Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΣΒΑΛΝΤ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [03] Ο "ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΛΕΝΕ ΟΙ
  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΣΜΑΝ ΣΠΙΡΙΤ
  • [05] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ "ΚΝΩΣΟΣ
  • [06] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ
  • [07] ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [09] ΛΟΡΔΟΣ ΧΑΝΕΪ: ΤΟ "ΟΧΙ" ΘΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [10] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [12] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008 ΖΗΤΗΣΕ Ο
  • [13] ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [14] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ
  • [15] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ
  • [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [17] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΛΕΕΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [18] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [19] ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [20] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΜΕ 14-4 ΚΑΙ ΠΗΡΕ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ 82-69
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡ 76-59
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ
  • [24] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [25] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΜΠΝΤΕΛΑΖΙΖ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ
  • [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ- ΤΕΣΣΕΡΙΣ
  • [27] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ
  • [28] ΒΙΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [29] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
  • [31] "ΑΝΟΙΞΗ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
  • [32] «ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ»

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 17 Απριλίου 2004 (10:06 UTC+2)

    Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιορίστηκαν σε μία ανακοίνωση Τύπου για το κυπριακό, που διάβασε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του Σ'ωματος Γκούντερ Πλόιγκερ. Τρία μόνιμα μέλη, η Ρωσία η Κίνα και η Γαλλία, καθώς επίσης και η Αλγερία, εξέφρασαν δυσφορία για τις αμερικανοβρετανικές πιέσεις και αρνήθηκαν να εκδοθεί προεδρική ανακοίνωση.

    Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι άλλαξε από προχθές που δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσει το θέμα το Συμβούλιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Πλόιγκερ, είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου απλά χαιρέτισαν τη διάσκεψη των δωρητών στις Βρυξέλλες και σημείωσε πως υπάρχει μία ιστορική ευκαιρία για τους Κύπριους με τα δημοψηφίσματα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Κύπρο, που έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες για την οργάνωση της οικονομικής υποστήριξης στην κάλυψη του κόστους που συνδέεται με πιθανή πολιτική διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα. Το ΣΑ αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις των δωρητών ως επίδειξη της επιθυμίας τους να παράσχουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την εφαρμογή της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού, αν οι Κύπριοι ψηφοφόροι εγκρίνουν το σχέδιο".

    Επίσης "επαναλαμβάνει ότι επαφίεται τώρα στους Κύπριους να λάβουν μία ιστορική απόφαση στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Σημειώνει ότι "αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό, το ΣΑ. είναι έτοιμο να αναλάβει επιπρόσθετες ενέργειες όπως προνοεί το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ σε υποστήριξη της αποτελεσματικής και πλήρους εφαρμογής του από όλα τα μέρη.

    Τέλος αναφέρει ότι το "ΣΑ δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τη διευθέτηση".

    [02] ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΣΒΑΛΝΤ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Είμαστε πανέτοιμοι για τον έλεγχο του Ντένις Οσβαλντ τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό.

    Καθησυχαστική ως προς την πορεία των έργων, αλλά και σίγουρη για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, η κ.Πετραλιά τόνισε πως η χώρα μας είναι πανέτοιμοι να υποδεχθεί το κλιμάκιο στελεχών και εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ, υπό τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για την ΑΘΗΝΑ 2004, Ντένις Οσβαλντ, που την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα προβούν σε έλεγχο της πορείας προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σε ό,τι αφορά στην ολίσθηση του στεγάστρου Καλατράβα, η κ.Πετραλιά διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση και σημείωσε πως όλη η διαδικασία για την ολίσθηση έχει ήδη ξεκινήσει, γεγονός που διαπιστώνεται και από την υποδομή που υλοποιείται αυτές τις ημέρες.

    Η κ.Πετραλιά, η οποία επρόκειτο να μεταβεί στο ΟΑΚΑ, όπως κάθε Σάββατο, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο στην πορεία του έργου και να έχει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε πως εργάζονται πλέον και καινούργιοι εργάτες πάνω στη στέγη, με τους Ιταλούς και τους Έλληνες. Η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη από την πορεία του έργου, ενώ στην ερώτηση για το πότε θα είναι στη θέση του το στέγαστρο, διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα.

    Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις Ολυμπιονικών της Αυστραλίας στην σκοποβολή για το Κέντρο Σκοποβολής που θα φιλοξενήσει τους αθλητές του αγωνίσματος το ερχόμενο καλοκαίρι, η κ.Πετραλιά είπε χαρακτηριστικά: «Ναι. Έχω υπόψη μου το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε. Το Κέντρο Σκοποβολής - αρχίζει αύριο το test event, είναι έτοιμο για το test event - είναι υπερσύγχρονο. Θα είναι έτοιμος ο περιβάλλον χώρος αργότερα. Ήδη οι προσβάσεις του ΠΕΧΩΔΕ έχουν γίνει και το Κέντρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους αθλητές. Και μάλιστα θα έλεγα στον συγκεκριμένο αθλητή, που διάβασα τη συνέντευξή του, αν και δεν έχει προκριθεί, τον προσκαλούμε, να έρθει, θα τον φιλοξενήσουμε, για να δει αυτό το υπερσύγχρονο Κέντρο Σκοποβολής, που αποτελεί το όνειρο κάθε αθλητή της σκοποβολής».

    [03] Ο "ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΛΕΝΕ ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

    Τούλαμορ, 17 Απριλίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Την εκτίμηση πως η προγραμματισμένη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την Ουάσινγκτον, μπορεί να αποτελέσει ένα "σημαντικό βήμα" προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, εκφράζουν σε κοινό ανακοινωθέν τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας του Ατυπου Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια εκτόνωσης της αυξανόμενης έντασης που προκλήθηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους να υποστηρίξει το μονομερές σχέδιο του Ισραήλ για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένα τμήματα της Δυτικής Οχθης.

