Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • [02] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ
  • [05] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.ΤΑΜΠΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [06] ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [07] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΑΝΤΙΣΙ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008
  • [09] Ο Α.ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΤΟ ΚΕΠ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΦ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [11] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [12] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
  • [13] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΑΛΜΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ»
  • [15] ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΑΝΤΙΣΙ
  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΧΑΜΙΚΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ
  • [18] "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
  • [19] Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ
  • [20] "ΧΟΥΡΙΕΤ": ΣΕ 41.000 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ
  • [21] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΖΥΓΟ ΠΗΡΕ Ο ΒΛ.ΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [22] Γ.ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [23] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [25] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 99 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η
  • [27] ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ...ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΤΥΠΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [30] ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΡΕΣΤΗ Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ
  • [32] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΥ
  • [33] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
  • [34] H MAKEΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [01] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Καθοριστική για την εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, θα είναι η εβδομάδα που ακολουθεί και η οποία είναι η τελευταία πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ενώ οι διεργασίες που γίνονται επί του θέματος, προσλαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

    Την πεποίθησή ότι δεν υπάρχουν "τελευταίες ευκαιρίες" στη ζωή και ότι, τελικώς, ακόμη και σε περίπτωση καταψηφίσεως του Σχεδίου Ανάν στο προσεχές δημοψήφισμα, θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, διότι αυτό "θα διευκολύνει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη και την ίδια την Τουρκία", διατυπώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Έθνος» διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, δηλώνοντας κατηγορηματικά στο «Μέγκα» ότι το 2004 δεν είναι 1974, ενώ μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε, ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι πουν ΟΧΙ δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το ποσοστό κατά του σχεδίου Ανάν παραμένει ισχυρό και φτάνει το 65,6%, ενώ σε αντίστοιχο γκάλοπ στην Ελλάδα το ποσοστό του ΟΧΙ είναι 54%.

    Παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν, παρότι το Συμβούλιο έχει ήδη ανακοινώσει ότι η τελική απόφαση επί του σχεδίου, επαφίεται στον Κυπριακό λαό.

    Ιστορική ευκαιρία για τον Κυπριακό λαό χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου η Ιρλανδική προεδρία της ΕΕ.

    Ήσυχος με τη συνείδησή του και έτοιμος να κοιτάξει κατάματα την ιστορία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Εκφράζει ακόμη ικανοποίησή του για την στήριξη της Αθήνας την επόμενη ημέρα του "ΟΧΙ".

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρος Κυπριανού, τόνισε ότι θα ήθελε θεσμική διασφάλιση για κάποια ζητήματα και όχι μόνο δηλώσεις και σημείωσε, ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει θέμα επανεξέτασης της στάσης του ΑΚΕΛ.

    "Δεν έχει κλείσει οριστικά η υπόθεση του "ΝΑΙ" και θα κριθεί από την τελική στάση που θα πάρει το ΑΚΕΛ", δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

    [02] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν τους δρόμους γύρω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαίδης» οπαδοί του Παναθηναϊκού, λίγη ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Τα έκτροπα ξεκίνησαν όταν ομάδες νεαρών πέρασαν από τις ζώνες ελέγχου αν και δεν είχαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Ακολούθησε συμπλοκή των αγνώστων με τις αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών και δακρυγόνων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες, ξύλα, καπνογόνα και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Η αστυνομία από την πλευρά της προχώρησε σε τρεις προσαγωγές νεαρών για κατοχή καπνογόνων.

    Εξάλλου, στις 12:30 το μεσημέρι στη γέφυρα στο Καπανδρίτι, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν σε πούλμαν που μετέφερ φίλους του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

    Τέλος, τα πούλμαν των δύο ομάδων έφτασαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ζήτησαν την επέμβαση του εισαγγελέα καθώς στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων βρέθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Aθήνα, 18 Απριλίου 2004 (12:20 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ -με την παράθεση στοιχείων από τη δημοσιονομική απογραφή που θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά επισήμως- θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, η οποία θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός με αυτήν την πρωτοβουλία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», σηματοδοτεί την έναρξη της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η κυβέρνηση με τη συζήτηση αυτή θα επιχειρήσει να επιτύχει τους εξής πολιτικούς στόχους:

    -Πρώτον, να αποκαλύψει ανάγλυφα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση τόσο με τους προϋπολογισμούς που έχουν ψηφιστεί όσο και με τα λεγόμενα περί δήθεν «ισχυρής οικονομίας». Με αυτόν τον τρόπο, και με δεδομένο ότι η απογραφή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί βασίμως ως προς την εγκυρότητά της, η κυβέρνηση θα καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ότι εξαπάτησε συνειδητά τα κόμματα και τον ελληνικό λαό προ των εκλογών.

    -Δεύτερον, να μεταφέρει πια δι' αυτής της συζητήσεως την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας από το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής στο, προνομιακό -μέχρι στιγμής- γι' αυτήν, πεδίο της καθημερινότητας και της οικονομίας, γεγονός που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δυσχεράνει την αξιωματική αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο επικοινωνιακά.

    -Τρίτον, να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος «καλείται» να επιλέξει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό δίλημμα. Θα απολογηθεί για την οικονομική πολιτική της «κυβέρνησης Σημίτη» ή θα πάρει αποστάσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει; Θα υποστηρίξει την «οικονομική πολιτική Χριστοδουλάκη» ή όχι; Και αν αυτό συμβεί, είναι βέβαιον ότι ο συντονιστής Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλος θα έχει την ίδια γνώμη;

    -Τέταρτον, να δημιουργήσει την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι αφ' ενός θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις -παρά τη διαφορετική οικονομική κατάσταση, προς το χειρότερο, που έχει προκύψει μετά τις εκλογές- και αφ' ετέρου να καταστήσει σαφές πως «ό,τι θετικό προκύψει, από αύξηση του ΑΕΠ, των μισθών, των συντάξεων έως και αύξηση της απασχόλησης» θα οφείλεται αποκλειστικά στη «Νέα Οικονομική Πολιτική».

