Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [02] ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΓΛΕΖΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
  • [05] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 315 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΑΡΙΜΠ
  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ''
  • [09] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [10] Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ
  • [11] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΜΕΡΙΣΜΑ ΥΨΟΥΣ 0,50 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2003 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
  • [13] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [14] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ Η ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [16] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΠΡΟΕΔΡΙΑ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [18] "ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ Β. ΚΥΠΡΟΥ" ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΕΦΕΞΗΣ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
  • [19] HWR: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ
  • [20] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [21] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ;
  • [22] ΤΕΝΙΣ: Ο ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ F2 TOY
  • [23] ΑΥΡΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [24] Ο Β. ΤΖΕΝΓΚΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ
  • [26] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [27] ΑΧΕΡΝ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [28] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ
  • [29] ΑΥΞΗΣΗ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [30] EΙΚΑΣΤΙΚΗ EKΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [32] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [33] ΜΕ "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ" Ο ΜΟΥΝΙΟΘ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [34] "ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΩΤΑΤΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Λονδίνο, 14 Μαϊου 2004 (10:13 UTC+2)

    Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέρεται και πάλι με σειρά δημοσιευμάτων του ο βρετανικός Τύπος. Η απεσταλμένη της εφημερίδας Τάιμς, που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει με πρωτοσέλιδη ανταπόκριση την δική της εκδοχή των γεγονότων.

    Το δημοσίευμα που συνοδεύεται από βραδινή φωτογράφηση της Λόρα Πικ μέσα στο στάδιο της Καλογρέζας φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τη νύκτα μιας ακόμα έκρηξης πέρασα δύο ώρες μέσα στον ατσάλινο ολυμπιακό δακτύλιο ασφαλείας».

    Η βρετανίδα δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι στην αρχή ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας τη σταμάτησε αλλά αντί να της ζητήσει να αποχωρήσει, της προσέφερε μια μπύρα και την ξενάγησε στους χώρους του ολυμπιακού κολυμβητηρίου και ποδηλατοδρομίου.

    Στη συνέχεια η κ. Πικ γράφει ότι επί δύο ώρες έκανε βόλτες μέσα στο συγκρότημα χωρίς να την σταματήσει κανείς, ώσπου εντοπίσθηκαν από έναν αστυνομικό και συνοδεύθηκαν εκτός του χώρου.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο συνάδελφός της - φωτογράφος των Τάιμς - μπόρεσε και τράβηξε περίπου 90 φωτογραφίες από το υπό αναδιαμόρφωση αθλητικό χώρο, και ότι παρέμειναν επί 50 λεπτά στην υπόγεια σήραγγα που βρίσκεται κάτω από το στάδιο.

    Στο πεντάστηλο δημοσίευμα της πρώτης σελίδας η παραλείπεται πάντως να αναφερθεί στο γεγονός ότι στο ολυμπιακό κέντρο δεν έχουν ακόμα εκτελεσθεί όλες οι εργασίες, ώστε στη συνέχεια να σαρωθεί ηλεκτρονικά και να ασφαλισθεί. Αυτό αναφέρεται στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, καθώς και το ότι την επόμενη ημέρα από την επίσκεψή της τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν.

    «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ»

    Η εφημερίδα Γκάρντιαν σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει ότι τρεις μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων μια οργάνωση της ακροαριστεράς ανέλαβε την ευθύνη των πρόσφατων εκρήξεων στην Καλλιθέα, με προκήρυξη που χαρακτηρίζει ως «ανεπιθύμητους» ορισμένους από τους επισκέπτες που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Υπό τον τίτλο «Μια βόμβα εκρήγνυται έξω από τράπεζα στην Αθήνα και η αστυνομία ανακαλύπτει δύο ακόμα» η ανταποκρίτρια της εφημερίδας φιλοξενεί πάντως και τις απόψεις των ελληνικών αρχών ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ που υποστηρίζει ότι η χθεσινή προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αποτελεί πλήγμα για τις ελληνικές αρχές που έλεγαν ότι οι εκρήξεις της Καλλιθέας δεν σχετίζονται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Η οπτική γωνία που υιοθετεί η εφημερίδα φαίνεται από τον τίτλο της ανταπόκρισης: «Αριστερίστικη ομάδα λέει ότι τοποθέτησε της βόμβες στην Αθήνα και προειδοποιεί τουρίστες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

    Πάντως ο Ιντιπέντεντ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η πυροδότηση αυτοσχεδίων εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών συνήθως γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και σπανίως προκαλούν τραυματισμούς.

    Και υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό μιας πρωτοφανούς επιχείρησης ολυμπιακής ασφαλείας, τρεις φορές ακριβότερης από αυτή του Σίδνεϊ.

    [02] ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (09:55 UTC+2)

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τις επαφές του την ερχόμενη εβδομάδα με την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό επανέλαβε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι πρόθεση του κ. Καραμανλή είναι να υπογραμμίσει την ανάγκη όπως παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στους στόχους της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημείωσε οκτώ σημεία ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η επαναβεβαίωση και η ενίσχυση των παραδοσιακά καλών σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας.

    Επιπλέον θα ενημερωθεί η αμερικανική πολιτική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής καθώς και για τις θέσεις, απόψεις και προτεραιότητες της Αθήνας σε περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

    Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να τονιστεί η πρόοδος των έργων πριν το οριστικό τέλος της προετοιμασίας ενώ θα γίνει και αναφορά στα αποτελέσματα της προετοιμασίας στο θέμα της ασφάλειας.

    Η προώθηση διμερών οικονομικών σχέσεων βρίσκεται επίσης στη ατζέντα του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (11:44 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του Κινήματος.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κυβέρνηση της απραξίας, του φόβου μπροστά στις ευθύνες και της οπισθοχώρησης, η Βουλή δεν λειτουργεί, είπε ο κ. Παπανδρέου και ως επιβεβαίωση όλων αυτών ανέφερε τα πρώτα δείγματα γραφής των κινήσεων της στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το σύνθημα "η Ελλάδα στους Ελληνες" είναι και σήμερα επίκαιρο είπε όχι με το νόημα της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων που έμπαινε παλιά, αλλά με την έννοια ότι η Ελλάδα θα έχει μια πορεία ανεξάρτητη και αυτοδύναμη η οποία θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή της χώρας με τη σκανδαλολογία, ούτε να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το ανεχτεί το ΠΑΣΟΚ, είπε και προκάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα όσα στοιχεία διαθέτει για υποθέσεις σκανδάλων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στα στελέχη του κόμματος του που ασκούν κριτική στην ηγεσία ότι δεν κάνει μάχιμη αντιπολίτευση. Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές ύστερα από 11 χρόνια και είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του. Αντιπολίτευση γίνεται, είπε, και πρέπει να είναι αποτελέσμα συλλογικής δουλειάς και πλήρους διάταξης των δυνάμεων. Δεν μπορεί να είναι μόνο προϊόν δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι οι έξυπνες ατάκες. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες στελεχών για το αύριο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως "και αύριο θα είμαστε όλοι εδώ μαζί".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σας καλωσορίζω σ αυτό το νέο ξεκίνημά μας και σας καλώ όλους, όλους τους φίλους και πολίτες, να συμβάλουν σε αυτή τη νέα μας πορεία. Να συμβάλουν και δημιουργικά και μαχητικά.

    Καλώ όλους να γίνουν συνδημιουργοί της παράταξής μας, του ΠΑΣΟΚ, σ αυτή τη νέα εποχή. Ανοίγουμε το Κίνημά μας στον πολίτη, στο λαό, στην περιφέρεια, στα κοινωνικά κινήματα, στα νέα κινήματα ειρήνης, στη νεολαία.

    Με τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το Πάσχα, δώσαμε ήδη το έναυσμα μιας νέας πορείας. Εχουμε βάλει ως στόχο μέχρι το τέλος του έτους, πρώτα απ όλα τη δυνατή μας φωνή, τη φωνή των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Τη δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Δεύτερον, να συγκροτήσουμε στην πράξη τη νέου τύπου αντιπολίτευση, αυτή που επαγγελθήκαμε.

    Τρίτον, να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, αναδεικνύοντας το ιδεολογικό μας στίγμα, την κοινωνική μας αναφορά, τη νέα οργανωτική μας δομή. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να δώσουμε και πάλι τη μάχη για την Ελλάδα, την Ελλάδα που κοιτάει μπροστά, που δεν φοβάται, που θα έχει αυτοπεποίθηση μπροστά στο καινούργιο, μπροστά στο διαφορετικό, όπου ο πολίτης θα αισθάνεται την εγγύηση της ασφάλειας, της συνοχής, της κοινωνίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξάρτητης και ισχυρής ελληνικής φωνής στο διεθνές στερέωμα.

    Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι δεν θα είναι μακριά αυτή η ημέρα.

    Είναι λοιπόν ένα 8μηνο μπροστά μας. Ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα γι αυτό το νέο δυναμικό ξεκίνημα. Είχαμε και έχουμε ως στόχο, τη μετατροπή που κάναμε σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου σε Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης. Κύριο μέλημά μας είναι η ανασυγκρότηση. Σ αυτό το όργανο συστρατεύεται ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό του Κινήματος και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και στις Ευρωεκλογές και στο Συνέδριο. Δύο σημαντικότατοι σταθμοί για την πορεία μας, για το νέο ξεκίνημα.

    Ετσι, είναι εδώ ανάμεσά μας, στελέχη που έχουν ιστορική διαδρομή στο Κίνημά μας, πρώην βουλευτές και μέλη της Κ.Ε., με ιστορική διαδρομή, που παλέψαμε μαζί, που καταφέραμε μέσα από τους αγώνες μας να φτάσουμε στην πρώτη κυβέρνησή μας το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αργότερα με τον Κώστα Σημίτη και σήμερα παραλαμβάνοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θέλω να έχω αυτή τη στενή σχέση για τους νέους αγώνες με τους παλιούς συντρόφους που είναι κοντά μας.

    Είναι μαζί μας, επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εκλογές, είναι μαζί μας όσοι συμμετέχουν στα τριτοβάθμια όργανα των φορέων και των συνδικάτων, είναι οι Νομάρχες μας, είναι οι περιφερειάρχες μας που υπηρετούσαν πριν από τις εκλογές, είναι και η Επιτροπή για τις Ευρωεκλογές.

    Θα ήθελα όμως να καλωσορίσω και μια νέα ομάδα συντρόφων και φίλων, που όμως έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα νέο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, είναι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει την Ελλάδα, έχουν αναθρέψει τα παιδιά μας, έχουν καλλιεργήσει τα χωράφια μας. Είναι εκπρόσωποι των μεταναστών, οι οποίοι πια μπαίνουν στο Κίνημά μας.

    Θα ήθελα να σηκωθούν εδώ οι μετανάστες που είναι κοντά μας. Ο Τόνι Μπρικ είναι Πρόεδρος της Κοινότητας Νιγηριανών, ο εκπρόσωπος του φόρουμ μεταναστών, οι Τζορτζ Κοϊλένια Πρόεδρος της Κοινότητας Κένυας, Γκόλα Μόλα Πρόεδρος της Κοινότητας Μπαγκλαντές, Αγιές Γιουσούφ Πρόεδρος Ενωσης Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, Φαρί Νταχμέτ Κοινότητα των εν Ελλάδι Αλλοδαπών από Μπαγκλαντές, Εντα Κέμις Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών, Φρέντυ Τσιμπάιγ Αντιπρόεδρος Φόρουμ Μεταναστών. Και είναι και πολλοί άλλοι, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούσαν να έρθουν, Σύριοι, Πολωνοί και από άλλες Κοινότητες.

    Τους δεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στους κόλπους του Κινήματός μας και είμαστε σίγουροι ότι και αυτοί θα δείξουν μια νέα δυναμική σε κοινούς αγώνες που θα έχουμε για μια Ελλάδα σοσιαλιστική, προοδευτική και δημοκρατική.

    Ανακοίνωσα βεβαίως ενδεικτικά τη συμμετοχή εκείνων των στελεχών από τους χώρους της διεύρυνσης, του πολιτισμού και της διανόησης, της επιστήμης και των επιχειρήσεων, χθες με ανακοίνωση Τύπου. Αλλά ήταν απλώς μια ενδεικτική αναφορά, διότι η επιλογή έγινε από κατάλογο, τουλάχιστον 2.000 στελεχών, που θέλησαν και θέλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του Κινήματός μας. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που θέλουν να βοηθήσουν.

    Γι αυτό, ακριβώς, θέλουμε να αλλάξουμε τη λογική συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης. Παλαιότερα όταν πηγαίναμε σε συνέδρια, συνήθως είχαμε μια κλειστή ομάδα, μπορεί να ήταν και 1.000 άτομα, που λέγαμε ότι αυτοί θα κάνουν την προσυνεδριακή διαδικασία. Θέλουμε όμως το Κίνημά μας να μην κλείνει και να μην αποκλείει, αλλά να ανοίγει στη συμμετοχή. Γι αυτό και στην ανακοίνωσή μας χθες είπαμε το εξής:

    «Η ανασυγκρότηση για μας δεν αποτελεί υπόθεση μιας κλειστής ομάδας, αντί να ανακοινωθεί ένας κλειστός αριθμός νέων συμμετεχόντων, ανοίγουμε στην κοινωνία και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες μας για ευρύτατη συμμετοχή.

