Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΑΚΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ
  • [04] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ
  • [05] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΤΜΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [11] ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK
  • [12] ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η WALL STREET
  • [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΣΕ 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ
  • [15] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,14% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΣΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [19] ΙΑΚΩΒΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
  • [20] ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
  • [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ο ΣΠ.
  • [22] ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
  • [23] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
  • [24] ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ: ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΜΠΙΔΗΣ
  • [25] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [26] "ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΠΟΠΤΟΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [29] ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ "ΟΙ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Κ.Ι.Θ." ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [31] "ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ" ΤΟΥ GABRIEL BARYLLI ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [32] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΟ
  • [33] "...ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ" ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΑΘΕΡΙΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ
  • [34] "ΕΓΚΩΜΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ" ΤΗ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

  • [01] ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Απριλίου 2004 (09:07 UTC+2)

    Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, κι ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το βράδυ της Μ.Τετάρτης να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μέσω διαγγέλματος την οριστική θέση του επί του σχεδίου Ανάν. Σήμερα, φτάνουν στην Κύπρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να ακούσουν τις θέσεις της Κυπριακής πολιτικής ηγεσία επί του σχεδίου Ανάν και του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ υπέβαλε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καλώντας τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τη λειτουργία του νέου κράτους έως τις 24 Απριλίου, ημέρα των δημοψηφισμάτων, σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική. Για το σκοπό αυτό τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει «οδικό χάρτη» με πιεστικές ημερομηνίες ζητώντας άμεσες απαντήσεις και από τις δύο πλευρές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, το διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου θα μεταδοθεί στις 20:00 το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης και σε αυτό ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα εξηγήσει με λεπτομέρειες και επιχειρήματα τη θέση του ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, εξηγώντας τα υπέρ και τα κατά σε ένα «ναι» και σε ένα «όχι».

    Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές στην Κύπρο να ολοκληρώσουν τις εργασίες για λειτουργία του νέου κράτους μέχρι τις 24 του μήνα. Μεταξύ άλλων, μέχρι τις 22 Απριλίου ζητείται η αναστήλωση και επιδιόρθωση όλων των κτιρίων που θα στεγάσουν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες του νέου κράτους, ενώ μέχρι τις 16 του μήνα ζητείται η οριστικοποίηση της δομής και στελέχωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Μέχρι τις 18 Απριλίου θα πρέπει να γίνει ο εντοπισμός των κτιρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λαμβανομένου υπόψη ότι το ένα τρίτο των υπαλλήλων του νέου κράτους θα έχει ως τόπο διαμονής το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

    Δύο ημέρες μετά τα δημοψηφίσματα και την πιθανή θετική έκβαση τους, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τις δύο πλευρές να παραδώσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα ονόματα των προτεινόμενων συμπροέδρων της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα ονόματα των ατόμων που προτείνουν να στελεχώσουν την νομική υπηρεσία και τις δικαστικές αρχές.

    Ταλάτ: «Ναι» στο σχέδιο Ανάν

    Πάντως, ο λεγόμενος πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε εκ νέου το σχέδιο Ανάν το καλύτερο δυνατό. Κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα για την ειρήνη και την ευημερία, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζημιωθεί η Τουρκία.

    Ο Ταλάτ ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει τον κατάλογο με τους εποίκους που θα πάρουν την υπηκοότητα της Ενωμένης, όπως είπε, Κυπριακής Δημοκρατίας και ο οποίος θα δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη πριν τα δημοψηφίσματα. Το κυπριακό συζητήθηκε τη Μ.Δευτέρα στη λεγόμενη Βουλή στα κατεχόμενα.

    [02] Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΑΚΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 6 Απριλίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Το γεγονός της ύπαρξης σημείων διαφωνίας μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν παραδέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του- Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)- ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ομολόγησε παράλληλα ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει εξ'ολοκλήρου το στόχο της στο θέμα της μονιμοποίησης των παρεκκλίσεων.

    Αφού επισήμανε ότι το ανεπίλυτο στο θέμα του Κυπριακού δεν αποτελεί λύση, ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε την Κ.Ο. του ΑΚΡ για τις διαβουλεύσεις στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας. «Ήμασταν σε επαφή με όλα τα ιδρύματα του κράτους [κατά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία]. Η κυβέρνησή μας έλαβε τις αποφάσεις της και έκανε τα βήματά της. Σε κάθε βήμα των διαπραγματεύσεων υποστηρίξαμε, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις θέσεις της Τουρκίας. Κάναμε με το παραπάνω τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε για το Κυπριακό» είπε χαρακτηριστικά.

    Ως προς το ζήτημα των παρεκκλίσεων και το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, η συμφωνία στο Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατά τις διαπραγματεύσεις υποβάλλαμε ορισμένες προτάσεις για τροποποιήσεις, στα Ην. Έθνη. Δείξαμε επιμέλεια, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο τα στοιχεία στα οποία αποδίδουμε σημασία. Αντιμετωπίζουμε ρίσκο όσον αφορά το να συμπεριληφθεί η συμφωνία στο πρωτογενές Δίκαιο της Ε.Ε. Όμως, πέραν αυτού, εξασφαλίσαμε το να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο στοιχεία όπως, η διζωνικότητα, η εθνική ενότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και η παραμονή σε ένα συγκεκριμένο αριθμό των Τούρκων στρατιωτών στο νησί».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι σ' αυτού του είδους τις διεθνείς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί τα πάντα να ρυθμισθούν 100/%, πρόσθεσε:

    «Κοιτάξτε την Ιστορία. Είναι ολοφάνερο το πόσο σημαντική είναι η συμφωνία αυτή. Η εγκατάλειψη της Κύπρου στο ανεπίλυτο, θα είναι ένα χρονοδιάγραμμα για το οποίο δεν θα μπορεί κανείς να λογοδοτήσει στην Ιστορία. Έχω τη γνώμη ότι τα αδέλφια μας στη Βόρεια Κύπρο θα συμμερισθούν αυτή την καλή μας πρόθεση. Θα σεβασθούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό».

    Ο κ. Ερντογάν επισήμανε, επίσης, ότι το κείμενο που ετοιμάσθηκε είναι 9.000 σελίδες και ότι υπάρχουν επικρίσεις πως αυτό δεν θα μπορέσει να εξηγηθεί στο λαό, σ' αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. «Οι περισσότερες απ' αυτές τις 9.000 σελίδες είναι τεχνικές ρυθμίσεις σχετικά με την Ε.Ε. Το να περιμένει κανείς να διαβασθούν μία προς μία οι σελίδες αυτές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά άσκηση πολεμικής. Πού ήσασταν επί 30 χρόνια; Γιατί δεν κάνατε τα απαιτούμενα βήματα; Τώρα, λέγεται ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος. Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι σωστές» σημείωσε.

    [03] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ Κ.ΔΑΦΕΡΜΟΥ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Αγορά πανάκριβων οικοπέδων που δεν δικαιολογούνται από τα εισόδηματα των υπαλλήλων, πολυτελή Ι.Χ., τραπεζικοί λογαριασμοί έως και 1,5 εκ.ευρώ καταγράφει στο πόρισμά του ο γενικός επιθεωρητής Κωνσταντίνος Δαφέρμος, το οποίο θα παραδώσει τις επόμενες μέρες στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τη Βουλή.

