Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ Τ/Κ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [02] ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
  • [03] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
  • [04] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΣΕ Β.ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ -
  • [05] Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] Μ.ΔΟΥΝΤΑΣ: "ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ"
  • [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [09] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [12] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [13] ΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ 20%-25% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [14] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ EUROSTAT
  • [15] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο
  • [16] ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
  • [17] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΟ "ΚΑΒΓΑ" ΣΕ
  • [19] Η ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΕ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ
  • [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΛΥΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: "ΚΑΠΑΡΩΣΕ" ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
  • [24] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ CHEN ΚΑΙ DI SPIGNO
  • [25] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [27] ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [28] ΣΡΕΝΤΕΡ: "ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ"
  • [29] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΗ ΦΙΣΕΡ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ
  • [30] ΘΛΙMΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΤ ΚΟΞ
  • [31] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;"
  • [32] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
  • [33] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;"

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ Τ/Κ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Μέτρα για να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Αυτό ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τους ξένους ανταποκριτές, στη Λευκωσία.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους και δεν θα πρέπει να τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι αν και δεν πιστεύει ότι θα επαναληφθούν οι συνομιλίες εντός των επόμενων εβδομάδων, γιατί θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για μια εξέταση και ανάλυση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, εντούτοις είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Πρόσθεσε δε ότι επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω σε ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων τα οποία δεν θα πρέπει να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τουρκοκυπρίους, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν θα πρέπει να αφεθεί να χαθεί.

    Κάλεσε, παράλληλα, τα ελληνοκυπριακά κόμματα να περιλάβουν Τουρκοκυπρίους στον κατάλογο υποψηφίων τους για τις Ευρωεκλογές.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Μία από τις κρισιμότερες των τελευταίων 75 ετών κρίνεται η αυριανή Ιεραρχία που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, και κατά την οποία θα συζητηθούν τρία θέματα: η επικύρωση του κειμένου συμφωνίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, οι επιστολές που έχουν ληφθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι και τις 31 Μαρτίου και η εκλογή για την πλήρωση των θέσεων σε τέσσερις μητροπόλεις.

    Τα πρόσωπα που φέρονται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις είναι του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και των αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Αβαγιανού για την Ελευθερούπολη, Παύλου Παπαλεξίου για την Κοζάνη και Νικολάου Χατζηνικολάου για την Μεσογαίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής" το κρίσιμο θέμα της αυριανής Ιεραρχίας είναι το πόση διάθεση υπάρχει από το Φανάρι να αρκεσθεί στην αποδοχή του κειμένου συμφωνίας και να μην προκαλέσει την κρίση, την οποία δεν αποδέχεται ότι υπάρχει.

    Οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ελπίζουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κατανοήσει ότι δεν μπορούν να παραβαίνουν την έννομη τάξη, και θα αντιληφθεί τη δύσκολη θέση τους, ότι πέρα από του σεβασμού και της αναγνώρισης του Οικουμενικού Θρόνου, ανήκουν στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα αποτελέσματα της αυριανής ιεραρχείας θα φανεί εάν το Πατριαρχείο θέλει να ξεκινήσει τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδας για τις Νέες Χώρες από μηδενική βάση. Αυτό που επικρατεί πάντως είναι η καχυποψία και από τις δύο πλευρές, ότι από τη μία ο κ.κ. Χριστόδουλος έχει σκοπό να εντάξει τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης, ακόμη και του Αγίου Ορους, στην Εκκλησία της Ελλάδος, και από την άλλη ότι ο Πατριάρχης σκοπεύει να επανεντάξει τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ήταν θετική μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο επικεφαλής των Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών, για την αποφυγή τριβών στο μέλλον, καθώς και με τους άλλους ελληνορθόδοξους πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και τους αρχιεπισκόπους Κύπρου και Αλβανίας.

    [03] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Απριλίου 2004 (11:20 UTC+2)

    Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων θεωρεί μείζον το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η πλήρης και οριστική επίλυση του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με γενναία αύξηση του ποσοστού του Α.Ε.Π που διατίθενται για την Παιδεία προς την κατεύθυνση της σταδιακής αύξησης του στο επίπεδο του 5%.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι Πρυτάνεις ολης της χώρας στη διάρκεια συνεδρίασης της 46ης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

    Επίσης διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για μια αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά την αναγνώριση των πτυχίων που παρέχονται από τα Κ.Ε.Σ.επισημάνθηκε ότι υποβαθμίζει το κύρος και την ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές.

    Eξαλλου η Σύνοδος των πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της απασχόλησης των διαφόρων κατηγοριών των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημίων.

    Η υπουργός Παιδείας κ Μαριέττα Γιαννάκου η οποία παρευρέθηκε χθές στην τελευταία φάση των εργασιών δήλωσε΄΄΄Συζητήσαμε με επίκεντρο την Ευρωπαική πραγματικότητα και πως μπορούν τα πανεπιστήμια να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε οσα σήμερα απαιτούνται.Τα πανεπιστήμια θα συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο που θα γίνει επί όλων των θεμάτων(θεσμικών ,οικονομικών,κοινωνικών),ολων των ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν ώστε να οδηγηθούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο παροχής παιδείας και εκπαίδευσης.Αυτός ο διάλογος συνεχώς θα ανατροφοδοτείται και φυσικά αναμένουμε και από την πλευρά των πανεπιστημίων προτάσεις-σχόλια επί των υπαρχουσών πολιτικών και εποικοδομητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις''.

    Απαντώντας στα αιτήματα,οικονομικά και θεσμικά των πρυτάνεων,αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και δυσκολίες και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην επίλυση τους. "Έχουμε ζητήσει πρόσθετη επιχορήγηση και νομίζουμε ότι σε ορισμένα ζητήματα τώρα,αλλά ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των 34 νέων τμημάτων,που για μας είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν σωστά ,αλλά και άλλες ανάγκες και εκρεμμότητεςπου υπάρχουν στα πανεπιστήμια,όπως ζητήματα που έχουν σχέση με το προσωπικό που στηρίζει διοικητικά κτλ. Η ΝΔ εχει έναν προγραμματισμό να ανεβάσει στο 5% το Α.Ε.Π στο τέλος της 4/ετούς θητείας της, τη χρηματοδότηση της παιδείας. Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια λοιπόν δεν θα υπάρξει υποχρηματοδότηση,θα υπάρξει ολο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση τηρουμένων δημοσιονομικών κανόνων βέβαια,που αποτελούν και βασική αρχή και στο πλαίσιο της Ε.Ε.''.

    [04] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΣΕ Β.ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ - ΣΤΟΥΣ 161 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Πιονγιανγκ, 25 Απριλίου 2004 (12:30 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα έστειλε η Κίνα, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της Πέμπτης από έκρηξη σε τρένο στην πόλη Ριοννκτσον, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 161 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 1.300, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό θυμάτων του Ερυθρού Σταυρού.

    Κομβόι φορτηγών, που μεταφέρουν τρόφιμα και σκηνές, έφτασαν σήμερα στην Ριονγκτσον, στο πλαίσιο του πρώτου τμήματος βοήθειας που υποσχέθηκε το Πεκίνο στην Πιονγιάνγκ.

    Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή, η καταστροφή σε κτίρια και υποδομές είναι ολοκληρωτική και θα απαιτηθεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

    Ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν είναι ένα νοσοκομείο, ένα κολέγιο και ένα σχολείο, ωστόσο οι ζημιές εκτείνονται σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος.

    Η Κίνα και η Νότια Κορέα δεσμεύτηκαν για βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία, ενώ και άλλες χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

    [05] Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Μια πλάκα με αναθηματική επιγραφή τοποθετήθηκε την Κυριακή στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των 50.000 εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας.

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την "ημέρα μνήμης" του Ολοκαυτώματος, η ηγεσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των αρχών της πόλης και επιζώντες του Ολοκαυτώματος παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, αλλά και στη δοξολογία, στη συναγωγή των Μοναστηριωτών, που τελέστηκε το πρωί.

    Το «παρών» τόσο στα αποκαλυπτήρια όσο και στη δοξολογία, έδωσε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος στην ομιλία του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση της Ελλάδας απέναντι στους εβραϊκής καταγωγής πολίτες της, τονίζοντας: «Η Ελλάς υπήρξε πάντα συμπαραστάτης στις δύσκολες στιγμές των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της. Είναι ενδεικτική η αυτοθυσία με την οποία οι απλοί χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν, με κίνδυνο της ζωής τους, τους εβραϊκής καταγωγής γείτονές τους, κατά τη διάρκεια της Κατοχής».

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε, επίσης, στους παράλληλους, όπως χαρακτηριστικά είπε, βίους χριστιανών και εβραίων Ελλήνων, τονίζοντας ότι αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλοί χριστιανοί συμπολίτες μας εξοντώθηκαν δίπλα στους εβραϊκής καταγωγής Ελληνες, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού είχαν πολεμήσει μαζί υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, στο αλβανικό έπος. «Οι παράλληλοι βίοι στους δύσκολους καιρούς εξακολούθησαν και στους καιρούς της ειρήνης και της ευημερίας» τόνισε ο υπουργός.

    Αφού επισήμανε πως η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων της Shoa, δηλαδή του Ολοκαυτώματος, ο κ.Τσιαρτσιώνης πρόσθεσε: «Ποτέ πια δεν μπορούμε να ανεχθούμε φαινόμενα που αρνούνται στον συνάνθρωπό μας το δικαίωμα, όχι απλά να είναι εβραίος, μουσουλμάνος ή χριστιανός, αλλά άνθρωπος. Ποτέ πια δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη μισαλλοδοξία να κυριεύσει στις σχέσεις ανθρώπων και λαών».

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι Ελληνοκύπριοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι, πρώτον γιατί διέσωσαν τη διεθνή εκπροσώπηση και τη δημοκρατία τους και δεύτερον γιατί αποδυναμώθηκε ο Ντενκτάς, μέσα στο ίδιο το ψευδοκράτος του, διατύπωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του για τα χθεσινά δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

    Στη δήλωσή του, στην οποία αναλύει τα συμπεράσματά του για τα χθεσινά δημοψηφίσματα, ο κ.Σαμαράς τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο ΟΗΕ έκανε ένα τεράστιο σφάλμα, προωθώντας ένα σχέδιο λύσης το οποίο δεν είχε τη συγκατάθεση της μιας πλευράς και μάλιστα της πλειοψηφικής, όπως τονίζει.

    Σημειώνει ότι δεν υποτιμά κανείς τις δυσκολίες της επόμενης μέρας, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αλλά με το «όχι», όπως υπογραμμίζει, διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνοκυπριακης πλευράς και μάλιστα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Αφήνει δε αιχμές για τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση του ατυχούς σχεδίου φαίνεται ότι έπαιξαν άτυπες δεσμεύσεις αυτών για τη δυνατότητα αποδοχής οποιασδήποτε λύσης, με συνέπεια να προκύψει ένα σχέδιο που ικανοποιούσε μόνο την τουρκοκυπριακή πλευρά. 