    Στην ανακοίνωση, αφού επισημαίνεται ότι ο "οδικός χάρτης" είναι ο μόνος δρόμος για τον τερματισμό της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει την προοπτική αποχώρησης των Ισραηλινών από την Λωρίδα της Γάζας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι αυτή η αποχώρηση μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του "οδικού χάρτη", υπό τον όρο ότι γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΣΜΑΝ ΣΠΙΡΙΤ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα αφέθηκαν από τις πακιστανικές αρχές οι Ελληνες ναυτικοί που κρατούνταν από τον περασμένο Ιούλιο για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "Tasman Spirit" (Τάσμαν Σπίριτ), στον κόλπο του Καράτσι. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από έντονες διπλωματικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το πακιστανικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα κι έτσι οι τέσσερις Ελληνες ναυτικοί μετά από σχεδόν εννέα μήνες κράτησης, αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    «Έπειτα από μια σειρά ενεργειών που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε θετικές εξελίξεις για την τύχη των ελλήνων ναυτικών που κρατούνται στο Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική δικαιοσύνη επιτρέπει πλέον να αναχωρήσουν από το Πακιστάν. Θα προσπαθήσουμε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν στα επόμενα εικοσιτετράωρα και, αν όλα πάνε καλά, αν χρειαστεί, θα μεταβώ και ο ίδιος στο Πακιστάν προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι ναυτικοί μας θα μπορέσουν να γυρίσουν στην πατρίδα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές του Πακιστάν και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να έχουμε το ευτυχές αυτό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης από το Τούλαμορ όπου συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [05] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ "ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ"

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Στο λιμάνι του Ηρακλείου έχει προσαράξει το εποβατηγό πλοίο «Κνωσός Παλάς», λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο βρίσκεται πλαγιοδετημένο με ασφάλεια στο βόρειο λιμενοβραχίονα του λιμανιού χωρίς να είναι δυνατή η αποβίβαση των επιβατών. Με τη βοήθεια 2 ρυμουλκών, γίνονται προσπάθειες πρυμνοδέτησής του ώστε να παραβάλλει στην κανονική του θέση, προκειμένου να αποβιβασθούν οι 853 επιβάτες.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά με προορισμό το Ηράκλειο.

    [06] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΣΤΟ ΤΟΥΛΑΜΟΡ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Την ελληνική θέση για το Κυπριακό, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στον τομέα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Γιάννης Βαληνάκης, στους ευρωπαίους συναδέλφους του, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Όπως δήλωσε ο κ.Βαληνάκης από το Τούλαμορ της Ιρλανδίας, τόσο κατά την παρέμβασή του όσο και στη διάρκεια των κατ' ιδίαν συναντήσεών του με Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, εξήγησε την ελληνική θέση για το Κυπριακό, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο να υπάρχει συντονισμός της ΕΕ και του ΟΗΕ έτσι ώστε να υπάρξει μια εγγύηση για ασφάλεια και για εφαρμογή των συμφωνιών.

    Ο κ.Βαληνάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, να εξηγήσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στον τομέα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να έχουμε το καλοκαίρι ασφαλείς και αποτελεσματικούς Αγώνες.

    [07] ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ

    Τούλαμορ, 17 Απριλίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, με αιχμή του δόρατος το Κοσσυφοπέδιο, η κατάσταση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής τέθηκαν επί τάπητος στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο Τούλαμορ της Ιρλανδίας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο.

    Σε ό,τι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, όπως είπε ο κ.Βαληνάκης, κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν τρόπο και μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να γίνει πιο ενεργός ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή και τονίστηκε η ανάγκη να καταστεί ξεκάθαρο προς τους Κοσοβάρους Αλβανούς ότι οι πράξεις βίας αντί να φέρνουν το Κοσσυφοπέδιο πιο κοντά στην Ευρώπη, το απομακρύνουν.

    «Στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση σκεφτήκαμε ότι πρέπει να στείλει τα σωστά μηνύματα στους Κοσοβάρους Αλβανούς και αυτά τα μηνύματα είναι ότι οι πράξεις βίας αντί να φέρνουν πιο κοντά το Κοσσυφοπέδιο στην Ευρώπη το απομακρύνουν περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να αποθαρρύνουμε αυτές τις πράξεις βίας. Αυτή είναι η γενικότερη πολιτική μας. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό, πιο σοβαρό, πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, την κοντινή σε εμάς και ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο κ.Βαληνάκης και διευκρίνισε ότι «συζητήσαμε επίσης ειδικότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε και τρόπους έτσι ώστε να κάνουμε πιο ενεργό αυτόν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κοσσυφοπέδιο».

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκε και το θέμα του Ιράκ και, όπως είπε ο κ.Βαληνάκης, αναζητήθηκαν τρόποι έτσι ώστε να μεταβιβαστεί η εξουσία στους Ιρακινούς και να υπάρξει μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα πιο σταθερό και πιο ειρηνικό Ιράκ. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν, επίσης, τις πράξεις βίας που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, από όπου κι αν αυτές προέρχονται.

    Για τη Μέση Ανατολή, συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργή παρουσία, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και δίπλα του, εν ειρήνη και με ασφαλή σύνορα, το Ισραήλ.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ "ΤΑΣΜΑΝ ΣΠΙΡΙΤ"

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη πρόκειται να αναχωρήσει αύριο για το Καράτσι του Πακιστάν, προκειμένου να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των 5 Ελλήνων ναυτικών και των 3 Φιλιππινέζων που παραμένουν υπό περιορισμό στο Καράτσι του Πακιστάν από 27 Ιουλίου 2003.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά τις έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων της ελληνικής κυβέρνησης, των πρωτοβουλιών των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών καθώς επίσης και των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση του Πακιστάν διαφαίνεται ότι οδηγούμαστε στην απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών.

    Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ο επαναπατρισμός των 5 ναυτικών μας καθώς επίσης και του Πλοιάρχου Α. Μαγκούρα, ο οποίος κρατείται στην Ισπανία από 18 Νοεμβρίου 2002 αποτέλεσαν την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης στον τομέα της Ναυτιλίας.