    -Πέμπτον, να «στείλει το μήνυμα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα συνεργαστεί ειλικρινώς μαζί της, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία επιδόθηκε στις γνωστές πάσης φύσεως λογιστικές αλχημείες.

    -Εκτον, να αποδείξει ότι εννοεί όσα έλεγε προεκλογικά για «νέα διακυβέρνηση», με νέο ήθος και ύφος. Και αυτό, διότι μέσα σε σαράντα περίπου ημέρες από την εκλογή του, ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία δύο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή και μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και της κοινής γνώμης.

    -Εβδομον, να «αδράξει την ευκαιρία» και να εξαγγείλει και κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή «φιλολαϊκά μέτρα» με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Ως πιθανότερα φέρονται η ρύθμιση για τα πανωτόκια, η αύξηση των συντάξεων και του εφάπαξ, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Διακριτικές αποστάσεις

    Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου θα έρθει αντιμέτωπος -για πρώτη φορά- με ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας, τα οποία δεν θεωρείται πως είναι και το προνομιακό του πεδίο. Η τακτική του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τόσο τη συζήτηση όσο και τη δημοσιονομική απογραφή με προφανή στόχο να αναθεωρήσει τις προγραμματικές της δηλώσεις, με το επιχείρημα της «καμένης γης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τις ίδιες πηγές, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «υποκρισία» και θα θέσει το ερώτημα «κατά πόσον ήταν αξιόπιστες οι προεκλογικές της εξαγγελίες προς τους πολίτες, από την ώρα που γνώριζε ότι η οικονομία δεν ήταν σε καλή κατάσταση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται προτάσεις «να μην εγκλωβιστεί στα διλήμματα του χθες, αλλά να μιλήσει για το αύριο». Με άλλα λόγια, η εισήγηση είναι να μην «απολογηθεί για την οικονομική πολιτική του κ. Σημίτη, αλλά να πάρει διακριτές αποστάσεις», με το επιχείρημα πως «το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε από τους πολίτες και για την οικονομική του πολιτική, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου».

    Σε καλύτερη θέση η Aριστερά

    Οσο για τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς, μάλλον είναι στην καλύτερη θέση. Η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ν. Κωνσταντόπουλος θα ασκήσουν τη γνωστή κριτική, που στηρίζεται στο δόγμα «ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ακολουθούν την ίδια, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων». Είναι επίσης βέβαιο ότι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της Αριστεράς θα επικρίνουν δριμύτατα την προηγούμενη κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, προσδοκώντας την αποκόμιση πολιτικών κερδών εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

    [04] ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ ΡΑΝΤΙΣΙ

    Γάζα, 18 Απριλίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Τέσσερις ηγετικές φυσιογνωμίες απομένουν πλέον στους κόλπους της Χαμάς, που σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα είδε τον ιδρυτή και πνευματικό της ηγέτη, σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, και τον διάδοχό του, Αμπντελαζί αλ Ραντίσι, να δολοφονούνται από τους Ισραηλινούς.

    Μια από αυτές τις φυσιογνωμίες είναι και ο 53χρονος Μαχμούντ Ζάχαρ, εκ των εκπροσώπων της Χαμάς και από τους θεωρούμενους ως «σκληροπυρηνικούς» της οργάνωσης. Ο Ζαχάρ υπήρξε στενός συνεργάτης και προσωπικός γιατρός του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, στις 22 Μαρτίου. Ο Ζαχάρ ήταν ο «σύνδεσμος» της Χαμάς με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ ή PLO) του Γιάσερ Αραφάτ, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Οι σχέσεις του, ωστόσο, σήμερα με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραφάτ είναι τεταμένες. Ο Ζαχάρ έχει συλληφθεί και φυλακισθεί πολλές φορές, τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ισμαήλ Χανίγιε, επίσης εκ των στενών συνεργατών του Γιασίν και μέλος- όπως και ο Ζαχάρ- του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης. Ο Χανίγιε θεωρείται πιο ρεαλιστής από τον Ζαχάρ και τις άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Χαμάς, αλλά τηρεί ακριβώς την ίδια στάση με αυτούς απέναντι στο Ισραήλ. Ο Χανίγιε αποτελεί σήμερα τη «γέφυρα» μεταξύ της οργάνωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ο Χάλιντ Μέσααλ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Δυτική Οχθη και σπούδασε φυσική, επιβλέπει τη λειτουργία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από τη Δαμασκό της Συρίας. Ο Μέσααλ ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την προσωρινή εκεχειρία, το περασμένο καλοκαίρι, που «πάγωσε» για ένα διάστημα τις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων. Οι Ισραηλινοί είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον Μέσααλ το 1997, στην Ιορδανία. Δυο πράκτορες της Μοσάντ του έκαναν ένεση με δηλητήριο και χρειάστηκε η διαμεσολάβηση του τότε μονάρχη της Ιορδανίας Χουσεΐν προκειμένου να στείλουν οι Ισραηλινοί το αντίδοτο που τον κράτησε στη ζωή. Οι δυο πράκτορες της Μοσάντ είχαν μάλιστα συλληφθεί και χρησιμοποιήθηκαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του τότε κρατούμενου σεΐχη Αχμεντ Γιασίν από τους Ισραηλινούς. Το 1999, οι ιορδανικές αρχές απέλασαν τον Μέσααλ, ο οποίος και μετακόμισε στη συνέχεια στη Συρία.

    Ο Μούσα Αμπου Μαζρούκ, ο δεύτερος τη τάξει στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς- μετά τον Μέσααλ- έζησε 15 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, με διδακτορικό στη μηχανολογία. Το 1995 συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς υπήρχαν υποψίες για σχέσεις του με την τρομοκρατία. Απελάθηκε στην Ιορδανία, από όπου βρέθηκε στη συνέχεια στη Συρία.

    [05] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.ΤΑΜΠΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα κατέκτησε ο έλληνας πρωταθλητής, Δημοσθένης Ταμπάκος.

