Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤOY ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤOΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ
  • [02] ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΧΗΡΕΥΟΥΣΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • [04] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΕΡΙ ΚΡΥΦΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ
  • [06] ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ
  • [07] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ
  • [08] ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [09] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ
  • [11] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ"
  • [12] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ Λ.ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Π.ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ
  • [13] ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΜΕ ΙΣΧΝΟ ΤΖΙΡΟ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΡΣΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [15] ΝΑΣΤΑΣΕ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ 1.800 ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ
  • [17] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ 400μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Ο ΚΡΕΓΚ ΣΤΙΒΕΝΣ
  • [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Ο. ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [21] ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ
  • [24] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΟΡΑΣ;
  • [25] "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ
  • [26] Ο ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΤΣΑΠΛΙΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΖΟΡΜΠΑ: "ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"
  • [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο
  • [31] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [32] ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ"

  • [01] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤOY ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤOΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 26 Απριλίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εκφράσει σήμερα στο Λουξεμβούργο τη λύπη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, εκφράζοντας όμως και την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση που θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να πετύχουν το κοινό πεπρωμένο τους ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό επισημαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο σχέδιο της δήλωσης για το Κυπριακό που έχει προετοιμάσει η Ιρλανδική Προεδρία και το οποίο θα εξετασθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο σχέδιο της δήλωσης εκφράζεται η βαθύτατη εκτίμηση της ΕΕ στις συνεχείς προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, ενώ χαιρετίζεται η συνεισφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Στο σχέδιο εκφράζεται η δέσμευση του Συμβουλίου υπέρ της προώθησης της οικονομικης αναπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για τη χορήγηση των 259 εκατ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί για το βόρειο τμήμα του νησιού την περίοδο 2004-2006 σε περίπτωση λύσης και επανένωσης του νησιού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [02] ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΧΗΡΕΥΟΥΣΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Με την εκλογή των μητροπολιτών για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις ολοκληρώθηκε η σημερινή μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εξελέγη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με 49 ψήφους, ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αβαγιανός στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως με 48 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου στη Μητρόπολη Κοζάνης με 38 ψήφους και ο Νικόλαος Χατζηνικολάου στη Μητρόπολη Μεσογαίας.

    Η Ιερά Σύνοδος υπερψήφισε με οριακή πλειοψηφία την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να εκλέξει η Ιεραρχία τους Μητροπολίτες που θα τοποθετηθούν στις χηρεύουσες μητροπόλεις.

    Από τη διαδικασία αποχώρησαν οι Μητροπολίτες Κορίνθου, Ηλείας, Καβάλας, Περιστερίου και Ζακύνθου. Για εκκλησιαστικό πραξικόπημα έκαναν λόγο οι Μητροπολίτες Περιστερίου και Ζακύνθου.

    Νωρίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο προειδοποίησε την Εκκλησία της Ελλάδος να μην προχωρήσει στην εκλογή Μητροπολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση απειλεί να θεωρήσει τις εκλογές άκυρες και να διακόψει την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο.

    Στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισήμανε ότι η πλήρωση των χηρευουσών εδρών των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών είχε εμπλακεί στη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία και εφαρμογή της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των σχέσεων του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το συσσωρευμένο από το 2001 κρυφό χρέος του δημοσίου συστήματος υγείας προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ν. Κακλαμάνη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλο.

    Το χρέος αυτό, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αυξάνεται με ρυθμό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ το τρίμηνο και αφήνοντας αιχμές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε, "είναι και αυτό μία ακόμη βαριά κληρονομιά από την κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης".

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι τρόποι που δύναται να υιοθετηθούν, προκειμένου να ρυθμιστεί αυτό το κρυφό χρέος, "το οποίο δεν έχει καταγραφεί στο επίσημο δημόσιο χρέος", όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξυγίανση των οικονομικών της υγείας αλλά και για ένα καινούργιο σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία, προκειμένου να σταματήσει αυτή η αιμορραγία.

    Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, θα συζητηθεί αύριο και στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων και για το καινούργιο σύστημα.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2004 ή του 2005 απ΄ αυτό το χρέος, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε, "είναι κι΄ αυτό το κρυφό χρέος, ένα μέρος της δημοσιονομικής απογραφής που ολοκληρώνεται", προσθέτοντας συγκεκριμένα ότι "ένα μέρος πάει στον προϋπολογισμό και βέβαια όλο το χρέος θα πρέπει να μπει στο δημόσιο χρέος".