    Γι αυτό το λόγο συγκροτούμε ένα Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Εθελοντών, που έχει δικαίωμα συμμετοχής με ιδέες και πρωτοβουλίες στο νέο ξεκίνημα ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτή η καινοτομία ανοίγει νέες δυνατότητες στον πολίτη της χώρας να συνεισφέρει καθοριστικά, να μην δεσμεύεται από κλασικές οργανωτικές, ή γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Δίκτυο αυτό δεν αποτελεί ένα κλειστό σύστημα, αλλά μια ανοικτή διαδικασία. Δηλαδή θα είναι ανοικτή για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Το Δίκτυο αυτό ονομάζουμε «Κάθε μέρα πολίτης».

    Η εθελοντική προσφορά στο «Κάθε μέρα πολίτης» θα αφορά στο διάλογο με την κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή, τη συμμετοχή στην ιδεολογική και πολιτική μας συζήτηση, τη συμμετοχή στις διαδικασίες επιμόρφωσης, συμμετοχή σε εργαστήρια επεξεργασίας θέσεων του ΠΑΣΟΚ σε πάρα πολλά θέματα, από την κοινωνία της γνώσης, σχέσης κράτουςεκκλησίας, η νέα μας πορεία, η νέα μας στρατηγική για το Κυπριακό, η αποκέντρωση και περιφερειακή ανασυγκρότηση, κοινωνική πολιτική κλπ.

    Στη συνεργασία μας επίσης θα βοηθήσει αυτή η ανοικτή διαδικασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα, όπως και με παγκόσμια κινήματα και κέντρα προβληματισμού οργανωμένων ρευμάτων σκέψης.

    Θέλω να τονίσω ότι θα έρθουμε σε επαφή με όλους όσους δηλώνουν ενδιαφέρον γι αυτή την εθελοντική προσφορά και καλούμε όλους να δημιουργήσουμε το Κίνημά μας μαζί».

    Θέλω, όμως, να πω και δυο λόγια για τη συγκυρία. Είχαμε τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά είχαμε και ένα δείγμα γραφής από τη Ν.Δ. τους τελευταίους δύο μήνες. Χαρακτηριστικό η απραξία, ο φόβος μπροστά στις μεγάλες ευθύνες. Οπισθοχώρηση και υπαναχώρηση στα μεγάλα ζητήματα και στις υποσχέσεις τους.

    Ουσιαστικά η Βουλή δεν λειτουργεί ακόμη. Είναι μια κυβέρνηση απραξίας, μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη στελεχώσει τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.

    Δεν θα αφήσουμε όμως εμείς τη Ν.Δ. να νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με συνεχιζόμενες επερωτήσεις προς την αντιπολίτευση. Πρέπει να κυβερνήσει και εμείς θα κρίνουμε το έργο της. Εμείς έχουμε κάνει μεγάλο έργο στην Ελλάδα και δεν θα γυρίζουμε συνεχώς πίσω. Θέλαμε μάλιστα να δώσουμε μια περίοδο χάριτος στη Ν.Δ. Κλασικές είναι οι 100 ημέρες που αναφέρονται για κάθε κυβέρνηση.

    Εχουμε μπροστά μας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μιλήσαμε για ολυμπιακή εκεχειρία για να υπάρξει μια εθνική συστράτευση σε αυτή την υπόθεση, αλλά είναι οι ίδιοι με τις πράξεις τους που δεν άφησαν να τους δώσουμε ανάσα. Και δεν θα τους δώσουμε ανάσα όσο κάνουν αυτά τα μεγάλα λάθη τα οποία ήδη έχουν αποδείξει ότι κάνουν.

    Είδαμε προχθές τον κ.Καραμανλή, αντί να μιλά για το μέλλον, να μιλά για το παρελθόν με πολύ γενικόλογα και προεκλογικά συνθήματα. Και ουσιαστικά να προσπαθεί μέσα από την υποτίμηση και την υποβάθμιση του έργου των δικών μας κυβερνήσεων, να καλύψει και να ξεφορτωθεί δικές του υποσχέσεις, τις πολλές υποσχέσεις τις οποίες ακούσαμε όλοι μας προεκλογικά και οι οποίες υποσχέσεις οπωσδήποτε συνέβαλαν στο να ψηφίσουν τη ΝΔ πολλοί που θέλανε ακριβώς να δικαιωθούν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Αρα, λοιπόν, θα δούμε κατά πόσο ακριβώς αυτές οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξη.

    Αλλά μέχρι τώρα έχουμε ήδη μεγάλα γεγονότα. Σκεφτείτε πως ήταν πριν από τις 7 Μαρτίου και πως είναι σήμερα τα θέματα που έχουν σχέση με το κύρος μας διεθνώς, με το Κυπριακό, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το κύρος της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία, με την οικονομία μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την αυτοδυσφήμιση των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε τις πρώτες εβδομάδες της Ν.Δ., με αποτέλεσμα βεβαίως η διεθνής κοινότητα να κοιτάει ακόμη πιο αυστηρά τις κινήσεις μας. Και βεβαίως και το εκκλησιαστικό με το σχίσμα στο εκκλησιαστικό που διαφαίνεται.

    Όλα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση που φοβάται να αναλάβει ευθύνες. Όλα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση που κοιτάει προς τα πίσω. Όλα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει και να κρατήσει τη χώρα μας σε ένα ύψος ανεξαρτησίας, αυτονομίας, ελευθερίας, όπως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε από το 1981 μέχρι και το 2004. Διότι για μας η έννοια «Η Ελλάδα στους Ελληνες», δεν είναι απλά η απεξάρτησή μας από τις αμερικανικές βάσεις, που ήταν βασικό στοιχείο τα πρώτα χρόνια. Είναι να μπορούμε να έχουμε πάντα μια ουσιαστική πορεία και θέση στο διεθνές επίπεδο, ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας, ώστε να μπορούμε ελεύθερα να αποφασίζουμε, να κινούμαστε ισχυρά διαπραγματευτικά για τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Και οι ανάγκες του ελληνικού λαού να αντιμετωπίζονται μέσα από τη δημοκρατική επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι από έξωθεν εντολές.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έτσι όπως πάει, θα μας βάλει υπό επιτήρηση σε πολλούς τομείς. Και άρα λοιπόν μια βασική αξία του ΠΑΣΟΚ αυτή της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, που βεβαίως ερμηνεύεται διαφορετικά σε ένα διεθνές και παγκοσμιοποιημένο τοπίο και οικονομία. Αυτή η αξία διακυβεύεται από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

    Αλλά βλέπουμε, επίσης, ότι αυτή η απραξία ήδη χτυπά και τον πολίτη, τον καταναλωτή. Απλό παράδειγμα η ακρίβεια, απλό παράδειγμα η βενζίνη, θέματα που είχαμε και εμείς αντιμετωπίσει, αλλά εμείς δεν κοιτάγαμε απλώς να τα λύσει όλα η ελεύθερη αγορά. Εμείς λέγαμε ότι θα παρέμβουμε, παρεμβήκαμε, βοηθήσαμε και καταφέραμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και τον πολίτη όταν υπήρχαν τέτοιες κρίσεις.

    Σήμερα η Ν.Δ. αποδεικνύει ακριβώς αυτό το πρόσωπό της, αφήνοντας ελεύθερα αυτή τη διαδικασία που θα έχει πολύ αρνητικά, πληθωριστικά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες.

    Είναι λοιπόν η κυβέρνηση της απραξίας, αλλά είναι και της υπαναχώρησης. Καλλιέργησε προσδοκίες στον ελληνικό λαό. Ηδη έχουμε τον εμπαιγμό 250.000 οικογενειών συμβασιούχων. Εχουμε επίσης την προαναγγελία της ανεργίας μετά από την Ολυμπιάδα.

    Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταολυμπιακή εποχή. Προτάσεις που ακριβώς θα αξιοποιούν το κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για τη γνώση και τον πολιτισμό. Διότι εμείς είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και καταθέτουμε προτάσεις για τον ελληνικό λαό.

    Φίλες και φίλοι, βλέπουμε και την «επανίδρυση του κράτους» ως μια περαιτέρω εξελισσόμενη φούσκα για να καλύψει την δειλά δειλά εμφανιζόμενη επιστροφή στο κράτος της δεξιάς.

    Τέλος, βλέπουμε και μια άλλη λογική που βεβαίως την είχαμε δει και στη διάρκεια του 89-93. Τώρα είναι μια πιο πονηρή προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Θέλουν το ΠΑΣΟΚ να το κρατήσουν σε μια ομηρία δικαστική και βγάζουν κατά καιρούς διάφορες φημολογίες, διάφορες ανακοινώσεις εν είδει εισαγγελικής αρχής γύρω από την διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.

    Εμείς προκαλέσαμε και προκαλούμε τη Ν.Δ. Μην ξαναδοκιμάσουν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή της χώρας με τη λογική των σκανδάλων. Εάν πράγματι θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, όποιο ζήτημα και εάν υπάρχει, ας καταθέσουν τις πληροφορίες τους αύριο. Να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Δεν θα ανεχτούμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, να διασυρόμαστε και να υπάρχει μια ιδιότυπη ομηρία για τα επόμενα χρόνια. Και είμαστε σίγουροι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ένα τεράστιο έργο με τίμιο τρόπο και αποτελεσματικό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

    Φίλες και φίλοι, πολλοί, επίσης, αγωνιούν για το ύφος της αντιπολίτευσης. Κατά πόσο είναι μάχιμη ή όχι. Βεβαίως, είμαστε μόνο δύο μήνες μετά τις εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε μετά από 11 ολόκληρα χρόνια και είναι απαραίτητη η ανασυγκρότησή μας.

    Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση. Κάνουμε και την αυτοκριτική μας, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες από τον έναν στον άλλον, αλλά για να δούμε ακριβώς ποια είναι τα νέα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε προς τα μπρος.

    Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να δώσει το νέο ήθος στην αντιπολίτευση, που δεν θα είναι μια μηδενική αντιμετώπιση των πάντων και καταστροφολογία. Θέλουμε την αλήθεια και την ειλικρίνεια, θέλουμε η πρόταση μας να προηγείται της αποδόμησης της πολιτικής τους. Και αυτό απαιτεί και έναν ελάχιστο χρόνο για να μπορέσουμε να ανασυγκροτηθούμε.

    Πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση, όχι μόνο σε αυτά που κάνουνε, αλλά και σε αυτά που δεν κάνουνε. Και επίσης η αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι μόνο προϊόν δηλώσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Απαιτεί μια πλήρη διάταξη δυνάμεων στη Βουλή και στο Κίνημά μας και στους κοινωνικούς χώρους. Αν προχθές κερδίσαμε τη μάχη στη Βουλή, δεν ήταν απλώς από κάποιες έξυπνες ατάκες. Ηταν από τη συλλογική και σκληρή δουλειά και προετοιμασία που σιγάσιγά αναδεικνύεται στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτείται σε δύναμη μάχης και δύναμη πρότασης για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

    Αντιπολίτευση κάνουμε και μάλιστα δεν είναι μόνο μαχητική, αλλά είναι και με γνώση και με συνέπειες για την κυβερνητική μας πράξη, όταν έρθουμε και πάλι στην Κυβέρνηση. Σε αυτή την πολιτική όμως θέλουμε όλους εσάς, να βοηθήσετε στη συνδιαμόρφωση της.

    Και εδώ θέλω να έρθω και στις Ευρωεκλογές. Οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικός σταθμός, έχουμε τη διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές και με τη συμμετοχή σας σήμερα θα μπορέσετε να συμβάλλετε στην τελική επεξεργασία αυτής της διακήρυξης.

    Μάλιστα, από το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο σας υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τους πολλούς μονολόγους, που είναι η συνήθειά μας σε αυτές τις συνάξεις και να δοκιμάσουμε κάτι καινοτόμο. Καινοτόμο όχι σε διεθνές επίπεδο, αλλά για τη δική μας οργάνωση. Κι έτσι σήμερα θα δουλέψουμε σε ομάδες δουλειάς με συγκεκριμένα θέματα, όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα διαλόγου και συμμετοχής όλων των στελεχών και θα έλεγα και πολύ πιο δημιουργική δουλειά, η οποία θα βγει από αυτή την προσπάθεια.

    Πιστεύω ότι θα είναι μια θετική εμπειρία, την οποία, επίσης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και στις περιφερειακές μας και τοπικές μας συνδιασκέψεις, επιτρέποντας και περισσότερα θέματα, αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή να υπάρξει από πάρα πολλούς πολίτες και συντρόφους.

    Αλλά διακυβεύεται στην Ευρώπη κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα απ όλα υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δυνάμεων της συντήρησης και της προόδου. Εμφανίζονται πολύ έντονα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Εμείς θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη προοδευτικό πόλο στην παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση. Αυτοί κινούνται ανάμεσα στον ευρωσκεπτικισμό, το νεοφιλελευθερισμό και τη δορυφορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εμείς θέλουμε γενναίες κοινωνικές πολιτικές, αναπτυξιακές γραμμές, αύξηση του προϋπολογισμού και σύγκλιση του επιπέδου ανάπτυξης. Αυτοί μένουν κολλημένοι στον εθνικό προστατευτισμό.