    Ο Ταμπάκος βαθμολογήθηκε στον τελικό του αγωνίσματος με 9,775 βαθμούς, και έδειξε έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια βαθμολογία με τον έλληνα πρωταθλητή συγκέντρωσε και ο ρώσος Αλεξάντερ Σαφόσκιν, ενώ τρίτος ήταν ο ιταλός Ματέο Μοράντι με 9,750 βαθμούς.

    «Ήταν ο πιο δυνατός αγώνας που έχω συμμετάσχει ποτέ. Το επίπεδο των αθλητών ήταν πολύ υψηλό. Ήμουν έτοιμος για την πρώτη θέση αν και δεν έχω φτάσει ακόμη στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση του προγράμματος», δήλωσε ο Δημοσθένης Ταμπάκος αμέσως μετά τον αγώνα και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

    Εξάλλου, στην ίδια διοργάνωση ο Βλάσσης Μάρας κατέκτησε την 5η θέση στο σύνθετο ατομικό.

    [06] ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΣΜΑΝ ΣΠΙΡΙΤ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και ουφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, αναχώρησαν σήμερα για το Πακιστάν, προκειμένου και με τη δική τους συνδρομή να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών του δεξαμενοπλοίου Tasman Spirit (Τάσμαν Σπίριτ), οι οποίοι κρατούνται εκεί από τον περασμένο Ιούλιο.

    Στο Ισλαμαμπάντ, ο κ.Βαληνάκης θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ του Πακιστάν κ. Κασούρι, και τον Υπουργό Επικοινωνιών κ. Γκάουρι.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατεβλήθησαν έντονες και συντονισμένες προσπάθειες, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, για να έχει αίσιο τέλος αυτή υπόθεση και να απελευθερωθούν όλοι οι Έλληνες ναυτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου.

    [07] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΑΝΤΙΣΙ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλαζίζ αλ Ραντίσι και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, «τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) όσο και αυτοτελώς, για ειρήνη με δικαιοσύνη στην περιοχή».

    «Η πράξη αυτή (η δολοφονία Ραντίσι) εντάσσεται στη λογική της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με τη βία που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν, ενθαρρυνόμενη και από την στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση Μπους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην οποία επισημαίνεται, παράλληλα, ο μεγάλος κίνδυνος για ένα νέο κύκλο τυφλής βίας που θα πληρώσουν αθώοι πολίτες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

    «ΟΗΕ και ΕΕ οφείλουν να κινητοποιηθούν, χωρίς καθυστέρηση, για να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας. Να υπάρξει μια νέα διαδικασίας ειρήνευσης που θα οδηγήσει στον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του Ο.Η.Ε.. Η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής και η δημιουργία του «τοίχους της ντροπής» από την Κυβέρνηση του Σαρόν, είναι πηγή έντασης, βίας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή» τονίζει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO 2008

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα δεχθεί αύριο, στο γραφείο του, στις 11:15 το πρωί, τα μέλη της διερευνητικής αποστολής της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, σχετικά με την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008.

    [09] Ο Α.ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (16:21 UTC+2)

    Δηλώσεις για το κυπριακό και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Πέραμα.

    Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο κυπριακό ο κ.Ανδρεουλάκος τόνισε: «Ο ΟΗΕ δια χειρός του Γενικού Γραμματέως Κόφι Ανάν συνέταξε ένα σχέδιο και όρισε να αποφασίσει ο κυπριακός λαός, οι δύο Κοινότητες. Είναι λοιπόν ένα θέμα το οποίο εναπόθεσε στην ελευθερία εκφράσεως του κυπριακού λαού. Και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνονται πιέσεις, εκβιασμοί και απειλές, διότι μέσα σε μια διαδικασία δημοψηφίσματος είναι και το ένα και το άλλο».

    Όσον αφορά τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων ο υφυπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: «Δεν εξαιρείται κανένας. Αρκεί να πληροί την προϋπόθεση της παγιότητος και της μονιμότητας της ανάγκης, δηλαδή να καλύπτει θέση πάγιας και διαρκής ανάγκης. Δεν εξαιρείται κανένας».

    [10] ΤΟ ΚΕΠ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΦ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Πέραμα εγκαινίασε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος.

    Ο κ.Ανδρεουλάκος στην ομιλία του υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η κυβέρνηση εγκαινιάζει το ΚΕΠ Περάματος που ικανοποιεί επιτακτική ανάγκη των πολιτών. Οι κάτοικοι του Περάματος αγωνίζονται και μοχθούν καθημερινά για μια καλύτερη ζωή. Παλεύουν για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους».

    «Μέχρι τώρα τα ΚΕΠ είναι γνωστά ως τα σημεία της δημόσιας διοίκησης, όπου ο πολίτης μπορεί να διεκπεραιώνει απλές διοικητικές του υποθέσεις. Αυτό είναι μια καλή αρχή, όμως η αποστολή των ΚΕΠ δεν σταματά εδώ. Στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η καταξίωση του θεσμού στη συνείδηση του πολίτη, με την αναβάθμιση και εξέλιξή τους, έτσι ώστε να διεκπεραιώνουν και τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις, περιορίζοντας έτσι δραστικά, την ατέλειωτη γραφειοκρατία», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

    [11] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι έχει προβλέψει και διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, που θα απαιτηθούν για την κάλυψη όσων οι συμβάσεις θα μετατραπούν από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, με βάση το προεδρικό διάταγμα που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, μιλώντας στην εκπομπή «ΡΕΠΟ» της ΕΡΤ3.