    "Δύο δισ. ευρώ είναι το χρέος μέχρι σήμερα. Θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος Μαΐου να πούμε τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε και το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, του ΄Έλληνα φορολογούμενου δηλαδή, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά και να δούμε και το καινούργιο σύστημα που θα σταματήσει αυτή την αιμορραγία" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [04] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Κατάρ, 26 Απριλίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε βιντεοταινία που δείχνει τους τρεις Ιταλούς, οι οποίοι κρατούνται στο Ιράκ και τους οποίους οι απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν μέσα σε πέντε ημέρες αν ο ιταλικός λαός δεν διαμαρτυρηθεί για την παρουσία ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    "Μια οργάνωση που αποκαλείται 'Πράσινη Ταξιαρχία' δήλωσε πως θα τους απελευθερώσει αν οργανωθούν στην Ιταλία διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή της χώρας σχετικά με το Ιράκ, μέσα σε πέντε ημέρες", μετέδωσε το κανάλι.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΕΡΙ ΚΡΥΦΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    «Αυτό που είναι πραγματικά κρυφό είναι η «κρυφή πολιτική» της Ν.Δ., για την εφαρμογή της οποίας η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά άλλοθι και προσχήματα». Με αυτό τον τρόπο απάντησε το ΠΑΣΟΚ στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, περί κρυφών χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

    «Στο μεταξύ αν και οι μέρες περνούν, η Ν.Δ. συνεχίζει τον προεκλογικό της ρόλο της ανεύθυνης αντιπολίτευσης σε βάρος της οικονομίας της χώρας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    [06] ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Αντισυνταγματικό έκρινε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Η απόφαση θα γνωστοποιηθεί επίσημα σε περίπου δύο μήνες και κρίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμήσεις πολλών φαρμάκων. Τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης επεξεργάζονται τη νέα πολιτική για τα φάρμακα, η οποία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι φαρμακοβιομηχανίες, αντιδρώντας στην πολιτική που ισχύει, σύμφωνα με την οποία, η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα καθορίζεται με βάση την φθηνότερη τιμή του στην ΕΕ.

    Πιθανή αύξηση των τιμών των φαρμάκων θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, που δαπανούν για φάρμακα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

    [07] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία πρωτοβουλία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεννόηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Η Πολιτεία, με την ψευδαίσθηση ότι μένει ουδέτερη, μπορεί να εμπλακεί σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν αναλάβει τώρα κάποια πρωτοβουλία καθαρής συνεννόησης και ειλικρινούς καταλλαγής», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Βενιζέλος.

    «Οι ρόλοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας είναι σαφώς διακεκριμένοι.

    Αντιλαμβάνομαι συνεπώς τη λογική όσων θέλουν η Πολιτεία να κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Εκ των πραγμάτων όμως αυτό δεν είναι εφικτό, από ένα σημείο και μετά, γιατί η Πολιτεία καλείται τώρα, μετά τις εκλογές των νέων μητροπολιτών από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να εκδώσει διοικητικές πράξεις και έτσι να τοποθετηθεί απέναντι στο ζήτημα της νομιμότητας των πράξεων αυτών», σημείωσε.

    «Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η καλή σχέση μεταξύ των δύο εκκλησιών, το διεθνές κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η αξιόπιστη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

    [08] ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ενδεικτικούς τιμοκαταλόγους για τους τουρίστες θα κυκλοφορήσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ΙΝΚΑ στη διάρκεια της φετινής περιόδου τουριστικής αιχμής (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) και ιδιαίτερα στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Στους τιμοκαταλόγους θα περιλαμβάνονται ο σερβιριζόμενος καφές μαζί με άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (είδη περιπτέρου, νερό, ταξί, μικρογεύματα, καθαριστήρια, ιατρικές υπηρεσίες, ενοικίαση δικύκλων, αυτοκινήτων, ομπρελών-καθισμάτων παραλίας κλπ).

    Οι κατάλογοι θα κυκλοφορήσουν στα κινέζικα, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά, ενώ σε ορισμένες θεματικές κατηγορίες και στα αλβανικά και τουρκικά.

    Το ΙΝΚΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις (γραφεία τουρισμού, ξενοδοχεία, ΟΤΑ κλπ.) να ενημερώσουν για τις ανάγκες τους σε ποσότητα τιμοκαταλόγων ανά γλώσσα στο φαξ 210 3633976 και στο Email:inka@inka.gr.

    Εξάλλου ολοκληρώνεται η ενημέρωση διεθνών τουριστικών γραφείων, ενώσεων, καταναλωτών κλπ. για τη λειτουργία της ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Τουριστών ΙΝΚΑ/ Οργανισμός Προστασίας Τουριστών-Καταναλωτών Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία περιλαμβάνει νομική υποστήριξη, την ανοικτή τηλεφωνική γραμμή 11721, σταθερές και κινητές μονάδες πληροφοριών κλπ., με κεντρικό σύνθημα ''Ο Σύμμαχός σας στην Αθήνα'' (''Your Ally in Athens'').

    [09] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένει ο κ. Άγγελος Στάγκος.

    Τακτικά μέλη ορίζονται οι: Αθανασίου Ανδρέας, δημοσιογράφος, Δασκαλάκης Μενέλαος, οικονομολόγος, Δημητρίου Βασίλης, μουσικοσυνθέτης, Ζακυνθινός Διονύσης, δημοσιογράφος, Κωστάλας Αλέξης, δημοσιογράφος (μέλος και του προηγούμενου Δ.Σ), Μιχαλοπούλου Αδαμαντία, διευθύντρια Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Ποταμιάνος Δημήτρης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού).

    Αναπληρωματικό μέλος ορίζεται η Τροχάνη Μαρία Αγγελική, χημικός μηχανικός ΕΜΠ.