    Εμείς είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορούμε καλύτερα να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουμε μια τεράστια κληρονομιά, μια κληρονομιά των κυβερνήσεών μας, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Βέβαια μας έβαλε ο Καραμανλής στην ΕΟΚ, αλλά εμείς ήμασταν εκείνοι που παλέψαμε για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την φανταζόμασταν τότε, Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, δημοκρατική, χωρίς ανισότητες.

    Αναθεωρήσαμε τους όρους ένταξης με το Μνημόνιο και εισάγαμε για πρώτη φορά την έννοια της σύγκλισης. Εμείς καταρτίσαμε τα ΜΟΠ, που ήταν προάγγελος των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

    Εμείς οδηγήσαμε τη χώρα στην ΟΝΕ και το ευρώ. Εντάξαμε την Κύπρο, οργανώσαμε μια από τις πιο σημαντικές προεδρίες. Αναθεωρήσαμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

    Άρα δεν πάμε με ηττοπάθεια στις Ευρωεκλογές. Πάμε δυναμικά ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που ξέρει να παλεύει στην Ευρώπη, που ξέρει να παλεύει για τα ελληνικά συμφέροντα.

    Με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και τις διαδικασίες που επιλέξαμε, συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας.

    Βεβαίως ήταν ένα βήμα, δεν ήταν μια ολοκληρωμένη διαδικασία. Η ολοκληρωμένη διαδικασία, την οποία θέλουμε να προωθήσουμε, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη τεχνική και τεχνολογική επεξεργασία, ώστε να μπορεί πιο άμεσα, πιο εύκολα, το μέλος, ο πολίτης, ο φίλος να συμμετέχουν.

    Να συμμετέχουν και με συμβατικά μέσα, με την απλή κάλπη, όπως τη γνωρίζουμε, αλλά να συμμετέχουν και με σύγχρονα μέσα, όπως είναι το διαδίκτυο.

    Θέλουμε να διαμορφώσουμε ακριβώς ένα δίκτυο που θα επιτρέπει γρήγορες, απλές διαδικασίες συμμετοχής και ψηφοφορίας, ώστε να προστατεύονται από τη μια μεριά και οι πληροφορίες και τα ατομικά δικαιώματα σύμφωνα με τις αρχές τις δικές μας, τις αρχές και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά και παράλληλα να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι και οι εκλογές αυτές είναι πραγματικά έγκυρες και αποτυπώνουν την πραγματική ψήφο των πολιτών και των φίλων και των μελών. Αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε επεξεργασία και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε να την εφαρμόζουμε μέσα στο Κίνημά μας.

    Θέλω, όμως, να πω ότι με την πρώτη διαδικασία που δοκιμάσαμε για την Ευρωβουλή, έχουμε ήδη τα αποτελέσματα, από περίπου 30.000 πολίτες που ψήφισαν μέχρι χτες.

    Πριν πω όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα, θέλω να πω ότι για τη νέα ομάδα των Ευρωβουλευτών, έχουμε θεσπίσει ένα νέο κώδικα δεοντολογίας με κυρίαρχα στοιχεία τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια της δράσης των Ευρωβουλευτών μας, την ενημέρωση των πολιτών, δηλαδή την αμφίδρομη σχέση Βουλευτών και πολιτών.

    Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται η υπηρεσία τεκμηρίωσης και ενημέρωσης, ώστε οι συνεργάτες των Ευρωβουλευτών να γίνουν μια ενιαία ομάδα συμβούλων και για την Ευρωβουλή και για το Κίνημά μας και για τους φορείς της χώρας.

    Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν πλέον διαφορετική χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει ο κανονισμός της Ευρωβουλής σύμφωνα με τον οποίο έχουν δικαίωμα κάθε χρόνο, ο κάθε ένας να καλεί 90 περίπου άτομα στην έδρα της Κοινότητας.

    Στο εξής ο χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι καθαρά επιμορφωτικός. Προσκεκλημένοι των Βουλευτών μας θα είναι φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, αλλά και στελέχη του Κινήματός μας και άλλες κοινωνικές ομάδες, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή μας παρουσία, αλλά και τη γνώση γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα στα στελέχη μας.

    Δημιουργείται γραφείο Αθηνών που θα συντονίζει τις σχέσεις των Ευρωβουλευτών με το Εθνικό Κοινοβούλιο και θα έχει την ευθύνη και το συντονισμό για σειρά εκδηλώσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους πολίτες μας στα μεγάλα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Θέλω απλώς να σας διαβάσω το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι σήμερα - έχουμε και με συμβατικά μέσα επίσης κάποια αποτελέσματα που μέχρι τη Δευτέρα θα τα ανακοινώσουμε - αλλά μέσα από το διαδίκτυο ήδη έχουμε τα εξής κριτήρια, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της επιλογής για τους Ευρωβουλευτές και τα κριτήρια αυτά θα τα αξιοποιήσουμε ως Κίνημα για να αξιολογήσουμε και να συγκροτήσουμε το ψηφοδέλτιό μας μέσα σε λίγες μέρες.

    Πρώτα απ όλα, πρώτο κριτήριο, 22% ανανέωση στα πρόσωπα του ψηφοδελτίου. 18% να εκπροσωπείται η περιφέρεια, 15% να εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί χώροι. 7% να εκπροσωπούνται τα δύο φύλα. 7% να εκπροσωπείται η νεολαία. 7% να εκπροσωπούνται άτομα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια, ήταν πολύ χαμηλά, τα οποία βεβαίως είχαν μια χαμηλότερη αποδοχή από τους ψηφοφόρους.

    Τα σημαντικότερα, προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων είναι:

    15% να έχει όραμα για την Ευρώπη. 12% να μιλάει καλά ξένες γλώσσες. 11% να είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. 10% να εργάζεται συλλογικά, ξέρουμε ότι αυτή η έννοια μπαίνει όλο και περισσότερο στην ελληνική κοινωνία. 9% να έχει εμπειρία προσωπική στην Ευρώπη. 6% να έχει πολιτική εμπειρία. 6% να είναι πετυχημένος επαγγελματικά.

    Όπως είπα, θα είναι χρήσιμα αυτά τα κριτήρια, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το νέο ευρωψηφοδέλτιο. Θέλω όμως να τονίσω ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει αυτή την εποχή, κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών και προς την ανασυγκρότησή μας και θα έχουμε σ αυτά μια παράλληλη πορεία.

    Θα προχωρήσουμε, όπως σας είπα, βεβαίως, σε καινοτόμες διαδικασίες διαλόγου, όπου θέλω όλοι σας να συμβάλλετε ώστε να ανοίξουμε το διάλογο με την ελληνική κοινωνία και να έχουμε τη δυνατότητα καινοτόμων διαδικασιών όπως είπα, με ομάδες εργασίας πολιτικά εργαστήρια, με δημοψηφίσματα, ώστε πραγματικά και εμείς να αλλάξουμε την κοινωνία, αλλά και η κοινωνία να συμβάλλει στις δικές μας αλλαγές ως Κίνημα.

    Ο ρόλος μας είναι κρίσιμος και οι νέες οργανωτικές λειτουργίες, καθώς και το νέο ιδεολογικό μας στίγμα - αν θέλετε η αναβίωση των ιδεολογικών μας στιγμάτων, διότι ουσιαστικά θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε πολλή συζήτηση γύρω από την ιδεολογία και τις πολιτικές μας μέσα στο Κίνημά μας - είναι δύο απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα καταθέσουμε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές για να ξεκινήσει πιο συστηματικά η δουλειά η προσυνεδριακή.

    Όμως το Κόμμα μας πρέπει οπωσδήποτε να έχει δομές πολύ πιο αποκεντρωμένες. Να αποκεντρωθεί η εξουσία των αποφάσεων σε περιφερειακά και τοπικά και νομαρχιακά όργανα. Να υπάρχει μια νέα σχέση της κορυφής με τη βάση, ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε και μια νέα σχέση εξουσίας πολίτη-κράτους.

    Μέσα απ αυτή τη διαδικασία, η καθοδήγηση θα πρέπει να είναι διαφορετική. Όχι οργανωτίστικη αλλά πολύ πιο επιμορφωτική και πληροφοριακή. Να βοηθήσουμε τον πολίτη, να βοηθήσουμε το στέλεχος περιφερειακά, αποκεντρωμένα, να παίρνει όμως αυτός ή αυτή τις αποφάσεις.

    Έτσι, λοιπόν, η επιμόρφωση γίνεται και συστατικό στοιχείο της νέας δομής της οργάνωσής μας. Ηδη ιδρύουμε φορέα επιμόρφωσης και ήδη ξεκινάμε με μια διαδικασία αξιολόγησης στελεχών που μπορούν να βοηθήσουν περιφερειακά στην επιμόρφωση. Ήδη έχει ξεκινήσει η επιμόρφωση σε κεντρικό επίπεδο με τους νέους βουλευτές.

    Θέλω όμως, να έρθω σε ένα θέμα που είναι σημαντικό. Σε πολλές Νομαρχιακές Συνελεύσεις και συναντήσεις που έχουν γίνει και εγώ έχω ακούσει, υπάρχει μια ανασφάλεια για το καινούριο. Θέλω να τονίσω ότι την επόμενη μέρα όλοι μας πάλι εδώ θα είμαστε, όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε σ αυτή την ανασυγκρότηση. Αλλά δεν πρέπει να φοβηθούμε το καινούριο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

    Εγώ έχω πάρει από το διαδίκτυο κάπου 7.200 μηνύματα τις τελευταίες βδομάδες. Απ αυτά τα μηνύματα 65% είναι από νέους. Πολλές φορές βεβαίως για το διαδίκτυο μου λένε διάφοροι, «μα δεν υπάρχει πολύς κόσμος που γνωρίζει το διαδίκτυο». Αυτό είναι αλήθεια, αν και τώρα έχει φτάσει περίπου στο 30% του ελληνικού πληθυσμού. Θέλω να θυμίσω ότι παλιά στο Κίνημά μας, υπήρχε πάντα ένα παράπονο και ίσως υπάρχει ακόμα, για την ανάγκη αμφίδρομης πληροφόρησης.

    Άρα, λοιπόν, εδώ είναι απλώς ένα τεχνικό μέσο που μπορεί να συμβάλλει, δεν θα λύσει, να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο να υπάρξει η αμφίδρομη πληροφόρηση.

    Θέλω να σας πω ότι αν δείτε τι γράφουν οι νέοι για το ΠΑΣΟΚ, λένε τολμήστε, φοβούνται μην ενσωματωθούμε στο παλιό, χρειάζονται μόρφωση και δουλειά. Απαιτούν ένα νέο ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, κοινωνικά πρωτοπόρο, συμμετοχικά ευαίσθητο.

    Υπάρχει, όμως, πέρα από τις οργανωτικές ανάγκες και η ανάγκη να επεξεργαστούμε τις πολιτικές μας. Θέλω να κάνω μερικές σκέψεις εδώ και ενόψει των ευρωεκλογών και να κλείσω με αυτό.

    Ποια είναι η σημασία της ανασυγκρότησής μας; Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται ουσιαστικά σε μια ιστορική στιγμή όπου τίθενται σημαντικά θέματα ανασυγκρότησης πρώτα απ όλα σε ένα διεθνές επίπεδο.

    Ποιες είναι οι εξουσίες, ποιες είναι οι αξίες, ποιοι είναι οι θεσμοί αυτής της παγκοσμιοποίησης; Αυτής της οικουμενικής ποια λειτουργίας της ανθρωπότητας;

    Ποιος έχει την εξουσία; Ποιος αποφασίζει; Με ποιους κανόνες; Ποιος εφαρμόζει τους κανόνες; Πως αντιμετωπίζουμε θέματα όπως την φτώχεια, όπως την ανισότητα, όπως την πείνα, όπως το AIDS, όπως το ψηφιακό χάσμα, όπως τις εθνικιστικές συγκρούσεις ή τις συγκρούσεις των πολιτισμών;

    Ποιος είναι αρμόδιος να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα για τη μεταφορά κεφαλαίου απ τη μια μέχρι την άλλη πλευρά της υφηλίου, πολλές φορές με καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα απ όπου έφυγε;

    Πως μπορούμε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο;

    Άρα, λοιπόν, είμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης των διεθνών θεσμών. Είμαστε επίσης σε μια φάση ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - το νέο σύνταγμα, η διεύρυνση, οι νέες πολιτικές. Τι θα κάνουμε με το Σύμφωνο Σταθερότητας; Τι θα κάνουμε με την οικονομική ανάπτυξη, με το θέμα της απασχόλησης, με το περιβάλλον; Με τη δημοκρατική συμμετοχή; Τι θα κάνουμε με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνές επίπεδο;

    Για μας λοιπόν αυτές οι μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων διεθνώς. Αν θέλετε ένας νέος διεθνισμός είναι αυτό το οποίο πρέπει να επαγγελθούμε. Ένας νέος διεθνισμός, που θα μπορέσει να αναπτύξει νέες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο, να συνεγείρει την ελληνική κοινωνία, με πρωτοπορία το ΠΑΣΟΚ αλλά με όχημα, βασικό όχημα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Βασικό όχημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις όχι για τίποτε άλλο αλλά επειδή ακριβώς είμαστε στην Ευρώπη, είναι ζωτικός μας χώρος και είναι και προνομιακός μας χώρος δουλειάς.

