Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ECOFIN ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [04] ΟΙ "23" ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2004
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [06] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Σ.Ν.
  • [08] ΚΑΒΑΛΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [10] ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΑ
  • [11] ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [12] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [13] ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟ 9% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [14] Ο ΟΜΙΛΟΣ RENAULT ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [15] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΦΙ
  • [18] ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΖΕΙ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ
  • [19] Η ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ IFFHS
  • [20] Η ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ IFFHS -
  • [21] ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ Ο ΝΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [22] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [23] Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ
  • [24] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [25] Ο ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 60ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ
  • [26] ΜΠΟΥΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΑΣΑΝΤ: Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [28] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΩΝ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Σ.ΜΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [31] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [32] 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

  • [01] ΤΟ ECOFIN ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Λουξεμβούργο, 2 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Κατά του ελληνικού αιτήματος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων κατά περιόδους κρίσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομίας των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο του Ecofin, το οποίο ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση απέναντι στο φλέγον ζήτημα της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του μαύρου χρυσού.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο Συμβούλιο συμφωνήθηκε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της σε μείωση της φορολογίας των καυσίμων, ενώ αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από την ΕΕ προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθούν οι τιμές.

    Έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να παράσχουν τις κατάλληλες ποσότητες πετρελαίου, ώστε οι τιμές να παραμείνουν συμβατές με μία σταθερή και συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας απηύθυνε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Οικονομίας της Ιρλανδίας Τσάρλι Μακ Γκρίβι.

    [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 2 Ιουνίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Κυκλοφορεί σήμερα επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, αλλά θα καλεί το ΣΑ να επανεξετάσει εντός 2-3 μηνών την παρουσία της. Οι διαβουλεύσεις στο ΣΑ θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα, για την υιοθέτηση ψηφίσματος προ της 15ης Ιουνίου.

    Η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, ωστόσο, ως κίνηση αβροφροσύνης και αποφυγή αιφνιδιασμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που θα συναντάται με το Γενικό Γραμματέα το πρωί της ιδίας ημέρας (11.00 τοπική ώρα), θα δοθεί στα μέρη κάποια στιγμή σήμερα.

    Η κυκλοφορία της επισπεύστηκε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύνδεσή των αναφορών που περιέχει με την συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Η δημιουργία ινστιτούτου πολιτικής για τον καταναλωτή, η θέσπιση του θεσμού του Συνηγόρου, αλλά και η επεξεργασία νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, αποτελούν τρία από τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή.

    Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σιούφας, ο νόμος περί προστασίας του καταναλωτή τροποποιείται και εισάγονται οι εξής αλλαγές:

    -Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού από διαφημίσεις και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, οι επιχειρηματίες θα έχουν στο εξής την υποχρέωση να τοποθετούν ειδική σήμανση σε όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

    -Θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός του "Συνηγόρου του Καταναλωτή". Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή, μέσω της οποίας οι καταναλωτές και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα μπορούν να επιλύουν εξωδικαστικά και χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση τις διαφορές τους με επιχειρηματίες και διάφορες αγορές προϊόντων.

    -Προχωρά η δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής για τον Καταναλωτή, ενός θεσμικού οργάνου, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα για έρευνες, μελέτες και ειδικά fora

    -Αναβαθμίζονται οι καταναλωτικές οργανώσεις με τη δυνατότητα να ιδρύονται και δευτεροβάθμιες

    -Διευρύνεται το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, με εκπροσώπους από άλλους φορείς της αγοράς.

    -Δίνεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με τελικό αποδέκτη τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή._

    [04] ΟΙ "23" ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2004

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Χωρίς αλλαγές στη σύνθεσή της κατεβαίνει στα γήπεδα της Πορτογαλίας η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, αφού στη λίστα που κατέθεσε, σήμερα, η ΕΠΟ στην UEFA με τα ονόματα των 23 ποδοσφαιριστών που θα δώσουν το «παρών» στην τελική φάση του EURO 2004 περιλαμβάνονται οι ίδιοι ποδοσφαιριστές που κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Οτο Ρεχάγκελ.

    Η λίστα των Ελλήνων διεθνών, όπως έχει δηλωθεί, με τα νούμερα που θα φορούν, έχει ως εξής: 1. Αντώνης Νικοπολίδης, 2. Γιώργος Σεϊταρίδης, 3. Στέλιος Βενετίδης, 4. Νίκος Νταμπίζας, 5. Τραϊανός Δέλλας, 6. Άγγελος Μπασινάς, 7. Θοδωρής Ζαγοράκης, 8. Στέλιος Γιαννακόπουλος, 9. Άγγελος Χαριστέας, 10. Βασίλης Τσιάρτας, 11. Ντέμης Νικολαΐδης, 12. Κώστας Χαλκιάς, 13. Φάνης Κατεργιαννάκης, 14. Τάκης Φύσσας, 15. Ζήσης Βρύζας, 16. Παντελής Καφές, 17. Γιώργος Γεωργιάδης, 18. Γιάννης Γκούμας, 19. Μιχάλης Καψής, 20. Γιώργος Καραγκούνης, 21. Δημήτρης Παπαδόπουλος, 22. Κώστας Κατσουράνης , 23. Βασίλης Λάκης.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Aθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με αφορμή τον εορτασμό, το ερχόμενο Σάββατο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που φέτος είναι αφιερωμένη στην προστασία των Θαλασσών, διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από τις 4 ως τις 6 Ιουνίου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ημερίδα την Παρασκευή με θέμα «Πολιτικές για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος» στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταεκβοντό του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Γιώργος Σουφλιάς.