    Αυτά τα μέλη είναι όσα ορίζει η κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον νόμο δύο μέλη εκλέγονται από τον Σύλλογο των Εργαζομένων της ΕΡΤ και ένα μέλος ορίζεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

    [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Η Ελλάδα καταψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, την πρόταση για διάθεση στην αγορά γλυκού αραβόσιτου από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς Βt11.

    «Η υφιστάμενη επιστημονική γνώση είναι περιορισμένη και ανεπαρκής σχετικά με τις επιπτώσεις της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη βιοποικιλότητα, αλλά κυρίως στη γενετική καθαρότητα αγρίων και καλλιεργούμενων ειδών, ενώ τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ερευνητικών πειραμάτων αλλά και υφιστάμενων καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι αρνητικά και ανησυχητικά. Έως ότου η επιστήμη αποφανθεί επαρκώς και με ασφάλεια για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αντίθετη στην εισαγωγή και στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Πριν από τις εργασίες του Συμβουλίου ο κ. Τσιτουρίδης είχε συνάντηση εργασίας με τον Κοινοτικό Επίτροπο Ντέιβιντ Μπερν, αρμόδιο για την προστασία του καταναλωτή και τη δημόσια υγεία, και συζήτησε θέματα που προκύπτουν από την τήρηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν επίσης ο υφυπουργός Ευαγ. Μπασιάκος και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Χρ. Αυγουλάς συνεχίζονται και αύριο με θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους.  

    [11] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΡΥΦΟ ΧΡΕΟΣ"

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Κακλαμάνη, τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα. Μετά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Aπό το Μάϊο του 2001 μέχρι σήμερα, έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο κρυφό χρέος του δημόσιου συστήματος υγείας προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που ξεπερνά τα δύο δις. ευρώ. Είναι κι΄ αυτό μία ακόμη βαριά κληρονομιά από την κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το χρέος αυτό αυξάνεται με ρυθμό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ το τρίμηνο. Συζητήσαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Κακλαμάνη και κ.Παναγιωτόπουλο καθώς και τον Υφυπουργό κ. Δούκα , τρόπους προκειμένου να ρυθμίσουμε αυτό το κρυφό χρέος, το οποίο δεν έχει καταγραφεί στο επίσημο δημόσιο χρέος. Συζητήσαμε, επίσης, τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την εξυγίανση των οικονομικών της υγείας και ένα καινούργιο σύστημα προμηθειών για τα νοσοκομεία, προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αιμορραγία.Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Θα έχουμε αποφάσεις έως το τέλος Μαΐου και για τη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων και για το καινούργιο σύστημα , το οποίο θα δρομολογήσει η Κυβέρνηση.

    Ευχαριστώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2004 ή του 2005 απ΄ αυτό το χρέος;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κι΄ αυτό το κρυφό χρέος, ένα μέρος της δημοσιονομικής απογραφής που ολοκληρώνεται.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάει Υπουργέ στον προϋπολογισμό ή στο δημόσιο χρέος;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΄Ένα μέρος πάει στον προϋπολογισμό και βέβαια όλο το χρέος θα πρέπει να μπει στο δημόσιο χρέος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μια πρώτη αίσθηση;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δύο δις. ευρώ είναι το χρέος μέχρι σήμερα. Θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος Μαΐου να πούμε τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε και το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, του ΄Έλληνα φορολογούμενου δηλαδή, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά και να δούμε και το καινούργιο σύστημα που θα σταματήσει αυτή την αιμορραγία.

    [12] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ Λ.ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Π.ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Την τηλεπικοινωνιακή περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΤΕ επισκέφτηκαν ο απερχόμενος και ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη την έμφαση που αποδίδουν στον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αναλυτικότερα, τις εγκαταστάσεις της περιφέρειας επισκέφτηκαν την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Λευτέρης Αντωνακόπουλος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Παναγής Βουρλούμης, που προτάθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση για να αναλάβει τα "ηνία". Τους κυρίους Αντωνακόπουλο και Βουρλούμη συνόδευε ο γενικός διευθυντής περιφερειών και τεχνικών θεμάτων, Χρήστος Μαλαπάνης.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκο Βερβελίδη, τα στελέχη του ΟΤΕ ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα λειτουργίας του οργανισμού στην περιφέρεια, την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης.

    Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο κ.Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τον κ.Βερβελίδη και τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής περιφέρειας για τη συνεργασία τους και την προσφορά τους στον ΟΤΕ. Τους ζήτησε δε, να συνεργαστούν με τον ίδιο ζήλο και με τη νέα διοίκηση, υπό τον Π.Βουρλούμη._

    [13] ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΜΕ ΙΣΧΝΟ ΤΖΙΡΟ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Ενθαρρυντική τροχιά διέγραψε τελικά στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σήμερα Δευτέρα, ο γενικός δείκτης τιμών, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων και λαμβάνοντας ώθηση αποκλειστικά από την αύξηση των τοποθετήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,32% και διαμορφώθηκε στις 2.530,23 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.534,37 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του επίπεδο συνάντησε στις 2.513,10 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά των συναλλαγών σήμερα, εντάσσονται οι έντονες διακυμάνσεις καθόλη τη διάρκεια των συναλλαγών - με το δείκτη να εναλλάσσει διαρκώς πρόσημο -, το στενό εύρος διακύμανσης, ο ιδιαίτερα υποτονικός τζίρος, αλλά και το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    Στο μεταξύ, προβληματισμό δημιουργεί στους αναλυτές το γεγονός ότι η περιφέρεια εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, δεν είναι υγιές, αφού την ουσιαστική ανάκαμψη στην αγορά θα σημάνει πέραν της ενίσχυσης του τζίρου και η ανάκαμψη της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Ισχνός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 101,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7.075.642,90 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των εταιριών της Πρόοδος, ύψους 1.827.935,20 στα 3,64 ευρώ και του ΟΠΑΠ, προϋπολογισμού 1.526.000,00 ευρώ, στα 15,26 ευρώ.