    [07] Μ.ΔΟΥΝΤΑΣ: "ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ"

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ο κύπριος πρέσβης επί τιμή, Μιχάλης Δούντας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάϊ», με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, σημείωσε:

    «Πρώτα πρώτα θα ήθελα να επισημάνω ότι το αποτέλεσμα, το οποίο εξέπληξε πάρα πολλούς, είναι προϊόν ενός βαθύτατου πολιτικού αισθητηρίου του κυπριακού ελληνισμού, το οποίο δεν μπόρεσαν να νοθεύσουν, να αλλοιώσουν, ούτε τα διάφορα ιδεολογήματα με τα οποία ελιμαίνοντο(;) τον κυπριακό χώρο διάφοροι διανοουμενίζοντας, ούτε οι απειλές των ισχυρών που έχουν γίνει είδος μονίμου καταστάσεως στην Κύπρο και έχει αναπτύξει ο κυπριακός ελληνισμός ένα σιωπηρό μιθριδατισμό απέναντι αυτών και είναι επίσης και είναι δίκαιο να αναγνωριστεί αποτέλεσμα της ισχυρής προσωπικότητας και της μεγάλης πολιτικής οξύνοιας του Τάσου Παπαδόπουλου».

    «Έρχομαι στην ουσία των πραγμάτων. Όλοι αυτή τη στιγμή ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, ότι θα ξαναέρθει κάποια διαπραγμάτευση, ότι θα τα βρούμε είτε υπό καθεστώς απειλών, είτε υπό καθεστώς υποτιθέμενης συνειδητοποιήσεως των συμφερόντων εκ μέρους αυτών που είπαν «όχι», και θα φτάσουμε σε ένα σημείο να ξαναέχουμε δημοψήφισμα (άλλοι λένε το Δεκέμβριο, άλλοι δεν ξέρω πότε). Δεν συμμερίζομαι αυτή την εικόνα, αυτή συλλογιστική. Επιτρέψτε μου επιγραμματικά τα εξής: όλοι ομολογούν, ακόμη και οι πλέον φανατικοί οπαδοί του «ναι» -τονίζω τη λέξη φανατικοί, διότι δε νομίζω ότι ήταν οξυδερκείς παρατηρητές, ήταν φανατικοί οπαδοί του «ναι"- αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες ενδείξεις αλλοίωσης των θέσεων της Τουρκίας, το τονίζω Τουρκίας, επί του θέματος της ασφαλείας και των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και κάποιες εγγυήσεις προς τη φερεγγυότητα των όσων υπόσχονται διά του σχεδίου Ανάν ότι θα κάνουν οι τούρκοι στα θέματα του εδάφους, των προσφύγων και άλλα. Διότι όπως ορθότατα παρατήρησε ο Παπαδόπουλος στο πρώτο του διάγγελμα «εμείς παραδίδουμε το κράτος μας και μεταβαλλόμαστε σε μια κοινότητα χωρίς λόγο διεθνή και χωρίς προστάτη, θα είμαστε κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνος». Αυτό πότε; Σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά. Αυτά ζητούν, τα δύο. Πολύ φοβάμαι ότι και τα δύο δεν είναι εύκολο να παραχωρηθούν από την Τουρκία, διότι... η εγγύηση τι προβλέπει; Τι προϋποθέτει μάλλον μία εγγύηση; Προϋποθέτει έναν προσδιορισμό του αντικειμένου της εγγύησης ακριβή, άρα προϋποθέτει σαφήνεια και βεβαίως όχι τη συνήθη διπλωματική αμφισημία κειμένων διπλής αναγνώσεως και προϋποθέτει επίσης μία διάθεση, μία πολιτική βούληση του εγγυητή να εφαρμόσει την εγγύηση την ώρα που θα προκύψει η ανάγκη. Αυτά τα δύο δε μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε εύκολα. Πρώτα πρώτα και το συμβούλιο ασφαλείας να δώσει εγγυήσεις αν την τελευταία στιγμή ένας εκ των ισχυρών κρίνει ότι δεν έχει συμφέρον εκείνη την ώρα να εκτεθεί στο θέμα το κυπριακό, δε θα εφαρμόσει την εγγύηση είναι τόσο απλό. Όσον αφορά δε τον προσδιορισμό του αντικειμένου ο λόγος που δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς μέχρι τώρα είναι ακριβώς αυτή η σκόπιμη αμφισημία να προσφέρονται κείμενα διπλής αναγνώσεως για να περάσουν εύκολα.

    «Άρα λοιπόν εγώ δεν είμαι από εκείνους που αναμένουν εξελίξεις ως προς τη λύση του κυπριακού, πάντως όχι σύντομα, παρά τη γνήσια υπόσχεση του προέδρου Παπαδόπουλου (και την οποία συμμερίζεται και ο λαός), για την προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Εκεί που προβλέπω εξελίξεις και μπορεί να αποτελέσουν και μία πηγή εκτόνωσης, μία δικλείδα ασφαλείας οποιασδήποτε πολιτικής έντασης και έναν των ξένων και στο εσωτερικό είναι αυτά τα πρακτικά μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των τουρκοκυπρίων. Αυτά τα εξήγγειλε ήδη ο Παπαδόπουλος, με πολύ διορατικότητα και είπε ότι θα κοιτάξει να αποκομίσουν οι τουρκοκύπριοι όλα τα οφέλη, τα οποία θα αποκόμιζαν αν είχαν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά βαθμιαίως βλέπω ότι μπορούν να βελτιωθούν και αυτά ίσως δημιουργήσουν και προϋποθέσεις για μία αλλοίωση των θέσεων ως προς την ενίσχυση, μολονότι -θέλω να το τονίσω εντελώς ιδιαίτερα αυτό, διότι ακούω κατά καιρούς προϊόντα ημιμάθειας περί το θέμα, αισιόδοξες εκτιμήσεις, κάτι δήθεν σπουδαιοφανείς γεωπολιτικές αναλύσεις- προσκρούουμε στο συμφέρον της Τουρκίας. Η Τουρκία είχε την ελπίδα να πετύχει ευμενέστερη υποδοχή σε σχέση με το αίτημα της ευρωπαϊκότητας της. Εάν είναι σωστή αυτή η ανάλυση και η Τουρκία επιμείνει σ' αυτή τη στάση, διότι είναι προϊόν γεωπολιτικών εκτιμήσεων, παγίων θα έλεγα, εάν συμβεί έτσι δε θα έχουμε λύση αλλά μια παρέλκυση εξ αντικειμένου. Και η ελπίς είναι αυτά τα πρακτικά μέτρα, όπου θα ωφελήσουν τους τουρκοκυπρίους σοβαρότατα, θα τους δώσουν μία διέξοδο σε πολλές ανάγκες και μπορεί με τη βελτίωση του κλίματος των αισθημάτων μπορεί να έχουμε μια εναλλαγή, επίσης δε μπορώ να αποκλείσω ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει κάποιες άλλες εκτιμήσεις ως προς τα γεωπολιτικά της συμφέροντα».

    [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Τις πρώτες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων, θα αντιμετωπίσουν αύριο Αθηνά και Λευκωσία, μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

    Επί τάπητος θα τεθεί η αναβάθμιση της κοινοτικής βοηθείας προς τους Τουρκοκυπρίους. Αθηνά και Λευκωσία θα υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, επιδιώκοντας να έχουν την πρωτοβουλία κινήσεων έναντι της βρετανικής πρότασης.

    Ο κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην οδηγούν στην αναγνώριση του βόρειου τμήματος και επανέλαβε ότι επιδιώκει λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο πλευρών. Ενόψει των Ευρωεκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του να καλέσει τα κυπριακά κόμματα να συμπεριλάβουν στις λίστες και Τουρκοκύπριους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Λευκωσία είναι σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για καθορισμό κοινής θέσης και δράσης και το βράδυ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη.

    Διάγγελμα Παπαδόπουλου

    «Η μη αποδοχή του σχεδίου Ανάν, δεν είναι το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα που απηύθυνε μετά το δημοψήφισμα. «Κάποιοι επιχειρούν να αμαυρώσουν την απόφαση των Κυπρίων και να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί, δεν είπαμε όχι στη λύση αλλά όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο», υπογράμμισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, τους διαβεβαίωσε πως οι Κύπριοι παραμένουν σταθερά υπέρ μιας λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και πως εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την επίλυση του προβλήματος. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος εξήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων, δηλώνοντας πως θα στηρίξει τη συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά για προβληματισμό και περίσκεψη για την επόμενη ημέρα και κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί.

    Η αντίδραση των «Ελλαδιτών»

    Η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος (και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα και θα καταβληθούν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να παραμείνει ανοιχτή η διαδικασία για την οριστική επίλυση του πολιτικού προβλήματος).

    Αξιολόγηση των δημοψηφισμάτων χωρίς πανηγυρισμούς αλλά ούτε και πανικό ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «νέο ιστορικό δεδομένο στην πολύχρονη προσπάθεια για επανένωση του νησιού και τη δημιουργία μίας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας».

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ότι ο κυπριακός λαός έστειλε το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Ηνωμένα Έθνη και την Αμερική ότι είναι διατεθειμένος να μείνει στη γη των προγόνων του. Ωστόσο τόνισε ότι ένα ισοβαρές σχέδιο επίλυσης του προβλήματος θα έβρισκε σύμφωνες και τις δύο κοινότητες.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή προκειμένου να εξετάσουν την επόμενη ημέρα του «ΟΧΙ».

    Ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα η Τουρκία

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «από σήμερα έχει λάβει τέλος η πολιτική απομόνωσης που εφαρμόστηκε εναντίον του Τουρκοκυπριακού λαού».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε την άρση του εμπάργκο στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι τον στεναχώρησε το «ΌΧΙ» των Ελληνοκυπρίων, ενώ αξίωσε την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι στη νέα περίοδο που ξεκινά δεν υπάρχει χώρος για αυτόν.

    Από την πλευρά του, ο Ντενκτάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πιέζει τις δύο πλευρές να ζήσουν μαζί.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «βεβαίως εκτιμώ τον κ. Ντενκτάς, αλλά ο τουρκοκυπριακός λαός διατύπωσε μία άποψη. Αναρωτιέμαι πως αξιολογεί την άποψη αυτή ο κ. Ντενκτας».

    [09] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας Καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, συμμετέχουν από σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης για θέματα αποβιομηχάνησης και καινοτομιών.

    Το άτυπο Συμβούλιο συνέρχεται στο Σάννον της Ιρλανδίας στα πλαίσια της Ιρλανδικής Προεδρίας.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ομόλογό του, Μπραϊαν Κάουεν, έχει απόψε στο Λουξεμβούργο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ.Μολυβιάτης βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό.

    Αύριο το πρωί, ο υπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και στη συνέχει θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης, Κρις Πάτεν.

