρώσουν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές.

    Η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβε οχτώ πακιστανούς δουλέμπορους, καθώς και 22 λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν που οι δουλέμποροι είχαν φέρει παράνομα στη χώρα μας και τους κρατούσαν σε δυο σπίτια, στο Περιστέρι και στο Πέραμα.

    Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο ΙΧ αυτοκίνητα και διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οποίων και τέσσερα ξύλινα ρόπαλα με τα οποία βασάνιζαν τους λαθρομετανάτες για να τους αποσπούν χρήματα. Στην κατοχή των δουλεμπόρων βρέθηκαν, επίσης, σημειώσεις και εισπράξεις από τη διακίνηση των λαθρομεταναστών.

    Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. 

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, θα συναντηθεί τη Μ.Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ.Μολυβιάτη, στο υπουργείο.

    [10] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ 29ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

    Καστοριά, 4 Απριλίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Με σημαντικές εμπορικές πράξεις, μεγαλύτερες από τις περσινές και πολλά χαμογέλα για τη μεγάλη επιτυχία που είχε έκλεισαν σήμερα οι πύλες της 29ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας.

    «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι σαν Σύνδεσμος Γουνοποιιών Καστοριάς, αλλά ευχαριστημένοι είναι και οι έκθετες, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις «τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λάζαρος Φωτιάδης, που επισήμανε με έμφαση ότι «ήδη ξεκινάμε για την 30η διοργάνωση που είναι η επετειακή μας, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε και τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου».

    Ο κ Φωτιάδης τόνισε ακόμη ότι φέτος άλλαξαν πολλά πράγματα, οι εμπορικοί επισκέπτες ήταν περισσότεροι από το 2003, έγιναν πολλές και μεγάλες εμπορικές πράξεις, έγιναν συμφωνίες για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με το Δημοπρατήριο της Κοπεγχάγης όσο και με τις εμπορικές αποστολές πρεσβειών στην χώρα μας που δείχνουν ενδιαφέρον για τον κλάδο της Γουνοποιίας.

    Η τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή με την εμπορική ακόλουθο της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα, Σουι Χούι με την οποία συζήτησαν και την παρουσία του Συνδέσμου στην Διεθνή έκθεση γούνας που θα γίνει στο Πεκίνο.

    Τέλος ο κ Φωτιάδης ανέφερε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης, Οικονομικών, ώστε να προωθηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και η χρηματοδότηση του τεχνικού δελτίου για την αναβάθμιση της Εκθεσης.

    [11] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: «ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (12:10 UTC+2)

    Για τις αλλαγές, που έρχονται στην ελληνική γεωργία μιλά ο κ. Σάββας Tσουτουρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kαθημερινή», την πρώτη ως υπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων. Πρώτος στόχος του, η διαμόρφωση μιας «συναντίληψης» με τους νοτιο-ευρωπαίους ομολόγους του για τις επιδοτήσεις των μεσογειακών προϊόντων. Eπειτα, με Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης σε όλους τους νομούς θα δώσει ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα. Στην πρώτη γραμμή βάζει τα βιολογικά προϊόντα. Eνα νέο δασικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να καταρτιστεί, ενώ όσον αφορά το ελαιόλαδο, θα επιδοτήσει την πραγματική παραγωγή, αλλά θα ζητήσει... επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν χαριστικά.

    Eνώ σε τρεις εβδομάδες (19 Aπριλίου), θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο το κρίσιμο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των μεσογειακών προϊόντων (λάδι, καπνός, βαμβάκι), ο κ. Tσιτουρίδης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Aθήνα με τον Iσπανό ομόλογό του, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα έχει αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι και στη Pώμη με τον Γάλλο και τον Iταλό υπουργό αντίστοιχα. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας «συναντίληψης» για την αναθεώρηση των οργανώσεων αγοράς και του συστήματος πριμοδοτήσεων των μεσογειακών προϊόντων. Oπως διευκρινίζει, ο όρος «μέτωπο» που συχνά χρησιμοποιείται, δεν είναι ο καλύτερος διότι σημαίνει ότι βάζεις κάποιον απέναντι.