    Από εκεί και πέρα οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα επηρεάσουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ζητούν μάλιστα οι προοδευτικές δυνάμεις τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσβλέπουν οι προοδευτικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

    Θα επηρεάσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στον Αραβικό κόσμο, προσβλέπουν σε μια προοδευτική Ευρώπη. Θα επηρεάσουμε και θα συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής σε ένα διεθνές γίγνεσθαι. Στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στον Καύκασο και σε πολλές άλλες περιοχές, στην Ασία.

    Και χαιρετίζουμε την νίκη της Σόνια Γκάντι, που είναι φίλη και που πάλεψε μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε με το σύζυγό της και την πεθερά της για τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ειρήνη.

    Θέλω όμως να πω ότι αυτή η ανασυγκρότηση σημαίνει να δούμε και τις δικές μας ρίζες και τις δικές μας αρχές. Οι δικές μας αρχές είναι: «Η Ελλάδα στους Έλληνες». Μίλησα γι αυτό και στη Βουλή και σήμερα.

    Τις έννοιες όμως αυτές, η έννοια της αρχής αυτής, της Ελλάδας στους Έλληνες, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας πρέπει να τις δούμε μέσα από μια νέα πραγματικότητα και νομίζω αυτή ήταν η έλλειψη των τελευταίων ετών. Απασχολούμενοι με την εξουσία δεν είχαμε τον χρόνο να επεξεργαστούμε μέσα στο Κίνημά μας, τις νέες αντιλήψεις, τις νέες σκέψεις πάνω στις ρίζες μας.

    Απ την άλλη μεριά υπήρχε μια σύγκρουση με ένα κομμάτι που ακριβώς ζητούσε να κρατήσουμε τις αρχές και τις ρίζες μας βλέποντας ότι η εξουσία μας απομάκρυνε, μας έκανε να φαινόμαστε σαν διαχειριστές και χλωμοί με τις εξουσίες μας αλλά πού όμως και αυτοί οι θεματοφύλακες περισσότερο έβγαζαν έναν πόνο συνθηματολογικά, χωρίς ουσιαστική επεξεργασία του ιδεολογικού μας στίγματος.

    Έτσι, λοιπόν, νομίζω ότι εμείς πρέπει να δούμε αυτή τη νέα περίοδο ως μια νέα πορεία όχι μόνο οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ αλλά ως ένα όραμα ενός νέου διεθνισμού. Η Ελλάδα στους Έλληνες και ταυτόχρονα εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν ήμασταν εσωστρεφείς. Οι καλύτερες μας στιγμές ήταν πάντα όταν είχαμε εξωστρέφεια. Εξωστρέφεια προς την ελληνική κοινωνία, προς τον πολίτη, εξωστρέφεια και πρωτοβουλία διεθνώς.

    Η Ελλάδα στους Έλληνες αφορούσε τον ελληνικό λαό αλλά δεν αφορούσε μόνο τον ελληνικό λαό. Αφορούσε κάθε λαό που ζητούσε την αυτοδιάθεσή του, την ελευθερία του, την ανεξαρτησία του. Ποτέ δεν δομήθηκε η αντίληψη αυτή σε μια ακραία εθνικιστική λογική αντιπαράθεσης πολιτισμών.

    Μάλιστα νομίζω εδώ είναι πολύ σημαντικό σε μια συζήτηση που γίνεται μέσα στην ελληνική κοινωνία γύρω από την ορθοδοξία, να συζητήσουμε και εμείς. Να συζητήσουμε και εμείς γύρω από το ρόλο της ορθοδοξίας, την μεγάλη αυτή πολιτιστική παράδοση, την μεγάλη αυτή κληρονομιά που όμως, μπορεί να είναι είτε πολύ στενά εθνοκεντρική, είτε να αναβλύζει, να αναδεικνύει οικουμενικές αξίες, προοδευτικές αξίες, αξίες αλληλεγγύης.

    Έτσι, λοιπόν, μέσα σ αυτή την προσπάθεια μέσα στην Ευρώπη των πολυπολιτισμών, μέσα στην Ελλάδα ενός νέου διεθνισμού πρέπει να δούμε και οι δικές μας παραδόσεις πώς προωθούν αυτή την πρόοδο, αυτή την προοδευτικότητα, να δούμε και το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Και θα είναι ένα απ τα βασικά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες μέσα στο Κίνημά μας. Έχουμε καλέσει και την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο και βεβαίως άλλους, να συμμετάσχουν σ αυτό το διάλογο.

    Αλλά ακριβώς η έννοια της Ελλάδας στους Έλληνες, σημαίνει για μας ότι η απελευθέρωση των λαών δεν δημιουργεί νέα τείχη. Δημιουργεί προϋποθέσεις ειρηνικής, δημοκρατικής συμβίωσης των λαών. Και η ανεξαρτησία βεβαίως είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε δημοκρατικά να δουλέψουμε με άλλες χώρες, δημοκρατικά και κοινωνικά να προωθήσουμε τους στόχους μας.

    Άρα, λοιπόν, σε ένα παγκόσμιο επίπεδο τίθενται νέα ζητούμενα. Απ τη μια, η αυτοδιάθεση των λαών. Και εδώ νομίζω, θα πρέπει η συνάντησή μας σήμερα, να βγάλει ένα ψήφισμα για τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ και για τα απαράδεκτα βασανιστήρια τα οποία βλέπουμε στις οθόνες και στις εφημερίδες και θέλω να χαιρετίσω και την πρωτοβουλία των δικών μας βουλευτών που υπέγραψαν επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κινητοποιηθούν απέναντι σ αυτά τα φαινόμενα.

    Αλλά πέρα από την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση των λαών και των χωρών, τίθεται αμέσως και το ποιοι είναι οι υπερεθνικοί θεσμοί που θα επιτρέψουν την ειρηνική συμβίωση. Αυτό που είπα και προηγούμενα, ποια είναι η νέα παγκόσμια διακυβέρνηση που θα επιτρέψει όμως δημοκρατική συμμετοχή, συμβίωση και αλληλεγγύη και συνοχή.

    Νομίζω ότι η Ευρώπη μπορεί εδώ πάλι να αποδειχτεί ως ένα πρότυπο. Ένα πρότυπο όπου η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων θα τις κάνει να μπορέσουν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ειρηνική, δημοκρατική, αλλά και αλληλέγγυα συμβίωση των διαφορετικών λαών και διαφορετικών πολιτισμών. Κι εδώ η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο για τα Βαλκάνια, για τη Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα έχουν κι αυτά πολύ μεγάλη σημασία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ελληνικό επίπεδο, τη δημιουργία νέων συμμαχιών.

    Ένα πρώτο είναι η κοινωνική Ευρώπη, η κοινωνική δικαιοσύνη. Ξέρετε ότι οι Επίτροποι μας, η Βάσω Παπανδρέου, ο Χρήστος Παπουτσής, η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και οι Ευρωβουλευτές μας, όπως ο Γιώργος Κατηφόρης, έχουν παλέψει όπως και οι κυβερνήσεις μας για την κοινωνική Ευρώπη. Μάλιστα στη συζήτηση για το Σύνταγμα, το οποίο θα είναι ένα από τα αντικείμενα στις συζητήσεις σήμερα, είχε παλέψει ο Γιώργος Κατηφόρης και κατάφερε σε μια ομάδα δουλειάς στη Συνέλευση για το Σύνταγμα να έχει μια ομόφωνη απόφαση για την κοινωνική Ευρώπη.

    Δυστυχώς όμως οι συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν άφησαν αυτή την πρόταση να εισαχθεί και να ενταχθεί στο Σύνταγμα. Παλέψαμε. Παλέψαμε π.χ. να αλλάξουμε τη λογική της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης μιλά μόνο για τις αντιπληθωριστικές και περιοριστικές πολιτικές. Δεν μιλά για την ανάπτυξη, δεν μιλά για την απασχόληση. Άρα λοιπόν να ένας σημαντικός αγώνας του προοδευτικού κινήματος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι να μπορέσουμε να αναπροσανατολίσουμε τη λογική της Κεντρικής Τράπεζας προς την απασχόληση, την πλήρη απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

    Δεύτερον, παλέψαμε κατά των αποκλεισμών, των διακρίσεων, υπέρ της ισότητας των φύλων, για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, παλέψαμε ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ της ένταξης του μετανάστη. Κι εδώ νομίζω ότι ακριβώς μπορούμε να αναδείξουμε τα νέα πρότυπα κοινωνίας, μιας κοινωνίας πολυπολιτισμικής, όπου όλοι μπορεί να συμμετέχουν. Γι αυτό είναι και τόσο σημαντικό σήμερα να έχουμε μαζί μας και εκπρόσωπους μετανάστες στο Κίνημα μας. Θα μιλήσουμε για το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη συνέχεια μέσα στις συναντήσεις μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο και ζωτικό θέμα και στην Ελλάδα κι εμείς πρέπει να έχουμε μια προοδευτική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

    Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά εμείς, το προοδευτικό Κίνημα, πιο αποτελεσματικά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για τον Έλληνα πολίτη μέσα από μια προοδευτική αντίληψη ουσιαστικής ένταξης του μετανάστη μέσα στην ελληνική κοινωνία ως ισότιμου πολίτη, με δικαίωμα στην παιδεία, με δικαίωμα στην εργασία, με δικαίωμα να μην αντιμετωπίζεται σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και για το σπάσιμο του ρατσισμού και των γκέτων.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα συζητηθεί επίσης σε μια ομάδα για την οικονομία. Κι εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει την άποψη να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι περιοριστική η λογική του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Βεβαίως πρέπει να έχουμε εξυγίανση των οικονομιών μας και να κρατάνε μια υγιή λογική και έναν υγιή προϋπολογισμό. Όμως μέσα από αυτή τη λογική υπάρχει μια σημαντικότατη αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε.

    Έχουμε προτείνει σ αυτή την κοινωνία της γνώσης στην οποία μπαίνουμε πια, που είναι καθοριστική η γνώση για την απασχόληση, για την ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, να μπορεί η παιδεία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, να μην εντάσσεται στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Δηλαδή να μπορούν οι κυβερνήσεις να επενδύουν στις νέες γενιές, στη δια βίου εκπαίδευση, για να βοηθούν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη των χωρών.

    Έχουμε επίσης καταφέρει στην Ε.Ε. να ανοίξουμε μια αναπτυξιακή πολιτική για τα Βαλκάνια, αλλά και τη διεύρυνση να τη δούμε ως μια λογική σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής μας όπως είναι τα Βαλκάνια και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίλυση του Κυπριακού.

    Θα μιλήσουμε για τη Λισσαβόνα και την ανταγωνιστικότητα, τη συνοχή. Εδώ υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του πως γίνεται πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη, αλλά επίσης ένα πολύ πιο δύσκολο θέμα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε και σίγουρα τα συνδικαλιστικά κινήματα, οι εργατικές ενώσεις, ο εργαζόμενος σήμερα, που είναι οι απαιτήσεις συνεχώς να υπάρχουν αλλαγές, να υπάρχει ευελιξία, να υπάρχει τεχνολογική πρόοδος, που πολλές φορές περιθωριοποιεί πολλούς εργαζόμενους και τους αφήνει στην άκρη. Έτσι λοιπόν η πίεση για την ευελιξία γίνεται ανασφάλεια του εργαζομένου.

    Χρειάζεται λοιπόν να δούμε την έννοια του εργατικού δικαιώματος, της προστασίας της εργασίας, πολύ ευρύτερα, ως την κατάρτιση ενός χάρτη δικαιωμάτων του πολίτη που θα διασφαλίζει μέσα στην Ε.Ε. τα απαραίτητα βασικά στην υγεία, στην παιδεία, στο μισθό, ώστε να μπορεί να εξελίσσεται, να μετεξελίσσεται, να αλλάζει δουλειές, να πηγαίνει από τη μία περιοχή στην άλλη ένας εργαζόμενος, χωρίς να φοβάται, χωρίς να υπάρχει ανασφάλεια και να μπορεί να προοδεύει, να μαθαίνει και να αλλάζει. Άρα λοιπόν χρειάζεται μια νέα αντιμετώπιση των βασικών αρχών μας, της κοινωνικής συνοχής και θα υπάρξει βεβαίως και συζήτηση σήμερα γύρω από τη χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι το Δ΄ ΚΠΣ. Εδώ δεν θα πρέπει να δούμε μόνο το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι. Έχω την εντύπωση ότι παρά τα πολλά και τόσο όχι απλώς αξιοπρόσεχτα αλλά και εντυπωσιακά έργα τα οποία έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες είδαν τα έργα αυτά κάπως ξένα ή κάπως αυτονόητα. Ίσως δεν ήταν ενταγμένα ή δεν αισθάνθηκαν ότι είναι ενταγμένα σε ένα δικό τους αναπτυξιακό όραμα.

    Άρα, λοιπόν, η ανασυγκρότηση μας ως προοδευτικό Κίνημα, πρέπει να περάσει από την ανάδειξη και πάλι του τοπικού και περιφερειακού οράματος. Ποιο είναι το τοπικό και περιφερειακό όραμα ανάπτυξης για τη χώρα μας και πως συνθέτει αυτό το τοπικό και περιφερειακό όραμα ανάπτυξης με το όραμα ανάπτυξης της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Ευρώπης.