    Στην ερώτηση αν έχει μελετηθεί και έχει προϋπολογισθεί το κόστος της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χιλιάδων εργαζομένων και αν μπορεί ο τρέχων ή ο επόμενος προϋπολογισμός του 2005 να σηκώσει αυτό το βάρος ο κ. Ρεγκούζας είπε: «Μη ξεχνάτε ότι για πολλές από αυτές τις συμβάσεις προβλέπονται πιστώσεις στον προυπολογισμό, για να πληρωθούν. Αρα λοιπόν δεν δημιουργείται πρόβλημα αδυναμίας, αλλά όχι για όλες. Μπορεί να γίνει αυτό και με μία σταδιακή εφαρμογή ενδεχομένως αναδρομικών, γιατί θα προκύψουν και τέτοια αν υπάρξουν μονιμοποιήσεις, θα αλλάξει το καθεστώς του μισθολογίου τους, θα υπάρξουν αναδρομικά, ενδεχομένως, δεν γνωρίζω, πως ακριβώς το σχεδιάζει ο κ. Παυλόπουλος, θα υπάρξει και σταδιακή κάλυψη αυτών των αναδρομικών».

    Σε ερώτηση αν από το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους προκύψει η υποχρέωση για το Δημόσιο να προχωρήσει στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες συμβασιούχους, υπάρχει το ενδεχόμενο το υπουργείο οικονομικών να δηλώσει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής της μετατροπής εφάπαξ και άρα ενδεχομένως να πάει σταδιακά σε τρία χρόνια, ο κ. Ρεγκούζας δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δηλώνω κατηγορηματικά όχι. Είναι πολιτική απόφαση» τόνισε.

    [12] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

    Hράκλειο, 18 Απριλίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή στο Hράκλειο Κρήτης, η επίσκεψη του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτριο Αρμενάκη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της ΕΣΕΕ με διπλό στόχο: αφ' ενός την ανάπτυξη και ενίσχυση του εμπορικού συνδικαλισμού, αφ' ετέρου την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της περιφέρειας.

    Σήμερα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" ανοιχτή συνεδρίαση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με συμμετοχή της Ομοσπονδίας Κρήτης καθώς και των Προέδρων και αντιπροσωπειών απ' όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης.

    Στη συνεδρίαση της Kυριακής είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν, οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των εμπορικών τμημάτων των Eπιμελητηρίων Kρήτης, οι αντιπρόσωποι της ομοσπονδίας Eμπορικών Συλλόγων Kρήτης, και τα διοικητικά συμβούλια όλων των εμπορικών συλλόγων Kρήτης.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

    Επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων.

    Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

    Εργασιακό περιβάλλον τουριστικών περιοχών - εποχικά απασχολούμενοι.

    Εκπτώσεις - προσφορές.

    Δημιουργία υπεραγορών - Μελέτη οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

    Παρεμπόριο - Ν. 3190/2003 - Ενεργοποίηση του Νόμου - Βελτιώσεις.

    Σημειώνεται ότι χτες Σάββατο, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας επισκέφθηκε διαδοχικά, από τις 10 το πρωί, την Περιφέρεια Κρήτης, τη Νομαρχία Ηρακλείου, το Δημαρχείο Ηρακλείου και το Επιμελητήριο, ενώ στις 6 το απόγευμα το προεδρείο συνεδρίασε στα γραφεία της Oμοσπονδίας Eμπορικών Συλλόγων Kρήτης

    [13] ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Συνθήκες που συνηγορούν στην άνοδο των τιμών των μετοχών διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Βασικοί παράγοντες είναι:

    * Οι εκτιμήσεις των αναλυτών εμφανίζονται θετικές και αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις για τα κέρδη των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    * Το ότι ξαναμπήκε στο χρηματιστηριακό παιχνίδι ο ΟΤΕ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, μετά την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Λ. Αντωνακόπουλου από τον Π. Βουρλούμη.

    * Η αποτίμηση της Ελλάδας ως χρηματιστήριο εμφανίζεται αυτή την περίοδο πιο ελκυστική από τις ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με τις αρχές του 2004, όπως αναφέρει η Alpha Finance στη μηνιαία της έκθεση, τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική αγορά προβάλλει ως πιο ασφαλές, με αμυντικά χαρακτηριστικά, στοίχημα.

    * Το ενδιαφέρον των ξένων που παραμένει αμείωτο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και κερδοσκοπικό ράλι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι συντονισμένες αγορές των ξένων, οι οποίοι «σκούπιζαν» την προσφορά από τα 11,5-11,7 ευρώ αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για την αγορά, υποστηρίζουν οι «μεγαλοχρηματιστές», που με τη σειρά τους ανεβάζουν τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται και από την στάση παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν πως τα κέρδη των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο θα αυξηθούν πάνω από 20%.

    Από τη άλλη πλευρά, αν και το περιβάλλον ευνοεί τα blue chips, αυτή τη φορά -εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις ανόδου- τότε την υπέρβαση ίσως κάνουν οι μικρομεσαίες. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που οι τιμές τους θεωρούνται ελκυστικές.

    [14] ΑΛΜΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ»

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (10:12 UTC+2)

    Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πέτυχε η εταιρεία «Χρ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.» το 2003 που μεταφράστηκαν, σε άλμα κερδοφορίας, αύξηση πωλήσεων και σε σημαντικό μέρισμα προς τους μετόχους.

    Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας συνδυάστηκαν με αύξηση του μεριδίου αγοράς των εφημερίδων που εκδίδει και κυρίως με την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας των εντύπων της.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον ετήσιο απολογισμό, ο οποίος θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων αύριο (στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία της εταιρείας, στον Νέο Κόσμο), η αναγνωσιμότητα της «Ελευθεροτυπίας» έφθασε τους 239.000 αναγνώστες, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μέση αναγνωσιμότητα.

    Το ένθετο περιοδικό «Γεωτρόπιο» έχει 330.000 αναγνώστες, ενώ το «Ε-Ιατρικά» διπλασίασε την αναγνωσιμότητά του.

    Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έφθασε τους 838.000 αναγνώστες και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ η κυκλοφορία της σημείωσε άνοδο 6,2% και έφθασε τα 190.000 φύλλα, κυρίως χάρη στα νέα περιοδικά «Gourmet» και «Ταξιδεύω» που συνόδευσαν πολλές από τις εκδόσεις της εφημερίδας το 2003.