    Στις 15 Aπριλίου, ο κ. Tσιτουρίδης θα μεταβεί στις Bρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο Φραντς Φίσλερ. H συνέχιση της παραγωγής των προϊόντων είναι η βασική στόχευση τόσο των διαπραγματευτικών προσπαθειών του κ. Tσιτουρίδη για την KAΠ όσο και των πολιτικών που θα ακολουθήσουν για την εφαρμογή της. Tα Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης που θα δημιουργηθούν σε όλους τους νομούς αλλά και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της πολιτικής παραγωγής και προώθησης ποιοτικών προϊόντων. Προτεραιότητα θα δοθεί στα βιολογικά και Oνομασίας Προέλευσης Προϊόντα, καθώς η αγροτική παραγωγή, οι

    μηχανισμοί αλλά και οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

    Eνα νέο δασικό νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να καταρτιστεί και εξετάζεται η κατάργηση εταιρειών που δεν παρήγαγαν έργο. Oσον αφορά στις επιδοτήσεις ελαιολάδου, ο κ. Tσιτουρίδης δεσμεύεται για κανονικούς ελέγχους και άμεση καταβολή των επιδοτήσεων για την πραγματική παραγωγή, αφού δηλώνει διατεθειμένος να ζητήσει ακόμα και την επιστροφή χρημάτων εφόσον διαπιστωθεί ότι καταβλήθηκαν χαριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Tα κοινοτικά χρήματα δεν είναι των άλλων, είναι χρήματα και του Eλληνα φορολογούμενου», τονίζει.

    [12] ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων που διατίθενται για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές ζητεί σε συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Tουριστικών Eπιχειρήσεων (ΣETE) κ. Σταύρος Aνδρεάδης με την αξιοποίηση των εσόδων από την Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα A.E.

    O κ. Aνδρεάδης αναφέρεται στην υστέρηση των προκρατήσεων που παρατηρείται τη φετινή σεζόν παρά τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων και τονίζει ότι στο διάστημα που απομένει θα πρέπει να ενισχυθούν οι επικοινωνιακές ενέργειες προβολής του ελληνικού τουρισμού. Θεωρεί ότι αυτήν τη φορά οι υπουργοί Oικονομίας και Tουρισμού θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αύξησης των επενδύσεων στον κλάδο, ενώ ασκεί κριτική στις δημόσιες τουριστικές υπηρεσίες που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους προς τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς. Eπίσης, τάσσεται υπέρ της συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων που υπάρχουν σε άλλα υπουργεία και σχετίζονται με τον τουρισμό στο υπουργείο Tουρισμού.

    [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΠΤΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Eπτά δράσεις εγκαινιάζει το υπουργείο Aνάπτυξης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

    O υφυπουργός Aνάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» υποστηρίζει ότι η εξισορρόπηση των τιμών έρχεται μόνον από την εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί:

    -Tην πλήρη χαρτογράφηση όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να εντοπισθούν οι όποιες ολιγοπωλιακές εκφάνσεις.

    -Tην πάταξη του παραεμπορίου, των κυκλωμάτων και των μεσαζόντων.

    -Tην εγκατάσταση αξιόπιστου και ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχων και παρακολούθησης τιμών.

    -Tην ενίσχυση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού και την προσαρμογή στα κοινοτικά δεδομένα του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει για να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία της.

    -Tη σταδιακή κατάργηση αγορανομικών διατάξεων, όπου η λειτουργία του ανταγωνισμού αποκαθίσταται.

    -Tο συντονισμό της δράσης με τις ενώσεις καταναλωτών.

    -Tη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

    O κ. Παπαθανασίου μιλώντας στην «K» διευκρινίζει ότι πρόθεσή του είναι να αντιμετωπίσει στην ώρα τους και «όχι να κρύψει κάτω από το χαλί» τα προβλήματα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο θα είναι αυστηρό απέναντι σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Για το μείζον, επίσης, θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι θα είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Eπικρατείας, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί» και οι τελικές προτάσες της κυβέρνησης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Tαυτόχρονα, επικρίνει τους χειρισμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε θέματα τιμών, κατηγορώντας την για «κουτοπόνηρες πολιτικές» που τελικώς δεν απέτρεψαν την άνοδο του πληθωρισμού.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Α. ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (11:15 UTC+2)

    Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο, το μεγάλο πρόβλημα όμως εξακολουθεί να παραμένει ο χαμηλός του τζίρος.