    [09] ΛΟΡΔΟΣ ΧΑΝΕΪ: ΤΟ "ΟΧΙ" ΘΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (16:33 UTC+2)

    «Οταν οι ηγέτες αντιδρούν συναισθηματικά, τα πράγματα γίνονται δύσκολα», λέει στην «Ελευθεροτυπία» ο λόρδος Χάνεϊ, που συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τα τελευταία επτά χρόνια, και προειδοποιεί: «Το ελληνοκυπριακό "όχι" θα οδηγήσει σε διαίρεση του νησιού που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ ξανά».

    Σε ερώτηση εάν ήταν γιαυτόν έκπληξη η στάση του ΑΚΕΛ, δηλώνει: «Το ΑΚΕΛ όλα αυτά τα χρόνια είχε τη φήμη κόμματος που επιθυμεί μια δίκαιη και σωστή λύση. Ηλπιζα και ελπίζω μέχρι την τελευταία στιγμή ότι αυτή η θέση θα κυριαρχήσει και ότι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι προτάσεις του τροποποιημένου σχεδίου Ανάν είναι δίκαιες και ότι αξίζουν θετική ψήφο».

    Σε παρατήρηση ότι το κυρίαρχο θέμα προβληματισμού στην απόφαση του ΑΚΕΛ ήταν οι ρυθμίσεις του σχεδίου όσον αφορά το θέμα ασφάλειας, ο κ. Χάνεϊ σημειώνει: «Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί λάθος ανάγνωση του σχεδίου Ανάν. Δεν πιστεύω ότι ο τουρκικός στρατός έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα να παρέμβει, με οποιονδήποτε τρόπο, στο ενδεχόμενο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος. Η εγγύηση αφορά την εδαφική ακεραιότητα και το θεσμικό status όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικά και των δύο ομόσπονδων κρατών. Δεν τίθεται θέμα δυνατότητας των Τούρκων να παρέμβουν στο νότιο τμήμα. Αλλά ακόμη κι αν είχε τη νομική δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν καταστροφικό σε ό,τι αφορά τις ελπίδες τους να ενταχθούν στην Ε.Ε., που είναι ο πρωταρχικός στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι αυτό το θέμα είναι εξ ολοκλήρου μη υπαρκτό πρόβλημα και το σχέδιο Ανάν εγγυάται βασικά ότι δεν θα υπάρξει».

    Τέλος σε ερώτηση τι σημαίνει για το μέλλον του νησιού το τουρκοκυπριακό «ναι» και το ελληνοκυπριακό «όχι», ο λόρδος Χάνεϊ δηλώνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι βραχυπρόθεσμα κανένα έδαφος δεν θα επιστραφεί στο νότιο τμήμα, κανένας πρόσφυγας δεν θα επιστρέψει στο βορρά, γεγονός που σημαίνει ότι μια ολόκληρη γενιά προσφύγων θα πεθάνουν χωρίς την ευκαιρία να επανακτήσουν την περιουσία που τους ανήκει, ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψήφου. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα κάποιες χώρες, φυσικά όχι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου, γεγονός που σταδιακά θα οδηγήσει σε διαίρεση του νησιού που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Ολα αυτά βραχυπρόθεσμα, γιατί μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν προβλήματα, για παράδειγμα, στην προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας».

    [10] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Oι τράπεζες είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και στο ταμπλό της Σοφοκλέους, καθώς οι μετοχές του κλάδου μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον κερδίζοντας κατά κράτος τις εντυπώσεις. Oι μετοχές των τραπεζών όχι μόνον προσέφεραν -τόσο το 2003 όσο και τους πρώτους μήνες του 2004- υψηλές αποδόσεις, αλλά η πορεία τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εν γένει πορεία του Xρηματιστηρίου Aθηνών.

    Tα υψηλά κέρδη των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ήταν αυτά που έδωσαν τη μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία για τον τερματισμό της συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών. Eπιπλέον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», η κίνηση των τραπεζών για τη διάθεση των ίδιων μετοχών που κατείχαν σε θεσμικούς επενδυτές (κυρίως ξένους) τόνωσαν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία.

    Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης (κλείσιμο 15.4) ενισχύεται κατά 7,8%. Ωστόσο, η άνοδος χαρακτηρίζει περισσότερο τις τραπεζικές μετοχές παρά γενικότερα την αγορά. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών ενισχύεται (στο αντίστοιχο διάστημα) κατά 8,8%, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότερες μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όχι μόνο δεν ακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη αλλά υποχωρούν: ο δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap - 40 υποχωρεί κατά 3,8%, ενώ αυτός των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap - 80 υποχωρεί κατά 6%.

    Tα σημαντικά κέρδη των μετοχών του κλάδου έρχονται παρά το εντυπωσιακό 2003, όπου η μετοχή της Alpha Bank υπερδιπλασίασε την τιμή της, ενώ η Eθνική Tράπεζα

    κατέγραψε κέρδη της τάξης του 69%. Πέραν των υψηλών αποδόσεων ακόμα μεγαλύτερη είναι η κυριαρχία των τραπεζών στη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Ωστόσο, η απότομη ανοδική κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της βίαιης πτωτικής πορείας κατά την τριετία 2000 - 2002. Λίγους μήνες πριν η εικόνα των τραπεζικών μετοχών ήταν απογοητευτική και το 2002 ο κλάδος ήταν το μεγάλο βαρίδι της Σοφοκλέους: η χρονιά έκλεισε για τις τραπεζικές μετοχές με απώλειες της τάξης του 43,86% συμπαρασύροντας τα πάντα στη Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει τη χρονιά με πτώση 32,53%.

    Στην πραγματικότητα οι τραπεζικές μετοχές, μαζί με κάποιες άλλες μεγάλες εταιρείες του δείκτη FTSE/ASE - 20 αποτελούν το μοναδικό ζωντανό κομμάτι της αγοράς.

    Aπό την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών που συστήνουν προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Eίναι γεγονός ότι πλέον οι αποτιμήσεις των εγχωρίων τραπεζών διαμορφώνονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Πολλοί αναλυτές και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίου κάνουν λόγο για χρηματιστηριακή «υπερθέρμανση» του κλάδου υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα των εξελίξεων σε εταιρικό επίπεδο.