    Στο κόκκινο τερμάτισε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 214, έναντι 96 ανοδικών και 72 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών FANCO (17,57%) και του Ομίλου Ιντεάλ (8,33%), ενώ στον αντίποδα αισθητή άνοδο εμφάνισαν οι ΠΑΪΡΗΣ (+15,85%), ΑΛΤΕΡ (+12,55%), ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ (+11,25%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (+10,85%) και της ΔΑΡΙΓΚ (+10,53%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,78%, απόρροια αποκλειστικά της θετικής εικόνας στις τράπεζες. Κέρδη 0,50% κατέγραψε ο FTSE/ASE 140, ο οποίος αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών.

    Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,26%, ενώ απώλειες 0,22% κατέγραψε ο Mid 40 της μέσης.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να τρέχει με γοργό ρυθμό, εν όψει και των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά και εν μέσω των ενθαρρυντικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς για τον κλάδο γενικότερα, ενώ αντίθετα, ο δεύτερος σημείωσε συντηρητική πτωτική τροχιά.

    Ειδικότερα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,32%, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των ΕΤΕ (+2,25%), ASPIS (+2,12%), ALPHA BANK (+1,77%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (+1,14%), EFG και ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,01% αντίστοιχα).

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,50%, σημείωσε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, με αιχμή του δόρατος την επικράτηση των πωλητών στους τίτλους των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (4,55%) και της Cosmote (1,33%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν και οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα ωστόσο να γέρνει προς τους πτωτικούς, αφού την ανιούσα ακολούθησαν οι πέντε από αυτούς. Πρόκειται για τους κλάδους των επενδύσεων (+0,71%), του λιανικού εμπορίου (+0,70%), των ασφαλειών (+0,59%), των συμμετοχών (+0,47%) και της παράλληλης αγοράς (+0,24%).

    Επικεφαλής της πτωτικής τάσης αναδείχθηκε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (3,10%) και ακολούθησε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας (2,10%), με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών Κλωστήρια Ναούσης (6,49%) και της ΤΕΞΑΠΡΕΤ (4,84%).

    Αισθητή πτώση σημείωσε και ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, υποχωρώντας κατά 1,60%, απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (2,73%), ΔΟΛ (2,175) και της Τεχνικές Εκδόσεις (2,05%) και ακολούθησε ο δείκτης των τροφίμων και ποτών (1,02%), ως αποτέλεσμα της κάμψης στις Σαράντης (6,06%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (3,78%), Μύλοι Κεπένου (3,77%) και της ΞΙΦΙΑΣ (3,57%).

    Κατά 0,90% υποχώρησε ο κλάδος των διυλιστηρίων και ακολούθησαν οι δείκτες των κατασκευαστικών (0,88%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,67%), του χονδρικού εμπορίου (0,66%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,63%), των βιομηχανιών (0,55%), της πληροφορικής (0,50%), των βασικών μετάλλων (0,43%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,33%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, γεγονός που ωστόσο θα επηρεαστεί τα μέγιστα από την τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών, η τάση των οποίων παραμένει ευμετάβλητη, συνεπεία των διαδοχικών εταιρικών ανακοινώσεων πρώτου τριμήνου, διατυπώνουν οι αναλυτές.

    Υποστηρίζουν δε, πως το γεγονός ότι το βλέμμα των επενδυτών παραμένει εστιασμένο στον τραπεζικό κλάδο, οι τοποθετήσεις στον οποίο οδηγούν στην άνοδο τον δείκτη, ναι μεν λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών, ωστόσο δημιουργεί και προβληματισμό, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της τάσης αυτής στη Σοφοκλέους.

    Όπως σημειώνουν, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει το μίνι ράλι των τελευταίων ημερών, καθώς υπάρχει η υποψία ότι μετά το βομβαρδισμό των θετικών εκθέσεων, τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί.

    Η συζήτηση για την οικονομία και την κατάστασή της, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου την πορεία της Σοφοκλέους, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, εξακολουθεί επιδεικτικά να αγνοεί πάσης φύσεως εγχώριες μακροοικονομικές ειδήσεις

    Από τους πλευρά τους οι αναλυτές των μεγάλων ΑΧΕ, αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ρευστοποιήσεων, αφού όπως υποστηρίζουν, η ψυχολογία των επενδυτών εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά θετική και προβλέπουν ότι οι αγοραστές θα συνεχίσουν να τοποθετούνται σε χαμηλότερα επίπεδα".

