Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [02] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [03] ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ
  • [04] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
  • [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ
  • [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SAN
  • [07] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
  • [08] ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [09] ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΕ
  • [13] Ο Δ.ΜΗΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ
  • [14] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
  • [15] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 2,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [17] ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΘΕ ΑΡΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ
  • [19] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ Η Τ/Κ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [20] ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
  • [21] ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΝΤΕΝΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [22] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [25] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [26] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΟΥ ΜΠΑΚΑΡ ΜΠΑΣΙΡ
  • [27] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ
  • [29] "ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"
  • [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [33] ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  • [34] "ΤΟ ΑΣΕΜΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΓΑΡΙΔΩΝ" ΤΟΥ ΚΡ. ΣΙΜΕΟΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (12:47 UTC+2)

    Ικανοποίηση σε όλες τις πλευρές, προκάλεσε η υπεύθυνη στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, όπως εκφράστηκε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο Κύπριος πρόεδρος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το σεβασμό και την ενεργό στήριξη του πρωθυπουργού στις αποφάσεις του Κυπριακού λαού.

    Οι ΗΠΑ, υποδέχτηκαν θετικά την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, ενώ η Άγκυρα διακήρυξε ότι πρόκειται να αρχίσει εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Δραματική έκκληση Κληρίδη να αποφευχθεί η οριστική διχοτόμηση της μεγαλονήσου.

    Επικρότησαν οι ΗΠΑ τη θέση Καραμανλή

    Οι ΗΠΑ επικρότησαν τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς αν η χώρα του θα αναγνώριζε το ψευδοκράτος στην περίπτωση που οι Ε/Κ πουν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα και οι Τ/Κ 'ναι', απάντησε ότι αν και δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις στο παρόν στάδιο, σίγουρα οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και δεν θα αφήσουν τους Τ/Κ ''στα κρύα του λουτρού''.

    Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη διεθνής υποστήριξη για ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και για μια έγκαιρη εφαρμογή της λύσης στη συνέχεια. Θα ήθελα να καταστήσω ξεκάθαρο ότι δεν πιστεύουμε ότι μια αναβολή του δημοψηφίσματος θα ήταν δυνατή», είπε.

    Οπως είπε ο κ. Μπάουτσερ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε τη διαδικασία του ΟΗΕ στις δηλώσεις του σήμερα. «Αυτό το επικροτούμε. Είπε ότι σε σχέση με την ΕΕ, το σχέδιο έχει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά. Ολοι είπαμε ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να επιτευχθεί το ιδανικό αλλά το σχέδιο περιέχει συγκεκριμένα και σαφή ωφελήματα για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, καθώς και τις χώρες της περιοχής και την ΕΕ και είναι μια ευκαιρία για μια ενωμένη Κύπρο να καταστεί μέλος».

    Είπε ότι οι ΗΠΑ επικροτούν «το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε και υποστήριξε το σχέδιο και δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά στοιχεία».

    «Ναι» από το ΔΗΣΥ

    ''Ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης ο «Δημοκρατικός Συναγερμός» (ΔΗΣΥ) με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της παράταξης για το σχέδιο Ανάν.

    Συνολικά 686 σύνεδροι ή ποσοστό 77,6% ψήφισαν υπέρ του ''ναι'' και 188 σύνεδροι ή ποσοστό 21,3% ψήφισαν υπέρ του ''όχι'', ενώ υπήρξαν 10 αποχές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι ως υπεύθυνη παράταξη, ο ΔΗΣΥ πήρε εκείνη την απόφαση που επιβαλλόταν ιστορικά.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κάνουν δεύτερες σκέψεις και οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία των στιγμών.

    Οπως είπε, ''αρχίσαμε ήδη να δεχόμαστε ισχυρά μηνύματα των συνεπειών του όχι'' και είπε ότι εκείνοι που σήμερα φωνάζουν υπέρ του όχι ίσως κάποτε συνειδητοποιήσουν πως είχαν λάθος.

    ''Εύχομαι και απεύχομαι αυτοί που σήμερα φωνάζουν, και με το δίκαιο τους γιατί νομίζουν ότι αδικούνται, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τις διατάξεις, είτε γιατί έχουν φορτιστεί κατά τρόπον που να μην επιδέχονται πλέον τις όποιες συμβουλές ή επιχειρήματα, να μην καταριόνται μετά όσους τους παρέσυραν να πουν το όχι'', είπε.

    Έκκληση Κληρίδη

    Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επεσήμανε στους συμμετέχοντες στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως για τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου με αναγνώριση του ψευδοκράτους σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «θα περνούν τα χρόνια, οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέφουν και η διχοτόμηση θα είναι το αποτέλεσμα της άρνησής μας να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν».

    «Κινδυνεύουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση με εξωτερικά σύνορα τις διαχωριστικές γραμμές», προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι «εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Ενωμένη Ευρώπη θα κάνει διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και θα δώσει και οικονομική αλλά και πολιτική υπόσταση».

    Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, είπε ο κ. Κληρίδης, εάν δεν επιτευχθεί τώρα λύση του Κυπριακού, να αποχωρήσουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει «εμπέδωση των τετελεσμένων και τελεσίδικα πλέον η αναγνώριση δύο κρατών».

    «Προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον», δήλωσε ο κ. Κληρίδης, «παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού».

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης τάχθηκε από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος κατά του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας πως στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ο Κυπριακός Ελληνισμός καλείται να αποφασίσει ''αν θα παραδοθεί ουσιαστικά στα ξένα συμφέροντα και στον τουρκικό επεκτατισμό ή αν θα σταθεί όρθιος''.

    Πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας

    ΗΠΑ και Βρετανία ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης από το σώμα για την Κύπρο, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του Συμβουλίου.

    Χθες, οι δύο χώρες κάλεσαν τα άλλα μόνιμα μέλη σε διαβουλεύσεις πάνω σε σχέδιο δήλωσης που ετοίμασε η Βρετανία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε κώλυμα, αλλά οι διαβουλεύσεις έγιναν στην απουσία του.

    Τελικά, διευθετήθηκε συνάντηση των μονίμων μελών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια αναμένεται να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βρετανικό σχέδιο δήλωσης, με την προοπτική να υιοθετηθεί πριν τις 8.00 το βράδυ.

    Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο της προεδρικής ανακοίνωσης αναφέρει ότι οι Κύπριοι ''βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για λύση του προβλήματος''. Αναφέρεται επίσης ότι από τις δύο πλευρές εξαρτάται το μέλλον τους.

    Στο σχέδιο δήλωσης προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, να υποστηρίξει ταχεία και πλήρη εφαρμογή του από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως ''τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία''.

    Στο σχέδιο δήλωσης υπάρχει και δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα λάβει τις αποφάσεις που το αφορούν με βάση το σχέδιο Ανάν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της νέας ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Διπλωμάτες χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούσαν για ''ασφυκτικές πιέσεις'' από μέρους των Αμερικανών και των Βρετανών.

    Συζήτηση Μπλερ - Αναν

    Η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην κατοικία του Βρετανού μονίμου αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο το Ιράκ.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του, ενώ ο ΓΓ εγκωμίασε τη στάση των Βρετανών να πιεστεί η ΕΕ να ταχθεί πλήρως υπέρ του σχεδίου και της διαδικασίας. Συμφωνήθηκε επίσης να κρατηθεί στενή η επαφή μεταξύ τους και τις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του, ο Τόνι Μπλερ εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του ΓΓ και των αντιπροσώπων του, λέγοντας ότι χάρη στις προσπάθειές τους «υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για μια γενιά, για πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ο Κόφι Ανάν ευχαρίστησε το Βρετανό Πρωθυπουργό για την ισχυρή υποστήριξη από τη Βρετανία και την ΕΕ.

    «Το θέμα είναι τώρα στα χέρια του λαού και ελπίζω ότι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να επανενώσουν τη χώρα τους και να εισέλθουν μαζί στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Προτροπή Πάουελ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ κάλεσε ξανά τις δύο πλευρές να ταχθούν υπέρ του ''ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται για λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα από το σχέδιο Ανάν.

