Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [02] ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,7 ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [05] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ
  • [06] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΕΙ
  • [07] ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [08] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 30.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [09] ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ
  • [10] ΣΙΟΥΦΑΣ-ΦΩΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ EE ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [11] "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ
  • [13] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ
  • [14] "ΝΑΙ" ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ
  • [16] ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ
  • [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΓΩΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ 1-0 ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ "ΣΦΡΑΓΙΣΕ" ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ
  • [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ
  • [24] Ο ΤΖ.ΣΤΡΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΠΛΕΡ
  • [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΑΕΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΤΑΧΕΙΑΣ
  • [27] Ο ΠΑΠΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΕΞΙ ΝΕΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ
  • [28] ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (17:34 UTC+2)

    Την πίστη του ότι με την έναρξη της ολυμπιακής περιόδου «θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, τέτοιο που χρειάζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να γίνουν σαν ένα πανηγύρι χαράς και απόλαυσης με τα αθλητικά τους γεγονότα», εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

    Σε δηλώσεις του, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της τετραήμερης άσκησης ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II», ο κ. Βουλγαράκης κάλεσε όλους τους εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ να έρθουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις «για να κάνουν το ρεπορτάζ τους στο φως της ημέρας». Αναφερόμενος, μάλιστα, στις πρόσφατες συλλήψεις ξένων δημοσιογράφων, που προσπάθησαν να εισέλθουν -χωρίς άδεια- στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είπε ότι του προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση τα περιστατικά αυτά, όταν, όπως είπε, δεν έχει εξελιχθεί πλήρως το πρόγραμμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η πλήρη εξέλιξη των μέτρων φύλαξης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα γίνει την 1η Ιουλίου/ «Από τότε και μετά, όλες οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραδοθεί, θα έχουν πλήρως φρουρηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και θα υπάρχει σε εξέλιξη όλο το σχέδιο για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Η άσκηση OLYMPIC GUARDIAN II

    Όσον αφορά, την άσκηση ετοιμότητας «OLYMPIC GUARDIAN II» είναι η όγδοη κατά σειρά που διοργάνωσε η Διευθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της άσκησης «OLYMPIC GUARDIAN I» (σ.σ. είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στης γερμανική πόλη Στουτγκάρδη).

    Επρόκειτο για άσκηση επί χάρτου, η οποία διεξήχθη από κοινού με τις ΗΠΑ, ενώ, συμμετείχαν συνολικά 300 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας και του ΝΑΤΟ.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τηλεδιάσκεψη εξήγησε τη σπουδαιότητα για την Ελλάδα της πλήρους προετοιμασίας, που θα εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Σε δηλώσεις του, σχετικά με την εν λόγω άσκηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, τόνισε ότι υπήρξε πολύ σημαντική και συμβάλλει στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. «Μας δόθηκε η δυαντότητα να εξετάσουμε διάφορα σενάρια και εναλλακτικές προτάσεις και να αξιολογήσουμε την ικανότητα της χώρας να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και γενικότερα. Επίσης, μέσα από τις ασκήσεις αυτές, βλέπουμε το είναι αυτό που πρέπει να βελτιωθεί, τι είναι αυτό που πρέπει να συνεχιστεί σαν πολιτική», σημείωσε.

    [02] ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,7 ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (09:43 UTC+2)

    Προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

    Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 41,1%, ενώ εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 33,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2 %, ο Συνασπισμός με 3,6%, ο ΛΑΟΣ με 2,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 11,8%.

    Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, η σφυγμομέτρηση εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 72,1%, έναντι 12 % που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Το 55,7% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την εικόνα της κυβέρνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες, ενώ υψηλή είναι η αποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, από όλους τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή φθάνει το 77,4%, ενώ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, στο 63,6%.

    [03] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (09:49 UTC+2)

    Με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, που αρχίζει τη Δευτέρα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζ. Μπους, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», μοιάζει να ολοκληρώνει με θετικό απολογισμό, μια ιδιαιτέρως δύσκολη πορεία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία άρχισε με τη Λουκέρνη και τη διαχείριση του Κυπριακού, και συνεχίστηκε με το άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό εγκαινιάστηκε με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου ομολόγου του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Την ίδια στιγμή, ολοκλήρωνε τη διαδικασία «κλειδώματος» της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την κατάθεση αιτήματος για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα της ελαχιστοποίησης του κινδύνου να εκδηλωθεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας.

    Διεθνής αποδοχή

    Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά τουναντίον με την αίσθηση πως η Κοινή Γνώμη μάλλον επικροτεί τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής, η οποία βεβαίως φέρει και τη σφραγίδα του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού κ. Πέτρου Μολυβιάτη, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μοιάζει να εξέρχεται ενισχυμένη από τις προαναφερόμενες «δοκιμασίες». Και αυτό, πιθανότατα, να καταγραφεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

    Την ίδια στιγμή, επιπλέον, διαγράφεται και σε διεθνές επίπεδο η αποδοχή και επικρότηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής της: Θετικές οι δηλώσεις των εταίρων μας στην Ε.Ε. όσον αφορά τη στάση της Αθήνας στο Κυπριακό, θερμότατες οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού με αφορμή και την επαναβεβαιωθείσα ελληνική πρόθεση να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα και οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης Μπους τόσο για τα δύο προαναφερόμενα μεγάλα θέματα, όσο και για την ελληνική πολιτική ειδικά στο άκρως ευαίσθητο για τις ΗΠΑ ζήτημα της ασφάλειας εν όψει ιδιαιτέρως των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Oι Oλυμπιακοί Aγώνες

    Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, θα βρεθεί και στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Καραμανλής με τον Αμερικανό πρόεδρο την ερχόμενη Πέμπτη στον Λευκό Οίκο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο κ. Καραμανλής προτίθεται να ενημερώσει τον κ. Μπους τόσο για την πρόοδο των εργασιών προετοιμασίας των Αγώνων, όσο και για «τη μεγάλη προσπάθεια και την αποτελεσματική προετοιμασία της χώρας μας» σχετικά με την ασφάλεια των Aγώνων.

    «Ο πρόεδρος Μπους αναμένει με πολύ ενδιαφέρον να πληροφορηθεί σχετικά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ, σε συζήτησή του με Ελληνες δημοσιογράφους προχθές το απόγευμα. Για να συμπληρώσει ότι η χώρα του ακούει με ευχαρίστηση τα καλά νέα όχι μόνο για την προετοιμασία των Αγώνων αυτή καθ' αυτήν (ανέφερε χαρακτηριστικά τα «νέα» σχετικά με την περίφημη στέγη Καλατράβα, ή και το περιεχόμενο των τελευταίων δηλώσεων του κ. Οσβαλντ), αλλά και για την ασφάλειά τους. Η συνεργασία (ενν. με τις ελληνικές αρχές) είναι άριστη. Ολοι καταλαβαίνουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ο κόσμος άλλαξε παντού μετά την 11η του Σεπτέμβρη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ, για να προσθέσει ότι το ενδιαφέρον της χώρας του στρέφεται περισσότερο στον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επιχείρησης από οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μίλερ κατέδειξε μεταξύ άλλων πως δεν είναι, ή δεν θεωρούνται, ανησυχητικές εξελίξεις όπως εκείνη της πρόσφατης έκρηξης αυτοσχέδιων μηχανισμών, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ελληνική οργάνωση.