    Η αποχή των ξένων αποτυπώνεται στη μεγάλη μείωση των συναλλαγών οι οποίες υποχώρησαν στα 120 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις τους, ωστόσο, σε δεικτοβαρείς μετοχές είχαν ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του γενικού δείκτη υψηλότερα των 2.355 μονάδων και τη διακύμανσή του σε εύρος 35-40 μονάδων, μέχρι τις 2.390 μονάδες.

    Η εκτίμηση πως ο πήχης μπορεί να ανέβει πάνω και από τις 2.405 μονάδες κερδίζει έδαφος, καθώς αρκετές ισχυρές χρηματιστηριακές επανέρχονται με θετικές τους εκθέσεις, συστήνοντας και πάλι τραπεζικές μετοχές. Σταθερό ποσοστό αύξησης των ανά μετοχή κερδών στη διετία εκτιμά η Eurobank Sec., ενώ οι Π&Κ και Marfin αναθεωρούν προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής. Θετική έκθεση για την Εμπορική δημοσιοποίησε και η UBS, κάτι που θεωρείται ένδειξη μεταστροφής της στάσης των ξένων για τον κλάδο.

    Η υψηλή μερισματική απόδοση των τραπεζών αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους θεσμικούς, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη ρευστότητά τους από την πλουσιοπάροχη πολιτική που ακολουθούν τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας απέναντι στους μετόχους τους.

    Το σχετικά σταθερό -μέχρι νηνεμίας- κλίμα, που επικρατεί επιτρέπει την επανενεργοποίηση επενδυτικών σχημάτων, τα οποία κάνουν εμφανή την παρουσία τους στην κατηγορία της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Με την προϋπόθεση πως θα συντηρηθεί το ήπιο κλίμα, πιθανολογείται η περαιτέρω δραστηριοποίησή τους.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Γενεύη, 4 Απριλίου 2004 (19:51 UTC+2)

    «Η Κύπρος οπωσδήποτε θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά σε περίπτωση άρνησης θα είναι μόνο η ελληνική πλευρά». Αυτό δήλωσε ο ελβετός διπλωμάτης και νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Ντιντιέ Πφίρτερ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν οι Τουρκοκύπριοι αποδεχτούν το σχέδιο και οι Έλληνες αρνηθούν, οι Βρυξέλλες μπορούν να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι της τούρκικης κοινότητας και να τους παραχωρηθεί ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς».

    Ο κ.Πφίρτερ εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση του νησιού», αλλά συμπληρώνει «μπορούμε κάλλιστα να σκεφτούμε την οργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος εντός έξι μηνών».

    [16] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΛΑΘΕΜΕΝΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ KESH ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 4 Απριλίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Τη διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου για λαθεμένους χερισμούς στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Αλβανίας- KESH- θα ζητήσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο Μπερίσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, είπε πως το κόμμα του, με την υποστήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα ζητήσει τη διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου για κακούς χειρισμούς που, όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει από τη διοίκηση της KESH.

    Επικαλούμενος «ειδικούς σε θέματα ενέργειας», τα ονόματα των οποίων δεν αποκάλυψε, ο Μπερίσα υποστήριξε πως με τις βροχές που σημειώθηκαν φέτος στην Αλβανία, θα έπρεπε να είχε παραχθεί η διπλάσια ενέργεια. Κατηγόρησε δε την KESH ότι προκειμένου να μειώσει την εγχώρια παραγωγή. και να αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας, άνοιξε εσκεμμένα τις πύλες των φραγμάτων.

    [17] ΠΕΡΙΠΟΥ 400.000 ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Απριλίου 2004 (18:16 UTC+2)

    "Πονοκέφαλο" αποτελούν για τις τουρκικές Αρχές τα τροχαία ατυχήματα, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Turkiye, κάθε χρόνο σημειώνονται στη γείτονα περίπου 400.000 τροχαία ατύχηματα και περίπου 3.000 χάνουν τη ζωή τους σ' αυτά.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόστος αυτών των ατυχημάτων ανέρχεται σε 500 τρισ. τουρκικές λίρες (τον χρόνο).