    ''Εως τώρα, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο να γίνει κατανοητό στις δύο κοινότητες ότι είναι προς το συμφέρον τους, προς το πολύ μεγάλο συμφέρον τους, να ψηφίσουν 'ναι' στο δημοψήφισμα'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

    ''Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να επιλύσουν τη μακρόχρονη διαφορά τους'', είπε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε: ''Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για να αντικαταστήσει αυτό το σχέδιο''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάουελ είπε ότι κράτησε αρκετό καιρό να αναπτυχθεί και είναι πολύ λεπτομερές. Ολοι, είπε, εντοπίζουν κάποια προβλήματα. ''Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να είναι πλήρως ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές, αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε'', ανέφερε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Κύπριοι, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τη σημασία για τις οικογένειές τους και το μέλλον του νησιού, καθώς και ότι θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη για το ''ναι'' στα δημοψηφίμσματα.

    Προβληματισμός Φρανκ Παλόνε

    Το τελικό σχέδιο Ανάν είναι άδικα ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς, εκτιμά ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο Ανάν αφού, όπως τόνισε, αναγκάζει τον κυπριακό λαό να εμπιστευθεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική κυβέρνηση.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παλόνε χαρακτήρισε την εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ''απλά απαράδεκτη'' ενώ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων στην απουσία ειρηνευτικής δύναμης, που σε κάποιο στάδιο θα αποχωρήσει από το νησί.

    Στη δήλωσή του ο Αμερικανός βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αφεθεί να πάρει τις αποφάσεις του χωρίς έξωθεν απειλές ή προσπάθειες εκφοβισμού.

    ''Δυστυχώς το τελικό σχέδιο είναι άδικα ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς και δεν επιτυγχάνει το στόχο της πραγματικής επανένωσης του νησιού'', είπε.

    Ευχαριστίες Παπαδόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, καθώς και τον ελληνικό λαό, για την ενεργή στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

    ''Ο σεβασμός και η ενεργός και πλήρης στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού, όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επισημαίνοντας ότι στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''όπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, την τελική ευθύνη έχει ο κυπριακός λαός, η απόφαση του οποίου θα γίνει απολύτως σεβαστή και θα στηριχθεί, ενώ η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά στο δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό μετά από τη δήλωση στην οποία ο κ. Καραμανλής προέβη στην Αθήνα και πριν από τη δική του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, ''η άριστη συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις και η στήριξη του ελληνικού λαού οδήγησαν στο να είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι' αυτό η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και θα είναι παντοτινή''.

    Η ίδια συνεργασία, πρόσθεσε, και η ίδια στήριξη ''θα οδηγήσουν και στην υλοποίηση του μεγάλου στρατηγικού μας στόχου: την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο αυτό. Το στόχο της λύσης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω πως αυτό που σήμερα προέχει είναι να συνεχιστεί ένας δημοκρατικός, δημιουργικός και νηφάλιος διάλογος και να διαφυλαχθεί η ενότητα του λαού.

    ''Με βάθρο την ενότητα αυτή, ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, που είναι και φυσιολογικές και θεμιτές, θα προχωρήσουμε την επομένη του δημοψηφίσματος. Με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του κυπριακού λαού. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής'', δήλωσε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Δεν θα υπάρξει λύση για καιρό», λέει ο Φερχόιγκεν

    Εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε δεν θα υπάρξει λύση για πάρα πολύ καιρό, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι η προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για κάλυψη του κόστους της εφαρμογής μιας λύσης, κάλεσε τις δύο πλευρές στο νησί να πουν «Ναι» στα δημοψηφίσματα επί του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την υψηλού επιπέδου συνάντηση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών, που δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεισφέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο πέντε χρόνων, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη προνοήσει για χορηγία 250 εκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα συγκαλέσει μιαν επίσημη διάσκεψη δωρητών στις αρχές του Φθινοπώρου φέτος.

    Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά απορρίψει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ θα έχει την ευθύνη να φροντίσει ώστε να μην τιμωρηθούν για αυτό οι Τ/Κ, και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις για την πλευρά που θα πει «Οχι», καθώς η κατάσταση στο νησί θα αλλάξει, όχι προς το καλύτερο για τον λαό.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι «έχουμε ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών και ήταν μια πολύ επιτυχής συνάντηση», προσθέτοντας ότι «δόθηκαν σήμερα το πρωί δύο πολύ σημαντικά μηνύματα».

    Το πρώτο μήνυμα, είπε, είναι ότι «ολόκληρη η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καλεί έντονα τις δύο κοινότητες στο νησί να αδράξουν τη μοναδική ευκαιρία και να ψηφίσουν 'Ναι' στα δημοψηφίσματα που προβλέπονται για τις 24 Απριλίου».

    Ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ροσέ, ο οποίος εκπροσώπησε την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, είπε πως «η συνάντηση σήμερα ήταν πολύ θετική και υπάρχει η καθολική άποψη ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να προταθεί στον λαό της Κύπρου».

    Ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεθνή κοινότητα «για τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έδωσαν σήμερα».

    «Τώρα εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Απομένουν μόνο εννέα μέρες μέχρι τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», είπε και επεσήμανε ότι η τ/κ πλευρά «υιοθέτησε σήμερα τον νόμο και οριστικοποίησε τις απαραίτητες ενέργειες» για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [02] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (12:25 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, με σκοπό την ενημέρωση του Κοινοβουλίου και της κοινής γνώμης για την κατάσταση της Οικονομίας και τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την οικονομία και την ανάπτυξη ζήτησε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του την οποία απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προς την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, έχει ως εξής:

    «Συστηματικά και μεθοδευμένα, κατά τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιαζόταν μια ωραιοποιημένη εικόνα της Οικονομίας. Κρίσιμα μεγέθη αποκρύπτονταν επίμονα. Τα ελλείμματα στο Δημόσιο Τομέα, ενώ εμφανίζονταν μειωμένα, στην πραγματικότητα αυξάνονταν. Αντί δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Χώρα βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι, αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη Νέα Διακυβέρνηση, θα προχωρήσουμε σε πλήρη δημοσιονομική απογραφή και θα ενημερώσουμε υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, αναλάβαμε τη δέσμευση για μια Νέα Οικονομική Πολιτική, με συγκεκριμένους άξονες και σαφείς προτεραιότητες.

    Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινήσαμε, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μας, τόσο τη διαδικασία δημοσιονομικής απογραφής, όσο και την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Μιας πολιτικής που δημιουργεί τις συνθήκες για νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Μιας πολιτικής, με βασικούς άξονες μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, ένα νέο πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων, μια ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης.

    Με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, τόσο για την κατάσταση της Οικονομίας, όσο και για τις πολιτικές της για την Οικονομία και την ανάπτυξη, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    [03] ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΤΑΪΜΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου, που ανέφερε ότι η Σκότλαντ Γιάρντ εξετάζει την πιθανότητα να αποστείλει στην Αθήνα ενόπλους αξιωματικούς της αστυνομίας για να εξασφαλίσει την προστασία της βρετανικής ομάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Βρετανοί ειδικοί δεν έχουν πειστεί από τις εγγυήσεις ασφαλείας που δίνουν οι ελληνικές αρχές και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν επίλεκτους σκοπευτές στο Ολυμπιακό Χωριό για να προστατεύσουν τους αθλητές της χώρας.

    «Η παρουσία ξένων ενόπλων πρακτόρων ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την προστασία των αθλητών απαγορεύεται αυστηρώς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κανένας ένοπλος ξένος αστυνομικός δε θα πάρει άδεια να εισέλθει στη χώρα.

    Από την πλευρά της, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, αφού επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πλήρη και κατηγορηματική απάντηση στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, απαντά στο δημοσίευμα των Τάιμς, σημειώνοντας τα εξής:

    «Ουδείς από τους βρετανούς ή άλλους αθλητές που έλαβαν μέρος στις περίπου 40 αθλητικές διοργανώσεις μέχρι σήμερα, δεν εξέφρασαν παράπονο ή προβληματισμό για το επίπεδο των διοργανώσεων και των μέτρων ασφαλείας σ΄ αυτές.

    Ως εκ τούτου τα σχετικώς αναγραφόμενα στο δημοσίευμα δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

    Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι ηγεσίες της Βρετανικής και της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρθηκαν με ευμενή σχόλια στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Παραπέμπουμε μάλιστα στις σημερινές δηλώσεις του Επίσημου εκπροσώπου της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Φίλιπ Ποπ που καταρρίπτουν κάθε αμφισβήτηση σχετικά με το πρωτόγνωρο έργο που γίνεται στην Αθήνα για την Ασφάλεια των Αγώνων».