    Tο ταξίδι Bουλγαράκη

    Το αίτημα για νατοϊκή συνδρομή, η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, η συνεργασία με δυνάμεις άλλων χωρών, η ενημέρωση την οποία παρέσχε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Βουλγαράκης, και φυσικά η άμεση γνώση των διαδικασιών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα («Αυτές τις ημέρες αισθάνομαι περισσότερο σαν αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια παρά ως πρέσβης», λέει χαριτολογώντας ο κ. Μίλερ), προσφέρουν στον κ. Καραμανλή ιδιαίτερη άνεση στη συζήτηση την οποία θα έχει στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

    Βεβαίως, πιθανόν να προσβλέπει και δικαιολογημένα κατόπιν των παραπάνω σε μια δήλωση του κ. Μπους, υποστηρικτική των ενεργειών της Αθήνας σε αυτόν τον τομέα. Πλην όμως παραμένει άγνωστο εάν κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

    Η πολιτική της Αθήνας έναντι της Τουρκίας και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επισκέψεως του κ. Ερντογάν του οποίου οι σχέσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό μοιάζουν να βρίσκονται σε άριστο σημείο διευκολύνουν επίσης τον κ. Καραμανλή στις συζητήσεις του με την αμερικανική κυβέρνηση (προβλέπεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Ντ. Τσένι), σε αντίθεση με το γεμάτο προβλήματα παρελθόν: Αναφέρονται χαρακτηριστικά «αγκάθια» όπως εκείνα των Ιμίων και παλαιότερα του Πίρι Ρέις παρελθόν και τα άτυπα ελληνικά αιτήματα προς την Ουάσιγκτον για αμερικανική διαμεσολάβηση.

    Από ανάλογα καλές θέσεις αναμένεται να συζητήσει ο κ. Καραμανλής και το Κυπριακό, τόσο με την αμερικανική ηγεσία, όσο και την Τρίτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Γ.Γ. κ. Κόφι Ανάν. Η ελληνική θέση ότι η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, θα επαναβεβαιωθεί στις συζητήσεις αυτές. Συζητήσεις στις οποίες θα τεθούν και άλλα ζητήματα, πάντως, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και το Ιράκ.

    Ειδικά αυτό το τελευταίο μονοπωλεί εξαιτίας και των αποκαλύψεων για τα όσα συμβαίνουν στις φυλακές σε βάρος των Ιρακινών από μέλη του αμερικανικού στρατού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

    Γι' αυτό είναι πιθανόν, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, η «σημαντική» όπως τη χαρακτηρίζουν επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού να μην τύχει τόσης προβολής από τα Μέσα, όσο θα συνέβαινε σε μια άλλη συγκυρία.

    «Face to face»

    Ανεξαρτήτως αυτών, μοιάζει σίγουρο ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσιγκτον δίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη αυτή του κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ.

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει και συμβολικά να σφραγιστεί η καλή πορεία της διπλωματίας μας και της διεθνούς μας θέσεως. Και στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πέραν της συναντήσεως με τον κ. Μπους, προγραμματίστηκε και γεύμα εργασίας, γεγονός με ιδιαίτερο νόημα.

    Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί που δεν φείδονται καλών λόγων για τον Ελληνα πρωθυπουργό («Κάνει σωστές επιλογές, είναι αξιόπιστος συνομιλητής και θα είναι συνομιλητής μας σε βάθος χρόνου, είναι προσγειωμένος και φιλόδοξος πολιτικός, σπούδασε στην Αμερική και έχει καλή άποψη και γνώση για τις ΗΠΑ», λένε χαρακτηριστικά), στέκονται σε ένα ακόμα συμβολικό στοιχείο:

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και προσθέτουν: «Ηδη, ο πρόεδρος Μπους έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να έχουν την ευκαιρία να τα λένε face to face».

    [04] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Νέα Υόρκη, 16 Μαϊου 2004 (13:30 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήταν αυτός που ενέκρινε προσωπικά μυστικό πρόγραμμα, που ενθάρρυνε την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό New Yorker, το οποίο ισχυρίζεται επιπλέον ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί στο Αφγανιστάν.

    Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τον εξαναγκασμό και τη σεξουαλική ταπείνωση των Ιρακινών κρατουμένων, με στόχο την συγκέντρωση μυστικών πληροφοριών, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του περιοδικού.

    Ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ξενόφερτο, συνωμοτικό γεμάτο με λάθη και ανώνυμες εικασίες». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κανένας υπεύθυνος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δεν ενέκρινε οποιοδήποτε πρόγραμμα που θα μπορούσε να στοχεύει σε τέτοιες κακοποιήσεις».

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον Ποστ, σε σημερινό της δημοσίευμα, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών ενέκριναν σχέδιο για το βασανισμό Σύριου κρατουμένου στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, προκειμένου να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες.

    [05] ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (18:59 UTC+2)

    Μεγάλες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ Προοδευτικής από έκρηξη μηχανισμού με γκαζάκια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια ώρα περίπου πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του Κορυδαλλού και τον Παναθηναϊκού, για την 29η αγωνιστική της Α' εθνικής.

    Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε δυο συλλήψεις.

    [06] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2004 (18:16 UTC+2)

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, έπειτα από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα.

    Οι καθηγητές, που απειλούν με κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, διεκδικούν έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, αλλά και τη λύση του θέματος με τους συμβασιούχους.

    Επίσης, το Συμβούλιο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την Τετάρτη, 19 Μαΐου, επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού να ανασταλεί για ένα τέταρτο η λειτουργία του ιδρύματος από τις 12 το μεσημέρι.

    [07] ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (18:10 UTC+2)

    Ανάσα για χιλιάδες οδηγούς Ι.Χ. στην Αττική δίνουν οι ανισόπεδοι κόμβοι στο Φάρο Ψυχικού, στη λεωφόρο Κηφισίας, και στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στη λεωφόρο Μαραθώνος, που παραδόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Την ίδια ωρα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι έως στις 20 Ιουνίου θα δοθεί στην κυκλοφορία και η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής του Υμηττού με την Αττική Οδό, μήκους περίπου τριών χλμ

    Όσον αφορά τους δυο κόμβους στις λεωφόρους Κηφισίας και Μαραθώνος, περιλαμβάνουν υπογειοποιημένα τμήματα μήκους ενός χιλιομέτρου ο καθένας.

    Ειδικότερα, η λεωφόρος Κηφισίας στον κόμβο του Φάρου Ψυχικού, συνολικής δαπάνης 14,94 εκατ. ευρώ, έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μία βοηθητική. Ο κ. Σουφλιάς γνωστοποίησε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατασκευαστεί και ο ανισόπεδος κόμβος της Αγίας Βαρβάρας.

    Ο δε κόμβος του Σταυρού υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 200.000 αυτοκίνητα που κινούνται στον άξονα Μεσογείων - λεωφόρου Μαραθώνος. Η υπογειοποίηση της Μαραθώνος περιλαμβάνει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μία βοηθητική, ενώ από τα 1.000 μέτρα της τα 100 είναι σκεπαστά.

    [08] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 30.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (16:39 UTC+2)

    Απάντηση στα προκλητικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτέλεσε, σύμφωνα με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η συμμετοχή περισσοτέρων από 30.000 πολιτών στο «Γύρο της Αθήνας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή.

    «Το μέγεθος της συμμετοχής μας έχει εντυπωσιάσει όλους. Είναι μία απάντηση σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι είναι αδιάφοροι, φοβούνται και δε θέλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε η κα.Μπακογιάννη.

    Τη μεγάλη αθλητική προολυμπιακή γιορτή διοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης και ο όμιλος Carrefour- Μαρινόπουλος. Η εκκίνηση δόθηκε στις 10 το πρωί στη συμβολή των οδών Βασιλέωνς Κωνσταντίνου και Ρηγίλλης και στην πλατεία Συντάγματος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημείο τερματισμού όλων των διαδρομών ήταν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν στο Καλλιμάρμαρο η Δήμαρχος Αθηναίων και η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη- Πάλλη Πετραλιά, ενώ στο «Γύρο της Αθήνας» πήρε μέρος και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διοργάνωση συμμετείχαν και μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού. Μάλιστα πρώτος τερμάτισε ο κενυάτης χρυσός Ολυμπιονίκης Paul Tergat, στη δεύτερη θέση ο ισπανός Ολυμπιονίκης Antonio Jimenez Penti και στην τρίτη ο έλληνας πρωταθλητής Παναγιώτης Παπούλιας.