    [18] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΠΕΡΙΠΟΥ 75.000 ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Αγκυρα, 4 Απριλίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Περίπου 75.000 κορίτσια, ηλικίας 6-14 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν πάει ποτέ σχολεία ή έχουν εγκαταλείψει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών στη γειτονική Τουρκία φέρνει στο φως δημοσίευμα της Milliyet.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πέρυσι, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, σε συνεργασία με τη UNICEF, ξεκίνησε μια εκστρατεία ένταξης των νεαρών κοριτσιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ανατολίας. Φέτος, στο πρόγραμμα της εκστρατείας συμπεριλήφθηκε και η Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με τη Milliyet, έντονο είναι το πρόβλημα και στην ανατολική επαρχία του Βαν, όπου το 34% των νεαρών κοριτσιών δεν πηγαίνει στο σχολείο, λόγω της άρνησης των οικογενειών τους.

    [19] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 4 Απριλίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Κοσσυφοπέδιο διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη στιγμή, μετά το κύμα βίας του περασμένου μήνα, εξέφρασε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Κυριακή με τον επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης της επαρχίας- UNMIK- Χάρι Χόλκερι.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η γαλλίδα υπουργός, αφού επισήμανε ότι το πρόσφατο κύμα βίας είχε υψηλό κόστος στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία ενός Κοσσυφοπεδίου, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ανδρών της KFOR που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στην περιοχή.

    Αναφερόμενη στην ανάληψη της διοίκησης της KFOR από τη Γαλλία, το ερχόμενο φθινόπωρο, η γαλλίδα υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως η χώρα της θα πετύχει στον συγκεκριμένο ρόλο, ενώ υπεραμύνθηκε των γαλλικών στρατευμάτων για την κριτική που δέχθηκαν αναφορικά με ορισμένους χειρισμούς τους στη βόρεια Μίτροβιτσα.

    [20] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΕ 90-83

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Πιάνοντας πολύ καλή απόδοση στην επανάληψη το Περιστέρι κατάφερε να κερδίσει με 90-83 τον Απόλλωνα, ο οποίος καίγονταν για τη νίκη.

    Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν δίκαια των αντιπάλων τους, παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν χωρίς τους Κούρτοβιτς και Μακρή. Πρώτος σκόρερ από το Περιστέρι ήταν ο Πελεκάνος που πέτυχε 23 πόντους, ενώ από τον Απόλλωνα Πάτρας διακρίθηκε ο Τζόουνς που σημείωσε 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-19, 39-44, 59-65, 83-90

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Μ. Νικολίτς): Τζόουνς 19, Τόμας 17, Μπάρλος 15, Βάρντα 12, Αργυρόπουλος 9, Γεωργαλής 4, Κουσμάνοβιτς 5, Μοσχοβίτης 2.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Αργ. Πεδουλάκης): Πελεκάνος 23, Παπαμακάριος Στιούαρντ 16, Μελάς 3, Γιαννουκάκης 5, Μαυροειδής 8, Μαϊκλ 21, Σούλης 4.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 91-84 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΟ που κέρδισε με 91-84 τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυνατά και έδειξε απο την αρχή τις προθέσεις του. Εκανε το παιχνίδι του και κατάφερε να πετύχει εύκολους πόντους, έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Ντάγκλας ο οποίος σημείωσε 40 πόντους. Μάλιστα βρέθηκε στο τέλος του δευτέρου ημιχρόνου να κερδίζει με 54-45. Όμως στην επανάληψη η ομάδα του Ζέλικου Ομπράντοβιτς ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε να πάρει τα ηνία του αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος να πάρει τους βαθμούς της νίκης.

    Πρώτος σκόρερ από τον ΠΑΟ ήταν οι Καλαϊτζής και Τσαρτσαρής που πέτυχε από 17 πόντους, ενώ από τον Πανιώνιο πρώτος σκόρερ ήταν ο Ντάγκλας με 40π.

    Τα δεκάλεπτα: 22-22, 45-54, 65-68, 91-84

    ΠΑΟ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής 17 (4), Παπανικολάου 5, Λάκοβιτς 16 (1), Μπατίστ 9, Χατζηβρέττας 14 (2), Μίντλετον 8, Τσαρτσαρής 17, ΜακΝτόναλντ 5 (1)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Μπαρλάς 7 (1), Πετρόπουλος, Σταυρακόπουλος 10 (2), Ντάγκλας 40 (8), Χένιακ, Φαλέκας 2, Ουάτσον 14, Γιαννούλης 11.