    [04] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (15:52 UTC+2)

    Έτοιμη να καλύψει εξολοκλήρου την οικονομική διάσταση της ΕΧΡΟ 2008, μέσω της δημιουργίας σχετικού κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να δηλώσει ενώπιον της ελεγκτικής επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) η ελληνική κυβέρνηση. Οι σχετικές διαβεβαιώσεις εκτιμάται ότι θα δοθούν τις επόμενες ημέρες δια στόματος των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών.

    Στη συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης, που έχει ως στόχο να δελεάσει τις 92 χώρες- ψηφοφόρους του ΒΙΕ, ώστε να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε «οικοδέσποινα» της ΕΧΡΟ 2008, αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης.

    Ο ίδιος δεν άνοιξε πάντως τα «χαρτιά» του ως προς το ύψος της πρώτης δόσης για τη χρηματοδότηση της ΕΧΡΟ, αλλά περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου εγχειρήματος ανέρχεται σε 435 εκατ. ευρώ και πως η ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική που δεσμεύεται για την εξολοκλήρου κάλυψη της οικονομικής διάστασης της έκθεσης.

    «Αισιοδοξούμε ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η τελική επιλογή της γενικής συνέλευσης του ΒΙΕ τον Δεκέμβριο του 2004, αλλά μέχρι τότε χρειάζεται αγώνας», πρόσθεσε ο κ.Τσιαρτσιώνης, δίνοντας έμφαση στη βαρύτητα των διπλωματικών διεργασιών και αναφέροντας ως κυριότερα «ατού» της ελληνικής υποψηφιότητας τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και το θέμα "TERRA MATER".

    Η άφιξη της οκταμελούς ελεγκτικής επιτροπής του ΒΙΕ στην Αθήνα στις 18 Απριλίου και η μετάβασή της στη Θεσσαλονίκη από τις 20 του μηνός, έχουν ως στόχο την αξιολόγηση του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας και σηματοδοτούν την έναρξη μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας για την πορεία διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008.

    «Αυτή η εβδομάδα είναι σταθμός, καθώς η αξιολόγηση του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας θα συμβάλει κατά το 50% στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος», υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του ΒΙΕ θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό συναίνεσης και ομοφωνίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων γύρω από τον στόχο της ανάληψης της ΕΧΡΟ.

    ΕΓΓΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ

    Στο μεταξύ, σε καλό δρόμο βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, και το θέμα της υπό όρους παραχώρησης έκτασης 250 στρεμμάτων του ΤΕΙ Σίνδου για τις ανάγκες της παγκόσμιας έκθεσης, αλλά και για τη μελλοντική στέγαση εκθεσιακών δραστηριοτήτων της HELEXPO AE.

    «Βρισκόμαστε σε πλήρη επαφή με τη διοίκηση του ΤΕΙ. Η συνεννόηση που γίνεται έχει διαμορφώσει μια απόφαση που είναι προς τη θετική πλευρά. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική διευθέτηση της συμφωνίας», υπογράμμισε ο κ.Τσιαρτσιώνης και πρόσθεσε ότι το οικόπεδο δεν αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής υποψηφιότητας.

    Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει όλες τις «απορίες» της ελεγκτικής επιτροπής για την πορεία προετοιμασίας της Θεσσαλονίκης. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα οκτώ μέλη της επιτροπής του ΒΙΕ θα συναντηθούν κατά σειρά τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη (11.15 το πρωί), με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή (12.00), με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο (12.30) και με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστο Φώλια (13.00).

    Την Τρίτη το πρωί θα έχουν επαφές με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και με την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Άλλωστε, αντίστοιχες επαφές και συναντήσεις περιλάμβανε και η «ατζέντα» των επισκέψεων της ελεγκτικής επιτροπής του ΒΙΕ στις δύο συνυποψήφιες πόλεις, Τεργέστη και Σαραγόσα.

    Από το απόγευμα της 20ής Απριλίου, οι «ελεγκτές» του ΒΙΕ θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τα προεδρεία των φορέων της πόλης και επιχειρηματικούς παράγοντες και θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις του ελληνικού φακέλου.

    "ΕΡΓΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΧΡΟ"

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε από την πλευρά του ότι τα μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη πρέπει να γίνουν άμεσα, «με ή χωρίς την ΕΧΡΟ» και συμπλήρωσε ότι «η ΕΧΡΟ δεν είναι Ολυμπιάδα».

    Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάληψη της έκθεσης από τη Θεσσαλονίκη αποτελεί πανελλήνιο αίτημα και δήλωσε αισιόδοξος, λόγω του «πολύ σοβαρού και οργανωμένου κυβερνητικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα». Εξάλλου, ο κ.Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ.Σουφλιά, ότι στα επόμενα χρόνια η μορφή της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει.

    Τέλος, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΧΡΟ 2008, Δημήτρης Μπακατσέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά το τέλος των ολυμπιακών έργων στην Αθήνα, το «κέντρο βάρους» του σχεδιασμού θα μετατοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ γνωστοποίησε ότι σήμερα ξεκίνησε η καμπάνια εθελοντισμού για την έκθεση και ότι σύντομα ειδικά συνεργεία θα μοιράσουν αυτοκόλλητα με θέμα την ΕΧΡΟ στα εμπορικά καταστήματα της πόλης._

    ΑΛ.Γ

    [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Υπό το γενικό τίτλο «Ανάπτυξη Επαγγελματικών Ενώσεων και Αλληλεγγύη σε μια Διευρυμένη Ευρώπη», πραγματοποιείται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοσιογραφικών ενώσεων από 23 χώρες η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ).

    Οι σημερινές εργασίες έχουν εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, ενώ αύριο θα παρουσιαστούν εκθέσεις των επιτροπών πραγματογνωμόνων, που αφορούν στην προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων που απασχολούνται ως εξωτερικοί συνεργάτες (free lancers), καθώς και εργαζόμενων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η Γενική Συνέλευση θα ολοκληρωθεί αύριο με την εκλογή του νέου ΔΣ της ΕΟΔ.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΟΔ Γκουστλ Γκλάντβελντερ, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις ημέρες μας οι δημοσιογράφοι, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο από αυτά είναι ο γιγαντισμός των ΜΜΕ και η συγκέντρωσή τους στα χέρια λίγων, οι οποίοι δημιουργούν «αυτοκρατορίες» στον χώρο του Τύπου από τη μια στιγμή στην άλλη και επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος.

    Ο γιγαντισμός των ΜΜΕ, «σκοτώνει» τις παραδοσιακές εφημερίδες, πρόσθεσε κ. Γκλάντβελντερ, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος ώστε να προστατευτούν οι δημοσιογράφοι είναι η εδραίωση της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Γκλάντβελντερ ανακοίνωσε, πάντως, και δύο ευοίωνες εξελίξεις στο χώρο της δημοσιογραφίας: Η πρώτη είναι η υπογραφή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρουμανίας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους δημοσιογράφους, η οποία προβλέπει αυξήσεις 10% στους μισθούς και προσαύξηση των μισθών κατά 200% όταν ο δημοσιογράφος εκτελεί αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη. Η δεύτερη είναι η υπογραφή στην Εσθονία συλλογικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση του πλαισίου της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΔ σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ανέφερε ότι το τοπίο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα μοιάζει με τη γεωγραφία της χώρας, η οποία έχει πολλά νησιά. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι γίνεται σε κάθε περιοχή ξεχωριστά», είπε και πρόσθεσε ότι γνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρης Γουσίδης, στο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΔ στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζοντας ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δίνουν κατά κάποιο τρόπο, μπροστά στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, που μετέχουν στην Γενική Συνέλευση, τις εξετάσεις ετοιμότητας για μια διοργάνωση που θα δικαιώσει την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα της καταγωγής τους.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση στην Ελλάδα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΔ είναι επίσης μια επιστροφή, καθώς οι αξίες και οι θεσμοί της δημοκρατίας που αποτελούν το πλαίσιο άσκησης της δημοσιογραφίας έχουν ως τόπο καταγωγής την Ελλάδα.