    Αυτή πρέπει να είναι μια πολύ βασική πορεία στην ανασυγκρότηση του Κινήματος μας, που θα έχει ως κατάληξη το να εκθέσουμε πριν από τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, με συμμετοχική διαδικασία συζήτησης με τον πολίτη το οποίο βεβαίως θα προετοιμάσει όχι μόνο για τις τοπικές εκλογές αλλά και για τις επόμενες εκλογές την αξιοποίηση ακριβώς αυτής της νέας μας πορείας.

    Αγροτική πολιτική. Θα συζητήσουμε σήμερα και την αγροτική πολιτική. Η λογική των επιδοτήσεων έχει φτάσει στα όρια της όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε χθες. Έχει φτάσει στα όρια της όχι απλώς επειδή δεν επιτρέπει την μετεξέλιξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά έχει προωθήσει και την υπερβολική καλλιέργεια, την υπερβολική πολλές φορές παραγωγή με πολύ σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των καταναλωτών όπως είναι το φαινόμενο της τρελής αγελάδας ή την καταστροφή του περιβάλλοντος με την υπερβολική χρήση λιπασμάτων.

    Άρα λοιπόν εμείς παλέψαμε και πρέπει να παλέψουμε και πάλι και συνέχεια για μια νέα κοινή αγροτική πολιτική που διασφαλίζει το εισόδημα στον αγρότη, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσεται και να αλλάζει. Και να αλλάζει ώστε η επαρχία και ο αγροτικός πληθυσμός να μπορεί να γίνει ο νέος μοχλός εναλλακτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα του αύριο.

    Για μας η επαρχία δεν πεθαίνει. Για μας με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία ως ΠΑΣΟΚ μπορούμε να προωθήσουμε και μέσα από τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ώστε να γίνει πραγματικά πρωτοπορία η επαρχία στην ανάπτυξη της χώρας μας, πρωτοπορία μιας εναλλακτικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, την παράδοση μας και τα προϊόντα μας.

    Τέλος, το θέμα της δημοκρατίας. Το θέμα της δημοκρατίας θα είναι ένα κεντρικό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο. Ποια θα είναι δημοκρατική οργάνωση της Διεθνούς Κοινότητας, ποια δημοκρατική οργάνωση της Ε.Ε., ποια δημοκρατική οργάνωση της ίδιας μας της κοινωνίας μέσα σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι;

    Εδώ το ΠΑΣΟΚ -και θα συζητήσουμε πάλι σήμερα- έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά για το Σύνταγμα. Ήμασταν εκείνοι που ως Προεδρία καταφέραμε να φέρουμε το Σύνταγμα στην τελική του φάση πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο. Με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη και βεβαίως με πάρα πολλούς συναδέλφους και συντρόφους που συνέβαλαν σ αυτή την προσπάθεια.

    Το Σύνταγμα αυτό το οποίο θα συζητήσουμε, είναι ένα Σύνταγμα στο οποίο εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως προοδευτικές δυνάμεις, παλέψαμε να γίνει όλο και πιο δημοκρατικό. Να μιλήσουμε για τη συμμετοχή του πολίτη, την αποκέντρωση, τη λειτουργία των περιφερειών, που επίσης θα συζητηθεί σε μια από τις ομάδες. Και βεβαίως να υπάρχει η δυνατότητα να δούμε καινοτόμες διαδικασίες σ αυτή τη λογική της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

    Γι αυτό προτείνω ότι μόλις τελειώσει η διαπραγμάτευση για το Σύνταγμα -το έχουμε συζητήσει και παλιότερα, αλλά νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να είναι αντικείμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης και απόφασης - το νέο Σύνταγμα που θα έρθει στην Ελλάδα να είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το νέο Σύνταγμα.

    Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που δε θα ήθελαν ή που φοβούνται ένα δημοψήφισμα. Πιστεύω όμως ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να έχει μια ουσιαστική συμμετοχή, να κατανοήσει τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία θα συμβάλλει και στην ουσιαστική διαπραγματευτική μας ικανότητα, αλλά και στην αναβάθμιση της Ευρώπης και στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

    Προτείναμε επίσης, το θέμα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της δημιουργίας του ευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, δηλαδή να μπορεί να υπάρχει δημοψήφισμα και για ευρωπαϊκά θέματα από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Είναι θέματα τα οποία, εμείς ως προοδευτικό Κίνημα, πρέπει να δούμε, να προωθήσουμε, να συζητήσουμε στη διάρκεια της ανασυγκρότησής μας.

    Θέλω επίσης να πω ότι στη νέα εποχή οι ανισότητες δεν είναι μόνο ταξικές, δεν είναι μόνο μεταξύ διαφόρων ομάδων ή στρωμάτων της κοινωνίας μας.

    Σήμερα με την πολύ γρήγορη εξέλιξη, με την τεχνολογική εξέλιξη, με τη ρευστότητα και την παραγωγή γνώσεων που έχουμε καθημερινά, έχουμε μια νέα ανισότητα, πολύ σημαντική, που έχει σχέση με τη δημοκρατία.

    Είναι η ανισότητα μεταξύ αυτών που είναι απλά θεατές, τηλεθεατές ή ακροατές των πραγμάτων και των άλλων, που βρίσκονται επί σκηνής.

    Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο περιθώριο και αυτών που μπορούν και αποφασίζουν, που παίρνουν την τύχη της δικής τους ζωής στα χέρια τους και προχωρούν με πρωτοβουλίες. Αυτό κατανέμει εξουσίες.

    Η συμμετοχική δημοκρατία είναι ακριβώς να δώσουμε την εξουσία στον πολίτη, να μπορεί να είναι επί σκηνής, να μπορεί να αποφασίζει, να μην είναι παθητικός.

    Η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, πρέπει να εμπεριέχει αυτό το στοιχείο της δημοκρατικής, συμμετοχικής λειτουργίας, ώστε να προστατευτεί ο πολίτης σε ένα διεθνές επίπεδο.

    Αυτό το θέμα της δημοκρατίας πρέπει να αγκαλιάσει μεγάλους πολιτικούς χώρους, από το φιλελεύθερο μέχρι και τον αριστερό χώρο και ο διεθνισμός εδώ έχει διάφορες έννοιες.

    Δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοκρατία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοκρατία και άμεση σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Είναι η προστασία κατά του αποκλεισμού, είναι και η φωνή και η δύναμη στο μη προνομιούχο, είναι η δυνατότητα, όπως είπα, να είναι επί σκηνής και όχι απλώς θεατής.

    Είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη διαφορά που έχουμε με τη συντηρητική παράταξη, η οποία διεθνώς πια καλλιεργεί την ανασφάλεια. Η νέα ιδεολογική ταυτότητα της δεξιάς είναι, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, μπροστά σε αυτή την παγκόσμια κοινωνία, να καλλιεργεί τους φόβους και την ανασφάλεια και με το φόβο και την ανασφάλεια να έρχεται με έναν αυταρχικό τρόπο και να λέει, «εγώ θα σου λύσω τα προβλήματα, εγώ θα σε προστατεύσω, κάτσε εσύ στην άκρη». Ουσιαστικά λειτουργεί μέσα από μια λογική απαισιοδοξίας, μιζέριας, οπισθοδρόμησης.

    Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις, είμαστε οι δυνάμεις της αισιοδοξίας, είμαστε οι δυνάμεις του μέλλοντος, είμαστε οι δυνάμεις της ελπίδας, είμαστε οι δυνάμεις που βλέπουμε μπροστά, που δε φοβόμαστε το καινούριο, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, κινητοποιώντας τον ελληνικό λαό, κινητοποιώντας τους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

    Φίλες και φίλοι, ίσως πήρα πολύ χρόνο για να αναλύσω κάποια, άλλα αυτονόητα, άλλα ίσως όχι. Αλλά ήθελα να δώσω ένα έναυσμα προβληματισμού και ερωτημάτων για το διάλογο τον οποίο ξεκινάμε.

    Γιατί εγώ πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός ήταν απαραίτητος εδώ και πολλά χρόνια. Για πάρα πολλούς λόγους δεν μπορέσαμε να τον κάνουμε, Αλλά αυτός ο διάλογος, θα μας φέρει πάλι κοντά στις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας, θα μας φέρει πάλι κοντά στα ρεύματα σκέψης και τα προοδευτικά κινήματα της χώρας μας και διεθνώς.

    Θα γίνουμε εμείς και πάλι η πρωτοπορία για την υλοποίηση ρεαλιστικών, αλλά και μεγάλων οραμάτων του ελληνικού λαού. Μπορούμε να είμαστε πρωτοπορία στην Ελλάδα, μπορούμε να είμαστε πρωτοπορία στην Ευρώπη. Θα είμαστε πρωτοπορία στην Ελλάδα, θα είμαστε πρωτοπορία στην Ευρώπη.

    Να παλέψουμε δυνατά για τις Ευρωεκλογές, να παλέψουμε δυνατά, να δώσουμε μάχη, για το Συνέδριό μας, να παλέψουμε δυνατά για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα, ξανά να κυβερνήσουμε, προοδευτικά τη χώρα, με ανανεωμένες σχέσεις. Ανανέωση στο Κίνημά μας, με τη νέα γενιά κοντά μας, με νέα κοινωνικά στρώματα κοντά μας.

    Καλή δουλειά, καλό μας αγώνα και βεβαίως θα σας συναντήσω σε όλη αυτή την πορεία, σε όλη την Ελλάδα, να είστε καλά.

    [04] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΓΛΕΖΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (14:29 UTC+2)

    Αρνήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ΣΥΝ ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυνάμεων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) ώστε να κατέβει το σχήμα και στις ευρωεκλογές.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρθηκε στη χτεσινή δήλωση του Μανώλη Γλέζου και σημείωσε: Δεν θα αντιδικήσω με τον Μανώλη Γλέζο, ούτε με κανέναν άλλον, ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά. Οι αντιπαραθέσεις εντός της Αριστεράς είναι το μόνο που δεν χρειάζεται η Αριστερά. Εκείνο που χρειάζεται είναι κοινή δράση, κοινή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά".

    Σε ερώτηση τι θα γίνει από δω και πέρα ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι ο ΣΥΝ έκανε ότι μπορούσε για να κατέβει και στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι δεν επετεύχθη κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την πολιτική της ενότητας και αρχίζει την αντιπαράθεση προς διάφορες απόψεις. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν για ενιαία κάθοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς στις ευρωεκλογές και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κόσμος αλλάζει και η Αριστερά δεν τελειώνει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχολίασε τις πληροφορίες ότι στελέχη του κόμματος θέτουν θέμα ηγεσίας και διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα: Δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Θα δώσουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών όλοι μαζί και ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει σε πείσμα όλων εκείνων που ήθελαν και θέλουν να μην είναι ενοχλητική παρουσία να κάνει τη δουλειά του. Το ΣΥΝ πολλοί θέλησαν να τον βάλουν στη γωνία, πολλοί θέλησαν να μην τον βρίσκουν μπροστά τους, αλλά λυπάμαι που θα τους διαψεύσω. Θα είμαστε απέναντί τους.

    Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει σε μια παρατεταμένη στασιμότητα. Δεν γίνονται τα έργα που απαιτούνται και με πίκρα διαπίστωσε άλλη μια φορά ότι η πόλη βλέπει να περνούν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης χωρίς να ωφελείται. Το πρωί επισκέφθηκε το Δήμο Πολίχνης όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μιχάλη Ξανθόπουλο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το ΕΚΘ και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και αντιπροσωπεία συμβασιούχων.

    [05] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 315 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΑΡΙΜΠ

    Βαγδάτη, 14 Μαϊου 2004 (18:20 UTC+2)

    Η απελευθέρωση ομάδας 315 ιρακινών κρατουμένων άρχισε το πρωί από τις φυλακές Αμπού Γαρίμπ, δυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου. Η απελευθέρωση των 315 κρατουμένων είχε ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου από εκπρόσωπο της Συμμαχίας και γίνεται την επομένη της επίσκεψης στη διαβόητη φυλακή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά το σκάνδαλο της κακοποίησης των κρατουμένων.

    Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε αμερικανική στρατιωτική βάση απ΄όπου και θα πάρουν εξιτήριο.

    Το μέτρο εντάσσεται στα σχέδια αποσυμφόρησης της φυλακής και μείωσης των κρατουμένων από 4.000 που είναι σήμερα, σε 1.500 τους επόμενους μήνες.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Aθήνα, 14 Μαϊου 2004 (20:54 UTC+2)

    Θετικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τα αποτελέσματα της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του Κινήματος. "Δείχνουμε στην πράξη την έννοια της συμμετοχής δημοκρατίας" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η διαδικασία της ανασυγκρότησης θα μεταφερθεί στην περιφέρεια ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν.

    Σχετικά με την παραίτηση της Βάσως Παπανδρέου από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στο Σάκη Ρουβά για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα συμπεράσματα του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, είναι κατά τη γνώμη σας θετικά;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήταν μια πάρα πολύ θετική εμπειρία, μια πρωτόγνωρη θα έλεγα για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα. Δείχνουμε στην πράξη την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αλλά υπήρχε και πολύ ουσία, γύρω απ' την πορεία μας στην Ευρώπη, την ανάγκη ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και σε διεθνές επίπεδο, για ένα νέο διεθνισμό που διαμορφώνει μια δημοκρατική και αλληλέγγυα διεθνή κοινωνία.