    Oι εκδηλώσεις του Σαββάτου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταεκβοντό περιλαμβάνουν δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά. Την Κυριακή στην παραλία Σχοινιά έχει προγραμματιστεί καθαρισμός της παραλίας σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον»

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταεκβοντό θα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας και Εκδόσεων αφιερωμένη στο περιβάλλον.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, πέρα από το τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκδίδει και ένα εύχρηστο φυλλάδιο το οποίο θα διανεμηθεί στους σταθμούς του Μετρό και σε άλλους χώρους. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να δώσει ορισμένες απλές, πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το φυσικό μας πλούτο.

    [06] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Αυτοδιοίκηση, οι Πολεοδομίες και οι Εφορίες εξακολουθούν να κρατούν τα πρωτεία στην κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια του δημοσίου τομέα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2003, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, αφού προηγουμένως την είχε επιδώσει στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου η Αρχή είχε την δυνατότητα να εξετάσει 350 συνολικά υποθέσεις, ενώ στην έκθεση επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση ανταπόκρισης των σωμάτων και υπηρεσιών επιθεωρήσεων και ελέγχου, αλλά και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, καθώς και των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού υποθέσεων.

    Πιο αναλυτικά, από τις 175 υποθέσεις, που είναι υπό διερεύνηση, -εκτός των 33 υποθέσεων, που εκκρεμούν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης-, 96 εκκρεμούν στα σώματα επιθεώρησης και ελέγχου, 116 στις υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου, 26 στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών και 4 σε μικτό κλιμάκιο ελεγκτών επιθεωρητών.

    Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος επιβεβαίωσε την γνωστή ήδη κατάσταση κακοδιοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός στους Δήμους, ενώ οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες θεωρούν πως είναι ανεξέλεγκτοι επειδή εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία των Σωμάτων Ελεγκτών με τη Δημόσια Διοίκηση, ο Γενικός Επιθεωρητής δήλωσε πως γενικώς οι δημόσιες υπηρεσίες "τείνουν ευήκοον ου", αλλά το ίδιο δεν ισχύει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέδωσε ευθύνες και στους ίδιους τους πολίτες για το φαινόμενο της διαφθοράς στο Δημόσιο, αφού πιστεύουν ότι οφείλουν να πληρώσουν για να εξυπηρετηθούν, όπως συμβαίνει με τα "φακελάκια" των γιατρών.

    Επίσης, εκτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξίσου ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Συγκοινωνιών, όπως στις εκδόσεις αδειών οδήγησης και στο ΚΤΕΟ, σε δημόσια έργα κλπ.

    Μεταξύ δε των προτάσεων που προτείνει η έκθεση συγκαταλέγεται η απλοποίηση των διαδικασιών στις υπηρεσίες, η σωστή επιλογή υπαλλήλων τη στιγμή που διορίζονται και κυρίως την εκπαίδευση του πολίτη, ώστε να του γίνει συνείδηση πως έχει δικαιώματα έναντι της Διοίκησης.

    Ο Γενικός Επιθεωρητής μέσα από την ετήσια έκθεση, προτείνει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων την απλοποίηση των διαδικασιών στις υπηρεσίες, τη σωστή επιλογή υπαλλήλων τη στιγμή που διορίζονται και κυρίως την εκπαίδευση του πολίτη, ώστε να του γίνει συνείδηση πως έχει δικαιώματα έναντι της Διοίκησης γιατί -όπως τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής - "χωρίς τον πολίτη δεν γίνεται τίποτα".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Σ.Ν.

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Τις δράσεις και το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας καθώς και την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει για την ανάδειξη της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στις ελληνικές ολυμπιακές πόλεις αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρουσίασε, σήμερα, στην πρόεδρο της Βουλής, Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, τριμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας έχει προγραμματίσει για τις 13 Ιουλίου μια ξεχωριστή εκδήλωση, κατά την οποία νέοι από όλη τη χώρα, κρατώντας στα χέρια τους δάδες που θα συμβολίζουν την ολυμπιακή φλόγα, θα σχηματίσουν το σήμα της ειρήνης στις ολυμπιακές πόλεις.

    Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τόνισε πως το κοινοβούλιο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια των νέων και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

    [08] ΚΑΒΑΛΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Kαβάλα, 2 Ιουνίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ενημερωτική συνάντηση με θέμα την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, στις 8 Ιουνίου το βράδυ στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί τα προεδρεία των σωματείων των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον κλάδο των τροφίμων. Η ενημέρωση θα περιλαμβάνει τη νομοθεσία που διέπει τον κλάδο των τροφίμων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νομοθεσία.

    Εισηγήσεις θα γίνουν από εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), υπηρεσιακό παράγοντα της Νομαρχίας Καβάλας και συμβούλους επιχειρήσεων.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Aθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ημερίδα για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα διοργανώνουν η νομαρχία Αθηνών και η Greenpeace αύριο το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΝΑΕ.

    Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών για το θέμα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συνδιοργανωτές θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό αύριο το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού.

    [10] ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Μόνο 438 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης είναι προσβάσιμες στα εμποδιζόμενα στην κίνησή τους άτομα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

    Ειδικότερα, η έρευνα αφορά, κυρίως, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πανοράματος, Πυλαίας, Αμπελοκήπων και Θερμαϊκού, δηλαδή στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος όπου υπάρχουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πραγματοποιήθηκε από το ΕΒΕΘ με αφορμή το πρόγραμμα «Ερμής - προσβάσιμη επιλογή» του «Αθήνα 2004».

    Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνουν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη το ΕΒΕΘ και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 θα απονεμηθούν πιστοποιητικά προσβασιμότητας στις επιχειρήσεις που κρίθηκαν «φιλικές» στα εμποδιζόμενα στην κίνησή τους άτομα, ενώ θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί ο Οδηγός Επιχειρήσεων του προγράμματος Ερμής- προσβάσιμη επιλογή.

    Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα κριτήρια βάσει των οποίων μια επιχείρηση θεωρείται προσβάσιμη είναι τα εξής:

    -Η είσοδος πρέπει να είναι πλάτους 90 εκατοστών χωρίς σκαλοπάτια ή να υπάρχει ράμπα, εφόσον η υψομετρική διαφορά μεταξύ πεζοδρομίου και δαπέδου εισόδου επιχείρησης είναι πάνω από δύο εκατοστά.

    -Στην περίπτωση κατά την οποία η είσοδος είναι υαλόθυρα, χωρίς μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με αυτοκόλλητο σήμα ή έγχρωμη χειρολαβή.

    -Οι διάδρομοι στο εσωτερικό του καταστήματος θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 90 εκατοστών (π.χ. μεταξύ των συστημάτων ραφιών ή τραπεζιών κλπ), για να επιτρέπεται η κίνηση των αμαξιδίων και τοπικά να υπάρχει πρόβλεψη ελεύθερων χώρων διαστάσεων 1,50 μέτρου Χ 1,50 μέτρου για στροφή του αμαξιδίου. Επίσης, απαιτείται πρόβλεψη χώρου για στάση αμαξιδίου μπροστά από το ταμείο.

    -Εφόσον υπάρχει ανελκυστήρας η είσοδος του καταστήματος θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 80 εκατοστά και ο θάλαμος να έχει διαστάσεις 1,10 Χ 1,40 μέτρα.

    -Εφόσον προβλέπεται τηλέφωνο κοινού, αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 90 εκατοστών έως 1,20 μέτρου από το δάπεδο.

    -Εάν υπάρχει ψύκτης νερού, η επιφάνεια του θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 80 εκατοστών από το δάπεδο.

    -Τέλος, εφόσον είναι υποχρεωτική για την επιχείρηση η πρόβλεψη τουαλέτας, θα πρέπει οι προδιαγραφές να επιτρέπουν την πρόσβαση και τη χρησιμοποίηση της από τα άτομα με αναπηρία.

    [11] ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Νέες ανατιμήσεις κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα αναμένονται τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της νέας κούρσας των τιμών των υγρών καυσίμων. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη φθάνοντας τα 42,45 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

    Στο χορό των αυξήσεων των αεροπορικών εταιριών, που προκαλεί η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, εισέρχεται από σήμερα και η «Hellas Jet», αυξάνοντας τα αεροπορικά ναύλα κατά 4 ευρώ.

    Η εταιρία είναι θυγατρική των «Κυπριακών Αερογραμμών», οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αυξήσει τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Aegean Airlines, τη British Airways, τις αερογραμμές Σιγκαπούρης και μεγάλο αριθμό αμερικανικών και αυστραλιανών εταιριών.

    Τα αυξημένα κόμιστρα των ταξί και τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA, είναι μόνο η αρχή καθώς πολλές βιομηχανίες ετοιμάζονται να μετακυλίσουν στις λιανικές τιμές το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς.

    Οι αγορές αναμένουν την απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ που συνεδριάζουν την Πέμπτη στη Βηρυτό με κύριο αντικείμενο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά δύο με δυόμισι εκατομμύρια βαρέλια. Εκτιμάται ωστόσο πώς η αύξηση αυτή δεν επαρκεί για να διορθωθούν οι τιμές. ΄Ηδη ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιούνιο κατά 400.000 βερέλια την ημέρα.

    Την ίδια ώρα έσχατο και ακραίο μέτρο χαρακτήρισε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας, ουσιαστικά στο σχετικό αίτημα που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Μιχάλης Τσιφάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Καταναλωτή. «Η επιβολή πλαφόν το περασμένο φθινόπωρο δεν ωφέλησε τον καταναλωτή», είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: «Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά και δεν υπερβάλλουμε». Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Χαράλαμπος Κουρής, είπε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα δεν έχουν μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στις τιμές των υπολοίπων προϊόντων, ωστόσο αν συνεχιστούν οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μποϊκοτάζ στα καύσιμα.

    Στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει τα 85 λεπτά το λίτρο.

    Ακριβότεροι νομοί αναδεικνύονται η Κεφαλονιά, η Φωκίδα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου η μέση τιμή φθάνει τα 90 λεπτά και φθηνότεροι η Σάμος, η Πέλλα και η Δράμα, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 82 λεπτά.

    [12] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2004 η προσφορά της «Φυσικό Αέριο Αττικής», για έκπτωση 50% στα τέλη σύνδεσης στους καταναλωτές του λεκανοπεδίου Αττικής, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους καταναλωτές. Με την προσφορά αυτή οι καταναλωτές κερδίζουν 260 ευρώ για μονοκατοικία, διαμέρισμα ή επαγγελματική χρήση και 372 ευρώ για πολυκατοικία.

    Ήδη οι συμβάσεις την περίοδο της προσφοράς έχουν αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2003 ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον Μάιο η εταιρία υπέγραψε περισσότερες από 1000 νέες συμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους, η εταιρεία δέχθηκε περίπου 3200 αιτήσεις για νέα συμβόλαια και υπέγραψε συμβόλαια με 1086 νέους καταναλωτές, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2003 είχε δεχθεί 615 αιτήσεις και είχε υπογράψει 343 συμβόλαια.