    [06] ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SAN FRANCISCO CHRONICLE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση Ελληνα ομογενή προκάλεσε δημοσίευμα του San Francisco Chronicle, που υπογράφει ο Σκοτ Οστλερ, και στο οποίο γίνεται αναφορά με τα πλέον μελανά χρώματα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα.

    Με βαρείς χαρακτηρισμούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, όπως επισημαίνει ο υπογράφων την επιστολή - απάντηση, Μαρκ Κοντόπουλος, ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, ο οποίος θα καλύψει, μάλιστα, τους Αγώνες για λογαριασμό του San Francisco Chronicle, εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση στη χώρα μας για τη διοργάνωση των Αγώνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας και της ολοκλήρωσης των έργων.

    Απαντώντας στο δημοσίευμα, το οποίο φέρει τον τίτλο "Ενα μεγάλο τσίρκο η Αθήνα", ο κ. Κοντόπουλος, χαρακτηρίζει ανυπόστατους, σαρκαστικούς και προκλητικούς τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου, ο οποίος φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, αφού η Αθήνα βρίσκεται "τόσο κοντά σε πολλά από τα πιο επικίνδυνα προπύργια των 'κακών'".

    Ο κ. Κοντόπουλος απαντά στους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου της αμερικανικής εφημερίδας, με παραδείγματα ελλιπούς ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Ατλάντας και συνιστά στον κ.Ολστερ να χρησιμοποιεί καλύτερα και με μεγαλύτερη προσοχή τα εργαλεία της έρευνας που του παρέχει η δουλειά του, προτού εκφράσει την άποψή του ή γράψει άλλη φορά για θέματα "τόσο μακριά από την πατρίδα (του) και τόσο έξω από τη μικρή "σφαίρα" στην οποία η άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται πως ζει συνεχώς".

    [07] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο, ανακοινώνεται ότι ορίζονται Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και Επικεφαλείς Εποπτευόμενων Οργανισμών, οι εξής:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

    Ο.Π.Α.Π.

    Πρόεδρος: Ανέστης Φιλιππίδης (Κοσμήτωρ Νομ. Σχολής Θεσσαλονίκης)

    Δ/νων Σύμβουλος: Σωτήρης Κωστάκος

    Ο.Π.Ε.Π.

    Πρόεδρος: Σταμάτης Μαύρος

    Δ/νων Σύμβουλος: Γεωργία Ηλιοπούλου

    Μέλοι Δ.Σ.:

    Νικόλαος Νικολακόπουλος (Οικονομολόγος)

    Χρήστος Αγραπίδης (Δήμαρχος Πειραιά)

    Θανάσης Βαλτινός (Συγγραφέας)

    Γιάννης Χουβαρδάς (Σκηνοθέτης)

    Αικατερίνη Καμηλάκη (Διευθύντρια Κέντρου Ερευνας Ελληνικής Λαογραφικής Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Μουσείου Παιδικής Τέχνης)

    Γιώργος Κουμεντάκης (Συνθέτης)

    Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ)

    Αλκης Ξανθάκης (Καθηγητής Φωτογραφίας, Ιστορικός)

    Αννα Πέτροβα (Διευθύντρια Μπαλέτου Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

    Μαριέττα Ριάλδη (Ηθοποιός)

    Γιάννης Σακελαράκης (Αρχαιολόγος)

    Κωνσταντίνος Σιμόπουλος (Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης)

    Αθηνά Σχινά (Κριτικός Εικαστικών Τεχνών)

    Τ.Α.Π.Α.

    Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, Πρόεδρος

    Λάζαρος Κολώνας, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων

    Μαρία Πάντου, Διευθύντρια Μουσείων ΥΠ.ΠΟ

    Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Νεοτέρων Μνημείων

    Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Εθν. Αρχαιολογικού Μουσείου

    Παναγιώτης Τσιακαλάκης, Δικηγόρος

    Ευτυχία Μπράμου, Μόνιμη Υπάλληλος Τ.Α.Π.Α.

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ.)

    Πρόεδρος: Ιωάννης Καρατζόγλου (Οικονομολόγος, Στέλεχος Επιχειρήσεων,

    Γεν. Δ/ντης Κέντρου Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης)

    Αντιπρόεδρος: Κώστας Σκιαδάς (Γεωπόνος, Μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ)

    Γεν. Δ/ντης: Τρισεύγενη Παπαβασιλείου (Γεωπόνος, Διευθύντρια Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο.Α.Ε.Δ.

    Διοικητής: Γιώργος Βερναρδάκης

    Ο.Ε. ΕΣΤΙΑΣ

    Πρόεδρος: Στάθης Μπεκιάς (Γ.Γ. ΟΣΠΑ Πρ. Συλλ. Επιστημόνων Ο.Α.)

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Πρόεδρος Ε.Ο.Τ.: Χάρης Κοκκώσης

    [08] ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Απόδειξη για κάθε διαδρομή θα κόβουν από την 1η Μαϊου οι οδηγοί ταξί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Οι αποδείξεις θα εκτυπώνονται από ταμειακές μηχανές που υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα ταξί ως το τέλος Απριλίου.

    Ωστόσο, παρ' ότι τίθενται σε λειτουργία οι ταμειακές μηχανές δεν αλλάζει τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου το σύστημα φορολόγησης του ταξί.

    [09] ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ" ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Γιορτινή Πασχαλινή συνάντηση για τους φίλους και συμπαραστάτες τους διοργανώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα παιδάκια του "Ελληνικού Παιδικού Χωριού" στο Φίλυρο την Κυριακή 25 Απριλίου από τη 1 το μεσημέρι.

    Θα προσφερθούν ένα ωραίο γεύμα, γλυκό, αυγό, τσουρέκι και τη γιορτή θα πλαισιώνουν μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Βρυτών Εδέσσης "Μέγας Αλέξανδρος".

    Για προσκλήσεις, δηλώσεις συμμετοχής και για τη δωρεάν μεταφορά τους όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του "Ελληνικού Παιδικού Χωριού" Κ. Κεραμοπούλου 11 (Πλατεία Αγ. Σοφίας) στο τηλέφωνο 2310233033.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για αύξηση της ποσόστωσης στις προσλήψεις από τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών επανέλαβε στους εκπροσώπους τους ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός.

    Το ποσοστό από τις ετήσιες προσλήψεις του υπουργείου που αφορά στους αναπληρωτές αυξάνεται από 25% σε 40%.

    Ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για τη διευθέτηση ενός προβλήματος, που διογκώθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν θετική τη ρύθμιση, δεν τους ικανοποιεί όμως πλήρως και ζήτησαν να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση για τους συμβασιούχους που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Αφησαν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων που επιδιώκουν να έχουν με το υπουργείο Εσωτερικών, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την εξεταστική περίοδο.

    Απόφαση θα ληφθεί στις 24 Απριλίου, κατά την προγραμματισμένη συνέλευση των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, αφού προηγηθεί συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Αισθητά ενισχυμένος έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές ηγέτιδες της ανόδου και τις τράπεζες να έχουν διευρύνει τα αρχικά κέρδη τους.

    Η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών σε θετικό έδαφος, μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα και η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μέση κεφαλαιοποίηση, συμπληρώνουν το «μωσαϊκό» των θετικών επιρροών στη σημερινή συνεδρίαση.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,90% και διαμορφώθηκε στις 2.467,14 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.441,88 και τις 2.468,09. Σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο κατά 0,63%.

    Αυξημένη ήταν σήμερα και η αξία των συναλλαγών, που έφτασε στα 150,9 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 213 ενισχύθηκαν, έναντι 86 πτωτικών και 100 στάσιμων.

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Συγκεκριμένα, κατά 0,77% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 1,37% και 1,26% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Άνοδο σε ποσοστό 0,89% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    OΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με κέρδη έκλεισαν και όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με εκείνους των κατασκευών και των βασικών μετάλλων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, της τάξης του 2,14% και 2,05% αντίστοιχα. Στον κατασκευαστικό κλάδο, τα «θεμέλια» της ανόδου έβαλαν μετοχές όπως αυτές της ΑΕΓΕΚ (4,69%), της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (4,02%) και του ΑΚΤΟΡΑ (2,70%).

    Σημαντική άνοδο, σε ποσοστό 1,40%, σημείωσε και ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, με «μπροστάρη» τον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,48%. Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της FORTHNET (2,46%) και της ΛΑΝ-ΝΕΤ (1,29%). Αντίθετα, πιέσεις δέχτηκαν οι τίτλοι της COSMOTE (-0,16%) και της VODAFONE-PANAFON (-5,17%).