    Τα μετάλλια απένειμαν στους νικητές η Δήμαρχος Αθηναίων, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ,ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Λευτέρης Σκιαδάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Carrefour- Μαρινόπουλος, Didier Fleury.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (20:56 UTC+2)

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των αρμόδιων για θέματα Ενέργειας υπουργών, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 10 Ιουνίου θα βρεθεί το θέμα των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου.

    Τη σχετική απόφαση έλαβαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σημειώνεται ότι το αίτημα είχε διατυπώσει και η Ελλάδα, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και αμέσως υποστηρίχθηκε από πολλές άλλες αντιπροσωπείες.

    [10] ΣΙΟΥΦΑΣ-ΦΩΛΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ EE ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (19:49 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν αύριο Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (17-18/5), το οποίο θα εξετάσει δράσεις ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, αλλά και βελτίωσης της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Πέραν των κυρίων Σιούφα και Φώλια, στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, Εμπορίου Δημήτρης Βρεττάκος και ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Σπύρος Ευσταθόπουλος.

    Επίσης, το "παρών" στις Βρυξέλλες θα δώσουν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Α. Σπηλιώτη, της Διεύθυνσης Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων, Δ. Παπαϊακώβου, του Τμήματος Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Π. Πασχάλη και ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Ε. Ζαφραντζάς. Επίσης, στην ελληνική αντιπροσωπεία, από το υπουργείο Παιδείας, συμμετέχει ο ειδικός γραμματέας Δημήτρης Σκιαδάς.

    Στα θέματα της προσωρινής ημερήσιας διάταξης της συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

    -Ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

    -Βελτίωσης της νομοθεσίας με ρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

    -Πρόταση κανονισμού και πρόταση οδηγίας σχετικά με την καταχώριση, αξιολόγηση και έγκριση χημικών ουσιών.

    -Παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ανακοίνωσης, η οποία αναφέρεται στους βασικούς άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν στη μελλοντική πολιτική έρευνας στην Ευρώπη.

    -Το διεθνές ερευνητικό σχέδιο για την ενέργεια θερμοπυρηνικής σύντηξης.

    -Πρόταση κανονισμού για τη διοικητική συνεργασία με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

    -Πρόταση οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

    -Πρόταση κανονισμού για την προώθηση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά.

    -Πρόταση οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    -Πρόταση οδηγίας σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των εφευρέσεων που εφαρμόζονται σε υπολογιστή.

    -Πρόταση κανονισμού για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

    -Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του τελωνειακού κώδικα.

    Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας διευρύνθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Σεβίλης τον Ιούνιο του 2002 και περιλαμβάνει θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας και έρευνας και αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση το βασικό πυρήνα παρακολούθησης και προώθησης των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο πλαίσιο του συμβουλίου, οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται νομοθετικές προτάσεις, που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και στρατηγικής. Εξετάζονται, επίσης, πτυχές θεμάτων που έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, όπως οι επενδύσεις, το διοικητικό πλαίσιο, η κοινωνική ασφάλιση, εργασιακά θέματα, θέματα προστασίας του καταναλωτή, εκπαίδευση και κατάρτιση, κλπ.

    [11] "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2004 (19:42 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο τις πύλες του στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας το 2ο «Επιχειρείτε χωρίς σύνορα», που θα πραγματοποιηθεί στις συνεδριακές και εκθεσιακές εγκαταστάσεις του «Ι. Βελλίδης» και του περιπτέρου 6 της Helexpo.

    Το διήμερο επιχειρηματικό συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο 17 και την Τρίτη 18 Μαΐου διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για Επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για Επιχειρήσεις της Βενετίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BORDER.

    Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των συνοριακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπό ένταξη χωρών, με τη μεθοδολογία των προκαθορισμένων συναντήσεων (business matching event).

    Στο πλαίσιο του διήμερου επιχειρηματικού συμποσίου έχουν εγγραφεί και θα συναντηθούν 450 επιχειρήσεις από 9 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Δημοκρατία της Σλοβακίας) και από 5 κλάδους. (Αγροβιομηχανία, Τρόφιμα & Ποτά Ένδυση & Κλωστοϋφαντουργία, Υπόδηση, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Έπιπλο & Εσωτερική Διακόσμηση)

    Από το σύνολο των επιχειρήσεων, οι 125 ελληνικές και ιταλικές θα είναι εκθέτριες εταιρίες (host companies), με δικό τους σταντ.

    Οι υπόλοιπες 325 επιχειρήσεις θα είναι επισκέπτριες (visiting companies) και θα μπορούν να πραγματοποιούν τις προκαθορισμένες συναντήσεις τους, στα σταντ των εκθετριών ή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο συναντήσεων που έχει προβλεφθεί για τις επισκέπτριες εταιρίες, στο περίπτερο 6, για να συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια για: υπεργολαβίες, συμφωνίες αντιπροσώπευσης, κοινοπραξίες, τεχνογνωσία, δίκτυα διανομής, εμπορικές συμφωνίες, στρατηγικό σχεδιασμό, consortia κατασκευαστικών προγραμμάτων.

    Την επίσημη έναρξη του επιχειρηματικού συμποσίου «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» θα κηρύξει στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης στη HELEXPO, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ενώ επίσης θα χαιρετίσουν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Η επίσημη τελετή έναρξης θα συνεχίσει με το συνεδριακό μέρος του «Επιχειρείτε χωρίς σύνορα», που περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα με θέμα «Η διεύρυνση της ΕΕ:Προκλήσεις Προοπτικές» είναι αφιερωμένη στη μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ και το περιβάλλον που δύναται να διαμορφωθεί σε οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο σε σχέση με τα νέα κράτη μέλη.

    Η δεύτερη ενότητα με θέμα «Επιχειρηματικές προκλήσεις στη διευρυμένη ΕΕ: Η πραγματική επιχειρηματική εμπειρία» περιλαμβάνει την παρουσίαση των επιχειρηματικών προκλήσεων που αντιμετώπισαν διακεκριμένες ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί επενδυτικά και εμπορικά στις νέες και υποψήφιες χώρες της διεύρυνσης, καθώς και το νομικό πλαίσιο και τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα ΒΟRDER.

    Στη διάρκεια του 2ημέρου του «Επιχειρείτε χωρίς σύνορα» θα υπάρχει η δυνατότητα Ελεύθερης Επιτόπου εγγραφής Επισκεπτριών εταιριών για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων, για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα προγραμματισμού της συμμετοχής τους. Οι επιτόπου εγγραφές θα γίνονται στη Γραμματεία του περιπτέρου 6, ενώ στη συνέχεια οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερωθούν για τις ήδη συμμετέχουσες επιχειρήσεις και να ζητήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές συναντήσεις, απευθυνόμενες στο Τεχνικό τμήμα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματιών που θα λειτουργεί για το σκοπό αυτό (Business Meetings requests).

    [12] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (10:58 UTC+2)

    Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αποκαλύπτει ότι με το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, προβλέπεται άμεση αναστολή των πλειστηριασμών και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις τράπεζες μέσα σε μια πενταετία.

    Αναλύοντας την οικονομική πολιτική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως θα ακολουθηθεί αναπτυξιακή στρατηγική, βασικός κορμός της οποίας θα είναι φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει και ειδικές, γενναιόδωρες ρυθμίσεις για τους αγρότες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει «με τολμηρά αλλά όχι παράτολμα βήματα» και τόνισε πως «σ' ένα χρόνο από τώρα, θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους για την οικονομία». Πρόσθεσε δε ότι μαζί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα κατατεθούν σειρά σχεδίων νόμων που αλλάξουν άρδην το τοπίο της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

    Ως τέτοια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε την άρση των αντικινήτρων και την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρίας, τη θέσπιση προστασίας της οικονομικής αποτυχίας (νέο πτωχευτικό δίκαιο), νέο νόμο πλαίσιο για αυτοχρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα έργα, αναγνώριση μείωσης του τζίρου και της ζημίας και βέβαια την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

    Σε ό,τι αφορά στα πανωτόκια, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε πως «η ρύθμιση θα έχει και αναδρομικότητα, όχι πλήρη αναδρομικότητα, για τις υποθέσεις πριν από το 2000 θα υπάρξει μια ρύθμιση μεταβατική, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν τώρα. Μετά το 1990 θα ισχύσει ρητά η δέσμευσή μας, ότι κανένας δε θα πληρώσει πέραν του τριπλάσιου αρχικού κεφαλαίου».