    [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (16:08 UTC+2)

    Για το διάστημα που μεσολαβεί από αύριο μέχρι και τις 3 Μαΐου έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΑΥΡΙΟ

    FANCO A.E.

    Β' Επαναληπτική Eκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/04/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Eταιρείας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, καθώς και κεφαλαιοποίηση έκτακτων αποθεματικών και ανάλογη αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών και ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δια καταβολής μετρητών και έκδοση νέων μετοχών. 4. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας, λόγω των ως άνω αυξομειώσεων του μετοχικού κεφαλαίου και κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρίας. 5. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΤΡΙΤΗ 27/4

    ΒΙΟΣΩΛ Α.Β.Ε.

    Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 27/04/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:30, στην έδρα της εταιρίας (οδός Ελ. Βενιζέλου 3-5 Ταύρος Αττικής), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Προσαρμογή του ύψους του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας στο πραγματικό ύψος του λόγω μερικής κάλυψης της αύξησης αυτού. 2. Τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού, σύμφωνα με το άρθρο 13α του Κ.Ν. 2190/20. 3. Τροποποίηση του Πίνακα Προορισμού Νέων Κεφαλαίων που προήλθαν από την κάλυψη του Μετοχικού Κεφαλαίου (έγκριση της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου). 4. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 28/4

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 28/4/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας, Ελ. Βενιζέλου 154 & Αντιγόνης, Νέα Ερυθραία, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή της Έκθεσης διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2003 (1.1.2003 μέχρι 31.12.2003). 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και της Έκθεσης των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2003 (1.1.2003 μέχρι 31.12.2003), καθώς και λήψη απόφασης για τη διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης. 3. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των εταιριών του Ομίλου της ΑΤΕ που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και της Έκθεσης των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2003 (1.1.2003 μέχρι 31.12.2003). 4. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2003. 5. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και τις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου των εταιριών της για τη χρήση 2004. 6. Έγκριση αμοιβών και πάγιων εξόδων του Προέδρου, των Αντιπροέδρων, των μελών, καθώς και του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2003 και καθορισμός αυτών για τη χρήση 2004. 7. Έγκριση αποζημιώσεων των μελών της Επιτροπής Ελέγχου για την εταιρική χρήση 2003 και καθορισμός αυτών για τη χρήση 2004. 8. Επικύρωση εκλογής νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου. 9. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμός ανεξαρτήτων μελών αυτού. 10. Έγκριση σύναψης συμβάσεων κατ' άρθρο 23α του κ.ν. 2190/20. 11. Χορήγηση άδειας (άρθρο 23 κ.ν. 2190/20) στα μέλη Δ.Σ. και στελέχη της Τράπεζας για συμμετοχή τους σε Δ.Σ. εταιριών που συμμετέχει η ΑΤΕ ή επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 12. Ανακοίνωση στοιχείων για αγορά ιδίων μετοχών. 13. Έγκριση αγοράς ιδίων μετοχών μέσω του Χ.Α. 14. Δάνειο μειωμένης εξασφάλισης από θυγατρική της ΑΤΕ με εγγύηση της Τράπεζας. 15. Ενημέρωση για αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. 16. Ανακοινώσεις - Εγκρίσεις - Λοιπά Θέματα.

    ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/04/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ, οδός Βασ. Γεωργίου Α' 1, πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2003 έως 31.12.2003, έπειτα από ακρόαση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου περί των πεπραγμένων της ως άνω εταιρικής χρήσης και του Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή και λήψη απόφασης για τη διάθεση των κερδών της χρήσης. 2. Υποβολή προς έγκριση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 01.01.2003 έως 31.12.2003, έπειτα από ακρόαση των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τη διαχείριση της Εταιρείας, τις Οικονομικές Καταστάσεις και τις Ενοποιημένες Οικονομικές καταστάσεις κατά την υπό κρίση εταιρική χρήση (01.01.2003-31.12.2003). 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή για τον έλεγχο της χρήσης 01.01.2004 - 31.12.2004. 5. Έγκριση αμοιβών επί των κερδών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και καθορισμός αποζημιώσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ' άρθρα 24 του Κ.Ν. 2190/1920 και 5 του Ν. 3016/2002. 6. Καθορισμός ανωτάτου ποσού μισθού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συνδεδεμένων με την εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τη χρονική περίοδο 01.07.2004 - 30.06.2005 και παροχή αδείας για σύναψη σύμβασης εργασίας με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. 7. Παροχή αδείας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές της εταιρείας να μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια ή στην διοίκηση άλλων συνδεδεμένων κατά την έννοια του άρθρου 42 § ε' του Ν. 2190/1920 εταιρειών. 8. Λήψη εκ νέου απόφασης για την απόκτηση από την Εταιρεία ιδίων μετοχών, μέσω του Χ.Α. και μέχρι ποσοστού 10% επί του συνόλου των υφισταμένων σήμερα μετοχών αυτής, λαμβανομένων υπόψη των ήδη αγορασθεισών από την Εταιρεία - σύμφωνα με τις από 15.03.02 και 02.04.03 σχετικές αποφάσεις των μετόχων αυτής- και καθορισμός της ανώτατης και κατώτατης τιμής διενέργειας των νέων αγορών, ως και του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο αυτές πρέπει να εκτελεσθούν. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την τήρηση των νόμιμων προς τούτο διατυπώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τους όρους του άρθρου 16 παρ. 5-7 του ΚΝ. 2190/1920, ως ισχύει. 9. Ανακοίνωση στοιχείων για την αγορά ιδίων μετοχών σύμφωνα με την από 02.04.03 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. 10. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΠΕΜΠΤΗ 29/4

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ανάγνωση της ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή, που υποβάλλεται, με εντολή του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, για τον Ισολογισμό και τα πεπραγμένα του έτους 2003. 2. Ανάγνωση της Έκθεσης των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2003, για τον Ισολογισμό και τη Διαχείριση του έτους αυτού. 3. Έγκριση της ετήσιας Έκθεσης, του Ισολογισμού και της Διαχείρισης του έτους 2003. 4. Έγκριση διάθεσης των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καταστατικού, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των ευρώ 218.259.837, ως εξής: - για μέρισμα ίσο με το 12% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή 0,67 ευρώ ανά μετοχή σε 11.918.932 μετοχές, Ευρώ 7.985.684. - για πρόσθετο μέρισμα 1,83 ευρώ ανά μετοχή σε 11.918.932 μετοχές, Ευρώ 21.811.646. - για καταβολή φόρου (Άρθρο 8 παρ. 5 του Ν.3091/2002), Ευρώ 16.044.716. - υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο, Ευρώ 172.417.791. 5. Ανακοίνωση της κύρωσης, με το άρθρο 8 του Ν. 3193/2003 (ΦΕΚ Α 266/20.11.2003), της από 22.4.2003 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων περί τροποποιήσεως του Καταστατικού της Τράπεζας. 6. Ανακοίνωση ή έγκριση συμβάσεων που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με το Ελληνικό Δημόσιο, Πιστωτικά Ιδρύματα και Οργανισμούς. 7. Καθορισμός αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων των μελών του Γενικού Συμβουλίου. 8. Καθορισμός αμοιβής των Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2004. 9. Απαλλαγή από κάθε προσωπική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για τα πεπραγμένα και τη Διαχείριση του έτους 2003. 10. Εκλογή Συμβούλων. 11. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ελεγκτών της Διαχείρισης του έτους 2004.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο Δήμο Εχεδώρου (πρώην Σίνδου) (ΒΙ.ΠΕ.Θ.-Δρόμος Α5), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρίας χρήσης 2003 ύστερα από ακρόαση των Εκθέσεων Διαχείρισης του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2003. 3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2004. 4. Έγκριση αμοιβών εμμίσθων μελών Δ.Σ. 5. Επικύρωση εκλογής μη εκτελεστικού μέλους και ανεξαρτήτου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 6. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στην Αλεξανδρούπολη, στην έδρα της εταιρίας, στο 3ο χλμ Ε.Ο Αλεξ/πολης Αεροδρομίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή για έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός, Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης, Πίνακας Διάθεσης Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα) της εταιρικής χρήσης 2003 μετά από ανάγνωση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2003. 3. Υποβολή για έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων (Ενοποιημένος Ισολογισμός, Ενοποιημένος Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης και Ενοποιημένο Προσάρτημα) της χρήσης 2003 μετά από ανάγνωση των εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2004 και καθορισμός αμοιβής τους. 5. Έγκριση διανομής μερίσματος για τη χρήση 2003. 6.Παροχή εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες καθώς και για τον καθορισμό των όρων αυτών. 7.Έγκριση σύναψης συμβάσεων μεταβίβασης μετοχών εκδόσεως της εταιρείας «ΦΑΡΜΑ ΟΡΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» και κυριότητας της εταιρείας σε ιδρυτές - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής σύμφωνα με το άρθρο 23α § 2 του ν. 2190/1920. 8. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 9. Έγκριση συμμετοχής μελών Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντικών στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη διεύθυνση άλλων εταιρειών. 10. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30, στα επί της οδού Κανάρη 24 γραφεία της, στην Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Yποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για την τέταρτη εταιρική χρήση (1.1.2003 έως 31.12.2003) και ειδικότερα του Ισολογισμού μετά του Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης, του Πίνακα Διάθεσης Αποτελεσμάτων και του Προσαρτήματος, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της τέταρτης εταιρικής χρήσης (1.1.2003 έως 31.12.2003). 3. Εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας για την πέμπτη εταιρική χρήση (1.1.2004 έως 31.12.2004) και καθορισμός των αμοιβών τους. 4. Επικύρωση της εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και επικύρωση της εκλογής προσωρινού ανεξάρτητου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 5. Διάφορα - Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στον Πειραιά, οδός Μαυρομιχάλη & Γραβιάς, 5ος όροφος με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Χορήγηση προέγκρισης για την πώληση της θυγατρικής εταιρίας με την επωνυμία PAPASTRATOS INTERNATIONAL BV, με έδρα την Ολλανδία, στην PHILIP MORRIS HOLLAND BV. 2. Ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν την Γενική Συνέλευση.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/04/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00, στα επί της Λ. Συγγρού 163 ιδιόκτητα γραφεία της Εταιρείας (Λ. Συγγρού 163 - 5ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Yποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, καθώς και των ενοποιημένων τοιούτων (Iσολογισμού, Λoγαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης και του Προσαρτήματος επ' αυτών) της Χρήσης 1.1 - 31.12.2003, μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Εταιρίας από κάθε ευθύνη για τη διαχείριση της Χρήσης 2003. 3. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ελεγκτών για τη Χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 4. Έγκριση αμοιβών - αποζημιώσεων - παροχών, που χορηγήθηκαν προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κατά τη χρήση 2003 και προέγκριση για την επόμενη χρήση 2004. 5. Επικύρωση εκλογής μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε αναπλήρωση παραιτηθέντων μελών του. 6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμός των ιδιοτήτων των μελών του (Ν.3016/2002, όπως τροποποιήθηκε). 7. Αγορά ιδίων μετοχών προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής τους (άρθρο 16 Ν. 2190/20). 8. Παροχή άδειας (προέγκριση) σύναψης σύμβασης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και καθορισμός της αμοιβής - αποζημίωσης που θα καταβάλλεται σ' αυτόν (άρθρο 23α παρ. 2 Κ.Ν. 2190/1920). 9. Παροχή άδειας προς τα μέλη του Δ.Σ. και τους Διευθυντές της Εταιρίας για συμμετοχή τους στα Δ.Σ. ή στις Διευθύνσεις Εταιριών του Ομίλου ΑΤΕ (άρθρο 23 παρ. 1 Κ.Ν. 2190/1920). 10. Διάφορα θέματα- ανακοινώσεις - εγκρίσεις.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/4

    ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/04/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας επί της Λ.Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της 43ης εταιρικής χρήσεως που έληξε την 31.12.2003 (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσεως, Πίνακας Διαθέσεως Κερδών, Προσάρτημα) έπειτα από ανάγνωση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 2. Υποβολή και έγκριση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως που έληξε την 31-12-2003 ((Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσεως, Πίνακας Διαθέσεως Κερδών, Προσάρτημα) έπειτα από ανάγνωση των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ελεγκτών. 3. Έγκριση διάθεσης κερδών, διανομής μερίσματος και αμοιβών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την χρήση 2003. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την άσκηση των καθηκόντων τους κατά την χρήση 2003. 5. Εκλογή ενός (1) Τακτικού και ενός (1) Αναπληρωματικού Ελεγκτή από το Μητρώο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών για την χρήση 2004. 6. Μετατροπή των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές και τροποποίηση του σχετικού άρθρου 6 του Καταστατικού. 7. Έγκριση αμοιβών προερχομένων από παροχή υπηρεσιών, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου χρήσεως 2004. 8. Έγκριση για παροχή άδειας συμμετοχής μελών του ΔΣ και Διευθυντών Στελεχών της Εταιρίας στη Διοίκηση Εταιριών οι οποίες συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την Εταιρία. 9. Διάφορες ανακοινώσεις και εγκρίσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 3/5

    ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ

    Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 03/05/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στα γραφεία της Εταιρίας, Ξενίας 5-7, Κηφισιά (κτίριο CECIL 4ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση, του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και της Συγχώνευσης της Εταιρίας με απορρόφηση της εταιρίας ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 68-77 του Κ.Ν.2190/1920 και 1-5 του Ν.2166/1993, ως ισχύουν και επίσης του από 31.12.2003 Ισολογισμού Μετασχηματισμού της Εταιρίας, της κατ άρθρο 3 του Ν. 2166/1993 Έκθεσης διαπίστωσης της λογιστικής αξίας της Εταιρίας και της κατ' άρθρο 69 παρ. 4 του Κ.Ν. 2190/1920 Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. 2.Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας: α. λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και β. με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, με σκοπό τη στρογγυλοποίηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών στα δύο δεκαδικά του ευρώ και παράλληλη μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 3. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας συνεπεία των ανωτέρω αποφάσεων. 4. Απόφαση περί τακτοποίησης των κλασματικών δικαιωμάτων που θα προκύψουν. 5. Παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης και τη διενέργεια κάθε άλλης πράξης ή δήλωσης, προς το σκοπό αυτό. 6. Έγκριση των έως σήμερα διενεργηθεισών πράξεων ή δηλώσεων και ανακοινώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και των εκπροσώπων ή πληρεξουσίων αυτής για τους σκοπούς της συγχώνευσης. 7. Ανανέωση της απόφασης για αγορά ιδίων μετοχών, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κ.Ν. 2190/1920. 8. Διάφορες ανακοινώσεις.

    [12] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Από αύριο Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) στον λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας Alpha Bank, διαμορφώνεται ως εξής, με μέγιστο περιθώριο προσαύξησης τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες:

    -Δολάριο ΗΠΑ: 3,35%

    -Γιεν Ιαπωνίας: 2,35%

    -Φράγκο Ελβετίας: 2,50%

    -Λίρα Αγγλίας: 6,45%

    [13] ΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ 20%-25% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Mε αυξημένες προσδοκίες αναμένει η αγορά τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2004. H μέση αύξηση των κερδών του κλάδου αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, επίδοση που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

    Tην αυλαία των ανακοινώσεων των οικονομικών επιδόσεων των τραπεζών ανοίγει η Alpha Bank, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου την Tετάρτη 28 Aπριλίου, ενώ ακολουθεί την επομένη, 29/4, η Eθνική Tράπεζα.

    Mέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Mαΐου θα δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις και τρεις άλλες μεγάλες τράπεζες, η Tράπεζα Πειραιώς στις 4 Mαΐου, η Emporiki Bank στις 12 Mαΐου και η EFG Eurobank Ergasias στις 13 Mαΐου.

    Oι επιδόσεις των τραπεζών στο τρίμηνο αναμένονται αναμένεται να δώσουν τον τόνο και στο Xρηματιστήριο Aθηνών, καθώς, οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η πορεία τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική κίνηση του Xρηματιστηρίου Aθηνών.

    Oι εκτιμήσεις για τη μέση αύξηση των κερδών των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 20% και 25%, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερνής". H επίδοση αυτή, αν και υστερεί σημαντικά σε σχέση με την αύξηση των κερδών των τραπεζών το 2003 (+65%), εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη και αναλυτές ως λίαν ικανοποιητική, ενώ τονίζεται ότι είναι πολλαπλάσια των επιδόσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Tο «άλμα» των αποτελεσμάτων το 2003 είναι σε μεγάλο βαθμό συγκυριακό και οφείλεται στο γεγονός ότι το 2002, λόγω της γενικότερη συγκυρίας των τελευταίων ετών, είχαν βρεθεί στο ναδίρ.

    Aναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των κερδών των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, με τη λιανική να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά και της πολιτικής συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών.

    H Eθνική Tράπεζα σε ενοποιημένο επίπεδο αναμένεται να εμφανίσει αύξηση κερδών της τάξης του 20%, ενώ στο 30% υπολογίζεται η αύξηση των ενοποιημένων κερδών της Alpha Bank. Για την EFG Eurobank-Ergasias η αύξηση των κερδών αναμένεται να προσεγγίσει το 30%, ενώ σημαντικά χαμηλότερες είναι οι προσδοκίες για την Empo-riki για την οποία αναμένεται μια αύξηση κερδών της τάξης του 10%.

    Tέλος, η Tράπεζα Πειραιώς υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κερδών της τάξης του 30%. H Aspis Bank ήδη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου: Tα κέρδη προ φόρων της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,01 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80,6%.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι το σύνολο της φετινής χρήσης αναμένεται να «κλείσει» με αισθητά ηπιότερους ρυθμούς αύξησης από αυτούς που θα δούμε στο πρώτο τρίμηνο. Θυμίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2003 τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν σε χαμηλά επίπεδα αποτέλεσμα της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας που είχε δημιουργήσει η κορύφωση του πολέμου στο Iράκ.

    Σήμερα, βέβαια, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και παρά τις εστίες προβληματισμού που εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες, η αισιοδοξία είναι αυτή που κυριαρχεί. Eιδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, όπου οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς είναι μεγάλες.

    Oι επιτελείς των τραπεζών δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών την επόμενη πενταετία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε υπερδιπλασιασμό των σημερινών μεγεθών των τραπεζών.

    Oι χρηματοδοτήσεις στην Eλλάδα αποτελούσαν το 61% (στοιχεία 2002) του AEΠ έναντι ποσοστού 96% κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης. H στεγαστική πίστη ως ποσοστό του AEΠ, ανέρχεται σε 15% έναντι 31% στη Zώνη του Eυρώ, ενώ, η καταναλωτική πίστη σε 7% έναντι 15% αντίστοιχα. Oι χρηματοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες της Eυρωζώνης αποτελούν το 48% των συνολικών τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, ενώ στην Eλλάδα προσεγγίζουν το 36%. Aντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και σε άλλους τομείς του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, η χρηματοδοτική μίσθωση και το factoring.

    Ωστόσο, παρά τα καλά αποτελέσματα και τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, πολλοί αναλυτές και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίου κάνουν λόγο για χρηματιστηριακή «υπερθέρμανση» του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα των εξελίξεων σε εταιρικό επίπεδο.

    Eπιπλέον τα υψηλά κέρδη που ήδη έχουν αποκομίσει από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές, έρχονται σε συνέχεια των ακόμα υψηλότερων κερδών του 2003. Oι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι πλέον οι αποτιμήσεις των εγχωρίων τραπεζών βρίσκονται σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα των ευρωπαϊκών. Aπό την άλλη μεριά, όμως, αμηχανία προκαλεί η «αγοραστική εμμονή» των ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι αυξάνουν διαρκώς τις θέσεις τους σε εγχώριες τραπεζικές μετοχές και ουσιαστικά τροφοδοτούν την ανοδική πορεία τους.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    [14] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ EUROSTAT

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Κρίσιμες εξετάσεις θα δώσει από εβδομάδα ενώπιον των εμπειρογνωμόνων της Eurostat η ελληνική οικονομία, καθώς στελέχη της κοινοτικής υπηρεσίας θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους των μεγεθών του προϋπολογισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο δημόσιο έλλειμμα.

    Ουσιαστικά, η επίσκεψη θα κρίνει αν η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα διατηρήσει τους υπολογισμούς της για έλλειμμα γύρω στο 3% πέρυσι ή αν θα αναγκαστεί να ανεβάσει υψηλότερα το σχετικό ποσοστό, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, η δημοσιονομική απογραφή που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αποκαλύπτει έλλειμμα 4,7% για το 2003).

    Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες θα ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και θα εξετάσουν όλους τους λογαριασμούς του κράτους, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παράλληλα, αναμένεται να κλείσουν την "άσπρη τρύπα" της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα πλεονάσματα που εμφανίζουν οι δημόσιοι οργανισμοί, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ΔΕΚΟ (που μόνο για το 2004 έχουν υπολογιστεί σε 6,3 δισ. ευρώ).

    Αν από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει το 3%, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, θεωρεί εξαιρετικά πιθανόν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπη με τη διαδικασία της "έγκαιρης προειδοποίησης" από την Κομισιόν._

    [15] ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στη γενική συνέλευση του ιδρύματος, την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο Νικόλαος Γκαργκάνας εκτιμάται ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των δημοσίων ελλειμμάτων, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

    Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο κ.Γκαργκάνας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στις αναμενόμενες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στα αρνητικά στοιχεία που προέκυψαν για τα δημοσιονομικά από τη συνεχιζόμενη απογραφή, ιδίως σε ό, τι αφορά το έλλειμμα.

