Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [02] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [07] ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΟΛΜΕ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ
  • [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΙΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  • [12] ASPIS BANK: ΑΥΞΗΣΗ 80,6% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [13] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ"
  • [14] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET
  • [15] ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
  • [16] ΕΩΣ ΤΙΣ 6.Μ.Μ. Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
  • [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ "ΝΕΚΡΟ"
  • [18] ΠΑΣΚΟΥ: ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΤ ΚΟΞ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [20] ANAN: "Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΛΥΣΗΣ"
  • [21] ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
  • [24] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ Γ. ΣΓΟΥΡΟ
  • [25] ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
  • [26] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΝ - ΛΑΒΡΟΦ
  • [27] ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
  • [28] "ΝΑ ΑΔΡΑΞΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ"
  • [29] ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ
  • [30] "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ" ΤΟ ΝΕΟ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΠΘ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [32] "ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ" ΣΤΟ "ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ"
  • [34] B. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: "ΕΤΣΙ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ - ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ

  • [01] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 22 Απριλίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Ανεξακρίβωτος, είναι ακόμη ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, στο πολύνεκρο δυστύχημα, που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βόρειο Κορέα, όταν συγκρούστηκαν δύο τρένα που μετέφεραν πετρέλαιο και υγραέριο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα θύματα είναι εκατοντάδες.

    Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η σύγκρουση έγινε σε σιδηροδρομικό σταθμό από τον οποίο είχε περάσει λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο τελευταίος επέστρεφε από επίσκεψη στην Κίνα.

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ριονγκτσόνγκ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βορείου Κορέας με την Κίνα.

    «Η περιοχή μοιάζει σαν να έχει δεχθεί επίθεση με βόμβες. Ερείπια του σταθμού έχουν εκτοξευθεί πολύ μακριά» μετέδωσε Νοτιοκορεάτης δημοσιογράφος.

    [02] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Τα Κυπριακά κόμματα απηύθυναν την Πέμπτη τα τελευταία μηνύματά τους πριν από το δημοψήφισμα του Σαββάτου και πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης κάθε εκδήλωσης ή δήλωσης υπέρ του «ναι» ή του «όχι», που τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυκτα. Εντός της ημέρας θα υπάρξουν και άλλες δηλώσεις και τοποθετήσεις, με αποκορύφωμα την διακαναλική ομιλία του Κύπριου Προέδρου Παπαδόπουλου, που θα αρχίσει στις 9 μ.μ. και θα τελειώσει στις 11 μ.μ.

    Η "εξασφάλιση" μετάδοσης της ομιλίας Παπαδόπουλου και από τα τέσσερα κανάλια παγκύπριας εμβέλειας από το προεδρικό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του "ναι".

    ΔΗΣΥ

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του αφού στάθμισε τα διεθνή και τα περιφερειακά δεδομένα, τις συγκυρίες αφού μελέτησε προσεκτικά κάθε μια των προνοιών της λύσης και αφού έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του λαού και την αποφασιστικότητα του διεθνούς παράγοντα και της Ευρώπης "να μας βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, βρίσκει ότι με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου ήταν και είναι η ώρα να πάρουμε τις ιστορικές μας αποφάσεις. Τις αποφάσεις που θα επανενώσουν τον τόπο μας και θα ξανακάνουν σύνορα της Ευρώπης αλλά και την Κύπρου τον Απόστολο Αντρέα και την Κερύνεια".

    Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στο λαό να αναλογιστεί ότι ανάλογες ευκαιρίες πιθανό να μην δοθούν στο μέλλον και ίσως να κλάψουμε ξανά για άλλο ένα κομμάτι χαμένης πατρίδας.

    ΑΚΕΛ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα υποχρεώνεται αυτή τη στιγμή να μην ψηφίσει το "ναι" γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί το ελάχιστο που είχε ζητήσει για εξασφάλιση εγγυήσεων και διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. Είπε επίσης ότι ισχύει η απόφαση της συνδιάσκεψης ότι το ΑΚΕΛ, η οποία ανέφερε ότι αν δεν διασφαλίζονταν συγκεκριμένα θέματα αναφορικά με την κατοχύρωση της εφαρμογής της λύσης το κόμμα θα ετοποθείτο αρνητικά. Η απόφαση της συνδιάσκεψης, είπε ο κ.Κατσουρίδης, ήταν απόφαση λύσης με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, γι αυτό και το κόμμα αναγκάζεται να πει "όχι".

    ΔΗΚΟ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι κάποιοι επιχειρούν άμεσα ή έμμεσα να επέμβουν και να αλλοιώσουν τη βούληση του λαού. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο υπογραμμίζει ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει απερίσπαστος να εκφράσει την ετυμηγορία του. Ευτυχώς, είπε, υπάρχει ακόμα ελπίδα για όλους τους λαούς γιατί όλοι είναι προσηλωμένοι στις ανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο κ. Κλεάνθους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν και απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι δεν θα δοθεί άλλη ευκαιρία.

    ΕΔΕΚ

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε το λαό να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το όχι δεν αφορά στη λύση του κυπριακού αλλά στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν συναισθήματα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι το όχι είναι ταυτόχρονα και ναι στη λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα λογικά αιτήματα των Ελληνοκυπρίων. Απηύθυνε επίσης μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκυπρίους και τους διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από τις όποιες σοβινιστικές και μισαλλόδοξες όπως ανέφερε προσεγγίσεις.

    Η αντίθεσή μας, είπε, αφορά στην επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και να διαιωνίσει και να επεκτείνει κηδεμονευτικά και επεμβατικά δικαιώματα. Παράλληλα ο κ. Ομήρου κατηγόρησε όλους όσους κινδυνολογούν για τις επιπτώσεις από το όχι τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν είναι ψευδείς, ανυπόστατοι και κίβδηλοι.

    Αναφερόμενος στο χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την ρητή αναφορά στην αναγνώριση του δικαιώματος των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους χωρίς την άσκηση εξωτερικών πιέσεων. Καταλήγοντας ο κ. Ομήρου απηύθυνε μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για τη διαφύλαξη αλώβητων των προοπτικών για τη λύση η οποία να κατοχυρώνει το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

    ΚΕΑ

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν πληροί τα στοιχειώδη για μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το ΚΕΑ υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά λέει όχι στο σχέδιο Ανάν αφού αυτό δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός ακόμη και των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου την πρώτη Μαΐου αλλάζει πολλά πράγματα και σίγουρα η οποιαδήποτε λύση μετά την ημερομηνία αυτή θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που μας προτείνουν σήμερα.

    ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το όχι στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς. Ο κ. Κουτσού είπε ότι δεν είναι θέμα πατριωτών ή όχι και απηύθυνε έκκληση σε όσους θα ψηφίσουν ναι να το ξανασκεφτούν. Η απόφαση, είπε, πρέπει να είναι ελεύθερη για να στηρίξουμε και διεθνώς αυτή τη λογική ότι δηλαδή λέμε όχι στο σχέδιο Ανάν αλλά ναι στη λύση του Κυπριακού σε συνεργασία και συμπόρευση με τους Τουρκοκύπριους.

    Εάν βγει ένα δυνατό ποσοστό, πρόσθεσε, όλοι θα δεχθούν στο εξωτερικό ότι είναι θέμα περιεχομένου έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα της ένταξης μας στην ΕΕ. Επίσης κατηγόρησε τον Γκίντερ Φερχόιγκεν για τη στάση του αφού όπως είπε δεν μπορεί ο ίδιος ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζει τα προσωπικά του συναισθήματα

    Ανανεωτική Κίνηση

    Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσάρεστη και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα. Ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με την εξέλιξη αυτή και ποια επιτέλους είναι η επίσημη θέση της.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις Φερχόιγκεν, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν πρόκειται για απειλές αλλά για την απογοήτευση από ένα φίλο της Κύπρου. Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι για πολλούς σοβαρούς λόγους το σχέδιο Ανάν εξασφαλίζει αυτά τα οποία ζητούσαμε προκείμενου να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

    Κίνηση Εκσυγχρονισμού

    Ο Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο ελληνισμός όποτε βρέθηκε σε απομόνωση υπέστη είτε εθνική τραγωδία, είτε σκληρό τίμημα. Εάν νομίζει κανείς, πρόσθεσε, ότι η απομόνωση της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως "ένα περιθωριακό και παρείσακτο κράτος θα είναι κάτι θετικό, τότε δεν έχω επιχείρημα".

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ τελευταία ευκαιρία, αλλά πρόσθεσε ότι η άλλη ευκαιρία θα είναι κάτω από χειρότερες συνθήκες και χειρότερο σχέδιο. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, αυτό που έχει διαφορά σήμερα από άλλες φορές που αναμέναμε την επόμενη ευκαιρία, είναι ότι έχουμε τραυματίσει την αξιοπιστία μας στο Διεθνή χώρο.

    Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

    Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα ενδεχόμενο όχι στο δημοψήφισμα. Αυτά, πρόσθεσε, είναι ότι απορρίφθηκε κάθε ιδέα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάθε ιδέα για δημιουργία διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το ψευδοκράτος και κάθε ιδέα για τιμωρητικά μέτρα κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στα αρνητικά στοιχεία, είπε ότι είναι "οι φόβοι των Ευρωπαίων πολιτικών, τους οποίους οφείλουμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε με τρόπο θετικό". Εξάλλου, ο Γιώργος Περδίκης έκαμε αναφορά σε διοχέτευση πληροφοριών κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης από Κύπριους πολιτικούς οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διασυνδέσεις με τον Ευρωπαϊκό χώρο, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Γιώργο Βασιλείου.