    Σε ό,τι αφορά στο χρηματιστήριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «θα πρέπει κάποιος να είναι προσεκτικός, να μη γενικεύει ότι το αρνητικό κλίμα αφορά σε όλο το χρηματιστήριο, διότι δεν αφορά σε όλο το χρηματιστήριο, σε όλες τις επιχειρήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι σε καλή κατάσταση. Πιστεύω ότι αυτό το νιώθουν και στην αγορά. Δε φοβάμαι τη Δικαιοσύνη που θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και ως παράδειγμα να αποφευχθούν αυτές οι πρακτικές στο μέλλον».

    [13] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (09:50 UTC+2)

    Tον ιδιωτικό τομέα επιστρατεύει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση του επιχειρησιακού προγράμματος «Kοινωνία της Πληροφορίας», που παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση και απειλείται με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων. H επιτάχυνση των απορροφήσεων τίθεται ως πρώτος στόχος για το επόμενο εξάμηνο από τον ειδικό γραμματέα για την «Kοινωνία της Πληροφορίας» Bασ. Aσημακόπουλο.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», προκειμένου να κινητοποιηθούν οι φορείς του Δημοσίου σχεδιάζεται η δημιουργία «θυλάκων πληροφορικής» σε κάθε υπηρεσία (π.χ. οργανισμούς Δημοσίου, περιφέρειες κ.λπ.). Tα συγκεκριμένα τμήματα θα στελεχωθούν με ανθρώπους που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την προώθηση των έργων πληροφορικής. H έλλειψη οργάνωσης και εξειδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες έχει οδηγήσει σε ολοκληρωτικό «μπλακ άουτ» και απαιτείται ενίσχυση των φορέων (ρόλο που σήμερα επιτελεί η εταιρεία Kοινωνία της Πληροφορίας A.E. για πολλούς οργανισμούς) και όχι απλώς η «αποκέντρωση» των έργων, που επιχειρήθηκε στο παρελθόν.

    Aπώλεια πόρων

    Στο υπουργείο Oικονομίας διαπίστωσαν πως οι δράσεις που απευθύνονται κατ' ευθείαν στους ιδιώτες (π.χ. προγράμματα για επιδότηση επενδύσεων σε τεχνολογία) προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς έναντι των έργων που προωθούν (με ρυθμούς χελώνας) οι οργανισμοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γνωρίζουν, επίσης, ότι αν μέχρι το τέλος του έτους δεν απορροφηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ (δηλαδή περισσότερα από όσα απορροφήθηκαν στο σύνολο της προηγούμενης διετίας...) τότε θα υπάρξει απώλεια πόρων.

    Στις προτεραιότητες των υπευθύνων, όπως δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Aσημακόπουλος, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων, με έμφαση στην τυποποίηση των διαδικασιών, η αξιοποίηση της εμπειρίας των φορέων (ΣΕΠΕ, ΣΕΣΜΑ κ.λπ.) για την ενίσχυση και τη βελτίωση επιμέρους διαδικασιών και δομών και η ισχυρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση του συντονισμού με όλους τους φορείς και τα υπουργεία που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίησή του.

    H κατάργηση των ΠEΣYπ

    H εκλογική αναμέτρηση και η κυβερνητική μεταβολή οδήγησαν στην απώλεια του πρώτου εξαμήνου. Oι άνθρωποι που κλήθηκαν να στελεχώσουν την Eιδική Γραμματεία βρήκαν έργα που έχουν προκηρυχθεί από τις αρχές του 2003 και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανατεθεί. Xαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν τα έργα «Σύζευξις» και Police OLine που αφορούν τη διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Aσφαλείας, αντίστοιχα. Tα δύο συγκεκριμένα έργα αναμένεται να ανατεθούν άμεσα στην περίπτωση που υπάρξει η έγκριση από τη διακομματική επιτροπή.

    Σε μια άλλη κατηγορία ανήκουν τα έργα για τα Περιφερειακά Συστήματα Yγείας (ΠEΣYπ), τα οποία έχουν προκηρυχθεί και καθυστέρησαν εξαιτίας των ενστάσεων μεταξύ των υποψηφίων. Στο μεταξύ, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των ΠEΣYπ και τώρα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους σχετικούς διαγωνισμούς πληροφορικής.

    Για τα υπόλοιπα έργα που προκηρύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο, στο υπουργείο Oικονομίας υποστηρίζουν ότι θα ολοκληρωθούν όσοι διαγωνισμοί δεν έχουν προβλήματα (π.χ. με τις αξιολογήσεις). Eκτιμάται, πάντως, ότι θα ληφθεί υπόψη και το «πολιτικό μήνυμα» που θα υπάρξει στην περίπτωση που κατακυρωθούν έργα σε ευνοούμενους των προηγούμενων επιτροπών αξιολόγησης. Eίναι παγκοίνως γνωστός ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι αξιολογήσεις προσφορών σε ορισμένα από τα έργα του επιχειρησιακού προγράμματος, ενώ γνωστές είναι και οι αντιδράσεις της αγοράς.

    Γι' αυτό το λόγο προωθείται η δημιουργία ενός νέου μητρώου αξιολογητών, με στόχο να περιοριστεί η καχυποψία που οδηγεί σε ομοβροντία ενστάσεων σε όλους σχεδόν τους διαγωνισμούς πληροφορικής. Tα στελέχη της αγοράς πληροφορικής θεωρούν, πάντως, ότι «όσο δυσκολεύουν τα πράγματα για τις εταιρείες (εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αναθέσεις), τόσο θα αγριεύει ο πόλεμος ενστάσεων».

    Kατακύρωση ελάχιστων διαγωνισμών

    Oσον αφορά στην εταιρία Kοινωνία της Πληροφορίας A.E. (KτΠ A.E.), που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την κύρια μάζα του προγράμματος για λογαριασμό φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίστηκε η συνέχεια στη διοίκηση, με την παραμονή του διευθύνοντος συμβούλου Στ. Παναγιωτόπουλου. H KτΠ προχώρησε στην κατακύρωση ελάχιστων διαγωνισμών την προηγούμενη χρονιά, αλλά μεγάλος αριθμός έργων έχουν ήδη αξιολογηθεί.

    Tα μοναδικά έργα που «τροφοδότησαν» την αγορά κατά την τελευταία διετία ήταν η εγκατάσταση υπολογιστών στα σχολεία, η ανάπτυξη του Eθνικού Δικτύου Eρευνας και Tεχνολογίας (EΔET-2), το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Eκπαίδευση (EDUNET). Kανένα από τα μεγάλα έργα πληροφορικής, που συνδέονται με τη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχουν οι οργανισμοί του Δημοσίου, δεν έχει μέχρι στιγμής ανατεθεί. Kαι απαιτείται κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα «έκτακτης ανάγκης» για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων το προσεχές εξάμηνο.

    [14] "ΝΑΙ" ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 16 Μαϊου 2004 (18:04 UTC+2)

    Υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του έτους τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων, σύμφωνα με παγκύπρια τηλεφωνική δημοσκόπηση με δείγμα 594 ατόμων που διενεργήθηκε από τις 10 μέχρι 12 Μαϊου για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» από την εταιρεία ACNielsen.