    Η έρευνα διενεργήθηκε σε στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ, του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Εθνος», οι υπάλληλοι που έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο θα κληθούν σε απολογία από τον γενικό επιθεωρητή, προκειμένου να αποδείξουν πώς απέκτησαν τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία.

    Η διαδικασία αυτή θα κρίνει την απόφαση του κ. Δαφέρμου για τη δίωξη ή την απαλλαγή των στελεχών των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κ. Δαφέρμος έχει τη διακριτική ευχέρεια με βάση τον νόμο να ασκήσει ο ίδιος την πειθαρχική δίωξη όσων ελεγκτών εμπλέκονται στη διαφθορά.

    Η διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες» στους ελεγκτές του Δημοσίου γίνεται για πρώτη φορά από την εφαρμογή του νέου νόμου. Η έρευνα αυτή έγινε προσωπικά από τον κ.Δαφέρμο με τη συνδρομή συνεργατών του, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραποίησης των στοιχείων της δήλωσης «πόθεν έσχες» των ελεγκτών του Δημοσίου.

    [04] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Αυξημένη παρατηρείται η κίνηση στις κεντρικές αγορές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων και των οπωροκηπευτικών είναι τσιμπημένες, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής και να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις αγορές τους.

    Οι απόψεις των Θεσσαλονικέων σε ό,τι αφορά τις τιμές των πασχαλινών προϊόντων διίστανται, αφού ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι ικανοποιητικές, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

    Μερίδα καταναλωτών σημείωσε ότι οι τιμές των εδεσμάτων του Πάσχα ποικίλουν ανάλογα με το σημείο πώλησής τους και τόνισαν ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια προσεκτική έρευνα αγοράς, προτού προβεί στις αγορές του.

    Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά την κίνηση στις κεντρικές αγορές της πόλης και αναμένουν ότι εντός των επόμενων ημερών θα κορυφωθεί. Σχετικά με τις τιμές, σε αντίθεση με τους καταναλωτές, επισημαίνουν ότι είναι χαμηλές, τονίζοντας ότι τα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και υπάρχει επάρκεια αγαθών.

    Πάντως, οι τιμές των προϊόντων εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο κεντρικών αγορών της Θεσσαλονίκης, τόσο στα αμνοερίφια, όσο και στα οπωροκηπευτικά.

    Ειδικότερα, το κατσικάκι στην αγορά Μοδιάνο πωλείται από 9,49 ευρώ το κιλό έως και 9,90 ευρώ, ενώ στο ιστορικό κέντρο Καπανίου-Βλάλη, το κόστος τους ξεκινά από τα 7,49 ευρώ το κιλό και φθάνει έως τα 9 ευρώ.

    Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά το αρνάκι, με την τιμή του στο Μοδιάνο να ξεκινάει από 8,40 ευρώ το κιλό και να φθάνει έως τα 8,80 ευρώ, ενώ στο Καπάνι το κόστος του κυμαίνεται από 6,99 ευρώ το κιλό έως και 8,30 ευρώ. Από 3,80 έως 4,80 ευρώ το κιλό πωλούνται φέτος τα εντόσθια για το παραδοσιακό κοκορέτσι.

    Τα αυγά και στις δύο αγορές πωλούνται προς 0,09-0,12 λεπτά, ενώ για τους "ζαβολιάρηδες", υπάρχουν και αυτά της φραγκόκοτας, η τιμή των οποίων ανέρχεται στα 0,70 ευρώ το ένα. Η τιμή στο τσουρέκι, ανάλογα πάντα και με το μέγεθος, ξεκινά από τα 0,80 λεπτά και φθάνει έως και τα 3,20 ευρώ.

    Μεγάλη είναι η ψαλίδα των τιμών στις δύο αγορές και σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, με την τιμή της ντομάτας να ξεκινά στην αγορά Μοδιάνο από 1,75 ευρώ το κιλό και να φθάνει έως τα 2,44 ευρώ το κιλό, ενώ στην αγορά του Καπανίου το κόστος της κυμαίνεται από 0,80 λεπτά το κιλό έως και 1,50 ευρώ.

    Τα αγγουράκια πωλούνται από 0,50 λεπτά έως και 0,95 λεπτά, η τιμή στα καρότα κυμαίνεται στα 0,60-0,70 λεπτά, στα λεμόνια απο 0,75 λεπτά έως και 1,39 ευρώ το κιλό, το μαρούλι από 1,20 ευρώ έως και 2,50 ευρώ, το λάχανο από 0,25 ευρώ έως και 0,90 ευρώ και το κουνουπούδι από 1 ευρώ έως και 1,78 ευρώ. Η τιμή στα πορτοκάλια ξεκινά από 0,60 ευρώ το κιλό στην αγορά Καπανίου και φθάνει έως και 1,80 ευρώ στη Μοδιάνο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου, Καπανίου Βλάλη, Χρήστος Νικολόπουλος, μιλώντας στο ΜΠΕ τόνισε, ότι οι τιμές στα πασχαλινά προϊόντα είναι σταθερές ή ακόμη και μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών και η ποιότητα των ειδών είναι πολύ καλή.

    Μάλιστα, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη δεν αποκλείεται οι καταστηματάρχες να προχωρήσουν στην μείωση των τιμών, διαψεύδοντας εκείνους που κάνουν λόγο για αύξηση τις τελευταίες ημέρες πριν το Πάσχα.

    Στο μεταξύ, η εισαγωγή στα αρνάκια από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, δημιουργεί την ελπίδα στους καταναλωτές ότι εντός των επόμενων ημερών οι τιμές θα πέσουν σημαντικά στα αμνοερίφια, εν μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Οι ίδιοι τονίζουν ότι το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει το Πάσχα Ορθόδοξων και μεγάλες εισαγωγές από την χώρας μας.

    Υπενθυμίζεται ότι από χθες τα αρμόδια συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, της Νομαρχίας και του ΕΦΕΤ, πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στις αγορές, οι οποίοι μάλιστα και επεκτείνονται στα φορτηγά αυτοκίνητα που διακινούν τα τρόφιμα.

    Ε.Α

    [05] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 6 Απριλίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Ο Αμπου Μουσάμπ Ζαρκάουι, που πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με τo τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάϊντα, και καταδικάστηκε ερήμην σήμερα σε θάνατο από ιορδανικό δικαστήριο, υποσχέθηκε νέες επιθέσεις σε βάρος αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, σύμφωνα με ηχογραφημένο μήνυμα που περιέχεται σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    Στο μήνυμα ο Ζαρκάουι αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων με στόχο αμερικανικά στρατεύματα και των συμμαχικών δυνάμεων από τον περασμένο Απρίλιο που οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν θα σας αφήσουμε, φίδια του σατανά, μέχρι να πάρετε τα χέρια σας από τα τεμένη μας, να σταματήσει να ρέει το αίμα των σουνιτών, να σταματήσετε να βοηθάτε τους εχθρούς, τους σταυροφόρους και τους Εβραίους, εναντίον των μουσουλμάνων'', αναφέρει η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα και αποδίδεται στον Ζαρκάουι, που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι βρίσκεται στο Ιράκ.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ

    Βρυξέλες, 6 Απριλίου 2004 (20:04 UTC+2)

    ''Eπενδύοντας στην έρευνα, επενδύοντας στο μέλλον'' είναι το κεντρικό θέμα του ευρωπαϊκού συνεδρίου, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στο συνέδριο συμμετέχει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, πρόεδρος της Επιτροπής για την Αξιολόγηση των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA), ο οποίος προήδρευσε στο θέμα του συνεδρίου ''Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα''.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο υπουργός Παιδείας και Ερευνών της Ιρλανδίας Ν. Ντέμπσεϊ, πολλοί ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητές και επιστήμονες.