    Κάθε μήνα κατασκευάζονται στο λεκανοπέδιο 50 νέα χιλιόμετρα δικτύου. Στο λεκανοπέδιο Αττικής λειτουργούν πλέον περίπου 1100 χλμ. δικτύου, ενώ εξυπηρετούνται περίπου 11.500 συμβολαιοποιημένοι πελάτες. Η εταιρία θα κατασκευάσει 280 χλμ. νέου δικτύου μέχρι το τέλος του 2004.

    Με τον ρυθμό αυτό περισσότερα από 330.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2004 θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και την δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου που είναι εύχρηστο, οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.

    Η "Φυσικό Αέριο Αττικής" (Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001 από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, την Cinergy SA και την Shell Gas BV .

    [13] ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟ 9% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Σταθερή στο 9% παρέμεινε τον Απρίλιο, σε σχέση με το Μάρτιο, η ανεργία στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία "Εurostat", ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο των "25" διατηρήθηκε στο 9,1%.

    Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι τον Απρίλιο του 2003 η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 8,9%, ενώ τον ίδιο μήνα στο σύνολο της ΕΕ (υπολογίζονται και οι 10 χώρες της διεύρυνσης που τότε δεν είχαν ενταχθεί) ήταν 9,1%. Σε 14 χώρες-μέλη η ανεργία αυξήθηκε, σε 10 μειώθηκε και σε μία το ποσοστό παρέμεινε σταθερό.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (4,2%), στην Κύπρο (4,4%), στην Ιρλανδία και στην Αυστρία (4,5% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα, τα υψηλότερα παρουσίασαν οι Πολωνία (18,9%), Σλοβακία (16,6%), Λιθουανία (11,5%) και Ισπανία (11,2%).

    [14] Ο ΟΜΙΛΟΣ RENAULT ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Βουκουρέστι, 2 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Οι ρουμάνοι μπορούν από σήμερα να αγοράζουν τα πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στη χώρα με δυτικές προδιαγραφές. Ο όμιλος Renault παρουσίασε στο Παρίσι το μοντέλο Logan, το οποίο θα πουληθεί στη Ρουμανία σε συνεργασία με την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία Dacia αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα διατεθεί επίσης στις αγορές της Ρωσίας, του Ιράν και της Κολομβίας.

    Ο όμιλος Renault, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της Dacia στο Πιτέστι (120 χλμ από το Βουκουρέστι) επένδυσε 490 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 200 δαπανήθηκαν για την παραγωγή του μοντέλου Logan. Οι τιμές για την αγορά του νέου αυτοκινήτου κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ.

    Η Renault υπολογίζει ότι μέχρι το 2010 η παραγωγή θα φθάνει τα 700.000 οχήματα, μετά το άνοιγμα νέων εργοστασίων στη Ρωσία και το Ιράν τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Renault Λουί Σβάιτσερ δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και πρόσθεσε ότι το αυτοκίνητο αυτό μπορεί να αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αγκυρα, 2 Ιουνίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, τους φιλοξενούμενους ηγέτες θα προστατεύσουν 30.000 αστυνομικοί και δια αέρος αεροσκάφη Awacs του ΝΑΤΟ. Τα εν λόγω αεροσκάφη θα πετούν επί 24ώρου βάσεως στους αιθέρες της Κωνσταντινούπολης, ενώ θα παραχωρηθεί σε κάθε ξένο ηγέτη που θα λάβει μέρος στη συνάντηση, θωρακισμένο όχημα.

    Οι ηγέτες θα παρακαθίσουν το βράδυ της 27ης Ιουνίου σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος Σεζέρ στα Ανάκτορα του Τσιραγάν, ενώ στις 28 Ιουνίου οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν συναυλία στα Ανάκτορα του Τοπκαπί με μουσική των τριών θρησκειών.

    Η Συνάντηση Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπροσωπείες που συνολικά φθάνουν τα 3.000 άτομα και εκπρόσωποι του Τύπου που φθάνουν τα 3.500 άτομα, θα λήξει το βράδυ της 29ης Ιουνίου.

    Για τη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη προβλέπεται δαπάνη από 20 έως 30 εκατ. δολάρια. Στο Κέντρο Τύπου θα εγκατασταθούν 2.000 τηλεφωνικές γραμμές, 500 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 200 τηλεοπτικές οθόνες ²πλάσμα² συν άλλες 140 τηλεοπτικές οθόνες. Επίσης, θα γίνεται μετάφραση σε 20 γλώσσες, με ψηφιακό σύστημα.

    Η ²κοιλάδα του ΝΑΤΟ², έτσι όπως ονομάσθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, της οποίας η περιφέρεια φθάνει τα 10 χιλιόμετρα, θα κλείσει από τις 27 Μαΐου για την είσοδο πεζών και οχημάτων με φράγματα από μπετόν και ατσάλι. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής θα μπορούν να κυκλοφορούν με ειδικές ταυτότητες που θα δοθούν μετά από ειδική έρευνα της Ασφάλειας.

    Στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ασκήσουν καθήκοντα 30.000 άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας και θα απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω από την Κωνσταντινούπολη μεταξύ 27-29 Ιουνίου. Στην πλευρά της θάλασσας των Ανακτόρων του Ντολμάμπαχτσέ και των Ανακτόρων του Τσιραγάν θα τοποθετηθούν φράγματα για την παρεμπόδιση επιθέσεων από τη θάλασσα.