    [22] Ο ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ ΣΤΗΝ 16ΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Μετά το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό με το 7ο Ενιαίο Λύκειο Χανίων ο Κώστας Μουτσάκης πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και στα ατομικά του Παγκοσμίου Σχολικού Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Σάαρμπαντ της Γερμανίας.

    Στο αγώνισμα του απλού (που ήταν και το μοναδικό που έγινε στη διοργάνωση, όσον αφορά στα ατομικά) ο 17χρονος αθλητής του Ο.Α. Χανίων, έφθασε ως τη φάση των «16» και

    διέγραψε την καλύτερη πορεία από ελληνικής πλευράς.Ο πρωταθλητής Ελλάδας στους Νέους, πήρε στην προκριματική φάση την 1η θέση στον όμιλό του με δύο νίκες και μία ήττα. Στο κυρίως ταμπλό των «64» πέτυχε δύο ακόμη νίκες και αποκλείστηκε στη 16άδα από τον Κινέζο Ίμπο Ζία, ο οποίος στη συνέχεια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    Ο Μουτσάκης κόντραρε στα ίσα τον αντίπαλό του κι έπειτα από συναρπαστικό

    παιχνίδι έχασε με 3-2 σετ. Όσον αφορά στην παρουσία των υπόλοιπων Ελλήνων στο αγώνισμα του απλού, αυτή συνοψίζεται ως εξής: Στους μαθητές, ο Μανώλης Σγουρομάλλης προχώρησε ως τους «32», ενώ ο Αντώνης Μαλλινάκης σταμάτησε στον πρώτο γύρο του ταμπλό των «64». Οι δύο διεθνείς αθλητές ήταν βασικά στελέχη της ομάδας του 7ου Λυκείου

    Χανίων.

    Στο κεντρικό ταμπλό προκρίθηκαν ακόμη οι: Λευτέρης Μάκρας (Νομαρχία

    Πειραιά), Δημήτρης Νικολόπουλος (Πατρών), Αναστάσιος Καριοφυλλίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Ανδρέας Τσεγγενές (Πατρών), ενώ ο Γιάννης Λεμονής (7ο Λύκειο Χανίων) ήταν ο μόνος που δεν πέρασε την προκριματική φάση και συνέχισε στους αγώνες

    «παρηγοριάς».

    Στις μαθήτριες, η Φιλαρέτη Εξάρχου (1ο Λύκειο Ταύρου) προχώρησε ως τη φάση

    των «64». Η αθλήτρια του ΔΑΟ Ταύρου ήταν η μόνη που προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό, καθώς οι Κατερίνα Ταμβακίδου, Στεφανία Βασιλάκη, Μαργαρίτα Κατσουλιέρη (1ο Λύκειο Ταύρου), Μαρία Αντωνιάδη (Νομαρχία Αθήνας), Κωνσταντίνα Κούφα (Ημαθίας), Δανιηλίδα Τσοβόλου (Πατρών) και Ανθή Παππά (Α΄ Θεσσαλονίκης) δεν κατάφεραν να περάσουν την προκριματική φάση των ομίλων και συνέχισαν στους αγώνες «παρηγοριάς».

    [23] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η Καλαμαριά στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της β' εθνικής. Ηττήθηκε εκτός έδρας με 1-0 από την Καλαμάτα και έτσι παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Ατρόμητος Αθηνών που κέρδισε με 2-1 τον Ατρόμητο Αθηνών, ενώ τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε και η Νίκη Βόλου που επικράτησε με 1-0 του Απόλλων Αθηνών.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Εργοτέλης-Ατρόμητος Αθηνών 2-1

    Λεβαδειακός-Ποσειδών Νέων Πόρων 1-0

    Πατραϊκός-Πανσερραϊκός 1-0

    Εθνικός Αστέρας-Κασσάνδρα 1-0

    Νίκη Βόλου-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Καλαμάτα-Απόλλων Καλαμαριάς 1-0

    Δεν έγιναν τα παιχνίδια Κέρκυρα-Φωστήρας και Γιάννινα-Παναχαϊκή, γιατί έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα ο Φωστήρας και η Παναχαϊκή.