    Στο μεταξύ, περιορισμένο αντίκτυπο φαίνεται ότι είχαν στον τραπεζικό κλάδο οι σημερινές επίσημες ανακοινώσεις για τις διοικήσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, καθώς η πορεία των μετοχών δεν παρουσίασε ιδιαίτερες εξάρσεις, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω.

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,49%, με τη μετοχή της ΕΤΕ να κερδίζει ποσοστό 0,98% και τον τίτλο της ΑΤΕ να χάνει 0,57%. Με απώλειες έκλεισαν επίσης η ALPHA BANK (-0,23%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,41%), ενώ, αντίθετα, σημαντικά κέρδη, της τάξης του 1,17%, κατέγραψε η μετοχή της EFG EUROBANK.

    Yπενθυμίζεται πως, σε ό, τι αφορά στην ΕΤΕ, η πρόταση του νέου διοικητή της τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, που ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, προβλέπει την ύπαρξη μόνον ενός υποδιοικητή, του Ιωάννη Πεχλιβανίδη και τη συγχώνευση των πέντε γενικών διευθύνσεων Εργασιών σε τρεις. Σχετικά με την ΑΤΕ, ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως η πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Δημήτρη Μηλιάκου στη θέση του διοικητή.

    Κατά τα λοιπά, με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των ασφαλειών (1,74%), των βιομηχανιών (0,81%), των διυλιστηρίων (1,11%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,32%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,10%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,66%), των επενδύσεων (0,98%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,49%), του λιανικού εμπορίου (1,43%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,98%), της παράλληλης αγοράς (1,05%), των συμμετοχών (1,37%), των τροφίμων και ποτών (0,33%) και του χονδρικού εμπορίου (0,32%). Ενισχυμένος κατά 0,36% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Μεταξύ των ανοδικών μετοχών ξεχώρισαν εκείνες των εταιριών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (15,38%), ΑΛΥΣΙΔΑ (πα: 11,63%) και ΔΙΑΣ (11, 63%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι της ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (-16,60%), του ομίλου ΙΝΤΕΑΛ (πο: -11,25%) και της ΚΟΡ-ΦΙΛ (πο: -8,51%). Κατά 0,46% υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ, αντίθετα, ο τίτλος του ΟΠΑΠ κατέγραψε σημαντικά κέρδη, της τάξης του 2,30%._

    [12] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Η ακρίβεια στην Ευρωζώνη σημείωσε το Μάρτιο, όπως αναμενόταν, μικρή άνοδο. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, από τις Βρυξέλλες, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν το Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,7%, ενώ το Φεβρουάριο είχαν αυξηθεί κατά 0,2%.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, ύστερα από την εξέλιξη αυτή, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έτρεχε με 1,7% το Μάρτιο, έναντι του 1,6% του Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν, στην πρόγνωσή της για την Ευρωζώνη, εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο της τάξης του 0,1%.

    Σε ό,τι αφορά στο σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού (δεν συμπεριλαμβάνονται οι ευμετάβλητες ενεργειακές τιμές, καθώς και εκείνες των μη επεξεργασμένων τροφίμων), αυτός παρουσίασε το Μάρτιο, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, άνοδο κατά 0,6% και σε επίπεδο έτους τρέχει με 2,1%.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «15», εξάλλου, ο τιμάριθμος αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 0,6%, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο και σε ετήσιο επίπεδο έτρεχε με 1,5%, όπως άλλωστε και τον προηγούμενο μήνα.

    Σχετικά με τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών-μελών, σε ετήσια βάση, το Μάρτιο, αυτός καταγράφηκε για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα (+2,9%). Ακολούθησαν οι Ιταλία (+2,3%), η Ισπανία και η Πορτογαλία (αμφότερες 2,2%).

    Αντίθετα, η χαμηλότερη αύξηση τιμαρίθμου καταγράφηκε το Μάρτιο, σε ετήσια βάση, στη Φιλανδία (-0,4%, δηλαδή αποπληθωρισμός), καθώς και στις Δανία και Σουηδία (επίσης -0,4%).

    [13] Ο Δ.ΜΗΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις οι επίσημες ανακοινώσεις για τον νέο διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, γνωστοποίησε σήμερα, όπως αναμενόταν, την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Δημήτρη Μηλιάκου στο συγκεκριμένο πόστο.

    Ο κ.Μηλιάκος, που θα αναλάβει τα "ηνία" της ΑΤΕ, στη θέση του Πέτρου Λάμπρου, είναι οικονομολόγος και στο παρελθόν διετέλεσε υποδιοικητής της Αγροτικής. Ο νέος διοικητής της ΑΤΕ γεννήθηκε το 1947 στην Πλατάνα Σπάρτης και είναι απόφοιτος τον Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε θέματα αγροτικής πολιτικής και ΕΟΚ.

    Από τον Ιούλιο τον 1989 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993 διετέλεσε υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς επίσης και πρόεδρος τον ΔΣ της Αγροτικής Ασφαλιστικής και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών για την σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την ΟΤΟΕ για τρία συνεχή έτη. Είναι Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Εχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και άρθρα για πρακτικά και αγροτικά θέματα και είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων._

    [14] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Στις 18 Απριλίου και για μία εβδομάδα θα βρίσκεται στη χώρα μας η οκταμελής Ελεγκτική Επιτροπή του ΒΙΕ (Γραφείο Διεθνών Εκθέσεων) με σκοπό την αξιολόγηση του Φακέλου Υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

    Τα μέλη του ΒΙΕ, θα φθάσουν στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής (18/04/2004) και για ένα τριήμερο θα έχουν επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με σκοπό να διαπιστώσουν εάν υπάρχει το απαιτούμενο κλίμα συναίνεσης για τη διεκδίκηση της EXPO.

    Από την Τρίτη 20/04/2004, τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνουν ένα τετραήμερο. Θα έχουν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης καθώς και με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και θα περιηγηθούν στην πόλη και σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

    Η 18η Απριλίου είναι ημερομηνία «σταθμός» για τη διεκδίκηση της EXPO 2008. Η Ελεγκτική Επιτροπή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, ΒΙΕ, θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα δεδομένα στη χώρα μας με σκοπό να κατανοήσει τον φάκελο της υποψηφιότητάς μας.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Ελεγκτικής Επιτροπής, απομένουν δύο μήνες για την παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας στη Γενική Συνέλευση, τον Ιούνιο του 2004. Η παρουσίαση θα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και πρέπει να προετοιμασθεί με μεγάλη προσοχή.

    Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία) θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στο Παρίσι ή τη Σαγκάη (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το ΒΙΕ, ο τόπος). Αμέσως μετά την τελική παρουσίαση των υποψήφιων πόλεων, θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία των 92 μελών του ΒΙΕ. Το αποτέλεσμα θα κρίνει τη νικήτρια διοργανώτρια πόλη της EXPO 2008.

    Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο τελευταίων παρουσιάσεων (Ιούνιος, -Δεκέμβριος), πρέπει να ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με όλες τις αντιπροσωπείες και πρεσβείες των χωρών μελών του ΒΙΕ.

    Στόχος είναι να γνωρίσουν όλοι τη Θεσσαλονίκη, να ενημερωθούν για το προτεινόμενο Θέμα της Έκθεσης και να πειστούν ότι η ανάληψη της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.

    Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, που ηγείται της προσπάθειας για τη διεκδίκηση ανάληψης της διοργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη, «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας εθνικής προσπάθειας, που απαιτεί σκληρή δουλειά, συντονισμό από όλους και ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, ώστε η έκβαση να είναι επιτυχής.

    Σε αυτό το εθνικό εγχείρημα, η συμβολή και συνδρομή όλων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, όσο και για την προβολή αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η επιτυχής έκβαση θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και για τη Βόρεια Ελλάδα. Η επιτυχία θα συμβάλλει στη διεθνή προβολή της χώρας μας αλλά και στην ισχυροποίηση του διεθνούς κύρους της».

    Και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης καταλήγει με τη βεβαιότητα πως όλοι θα συστρατευθούν σε αυτή την εθνική προσπάθεια της χώρας μας.