    H κυριαρχία των ξένων

    H αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο ήταν κυρίως... ξένη υπόθεση. Oι μεγάλες τοποθετήσεις των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν αυτές που οδήγησαν και διατήρησαν (και διατηρούν ακόμη) την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών.

    H συμμετοχή των ξένων είναι καθοριστική, αυξάνεται σταθερά και πιστώνεται ως σημαντική επιτυχία για τον κλάδο καθώς η προσέλκυση ξένων επενδυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. H διάθεση του αποθέματος των ίδιων μετοχών των τραπεζών και η μείωση του ποσοστού της ΔEKA στην Eθνική Tράπεζα ήταν τα δύο βασικά σημεία που οδήγησαν στη θεαματική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων καθώς οι προσφερόμενες μετοχές απορροφήθηκαν κυρίως από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

    Iδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία ξένων θεσμικών στην Tράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 21% των μετοχών της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 4,2% που βρίσκεται στον έλεγχο της ING και το οποίο λογίζεται ως στρατηγική συμμετοχή.

    Aυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή των ξένων και στην Eθνική Tράπεζα. Mετά τη διάθεση μετοχών της ETE που ήταν στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου η συμμετοχή των θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 38% εκ των οποίων το περίπου 17,6% ήταν σε ξένα χαρτοφυλάκια και το 20,5% σε εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Στο 16,4% διαμορφώνεται η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στην EFG Eurobank - Ergasias. Σημειώνεται ότι η επιτυχής διάθεση ποσοστού 9,3% που κατείχε η Deutsche Bank στην αγορά (εκ των οποίων το 80% απορροφήθηκε από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και το 20% από θεσμικούς εσωτερικού) οδήγησε στον διπλασιαμό της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

    Tέλος σε ό,τι αφορά την Emporiki, η συμμετοχή των ξένων διαμορφώνεται κοντά στο 10% χωρίς να υπολογίζεται το πακέτο που ελέγχει η Credit Agricole. H συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας θεωρείται μεγάλη πρόκληση, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις τόσο σε ό,τι αφορά θέματα εταιρικής διακυβέρνησης όσο και επιδόσεων. Oι ξένοι θέλουν... νούμερα, προοπτική και συνέπεια. Πέραν της προσέλκυσης ξένων θεσμικών ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση θεωρείται το να καταφέρουν οι τράπεζες (μέσω των επιδόσεών τους) να ικανοποιήσουν τους ξένους θεσμικούς και να τους διατηρήσουν στα μετοχολογιά τους.

    [11] ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Τη Δευτέρα προβλέπεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, με

    βασικό θέμα την αλλαγή του προέδρου του Οργανισμού και πιθανότατα του διευθύντος συμβούλου του.

    Αλλαγές ηγεσίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», προβλέπονται και στη «ναυαρχίδα» του Ομίλου, την CosmOTE, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τη γενική συνέλευση της θυγατρικής του ΟΤΕ που έχει οριστεί για τις 8 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του προέδρου θα γίνει μ' ένα τρικ. Θα

    παραιτηθεί ένα μέλος του Δ.Σ. και θα αντικατασταθεί από τον Παν. Βουρλούμη, που θα αναλάβει τα καθήκοντα προέδρου του Οργανισμού, όπως επίσημα ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη από το μέγαρο Μαξίμου. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Δ.Σ., αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση.

    Διιστάμενες είναι οι πληροφορίες για το χρόνο αντικατάστασης του διευθύντος

    συμβούλου, για τη θέση του οποίου δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση. Πηγές του ΟΤΕ ανάφεραν ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ, τη Δευτέρα, θα αποφασιστεί και η αντικατάσταση του Λ. Αντωνακόπουλου και θα επακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία επικύρωσης. Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι η αλλαγή θα γίνει απευθείας από τη γενική συνέλευση. Ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά, ο κ. Βουρλούμης προβλέπεται να αναλάβει και αυτά τα καθήκοντα.

    Ανοιχτό είναι και το θέμα της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, η οποία είχε

    προγραμματιστεί πριν από τις αλλαγές ηγεσίας, για τις αρχές Ιουνίου. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης, ενώ κάποιοι, με δεδομένη τη συνέλευση της CosmOTE, εκτιμούν ότι θα μετατεθεί για τα μέσα Ιουνίου.

    [12] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008 ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΥΡ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (15:39 UTC+2)

    Τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος τις Διεθνείς Οικονομικές σχέσεις και την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο, στο Παρίσι, με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Φρανσουά Λοός, το Σάββατο.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και επισημάνθηκαν οι πολύ καλές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και η βούληση των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

    Ο κ.Στυλιανίδης παρέδωσε στο Γάλλο υπουργό πλήρη φάκελο της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008, ζητώντας τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης.

    Πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση του υφυπουργού, σε υπουργικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

    [13] ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Ριζικές είναι οι αλλαγές στη διοικητική δομή της Eθνικής Tράπεζας. Tο νέο σχήμα,

    όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», προβλέπει έναν μόνον υποδιοικητή, τον κ. I. Πεχλιβανίδη, ενώ αναβαθμίζεται ουσιαστικά ο ρόλος των γενικών διευθυντών Eργασιών.

    Στρατηγική του νέου διοικητή της Eθνικής κ. T. Aράπογλου είναι η δημιουργία

    ενός μικρού και ευέλικτου διοικητικού σχήματος που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση των δυνάμεων και τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των επιμέρους τομέων εργασιών. H αναμόρφωση της διοικητικής δομής της Eθνικής θεωρείται ότι γίνεται στα διεθνή πρότυπα και στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του ομίλου.

    Tην προσεχή Πέμπτη 22 Aπριλίου, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το οποίο θα εγκρίνει το νέο σχήμα και θα οριστεί η ημερομηνία σύγκλισης της Eτήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. H γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Mαΐου (πιθανότατα στις 13 Mαΐου) όπου θα επικυρωθεί και τυπικά το νέο διοικητικό σχήμα.