    [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο, καθώς απέμειναν λιγότερες από 48 ώρες για το δημοψήφισμα του Σαββάτου στη μεγαλόνησο, με σημαντικότερες εξελίξεις την ομιλία του ηγέτη του ΑΚΕΛ και προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και την απόρριψη του αμερικανοβρετανικού ψηφίσματος στον ΟΗΕ, μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία.

    Η εξέλιξη αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκάλεσε ένταση και αντιδράσεις στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι παρενέβη προς τη Ρωσία για να παρεμποδίσει την έγκριση του ψηφίσματος. Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση στο λαό να αναλογιστεί ότι ανάλογες ευκαιρίες δε θα υπάρξουν στο μέλλον και κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι δε θέλει λύση, λόγω φιλοσοφίας.

    Στο μεταξύ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν με απομόνωση την Κύπρο στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο Ανάν.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε, ότι εξαπατήθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος για τις εμπορικές σχέσεις Κρις Πάτεν, προδιέγραψε την άρση του εμπάργκο σε βάρος του ψευδοκράτους, λέγοντας πως δε γίνεται να τιμωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι.

    Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τερματίζονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και ομιλίες για το δημοψήφισμα, όπως επίσης οι διαφημίσεις και η δημοσίευση ανακοινώσεων.

    Το βράδυ θα απευθύνει διακαναλικό διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της; Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Αίτημα του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, για ανάλογο διάγγελμα, απερρίφθη από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στην Κύπρο, το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 65%, ενώ το ΝΑΙ ποσοστό περίπου 27%. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες τάσσεται υπέρ ενός βελούδινου διαζυγίου, δηλαδή τη δημιουργία δυο χωριστών ανεξάρτητων κρατών στο νησί. Οι υπέρμαχοι αυτής της λύσης είναι στην πλειοψηφία τους νέοι, ηλικίας 18 έως 30 ετών.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ»

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (13:51 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βέτο που άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το Κυπριακό.

    "Ο Θεός να ευλογεί τη Ρωσία. Μας έσωσε από μία καταστροφή. Η Ρωσία έδειξε ότι οι ανήθικες πιέσεις που ασκούνται εδώ και μήνες στις δύο πλευρές στην Κύπρο αναφορικά με το δημοψήφισμα είναι απαράδεκτες", τόνισε ο Ντενκτάς μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

    "Η Ρωσία έδειξε ότι δεν υπάρχει μόνο μία δύναμη στον πλανήτη", πρόσθεσε ο Ντενκτάς, που κάνει εκστρατεία στα κατεχόμενα για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, εξηγώντας το ρωσικό βέτο, τόνισε ότι έχει "τεχνικό χαρακτήρα παρά πολιτικό". "Αν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επανεξετάσει το σχέδιο και να υποστηρίξει την απόφαση, ώστε να υπάρξει συμφωνία" τόνισε ο Φεντότοφ.

    «Αδικο» χαρακτηρίζει ο Ντενκτάς το σχέδιο Ανάν

    «Αδικο» χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στον απεσταλμένο του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Γιώργο Κουρδή, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους για τη λύση του προβλήματος στο νησί.

    Παράλληλα, ο Ντενκτάς εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στις «εξωτερικές δυνάμεις» -όπως είπε - που προσπαθούν να επιβάλουν το εν λόγω σχέδιο στις δύο πλευρές. Κατηγόρησε όμως και την Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη «βιασύνη», που, όπως είπε, δείχνει στο να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, ενώ μίλησε και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Το μήνυμα μου προς τους Ελληνοκύπριους είναι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συμβιώσουν αν σέβονται η μία την ύπαρξη της άλλης ως ισότιμα μέρη με τα ίδια δικαιώματα σε μία Διζωνική Ομοσπονδία ή μία Κυπριακή Συνομοσπονδία, αν οι εξωτερικοί παράγοντες μας αφήσουν ήσυχους και ο κόσμος σταματήσει να αναγάγει τους Ελληνοκύπριους σε κυβέρνηση όλων μας», υποστήριξε. Αιτιολογώντας την διαφωνία του με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι «έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που είναι λανθασμένη και αντιδημοκρατική».

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «έχει επιβληθεί στις δύο πλευρές από εξωτερικές δυνάμεις για να αποφασίσουν σε ένα πακέτο 9.000 σελίδων, των οποίων το περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε».

    Τόνισε δε ότι «αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά σε όλο τον κόσμο» και συμπλήρωσε ότι «αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε κάποια δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη, ο κόσμος θα είχε πάρει τα όπλα και θα το είχε απορρίψει. Φαίνεται όμως ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις μεγάλες δυνάμεις. Εκείνες αποφασίζουν για μας σαν να ξέρουν τα πάντα για την Κύπρο. Γι' αυτό και πρέπει να δεχθούμε ό,τι αποφασίσουν», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να μας αφήσουν να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και να προσαρμόσουμε το σχέδιο στα μέτρα μας. Μπορεί να ήταν δύσκολο αλλά δεν υπήρχε βιασύνη διότι η Κύπρος ήταν ειρηνική», ισχυρίστηκε. Ο Ντενκτάς προφασίστηκε ότι οι δύο πλευρές θα διαπίστωναν ότι έχουν κοινά προβλήματα αν ερχόταν κοντά και ότι γι αυτό ο ίδιος - όπως είπε - «άνοιξα τις πύλες για να δουν αλλήλους». Υποστήριξε δε ότι με αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός και να προκύψει ευκολότερα πολιτική λύση.

    Δεν παρέλειψε όμως να επιτεθεί στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «αυτή η βιασύνη να ενταχθούμε στην ΕΕ, επειδή η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει προετοιμαστεί, μόνο και μόνο επειδή οι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν να ενταχθούν, είναι άδικο και αυτή η πίεση που μας ασκούν είναι απαράδεκτη». Όσον αφορά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουν να είναι φιλικές και να βελτιώνονται γιατί αυτό θα επηρεάσει και το Κυπριακό».

    [05] ΕΠΑΦΕΣ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με ομολόγους τους, είχαν σήμερα ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων Σάββας Tσιτουρίδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Eυάγγελος Mπασιάκος, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Yπουργών στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη και ο πρώτος γύρος διμερών διαβουλεύσεων με την Προεδρία και την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή.

    Με βάση εκτιμήσεις που διατυπώνονται, ο κύκλος των διμερών διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί απόψε και η Προεδρία θα παρουσιάσει αργά το βράδυ ένα κείμενο συμβιβαστικής λύσης, που θα αποτελέσει τη βάση περαιτέρω συζητήσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν έως αργά τη νύχτα.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα θα έχει αύριο, Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετά από αίτημά τους.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα δεχθεί στο γραφείο του στη 1:15 τον πρέσβη των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ και στη συνέχεια, στις 3:45 τον πρέσβη της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.

    [07] ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Aθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Πανούρη, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Πεταλάς.

    Ο Γεν. Γραμματέας ενημερώθηκε για το πρόβλημα επικινδυνότητας του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, λόγω στατικής ανεπάρκειας.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π., κατέθεσε την έκθεση επικινδυνότητας του κτηρίου, με αριθμό 56/03, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά. Παράλληλα έθεσε στον Γεν. Γραμματέα. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το αίτημα των δικηγόρων του Πειραιά για την επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο χώρο της Xρωπεί Ελβυπιν στην οδό Πειραιώς.

    Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα και ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά το επόμενο δεκαήμερο.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΟΛΜΕ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.) θα δεχτεί αύριο, 23 Απριλίου, στις 13:00, ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου ( Βασ. Σοφίας 15, 5ος όροφος).

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Aθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη είχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη στο πλαίσιο των επαφών μιας πρώτης ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τη διαμόρφωση των δράσεων της Γενικής Γραμματείας.

    Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Τσουμάνη ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής τη στήριξή της για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο ευρωψηφοδέλτιο.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ

    Aθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, μετά από συνάντηση, που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Αθανάσιο Βεζυργιάννη.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, υπήρξε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, καθώς και ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

    Από πλευράς ΤΕΔΚΝΑ, κρίθηκαν θετικές οι διατάξεις, που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών των δήμων καθώς και στη δυνατότητα, που παρέχεται στους ΟΤΑ να δανείζονται με χαμηλότοκα επιτόκια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - αντί με το 7%, που δανείζονται σήμερα- δεδομένου ότι η προβληματική οικονομική κατάσταση των δήμων επιδεινώθηκε μετά την ανάληψη δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς να συνοδεύονται πάντοτε από τους αναγκαίους πόρους.

    Επιπρόσθετα, διατυπώθηκε το αίτημα να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλές των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ.

    Επίσης, σημειώνεται πως η άρση των καταλογισμών ευθυνών (σε βάρος αιρετών στελεχών της αυτοδιοίκησης), που ρυθμίζει το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ, καθώς οι καταλογισμοί στην πλειοψηφία τους γίνονται με βάση διαφορετικές ερμηνείες, που δίδονται κάθε φορά για ίδιες δαπάνες, όχι μόνον μεταξύ των εποπτικών οργάνων της Περιφέρειας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και μεταξύ ελεγκτών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο καταλογισμός υποκρύπτει έλεγχο σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας.

    Σημειώνεται ότι η Αυτοδιοίκηση ελέγχεται ήδη από 12 ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ και με δική της συμφωνία έχει ψηφιστεί νόμος για την εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες των δήμων.