    [14] ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΡΣΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 26 Απριλίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο όμιλος Πόρσε θα ανοίξει το φθινόπωρο τράπεζα στην Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα ο Πέτερ Ντέμμερ, γενικός διευθυντής της Porsche Leasing. Η τράπεζα θα χρηματοδοτεί αγορές αυτοκινήτων των εταιριών Audi, Volkswagen, Seat, Skoda και Porsche είπε ο Ντέμμερ και πρόσθεσε ότι μέχρι το 2007 ο στόχος είναι η νέα τράπεζα να προχωρήσει σε επενδύσεις στη Ρουμανία και να εξαπλωθεί.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΝΑΣΤΑΣΕ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 26 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Η εμπειρία της Ρουμανίας στην διευθέτηση κρίσεων σε περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ μπορεί να βοηθήσει τον ΟΗΕ στην εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα, σε σεμινάριο για την πολιτική του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ και να συνεργαστεί με τις νέες ιρακινές αρχές μετά τις 30 Ιουνίου.

    Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ ούτε να στείλει ενισχύσεις.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ 1.800 ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

    Βελιγράδι, 26 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Περίπου 1.800 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοι του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου μήνα, επέστρεψαν στις εστίες τους, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, το Συντονιστικό Κέντρο του Βελιγραδίου.

    Κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων του περασμένου μήνα, συνολικά 4.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοι πολίτες της επαρχίας έφυγαν από τα σπίτια τους, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

    [17] ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 26 Απριλίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Νέο σχέδιο νόμου για τον Τύπο θα υποβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής Βουλής, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με το νέο νομοσχέδιο θα αντικατασταθεί ο εν ισχύ Νόμος 5680 περί Τύπου, ενώ οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

    · Σε κάθε έντυπο θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο τόπος και η χρονολογία εκτύπωσης, τα ονόματα του τυπογράφου και αν υπάρχει του εκδότη, ο εμπορικός τίτλος και η διεύθυνση εργασίας τους.

    · Η παραπάνω πρόβλεψη δεν θα εφαρμόζεται στις αγγελίες, στα προσπέκτους, στις εγκυκλίους και στα παρόμοια.

    · Θα προσδιορίζονται σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις, πλην αυτών των ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα κεντρικά γραφεία, ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει ο αντιπρόσωπός του, ο υπεύθυνος έκδοσης, αν υπάρχει ο βοηθός του, καθώς και το είδος της έκδοσης.

    · Θα μπορούν να είναι ιδιοκτήτες περιοδικών εκδόσεων τόσο φυσικά και νομικά πρόσωπα, όσο και ιδρύματα και οργανισμοί.

    · Αδικήματα που διαπράττονται δια του Τύπου θα θεωρείται ότι τελούνται άμα τη εκδόσει. Για τα αδικήματα που τελούνται μέσω περιοδικών και μη εκδόσεων υπεύθυνος θα θεωρείται ο ιδιοκτήτης του εντύπου.

    · Με το νέο σχέδιο νόμου οι ιδιοκτήτης έκδοσης, υπεύθυνος διευθυντής έκδοσης, βοηθός διευθυντή και ιδιοκτήτης του εντύπου, δεν θα εξαναγκάζονται να αποκαλύψουν τις πηγές των πληροφοριών τους, ούτε θα επικαλείται η μαρτυρία τους προς αυτό.

    · Προβλέπονται ποινές μεταξύ 300 εκατομμυρίων και 40 δις τουρκικών λιρών. Για τις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στον υπεύθυνο διευθυντή έκδοσης ή στον βοηθό διευθυντή υπέχει οφειλή εις ολόκληρον ο ιδιοκτήτης της έκδοσης.

    Σε περίπτωση που δεν δημοσιευθεί απαντητική ή ανασκευαστική επιστολή ή σε κάθε παρόμοια περίπτωση, ο δικαστής δύναται να διατάξει τη δημοσίευσή τους στις δύο εφημερίδες που θα έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και την ανάληψη των εξόδων δημοσίευσης από τον ιδιοκτήτη έκδοσης.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 26 Απριλίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Την Τουρκία πρόκειται να επισκεφθεί εντός του Μαΐου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν γίνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμά του, ο Τόνι Μπλερ θα πραγματοποιήσει επαφές στην Τουρκία, στις 17 Μαΐου.

    Έγινε, επίσης, γνωστό πως ο Βρετανός πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει, θα επισκεφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα την Άγκυρα.

    [19] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ 400μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Ο ΚΡΕΓΚ ΣΤΙΒΕΝΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Θα πάρει μέρος -τελικά- στα 400μ ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Ιαν Θορπ. Ο κορυφαίος κολυμβητής του κόσμου θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, μετά την απόφαση του Κρεγκ Στίβενς να αποσυρθεί από το αγώνισμα. Εικάζεται ότι για να προβεί ο τελευταίος σε μια τέτοια απόφαση, εισέπραξε 25.000 δολάρια.