    Η ουσία αυτής της διαδικασίας είναι ότι είναι ένα ξεκίνημα για την ανασυγκρότηση. Αυτή η διαδικασία θα μεταφερθεί στην περιφέρεια και σε τοπικό επίπεδο και θα έχουν τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες και όλοι οι κοινωνικοί φορείς να συμμετέχουν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλαμε να σας ρωτήσουμε σχετικά κύριε Πρόεδρε με την παραίτηση της κας Παπανδρέου απ' την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι είναι απ' τα θέματα που περισσότερο ντόρο κάνουν, παρά ουσία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο έχουμε μια κρίσιμη μάχη στην Κωνσταντινούπολη.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Σάκη Ρουβά και στην Ελλάδα γενικότερα.

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 14 Μαϊου 2004 (20:52 UTC+2)

    Πρώτος μας σταθμος είναι οι ευρωεκλογές τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν στην ευρωβουλή, θα ελέγχει την κυβέρνηση και θα εντείνει την παρουσία του στη ζωή κάθε Δήμου, κάθε νομαρχίας, κάθε γειτονιάς και κάθε χωριού της χώρας.

    Αναφερόμενος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου σχολίασε ότι ήταν μια πρωτόγνωρη για το ΠΑΣΟΚ διαδικασία που ανέδειξε νέα θέματα και νέα ζητήματα.

    Ακολουθεί η δευτερολογία του κ. Παπανδρέου:

    "Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν θα σας κουράσω. Συναντηθήκαμε και σε λίγες ώρες ενημερωθήκαμε, μάθαμε, προβληματιστήκαμε, αλλάζουμε και προτείνουμε.

    Είναι ένα ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα που όλο και περισσότερο θα αναπτύσσει δυναμική και θα φτάσει μέχρι το τελευταίο χωριό, την τελευταία γειτονιά, τον κάθε πολίτη της χώρας μας.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα τεράστιο, πλούσιο, δυναμικό. Και μέσα στον κομματικό μηχανισμό αλλά και πέρα από το ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή διαδικασία το ανέδειξε. Ήταν μια πρωτόγνωρη για το ΠΑΣΟΚ διαδικασία. Αλλά απ' ότι είδα - και πέρασα από όλες τις Ομάδες Δουλειάς - υπήρξε ένα υψηλό επίπεδο ουσιαστικού προβληματισμού, ουσιαστικής συμμετοχής και θα έλεγα ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις οι οποίες βγήκαν. Είναι όμως μόνο η αρχή. Αλλά μια πολύ καλή αρχή.

    Ανέδειξε, λοιπόν, αυτή η διαδικασία ότι οι αξίες μας είναι ζωντανές. Ανέδειξε, τις δυνατότητες που έχουμε για να αλλάζουμε τον κόσμο, να θέτουμε οραματικούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε.

    Ανέδειξε και νέα θέματα, νέα ζητήματα, μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, τα οποία αποτελούν και νέες προτεραιότητες για το Κίνημα μας και για την Ελλάδα.

    Η ανασυγκρότηση μας απευθύνεται στον πολίτη μας. Τον καλούμε να συμμετάσχει. Να δημιουργήσει νέες μορφές δικιάς του συμμετοχής, δημιουργώντας εμείς νέες μορφές κομματικής δράσης και θεσμών.

    Η ανασυγκρότηση μας σημαίνει και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού οράματος. Σημαίνει την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στη χώρα μας σε συζήτηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είτε είναι μέσα σε κόμματα, είτε είναι τα ίδια τα κόμματα, είτε είναι και δυνάμεις της κοινωνίας.

    Η ανασυγκρότησή μας είναι και η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα Βαλκανικό, Μεσογειακό, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο. Είναι η ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, όπως είπα και το πρωί, ένας αγώνας για ένα νέο διεθνισμό. Ένα νέο διεθνισμό που αφορά όχι μόνο τη διεθνή κοινότητα, αλλά τον κάθε πολίτη, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

    Πρώτος μας σταθμός είναι οι Ευρωεκλογές.

    Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα. Όχι μόνο ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας, αλλά ένα μήνυμα και προς την Κυβέρνηση, ότι είμαστε παρόντες και θα ελέγχουμε την Κυβέρνηση, θα ελέγχουμε τις δράσεις της Κυβέρνησης, τις πολιτικές της και δεν θα μπορεί να κινείται με λευκή επιταγή.

    Θα είμαστε παρόντες. Και όχι μόνο παρόντες στην Ευρωβουλή, αλλά θα είμαστε παρόντες ως Προοδευτικό Κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Όπως και θα είμαστε παρόντες και στην πολιτική ζωή κάθε Δήμου, κάθε Νομαρχίας, κάθε γειτονιάς και κάθε χωριού της χώρας μας. Θα ελέγχουμε την Κυβέρνηση προστατεύοντας τον πολίτη, αλλά και ανοίγοντας νέες προοπτικές για την προοδευτική Ελλάδα.

    Σας καλώ, λοιπόν, να δώσουμε αυτή τη μάχη, μια νικηφόρα μάχη. Να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και καλό αγώνα".

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ''

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (20:43 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς συμβάσεις υπέρ της διαφάνειας, κίνητρο για την ανάπτυξη», θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου, στις 7.30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς»-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Βλάσσης, προϊστάμενος του τμήματος συμβάσεων κατά του εγκλήματος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Κουκιάδης και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος, Ιορδάνης Καϊσερλίδης.

    [09] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ ενέκρινε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η αναγκαιότητα της αποχώρησης των στρατευμάτων επιβεβαιώνεται και από τα βασανιστήρια των Ιρακινών πολιτών. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

    «Η σημερινή έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ επιβεβαιώνει την απαίτηση για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την παράδοση της εξουσίας στον Ιρακινό λαό με μόνη δύναμη επίβλεψης τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί σ' αυτό το αίτημα. Να στηρίξει αποφασιστικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μεταβατική περίοδο στο Ιράκ.

    Οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. Το απαιτεί η ανάγκη για την παγκόσμια ειρήνη, αφού έχει φανεί καθαρά ότι ο πόλεμος αυτός γεννάει ακόμη περισσότερη βία, τη σύγκρουση των πολιτισμών και την ευρύτερη ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση.

    Τα αποτρόπαια βασανιστήρια Ιρακινών πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τις παραπάνω θέσεις και δυναμώνουν τις φωνές σ' όλο τον κόσμο να ζητηθεί ο άμεσος τερματισμός της κατοχής του Ιράκ».

    [10] Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο εντοπισμός της δημοσιογράφου των Times του Λονδίνου που επιχείρησε να μπει στο Ολυμπιακό στάδιο αποδεικνύει ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν σωστά, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου στο σημερινό φύλλο των Times, η κ. Πετραλιά επισήμανε:

    «Απεδείχθη ότι τα συστήματα ασφαλείας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λειτουργούν σωστά. Είναι γνωστό ότι η Ολυμπιακή Ασφάλεια θα υπάρχει από την 1η Ιουλίου, από την ώρα δηλαδή που θα κλειδωθούν όπως λέγεται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και θα παραδοθούν στην Οργανωτική Επιτροπή. Νομίζω ότι το συμβάν αυτό απέδειξε ότι ακόμα και τώρα που φυλάσσονται τα εργοτάξια το σύστημα λειτούργησε. Από εκεί και πέρα όταν κάποιος ψάχνει να βρει μόνο τα αρνητικά, τότε νομίζω η απάντηση δίνεται από μόνη της».

    Όπως επισήμανε, τα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες.

    «Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλο τον Τύπο, σε όλο τον κόσμο και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν είναι αθώα», κατέληξε.

    [11] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (18:49 UTC+2)

    Ο καθηγητής του ΑΠΘ, στην έδρα Λιμενικών Έργων, Χριστόφορος Κουτίτας, αναλαμβάνει πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ενώ τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, ανατίθενται στον πολιτικό μηχανικό, Ιωάννη Τσάρα.

    Αναλυτικότερα, η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο έχει ως εξής:

    Πρόεδρος: ΚΟΥΤΙΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (Καθηγητής Α.Π.Θ. στην έδρα

    Λιμενικών Έργων)

    Δ/νων Σύμβουλος: ΤΣΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Πολιτικός Μηχανικός, Δ/νων Σύμβουλος ΚΕΠΑ)

    Αντιπρόεδρος: ΙΑΚΩΒΟΣ ΦΡΑΤΖΗΣ (Φαρμακοποιός)

    Μέλη: ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Πολ. Μηχανικός)

    ΚΑΝΑΒΟΥΡΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (Πρόεδρος, Εκτελωνιστών)

    ΠΑΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Οικονομολόγος, Επικ. Καθηγητής)

    ΤΣΙΒΕΛΕΚΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (Δικηγόρος)

    ΒΑΛΙΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Οικονομολόγος, Νομαρχιακός Σύμβουλος)

    ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Επιχειρηματίας, Δημ. Σύμβουλος Δ. Θεσσαλονίκης)

    [12] ΜΕΡΙΣΜΑ ΥΨΟΥΣ 0,50 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2003 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (18:27 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να διανείμει για την οικονομική χρήση του 2003 η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ σημειώνεται ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει από την 7η Ιουνίου.

    Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της τράπεζας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 14ης Μαΐου 2004, ενώ σημειώνεται ότι από την Δευτέρα, η μετοχή της τράπεζας θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος.

    Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται ως ακολούθως:

    -Με αυτόματη πίστωση του λογαριασμού καταθέσεων, που τηρούν στην Τράπεζα, για όσους μετόχους έχουν δηλώσει το λογαριασμό τους έγκαιρα.

    -Στους λοιπούς μετόχους θα αποσταλεί ταχυδρομικώς στη διεύθυνση, που έχουν δηλώσει, 'Εντολή Πληρωμής Μερίσματος', την οποία μπορούν να εισπράξουν από οποιοδήποτε κατάστημα της τράπεζας.

    [13] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (17:32 UTC+2)

    Μείωση σε ποσοστό της τάξης του 12,7% σημείωσε τον Ιανουάριο η οικοδομική δραστηριότητα με βάση τον αριθμό των αδειών, και υποχώρηση 19,8% και 19,7% παρουσιάστηκε βάσει επιφάνειας και όγκου, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα..

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 4.918 άδειες, έναντι των 5.636 αδειών που είχαν χορηγηθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2003.

    Η μείωση στην έκδοση αδειών σημειώνεται στις περισσότερες διοικητικές περιφέρειες της χώρας, αφού αύξηση σημειώνεται μόνο στη Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο.

    Για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η ΕΣΥΕ αναφέρει ότι η έκδοση αδειών για την ανέγερση οικοδομών ανήλθε σε 4.893 άδειες, έναντι των 5.604 αδειών που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2003 (μείωση 12,7%).

    Η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 25 άδειες, έναντι των 32 αδειών που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2003.

    [14] ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ Η ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (17:23 UTC+2)

    Στις 18 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

    Μεταξύ των πιο βασικών θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, είναι η υποβολή προς έγκριση των εκθέσεων του διοικητικού συμβουλίου και των ελεγκτών, για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, που αφορούν την εταιρική χρήση του 2003, αλλά και η έγκριση της καταβολής μερίσματος.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού από αναπροσαρμογή της αξίας κτιρίων και εγκαταστάσεων και εδαφικών εκτάσεων και λοιπών αποθεματικών, με έκδοση 76.517.426 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 4,50 ευρώ έκαστη, υπέρ των παλαιών, με αναλογία 3 προς 10.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας θα τεθεί προς έγκριση το πρόγραμμα ιδίων μετοχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (16:46 UTC+2)

    Στον έντονα πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά πραγματοποίησε βουτιά σε ποσοστό της τάξης του 1,34% και διολίσθησε στο επίπεδο των 2.467,03 μονάδων, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το ζενίθ του στην περιοχή των 2.510,15 μονάδων και το χαμηλότερο σημείο στην ζώνη των 2.462,62 μονάδων.

    Πάντως, η πορεία που ακολούθησε σήμερα Παρασκευή η αγορά ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι στα προσυνεδριακά τους σχόλια εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη διατήρηση της χθεσινής ανόδου στο Χ.Α.

    Όπως υποστηρίζουν, όσο θα συνεχίζεται η έντονη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, την οποία προκαλούν η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στα ύψη, η πτωτική πορεία στην Wall Street, αλλά και η αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος, όπου το ευρώ παρουσιάζει διαρκείς αυξομειώσεις έναντι του δολαρίου, η Σοφοκλέους «δύσκολα θα ορθοποδήσει».

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και διαμορφώθηκε στο ποσό των 140 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4.442.487,40 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των εταιριών του ΟΤΕ, ύψους 1.140.000,00 ευρώ, στα 11,40 ευρώ και της EFG, προϋπολογισμού 1.837.000,00 ευρώ, στα 18,37 ευρώ.

    Σε πτωτική τροχιά τερμάτισε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 205, έναντι 76 ανοδικών και 102 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (10,34%) και της ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (5,97%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι τίτλοι των RAINBOW COMPUTER (+9%) και της Αλυσίδας (+8,43%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Απώλειες κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,17%, έναντι πτώσης 1,06% για τον FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών-0,76% για τον Small Cap 80 της μικρής και 0,51% για τον Mid 40 της μέσης.

    Στο κόκκινο βρέθηκαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον πρώτο να δέχεται ισχυρές πιέσεις και τον δεύτερο να ακολουθεί συντηρητική πτωτική πορεία.