    Σε ό,τι αφορά την συγκρότηση επιτροπής για το Νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ότι το σχέδιο, που έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου με την συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει την βάση για να ξεκινήσει νέος κύκλος διαλόγου για περαιτέρω βελτιώσεις.

    Ακόμη, η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ως ιδιαίτερα θετική την ρύθμιση με την οποία οι Ολυμπιακοί δήμοι μπορούν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των προσλήψεων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Ως γνωστόν, εκ του νέου νόμου οι κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού με πεντάμηνες συμβάσεις αφορούν τις ανάγκες της Ολυμπιάδας και μόνον, και η ΤΕΔΚΝΑ διαβεβαιώνει πως η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να εγείρει αίτημα για την ανανέωση αυτών των συμβάσεων.

    Μ.Τ.

    [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΙΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η εμπειρία και η παράδοση της Ελλάδας στα θέματα φιλοξενίας αποτελεί ένα δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ του 2008, διατύπωσε η πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (BIE) Κάρμεν Συλβαίν.

    Η κα Συλβαίν, η οποία περιηγήθηκε σήμερα με ελικόπτερο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής στις τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το εύρος των λεπτομερών πληροφοριών που υπάρχουν στο φάκελο υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης σχετικά με το σχέδιο προβολής και προώθησης, τις τουριστικές υποδομές και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

    «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να πετάξουμε με ελικόπτερα πάνω από την Χαλκιδική και ήταν οφθαλμοφανές το εύρος των υποδομών φιλοξενίας, αλλά και η φυσική ομορφιά της περιοχής, η οποία «κουβαλά» και μία πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Έμεινα κατενθουσιασμένη από το Άγιο Όρος, καθώς είχα το προνόμιο να το αντικρίσω από ψηλά. Όλη η περιοχή είναι ένας παράδεισος», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

    Η οκταμελής Επιτροπή συνοδευόμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη επιβιβάστηκε νωρίς το πρωί σε ελικόπτερο με προορισμό το ξενοδοχείο Sani της Χαλκιδικής. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η σημερινή σύσκεψή τους με αντικείμενο «Γενικές Υποδομές, Καμπάνια Προώθησης, Pre-Marketing Συμμετοχών και Επισκεπτών, Φιλοξενία Επισκεπτών και Αποστολών».

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιαρτσιώνης χαρακτήρισε τη σημερινή μία ακόμη «δυνατή» ημέρα για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. «Τα μέλη της Επιτροπής του ΒΙΕ είδαν ιδίοις όμμασι τις τουριστικές υποδομές στην περιοχή της Χαλκιδικής, υποδομές που βρίσκονται σε απόσταση μόλις μίας ώρας από το σημείο όπου προβλέπεται να διοργανωθεί η ΕΧΡΟ του 2008. Πρόκειται για υποδομές που είναι καθ' όλα έτοιμες να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το γεγονός αυτό μετρά θετικά για τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και έχω την αίσθηση ότι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένα και ικανοποιημένα και από αυτό το σκέλος της υποψηφιότητάς μας», ανέφερε ο υπουργός.

    Τα μέλη του ΒΙΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έκαναν ερωτήσεις, στις οποίες, όπως είπε ο κ.Τσιαρτσιώνης, δώσαμε πολύ ικανοποιητικές απαντήσεις. «Έγιναν ερωτήσεις με προτάσεις ταυτόχρονα, γεγονός πολύ θετικό για εμάς, καθώς είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αυτά που τα μέλη του ΒΙΕ σκέπτονται και «κουβαλούν» από τις δικές τους εμπειρίες. Οι ερωτήσεις- προτάσεις λοιπόν ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς με τον τρόπο αυτό ακούστηκαν τα ζητούμενα και από τις δύο πλευρές», είπε ο κ.Τσιαρτσιώνης.

    Στις 9 το βράδυ σήμερα, οι εκπρόσωποι του ΒΙΕ θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους στο ξενοδοχείο "Κempinski" ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στο δείπνο θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    [12] ASPIS BANK: ΑΥΞΗΣΗ 80,6% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Αύξηση 80,6% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων της Aspis Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2004, τα οποία σε επίπεδο Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2.011.143,3 ευρώ έναντι 1.113.476,8 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

    Σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 2.305.446,8 έναντι ευρώ 110.341,8 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003. Η κερδοφορία αυτή επιτεύχθηκε παρά την συγκρατημένη αύξηση των συνολικών μεγεθών και υπολοίπων της Τράπεζας και σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας πηγάζει από αμιγείς τραπεζικές εργασίες, σε συνδυασμό με ελεγχόμενη αύξηση των εξόδων.

    Σε ενοποιημένη βάση, το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στο ποσό των ευρώ 1.738.807.032,32 έναντι ευρώ 1.624.092.711,04 το α΄ τρίμηνο 2003, αυξημένο κατά 7,1%, με τις υποχρεώσεις προς πελάτες να εμφανίζονται αυξημένες κατά 11,2% σε ενοποιημένη βάση (ευρώ 1.426.840.997,55) και κατά 10,98% σε επίπεδο Τράπεζας (ευρώ 1.427.840.508,93).

    Το σύνολο των απαιτήσεων κατά πελατών μετά από προβλέψεις, σε ενοποιημένη βάση, εμφάνισε μικρή ετήσια μείωση κατά 4,8% (ευρώ 1.026.947.546,13), γεγονός το οποίο οφείλεται στην τιτλοποίηση στεγαστικών χορηγήσεων ύψους ευρώ 250 εκατ. που πραγματοποίησε η Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2003.

    [13] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Στα πλαίσια της Φορολογικής Μεταρρύθμισης θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Μόνες τους ή από κοινού ή και σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Χάγιατ» της Θεσσαλονίκης. Ενώ αναφερόμενος στη διενεργούμενη από την κυβέρνηση απογραφή στην οικονομία, υπογράμμισε:

    «Δεν αποτελεί η απογραφή, όπως επιθυμεί να παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ένα τέχνασμα που εφηύραμε, έναν τακτικό ελιγμό, για να αθετήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, για να ξεφύγουμε από το πρόγραμμά μας... Τουναντίον!»,

    Όπως κατέστησε σαφές ο κ. Αλογοσκούφης, η απογραφή, θα είναι ένας από τους πλέον πολύτιμους αρωγούς στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Και τούτο, διότι όταν κτίζεις πάνω σε κινούμενη άμμο, το οικοδόμημα αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Πρώτα, λοιπόν, βάζεις γερά θεμέλια, και μετά κτίζεις.

    «Έτσι», πρόσθεσε, «με την απογραφή, η οποία ολοκληρώνεται, θα γνωρίζουμε με ακρίβεια τα προβλήματα. Και μετά θα τα επιλύσουμε! Πολύ πριν αυτά προλάβουν να διογκωθούν και δημιουργήσουν αξεπέραστα εμπόδια. Τα οφέλη θα είναι συνεπώς πολλαπλά. Τόσο για την Οικονομία, όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

    «Εν ολίγοις», πρόσθεσε, «αυτό που μπορώ μετά βεβαιότητος να σας επισημάνω είναι ότι η απογραφή θα μάς διευκολύνει σημαντικά στην συνεπή και ασφαλή υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είναι τελείως ανυπόστατες και αβάσιμες. Άλλωστε, και οι ίδιοι πλέον παραδέχονται ότι η κατάσταση που παρουσίαζαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκτός πραγματικότητας».

    Είπε συγκεκριμένα στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

    «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που λάβαμε την ρητή και ξεκάθαρη εντολή των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές, να εφαρμόσουμε ένα καινοτόμο και αναπτυξιακό κυβερνητικό πρόγραμμα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η απελθούσα κυβέρνηση... Σκοπεύουμε να τιμήσουμε την εντολή που μάς δόθηκε. Και θα την τιμήσουμε!

    Η ανεργία και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, τα αυξημένα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ισοζυγίου, η εκτόπιση των προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας από τα εισαγόμενα, οι οξείες περιφερειακές ανισότητες, η αποβιομηχάνιση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι λίγα μόνον από τα προβλήματα που έχουμε λάβει σαφή εντολή να επιλύσουμε. Και, με δουλειά και πείσμα, θα τα επιλύσουμε!

    Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιον ότι τα προβλήματα που παραλάβαμε στην Οικονομία είναι και πολλά και δύσκολα. Με τον σωστό σχεδιασμό όμως δεν είναι ανυπέρβλητα. Πολλά από αυτά ήσαν γνωστά και πολύ πριν από τις εκλογές. Και πολλά άλλα, τα οποία επιμελώς είχε κρύψει η προηγούμενη κυβέρνηση κάτω από το χαλί, εμφανίσθηκαν τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοσιονομική απογραφή. Γνωρίζαμε, όμως, ότι υπήρχαν κρυμμένα προβλήματα. Το ξέραμε. Γι' αυτό, άλλωστε, και προβήκαμε στην διενέργεια της απογραφής. Για να μπορέσουμε να τα ξεχωρίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Ένα προς ένα.

    Δεν αποτελεί η απογραφή, όπως επιθυμεί να παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ένα τέχνασμα που εφηύραμε, έναν τακτικό ελιγμό, για να αθετήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, για να ξεφύγουμε από το πρόγραμμά μας... Τουναντίον!

    Η απογραφή και ας καταστεί αυτό σαφές- θα είναι ένας από τους πλέον πολύτιμους αρωγούς μας στην εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος. Και τούτο, διότι όταν κτίζεις πάνω σε κινούμενη άμμο, το οικοδόμημα αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Πρώτα, λοιπόν, βάζεις γερά θεμέλια, και μετά κτίζεις!