    Συγκεκριμένα το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα αυτό το χρόνο, ανεξάρτητα από το τι θα ψήφιζε, ενώ το 29% τάσσεται εναντίον και το 5% δεν τοποθετείται.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως το Σχέδιο Ανάν θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης εάν παρεχόταν πρόσθετες διασφαλίσεις για την υλοποίηση του, ενώ δεν θα είχε καμία τύχη εάν οι ελληνοκύπριοι καλούνταν και πάλι να το ψηφίσουν χωρίς τροποποιήσεις.

    Ειδικότερα, χωρίς καμιά αλλαγή, το σχέδιο Ανάν θα απέρριπτε το 72% θα το ενέκρινε το 22% και το 6% δεν γνωρίζει τι θα έκανε. Με πρόσθετες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εφαρμογή του σχεδίου, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ, το 51% θα ενέκρινε το σχέδιο Ανάν, το 34% θα το καταψήφιζε και το 15% προβληματίζεται.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κριτήρια που οδήγησαν στο αρνητικό, αποτέλεσμα της 24ης Απριλίου ήταν η ασφάλεια με 52% οι έποικοι με 6%, η διατήρηση ως εγγυήσεων με 5% το άδικο του σχεδίου με 4% οι οικονομικές επιπτώσεις με 3%, η ανασφάλεια με 2% η μη επιστροφή των προσφύγων με 2%, η μη βιωσιμότητα του σχεδίου με 2% και "δεν θέλουμε τους Τούρκους" με 1%.

    Στο ερώτημα αν η επιλογή θα ήταν μεταξύ λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν και της διχοτόμησης, το 54% και το 23% υπέρ της διχοτόμησης και το 23% δεν τοποθετείται.

    Ποσοστό 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελληνική πλευρά βγήκε κερδισμένη από το δημοψήφισμα, 25% χαμένη και ένα μεγάλο ποσοστό, 27%, ούτε χαμένη ούτε κερδισμένη. Τέλος η μεγάλη πλειοψηφία (70%) εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Παπαδόπουλου, 21% δεν τους εγκρίνει και το 9% δεν τοποθετείται.

    [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ

    Βελιγράδι, 16 Μαϊου 2004 (15:35 UTC+2)

    Απόπειρα σε βάρος της αδερφής του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζιντζιτς, που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2003, έγινε σήμερα και η οποία, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από το Βελιγράδι, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται ανακοίνωση του αρμόδιου ανακριτή ο οποίος διερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Τζίντζιτς, δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι της Τζορντάνα Τζίντζιτς-Φιλίποβιτς, που βρίσκεται κοντά στο Φάλγεβο, 90 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, και την τραυμάτισαν ελαφρά.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 53χρονη συνταξιούχος γιατρός τρυπήθηκε πιθανότατα από ένεση στο μπράτσο. Μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου νοσηλεύεται υπό την επιτήρηση αντρών του στρατού και της κρατικής ασφαλείας. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αίματος και άλλων εξετάσεων των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε αναμένεται γνωστοποιηθούν αύριο.

    Τα μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντος, μεταρρυθμιστή πολιτικού της Σερβίας δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλεπάλληλες απειλές σε βάρος της ζωής τους και για το λόγο αυτό, τόσο η μητέρα του Τζίντζιτς Μίλα, όσο και η αδερφή του Τζορντάνα είχαν τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

    Αλλά και η χήρα του, η Ρούτζικα, που ζει στο Βελιγράδι είχε δεχτεί απειλές. Οι δικηγόροι της οικογένειας ανέφεραν πως οι δράστες της επίθεσης και των απειλών πρέπει να αναζητηθούν στον κύκλο εκείνων που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία του Τζίντζιτς.

    [16] ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ

    Λευκωσία, 16 Μαϊου 2004 (14:36 UTC+2)

    Την ανάγκη η ε/κ πλευρά να εξηγήσει στις διάφορες διεθνείς συναντήσεις που συμμετέχει, την πραγματικότητα της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, ο οποίος εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται και δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα που να αναδεικνύουν την θέληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού προβλήματος, σημείωσε ο υπουργός Αμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας.

    Αναφερόμενος στο αρνητικό για την ε/κ πλευρά, προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υποβληθεί στην Υπουργική Διάσκεψη Ισλαμικών χωρών, αναφορικά με τα κατεχόμενα, είπε πως ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες προς φιλικές Αραβικές χώρες, προκειμένου να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να προκαταλάβει οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη των Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ, είπε πως εκεί πρόκειται να συζητηθεί «η Ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και το μέλλον τους», ενώ «θα μελετηθεί και η δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων».

    Παράλληλα θα γίνει συζήτηση και για την «δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών, ενώ η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει και ευκαιρία για κατ' ιδίαν επαφές με τους άλλους ΥΠΑΜ, για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το Κυπριακό και για την γενικότερη προσπάθεια εξεύρεσης εξόδων μέσα από τα σημερινά αδιέξοδα».

    Ερωτηθείς για την συνεισφορά της Κύπρου στην δημιουργία στρατιωτικών μονάδων άμεσης ανταπόκρισης για αποστολές διαχείρισης κρίσεων, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως η Κύπρος «ήδη έχει προσφέρει ένα λόχο σε σχέση με την συμμετοχή μας στον Ευρωστρατό και αυτή προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να διαφοροποιηθεί σε βαθμό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ίδιου του Ευρωστρατού».

    Ερωτηθείς ποια βοήθεια παρέχει στην Κύπρο αυτή η συγκρότηση της μονάδας άμεσης ανταπόκρισης, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε πως «αυτές οι μονάδες δεν αναφέρονται σε προβλήματα που αφορούν την ΕΕ, αλλά σε προβλήματα στο εξωτερικό που χρειάζονται επίλυση».

    Ωστόσο, «στο βαθμό που αρχίζει να υλοποιείται ο Ευρωστρατός και να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αποστολές», είναι σημαντικό για την Κύπρο, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρονικόλας, «διαμορφώνεται μια κοινή αμυντική στρατηγική από τις χώρες της ΕΕ και παράλληλα διαμορφώνεται μια κοινή εξωτερική πολιτική».

    Εξάλλου, «τα κύρια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ένταξη, είναι η ασφάλεια και η κοινή εξωτερική πολιτική», είπε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι έτσι η συμβολή της Κύπρου σ' αυτό τον τομέα, «είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι ο τομέας από τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την δική της ενίσχυση και την δική της ασφάλεια».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι οι γονείς των Ευελπίδων διαμαρτύρονται, διότι τα παιδιά τους δεν θα έρθουν αυτό το Καλοκαίρι στην Κύπρο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο κ. Μαυρονικόλας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ανάξιο σχολιασμού», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι προσφέρουμε και εμείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέτρο και στο βαθμό που κρίνεται κατάλληλο από την Ελληνική πολιτεία».

    Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον διεθνή παράγοντα να θέλει να προχωρήσει σε κανονισμούς απευθείας συναλλαγών με τα κατεχόμενα, ο ΥΠΑΜ διευκρίνισε πως την Κυπριακή Δημοκρατία, «σε ένα βαθμό» δεν την ενοχλεί «η οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων».

    Ωστόσο, συνέχισε, «οφείλουμε να εξηγούμε τις πραγματικότητες εκεί όπου συμμετέχουμε και πραγματικότητες είναι ότι εδώ υπάρχει ένας Τουρκικός κατοχικός στρατός, ο οποίος εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται και δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία να αναδεικνύουν την θέληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    «Η προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι μέσα από την καλή διάθεση της Τουρκίας και ανάλογα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Τουρκία, για να δώσει τα ανάλογα μηνύματα για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ακόμη ότι «οι αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν μετά το δημοψήφισμα είναι λογικές, ήταν αναμενόμενες και είναι μικρότερου βαθμού από ότι πραγματικά περιμέναμε» και άρα «η δική μας συμβολή είναι να ελαχιστοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις αντιδράσεις, να συμβάλουμε όλοι μας στην ενότητα του εσωτερικού πολιτικού χώρο και στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής με την Ελλάδα, σε σχέση με τις επιδιώξεις μας για λύση».

