Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΕΡΑ ΤΩΝ
  • [03] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑΣΙΝ
  • [05] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΓ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ SEECP
  • [09] ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [10] ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
  • [11] ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ - ΦΙΣΛΕΡ
  • [13] ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ- ΓΣΕΕ
  • [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
  • [16] ΣΧΟΛΙΑ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΙ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [17] ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Τ.
  • [18] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
  • [19] ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ "3ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [20] Ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
  • [21] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
  • [22] ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
  • [23] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Σ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [24] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
  • [25] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ
  • [27] ΑΥΣΤΡΑΛΗ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΓΟΝΙ ΤΗΣ !
  • [28] ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [29] "ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ INTERNATIONAL" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Γ. ΑΡΙΣΤΗΝΟΥ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ "ΜΗΛΟ"
  • [31] ΤΟ "ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ" ΑΡΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] "ΟΝΕΙΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ
  • [33] Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Λευκωσία, 15 Απριλίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα καθώς και τον ελληνικό λαό για την ενεργό στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

    ''Ο σεβασμός και η ενεργός και πλήρης στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα.

    Επισημαίνοντας ότι στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''όπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός την τελική ευθύνη έχει ο κυπριακός λαός, η απόφαση του οποίου θα γίνει απολύτως σεβαστή και θα στηριχθεί ενώ η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά στο δημοψήφισμα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό μετά από τη δήλωση στην οποία προέβη στην Αθήνα και πριν από τη δική του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαδόπουλου:

    «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς και στον ελληνικό λαό. Ο σεβασμός και η ενεργός και πλήρης στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού, όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε σήμερα, είναι για μας ιδιαίτερα σημαντική.

    Στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός, ελεύθερα και δημοκρατικά, θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το Σχέδιο Ανάν.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, την τελική ευθύνη έχει ο κυπριακός λαός, η απόφαση του οποίου θα γίνει απολύτως σεβαστή και θα στηριχθεί, ενώ η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά με το δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του.

    Η άριστη συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις και η στήριξη του ελληνικού λαού, οδήγησαν στο να είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι' αυτό η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και θα είναι παντοτινή. Η ίδια συνεργασία και η ίδια στήριξη θα οδηγήσουν και στην υλοποίηση του μεγάλου στρατηγικού μας στόχου: Την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο αυτό. Τον στόχο της λύσης.

    Αυτό που σήμερα προέχει είναι να συνεχιστεί ένας δημοκρατικός, δημιουργικός και νηφάλιος διάλογος και να διαφυλαχθεί η ενότητα του λαού μας. Με βάθρο την ενότητα αυτή, ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, που είναι και φυσιολογικές και θεμιτές, θα προχωρήσουμε την επομένη του δημοψηφίσματος. Με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του κυπριακού λαού. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ»

    Aθήνα, 15 Απριλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Με την τοποθέτηση ότι τα θετικά στοιχεία μπορούν να αποδειχτούν υπέρτερα των αρνητικών, στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, αλλά και με την επανάληψη της θέσης «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής περιέγραψε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία και δυσκολίες στο σχέδιο Ανάν ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά πως «τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχτούν υπέρτερα των αρνητικών» ενώ ανέφερε: «οφείλουμε να δούμε ψύχραιμα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δυναμικής». Παράλληλα συνέστησε «να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα» και τόνισε: «πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

    Εκφράζοντας το σεβασμό της ελληνικής κυβέρνησης στην αρχή «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι την τελική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας τους την έχουν οι Κύπριοι πολίτες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις αποφάσεις τους και θα βρεθεί στο πλευρό τους.

    Σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι στην περίπτωση του «ναι» η Ελλάδα θα στηρίξει το νέο κράτος στα πρώτα του βήματα ενώ στην περίπτωση του «όχι» θα συμβάλλει στη συνέχιση των προσπαθειών για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης να μην τοποθετηθεί νωρίτερα στο θέμα λέγοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί ο χρόνος ώστε να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του Κυπριακού ελληνισμού.

    Αναφερόμενος στο σύνολο της διαδικασίας για το Κυπριακό από τη Λουκέρνη και μετά είπε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνημένη λύση αλλά επισήμανε ότι υπήρξαν βελτιώσεις του σχεδίου σε ορισμένα σημεία.

    Για το τι θα συμβεί στη συνέχεια συνέστησε να αποφευχθούν οι κινδυνολογίες, τόνισε ότι δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη έκφραση του κυπριακού λαού η άσκηση πιέσεων και ζήτησε να διαφυλαχτεί η ενότητα του ελληνισμού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραμανλή:

    «Οι ώρες για την Κύπρο και τον ελληνισμό είναι κρίσιμες. Σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετηθεί με σύνεση την ώρα που έπρεπε. Η ώρα αυτή έχει φτάσει. Και η τοποθέτησή μας δεν μπορεί παρά να εκδηλώνεται με σεβασμό προς την Κυπριακή δημοκρατία, την κυβέρνηση και τους πολίτες της.

    Στις μέρες που μεσολάβησαν από την κατάθεση του 5ου σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα αποδείχτηκε περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος ο σεβασμός στην πάγια αρχή της εθνικής πολιτικής για το Κυπριακό ότι δηλαδή η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

    Στην παρούσα συγκυρία αυτό σημαίνει ότι η επίσημη Ελλάδα δεν ήταν επιτρεπτό να πάρει θέση πριν δοθεί στους ηγέτες και τις πολιτικές δυνάμεις του Κυπριακού ελληνισμού ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να διαβουλευθούν, να τοποθετηθούν υπεύθυνα προβαίνοντας σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη επιλογή. Ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο η στάση αυτή ήταν επιβεβλημένη αφορούσε την προστασία της εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Δεν θα ήταν ούτε ρεαλιστική ούτε ανεκτή μια στάση που θα δημιουργούσε ρήγματα μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού ή και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του πολιτικού μας συστήματος για ένα εθνικό θέμα.

    Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση. Γι΄ αυτό και εγκαίρως αμέσως μετά τη Λουκέρνη ενημέρωσα τη Βουλή και ζήτησα να συζητηθούν όλες οι απόψεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε σήμερα.

    Οι συνθήκες απαιτούν προσεκτικά σταθμισμένες επιλογές που λαμβάνουν υπόψη τους τις εκτιμήσεις, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες των αμέσως ενδιαφερομένων οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσματα της επιλογής τους.

    Πριν πάμε στη Λουκέρνη είχαμε ήδη εξηγήσει τους τελικούς στόχους μας. Επιδίωξή μας ήταν να συμβάλλουμε στη λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσω της βελτίωσης του σχεδίου Ανάν και της επίτευξης ενός βιώσιμου και λειτουργικού συμβιβασμού που θα επέτρεπε στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να δώσουν τα χέρια και να οικοδομήσουν στο επανενωμένο νησί τους ένα κοινό μέλλον στηριγμένο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με αυτό το κριτήριο η ελληνική πλευρά έδωσε με συστηματικότητα αυτή τη μάχη. Σε ό,τι αφορά το κοινοτικό κεκτημένο υπάρχει βελτίωση του σχεδίου σε ορισμένα σημεία. Γεγονός όμως παραμένει ότι στη Λουκέρνη δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνημένη συνολική λύση. Το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελεί απόπειρα συγκερασμού των διαφορετικών θέσεων των δύο πλευρών και μερικής κάλυψης της μεταξύ τους απόστασης.

    Συνεργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εξίσου στενά με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Στις σημερινές συγκυρίες επιβάλλεται όλοι να ενεργήσουμε με ενότητα, σύνεση και διορατικότητα. Το σχέδιο Ανάν, όπως έχω τονίσει, έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες. Συγκεκριμένες συγκυρίες επιβάλλουν να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που προέχει σήμερα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δούμε ψύχραιμα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δυναμικής.

    Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες γι΄αυτό και θεωρώ ότι τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών.

    Βεβαίως την τελική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας τους την έχουν οι Κύπριοι πολίτες. Τις αποφάσεις τους θα τις σεβαστούμε απόλυτα και η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα βρει την Ελλάδα αταλάντευτα εκεί όπου βρισκόταν από την πρώτη στιγμή: στο πλευρό της Κύπρου.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως δεν θα εξυπηρετούσε ούτε την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κυπριακού λαού, ούτε την εθνική ομοψυχία η άσκηση πιέσεων με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του. Αυτό που έχει σημασία είναι ανεξαρτήτως αποτελέσματος να διαφυλαχτεί η ενότητα του ελληνισμού αλλά και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφευχθούν οι κινδυνολογίες. Η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά με το δημοψήφισμα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του.

    Αν οι δύο κοινότητες πουν ναι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το νέο κράτος στα πρώτα του βήματα. Θα ενθαρρύνει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου.

    Αν πάλι το σχέδιο δεν γίνει δεκτό η έκφραση της λαϊκής βούλησης πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Όμως και σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση η προοπτική επίλυσης του προβλήματος δεν πρέπει να χαθεί. Η διαδικασία προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και οι προσπάθειες γεφύρωσης των μεταξύ τους διαφορών θα πρέπει να συνεχιστούν. Και η επανένωση θα πρέπει να επιδιωχθεί εκ νέου μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες γι΄ αυτό συνθήκες.

    Όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κοινή η διαπίστωση ότι πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν. Κανείς δεν πρέπει να ερμηνεύσει την όποια έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του Κυπριακού λαού ως προϋπόθεση αλλά ούτε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να εξακολουθήσει. Η γειτονική χώρα θα μας βρει συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθειά της που σηματοδοτεί τη σύγκλισή της με το Συνταγματικό πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ένωσης και την φέρνει έτσι κοντύτερα στην Ευρώπη.

    Ελληνίδες, Έλληνες σας περιέγραψα με συντομία τις βασικές παραμέτρους μιας υπεύθυνης στάσης, ο ορίζοντας της οποίας δεν εξαντλείται στην αποφασιστική στιγμή της 24ης Απριλίου αλλά προεκτείνεται πέρα από αυτήν στο επόμενο στάδιο. Ένα εντελώς νέο στάδιο που ξεκινά την 1η Μαϊου με την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση. Στην αφετηρία του ευρωπαϊκού μέλλοντος του νησιού η ευρωπαϊκή προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο παραμένει ο μεγάλος στόχος ως συνεκτικός δεσμός των δύο κοινοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλοι ώστε να επικρατήσει κλίμα καλής θέλησης και ειρήνης στην περιοχή μας. Γιατί το μέλλον είναι κοινό και πρέπει να το κερδίσουμε όλοι οι λαοί της περιοχής στηριγμένοι σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν».

    [03] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Στις 18 Μαίου, αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των Ενιαίων Λυκείων ενώ τα μαθήματα στα Ενιαία Λύκεια θα λήξουν φέτος την Παρασκευή 14 Μάη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για τη Β΄ τάξη από 7 έως 17 Ιούνη και για τη Γ΄ τάξη των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων από 8 μέχρι 16 Ιούνη, για τη Γ΄ τάξη των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων από 8 μέχρι και 17 Ιούνη και για τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων από 10 μέχρι και 16 Ιούνη, με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει κάθε Λύκειο χωριστά.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β΄ και Γ΄ τάξης Ενιαίων Λυκείων ξεκινούν την Τρίτη 18 Μάη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας, φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι εξετάσεις της Β΄ Λυκείου είναι πανελλαδικές, καθώς από το 2005 θα γίνουν ενδοσχολικές.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις προαγωγής για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων ξεκινούν στις 17 Μάη και ολοκληρώνονται στις 4 Ιούνη και για τους τελειόφοιτους της Δ΄ τάξης ξεκινούν στις 17 Μάη και ολοκληρώνονται στις 9 Ιούνη.

    Στις 9 Ιούνη ξεκινούν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων ημερήσιων ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 17 Ιούνη ενώ για τα εσπερινά ΤΕΕ οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στις 9 και 10 Ιούνη.

    Στις 18 Ιούνη ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που ολοκληρώνονται στις 25 Ιούνη, ενώ από 17 - 25 Ιούνη θα γίνουν οι πρακτικές δοκιμασίες και η υγειονομική εξέταση για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

    Στους 204.400 οι υποψήφιοι

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις εξετάσεις αναμένεται να λάβουν μέρος 204.400 περίπου υποψήφιοι. Ο αριθμός προκύπτει με βάση το δυναμικό των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των Λυκείων, τον αριθμό των αποφοίτων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Λυκείου καθώς και των μαθητών και αποφοίτων Β΄ κύκλου ΤΕΕ που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για συμμετοχή στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ. Ειδικότερα κατά κατηγορία αναμένεται να λάβουν μέρος:

    - 77.000 μαθητές της Β΄ τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων και 1.000 μαθητές της Γ΄ τάξης των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων.

    - 92.000 στις εξετάσεις της Γ΄ τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων από τους οποίους 18.200 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και 1.000 στις εξετάσεις της Δ΄ τάξης των εσπερινών από τους οποίους οι 260 είναι απόφοιτοι εσπερινών προηγούμενων ετών. Από το σύνολο αυτό που αναμένεται να λάβει μέρος στις εξετάσεις, τελικά περίπου 85.000 θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τις 67.440 θέσεις με την κατηγορία του 90% και 600 περίπου θα διεκδικήσουν τις 497 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων εσπερινών Λυκείων.

    - 33.400 τέλος (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για συμμετοχή στις εξετάσεις των ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Από αυτούς, περίπου 10.000 προβλέπεται να διεκδικήσουν τις 6.527 θέσεις των ΤΕΙ.

    - 35.000 συνολικά υποψήφιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις όλων μαζί των ειδικών μαθημάτων.

    Παράλληλα, εκτιμάται ότι τις 8.270 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων Λυκείων χωρίς νέα εξέταση (10%) θα τις διεκδικήσουν περίπου 15.000 υποψήφιοι που δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω αριθμούς.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑΣΙΝ

    Κάιρο, 15 Απριλίου 2004 (08:53 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Αραμπίγια μετέδωσε μήνυμα που αποδίδεται στον Οσαμα μπιν Λαντεν και στο οποίο εμφανίζεται να ζητά εκδίκηση για το θάνατο του σείχη Αχμετ Γιασιν από τους Ισραηλινούς, στη Γάζα ( 22 Μαρτίου).

    «Δεν θα υπάρξει ανακωχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποιεί στο ηχητικό μήνυμά του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [05] ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου ορίστηκε νέα διοίκηση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ορίστηκε ο κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενικός Γραμματέας, ο Δρ. Γεώργιος Βούτσινος, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    Οι κ.κ. Διαμαντόπουλος και Βούτσινος θα αντικαταστήσουν τους Καθηγητές, Εμμανουήλ Φραγκούλη και Ιωάννη Χρυσουλάκη, οι παραιτήσεις των οποίων έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Η ανάληψη καθηκόντων τους θα γίνει αύριο Παρασκευή, 16 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (Πειραιώς 211 & Θράκης, Ταύρος).

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΓ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, θα έχουν αύριο Παρασκευή, 16 Απριλίου, στις 9:00, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρμόδιος υφυπουργός Αθανάσιος Νάκος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Βεζυργιάννης, στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Εσωτερικών.

    Αργότερα, θα ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη. Στη συνάντηση αυτή θα μετάσχουν και οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων που ασχολούνται με τη διαχείριση και υλοποίηση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ).

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Η πρόοδος της Ολυμπιακής προετοιμασίας και το ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της Επιτροπής Πληροφοριών.

    Εμφαση δόθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα ασφαλείας και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος, ο διευθυντής της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, υποστράτηγος Βασίλης Κωνσταντινίδης.

    Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν στη συνάντηση ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών, γερουσιαστής της Φλόριντα Πόρτερ Γκρος, το μέλος της αντιτρομοκρατικής επιτροπής του Κογκρέσου, γερουσιαστής του Ιλινόις, Ρέι Λαχούντ, το μέλος του Κογκρέσου κ. Χινογκόσα, οι ειδικοί σύμβουλοι του Κογκρέσου Μέρελ Μούρχεντ, Τζέι Τζακούμπ, Πάτρικ Κέλι και Μάργκαρετ Πέτερλιν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ SEECP

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Σαράγιεβο, η διήμερη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), στην οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί ή υφυπουργοί από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, που ήταν και η φιλοξενούσα χώρα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Αλβανία, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν.

    Μετά το πέρας των ομιλιών των παρισταμένων εξεδόθη κοινή Διακήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων χαιρετίζεται η τοποθέτηση του πρώτου, μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Ερζεγοβίνης, υπουργού Άμυνας στην χώρα Νικόλα Ρανταβάνοβιτς. Εκφράστηκε η βούληση των συμμετεχόντων μελών ώστε να καταστεί η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης χώρος ειρήνης και συνεργασίας, και η επίλυση των διαφορών να γίνεται με διάλογο και κάθε άλλο μέσο που δεν θα έχει σχέση με την απειλή χρήσης βίας ή την βία καθ' αυτή. Καλωσόρισαν τις έντονες προσπάθειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβίας - Μαυροβουνίου για ένταξη στη Σύμπραξη για την Ειρήνη. Τόνισαν την σταθερή προσήλωσή τους στην διαδικασία να εξαλειφθούν οι εντάσεις, να υπάρξει έλεγχος στην διακίνηση των όπλων, να παταχθεί η τρομοκρατία και να επικρατήσουν συνθήκες διαφάνειας στην περιοχή. Επίσης, αναγνώρισαν την βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, ώστε να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι η Διαδικασία Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η θεσμοθετημένη φωνή της περιοχής.

    Υπογράμμισε ότι οι λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πλέον της συνδρομής και του ενδιαφέροντος της Διεθνούς Κοινότητας, απαιτούν κυρίως την ειλικρινή και σταθερή βούληση των χωρών για συνεργασία. «Οι τελευταίες συναντήσεις της SEECP απέδειξαν περίτρανα ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σε θέση να βρουν κοινή γλώσσα στα θέματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων (π.χ. Κόσοβο, Μαυροβούνιο, αίτια κρίσης στην ΠΓΔΜ)», υπογράμμισε.