    Έτσι, με την απογραφή, η οποία ολοκληρώνεται, θα γνωρίζουμε με ακρίβεια τα προβλήματα. Και μετά θα τα επιλύσουμε! Πολύ πριν αυτά προλάβουν να διογκωθούν και δημιουργήσουν αξεπέραστα εμπόδια. Τα οφέλη θα είναι συνεπώς πολλαπλά. Τόσο για την Οικονομία, όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

    Εν ολίγοις, αυτό που μπορώ μετά βεβαιότητος να σας επισημάνω είναι ότι η απογραφή θα μάς διευκολύνει σημαντικά στην συνεπή και ασφαλή υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και ότι οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είναι τελείως ανυπόστατες και αβάσιμες. Άλλωστε, και οι ίδιοι πλέον παραδέχονται ότι η κατάσταση που παρουσίαζαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκτός πραγματικότητας.

    Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, αποτελεσματικής και δυναμικής Οικονομίας, τον μεγαλύτερο ρόλο θα διαδραματίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και το Κράτος, θα στηρίξει την νέα αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας, παρέχοντας ένα νέο ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου, αίροντας τα εμπόδια που η πολυνομία δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια και, κυρίως, επιτρέποντας στην αγορά να αποδώσει σε ένα καθεστώς ομαλής λειτουργίας, χωρίς στρεβλώσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που την περιορίζουν και την καταδικάζουν στο τέλμα και την υπανάπτυξη.

    Επιπλέον, η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μετά από ιδιαίτερα προσεκτική μελέτη θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για να τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, για να τονωθούν οι επενδύσεις. Παράλληλα, θα αποτελέσει και ένα ξεκάθαρο βήμα για να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση της κοινωνικής ανισότητας, η οποία με την εφαρμοζόμενη κατά τα τελευταία έτη οικονομική πολιτική έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχει διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική συνοχή.

    Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι οι ακόλουθοι:

    Η μακροχρόνια σταθερότητα, ώστε να είναι εφικτός ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από μέρους των επιχειρήσεων.

    Η απλότητα, ώστε να μειωθούν οι περίπλοκες διαδικασίες που αντλούν την ζωτική ενέργεια των επιχειρήσεων και που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας τους.

    Η διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίον διενεργούνται οι έλεγχοι.

    Η περιστολή της φοροδιαφυγής, η οποία αδικεί τους ευσυνείδητους φορολογούμενους.

    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 25% για τα αδιανέμητα κέρδη των Α.Ε. και των Ε.Π.Ε., που επανεπενδύονται. Έτσι, θα τονωθεί η επενδυτική ροπή των επιχειρήσεων και θα ενισχυθεί η απασχόληση.

    Η μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας για τις Ο.Ε., τις Ε.Ε., τις δικηγορικές και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

    Η παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις.

    Η προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας για να μην αδικούνται τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

    Ο περιορισμός της προκαταβολής φόρου στο ήμισυ για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων.

    Με λίγα λόγια, η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα πορεία στην οικονομία. Θα δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθούν και οι μη έχοντες. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μια πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα στην Ελλάδα, η οποία να μην αφαιμάσσει τα φτωχότερα στρώματα τις κοινωνίας και η οποία να επιβραβεύει, παράλληλα, τις επενδύσεις.

    Επίσης, θα πρέπει με έμφαση να σάς επισημάνω ότι η κυβέρνησή μας έχει σαν άμεσο στόχο την αύξηση των μη φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Σκοπεύουμε, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία με την δημιουργία νέων αγορών, με την καλύτερη εκμετάλλευση των υπαρχουσών αγορών και με την αποτελεσματική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

    Αντιλαμβάνομαι ότι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς επιχειρηματίες, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι το τι θα συμβεί μετά την Ολυμπιάδα. Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι πολύ συχνά, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη ενός σκοπού επέρχεται μια αποθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επιδεινώνει τόσο τους οικονομικούς όσο και τους κοινωνικούς δείκτες.

    Θα επαληθευθούν, άραγε, οι προβλέψεις της Κομισιόν και άλλων διεθνών οίκων που εκτιμούν ότι το 2005 και αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής η ανάπτυξη θα κατέλθει στο 3,3%; Πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πόσες από αυτές θα χάνονταν στην Αττική και πόσες στην υπόλοιπη χώρα ως συνέπεια της μειώσεως της συνολικής ζητήσεως;

    Η απάντησή μου σε αυτούς τους προβληματισμούς είναι ότι με την αλλαγή πολιτικής και την επιτάχυνση των περιφερειακών έργων θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις προκλήσεις της μεταολυμπιακής εποχής, ενώ, παράλληλα, με την διοχέτευση πόρων προς την περιφέρεια θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα. Επίσης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα, επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, η οποία όχι μόνον θα ενθαρρύνει τις νέες επενδύσεις, αλλά και θα προσελκύσει πολλές ξένες.

    Η αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και η καλύτερη προετοιμασία για το Δ' ΚΠΣ, θα μπορέσουν, μαζί με τους δημόσιους πόρους, που θα εξοικονομήσουμε από την συγκράτηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και τους οποίους θα επαναστοχεύσουμε προς σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες, να αντισταθμίσουν σε ικανό βαθμό τις απώλειες που θα μπορούσε να επιφέρει η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης θα εξοικονομούμε ετησίως πόρους που θα φθάνουν στο 0,8 με 1,0% του ΑΕΠ. Μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, μπορούμε να εξοικονομούμε ετησίως το ισόποσο του 1,3 με 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, στο τέλος της τετραετίας θα έχει εξοικονομηθεί το ισόποσο του 4,0 με 4,5% του ΑΕΠ ή 6,5 έως 7,5 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Με αυτούς και με επιπλέον πόρους θα χρηματοδοτηθεί η αναγέννηση της ελληνικής Οικονομίας.

    Εντός του πλαισίου αυτού, η ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητές μας, διότι ειδάλλως το στοίχημα της επιτυχούς διείσδυσης στις Βαλκανικές αγορές θα μπορούσε να χαθεί. Με δυσμενείς συνέπειες για την απασχόληση και την κοινωνία μας.

    Άλλωστε, η Βόρειος Ελλάδα έμεινε για πολύν καιρό εκτός σχεδιασμών, με αποτέλεσμα να έχουν καθυστερήσει τα έργα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

    Πρόσεξα και σημείωσα τις παρατηρήσεις σας, κ. Πρόεδρε, πάνω στην προβληματικότητα πολλών παραδοθέντων έργων. Επίσης, αναγνωρίζω ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της στοιχίζει σημαντικά στην τοπική Οικονομία και διευρύνει την περιφερειακή ανισότητα. Έχω την πεποίθηση ότι μέσα στις προθέσεις των αρμοδίων υπουργών είναι να επιταχυνθούν τα έργα αυτά και να μην χαθεί περισσότερος χρόνος. Από την πλευρά μας, θα γίνει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για την ταχεία ολοκλήρωση και παράδοση των έργων αυτών.

    Ας μου επιτραπεί τώρα να εμβαθύνω λίγο περισσότερο σε ορισμένα ειδικότερα ζητήματα.

    Η Ελλάδα, κατά τα περασμένα τέσσερα χρόνια, προέβη σε εκτεταμένο δημόσιο δανεισμό υποθηκεύοντας τα οφέλη από την ένταξή της στην ΟΝΕ. Δυστυχώς, όμως, τα δάνεια αυτά σε υπολογίσιμο βαθμό διοχετεύθηκαν στην κατανάλωση και δεν κατέληξαν σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν υπερβολικά τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, αφού η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μειώθηκε σημαντικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Οικονομία μας από την 19η θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας το 1999, βρέθηκε στην 26η το 2003.

    Έτσι, και παρά τους σημαντικούς πόρους που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα προγράμματα σύγκλισης, η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 9,5% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε., παρά την παρατεταμένη ύφεση, δεν ξεπέρασε το 8,0%.

    Επίσης, και παρά τον υψηλό για τα πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα ρυθμό ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντιθέτως, σαν απόλυτο μέγεθος αυξανόταν κάθε χρόνο με ρυθμό αντίστοιχο εκείνου της αυξήσεως του ονομαστικού ΑΕΠ... Έτσι, όλες οι προσδοκίες για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ διαψεύσθηκαν.

    Τον Δεκέμβριο του 2001, για παράδειγμα, η τότε κυβέρνηση προέβλεπε ότι κατά το 2004 το Δημόσιο Χρέος θα κατερχόταν στο 90% του ΑΕΠ. Σύντομα, ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε και ο νέος στόχος που ετέθη από το τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν το Δημόσιο Χρέος να κατέλθει στο 98,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2004. Αλλά και αυτός ο στόχος απεδείχθη ανέφικτος, αφού, το Δημόσιο Χρέος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 104,7% του ΑΕΠ το 2002 και στο 103% το 2003.

    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Σ.Β.Β.Ε.!