    Το «Εψιλον» παραμένει στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων του κοινού με 761.000 αναγνώστες, ενώ το τηλεοπτικό περιοδικό «On-Off» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κατέκτησε 496.000 αναγνώστες.

    Η κυκλοφορία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το 2004, με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και την «Ελευθεροτυπία» να κατακτούν τις πρώτες θέσεις.

    Σημαντική άνοδο, κατά 9,7%, παρουσίασαν τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας συνολικά: Η «Ελευθεροτυπία» αύξησε κατά 9% τα διαφημιστικά έσοδά της, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κατά 9,5% και η «Χρυσή Ευκαιρία» κατά 9,4%.

    Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 91,223 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,81% έναντι του 2003.

    Η αυριανή γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4%, από τις μεγαλύτερες που αποδίδουν οι εισηγμένες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    [15] ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (10:07 UTC+2)

    Η μείωση του ανώτατου συντελεστή κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη 4ετία, οι παρεμβάσεις στην κλίμακα ώστε να ελαφρυνθούν σταδιακά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, η αύξηση του αφορολογήτου ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και η καθιέρωση κοινής φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Επίσης, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προωθείται επαναφορά του αντικειμενικού προσδιορισμού του εισοδήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα πρώτα ευρήματα από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν έξαρση της φοροδιαφυγής μετά την περυσινή κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

    Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στην αρμόδια επιτροπή περιλαμβάνουν τα εξής:

    -Να μειωθεί σταδιακά στην τετραετία ο ανώτατος συντελεστής για όλους τους φορολογούμενους ανάλογα με τις «αντοχές» του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 40% στο 37% ή στο 35% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θεωρείται επιβεβλημένη ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

    Η μείωση του ανώτατου συντελεστή θα ωφελήσει όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 23.400 ευρώ. Κάθε μία μονάδα μείωσης «κοστίζει» γύρω στα 200 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα. Φορολογούμενος με εισοδήματα 34.000 ευρώ

    θα κερδίζει 100 ευρώ για κάθε μονάδα μείωσης του ανώτατου συντελεστή.

    Η αρμόδια επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση -η οποία θα πλαισιωθεί από 4 ή 5 ομάδες εργασίας- θα εξετάσει και άλλες παρεμβάσεις για τη φορολογία των φυσικών προσώπων όπως η τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, αλλά και οι παρεμβάσεις στους ενδιάμεσους συντελεστές, οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται στα επίπεδα του 15% και 30% αντίστοιχα.

    Στόχος είναι να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση για κανέναν φορολογούμενο -αντιθέτως να ωφεληθούν μικροί και μεσαίοι- αλλά και να μην προκληθούν σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. Ετσι, η επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει και την κατάργηση μέρους των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα, προκειμένου να αναπληρωθούν διαφυγόντα έσοδα από τις μειώσεις των συντελεστών.

    Οι εκπτώσεις αυτές θεωρείται ότι ωφελούν περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα, τα οποία δεν θα επιβαρυνθούν αν η κατάργηση των εκπτώσεων συνδυαστεί με μείωση του ανώτατου συντελεστή. Οι κυριότερες εκπτώσεις αφορούν τις δαπάνες για ενοίκια πρώτης κατοικίας, φροντιστήρια, συμβόλαια για ασφάλειες ζωής κ.λπ. Στο «απυρόβλητο» αναμένεται να μείνουν οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, για να μην πληγεί η κτηματαγορά.

    -Να ισχύσει ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερουςεπαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις). Σήμερα, ισχύουν δύο κλίμακες: Αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων με αφορολόγητο 10.000 ευρώ και αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών με αφορολόγητο 8.400 ευρώ. Πλέον θα ισχύσει κοινό αφορολόγητο για όλους.

    -Να καθιερωθεί «ελάχιστος φόρος» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις ακόμα κι αν παρουσιάζουν ζημίες. Από τα πρώτα στοιχεία, προκύπτει κατακόρυφη μείωση των φορολογητέων κερδών τη χρήση του 2003.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΡΑΝΤΙΣΙ

    Αγκυρα, 18 Απριλίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Η Τουρκία καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, από τις ισραηλινές δυνάμεις, το βράδυ του Σαββάτου.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν συμβάλουν στην ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή, αλλά (αντίθετα) αυξάνουν τη βία και τις διαμάχες».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτού του είδους οι ενέργειες από την πλευρά του Ισραήλ όχι μόνο δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά παρακωλύουν τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΧΑΜΙΚΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ

    Βελιγράδι, 18 Απριλίου 2004 (15:18 UTC+2)

    Μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών βρήκε η σερβική αστυνομία, μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, κοντά σε δυο τάφους στην επαρχία του Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, τα όπλα και τα πυρομαχικά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της τοπικής αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η σερβική αστυνομία αναφέρεται ότι τα όπλα είχαν κρύψει στην περιοχή μέλη του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μέντβεγια και Μπουγιάνοβατς».

    [18] "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

    Λευκωσία, 18 Απριλίου 2004 (14:10 UTC+2)

    Με 133 ψήφους υπέρ του ''ναι'', μία λευκή ψήφο και μια ψήφο υπέρ του ''όχι'' κατέληξε στην τελική της απόφαση για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Η ψηφοφορία διεξήχθη με κάλπη.

    Η απόφαση λήφθηκε από τα 135 μέλη που ψήφισαν κατά τη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Κίνησης. Της απόφασης της Συνδιάσκεψης προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης.

    Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η απόφαση για ''ναι'' λήφθηκε με ποσοστό 98,5%.