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο υφυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τον υφυπουργό Αμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βούκασιν Μάρας και τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Παντελή Mάικο. Και με τους δύο επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της χώρας μας και των δύο προαναφερθέντων χωρών. Επίσης εκφράστηκε η καθαρή βούληση για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Σερβίας κάλεσε τον κ. Μιχαλολιάκο να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό την χώρα του.

    Τέλος είχε σύντομες κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους παρευρισκόμενους υπουργούς και υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου υπουργού Μεχμέτ Βετζντί Γκονούλ, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας καθώς και την ευχή να βελτιωθούν ουσιαστικά οι διμερείς σχέσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Μιχαλολιάκος την επίσκεψη του στο Σαράγιεβο, επισκέφθηκε την Ελληνική Δύναμη στην Βοσνία (ΕΛΔΥΒ), όπου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί εκεί.

    [09] ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Aθήνα, 15 Απριλίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Τη θέση του ΚΚΕ για ένα συνειδητό «όχι» στο σχέδιο Ανάν επανέλαβε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το όχι και αν θέλετε πιστεύουμε σε ένα συνειδητό όχι που ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη και ιδέα εθνικισμού και σωβινισμού. Το δικό μας «όχι» είναι «ναι» στα κοινά συμφέροντα των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα συνάρτησε την άρνηση του ΚΚΕ στο σχέδιο Ανάν με το πώς βλέπουν την Κύπρο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ηγεσία της Τουρκίας. «Το σχέδιο Ανάν συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου στη Μεσόγειο, προς τη Μέση Ανατολή, κατά τη γνώμη μας χειρότερο προτεκτοράτο απ' αυτό που είναι το Κόσοβο και η Βοσνία. Ένα διεθνές προτεκτοράτο τριχοτομημένο» τόνισε.

    Για το σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε πως έγινε σε αυτό μια πραγματική ανταλλαγή απόψεων και υπήρχε όλη η ευχέρεια του χρόνου για ανταλλαγή επιχειρημάτων και για αντίλογο.

    Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματος στον Κυπριακό λαό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γνωστοποίησε τέλος ότι την επόμενη Δευτέρα το κόμμα θα διοργανώσει συγκέντρωση στην οποία θα αναπτύξει τις θέσεις του για το σχέδιο Ανάν και θα διατρανώσει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της κ. Παπαρήγα:

    «Θα ήθελα κατ' αρχήν να πω ότι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας είχε ένα ουσιαστικό περιεχόμενο, με την έννοια ότι έγινε μια πραγματική ανταλλαγή απόψεων και υπήρχε όλη η ευχέρεια του χρόνου για ανταλλαγή επιχειρημάτων και για αντίλογο.

    Πριν τοποθετηθώ στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν έτσι όπως τοποθετήθηκα εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και στη σύσκεψη θα ήθελα να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι και θα είναι στο πλευρό του Κυπριακού λαού, στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα προκύψει. Η αλληλεγγύη μας θα είναι αμέριστη. Η επαγρύπνησή μας για τις δυσκολίες που τον περιμένουν πολύ μεγάλη.

    Σ' αυτά τα πλαίσια αν θέλετε εντάσσουμε και την συγκέντρωση που οργανώνουμε την επόμενη Δευτέρα, μια συγκέντρωση στην οποία θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας για το σχέδιο Ανάν αλλά και θα διατρανώσουμε την αλληλεγγύη στον Κυπριακό λαό και στους λαούς της περιοχής που δοκιμάζονται απ' τις συνέπειες του πολέμου και της βίας.

    Εμείς θεωρούμε ότι η καλύτερη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό είναι η συμπαράσταση με το όχι στο σχέδιο Ανάν. Υποστηρίζουμε το όχι ακριβώς γιατί το σχέδιο Ανάν δεν προβλέπει καν, δεν συγκροτεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αντίθετα, το σχέδιο Ανάν συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου στη Μεσόγειο, προς τη Μέση Ανατολή, κατά τη γνώμη μας χειρότερο προτεκτοράτο απ' αυτό που είναι το Κόσοβο και η Βοσνία. Ένα διεθνές προτεκτοράτο τριχοτομημένο.

    Απ' τη μια πλευρά το ελληνοκυπριακό και απ' την άλλη πλευρά το τουρκοκυπριακό κράτος που είναι καθορισμένα, διακριτά με σοβαρές κυριαρχίες έναντι της κεντρικής διοίκησης αλλά και υπάρχει κι ένα τρίτο κράτος το οποίο δεν ομολογείται επίσημα, αναγνωρίζεται όμως, είναι η εδαφική κυριαρχία που έχουν οι βρετανικές βάσεις, το κράτος δηλαδή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, που πρόκειται για βάσεις κατασκοπευτικού χαρακτήρα αλλά και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένα καθεστώς βάσεων το οποίο είναι κατοχυρωμένο απ' τη συμφωνία του 1960. Αυτό όχι μόνο δεν τροποποιείται, αλλά ενισχύεται.

    Το πιο σαφές και κατοχυρωμένο στοιχείο του σχεδίου Ανάν είναι το καθεστώς των βρετανικών βάσεων. Πρέπει να' χουμε υπ' όψιν ότι σ' αυτές τις βρετανικές βάσεις λειτουργούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τις χρησιμοποιούν, έχουν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις και βεβαίως ο στόχος τους τώρα, όπως και πριν, ήταν και είναι η Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

    Το θεωρούμε διεθνές προτεκτοράτο και μη κράτος, ακριβώς διότι κατοχυρώνεται η ύπαρξη του καθεστώτος εγγυήσεων, απ' την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή πάνω απ' την κεντρική διοίκηση υπάρχουν τρεις δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα έχουν και το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης, στρατιωτικής επέμβασης και κάθε άλλης μορφής επέμβασης και από πάνω υπάρχει αυτό, το γνωστό δικαστικό σώμα, που απαρτίζεται και από μη Κυπρίους.

    Και μεις υποβάλουμε το πιο απλό ερώτημα. Υπάρχει τέτοιο κράτος σήμερα; Δεν υπάρχει τέτοιο κράτος. Τέτοιο κράτος δεν υπήρχε ούτε την εποχή των αποικιών. Πρόκειται δηλαδή για ένα μόρφωμα, το οποίο στηρίζεται στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Δεν πρόκειται ούτε για ομοσπονδία που ήταν το ζητούμενο, ούτε καν για συνομοσπονδία, την οποία βεβαίως εμείς δεν την υποστηρίξαμε ποτέ. Για μας το σπέρμα της διχοτόμησης θα υπάρχει. Διχοτόμησης που πάντα όμως οι βρετανικές βάσεις θα είναι και στις δύο πλευρές.

    Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό το ιδιόμορφο κράτος θα έχει μια βιωσιμότητα ορισμένων χρόνων, αν ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός ισοπεδωθεί κάτω απ' το πέλμα της νέας τάξης πραγμάτων. Μπορεί να έχει μια βιωσιμότητα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά τέτοια βιωσιμότητα άδικη, υποταγμένη στα σχέδια του πολέμου στην περιοχή, τι να την κάνεις;

    Νομίζω ότι όλοι διεκδικούσαμε στο πλευρό του κυπριακού λαού και δικαιοσύνη και βιωσιμότητα και λειτουργικότητα. Αυτά δεν υπάρχουν. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι προ πολλού είχε εγκαταλειφθεί απ' την ελληνική πλευρά η θέση για δίκαιη λύση και έμενε το βιώσιμη και λειτουργική.

    Για μας εάν το σχέδιο Ανάν εφαρμοστεί, η Κύπρος, ακόμη χειρότερα θα μετατραπεί σ' ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Κι εδώ υπάρχει κι ένα θέμα. Το οποίο εμείς το βάζουμε με τη μορφή του προβληματισμού έως και της βεβαιότητας. Μήπως πέραν όλων των άλλων πάγιων σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας στην περιοχή η τέτοια συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου Ανάν που οπωσδήποτε δίνει πλεονεκτήματα στην Τουρκία, δε μιλάμε για τους τουρκοκύπριους, μήπως έχει να κάνει και με το ότι χρειάζονταν ένα αντίτιμο η Τουρκία, έναντι των Αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ; Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Ιράκ για τους αμερικανούς. Ευτυχώς για τους λαούς, λέμε εμείς.

    Οι σχεδιασμοί για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ επανέρχονται. Η Τουρκία βεβαίως θα αντιδράσει. Εμείς το είχαμε ξαναπεί και το επαναφέρουμε τώρα ότι σε μία τέτοια εξέλιξη η αντιπαροχή στην Τουρκία θα ήταν η Κύπρος και δυστυχώς το Αιγαίο.

    Αναμφισβήτητα, όποια εξέλιξη και αν υπάρξει θεωρούμε ότι καθήκον όλων μας είναι να συμβάλλουμε στη στενή επικοινωνία και επαναπροσέγγιση των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων.

    Όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η επαναπροσέγγιση συνδέεται με το σχέδιο Ανάν ή έχουν αυταπάτες ή υποβαθμίζουν μια σειρά προβλήματα, ή τι να σας πω: δεν λένε την αλήθεια. Εμείς θεωρούμε ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η επαναπροσέγγιση μπορεί να γίνει γιατί οι λαοί μπορούν και πρέπει να προσεγγίζονται ανεξάρτητα από τα σύνορα. Η επαναπροσέγγιση όμως θα δυσκολεύεται διότι στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής λύσης, το διαίρει και βασίλευε θα είναι δυνατό. Πρέπει να γίνει η επαναπροσέγγιση και η επικοινωνία και ό,τι ξεκίνησε να συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά. Εμείς όμως θεωρούμε ότι η καλύτερη επαναπροσέγγιση μπορεί να γίνει στη βάση της κοινής αντίθεσης στο σχέδιο Ανάν και στις συνέπειές του, μια κοινή προσέγγιση στη βάση των κοινών κοινωνικών, οικονομικών, ταξικών συμφερόντων διότι και οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι θα υποστούν πολλά δεινά και το κόστος αυτής της υπόθεσης αν περάσει ή δεν περάσει και ανεξάρτητα από εξελίξεις.

    Εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το όχι και αν θέλετε πιστεύουμε σε ένα συνειδητό όχι που ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη και ιδέα εθνικισμού και σωβινισμού. Το δικό μας όχι είναι ναι στα κοινά συμφέροντα των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και πρέπει να αποκλειστεί κάθε πνεύμα που επιβάλλει ένα είδος υπεροχής των ελληνοκυπρίων σε βάρος των τουρκοκυπρίων που αγνοεί το δικαίωμά τους για ίσα δικαιώματα και αγνοεί τα κοινά ταξικά συμφέροντα.

    Για μας η Κύπρος δεν είναι μια επαρχία βεβαίως της Ελλάδας, το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα όχι μόνο από τη στιγμή που ήταν πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και έτσι βεβαίως, αλλά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, από τότε δηλαδή που η Οθωμανική αυτοκρατορία παρεχώρησε στη Μεγάλη Βρετανία την Κύπρο, από τότε ήταν διεθνές πρόβλημα με την έννοια ότι εντάσσονταν σε όλα τα σχέδια σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής.

    Εμείς αναμφισβήτητα επιρρίπτουμε ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αυτό χρόνια τώρα. Δεν είναι της ώρας ενδεχομένως να το αναλύσουμε. Αλλά επειδή υπάρχει και τι γίνεται και μετά το δημοψήφισμα εμείς αυτό που θέλουμε να συστήσουμε είναι ότι αυτές οι τακτικές κινήσεις από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων να χειριστούμε το ζήτημα ούτως ώστε να φαίνεται ότι την ευθύνη την έχει ο Ντενκτάς, άντε και το πολύ η ηγεσία της Τουρκίας ότι αυτή η τακτική αποδίδει. Βεβαίως έχει ευθύνες ο Ντενκτάς και οι ηγεσίες της Τουρκίας αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο σε αυτούς. Και ό,τι επιτεύχθηκε τώρα δεν είναι γιατί ο Ντενκτάς ήταν έξυπνος και η Τουρκία είχε καλύτερη διπλωματία.

    Το πρόβλημα αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με τη Μεγάλη Βρετανία, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επομένως πρέπει να προβληθεί η ευθύνη όλων αυτών των παραγόντων που επικαλούνται ότι είναι οι σωτήρες της επίλυσης του Κυπριακού.

    Δεύτερον όλα αυτά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν χρόνια τώρα ότι παραδείγματος χάριν η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η πρώτη εισβολή τάχα για να τιμωρήσει την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ ήταν η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή όλα τα προσχήματα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ εναντίον άλλων λαών χρησιμοποιήθηκαν ως ευκαιρία λύσης του Κυπριακού αποδείχτηκαν έωλα και επικίνδυνα.

    Τρίτο ζήτημα το Ελσίνκι: με την απόφαση του Ελσίνκι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συντάχθηκε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία και, αν δεν κάνω λάθος και ο Συνασπισμός, επικροτήσαμε την επίσημη μεταφορά του Κυπριακού από τις αποφάσεις του ΟΗΕ σε ένα πρόσωπο, τον Ανάν, ο οποίος πια δεν εκπροσωπούσε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά λειτουργούσε ως εντολοδόχος των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων.

    Από εκεί και πέρα άρχισε το γλίστρημα και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Η επίκληση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής ενοποίησης σαν παράγοντα επίλυσης του κυπριακού αποδείχτηκε φενάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν είναι ο πρωταίτιος γι΄αυτές τις εξελίξεις, είναι οπωσδήποτε ο συνένοχος και από αυτή την άποψη δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει αυτομάτως ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την μία ή την άλλη εκδοχή.

    Εμείς υποστηρίζουμε ότι το όχι βεβαίως θα φέρει τις δυσκολίες του και μιλάμε για ένα συνειδητό όχι κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και του σχεδίου Ανάν. Αυτό το όχι φέρνει δυσκολίες αλλά έχει τα εξής θετικά: δεν δένει τα χέρια κανενός. Δημιουργεί προϋποθέσεις άσκησης πραγματικής πίεσης όταν ένας μικρός λαός, ας το πω έτσι, ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο σχεδιασμό τόσων και τέτοιων ισχυρών δυνάμεων.

    Δεν δένει τα χέρια, αυτό είναι σημαντικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσεις, να ελιχθεί και οπωσδήποτε να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική διαπραγμάτευση.

    Το ναι σε φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και σου δένει τα χέρια. Δεν μπορείς παραδείγματος χάριν να αξιοποιήσεις και να πιέσεις για να αμβλύνεις τα αρνητικά, γιατί εδώ δεν πρόκειται για θετικά και δίπλα τους αρνητικά αλλά πρόκειται για τη συγκρότηση ενός μη κράτους. Αυτό για μας είναι το πρόβλημα. Υπάρχει πείρα πολλών ναι την τελευταία δεκαετία. Η πείρα του Όσλο που το παλαιστινιακό όχι μόνο δεν το έλυσε αλλά το έκανε ακόμη χειρότερο. Η λογική που λέει ότι την αδικία ενός πολέμου δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις με το δίκαιο αλλά με την απεμπόληση κάθε ιδέας δικαίου και με έναν ανυπόφορο και απαίσιο συμβιβασμό, αυτή η λογική δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρακτική των λαών, των κινημάτων, των προοδευτικών δυνάμεων.

    Εμείς λοιπόν υποστηρίζουμε το όχι. Βεβαίως είναι δικαίωμα των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων να αποφασίσουν αν παίρνουμε μια τέτοια καθαρή θέση και βροντερή είναι για τον εξής λόγο: γιατί το Κυπριακό είναι ένα διεθνές ζήτημα μπλεγμένο στα γρανάζια της σύγχρονης νέας τάξης πραγμάτων και οφείλουμε να πάρουμε θέση και να έχουμε αλληλεγγύη γιατί η Κύπρος είναι πολύ κοντά μας στην περιοχή, γιατί η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και επομένως οι εξελίξεις δεν θα περιπλέξουν τα προβλήματα του Κυπριακού λαού αλλά ενδεχομένως θα φέρουν πιο κοντά μια ελληνοτουρκική αναμέτρηση όταν αυτή συμφέρει αυτούς που συμφέρει.

    Δεν θέλουμε να προμαντέψουμε πως ακριβώς θα είναι οι αρνητικές συνέπειες αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να τις ξέρουμε. Γι΄αυτό το όχι νομίζω μπορεί να μας κρατήσει όλους σε μια θέση ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε και στο κάτω κάτω να μην δημιουργηθεί ένα πρότυπο κράτος που θα πάει σαν μοντέλο να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη και αυτό μην το ξεχνάμε.

    Η Βοσνία ήταν η αρχή στην περιοχή, το Κόσοβο και τώρα η Κύπρος».

    Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    [10] ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ποσοτική και όχι ποσοστιαία αύξηση στους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πρότειναν στη ΓΣΕΕ οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνάντηση δεν καρποφόρησε και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 21 Απριλίου.

    Συγκεκριμένα οι εργοδότες πρότειναν να δοθεί σταθερή αύξηση 26 ευρώ σε όλους τους μισθωτούς και 29 ευρώ σε όλους τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Η νέα βελτιωμένη πρόταση των εργοδοτών δίνει μέση αύξηση περίπου 4,5% ενώ η ΓΣΕΕ διεκδικεί αυξήσεις 8%.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι η νέα πρόταση των εργοδοτών θα αξιολογηθεί, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η απόσταση ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες παραμένει μεγάλη και ότι θεωρεί πιο πιθανή τη διαφωνία και την αντιπαράθεση παρά τη συμφωνία

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος συμφώνησε στην εκτίμηση ότι η απόσταση των δυο πλευρών παραμένει σημαντική και ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ επιδιώκει μια ταχύτητα σύγκλισης των μισθών που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση του ΣΕΒ δεν είναι ολοκληρωμένη και έχει ως στόχο, στην παρούσα φάση, να διερευνήσει κατά πόσο η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να δεχθεί ποσοτικές αυξήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης, υπογράμμισε ότι μια μεγάλη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να δυσχεράνει περαιτέρω τη δύσκολη θέση των επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, απέρριψε τη θέση της ΓΣΕΕ για μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες, τονίζοντας ότι σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο αν η κυβέρνηση καλύψει το κόστος.

