Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΜΕ ΑΙΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [03] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ - ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ
  • [04] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [05] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [07] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
  • [08] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
  • [09] ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ
  • [10] ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ...ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
  • [11] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ INFOQUEST
  • [12] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [13] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ
  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ" ΤΩΝ
  • [16] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [17] ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΗΤΤΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΣΑΣΟΥΝΑ- ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
  • [18] ΣΤΟ Νο 26 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ WTA Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [19] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ
  • [20] ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ-4 ΤΟΥ CHAMPIONS CUP Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
  • [21] ΘΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ
  • [22] ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ "ΝΕΚΡΟΣ Ή ΖΩΝΤΑΝΟΣ" Ο ΜΟΚΤΑΝΤΑ ΑΛ ΣΑΝΤΡ
  • [23] ΕΝΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΣΕΧΟΙ
  • [24] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ
  • [25] Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • [26] Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ

  • [01] ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΝ

    Ουάσιγκτον, 12 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ερώτηση ποια είναι η απάντηση στην απόφαση του ΑΚΕΛ που ζητά την αναβολή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δήλωσε: ''Πληροφορηθήκαμε από το ΑΚΕΛ για τη θέση του. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Στις 13 Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνουν πριν από την 1η Μαΐου. Η ημερομηνία των δημοψηφισμάτων ορίστηκε από το γενικό γραμματέα στις 31 Μαρτίου στην Ελβετία μετά από διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές που είχαν συμφωνήσει στις 13 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω''.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν αυτό σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας θα προχωρήσει με τα δημοψηφίσματα, ο εκπρόσωπος απάντησε: ''Ναι, αυτό είναι το μόνο που έχω να σας πω αυτή τη στιγμή''. 

    [02] ΜΕ ΑΙΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Με αίμα βάφτηκε και η φετινή έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Από το Σάββατο του Λαζάρου έως το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα σημειώθηκαν 361 τροχαία, με 45 νεκρούς και 462 τραυματίες.

    Αυτή την ώρα, αυξημένη είναι η κίνηση σε ολόκληρο το εθνικό δίκτυο, καθώς επιστρέφουν οι εκδρομείς, για τη διευκόλυνση των οποίων η τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα.

    Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκδρομείς που επιστρέφουν μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, κυρίως στην Κακιά Σκάλα, όπου η ουρά που είχαν σχηματίσει τα αυτοκίνητα γύρω στις 6 το απόγευμα ήταν περίπου τέσσερα χιλιόμετρα, παρά το γεγονός πως έχει παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου.

    Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρατηρείται και στα διόδια του Καλαμακίου, λίγο μετά τον Ισθμό της Κορίνθου.

    [03] ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ - ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 12 ΟΜΗΡΟΙ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Συνεχίζεται η ένταση στο Ιράκ, που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες κυρίως εξαιτίας των σουνιτών ανταρτών, αλλά και τις απαγωγές ξένων πολιτών, καθώς ξέσπασαν ταραχές και στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.

    Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ που περιλαμβάνει άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, περικύκλωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Μουστανσιρίγια στη Βαγδάτη και προειδοποίησε τους ένοπλους φοιτητές, που βρίσκονταν μέσα στην πανεπιστημιούπολη να παραδοθούν.

    Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το πώς προκλήθηκε η αντιπαράθεση. Πάντως, οι ένοπλοι φοιτητές, που έχουν οχυρωθεί μέσα στο πανεπιστήμιο, φέρονται ως υποστηρικτές θρησκευτικών σιιτικών παρατάξεων, η επιρροή των οποίων στο φοιτητικό σώμα έχει αυξηθεί.

    ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΗΠΑ

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων από τη Βαγδάτη, η γραμμή που ακολουθούν τώρα οι ΗΠΑ, σε σύγκριση με όσα διατυμπάνιζαν πριν από μία εβδομάδα - τόνιζαν πως ξεκινούν στρατιωτική εκστρατεία με σκοπό να ''συντρίψουν'' τους ''τρομοκράτες'' - έχει μαλακώσει πλέον σημαντικά και τώρα, μετά την επιδείνωση των ταραχών στο Ιράκ, αναζητούν μια ''ειρηνική διαδικασία''.

    Αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση των ιρακινών εξεγερθέντων και με μια σειρά απαγωγών ξένων πολιτών, ακόμη και ο συνήθως αισιόδοξος Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επισημαίνει το πρακτορείο, αναγνώρισε χτες ότι ''η εβδομάδα ήταν σκληρή''.