    Στόχος της διοργάνωσης είναι η πολιτική υποστήριξη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης το 2002, για αύξηση των συνολικών δαπανών της Ένωσης για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και την καινοτομία, προκειμένου να πλησιάσουν το 3% του ΑΕΠ έως το 2010, με τα δύο τρία της νέας αυτής επένδυσης να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του το Νοέμβριο του 2003, κάλεσε τα κράτη μέλη και τους ιδιώτες επενδυτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

    Στα υπόλοιπα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνεται η ιδέα ίδρυσης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της βασικής έρευνας στην Ευρώπη και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι χρηματοοικονομικές απαιτήσεις των πολιτικών στον τομέα της έρευνας.

    Ο κ. Τρακατέλλης επεσήμανε ότι ''επένδυση στην έρευνα και καινοτομία σημαίνει επένδυση στο μέλλον διότι έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι στόχοι της Ένωσης, η Στρατηγική της Λισσαβόνας και το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν υιοθετηθεί, είναι μεγαλειώδεις και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και καινοτομία. Επιπλέον, το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της Ένωσης και των σοβαρότερων ανταγωνιστών της καθιστά αναγκαία την ένταση της όλης προσπάθειας με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοποριακές τεχνολογίες και στις ιδιωτικές επενδύσεις''.

    [07] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Προτάσεις για τη νοσοκομειακή περίθαλψη στο Νομό Θεσσαλονίκης διατύπωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο κ. Ψωμιάδης κατήγγειλε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βάρος των πολιτών και της περιφέρειας.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού από την εγκατάσταση παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών, τα υπάρχοντα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες επιπλέον και λόγω παλαιότητας και περιορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Παράλληλα έκανε λόγο για άνιση κατανομή των νοσοκομειακών μονάδων σε σχέση με την πληθυσμιακή κατανομή του πολεοδομικού συγκροτήματος και σημείωσε πως παρατηρούνται μεγάλες αδυναμίες, τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και προσωπικού στο σύνολο των Κέντρων Υγείας του νομού.

    Ανέφερε τέλος την έλλειψη νοσοκομείου Παίδων και επισήμανε ότι ο ανεπαρκής αριθμός κλινών εντατικής θεραπείας έχουν ήδη κοστίσει ανθρώπινες ζωές και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

      Ως άμεσες και αναγκαίες λύσεις προτείνονται η αύξηση του αριθμού των εφημεριών και των εφημερευόντων ιατρών με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των κονδυλίων, η αλλαγή του προγράμματος των εφημεριών των Νοσοκομείων με κριτήρια χρονικά και χωροταξικά, η άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού με το απαραίτητο προσωπικό, η παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του 424 Γ.Ν. Στρατού και η ίδρυση νέου Νοσοκομείου. 

    [08] ΤΜΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Mεσολόγγι, 6 Απριλίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Οι στόχοι και οι προοπτικές του Τμήματος Τεκμηρίωσης Ερευνών, Μελετών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μεσολόγγι ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης.

    Ο κ. Σταμάτης αναφερόμενος στην δραστηριότητα του τμήματος τόνισε πως αυτή θα αφορά το σύνολο των προγραμμάτων, με παράλληλη έμφαση σε ειδικούς άξονες ανάπτυξης του νομού, ενώ εστιάζεται ταυτόχρονα στις ιδιαιτερότητες της ταυτότητας της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες διαμορφώνουν τους ιδιαίτερους τομείς ανάπτυξής της.

    Αναφερόμενος στους στόχους λειτουργίας του Τμήματος, τόνισε πως αυτοί αφορούν την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της αξιοποίησης από το νομό των προγραμμάτων που προκηρύσσονται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, την βελτίωση της θέσης του νομού και την ανταγωνιστικότητά του στην διεκδίκηση των παραπάνω προγραμμάτων, καθώς και την βελτίωση της αξιοποίησης και της διάδοσης των αποτελεσμάτων.

    Ο κ. Σταμάτης επίσης τόνισε πως με την ίδρυση του τμήματος δεν επιδιώκεται η υποκατάσταση ή η επικάλυψη του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών, των δημοσίων δομών όπως τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών και των ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων. Αντίθετα η κατεύθυνση που έχει δοθεί στη δραστηριότητα του τμήματος είναι να επικεντρωθεί σε μια στρατηγική που να αποβλέπει στην υποβοήθηση των δραστηριοτήτων διαφορετικών φορέων με σκοπό πέραν της αύξησης της απορροφητικότητας κυρίως την ένταξη των επιμέρους δράσεων σε ειδικούς άξονες ανάπτυξης του νομού.

    Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Τμήματος Ευάγγελος Δημητρίου παρουσιάζοντας τα βασικά «εργαλεία» της όλης δραστηριότητας αναφέρθηκε στην ειδική ιστοσελίδα η οποία και περιλαμβάνεται στο κεντρικό site www.aitoloakarnania.gr , τονίζοντας παράλληλα πως η στρατηγική της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει τέσσερις συνολικά ενότητες δραστηριοτήτων που αφορούν αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του νομού στον τομέα των προγραμμάτων έναντι των υπολοίπων νομών και παρακολούθηση της διαμόρφωσής της, συλλογή πληροφόρησης για προσκλήσεις υποβολής προγραμμάτων, δικτύωση των φορέων του νομού και τέλος πρακτική υποστήριξη στην υποβολή επιλεγμένων προτάσεων προγραμμάτων γύρω από προσδιορισμένους στόχους ειδικού ενδιαφέροντος για το νομό.

    Γενικότερα δε για τις δυνατότητες παροχής πληροφόρησης σε ό,τι αφορά την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μίλησε ο υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφορικής Ανδρέας Σαρδέλης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το site τονίζοντας πως σκοπός της δημιουργίας του (πριν από 3 χρόνια) από την Ν.Α. είναι η ανάδειξη τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των χαρακτηριστικών της Αιτωλοακαρνανίας.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ

    Mεσολόγγι, 6 Απριλίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Στην συνεργασία αλλά και την ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών διαλόγου, σε ό,τι αφορά αναπτυξιακές δράσεις αναφέρθηκε ο Νομάρχης Δημήτρης Σταμάτης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.

    Ο κ. Σταμάτης συνεχάρη τους νεοεκλεγμένους εκπροσώπους της Δ.Ε. και αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα που απασχολούν το νομό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον θεσμικό αλλά και λειτουργικό ρόλο του ΤΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι ο άμεσος διάλογος αλλά και η συνεργασία με τους φορείς του νομού και ειδικότερα με την Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί στόχο της νέας Δ.Ε.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ-ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Λευκωσία, 6 Απριλίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός σε κλίμα νηφαλιότητας και υπευθυνότητας και χωρίς εντάσεις θα πάρει την απόφασή του για το τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το τελικό σχέδιο Ανάν, εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στη Λευκωσία, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα για τις σκέψεις και απόψεις μετά τη Λουκέρνη για το σχέδιο Ανάν και ενόψει των δημοψηφισμάτων.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, συμμετείχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Νωρίτερα, οι κ.κ. Βαληνάκης και Μεϊμαράκης είχαν συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Στη διάθεση δύο νέων στεγαστικών δανείων, Alpha Στεγαστικό Πρόγραμμα 2004 και Alpha Euro Rate 2004, προχώρησε η επίσημη τράπεζα των των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Alpha Bank.