    Σύμφωνα με στελέχη της Eθνικής μέσω του νέου σχήματος αναβαθμίζονται οι τομείς

    Εσωτερικού Ελέγχου, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κινδύνων, καθώς και ο ρόλος των γενικών διευθυντών Εργασιών. Eπιπλέον διαχωρίζονται οι παραγωγικές από τις διοικητικές Γενικές Διευθύνσεις, ομαδοποιούνται οι δραστηριότητες με κοινό αντικείμενο και προωθούνται οι σταυροειδείς πωλήσεις μεταξύ αυτών σε επίπεδο τράπεζας αλλά και μελλοντικά σε επίπεδο ομίλου.

    Οι γενικοί διευθυντές θα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σε γενικούς διευθυντές

    Εργασιών και σε γενικούς διευθυντές Διοικητικού και Στήριξης. Σημειώνεται ότι όλοι προέρχονται από τις τάξεις της τράπεζας, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια των εργασιών.

    Στο επίπεδο των γενικών διευθυντών Εργασιών, από τη συγχώνευση πέντε Γενικών

    Διευθύνσεων δημιουργούνται τρεις Γενικές Διευθύνσεις:

    - Γενική Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής (η οποία θα περιλαμβάνει και το Ναυτιλιακό Τμήμα). Γενικός διευθυντής τοποθετείται ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

    - Γενική Διεύθυνση Λιανικής Τραπεζικής, η οποία περιλαμβάνει τις Διευθύνσεις Δικτύου με τα Καταστήματα και τις Διευθύνσεις Στεγαστικής, Καταναλωτικής και Επαγγελματικής Πίστης. Γενικός διευθυντής τοποθετείται ο κ. Ιωάννης Φίλος.

    - Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χαρτοφυλακίου Ιδιωτών (Private Banking) με γενικό διευθυντή τον κ. Πέτρο Χριστοδούλου.

    Σημειώνεται ότι η Διαχείριση Διαθεσίμων προβλέπεται να υπαχθεί μελλοντικά στις διοικητικές λειτουργίες της τράπεζας.

    Στο επίπεδο των γενικών διευθυντών Διοικητικού θα υπάρχουν επτά Γενικές Διευθύνσεις.

    [14] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (11:16 UTC+2)

    Η εφαρμογή του νέου προεδρικού διατάγματος, από τις 5/3/2004, που καθιστά υποχρεωτική τη θέση μιας θέσης στάθμευσης σε κάθε διαμέρισμα στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, «πάγωσε» την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλό συντελεστή δόμησης.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» μετά την εφαρμογή του νέου προεδρικού διατάγματος αναμένονται αυξήσεις στα διαμερίσματα νέων οικοδομών, που θα κυμαίνονται από 30 έως 70%, καθώς η θέση στάθμευσης θα πωλείται πλέον υποχρεωτικά μαζί με κάθε διαμέρισμα. Και για να κατασκευαστεί μια θέση στάθμευσης ανά κατοικία χρειάζεται ενισχυμένη κατασκευή της οικοδομής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον εφικτή η εκμετάλλευση των ισογείων με την κατασκευή καταστημάτων.

    Από το νέο μέτρο αναμένεται να πληγούν κυρίως οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν μικρά και μεσαίου μεγέθους οικόπεδα όπου κατασκευάζονται συνήθως πολλά και μικρά διαμερίσματα γκαρσονιέρες, και επομένως ισάριθμες θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η ανοικοδόμηση. Αντίθετα, στα μεγάλα οικόπεδα, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, δε δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

    [15] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Μιτρόβιτσα, 17 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε φυλακή της πόλης Μίτροβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, ανακοινώθηκε από πηγή του ΟΗΕ στη σερβική επαρχία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αστυνομικοί της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά, μετά από καβγά με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ, με αποτέλεσμα μια Αμερικανίδα αστυνομικός κι ακόμη ένα άτομο να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν, ωστόσο, πάρει μέχρι στιγμής επίσημη θέση για τα αίτια του επεισοδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα.

    [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 17 Απριλίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Τη συμμετοχή της Ρουμανίας στις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, στο Ιράκ, εξάρει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε επιστολή του προς τον Ρουμάνο πρόεδρο, Ιον Ιλιέσκου.

    «Οι Ρουμάνοι στρατιώτες ενεργούν με θάρρος κι εμπειρία και εκτιμούμε τις προσπάθειές τους» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Ιον Ιλιέσκου ο Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την οικοδόμηση της δημοκρατίας στο Ιράκ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει, επίσης, στην επιστολή του ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ στηρίζουν τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΛΕΕΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Τούλαμορ, 17 Απριλίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού που ολοκληρώνεται με τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για τον κυπριακό λαό. Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Ιρλανδός προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Μπράιαν Κάουεν.

    Σε δηλώσεις του, μετά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Τούλαμορ, ο κ. Κάουεν τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί επανενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικά οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη.

    [18] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Αγκυρα, 17 Απριλίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Εν μέσω έντονων διπλωματικών διεργασιών για το Κυπριακό ενόψει και των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, εμμένει στην ανάγκη υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια «χρυσή ευκαιρία που τυχαίνει ανά μερικές δεκαετίες» και πως δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη ανάλογη ευκαιρία.

    Σε δηλώσεις του προς την ανταποκρίτρια της Milliyet στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτιμά ότι δεν είναι λογικό να καταψηφιστεί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και απευθύνει έκκληση προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να πουν «ναι» στη λύση, στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

    Ο Κόλιν Παουέλ τονίζει πως στην περίπτωση που το σχέδιο λύσης απορριφθεί στο δημοψήφισμα, δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η υπόσχεση δωρεάς που δόθηκε για την μεταβατική περίοδο που είναι ύψους 850 εκατ. δολαρίων και προσθέτει: «Δεν θα υπάρξει άλλο καλύτερο σχέδιο. Το θέμα θα μπει, δεν ξέρω πλέον για πόσα χρόνια, στο ψυγείο. Αυτό δεν θα είναι λογικό. Αυτός ο τρόπος δεν είναι σωστός».