    [15] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 16 Απριλίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η Ρουμανία όχι μόνο δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, αλλά, αντίθετα θα ενισχύσει την εκεί παρουσία της, τόνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Ιον Ιλιέσκου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Ο κ.Ιλιέσκου εκτίμησε ότι τυχόν αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Ιράκ θα ήταν επικίνδυνη, καθώς θα πυροδοτούσε εμφύλιο πόλεμο στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα και υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ρουμανίας να αποστείλει στρατεύματα στην περιοχή.

    Υπογράμμισε δε ότι ο ιρακινός λαός θα πρέπει να κατανοήσει πως η παρουσία των ξένων στρατιωτών στην περιοχή είναι προς όφελός του και στόχο έχει την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας. Τόνισε δε την ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης προκειμένου να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρόεδρο, η «αποτυχία» της δράσης των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ οφείλεται στη λανθασμένη προσέγγιση μιας χώρας με διαφορετικό σύστημα αξιών.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 2,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις προσχωρούσες χώρες, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο του 2003 και σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2002, η αύξηση ήταν 2,0%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Νέα θεαματική πτώση σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο, κατά τον οποίο κυμάνθηκε στο 0,1% έναντι 1,4% που ήταν το Φεβρουάριο. Η επίδοση της Κύπρου ήταν η τρίτη καλύτερη μεταξύ των 15 κρατών μελών και των 10 προσχωρουσών χωρών μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία.

    Από τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από το Μάρτιο του 2003 μέχρι το Μάρτιο του 2004, υποχώρησε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΚΑΘΕ ΑΡΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ

    Λευκωσία, 16 Απριλίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε εκτίμηση προς τα κράτη και τους οργανισμούς που έχουν δηλώσει πρόθεση να συνδράμουν οικονομικά στη λύση του Κυπριακού.

    ''Κάθε αρωγή, κάθε στήριξη από οπουδήποτε και εάν προέρχεται είναι ευπρόσδεκτη και φυσικά όλοι μας εκφράζουμε εκτίμηση για την ετοιμότητα των κρατών και των οργανισμών που εξέφρασαν προθυμία να συμβάλουν οικονομικά στη στήριξη των οικονομικών συνεπειών της λύσης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτηθείς, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους αριθμούς που ακούστηκαν χθες στη Διάσκεψη των Δωρητών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΟΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ Η Τ/Κ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Λευκωσία, 16 Απριλίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, υποστήριξε σήμερα ότι όλοι επιθυμούν όπως η "τουρκοκυπριακή κοινότητα τιμωρηθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια στην Κύπρο".

    Ο κατοχικός ηγέτης προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα όπου χθες προσφώνησε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Στις δηλώσεις, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε στον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στην απόφαση του να υπερασπίσει το σχέδιο Ανάν και δήλωσε: «Ενώ ο κ. Κληρίδης είπε το 'ναι' εγώ ως πρόεδρος σας, σας λέω να με ακούσετε και να ψηφίσετε 'όχι'».

    «Με το 'ναι' θα χάσετε την κυριαρχία σας, τα δικαιώματα σας», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ 2003 ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Την υποβολή πλήρους απολογισμού και των πρωτότυπων δικαιολογητικών για την επιχορήγηση που έλαβε το 2003 ζητά από την ΕΠΟ ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Με σημερινό του έγγραφο προς την ΕΠΟ, ο κ. Ορφανός ζητά από την Ομοσπονδία, εντός τριών ημερών να υποβάλλει πλήρη απολογισμό και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά για την επιχορήγηση που έλαβε στις 19 Ιουνίου του 2003, ύψους 909.757,89 ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά δόθηκαν για τον εξοπλισμό του προπονητικού κέντρου των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και την προμήθεια γεννητριών και καυσίμων, αλλά όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε προς την ΕΠΟ ο υφυπουργός, οι δαπάνες για τα καύσιμα και την ενοικίαση των γεννητριών δεν καταβλήθηκαν, όπως ορίζει η απόφαση.

    [21] ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΝΤΕΝΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Απριλίου θα βρίσκονται στην Αθήνα - στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων επισκόπησης της προόδου της Ολυμπιακής προετοιμασίας -, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για την ΑΘΗΝΑ 2004 Ντένις Όσβαλντ και κλιμάκιο στελεχών και εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ.

    [22] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Με το ενδεχόμενο, το ντέρμπι του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να μην τελειώσει ποτέ, να είναι πλέον πιο ορατό από κάθε άλλη φορά, διεξήχθη χτες η σύσκεψη των εμπλεκόμενων με το παιχνίδι πλευρών, για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Λούβαρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αποχώρηση των «ερυθρολεύκων», προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα των παικτών και της αποστολής γενικότερα.

    Από κει και πέρα οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν από την πλευρά τους να υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανάλογη με αυτή του παιχνιδιού στον πρώτο γύρο στη Ριζούπολη, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έδειξε αισιόδοξος για νίκη της ομάδας του.

    Οσον αφορά στις αποφάσεις που πάρθηκαν, θα υπάρχουν τρεις εισαγγελείς στο γήπεδο, καθώς και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας και Θα σχηματίζουν επί τόπου δικογραφίες για τους οπαδούς που δημιουργούν επεισόδια.

    Επίσης θα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά, που θα συλλαμβάνουν όσους κάνουν έκτροπα, ενώ παράλληλα θα γίνονται δικογραφίες για όσους αστυνομικούς εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Τέλος, θα παρακολουθούνται μέχρι και την ημέρα του αγώνα εκπομπές, προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όσες έχουν υβριστικές δηλώσεις που προκαλούν φανατισμό.

    [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Το παιχνίδι Κασσάνδρα - Κέρκυρα, που θα διεξαχθεί αύριο στις 4 το απόγευμα στη Χαλκιδική, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Τα υπόλοιπα ματς θα γίνουν την Κυριακή και όλα θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Αναλυτικά τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν είναι: Πατραϊκός - Λεβαδειακός, Ποσειδών Ν.Π. - Εθνικός Αστέρας, Πανσερραϊκός - Νίκη Βόλου, Απόλλων Αθηνών - Καλαμάτα και Απόλλων Καλαμαριάς - ΠΑΣ Γιάννινα.

    Δεν θα διεξαχθούν οι συναντήσεις Φωστήρας - Εργοτέλης και Ατρόμητος - Παναχαϊκή, καθώς ο Φωστήρας και η Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Ο Εργοτέλης και ο Ατρόμητος κερδίζουν τους αγώνες 2-0 στα χαρτιά.

    Σάββατο, 17 Απριλίου

    16:00 Κασσάνδρα Κέρκυρα

    Κυριακή, 18 Απριλίου

    17:00 Πατραϊκός Λεβαδειακός

    17:00 Ποσειδών Ν.Π. Εθνικός Αστέρας

    17:00 Πανσερραϊκός Νίκη Βόλου

    17:00 Απόλλων Αθηνών Καλαμάτα

    17:00 Απόλλων Καλαμαριάς ΠΑΣ Γιάννινα

    [24] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (09:46 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις περιλαμβάνει η 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο.

    Αύριο, στις 5 το απόγευμα θα αναμετρηθούν Πανιώνιος - Απόλλων Πατρών, Ηρακλής - Ιωνικός Ν.Φ., ΠΑΟΚ - Ηλυσιακός και Ηράκλειο - Παναθηναϊκός. Μία ώρα αργότερα θα παίξουν Ολυμπιακός - Μαρούσι και στις 7 το απόγευμα ΑΕΚ - Μακεδονικός. Η αυλαία της 24ης αγωνιστικής θα πέσει την Κυριακή με το παιχνίδι Περιστέρι - Αρης.

    Όλες οι συναντήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς απομένουν μόλις τρεις αγωνιστικές, ώστε να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος και να αρχίσουν τα πλέι οφ. Επομένως, οι ομάδες επιδιώκουν να πλασαριστούν σε ευνοϊκές θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα.

    Σάββατο, 17 Απριλίου

    17:00 Πανιώνιος Απόλλων Πατρών

    17:00 Ηρακλής Ιωνικός Ν.Φ.