    Έπειτα από πολλές ημέρες αιματηρών μαχών, που απέτυχαν να κάμψουν το προπύργιο των σουνιτών ανταρτών της Φαλούτζα και να αναχαιτίσουν την εξέγερση των ριζσπαστών σιιτών μαχητών, ο συνασπισμός των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκεται στο Ιράκ, άλλαξε τακτική το Σαββατοκύριακο, αναφέρει το πρακτορείο afp.

    Αφήνοντας κατά μέρος τις απειλές ότι θα δώσουν ένα μάθημα στους εξεγερμένους στη Φαλούτζα και τις προειδοποιήσεις του αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

    ''Αναζητούμε μία πολιτική οδό για να αποκαταστήσουμε τον κυβερνητικό έλεγχο'' στη Φαλούτζα, δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ, αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Εξάλλου, μία ιρακινή αντιπροσωπεία, που περιλαμβάνει μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε προσπάθειες διαμεσολάβησης στην πόλη που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης και όπου περισσότεροι από 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.

    Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να τηρήσουν την εκεχειρία, έπειτα από απαίτηση των συμμάχων τους στο Ιράκ, που επέκριναν την αμερικανική επιχείρηση. ''Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε παραγωγικές συνομιλίες'', δήλωσε ο Μπρέμερ στην ιρακινή τηλεόραση. Μόλις έντεκα εβδομάδες πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο, αντιλαμβάνονται, τώρα, το μέτρο των προβλημάτων στο Ιράκ.

    ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Εξάλλου, με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του στρατού των ΗΠΑ, αναφέρεται πως ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν όταν η περίπολός τους δέχθηκε επίθεση κοντά στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι στρατιώτες από την 1η Μεραρχία Πεζικού δέχθηκαν επίθεση γύρω στις 4.35 μ.μ. τοπική ώρα (15.35 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή. Η κατάσταση των τραυματιών χαρακτηρίζεται ως σταθερή.

    Επίσης, με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, έγινε γνωστό ότι αντάρτες σκότωσαν έξι Αμερικανούς στρατιώτες τις τελευταίες τρεις ημέρες, σε διάφορες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θάνατοι αυτοί δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

    ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ

    Ένας Ρουμάνος εργαζόμενος σε εταιρία ασφαλείας σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίστηκε την Κυριακή σε ενέδρα κοντά στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο τραυματίας εργαζόμενος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην πρωτεύουσα του Ιράκ και είναι εκτός κινδύνου.

    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ 12 ΟΜΗΡΟΙ

    Θετική, πάντως, φαίνεται ότι είναι η εξέλιξη στο θέμα των ομήρων. Μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ δήλωσε ότι 12 όμηροι έχουν απελευθερωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι αργότερα σήμερα.

    Ο Μόχσεν Αμπντέλ Χαμίντ δήλωσε πως η απελευθέρωση των ομήρων έγινε μετά την έκδοση ενός διατάγματος από την Ένωση Μουσουλμάνων Κληρικών, που καταδίκαζε τη σύλληψη ομήρων. Η ένωση διεξάγει επίσης διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων.

    [04] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αλεξανδρούπολη, 12 Απριλίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Το φυλάκιο Καστανεών στον Εβρο επισκέφθηκε ανήμερα του Πάσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα τόσο με τους έλληνες στρατιώτες όσο και με τους Τούρκους.

    Ο κ Σπηλιωτόπουλος στη συνέχεια επισκέφθηκε το φυλάκιο ΄΄Μανίτσα'' στο Σουφλί, εκεί οπου την Μ.Πέμπτη πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας. Δεν υπολόγισαν όμως τα ηλεκτροφόρα καλώδια με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκροπληξία.

    Ο κ Σπηλιωτόπυλος ενημερώθηκε από ανώτερο Αξιωματικό για το τραγικό περιστατικό ενώ εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους άτυχους στρατιώτες.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε: ΄΄Αυτά που συνέβησαν είναι τόσο τραγικά, όσο και απαράδεκτα. Τίποτε δεν μπορεί να φέρει πίσω τα πέντε παιδιά

    που χάθηκαν και τίποτε δεν μπορεί να γιατρέψει η να απαλύνει τον πόνο των οικείων τους. Όταν όμως οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις ένοπλες δυνάμεις δικαίως απαιτούν απ αυτές να φανούν αντάξιες της εμπιστοσύνης τους''. Και κατέληξε: ΄΄Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ότι πρέπει, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά στις Ενοπλες Δυνάμεις όπου υπηρετεί ο ανθός της Ελληνικής κοινωνίας.''

    Ολγα Ορφανίδου

    [05] ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, έθεσε εκτός λειτουργίας επί πολλές ώρες τον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο διαδίκτυο. Η βλάβη αποκαθίσταται σταδιακά.