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 2 Ιουνίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημοκρατικές αλλαγές στο Ιράκ σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της συμμαχίας και την διεθνή κοινότητα ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ρουμανία χαιρετά τον διορισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης την 1η Ιουνίου, μία εξέλιξη που θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς. Παράλληλα τονίζεται ότι η πολιτική πρόοδος στο Ιράκ θα βοηθήσει στην επικράτηση της ασφάλειας στη χώρα.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 2 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία εισηγείται την επέκταση της εντολής της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    Στην έκθεση, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι σύντομα προτίθεται να υποβάλει επανεκτίμηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου μήνες, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο δυνάμεων και την έννοια της αποστολής, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των μερών και οποιεσδήποτε απόψεις που πιθανό να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε ήρεμη'' και ότι ''η συνεχής ροή ανθρώπων από τις δύο πλευρές μέσω των σημείων διέλευσης έχει τώρα καταστεί σύνηθες φαινόμενο στο νησί''.

    ''Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε περαιτέρω μείωση του ήδη χαμηλού αριθμού περιστάσεων που αφορούν τις διελεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Καλώ τις τουρκοκυπριακές αρχές να παράσχουν πλήρη ελευθερία διακίνησης στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να μπορεί να εκτελεί την εντολή της πιο αποτελεσματικά'', προσθέτει.

    Αναφέρει ότι, ''μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, διεξήχθησαν διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές στο νησί και τις εγγυήτριες δυνάμεις και παραμένω πεπεισμένος ότι, στην απουσία συνολικής διευθέτησης, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νήσο συνεχίζει να παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός''.

    ''Ωστόσο, υπό το φως της ιστορικής ψήφου της 24ης Απριλίου και ως τμήμα της συνολικής επανεκτίμησης των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, προτίθεμαι να συντάξω μία επανεκτίμηση, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, για τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων, το νόημα των επιχειρήσεων, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των πλευρών και οποιεσδήποτε απόψεις πιθανόν να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας'', σημειώνει.

    Προσθέτει ότι θα υποβάλει ''εισηγήσεις για αλλαγές ή αναδόμηση που κρίνονται απαραίτητες'' και ότι ''στο μεταξύ εισηγούμαι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας επεκτείνει την εντολή της δύναμης για επιπλέον έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η στρατιωτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε γενικά ήρεμη και σταθερή'', αλλά σημειώνει ότι ''ο αριθμός των παραβιάσεων από αέρα αυξήθηκαν από 49 στην περασμένη περίοδο αναφοράς σε 67 από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο από ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 13 από κυπριακά αστυνομικά ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 32 αγνώστου προελεύσεως''.

    ''Σε ευθυγράμμιση με την παρελθούσα εμπειρία για την εποχή, υπήρξαν λιγότερες διασταυρώσεις των ναυτικών γραμμών ασφαλείας, της προς τη θάλασσα επέκτασης της ενδιάμεσης γραμμής της ουδέτερης ζώνης, την οποία σκάφη και από τις δύο πλευρές συμβουλεύονται να μην διασχίζουν'', προσθέτει.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ''οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούλιο του 2000 από τις τουρκικές δυνάμεις / τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας, που ήρθησαν μερικώς τον Μάιο του 2003, συνέχισαν να εμποδίζουν τις εργασίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιλαμβανομένης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων''.

    ''Τα Ηνωμένα Εθνη κρατούν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια. Η παραβίαση του στρατιωτικού στάτους κβο στα Στροβίλια συνεχίστηκε'', προσθέτει.

    Αναφερόμενος στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι μέχρι την 1η Μαΐου 2004, ''υπήρξαν 3,7 εκατομμύρια διακινήσεις Ελληνοκύπριων προς τον βορρά και Τουρκοκύπριων προς το νότο''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι κατά την περίοδο υπό ανασκόπηση, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διευκόλυνε 138 δικοινοτικές εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, που έφεραν κοντά 7.300 Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βοήθησε επίσης στη διοργάνωση αρκετών δικοινοτικών συνεντεύξεων Τύπου και σεμιναρίων μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004.

    Για το θέμα των εγκλωβισμένων, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ''η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέχισε να διεξαγάγει τις ανθρωπιστικές της εργασίες που της ανατέθηκαν προς στήριξη των 411 Ε/Κ και 153 Μαρωνιτών που διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού''.

    Οσον αφορά την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι έγραψε στους δύο ηγέτες, ''σημειώνοντας ότι μια λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα έχει καθυστερήσει και χρειάζεται μια νέα δέσμευση για επίλυσή του''.

    ''Ενώ οι δύο πλευρές εξέφρασαν ετοιμότητα να ακολουθήσουν τις εισηγήσεις μου, καμμία επίσημη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο αναφοράς. Στο μεταξύ, το τρίτο μέλος ad interim συνέχισε να εργάζεται με τις δύο πλευρές για να επαναρχίσουν οι δραστηριότητες της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Η ε/κ πλευρά προχώρησε με το πρόγραμμά της για εκταφή και ταυτοποίηση'', σημειώνει.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της αποστολής, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το ποσό των 43,8 εκ. δολαρίων για τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο από 1ην Ιουλίου 2003 μέχρι 30 Ιουνίου 2004, που περιλάμβανε εθελοντική συνεισφορά του ενός τρίτου του κόστους της δύναμης, ίσο με 14,6 εκ. δολάρια, από την κυπριακή κυβέρνηση και την εθελοντική συνεισφορά των 6,5 εκ. δολαρίων από την ελληνική κυβέρνηση.