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν ένα πιθανό «όχι» θα φέρει σύντομα στην επικαιρότητα τη διχοτόμηση του νησιού, απαντά: «Το νησί τώρα έχει διασπαστεί και στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τα δημοψηφίσματα, θα παραμείνει έτσι».

    [19] ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία για παρεμβάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα της παροχής εγγυήσεων σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Σε δήλωση του ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι ''κατά την τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν τέθηκε θέμα να παρασχεθούν εγγυήσεις υπό οποιαδήποτε μορφή, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΜΕ 14-4 ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 14-4 του Πανιωνίου στον 2ο αγώνα της 3ης αγωνιστικής του 26ου Κυπέλλου Ελλάδας στην υδατοσφαίριση και θα δώσει το «παρών» για 8η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό, κόντρα στη Βουλιαγμένη, διεκδικώντας το 8ο Κύπελλό του, που θα του χαρίσει παράλληλα και το 4ο συνεχόμενο νταμπλ.

    Ο Πανιώνιος έδειξε πως η παρουσία του στην τετράδα του πρωταθλήματος δεν ήταν τυχαία, αν και ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Λούδης, εμφανίστηκε μάλλον απογοητευμένος στις δηλώσεις που έκανε μετά τον αγώνα. «Δεν μας βγήκε κανένα παιχνίδι από τα τρία, αφού η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει το φάιναλ 8 του Κυπέλλου είναι λάθος. Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να διεξάγονταν πριν τα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Εμείς ήδη κάνουμε προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, σε μια συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση, γιατί αυτή η 4η θέση δημιουργεί υποχρεώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Βέσελιν Τζούχ,ο αναφέρθηκε στον αυριανό τελικό, αλλά και στον πολύ καλό ρυθμό που είχε η ομάδα του σήμερα: «Δείξαμε αποφασιστικότητα, πειθαρχία και ''πείνα'' για τη νίκη. Είδα την ομάδα μου να αγωνίζεται πολύ καλά. Πιστεύω ότι αύριο θα γίνει ένα καλό παιχνίδι με τη Βουλιαγμένη στον τελικό. και ελπίζω ότι θα είμαστε οι νικητές».

    Τα επτάλεπτα του αγώνα: 5-1, 4-2, 1-1, 4-0.

    Ολυμπιακός (Βέσελιν Τζούχο): Φλώρος, Πλατανίτης 2, Καλακώνας, Χατζηθεοδώρου 3, Θεοδωρόπουλος 1, Τρμπόγεβιτς, Ψύχος 1, Ντόσκας 1, Κραβαρίτης 2, Χατζής 1, Σχίζας, Θωμάκος 3.

    Πανιώνιος (Αλέκος Βάσσος): Σταθόπουλος, Κατσώνης, Αναστασιάδης, Γ. Εμμανουηλίδης, Λούδης 1, Δάνδολος, Παυλάκης, Μονιούδης 1, Μπουλουγουράς, Σάντα 1, Γκιλ 1, Γεωργακόπουλος, Β. Εμμανουηλίδης.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ 82-69

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος αναδείχτηκε νικητής του Απόλλωνα Πατρών με 82-69 στο πλαίσιο της 24ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών. Με τη νίκη τους αυτή, οι «κυανέρυθροι» μένουν «ζωντανοί» στο κυνήγι της εισόδου στην 8άδα με το τέλος της κανονικής περιόδου.

    Από την άλλη πλευρά, ο Απόλλων Πατρών χρειάζεται νίκη πάση θυσία στην επόμενη αγωνιστική για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην Α1.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 13-16, 40-29, 57-52, 82-69

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡ 76-59

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Με τον Σάββα Ηλιάδη μεγάλο πρωταγωνιστή, ο Ηρακλής δεν δυσκολεύθηκε να επιβληθεί του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με 76-59 στο Ιβανώφειο στο πλαίσιο της 24ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών.

    Χαρακτηριστικό της υπεροχής του Ηρακλή είναι το γεγονός πως δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, παρά το γεγονός πως σε ορισμένα σημεία του αγώνα και ιδιαίτερα στην επανάληψη οι παίκτες του Γιώργου Ζευγώλη προσπάθησαν να περάσουν στην αντεπίθεση.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 18-15, 37-26, 54-44, 76-59

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα είχε ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας, συντρίβοντας τον ουραγό Ηλυσιακό με 99-81 στο πλαίσιο της 24ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε έτσι ακόμη ένα βήμα για το πλασάρισμά της στην 8αδα με το τέλος της κανονικής περιόδου. Αντίθετα, για τον Ηλυσιακό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο η υπόθεση παραμονής του στην κατηγορία.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 27-15, 51-40, 76-62, 99-81

    [24] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΕ 9-2

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Σε συντήρηση δυνάμεων επιδόθηκε ενόψει του αυριανού τελικού του Φάιναλ-8 του Κυπέλλου Ελλάδας, για τον οποίο είχε ήδη εξασφαλίσει το ένα από τα δύο εισιτήρια, η Βουλιαγμένη επικράτησε με 9-2 του Παναθηναϊκού. Ο αγώνας δεν αντέχει σε κριτική καθώς η διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων ήταν παραπάνω από εμφανής. Χαρακτηριστική εικόνα της αναμέτρησης αποτελεί το ευρύ 6-0, σκορ με το οποίο έληξε η δεύτερη περίοδος.

    Ο προπονητής των «Μπέμπηδων» Βαγγέλης Ρουπακας είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους βασικούς παίκτες χρησιμοποιώντας εκείνους οι οποίοι είχαν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στους προηγούμενους αγώνες. Οι «Πράσινοι» εκτός από το άσχημο ποσοστό που επέδειξαν στον παίκτη παραπάνω (μόλις 1/5), χρειάστηκαν 15 λεπτά να στείλουν για πρώτη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Στέλιου Πρωτονοτάριου.

    Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Βουλιαγμένης ο οποίος «ξεκούρασε» τον Γιώργο Ρέππα δήλωσε: «Ήταν μια καλή προπόνηση ενόψει του αυριανού τελικού, ο οποίος είναι μονόδρομος για εμάς. Έχουμε επικεντρώσει όλη την προσοχή μας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατακτήσουμε το τρόπαιο.

    Ο συμπαίκτης του Γιώργος Αφρουδάκης τόνισε: «Ο σημερινός αγώνας ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Η σκέψη μας είναι στον αυριανό τελικό στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να δώσούμε όλη την ψυχή μας για να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ανίκητος.

    Ο προπονητής της Βουλιαγμένης επισήμανε: «Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών μου. Ξεκούρασα τους βασικούς για να τους έχω στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση για τον αυριανό τελικό».

    Στον αντίποδα ο φουνταριστός του Παναθηναϊκού Γιώργος Τσόκας επεσήμανε: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά της ομάδας μας που ανήκει στην Α2 από τη Βουλιαγμένη. Η συμμετοχή μας στη διοργάνωση ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στα μεγάλα σαλόνια της Α1.

    * Το σκορ ανά επτάλεπτο: 3-0,3-0,1-2,2-0.

    * Οι σκόρερ της αναμέτρησης :

    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: (9 γκολ: 1 στον παίκτη παραπάνω, 5 στα ίσια, 3 στην κόντρα) : Αφρουδάκης Χ. 2, Αφρουδάκης Ζ. 2, Χατζηδάκης 2, Κουτσογιάννης 1, Μιτελούδης 1, Μάζης 1.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (2 γκολ: 1 στην κόντρα, 1 στον παίκτη παραπάνω) : Κοράκης 1, Τσόκας 1.

    [25] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΜΠΝΤΕΛΑΖΙΖ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ

    Τελ Αβίβ, 17 Απριλίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Επίθεση με ελικόπτερα που εκτόξευσαν πυραύλους κατά οχήματος στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης της Χαμάς Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, ο οποίος διαδέχθηκε τον σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, μετά τη δολοφονία του, εξαπέλυσαν το το βράδυ του Σαββάτου οι Ισραηλινοί, στην πόλη της Γάζας.

    Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για δυο νεκρούς, τους σωματοφύλακες του αλ Ραντίσι, ο οποίος φέρεται να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [26] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ- ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Γάζα, 17 Απριλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, από επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι σε βιομηχανική περιοχή, μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα, σύμφωνα με τις οποίες, δράστης ήταν ο 22χρονος Φάντι αλ Αμούντι από τη Μπέιτ Λάχια.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η έκρηξη σημειώθηκε σε βιομηχανική περιοχή του περάσματος Ερέτς, στη βόρεια Γάζα, όπου περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται σε εργοστάσια παραγωγής πλαστικών, μετάλλου, ηλεκτρονικών και υφασμάτων.

    Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, η έκρηξη σημειώθηκε στο ίδιο σημείου, όπου στις 14 Ιανουαρίου, η Ριμ Ραΐσι, μητέρα δυο παιδιών, ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω της, παρασύροντας μαζί της στον θάνατο τέσσερις ισραηλινούς φρουρούς.

    [27] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης εντοπίσθηκαν στη ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Κολομβίας, Γκλόρια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την περιήγηση που αναμενόταν να κάνει στο πλοίο ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κολομβία.

    Το πλοίο, το οποίο είναι το σύμβολο του στόλου της Κολομβίας, επρόκειτο να πραγματοποιήσει ταξίδι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η Κολομβία είχε διοργανώσει το ταξίδι για να προωθήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    Πλήγμα για τις δυνάμεις ασφαλείας

    Πρόκειται για ένα από τα πολλά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα και καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας.

    Ο πρόεδρος της χώρας, ’λβαρο Ουρίμπε, τόνισε ότι το περιστατικό σπιλώνει την αξιοπρέπεια της Κολομβίας και διέταξε να τεθούν σε διαθεσιμότητα και τα 75 μέλη του πληρώματος.

    Συνολικά εντοπίσθηκαν 16,5 κιλά ηρωίνης και 10 κιλά κοκαΐνης μέσα στο μηχανοστάσιο του ιστορικού πλοίου.

    Η συγκεκριμένη ποσότητα θα απέφερε στους εμπόρους εκατομμύρια δολάρια εάν πωλείτο στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

    [28] ΒΙΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΝΓΚΟΥΝ

    Ρανγκούν, 17 Απριλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Η στρατιωτική εξουσία στη Βιρμανία επέτρεψε στο κόμμα της αντιπολίτευσης, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, να ανοίξει και πάλι τα κεντρικά της γραφεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Ρανγκούν, μεταδίδει το BBC.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε ότι τα γραφεία θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία από σήμερα.Ωστόσο, τα γραφεία του κόμματος στις άλλες πόλεις της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

    Τα γραφεία είχαν κλείσει τον περασμένο Μάιο και η ηγέτης του κόμματος, ’ουνγκ Σαν Σου Κι, συνελήφθη, όταν ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς της και υποστηρικτές της εξουσίας.

    Ελπίδες για απελευθέρωση

    Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90 σε κατ' οίκον περιορισμό. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν απελευθερωθεί, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η στρατιωτική ηγεσία μπορεί να απελευθερώσει και την ’ουνγκ Σαν Σου Κι.

    Τα δύο μέλη του κόμματος που απελευθερώθηκαν πρόκειται να παραστούν στη διάσκεψη για την παρουσίαση του προτεινόμενου Συντάγματος της χώρας.

    Η διάσκεψη είναι ένα από τα επτά βήματα που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει η στρατιωτική ηγεσία για να προβεί στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    [29] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου ο μεγάλος μας κωμικός Θανάσης Βέγγος.