    Το ΜΠΕ ευχαριστεί τους επισκέπτες των ιστοσελίδων του, που με τηλεφωνήματα και μηνύματα εκδήλωσαν τη συμπάθειά τους.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στα προβλήματα του Πατριαρχείου συζήτησε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Π.Σκανδαλάκης, ο οποίος ηγήθηκε της ελληνικής αποστολής, που το Μεγάλο Σάββατο μετέφερε το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα.

    Ο κ.Σκανδαλάκης είχε σύντομη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα του Πατριαρχείου, που θα συζητηθούν εκ νέου εκτενώς κατά την προγραμματιζόμενη νέα επίσκεψη του κ. Σκανδαλάκη στα Ιεροσόλυμα.

    Μετά την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός ο κ. Σκανδαλάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα της Αναστάσεως, τονίζοντας τη διαχρονικότητά του. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Το διαχρονικό μήνυμα της Αναστάσεως πρέπει να φωτίζει τις ψυχές όλων μας. Το θαύμα της Αναστάσεως του Χριστού, της αναστάσεως της ελπίδας, είναι το κλειδί που επιτρέπει την είσοδο στο νόημα της ζωής και στον προορισμό του ανθρώπου. Θέλω να ευχαριστήσω το Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ. Ειρηναίο. Βρισκόμαστε εδώ μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Κυβέρνηση, από τη Βουλή των Ελλήνων, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, από τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους προσκόπους και πολλοί άλλοι Έλληνες προσκυνητές, για να ευλογηθούμε κι εμείς και να προσκυνήσουμε τον Πανάγιο Τάφο».

    [07] ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΝΔΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα, σε προχωρημένη σήψη, βρέθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Αγ. Βαρβάρα Ημαθίας. Περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του άνδρα αναμένεται μετά τη διενέργεια της νεκροψίας.

    [08] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Ακριβώς 800 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204, η Καθολική Εκκλησία ζητά συγγνώμη.

    Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την 12 Ιανουαρίου 2004, ο καρδινάλιος Φιλίπ Μπαρμπαρινί, αρχιεπίσκοπος της Λιόν, ζήτησε να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκφράσει την «εντροπή» της Καθολικής Εκκλησίας για την «θλιβερή αυτή ημέρα τη Ορθοδοξίας».

    Ο καρδινάλιος, που θέλει την ημέρα αυτή να προσευχηθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χαρακτήρισε ως «αιτία σκανδαλισμού δι' όλους τούς χριστιανούς τους αναζητούντας την ενότητα», την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

    Ο κ. Μπαρμπαρινί θα παραστεί κατά την θεία λειτουργία που θα τελεσθεί στον πατριαρχικό ναό και θα απαντήσει στην προσφώνηση του κ. Βαρθολομαίου.

    [09] ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Το έθιμο με τη χρήση βεγγαλικών στην Ανάσταση προκάλεσε και φέτος ατυχήματα, όπως και κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Το βράδυ της Ανάστασης σε τρία διαφορετικά μέρη της χώρας τραυματίστηκαν συνολικά τέσσερα άτομα. Το πρώτο ατύχημα συνέβη στην εκκλησία της Παναγίας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, το δεύτερο, με δυο τραυματίες, στο Ληξούρι Κεφαλονιάς και το τρίτο στη Λευκίμη της Κέρκυρας. Την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 127 ατυχήματα με βεγγαλικά στα οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν 130.

    [10] ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ...ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Γιορτές μεδανεικά φαίνεται πως έκαναν και φέτος πολλά νοικοκυριά, αφού ο δανεισμός από τις τράπεζες για την κάλυψη των «πασχαλινών εξόδων» ήταν μεγαλύτερος από ό,τι πέρυσι.

    Ειδικότερα, το μέσο δάνειο τον περασμένο μήνα ανήλθε στις 4.500 ευρώ από 2.500 έως 2.600 ευρώ το ίδιο διάστημα το 2003, ενώ ο αριθμός των δανείων που χορηγήθηκαν αυξήθηκε σε ορισμένες τράπεζες ακόμη και κατά 70%.

    [11] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΠΩΛΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ INFOQUEST

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (09:54 UTC+2)

    Στο διάστημα από αύριο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2004 θα διαρκέσει η διαδικασία πώλησης των 480.000 ιδίων μετοχών της Info-Quest ΑΕΒΕ, με κατώτατη τιμή πώλησης τα 2 ευρώ για κάθε μία μετοχή.

    Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αποφάσισε την πώληση ιδίων μετοχών της που αγοράστηκαν το έτος 2001, ενόψει της συμπλήρωσης τριετίας από την αγορά τους.