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Αθανάσιος Νικολοδήμος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «από αύριο και μέχρι 21 Μαΐου διεξάγεται άσκηση, η οποία διευθύνεται από τις Βρυξέλλες και συμμετέχουν όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Λευκωσία, 16 Μαϊου 2004 (13:49 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, σε μήνυμα του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ότι η 17η Μαΐου 2004 βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ και το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον της πλήρως ελευθεροποιημένο και εναρμονισμένο με αυτό της Ενωσης.

    Σημειώνει πως τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν ουσιαστικά αρθεί.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Λευκωσία, 16 Μαϊου 2004 (12:18 UTC+2)

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, αρκετές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό, που υπάρχουν σ' αυτό το στάδιο στο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υποβληθεί στην υπουργική Διάσκεψη των Ισλαμικών χωρών, σημειώνοντας ωστόσο πως από πλευράς της κυβέρνησης γίνονται πολλές ενέργειες, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισλαμική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

    Αναφερόμενος στην απόσυρση εκ μέρους του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, των καταγγελιών του στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να τερματιστεί με την απόσυρση της επιστολής του κ. Αναστασιάδη, διότι η απόσυρση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους και γι' αυτό την Κυπριακή κυβέρνηση θα την ικανοποιήσει μόνο η διεξαγωγή κανονικής έρευνας πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, είπε πως παράλληλα στις Βρυξέλλες αρχίζει και η Διακυβερνητική σε υπουργικό επίπεδο, «η οποία συζητά τη συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης και για την οποία όλοι ευελπιστούν ότι θα είναι τελειωμένη μέχρι το τέλος Ιουνίου», ενώ θα υπάρξει και «κοινή συνεδρία ΥΠΕΞ και Υπουργών Αμυνας», στην οποία θα συζητηθούν «θέματα ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ».

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΓΩΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του στο β' ημίχρονο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Άρη (3-0) και να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Ωστόσο, τους φίλους των «ερυθρολεύκων» περίμενε μια «ψυχρολουσία» λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, όταν μέσω «ερτζιανών» πληροφορήθηκαν το γκολ του Παναθηναϊκού, το οποίο χάρισε στους «πράσινους» τη νίκη. Η ομάδα του Νίκου Αλέφαντου, που σκόραρε με τους Γεωργιάδη (56'), Γεωργάτο (77') και Ζιοβάνι (82'), παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, δυο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ 1-0 ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (20:32 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό των πλέι-οφ της Α1 μπάσκετ έκανε ο Παναθηναικός, που χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ για να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού Ηρακλή με 61-57, στο κλειστό γυμναστήριο των Πατησίων.

    Οι «πράσινοι», αγωνιζόμενοι μπροστά σε λιγοστούς οπαδούς τους, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πήραν από νωρίς προβάδισμα στο σκορ, το οποίο δεν απώλεσαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

    Ωστόσο, η ευστοχία του «γηραιού» έξω από την περιφέρεια, δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο σκορ.

    Ο Ηρακλής προδόθηκε από τα πολλά λάθη, στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες του, και σε συνδυασμό με τον «εγκλωβισμό» του Λάζαρου Παπαδόπουλου, έχασε ένα ματς, από το οποίο μπορούσε να πάρει ακόμη και τη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 18-13, 36-29, 47-41, 61-57

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2004 (19:56 UTC+2)

    Άλλο ένα βήμα για την άνοδό τους στην Β' Εθνική έκαναν η Καστοριά και η Λάρισα, που συνέχισαν με νίκες τις υποχρεώσεις τους για την 36η αγωνιστική της Γ' Εθνικής.

    Οι «γουναράδες» επιβλήθηκαν εκτός έδρας με 2-0 επί του Αγίου Δημητρίου και χρειάζονται μόλις μια νίκη στα δυο εναπομείναντα παιχνίδια, για να εξασφαλίσουν και μαθηματική την άνοδό τους στην Β' Εθνική.

    Η Λάρισα δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Μαρκό (1-0), αλλά παραμένει κι αυτή σε τροχιά ανόδου, ακολουθούμενη, πάντως, κατά πόδας από τον Ηλυσιακό, που κέρδισε 3-2 τον Βύζαντα Μεγάρων.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής της Γ' Εθνικής:

    Ατσαλένιος-Λύκοι 1-0

    Άγιος Δημήτριος-Καστοριά 0-2

    Αγροτικός Αστέρας-Χαλκίδα 1-1

    Αχαρναϊκός-Κιλκισιακός 3-2

    Βέροια-Θύελλα Πατρών 2-0

    Ρόδος-Λεωνίδιο 5-2

    Θρασύβουλος Φυλής-Καβάλα 4-1

    Ηλυσιακός-Βύζας Μεγάρων 3-2

    Λάρισα-Μαρκό 1-0

    Ποντιακός Νέας Σάντας-Δόξα Δράμας 1-3

    Η βαθμολογία

    1. Καστοριά 74

    2. Λάρισα 71

    3. Ηλυσιακός 79

    4. Θρασύβουλος 67

    5. Αγροτικός Αστέρας 60

    6. Aτσαλένιος 56

    7. Ρόδος 55

    8. Αχαρναϊκός 53

    9. Βέροια 51

    10. Δόξα Δράμας 50

    11. Μαρκό 48

    12. Αγιος Δημήτριος 46

    13. Χαλκίδα 46

    14. Θύελλα Πατρών 43

    15. Λύκοι 43

    16. Βύζας Μεγάρων 43

    17. Καβάλα 42

    18. Λεωνίδιο 31

    19. Κιλκισιακός 26

    20. Ποντιακός Ν.Σ. 24

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ "ΣΦΡΑΓΙΣΕ" ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2004 (19:31 UTC+2)

    Το εισιτήριο για τη συμμετοχή του στο μπαράζ ανόδου στην μεγάλη κατηγορία «σφράγισε» ο Εργοτέλης, που επιβλήθηκε επί του Εθνικού Αστέρα με 2-1, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής.

    Η ομάδα του «Μαρτινέγκο» καπάρωσε, μια στροφή πριν τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, την 3η θέση της βαθμολογίας, και περιμένει τώρα να μάθει την ομάδα, που θα αντιμετωπίσει στο μπαράζ, παίζοντας σε αυτόν τον αγώνα, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

    Η Κέρκυρα κατέκτησε τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι στο Λεβαδειακό (2-0), εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το πρωτάθλημα της κατηγορίας, ενώ ο Απόλλων Καλαμαριάς στη φιέστα ανόδου που έστησαν οι διοικούντες την ομάδα στο γήπεδο του Καλοχωρίου, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Κασσάνδρα.

    Στην ουρά της βαθμολογίας, τα Γιάννινα περιορίστηκαν σε «λευκή» ισοπαλία με τον Πατραϊκό και έτσι θα διεκδικήσουν σε μπαράζ την παραμονή τους στην κατηγορία.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής της Β' εθνικής:

    Λεβαδειακός Κέρκυρα 0-2

    Καλαμάτα Νίκη Βόλου 1-0

    ΠΑΣ Γιάννινα Πατραϊκός 0-0

    Καλαμαριά Κασσάνδρα 1-1

    Ατρόμητος Πανσερραϊκός 1-0

    Εργοτέλης Εθνικός Αστέρας 2-1

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ:

    1. Κέρκυρα 63β.