    Τα κύρια πλεονεκτήματα των δανείων αυτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ότι η τράπεζα κάνει δώρο την δόση του Αυγούστου 2004, ενώ παρέχεται ευελιξία στην μεταφορά της δόσης κάθε επόμενου Αυγούστου.

    [12] ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 6 Απριλίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Αποθαρρυντική εκκίνηση πραγματοποίησαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στην Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών, αλλά και μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η διοίκηση της φινλανδικής Nokia σχετικά με τις πωλήσεις της στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

    Ειδικότερα, στις 4.36 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,46%, διαμορφωνόταν στις 10.510,29 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,52% στις 1.144,58 μονάδες και o Nasdaq, σημείωνε πτώση κατά 0,92%, στις 2.060,06 μονάδες.

    Η διοίκηση της υπ΄ αριθμόν ένα εταιρίας συσκευών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση των πωλήσεών της κατά 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της έκανε λόγο για αύξηση 3%-7%.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alcoa. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης τα αποτελέσματα των εταιριών General Electric και Yahoo.

    [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Ακολουθώντας τους πτωτικούς ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους υποχώρησε ελαφρά, καθώς οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών τίτλων δε στάθηκε δυνατό να εξισορροπηθούν από τις αγορές μετοχών στη μικρή και εν μέρει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, με συνεχή σκαμπανεβάσματα και συχνές εναλλαγές πρόσημου, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με ποσοστιαία πτώση της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 2.415,66 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.410,91 και των 2.432,63 μονάδων.

    Σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές μεγάλων ΑΧΕ, οι επενδυτές προχώρησαν σε ήπιες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Πάντως, οι αναλυτές ανέμεναν ρευστοποιήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση.

    ’λλωστε, όπως υποστήριζαν, η άνοδος του βασικού χρηματιστηριακό δείκτη της Σοφοκλέους, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ευνοεί την πώληση, για αποκόμιση κερδών. Πάντως, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό χαρακτήριζαν το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης τιμών δεν έπεσε, ούτε στιγμή, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.400 μονάδων.

    Οι οριακές μεταβολές, τις οποίες σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών, θεωρήθηκαν και ως απόρροια της αντίστοιχης πορείας των ευρωπαϊκών αγορών.

    Καθοδική πορεία ακολούθησαν επιλεγμένοι τίτλοι της περιφέρειας, καθώς και τα βαριά χαρτιά, η πτωτική των οποίων, όμως, ήταν περισσότερο συντηρητική. Στα κύρια χαρακτηριστικά των συναλλαγών, εντάσσονται, επίσης, ο χαμηλός τζίρος, που πάντως ήταν υψηλότερος των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, αλλά και το ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 144,5 εκατ. ευρώ ανήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 14.1367.727,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών της ΔΕΗ, ύψους 3.755.940,00 ευρώ στα 21,22 ευρώ και της ΕΤΕ, προϋπολογισμού 2.227.000,00 ευρώ στα 22,27 ευρώ.

    Ισορροπημένο εμφανίστηκε σήμερα το ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τον αριθμό των πτωτικών να διαμορφώνεται σε 143, έναντι 135 ανοδικών και 119 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ (+9,17%) και της ΔΑΡΙΝΓΚ (+7,14%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τιμής εμφάνισαν οι τίτλοι των ΑΛΥΣΙΔΑ (-10,65%) και της ΖΑΜΠΑ (-9,52%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή πορεία ακολούθησαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τη μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση να ευνοούνται, έναντι του κλάδου των επιλεγμένων Blue chips, ο οποίος εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

    Συγκεκριμένα, ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,24%, απόρροια των πιέσεων στα βαριά χαρτιά. Απώλειες 0,18% κατέγραψε και ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών FTSE. Αντίθετα, οριακά ήταν τα κέρδη (+0,01%) για τον Mid 40 της μέσης και για τον Small Cap 80 της μικρής (+0,11%).

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,46% και το δε δεύτερο να σημειώνει πτώση της τάξης του 0,85%.

    Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι απόρροια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των EFG (-1,94%), λόγω της αποκοπής μερίσματος, ΚΥΠΡΟΥ (-1,56%) και της ALPHA BANK (-1,08%). Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο σημείωσαν οι ΕΜΠΟΡΙΚΗ (+1,93%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,84%) και ΓΕΝΙΚΗ (+1,06%).

    Η πτώση στις τηλεπικοινωνίες, οφείλεται στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των εταιριών VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ (-3,39%), της COSMOTE (-1,57%) και του OTE (-0,35%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Απόλυτα ισορροπημένο ήταν σήμερα το ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών σ' ό,τι αφορά στους κλαδικούς και επιμέρους δείκτες, καθώς οι 11 από τους συνολικά 22 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο.

    Τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία υποχώρηση κατέγραψε τελικά ο κλάδος των διυλιστηρίων (-1,53%), γεγονός που ήταν απόρροια των ισχυρών πιέσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ (-2,23%). Πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε και ο δείκτης της παράλληλης αγοράς (-1,06%).

    Κατά 0,92% υποχώρησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν εκείνοι της πληροφορικής (-0,82%), του λιανικού εμπορίου (-0,44%), των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (-0,35%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,29%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,06%).

    Αντίθετα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,49%), ως αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (+5,76%) και του ΔΟΛ (+1,69%).

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 0,98% σημείωσε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και ακολούθησαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (+0,66%), των βιομηχανιών (+0,64%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (+0,54%), των ασφαλειών (+0,24%), του χονδρικού εμπορίου (+0,23%) και των επενδύσεων (+0,21%). Μικρή έως οριακή άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες των κατασκευαστικών (+0,17%) και των συμμετοχών (+0,02%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Η σημερινή πορεία που ακολούθησε η ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών, σύμφωνα με τους οποίους, οι επενδυτές θα προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, ταυτόχρονα, όμως, θα είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους κινήσεις, δεδομένου ότι οι επενδυτές, σε γενικές γραμμές, παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως καταμαρτυρά και ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, η επενδυτική ψυχολογία είναι βελτιωμένη χάρη και στην άνοδο της Wall Street, και για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές μετοχές να ακολουθήσουν την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών.

    Παραδέχονται, πάντως ότι προκαλεί προβληματισμό η διατήρηση του τζίρου των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, το γεγονός αποδίδεται από ορισμένους διαχειριστές μεγάλων ΑΧΕ, εν μέρει τουλάχιστον, στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

    [14] ΣΕ 4 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ-ΑΛΕΜΑΝΟ

    Ρώμη, 6 Απριλίου 2004 (16:50 UTC+2)

    Στην ανάγκη προώθησης τεσσάρων βασικών επιδιώξεων για τα μεσογειακά προϊόντα, συνέκλιναν σήμερα, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης και ο Ιταλός ομόλογός του, Τζιοβάνι Αλεμάνο.

    Οπως επεσήμανε ο κ.Τσιτουρίδης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ρώμη, ότι κατά το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, θα πρέπει να επιδιωχθούν:

    -Η εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας για τις παραγωγές χώρες και τους παραγωγούς των προαναφερομένων προϊόντων

    -Η ευελιξία μεταξύ ποσοστών συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης

    -Η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη των νέων ρυθμίσεων, και

    -Η διασφάλιση του ίδιου χρονικού ορίζοντα (2013) για την διασφάλιση ενισχύσεων, όπως ισχύουν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2003, χωρίς τη ρήτρα που υπάρχει για ενδεχόμενη νομοθετική αναθεώρηση το 2009.