    [12] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (09:34 UTC+2)

    Από σήμερα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας Alpha Bank, διαμορφώνεται ως εξής, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες:

    -Δολάριο ΗΠΑ: 3,35%

    -Γιεν Ιαπωνίας: 2,35%

    -Φράγκο Ελβετίας: 2,50%

    -Λίρα Αγγλίας: 6,50%

    [13] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Απριλίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, καθώς απομένουν μόλις λίγα 24ωρα για να στηθούν οι κάλπες. Την Τέταρτη 14 Απριλίου, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Βοσνία.

    Οι «μνηστήρες» για την Προεδρία είναι τέσσερις και συγκεκριμένα ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υποστηριζόμενος από το VMRO-DPMNE- το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης- Σάσκο Κέντεβ, ο Ζούντι Τζελίλι, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» και ο Γκζιμ Οστρένι, από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη».

    Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι υπολογίζονται στο 1.700.000 ψηφοφόρους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, στις 28 Απριλίου, μεταξύ των δύο που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές της Τετάρτης.

    [14] ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Σόφια, 12 Απριλίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Θορυβημένοι από τη βία που συγκλονίζει τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράκ, συγγενείς βούλγαρων στρατιωτών που υπηρετούν στην περιοχή συναντήθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα με τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Οι συγγενείς των βούλγαρων στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ επέδωσαν στον πρόεδρο Παρβάνοφ μια αίτηση υπογεγραμμένη από 514 άτομα, με την οποία ζητούν τη μετακίνηση της βουλγαρικής μονάδας από τη φλεγόμενη Κερμπάλα σε άλλη τοποθεσία.

    Ο βούλγαρος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συγγενείς των στρατιωτών ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην απειληθεί σε καμιά περίπτωση η ζωή των βούλγαρων στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ.

    Στη συνέχεια, οι συγγενείς των στρατιωτών συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Νικόλα Κόλεφ, και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του βουλγαρικού τάγματος που σταθμεύει στην Καρμπάλα.

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ" ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 12 Απριλίου 2004 (16:07 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινώσει τη θέση του απέναντι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό το λεγόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σερντάρ Ντενκτάς, στα Κατεχόμενα.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε τη Δευτέρα πως σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής στάσης του «κόμματός» του απέναντι στο δημοψήφισμα θα διαδραματίσει η θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτηριστικά είπε, και οι προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    [16] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 12 Απριλίου 2004 (14:23 UTC+2)

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στην Κύπρο- ελεύθερη και κατεχόμενη- για το Σχέδιο Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε χαρακτηριστικά πως «η διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στην Κύπρο πριν από την 1η Μαΐου θα αλλάξει πολλά πράγματα για την ΤΔΒΚ». Υποστήριξε δε πως η μονομερής ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

    [17] ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΗΤΤΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΣΑΣΟΥΝΑ- ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ"

    Μαδρίτη, 12 Απριλίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται πως πάει στον αγωνιστικό τομέα η Ρεάλ Μαδρίτης, που μετά την απώλεια του κυπέλλου από τη Σαραγόσα, την ήττα από τη Μονακό και την έξοδο από το τσάμπιονς λιγκ, έπεσε από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο ισπανικό πρωτάθλημα, μετά την ήττα που υπέστη και μάλιστα μέσα στο «Μπερναμπέου» με 3-0 από την Οσασούνα.

    Η ήττα αυτή, η πρώτη της «βασίλισσας» στην έδρα της μετά από 11 μήνες, της στοίχισε και την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, όπου «σκαρφάλωσε» η Βαλένθια, η οποία νίκησε με 1-0 τη Σαραγόσα εκτός έδρας.

    [18] ΣΤΟ Νο 26 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ WTA Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Στο Νο 26 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA αναρριχήθηκε η Λένα Δανιηλίδου την περασμένη εβδομάδα, από το Νο 17 που ήταν στις 5 Απριλίου.

    Μια θέση έχασε η Χριστίνα Ζαχαριάδου, η οποία βρίσκεται στο Νο 455, ενώ η Νικόλ Κυπριτίδου κέρδισε τέσσερις θέσεις και βρίσκεται πλέον στο Νο 699.