    17:00 ΠΑΟΚ Ηλυσιακός

    17:00 Ηράκλειο Παναθηναϊκός (ΝΕΤ)

    18:00 Ολυμπιακός Μαρούσι (TV Magic)

    19:00 ΑΕΚ Μακεδονικός (Supersport)

    Κυριακή, 18 Απριλίου

    17:00 Περιστέρι Αρης (ΕΤ-1)

    [25] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Λονδίνο, 16 Απριλίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος του επονομαζόμενου «κουαρτέτου» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και ΟΗΕ), το οποίο προωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, γνωστό κι ως «οδικός χάρτης».

    Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 28 Απριλίου στο Βερολίνο.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η σύγκληση του κουαρτέτου επείγει διότι πρέπει να διευθετηθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει από τη στάση της Ουάσινγκτον.

    Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε το προτεινόμενο από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σχέδιο για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη διατήρηση αρκετών εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    [26] ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΟΥ ΜΠΑΚΑΡ ΜΠΑΣΙΡ

    Λονδίνο, 16 Απριλίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Τη διενέργεια νέας έρευνας για τις δραστηριότητες του μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Μπακάρ Μασίρ ανακοίνωσε η αστυνομία της Ινδονησίας, μεταδίδει το BBC.

    Η αστυνομία αναφέρει ότι ο μουσουλμάνος κληρικός θα ανακριθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Ο εξτρεμιστής κληρικός θεωρείται επίσης ύποπτος για σχέσεις με το παρακλάδι της "αλ Κάιντα", Τζεμάα Ισλαμίγια.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαστήριο της Ινδονησίας έκρινε τον Μπασίρ ένοχο για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, αλλά η καταδίκη του ακυρώθηκε από εφετείο, το οποίο εισηγήθηκε ηπιότερες κατηγορίες.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας αργότερα μείωσε περαιτέρω την ποινή και ο μουσουλμάνος κληρικός αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος το αργότερο στις 30 Απριλίου.

    Με τη νέα έρευνα της αστυνομίας, ωστόσο, η φυλάκιση του καταδικασθέντος ενδέχεται να παραταθεί.

    Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ συνελήφθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2000 κατά την οποία περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Η αστυνομία υποστηρίζει ότι διαθέτει νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία περιέχονται σε έγγραφα που παραδόθηκαν στις αρχές της Ινδονησίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [27] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 16 Απριλίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ενώπιον της δικαιοσύνης προσάγεται εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών, μεταδίδει το BBC.

    Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επεχείρησε να αποτρέψει την εξαγορά κρατικής εταιρείας από ανταγωνίστρια επιχείρηση τη δεκαετία του '80, πριν δηλαδή από την είσοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι η ακροαματική διαδικασία θα επισκιαστεί από την κρίση με τους ομήρους στο Ιράκ.

    Η δίκη διεξάγεται στο Μιλάνο ενώπιον νέας επιτροπής δικαστών και αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες ούτως ώστε να εξεταστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Να σημειωθεί ότι η δίκη διεκόπη τον περασμένο Ιούνιο, όταν το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη χορήγηση ασυλίας στον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ένας νόμος που αργότερα ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας.

    «Ελπίζουμε η δίκη να ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρωθυπουργού, Νικόλο Γκεντίνι και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι το δικαστήριο θα μας δικαιώσει. Παρόλα αυτά δεν είναι ευχάριστο να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρωθυπουργός μιας χώρας».

    Πολιτικό κόστος

    Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρούνται «μείζονος σημασίας», ίσως οι πιο βαριές που έχει ποτέ αντιμετωπίσει.

    Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο και υποστηρίζει ότι η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα.

    Ο Σεζάρε Πρεβίτι, πρώην εμπορικός εταίρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείτο επίσης για δωροδοκία δικαστών, αθωώθηκε. Του επεβλήθη, ωστόσο, ποινή πενταετούς φυλάκισης διότι επιχείρησε να εξαγοράσει τη φιλία ενός δικαστού.

    Από πολιτικής απόψεως η νέα δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες για το κυβερνών κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

    [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ

    Μαδρίτη, 16 Απριλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού το Σάββατο, μεταδίδει το BBC.

    Μετά τη νίκη του κόμματος του τον περασμένο μήνα, ο Θαπατέρο έχει υποσχεθεί να αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ και να αυξήσεις δαπάνες για την παιδεία και για φτηνές κατοικίες.

    Στις προγραμματικές δηλώσεις του στο κοινοβούλιο ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε, επίσης, ότι η πάταξη της τρομοκρατίας θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, ενώ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας κατέκτησε τη νίκη στις εκλογές, τρεις ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπολείπεται 12 εδρών στο κοινοβούλιο για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα χρειαστεί τη υποστήριξη δύο αριστερών κομμάτων για να διασφαλίσει την πρωθυπουργική του θέση.

    [29] "ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

    Νέα Υόρκη, 16 Απριλίου 2004 (17:57 UTC+2)

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, θα είναι επιτυχημένοι αγώνες, η Αθήνα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στα θέματα της ασφάλειας, μία και υπάρχουν συμπαγείς ασπίδες προστασίας » Αυτά δήλωσε σε ειδική εκδήλωση προς τους αμερικανούς δημοσιογράφους ο Peter Ueberroth, κύριος ομιλητής ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής για τους αγώνες το 1984 στο Λος Άντζελες. Ο κύριος Ueberroth είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών Πρέσβεων και μέλος της επιτροπής διευθυντών της Κόκα Κόλα, των ξενοδοχείων Χίλτον και της εταιρείας Mc Leod USA.

    Την δημοσιογραφική διάσκεψη διοργάνωσε η επιτροπή για την υποψηφιότητα της πόλης της Νέας Υόρκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ο Peter Ueberroth αναφέρθηκε σε προηγούμενες διεξαγωγές, και πιο συγκεκριμένα στους ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, και τις σφοδρές κριτικές που είχε δεχθεί η πόλη πριν τους αγώνες. Χρησιμοποίησε την Ολυμπιάδα της Αθήνας και κάποιες από τις κακόβουλες κριτικές , πως το Ολυμπιακό κολυμβητήριο δεν έχει σκέπασμα, λέγοντας χαρακτηριστικά « αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρημα για το πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να πραγματοποιήσει τους αγώνες. Ούτε εμείς στο Λος Άντζελες είχαμε σκέπασμα, κι όμως ο Σάνακοφ, ο ρώσος κολυμβητής, ενώ μας κατηγόρησε για αυτό, την επομένη έσπασε το παγκόσμιο δικό του ρεκόρ, στην ίδια πισίνα». Οι έλληνες , πρόσθεσε ο κύριος Ueberroth, είναι άνθρωποι με μεγάλη καρδιά και εκατό τοις εκατό εμφανή την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν μια οργανωμένη και όμορφη Ολυμπιάδα. Τους διακρίνει το έντονο ολυμπιακό πνεύμα και θα προσφέρουν θαυμάσιους αγώνες.

    Αναλύοντας τις πιθανότητες να φιλοξενήσει η Νέα Υόρκη τους αγώνες του 2012 ο Peter Ueberroth αναφέρθηκε στις εξαίρετες ιατρικές εγκαταστάσεις που προσφέρει η πόλη, την πλούσια πολιτιστική σύνθεση της, την άψογη διακυβέρνηση της από Δήμαρχο και κυβερνήτη, την εμπορική της διάσταση αλλά και το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα κυριότερα σταυροδρόμια του κόσμου, και πως είναι ιδιαίτερα φιλική στους επισκέπτες της.

    Σε ερώτηση για το εάν ο αντιαμερικανισμός που υφίσταται ,θα επηρεάσει τους Αθάνατους της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ψηφοφορία, ο Peter Ueberroth απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως οι Αθάνατοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενδιαφέρονται για το άθλημα και τους αθλητές, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πολιτική και η διπλωματία δεν αποτελούν στοιχεία των κριτηρίων τους. Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη να διατεθούν περισσότερα κονδύλια σε θέματα ασφαλείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τρομοκρατικές ενέργειες ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

    [30] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία» έχει την τιμητική της στη Φοιτητική Εβδομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αφού η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου 2004, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και κλείνει με τη γιορτή των Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις 3 Ιουνίου 2004.