    Οι εργοδότες ζητούν επίσης μείωση του κόστους των υπερωριών και αποσύνδεση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

    [11] ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Κατατέθηκαν σήμερα στην Εθνική Τράπεζα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα των 500 ευρώ στους ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

    Τα χρήματα κατατέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ εντός 4 εργάσιμων ημερών και μετά από εντολή του υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμου Γιακουμάτου.

    Η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού ο κάθε δικαιούχος-άνεργος μπορούσε να λάβει το παραπάνω ποσό στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ - ΦΙΣΛΕΡ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Γεωργίας Φραντζ Φίσλερ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προσεχούς Εκτακτου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που θα αποφασίσει για την αναθεώρηση των αγορών στους τομείς βάμβακος, καπνού και ελαιολάδου.

    Κατά την συνάντηση ο κ. Τσιτουρίδης ανέπτυξε τις απόψεις του για τα σημεία των υπό συζήτηση προτάσεων που, όπως επισήμανε στον συνομιλητή του, βρίσκονται σε δυσαρμονία με το πνεύμα και τις αρχές των αποφάσεων που ελήφθησαν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τoν Ιούνιο του 2003.

    Οπως τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, υπάρχουν σημεία στις υπό συζήτηση προτάσεις που δημιουργούν δυσμενή μεταχείριση για τα μεσογειακά προϊόντα και τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την χώρα μας.

    Νωρίτερα ο κ. Τσιτουρίδης είχε συνάντηση με τον Ελληνα επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Σταύρο Δήμα.

    [13] ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Με φόντο το μαραθώνιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, η οποία έληξε με μικρά κέρδη για το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών, χάρη κυρίως στο αγοραστικό ενδιαφέρον για το «δεικτοβαρή» τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αλλά και λόγω της ανοδικής πορείας των ευρωπαϊκών αγορών.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ότι τα θετικά στοιχεία του Σχεδίου Ανάν υπερτερούν των αρνητικών, δε φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα τους επενδυτές και ο δείκτης εξακολούθησε να κινείται με τους ίδιους ρυθμούς που επικράτησαν ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στις 2.445,20 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.438,74 και τις 2.452,27. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 100,6 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 132 ενισχύθηκαν, έναντι 147 πτωτικών και 120 στάσιμων.

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι δύο από τους τέσσερις δείκτες FTSE. Συγκεκριμένα, κατά 0,14% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips και κατά 0,06% ο FTSE/ASE-140. Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 0,20% και 0,29% αντίστοιχα, κατέγραψαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ο SMALL CAP-80 της μικρής.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες, καθώς οι οκτώ υποχώρησαν και οι υπόλοιποι έκλεισαν με κέρδη. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,10%, κατέγραψε ο δείκτης των συμμετοχών, αντανακλώντας κυρίως τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-2,21%), ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (-2,11%), LAMDA DEVELOPMENT (-1,55%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ (-1,03%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (-0,83%).

    Στον αντίποδα, την πιο αισθητή άνοδο, σε ποσοστό 1,11%, σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, χάρη κυρίως στα κέρδη του ΟΤΕ (2,20%) και σε μικρότερο βαθμό της ΛΑΝ-ΝΕΤ (3,33%). Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τίτλοι της COSMOTE (-0,47%) και της FORTHNET (-1,38%).

    Μικρή πτώση, σε ποσοστό 0,31%, σημείωσε και ο τραπεζικός δείκτης, καθώς με εξαίρεση τον τίτλο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, που ενισχύθηκε κατά 0,20%, οι υπόλοιπες «μεγάλες» μετοχές του κλάδου ακολούθησαν την κατιούσα. Συγκεκριμένα, η ALPHA BANK υποχώρησε κατά 0,45%, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ κατά 0,96% και η EFG EUROBANK κατά 0,47%. Απώλειες, της τάξης του 0,29%, κατέγραψε και ο τίτλος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Υπενθυμίζεται ότι χτες επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι ο Δ. Μηλιάκος τοποθετείται στη θέση του διοικητή της τράπεζας.

    Κατά τα λοιπά, με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των ασφαλειών (0,38%), των βασικών μετάλλων (0,31%), των βιομηχανιών (0,65%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,17%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,23%), των επενδύσεων (0,38%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,49%), της παράλληλης αγοράς (0,19%), των τροφίμων και ποτών (0,24%) και του χονδρικού εμπορίου (0,39%). Σημαντικά ενισχυμένος, κατά 1,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλαδικοί δείκτες των διυλιστηρίων (-0,27%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,55%), των κατασκευών (-0,73%), του λιανικού εμπορίου (-0,62%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,12%) και της πληροφορικής (-0,16%).

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΠΕΡΣΕΥΣ (17,34%), ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (12,88%) και ΙΝΤΡΑΜΕΤ (11,76%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι του ΚΑΡΑΤΖΗ (-7,94%), της ΔΑΡΙΓΚ (-6,90%) και της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (-5,98%). Κατά 0,19% υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 0,58%._

    ΑΛ.Γ

    [14] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ- ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό "ραντεβού" συνδικαλιστών-εργοδοτών οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

    Μετά τη συνάντηση, πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπέβαλαν προς συζήτηση βελτιωμένες προτάσεις, τις οποίες η ΓΣΕΕ επιφυλάχθηκε να εξετάσει.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση του ΣΕΒ πρότεινε - μεταξύ άλλων - οι αυξήσεις στη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να μην είναι ποσοστιαίες, αλλά ποσοτικές και ενιαίες για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς_

    [15] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Τ. ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Βρυξέλλες, 15 Απριλίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε σήμερα ότι στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, οι συμμετέχοντες υπέδειξαν ότι οι πόροι για κάλυψη των άμεσων αναγκών μιας λύσης θα είναι διαθέσιμοι στον κυπριακό λαό, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο κ. Γουέστον σημείωσε ότι εάν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, τότε η διεθνής κοινότητα θα θέσει τους πόρους στη διάθεσή του, αλλά επεσήμανε πως εάν γίνει αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά και απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στους Τουρκοκύπριου.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι «είχαμε ένα πολύ καλό πρωινό», σημειώνοντας ότι αυτό που του έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που πήραν το λόγο στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών ήταν «ξεκάθαροι στην άποψή τους ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για λύση, που συνάδει και με τη δική μας άποψη ότι είτε υπάρχει αυτή η λύση είτε δεν υπάρχει λύση».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΧΟΛΙΑ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΙ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία, 15 Απριλίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για συμπαράσταση της Ελλάδας στις αποφάσεις της Κύπρου εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «πρόκειται για μια καλόπιστη άποψη», αλλά σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

    Ερωτηθείς αν αναμένει απόρριψη του σχεδίου, απάντησε ότι θα μιλήσει ο λαός.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των πολιτικών ηγετών, είπε ότι αυτό σε αρκετά μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο και ότι δεν αναμενόταν ότι θα μπορούσε αυτή η σύσκεψη να γεφυρώσει τις διαφορές απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

    Το σημαντικό, είπε, είναι ότι έχουν σύσσωμα αποφασίσει ότι θα στηρίξουν την όποια απόφαση ληφθεί από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ότι θα σταθούν στο πλευρό της για να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες ενδεχομένως να παρουσιαστούν στην πορεία.

    [17] ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 15 Απριλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, καθώς και τον ελληνικό λαό, για την ενεργή στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

    ''Ο σεβασμός και η ενεργός και πλήρης στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού, όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επισημαίνοντας ότι στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''όπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, την τελική ευθύνη έχει ο κυπριακός λαός, η απόφαση του οποίου θα γίνει απολύτως σεβαστή και θα στηριχθεί, ενώ η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά στο δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μετά από τη δήλωση στην οποία ο κ. Καραμανλής προέβη στην Αθήνα και πριν από τη δική του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''η άριστη συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις και η στήριξη του ελληνικού λαού οδήγησαν στο να είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι' αυτό η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και θα είναι παντοτινή''.

    Η ίδια συνεργασία, πρόσθεσε, και η ίδια στήριξη ''θα οδηγήσουν και στην υλοποίηση του μεγάλου στρατηγικού μας στόχου: την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο αυτό. Το στόχο της λύσης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω πως αυτό που σήμερα προέχει είναι να συνεχιστεί ένας δημοκρατικός, δημιουργικός και νηφάλιος διάλογος και να διαφυλαχθεί η ενότητα του λαού.