    Οι δέκα πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοίνωσε την Δευτέρα του Πάσχα η, είναι οι εξής (σε παρένθεση η θέση τους την προηγούμενη εβδομάδα):

    1. (1) Ζιστίν Ενίν-Αρντέν (Βέλγιο) 7.367 βαθμοί

    2. (2) Κιμ Κλάιστερς (Βέλγιο) 6.280

    3. (3) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 3.457

    4. (4) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 3.132

    5. (5) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 2.828

    6. (6) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 2.528

    7. (9) Νάντια Πέτροβα (Ρωσία) 2.317

    8. (8) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.300

    9. (7) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 2.293

    10. (10) Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία) 2.053

    [19] ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Με συνολικά τρία μετάλλια για για τα ελληνικά χρώματα ολοκληρώθηκε χθες το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης και πάλης γυναικών, που διεξήχθη στην πόλη Χαπαράντα της Σουηδίας.

    Τον «χορό» των μεταλλίων άνοιξε το Μ.Σάββατο ο Αρτιόμ Κουρεγκιάν, ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 55 κ., μετά την ήττα του στον τελικό από τον Τούρκο Οζντεμίρ.

    Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε και ο Δημήτρης Αβράμης στα 84 κ., μετά την ήττα του στον τελικό από τον Τούρκο Αβλούτσα, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στα 48 κ. των γυναικών, ανέβηκε η Μυρσίνη Κοκλώνη, μετά τη νίκη της με 6-4 επί της Γαλλίδας Μπερτενέ στον «μικρό» τελικό της κατηγορίας.

    [20] ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ-4 ΤΟΥ CHAMPIONS CUP Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Στο φάιναλ-4 του Champions Cup προκρίθηκε η γυναικεία ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης, που αν και ηττήθηκε στην τελευταία αγωνιστική του προκριματικού ομίλου της Κατάνια, από την Οριζόντε με 9-5, κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» της πρόκρισης, καθώς είχε δύο νίκες στα προηγούμενα ματς.

    Αντιθέτως, Ολυμπιακός και Ποδειδώνας αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του LEN Trophy.

    [21] ΘΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Ουάσιγκτον, 12 Απριλίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Ένα θετικό, εάν μάλιστα κρίνει κανείς τη σφοδρή κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, θέμα παρουσίασε ανήμερα του Πάσχα μεγάλη σε ακροαματικότητα εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

    Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία του BBC, η δημοσιογράφος Λέσλι Στολ με ρεπορτάζ που έκανε στην Αθήνα προσέγγισε τα δυο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την ολοκλήρωση των έργων και την ασφάλεια.

    Στο θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων επεσήμανε της καθυστερήσεις στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και στην ολοκλήρωση της Μαραθώνιας διαδρομής, αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και την εικόνα των σημαντικών αλλαγών που έχουν γίνει στην υποδομή της Αθήνας.

    Στο θέμα της ασφάλειας αν και παρουσιάσθηκαν τα γνωστά επιχειρήματα για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς με την τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επισημάνθηκε η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κολοσσιαίο ποσό που θα διατεθεί σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, όπως επίσης και η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

    Στο ρεπορτάζ εμφανίσθηκαν από ελληνικής πλευράς η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν απόλυτα καθησυχαστική δηλώνοντας ότι αν και χρειάζεται πολύ δουλειά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και θα διοργανώσει επιτυχείς και ασφαλείς αγώνες.

    Αξιοσημείωτη ήταν η εμφάνιση του στενού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, ο οποίος απαντώντας στο επιχείρημα ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να επιλέξει χειρότερη πόλη από την Αθήνα για τη διοργάνωση των αγώνων απάντησε ότι έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

    «Θα είμαι παρών στους αγώνες και θα είμαι στους αγώνες ακριβώς επειδή γίνονται μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και θα βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρομοκράτη που πιστεύει ότι θα πρέπει να πάω να κρυφτώ αντί να έχω τους αγώνες στον τόπο γέννησης τους. Εάν ακολουθήσουμε την ιδέα ότι η Αθήνα δεν είναι το ιδεώδες μέρος τότε ποιο είναι» αναρωτήθηκε με νόημα ο Άλεξ Ρόντου.

    [22] ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ "ΝΕΚΡΟΣ Ή ΖΩΝΤΑΝΟΣ" Ο ΜΟΚΤΑΝΤΑ ΑΛ ΣΑΝΤΡ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Καταζητείται «νεκρός ή ζωντανός» από τους Αμερικανούς ο σιίτης ηγέτης του Ιράκ Μοκταντα αλ Σαντρ, ο οποίος θεωρείται από τις κατοχικές δυνάμεις ως υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών.

    «Η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων είναι να σκοτώσουν ή να απαγάγουν τον Μοκτάντα αλ Σαντρ», δήλωσε ο υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη τύπου προς τους ανταποκριτές των αμερικανικών ΜΜΕ. 