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 54, Καλαμαριά 50, Κασσάνδρα 46, Εργοτέλης 45, Νίκη Βόλου 42, Λεβαδειακός 40, Ποσειδών Ν. Π. 39, Εθνικός Αστέρας 35, Απόλλων Αθ. 34, Καλαμάτα 33, Πανσερραϊκός 32, Ατρόμητος Αθ. 30, Πατραϊκός 27, Γιάννινα 24, Φωστήρας 3, Παναχαϊκή 1.

    [24] ΠΟΛΟ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΓΛΥΦΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Η Γλυφάδα έδειξε ότι είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια της Α1 πόλο ανδρών. Κέρδισε στο ντέρμπι των πρωτοπόρων της Α2 τον ΠΑΟ με 11-5 και παρέμεινε μετά το τέλος και της 13ης αγωνιστικής στην κορυφή της βαθμολογίας. Μεγάλη νίκη πέτυχε και ο Ναυτικός Ομιλος Βόλου που επικράτησε με 10-6 του Θριάμβου Πάτρας, ενώ τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε και η Ξάνθη που επικράτησε με 16-8 της Πάτρας.

    Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής:

    ΝΟΒΑ-Θρίαμβος Πατρών 10-6

    Ιωνικός-Αιγυπτιώτες 4-18

    Ξάνθη-ΟΠΑΘΑ Πατρών 16-8

    Γλυφάδα-ΠΑΟ 11-5

    Αρης Θ.-Κέρκυρα 8-8

    Νηρέας-Αρης Νίκαιας 5-0 (α.α)

    Η βαθμολογία: Γλυφάδα 24, ΠΑΟ 22, ΝΟΒΑ 20, Νηρέας Χαλ. 19, Ξάνθη 19, Κέρκυρα 15, Αρης Θ. 11, Αιγυπτιώτες 10, Θρίαμβος Π. 9, ΟΠΑΘΑ 5, Ιωνικός 2, Αρης Νίκαιας 13.

    Ο Αρης Νίκαιας έχει 13 μηδενισμούς.     

    [25] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 4 Απριλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν έφτασε στη Μόσχα για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο Ιράκ και στο Κόσοβο και στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ στη διευθέτηση των κρίσεων, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Ο Αναν θα έχει αύριο συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Φράντκοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    [26] ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Απριλίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή σε ιρακινές πόλεις ανάμεσα σε Σιίτες διαδηλωτές και τα στρατεύματα κατοχής, έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 21 ατόμων.

    Είκοσι ένα άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίσθηκαν σε συμπλοκές στρατευμάτων κατοχής με διαδηλωτές στην ιερή για τους Σιίτες πόλη της Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι και τέσσερις στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ που υπηρετούσαν στην ισπανική βάση «Ελ Ανδαλούς», στις παρυφές της πόλης, μετέδωσε το BBC.

    Τουλάχιστον 14 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυροβολισμών στρατιωτών και υποστηρικτών του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά νοσοκομεία ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ίσως φθάσει τα 20 άτομα.

    Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι στρατιώτες της Ισπανίας και του Ελ Σαλβαδόρ άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθος ανταποδίδοντας τα πυρά που δέχθηκαν προηγουμένως.

    Ο Σιίτης κληρικός κάλεσε τους πιστούς να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, που είχαν διοργανωθεί στη σύλληψη ενός στενού του συνεργάτη (του Μουσταφά Αλ Γιακούμπι) και το κλείσιμο μιας εφημερίδας από τις κατοχικές δυνάμεις.

    Επέκταση των συγκρούσεων

    Στην πόλη Αμάρα οι Βρετανοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με Σιίτες με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και πέντε να τραυματισθούν.

    Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας διαδήλωσης Σιιτών στο κέντρο της πόλης.

    Σε μια σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και ένοπλους οπαδούς του Μοκταντά Σαντρ που είχαν καταλάβει τρία αστυνομικά τμήματα.

    Ανταποκριτές που βρέθηκαν επί τόπου αναφέρουν ότι τραυματίσθηκαν δεκάδες άτομα.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και επτά τραυματίες Σιίτες στη Βαγδάτη, μετά από αμερικανική επιδρομή στα γραφεία του Μοκταντά Σαντρ.

    Επίσης δυο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν επτά άνθρωποι.