    Πρόσεξα στην ομιλία σας ότι αναφερθήκατε στην ανάγκη για επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Πράγματι, αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα για το μέλλον της πατρίδας μας. Και τούτο, διότι ουσιαστική άμυνα απέναντι στον ανταγωνισμό από τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, αποτελεί μόνον η τεχνολογική υπεροχή που μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποιημένα προϊόντα, τα οποία θα μπορούν να αξιώσουν από την αγορά ένα υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

    Θα άξιζε, λοιπόν, να σταθώ σε ένα ζήτημα που έχει παραμεληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι άλλο, από την σημαντική υστέρηση που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, στην δημιουργία, δηλαδή, καινοτόμων προϊόντων στην δημιουργία προϊόντων που μπορούν να αντισταθούν στον ανταγωνισμό χάρις στην υπεροχή τους.

    Τα τελευταία έτη, το μέσο ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνθηκε προς την Ε&Α στην Ε.Ε. των 15 κυμαινόταν στο 2% ετησίως. Αντιθέτως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό έφθανε μόλις και μετά βίας στο 0,5% του ΑΕΠ!

    Όταν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών, το 2000 στην Γερμανία αναλογούσε μια ευρεσιτεχνία σε κάθε 15300 κατοίκους, στην Ελλάδα αναλογούσε μία ευρεσιτεχνία σε κάθε 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Από τις 29 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν μπροστά μόνον από την Τουρκία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανούσε για Ε&Α!

    Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αριθμού ευρεσιτεχνιών ανά κάτοικο. Η υστέρηση της Ελλάδας στον τομέα της Έρευνας, δείχνει ότι η Σύγκλιση δεν θα μπορέσει να καταστεί εφικτή εάν δεν αλλάξει άμεσα η τακτική μας στο ζήτημα αυτό. Στα πλαίσια της Φορολογικής Μεταρρύθμισης θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Μόνες τους ή από κοινού ή και σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα...

    Το Κράτος από μέρους του, οφείλει να παράσχει κάθε διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις. Καταργώντας τα εμπόδια που υφίστανται. Αίροντας τα βάρη που απορροφούν μεγάλο μέρος των ενεργειών τους. Μειώνοντας τους φόρους για τα αδιανέμητα κέρδη που καταλήγουν σε επενδύσεις. Ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και διευκολύνοντας τον άμεσο δανεισμό εκ μέρους των επιχειρήσεων, με την δημιουργία πιο αποτελεσματικών αγορών για τα επιχειρηματικά ομόλογα. Παρέχοντας νέες δυνατότητες στις επικοινωνίες, στις μεταφορές και στην ενέργεια. Επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διαθέτουν αστείρευτο δυναμισμό. Αυτός ο δυναμισμός πρέπει να απελευθερωθεί για να μπορέσει να αποδώσει. Διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στον τουρισμό, στα αγροτικά προϊόντα, σε μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής. Πρέπει όμως και να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, για να γίνουν ελκυστικά στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά. Χρειαζόμαστε, με άλλα λόγια, μια «επανάσταση ποιότητας», η οποία θα αποτελέσει και το κλειδί που θα ανοίξει τις πύλες των διεθνών αγορών στα χρόνια που έρχονται.

    Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών και τακτικής επικοινωνίας, ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας, και ιδιαίτερα ο βιομηχανικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος, από κοινού με τους εργαζομένους, θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο Κράτος, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα Κράτος ικανό να επιλύει αποτελεσματικά τα ανακύπτοντα προβλήματα και να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις.

    Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, διότι μάς δόθηκε έτσι η δυνατότητα μιας πρώτης επικοινωνίας και μιας δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων. Θα περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσω και στο μέλλον τις απόψεις σας και έχω την πεποίθηση ότι έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία, η οποία σαν πρώτη προτεραιότητα θα έχει την σαφή ενδυνάμωση της Οικονομίας και συνεπώς της Κοινωνίας μας.

    Ο ελληνισμός έχει αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να κερδίζει τις μεγάλες προκλήσεις. Και τούτο, διότι διαθέτει δυναμισμό και εφευρετικότητα. Είναι κύριο μέλημά μας να αφήσουμε τις αρετές αυτές ελεύθερες να δημιουργήσουν!

    Σας ευχαριστώ!

    [14] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 22 Απριλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κινείται τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, όπου μετά το πτωτικό άνοιγμα οι επενδυτές αφομοιώνουν μία σειρά μακροοικονομικών και επιχειρηματικών νέων.

    Ειδικότερα, κατώτερα των προσδοκιών των οικονομολόγων της Wall Street ήταν τα στοιχεία για την εβδομαδιαία ανεργία στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα την εβδομάδα που έληξε το Σάββατο 17 Απριλίου ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση στο ταμείο ανεργίας μειώθηκε κατά 9.000, διαμορφούμενος στις 353.000 έναντι εκτιμήσεων για πτώση στις 340.000.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού- πληθωρισμός χονδρικής (PPI- Producer Price Index) σημείωσε άνοδο 0,5% το Μάρτιο έναντι αύξησης 0,1% το Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,3%. Ο ίδιος δείκτης, εξαιρουμένων των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι αύξησης 0,1% το Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) Άλαν Γκρίνσπαν προειδοποίησε πως σε περίπτωση που ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των επιτοκίων.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο οι εταιρικές επιδόσεις πρώτου τριμήνου βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Κατά 5,80% ενισχύεται η μετοχή της eBay, η οποία ανακοίνωσε μεγέθη που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Κέρδη 1,91% σημειώνει ο τίτλος της Caterpillar, καθώς η εταιρία αναθεώρησε θετικά τις προβλέψεις της για το 2004. Η Boeing αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα έτους με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 1,84%. Απώλειες 1,23% σημειώνει ο τίτλος της φαρμακευτικής Merck, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 17.50 ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,21% και διαμορφωνόταν στις 10.338,91 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν κατά 0,38%, ανερχόμενος στις 2.003,23 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,14%, στις 1.125,61 μονάδες.

    [15] ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Στα πλαίσια της ταχείας προώθησης της πολιτικής για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(Α.Π.Ε.), ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ. Σαλαγκούδης υπέγραψε νέες άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα και έργα βιομάζας, συνολικής ισχύος 199 MW. Οι άδειες αυτές είχαν διαβιβαστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Υπουργό Ανάπτυξης κατά το διάστημα μεταξύ 19/5/2003 και 24/2/2004 και ηταν σε εκκρεμότητα.

    Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί να μην εμφανισθούν στο μέλλον τέτοιου είδους αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του Υπουργείου.

    Η άδεια παραγωγής αποτελεί την αρχή μια επίπονης γραφειοκρατικής διαδικασίας που υποχρεούνται να ακολουθήσουν τα έργα ΑΠΕ προκειμένου να λάβουν την τελική άδεια εγκατάστασης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης εργάζεται ήδη για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΠΕ.

    Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης αυτής θα είναι:

    Η ουσιαστική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός έργου.

    Η αντικειμενοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και αδειοδότησης ώστε να αποφεύγονται υποκειμενικές κρίσεις και καθυστερήσεις.

    Μέχρι σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης έχει δεχθεί και συζητήσει με τα Δ.Σ. του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Παράλληλα, έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να υποβάλει προτάσεις για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

    Σε κάθε περίπτωση, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα τύχει ευρύτατης δημόσιας συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συναρμόδια υπουργεία, επενδυτές, επιστημονικοί σύλλογοι, ΤΕΕ, τοπικές κοινωνίες, τράπεζες κλπ.) πριν τεθεί σε εφαρμογή.

    [16] ΕΩΣ ΤΙΣ 6.Μ.Μ. Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε σήμερα την παράταση της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα του Σαββάτου μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα και στις δύο κοινότητες.

    Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει με τη διαδικασία του επείγοντος στην απογευματινή συνεδρία όλα τα κόμματα πλην του ΑΔΗΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Με την παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα ολοκληρωθεί ταυτοχρόνως η εκλογική διαδικασία για τα δύο δημοψηφίσματα και θα υπάρξει παράλληλη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και έκδοσης των αποτελεσμάτων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ "ΝΕΚΡΟ"

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, διότι δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις που ζητούσε για αναβολή τους, προκειμένου να δοθεί χρόνος για ανάλυση του σχεδίου στο λαό και για την παροχή των αναγκαίων εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του δημοψηφίσματος τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να θεωρείται ''νεκρό''.

    ''Εμείς με το δικό μας το 'όχι' εφόσον δεν εισακουστήκαμε, ζητούμε στην πράξη μια αναβολή μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', είπε ο κ. Χριστόφιας ο οποίος όταν ρωτήθηκε εφόσον η αναβολή δεν είναι εφικτή το ΑΚΕΛ θα ζητήσει επανάληψη απάντησε χαρακτηριστικά ''βεβαίως, επανάληψη, βεβαίως''.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ακόμη ότι ο Δεκέμβριος θα ήταν και αυτή μια κατάλληλη περίοδος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΣΚΟΥ: ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 22 Απριλίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Δεν ζητήθηκε από τη Ρουμανία να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ, τόνισε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ιοαν Μιρτσέα Πάσκου, διαψεύδοντας δήλωση της ειδικής απεσταλμένης της ρουμανικής κυβέρνησης στο Ιράκ Σιμόνα Μαρινέσκου.

    Ο κ. Πάσκου δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν μπορεί, προς το παρόν, να διαθέσει στρατεύματα στο Ιράκ, καθώς ο στρατός δεν διαθέτει το απαραίτητο, επιπλέον, δυναμικό.

    Αν μας υποβληθεί αίτημα για την αποστολή στρατευμάτων, θα αναλύσουμε τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι ο στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Ιράκ, παρά την έξαρση βίας.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΤ ΚΟΞ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Λευκωσία, 22 Απριλίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, σε απάντηση επιστολής που ο κ. Αναστασιάδης του απηύθυνε χθες, σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου.

    Οπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Κοξ, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε στη δική του επιστολή "βαθειά ανησυχία για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί" το δημοψήφισμα.

    Ο κ. Κοξ αναφέρει ότι έθεσε σήμερα το πρωί υπόψη των ηγετών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο την επιστολή του κ. Αναστασιάδη.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών των πολιτικών ομάδων ανησύχησε για τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από ένα σεβαστό δημοκρατικό πολιτικό σε ένα κράτος που βρίσκεται στο κατώφλι ένταξης στην ΕΕ και θεώρησε επείγον να ενεργήσει σε σχέση με όλα τα σημεία που εγείρονται στην επιστολή σας", αναφέρει ο κ. Κοξ.

    Οπως προσθέτει, " κατόπιν σαφούς αιτήματος της Διάσκεψης των Προέδρων, έχω παραπέμψει την επιστολή σας στον Πρόεδρο της Επιτροπής

    Αστικών Ελευθεριών, ζητώντας από την Επιτροπή αυτή να εξετάσει τις επιπτώσεις της έκκλησής σας σε σχέση με τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών επί των οποίων η ΕΕ ιδρύθηκε".

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [20] ANAN: "Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΛΥΣΗΣ"

    Νέα Υόρκη, 22 Απριλίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι, αν και η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τεχνικούς λόγους, το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφερθεί στον κυπριακό λαό είναι ότι η διεθνής κοινότητα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον στηρίζει και θα στηρίξει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ανάν είπε ότι ήταν ''ευγνώμων που 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν για να διαβεβαιώσουν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τούρκους πολίτες ότι πιστεύουν στην προσπάθεια για επανένωση της χώρας, και ότι το Συμβούλιο και ο ΟΗΕ θα είναι εκεί για να τους στηρίξουν, θα είναι εκεί για να θέσει εμπάργκο οπλισμού, θα είναι εκεί για να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη στο έδαφος''.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [21] ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το Χειμερινό Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην κλειστή 25άρα πισίνα του γυμναστηρίου Holmes Place Health Club στο Μαρούσι.

    Οι συμμετοχές στον φετινό αγώνα αναμένονται να είναι περισσότερες από ότι σε παλαιότερες αντίστοιχες διοργανώσεις, με αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα υπάρξουν περισσότερες γυναικείες συμμετοχές, καθώς η ελεύθερη κατάδυση προσελκύει ολοένα και περισσότερες αθλήτριες. Τη διοργάνωση του αγώνα έχει αναλάβει η AIDA Hellas (μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ασχολείται με την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα), βάσει των κανονισμών που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Ελεύθερης Κατάδυσης, AIDA International.

    Ειδικά στο αγώνισμα της δυναμικής άπνοιας, ο συναγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος, όπως μας εξηγεί ο Νικόλας Κουβαράς, πρόεδρος της AIDA Ηellas: «Σίγουρα θα μικρύνει η ψαλίδα ανάμεσα στους πολύ καλούς και στους υπόλοιπους αθλητές, καθώς είναι δύσκολο να κάνεις μεγάλες επιδόσεις σε 25άρα πισίνα: Αναγκαστικά γίνονται πολλές στροφές, λόγω του μικρού μήκους της, ενώ συγχρόνως η μία πλευρά της είναι ρηχή. Το γεγονός αυτό αυξάνει το επίπεδο του ανταγωνισμού».

    Μεγάλος απών της φετινής θερινής διοργάνωσης θα είναι ο Μανώλης Γιάνκος, κορυφαίος Έλληνας αθλητής, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Αναμένεται να ξεχωρίσουν οι Γιώργος Γεωργάς και Παναγιώτης Λιανός, ενώ ειδικότερα στη στατική άπνοια ο Τάσος Ανδρικόπουλος θα επιδιώξει να πάρει τη «ρεβάνς» από τον Αλέξανδρο Τζανεράκη, ο οποίος στο Θερινό Πρωτάθλημα πέρισυ στο Λουτράκι πραγματοποίησε πανελλήνιο ρεκόρ. Παρούσα θα είναι και η Βίκυ Σαμπάνη, η οποία ξεχώρισε πέρισυ στο Θερινό Πρωτάθλημα αγωνιζόμενη μαζί με τους άνδρες, καθώς δεν υπήρχε γυναικεία κατηγορία.

    Θα ακολουθήσει το Θερινό Πρωτάθλημα στις 26-27 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ανάβυσσο Αττικής, συγκεκριμένα στη νήσο Αρσίδα (Αρζεντάς). Ο συγκεκριμένος αγώνας θα εποτελέσει κριτήριο για τη σύσταση της εθνικής ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει 4-8 Αυγούστου στον Καναδά.

    [22] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Διεθνής ποδηλατικός γύρος με επαγγελματίες ποδηλάτες και με διοργανωτές γνωστά καταστήματα, σε συνεργασία με τους Δήμους Εύοσμου και Αμπελοκήπων θα διοργανωθεί για 3η χρονιά το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου. Στο αγώνα θα συμμετάσχουν 60-70 αθλητές από την Ελλάδα, την Εθνική ομάδα Σερβίας, δύο ομάδες από την Βουλγαρία, η Εθνική Ουκρανίας, μία ομάδα από την Αγγλία και μία ομάδα από την Κύπρο.

    Το πρώτο μέρος θα γίνει στις 24 Απριλίου στις 10.00 πρωί και θα συνίσταται στην

    ατομική χρονομέτρηση σε 3,5 χλμ. Το απόγευμα στις 18.00 θα γίνει το δεύτερο ετάπ, που θα διεξαχθεί στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της Νέας Πολιτείας ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11.00 το πρωί θα γίνει το τρίτο ετάπ, ο γύρος των Αμπελοκήπων που θα έχει ως σημείο έναρξης και τερματισμού το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων. Μετά την λήξη κάθε αγώνα θα διεξάγονται λαϊκές ποδηλατοδρομίες.

    «Πρωταρχικό μέλημά  μας είναι η στήριξη και η ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας. Ο βασικός στόχος είναι να αγκαλιάσουμε όλα τα αθλήματα και να τα προβάλλουμε όσο γίνεται περισσότερο. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος μας φιλοξενεί για τρίτη χρονιά τον Διεθνή Ποδηλατικό αγώνα, που αποτελεί συνέχεια της οκτάχρονης επιτυχημένης διοργάνωσης του Ποδηλατικού γύρου Αμπελοκήπων, μια διοργάνωση που συνέβαλε στην άνοδο της αθλητικής ζωής του τόπου μας», αναφέρει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου και συνέχισε: «Ως γνωστόν το ποδήλατο που τόσο αγαπήσαμε στα παιδικά χρόνια μας σε πείσμα των σύγχρονων μέσων, εξακολουθεί όχι μόνο να έχει ζωή αλλά και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Και αυτό γιατί είναι ένα πολύ ευχάριστο μέσο μεταφοράς, γυμνάζει όλο το σώμα, βοηθάει στην απόκτηση και διατήρηση  καλής φυσικής κατάστασης, ξεκουράζει ψυχικά και δυναμώνει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, δημιουργώντας περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση.

    Πέρα όμως απ' όλα αυτά το ποδήλατο και ως μέσο μεταφοράς, αποτελεί μια

    δοκιμασμένη λύση στο σημαντικό πρόβλημα του κυκλοφοριακού που όλο και διογκώνεται στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια, λόγω της πυκνοδόμησης. Φέτος συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με τον γειτονικό Δήμο Εύοσμου, στοχεύουμε και στην προβολή του «ρομαντικού ποδηλάτου»  και στο να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση  μετακίνησης των δημοτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πράγμα που για τους περισσότερους κατοίκους της Ευρώπης είναι τρόπος ζωής και για την εργασία τους και την  προσωπική και οικογενειακή αναψυχή τους».

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία της Αθήνα 2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους ζωοφιλικών σωματείων της Αττικής και αντικείμενο τη συνεργασία των δύο πλευρών ενόψει, αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Εκ μέρους της Αθήνα 2004 ζητήθηκε η συνδρομή των ζωοφιλικών σωματείων στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έξω από τις Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 25 ζωοφιλικών σωματείων και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Χανδράς. Συμφωνήθηκε σύντομα να γίνει και νέα συνάντηση με συμμετοχή κι εκπροσώπων των δήμων Ολυμπιακού ενδιαφέροντος.

    [24] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ Γ. ΣΓΟΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Μεγάλη τιμή για την ελληνική αρση βαρών. Στο διάλειμμα μεταξύ αρασέ και ζετέ της κατηγορίας των 63κ γυναικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιάνου Κόβιτς βράβευσε μέσω του υπουργού Αθλητισμού της χώρας, τον πρόεδρο της ΕΟΑΒ και γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IWF) Γιάννη Σγουρό για την πολυετή προσφορά του στο άθλημα.

    Στο μεταξύ, η κορυφαία αθλητική προσωπικότητα της Ουκρανίας βρέθηκε την Τετάρτη (21/4) στο Παλέ ντε Σπορ του Κιέβου. Ο Σεργκέι Μπούμπκα παρακολούθησε την κατηγορία των 62 κιλών, ενώ συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, τον Ούγγρο Ταμάς Αγιαν και τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Σγουρό.

    [25] ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Δεν πίστευε στα μάτια του ο Αυστραλός χρυσός Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Μάρκ Ράσελ, στη δεύτερη (σε διάστημα μιας εβδομάδας) επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής. Εκεί που πέντε μέρες πριν υπήρχε ένα γιαπί τώρα υψώνεται ένα σύγχρονο σκοπευτικό κέντρο, έτοιμο να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής.