    2. Καλαμαριά 58

    3. Εργοτέλης 54

    4. Κασσάνδρα 50

    5. Νέοι Πόροι 49

    6. Νίκη Βόλου 46

    7. Εθν. Αστέρας 42

    8. Καλαμάτα 41

    9. Απόλλων Αθ. 41

    10. Λεβαδειακός 40

    11. Πανσερραϊκός 37

    12. Ατρόμητος 37

    13. Πατραικός 37

    14. Γιάννινα 31

    15. Φωστήρας 3*

    16. Παναχαϊκή 1 *

    * Φωστήρας και Παναχαϊκή έχουν αποβληθεί από την κατηγορία

    [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (18:27 UTC+2)

    Με μία αλλαγή θα παραταχθεί η ελληνική ομάδα στο 25ο Κύπελλο Ακρόπολις Πυγμαχίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 30 Μαΐου στο νέο Ολυμπιακό γυμναστήριο του Περιστερίου, καθώς αποτελεί sport event του αθλήματος, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Σαρίδης μένει εκτός ομάδας, λόγω προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει στο γόνατο, που τον έχει κρατήσει μακριά από τις τελευταίες προπονήσεις της Εθνικής ομάδας.

    Ο πυγμάχος του Πανελληνίου είχε δηλωθεί στην κατηγορία των 60 κιλών. Τη θέση του, θα πάρει ο αδερφός του Οδυσσέας, επίσης αθλητής του Πανελληνίου, στα 57 κιλά.

    Έτσι, η τελική μορφή της ελληνικής ομάδας είναι η εξής:

    51κ. Θοδωρής Κοντοζίδης (Εθνικός Κοζάνης), 57κ. Οδυσσέας Σαρίδης (Πανελλήνιος)

    60κ. Μάριος Καπερώνης (ΕΑ Πατρών), 64κ. Σπύρος Ιωαννίδης (Απόλλων Καλαμαριάς) και Γκεβόργκ Γκαλστιάν (ΠΑΟΚ), 69κ. Θοδωρής Κοτάκος (Παναθηναϊκός) και Βαρλάμ Χαρτσιλάβα (ΑΕΚ), 75κ. Γιώργος Γαζής (Εθνικός Κοζάνης) και Γρηγόρης Κατσώνης (Πανελλήνιος), 81κ. Ηλίας Παυλίδης (ΠΑΟΚ), 91κ. Σπύρος Κλαδούχας (Παναθηναϊκός).

    Οι αθλητές αυτοί, πραγματοποιούν κοινές προπονήσεις με την Ολυμπιακή ομάδα του Καζακστάν, που βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα. Στην αποστολή του Καζακστάν βρίσκονται οι Γκαλίμπ Γιαφάροφ (57κ.), Σερίκ Γελέγιοφ (60κ.), Νουρζάν Καρινζανόφ (64κ.), Γκενάντι Γκολοβκίν (75κ.), Μπεϊμπούτ Σουμένοφ (81κ.) και Μουκταράν Ντιλνταμπέκοφ (+91κ.). Μαζί τους είναι οι προπονητές Βλαντιμίρ Καμάσοφ, Αλίμπεκ Μπαλμαγκαμπέτοφ και Ριμ Φαρκουντίνοφ.

    Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διπλές προπονήσεις και αγώνες σπάρινγκ. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την έναρξη του Κυπέλλου Ακρόπολις, που αναμένεται να προσελκύσει όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος, καθώς είναι το τελευταίο ραντεβού πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [24] Ο ΤΖ.ΣΤΡΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 16 Μαϊου 2004 (18:28 UTC+2)

    Στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που φέρουν τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να αποχωρεί από την πρωθυπουργία πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, εξαιτίας της χαμηλής- όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις- δημοτικότητάς του έπειτα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Ιράκ, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    «Έχουμε δυσχέρειες σήμερα, αλλά ο κόσμος ξεγελιέται αν νομίζει ότι ο πρωθυπουργός θα υπεκφύγει τις ευθύνες του αξιώματος, επειδή γράφονται όσα γράφονται στις εφημερίδες μας», είπε ο Στρό, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπλερ «διηύθυνε, διευθύνει και θα διευθύνει μία από τις πλέον αποτελεσματικές κυβερνήσεις των 60 τελευταίων ετών».

    [25] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 16 Μαϊου 2004 (16:00 UTC+2)

    Κατά την επίθεση που έγινε σε βάρος στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, στην επαρχία Χέλμαντ του νότιου Αφγανιστάν, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης κι άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Όπως μεταδίδει από την Καμπούλ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων afp, το οποίο επικαλείται σημερινή ανακοίνωση μιας εκπροσώπου του αμερικανικού στρατού, η επίθεση στην αυτοκινητοπομπή έγινε το Σάββατο, κοντά στο χωριό Γκερέσκ, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ από τους αντάρτες που συμμετείχαν στην επίθεση συνελήφθη.

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΑΕΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2004 (15:53 UTC+2)

    Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στη ρωσική Άπω Ανατολή βρέθηκαν σήμερα πάνω από 200 πύραυλοι εδάφους-αέρος, ειδικοί για την κατάρριψη αεροσκαφών, όπως μεταδίδει από τη Μόσχα το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται ανώτατες στρατιωτικές πηγές, οι πύραυλοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στην πόλη Ναχόντκα και μεταφέρθηκαν σε ρωσική στρατιωτική βάση της περιοχής.

    Αδιευκρίνιστο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, παραμένει το πώς βρέθηκαν οι 200 αυτοί πύραυλοι, που τοποθετούνται σε εκτοξευτήρες ρουκετών των 57 χιλιοστών, στον πολυσύχναστο αυτό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

    [27] Ο ΠΑΠΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΕΞΙ ΝΕΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ

    Πόλη του Βατικανού, 16 Μαϊου 2004 (15:04 UTC+2)

    Την Ιταλίδα παιδίατρο Τζιάνα Μπερέτα Μόλα, μία από τις λιγοστές γυναίκες που δεν υπηρετούσαν το Βατικανό και γενικότερα την Καθολική Εκκλησία, ανακήρυξε σήμερα ως αγία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Όπως μεταδίδει από τη Ρώμη η ιστοσελίδα «BerlinOnline», κατά την τελετή που έγινε στο Βατικανό, παραβρέθηκαν ο άντρας της Μόλα, οι αδερφές της και τρία από τα παιδιά της, ενώ σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους πρόκειται για έναν Ισπανό ιερέα, ένα Λιβανέζο Μοναχό κι άλλους δύο ιερείς από την ίδια χώρα, καθώς και μία καλογριά από την Ιταλία.

    Σε ό,τι αφορά στη Μόλα (γεννήθηκε 1922 και πέθανε το 1962), που χαρακτηρίστηκε από τον πάπα ως «η προσωποποίηση της πολεμίου των εκτρώσεων», είχε ήδη χαρακτηριστεί ως αγία από το Βατικανό το 1994, ύστερα από μια ταραχώδη διαμάχη μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του ΟΗΕ για θέματα οικογενειακής πολιτικής.

    Το Βατικανό είχε χαρακτηρίσει τη Μόλα ως αγία επειδή, το 1962 αρνήθηκε να κάνει έκτρωση, όταν οι γιατροί της συνέστησαν διότι διαπίστωσαν πως είχε όγκο στη μήτρα. Τελικά, η Μόλα γέννησε το τέταρτο της παιδία, την Τζιάνα-Εμμανουέλλα και πέθανε 7 μέρες αργότερα. Για το λόγο αυτό είχε χαρακτηριστεί από τους πιστούς της καθολικής εκκλησίας, η οποία της αναγνωρίζει και δύο θαύματα στη Βραζιλία, ως «μάρτυρας της μητρικής αγάπης».

    [28] ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2004 (14:36 UTC+2)

    Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Βερολίνο σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για το Ιράκ και το Μεσανατολικό.

    Όπως μεταδίδουν από τη Μόσχα τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Ράις κατά την επίσκεψή της στη ρωσική πρωτεύουσα θα προσπαθήσει να πείσει την ηγεσία του Κρεμλίνου να εμπλακεί πιο δραστικά στο Ιράκ.

    Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη της συμβούλου του Αμερικανού προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα, η Ράις αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέτ Κουρέι, καθώς και με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2004 (11:44 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στη μονή του Αγίου Ανδρονίκου, ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Μόσχας όπου έζησε και τάφηκε ο μεγάλος αγιογράφος και μοναχός Αντρέι Ρουμπλιώφ, μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με αγιορείτικους «θησαυρούς».