    Στόχος φαίνεται ότι ήταν αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα που διερχόταν από το σημείο της έκρηξης.

    Η παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στο Κιρκούκ ήταν σήμερα αυξημένη καθώς και εκεί διαδήλωσαν σήμερα σιίτες Μουσουλμάνοι.

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «υπερέβησαν τα εσκαμμένα» και προειδοποίησε ότι οι κατοχικές αρχές δεν θα ανεχθούν τέτοιες ενέργειες.

    [27] ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Βαγδάτη, 4 Απριλίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Πέντε Ιρακινοί και δύο αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων που σημειώθηκαν το απόγευμα στο κέντρο του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν ταυτόχρονα, σε απόσταση πέντε μέτρων από το αρχηγείο των δυνάμεων του συνασπισμού στο Κιρκούκ", δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης.

    [28] ΙΡΑΚ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΣΑΝΤΡ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ

    Βαγδάτη, 4 Απριλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να ''τρομοκρατούν τους εχθρούς τους'', διότι όπως είπε οι διαδηλώσεις έχουν γίνει ''ανώφελες'', ύστερα από τις σημερινές αιματηρές συγκρούσεις, σε διάφορα σημεία της χώρας που στοίχισαν τη ζωή σε 21 άτομα.

    ''Σταματείστε τις διαδηλώσεις, διότι έχουν γίνει ανώφελες. Πρέπει να τρομοκρατείτε τους εχθρούς σας'', αναφέρει ο Σαντρ σε ανακοίνωσή του από την ιερή πόλη των σιιτών Κούφα, στο κεντρικό Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [29] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΑΛΙ ΑΛΛΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 4 Απριλίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Ο νέος υπουργός Αμυνας του Ιράκ, Αλι Αμπντέλ Αμιρ Αλλάουι, διαβεβαίωσε ότι ο ιρακινός στρατός δεν θα χρησιμοποιηθεί για να "απειλήσει ή για να εκβιάσει" τα γειτονικά κράτη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλλάουι το νέο υπουργείο Αμυνας και ο στρατός θα είναι υπό πολιτικό έλεγχο, σε αντίθεση με την περίοδο του στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία του πρώτου υπουργείου Αμυνας στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Κυριακή 4/4

    Ο Γιάννης Κούτρας τραγουδά στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Θα κάνει μια μελωδική αναδρομή στον αξεπέραστο «Σταυρό του Νότου» και θα παρουσιάσει μια επιλογή από σύγχρονα ελληνικά και ξένα τραγούδια.

    Κρητικά μοιρολόγια και τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας παρουσιάζει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, μέχρι και την Τρίτη στο «ZOOM» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα. τηλ. 210.3225.920). Μαζί του στο τραγούδι η Μαριάννα Πολυχρονίδη και το συγκρότημα «Ομαδική Απόδραση».

    Μ. Δευτέρα 5/4

    Αφιερωμένη στη μεγάλη τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου είναι η συναυλία που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στις 7μ.μ., στο θέατρο «Ακροπόλ». Θα μιλήσει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και θα τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης.

    Τραγούδια με θρηνητικό χαρακτήρα (στιχουργικά), και με μεγάλη ποικιλία σε ρυθμούς και μελωδίες παρουσιάζει ο Χρήστος Τζιτζιμίκας στη «Σκιά του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91, Εξάρχεια, τηλ. 210.3641.031). Συμμετέχουν: Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Αποστόλης Βαγγελάκης (κλαρίνο), Σταύρος Γκοβήλας (κρουστά), Βασίλης Τριάντης (λαούτο). Εναρξη: 10.30 μ.μ.

    Ενα πρωτότυπο πρόγραμμα παρουσιάζει (9.30μ.μ.), η πιανίστα Λόλα Τότσιου με τους συνεργάτες της, στο «free2go club 22» (Βουλιαγμένης 22). Ερμηνεύουν έργα Ελλήνων συνθετών της έντεχνης και τζαζ σκηνής (Σαμαρά, Σφέτσα, Μοιρισκλάβου, Ανισέγκο, Σιγανίδη) και αρχαία ινδικά Bhajans (ύμνοι).

    Από το τσέμπαλο στο πιάνο «ταξιδεύει» η πιανίστα Ελενα Μουζάλα, στην αίθουσα «Μητρόπουλου» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Στο «Συρμό», σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς.