    ''Με βάθρο την ενότητα αυτή, ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, που είναι και φυσιολογικές και θεμιτές, θα προχωρήσουμε την επομένη του δημοψηφίσματος. Με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του κυπριακού λαού. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής'', δήλωσε τέλος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 15 Απριλίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Αρχισε στις 6.30 το απόγευμα το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στο οποίο αργά απόψε αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για την τοποθέτηση του κόμματος επί του σχεδίου Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Στο συνέδριο απευθύνεται αυτή την ώρα με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αμέσως μετά, θα μιλήσει ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρυτής του κόμματος Γλαύκος Κληρίδης.

    Στη συνέχεια θα καταρτισθεί κατάλογος ομιλητών οι οποίοι θα εκθέσουν τις απόψεις τους επί των προνοιών του σχεδίου Ανάν και θα προβούν σε εισηγήσεις για την τελική στάση του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Η απόφαση του Συνεδρίου θα ληφθεί με ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, προβλέπεται να είναι φανερή, εκτός εάν το συνέδριο αποφασίσει διαφορετικά.

    Στο συνέδριο έχουν προσέλθει μέχρι στιγμής γύρω στα 720 άτομα από τους 1.920 που είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, εκ των οποίων 150 άτομα των κομματικών ομάδων εξωτερικού.

    Προσερχόμενος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για ένα ναι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    «Νομίζω ότι η δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού είναι ένα μήνυμα για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Ενα μήνυμα που μέσα από τα όσα είπε, δημιουργεί το αντίθετο από τα όσα μέχρι σήμερα ακούσαμε, ότι δηλαδή η λύση είναι τόσο αρνητική που θα πρέπει ο λαός να πει το όχι».

    Σε ερώτηση αν πρόκειται για ένα ξεκάθαρο 'ναι' απάντησε «νομίζω πιο ξεκάθαρο από ό,τι κάποιοι θέλουν να το παρερμηνεύσουν. Αν τολμά κάποιος να το παρερμηνεύσει», κατέληξε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ "3ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Οι παλιές, ένδοξες μέρες του Ράλι Ακρόπολις αναβίωσαν και σήμερα, στη δεύτερη μέρα διεξαγωγής του «3ου Ιστορικού Ράλι Ακρόπολις», με το πέρασμα του αγώνα από τις διαδρομές των "άθλων του Ηρακλέους", με προορισμό και διανυκτέρευση στην Αρχαία Ολυμπία.

    Τα 67 πληρώματα που συνεχίζουν τον αγώνα, έζησαν και πάλι τις κλασικές διαδρομές των παλαιών διοργανώσεων, όπως στη Μάνδρα, το Γαλατά, το Φενεό, την Κλειτορία και τη Φολόη, διαδρομές που χαρακτήρισαν για αρκετές δεκαετίες τον εθνικό μας αγώνα.

    Στο σύνολό τους οι οδηγοί έμειναν ενθουσιασμένοι από τις σπάνιες ομορφιάς διαδρομές αλλά και την άριστη διοργάνωση του αγώνα.

    Ωστόσο δεν έλειψαν οι πρώτες «απώλειες» καθώς 6 πληρώματα ανάμεσά τους οι νικητές προηγούμενων διοργανώσεων Kων. Αποστόλου- Lancia Fulvia Rally HF/1970 και Παν. ΣκαλτσάςDatsun 1600 SSS/1975 εγκατέλειψαν. Μαζί τους επίσης εγκατέλειψε και ο Βασ. Πόλιτο- Datsun 510/1967, αλλά και ο Μαρ. Σταφυλοπάτης Ford Cortina Lotus-1965.

    -Νικητές μετά το δεύτερο σκέλος αναδεικνύονται στην κατηγορία Sporting (αγωνιστικός ρυθμός) o Φρ. Σταφυλοπάτης-Porsche 911 RS/1973 με δεύτερο το φινλανδικό πλήρωμα Jari Laaksonen-Volvo 142S/1968 και τρίτο τον πρωταθλητή ιστορικών Κυρ. Βαλαλάκη-Ford Escort RS 2000/1972.

    Στην κατηγορία Regularity (ταχύτητες μέχρι 50 χλμ/ώ), προηγείται ο Γιώργος Ιωαννίδης Leyland Mini MKII/1975, με δεύτερο το πλήρωμα των Ahmet Omgun-Porsche 911Rs/1972 και τρίτο τον Κ. Μητρόπουλο (Lancia Fulvia Coupe 3/1974).

    ·Για αύριο τα πληρώματα θα καλύψουν το τρίτο σκέλος της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει 323 χλμ με 6 ειδικές διαδρομές στο τμήμα Ολυμπία- Τρίπολη Ολυμπία με τερματισμό στις 18.30.

    ·Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ξεκινά το Σάββατο το πρωί από την Ολυμπία, μέσω Αντιρρίου κατευθύνεται στους Δελφούς και από εκεί στην Αθήνα για τον τερματισμό (Πλ. Κοτζιά, ώρα 19.30).

    [20] Ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Ο Ολυμπιονίκης της πάλης στο Μεξικό και το Μόναχο, Πέτρος Γαλακτόπουλος, αναδείχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, μετά από ψηφοφορία μεταξύ του ιδίου και του Παναγιώτη Φασούλα.

    Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα με την εξής σύνθεση:

    Πρόεδρος: Πέτρος Γαλακτόπουλος

    Αντιπρόεδρος: Νίκη Μπακογιάννη

    Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Θανόπουλος

    Ειδικός Γραμματέας: Ευάγγελος Πάτρας

    Ταμίας: Αναστάσιος Παπαναστασίου

    Μέλη: Κώστας Θάνος, Στέλιος Μηγιάκης, Παναγιώτης Ποικιλίδης, Παναγιώτης Φασούλας.

    [21] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Σύσκεψη στην εισαγγελία Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συναντήθηκε με τους κ.κ. Μήτσου και Λούβαρη και έκανε αυστηρές συστάσεις στους εκπροσώπους των δύο αιωνίων αντιπάλων για την αποφυγή επεισοδίων.

    Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Λούβαρης τόνισε ότι θα προστατεύσει με κάθε τρόπο την ομάδα, ενώ ευχήθηκε όλα να κυλήσουν ομαλά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αργύρης Μήτσου, υποστήριξε ότι οι γηπεδούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους είχε ζητήσει η αστυνομία και πρόσθεσε πως ελπίζει να γίνει ένας αγώνας διαφήμιση για το ποδόσφαιρο και να κερδίζει ο καλύτερος.

    [22] ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Στο κυριακάτικο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που πιθανότατα θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή, αναφέρθηκαν σήμερα δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, με δηλώσεις που έκαναν στην ΕΡΑ. Τόσο ο Γιώτης Τσαλουχίδης, παλιός παίκτης των ερυθρολεύκων, όσο και ο Κώστας Αντωνίου, πρώην αθλητής των πρασίνων, ευχήθηκαν με το σφύριγμα της λήξης νικητής να βγει το ποδόσφαιρο.

    «Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η μέρα που θα βρεθούν οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων. Σε τέτοια παιχνίδια, όλα είναι ανοικτά. Εύχομαι να κερδίσει το ποδόσφαιρο. Οι παίκτες ας αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση, για τα μικρά παιδιά που τα θεωρούν είδωλο», υποστήριξε ο Γιώτης Τσαλουχίδης.

    «Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Οι παίκτες σε αυτά ντέρμπι έχουν μοναδικό στόχο την νίκη και στο γήπεδο, κατεβαίνουν μόνο για να κερδίσουν. Οι ποδοσφαιριστές ζουν για αυτά τα παιχνίδια. Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει εκδίκηση, υπάρχει όμως κίνητρο για ρεβάνς», συμπλήρωσε ο Κώστας Αντωνίου.

    [23] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Σ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας για το φιλικό αγώνα με την Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ο Στράτος Αποστολάκης. Μεταξύ άλλων κλήθηκαν οι Δημήτρης Παπαδόπουλος του Παναθηναϊκού και Ακης Στολτίδης του Ολυμπιακού.

    Αναλυτικά οι παίκτες που θα ενσωματωθούν στην αποστολή είναι οι: Αμπάρης, Λαγός, Π.Καπετάνος (Ηρακλής), Μόρας (ΑΕΚ), Φωτάκης, Αγρίτης (Αιγάλεω), Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Μελισσάς (Ξάνθη), Γουνδουλάκης, Μήτρου (Πανιώνιος), Μανουσάκης (Χαλκηδόνα), Σαλπιγγίδης, Καρυπίδης (ΠΑΟΚ), Βύντρα, Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Βάλλας, Στολτίδης (Ολυμπιακός), Σηφάκης (ΟΦΗ) και Τσιώλης (Πανηλειακός).

    Ο αγώνας κόντρα στην Ιαπωνία είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη, 21 Απριλίου, στις 3 το μεσημέρι και θα διεξαχθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα.

    [24] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

    Μαδρίτη, 15 Απριλίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

    Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιπαραθέσεις σε μια χώρα, όπου το καθολικό στοιχείο υπερισχύει- σημειώνεται ότι το Βατικανό καταδικάζει την ένωση ιδίων φύλων- και η ομοφυλοφιλία είχε απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Φράνκο. Οι καθολικοί, μάλιστα, επίσκοποι της χώρας έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προοπτική της νομιμοποίησης των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων.