    ''Ο προτεινόμενός μου προϋπολογισμός για τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2004 μέχρι 30 Ιουνίου 2005, που φθάνει τα 47,4 εκ. δολάρια, μελετάται επί του παρόντος από τη Γενική Συνέλευση. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει να επεκτείνει την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περίοδο ακόμα έξι μηνών, το κόστος της διατήρησης της δύναμης θα περιοριστεί στο ποσό που θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΖΕΙ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

    Σόφια, 2 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Στο όριο της φτώχειας ζει το 75% των Βουλγάρων, με μηνιαίο εισόδημα μόλις 240 λεβ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύει ο βουλγαρικός Τύπος.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Standartnews, τα 240 λεβ καλύπτουν μόλις και μετά βίας το κόστος των λογαριασμών της ύδρευσης, της θέρμανσης και του ηλεκτρισμού και τη διατροφή ενός μόλις ατόμου.

    Για μια μέση βουλγαρική οικογένεια τριών ατόμων υπολογίζεται πως το κόστος ζωής ανέρχεται στα 850 λεβ το μήνα.

    [19] Η ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ IFFHS

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Σαρώνουν τις πρωτιές οι ομάδες της Αργεντινής, αφού μετά την ανάδειξη της Μπόκα Τζούνιορς ως της καλύτερης ομάδας στον κόσμο, μια άλλη ομάδα από τη χώρα που ανέδειξε τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, η Ρίβερ Πλέιτ «φιγουράρει» στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ομάδων ποδοσφαίρου για τον μήνα Μάιο.

    Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων, που έδωσε στη δημοσιότητα η παγκόσμια υπηρεσία στατιστικής και ιστορίας ποδοσφαίρου- IFFHS- η Ρίβερ Πλέιτ ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο τον Μάιο, ακολουθούμενη από τις ομάδες Σάο Πάολο και Γιοκοχάμα.

    Καλύτερη ομάδα, σύμφωνα με την κατάταξη της IFFHS, τον Ιανουάριο είχε αναδειχθεί η Γιουβέντους, τον Φεβρουάριο η Αρσεναλ, τον Μάρτιο η Μπόκα Τζούνιορς και τον Απρίλιο η Βαλένθια.

    [20] Η ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ IFFHS - ΣΤΗΝ 43η ΘΕΣΗ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Η Μπόκα Τζούνιορς, ο σύλλογος της Αργεντινής που κατέκτησε το διηπειρωτικό κύπελλο το 2003, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το πρωτάθλημα στη χώρα της, είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμο, σύμφωνα τουλάχιστον με την παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων, που έδωσε στη δημοσιότητα η παγκόσμια υπηρεσία στατιστικής και ιστορίας ποδοσφαίρου- IFFHS. Καλύτερη ελληνική ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος "φιγουράρει" στην 43η θέση με 155,5 βαθμούς.

    Ο πρόωρος αποκλεισμός από το Κύπελλο UEFA ηχηρών ονομάτων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου οδήγησε σε σκληρή μάχη για την πρώτη δεκάδα της «αφρόκρεμας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε την κορυφή με 284 βαθμούς μόλις έναν περισσότερο από τη δεύτερη Μίλαν.

    Αναλυτικά, οι δέκα πρώτες ομάδες της παγκόσμιας κατάταξης είναι:

    Προηγούμενη κατάταξη

    1. Μπόκα Τζούνιορς 284 4

    2. Μίλαν 283 1

    3. Σάο Πάολο 282 9

    4. Σέλτικ 281,5 3

    5. Σάντος 276 5

    6. Βαλένθια 272 11

    7. Πόρτο 269,5 8

    8. Ρεάλ Μαδρίτης 267 2

    9. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 253 12

    10. Τσέλσι 250 250

    Η κατάταξη των ελληνικών συλλόγων:

    43. Παναθηναϊκός 155,5 57

    70 Ολυμπιακός 133,5 67

    107 ΑΕΚ 110,5 106

    149 Πανιώνιος 92,5 159

    153 ΠΑΟΚ 91 92

    326 ΑΡΗΣ 62,5 302

    [21] ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ Ο ΝΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Κανονικά θα μετάσχει στην αποστολή της Εθνικής μας ομάδας ο Ντέμης Νικολαΐδης, για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα γίνουν στην Πορτογαλία.

    Ωστόσο, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει ο διεθνής επιθετικός, το ιατρικό τιμ της Εθνικής έκρινε ότι θα το ξεπεράσει και θα δώσει κανονικά το παρών στο πρώτο παιχνίδι με την Πορτογαλία, στις 12 Ιουνίου.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα που ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ είχε δικαίωμα να κάνει κάποια αλλαγή στην αποστολή της ομάδας.

    Ο "Ντεμίνιο" υποφέρει από τράβηγμα πρώτου βαθμού στο γαστροκνήμιο, πρόβλημα που τον κράτησε εκτός του φιλικού αγώνα προετοιμασίας κόντρα στην Πολωνία, αλλά και εκτός των προπονήσεων των τελευταίων ημερών.

    [22] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Κορυφώνεται η αγωνία για την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44 του νόμου περί εξυγίανσης Ανωνύμων Εταιρειών. Για τον Ντέμη Νικολαΐδη η μείωση των χρεών κατά 95% αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και συνάμα λύτρωση για την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Βασικότερο εμπόδιο στην προσπάθειά του αποτελεί το Δημόσιο, η πλευρά του οποίου αιφνιδίασε τους εκπροσώπους της Ένωσης στην εκδίκαση της υπόθεσης, ζητώντας με παρέμβασή του την απόρριψη του αιτήματος της ΑΕΚ.