    Διακόσια αριστουργήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης συγκεντρώθηκαν από δέκα ονομαστά μουσεία της Ρωσίας και κυρίως από τις αποθήκες τους στις οποίες έμειναν κλεισμένα, και τώρα θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ρουμπλιώφ στην πλατεία Αντρονιέφσκαγια.

    Όλα τα εκθέματά της, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», είναι πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία δωρήθηκαν από μοναχούς του Αγίου Oρους στους τσάρους και Πατριάρχες της Ρωσίας, κι άλλα αγοράστηκαν από συλλέκτες το 19ο αιώνα. Εικόνες του 12ου - 19ου αιώνα, χειρόγραφα του 10ου - 17ου αι., ιστορικά έγγραφα του 17ου αι., ξυλόγλυπτοι σταυροί, σχέδια, χειρόγραφοι χάρτες, γκραβούρες και άλλα αντικείμενα τέχνης είναι τα κυριότερα εκθέματα τα οποία παρουσιάζουν την αγιορείτικη παράδοση.

    Υλικό που προέρχεται από σημαντικά μουσεία, όπως του Κρεμλίνου, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, την Πινακοθήκη Τρετιακώφ, το Μουσείο Πούσκιν, το Μουσείο Ιστορίας, Πολιτισμού και Τέχνης της πόλης Σέργκιεφ Ποσάντ, το Εκκλησιαστικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας του Πατριαρχείου της Μόσχας, τη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη, το περίφημο Αρχείο Παλαιών Εγγράφων (Rgada) και βέβαια το ίδιο το Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιώφ.

    Η έκθεση οργανώνεται από το Ελληνικό Iδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κεντρικό Μουσείο Παλαιορωσικής Τέχνης και Πολιτισμού Αντρέι Ρουμπλιώφ, την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα (πρέσβης μας είναι ο Δημήτριος Παρασκευόπουλος). Την επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιαλαμάς, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πολιτισμού. Ο ίδιος άλλωστε μέσα σε δέκα χρόνια έχει οργανώνει στη ρωσική πρωτεύουσα πάνω από 40 εκθέσεις που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό.

    [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2004 (10:13 UTC+2)

    Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εβδομάδος και συγκεκριμένα:

    Κυριακή 16/5

    Το μουσικό σύνολο «Η πίκρα της Αγάπης» παρουσιάζει στις 2 το μεσημέρι, στα Εικαστικά Εργαστήρια «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), ένα πρόγραμμα με ρυθμούς και δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

    Οι «Active Member», για μια ακόμη βραδιά, στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι).

    Δευτέρα 17/5

    «Βραδιά τιμής σε τέσσερις μεγάλους δημοσιογράφους του θεάτρου», τιτλοφορείται η εκδήλωση (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Μαρία Κάλλας» της Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59), την οποία οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, προς τιμή των δημοσιογράφων και δραματουργών Ασημάκη Γιαλαμά, Αλέκου Λιδωρίκη, Αλέκου Σακελλάριου, Δημήτρη Ψαθά. Ομιλητές είναι οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Ιορδανίδης, Λ. Μιχαηλίδης, Γ. Λαζαρίδης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Στ. Ληναίος, Γ. Μιχαλόπουλος, Λ. Λαζόπουλος, Ελ. Φωτίου, Θ. Καρακατσάνης. Μουσική επιμέλεια Γ. Κατσαρός.

    Βραδιά οπερέτας, στο θέατρο «Ακροπόλ» (8.30 μ.μ.) με τη Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Απόλλων Μουσηγέτης». Συμμετέχουν καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και της Χορωδίας της ΕΡΤ: Νίκος Στεφάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Εφη Δημητρέλου, Ελένη Βουδουράκη, Χρήστος Αμβράζης. Διεύθυνση: Παναγής Μπαρμπάτης. Διοργανωτές: Ενωση Ζακυνθίων «Αγ. Διονύσιος», Σύλλογος «Εύγερος» Φαρακλάδων Κεφαλονιάς, «Φίλοι της Φιλαρμονικής Ληξουρίου», «Απόλλων Μουσηγέτης».

    Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (7.30 μ.μ.), η Ελένη Χατζηαργύρη θα αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Τρίτη 18/5

    Περισσότερα από είκοσι έργα ζωγραφικής (πορτρέτα, τοπία, νεκρές φύσεις) του Τάσσου Αριδά, φιλοξενεί η γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Διάρκεια έως 28/5.

    «Η γλυπτική του Γιάννη Παππά» είναι το θέμα της ομιλίας του κορυφαίου ιστορικού Τέχνης, ακαδημαϊκού Χρύσανθου Χρήστου, στην Ακαδημία Αθηνών (7 μ.μ.).

    Τετάρτη 19/5

    Αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου Καισαριανιώτη λογοτέχνη Μάριου Χάκκα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει, στις 9 μ.μ., το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καισαριανής, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αιολία» (Σολομωνίδου και Φιλαδελφείας). Περιλαμβάνει έκθεση υλικού και φωτογραφιών, ομιλίες λογοτεχνών και ερευνητών, αφηγήσεις, μελοποιημένη ποίηση και προβολή στιγμιοτύπων από το έργο και τη δράση του συγγραφέα. Είσοδος ελεύθερη.

    Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γερμανός κοντραμπασίστας Gunther Pitscheider εμφανίζονται στο «Μικρό Μουσικό Θέατρο». Γνώριμοι από παλιά, παρουσιάζουν αυτοσχεδιαστικά ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πορεία τους.

    Πέμπτη 20/5

    Το έργο για πιάνο του Νικηφόρου Ρώτα «2003, "Τρεις αιώνες, 1700-2003" Ευρωπαϊκής Ιστορίας» παρουσιάζεται, σε πρώτη εκτέλεση, από τον πιανίστα Παναγιώτη Γιαννακάκη, στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο). Θα προηγηθεί παρουσίαση του έργου από το συνθέτη, με σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση του ακροατή στο σύγχρονο έργο σοβαρής μουσικής, αλλά και με την πρόθεση να στραφεί το ενδιαφέρον του στη μη κατευθυνόμενη σοβαρή μουσική παραγωγή.

    Οι «Tuxedomoon» εμφανίζονται στο «Gagarin 205». Παρουσιάζουν το «Cabin in the Sky», την πρώτη ηχογράφηση του συγκροτήματος μετά την επανένωσή του, με την αυθεντική του σύνθεση.

    Παραδοσιακά ηχοχρώματα (10 μ.μ.), στην αυλή της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100, Γκάζι), από τους Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Αλέξη Παρχαρίδη και τη μικρή Αρετή Κετιμέ.

    Παρασκευή 21/5

    Εργα ζωγραφικής και χαρακτικής παρουσιάζει η Εύα Μελά στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11). Εως τις 29 του Μάη παρουσιάζονται ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά και φρέσκο της σημαντικής μας δημιουργού.

    Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην aula της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Η Ορχήστρα παρουσιάζει για πρώτη φορά τρία έργα γραμμένα από το Γιώργο Ζερβό, το Νίκο Σκαλκώτα (το έργο του Ν. Σκαλκώτα παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως), και τον Toshima Mayuzumi και ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Stravinsky. Την ΚΟΑ συνοδεύει ο Δημήτρης Μαρινάκης (ξυλόφωνο) και διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

    Σάββατο 22/5

    Τα πολιτιστικά Επτανησιακά Σωματεία Αττικής, με αφορμή την 140ή επέτειο της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, διοργανώνουν εκδήλωση, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (έναρξη 7.30 μ.μ.).

    Οι «Les Yeux Noirs» προσφέρουν ένα πρόγραμμα με ήχους από την πλούσια μουσική κληρονομιά των Τσιγγάνων, στις 10 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 May 2004 - 18:13:51 UTC