    Μ. Τρίτη 6/4

    Εκατόν πενήντα ορειχάλκινα γλυπτά και 100 τερακότες, δημιουργίες του Θεόδωρου Παπαγιάννη, περιλαμβάνει η έκθεση μικρογλυπτικής που φιλοξενείται (έως 10 Απριλίου) στο χώρο τέχνης «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121).

    «Δώρο - Αδωρο» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Μανώλη Τσαγκαράκη, που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλατεία Αμερικής).

    Μ. Τετάρτη 7/4

    Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη σύμπραξη δύο καταξιωμένων Ρώσων καλλιτεχνών, του πιανίστα Anatol Ugorski και του αρχιμουσικού Woldemar Nelsson, ερμηνεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δύο από τα πιο γνωστά έργα του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Μπετόβεν: το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 και την Ηρωική Συμφωνία, αντίστοιχα.

    Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο των 45 χρόνων της και τη μνήμη του ιδρυτή της, Σόλωνα Μιχαηλίδη με συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην οποία συμπράττουν η σοπράνο Γεωργία Μιχαηλίδου, ο βαρύτονος Ακης Λαλούσης και η Χορωδία Μακεδονίας. Με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά ερμηνεύουν έργα των: Μιχαηλίδη και Faure.

    Μ. Πέμπτη 8/4

    Ποιήματα από τις δύο συλλογές του επιλέγει και παρουσιάζει ο Γεράσιμος Βάκρος, στο «Ash in art» (Λομβαρδού 133, Γκύζη).

    [31] «ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

    Αθήνα, 4 Απριλίου 2004 (12:14 UTC+2)

    «Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, η δεύτερη φετινή παραγωγή της «νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή, ανεβαίνει σήμερα, στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων». Είναι το δεύτερο έργο του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Βογιατζής, μετά τον «Μισάνθρωπο» (1996, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη). Στο έργο ο Γάλλος κλασικός διεισδύει σε λεπτότατες πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα.

    Ο Λευτέρης Βογιατζής υποδύεται τον Αρνόλφο, έναν ώριμο άντρα που θέλει να παντρευτεί, αλλά τρέμει στην ιδέα ότι θα τον απατήσει η γυναίκα του. Υιοθετεί λοιπόν ένα κοριτσάκι το οποίο φροντίζει να μεγαλώσει μέσα στην άγνοια και τον τρόμο της αμαρτίας για να μπορέσει ήσυχος, κάποια στιγμή, να το παντρευτεί. Η φύση όμως έρχεται να του χαλάσει όλες του τις κατασκευές και τα τεχνάσματα. Η Αγνή, τρομοκρατημένη καθώς είναι από τον κηδεμόνα της, που δεν έχει καταφέρει να της εμπνεύσει φιλικά συναισθήματα, το σκάει με τον πρώτο νεαρό που βρίσκει μπροστά της.

    Καταδικάζοντας την πολιτική του Αρνόλφο, ο Μολιέρος οδηγείται σ' ένα θέατρο εξαιρετικά νεοτερικό και σύγχρονο, σε σχέση με τα πολύπλοκα ζητήματα του έρωτα, την κοινωνία, τους θεσμούς της, την ιδεολογία της και τις ιδεοληψίες της.

    Το έργο είναι γεμάτο από κωμικές και φαρσικές καταστάσεις, απόηχους της Κομέντια και της κλασικής κωμωδίας. Είναι όμως η πρώτη από τις κωμωδίες του Μολιέρου όπου το κλασικό πρόσωπο του κερατά συζύγου αποκτά το τραγικό υπόβαθρο και τη μοναξιά του ανθρώπου που διακατέχεται από ιδεοληψίες και φαντασιώσεις. Είχε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, το 1663, με τον ίδιο τον Μολιέρο στο ρόλο του Αρνόλφου, η επιτυχία αυτή όμως ήταν και η αιτία της μεγάλης διαμάχης με τις πολλές αντεγκλήσεις που ακολούθησαν.

    Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και η μουσική του Νίκου Κηπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αγγελική Παπούλια, Νίκος Κουρής, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ακης Βλουτής, Αγγελος Μπούρας, Στέργιος Νενές, Προκόπης Πολίτης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 April 2004 - 18:14:03 UTC