    Η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ επισημαίνει την αυξητική τάση τόσο των ελλειμμάτων, όσο και του πληθωρισμού, των μεγεθών δηλαδή που θεωρούνται ως οι πιο κρίσιμοι δείκτες για την οικονομία. Ειδικά για το έλλειμμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 5% του ΑΕΠ, αφού στο προσεχές εξάμηνο η Κομισιόν θα έχει απορρίψει το πλεόνασμα το οποίο εμφανίζουν σήμερα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΤΣΑ (όπου οι συντάξεις δεν καλύπτονται από την εγγύηση του δημοσίου και άρα δεν υπάγονται στη γενική κυβένρηση).

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ.Γκαργκάνας θα απευθύνει συστάσεις τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας από την πρώτη να ξεκινήσει διάλογο γύρω από τη "χαλάρωση" των εργασιακών σχέσεων (με ουσιώδεις αλλαγές στο ωράριο εργασίας και τους όρους ασφάλισης) και από τους τελευταίους να είναι πιο διαλλακτικοί στις διεκδικήσεις τους.

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

    Σε ό, τι αφορά καθαρά το κομμάτι της ημερησίας διάταξης της γενικής συνέλευσης, στη διάρκειά της αναμένεται να εγκριθούν η ετήσια έκθεση και ο ισολογισμός του έτους 2003, καθώς επίσης και η διάθεση των καθαρών κερδών, σύμφωνα με το άρθρο 71 του καταστατικού.

    Τα καθαρά κέρδη, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 218.259.837 ευρώ, θα διατεθούν ως εξής:

    -Για μέρισμα ίσο με το 12% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή 0,67 ευρώ ανά μετοχή σε 11.918.932 μετοχές, ευρώ 7.985.684.

    -Για πρόσθετο μέρισμα 1,83 ευρώ ανά μετοχή σε 11.918.932 μετοχές, ευρώ 21.811.646.-

    -Για καταβολή φόρου (Αρθρο 8 παρ. 5 του Ν.3091/2002), ευρώ 16.044.716.-

    -Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο, ευρώ 172.417.791.-

    Επίσης, στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης θα ανακοινωθούν ή θα εγκριθούν, μεταξύ άλλων, οι συμβάσεις που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με το Ελληνικό Δημόσιο, με πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, ενώ θα γίνει εκλογή συμβούλων.

    Στη Συνέλευση έχει δικαίωμα να λάβει μέρος και να ψηφίσει -αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο- κάθε κάτοχος τουλάχιστον 75 μετοχών της ΤτΕ, που είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία του Συστήματος 'Αυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, τρεις (3) μήνες πριν από τη Συνέλευση, δηλαδή μέχρι και την 27 Ιανουαρίου 2004. Μέτοχοι που έχουν λιγότερες από 75 μετοχές, μπορούν να διορίσουν κοινό αντιπρόσωπο, ο οποίος μπορεί να παραστεί στη Συνέλευση (εφόσον συγκεντρώνει την αντιπροσωπεία τουλάχιστον 75 μετοχών)._

    [16] ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

    Αγκυρα, 25 Απριλίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ" με τίτλο «Το τείχος γκρεμίστηκε επί σκηνής», γίνεται εκτενής αναφορά σε παιδικό αντιπολεμικό θεατρικό έργο με τίτλο ²Το τείχος², που παρουσιάζεται τις μέρες αυτές στην Άγκυρα, με πρωταγωνιστές πέντε παιδιά Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν στην Πρεσβεία της Ελλάδας και πέντε τουρκόπαιδα.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται η παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Τ/ΥΠΕΞ, κ. Αμπντουλλάχ Γκιουλ και του Πρεσβευτή της Ελλάδας, κ. Μιχάλη Χριστίδη, στην 'πρεμιέρα' της παράστασης (23 Απριλίου) και γίνεται αναφορά σε σύντομες ομιλίες τους που πραγματοποίησαν στο τέλος της παράστασης.

    Επίσης, τονίζεται ότι ο κ. Γκιουλ σημείωσε πως θα εξακολουθεί να εργάζεται για τη δημιουργία συνθηκών για την ειρηνική συμβίωση των τουρκοπαίδων και των ελληνοπαίδων, ο δε κ. Χριστίδης σημείωσε με τη σειρά του ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά.

    Σημειωτέον ότι συγγραφέας του θεατρικού έργου είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ (της Hurriyet), η δε παρουσίαση του έργου έχει οργανωθεί από το Δήμο Τσάνκαγια της τουρκικής πρωτεύουσας.

    [17] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σόφια, 25 Απριλίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Τους Βούλγαρους στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό βουλγαρικό ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βούλγαρος πρόεδρος επισκέφθηκε τη βάση του Κίλο, στην οποία διαμένουν οι 450 βούλγαροι στρατιώτες.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η βουλγαρική βάση στην Καρμπάλα δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη.

    [18] ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΜΑΤΗΡΟ "ΚΑΒΓΑ" ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 25 Απριλίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο διασυνδέσεων ενός ιορδανού αστυνομικού της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος σκότωσε τρεις αμερικανούς αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια καβγά σε φυλακή της επαρχίας, στις 17 Απριλίου, με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ερευνούν οι αρμόδιες αρχές.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ανώτατος αξιωματούχος της αποστολής του ΝΑΤΟ στην επαρχία δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να σχηματίσουν μια πιο καθαρή εικόνα για τα αίτια που οδήγησαν τον Αχμεντ Μούσταφα Ιμπραχίμ Αλι σε αυτή την ενέργεια.

    Στο πλαίσιο, μάλιστα, των ερευνών, ορισμένοι από τους μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι αμερικανοί αστυνομικοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ μιας κλειστής πύλης και του Αλι, ο οποίος πυροβολούσε προς το μέρος τους. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, ο Αλι τραυμάτισε 11 αστυνομικούς και σκότωσε άλλους τρεις, πριν τελικά πέσει νεκρός και ο ίδιος.

    Εκτός του ενδεχομένου διασυνδέσεων του Αλι, ο οποίος είχε παλαιστινιακές ρίζες, με τη Χαμάς, οι αρχές εξετάζουν λεπτομερώς ένα ταξίδι που είχε κάνει στη Σαουδική Αραβία, έναν μήνα πριν ενταχθεί στις τάξεις της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κόσοβο, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν σχέση του με τα γεγονότα της 17ης Απριλίου.

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι ο 30χρονος Αλι υπήρξε διακεκριμένο μέλος της ειδικής αστυνομικής μονάδας της χώρας και είχε, μάλιστα, παρασημοφορηθεί για τη συμβολή του στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, στο Αμμάν.

    Σημειώνεται, επίσης, πως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

    [19] Η ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΕ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία χάθηκε αλλά πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατική απόφαση των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, εκφράζοντας την απογοήτευση της για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

    Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ρότε αναφέρει ότι η τραγική διαίρεση του νησιού για σχεδόν τριάντα χρόνια δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί και συνεπώς η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου χωρίς να είναι επανενωμένη με πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 25 Απριλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Η Γαλλία, εκφράζοντας λύπη για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που έγιναν χθες στην Κύπρο, ανανεώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που ανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Γαλλία, είπε, εύχεται να συνεχίσει ο Κόφι Ανάν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για να επιτευχθεί μια ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ ανέφερε σε δήλωσή του πως ''η Γαλλία καταγράφει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που έγιναν χθες στην Κύπρο και που κατέληξαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν για την ενοποίηση της νήσου, από το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Λυπάται για αυτό το αποτέλεσμα που δεν επιτρέπει την είσοδο στην ΕΕ μιας επανενωμένης νήσου, όπως υποστήριζε πάντα (η Γαλλία)''.

    ''Η Γαλλία ανανεώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που ανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εύχεται να συνεχίσει ο Κόφι Ανάν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για να φτάσουμε σε μια ρύθμιση του Κυπριακού προβλήματος'', είπε.

    Είπε επίσης πως ''η ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου στην ΕΕ δεν θα έχει την πλήρη σημασία της παρά όταν συμφιλιωθούν οι δύο κοινότητες''.

    ''Σε αυτό το πλαίσιο'', είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ''η Γαλλία εύχεται όπως η Επιτροπή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης του Δεκεμβρίου 2002, προτείνει τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του βόρειου τμήματος της νήσου και να το φέρει εγγύτερα στην ΕΕ''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΛΥΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Την επόμενη Τετάρτη στο Φιλίππειο γυμναστήριο της Βέροιας θα αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής του χάντμπολ, καθώς ο Πανελλήνιος ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των τελικών, επικρατώντας στο σημερινό δεύτερο τελικό επί του Φίλιππου Βέροιας με 30-28.

    Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών αγωνίστηκε παθιασμένος και κατάφερε να προηγηθεί γρήγορα με σκορ 7-1 στο 7' λεπτό. Στη συνέχεια όμως εγκλωβίστηκε στη δυνατή άμυνα των πρωταθλητών Ελλάδας, με αποτέλεσμα να παραμείνει για 15 λεπτά χωρίς επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Σε αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα σερί 9-0 και πέρασαν μπροστά με 10-7. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Φίλιππο να προηγείται με 13-12.

    Το β' ημίχρονο εξελίχθηκε σε αγώνα για γερά νεύρα, με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ. Έξι λεπτά όμως πριν τη λήξη και με τον Φίλιππο να προηγείται 26-25, ο Πανελλήνιος ανέβασε στροφές και με ένα σερί 5-0, ξέφυγε στο σκορ με 30-26, για να διαμορφωθεί το τελικό σκορ με δυο γκολ των φιλοξενουμένων. Τα δεκάλεπτα: 7-1, 7-8, 12-13, 18-19, 24-25, 30-28

    Πρώτοι σκόρερ των νικητών ήταν οι Αλβανός και Ευσταθιάδης (9 γκολ αμφότεροι), ενώ με τον ίδιο αριθμό τερμάτων ολοκλήρωσε τον αγώνα και ο Ιλες, από πλευράς Φίλιππου.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: "ΚΑΠΑΡΩΣΕ" ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Την 3η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ «σφράγισε» ο Άρης με τη νίκη 103-81 που πέτυχε σήμερα στο Ιβανώφειο κόντρα στον Πανιώνιο, τον οποίο άφησε εκτός πλέι-οφ.

    Οι «κίτρινοι» αγωνίστηκαν από νωρίς με τη δέουσα σοβαρότητα και πήραν από νωρίς προβάδισμα στο σκορ, το οποίο σε κάνε διάστημα του αγώνα δεν απώλεσαν. Μάλιστα, η διαφορά στο σκορ υπέρ της ομάδας του επέτρεψε στον Τσάρλς Μπάρτον να δώσει χρόνο συμμετοχής στους παίκτες του πάγκου και να δοκιμάσει νέα σχήματα. Τα 10λεπτα του αγώνα: 30-21, 52-42, 76-62, 103-81.

    Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ο Κόμματος που σταμάτησε στους 33 πόντους, ενώ με 17 πόντους ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Λικχολίτοφ. Από πλευράς «κυανέρυθρων» ο Ντάγκλας σημείωσε 27 πόντους, ενώ Γιαννούλης και Κορωνιός σταμάτησαν στους 15 και 13 πόντους, αντίστοιχα.