    Ειδικότερα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,91%, αντανακλώντας τις απώλειές του στις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των ΛΑΝ-ΝΕΤ (3,02%), COSMOTE (2,09%), ΟΤΕ (1,77%) και της Forthnet (0,67%).

    Ήπια πτωτική πορεία ακολούθησε ο τραπεζικός κλάδος, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,65%, ως απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των ΑΤΕ (3,09%0, EFG (2,83%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (2,82%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,48%) και της Αττικής (2,35%), ενώ σαν αντίβαρο λειτούργησαν οι τοποθετήσεις στις ASPIS (+1,46%), ΕΤΕ (+0,94%) και της Alpha Bank (+0,53%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Αρνητική εικόνα εμφάνισαν οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση τους πέντε από αυτούς, οι οποίοι και τερμάτισαν κινούμενοι σε ανοδική πορεία. Πρόκειται για τους κλάδους της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,44%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,23%), των επενδύσεων (+0,50%0, των κατασκευαστικών (+-0,79%) και των τροφίμων και ποτών (+0,14%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτωτικής τάσης αναδείχθηκε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος και υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 3,78%, λυγίζοντας υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΤΕΞΑΠΡΕΤ (13,33%) και της ΕΡΙΟΥΡΓΙΑΣ 3Α (5,03%)

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,98% κατέγραψε και ο δείκτης των βιομηχανιών, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν στις μετοχές των εταιριών SATO (2,56%) και ΒΑΡΑΓΚΗΣ (2,05%).

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας εμφάνισαν κατά σειρά οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,85%) και του χονδρικού εμπορίου (1,34%).

    Κάμψη κατά 0,97% εμφάνισε ο δείκτης των διυλιστηρίων και ακολούθησαν οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,81%), της παράλληλης αγοράς (0,77%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,46%), των βασικών μετάλλων (0,39%), των ασφαλειών (0,30%) και του λιανικού εμπορίου (0,27%).

    Τη μικρότερη υποχώρηση εμφάνισαν οι δείκτες των συμμετοχών και της πληροφορικής, υποχωρώντας κατά 0,19% και 0,07% αντίστοιχα.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα εξακολουθήσει να δέχεται επιδράσεις από το κλίμα που θα επικρατεί στο εξωτερικό, αλλά και τη στάση των ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, διατυπώνουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Σοφοκλέους παραμένει ρευστή, καθώς η ισορροπία στο εξωτερικό είναι εύθραστη.

    Από την επόμενη εβδομάδα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, τον τόνο στην αγορά θα δίνουν και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν η Coca Cola Τρία Εψιλον και ο Τιτάνας.

    Ε.Α.

    [16] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 14 Μαϊου 2004 (21:03 UTC+2)

    Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος των Τουρκομάνων στο Ιράκ, Μουσταφά Κεμάλ Γιαϋτσιλί, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Ο Γιαϋτσιλί έπεσε νεκρός, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε δέχθηκε πυρά, στον δρόμο Κιρκούκ Τουζχουρματού. Μαζί με τον Γιαϋτσιλί σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του Χαζίμ Ναμίκ, ενώ ο Νετζμεττίν Κασάπ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος των Τουρκομάνων στο Ιράκ, τραυματίσθηκε σοβαρά.

    Λέγεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο όχημα στο οποίο επέβαινε ο Γιαϋτσιλί χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, αλλά ακόμη δεν υπάρχει σαφής πληροφορία από ποιον έγινε η επίθεση.

    [17] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ "ΠΡΟΕΔΡΙΑ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2004 (21:01 UTC+2)

    Αποφασισμένος να μην διεκδικήσει εκ νέου την «προεδρία» του ψευδοκράτους εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Όπως μεταδόθηκε από τα σημερινά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις «προεδρικές εκλογές» που θα γίνουν το προσεχές έτος στο ψευδοκράτος.

    «Το προσεχές έτος θα είμαι 82 ετών και αν μου έχουν μείνει μερικά χρόνια ζωής, έχω το δικαίωμα να τα ζήσω μόνος μου. Ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου σκεπτόμαστε την υποψηφιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Αφησε, ωστόσο, μισάνοιχτη την «πόρτα», λέγοντας ότι «στην περίπτωση που θα τον παρακαλέσει ο λαός», θα το σκεφτεί να θέσει υποψηφιόττα.

    Σε ερώτηση ποιος θεωρεί πως θα μπορούσε να τον διαδεχτεί, απάντησε πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο γιος του, Σερντάρ Ντενκτάς, «είναι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει εμπειρία».

    Ο Ντενκτάς είπε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα, υπήρξαν στιγμές που λυπήθηκε πολύ και τόνισε ότι η Τουρκία μαζί με τον κόσμο θέλησε να τον αφήσει «εκτός κυκλώματος».

    Είπε ακόμη πως και παλαιότερα υπήρξαν φορές που επικράτησαν διαφορές απόψεων με τις τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά για πρώτη φορά τώρα, αυτό βιώθηκε μέσω του Τύπου και υπογράμμισε: «Δεν έχω την πολυτέλεια να δυσαρεστηθώ με την Τουρκία, αλλά έχω θιγεί πολύ».

    [18] "ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ Β. ΚΥΠΡΟΥ" ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΕΦΕΞΗΣ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Αγκυρα, 14 Μαϊου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ως «κράτος της Βορείου Κύπρου» θα αποκαλεί εφεξής το ψευδοκράτος της Κύπρου ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος έλαβε τη σχετική απόφαση στην πρόσφατη σύνοδό του, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Milliyet, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, αποφάσισε το ψευδοκράτος, το οποίο κατονομάζονταν παλαιότερα «Μουσουλμανική Τουρκική Κοινότητα της Κύπρου», στο εξής να αποκαλείται «Κράτος της Βορείου Κύπρου».

    Στο δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ουτκού Τσακίροζερ και Μπαρκίν Σικ, τονίζεται πως η Τουρκία που έδωσε στον ισλαμικό κόσμο το μήνυμα ότι «περιμένει το πρώτο βήμα από τους αδελφούς της» για την κατάργηση της απομόνωσης που εφαρμόζεται στο ψευδοκράτος, πήρε τελικά την πρώτη «χαρμόσυνη είδηση».

    Στη Σύνοδο, η Τουρκία ζήτησε την αναβάθμιση του επιπέδου εκπροσώπησης του ψευδοκράτους στην Οργάνωση καθώς και την κατάργηση του εμπάργκο.

    Με την αποδοχή στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, σε επίπεδο Υπουργών, της συμβουλευτικής απόφασης που ελήφθη, το ψευδοκράτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα χαρακτηρισθεί ως «κράτος» σε μία διεθνή Οργάνωση.

    [19] HWR: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 14 Μαϊου 2004 (20:50 UTC+2)

    Οι αρχές της Κροατίας δεν έκαναν σημαντικά βήματα για να διευκολύνουν την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων, παρά τις δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού και τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει θέσει την επιστροφή των προσφύγων ως κριτήριο για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε., τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

    Σε έκθεσή της η αμερικανική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμά ότι η πρόοδος στον τομέα της επιστροφής των ιδιοκτησιών υπήρξε αδικαιολόγητα αργή και ότι πρακτικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τους Σέρβους που έχασαν τα δικαιώματα για κρατικά διαμερίσματα. Ωστόσο η οργάνωση σημειώνει ότι η κροατική κυβέρνηση συνέχισε την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών Σέρβων.

    Η οργάνωση επικρίνει επίσης την κροατική δικαιοσύνη για διάκριση σε βάρος των Σέρβων της Κροατίας, στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος Κροατών κατά τη σύγκρουση που διέλυσε τη χώρα από το 1991 έως το 1995. ''Οι δίκες για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων που διεξάγονται στην Κροατία είναι μεροληπτικές κάτι που αποθαρρύνει την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων'', αναφέρεται στην έκθεση του ΗRW.

    Ο νέος πρωθυπουργός τη Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 2003 έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επιστροφή των προσφύγων είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

    Η κροατική κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για να καταστήσει δυνατή την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων, δήλωσε η Ραχέλ Ντένμπερ εκπρόσωπος της HRW για την Ευρώπη. Οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενες, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις, σημείωσε.

    Σύμφωνα με το HRW περίπου 300.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν την Κροατία στη διάρκεια του πολέμου από το 1991 ως το 1995 και σύμφωνα με στοιχεία της κροατικής κυβέρνησης περίπου 108.000 έχουν επιστρέψει στις εστίες τους.

    [20] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 14 Μαϊου 2004 (20:43 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι, με επίκεντρο περιοχή περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σόφιας.

    Όπως μεταδίδει το βουλγαρικού πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

    [21] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Ο ΚΑΡΕΜΠΕ;

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (20:57 UTC+2)

    Επιστρέφει στην Αγγλία ο Κριστιάν Καρεμπέ. Αυτό αναφέρει σε τίτλο του site της Αγγλίας, τονίζοντας ότι ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού θα επιστρέψει στο αγγλικό πρωτάθλημα και θα παίξει και πάλι στην «Πρέμιερ Λιγκ». Η είδηση αυτή βγήκε μέσα από δηλώσεις που έκανε ο μάνατζερ του 33χρονου ποδοσφαιριστή, Μίλαν Τσάλασαν, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Γάλλος άσος έχει πρόταση από τη Μάντσεστερ Σίτι, την Μίντλεσμπρο, την Πόρτσμουθ και την Τότεναμ.

    Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός αποφεύγει να πάρει θέση, λέγοντας ότι μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος σε δύο περίπου εβδομάδες δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτε που να αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις.

    [22] ΤΕΝΙΣ: Ο ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ F2 TOY ΛΙΒΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο τουρνουά τένις F2 του Λιβάνου (15.000 δολάρια). Ο νεαρός πρωταθλητής μας με παρτενέρ τον Τσέροβιτς επιβλήθηκαν των Ντελγκάδο (Βρετανία) και Γουάιτχαους (Νότια Αφρική) με 2-0 σετ (6-4, 6-0), εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τον τελικό του τουρνουά.

    Στο πρώτο σετ έγινε σκληρή μάχη με τους Γιακούποβιτς και Τσέροβιτς να επικρατούν στα... σημεία. Στο δεύτερο σετ ο αγώνας εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία με το Ελληνοκροατικό δίδυμο να είναι καταιγιστικό, χωρίς να αφήσει τους αντιπάλους να πάρουν κυριολεκτικά ανάσα.

    [23] ΑΥΡΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (19:52 UTC+2)

    Ένα κλειστό στάδιο που αναμένεται να λύσει αρκετά προβλήματα των σωματείων και των αθλητών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα (17.30). Πρόκειται για το νέο δημοτικό κλειστό προπονητήριο Αμπελοκήπων το οποίο θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός παρουσία και του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή.

    Το στάδιο περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του ευθεία 120 μέτρων, σκάμμα μήκους, στρώμα για επί κοντώ και ύψος, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη και για τοποθέτηση μετακινούμενης βαλβίδας για τη σφαιροβολία. Επίσης διαθέτει και κλιματισμό.

    Βρίσκεται δίπλα στο ανοικτό στάδιο Αμπελοκήπων, οπότε χρησιμοποιείται και ως χώρος προθέρμανσης για αγώνες στον ανοικτό στίβο. Και αυτό, αφού βάσει της κατασκευής του έχει γίνει η πρόβλεψη να ανοίγει σε πολλά πλαϊνά σημεία του ώστε να χρησιμοποιείται και το καλοκαίρι.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αμέσως μετά τα εγκαίνια του σταδίου θα μετάσχει σε σύσκεψη με τα σωματεία της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών (19.30).

    [24] Ο Β. ΤΖΕΝΓΚΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (19:18 UTC+2)

    Ο Βάλτερ Τζένγκα είναι ο νέος προπονητής της ΠΑΕ Αιγάλεω. Αυτή την απόφαση πήραν το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτριος Κούκης και το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, με κύριο στόχο την συνέχιση της ανοδικής πορείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τζένγκα ότι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ αναφέρει: «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Κούκης και τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν ότι ο νέος προπονητής από τις 15/5/2004 θα είναι ο Βάλτερ Τζένγκα.

    Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε με πλήρη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών και των υποχρεώσεών μας, μετά την ιστορική πρόκριση και συμμετοχή του Αιγάλεω στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η επιδίωξη της ΠΑΕ για τη νέα αυτή συνεργασία είναι πλέον διττή: Δηλαδή αφενός η συστηματική ανοδική πορεία της ομάδας μας και η ταυτόχρονη ανάδειξή της σε μεγάλη και αγαπημένη ομάδα όλων των Ελλήνων φιλάθλων και αφετέρου η διαχρονική συνέχεια των συμμετοχών της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η παράλληλη διάκριση σ' αυτές.

    Πιστεύουμε ότι το Αιγάλεω με αυτή την απόφαση δημιουργεί τη νέα εποχή του. Ελπίζουμε ότι ο νέος αυτός σχεδιασμός θα πετύχει και θα φέρει με την προσθήκη του οράματος και της προσωπικότητας του κ. Τζένγκα, νέες, μεγαλύτερες επιτυχίες, για την ομάδα μας και τους ανθρώπους της».