    «Η στιγμή που θα δοθεί τέλος μια για πάντα στην αφόρητη διάκριση που υφίστανται πολλοί Ισπανοί, λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, έχει φτάσει» είπε ο Θαπατέρο και πρόσθεσε: «Οι ομοφυλόφιλοι και όσοι έχουν κάνει αλλαγή φύλου δικαιούνται το ίδιο δημόσιο ενδιαφέρον με τους ετεροφυλόφιλους».

    [25] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Άγκυρα, 15 Απριλίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αναγνωρίσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, εάν το σχέδιο Ανάν δεν γίνει τελικά αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τις 24 Απριλίου. "Εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά πει 'ναι' και η ελληνοκυπριακή πει 'όχι', θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναγνώρισης" δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλαμ Αλίεφ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, οι δηλώσεις του Αλίεφ ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στους Ελληνοκύπριους, υπό το φόβο ότι αποτελούν την αρχή αντίστοιχων δηλώσεων και από άλλα τουρκόφωνα κράτη της κεντρικής Ασίας, αλλά και από τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, έχουν ανακοινώσει ότι θα άρουν το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εάν μόνο οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

    Οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν είναι ασφυκτικές. Ενδεικτικό της στάσης των ΗΠΑ είναι η πρόταση που απηύθυναν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης δωρητών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, για παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Αγκυρα θα πιέσει τη διεθνή κοινότητα τόσο για την άρση του εμπάργκο όσο και για την αναγνώριση των κατεχομένων.

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 15 Απριλίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Οι υπηρεσίες της ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι χορηγούν από 3 μήνες έως και 3 χρόνια παράταση σε εταιρίες παραγωγής τροφίμων των υπό ένταξη στην Ένωση χωρών-μελών, ώστε να μπορέσουν να συμμορφώσουν τη λειτουργία τους με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής που έχει θεσπίσει η Κομισιόν.

    Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp, πάνω από 1.000 εταιρίες τροφίμων - περίπου το 8% των εταιριών τροφίμων των υπό ένταξη χωρών - από την Εσθονία και την Πολωνία, μέχρι την Κύπρο και τη Μάλτα, αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στους κανόνες υγιεινής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα από τη βελγική πρωτεύουσα ο αρμόδιος για θέματα προστασίας καταναλωτή επίτροπος David Byrne, οι εταιρίες αυτές, και για όσο διαρκεί το διάστημα προσαρμογής, θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, δε θα μπορούν, όμως, να τα εξάγουν στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

    Παράλληλα, η Κομισιόν ανήγγειλε ότι θα εντείνονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων στη διευρυμένη πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοινώθηκε, τέθηκε ήδη από την 1η Απριλίου και στις 25 χώρες-μέλη το νέο ηλεκτρονικό σύστημα TRACES, με το οποίο ανιχνεύονται τα ίχνη των άρρωστων ζώων σ' ολόκληρη την ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, καθημερινά διακινούνται μέσω της ΕΕ 50.000 ζώα-σφάγια. Για τα ζώα αυτά, στο εξής, θα πρέπει να υπάρχουν καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό αρχείο του TRACES δελτία υγιεινής, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση των ασθενειών.

    Η Κομισιόν ευελπιστεί ότι με τους ελέγχους αυτούς θα περιοριστούν δραστικά οι επιπτώσεις από τις ασθένειες που εκδηλώνονται στα ζώα. Πάντως, σε ορισμένες χώρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, το TRACES δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

    Σύμφωνα με τον επίτροπο Byrnes, η Κομισιόν προτίθεται να δημιουργήσει συνολικά 37 σταθμούς ελέγχου, συνδεδεμένους με το TRACES, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην εσωτερική αγορά θα ενταθούν οι έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών, κυρίως, στις νέες χώρες-μέλη.

    [27] ΑΥΣΤΡΑΛΗ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΓΟΝΙ ΤΗΣ !

    Μελβούρνη, 15 Απριλίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Το "πράσινο φως" και από νομικής πλευράς δόθηκε σε μια γυναίκα της Μελβούρνης να μείνει έγκυος με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) για να φέρει στον κόσμο το μωρό της κόρης της, γεννώντας έτσι το εγγόνι της.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», η 51χρονη Σόφη, η 27χρονη κόρη της Μέγκαν και ο 29χρονος σύντροφος της δεύτερης Μάικλ (τα ονόματα, αυτά, για οικογενειακούς λόγους, δεν είναι πραγματικά) είχαν προσπαθήσει άλλες τέσσερις φορές, ανεπιτυχώς, να αποκτήσουν παιδί με τη μέθοδο IVF. Όπως είπε η ίδια η Σόφη, πάντα έβλεπε τη μέθοδο αυτή ως τη λύση στο πρόβλημα της κόρης της και έτσι, αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα στη Βικτώρια η οποία θα γεννήσει το εγγόνι της.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε στη Βικτώρια το 1988 όταν γεννήθηκε η 16χρονη σήμερα Άλις Κίρκμαν.

    Η κόρη της Σόφη, Μέγκαν, η οποία είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη, είπε ότι, μετά από τεσσεράμισι χρόνια ιατρικού και νομικού αγώνα, είχε αρχίσει να απογοητεύεται και τότε στράφηκε στη μητέρα της. Το πρόβλημά της, το οποίο δεν της επιτρέπει να τεκνοποιήσει, είναι ότι γεννήθηκε με έλλειψη ζωτικών οργάνων απαραιτήτων για την απόκτηση παιδιού.

    Η μητέρα της Μέγκαν, Σόφη επισκέφθηκε, ανάμεσα σε άλλους, και τον ειδικό καθηγητή, Τζον Λίτον, ο οποίος βοήθησε για να έρθει στον κόσμο η Άλις Κίρκμαν, πριν 16 χρόνια. Ο εν λόγω καθηγητής της είπε ότι, ίσως, ήταν αρκετά μεγάλη για μια τέτοια γονιμοποίηση. Όταν είπε το νέο στην κόρη της τότε, ναι μεν, στεναχωρήθηκαν αφάνταστα και οι δύο, αλλά, από την άλλη, αποφάσισαν να μη το βάλουν κάτω.

    Μετά από ένα χρόνο από το γάμο της Μέγκαν με τον Μάικλ, η οικογένεια επαναπροσέγγισε τον καθηγητή Λίτον και τότε ανακάλυψαν ότι αφού η Σόφη είχε ήδη εισέλθει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης η γονιμοποίηση ήταν μια επιλογή και από νομικής πλευράς. Ο καθηγητής Λίτον είπε ότι, από την μια, η γονιμοποίηση αυτή δεν ήταν παράνομη στη Βικτώρια, από την άλλη, όμως, ήταν νομικά ασαφής, γιατί, σύμφωνα με το νόμο του 1984 Περί Στειρότητας γνωμοδοτείτε ότι ένα έμβρυο δεν μπορεί να μεταφερθεί, εκτός εάν η υποκατάστατη γυναίκα είναι, επίσης, στείρα, εντούτοις για την επιτυχία του εγχειρήματος η υποκατάστατη μητέρα πρέπει να είναι γόνιμη. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως η αντίφαση αυτή που παρατηρείται στην σχετική νομοθεσία οφείλεται στη γρηγοράδα με την οποία πάρθηκαν νόμοι σαν κι αυτόν. Έτσι, για τη Σόφη η εμμηνόπαυσή της σήμαινε, μεν, ότι ήταν πλέον στείρα, αλλά, όμως και ότι μπορούσε να κυοφορήσει ένα έμβρυο.

    Εάν η γονιμοποίηση αυτή επιτύχει για τη Μέγκαν και το Μάικλ, τότε θα μπορούν να υιοθετήσουν το ίδιο τους το βιολογικό παιδί, επειδή στη Βικτώρια κάθε έγκυος γυναίκα είναι και η νόμιμη μητέρα του παιδιού που φέρνει στον κόσμο.

    [28] ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 15 Απριλίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Έκκληση προς τους Κυπρίους όπως αξιολογήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά την κατάσταση στο νησί και αποφασίσουν χωρίς προκαταλήψεις και συναισθηματισμούς, απηύθυνε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε ομιλία του στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε πως στις 24 Απριλίου δεν τίθεται το ερώτημα ''είτε αυτή η λύση είτε κάποια άλλη'', αλλά το ερώτημα ''είτε αυτή η λύση είτε καμία άλλη για μεγάλο χρονικό διάστημα''.

    Είπε επίσης ότι η έλλειψη λύσης θα είναι επιζήμιο γεγονός για όλους.

    ''Όχι μόνο θα καταστρέψει τις ελπίδες πολλών Κυπρίων, αλλά θα εμβαθύνει την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί και την διαίρεσή του και η διαχωριστική γραμμή θα καταστεί ντε φάκτο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    [29] "ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ INTERNATIONAL" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Οι Άγαμοι Θύται έπειτα από μία τετραετία επιστρέφουν μέσω Αθήνας στη Θεσσαλονίκη, δριμύτεροι και παγκοσμιοποιημένοι, ως «Άγαμοι Θύται International», για μία σειρά παραστάσεων που θα δίνονται από αύριο μέχρι τα τέλη Μαΐου στο Principal (Θέρμη).