    «Η απόφασή μου είναι να αποσυρθώ από το αγώνισμα και να δω τον Θορπ να κερδίζει στον τελικό. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου», τόνισε σε τηλεοπτικό κανάλι της Αυστραλίας ο Κρεγκ Στίβενς. Η οριστική απόφαση από την ομοσπονδία της Αυστραλίας (δηλαδή για το αν θα μετάσχει ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες) θα παρθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

    [20] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Ο. ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους αρσιβαρίστες Βίκυ Κασάπη και Γιώργο Μαρκούλα, για τις σπουδαίες επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών απέστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    Ακόμη ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τηλεγραφήματά του στο μέλος του και προπονητή της εθνικής ομάδας Χρήστο Ιακώβου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και Νομάρχη Αθηνών, εξέφρασε τα συγχαρητήρια όλων των Ελλήνων Ολυμπιονικών για τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας και τις ευχές του για επιτυχή πορεία στο μέλλον.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλε επίσης ο Σ.Ε.Ο. στους παλαιστές Μπετινίδη Ινζάριο και Λάζαρο Λοϊζιδή, για τις σπουδαίες επιτυχίες τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης στην Τουρκία.

    [21] ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το φιλικό αγώνα της εθνικής ομάδας των ελπίδων με την Ιαπωνία, ο Στέλιος Μανωλάς εκθέτει τις εντυπώσεις του από το τεστ και τις αγωνιστικές δυνατότητες της ομάδας.

    «Παίξαμε με μια ομάδα σαφώς ανώτερη και πιο έτοιμη από τη δική μας, καθώς η Ιαπωνία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα με αγωνιστικούς προσανατολισμούς μέσα στο γήπεδο, η οποία απαρτίζεται από γρήγορους και τεχνίτες παίκτες. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στον αγώνα της Τετάρτης", τόνισε ο κ. Μανωλάς και συνέχισε: "Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τρεις ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με τον κ. Αποστολάκη. Και οι τρεις αγωνίστηκαν πολύ καλά. Επίσης, στον αγώνα αυτό έπαιξαν και αρκετά νέα παιδιά, τα οποία έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν στη νέα Ελπίδων. Οι παίκτες μπήκαν φοβισμένοι στον αγωνιστικό χώρο και χωρίς οι αντίπαλοι να δημιουργήσουν ευκαιρίες, δεχτήκαμε από δικά μας λάθη δύο τέρματα. Εμεινα ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σ΄ αυτό της έδωσαν ώθηση. Θα μπορούσαμε προς το τέλος να ισοφαρίσουμε, αλλά δεν αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν".

    "Η ομάδα αγωνίστηκε με αρκετές ελλείψεις. Λαγός, Καπετάνος, Γουνδουλάκης, Μήτρου, Σηφάκης, Τζιόλης και Τοροσίδης είναι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στα πλάνα μου. Περιμένω να μαζευτούμε όλοι και να δουλέψουμε σκληρά. Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό σύνολο» πρόσθεσε.

    [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Στην Βαρσοβία βρίσκεται από το πρωί η Λένα Δανιηλίδου, προκειμένου να σερβίρει στο τουρνουά J&S CUP 585.000 δολαρίων, που φιλοξενεί η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Πρώτη αντίπαλος της κορυφαίας Ελληνίδας τενίστριας θα είναι η Ντούλκο από την Αργεντινή (Νο 68 στον κόσμο) και σε περίπτωση νίκης θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την Γαλλίδα Μορεσμό.

    «Η αλήθεια είναι ότι είμαι κουρασμένη, για αυτό και δεν απέδωσα όπως θα ήθελα και στο Fed Cup. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη από την απόδοσή μου με την Εθνική ομάδα. Τα συνεχή ταξίδια φαίνεται ότι με έχουν επηρεάσει. Θα προσπαθήσω πάντως στην Βαρσοβία να πραγματοποιήσω μια καλή εμφάνιση», επισήμανε η Λένα Δανιηλίδου.

    [23] Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Ελληνικό αέρα... αναπνέει μετά από αρκετό καιρό ο Βασίλης Αναστόπουλος. Ο Ελληνας πρωταθλητής επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, προκειμένου να αγωνιστεί στο Γύρο Ελλάδας, μια διοργάνωση, η οποία ταιριάζει απόλυτα στον κορυφαίο Έλληνα ποδηλάτη, καθώς πέρυσι είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

    Ο Αναστόπουλος αγωνίστηκε χθες σε έναν ακόμα αγώνα του κυπέλλου Αυστρίας με την ομάδα του την Volksbank Ideal. Ο Βασίλης Αναστόπουλος βρισκόταν στο γκρουπ των πρωτοπόρων μέχρι τα 150 πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα, αλλά στην συνέχεια αποσύρθηκε, καθώς φοβήθηκε τις κακές καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν κατά την διάρκεια του αγώνα.

    «Η πολύ δυνατή βροχή και οι ισχυροί άνεμοι με ανάγκασαν να αποχωρήσω από την διοργάνωση, καθώς δεν ήθελα να ριψοκινδυνεύσω ένα...ανεπιθύμητο κρυολόγημα, ενόψει μάλιστα και του Γύρου Ελλάδας, που αποτελεί μια ιδιαίτερη διοργάνωση για μένα. Θα προσπαθήσω να διακριθώ και φέτος, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Αναστόπουλος.