    [23] ΕΝΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΣΕΧΟΙ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Εννέα Αμερικανοί, δύο στρατιώτες και επτά πολίτες, αναφέρθηκαν σήμερα ως αγνοούμενοι, ενώ άλλοι δύο Τσέχοι απήχθησαν κοντά στη Βαγδάτη, όπως μεταδίδει από την ιρακινή πρωτεύουσα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp.

    Όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι Αμερικανοί πολίτες εργάζονταν στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πετρελαιοειδών Halliburton και εξαφανίστηκαν μαζί με τους στρατιώτες που αποτελούσαν τη συνοδεία τους.

    Σε ό,τι αφορά στους Τσέχους, το πρακτορείο επικαλείται την εταιρία ταξί που θα τους μετέφερε στην Ιορδανία, σύμφωνα με την οποία απήχθησαν χτες Κυριακή βόρεια της Βαγδάτης.

    "Απήχθησαν την Κυριακή, στις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, από ένοπλους άντρες στο Τάτζι", γύρω στα δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε ο Σάλεμ Μέζχερ, ιδιοκτήτης της εταιρίας ταξί, διευκρινίζοντας ότι οι απαχθέντες "βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Αμάν".

    [24] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Δουβλίνο, 12 Απριλίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο η πρώτη επίσημη τελετή υπογραφής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας, υπό την αιγίδα της ιρλανδικής προεδρίας. Παρουσία των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Loyola de Palacio, κάλεσε τριάντα εννέα επιχειρήσεις και οργανώσεις να υπογράψουν τον Χάρτη.

    Όπως είχε ανακοινωθεί και το 2003, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, στόχος του Χάρτη είναι η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για τη μείωση στο ήμισυ του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, έως το 2010.

    «Η εμπειρία έχει δείξει ότι ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης οδικής ασφάλειας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνον εάν οι πολίτες δεχθούν να εφαρμόσουν τους σχετικούς κανόνες», δήλωσε η Loyola de Palacio σε ένα αντιπροσωπευτικό ακροατήριο όλων των ενδιαφερομένων στον τομέα των οδικών μεταφορών, μεταξύ των οποίων, και ο πρωταθλητής διεθνών αγώνων ταχύτητας (Φόρμουλα Ένα), Michael Schumacher.

    «Η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των θυμάτων των οδικών ατυχημάτων αποτελεί κοινή ευθύνη. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Ας μην χάνουμε καιρό 20.000 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν στους δρόμους της ΕΕ».

    Ο υπουργός Seamus Brennan, εκ μέρους της Ιρλανδικής Προεδρίας, φιλοξένησε την τελετή της πρώτης επίσημης τελετής υπογραφής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας. Παρουσία των υπουργών Μεταφορών των κρατών μελών, η Αντιπρόεδρος, Loyola de Palacio, κάλεσε τριάντα εννέα επιχειρήσεις και οργανώσεις να υπογράψουν το Χάρτη.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Pat Cox, ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Federation Internationale de l'Automobile- FIA), David Ward και, ένας από τους εμπνευστές του Χάρτη, ο ευρωβουλευτής Ari Vatanen, παρουσίασαν τα πρώτα υπογράφοντα μέρη και έκαναν αναφορά στις υποχρεώσεις τους. Στην τελετή συμμετείχε και ο πρωταθλητής των διεθνών αγώνων ταχύτητας (Φόρμουλα Ένα) Michael Schumacher.

    Μεταξύ των πρώτων 39 που υπέγραψαν τον Χάρτη συγκαταλέγονται επιχειρήσεις, όπως η Esso, η Bosch, η Honda και η Michelin, λέσχες αυτοκινήτου από διάφορα κράτη μέλη, βασικές οργανώσεις όπως ευρωπαϊκές ασφαλιστικές οργανώσεις ή ευρωπαϊκά αστικά δίκτυα, καθώς και εθνικές και διεθνείς οργανώσεις οδικής ασφάλειας.

    Τα υπογράφοντα μέρη δεσμεύτηκαν δημοσίως να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για την οδική ασφάλεια, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η μείωση στο ήμισυ των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί κοινή ευθύνη της ΕΕ, των κρατών μελών, των ενδιαφερομένων μερών και της κοινωνίας των πολιτών, εν γένει.

    Μετά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Χάρτη, στις Βρυξέλλες στις 29 Ιανουαρίου 2004, η Επιτροπή έλαβε περίπου100 αιτήσεις συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση στο Δουβλίνο είναι συνεπώς οι πρώτοι ανάμεσα στους πολλούς που αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον για την υπογραφή του Χάρτη εντός της επόμενης τριετίας, που αποτελεί και το προβλεπόμενο διάστημα εφαρμογής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

    Η Επιτροπή θέσπισε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας με στόχο να αποτελέσει το φόρουμ μέσω του οποίου η κοινωνία των πολιτών θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, που πιθανώς να υπογράψουν μελλοντικά το Χάρτη, επιχειρήσεις, οργανώσεις, σχολεία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν κληθεί να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

    Ο Χάρτης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2003, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, στόχος του οποίου είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σε επίπεδο ΕΕ, έως το 2010.