    [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (18:57 UTC+2)

    Τέσσερις ομάδες της Α1 μπάσκετ ανδρών θα ριχθούν στη μάχη των πλέι οφ. ΠΑΟ, Μαρούσι, Ηρακλής και ΑΕΚ αύριο και μεθαύριο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα πρώτα παιχνίδια και θα κυνηγήσουν τη νίκη. Η ομάδα που θα πετύχει δύο νίκες θα περάσει στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Συγκεκριμένα το Μαρούσι θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα του Αμαρουσίου, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη από την ΑΕΚ η οποία απέκλεισε τον Αρη.

    Στο δεύτερο ζευγάρι ο ΠΑΟ υποδέχεται τον Ηρακλή στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Οι πράσινοι είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση.

    Οι αγώνες της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ είναι:

    Θέσεις 1-4

    Αύριο

    Αγίου Θωμά (21:00) Μαρούσι-ΑΕΚ: Μαστραφτσής-Σχινάς

    Κυριακή

    Σπόρτιγκ (17:00) ΠΑΟ-Ηρακλής: Κορομηλάς-Ζαβλανός.

    [26] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 14 Μαϊου 2004 (20:43 UTC+2)

    Η Αλ Κάιντα ανέλαβε σήμερα με μήνυμά της, που δημοσιεύεται σε ισλαμιστική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και αποδίδεται στον επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου για την αραβική χερσόνησο Αμπντελαζίζ αλ Μούκριν, την ευθύνη για την επίθεση της 1ης Μαΐου στη Σαουδική Αραβία, από την οποία σκοτώθηκαν 5 δυτικοί στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Γιανμπού.

    Πέντε δυτικοί μηχανικοί, δύο Αμερικανοί, δύο Βρετανοί και ένας Αυστραλός, που εργάζονταν για θυγατρική του ελβετο-σουηδικού ομίλου ΑΒΒ σκοτώθηκαν την 1η Μαΐου από τέσσερις ενόπλους στο Γιανμπού. Οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με τις δυνάμεις της τάξης.

    [27] ΑΧΕΡΝ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Μαδρίτη, 14 Μαϊου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, η χώρα του μέχρι το τέλος του Ιουνίου προεδρεύει της ΕΕ, επισήμανε ότι για να τεθεί σε ισχύ το εκπονούμενο Σύνταγμα της ΕΕ πρέπει να επικυρωθεί από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της Ενωσης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Πρέπει να ζητηθεί μία ομόφωνη επικύρωση" επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός που είχε νωρίτερα συνομιλίες στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    [28] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ

    Βαγδάτη, 14 Μαϊου 2004 (18:29 UTC+2)

    Ο δεκανέας Τσάρλς Γκρέινερ θα είναι ο τέταρτος αμερικανός στρατιωτικός που θα δικαστεί από στρατοδικείο για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος ιρακινών στρατιωτών με επτά κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνονται η κακομεταχείριση, η σεξουαλική κακοποίηση, και η απάνθρωπη συμπεριφορά, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Οι κατηγορίες κατά του Γκρέινερ θα απαγγελθούν στις 20 Μαΐου αλλά η ημερομηνία για τη δίκη του ενώπιον στρατοδικείου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, δήλωσε ο ταξίαρχος Μάρκ Κίμιτ. Συνολικά επτά αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση ιρακινών αιχμαλώτων, μετέδωσε το ΒΒC.

    [29] ΑΥΞΗΣΗ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 14 Μαϊου 2004 (17:55 UTC+2)

    Σε επίπεδα-ρεκόρ ανέβηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, ενώ αυξήθηκε και στο Λονδίνο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τα περιορισμένα αποθέματα.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφθασε τα 41 δολάρια και 45 σεντς το βαρέλι.

    Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που σημειώνεται από τότε που άρχισαν οι συναλλαγές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, πριν από 21 χρόνια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε στα 38 δολάρια και 68 σεντς το βαρέλι, μία αύξηση που δεν είχε σημειωθεί από τότε που το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990.

    Το γεγονός έχει θορυβήσει πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες στη διεθνή οικονομία.

    Αύξηση αεροπορικών εισιτηρίων

    Η κυβέρνηση Μπους έχει απευθύνει εκκλήσεις στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην λάβουν αποφάσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αεροπορικές εταιρίες όπως η Μπρίτις Έργουεϊς (British Airways) και Κουάντας (Qantas) έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

    Υπολογίζεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα στον περασμένο χρόνο.

    Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) εξετάζει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

    Το εν λόγω θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τη συνάντηση του οργανισμού στη Βηρυτό στις 2 Ιουνίου.

    [30] EΙΚΑΣΤΙΚΗ EKΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (19:50 UTC+2)

    Έργα σπουδαστών των Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζει η Δημοτική Επιχείρηση Νεάπολης στον εκθεσιακό χώρο του Εικαστικού Κέντρου «Ήλιος».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα παιδιών από τα τμήματα πρώτης σχολικής ηλικίας. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά το πρωί και το απόγευμα, εκτός Σαββατοκύριακου.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2004 (17:10 UTC+2)

    Το θέμα της μετανάστευσης πραγματεύεται η έκθεση «Όπου Τόπος: Τέχνη- Μετανάστευση- Ουτοπία», που πρόκειται να φιλοξενήσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 Μαϊου έως τις 27 Ιουνίου.

    Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Νέα Βαλκάνια» και διοργανώνεται από το Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΟΠΕΠ ΑΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2004 στην πόλη.

    Με διαφορετικές επιδράσεις, αλλιώτικες τεχνοτροπίες και κουλτούρες, οι εικαστικοί έρχονται στη Θεσσαλονίκη από το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Άμστερντάμ ή την Κολωνία για να παρουσιάσουν το έργο, που επέλεξαν και που έχουν εκθέσει στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι Μπιενάλε της Βενετίας, του Σάο Πάολο, της Κορέας, της Κωνσταντινούπολης κ.ά.

    Οι καλλιτέχνες προέρχονται από επτά χώρες: Ελλάδα, Νότιο Αφρική, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σλοβενία, Γερμανία.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (14:37 UTC+2)

    Τα βιβλία «Ευχή και κατάρα» του Γεράσιμου Ρηγάτου και «Γιατρέ μου , γίνονται θαύματα;- Ιατρική και Πίστη μια ιερή συμμαχία» της Βασιλικής Τζουράκη θα παρουσιαστούν στις 17 Μαΐου στις 7.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους, ο λέκτορας θεολογίας στο ΑΠΘ πρωτοπρεβύτερος Ιωάννης Σκιαδαρέσης, η ιατρός συγγραφέας Ελένη Σιώτη και η φιλόλογος Μαρίνα Μπριντάκη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    [33] ΜΕ "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ" Ο ΜΟΥΝΙΟΘ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (14:33 UTC+2)

    Την έκθεση ζωγραφικής του Lucio Munoz (Λούθιο Μουνιόθ) με τίτλο «Σκαρί από Ξύλο» εγκαινιάζουν απόψε στις 8 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

    Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό», του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας με στόχο τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού μέσω της νεότερης και σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων.

    Το πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό» έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις σε 42 χώρες. Η έκθεση «Σκαρί από Ξύλο», που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο, είναι η πρώτη που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Επόμενοι σταθμοί της έκθεσης «Σκαρί από Ξύλο» θα είναι η Βιέννη, στο Harrach Palace (Ιούλιος Σεπτέμβριος 2004) και η Ρώμη, στο Real Academy of Spain (Οκτώβριος Νοέμβριος 2004).

    Η έκθεση περιλαμβάνει 34 αντιπροσωπευτικά έργα του Lucio Munoz, δείγματα της εικαστικής του πορείας από το 1953 και μέχρι το 1997. Τα έργα αυτά, στα οποία ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει μικτή τεχνική πάνω σε ξύλο, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή της οικογένειάς του. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004, θα φιλοξενείται στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    O Lucio Munoz είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του καλλιτεχνικού κινήματος Αrt Informel (Άμορφης Τέχνης), στην Ισπανία, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1929 και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του San Fernando. Το 1956, μετά την παραμονή του στο Παρίσι, που στάθηκε αποφασιστικής σημασίας για την καριέρα του, στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη, όπου και έμεινε πιστός καθ' όλη τη δημιουργική του πορεία.

    Την ίδια εποχή, ο Munoz, ανακαλύπτει το ξύλο ως μέσο εικαστικής έκφρασης. Το ξύλο, δουλεμένο με διάφορες τεχνικές, αποτέλεσε το βασικό υλικό για έργα πλούσια σε ποιητικές αναφορές, έργα που αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εκφραστικότητα της φύσης.

    Η συλλογή έργων που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο αποτελείται από 34 αντιπροσωπευτικά έργα του Lucio Munoz:

    Από τη δεκαετία του '50, έργα της πρώιμης περιόδου του καλλιτέχνη, έργα παραστατικά, έργα από την εποχή της πρώτης ενασχόλησής του με το ξύλο.

    Από τη δεκαετία του '60, ζωγραφική μυστηριώδης και σκοτεινή, που δημιουργεί μια τραγική ατμόσφαιρα.

    Από τη δεκαετία του '70, έργα που κλίνουν προς ένα τύπο πολύ παράξενης έκφρασης, στον οποίο η αναπαράσταση τοπίων, οργανικών σχημάτων ή φανταστικών εικόνων εισβάλλει στους κόσμους της φαντασίας.

    Από τη δεκαετία του '80, έργα με τοπία πολύ πιο οικεία και εξανθρωπισμένα που τον έκαναν να διακριθεί ως ζωγράφος της ποιητικής φαντασίας.

    Τέλος, από τη δεκαετία του '90, που αποτέλεσε και την τελική φάση της πορείας του, έργα λιγότερο επιθετικά, πιο ήρεμα και ισορροπημένα, με παραστατικές αναφορές και νύξεις στην αρχιτεκτονική. Πρόκειται για μια αναπαράσταση πιο νατουραλιστική όπου το τοπίο και η φύση εκφράζονται με έντονο ποιητικό αίσθημα.

    Όλο το έργο του Munoz έχει μια υλική παρουσία στιβαρή, εκφραστική και ρεαλιστική. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο γιός του καλλιτέχνη και επιμελητή της έκθεσης, Rodrigo Muρoz, «δεν είναι ότι ο Munoz επιλέγει το ξύλο από τη ζωγραφική για να απεικονίσει τοπία, όντα ή μνημεία υπερφυσικά, ο ίδιος ο πίνακας είναι το τοπίο, η επιτύμβια στήλη, το απολίθωμα ή το τελετουργικό αντικείμενο. Δεν υπάρχει παράθυρο. Δεν υπάρχουν σημάδια, δεν υπάρχουν συμβολικές παραπομπές όπως δεν υπάρχουν ούτε στο δάσος ή στον ωκεανό. Είναι έργα που παραπέμπουν μόνο στον εαυτό τους, αλλά που έχουν την τάση να συστήσουν έναν κόσμο, να είναι ρεαλιστικά, να αποκαλύπτουν τόση αλήθεια όση και η φύση».

    Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Εduardo Junco από την πλευρά του επισήμανε η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό» με την έκθεση του Munoz και πρόσθεσε ότι στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίζουν τα άλλα κράτη την Ισπανία , η οποία είναι μια χώρα πολιτισμικά ανοιχτή που ανακαλύπτει τον εαυτό της. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε λίγους μήνες θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα και δεύτερη έκθεση του προγράμματος «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό».

    [34] "ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΩΤΑΤΟΥ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2004 (14:24 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 17 Μαίου, στις 9 το βράδυ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό η δίτομη έκδοση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους "Κειμήλια Πρωτάτου".

    Την εκδήλωση επιμελείται η Αγιορειτική Εστία ύστερα από σχετικό αίτημα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους και σε αυτήν θα υπάρξουν δυο μέρη. Στο πρώτο η Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βυζαντινών ύμνων με τίτλο "Αναστάσιμα Αντίφωνα" καθώς και έργα του γνωστού μελουργού Ιωάσαφ Διονυσιάτη.

    Στο δεύτερο μέρος θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικης Εστίας Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος και εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους.

    Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Στέλιος Παπαδόπουλος εθνολόγος - μουσειολόγος, διευθυντής της έκδοσης - "Παρουσίαση της έκδοσης 'Κειμήλια του Πρωτάτου' ", Φωκίων Κοτζαγιώργης Λέκτορας Πανεπιστημίου ΑΠΘ "Ιστορία, αρχεία και βιβλιοθήκη του Πρωτάτου", Αθανάσιος Παλιούρας καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Οι εικόνες του Πρωτάτου" και Νικόλαος Νικονάνος ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ "Μικροτεχνία του Πρωτάτου".

    Στον πρόλογο της έκδοσης έχουν καταχωρηθεί χαιρετισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους.

    Στους δύο τόμους παρουσιάζονται πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες όπως: "Πρωτάτο. Το κέντρο του Αθωνικού μοναχισμού" του Κρίτων Χρυσοχοϊδη, ιστορικού - διευθυντή Ερευνών Ε.Ι.Ε. , "Βυζαντινά έργα" της Brigitte Pitarakis, δρ. Βυζαντινολόγος, "Τα ξυλόγλυπτα" του κ. Νικονάνου, "Το οθωμανικό αρχείο" του Βασίλειου Δημητριάδη, καθηγητή πανεπιστημίου και "Το ρουμανικό αρχείο" του Φλορίν Μαρινέσκου, ιστορικού, ερευνητή Ε.Ι.Ε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 May 2004 - 18:14:04 UTC