    Πεντακόσια άτομα δούλευαν επί 24 ώρες για πέντε συνεχόμενες ημέρες, ώστε να ετοιμάσουν την εγκατάσταση και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. «Είναι απίστευτη η προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι, πέτυχαν να δουλέψουν όλοι οι εξοπλισμοί, να βάλουν ρεύμα στους στόχους. Απλά συγκλονίστηκα από το πόσοι άνθρωποι δούλεψαν εδώ και με τόσο καλή οργάνωση και συντονισμό», τόνισε ο Αυστραλός αθλητής που συμπλήρωσε ότι αρχίζει να πιστεύει ακράδαντα πως οι Έλληνες θα τα καταφέρουν να είναι όλα έτοιμα. Ο Ράσελ έλεγε πως οι υπεύθυνοι είναι πεπεισμένοι ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους αφού «όπως λένε και οι ίδιοι, οι Αγώνες είναι τον Αύγουστο, όχι τον Απρίλιο! Πραγματικά πιστεύω ότι είναι ο Ελληνικός τρόπος, να αφήνουν τα πάντα την τελευταία στιγμή, αλλά αποδεικνύεται σωστός».

    «Ξέρουν ότι στις 13 Αυγούστου είναι η τελετή έναρξης των Αγώνων, οπότε να περιμένετε ότι μέχρι και τις 12 θα εργάζονται πυρετωδώς. Αλλά στις 13 να είστε σίγουροι ότι όλα θα είναι έτοιμα», δήλωσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης που ολοκλήρωσε την άποψή του για το Ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής λέγοντας πως «έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα εξαιρετικό σκοπευτήριο».

    [26] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΝ - ΛΑΒΡΟΦ

    Μόσχα, 22 Απριλίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και το Μεσανατολικό.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσης ανακοινώσεις σχετικά με χωριστές συναντήσεις που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιούρι Φεντότοφ με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα Α. Βέρσμποου και τον Πρέσβη της Τουρκίας Κ. Τασκέντ.

    Αναφέρεται ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό διπλωμάτη συζητήθηκαν ''διάφορες συγκεκριμένες πτυχές των ρωσο-αμερικανικών ενεργειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού''.

    Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η σημασία επίλυσης του προβλήματος μέσω της επίτευξης αμοιβαίας συμφωνίας των πλευρών, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [27] ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

    Πιονγκγιάνγκ, 22 Απριλίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Οι αρχές της Βόρειας Κορέας κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή Ριονγκτσον, όπου δύο τρένα που μετέφεραν καύσιμα συγκρούστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Γιοχαπ.

    Της σύγκρουσης ακολούθησε έκρηξη, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

    Το πρακτορείο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας μπλόκαρε τις διεθνείς τηλεφωνικές γραμμές για να μην διαρρεύσει εκτός συνόρων η είδηση του δυστυχήματος.

    [28] "ΝΑ ΑΔΡΑΞΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ"

    Βρυξέλλες, 22 Απριλίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Η Κύπρος θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για επανένωση, δήλωσε η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η κ. Ρότε εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ''ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους Κύπριους προκειμένου να αποδεχθούν την επανένωση στη βάση του σχεδίου Ανάν'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004.

    [29] ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ

    Πιονγκγιάνγκ, 22 Απριλίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Δύο τρένα που μετέφεραν βενζίνη και αέριο συγκρούστηκαν σε σταθμό της Βόρειας Κορέας και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας, τρεις χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

    Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Γιονχαπ, μετέδωσε ότι η έκρηξη έγινε στην πόλη Ριουνγκτσον, που απέχει 12 μίλια από τα σύνορα με την Κίνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ πέρασε από το σημείο 9 ώρες πριν από την έκρηξη, επιστρέφοντας από την Κίνα στην Πιονγκγιάνγκ.

    [30] "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ" ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ- ΔΕΛΙΒΑΝΗ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2004 (20:52 UTC+2)

    «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: Τρομοκρατία και φασισμός» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα και αποτελεί συνέχεια του αμέσως προηγούμενου έργου της ίδιας συγγραφέως «Η Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση».

    Στα επτά κεφάλαια του βιβλίου εξετάζονται:

    - Η μετάλλαξη που υπέστη ο καπιταλισμός, εξαιτίας της κορυφούμενης διαφθοράς, καθώς και η ανασφάλεια, που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.

    - Ορισμένες ανεξιχνίαστες πτυχές της 11.09.2001, που προκαλούν εύλογα και αγωνιώδη ερωτηματικά.

    - Τα αίτια του γενικευμένου «αντιαμερικανισμού».

    - Η ακτινογραφία των ιδιορρυθμιών του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτού δηλαδή εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και το επικίνδυνο ψυχογράφημα των τρομοκρατών.

    - Το πώς προετοιμάστηκε αυτός ο πόλεμος από την παγκοσμιοποίηση.

    - Τα χαρακτηριστικά, οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της γέννησης των διδύμων παιδιών της «παγκοσμιοποίησης», που είναι η τρομοκρατία και ο φασισμός.

    - Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, σε συνδυασμό με το μέλλον της «παγκοσμιοποίησης».

    Οι Θανάσης Βασιλείου, Πολιτικός Επιστήμων και Βιβλιοκριτικός, Βασίλης Μπένος, Καθηγητής- Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέλιος Παπαθεμελής, Βουλευτής και πρώην Υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, επίσης Βουλευτής και πρώην Υπουργός και Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συνέθεσαν το πάνελ των ομιλητών, στο οποίο προβλεπόταν και η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Σε γραπτό μήνυμά της προς τη συγγραφέα, η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. τόνισε πως πολλά από τα αναφερόμενα στο βιβλίο «επιβεβαιώνουν την τραγικότητα της περιόδου, που ζούμε», ενώ υποστήριξε ότι «έχει υπερωριμάσει η ανάγκη για ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στη διεθνή τάξη πραγμάτων», στο οποίο περιέλαβε και αρνητική απάντηση στο Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

    Με το Σχέδιο, όπως υποστήριξε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για την Κύπρο, θέλουν να καταστήσουνε το νησί για τα επόμενα 100 χρόνια προγεφύρωμα γεωστρατηγικών συμφερόντων». Επισήμανε ακόμη, πως «η Ευρώπη στερείται ηγεσιών κύρους, που θα μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη και το βάρος του ΟΧΙ».

    Ο Βύρων Πολύδωρας από την πλευρά του, σημείωσε πως «δεν ξέρουμε να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ για το Κυπριακό, γιατί κάποιοι ειδικοί ξέρουν καλύτερα από μας».

    Η μόνη ελπίδα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, αποτελεί η αφύπνιση των διανοουμένων και το τέλος της σιωπής των αμνών - λαών, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου.

    Το βιβλίο «Τα παιδιά της Παγκοσμιοποίησης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Κ. Κούτρα

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΠΘ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Με μολύβι και χαρτί - Στιγμές ανασκόπησης» παρουσιάζει ο συγγραφέας, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος την Πέμπτη 29 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλειος Γιούλτσης, καθηγητής Α.Π.Θ., ο Γιώργος Λυσαρίδης, καθηγητής - πρώην Γ. Γ. Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, καθηγητής Α.Π.Θ. - Γ. Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και η Ασπα Χασιώτη, φιλόλογος - επιμελήτρια εκδόσεων Ιανός. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος - συγγραφέας.

    Κείμενα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, θρησκευτικά, αλλά και απόψεις για προσωπικότητες, που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους προβληματισμούς και τα διλήμματα της εποχής μας. Επίσης κείμενα προσωπικά, καθώς και απόψεις τρίτων που σκιαγραφούν την προσωπικότητα και προσφορά του συγγραφέα, του «πάντοτε ανήσυχου» πρώην Πρύτανη του Α.Π.Θ. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Ιανός θέσεις».

    Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Ααχεν της Γερμανίας. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία. Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το «οφίκιο του Αρχοντος-Αρχιτέκτονος», από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους με τον «Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου», από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του.

    Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τού έχει απονείμει τον «μέγα σταυρό αξίας» του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μετά το Αμφιθέατρο» με απόψεις του για θέματα Παιδείας και ζητήματα της επικαιρότητας. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

    Από το Μάρτιο του 2004 είναι Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι παντρεμένος από το 1964 με τη Βιολέττα και έχουν δύο παιδιά, τον Αγι και την Χάρι-Ολγα.

    [32] "ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Institut Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση με θέμα "Παραμυθένιες εικόνες- εικονογραφώντας τα παραμύθια των αδερφών Grimm".

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή στις 20:00, στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων όπως η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ παρουσιάζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές αλλά πάντα με μεγάλη αγάπη στους παραμυθένιους ήρωες και στις ιστορίες τους.

    Παράλληλα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με παραμύθια των Αδελφών Grimm σε ελληνική και γερμανική γλώσσα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:00. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

    [33] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ" ΣΤΟ "ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Aπό τις 30 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η φετινή Ανθοέκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο καταπράσινο πάρκο "Πεδίον του Άρεως" (απέναντι από το Γ' Σώμα Στρατού).

    Στο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, πάνω από 60 παραγωγοί θα παρουσιάσουν πανέμορφα και πρωτότυπα φυτά και θα δώσουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν και να τα αγοράσουν.

    Τα εγκαίνια της Ανθοέκθεσης θα γίνουν από τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο την Παρασκευή 30 Απριλίου, στις 19:00, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου και των επισκεπτών του πάρκου.