    [23] ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΛΑΛΟΜ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Συναρπαστικό φινάλε, με αμφίρροπες μάχες κάτω από βροχερό καιρό, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ, στην Ολυμπιακή εγκατάσταση του Ελληνικού. Η αθλητική διοργάνωση του αθλήματος, στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία και αθλητές, συνοδοί και επίσημοι αποχώρησαν ενθουσιασμένοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον Αύγουστο και το Ολυμπιακό Τουρνουά.

    Την απονομή στους νικητές του Μονοθέσιου Καγιάκ ανδρών (Κ1) έκανε η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φάνη-Πάλλη Πετραλιά (μαζί με τον Γάλλο υπουργό των σπόρ Ζαν Φρανσουά Λαμούρ), η οποία αμέσως μετά τόνισε χαρακτηριστικά: "Το στοίχημα ξεκινά και κερδίζεται κάθε μέρα, όχι βήμα-βήμα, αλλά με άλματα. Βρισκόμαστε στην ωραιότερη εγκατάσταση Κανόε Καγιάκ Σλάλομ που υπάρχει στον κόσμο. Είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακή εγκατάσταση και θα ικανοποιήσει κάθε Έλληνα πολίτη. Δηλαδή αυτόν, άντρα ή γυναίκα, που είναι ο μοναδικός χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί η πατρίδα μας θα τα καταφέρει και θα διοργανώσει εξαιρετικούς αγώνες".

    Μιλώντας για το επίπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κανόε Καγιάκ Σλάλομ, η κ.Πετραλιά πρόσθεσε: "Ήταν πραγματικά εξαιρετική διοργάνωση. Συμμετείχαν οι κορυφαίοι αθλητές, που έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και πέτυχαν μεγάλες επιδόσεις. Όλα αυτά προοιωνίζονται τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004. Είμαστε πανέτοιμοι και κάθε μέρα θα παρουσιαζόμαστε ακόμα πιο έτοιμοι".

    Την απονομή στον τελικό του Διθέσιου Κανόε Ανδρών (C2) έκαναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπης Νικολάου και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. Σπύρος Καπράλος.

    Είναι χαρακτηριστικό, πως παρά τον άσχημο καιρό, η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να διατεθούν όλα τα δελτία ελευθέρας εισόδου (1500) της Κυριακής και συνολικά να παραστούν περισσότεροι από 2000 θεατές.

    Κυριάρχησαν οι Γάλλοι

    Η Γαλλία, με τρία μετάλλια (2 χρυσά και 1 ασημένιο) αναδείχθηκε κορυφαία χώρα σε αυτή τη διοργάνωση, δείχνοντας και τις διαθέσεις της για το καλοκαίρι.

    Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο οι «τρικολόρ το πήραν την Κυριακή με τον Fabien LEFEVRE να τερματίζει πρώτος και με διαφορά, στον τελικό του μονοθέσιου Καγιάκ Ανδρών (Κ1).

    Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ημιτελικό πήρε προβάδισμα, το οποίο όχι μόνο κράτησε, αλλά αύξησε κιόλας στον τελικό. Συνολικά έκανε χρόνο 186.97 δευτερόλεπτα ( 93.08 ήταν ο χρόνος του στον τελικό) και πήρε άνετα το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τουλάχιστον 4 δευτερόλεπτα πίσω τους αντιπάλους του.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στον προημιτελικό του Σαββάτου, ο LEFEVRE πέρασε 22ος (!) αφού περισσότερο έκανε μια αναγνωριστική διαδρομή, αλλά στον ημιτελικό και κυρίως στον τελικό, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση και έφτασε στο χρυσό μετάλλιο.

    Ο Campell WALSH από τη Μεγάλη Βρετανία, που είχε προκριθεί δεύτερος στα ημιτελικά, μπήκε 4ος στον τελικό, αλλά εκεί κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κρατήσει τουλάχιστον τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστριακός Helmut OBLINGER, ενώ ο Γάλλος Fabien LEFEVRE που είχε μπει πρώτος στα ημιτελικά, έμεινε 4ος στην τελική κατάταξη.

    "Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν εξαιρετικά υψηλό και γι' αυτό είμαι πολύ χαρούμενος με την κατάκτηση της πρώτης θέσης τόνισε ο Γάλλος πρωταθλητής LEFEVRE , ενώ ο Βρετανός WALSH πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ καλή κούρσα και τώρα πλέον περιμένουμε να δούμε ποιος θα έρθει το καλοκαίρι. Λογικά θα είμαι εγώ ή ο φίλος μου ο RATCLIFFE".

    Τέλος ο Αυστριακός OBLINGER τόνισε: "Η πρώτη μου κούρσα στον ημιτελικό δεν ήταν καλή και ήξερα πως έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στον τελικό για να ανέβω στο βάθρο. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βλέπουν όλη την πίστα και αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό".

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού του Μονοθέσιου Καγιάκ

    1. Fabien LEFEVRE (Γαλλία) 186.97

    2. Campell WALSH (Μεγάλη Βρετανία) 190.06

    3. Helmut OBLINGER (Αυστρία) 191.69

    4. Benoit PESCHIER (Γαλλία) 191.95

    5. Scott PARSONS (ΗΠΑ) 192.97

    6. Julien BILLAUT (Γαλλία) 192.98

    7. Ondrej RAAB (Τσεχία) 193.73

    8. Brett HEYL (ΗΠΑ) 195.43

    9. Dariusz POPIELA (Πολωνία) 195.73

    10. Thomas SCHMIDT (Γερμανία) 200.39

    Η Τσεχία θριαμβεύτρια στο διθέσιο Κανόε

    Στον τελικό του Διθέσιου Κανόε Ανδρών (C2) θριάμβευσαν οι Τσέχοι Jaroslav VOLF και Ondrej STEPANEK που κάλυψαν γρηγορότερα από όλα τα πληρώματα στον ημιτελικό και ουσιαστικά αυτό τους χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό υπέπεσαν σε δύο ποινές (4 δευτερόλεπτα) αφού ακούμπησαν δύο πόρτες, τερμάτισαν 4οι αλλά η διαφορά ασφαλείας που είχαν από τον ημιτελικό τους έδωσαν τη νίκη.

    "Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, αφού εκτός από το χρυσό μετάλλιο εξασφαλίσαμε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήμασταν νευρικοί στον τελικό, αλλά η νίκη μας, ήταν ότι καλύτερο", δήλωσαν οι Τσέχοι πρωταθλητές.

    Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γάλλοι Cedric FORGIT και Martin BRAUD, που κράτησαν σταθερά τη δεύτερη θέση τόσο στον ημιτελικό, όσο και στον τελικό:

    "Απολαύσαμε την κούρσα αφού δεν συναντήσαμε δυσκολίες. Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε εδώ και το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς έχει ήδη αποφασιστεί πως τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει άλλο πλήρωμα".

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γερμανοί Michael SENFT και Cristian BAHMAN.

    "Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γιατί προκριθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες" τόνισαν αμέσως μετά τον αγώνα τους.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού του Διθέσιου Κανόε:

    1. VOLF / STEPANEK (Τσεχία) 212.88

    2. FORGIT / BRAUD (Γαλλία) 213.83

    3. BAHMANN / SENFT (Γερμανία) 214.47

    4. BOWMAN / SMITH (Μεγάλη Βρετανία) 217.95

    5. POSPISIL / POLLERT (Τσεχία) 218.47

    6. SIMON / SIMON (Γερμανία) 219.58

    7. LUQUET / LUQUET (Γαλλία) 221.97

    8. BECKER / HENZE (Γερμανία) 226.76

    9. QUEMERAIS / LEPENNEC (Γαλλία) 229.69

    10. HRIC / VAJS (Σλοβακία) 236.89

    Τσεχία "3Χ3" στη σκυταλοδρομία

    Επιτυχία της Τσεχίας είχαμε στο (ανεπίσημο) αγώνισμα της σκυταλοδρομίας (4 CAT Relay), το οποίο έκλεισε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 21 συνολικά πληρώματα. Τα τρία μετάλλια μοιράστηκαν τρία πληρώματα από την Τσεχία, με τους VOLF / STEPANEK, PINKAVA, PAVELKOVA, RAAB να κρεμούν στο στήθος το χρυσό μετάλλιο, ενώ ακολούθησαν οι συμπατριώτες τους JIRAS / MADER, INDRUCH, HILGEROVA, PISVEJK στη δεύτερη και οι POPSPIL / POLLERT, MASEK, SADILOVA, KUBRICAN στην τρίτη θέση αντίστοιχα.

    [24] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ CHEN ΚΑΙ DI SPIGNO

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Η Κινέζα Ying CHEN δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της για να αμφισβητήσουν την ανωτερότητα της και επικράτησε στο πιστόλι γυναικών από 25μ. με επίδοση 694,9 κατά τη σημερινή τέταρτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής ISSF που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής του Μαρκόπουλου.

    Με την εξαιρετική επίδοση 593/600 (295+298) που σημείωσε στον πρώτο γύρο, η CHEN απέκτησε ένα σημαντικό προβάδισμα, ενώ στον τελικό πέτυχε 101,9 και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της, σε διοργάνωση μεγάλου βεληνεκούς.

    Η Βουλγάρα Diana IORGOVA (κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 594/600), η οποία ήταν δεύτερη μετά τον πρώτο γύρο (585), διατηρήθηκε στη θέση αυτή και μετά τον τελικό, όπου σημείωσε 100,2 (σύνολο 685,2), ενώ τρίτη κατατάχθηκε η Ισπανίδα Maria Pilar FERNANDEZ με 684,6 (584+100,6).

    Η Άγη ΚΑΣΟΥΜΗ δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία της στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είχε διεξαχθεί πριν από πενήντα ημέρες στο Σύδνεϋ (5η με 581/600) καθώς κατέλαβε τη 16η θέση με 578/600. Εξάλλου, σε σύνολο 57 αθλητριών, η Ιωάννα ΠΑΡΙΣΙΟΥ με 559/600 κατατάχθηκε 48η και η Διαμαντούλα ΘΕΜΕΛΟΓΛΟΥ 55η με 536/600. Εκτός κατάταξης αγωνίσθηκαν η Πόπη ΤΣΑΝΤΟΥΛΑ (538/600) και η Μακρίνα ΗΛΙΑΔΟΥ (524/600).

    Ο Ιταλός Daniele DI SPIGNO κατέκτησε άνετα το χρυσό μετάλλιο στο διπλό τραπ με 185/200 (144+41), καθώς προκρίθηκε στον τελικό με μεγάλη διαφορά, την οποία κατάφερε να διατηρήσει. Πίσω του εκτυλίχθηκε μάχη για τα υπόλοιπα μετάλλια και σημειώθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις εξ αιτίας της δυνατής βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα.