    Το Δημόσιο κάνει λόγο αφενός για καταχρηστική πρόταση, αφετέρου για διαφορετικό νομικό καθεστώς των ΠΑΕ σε σχέση με τις υπόλοιπες Ανώνυμες Εταιρείες. Οι δύο άλλες παρεμβάσεις από το ΙΚΑ και έναν ακόμη πιστωτή αναμένεται να ξεπεραστούν από τη διοίκηση των κιτρινόμαυρων που έχει περιθώριο 3 ημερών να αντικρούσει την αρνητική στάση του Δημοσίου και ευελπιστεί σε θετική απόφαση του Εφετείου εντός 20 ημερών.

    Από το αποτέλεσμα της υπόθεσης θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα του Νικολαΐδη, με κύριο μέλημα την πρόσληψη προπονητή. Η ανακοίνωση της λύσης του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ανοίγει το δρόμο της επιστροφής του Πορτογάλου στον πάγκο της Ένωσης, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για συμφωνία.

    [23] Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ

    Ουάσιγκτον, 2 Ιουνίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα όργανο που θα επιβλέπει τη διανομή συνεισφορών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που λειτουργούν εκτός του εδάφους της, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Οι εργασίες όλων των σαουδαραβικών φιλανθρωπικών οργανώσεων θα συγκεντρωθούν σε ένα όργανο, δήλωσε από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αντελ αλ-Τζουμπέιρ σύμβουλος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντάλα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Επισημαίνοντας ότι η Σαουδική Αραβία πρόσφατα έγινε στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, ο αλ-Τζουμπέιρ τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το ανωτέρω μέτρο για να μειώσει τη ροή χρημάτων προς τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [24] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 2 Ιουνίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Πέντε μέλη μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, δυο Αφγανοί και τρεις αλλοδαποί σκοτώθηκαν σήμερα το απόγευμα όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα στην επαρχία Μπαντγίς, στο βορειοδυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο διοικητής της Αστυνομίας του Μπαντγίς Αμίρ Σα Ναγιεμπζάντα.

    "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο επεισόδιο και τρεις από αυτούς είναι αλλοδαποί ", δήλωσε ο Ναγιεμπζάντα ερωτηθείς τηλεφωνικά από την Καμπούλ ενώ μετέβαινε στο χώρο της ενέδρας, σε αυτοκινητόδρομο στην περιοχή του Χερ Χάνα στην επαρχία Κάντες.

    [25] Ο ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 60ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

    Παρίσι, 2 Ιουνίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, θα αποτίσει την Κυριακή στη Νορμανδία φόρο τιμής στους "Μαχητές της Ελευθερίας, στη Δημοκρατία, στην Ελευθερία" στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ης επετείου από την ιστορική απόβαση στη Νορμανδία, D-day, 6η Ιουνίου του 1944, ανέφερε η εκπρόσωπός του κ. Σιράκ, Κατρίν Κολονά.

    Οπως πρόσθεσε η κα. Κολονά, ο κ. Σιράκ στην ομιλία του στη Νορμανδία θα τονίσει ότι "η Γαλλία ούτε ξέχασε, ούτε ξεχνά, ούτε ποτέ θα ξεχάσει τη συμμαχική προσφορά στην ανάκτηση της ελευθερίας της", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Στον φετινό εορτασμό θα υπάρχει και ρωσική αντιπροσωπεία, σε ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς της Μόσχας στην ήττα του ναζισμού αλλά και γερμανική αντιπροσωπεία μέσα σε πνεύμα έμπρακτης συμφιλίωσης.

    [26] ΜΠΟΥΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 2 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό "Παρί Ματς", παραδέχτηκε ότι οι Ιρακινοί μπορούν να αντιμάχονται την αμερικανική κατοχή και εκτίμησε ότι αυτοί που το κάνουν δεν είναι όλοι τους "τρομοκράτες".

    Ο Μπους δήλωσε ότι ο στόχος παραμένει δύσκολος στο Ιράκ και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να επέλθει σταθερότητα στη χώρα.

    "Το λέω κάθε φορά, το λέω παντού. Και εγώ ο ίδιος δεν θα υποστήριζα την κατοχή της χώρας μου", τόνισε ο Μπους.

    "Οι καμικάζι ναι είναι, αλλά όλοι οι άλλοι μαχητές δεν είναι τρομοκράτες. Δεν τους αρέσει που τελούν υπό κατοχή. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους. Γι αυτό και επιθυμούν την κυριαρχία. Εμείς τους εγγυώμεθα μια πλήρη κυριαρχία που θα ξεκινήσει από τις 30 Ιουνίου", επισήμανε ο Μπους.

    [27] ΑΣΑΝΤ: Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Μαδρίτη, 2 Ιουνίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται δήλωσε ότι όπως κι αν ονομάζεται η κυβέρνηση στο Ιράκ, προέχει το να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πρόεδρος της Συρίας, που έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, τόνισε ότι η χώρα του "δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις τρίτων κρατών" ούτε επιδιώκει "να νομιμοποιεί εθνικούς θεσμούς" ξένων κρατών. Ο ίδιος είπε ότι κατά την εκτίμησή του οι κρίσεις για ξένες κυβερνήσεις "αποτελούν ανάμιξη στα εσωτερικά τρίτης χώρας".

    Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί "σε όλα τα επίπεδα με το Ιράκ" και στο σημείο αυτό ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι "αφού αποσύρονται από το Ιράκ οι ισπανικές δυνάμεις, η Ισπανία είναι σε καλύτερη θέση να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την ιρακινή κρίση".