    Πρόσθεσε ότι η Κίνηση αξιολόγησε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου και κατέληξε ότι υπό τις περιστάσεις το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού και ανέφερε ότι οι οποίες επιπρόσθετες διασφαλίσεις έρθουν είτε από την ΕΕ είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι και ευπρόσδεκτες ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, ακόμα και μετά τη λύση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 18 Απριλίου 2004 (14:07 UTC+2)

    Η αναβολή των δημοψηφισμάτων που ζητά το ΑΚΕΛ δεν είναι εφικτή, ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο της παγκύπριας συνδιάσκεψης της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ο Πρόεδρος της Κίνησης Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης που ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει ''ναι'' στο δημοψήφισμα.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αν και υπήρχε πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων, έστω και μονομερούς με ανάλογο κόστος, ωστόσο κάποιοι δεν ήθελαν τέτοια εξέλιξη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] "ΧΟΥΡΙΕΤ": ΣΕ 41.000 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Λευκωσία, 18 Απριλίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Η «Χουριέτ» Κωνσταντινούπολης αναφέρεται στον κατάλογο με τα ονόματα των 41.000 τούρκων που τους έχει παραχωρηθεί η λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση με τα ονόματα των εποίκων παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον λέγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα Ηνωμένα Εθνη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΖΥΓΟ ΠΗΡΕ Ο ΒΛ.ΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Νέα μεγάλη επιτυχία για την ελληνική γυμναστική. Ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε σήμερα το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα. Είναι το δεύτερο σημερινό χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας, μετά από αυτό του Δημοσθένη Ταμπάκου στους κρίκους.

    Ο έλληνας πρωταθλητής εκτέλεσε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα και συγκέντρωσε 9,787 βαθμούς. Τους ίδιους βαθμούς με τον Μάρα συγκέντρωσε και ο σλοβένος Αριάζ Πεγκάν, ενώ στην 3η θέση του βάθρου βρέθηκε ο Κριστόφ Σχάρερ από την Ελβετία.

    Ο Βλάσης Μάρας μετά τη μεγάλη επιτυχία του δήλωσε: «Είχαμε πολύ καλά προγράμματα τόσο εγώ όσο και ο Πεγκάν. Έγινε εκπληκτικός αγώνας».

    [22] Γ.ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ: ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Αισιόδοξος πως ο Αρης θα καταφέρει να παραμείνει στην Α' εθνική κατηγορία εμφανίστηκε ο Γιάννης Μιχαλήτσος, παρά την ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Παράλληλα, ο τεχνικός των κιτρίνων εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

    Ο Γιάννης Μιχαλήτσος χαρακτήρισε φριχτή τη διαιτησία και υπογράμμισε πως οι παίκτες του θα συνεχίσουν να παλεύουν έως το τέλος: "Μετά το 2-1 είχαμε την ευκαιρία να ισοφαρίσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε, αφενός γιατί δεν πιάσαμε τόσο καλή απόδοση, αφετέρου λόγω της διαιτησίας, από την οποία έχω φρικτά παράπονα. Στόχος του Άρη δεν είναι η παραμονή, αλλά ο πρωταθλητισμός. Το μόνο που μας μένει είναι να παλέψουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την ομάδα στην κατηγορία».

    Στο στρατόπεδο του Πανιωνίου ο Γιόζεφ Μπουμπένκο εμφανίστηκε ευχαριστημένος από το "τρίποντο" και σημείωσε πως η ομάδα του θα μπορέσει να προλάβει το «τρένο» της Ευρώπης. «Μετά τη νίκη, η πόρτα της Ευρώπης έμεινε ανοιχτή. Πιστεύω ότι όσο πάμε προς το τέλος του πρωταθλήματος, θα παίζουμε καλύτερα και στο τέλος θα τα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας».

    [23] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Το ντάμπλ στο πόλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός καθώς κέρδισε σήμερα στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τη Βουλιαγμένη με σκορ 6-5. Λίγες μέρες νωρίτερα οι ερυθρόλευκοι είχαν καταφέρει να κατακτήσουν και το πρωτάθλημα, νικώντας και πάλι τη Βουλιαγμένη.

    Η σημερινή αναμέτρηση ήταν πραγματικό ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να αποδίδουν πολύ ωραίο πόλο και να ικανοποιούν τους φιλάθλους που γέμισαν το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Μαρούσι. Τα επτάλεπτα: 1-2, 2-0, 1-1, 2-2. Τα γκολ για τον Ολυμπιακό πέτυχαν οι: Θεοδωρόπουλος 2, Τρμπόγεβιτς 2, Ψύχος, Θωμάκος και για τη Βουλιαγμένη οι: Αφρουδάκης Γ., Αφρουδάκης Χ, Μάζης, Λοράντος, Κουτσογιάννης.

    Στο μικρό τελικό του Κυπέλλου, τα Χανιά επικράτησαν της Χίου με 4-2 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 9-9).

    [24] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 26ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Η άνετη νίκη του Απόλλωνα Καλαμαριάς επί του ΠΑΣ Γιάννενα με σκορ 3-0 ξεχώρισε από τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Στο δημοτικό γήπεδο του Καλοχωρίου, η ομάδα του Απόλλωνα δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του αντιπάλου και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την άνοδο στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου. Σημειώνεται πάντως πως οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννενα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο σύλλογος.

    Στα υπόλοιπα ματς της 26ης αγωνιστικής, ο Πατραϊκός κέρδισε 2-1 τον Λεβαδειακό, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε η πρωτοπόρος Κέρκυρα από την Κασσάνδρα. Τα υπόλοιπα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας:

    Πατραϊκός Λεβαδειακός 2-1

    Ποσειδών Ν.Π. Εθνικός Αστέρας 2-2

    Πανσερραϊκός Νίκη Βόλου 0-0

    Κασσάνδρα Κέρκυρα 0-1

    Απόλλων Αθηνών Καλαμάτα 2-2

    Καλαμαριά ΠΑΣ Γιάννινα 3-0

    Φωστήρας Εργοτέλης 0-2 (άνευ αγώνα)

    Ατρόμητος Παναχαϊκή 2-0 (άνευ αγώνα)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (26η αγωνιστική)

    1.Κέρκυρα 60

    2.Απ.Καλαμαριάς 53

    3.Εργοτέλης 48

    4.Κασσάνδρα 46

    5.Νίκη Βόλου 43

    6.Λεβαδειακός 40

    7.Ποσειδών Ν.Π. 40

    8.Εθνικός Αστέρας 39

    9.Καλαμάτα 37

    10.Απόλλων Αθηνών 35

    11.Πανσερραϊκός 33

    12.Ατρόμητος 33

    13.Πατραϊκός 30

    14.ΠΑΣ Γιάννινα 27

    15.Φωστήρας 3

    16.Παναχαϊκή 1

    *Φωστήρας και Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (27η)

    Λεβαδειακός Εθνικός Αστέρας

    Νίκη Βόλου Πατραϊκός

    Κέρκυρα Ποσειδών Ν.Π.