    [24] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΟΡΑΣ;

    Βαγδάτη, 26 Απριλίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Ανακοίνωση που μάλλον ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα αναφέρει ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε με πλοιάριο κατά τερματικού σταθμού φόρτωσης πετρελαίου στη Βασόρα αυτό το Σαββατοκύριακο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    ''Σας μεταφέρουμε καλές ειδήσεις, τα αδέλφια σας με τις βάρκες τους στόχευσαν κατά πετρελαιοφόρων στη Μίνα α-Αμικ και στη Μίνα αλ-Μπακρ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι και δημοσιεύτηκε στην ισλαμική ιστοσελίδα Μουντάντα αλ-Ανσαρ.

    Ο πετρελαϊκός σταθμός της Βασόρας, γνωστός ως Μίνα αλ-Μπακρ, προμηθεύει το 85% του ιρακινού αργού πετρελαίου προς εξαγωγή.

    [25] "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 26 Απριλίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό για την ειρήνη κλίμα, απειλώντας τους εχθρούς του Ισραήλ.

    ''Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει μια διπλωματική διέξοδος στο δρόμο προς την ειρήνη, την οποία επιθυμούμε πολύ καιρό.Θα πάρουμε μέτρα που μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες της ειρήνης'', τόνισε σε τελετή για την Ημέρα Μνήμης των Ισραηλινών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σε άλλη ομιλία του ο Σαρόν προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ λέγοντας: ''θα καταδιώξουμε μέχρι το τέλος αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν κακό''.

    [26] Ο ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΤΣΑΠΛΙΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 26 Απριλίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Η Βρετανία διόρισε σήμερα πρεσβευτή της στο Ιράκ τον Εντουαρντ Τσάπλιν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις 30 Ιουνίου όταν η εξουσία θα μεταβιβαστεί στη νέα προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Τσάπλιν είναι επικεφαλής του τμήματος του Φόρεϊν Οφις που ασχολείται με θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

    [27] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 26 Απριλίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με αντάρτες στην πόλη Φαλούτζα και δύο άλλοι σε έκρηξη σε κτίριο στην ιρακινή πρωτεύουσα, την ώρα που το ερευνούσαν, ανακοινώθηκε από αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ διευκρίνισε ότι οι δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Βαγδάτη, ερευνούσαν αποθήκη χημικών και πρόσθεσε ότι στις συγκρούσεις στην Φαλούτζα τραυματίστηκαν οκτώ αμερικανοί στρατιώτες.

    Αξιωματούχοι στην Μαδρίτη ανακοίνωσαν ότι ισπανική στρατιωτική περίπολος σκότωσε πέντε αντάρτες και συνέλαβε αιχμαλώτους άλλους επτά όταν δέχθηκαν επίθεση σήμερα στο νότιο Ιράκ.

    [28] ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΖΟΡΜΠΑ: "ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"

    Αθήνα, 26 Απριλίου 2004 (18:52 UTC+2)

    «Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες». Το δρομολόγιο αυτό διανύει συχνά - πυκνά εδώ και τέσσερα χρόνια η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία αποφάσισε να εκδώσει, σε ομότιτλο βιβλίο, προσωπικά βιώματα, προβληματισμούς και πληροφορίες για πολιτικά θέματα, που απασχολούν τους Ευρωπαίους, για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους τρόπους λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε., τη δουλειά των ευρωβουλευτών. Παράλληλα, συμμερίζεται με τον αναγνώστη, απλές ανθρώπινες στιγμές.

    Στο εγχείρημά της αυτό να αποτυπώσει σε χαρτί μεταξύ άλλων και θέματα που απασχολούν την Ε.Ε., σχετικά με εκπαίδευση, πολιτισμό, κοινωνία της γνώσης, Μ.Μ.Ε., έρευνα, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τα δικαιώματα των παιδιών κ.ά., σύμμαχός της στάθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπουρδάρας.

    Το βιβλίο παρουσιάστηκε, σήμερα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, από τους Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρη Τσάτσο, Κωστή Χατζηδάκη, Τάσο Γιαννίτση και Γ. Κασιμάτη, ενώ συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η οποία έκανε λόγο για «συναρπαστικές διαδρομές», με «στάσεις» στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης.

    Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε τη θέση της Μ. Ζορμπά πως δίπλα στην οικονομία της γνώσης θα πρέπει να χτίσουμε κοινωνία της γνώσης. Η συγγραφέας, είπε ο κ. Χατζηδάκης, έπεσε έξω όσον αφορά στο Κυπριακό, καθώς η αγωνία της ήταν μήπως οι Τουρκοκύπριοι απορρίψουν το Σχέδιο Ανάν.

    Η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αννα Διαμαντοπούλου στάθηκε στις πληροφορίες, που η συγγραφέας δίνει για τη δουλειά των ευρωβουλευτών, αλλά και το «παιχνίδι» που γίνεται στην Ε.Ε. δηλ. την ισορρόπηση ανάμεσα στο εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον, ενώ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος εξήρε τη συμβολή της Μ. Ζορμπά στη λειτουργία και στη χώρα μας του θεσμού του Συνηγόρου του Παιδιού.

    Κατά τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Τάσο Γιαννίτση, το βιβλίο δίνει μάθημα πως μπορεί να λειτουργήσει κανείς στον σκληρό χώρο της πολιτικής, ενώ ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Γ. Κασιμάτης τόνισε χαρακτηριστικά πως το 70% των αποφάσεων, που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή, λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

    Τέλος, η συγγραφέας Μυρσίνη Ζορμπά ανακοίνωσε πως όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου της θα διατεθούν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιών», η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί με την υποστήριξή της.