    Γενικότερα, στη διάρκεια της συνάντησής τους, στη Ρώμη, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν συναντίληψη για την ανάγκη ίσης μεταχείρισης των μεσογειακών προϊόντων, η οποία -όπως εκτίμησαν- δεν διασφαλίζεται από τις υπό συζήτηση προτάσεις.

    Οι κύριοι Τσιτουρίδης και Aλεμάνο συμφώνησαν να έχουν συνάντηση εκ νέου το πρωί της 21ης Απριλίου, πριν από την έναρξη του Εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει, πριν από το Έκτακτο Συμβούλιο, σε χρόνο που μένει να καθοριστεί, συναντήσεις με τις ομολόγους του της Βρετανίας και της Γερμανίας κα Margaret Becket και κα Renate Kunast, αντίστοιχα, ενώ στις 15 Απριλίου, θα έχει νέα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο κ. Φίσλερ στις Βρυξέλλες.

    [15] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,14% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Το διεθνές περιβάλλον ήταν σήμερα ασταθές και καθώς η Σοφοκλέους, έτσι κι αλλιώς δε φημίζεται για τη σταθερότητα της, ήταν λογικό και επόμενο να οδηγηθεί σε μια πτωτική συνεδρίαση, με πολλά σκαμπανεβάσματα για το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως σταθεροποιητική, καθώς οι συναλλαγές στο ΧΑ ξεκίνησαν με το γενικό δείκτη να υποχωρεί οριακά. Στη συνέχεια, με οδηγό τα blue chips και ορισμένες μετοχές σηματωρούς της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης άρχισε να καταγράφει κέρδη.

    Το επενδυτικό κλίμα άρχισε να μεταστρέφεται από αδιάφορο σε θετικό. Καταγράφηκε έτσι μια εικόνα ότι η συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε μία άτυπη μάχη μεταξύ της θετικής αυτής τάσης και των ρευστοποιήσεων, που δικαιολογημένα εκδηλώνονταν σε τίτλους, οι οποίοι απέφεραν καλά κέρδη αλλά και της αποκοπής μερισμάτων.

    Γύρω στα μισά της συνεδρίασης, πάντως, οι τραπεζικοί τίτλοι άρχισαν να υποχωρούν και ο γενικός δείκτης ξεκίνησε τα σκαμπανεβάσματα, εναλλάσσοντας συχνά πρόσημο. Το περίεργο ήταν ότι οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών άρχισαν τη στιγμή γνωστοποιήθηκε η θετική έκθεση αξιολόγησής τους από το πρακτορείο Fitch.

    ’ρχισαν, επίσης, να καταγράφονται αυξημένες συναλλαγές σε δεικτοβαρείς τίτλους, τη στιγμή, όμως, που οι μετοχές αυτές έφεραν έντονα σημάδια κόπωσης, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις να επεκταθούν σ' όλο το φάσμα της αγοράς, κυρίως κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

    Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι 15 λεπτά της ώρας πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών απώλειες κατέγραφε ο εικοσάρης FTSE των blue chips, ενώ μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση εμφάνιζαν αντίστοιχα οριακή άνοδο και ελαφρά υποχώρηση.

    Αποτέλεσμα, των εξελίξεων αυτών ήταν ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ολοκληρώσει τις σημερινές συναλλαγές στις 2.415,66 μονάδες, δηλαδή πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.400 μονάδων, με μικρές απώλειες της τάξης του 0,14%.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Τα σκαμπανεβάσματα και οι συχνές εναλλαγές πρόσημου του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν με απώλειες οι 2 από τους 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (+0,11%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης (+0,01%). Στον αντίποδα, τη μικρότερη υποχώρηση κατά 0,18%, εμφάνισε FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης κατέγραψε απώλειες ύψους 0,24%.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους έδινε και σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών. Αυτό διότι, το ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών δεικτών ήταν απόλυτα ισορροπημένο. Δηλαδή, από τους συνολικά 22, οι 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (-1,53%), της παράλληλης (-1,06%, ενώ με το ίδιο ποσοστό υποχώρησε και ο επιμέρους του συνόλου απόδοσης παράλληλης) και της κλωστοϋφαντουργίας (-0,92%). Στον αντίποδα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν εκείνοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,49%), των τροφίμων και ποτών (+0,98%) και των βασικών μετάλλων (+0,66%). Αισθητή πτώση κατέγραψαν και οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών (-0,85%) και των τραπεζών (-0,46%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή απεικόνιζε σήμερα την πορεία του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, και εδώ το ισοζύγιο ήταν σχεδόν ισορροπημένο. Συγκεκριμένα, οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν σε 132 και περιορίστηκαν σε 145 εκείνες με αρνητικό, ενώ 120 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε χαμηλά επίπεδα, πάντως αισθητά υψηλότερα από τα χτεσινά και τα προχτεσινά, κινήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους κατάφερε να ξεπεράσει, κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όπως το συνηθίζει, τα 120 εκατ. ευρώ και, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 144,3 εκατ. ευρώ.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Δεδομένη θεωρούσαν τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, χρηματιστές και διαχειριστές μεγάλων ΑΧΕ, καθώς, όπως ανέφεραν, έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια. Παρέμεναν, όμως επιφυλακτικοί ως προς τις επόμενες συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Σύμφωνα με την Marfin Analysis, η ψυχολογία των επενδυτών έχει βελτιωθεί μετά και από την αισιοδοξία που κυριαρχεί για την αμερικάνικη οικονομία. Ως εκ τούτου, αναμένεται οι ελληνικές μετοχές να ακολουθήσουν την τάση των ευρωπαϊκών αγορών, παρόλο που δεν αποκλείεται μερική αποκομιδή κερδών μετά το πρόσφατο μίνι-ράλι της αγοράς.

    Κατά την Π&Κ, ο Απρίλιος στις δύο πρώτες του συνεδριάσεις χαρακτηρίζεται από εκροές στα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια λίγο πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους καταγράφονται εισροές περί τα 31,5 εκατ. ευρώ.

    Η Artion επισημαίνει ότι η αποκοπή μερισμάτων μπορεί να πλήξει το γενικό δείκτη. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Σοφοκλέους θα κινηθεί υψηλότερα, λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές.

    Στήριξη στις 2.360 για το γενικό δείκτη και στις 1.230 για τον 20άρη δίνει η τεχνική ανάλυση της Euroxx, ενώ τα επίπεδα αντίστασης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 2.450 και στις 1.300 μονάδες. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    ΤΟ FITCH ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Συνέχιση των θετικών τάσεων που καταγράφηκαν από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες στο 2003 εκτιμά για το τρέχον έτος έκθεση του πρακτορείου αξιολόγησης Fitch.

    Στην ανάλυση επισημαίνεται η καλή θέση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην αγορά, ενώ αναφέρεται ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν είναι βοηθητικό για βελτιωμένα αποτελέσματα, παρά τα χαμηλά επιτόκια και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

    Σε άλλο σημείο του report το Fitch τονίζει πως τα ελληνικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται ταχέως αναπτυσσόμενη, κάτι που όπως αναφέρεται παρέχει την ευκαιρία στις τράπεζες να αυξήσουν τα έσοδά τους από τόκους και προμήθειες.

    Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να δρέπουν τα οφέλη των σημαντικών επενδύσεων που έκαναν τα περασμένα τρία χρόνια προκειμένου να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους πληροφορικής.

    Περαιτέρω, η υιοθέτηση μιας πολιτικής προσανατολισμένης περισσότερο προς τις πωλήσεις ενισχύει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επάρκεια του κόστους. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του δανεισμού αποτελεί πηγή ανησυχίας, αναφέρει σε άλλο σημείο το Fitch.

    [16] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 6 Απριλίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία του για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ιοαν Μιρτσέα Πάσκου σε συνάντηση των ομολόγων του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Πάσκου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την τύχη των Ρουμάνων στρατιωτών στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι δεν θα στείλει άλλους στρατιώτες στη χώρα.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ζήτησε σήμερα από το υπουργείο Αμυνας να τον ενημερώσει για την κατάσταση των Ρουμάνων στρατιωτών στο Ιράκ μετά τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες και στοίχισαν τη ζωή 20 ανδρών των συμμαχικών δυνάμεων.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Απριλίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τη θέση ότι έχει φθάσει η ώρα για τους Κυπρίους να αποφασίσουν για το μέλλον τους ελεύθερα στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου διατυπώνουν κυπριακές οργανώσεις που εδρεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, σε κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν μετά από επίσκεψη αντιπροσωπειών τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστούν οι συναντήσεις των οργανώσεων αυτών και να ενισχυθεί η συνεργασία τους στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα.

    ''Καλούμε τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Κυπρίων για εξεύρεση λύσης'', αναφέρει το ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση οι Κύπριοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Μπούργκενστοκ και κατέληξαν συναινετικά στα σημεία που καταγράφονται στο ανακοινωθέν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Απριλίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Στις εννέα αύριο το βράδυ (Μ. Τετάρτη) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

    Ο κ.Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά την επιστροφή του από το Μπούργκενστοκ την περασμένη εβδομάδα πως ''εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια''.

    Είπε ακόμα πως θα αξιολογήσει με ''προσοχή και αίσθημα ευθύνης'' το συνολικό κείμενο του σχεδίου Ανάν και θα τοποθετηθεί.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΙΑΚΩΒΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 6 Απριλίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Η Κύπρος έχει τις αντοχές και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις από οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε εσωτερικό σχεδιασμό για αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας, είναι πολύ σημαντική η καλή θέληση των πλευρών για εφαρμογή της.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ουδέποτε έπεισε ότι διακατέχεται από την καλή θέληση που απαιτείται για την επιτυχία μιας συμφωνίας και είναι αυτός ο λόγος που η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Τουρκίας να επικαλείται συνθήκες για να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κύπρου.

    Στο Δουβλίνο, ο κ. Ιακώβου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών υπεύθυνων για θέματα Ευρώπης, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, και θα ασχοληθεί με θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τον πολίτη και την ενημέρωση του πολίτη για θέματα της Ενωσης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ

    Σαράγεβο, 6 Απριλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Η Κάρλα ντελ Πόντε, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πραγματοποίησε σήμερα απρόσμενη επίσκεψη στη Βοσνία, ανακοινώθηκε από πηγή της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στην Βοσνία (SFOR).

    Η Ντελ Πόντε έφθασε το μεσημέρι στο Σαράγεβο και είχε συνάντηση με τον διοικητή της SFOR, Αμερικανό στρατηγό Βέρτζιλ Πάκετ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της δύναμης Ντέιβ Σάλιβαν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Ο ΣΠ. ΚΛΑΔΟΥΧΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει εξασφαλισμένες έξι θέσεις στο Ολυμπιακό ραντεβού του Αυγούστου. Ο Σπύρος Κλαδούχας έφτασε πολύ κοντά στο να τις κάνει εφτά, ωστόσο, έμεινε τελικά 3ος στο προ-ολυμπιακό τουρνουά της Πολωνίας και έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στον τελικό της κατηγορίας του (91 κιλά) και να χαρίσει στη χώρα μας ακόμα μία ...Ολυμπιακή θέση.

    Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού, διεκδίκησε την είσοδό του στον τελικό απέναντι στον Αζέρο Βούγκαρ Αλακπάροφ, από τον οποίο έχασε με 11-37 στα σημεία. Η ελληνική αποστολή που ήταν στην πόλη Πλόβντιβ της Πολωνίας, εξέφρασε τα παράπονά της για την αντιμετώπιση που είχε ο Σπύρος Κλαδούχας από τους διαιτητές - κριτές. Ωστόσο, ο ίδιος έχει παράπονα μόνο από τον... «εαυτό μου. Δεν έκανα το καλύτερό μου παιχνίδι. Ημουν πίσω στο σκορ και δεν μπόρεσα να γυρίσω το ματς. Δεν θέλω να μιλήσω για τους κριτές. Τα άλλα παιδιά αδικήθηκαν περισσότερο από εμένα».

    Στα δύο πρώτα ματς, ο πυγμάχος μας είχε κερδίσει τον Μολδαβό Μιχαΐλ Μουντεάν με 22-17 στα σημεία και τον σουηδό Ανδρέα Γκούσταφσον (διακοπή στον 3ο γύρο λόγω μεγάλης διαφοράς σημείων). «Σε αυτά τα παιχνίδια είχα πολύ καλό ρυθμό από τον πρώτο κιόλας γύρο και συνέχιζα το ίδιο καλά μέχρι το τέλος».

    Το χάλκινο μετάλλιο είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία για τον Σπύρο Κλαδούχα, ο οποίος όμως εμφανίζεται πικραμένος για τη χαμένη ευκαιρία... «Πήρα την 3η θέση, όμως, η ουσία χάθηκε. Δεν κατάφερα να φέρω στη χώρα μας ακόμα μία πρόκριση».

    Μετά την επιστροφή του από την Πολωνία, ο Σπύρος Κλαδούχας, όπως και όλοι οι πυγμάχοι της εθνικής ομάδας, θα ξεκουραστούν λόγω της εορτής του Πάσχα. Οι διεθνείς μας θα επιστρέψουν και πάλι στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά την επόμενη εβδομάδα.

    [22] ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Πανέτοιμος για το μεγάλο παιχνίδι του δεύτερου ημιτελικού που θα γίνει αύριο με τον ΠΑΟ δηλώνει ο προπονητής της ΑΕΚ, Ίλιε Ντουμιτρέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δεν θέλησε να μιλήσει για τον τρόπο που θα παρατάξει τους παίκτες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι όλοι οι παίκτες του θα προσπαθήσουν για να πάρουν την πρόκριση.

    «Ο ΠΑΟ αυτή τη στιγμή έχει δύο στόχους. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Αυτό σημαίνει ότι θα κυνηγήσει την πρόκριση. Εμένα με ενδιαφέρει η δική μου ομάδα και για μένα ο αυριανός αγώνας είναι ο πιο σημαντικός της καριέρας μου μέχρι τώρα», τόνισε ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του δεύτερου ημιτελικού κυπέλλου με τον ΠΑΟ και συνέχισε: «Οι παίκτες μου έχουν καλή ψυχολογία για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το άσχημο είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα τραυματισμών, καθώς ούτε ο Αμπονσά κατάφερε να προπονηθεί, ούτε ο Γεωργέας είναι σε θέση να αγωνιστεί».

    Ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε έκκληση στους φιλάθλους της ομάδας του να πάνε στο γήπεδο και να ενισχύσουν την προσπάθεια των παικτών του. «Οι οπαδοί μας είναι μεγάλο όπλο. Αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι ότι οι έντεκα που θα ξεκινήσουν θα τα δώσουν όλα και θα παλέψουν από την αρχή έως το τέλος. Θεωρώ ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο», τόνισε ο Ρουμάνος τεχνικός.

    [23] ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Με δύο αθλητές και μία αθλήτρια θα συμμετάσχει η χώρα μας στο διεθνή μαραθώνιο δρόμο του Ναγκάνο ο οποίος θα διεξαχθεί ανήμερα το Πάσχα (11 Απριλίου) στην πόλη της Ιαπωνίας.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Χονδρογιάννη, τον Παναγιώτη Αρτινιό και την Παναγιώτα Νικολακοπούλου, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στον Μαραθώνιο που είναι «αδελφοποιημένος» με τον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στην Κλασσική Διαδρομή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Ο Χονδρογιάννης (Κερκυραϊκός ΓΣ) έχει ατομικό ρεκόρ 2 ώρες 35:20 από το περσινό πανελλήνιο πρωτάθλημα (Νοέμβριος 2003) όπου κατέλαβε την 3η θέση. Ο Αρτινιός (Σπαρτιατικός ΓΣ) έχει ατομικό ρεκόρ 2 ώρες 36:24 από το Μαραθώνιο του Ρότερνταμ τον Απρίλιο του 2003. Τέλος η Νικολακοπούλου (Πέλωξ Πάτρας) με ατομικό 2 ώρες 44:24 από τον Απρίλιο του 1997 στο Αγρίνιο, κατέχει την 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας.

    Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο (8.00) από την Αθήνα για το Ναγκάνο μέσω Λονδίνου.

    [24] ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ: ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΜΠΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Αύριο ο Ελληνας πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης θα αγωνιστεί στα ρίνγκ της Ιαπωνίας για να κερδίσει την πρόκρισή του στο Κ1 WORLD MAX CHAMPIONSHIP, στο οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου. Ο Ελληνας πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ μετά τη σπουδαία νίκη κατά του Τούρκου πρωταθλητή δηλώνει πανέτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα που θα τον οδηγήσει στα τελικά της Ιαπωνίας. Όλο αυτό το διάστημα προπονήθηκε πολύ σκληρά στην Αθήνα (προπονητής του είναι ο κ. Κακαράκης) για να είναι έτοιμος την κατάλληλη χρονική περίοδο.

    Η πολύχρονη πείρα του σε επαγγελματικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο τον βοήθησε να αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας. Ο πρώτος μεγάλος επαγγελματικός αγώνας του πρωταθλητή μας έγινε στην Αυστραλία με αντίπαλο τον παγκόσμιο πρωταθλητή Baris Nezef. Από εκείνη τη στιγμή φάνηκε ότι ο δρόμος που ακολουθούσε θα ήταν πολύ μεγάλος και θα έφτανε πολύ ψηλά. Στο συγκεκριμένο αγώνα, αν και άρρωστος, κατάφερε την τελευταία στιγμή να ανεβεί στο ρινγκ και να κερδίσει τον αντίπαλό του. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλοί αγώνες με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη νίκη του εναντίον του Τούρκου πρωταθλητή.

    [25] ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Ντεμπούτο στα χωμάτινα γήπεδα για φέτος κάνει η Λένα Δανιηλίδου παίρνοντας μέρος αυτή την εβδομάδα στο τουρνουά 585.000 δολαρίων που γίνεται στο Αμίλια ’ϊλαντ της Φλόριντα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με παρτενέρ την Μαρία Βέντο Κάμπσι από την Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (για την Ελλάδα) στον α΄ γύρο του διπλού τις Νάντια Πέτροβα (Ρωσία), Μέγκαν Σόνεσι (ΗΠΑ). Στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού η Δανιηλίδου κατέχει την 42η θέση και η Βέντο Κάμπσι την 19η, ενώ η Πέτροβα βρίσκεται στο Νο 10 και η Σόνεσι στο Νο 15.

    [26] "ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 6 Απριλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η Ιταλία θα παραμείνει με το εκστρατευτικό της σώμα στο Ιράκ και αρνείται να υποχωρήσει στους ένοπλους σιίτες μαχητές, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από τα αιματηρά γεγονότα στην πόλη Νασιρίγια.

    "Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να καμφθούμε ενώπιον των οπλισμένων μαχητών", δήλωσε στην τηλεόραση της RAI o Ιταλός πρωθυπουργός.

    Τουλάχιστον 12 Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα σε ανταλλαγής πυρών με τους οπαδούς του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μογκτάντα αλ-Σαντρ, στην προσπάθεια να επανακτήσουν τον έλεγχο πολλών σημείων της πόλης Νασιρίγια.

    [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: "ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΠΟΠΤΟΙ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ"

    Ουάσιγκτον, 6 Απριλίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ορισμένους υπόπτους στην Φαλούτζα στο Ιράκ στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τη σύλληψη των υπευθύνων για το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών σε ενέδρα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πόλη. Εχουν φωτογραφίες από ικανοποιητικό αριθμό ατόμων, οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι στην επίθεση εναντίον των ανθρώπων αυτών και συνέλαβαν ορισμένους υπόπτους τις τελευταίες 36 ώρες", δήλωσε ο Ράμσφελντ σε δημοσιογράφους στο Νόρφολκ στη Βιρτζίνια.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διοικητές στο Ιράκ δεν ζήτησαν επιπλέον στρατό για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

    [28] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Λονδίνο, 6 Απριλίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους την προσεχή εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο, μετέδωσε το ΒΒC. Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο στις 16 Απριλίου, σε μία προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειες τους ώστε να τερματιστούν οι νέες συγκρούσεις στο Ιράκ που έχουν στοιχίσει τη ζωή 105 Ιρακινών και 20 στρατιωτών της Συμμαχίας.

    [29] ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ

    Βαγδάτη, 6 Απριλίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Οι μάχες ξανάρχισαν σήμερα νωρίς το απόγευμα μεταξύ των οπαδών του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ και των δυνάμεων της Ιταλίας στη Νασιρίγια, στο νότιο τμήμα του Ιράκ, μετά από δίωρη εκεχειρία, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η κατάπαυση του πυρός επιβλήθηκε για να επιτραπεί στους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την πόλη, τόνισε ο σιίτης αξιωματούχος Σάγιεντ Ριγιάντ.

    Σημειώνεται ότι το αίτημα υποβλήθηκε στον σιίτη κληρικό από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για να διευκολυνθεί η ιταλική στρατιωτική δύναμη.

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ "ΟΙ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Κ.Ι.Θ." ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (13:19 UTC+2)

    Ερευνητές, ιστοριογράφοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με την ιστορία της πόλης, παρουσιάζουν τις πρόσφατες έρευνές τους στον κύκλο ομιλιών που πραγματοποιούνται τις Τετάρτες του Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Στις 21 Απριλίου ο νομικός και πιλότος Χρήστος Παπαζαφειρίου θα μιλήσει για την "Αεροπορία. Παρελθόν, παρόν και μέλλον", ενώ στις 28 Απριλίου, ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, Μιχαήλ Τρίτος, θα μιλήσει για τα "Νεώτερα δεδομένα από τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων".

    Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκθέσεις: ζωγραφικής από τις 5-17 Απριλίου της Βιβής Καρακατσάνη, φωτογραφικού υλικού θεατρικών, εικαστικών τεχνών και εκπαιδευτικού δράματος του ΘΕΚΚ (19-27 Απριλίου), φωτογραφίας του Δ. Τακίδη με τίτλο "ΦΩΤΟγραφώντας την ΠΑΙΠΑΛΟΕΣΣΑ" (29 Απριλίου - 5 Μαϊου).

    Ακόμη στις 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα "Ανάμεσα σε φιλοσοφία και ηθική: Διδασκαλία που αφορά την αγωγή του πολίτη για τη νεολαία της Γαλλίας και της Ελλάδας" με τη συνδιοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

    [31] "ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ" ΤΟΥ GABRIEL BARYLLI ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (12:47 UTC+2)

    Μέχρι τις 30 Απριλίου θα διαρκέσουν οι παραστάσεις του έργου του αυστριακού Gabriel Barylli "Το τίποτα και το κάτι" που ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

    Πρόκειται για μία κοινωνική σάτιρα, μία κωμωδία καταστάσεων, μέσα από την οποία ο συγγραφέας με ευαισθησία, τόλμη, γνώση και χιούμορ καταγράφει τα αδιέξοδα, τους φόβους και τις ιδεοληψίες του "ισχυρού" φύλου. Τρεις άνδρες, αντιπροσωπευτικές φιγούρες του σύγχρονου κόσμου μας, αποκρυπτογραφούν τον ψυχισμό τους, θέτοντας μία σειρά από διλήμματα που αφορούν το μοντέλο του σύγχρονου άνδρα.

    Ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Barylli γεννήθηκε στη Βιέννη το 1957. Με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες (1981) και Αργυρό βραβείο Αγιου Γεωργίου στη Μόσχα (1994).

    Η μετάφραση είναι της Συριάνως Μάλαμα, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Ιωάννου, τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Τσαλίκη, οι φωτισμοί του Χρήστου Καρυάτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κίμως Ρηγόπουλος, Χρήστος Ευθυμίου, Λεωνίδας Χρυσομάλης.

    Οι παραστάσεις δίνονται την Τετάρτη και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. και την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ.

    [32] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (12:13 UTC+2)

    Ενα εφ' όλης της ύλης οδοιπορικό στην προσωπική του δισκογραφία θα επιχειρήσει ο Βαγγέλης Γερμανός, ο οποίος θα βρεθεί για δύο βραδιές την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου - στη μουσική σκηνή «Σαλονίκη».

    «20 Χρόνια στο Δρόμο» από τα παλιά και αγαπημένα, στα σημερινά και ακόμη ανέκδοτα τραγούδια του, με σφήνες από την μαθητεία του στα ρεμπέτικο, αιχμές σε πασίγνωστα rock τραγούδια, μπαλάντες και επιρροές από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της jazz, latin, funk και γενικότερα της pop μουσικής του καιρού μας.

    Με δέκα δίσκους στο ενεργητικό του από τα «Μπαράκια» μέχρι τον «Ελεύθερο Χρόνο», Ο Βαγγέλης Γερμανός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων τραγουδοποιών μας. Στα τραγούδια του ζωγραφίζει με τελείως προσωπικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα με εργαλεία του την απλότητα, την αμεσότητα με μια μοναδική περιγραφική δύναμη.

    [33] "...ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ" ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΑΘΕΡΙΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2004 (12:04 UTC+2)

    Η ερωτική ιστορία ενός πυροσβέστη και μίας δημοσιογράφου, που ξεκίνησε στην πυρκαγιά των γραφείων μίας εφημερίδας, παρουσιάζεται στην παράσταση "...από έρωτα" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, με τον Θοδωρή Αθερίδη και την Σμαράγδα Καρύδη, από την Τρίτη 13 Απριλίου, στο θέατρο Εγνατία.

    Ο Αντώνης (Θοδωρής Αθερίδης) θα μπει στη φωτιά και θα σώσει την Αννα (Σμαράγδα Καρύδη). Θα ζήσουν έναν μεγάλο έρωτα για δύο χρόνια, αλλά η Αννα θα φύγει για να επιστρέψει μετά από τρία χρόναι στο ίδιο σπίτι, δύο μέρες πριν το γάμο του Αντώνη με μία Μολδαβή νοσοκόμα, τη Νατάσα (Αλίνα Κοτσοβούλου). Μέσα από ένα νοσταλγικό και οδυνηρό ταυτόχρονα παολογισμό θα φανερωθούν ανομολόγητες σκέψεις και πράξεις του παρελθόντος.

    Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Κατερίνας Κοντού, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου και η απόδοση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Κιμούλη και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Λάκη Λαζόπουλου.

    Οι ώρες παραστάσεων την Τρίτη - Παρασκευή είναι 21.30, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή στις 18.45 και 21.30. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 22 ευρώ και 15 (φοιτητικό - μαθητικό).

    [34] "ΕΓΚΩΜΙΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ" ΤΗ Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

    Λονδίνο, 6 Απριλίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Τη νέα ελληνίδα συνθέτρια, Δήμητρα Τρυπάνη, παρουσιάζει στο βρετανικό κοινό το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Βρετανία, σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο τη Μεγάλη Παρασκευή, στον καθεδρικό ναό St Mary's.

    Η συνθέτρια θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το νέο της μουσικό έργο "Τα εγκώμια του Επιταφίου (The Praises of the Epitaph)", που βασίζεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και ερμηνεύεται από χορωδία, πιάνο και ορχήστρα. Σολίστ στο πιάνο θα είναι ο David Wilde, ενώ στα τραγουδιστικά μέρη οι: Τατιάνα Μπρε (σοπράνο), Leo Dawson - Bowling (άλτο), Tim Ambrose (τενόρος) και Will Dawes (μπάσος). Τη συναυλία θα διευθύνει η ίδια η συνθέτης.

    Είναι η πρώτη φορά που στίχοι από τα Εγκώμια έχουν αποσπαστεί από το παραδοσιακό Βυζαντινό μουσικό πλαίσιο, ενώ επιχειρείται να αποδοθεί εκ νέου η πνευματική τους δύναμη και η συναισθηματική τους ένταση με τη χρήση ενός εντελώς διαφορετικού, σύγχρονου μουσικού πλαισίου.

    Η Δήμητρα Τρυπάνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική δισκογραφία το 2002 με τις ενορχηστρώσεις για τη συλλογή τραγουδιών "Πάω να πω στο σύννεφο" του Μάνου Χατζηδάκι, σε εκτέλεση της Σαββίνας Γιαννάτου. Γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη και σήμερα ζει και εργάζεται στη Σκωτία. Ολοκληρώνει το PhD της πάνω στη μουσική σύνθεση στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με την επίβλεψη του καθηγητή Nigle Osborne. Εχει ιδρύσει την πρώτη επαγγελματική πειραματική ορχήστρα νέων "Jojann Sebastian Jazz" που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 1999.

    Τον Ιανουάριο του 2003 κομμάτια από πρόσφατες δουλειές της παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, στο Queen Elizabeth Hall, από τη συμφωνική ορχήστρα English Players, στο εισαγωγικό κονσέρτο της σειράς εκδηλώσεων Greece in Britain που οργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Μ. Βρετανία. Την άνοιξη του 2003, πρόσφατα δείγματα δουλειάς της νεαρής μουσικού παρουσιάστηκαν στην Ουάσινγκτον, στο Kennedy Center.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 April 2004 - 18:14:37 UTC