    Καλαμάτα Πανσερραϊκός

    Εργοτέλης Κασσάνδρα

    ΠΑΣ Γιάννινα Απόλλων Αθηνών

    Παναχαϊκή Φωστήρας

    Ατρόμητος Καλαμαριά

    [25] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 18 Απριλίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο, με δηλώσεις του σήμερα ανήγγειλε την επάνοδο στην Ισπανία των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ ''το ταχύτερο δυνατόν''. 

    Επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία του ισπανικού λαού, ο Θαπατέρο ανακοίνωσε την επιστροφή των περίπου 1.300 Ισπανών στρατιωτών στην πατρίδα.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας να κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου οι Ισπανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

    Σημειώνεται ότι η απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ήταν μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του Θαπατέρο, αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία.

    [26] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 99 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Βαγδάτη, 18 Απριλίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Ενενήντα εννέα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες, στο Ιράκ, από την 1η Απριλίου έως σήμερα, ενώ το σύνολο των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από τον Μάρτιο του 2003 ανέρχεται στους 697. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αμερικανικός στρατός.

    Σήμερα, στην πόλη Χουσέιμπαχ, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα Ιρακινών, ενώ το Σάββατο, άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πόλη Ντιουανίγια.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός προέβη σε δυο ελεγχόμενες εκρήξεις σήμερα, στη Βαγδάτη, μια πρακτική αρκετά συνηθισμένη που στόχο έχει την καταστροφή ανεπιθύμητων υλικών πολέμου. Λίγο μετά τις εκρήξεις μάρτυρες είδαν να αναδύεται καπνός από την "πράσινο ζώνη" που βρίσκεται η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

    [27] ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ...ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Ρώμη, 18 Απριλίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Εκατοντάδες λάτρεις της αρχαίας Ρώμης, ντυμένοι ως μονομάχοι, παρηλάσανε, σήμερα, κατά μήκος της λεωφόρου Via dei Fori Imperiali, που οδηγεί στο Κολοσσαίο και τις Κυριακές είναι κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων.

    Οι λάτρεις του αρχαίου ρωμαϊκού πνεύματος, από διάφορες γωνιές του πλανήτη- ΗΠΑ, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία και φυσικά Ιταλία- θέλησαν με τον τρόπο αυτό να γιορτάσουν τα «γενέθλια» της Ρώμης, που σύμφωνα με τον θρύλο ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου, πριν από 2.757 χρόνια.

    Λόγω του ότι η 21η Απριλίου είναι μέρα εργάσιμη-Τετάρτη- οι «μονομάχοι» επέλεξαν να γιορτάσουν σήμερα.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ρώμη, 18 Απριλίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Εκκληση προς τους απαγωγείς στο Ιράκ να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους έκανε την Κυριακή ο πάπας Ιωάννης Παύλος.

    «Ζητώ από τους απαγωγείς να επιδείξουν αίσθημα ανθρωπιάς και τους ικετεύω να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, τους ανθρώπους που κρατούν» είπε ο Πάπας στο εβδομαδιαίο του μήνυμα προς τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Ο Πάπας απηύθυνε, επίσης, έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, από τους Ισραηλινούς, που αναμένεται να διευρύνει τον φαύλο κύκλο της βίας στην περιοχή.

    [29] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΤΥΠΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Τη σύσταση ειδικών μονάδων που θα συγκεντρώνουν και θα προωθούν πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις προς Europol και Eurojust εισηγείται η Κομισιόν με τις δύο υπηρεσίες να αναγορεύονται έτσι σε υπερθεσμικά όργανα ανταλλαγής δεδομένων και στοιχείων, υποκαθιστώντας στην ουσία την άτυπη λειτουργία μίας ευρωπαϊκής CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα αρχεία των Europol και Eurojust θα καταγράφονται στο εξής όλες οι λεπτομέρειες για πρόσωπα και γεγονότα σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ θα δημιουργείται παράλληλα ένας ευρωπαϊκός κατάλογος νομικών προσώπων και εταιρειών ώστε να αποτραπεί μέσω αυτών η «διείσδυση» τρομοκρατικών οργανώσεων σε νόμιμα λειτουργούσες εταιρείες.

    [30] ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΡΕΣΤΗ Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2004 (15:16 UTC+2)

    Στα αποκαλυπτήρια προτομής του Λόρδου Βύρωνα, στο δήμο Βύρωνα Αττικής , παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό της η κ. Πετραλιά, τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν με αφορμή την αυριανή επέτειο συμπλήρωσης 180 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.

    Παράλληλα, ο δήμος Βύρωνα γιορτάζει τα 80 χρόνια από την εγκατάσταση στην περιοχή προσφύγων από την Μικρά Ασία.