    Κ. Κούτρα

    [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Την παιδική έκθεση ζωγραφικής του Νηπιαγωγείου-Δημοτικού της Αδαμαντίου Σχολής με θέμα «Ο Κώστας Τσόκλης εμπνέειτα παιδιά ζωγραφίζουν» εγκαινιάζει ο διεθνούς φήμης εικαστικός δημιουργός, Κώστας Τσόκλης, την Τετάρτη 5 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον Μύλο.

    Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως και τις 9 Μαΐου, στην Αίθουσα Τέχνης και στον Πύργο του Μύλου, περιλαμβάνει περίπου 800 πίνακες ζωγραφικής μαθητών της Σχολής, ηλικίας 4 έως 12 ετών.

    Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τους εξπρεσιονιστές Σεζάν και Βαν Γκογκ και το ελληνικό φως του Κώστα Τσόκλη.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα «Στη Μακεδονία του Μακεδονικού Αγώνα» εγκαινιάζει στις 6:30 το απόγευμα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

    Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης φάσης του μακεδονικού αγώνα και τον θάνατο του Παύλου Μελά.

    [31] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (15:29 UTC+2)

    «Ο χορός είναι η αρχιτεκτονική των ανθρώπινων κινήσεων. Όπως ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί τεχνικά υλικά για να κατασκευάσει, έτσι και ο χορογράφος χρησιμοποιεί άυλες φόρμες για να δημιουργήσει μία αίσθηση στον χώρο και τον χρόνο» αναφέρει μήνυμα της UNESCO με αφορμή την παγκόσμια μέρα χορού, στις 29 Απριλίου.

    Με την ίδια αφορμή, το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα διοργανώσει την ερχόμενη Πέμπτη (29 Απριλίου), στο Βασιλικό Θέατρο, έναν Μαραθώνιο Χορού, που θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί και θα τελειώσει μετά τις 12 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Στον Μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν, είτε παρακολουθώντας επαγγελματίες χορευτές και άλλες ομάδες, είτε χορεύοντας οι ίδιοι, υπό την καθοδήγηση δασκάλων, που θα βρίσκονται στους χώρους εντός και εκτός του Βασιλικού Θεάτρου.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου, ρεπερτορίου, σύγχρονου χορού, pilates και tai chi, ελληνικών χορών καθώς επίσης σεμινάρια capoeira και salsa και διαλέξεις σχετικά με τον χορό. Θα συμμετάσχουν πάνω από είκοσι ομάδες χορού και περισσότερες από 15 επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα γίνονται happenings. Ο Μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτι που θα διοργανωθεί στο καφέ Del Arte, με καλεσμένους Dj's και ποτό.

    [32] ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (10:24 UTC+2)

    Μετά από δύο μήνες παραστάσεων το έργο του Μουρατχάν Μουνγκάν «Τα ελάφια και οι κατάρες», σε σκηνοθεσία Μουσταφά Άβκιραν, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του την Κυριακή 2 Μαΐου.

    Πρόκειται για ένα μαγευτικό θεατρικό που ανεβάζει το ΚΘΒΕ, με έθιμα και μύθους της Ανατολής, με στοιχειά και μάγισσες, ένα παραμύθι με ελάφια και κατάρες.

    Αυτή την εβδομάδα οι παραστάσεις θα είναι μόνο δύο, την Παρασκευή 30 Απριλίου, στις 21.00 και την Κυριακή 2 Μαϊου στις 19.00.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης, διασκευή-σκηνοθεσία: Μουσταφά Άβκιραν, σκηνικά-κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης, μουσική: Κώστας Βόμβολος, χορογραφία: Οβούλ Άβκιραν, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Χουμέτη, Σιρίν Ακτεμούρ Τοπράκ, βοηθός φωτιστή: Θόδωρος Καραπίντσιος, οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

    Διανομή Αφηγητής: Δημήτρης Καμπερίδης, Κουρεϊσά: Έφη Δρόσου, Χαζέρ: Στέργιος Τζαφέρης, Τζουντάνα: Μαρία Χατζηιωαννίδου, Μουσταφά: Γιάννης Ηλιόπουλος, Σουβεϊντά: Κατερίνα Λούρα, Νασίρ: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Κασίμ: Αστέρης Πελτέκης, Φάντασμα του πατέρα του Χαζέρ: Γιώργος Μπαγιώκης, Αρχιμάγισσα: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Μάγισσες: Άννη Τσολακίδου, Νατάσα Μαρματάκη, Μαρία Καραμήτρη, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Φράγκου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δέσποινα Σαρόγλου, Μελίνα Αποστολίδου, Στοιχειά: Σταύρος Γιαγκούλης Δημήτρης Διακοσάββας Νίκος Καπέλιος Γιώργος Κρήτος Απόστολος Μπαχαρίδης Παύλος Σαχπεκίδης Γιάννης Τσορτέκης, Μουσικοί: Δάφνη Κοτσιάνη, Έλσα Μουρατίδου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 April 2004 - 18:14:38 UTC