    [25] Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου παρουσίασε στον αρμόδιο για την Έρευνα επίτροπο Philippe Busquin τις προτάσεις της για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η ομάδα επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την αύξηση των ατόμων που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία στην Ευρώπη. Η εν λόγω ομάδα κάλεσε, επίσης, τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη πολιτική για την προώθηση της σταδιοδρομίας στο χώρο των επιστημών.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβανομένων υπόψη των μεταβολών που συντελούνται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο για τη διασφάλιση της κατάρτισης του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού. Η χρηματοδότηση που παρέχεται στο δημόσιο τομέα δεν επαρκεί.

    Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι τα πανεπιστήμια, κυρίως, θα πρέπει να προετοιμάζουν τους απόφοιτους επιστημονικών κλάδων, ώστε να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγέλματα. Επίσης, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει τα κατάλληλα εφόδια στους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον επιστημονικό τομέα, δεδομένου ότι τα προγράμματα σπουδών δεν ανταποκρίνονται συνήθως στις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα, τα οποία και επισημάνθηκαν μέσω της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε πως εξετάζει τη δυνατότητα έναρξης νέας ενημερωτικής εκστρατείας για το θέμα αυτό από το 2005.

    «Η επιστημονική και τεχνολογική αριστεία είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο αρμόδιος για την Έρευνα επίτροπος Philippe Busquin. «Η ΕΕ, προκειμένου να καταστεί περισσότερο δυναμική και η οικονομία της να βασίζεται στη γνώση αλλά και να προωθήσει τις επενδύσεις στην έρευνα, σύμφωνα με τους στόχους της Λισσαβόνας και της Βαρκελώνης, θα πρέπει να καλύψει τις σημερινές ελλείψεις σε επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό».

    Πρόσθεσε δε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει μόνο να μεριμνά για την προσέλκυση και τη συγκράτηση υψηλού επιπέδου ερευνητών, αλλά και να ενθαρρύνει τους νέους επιστήμονες να γίνουν η επόμενη γενιά εφευρετών και καινοτόμων στην Ευρώπη. Η βελτίωση της κατάρτισης και η προώθηση των επαγγελματικών ευκαιριών των ερευνητών και των επιστημόνων αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προτάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση αυτής της προκλήσεως».

    Το Μάιο του 2003, ο επίτροπος Busquin συγκρότησε την ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, καθηγητή Jose Mariano Gago, ώστε να διερευνήσει τους τρόπους παρότρυνσης των νέων να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον τομέα των επιστημών.

    Η εν λόγω ομάδα ζήτησε τις απόψεις των εκπροσωπών περίπου 300 ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, οι οποίοι ασχολούνται με τη μελέτη του προβλήματος της έλλειψης επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού. Κλήθηκαν, επίσης, υπουργοί από όλη την Ευρώπη, ώστε να αξιολογήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι υπό ένταξη χώρες και οι τρίτες χώρες στο συγκεκριμένο τομέα.

    Όπως εκτιμάται, οι προτάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχου που τέθηκε στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης, τον Μάρτιο του 2002, για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ στο 3% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έως το 2010.

    Ο στόχος αυτός αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ, όπως καθορίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας το Μάρτιο του 2000, να καταστεί η Ευρώπη η δυναμικότερη οικονομία βασισμένη στη γνώση έως το 2010.

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Jose Mariano Gago, «όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της Λισσαβόνας, όσον αφορά στην αύξηση του επιστημονικού δυναμικού, αλλά η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας σημαντικής μείωσης του αριθμού των επιστημόνων».

    Σχετικά με τον αριθμό των επιστημόνων που χρειάζονται, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Βαρκελώνης, η Ομάδα κατέληξε ότι ο σημερινός ετήσιος ρυθμός αύξησης, 2,1%, δεν επαρκή, ώστε να φθάσει η Ευρώπη τα επίπεδα επιστημόνων που απασχολούνται σε άλλες περιοχές στον κόσμο.

    Επισήμανε, επίσης, ότι παρά το γεγονός πως ορισμένες χώρες-μέλη έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης διαπιστώνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων τους.