    Η σκηνοθεσία της μουσικοχορευτικής παράστασης «Άγαμοι Θύται International» είναι το Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα μαζί με τους Θοδωρή Αθερίδη και Γιώργο Κλήμεντος.

    Η λαμπερά τριτοκοσμική καθημερινότητα της χώρας, οι φαμίλιες της πολιτικής, ο πανουργολαβισμός, ο σεξο-αγροτουρισμός μπλέκουν τον Ιεροκλίξ, τον Στραφοβελίξ, τον Παχιδίξ και τον Μητρετζίξη σε νέες περιπέτειες χωρίς τελειωμό. Οι ολυμπιακές σαρκοφάγοι, τα ευρωπαϊκά πακέτα, οι τρύπες των εγκαινίων, η φτωχοαλαζονική μεγαλοπρέπεια των απογόνων του Μεγαλέξανδρου και των γενών του Βορρά αντιμετωπίζονται με ολική άλεση και ολική επαναφορά

    Παίζουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου, Στάθης Παχίδης, Γιώργος Κορμάνος, Γιώργος Συμεωνίδης, Χουάνχο Καράλες, Luca Regina και Tino Fimiani. Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Καραγιάννης, Αχιλλέας Γουάστωρ, Γιώργος Χατζής, Γιάννης Γρηγορίου, Mehak Khachatruan.

    Η ενορχήστρωση και οι μουσικές διασκευές είναι του Δημήτρη Σταρόβα, η σκηνογραφική επιμέλεια της Χριστίνας Κωστές και οι χορογραφίες της Ελένης Γκασούκα

    [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Γ. ΑΡΙΣΤΗΝΟΥ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ "ΜΗΛΟ"

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Το μυθιστόρημα του Μάνου Στεφανίδη «Ελένη από Χαρτί» και το διήγημα του Γιώργου Αριστηνού «Η ζωή είναι ωραία» θα παρουσιάσουν σε κοινή εκδήλωση την Τετάρτη 28 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην Γκαλερί «Μήλο», οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

    Ο συγγραφέας Γιώργος Αριστηνός και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης θα αλλάξουν τους ρόλους τους και θα μιλήσουν ο ένας για το βιβλίο του άλλου.

    Στη «Χάρτινη Ελένη» πρωταγωνιστούν ένας Έρωτας, μια Αγάπη και μια Ψυχή, οι φίλοι και οι εχθροί τους. Ο αφηγητής απλώς μεταφέρει την ιστορία τους. Όλα αυτά συνέβησαν μόλις το περασμένο καλοκαίρι και γράφτηκαν προτού ακόμη η ανάμνηση εξωραΐσει την πίκρα. Το βιβλίο, μιλώντας για τον ακρωτηριασμό μοιραία αναφέρεται στον κατακτητικό, κανιβαλικό έρωτα που διεκδικεί και κατασπαράζει, που η αύρα του ανεμίζει πρώτα ανάμεσα στις τέχνες του πολέμου. Αλλά και στην αγάπη που κατευνάζει και που προσφέρεται ως βαθύτατη επιθυμία ψυχής, που κάνει τους ανθρώπους καλύτερους και που μεταμορφώνει τα σώματα σε καιόμενες βάτους που δεν κατακαίονται.

    Στο βιβλίο «Η ζωή είναι ωραία», τα σκιώδη πρόσωπα φερέφωνα της συγγραφικής βούλησης, βιώνουν στο έπακρο τον εφιάλτη της ζωής, μέσα από τη διελκυστίνδα του έρωτα και του θανάτου. Ο έρωτας τα συνεπαίρνει και ο θάνατος τα ανταμείβει για το συνεπαρμό τους. Αυτός είναι τελικά που θα τα σαρώσει στο τέλος και θα βάλει πανηγυρικά την υπογραφή του σε κάθε εφήμερη προσδοκία τους. Στο διήγημα δεν υπάρχουν ούτε ήρωες, ούτε δράση, παρά μόνο μια ιχνογραφία συναισθημάτων, με διδακτικό όμως επιμύθιο: όλα καταλήγουν στο μεγάλο καταπιώνα του θανάτου. Αν μένει κάτι, είναι η γλώσσα που μιλάει φλύαρα και ατελέσφορα.

    [31] ΤΟ "ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ" ΑΡΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Την παράσταση με τίτλο «Υπερωκεάνιον "ΠΑΤΡΙΣ"» ανεβάζει από τις 24 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου ο θίασος Θεατρικό Εργοτάξιο στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης. Το έργο αποτελεί μια περιήγηση στα πολυτάραχα χρόνια της Ελλάδας 1930 - 1960.

    Πρώτος σταθμός της η μετανάστευση. Θ' ακολουθήσουν κι άλλοι όπως Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Διαδρομή του Ρεμπέτικου, Ζωή του ΄60 με τελευταίο αγκυροβόλι μας τη μετάλλαξη του ελληνικού τοπίου σε ένα «τεράστιο μπιντέ που είχαμε καθίσει όλοι πάνω και πλενόμασταν, πλενόμασταν, πλενόμασταν ενώ εκατοντάδες, χιλιάδες καζανάκια, χύνοντας καταρράκτες νερού, χαιρετούσαν την πρόοδό μας».

    Το «Υπερωκεάνιον 'ΠΑΤΡΙΣ'» γέμισε τα αμπάρια του με εφόδια: «Όπου γης Ελλάδα. Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες» του Φ. Λάδη, «Τα Ρεμπέτικα Τραγούδια» του Ηλία Πετρόπουλου, «Στοιχεία της δεκαετίας του ΄60» του Θανάση Βαλτινού, «Τα Ιδιωτικά και τα Δημόσια» του Οδ. Ελύτη, «Ο καθρέφτης και το Μαχαίρι» του Μάνου Χατζιδάκι, «Αγαθόν το Εξομολογείσθαι» του Γιάννη Τσαρούχη, «Ο Μπιντές/Διηγήματα, Το Κοινόβιο/Διηγήματα» του Μάριου Χάκα, «Εφήβων και Μη/ Διάφορα Κείμενα, Πεζογραφήματα/ Το Δικό μας Αίμα» του Γιώργου Ιωάννου, «Εμφύλιος Τύπος», «Το Χρονικό του 20ου Αιώνα», άρθρα από την «Ελευθεροτυπία» του Λάμπρου Λιάβα, από τον «Ραμπαγά»

    Το έργο ανεβαίνει σε δραματουργία - σκηνοθεσία: Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου, σκηνική - ενδυματολογική άποψη Χενκ Βαν Λούνεν, ζωγραφική Αγγελικής Κουρμουλάκη, μουσικές συνθέσεις - συντονισμό Αλέκου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Μυστακίδης, Δαβίδ Οικονόμου, Παύλος Παφρανίδης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Φώτης Σιώτας. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Στέργιος Μπαρές, Θάνος Σιαπέρας και Μάρι Χεκιμιάν.

    [32] "ΟΝΕΙΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για τα όνειρα, με τίτλο «Ονείρου Οδύσσεια» παρουσιάζουν από αύριο η DameBlanche και το ΚΘΒΕ στο φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Το έργο βασίζεται στη σύνθεση επτά πρωτότυπων κειμένων των γνωστών νεοελλήνων συγγραφέων: Ρούλας Αλαβέρα, Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Ακη Δήμου, Δημήτρη Δημητριάδη, Μαρίας Πάουελ, Έλενας Πέγκα και Μαρλένας Πολιτοπούλου, Έξοδος, Τσιμάρας Τζανάτος.

    Η μουσική της παράστασης είναι του Δημήτρη Καμαρωτού, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ερωφίλης Πολιτοπούλου και οι φωτισμοί της Σοφίας Καρακάντζα. Παίζουν οι ηθοποιοί Αθηνά Αλεξοπούλου, Αικατερίνη Ανδριανάκη, Γιάννης Γκουντάρας, Σοφία Καρακάντζα, Βαγγέλης Μανιτάκης, Ορέστης Μεσοχωρίτης. Συμμέτεχουν οι χορευτές Φάνια Γρηγορίου και Κυριάκος Χατζηιωάννου

    [33] Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

    Πάτρα, 15 Απριλίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του Δήμου Πατρέων για την ανάληψη της διοργάνωσης "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006", κοινοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, στην οποία παρέστη ο κ. Τατούλης, χαρακτήρισε ως "λευκή σελίδα" την προετοιμασία της Πάτρας για την ανάληψη της διοργάνωσης "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006".

    Ανέφερε επίσης ότι σε προσεχή συνάντηση, που θα έχει ο υφυπουργός με τη δημοτική Αρχή της πόλης, θα καθορισθούν τα ακριβή πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η Πάτρα. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως "τα έργα θα συνεχισθούν και μετά το 2006".

    Ωστόσο, ο κ. Τατούλης δεν αναφέρθηκε στον οικονομικό προϋπολογισμό της Πολιτιστικής. Επισήμανε, όμως, πως τα κονδύλια θα διατεθούν με καθεστώς διαφάνειας και με γνώμονα της αξιοποίηση του χαρακτήρα της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 April 2004 - 18:14:00 UTC