    «Ο Λόρδος Βύρωνας αγάπησε την ελευθερία και την Ελλάδα. Και, όπως ο ίδιος είπε, της προσέφερε «τον χρόνο, την περιουσία, την υγεία και τελικά τη ζωή του». Ο Λόρδος Βύρωνας πίστεψε στην Ελλάδα και στις αξίες που αυτή εκπροσωπεί», υπογράμμισε η κ. Πετραλιά.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΡΙΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2004 (13:49 UTC+2)

    Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ,η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και η Σύγχρονη Εποχή διοργανώνουν εκδήλωση Τιμής και Μνήμης παρουσιάζοντας το βιβλίο «Παράνομες, Χειρόγραφες Εφημερίδες απ΄ τις φυλακές και τις εξορίες΄΄.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Απριλίου, 7μμ στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους: Δημήτρη Γουσίδη πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρη Σέρβο δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου και Δημήτρη Κουτσούμπα διευθυντή του Ριζοσπάστη

    [32] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η 1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΥ

    Χανιά, 18 Απριλίου 2004 (13:34 UTC+2)

    Mεγάλη επιτυχία σημειώνει η 1η διεθνή πλατφόρμα σύγχρονου χορού που πραγματοποιείται στο ενετικό λιμάνι των Xανίων, στο Παλιό Tελωνείο και στο Mεγάλο Aρσενάλι, με ελεύθερη είσοδο.

    H μαζική προσέλευση Xανιωτών που παρακολουθούν τις επιλεγμένες χορογραφίες ομάδων της Eλλάδας και του εξωτερικού, δημιουργεί την βάση για καθιέρωση της πλατφόρμας σύγχρονου χορού στα Xανιά, που αποτελεί πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη.

    Oι ομάδες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους στο κοινό. O στόχος είναι η ανάδειξη του χορού από τις μεσογειακές χώρες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

    Το κοινό απαρτίζεται επίσης από Διευθυντές Διεθνών Φεστιβάλ χορού της Ελλάδας και του εξωτερικού, Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Σχολών που σχετίζονται με το χορό, δημοσιογράφων, αλλά και διοργανωτών-φορέων που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν καινούριους χορογράφους και ομάδες, προκειμένου να τους προωθήσουν στη χώρα τους.

    Hδη, παραστάσεις έχουν δώσει η ομάδα του Χάρη Μανταφούνη, το Χοροθέατρο "Οκτάνα", η ομάδα χορού "Grifon", η ομάδα "Cie Gilschamber" από τη Γαλλία, η Ομάδα "Πρόσχημα" από την Ελλάδα.

    Την Παρασκευή, παραστάσεις έδωσαν ομάδες από τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, την Κροατία. Χτες Σάββατο, η ομάδα χορού "Quasi Stellar" από την Ελλάδα, παρουσίασε το έργο "Icon Skin", ενώ η ομάδα χορού "Provisional Danza" το έργο "Fermina". Η πίστη και η αντοχή είναι από τα κυριότερα γνωρίσματα του ανθρώπου. Πίστη και αντοχή έχουν το ίδιο αποτέλεσμα : την προσδοκία. Το έργο Fermina είναι μια ιστορία αγάπης που διήρκησε μια ολόκληρη ζωή: πενήντα χρόνια προσδοκίας. Τέλος, η Ομάδα Χορού "Ido Tamdor" από το Ισραήλ, παρoυσίασε το έργο "Mactub".

    Σήμερα Κυριακή, η πλατφόρμα είναι αφιερωμένη στις ομάδες σύγχρονου χορού από τα Xανιά, οι οποίες θα δώσουν παραστάσεις στο Παλιό Tελωνείο με ώρα έναρξης, 12 το μεσημέρι. Συμμετέχουν: Ομάδα Αυτοσχεδιασμού Κ.Ε.Ρ. της Έφης Καλούτση, Ομάδα Σύγχρονου Εκφραστικού Χορού "Συν-κίνηση" της Σοφίας Φαλιέρου, Ομάδα χορού "Χοροθέτηση", ομάδα χορού "ΗΝΕΜΟΕΙΣ" της Μαρίας Μεντέζ, Ομάδα χορού Ήβης Χαϊδεμενάκη και ομάδα χορού "Χοροκίνηση" της Τσερασέλα Γρηγοράκη.

    Διοργανωτές της πλατφόρμας είναι η "specs 'n' arts, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων", σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων (ΔΗΠΕΧ).

    [33] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

    Nάουσα, 18 Απριλίου 2004 (13:25 UTC+2)

    Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα "Stars και οι φίλοι", διοργανώνουν δύο μουσικές βραδιές αφιερωμένες στο Βασίλη Τσιτσάνη, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Απριλίους τις 10.30 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας του Δήμου Νάουσας.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκτός από τα γνωστά και πολύ αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, και άλλα, ανέκδοτα ή με παραποιημένους μετά από παρέμβαση της λογοκρισίας στίχους. Για το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη θα μιλήσει ο παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών Θανάσης Τραγούδας.

    Το μουσικό σχήμα "Stars και οι φίλοι" αποτελούν οι: Γιάννης Κοκοβίδης, Λάκης Ακριτίδης, Τάσος Κάργας, Πόπη Νικολαϊδου, Κώστας Πατσιάς, Δήμητρα και Βιργινία Καρφούσια, Μαρία Πέτκου, Γιώργος Ψαράς, Μάκης Σερδαρίδης, Γιάννης Τσιροφίδης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Ασημίνα Ματζίρη και ο μικρός Δημήτρης Κοκοβίδης.

     

    [34] H MAKEΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βέροια, 18 Απριλίου 2004 (13:23 UTC+2)

    "Η Μακεδονία και η Βέροια στην πολιτική της μεσαιωνικής Σερβίας" είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στη Βέροια, την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Σέρβος καθηγητής Λιουμπομίρ Μαξίμοβιτς. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι «Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας».

    Ο κ. Maksimovic είναι καθηγητής της Βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται σ' όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 9.00 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Ο κ. L. Maksimovic σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής της Βυζαντινής ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο και από το 1998 διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

    Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και διευθυντής σπουδών στην Ecode des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι), στο Ινστιτούτο Max Planck (Φρανκφούρτη), στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μέλος πολλών διεθνών επιτροπών για την προώθηση των βυζαντινών σπουδών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

    Έχει γράψει περισσότερες από 150 επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ανάπτυξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στις κρατικές - κοινωνικές δομές της καθώς και στις βυζαντινο - σερβικές σχέσεις.

    Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στη Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρωσία και Βουλγαρία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 April 2004 - 18:15:38 UTC