    Ο Θανάσης Βέγγος υπεβλήθη χθες σε εγχείρηση αφαίρεσης προστάτη. Η επέμβαση ήταν απολύτως επιτυχής, αλλά αργά το απόγευμα ο ασθενής εμφάνισε μια ζάλη η οποία ανησύχησε τους θεράποντες ιατρούς που εκτίμησαν ότι επρόκειτο για ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η κατάστασή του δεν φαίνεται, ωστόσο, να εμπνέει καμιά ανησυχία.

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 17 Απριλίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Συνεχίζεται το «μεγάλο ταξίδι» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με τις προβολές ανά την Ελλάδα - και όχι μόνο - των βραβευμένων και ορισμένων μη βραβευμένων ταινιών της περσινής διοργάνωσης. Από το Βελιγράδι μέχρι τη Λάρνακα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 30 επιτυχημένες εκδηλώσεις σε αντίστοιχες πόλεις, με τη συνεργασία των τοπικών κινηματογραφικών λεσχών και των δημοτικών κινηματογράφων.

    Μέχρι τα τέλη του Απρίλη το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στις παρακάτω πόλεις: Αστρο Κινουρίας (17-18/4), Φιλιατρά (19-20/4), Καλαμάτα (19-20/4), Πάτρα (22/4), Πύργος (23-24/4), Γιάννενα (26-27/4), Κόνιτσα (28-29/4). Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα κινηματογραφικό είδος κυριολεκτικά «θαμμένο» από την κυρίαρχη διανομή, αλλά και να συνομιλήσει με τους ίδιους τους δημιουργούς.

    Συγκεκριμένα προβάλλονται οι ταινίες: «Ιζαμπέλ» του Παναγιώτη Ιωσηφέλη, «Οχι πια ιστορίες αγάπης» της Στρατούλας Θεοδωράτου, «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα, «Ticket to Ride» του Μίνωα Νικολακάκη, «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη, «Τα μυστικά της πόλης» της Ελενας Δημητρακοπούλου, «Στον τοίχο» της Μάρσας Μακρή, «Πες μου χρόνια πολλά» του Νίκου Κρητικού, «Το ψυγείο» του Γιώργου Σιούγα, «Η κούκλα» του Αλέξανδρου Κακαβά, «Γκολ» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Ρεντ Σκάι» του Νίκου Λερού, «Μόνο για πάντα» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Αποθυμιά» του Γιάννη Καρκανεβάτου.

    [31] "ΑΝΟΙΞΗ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (10:09 UTC+2)

    Με χορευτικές ομάδες από την Ελλάδα, την Ισπανία και το Ισραήλ, συνεχίζεται στα Χανιά η «1η Μεσογειακή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού». Η πλατφόρμα, της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο χορογράφος Χάρης Μανταφούνης, στοχεύει να αναδείξει το χορό από τις μεσογειακές χώρες, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο και να ενισχύσει το πνεύμα της συνεργασίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη με ομάδες από την Ελλάδα (Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη», «Χοροθέατρο Οκτάνα», Ομάδα Χορού «griffon», Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Πρόσχημα», Αμάντα Λουλάκη και Short Mean Lady ), τη Σλοβενία (Slovenian National Theater Maribor), την Κροατία (Studio Contemporary Dance Company) και τη Γαλλία (Compagnie GilSchamber»).

    Θα ακολουθήσουν: Σήμερα: Χοροθέατρο Quasistellar (Ελλάδα), Provisional Danza (Ισπανία), Ido Tadmor Dance Company (Ισραήλ). To σύνολο των παραστάσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Τελωνείο του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, ενώ στο πλαίσιο της μαγνητοσκοπημένης παρουσίασης ομάδων, γίνονται βιντεοπροβολές (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Νεώριο και συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Minoa Palace»). Παράλληλα, στο Νεώριο φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Μπακλαβά με τίτλο «Χορού Κάθεξις».

    [32] «ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ»

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2004 (10:08 UTC+2)

    Η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες φάσεις της «Ανοιξης του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου», με τη μετάφραση, προώθηση και διαπραγμάτευση 40 ελληνικών θεατρικών έργων σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου «ταξιδεύουν» ήδη 500 μεγάλοι φάκελοι, που περιέχουν περιλήψεις, την παραστασιολογία και φωτογραφίες από παραστάσεις των 40 έργων, που έχει επιλέξει ειδική επιτροπή. Αποδέκτες έγκυροι θεατρικοί παράγοντες, θεατρικοί οργανισμοί, καταξιωμένοι σκηνοθέτες θεάτρου, πρωτοποριακοί θίασοι κ.ά.

    Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί μάλιστα τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» ενημερωτική εκδήλωση.

    Να σημειώσουμε ότι χτες αντιπροσωπεία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Λαζαρίδη, επισκέφθηκε στο γραφείο της την Πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και της ζήτησε την ένταξη στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, εκπομπής με θέμα το θέατρο και τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Επίσης, της έθεσε το αίτημα της βελτίωσης της ασφάλισης - συνταξιοδότησης των μελών της εταιρίας και την επανεξέταση του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τη διασφάλιση της είσπραξης των δικαιωμάτων των δημιουργών.

    Το φαινόμενο της «κλοπής» ουσιαστικά μεταφράσεων, επισημαίνει η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων και δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει νομικά όποιον σφετερίζεται τη μακροχρόνια και επίπονη δουλιά άλλων. Οπως επισημαίνει η Εταιρεία, «η μοναδική εργασία που απαιτείται για τον αδίστακτο "μεταλλάκτη" είναι το "ψαχούλεμα" και η έρευνα σε ράφια για την επιλογή ενός σωστά μεταφρασμένου έργου και με την προσθήκη ή μεταποίηση μερικών λέξεων και φράσεων μπαίνει και το όνομα του καπάτσου για να εισπράξει και το κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο χρήμα».

    Η Εταιρεία, όπως λέει, γνωρίζει καλά τι συμβαίνει, αλλά επειδή κανένας δεν είναι αρμοδιότερος από τον ίδιο το μεταφραστή να ξέρει τι του έχουν κλέψει, καλεί τον ίδιο να το καταγγείλει, ώστε να αναλάβει την υπόθεση η νομική υπηρεσία της Εταιρείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 April 2004 - 18:15:21 UTC