    [28] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Με πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς ξεκινά φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, το οποίο ως πολιτιστική πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πετρούπολης Αττικής και έχει καθιερωθεί ως θεσμός, που σηματοδοτεί τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

    Το προσεχές Σάββατο, 5 Ιουνίου, το Θέατρο Πέτρας θα υποδεχθεί μια ιχνηλασία φωνών και μουσικών, σε ένα ταξίδι έγερσης λησμονημένων ακουσμάτων και αισθημάτων. Η μεγαλύτερη πολυφωνική σύναξη, με τα δεροπολίτικα πολυφωνικά τραγούδια και τους χορούς της Άνω Δερόπολης και της Δερβιτσάνης, τα πωγωνίσια της Πολύτσανης, τη μελωδική πολυφωνία Χειμάρας, τα μοιρολόγια του Παρακάλαμου, τα αντιφωνικά της Μουργκάνας, τα βλαχόφωνα του Κεφαλόβρυσου, με τους νέους της Χαονίας και του Πολύφωνου.

    Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι στο επόμενο Φεστιβάλ Πέτρας δηλ., το 2005, το Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού να μεγαλώσει τη διάρκειά του και να γίνει τριήμερο.

    Βέβαιοι για τη επιτυχία και του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας εμφανίστηκαν, σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, τόσο ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος- Γαβριήλ Βλάχος και ο Αντιδήμαρχος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νίκος Σακούτης, όσο και ο συνθέτης Μιχάλης Κούμπιος, Διευθυντής του μουσικού περιοδικού «Δίφωνο», το οποίο θα έχει τη δική του παρουσία στις εκδηλώσεις με διάφορα δρώμενα, που θα συνδυάζουν γαστρονομία, οινοποιία, ζυθοποιία και περιπλανώμενους μουσικούς και περφόρμερ.

    Τη βραδιά πολυφωνικού τραγουδιού θα ακολουθήσει συναυλία του Άλις Κούπερ, στις 9 Ιουνίου. Ο Κούπερ είναι ο καλλιτέχνης, που άλλαξε την ιστορία του rock' n ' roll. Ο μουσικός, που επέκτεινε σε καινούρια μονοπάτια τις νότες, που επινόησε το θεατρικό rock, που δημιούργησε ήχους και εικόνες.

    Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παιδική θεατρική παράσταση «Ηρακλής, ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων» με την Κάρμεν Ρουγγέρη, το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών, συναυλίες των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ορφέα Περίδη, Ελένης Βιτάλη, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Νίκου Παπάζογλου, Β. Παπακωνσταντίνου, Ευρυδίκης, Μαχαιρίτσα και Θηβαίου, καθώς και της Μαρινέλλας, αλλά και πλήθος θεατρικών παραστάσεων.

    Μεταξύ των συναυλιών ξεχωρίζουν ακόμη, η συναυλία Tango της Adriana Varela από την Αργεντινή, καθώς και αυτή της 21ης Ιουλίου, αφιερωμένη στα 20 χρόνια απουσίας του Βασίλη Τσιτσάνη.

    Τέλος, γέφυρα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008 φιλοδοξεί να αποτελέσει το πολυθέαμα, που θα δώσουν 22 από τους καλύτερους Κινέζους ακροβάτες.

    Κ. Κούτρα

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Αρχίζει την Παρασκευή το δωδέκατο Φεστιβάλ Παιδείας του δήμου Σταυρούπολης. Η έναρξη θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο της Μονής Λαζαριστών από τον δήμαρχο Σταυρούπολης Διαμαντή Παπαδόπουλο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Παρασκευής περιλαμβάνει δημοτικούς χορούς και έκθεση ζωγραφικής.

    Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΩΝ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Σ.ΜΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Ελληνικά τραγουδία που ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, θα παρουσιάσει σήμερα ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, σε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Δάσους, στις 21.30. Θα τον συνοδεύουν ο Γιάννης Αγγελάκας και η Μάρθα Φριτζήλα.

    Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, ο Σωκράτης Μάλαμας θα παρουσιάσει στον ίδιο χώρο, στις 21.30, μουσικές επιλογές από τη δουλειά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων στην ελληνική δισκογραφία. Στο τραγούδι θα τον συνοδεύει η Μαρία Λούκα και στη μουσική οι: Damlan Dudi (βιολί), Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (ακουστικό μπάσο), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Παραουλάκης (νέι, φλογέρες), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

    Εισιτήρια προπωλούνται στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Καμάρα και στο καφέ "Εντεχνον".

    [31] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (13:00 UTC+2)

    Εκθεση με έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια ζωγραφικής που λειτούργησαν και φέτος στις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & ΑΛ. Σβώλου γωνία) από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Δευτέρα 7 Ιουνίου.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Με αφορμή την ημέρα αυτή φιλοτέχνησαν πίνακες επιζητώντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς όλους για την ανάγκη προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 19:30.

    Ώρες λειτουργίας: 09:00-20:00

    [32] 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Το 7ο Φεστιβάλ Φαγητού "Food for Good" διοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Ιουνίου από τις 20.30, στην δημοτική πλαζ Αρετσούς, οι σύλλογοι και οι ενώσεις των ξένων και εθνικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ενωσης Αλλοδαπών και λοιπών Εθνοτήτων Γυναικών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμαριάς.

    Το εισιτήριο για τον απολαυστικό γαστρονομικό γύρο του κόσμου θα κοστίζει φέτος 8 ευρώ και ο κάτοχός του θα δικαιούται μία στάση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της επιλογής του. Ενα κουπόνι αξίας 2 ευρώ θα είναι το αντίτιμο της δροσερής στάσης στο μπαρ για δύο ποτά.

    Τα παραδοσιακά εδέσματα από όλο τον κόσμο θα συνοδεύει φολκλορικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μουσική, χορούς και τραγούδια από μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος Αγιος Παντελεήμων και του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 June 2004 - 18:15:21 UTC