    Η Ομάδα διαπιστώνει, ακόμη, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν παρέχουν επαρκή στήριξη στο δημόσιο τομέα, ο οποίος, σε σύγκριση ιδίως με τον αντίστοιχο τομέα στις ΗΠΑ, πάσχει από ανεπάρκεια πόρων, χαμηλό επίπεδο αμοιβών και επαγγελματικών προοπτικών.

    Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και τα διαρθρωτικά προβλήματα: τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν στους φοιτητές δυνατότητες για την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τα διάφορα επαγγέλματα, αντί να επικεντρώνονται στην προετοιμασία των φοιτητών αποκλειστικά για ακαδημαϊκή καριέρα.

    Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει περισσότερο την επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα των επιστημών. Η Ομάδα διαπίστωσε ότι, στον ιδιωτικό τομέα, η σταδιοδρομία σε επιστημονικούς κλάδους έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων κλάδων.

    Ωστόσο, μικρός ακόμη αριθμός νέων επιλέγουν την επιστημονική καριέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση της σταδιοδρομίας στον χώρο των επιστημών. Η Ομάδα προτείνει τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας, με στόχο την προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Μία από τις προτάσεις της Ομάδας είναι να δοθεί η ευκαιρία στους φοιτητές να ενημερωθούν σε θέματα σταδιοδρομίας σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

    Επίσης, η Ομάδα επισημαίνει τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Η εποχή που τα εργαστήρια Ε&Α ήταν συγκεντρωμένα κοντά στην έδρα μιας επιχείρησης φαίνεται να έχει παρέλθει. Σήμερα, τα εργοστάσια είναι διεσπαρμένα σ' όλον τον κόσμο και οι επιχειρήσεις εγκαθίστανται εκεί όπου βρίσκεται το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

    Συνεπώς, οι χώρες με ένα υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών και, κατά συνέπεια, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να ενισχύουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σε εθνικό επίπεδο.

    ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Η σχολική εκπαίδευση αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης από την Ομάδα, η οποία αφιέρωσε ένα σημαντικό τμήμα της έκθεσής της σε αυτό το θέμα. Η επιστημονική διδασκαλία στα σχολεία είναι συχνά αποκομμένη από την καθημερινή ζωή και την επαγγελματική εμπειρία. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουν οι μαθητές, κυρίως του δημοτικού και του γυμνασίου, μια καλύτερη εικόνα του επιστημονικού κλάδου, μέσω καταλλήλως προσαρμοσμένων μαθημάτων.

    Η Ομάδα τονίζει την ανάγκη αποφυγής «ελιτίστικης» πολιτικής στον επιστημονικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι θα πρέπει να προωθείται η επιστημονική αριστεία. Οι χώρες οι οποίες προωθούν τις επιστήμες μεταξύ των νέων και διαθέτουν ικανοποιητικό αριθμό επιστημόνων είναι αυτές που εφαρμόζουν συνήθως πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιστημονικού επιπέδου των μαθητών.

    Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Στη διάσκεψη με τίτλο «Ενίσχυση του Ανθρώπινου δυναμικού στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, συμμετείχαν πάνω από 200 Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιστημονικών οργανώσεων, καθώς και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στον επιστημονικό τομέα.

    Η διάσκεψη αυτή δεν περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων. Πολλές από τις επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν θα τεθούν σε άμεσα σε εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Επιστήμη και Κοινωνία». Μεσοπρόθεσμα, βασικά στοιχεία θα συμπεριληφθούν κατά την κατάρτιση του προσεχούς προγράμματος πλαισίου της Ένωσης για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

    [26] Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΝΤ

    Λονδίνο, 12 Απριλίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον γράφει τις περιπέτειες του πιο γνωστού πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ. Με μία βασική διαφορά: αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Μποντ είναι ακόμη μαθητής στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ίτον, τη δεκαετία του 1930.

    Όπως μεταδίδει το BBC, tο πρώτο βιβλίο της νέας σειράς, που θα εκδοθεί από τον οίκο Πένγκουιν, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2005.

    «Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μποντ», δηλώνει ο 45χρονος Τσάρλι Χίγκσον, «κι αφού είδα κι απόειδα πως δεν θα μπορέσω ποτέ να υποδυθώ αυτό τον ρόλο, αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες του Τζέιμς Μποντ ως μαθητή στο Ιτον.»

    Το πρώτο βιβλίο του Χίγκσον εκτυλίσσεται σε ένα κάστρο στη Σκοτία όπου, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Πένγκουιν, ο νεαρός Μποντ αναλαμβάνει να ανακαλύψει τα «τρομακτικά πειράματα» που κάνει εκεί ένας πλούσιος Αμερικανός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 April 2004 - 18:13:45 UTC