    Ο Κινέζος Zheng WANG, που προκρίθηκε τρίτος στον τελικό, κατατάχθηκε δεύτερος με 180/200 (136+44) και ο Ahmed ALMAKTOUM (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που πέρασε στον τελικό πέμπτος με τη διαδικασία του shoot off, κατέλαβε την τρίτη θέση με 177/200 (136+41). Ο Ρώσος Vitali FAKEEV ο οποίος ήταν δεύτερος μετά τον πρώτο γύρο, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με 176 (139+37).

    Από ελληνικής πλευράς ο Άγγελος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου πριν από μια βδομάδα) κατέλαβε την 21η θέση, σε σύνολο 53 αθλητών, με 126/150.

    Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας (Δευτέρα 26/04/2004) περιλαμβάνει δύο τελικούς: το διπλό τραπ γυναικών, χωρίς ελληνική συμμετοχή, και το τουφέκι πρηνηδόν ανδρών, όπου παίρνουν μέρος οι Βαγγέλης ΛΙΟΓΡΗΣ, Πελοπίδας ΗΛΙΑΔΗΣ, Ιγνάτιος ΨΥΛΛΑΚΗΣ και Δημήτρης ΜΑΓΚΑΣ.

     

    [25] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία του εμφανίστηκε ο Εργοτέλης, που στον κρισιμότερο αγώνα της φετινής του πορείας, έκαμψε την αντίσταση της Κασσάνδρας με 2-0, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής και αγκάλιασε την 3η θέση του πρωταθλήματος.

    Έτσι η ομάδα του «Μαρτινέγκο» απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα για την κατάληψη της 3ης θέσης, που θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σε αγώνα μπαράζ την άνοδό του στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια, αλλά ταυτόχρονα, γλυκοκοιτάζει και προς τη 2η θέση και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ελπίζοντας σε μελλοντικό στραβοπάτημα των "Ποντίων" για να πάρει τη δεύτερη θέση και την απευθείας άνοδο στην Α' εθνική.

    Η ομάδα του Μύρωνα Σηφάκη έβαλε από νωρίς τις βάσεις για την επίτευξη της νίκης καθώς προηγήθηκε στο 7' με τον Ογκουνσότο και διπλασίασε τα τέρματά της στο 14' με τον Γωνιωτάκη.

    Αναβολή φιέστας

    Ήττα σοκ με 2-0 υπέστη η πρωτοπόρος Κέρκυρας από τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων. Οι «Φαίακες» που ετοιμάζονταν με σημερινή νίκη να «σφραγίσουν τα διαβατήρια» για την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, προδόθηκαν από τα αμυντικά τους κενά και έτσι η φιέστα των 2.000 οπαδών αναβλήθηκε τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

    Τα γκολ της ομάδας των Νέων Πόρων πέτυχαν οι Μπουντούρης (21') και Αραμπατρζής (80').

    Νίκη σωτηρίας για Πατραϊκό

    Άλμα σωτηρίας έκανε ο Πατραϊκός που πέρασε νικηφόρα από το Βελεστίνο επικρατώντας της Νίκης Βόλου με 2-1. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Κόλτση στο 10' και διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 30' με τον Στράντζαλη. Το μόνο που κατάφεραν οι Βολιώτες, οι οποίοι με αυτήν την ήττα απομακρύνθηκαν από την 3η θέση, ήταν να μειώσουν με τον Μπαλάφα στο 38'. Ο ίδιος παίκτης αποβλήθηκε δυο λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

    Η νίκη του Πατραϊκού δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον ΠΑΣ Γιάννινα που παρά τη νίκη με 1-0 (27' Γκαρόζης) κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών, παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκης με 3-0 πέτυχε ο Εθνικός Αστέρας στην έδρα του Λεβαδειακού (Καούνος 60', Ηπειρώτης 70', Νταλάκας 90').

    Τέλος, ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Καλαμάτα και τον Πανσερραϊκό, ενώ ο αγώνας ανάμεσα στον Ατρόμητο και την Καλαμαριά θα γίνει την προσεχή Τετάρτη (5 μ.μ..) στο γήπεδο των Μεγάρων.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για την 27η ημέρα της Β` εθνικής κατηγορίας, έχουν ως εξής:

    ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Λεβαδειακός-Εθνικός Αστέρας 0-3

    Κέρκυρα-Ποσειδών Νέων Πόρων 0-2

    Εργοτέλης-Κασσάνδρα 2-0

    Νίκη Βόλου-Πατραϊκός 1-2

    Καλαμάτα-Πανσερραϊκός 0-0

    Η βαθμολογία (σε 27 αγώνες)

    1. Κέρκυρα 60

    2. Απόλλων Καλαμαριάς 53-26αγ

    3. Εργοτέλης 51

    4. Κασσάνδρα 46

    5. Νίκη Βόλου 43

    . Ποσειδών Ν.Πόρων 43

    7. Εθνικός Αστέρας 42

    8. Λεβαδειακός 40

    9. Καλαμάτα 38

    10. Απόλλων Αθηνών 35

    11. Πανσερραϊκός 34

    -. Ατρόμητος Αθηνών 33-26αγ

    13. Πατραϊκός 33

    14. Γιάννινα 30

    15. Φωστήρας 3*

    16. Παναχαϊκή 1*

    * Φωστήρας και Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα

    [26] ΙΡΑΚ: ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βαγδάτη, 25 Απριλίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι παραμένει κλειστός ο κεντρικός σταθμός φόρτωσης πετρελαίου της Βασόρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου από τη θάλασσα, μεταδίδει το BBC.

    Ο υπουργός πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαρ αλ- Ουλούμ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν την διακοπή ρεύματος και ως εκ τούτου οι εξαγωγές πετρελαίου διακόπτονται μέχρι την Δευτέρα.

    Νωρίτερα αξιωματούχος της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ είχε δηλώσει ότι δυο τάνκερ φόρτωναν αργό πετρέλαιο και ότι ο κεντρικός σταθμός της Βασόρα δεν είχε υποστεί ζημιές.

    Ένας ακόμη αμερικανός ναύτης υπέκυψε στα τραύματα του από την επίθεση αυτοκτονίας ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων από την αμερικανική πλευρά στους τρεις.

    Συγκρούσεις στη Βαγδάτη και Μοσούλη

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι ένα αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

    Στην μάχη που ακολούθησε -σύμφωνα με τους αμερικανούς - σκοτώθηκαν αρκετοί Ιρακινοί .

    Εν τω μεταξύ στην Μοσούλη του βόρειου Ιράκ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από ρίψη ρουκετών εναντίον νοσοκομείου και ξενοδοχείου. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο γιατροί και δύο εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο.

    Η ιρακινή αστυνομία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τους δράστες ή τις προθέσεις τους.

    [27] ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 25 Απριλίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα ερευνούν τουλάχιστον τέσσερις νέες περιπτώσεις ασθενών για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία (SARS), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Άλλα δύο κρούσματα της ασθένειας έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι αρχές έκλεισαν για προληπτικούς λόγους ένα κέντρο ιατρικής έρευνας στο Πεκίνο από όπου πιστεύεται ότι προήλθε ο ιός.

    Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, 126 ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα επειδή εμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας. Πρόκειται για ερευνητές και νοσοκομειακό προσωπικό που ίσως μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το SARS.

    Πέρυσι, σχεδόν 350 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κίνα από την άτυπη πνευμονία.

    [28] ΣΡΕΝΤΕΡ: "ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ"

    Βερολίνο, 25 Απριλίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι πρέπει «να τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό Σύνταγμα», καθώς πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, ακόμη και αν δεν επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

    «Πρέπει να βρούμε τους κανονισμούς ώστε το Σύνταγμα να μπορέσει να εφαρμοστεί, ακόμη και αν η διαδικασία επικύρωσης δεν ολοκληρωθεί στη μια ή την άλλη χώρα», δήλωσε ο καγκελάριος στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus, ερωτηθείς για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου «όχι» σε ένα δημοψήφισμα στη Βρετανία.

    Η ιρλανδική προεδρία αρνήθηκε την Παρασκευή να τοποθετηθεί στην προοπτική της απόρριψης του Συντάγματος από μία ή περισσότερες χώρες. Το μελλοντικό Σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από τις 25 χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσω των κοινοβουλίων είτε με προσφυγή σε δημοψήφισμα. Πρέπει πρώτα όλες οι χώρες να το επικυρώσουν για να τεθεί σε εφαρμογή.

    Δέκα κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επικυρώσουν το Σύνταγμα για της κοινοβουλευτικής οδού. Επτά αναμένεται να οργανώσουν δημοψήφισμα, ενώ άλλα οκτώ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει το Σύνταγμα υπό την έγκριση δημοψηφίσματος, αλλά σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις το ''ναι'' δεν ξεπερνά το 20%-25%.

    [29] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΗ ΦΙΣΕΡ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βιέννη, 25 Απριλίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ο Χάιντς Φίσερ φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν, σήμερα, στην Αυστρία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Φίσερ, ο οποίος είχε τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 52% των ψήφων, έναντι 48% της αντιπάλου του, υπουργού Εξωτερικών, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, η οποία είχε τη στήριξη του ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ.

    [30] ΘΛΙMΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΤ ΚΟΞ

    Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Τη λύπη του για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ενώ, αντίθετα, επιδοκίμασε την αποδοχή της προτεινόμενης λύσης από τους Τουρκοκυπρίους.

    'Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαϊου προσφέρει μια δραματική ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή και είναι λυπηρό που το δημοψήφισμα δεν επέφερε μιαν ανάλογη αλλαγή και στα αισθήματα, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια'', υπογράμμισε ο κ.Κοξ, αναφερόμενος στο "ηχηρό" όχι των Ελληνοκυπρίων, όπως αυτό εκφράστηκε μέσω του χτεσινού δημοψηφίσματος.

    Ο ίδιος επικρότησε με θέρμη την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τέλος, ο κ.Κοξ εξήρε τις "ακούραστες" -όπως τις χαρακτήρισε- προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και του ειδικού συμβούλου του, Αλβαρο ντε Σότο, "να φέρουν συμφιλίωση στο νησί της Κύπρου''._

    [31] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;"

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Στην ταινία «Το τελευταίο θρανίο», του Ενιαίου Λύκειου Μανταμάδου Λέσβου, απονεμήθηκε το Πανελλήνιο Βραβείο του 4ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά; 2004», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, με τη συμμετοχή συνολικά 115 σχολείων από την Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Νησιά Βορειανατολικού Αιγαίου) και τη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα τους για πρώτη φορά ήταν και τρία ειδικά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Οι ταινίες που προετοίμασαν και σκηνοθέτησαν οι νεαροί κινηματογραφιστές προβλήθηκαν ταυτόχρονα σε τέσσερις αίθουσες των περιοχών όπου γίνεται το φεστιβάλ- Aπόλλων Renault Filmcenter (Aθήνα), Παύλος Zάννας (Θεσσαλονίκη), Σινέ Αρίων (Μυτιλήνη), Χιώτικο Σπίτι (Nέα Υόρκη)- σε κλίμα πηγαίου νεανικού ενθουσιασμού.