    Η φετινή Φοιτητική Εβδομάδα -που μόνον κατ΄ όνομα είναι εβδομάδα- στους περίπου δύο μήνες που θα διαρκέσει, θα φιλοξενήσει στους χώρους εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολης περισσότερες από 60 πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις από ομάδες του Α.Π.Θ. αλλά και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας. Μάλιστα στις εκδηλώσεις αυτές έχει συμπεριληφθεί το πρώτο Πανελλήνιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας, σε μίαν πρώτη απόπειρα διεξαγωγής του σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

    Ο θεσμός της Φοιτητικής Εβδομάδας αναβιώνει φέτος για έκτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών καθιστώντας το Πανεπιστήμιο φορέα πολιτισμού και προσδίδοντας ειδικά στο Α.Π.Θ. μιαν εξέχουσα θέση στον ελλαδικό χώρο. Σημειώνεται ότι η Φοιτητική Εβδομάδα «γεννήθηκε» το 1955 στο Αριστοτέλειο και μετά από μια μακρά περίοδο σιωπηλής παρουσίας επαναδραστηριοποιήθηκε πριν από 6,5 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Γιάννη Αντωνόπουλο «όταν οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν πριν από 6,5 χρόνια την αναβίωση του θεσμού της Φοιτητικής Εβδομάδας βασικός τους στόχος δεν ήταν μόνον η ανάδειξη των κοινωνικών και πολιτισμικών ενδιαφερόντων όλων των φοιτητών μας με μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων και συζητήσεων, αλλά και εμμέσως η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας Καθηγητής Σάββας Πατσαλίδης υπογραμμίζει πως «πέρυσι, η Φοιτητική Εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στη Φυσική ζωή και την άθληση. Φέτος, ως συνέχεια της περσινής ιδέας, και σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή στην χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αφιερωμένη στην "Oλυμπιακή Eκεχειρία". Ως πανεπιστήμιο θέλουμε να συμμετέχουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο και τις δικές μας δυνάμεις σε αυτό το σημαντικό γεγονός, δείχνοντας μέσα από τις προτάσεις και θέσεις μας ότι η "Eκεχειρία", και κατ' επέκταση η μονιμότερη και ασφαλώς πιο επιθυμητή «Eιρήνη», είναι απαραίτητα στοιχεία όχι μόνο για τη συμβίωση των λαών, αλλά και για την επιβίωση των ανθρώπων και των πολιτισμών τους. Απόδειξη της ευαισθησίας των νέων και του ενδιαφέροντός τους, είναι ο όγκος των συμμετοχών και από πανεπιστημιακές ομάδες εκτός Θεσσαλονίκης».

    Την Τρίτη 20 Απριλίου 2004, στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα της Συγκλήτου Α.Π.Θ. (κτίριο Διοίκησης, 7ος όροφος) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και το πλήρες πρόγραμμα των φετινών πολυήμερων εκδηλώσεων. Στη συνέντευξη θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας Καθηγητής Σάββας Πατσαλίδης, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και φοιτητές.

    Κύριοι αρωγοί στην προσπάθεια υλοποίησης της φετινής διοργάνωσης είναι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Π.Θ., ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμαριάς, το Μουσείο Κινηματογράφου, το «Ολύμπιον», ο «Μύλος» το θέατρο «Τεχνουργείο» και ο «1055 ROCK».

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων του, παρουσιάζει την Έκθεση «Στοά της Επιστήμης», (Science Tunnel), από την Τρίτη 20 Απριλίου.

    Η Έκθεση έχει προετοιμασθεί από το επίσημο ερευνητικό Ίδρυμα MAX PLANCK της Γερμανίας, με την ευκαιρία της οργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2000, στο Ανόβερο και έκτοτε περιοδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

    Η μεταφορά της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και η λειτουργία της πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Στη Θεσσαλονίκη, με ελληνικές επιγραφές, η Έκθεση παρουσιάζει τα σημαντικά βήματα και τα όρια που έχει φτάσει μέχρι σήμερα η επιστημονική γνώση σε διάφορους τομείς και προσφέρει με τρόπο διεισδυτικό στο χρόνο απρόσμενες εικόνες από κόσμους που πριν μας ήταν κρυμμένοι. Κόσμους που βρίσκονται τόσο μέσα μας όσο και γύρω μας. Μας παρουσιάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιστήμονες στις διάφορες διαστάσεις της ύπαρξής μας: στον κόσμο των ατόμων, των μορίων και των υλικών, των κυττάρων και των οργανισμών, στην έρευνα των ασθενειών ή της λειτουργίας του εγκεφάλου, έως τα προβλήματα της ανθρώπινης συνύπαρξης και το μέλλον της γης και του σύμπαντος.

    Η Έκθεση που θα λειτουργεί μέχρι τις 15 Ιουλίου 2004, ανοίγει στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας. Το περιεχόμενό της είναι κατάλληλο για μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου ή ΤΕΕ.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για τον μήνα Απρίλιο το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια.

    Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστημιακές αρχές και πολιτιστικά κέντρα, καλύπτουν κυρίως θέματα ελληνικού περιεχομένου χωρίς να αποκλείονται και εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν τη συνύπαρξη των δύο πολιτισμών.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ανέβει από την ομάδα της Σχολής Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας στην αίθουσα κινηματογραφικών προβολών του ΕΙΠ, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Πόλις».

    Την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου του El Azhar, Α. Λαζαρίδης θα δώσει διάλεξη γύρω από την ελληνική και την αραβική γλώσσα με τίτλο «Ανιχνεύσεις ενός διαρκούς λόγου», στην αίθουσα διαλέξεων του παραρτήματος.

    Τη χορευτική εκδήλωση «Χορογραφία πάνω στο έργο του Καβάφη» θα παρουσιάσει η ομάδα της Σχολής Καλών Τεχνών του Καϊρου στις 27 Απριλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΕΙΠ.

    Οι εκδηλώσεις του Απριλίου θα ολοκληρωθούν στις 29 Απριλίου με την ημέρα Καβάφη, ένα αφιέρωμα για τα 71 χρόνια από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Καβάφη.

    [33] ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (13:47 UTC+2)

    Δύο εκδόσεις της Αγιορειτικής Εστίας παρουσίασαν σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και εκπρόσωποι της Εστίας.

    Η μία είναι το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2004 με θέμα "Αγιον Ορος-Τα Κελλιά των Καρυών", το οποίο παρουσιάζει είκοσι κελλιά στον οικισμό των Καρυών, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο του Αγίου Ορους, μέσα από φωτογραφίες του Γιώργου Πούπη, αλλά και ιστορικές φωτογραφίες από την Αγιορειτική Φωτοθήκη.

    Η δεύτερη αφορά το σπάνιο έργο του Γάλλου βυζαντινολόγου Γκαμπριέλ Μιλέ, με θέμα "Συλλογή των χριστιανικών επιγραφών του Αθω".

    Τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα θα λειτουργήσουν τρεις εκθέσεις της Αγιορειτικής Εστίας. Τον Μάϊο η φωτογραφική έκθεση με θέμα "Παναγία Πορταϊτισσα-Αέναος Ευλογία", το Νοέμβριο ειδική φωτογραφική έκθεση από όλες τις πτυχ΄ς της ζωής στο Αγιον Ορος και αμέσως μετά έκθεση με φωτογραφικό υλικό της περιόδου 1918-1930, της συλλογής Μπουασονά. Οι εκθέσεις αυτές θα μεταφερθούν σε ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και η έκθεση για την Παναγία Πορταίτισσα στην Ιμβρο.

    Το ημερολόγιο της Αγιορειτικής Εστίας για το 2005 θα είναι αφιερωμένο στον Αγιο Δημήτριο και υπάρχει η πρόταση να διοργανωθεί έκθεση με ντοκουμέντα από τη ζωή στο Αγιον Ορος στην EXPO του 2008.

    [34] "ΤΟ ΑΣΕΜΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΓΑΡΙΔΩΝ" ΤΟΥ ΚΡ. ΣΙΜΕΟΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Το έργο του Κριστιάν Σιμεόν "Το άσεμνο τραγούδι των γαρίδων" ή "Η Ιστορία της Μαργαρίτας Στάινελ" θα παρουσιάσει η Καλλιτεχνική Ομάδα "Σχεδιάγραμμα" σήμερα, αύριο και την Κυριακή στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

    Η σκηνοθεσία είναι του Στέφανου Κότσικου, η μετάφραση της Μαρίας Παπαδοπούλου. Τον ρόλο της Μαργαρίτας ερμηνεύει η Βούλα Γεωργιάδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 16 April 2004 - 18:18:01 UTC