    [34] B. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: "ΕΤΣΙ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ - ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ"

    Μελβούρνη, 22 Απριλίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Άγνωστα στοιχεία για τον αντιδικτατορικό αγώνα και την πρώτη μεταδικτατορική περίοδο, αναφέρει τριάντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση (1974-2004) ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, στη βιογραφία του, που έγραψε ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Αρ. Γιάννης Βασιλακάκος. Η βιογραφία του Βασίλη Βασιλικού, θα κυκλοφορήσει φέτος από τις εκδόσεις "Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνη" κι εκεί ο διάσημος συγγραφέας μας, εκτός των άλλων, μιλάει για τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αλέκο Παναγούλη και το θάνατο του, καθώς και για το ρόλο της διάσημης φίλης της δημοσιογράφου Οριάνας Φαλάτσι, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να καταρρίψει το μύθο του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη ως αντιστασιακού.

    Μία προδημοσίευση του βιβλίου, έκανε ο συγγραφέας της βιογραφίας, Γιάννης Βασιλακάκος την Πέμπτη, στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης. Ο Δρ. Γιάννης Βασιλακάκος είναι επικεφαλής Νεοελληνικών του Τομέα Διερμηνείας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου RΜΙΤ της Μελβούρνης, συντονιστής του Δικτύου Πολιτισμού ΣΑΕ Ωκεανίας και συγγραφέας.

    Το κείμενο που ακολουθεί και δημοσιεύεται για πρώτη φορά, προέρχεται από τη βιογραφία του Βασίλη Βασιλικού και αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Για τον Γ. Σεφέρη

    Αφηγείται ο Β. Βασιλικός για το νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη και πως έλαβε θέση κατά της δικτατορίας:

    «Αυτό που είναι πανελληνίως άγνωστο είναι ότι το 1968 στο 'Times literary Supplement' έγραψα ένα φοβερό κείμενο εναντίον της χούντας κι εναντίον της σιωπής του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Όταν δε πήγε ο Σεφέρης, τέλος του '68 αρχές '69 στην Αμερική, οι Έλληνες φοιτητές - ανάμεσα τους ο Πήτερ Πάππας, ο Γιάννης Ρούμπας και άλλοι - του πετούσαν στα μούτρα αυτό μου το κείμενο. Αυτό τον εξανάγκασε να κάνει το Μάρτιο του '69 τη γνωστή δήλωση».

    Η σχέση του με τον Α. Παναγούλη

    «Τον Παναγούλη τον γνώρισα το '73. Μου είπε ότι είχε έρθει να μου πάρει μια συνέντευξη. Μετά γνώρισα τον αδερφό του που ήταν στη Ρώμη, τον Στάθη, κι επειδή ήταν ένα νέο παιδί και πολύ κοντά μου, μπήκα στην ιστορία του Αλέκου μέσω του αδερφού του.

    Γιατί το '68, όταν έκανε την απόπειρα εναντίον του Παπαδόπουλου, μέσα στην Αριστερά έπεσε μια γενική αμηχανία ενώ εγώ, χωρίς να έχω τίποτα συγκεκριμένα στοιχεία, ήμουν πολύ υπέρ της απόπειρας δολοφονίας του δικτάτορα που ήταν και ο εγκέφαλος της ιστορίας.

    Και μετά ο Στάθης μου 'φερε τα ποιήματα του, τα οποία εγώ τα εξέδωσα στις εκδόσεις 8 1/2, και κατόπιν πιάσαμε τον Παζολίνι να τα μεταφράσει πριν κυκλοφορήσουν.

    Την 'Μπογιά', το δεύτερο του βιβλίο, του το προλόγισα εγώ. Ήμουν λίγο-πολύ παναγουλικός στη διάρκεια της δικτατορίας. Όταν με ρωτούσαν, είσαι με το ΠΑΜ; με το ΠΑΚ; κτλ., εγώ έλεγα, είμαι με τον Παναγούλη. Κι αυτό ήταν και μια προστασία δικιά μου απ' το ν' ανήκω σε όλους χωρίς να είμαι με κανέναν δεμένος με τα δεσμά της εξάρτησης.

    Κι όταν αποφυλακίστηκε ο Αλέκος, τον μόνο που ήθελε να δει ήμουν εγώ στη Ρώμη κι εκεί γνωριστήκαμε. Και περιγράφω την ιστορία της συνάντησης μας πολύ καλά νομίζω στην Αυτοβιογραφία μου και τις σχέσεις του με τη Φαλάτσι.

    Δεν μπορούσε κανείς να μιλήσει με τον Αλέκο στα ελληνικά παρουσία της Φαλάτσι. Έπρεπε εκείνη να καταλαβαίνει τι του λένε. Στο μόνο που έκανε εξαίρεση η Οριάνα ήμουν εγώ.

    -Τότε γιατί μιλάς τόσο επικριτικά γι' αυτήν;

    -Εκεί θέλω να φτάσουμε. Σιγά-σιγά, καθώς συνέχισε η φιλία μας, κατάλαβα ότι η Φαλάτσι κατά κάποιον τρόπο εκμεταλλευόταν τη σχέση της με τον Αλέκο για να διεισδύσει στην Αριστερά.

    - Κατά πόσο αλήθευε αυτό;

    - Και ο μετέπειτα βίος της και οι δηλώσεις και το βιβλίο της για την 11η Σεπτεμβρίου που έβγαλε, όλα δείχνουν ότι ήταν ένα άτομο το οποίο δεν ανήκε στην προοδευτική παράταξη.

    - Ωστόσο βοήθησε τα μέγιστα τον Παναγούλη.

    - Ακριβώς. Πολύ τον βοήθησε, αυτή τον έβγαλε απ' τη φυλακή και ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους. Εκεί που χάλασε ο έρωτας ήταν όταν ο Αλέκος έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, εκεί η Φαλάτσι έχασε την αποκλειστικότητα.

    Γιατί τον Αλέκο όλη η Ελλάδα τον λάτρευε και τον ήθελε. Άρχισαν λοιπόν οι τριβές μεταξύ τους ως τη μέρα του θανάτου του, του ατυχήματος, γιατί δεν ήταν δολοφονία. Όμως το βιβλίο της Φαλάτσι στην Ελλάδα δεν το εκτίμησαν οι συγγενείς και οι φίλοι του Αλέκου, ενώ έξω ήταν το διαβατήριο πλέον του Έλληνα. Εγώ από το '76 -'77 και μετά, όταν βρισκόμουν στη Λατινική Αμερική, στην Αμερική κτλ., το πρώτο πράγμα που με ρωτούσαν οι απλοί άνθρωποι όταν μάθαιναν ότι είμαι Έλληνας ήταν αν έχω διαβάσει το βιβλίο της Φαλάτσι, χωρίς καν να τους πω εγώ ότι ήταν φίλος μου.

    Κι έτσι συνέβαλε τα μέγιστα στο να διατηρηθεί ο Αλέκος σαν πρόσωπο. Όταν συνέβη το περιστατικό που αναφέρω με το ζιγκ-ζαγκ του ντεραπαρίσματος του αυτοκινήτου του Παναγούλη που έβαλε ο "Monde" σαν σκίτσο, ήρθαν γύρω στα εξήντα τηλεγραφήματα από διάφορους εκδότες σ' όλο τον κόσμο οι οποίοι, επηρεασμένοι από το σκίτσο, μου πρόσφεραν λευκά συμβόλαια, να βάλω ό, τι τιμή θέλω απάνω για να γράψω το δεύτερο Ζ.

    Ήταν ένα καταπληκτικό σκίτσο που υπονοούσε μια νέα πολιτική δολοφονία στην Ελλάδα. Εγώ βέβαια τα επέστρεψα όλα - γιατί μου πρόσφεραν αμύθητα ποσά - επειδή το περιστατικό ήταν πολύ κοντά στην προηγούμενη κινηματογραφική επιτυχία.

    Τα επέστρεψα όλα λέγοντας τους ότι θα κάνω την έρευνα κι αν προκύψουν στοιχεία τα οποία θα με κάνουν να γράψω ένα βιβλίο, θα το κάνω. Έκανα την έρευνα, μαζί με άλλους, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα ενοχοποιητικά στοιχεία.

    Συμπερασματικά: όπως κι ο Αλέκος έπινε πολύ, ένα βράδυ ήπια κι εγώ και βρισκόμενος στην ίδια κατάσταση που ήταν κι αυτός όταν σκοτώθηκε, έγραψα την Ανεπίδοτη Επιστολή στον Παναγούλη, ένα μικρό βιβλιαράκι, προσφορά στη μνήμη του Αλέκου.

    Εγώ πιστεύω ότι το βιβλίο της Φαλάτσι ήταν πολύ καλό βιβλίο και ήταν καλό που βγήκε. Έπρεπε να γίνει και ταινία, αλλά τα χάλασε η ίδια τελευταία στιγμή. Όλα ήταν έτοιμα ν' αρχίσουν τα γυρίσματα με το Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνιστή. Τα χάλασε επειδή η Φαλάτσι, πανέξυπνη αλλά και ιδιόρρυθμη όπως είναι, δεν ήθελε μία φράση μέσα στο έργο. Και για μία φράση ναυάγησε όλη η παραγωγή η οποία, πιστεύω, θα ήταν υπέροχη. Και καταλαβαίνεις πόσο πιο μυθικός θα ήταν ο Αλέκος εάν τον υποδυόταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε μια, υποθέτω, καλή ταινία».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 April 2004 - 18:14:28 UTC