    Η φετινή επταμελής Κριτική Επιτροπή του 4ου Πάμε Σινεμά; 2004 που αποτελούνταν από τους Παντελή Βούλγαρη, Διονύση Σαββόπουλο, Mαρία Xούκλη, Άλκη Κούρκουλο, Ρένια Λουιζίδου, Ρένο Χαραλαμπίδη και Iωάννη Aντωνόπουλο, Πρύτανη του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε, επίσης τα ακόλουθα βραβεία:

    ATTIKH

    To 1ο Βραβείο Αττικής «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας Μίλτος Κουντουράς για την ταινία «Μάθε το φί(υ)λο σου»

    Το 2ο Βραβείο Αττικής «Πάμε Σινεμά; 2004»,στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Περάματος για την ταινία «Εγώ, το παγκάκι»

    Το 3ο Βραβείο Αττικής «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε εξ ημισείας:

    * στο 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών για την ταινία «Ψάξε στον καθρέφτη» και

    * στο Ειδικό Λύκειο Αθήνας για την ταινία «Ο έρωτας με έρωτα περνάει»

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το 1ο Βραβείο Θεσσαλονίκης «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης για την ταινία «Ο κόσμος της Σοφίας»

    Το 2Ο Βραβείο Θεσσαλονίκης «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρήκοων για την ταινία «Στο Μπαρείναι αργά για την Αγάπη»

    Το 3ο Βραβείο Θεσσαλονίκης «Πάμε Σινεμά; 2004», στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Οδός Ονείρων»

    ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Το 1Ο Βραβείο Νησιών Βορείου Αιγαίου «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στις Λυκειακές Τάξεις Αγίου Ευστρατίου για την ταινία «Το τηγάνι της Κατερίνας»

    Το 2ο Βραβείο Νησιών Βορείου Αιγαίου «Πάμε Σινεμά; 2004», στο Ενιαίο Λύκειο Γέρας Λέσβου για την ταινία «Όσο ν' αρχίσει ένα τραγούδι»

    Το 3ο Βραβείο Νησιών Βορείου Αιγαίου «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Μύρινας Λήμνου για την ταινία «Τρέξε Αχιλλέα, τρέξε»

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Το Βραβείο καλύτερης ταινίας Νέας Υόρκης «Πάμε Σινεμά; 2004» απονεμήθηκε στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την ταινία «Πάνω στο Φέρι - Μπότ»

    Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στην ταινία «Γέφυρα στον ήλιο» της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Γουέστ Νάϊακ Νέα Υόρκη.

    Στην τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Ορφανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Αντώνης Γυφτόπουλος (εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης), ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Διαμαντής Σεϊτανίδης, ο διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Αντώνης Αντωνάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο Παντελής Βούλγαρης, η Μαρία Χούκλη, ο Άλκης Κούρκουλος, η Ρένια Λουιζίδου, ο Ρένος Χαραλαμπίδης και άλλοι.

    [32] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Την 4η πανελλήνια έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, που μέσα από δεκάδες μελέτες "φωτογραφίζει" το σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές επιρροές των θαλάσσιων μετώπων των πόλεων, μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη από αύριο το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ).

    Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Παράλιες Ζώνες και Αστικά Συμβάντα" και θα φιλοξενηθεί στο αίθριο του παλιού τελωνείου του λιμανιού, θα δώσει στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να "γνωρίσουν" 95 αρχιτεκτονικά έργα, δια μέσου των μελετών τους. Η νοητή περιήγηση στα αρχιτεκτονικά έργα, που υψώνονται στα σύνορα πόλης-θάλασσας, θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Μαΐου.

    Το "ταξίδι" θα ξεκινήσει στις 7.30 το βράδυ της Δευτέρας, ημέρας εγκαινίων της έκθεσης, με την ομιλία του Πάνου Δραγώνα, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα "Πόλεις-(Λιμάνια)".

    Σκοπός της έκθεσης, που είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Πάτρα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν.Αχαΐας, είναι η προβολή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, μέσα από την παρουσίαση του ευρύτερου δυνατού φάσματος μελετών και προτάσεων της τελευταίας πενταετίας.

    Η έκθεση εστιάζεται στο χειρισμό του ορίου της πόλης με το νερό και στον σχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου ως καθοριστικού μηχανισμού στη δυναμική της ανάπτυξης της πόλης. Η προβληματική ωστόσο διευρύνεται, ώστε υπό τον τίτλο "Αστικά Συμβάντα", να συμπεριλάβει ζητήματα σχεδιασμού του αστικού χώρου και ανάπλασης της πόλης, καθώς επίσης και θέματα επαναπροσδιορισμού της σχέσης του κατοικούμενου χώρου με τα φυσικά στοιχεία (και ιδιαίτερα με το νερό).

    Τα 95 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 226. Η αξιολόγηση έγινε από τους αρχιτέκτονες Σάββα Κονταράτο, Γιώργο Πανέτσο και Ρένα Σακελλαρίδου. Οι μελέτες θα παρουσιαστούν στις παρακάτω τέσσερις ενότητες: 1.Χώροι κατοικίας, 2. χώροι συλλογικότητας, 3. χώροι κατανάλωσης και αναψυχής. 4. χώροι εργασίας και παραγωγής ενώ μια πέμπτη ενότητα αφιερώνεται στις διπλωματικές / μεταπτυχιακές εργασίες. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 18.30 - 22.30._

    [33] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ "ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;"

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 32 σχολείων από την Aττική, 31 από τα νησιά του Αιγαίου, 45 από τη Θεσσαλονίκη και επτά ελληνικών σχολείων της Νέας Υόρκης ξεκινά σήμερα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» το 4ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;».

    Το πρόγραμμα δημιουργίας ταινιών από μαθητές δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στα σχολεία μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και την πολιτιστική δραστηριότητα και είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Σχεδιάστηκε από το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού και του Yπουργείου Παιδείας.

    Εδώ και τέσσερα χρόνια, 202.350 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Eλλάδα έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου, μαθαίνοντας να την διαβάζουν και να την μιλούν, αλλά και να στέκονται κριτικά απέναντι στις εικόνες που τους κατακλύζουν και στα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποιούν καθημερινά.

    Oι 77.200 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν συμμετάσχει έως τώρα στο πρόγραμμα, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία σκηνοθέτη και με την παροχή από το Φεστιβάλ των απαραίτητων τεχνικών μέσων, σκηνοθέτησαν 445 πεντάλεπτα ταινιάκια που έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών.

    Στο φετινό φεστιβάλ οι μαθητές των σχολείων θα συμμετάσχουν με 115 ταινίες, ενώ για πρώτη φορά το Πάμε Σινεμά; συναντήθηκε και με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μαθητών τριών ειδικών σχολείων σε Αθήνα (1) και Θεσσαλονίκη (2), δίνοντας τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη γλώσσα της εικόνας και να εκφράσουν ιδέες και σκέψεις που τους απασχολούν μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση. Παιδιά με ειδικές επιδεξιότητες στη ζωή αλλά και στην τέχνη δημιούργησαν με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό και με την ένθερμη υποστήριξη των εκπαιδευτικών μικρούς φιλμικούς θησαυρούς που συνιστούν μια αναπάντεχη έκπληξη και αποτελούν μοναδικές εκρήξεις χιούμορ, φαντασίας και ανατρεπτικής ματιάς. Πρόκειται για τις ταινίες «Ο έρωτας με έρωτα περνάει» (Ειδικό Λύκειο Αθηνών), «Αν ο Θεός ήταν Κωφός» (Ειδικό Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Κωφών και Βαρηκόων) και «Στο Μπαρ» (ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρηκόων).

    Το 4ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών θα προβληθεί την ίδια μέρα (Kυριακή 25 Aπριλίου 2004) σε τέσσερις πόλεις: Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Νέα Υόρκη. Oι ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους Aπόλλων Renault Filmcenter (Aθήνα), Παύλος Zάννας (Θεσσαλονίκη), Σινέ Αρίων (Μυτιλήνη), Χιώτικο Σπίτι (Nέα Υόρκη).

    H Tελετή Aπονομής των Bραβείων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στις τέσσερις πόλεις: στο Σινέ Kεραμεικός (Aθήνα), στο Oλύμπιον Renault (Θεσσαλονίκη), στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (Μυτιλήνης) και στο Χιώτικο Σπίτι (Nέα Υόρκη). Oι τέσσερις αίθουσες διεξαγωγής της Tελετής Aπονομής των Bραβείων «Πάμε Σινεμά; 2004» θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση δορυφορικά μεταξύ τους και η τελετή θα μεταδίδεται ζωνταντά στις 21:00 από την ET-1.

    H ταυτόχρονη συγκέντρωση των μαθητών από τα διάφορα σημεία της Eλλάδας και της Νέας Υόρκης στις αίθουσες διεξαγωγής του Φεστιβάλ και της Tελετής Aπονομής Bραβείων αποτελεί μια συντονισμένη και δυναμική προσπάθεια.

    Iδιαίτερη κινητοποίηση έγινε πάλι και στα νησιά Β. Αιγαίου. Eκεί, με ειδικά δρομολόγια πλοίων και την αμέριστη υποστήριξη του Yπουργείου Aιγαίου-Νησιωτικής Πολιτικής, οι μαθητές από τα έξι νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Ψαρά, Οινούσες, Χίο, Λήμνο, Αη Στράτη, Σαμοθράκη) θα συναντηθούν στη Μυτιλήνη και θα μπορέσουν να ζήσουν την εμπειρία του 4ου Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών ταυτόχρονα με τους συμμαθητές τους από τα υπόλοιπα σχολεία του προγράμματος.

    Η επταμελής Kριτική Eπιτροπή που θα απονείμει τρία βραβεία σε κάθε περιοχή καθώς και το Mεγάλο Bραβείο Πάμε Σινεμά; 2004. Η Κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Παντελή Βούλγαρη, Διονύση Σαββόπουλο, Mαρία Xούκλη, Άλκη Κούρκουλο, Ρένια Λουιζίδου, Ρένο Χαραλαμπίδη και Iωάννη Aντωνόπουλο, Πρύτανη του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Την τελετή Aπονομής Bραβείων θα παρουσιάσουν οι: Ναταλία Δραγούμη στην Αθήνα, Ιεροκλής Μιχαηλίδης στη Θεσσαλονίκη, Πόπη Τσαπανίδου στη Μυτιλήνη και Ρίκα Βαγιάνη στη Νέα Υόρκη. Επίσης δημοφιλείς τραγουδιστές που θα έρθουν να τραγουδήσουν για αυτούς: ο Λαυρέντης Mαχαιρίτσας στην Αθήνα, ο Διονύσης Tσακνής στη Θεσσαλονίκη, οι ETSI DE στη Mυτιλήνη (με ένα καινούριο τραγούδι τους ειδικά γραμμένο για το Πάμε Σινεμά;) και ο Γιάννης Σαββιδάκης στη Nέα Yόρκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 April 2004 - 18:14:00 UTC